Landbrugs-afgrøder Halm TJ (inkl. energieksport) ton/ 241 TJ Energiafgrøder Elefantgræs Pil o.lign Samlet Træ Fra skov.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Landbrugs-afgrøder Halm 2.782 TJ (inkl. energieksport) 17.000 ton/ 241 TJ Energiafgrøder Elefantgræs Pil o.lign Samlet Træ Fra skov."

Transkript

1 Lokale energikilder Nuværende forhold Potentiale Landbrugs-afgrøder Halm TJ (inkl. energieksport) ton/ 241 TJ Energiafgrøder Elefantgræs Pil o.lign Samlet Træ Fra skov Løvtræ Nåletræ Ikke opgjort Afhængig af, hvor stort et areal der udlægges til formålet 917 TJ (anvendes af Dalum Papir) Ha / 72 TJ Fra hegn Ikke opgjort Skal kortlægges Ressourcer til biogas (Opgjort af Renew Energy på foranledning af Naturgas Fyn på nær husdyrgødning som er opgjort af Odense Kommune) Græsarealer lavbundsjord Ikke opgjort m3 biogas / 28,2 TJ Naturpleje affald park Ikke opgjort m3 biogas / 28,2 TJ Husdyrgødning Ikke opgjort m3 biogas / 65 TJ Affald 727 TJ (afbrændes i dag) m3 biogas/ 34,2 TJ (forudsætter mængden ikke afbrændes) Spildevandsslam 51 TJ Alt anvendes i dag Affald (afbrænding) ton / TJ Bør analyseres, affaldsmarkedet er ikke Bionedbrydelig mængde tons / 727 TJ længere så stabilt som tidligere Vind Solenergi Små anlæg Solcelle Solfanger Store anlæg Solcelle Solfanger 16 stk. /11 MW / 64 TJ Ikke opgjort Ikke opgjort Anvendes ikke i dag Anvendes ikke i dag Potentialet er teknisk meget stort, men afgrænses af arealbegrænsninger Potentialet er teknisk meget stort, men afgrænses af arealbegrænsninger Geotermisk energi Anvendes ikke i dag Teoretisk muligt potentiale Varmepumper energi fra omgivelserne 12 TJ 500 TJ Industriel overskudsvarme 473 TJ 40 TJ Potentialet angiver, at vi ved dette er den mænge der produceres lokalt i kommunen, men vi ved ikke om det reelt anvendes til energiproduktion. Nuværende forhold angiver det, som vi ved der bruges i dag i energiproduktionen/energiforsyningen

2 mio. kilo Landbrugsafgrøder Halm og raps Potentialet for udnyttelse af halm og raps er baseret på standardværdier for udbyttet pr. ha der er beregnet på basis af oplysninger fra Danmarks Statistik. Der findes ikke særskilte udbytteniveauer for kommunerne. Det samme gælder oplysninger om den nuværende anvendelse af halm til forskellige formål. Det er ikke hele halmmængden der kan anvendes til energiformål. Blandt andet bruges der en mængde halm til foder og strøelse og noget tilbageføres til jorden igen, dvs. det ikke bliver bjerget. Det samlede areal for vårsæd og vintersæd i Odense er opgjort. Det antages, at dette er det samlede areal med halm. Det har ikke været muligt at trække nyere tal end Tal for Landsdel Fyn er hentet fra Danmarks Statistik, HALM1. Der er brugt data for Korn i alt, da det må antages, at det hovedsageligt er halm, der er relevant i denne sammenhæng. Korn i alt udgør hovedparten af Alle afgrøder. Ud fra HALM1 er der udregnet et nøgletal for halmudbyttet i kg/ha og dette er sammenholdt med det opgjorte areal for Odense Kommune. Mængden af halm til foder og strøelse er fratrukket den samlede mængde halm. I rapporten Energi fra biomasse - Ressourcer og teknologier vurderet i et regionalt perspektiv angiver at det potentielt er muligt at udnytte 80 % af halmmængden til energiformål, efter foder og strøelse er fratrukket. Potentialet: ,23 Halmanvendelse i Odense pr. år ,98 6,8 8,58 0 Til fyring Til foder Til strøelse m.v. Ikke bjærget Som det ses, så produceres der ca tons halm i Odense Kommune. Heraf går ca tons til foder og strøelse. Der er således ca tons halm tilbage, hvoraf det potentielt er muligt at udnytte 80 % til energiformål = ca tons.

3 Antages en brændværdi på 14,5 GJ/ton for halm, så udgjorde potentialet for halm til energiformål i ca. 241 TJ i Fra energiproducenttællingen i 2009 er det angivet, at Fynsværkets blok 8 benyttede 502 TJ halm. År 2009 var et år præget af indkøringsvanskeligheder med den nye blok 8. Det må derfor forventes, at der i de kommende år vil blive benyttet en langt større mængde halm, idet der skal bruges et sted mellem TJ og TJ halm om året, svarende til tons tons halm). Problematikker ved halm som brændsel I 2011 var det langt fra muligt at bjerge den mængde halm man havde regnet med til energiudnyttelse. Dette skyldes, at vejret i bjergningsperioden var særdeles vådt, og at mange landmænd derfor ikke kunne komme ud på marken og bjerge halmen. Mængden af halm til energiudnyttelse er således sårbar overfor vejret når det skal bjerges. Halm bør derfor ikke stå alene som brændsel. Muligheder for forbedring af opgørelsen Eksisterende data på området er behæftet med usikkerhed, da det er regionale tal der er overført til kommuneniveau. En mere detaljeret kortlægning er dog for ressourcekrævende for kommunen at håndtere. Det vil derfor være en fordel for kommunen at indgå i et strategisk samarbejde med de øvrige kommuner på Fyn og udarbejde en kortlægning for Fyn som landsdel.

4 Træ Skove Der er stor usikkerhed forbundet med opgørelse af energiressourcerne fra skovene. Opgørelsen er derfor foretaget på et overordnet niveau med udgangspunkt i data fra Danmarks Statistik. Der er indhentet data fra Danmarks Statistik (SKOV1), data er fra år Hele landet [Ha] Odense [Ha] Skovareal i alt Hjælpearealer Skovbevokset areal i alt Midlertidig ubevokset Løvtræer, areal i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræer i alt Rødgran Sitkagran mv Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Andre nåletræarter Hededanmark og Force Technology har i forskellige sammenhænge vurderet potentilet for at udtage træ i form af flis og brænde til energiformål fra de danske skove. Vurderingen, der ikke tager hensyn til lokale forhold i skovene, siger at der kan udtages op til 40 GJ biomasse per hektar. Denne vurdering tager hensyn til bæredygtig udnyttelse af træ til energiformål. Antages dette at gælde for hele skovarealet i Odense opnås der et samlet potentiale på 72 TJ. Danmarks nationale skovprogram fra 2002 angiver, at skovarelet i Danmark skal øges således at % af landets areal skal være dækket af skovarealer. Dette skal ske inden for en periode på år, svarende til en trægeneration. Vi skal derfor arbejde med at identificere og udlægge flere områder til skovrejsning, hvilket med fordel kan ske i forbindelse med handlinger der sikre grundvandet (grundvandsbeskyttelse).

5 Biogas Husdyrgødning Vi har i Danmark pt. et stort potentiale for at udnytte husdyrgødning til biogas. I 2010 blev der nedsat et nationalt biogassekretariat, der har til formål at hjælpe kommunerne med at fremme planlægningen for biogas. Ud fra kommunens jordbrugsanalyse har vi kortlagt, hvor mange svine- og kvægbrug der pt. eksistere i kommunen.

6 I 2010 blev der produceret ca dyreenheder (DE), heraf 70 % svin og andet samt 30 % kvæg. Produktionen af gylle er beregnet ud fra normtal for den årlige gyllemængde og fordeler sig således: Kvæg Svin og andet Produktion 2310 DE/år Produktion 5394 DE/år Gylleproduktion 550 m3/de Gylleproduktion 450 m3/de Energiindhold 23,4 MJ/m3 Energiindhold 23,4 MJ/m3 Biogas 30 TJ/år Biogas 57 TJ/år Udnyttelsesgrad 0,75 Udnyttelsesgrad 0,75 Energiproduktion 22 TJ/år Energiproduktion 43 TJ/år Omregnet til energienheder svarer dette til 87 TJ/år. Antages udnyttelsesgrad på 75 % af gasproduktionen (Energi fra biomasse - Ressourcer og teknologier vurderet i et regionalt perspektiv) svare dette til et potentiale på mindst 65 TJ/år. Hertil kan så lægges muligheden for at afbrænde den del af fiberfraktionen, som ikke er omsat til biogas. Såfremt fiberfraktionen afbrændes, er der risiko for tab af fosfor. Kommunekemi i Nyborg arbejder med kemisk oparbejdning af fosfor fra aske, og evt. aske kunne derfor måske sendes til Kommunekemi. Hvorvidt dette er rentabelt økonomisk og miljømæssigt, er ikke vurderet i dette projekt.

7 Affald Affaldsmængderne der anvendes til afbrænding er opgjort på TIER 2 niveau. Data er indhentet fra Odense Renovation og Odense Kommunes affaldsplan Nedenstående tabel viser, hvor meget af det affald der indsamles i Odense der afbrændes til energiproduktion [ton] 2009 [ton] 2010 [ton] Husholdninger Storskrald Erhverv Total Som det ses, er mængden af affald fra Odense Kommune faldende, hvilket skyldes et fald i mængden af erhvervsaffald. Energistyrelsen gav i juli 2010 afslag på en række ansøgninger om udbygning af kapaciteten i forbindelse med renovering/ombygning af affaldsforbrændingsanlæg. Baggrunden var en ny affaldsprognose fra Miljøstyrelsen, som viste en lavere vækst i forbrændingsegnet affald end tidligere antaget, idet lavere vækst giver udslag i mindre affaldsmængder. På basis af nationalt opdaterede vurderinger af affaldets sammensætning, vurderes det, at 58,8 % af affaldet kan betragtes som VE, mens resten er fossilt baseret (plastik). Dette giver følgende fordeling af affaldet i en VE-andel og fossil andel: 2008 [ton] 2009 [ton] 2010 [ton] Fossil andel VE-andel Antages det, at affald har en brændværdi på ca.0,01 TJ/ton udgør energien VE-fraktionen: [TJ] [TJ] [TJ] Da den fossile del ikke kan adskilles fra VE-delen, er den samlede energiressource beregnet: [TJ] [TJ] [TJ]

8 Vind Odense Kommunes Miljøpolitik 2008 og Klimaplan lægger stor vægt på at sikre bedre muligheder for produktion af vedvarende energi herunder af el fra vindmøller. I Odense er der i Kommuneplan er der udpeget 8 områder, hvori der kan placeres vindmøller: Volderslev nordvest max. 2 møller Svenstrup syd/øst max. 1 mølle Birkum nord max. 3 møller Allerup syd max. 3 møller. Rindebæk max. 2 møller Holmstrup vest max. 3 møller Allesø øst max. 2 møller Alle områder er udnyttet maksimalt, og de 16 eksisterende vindmøller har en samlet effekt på 11 MW, dvs. at de har en årlig produktion på ca. 64 TJ. Odense Kommune er en tæt bebygget kommune med begrænsede muligheder for yderligere vindmøller. Vores muligheder for at sikre, at en stor del af den elektricitet, der bruges i kommunen, produceres ved hjælp af vindmøller placeret i kommunen, er derfor dårligere end i fx landkommuner. Opstillingen af vindmøller kan påvirke store dele af det åbne land, der ikke tidligere i samme grad har været påvirket af større tekniske anlæg. Vi er dog også nød til at tage ansvar for udviklingen af en bæredygtig energiforsyning og dette vil indebære nye typer af anlæg som fylder på en anden måde i landskabet end f.eks. Fynsværket. Mulighederne for etablering af yderligere vindmøllekapacitet kan ske gennem bedre udnyttelse af e allerede udlagte vindmølleområder, ved sanering og udskiftning af ældre vindmøller med nye og mere effektive vindmøller, og dels ved at undersøge mulighederne for etablering af nye vindmølleområder. Mht. etablering af nye vindmølleområder skal det bemærkes, at der er åbnet op for muligheden for at placere vindmøller langs trafikanlæg som veje og jernbaner. Energiministeriet og Jernbaneministeriet har belyst mulighederne i Vindmøllers afstand til overordnede veje og jernbaner. Rapporten lægger op til, at møller fremover kan placeres 1 gange møllehøjden fra trafikanlæggene. Dette giver nye muligheder for Odense, idet vi har en lang strækning med både motorvej og jernbane. Langs motorveje og jernbaner er der alligevel et relativt stort areal, der ikke kan udnyttes til byudvikling, rekreative interesser og naturinteresser. Der er også mulighed for, at vi kan anvende el produceret på vindmøller uden for kommunen, men i f.eks. omkringliggende landkommuner. Dette vil kræve et strategisk samarbejde, hvor muligheder og vilkår afklares med relevante kommuner.

9 Solenergi Solcelle anlæg er el-producerende anlæg. Solfangeranlæg er varmeproducerende anlæg. Det tekniske potentiale for solenergi er meget stort. Ved at dække 1,4 % af Danmarks samlede areal med solvarmeanlæg og 5,5 % med solceller kan det samlede danske energibehov dækkes med solenergi (National Handlingsplan for Vedvarende Energi, juni 2010). Odense Kommune er en tæt bebygget kommune med begrænsede muligheder for solenergianlæg. Vores muligheder for at sikre, at en stor del af den energi, der bruges i kommunen, produceres ved hjælp af solenergianlæg placeret i kommunen, er derfor dårligere end i fx landkommuner. Opstillingen af solenergianlæg kan påvirke store dele af det åbne land, der ikke tidligere i samme grad har været påvirket af større tekniske anlæg. Vi er dog også nød til at tage ansvar for udviklingen af en bæredygtig energiforsyning og dette vil indebære nye typer af anlæg som fylder på en anden måde i landskabet end f.eks. Fynsværket. Større kollektivt solcelleanlæg I den nye bydel i Bellinge forventes etableret et kollektivt solcelle anlæg på 7500 m 2 heraf 2000 m 2 i terrænform langs Assensvej og 5000 m 2 integreret i bygninger, men stadig som en del af det samlede kollektive solcelleanlæg. Dette kollektive anlæg bliver dog anlagt således, at den maksimale samlede effekt der i dag kan installeres pr. husstand ikke overskrides. Den maksimale samlede effekt pr. husstand er 6 kw og er fastsat i bek. om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet (BEK 804 af 28/06/2010). Udfordringen ligger dog i, at anlæg af denne type skal være placeret på matriklen, hvilket ikke altid er det bedste rent økonomisk eller produktionsmæssigt.

10 Større kollektivt solfangeranlæg Fjernvarme Fyn A/S har i deres udviklingsplan foretaget beregninger for 3 størrelser solvarmeanlæg: m 2 solvarmeanlæg med m3 varmelager m 2 solvarmeanlæg med m3 varmelager m 2 solvarmeanlæg med sæsonvarmelager på m2 Analysen på m 2 er foretaget for at lave beregningen med en anlægsstørrelse, der kunne etableres som første skridt i en større etablering af solvarmeanlæg omkring Odense. Analysen på m 2 er foretaget, da det kunne svare til et alternativ til at etablere 4 m 2 solvarmeanlæg på huse. Analysen på m 2 er foretaget for at vise en mulig fremtidig vision, hvor varmebehovet om sommeren er dækket 100 % af affaldskraftvarme, overskudsvarme fra industri og solvarme. Som det fremgår af ovenstående vil et solvarmeanlæg af denne størrelse kræve et sæsonvarmelager på m 3. Teknologien bag et sæsonvarmelager af denne størrelse er ikke fuldt udviklet på nuværende tidspunkt, men som nævnt er analysen foretaget for at vise en mulig fremtidig vision. Et stort sæsonvarmelager vil også kunne bruges af Fynsværket til at optimere driften i vinter månederne. Hvis Fynsværket vil kunne bruge sæsonvarmelageret om sommeren skal det være større, da lageret på m 3 i denne simulering når at blive fyldt helt op med sol varme i løbet af sommeren. Det m 2 store solvarmeanlæg vil sandsynligvis skulle deles op i 3-5 anlæg placeret forskellige steder i forhold til Fjernvarme Fyns fjernvarmenet. Solvarmeanlægget på m 2 kan dække 2 % af det nuværende årlige produktionsbehov fra varmecentraler og kraftvarme, m 2 kan dække 5 %, mens m 2 kan dække 22 %. Konkret arbejdes der pt. med etableringen af et anlæg på ca m 2. Mindre individuelle solvarmeanlæg Solvarme kan benyttes som supplement til forsyning af primært varmt vand, samt i mindre grad til opvarmning i bygninger. Solvarme installeres typisk på taget af bygninger. Normalt dimensioneres anlægget således, at det om sommeren kan dække hele varmtvandsforbruget, mens det om vinteren kun dækker en mindre del. Samlet set kan individuelt installerede solfangere dække op mod halvdelen af det samlede behov for varmt vand i almindelige boliger. Solvarme kan være relevant i bygninger uden for nuværende eller fremtidige fjernvarmeområder. I Odense Kommune er disse områder primært forsynet med individuel olie og naturgas. Installation af solvarmeanlæg kan i kommunen således resultere i en fortrængning af naturgas og gasolie. Hvorvidt det er rentabelt, afhænger af prisen på den varme, der fortrænges, orientering af tagfladen samt øvrige installationsforhold. Er der tale om en ældre oliekedel og et sydvendt tag, vil der normalt være god økonomi i at installere solvarme.

11 Det er således borgernes egen økonomi samt lokale forhold der afgør udviklingen i antallet af individuelle solfangeranlæg. Mindre individuelle solcelleanlæg Den maksimale samlede effekt der i dag kan installeres pr. husstand er 6 kw og er fastsat i bek. om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet (BEK 804 af 28/06/2010) Med den rigtige placering af solceller, kan der forventes en produktion på ca. 900 kwh pr. kw installeret. 1 kw solcelleanlæg fylder ca. 7,5m 2 pr. installerede kw ( Antages der et årligt elforbrug på kwh i en gennemsnitlig husstand, kan alle husstande principielt blive selvforsynende med el ved at etablere et individuelt solcelleanlæg på taget. Det er således markedet og priserne på solceller samt el produceret på andre måder der afgør udviklingen i antallet af individuelle solcelleanlæg.

12 Geotermisk energi Energiproduktion ved indvinding af C varmt vand fra dybder større end 200 m (ofte 1-3 km) kaldes geotermi. Erfaringerne i Danmark er små, men potentialet og interessen enorm, og det spås at 15 % af Danmarks husstande ( ) vil kunne få dækket opvarmningsbehovet med energi fra 7-9 geotermiske værker, indenfor de næste 5-10 år 1. Pt. kører 2 anlæg i Danmark, i Thisted og på Amager, og et tredje er på vej i Sønderborg. Princippet i et geotermisk anlæg er, at man pumper varmt vand op fra undergrunden og afkøler det i en varmepumpe, der transformerer varmen om til brugstemperatur. Det afkølede vand ledes herefter til en injektionsboring beliggende i en passende afstand (km) fra indvindingsboringen (ATES). Samme princip kan også anvendes i jordvarmeboringer hvor man så afkøler oppumpet grundvand, som igen skal infiltreres ned i jorden via et andet borehul. For de øvre jordlag har denne metode indtil nu kun været meget lidt anvendt i Danmark. Derimod er der etableret flere anlæg, hvor grundvandet bruges som kølemiddel efter dette princip dvs. det oppumpede grundvand på 8-9 C bruges til afkøling i f.eks et produktionsanlæg, idet det sendes retur til jorden nogle grader varmere. 2 Der er i Danmark meget gode muligheder for at finde de sandstenslag, der kan udnyttes til geotermisk varme-produktion i det meste af Jylland, den nordøstlige del af Fyn, samt hovedparten af Sjælland, Lolland og Falster 3. Disse sandstenslag skal imidlertid også ligge i en rigtig dybde for at være optimale i geotermisk sammenhæng, og det gør de desværre ikke på størstedelen af Fyn, det sydøstlige Sjælland og områder i det vestlige og nordlige Jylland samt hele Bornholm. Udnyttelsen af dybtliggende geotermisk varme kræver meget store anlægsinvesteringer. Det er derfor nødvendigt at mange tusinde husstande forsynes med varme. For at den geotermiske varmepris skal være konkurrencedygtig kræves endvidere at der allerede findes et fjernvarmenet med et årligt varme-aftag større end 400 TJ. Sådan et fjernvarmenet har Odense allerede, men mangler så en egnet geologi, og det er her vigtigt at pointere, at der altså ikke er tale om en egentlig afskrivning af de geotermiske muligheder på Fyn, men alene en konstatering af, at forholdene i Odense-området, med den nuværende viden ikke er optimale. Se i øvrigt oversigtskortet 6 med det geotermiske potentiale i Danmark på næste side. 1 Uffe Bro, formand for Dansk Fjernvarmes Geotermi-selskab (stiftet af Dansk Fjernvarme, og varmeforsyningerne i Viborg, Sønderborg, Thisted og Hjørring 2 Jordvarmeboringer problemstillinger og perspektiver.. Vand & Jord nr. 3, (2010). I. Sørensen. 3 Geotermi varme fra jordens indre Status og muligheder i Danmark. Energistyrelsen (Oktober 2009).

13

14 Varmepumper - Energi fra omgivelserne En forudsætning for overhovedet at kunne udnytte omgivelserne (jord, grundvand, luft mv.) til opvarmning og/eller afkøling, er en varmepumpe. Anlægget får navn efter, hvilket varmekilde varmepumpen benytter: Jord = jordvarmeanlæg Luft = Luft/vand el. luft/luft varmepumpe Sø = søvarmeanlæg Grundvand = grundvandsanlæg Alle varmepumper benytter el til produktion af en del af energien til opvarmning. Afhængig af temperaturniveauet på varmekilden og det ønskede fremløbstemperatur, vil mængden af den leverede varmeenergi (f.eks. fra jorden) være 2-5 gange større end den tilførte energi (el). Dette svare til anlæggets COP (coefficient of performance). Skal der etableres et jordvarmeanlæg er der visse krav der skal overholdes. Et vertikalt anlæg som udgangspunkt etableres udenfor områder med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande, og mindst 300 meter fra almene vandforsyningsanlæg og mindst 50 meter fra andre vandforsyningsanlæg, og afstanden mellem boringer til vertikale anlæg skal være mindst 20 meter. Et horisontalt anlæg (jordvarmeboring) med brine (vand tilsat frostsikringsmiddel) skal etableres mindst 50 meter fra et alment eller ikke-alment vandforsyningsanlæg, og mindst 5 meter fra et andet vandforsyningsanlæg. Et horisontalt anlæg med direkte fordampning skal etableres mindst 10 meter fra almene vandforsyningsanlæg og mindst 5 meter fra ikke-almene vandforsyningsanlæg. Kommunalbestyrelsen kan dog lempe kravene indtil 5 meter for horisontale anlæg og 50 meter for vertikale anlæg, hvis vandforsyningsanlægget kun forsyner den ejendom, hvor jordvarmeanlægget udlægges. I Danmark skønnes der at være plads til jordvarmeanlæg i olie eller naturgasopvarmede parcel- eller rækkehus-områder 4. Men ovenstående begrænsninger in mente har vi i Odense Kommune vurderet, at der er ca ejendomme (ejendomme der i dag er naturgasfyret eller individuelt opvarmet) der kunne overveje et jordvarmeanlæg og ejendomme, hvor et anlæg med én eller flere jordvarmeboringer kunne være en mulighed. Forudsættes det, at disse ejendomme samtidig får dækket 20 % af det årlige varmebehov med solvarme, giver dette et potentiale for jordvarme på knap 500 TJ. I dækker varmepumper ca. 12 TJ af det samlede varmebehov i Odense (BBR). 4 Ny analyse finder plads til én million varmepumpeanlæg. artikel fra Ing.dk af Sanne Wittrup, den 6. maj 2010

15 Overskudsvarme fra virksomheder Energistyrelsen har i 2009 udarbejdet rapporten Virksomhedsrentabel udnyttelse af overskudsvarme. Rapporten giver et overblik over virksomheder med overskudsvarme som med fordel kan udnyttes. I rapporten nævnes Dalum Papir som den vigtigste leverandør af overskudsvarme. Overskudsvarmen fra Dalum Papir udnyttes allerede i dag fuldt ud. Herudover nævner rapporten, at der kan være et potentiale hos Roulunds Energy og NCC Roads på tilsammen knap 40 TJ. Kommunen er endvidere vidende om, at der er et potentiale hos Glud og Marstrand. Potentialet udnyttes ikke i dag, grundet de afgifter der er pålagt udnyttelsen af overskudsvarme.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Biomasse.Dok.2.5 København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær,

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Energiforsyning i landdistrikter

Energiforsyning i landdistrikter Energiforsyning i landdistrikter Per Alex Sørensen 1 Hvorfor vedvarende energi i landdistrikter? Billigere energi Nye arbejdspladserunder etableringog vedligeholdelse Teknologiskudviklingog salgafknow

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

Halmens dag. Omstilling til mere VE v. Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn.

Halmens dag. Omstilling til mere VE v. Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn. Halmens dag. Omstilling til mere VE v. Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn. 25. april 2016 Fjernvarme Fyn generelt Fjernvarme Fyn A/S er et aktieselskab ejet af Odense Kommune (97%) og Nordfyns Kommune (3%).

Læs mere

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt Indhold Varmeplanen... 3 Hovedprincipper for tilslutningspligt... 3 Tilslutningspligt og forblivelsespligt...

Læs mere

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas N O T AT 21. december 2011 J.nr. 3401/1001-3680 Ref. Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas Spørgsmål 1: Hvor stor en årlig energimængde i TJ kan med Vores energi opnås yderligere via biogas i år

Læs mere

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet.

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Status for Handleplan for varme- og energiforsyning Roskilde Kommune 2010-2015 Emne/opgave (Aktører og opgavestart) Status pr. 31.12.2011 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Roskilde Kommune vil i

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af fjernvarmeforsyning i lokalplanområde 4-703 Forsker- og Videnpark 30. marts 2011 1/38 1 Indhold Afsnit 2: Stamoplysninger s. 3 Afsnit 3: Læsevejledning

Læs mere

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Nærmere beskrivelser af scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Perspektivplanen indeholder en række scenarieberegninger for regionens nuværende og fremtidige energiforsyning, der alle indeholder

Læs mere

CO2-opgørelse Svendborg Kommune 2011 2012

CO2-opgørelse Svendborg Kommune 2011 2012 CO2-opgørelse Svendborg Kommune 2011 2012 CO2-opgørelse for Svendborg Kommune 2011-2012 November 2013 Udarbejdet af: Ærø Energi- og Miljøkontor Vestergade 70 5970 Ærøskøbing Udarbejdet for: Svendborg Kommune

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Energipolitisk konference. Mål og strategi for køb af et kraftværk v. Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn.

Energipolitisk konference. Mål og strategi for køb af et kraftværk v. Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn. Energipolitisk konference. Mål og strategi for køb af et kraftværk v. Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn. 31. Marts 2016 Hvorfor købte vi Fynsværket? Vi vil sikre varmeforsyningen Vattenfall ønskede at lukke

Læs mere

Nuværende energiforsyning og fremtidige energiressourcer

Nuværende energiforsyning og fremtidige energiressourcer Nuværende energiforsyning og fremtidige energiressourcer 1 Disposition 1. Status for energiforsyningen 2. Potentielle regionale VE ressourcer 3. Forventet udvikling i brug af energitjenester 4. Potentiale

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

Offentlig fremlagt. fra den 11.01.2016. til den 07.03.2016. forslag. Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg

Offentlig fremlagt. fra den 11.01.2016. til den 07.03.2016. forslag. Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Offentlig fremlagt fra den 11.01.2016 til den 07.03.2016 forslag Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Vejledning Hvad er en kommuneplan? Kommuneplanen udtrykker byrådets overordnede

Læs mere

Lokale vedvarende energiressourcer

Lokale vedvarende energiressourcer LOKALE VEDVARENDE ENERGI RESSOURCER Lokale vedvarende energiressourcer Potentialevurdering til Energi på tværs April 2015 Udarbejdet af: Ea Energianalyse Frederiksholms Kanal 4, 3. th. 1220 København K

Læs mere

Fjernvarme Fyn - i korte træk. Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT

Fjernvarme Fyn - i korte træk. Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT Fjernvarme Fyn - i korte træk Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT Hvem er Fjernvarme Fyn Hvem er Fjernvarme Fyn Fjernvarme Fyn A/S er et aktieselskab ejet af Odense Kommune (97%) og Nordfyns Kommune

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Tillæg nr. 3 til kommuneplan 2013 Hed.T.1 Biogasanlæg Lervangsvej Heden

Tillæg nr. 3 til kommuneplan 2013 Hed.T.1 Biogasanlæg Lervangsvej Heden Tillæg nr. 3 til kommuneplan 2013 Hed.T.1 Biogasanlæg Lervangsvej Heden Tillæg nr. 3-11. februar 2014 1 Offentlighedsperiode og endelig vedtagelse Forslaget var i offentlig høring fra den 15. oktober 2013

Læs mere

4000 C magma. Fjernvarme fra geotermianlæg

4000 C magma. Fjernvarme fra geotermianlæg Fjernvarme fra geotermianlæg Geotermianlæg producerer varme fra jordens indre ved at pumpe varmt vand op fra undergrunden og overføre varmen til fjernvarmenet med varmevekslere og varmepumper. Vind og

Læs mere

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3 Notat Dato: 10.03.2014 Sagsnr.: 2013-35946 Dok. nr.: 2013-274023 Direkte telefon: 9931 9461 Initialer: LO Aalborg Forsyning Administration Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Varmeplan Aalborg

Læs mere

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro Projektbeskrivelse Vindmøller ved Kjellingbro Marts 2014 1 Udarbejdet af: Arkitektfirma Mogens B. Leth ApS Magnoliavej 16, 7700 Thisted Mail: mogens.leth@gmail.com Tlf. 40 59 17 01 2 Indledning Denne projektbeskrivelse

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS GLOSTRUP KOMMUNE ENERGIBALANCE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energibalance 2 2.1 3 2.2

Læs mere

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme #cpr# xxxx xxxx xx xxx x. februar 2012 Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme Silkeborg Kommune har besluttet, at din ejendom skal fritages for tilslutningspligt

Læs mere

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune 27. november 2013 Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune Indsendt af gårdejer Hans Michaelsen, Kalkværksvej 7, 7790 Thyholm Tage Kristensen, Havrelandsvej 9, 7790 Thyholm På lokaliteten

Læs mere

Solenergianlæg. Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025. Forslag

Solenergianlæg. Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025. Forslag Solenergianlæg Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025 Forslag Forslag vedtaget af Viborg Byråd d. 18. 12. 2013 Læsevejledning Til hver retningslinje hører en redegørelse, som nærmere fortæller om baggrunden

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Tekniske installationer Niels Hørby, EnergiTjenesten Komponentkrav Kapitel 8 Ventilationsanlæg Olie-, gas- og biobrændselskedler Varmepumper (luft-luft varmepumper, luft-vand varmepumper

Læs mere

Grøn energi til område fire

Grøn energi til område fire Notat 05. nov 2013 Dokumentnr. 296204 Grøn energi til område fire Konklusioner Cirka hver femte kommune har en energiforsyning, hvor kun op til 50 procent er dækket af kollektiv forsyning Cirka hver tredje

Læs mere

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1 Vindmølleplanlægning Debatoplæg August 2010 side 1 Figur 1 Potentielle vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå streg) Figur 2 Prioriterede vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Termisk Smart Grid Et system med individuel OG kollektiv forsyning Baseret på kendt teknologi: varmepumper og geotermisk energi Individuelle varmepumper i bygningerne,

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

Energiproduktion og energiforbrug

Energiproduktion og energiforbrug OPGAVEEKSEMPEL Energiproduktion og energiforbrug Indledning I denne opgave vil du komme til at lære noget om Danmarks energiproduktion samt beregne hvordan brændslerne der anvendes på de store kraftværker

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Varmegenvinding på Dalum Kraftvarme 3/7 2014 1/25 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens forhold til anden lovgivning...

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Oliefyr var tidligere den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, men siden 1970 erne er antallet af oliefyr gået tilbage.

Oliefyr var tidligere den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, men siden 1970 erne er antallet af oliefyr gået tilbage. 19. marts 2015 Oliefyr i Danmark Oliefyr var tidligere den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, men siden 1970 erne er antallet af oliefyr gået tilbage. Tilbagegangen af oliefyr er sket i takt med,

Læs mere

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det Rubow Arkitekter, Københavns Ejendomme (KEjd) og Cenergia Energy Consultants arbejder sammen på et europæisk projekt, hvis formål er at få en bredere viden om energi effektivitet og mulighederne for etablering

Læs mere

Københavns Kommune. Hanne Christensen, Center for Miljø. hachri@tmf.kk.dk

Københavns Kommune. Hanne Christensen, Center for Miljø. hachri@tmf.kk.dk Københavns Kommune Hanne Christensen, Center for Miljø hachri@tmf.kk.dk Københavns Kommunes Københavns Klimaplan Energiforsyning i København Nordhavn en ny bæredygtig bydel Amager Fælled Bykvarter et udredningsprojekt

Læs mere

FREMTIDENS PRODUKTION

FREMTIDENS PRODUKTION FREMTIDENS PRODUKTION DN mener, at Danmark i 2040 skal have en produktion, som ikke er til skade for natur og miljø og som i mange tilfælde derimod vil bidrage til et bedre miljø. Dette skal ske ved en

Læs mere

afslag på forlængelse af fritagelse fra forbud mod direkte elopvarmning

afslag på forlængelse af fritagelse fra forbud mod direkte elopvarmning (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER OM NTC Ejendom A/S Aalborg

Læs mere

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar.

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar. KLAR MED ENERGI PAKKE Om 5 år taler vi ikke længere om klima og CO2 Om 5 år taler vi i stedet om bæredygtighed Det spår, som er klar med en bæredygtig energipakke. Bæredygtighed er det nye sort, der rydder

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

Varmepumpe som supplement (eller 100%!) Sæsonlager (damvarmelager/borehulslager)

Varmepumpe som supplement (eller 100%!) Sæsonlager (damvarmelager/borehulslager) Varmepumpe og sæsonlager muligheder : Varmepumpe som supplement (eller 100%!) Sæsonlager (damvarmelager/borehulslager) Naturgassens afløser Erritsø, den 6. januar 2011 Lars Bøgeskov Hyttel 1 77 Fjernvarmeværker

Læs mere

Temadag STORE VARMEPUMPER SAMARBEJDE OM GRUNDVAND TIL VARME. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6.

Temadag STORE VARMEPUMPER SAMARBEJDE OM GRUNDVAND TIL VARME. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. Temadag STORE VARMEPUMPER SAMARBEJDE OM GRUNDVAND TIL VARME Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. december 2018 DANSK FJERNVARME 400 medlemmer 1,7 mio. husstande har fjernvarme

Læs mere

Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg

Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg (Varmeforsyning) Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg Nævnsformand, cand.jur. Jørgen Nørgaard Professor, dr.jur. Jens Fejø Direktør,

Læs mere

H E N R Y J E N S E N A/S - R Å D G I V E N D E I N G E N I Ø R E R F R I

H E N R Y J E N S E N A/S - R Å D G I V E N D E I N G E N I Ø R E R F R I NOTAT Sag: Danmarks Keramikmuseum - Grimmerhus - 12-265 Emne: Dispensation for overholdelse af energiklasse 2015 Dato: 04-12-2012 Vedr.: Dispensation for overholdelse af energiklasse 2015 Tilbygningen

Læs mere

Muligheder i et nyt varmeanlæg

Muligheder i et nyt varmeanlæg Program Hvilke muligheder er der for et nyt varmeanlæg? Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg? Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen? Muligheder i et nyt varmeanlæg Fjernvarme

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

FJERNVARME PÅ GRØN GAS

FJERNVARME PÅ GRØN GAS FJERNVARME PÅ GRØN GAS GASKONFERENCE 2014 Astrid Birnbaum Det vil jeg sige noget om Fjernvarme - gas Udfordringer Muligheder Fjernvarme i fremtiden Biogas DANSK FJERNVARME Brancheorganisation for 405 medlemmer,

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: EDR Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-22.0 27-02-2015 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Relevant lovgivning Nye regler for solcelleanlæg trådte i kraft den

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

Lagring af vedvarende energi

Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Et skridt på vejen mod en CO2-neutral Øresundsregion er at undersøge, hvilke løsninger til lagring af vedvarende energi, der kan tilpasses fremtidens

Læs mere

Energieffektivitet produktion 2010 TJ

Energieffektivitet produktion 2010 TJ Energieffektivitet produktion 2010 TJ Brændselsforbrug Energiproduktion Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens

Læs mere

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger IDA Energi, Århus d. 26/2-2014 Bjarke Paaske Center for køle- og varmepumpeteknik Mekaniske varmepumper (el) Politiske mål Danmark og udfasning af oliefyr,

Læs mere

MILJØ & ENERGI. Til: Deltagerne i møde om vedvarende energi-ø - Samsø 17. januar 1997 i Energistyrelsen. 8. kontor. J.nr. Ref JBu

MILJØ & ENERGI. Til: Deltagerne i møde om vedvarende energi-ø - Samsø 17. januar 1997 i Energistyrelsen. 8. kontor. J.nr. Ref JBu MILJØ & ENERGI M I N I S T E R I E T Til: ENERGISTYRELSEN Deltagerne i møde om vedvarende energi-ø - Samsø 17. januar 1997 i Energistyrelsen 8. kontor J.nr. Ref JBu Vedlagt fremsendes referat af ovennævnte

Læs mere

Klimaplan, varmeplan og energilandsbyer i integreret proces.

Klimaplan, varmeplan og energilandsbyer i integreret proces. Klimaplan, varmeplan og energilandsbyer i integreret proces. Workshop om strategisk energiplanlægning i FBBB den 1. marts 2012. Klimachef Bodil Ankjær Nielsen Baggrund 1: Klimaplan 2010 20 for EK som geografisk

Læs mere

Mere om skat af solcelleanlæg

Mere om skat af solcelleanlæg - 1 Mere om skat af solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har gennem de senere måneder offentliggjort flere afgørelser om skattereglerne for solcelleanlæg. De

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Klima og energi CO2-udledning Vedvarende energi Elforbrug Varmeforbrug Københavnernes el- og varmeforbrug Klimatilpasning December 2015. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab

Læs mere

Varmepumper i fjernvarmen

Varmepumper i fjernvarmen Varmepumper i fjernvarmen Niels From, PlanEnergi Varmepumper i fjernvarmen Energipolitisk Konference København, den 4. september 2014 Niels From 1 Hvorfor skal vi omstille til VE? Forsyningssikkerhed /

Læs mere

Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29.

Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29. Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29. januar 2015 Forbruget af biomasse i Region Midt vil stige

Læs mere

Danmarks energirejse 1972-2013

Danmarks energirejse 1972-2013 Danmarks energirejse 1972-2013 1972 Oliekrisen ulmer Det er året, før oliekrisen bryder løs, og Danmark er fuldstændig afhængigt af olie til strøm, varme og transport. 92 % af det samlede energiforbrug

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: ILA Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-18.0 06-11-2013 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Indledning Folketinget har den 28.6.2013 vedtaget to lovforslag omhandlende

Læs mere

CO2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed

CO2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2016 CO2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed Natur og Klima Svendborgvej 135 Sagsnr. 17/14850 5762 V. Skerninge Udgivet september 2017 CO 2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2016

Læs mere

Landsbyvarme med ATES.

Landsbyvarme med ATES. Landsbyvarme med ATES. Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Indledning Det er i dag muligt at producere helt fossil- og CO 2-fri varme til de danske landsbyer og vel at mærke til konkurrencedygtige

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli 2015 FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE CO2-OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Revision 1C Dato

Læs mere

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 Kilder til CO 2 -udledningen samt udvikling i perioden 2006 til 2011 CO 2 -udledningen er i perioden 2006 til 2011 faldet med 18 % (figur 1). Det er godt på vej mod

Læs mere

Oplæg til Workshop. Geotermi. det nye erhvervseventyr. Hvis varmt vand var næsten gratis..

Oplæg til Workshop. Geotermi. det nye erhvervseventyr. Hvis varmt vand var næsten gratis.. Oplæg til Workshop Geotermi det nye erhvervseventyr Hvis varmt vand var næsten gratis.. Hvad handler det om? I undergrunden under Salling findes store mængder varmt vand i 2 km s dybde geotermisk varme.

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Væsentligste kilder (September 2010) Konklusion - 1 Medvind til varmepumper i Danmark Op til 500.00 individuelle

Læs mere

Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet

Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet Biogas og gylleseparation, DØR/SDU 13. oktober 2010 Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet Sekretariatsleder Bruno Sander Nielsen Rådgivere leverandører Biogasfællesog gårdanlæg Energisektoren Forsknings--

Læs mere

Hvorfor lagre varme der er varme i undergrunden

Hvorfor lagre varme der er varme i undergrunden Allan Mahler am@geotermi.dk Specialist og tekniksansvarlig Præsentation ved kursus i Ingeniørforeningen: Varmeproduktion og varmelagring ved geotermi, 30-31 januar 2012 Gengivelse er tilladt med kildeangivelse:

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

fjernvarmen i det fremtidige energisystem Høring 29. januar 2009 i Folketinget om Er fjernvarmesektoren klar og parat til fremtidens udfordringer?

fjernvarmen i det fremtidige energisystem Høring 29. januar 2009 i Folketinget om Er fjernvarmesektoren klar og parat til fremtidens udfordringer? Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 157 Offentligt Høring 29. januar 2009 i Folketinget om fjernvarmen i det fremtidige energisystem Er fjernvarmesektoren klar og parat til fremtidens udfordringer?

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 Dato: 13. augustl 2012 Indholdsfortegnelse 0. Projektforslag og sammenfatning... 3 1. Projektansvarlig:... 5 2. Forholdet

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015 Debatoplæg Vindmøller ved Tollestrup Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets to 140 meter høje vindmøller set fra motorvejsbro

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Til Haslev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Marts 2015 PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Revision 3 Dato 2015-03-31 Udarbejdet

Læs mere

Strategi og politik. for den fremtidige varmeforsyning 2012-2022

Strategi og politik. for den fremtidige varmeforsyning 2012-2022 Strategi og politik for den fremtidige varmeforsyning 2012-2022 Indhold Indholdsfortegnelse Indhold...2 Indledning...3 Kommunens varmeplanlægning...3 Lovgrundlaget for varmeplanlægning...5 Planloven...6

Læs mere

Biomasse til kraftvarme hvor skal den komme fra?

Biomasse til kraftvarme hvor skal den komme fra? Biomasse til kraftvarme hvor skal den komme fra? Plantekongres 2011 12. januar 2011, Herning Anders Evald, FORCE Technology 1 Om FORCE Technology FORCE Technology er blandt de førende teknologiske rådgivnings-

Læs mere

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 Klimaproblemerne hænger sammen med, at der allerede er sket og forventes at ske en yderligere

Læs mere

Sjælland Syd området: Biomasseressourcer Vordingborg, Faxe & Næstved kommune Den 4. juni 2013

Sjælland Syd området: Biomasseressourcer Vordingborg, Faxe & Næstved kommune Den 4. juni 2013 Bio.Dok.2.2 Sjælland Syd området: Biomasseressourcer Vordingborg, Faxe & Næstved kommune Den 4. juni 2013 Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær, ENSPAC, Roskilde Universitet 1.

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Fladehøj 17 4534 Hørve Bygningens energimærke: Gyldig fra 13. juni 2013 Til den 13. juni 2023. Energimærkningsnummer 311003689

Læs mere

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Analyser og scenarier Biomasse Potentialer Priser Bæredygtighed Teknologier El-analyse Gas Økonomien

Læs mere

Initiativer vedrørende varmepumper

Initiativer vedrørende varmepumper Initiativer vedrørende varmepumper Den lille blå om Varmepumper Kolding 2.november 2011 v. Lene K. Nielsen Energistyrelsen De energipolitiske udfordringer Regeringen vil hurtigst muligt fremlægge et forslag

Læs mere

Biomasse - en integreret del af DKs målopfyldelse på VE- området

Biomasse - en integreret del af DKs målopfyldelse på VE- området Biomasse - en integreret del af DKs målopfyldelse på VE- området Finn Bertelsen, Energistyrelsen Seminar har brændeovne en fremtid Det Økologiske Råd, februar 2009 Indhold Danmarks mål på klima- og VE-området

Læs mere

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Fjernvarme Fyns produktionsanlæg Fjernvarme Fyn overtog produktionsanlæggene på Havnegade i 2015, og hovedopgaven på anlæggene er i dag varmeproduktion med

Læs mere

Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning kan pålægges forblivelsespligt efter tilslutningsbekendtgørelsen.

Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning kan pålægges forblivelsespligt efter tilslutningsbekendtgørelsen. Notat Center Plan Byg og Vej Journalnr: 13.03.20-P19-1-16 Ref.: Mikael Jensen Dato: 05-01-2017 Lovgrundlag Forblivelsespligt og fritagelsesmulighed Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning

Læs mere