Arbejdsmiljøkonference 2012 MesseC Fredericia Velkomst v. Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør og formand for Hovedudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmiljøkonference 2012 MesseC Fredericia. 09.10-09.20 Velkomst v. Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør og formand for Hovedudvalget"

Transkript

1 ARBEJDSMILJØ 2012 KONFERENCE PROGRAM 27. september 2012 Arbejdsmiljøkonference 2012 MesseC Fredericia Ankomst, registrering og kaffe / te Fysiske udfoldelser Velkomst v. Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør og formand for Hovedudvalget Muskel/skelet-lidelser og sygefraværet hvad kan vi gøre ved dem? v/jens Jensen, direktør for Arbejdstilsynet Fakta og myter om sygefravær og arbejdsfastholdelse. Findes der et optimalt sygefravær? Hvorfor er der mere sygefravær i det offentlige og hvad siger forskningen om arbejdsfastholdelse? v/ Merete Labriola, sygefraværsforsker, tidl. NFA nu Arbejdsmedicinsk Klinik i Region Midt Parallelle sessions - Du skal vælge én formiddagssession Frokost Parallelle sessions - Du skal vælge én eftermiddagssession Kaffe Farvel egofest. Og goddag til formål og fællesskaber v/emilia van Hauen, sociolog og trendforsker Afslutning Arbejdsmiljøprisen på kr uddeles. v. Jacob Stengaard Madsen, social- og psykiatridirektør og medlem af HU Lone Rasmussen, næstformand for Hovedudvalget. (ret til ændring forbeholdes)

2 Tema-sessions A kl A1 Morten W. Andersen, Arbejdsmiljøchef fra Rigshospitalet. Sådan får arbejdsmiljøstrategien kød og blod En arbejdsmiljøstrategi kan let ende som blot et stykke papir, der er godkendt af direktionen og MED-udvalget. Hør hvordan en strategi kan gøres levende og skabe resultater både for arbejdsmiljøet og kerneydelsen. Arbejdsmiljørådet tildelte i 2011 Rigshospitalet arbejdsmiljøprisen i kategorien "Arbejdsmiljø som strategisk element". På Rigshospitalet er arbejdsmiljø blevet en integreret del af arbejdet med at nå de ambitiøse mål for patientbehandling, forskning og uddannelse. Man har taget et stort skridt i forhold til at integrere arbejdsmiljø i hospitalets langsigtede strategi, og det er understøttet med handling. Arbejdsmiljøchef Morten W. Andersen vil med konkrete eksempler inspirere til hvordan I kan: Arbejde med arbejdsmiljøstrategi på alle niveauer i organisationen. Organisere arbejdsmiljøarbejdet, så arbejdsmiljøgrupperne lokalt kan klare de fleste udfordringer. Tilrettelægge 1½ dags uddannelsen, så det giver redskaber for arbejdsmiljøorganisationen til at løse de konkrete opgaver i strategien. Styrke både arbejdsmiljøet og frigøre tid og ressourcer. Arbejde med social kapital i praksis. Gå fra "mobning" til "takt og tone" - fra det vi ikke ønsker, til det vi ønsker at opnå. Udvikle guides og værktøjer, der er målrettet de konkrete forhold på et hospital. A2 Anne Birgitte Lindholm, PS4-partner, tidl. vicedirektør i Folketingets administration. Hvad sker der med vores relationer, når vi ikke mødes til daglig? Ledelse og (MED)samarbejde på distance den sociale kapital under pres Stadigt flere medarbejdere og ledere samarbejder på distance i tid eller matrikel. Ofte vil vi videreføre de vaner og metoder, som vi har gode erfaringer med ved nærsamarbejde og måske forundres over, at det ikke virker på distancen. Der er nemlig i distancesamarbejde nogle spilleregler, fokusområder og værktøjer, som kræver særlig opmærksomhed, både for ledere og medarbejdere. Det handler f.eks. om at lytte aktivt, kommunikere klart og entydigt, opbygge tillid, fokusere på ligeværd, fællesskab og identitet - alt sammen elementer, som er grundlæggende for at skabe et positivt arbejdsmiljø og skabe resultater på distancen. Sessionen indledes med et ca. ½ times oplæg, derefter sættes deltagernes egne erfaringer og refleksioner aktivt i spil, og afslutningsvis samles op i fællesskab.

3 A3 Anders Meinert, lægefaglig direktør og Bo Jonø, arbejdsmiljøchef, Psykiatrien Psykiatri, arbejdsmiljø og patientsikkerhed Tre medarbejdere blev såret af knivstik, da en patient gik amok på Afsnit 302 i marts Den dramatiske hændelse medførte blandt andet, at verden udenom satte ekstra fokus på arbejdsmiljøet i psykiatrien. Lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen og arbejdsmiljøchef Bo Jonø fortæller på denne session om den løbende indsats for at skabe den rette balance mellem hensynet til patienterne og hensynet til medarbejderne. De vil også give et indblik i den særlige indsats, der ydes i forbindelse med hændelsen i Odense - både på afdelingen og i resten af psykiatrisygehuset. A4 Lena Bjørn, ejer af Story Works og medstifter af Dacapo-teatret Vejen til højere social kapital er brolagt med gode historier Social kapital i praksis - Lær at bruge fortællinger til at sætte noget ind på arbejdspladsens sociale konto Kulturen på arbejdspladsen er summen af de historier der fortælles. Hvis der fortælles mange brokkehistorier, får vi en brokkekultur, og det dræner energien. Jeg inviterer til fortælling af historier om, hvad I er gode til, hvad der giver faglig stolthed, og hvad der er kernen i jeres kerneydelse. Når vi fortæller historier til hinanden, styrker vi vores relationer, så de bliver mere robuste. Det øger tilliden, og det bliver mindre farligt at sige ting til hinanden. Det giver høj social kapital. A5 Michael Nørager, ph.d. i innovation, strategi og ledelse, Aarhus Universitet Herning, Business and Social Sciences. Det du fokuserer på, får du mere af valget er dit! Undersøgelser viser at op til 70 % af alle forandrings- og udviklingsprojekter mislykkes kom og hør, hvorfor der er gode grunde til at efterspørge fred til forandring, hvis et projekt skal lande blandt de 30 % der lykkes! Denne session sætter fokus på, hvordan vi gennem vores opfattelse af virkeligheden har en enorm indflydelse på, hvad det er der lykkes, og hvordan vi får det til at ske. Hvis vi har fokus på muligheder for at gøre en forskel, og hvis vi kan se en mening med forandringerne, så udvikles den stemning (hos den enkelte og mellem deltagerne) der er så afgørende for at forandringsprocesserne lykkes. Udgangspunktet er det enkelte individs tænkning, adfærd og vaner. Hør oplægget og hent inspiration til, hvordan I kan smitte hinanden med god stemning og give forandringsprocesserne en god kurs. Sæt gang i hippocampus og få spejlneuronerne i de rette svingninger!

4 A6 Eva Gemzøe Mikkelsen, erhvervspsykolog, ph.d. Mobning på jobbet hvad kan vi gøre ved det? Mobning på jobbet er kommet i stadig større fokus både i medierne og rundt om på arbejdspladserne. Men hvad er egentlig mobning? Er det f.eks. mobning når man bliver forbigået til en stilling eller hvis kollegerne konsekvent kalder én for Kloge Åge? Hvordan opstår problemet? Og hvad kan vi gøre, hvis der er mobning på vores arbejdsplads? Eva Gemzøe Mikkelsen vil på sessionen beskrive forskellige former for mobning på jobbet. Med udgangspunkt i cases præsenteres derefter forskellige løsningsmodeller. Endelig beskriver Eva tiltag, der bør indgå i en forebyggende strategi. A7 Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør og Hovedudvalgets formand. Arbejdspres og ressourcer og aktiv handling Mange oplever negativ stress i både privat- og arbejdsliv. Vi kan ikke fjerne defaktorer, der udløser stress, men vi kan blive bedre til at forstå, hvad der påvirker os, og hvordan det sker. Ligesom vi kan blive bedre til at identificere de relationer, der giver os energi i arbejdslivet. Mikkel Hemmingsen vil dele sine oplevelser og metoder til at arbejde med mange bolde i luften og indgå i ofte besværlige relationer uden at det fører til stress eller tab af energi. A8 Tage Søndergaard Kristensen, professor, konsulent i Task-Consult. Social kapital på arbejdspladsen vejen til større kvalitet, patienttilfredshed og trivsel. Formålet med en offentlig arbejdsplads er ikke, at de ansatte skal trives, men skabe ydelser af høj kvalitet for borgerne. Og når man gør det, trives de ansatte! Vi ved i dag, at afdelinger med høj social kapital også gør det godt på tre afgørende områder: 1. Der er høj kvalitet og effektivitet i ydelserne, og de to ting er ikke i konflikt med hinanden. 2. Der er høj patienttilfredshed. 3. Der er høj trivsel og arbejdsglæde hos de ansatte og derfor lavt fravær. Der er med andre ord tale om en win-win-win situation. Social kapital er ikke et projekt, men handler om, hvordan det daglige samarbejde fungerer og ikke mindst om godt lederskab. Det koster ingen penge at øge den sociale kapital, og på lidt længere sigt er det en guldrandet investering i kvalitet og trivsel på arbejdspladsen.

5 A 9 Helen Eriksen, konfliktmægler og aikidoinstruktør, TeamArbejdsliv ApSTeam. Samarbejde uden modstand et møde med aikido Når vi møder modstand reagerer vi ofte instinktivt ved enten at kæmpe eller at flygte. På den måde skaber vi nogle helt basale forudsætninger for at en konflikt kan udvikle sig! Spørgsmålet er, om vi kan vælge at skabe et alternativ til kamp/flugt - en tredje vej? Jeg demonstrerer, hvordan principperne i den japanske kampkunst aikido rent faktisk kan tilbyde et alternativ til kamp eller flugt. Et alternativ, som forbedrer samarbejdet, forebygger konflikter og derigennem skaber større gennemslagskraft. Vi vil gennem simple praktiske øvelser mærke, hvordan vores måde at tænke og handle på rent fysisk påvirker både vores egen og modpartens oplevelse af mødet. A10 Niels Mortensen, projektdirektør og Annemette Hedegaard, chefkonsulent, Nyt OUH. Sygehusbyggeri hvad er MED-udvalgets og arbejdsmiljørepræsentanters rolle? Niels Mortensen og Annemette Hedegaard fra OUH præsenterer på denne session overvejelser og resultater i forbindelse med byggeri, arbejdsmiljø og MED.

6 Tema-sessions B kl B1 Niels Nørgaard, sygehusdirektør, Sygehus Lillebælt. Social kapital i praksis Niels Nørgaard fortæller her om strategi en for styrkelse af den sociale kapital på Sygehus Lillebælt og giver eksempler fra hverdagen med konkrete situationer, hvor arbejdet med social kapital lykkes, B2 Teddy Jeppesen, konsulent og foredragsholder. Indehaver af De Blå Bjerge. Tidligere chef for Autisme Center Vestsjælland. (5 gange kåret til Danmarks bedste offentlige arbejdsplads ) Social kapital hvordan sprænger du banken? Social kapital i praksis en historie fra en vindervirksomhed. Hør hvor der skal investeres og hvordan der spares op. Få social kapital på kontoen ved at udfordre ledere og medarbejdere på deres komfortzone i kombination med fokus på kultur og resultater! B3 Arbejdsgruppen for bariatrisk patienthåndtering: v. Ann Mathilde Furrer, SLB (projektleder), Philipp Hermann Schober, Inge Nielsen Raal, Inger Abildgaard Bliksted. Bariatrisk patienthåndtering I perioden december 2011 april 2012 har projektgruppen afdækket, hvornår og hvordan en overvægtig patient påvirker arbejdsmiljøet ved pleje og behandling. Kom og hør projektgruppens erfaringer med Tværfaglig og tværmatrikulær forebyggelse af arbejdsskader. Udvikling af screeningsværktøj. Undervisning i bariatrisk patienthåndtering. Udvikling af politik for håndtering af bariatriske patienter. B4 Lene Wichmann, oversygeplejerske, OUH, FAM. FAM og arbejdsmiljøet Hvad sker der med identitet og kultur, når der etableres nye samarbejdsmetoder? Lene beskriver udfordringerne af arbejdsmiljømæssig karakter i etablering af FAM. Hvad sker der med identitet og kultur, når man bliver involveret på første parket i et paradigmeskifte i sundhedsvæsenet? FAM organiseringen - som den er tænkt for fremtiden i sundhedsstyrelsens akut-rapport - berører alle i sygehuset. Det er vigtigt at have for øje i denne fusionsproces.

7 B5 Birgitte Mikkelsen, afdelingssygeplejerske, Sygehus Sønderjylland, Aabenraa og Anne Sophie Hensgen, specialkonsulent og projektleder, HR Personaleudvikling, Region Syddanmark. Hvilke kernekompetencer har ledere, som står i spidsen for medarbejdergrupper med mange langtidsfriske og høj arbejdsglæde? I 2012 er der gennemført en undersøgelse af kernekompetencer hos ledere i Region Syddanmark, som har personalegrupper med særligt lavt fravær. Undersøgelsen løfter sløret for, hvad der er særligt for netop disse ledere, der har medarbejdere, der scorer højt på arbejdsglæde i MTU og højt på andelen af langtidsfriske medarbejdere. Der er identificeret tre kernekompetencer hos ledere i Region Syddanmark, som leder personalegrupper med lavt fravær og høj arbejdsglæde. Hør om undersøgelsen, bliv inspireret og mød ren leder, der fortæller om, hvordan hun griber hverdagens udfordringer an. B6 Randi Lagoni, arbejdsmiljøkonsulent i HR Personaleudvikling, Region Syddanmark og Ole Stæhr, arbejdsmiljøleder, Sygehus Lillebælt. Hvilken organisering giver det bedste arbejdsmiljø? Arbejdsmiljøreformen trådte i kraft 1. oktober Den giver mulighed for en fleksibel organisering af virksomhedernes interne samarbejde om arbejdsmiljø. Samtidig skaber den grundlag for en mere målrettet og løbende udvikling af arbejdsmiljøkompetencer. Disse kompetencer kan nu tilpasses virksomhedens behov. På sessionen bliver der sat fokus på de udfordringer og muligheder, som arbejdsmiljøreformen giver virksomhederne for en fleksibel organisering af arbejdsmiljøarbejdet. Deltagerne får mulighed for at drøfte, hvilke udfordringer en ændret organisering kan løse. B7 Ulla Lindgren, leder af PsykInfo og Lise Duus, receptionist, PsykInfo En af os psykisk sårbare på arbejdsmarkedet På denne session sættes der fokus på psykisk sårbare på arbejdsmarkedet. Ulla Lindgren og Lise Duus vil via cases fra dagligdagen give anvisninger på, hvad der skal til for at skabe gode betingelser for psykisk sårbare på arbejdsmarkedet. Hvordan kan det lykkes at fungere på en arbejdsplads som psykisk sårbar? Hvad kan du gøre som kollega?

8 B8 Anette Lund Frederiksen, chefjordemor og Ole Mogensen, professor og overlæge OUH. Toptunet og tændt hvordan identificeres belastningspunkterne, så stress og udbrændthed undgås? Anette Lund Frederiksen og Ole Mogensen fortæller om deres erfaringer med akutarbejde som kræver højt psykisk beredskab og kommer med inspiration, der kan bruges på tværs i en hvilken som helst afdeling, som ønsker at forebygge stress og udbrændthed. Både jordemødre og kirurger står dagligt med liv og død i hænderne. Deres psykiske beredskab er altid toptunet og tændt. Om du står med en vanskelig, uforudsigelig fødsel som jordemoder, eller skal operere en cancerramt patient. Begge dele kræver særdeles højt psykisk beredskab og belaster den enkelte. Løsningen er et vedvarende fokus på at identificere belastningspunkterne og et ledelsesmæssigt fokus på, at de høje krav, der stilles, skal gå hånd i hånd med medarbejderens mulighed for at løse opgaverne. Visionen er det bedst mulige patientforløb et forløb, hvor patient/fødende modtages med empati og følges af professionelle medarbejdere, der er dedikeret til at yde deres bedste. Sessionens fokuspunkter vil være: Hvordan får medarbejderen de bedste muligheder for at løse opgaven? Uddannelse, udvikling, teamsamarbejde, videndeling og forskning Med samtidigt fokus på meningsfulde helle -muligheder i organisationen, dér hvor belastningen omkring det akutte er voldsom. Professionalisme med høje krav samtidig med konkurrenceaspektet skal slå følge med aspekter som anerkendelse, synlighed, evaluering af forløb, debriefing, systematisk fokus på patienttilfredshed og et ledelsessystem, der erkender, at fejl er et vilkår, der bestandigt arbejdes på at lære af. B9 Camilla Høgholt Smith, seniorkonsulent, Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats (CABI) og Tine Hald, HR-konsulent, HR Personaleudvikling, Lone Olsen, HRkonsulent, HR Personaleudvikling, Region Syddanmark. Nogle medarbejdere er mere syge end andre - Hvordan hjælper vi bedst de mest syge? En mindre del af medarbejderne tegner sig for en forholdsvis stor del af sygefraværet i Region Syddanmark. At hjælpe de mest syge bedst muligt er et af initiativerne i Region Syddanmarks indsats for at nedbringe sygefraværet. Arbejdspladsen skal forholde sig individuelt til de mest syge medarbejdere og finde fleksible løsninger, der virker. I workshoppen præsenteres konkret viden fra Region Syddanmark om de mest syge kombineret med nationale undersøgelse om sygefravær og tilbagevenden til jobbet. Der gives konkrete bud på, hvad den enkelte leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant kan gøre for bedst muligt at hjælpe de medarbejdere, der har mest sygefravær.

9 B10 Tage Søndergaard Kristensen, professor, konsulent i Task-Consult. Social kapital på arbejdspladsen vejen til større kvalitet, patienttilfredshed og trivsel. Formålet med en offentlig arbejdsplads er ikke, at de ansatte skal trives, men skabe ydelser af høj kvalitet for borgerne. Og når man gør det, trives de ansatte! Vi ved i dag, at afdelinger med høj social kapital også gør det godt på tre afgørende områder: 1. Der er høj kvalitet og effektivitet i ydelserne, og de to ting er ikke i konflikt med hinanden. 2. Der er høj patienttilfredshed. 3. Der er høj trivsel og arbejdsglæde hos de ansatte og derfor lavt fravær. Der er med andre ord tale om en win-win-win situation. Social kapital er ikke et projekt, men handler om, hvordan det daglige samarbejde fungerer og ikke mindst om godt lederskab. Det koster ingen penge at øge den sociale kapital, og på lidt længere sigt er det en guldrandet investering i kvalitet og trivsel på arbejdspladsen. B11 Frederik Lassen, arbejdsmiljøkonsulent, fysioterapeut m.m. OUH. Fysisk aktivitet og trivsel på arbejdspladsen Hvorfor giver det mening at bruge fysisk aktivitet som en del af arbejdsmiljøindsatsen? Med udgangspunkt i et sundhedsfremmeprojekt om forebyggelse og behandling af uspecifikke nakke-/skuldergener, diskuteres typiske barrierer for indsatsen. I får på denne session konkret viden om, hvad I i forberedelsesfasen og undervejs i særlig grad skal være opmærksom på. I afprøver desuden praktiske øvelser med elastikker. Vil I i gang med sundhedsfremme, er det på denne session, I får inspiration til at komme i gang!

Arbejdsmiljøkonference 2012 torsdag 27. september 2012

Arbejdsmiljøkonference 2012 torsdag 27. september 2012 Program for arbejdsmiljøkonferencen i MESSE C, Vestre Ringvej 101, 7000 Fredericia Arbejdsmiljøkonference 2012 torsdag 27. september 2012 2012 Arrangør: Hovedudvalget Social kapital på arbejdspladsen SKAB

Læs mere

Workshopbeskrivelser Formiddag kl. 11.00-12.15

Workshopbeskrivelser Formiddag kl. 11.00-12.15 Workshopbeskrivelser Formiddag kl. 11.00-12.15 A A1 Højt at flyve dybt at falde. Hurra, vi er (næsten) landet Afdelingssygeplejerske Camilla Lund Hansen, N2 Odense Universitets Hospital, og HR konsulent

Læs mere

Den Sundeste Ledelse

Den Sundeste Ledelse Af afdelingssygeplejerske Birgitte Mikkelsen og specialkonsulent Anne Sophie Hensgen Den Sundeste Ledelse Hvilke kernekompetencer har ledere, som står i spidsen for medarbejdergrupper med mange langtidsfriske

Læs mere

Fra fravær til fremmøde

Fra fravær til fremmøde Fra fravær til fremmøde - konference om sygefravær Onsdag den 12. december 2012 Moderniseringsstyrelsen Landgreven 4 1017 København K Program 9.00 Ankomst og morgenbrød 9.30-9.45 Velkomst v/ kontorchef

Læs mere

Socialt kapitel i Region Syddanmark

Socialt kapitel i Region Syddanmark Socialt kapitel i Region Syddanmark Forord Region Syddanmark er en social ansvarlig arbejdsplads. Som den største arbejdsplads i regionen har vi et ansvar, overfor både de medarbejdere der er ansat og

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

Styrk trivsel og sundhed

Styrk trivsel og sundhed INVITATION TIL KONFERENCEN Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet 15. juni 2010 Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet Der er stigende fokus på trivsel og sundhedsfremme på arbejdspladsen også

Læs mere

Nogle medarbejdere er mere syge end andre

Nogle medarbejdere er mere syge end andre Nogle medarbejdere er mere syge end andre - Hvordan hjælper vi bedst de mest syge? Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats Åboulevarden 70, 3 8000 Aarhus T: 862 8855 www.cabiweb.dk Tine Hald og Lone Olsen

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Styrk den sociale kapital

Styrk den sociale kapital Introduktion til social kapital 2.0 Styrk den sociale kapital + Retfærdighed + Samarbejdsevne + Tillid + Produktivitet + Kvalitet + Trivsel HR Personaleudvikling Styrk den sociale kapital Introduktion

Læs mere

MTU og Psykisk APV 2012

MTU og Psykisk APV 2012 FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 140 Inviterede 149 Svarprocent 94% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Resultater 7

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for

Vejledning om retningslinjer for Inspirationsnotat nr. 9a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 9. november 2009 Vejledning om retningslinjer for APV-handlingsplaner Alle arbejdspladser skal lave en arbejdspladsvurdering (APV) mindst hver tredje

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Sundhed og trivsel Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Sundhed og trivsel Arbejdsmiljø Sygefravær Stress Alkohol og rusmidler Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer

Læs mere

»Årligt tilbagevendende tilbud til private og offentlige virksomheders arbejdsmiljøorganisationer/med-organisationer.

»Årligt tilbagevendende tilbud til private og offentlige virksomheders arbejdsmiljøorganisationer/med-organisationer. Supplerende arbejdsmiljøuddannelse, der rykker! Tag sammen på uddannelse 16 valgfrie workshops Få værktøjskassen fyldt op! Invitation \ Supp16 2.0 Vanebryder nr. 1 Foredragsholder \ Torben Wiese»Årligt

Læs mere

FREMTIDENS KOMMUNALE KOMPETENCE- OG MOTIVATIONS- PROFIL. Program: MED-konference 22. september 2014

FREMTIDENS KOMMUNALE KOMPETENCE- OG MOTIVATIONS- PROFIL. Program: MED-konference 22. september 2014 MED-konference FREMTIDENS KOMMUNALE KOMPETENCE- OG MOTIVATIONS- PROFIL Program: Tid: Mandag den 22. september 2014 kl. 8.00 15.30 Sted: MCH Herning Kongrescenter, Østergade 37, Herning Målgruppe: MED-repræsentanter

Læs mere

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads FOA Fag Og Arbejde Projektansvarlig politiker: Gina Liisborg køkken & rengøringssektoren Projektleder: Lea Groth-Andersen November 2005 1 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for FAM Svendborg

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for FAM Svendborg August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for FAM Svendborg Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Stresspolitik. 11. marts 2013

Stresspolitik. 11. marts 2013 Rougsøvej 168 8950 Ørsted Ørsted, den 14. marts 2013 Stresspolitik 11. marts 2013 Overordnet mål: Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle medarbejdere trives, og hvor alle former for

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

Sygefravær & Trivsel 2015

Sygefravær & Trivsel 2015 Område: Human Resources Afdeling: Personaleudvikling Journal nr.: 11/12952 Dato: 22. januar 2013 Udarbejdet af: Anne Sophie Hensgen E-mail: Anne.Sophie.Hensgen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631485 Notat

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Øje for nærvær i Faxe Kommune april 20011 marts 2012. RådgiverALECTIA

Øje for nærvær i Faxe Kommune april 20011 marts 2012. RådgiverALECTIA Øje for nærvær i Faxe Kommune april 20011 marts 2012 RådgiverALECTIA - hvad vil vi i dag? Vi vil gerne give et bidrag til arbejdet med social kapital nærvær - på baggrund af de erfaringer vi indtil nu

Læs mere

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer For alle med interesse for sundhed på- og uden for arbejdspladsen Lægen &Terapeuten Læge Claus Sønderskov og fysioterapeut og arbejdsmiljøkonsulent Søren

Læs mere

Social kapital en ressource, der er værd at kende

Social kapital en ressource, der er værd at kende Social kapital en ressource, der er værd at kende TR Årskonference 3. september 2012 Jon Ranheimsæter Eva Thoft, Arbejdsmiljøkonsulent Hospitaler under nedskæring 2 hospitaler med 24 afdelinger under nedskæring

Læs mere

Kursustilbud Efterår Sygefravær & Trivsel

Kursustilbud Efterår Sygefravær & Trivsel Kursustilbud Efterår 2014 Sygefravær & Trivsel Sproget, som skabes af fælles kultur og trivsel Målgruppe: Formål: Indhold: Undervisere Afdelings-, funktionsledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter.

Læs mere

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd Indledning For at højne trivslen på de sociale centre i Region Syddanmark tilbydes hjælp fra en målrettet konsulentfunktion, som hedder Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd. Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd sigter

Læs mere

Status på projekt Mening og Sundhed for 1. projektår maj 2013-maj 2014

Status på projekt Mening og Sundhed for 1. projektår maj 2013-maj 2014 Status på projekt Mening og Sundhed for 1. projektår maj 2013-maj 2014 Mening og Sundhed har netop afsluttet sit første projektår. Fra Kick-Off d. 21/5 2013 har projektet oplevet en stigende interesse;

Læs mere

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Kære medarbejder i Odense Kommune Du sidder nu med Odense Kommunes medarbejdergrundlag Sammen om

Læs mere

Herning Kommunes holdningsmarkører SÅDAN FOREBYGGER OG HÅNDTERER VI SYGEFRAVÆR

Herning Kommunes holdningsmarkører SÅDAN FOREBYGGER OG HÅNDTERER VI SYGEFRAVÆR RE LA TIO N ER Herning Kommunes holdningsmarkører SÅDAN FOREBYGGER OG HÅNDTERER VI SYGEFRAVÆR 2 Baggrund Herning Kommune vil have attraktive arbejdspladser med et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Høj

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Øre-, Næse- og Halskirurgisk Afdeling F

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Øre-, Næse- og Halskirurgisk Afdeling F August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Øre-, Næse- og Halskirurgisk Afdeling F Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Anerkendende ledelse i staten. December 2008

Anerkendende ledelse i staten. December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten Udgivet december 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er udelukkende udsendt

Læs mere

Sundt arbejdsliv sundt liv

Sundt arbejdsliv sundt liv Sundt arbejdsliv sundt liv Udgivet af Sundhedsprojektet@3f.dk Kontaktpersoner: Projektleder Peter Hamborg Faarbæk peter.faarbaek@3f.dk Tlf.nr. 889 20376 Sekretær Katrine Tryde Berger katrine.berger@3f.dk

Læs mere

Kursustilbud forår 2014. Sygefravær & Trivsel

Kursustilbud forår 2014. Sygefravær & Trivsel Kursustilbud forår 2014 Sygefravær & Trivsel Bliv klar til at lede fremtidens forandringer Formål Personaleledere med minimum et års ledererfaring. Lederkurset er en del af Region Syddanmarks indsats Sygefravær

Læs mere

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens Invitation til konference Ledelse af Er du med til at lede n? Så ved du, at du netop nu er i centrum for mange danskeres opmærksomhed. Der bliver i særlig grad bidt mærke i, hvad du gør, og hvordan du

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. SL- Lillebælt familieplejernes dag den 1. september 2015 Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk

Psykisk arbejdsmiljø. SL- Lillebælt familieplejernes dag den 1. september 2015 Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk Psykisk arbejdsmiljø SL- Lillebælt familieplejernes dag den 1. september 2015 Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk Forløbet 12.30: Program og gruppesammensætning 12.45: Psykisk arbejdsmiljø Oplæg og diskussion

Læs mere

Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats Åboulevarden 70, 3 8000 Aarhus T: 8612 8855 www.cabiweb.dk

Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats Åboulevarden 70, 3 8000 Aarhus T: 8612 8855 www.cabiweb.dk Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats Åboulevarden 70, 3 8000 Aarhus T: 8612 8855 www.cabiweb.dk Nogle medarbejdere er mere syge end andre - Hvordan hjælper vi bedst de mest syge? Camilla Høholt Smith

Læs mere

BRK 2014. Sådan læses rapporten

BRK 2014. Sådan læses rapporten BRK 2014 Denne rapport sammenfatter resultaterne af BRK's trivselsmåling. Den omfatter BRK's standardspørgeskema om trivsel og psykisk arbejdsmiljø. Respondenter: 3203 Nogen svar: 29 Gennemført: 2500 Procent:

Læs mere

- Kirsten Winther Jørgensen, universitetsdirektør, CBS

- Kirsten Winther Jørgensen, universitetsdirektør, CBS Sygefraværsopgaven er en kompleks størrelse og kan kun løses i fællesskab. Det er derfor vigtigt, at vi opsamler og udveksler erfaringer om at håndtere og forebygge sygefravær på tværs af organisationer

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Lokal udviklingsplan for

Lokal udviklingsplan for Lokal udviklingsplan for Trøjborg dagtilbud 2015 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område

Læs mere

Teknisk assistent og designer 2009

Teknisk assistent og designer 2009 Teknisk assistent og designer 2009 2. - 3. j u n i 2 0 0 9 T e k n o l o g i s k I n s t i t u t T a a s t r u p Effektivitet i hverdagen: Tag initiativ, samarbejd og nå dine mål Sådan kan du bidrage med

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2012

Trivselsundersøgelse 2012 Aabenraa Kommune Trivselsundersøgelse 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 2290 Inviterede 3817 Svarprocent 60% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Tema 1-4 6

Læs mere

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Allerød Kommune har udarbejdet rammepolitik for forebyggelse af vold, trusler, mobning og chikane. Disse overordnede retningslinjer er et supplement, der

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Social kapital & Den attraktive organisation

Social kapital & Den attraktive organisation Social kapital & Den attraktive organisation Dagens vigtigste budskaber Ledelsesmæssige udfordringer kan ikke løses med det der skabte dem - brug for nyt mindset for ledelse Ledelse handler om skabe resultater

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Sund i et godt arbejdsliv - Danmarksturné om integration af sundhedsfremme og arbejdsmiljø (ISA) AM 2011 8. november 2011

Sund i et godt arbejdsliv - Danmarksturné om integration af sundhedsfremme og arbejdsmiljø (ISA) AM 2011 8. november 2011 Sund i et godt arbejdsliv - Danmarksturné om integration af sundhedsfremme og arbejdsmiljø (ISA) AM 2011 8. november 2011 Program Danmarksturné hos 28 arbejdspladser v/evy Martinussen og Jeanette Sandberg

Læs mere

Socialforvaltningens sygefraværspolitik

Socialforvaltningens sygefraværspolitik Dato: 27-10-2006 Sagsnr.: 312014 Dok.nr.: 1918126 Socialforvaltningens sygefraværspolitik Indledning Københavns Kommunes Socialforvaltning skal være en sund, attraktiv og velfungerende arbejdsplads. Vi

Læs mere

Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet Fysisk aktivitet -trivsel på arbejdspladsen? Oplæg på arbejdsmiljømesse RSD sept. 2012 Fysisk aktivitet -trivsel på arbejdspladsen? Hvorfor giver det mening at bruge fysisk aktivitet som en del af arbejdsmiljøindsatsen?

Læs mere

Lederskabet og MED-systemets rolle Skive Kommune

Lederskabet og MED-systemets rolle Skive Kommune Lederskabet og MED-systemets rolle Skive Kommune Kommunaldirektør Per Mathiasen HR-chef Ricki Laursen Konstant lavt sygefravær 6,5 6 5,5 5 4,5 4 3,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Skive (KRL)

Læs mere

Stress. - Hvad er særligt for det psykiske arbejdsmiljø på skoler, uddannelses- og forskningsinstitutioner

Stress. - Hvad er særligt for det psykiske arbejdsmiljø på skoler, uddannelses- og forskningsinstitutioner Torsdag den 28. april 2016 Gitte Daugaard, Chefkonsulent Stress - Hvad er særligt for det psykiske arbejdsmiljø på skoler, uddannelses- og forskningsinstitutioner Hvad er Stress? Den enkeltes oplevelse

Læs mere

Sammen om at lede folkeskolen

Sammen om at lede folkeskolen Sammen om at lede folkeskolen Dialog- og udviklingsmøder om at lede folkeskolen Dorthe Møller, chef for dagtilbud og folkeskole, KL Erling Pedersen, skoleleder, skolerne i Nord, Odense Kommune 10-11-2015

Læs mere

Sødalskolen - Adm leder APVID: 773

Sødalskolen - Adm leder APVID: 773 Trivselsundersøgelsen 2013 Prioriteringskort Sødalskolen - Adm leder APVID: 773 Jeres niveau sammenlignes her med niveauet for: Skoler_TAP Prioriteringskortet, som I finder på de næste sider, er et hjælpeværktøj

Læs mere

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede Social- og Sundhedsforvaltningen Støttecenter for Senhjerneskadede Trivsels for Støttecentret for Senhjerneskadede -Værdier, hensyn og arbejdstilrettelæggelse med henblik på at sikre trivsel og forebygge

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Når chefen leder på distancen - Virtuel ledelse, - arbejdsmiljø og social kapital. Susie Kjær, COWI, Arbejdspsykolog

Når chefen leder på distancen - Virtuel ledelse, - arbejdsmiljø og social kapital. Susie Kjær, COWI, Arbejdspsykolog Når chefen leder på distancen - Virtuel ledelse, - arbejdsmiljø og social kapital Susie Kjær, COWI, Arbejdspsykolog 1 Programmet Forskningsprojektet Hvad viser forskningsresultaterne Gode råd til virtuelle

Læs mere

Sommeruniversitet 2016

Sommeruniversitet 2016 Sommeruniversitet 2016 - for medarbejdere Fyld din værktøjskasse op Ta med på Sommeruniversitetet 2016 I slutningen af august tilbyder Silkeborg Kommunes Uddannelsescenter igen sommeruniversitet for medarbejdere.

Læs mere

CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK

CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK PULJE FOR PERSONALEPOLITISKE PROJEKTER REGION SYDDANMARK SAMKLANG MUSISK SAMARBEJDE AFSLUTTENDE RAPPORT CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK Indhold Projektets

Læs mere

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation Kommunikationspolitik for Region Nordjylland God kommunikation N e m T n æ r v æ r e n d e e n k e l t m å l r e t t e t t r o v æ r d i g t Din indsats er vigtig Det, du siger, og måden, du siger det

Læs mere

Øje for nærvær er én af direktionens fire interne målsætninger, som er beskrevet i deres arbejdsgrundlag for 2013.

Øje for nærvær er én af direktionens fire interne målsætninger, som er beskrevet i deres arbejdsgrundlag for 2013. Center for Økonomi & HR Side 1 af 7 Handleplan for Øje for nærvær II 11. januar 2013 1. Baggrund Der er politisk bevågenhed på fraværet i Faxe Kommune, og borgmesteren tilkendegav i sin nytårstale anerkendelse

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær?

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær? Kontaktperson: Arbejdsmiljøkonsulent Bente Fjordside Administrativt Center Hospitalsenheden Vest tlf. 9912 5014 e-mail: abfj@ringamt.dk Referencer: Værdigrundlaget for Ringkjøbing Amt: www.ringamt.dk publikationer

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Retningslinjer i forhold til stress

Retningslinjer i forhold til stress Retningslinjer i forhold til stress Retningslinjer i forhold til stress...1 Formål...3 Forebyggelse, identificering og håndtering af stress et fælles ansvar...4 Centrale initiativer...4 Lokale initiativer...6

Læs mere

Fremmedsprog i gymnasiet: Innovation, didaktik og digitale medier. Projekttitel

Fremmedsprog i gymnasiet: Innovation, didaktik og digitale medier. Projekttitel Afrapportering for projekter, der deltager i netværks-, analyse- og formidlingsprojekt vedr. fremmedsprogenes profil, faglige identitet og anvendelsesorientering i de gymnasiale uddannelser. Runde 2 /

Læs mere

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet

Læs mere

1. Onboarding og uddannelse

1. Onboarding og uddannelse Den systematiske sygefraværsindsats i MSO skal sikre, at målet om 9,5 sygefraværsdage pr. medarbejder i 2016 nås. Målet skal nås gennem en række fokusområder og konkrete indsatser, som er beskrevet i denne

Læs mere

Sundhedsfremme i Region Syddanmark Sunde mennesker på sunde arbejdspladser

Sundhedsfremme i Region Syddanmark Sunde mennesker på sunde arbejdspladser NJR/Januar 2009 Sundhedsfremme i Region Syddanmark Sunde mennesker på sunde arbejdspladser Baggrunden for at drøfte sundhedsfremme i MED udvalget Sundhedsfremme har gennem flere år være et tema i MED-drøftelser.

Læs mere

Bruger-, patientog pårørendepolitik

Bruger-, patientog pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Oktober 2008 Region Hovedstaden Region Hovedstaden Bruger-, patientog pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patientog pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter

Læs mere

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Relationer og fællesskaber Tidlig indsats Sund adfærd og motivation 2014-2015 Vi skal have mere lighed i sundheden Høje-Taastrup Kommune har i foråret

Læs mere

Selvledelse og trivsel. Konsulent Pia Ravn Dyhr 26. februar 2014.

Selvledelse og trivsel. Konsulent Pia Ravn Dyhr 26. februar 2014. Selvledelse og trivsel Konsulent Pia Ravn Dyhr 26. februar 2014. Formålet med workshoppen Vi bliver klogere på hvad selvledelse er: Vi ser på hvilke dimensioner, der er med til at gøre det moderne arbejdsliv

Læs mere

Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015. Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER

Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015. Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015 Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER 2 INDLEDNING Forebyggelse og håndtering af konflikter samt vold og trusler

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning. 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk

Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning. 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk 3BAR, Kubix og RUC v/ Check in Ud på gulvet Find en workshopdeltager, du ikke kender

Læs mere

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud 1. Virkeliggørelse og koordinering af politisk besluttede forandringer Kommunens samlede ledelse arbejder målrettet på, at Byrådets visioner, politikker og

Læs mere

Arbejdsmiljø politik og drøftelse

Arbejdsmiljø politik og drøftelse Arbejdsmiljø politik og drøftelse Camilla Skytte Behrendsen og Niels Jørgen Rønje HR Personaleudvikling Arbejdsmiljø og trivsel team 23.feb. 2016 Arbejdsmiljø og trivsel team, der bl.a. arbejder med at

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN

TRIVSELSUNDERSØGELSEN TRIVSELSUNDERSØGELSEN En måling af trivslen i Odense Kommune Trivselsrapport for Fritidsundervisning Antal inviterede: 8 Antal besvarelser: 4 Besvarelses procent: 50.00 % 01-10-2015 Den årlige trivselsundersøgelse

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i DM. dm.dk

Arbejdsmiljørepræsentant i DM. dm.dk Arbejdsmiljørepræsentant i DM dm.dk 2 Tillykke med dit nye hverv og tak fordi du kaster dig ud i opgaven med at passe på dit og kollegernes arbejdsmiljø. For langt de fleste mennesker på arbejdsmarkedet

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Rapport - Trivselsundersøgelsen - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

SAMMEN KAN VI GØRE EN FORSKEL

SAMMEN KAN VI GØRE EN FORSKEL KONFERENCE FOR OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER KOM MED TIL SYGEFRAVÆRSKONFERENCE 2017: SAMMEN KAN VI GØRE EN FORSKEL 22. MAJ 2017, CBS, KØBENHAVN Tilmeld dig og få forskeres og praktikeres bud på bl.a.: Årsager

Læs mere

INDBYDELSE. Udfordringer i beskæftigelsespolitikken hvad gør vi lige nu. Vi byder velkommen til Beskæftigelsesrådets forårskonference

INDBYDELSE. Udfordringer i beskæftigelsespolitikken hvad gør vi lige nu. Vi byder velkommen til Beskæftigelsesrådets forårskonference INDBYDELSE Vi byder velkommen til Beskæftigelsesrådets forårskonference Udfordringer i beskæftigelsespolitikken hvad gør vi lige nu Beskæftigelsesregion Syddanmark Det regionale Beskæftigelsesråd i Syddanmark

Læs mere

Konklusionsreferat fra mødet om sundhedsaftaler mellem Odense Kommune og Region Syddanmark den 25. november 2010.

Konklusionsreferat fra mødet om sundhedsaftaler mellem Odense Kommune og Region Syddanmark den 25. november 2010. Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Niels-Erik Aaes Journal nr.: 10/6198 Telefon: 76631319 Dato: 1. december 2010 e-mail: Niels-Erik.Aaes@regionsyddanmark.dk O Konklusionsreferat fra mødet om sundhedsaftaler

Læs mere

Forord. Det personalepolitiske grundlag er med til at skabe den sammenhængskraft som er nødvendig, for at vi kan agere effektivt sammen.

Forord. Det personalepolitiske grundlag er med til at skabe den sammenhængskraft som er nødvendig, for at vi kan agere effektivt sammen. Forord Region Syddanmarks personalepolitik bygger på tre overordnede værdier: Ordentlighed i det vi gør og siger. Vækst i fagligheden. Rum til fornyelse og begejstring. Det personalepolitiske grundlag

Læs mere

Ledelse og anerkendelse

Ledelse og anerkendelse INVITATION TIL Ledelse og anerkendelse Konference for statslige ledere 5. november 2008 INVITATION Anerkendelse er blevet et nyt plusord, som også konsulent- og kursusbranchen har taget til sig. Der tilbydes

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende.

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. I denne powerpoint finder du som leder eller personaleansvarlig forskellige slides og øvelser, du kan bruge til at sætte spot på sygefraværet

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade Virksomhedsgrundlag Specialområde Hjerneskade 2014/2015 Psykiatri og social Specialområde Hjerneskade 2 Forord Med dannelsen af Specialområde Hjerneskade er alle Region Midtjyllands tilbud til voksne med

Læs mere

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Bilag 5 Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Midtvejsevaluering (medio 2011) Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet igangsattes i marts 2010

Læs mere

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Motivation, innovation, Lean og læring 4.-5. februar 2016 i Nyborg DSB kursuscenter Fyrvej 1 5800 Nyborg Torsdag den 4. Februar 09.00: Registrering, kaffe/the

Læs mere

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Baggrunden for inspirationskataloget Som led i den politiske aftale fra marts 2011

Læs mere

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016 Fra fravær og stress til nærvær og trivsel Marts 2016 2 Vi vil nedbringe sygefravær og forebygge stress De sidste år har der været en stigning i sygefraværet og flere bliver henvist til psykologhjælp på

Læs mere

Job og krop - forebyg smerter i muskler og led

Job og krop - forebyg smerter i muskler og led Job og krop - forebyg smerter i muskler og led Smerter i muskler og led skal forebygges aktivt og takles i fællesskab på arbejdspladsen Minikonference i København og Århus den 14. og 15. juni 2011 Agenda

Læs mere