Danske Regioners bemærkninger til de anvendte forudsætninger i ekspertpanelets

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske Regioners bemærkninger til de anvendte forudsætninger i ekspertpanelets"

Transkript

1 N O T A T Sag nr. 07/1791 Dokumentnr. 1566/09 Christina Carlsen Tel cca@regioner.dk Danske Regioners bemærkninger til de anvendte forudsætninger i ekspertpanelets screeningsrapport Ekspertpanelet vedr. sygehusinvesteringer fremlagde den 27. november 2008 rapporten: Regionernes investerings- og sygehusplaner screening og vurdering. I rapporten afgiver ekspertpanelet indstilling til regeringen om, hvilke projekter regeringen bør prioritere ved udmøntning af de første 15 mia. kr. fra Kvalitetsfonden. Et meget væsentligt kapitel i screeningsrapporten vedrører ekspertpanelets dimensioneringsprincipper, herunder antagelser vedr. fremskrivning, kapacitetsudnyttelse, belægningsprocent, udnyttelsesgrader, arealstandarder, brutto/nettofaktor, og projektøkonomi, som panelet lægger til grund for tilpasning af regionernes projekter. Ekspertpanelet har i forhold til alle disse parametre anvendt en mere restriktiv tilgang end regionerne. Med udgangspunkt i et overordnet argument om anlæggelse af et forsigtighedsprincip ved dimensioneringen og en satsning på fleksibelt byggeri, foretages der på alle parametre en nedjustering i forhold til det af regionerne oplyste dimensioneringsgrundlag. På baggrund af drøftelser med regionerne, har Danske Regioner følgende bemærkninger til screeningsrapportens kapitel 4: Fremskrivning Ekspertpanelet fastlægger en dimensionering med en generel forventet stigning i den ambulante aktivitet på ca. 50 pct. og en generel forventet reduktion i antal senge på ca. 20 pct. i perioden fra 2007 til 2020.

2 Ambulant aktivitet I Rapport med forslag til fælles forudsætninger i Regionernes fremskrivningsmodeller for sygehusprojekter udarbejdet for Danske Regioner, henvises der til Folkesundhedsrapporten fra 2007, der viser, at den registrerede ambulante aktivitet på de danske sygehuse er øget med ca. 100 pct. i løbet af de seneste 10 år. En del af stigningen skyldes omlægning fra stationær til ambulant aktivitet, og en del skyldes omlægning af registreringspraksis for deldøgnspatienter. Side 2 Der henvises i rapporten til tal fra Statens Institut for Folkesundhed der ved en lineær fremskrivning af demografi og sygelighed viser en vækst i ambulante forløb på 80 pct. i perioden 2005 til 2029, ligesom Sundhedsstyrelsens ratetal indikerer en årlig vækst på ca. 5 pct. for perioden 1997 til Endelig skal det bemærkes, at Sundhedsstyrelsen i den igangværende specialeplanlægning anbefaler, at man fremskriver med den historiske udvikling. I rapporten udarbejdet for Danske Regioner, foreslås med udgangspunkt i en række fælles forudsætninger ved fremskrivning af den ambulante aktivitet en fremskrivning på årligt 5 pct. for perioden 2007 til 2018, idet der ikke er tegn på, at den teknologiske og behandlingsmæssige udvikling vil afvige fra den historiske udvikling. Det anbefales videre, at forudsætningerne ikke sættes for lavt, og at kapaciteten kan imødekomme en stigning i størrelsesordenen pct. i et årligt perspektiv. Regionerne har alle - i et eller andet omfang - taget afsæt i Danske Regioners rapport, korrigeret for regionale forhold - såsom særlige demografiske udfordringer, sundhedstilstand m.v. Danske Regioner har følgende bemærkninger i forhold til panelets fremskrivning af den ambulante aktivitet på 50 pct. for perioden 2007 til 2020: En undervurdering af den ambulante vækst kan føre til, at nogle sygehusprojekter når de tages i brug om 10 år allerede er underdimensionerede. Panelets forudsætning om en 50 pct. vækst skaber en risiko for, at den ambulante kapacitet bliver en flaskehals med deraf følgende vanskeligheder med at realisere konverteringen af indlagte patienter til ambulante. Der henvises til, at en realvækst betragtning, som tilsiger et behov ud over demografien på grund af epidemiologiske forhold - såsom længere levetid med kroniske sygdomme, øget efterspørgsel m.v. - erfaringsmæssigt er relevant, jfr. bl.a. Folkesundhedsrapporten og norske Sintef.

3 Der er ikke i tilstrækkeligt omfang taget højde for specifikke regionale forhold, hvilket i nogle regioner kan betyde en underdimensionering af byggeprojekterne. Side 3 Der opfordres til, at der længere henne i projekteringsfaserne bliver mulighed for at lave ændringer i fremskrivningerne, såfremt den faktiske udvikling bliver anderledes end forudsat af panelet. Reduktion i antal senge Ekspertpanelet forudsætter et fald i antal senge på ca. 20 pct. i perioden fra 2007 til Danske Regioner skal bemærke følgende i relation til panelets antagelse om en reduktion i antal senge på 20 pct.: Faldet i antal senge, som ekspertpanelet forudsætter i de kommende år, begrundes i den historiske udvikling, hvor en del stationær behandling er konverteret til ambulant behandling, ligesom der er sket en effektivisering af indlæggelsesforløbene. Det påpeges, at denne effektivisering bl.a. skyldes, at nogle efterundersøgelser i ambulatoriet har erstattet indlæggelsesdage. For at kunne matche faldet i senge, må kapaciteten i ambulatoriet udvides svarende til den historiske udvikling, hvilket netop var anbefalingen i Danske Regioners rapport. Der er en anerkendelse af, at det på landsplan formentlig er korrekt at operere med et fald i antal senge. Der skal dog tages højde for regionale forskelle, som afspejler udgangssituationen, de lokale demografiske forhold samt den fremtidige sygehusstruktur. Det vurderes ikke som realistisk at opnå en samlet reduktion af sengebehovet på 20 pct. Eksempelvis påpeger Region Syddanmark, at man i den forløbne årrække har gennemført betydelige omlægninger, herunder etablering af akutte medicinske modtageafsnit, børnemodtagelse og udbygning af samme-dags-kirurgiske funktioner som på flere områder har medført en stor reduktion af liggetiden. Hvis man skal nå en samlet reduktion i sengebehovet på 20 pct., vil det betyde at den gennemsnitlige liggetid skal reduceres med yderligere 35 pct. frem til 2020 i forhold til de foregående år.

4 Der opfordres til, at der længere henne i projekteringsfaserne bliver mulighed for at lave ændringer i fremskrivningerne, såfremt den faktiske udvikling bliver anderledes end forudsat af panelet. Side 4 Arealstandarder (enestuer) Ekspertpanelet finder, at der bør fastlægges en arealstandard for enestuer på m2. I rapporten Analyse af standardniveauet for fælles regionale arealstandarder for sygehusbyggeri udarbejdet for Danske Regioner af arkitektfirmaet C.F. Møller, peges der på en arealstandard for enestuer på 40 m2. Denne arealstandard sikrer, at arbejdsmiljøregler og myndighedskrav kan imødekommes og tager højde for forventningen om mere plejetunge patienter i fremtiden. Regionerne udtrykker overordnet bekymring for, at ekspertpanelets anbefaling til arealstandard vil have en række uheldige konsekvenser i forhold til fleksibilitet, herunder at man på forhånd dimensionerer for småt og derved ikke fremtidssikrer byggerierne. Der skal i dimensioneringen af enestuer tages højde for, at sengestuerne i fremtiden vil skulle anvendes til særdeles plejekrævende patienter med lav mobilitet, herunder terminalpatienter, særligt observationskrævende patienter, store og tunge patienter, samt tilbud om overnatning til pårørende ved svært og/eller langvarigt syge patienter. Dette forudsætter ofte mere udstyr og mere personale på stuerne. Ekspertpanelets anbefaling til arealstandard for enestuer og en eventuelt differentieret tilpasning af sengene til individuelt tilpassede sengeafsnit, vil kunne medføre et fleksibilitetstab. Det er med andre ord kortsigtet at bygge små enestuer, da det vil være både vanskeligt og omkostningskrævende at udvide driftslokalernes størrelse efterfølgende. Selvom højere arealstandarder alt andet lige umiddelbart vil resultere i en højere anlægsøkonomi, gælder dette ikke nødvendigvis i forhold til totaløkonomien, idet der med enestuer af en fornuftig størrelse vil kunne spares areal til undersøgelses- og samtalerum, decentrale terapirum, rum til pårørendeovernatning m.v. Besparingspotentialet på øvrige funktioner indgår da også i regionernes dimensionering.

5 Ekspertpanelet henviser til de norske sygehuse, hvorfor det først og fremmest skal understreges, at arbejdsmiljøregler er vejledende i Norge, mens de i Danmark er bindende. Det bør derfor afklares, hvorvidt danske arbejdsmiljøkrav og øvrige myndighedskrav kan overholdes inden for den arealstandard, der anbefales af ekspertpanelet. Side 5 I forhold til Norge kan det bemærkes, at man i forbindelse med Ahus i Oslo havde sat en arealramme for enestuer på knap 30 m2. Selvom ønsket var at lave enestuer, var det selv efter norske forhold ikke muligt at indrette enestuer. Personalefaciliteterne blev meget små, ligesom der ikke blev plads til møde/konference- og uddannelseslokale. Man endte med andre ord med et byggeri, der ved ibrugtagning faktisk var utidssvarende. Brutto/nettofaktor Ekspertpanelet finder, at en brutto/nettofaktor på 2,0 for nybyggeri i somatikken er passende, mens en brutto/nettofaktor på 1,8 anbefales for psykiatrien, idet panelet henviser til, at der her vil være et væsentligt mindre behov for teknik m.v. I rapporten; Analyse af standardniveauet for fælles regionale arealstandarder for sygehusbyggeri udarbejdet for Danske Regioner af arkitektfirmaet C.F. Møller, peges der på en brutto/nettofaktor på 2,1, hvilket begrundes i analyser af en række nyere sygehusprojekter og teknikarealreservens store betydning for fleksibilitet og fremtidssikring af sygehusbyggeriet. Der er ikke i Skandinavien realiseret/gennemført nyere sygehusbyggerier med en faktisk brutto/nettofaktor på 2,0. Dette illustreres af følgende eksempler: I forhold til Nye Ahus i Oslo var brutto/nettofaktor på 1,97 i dimensioneringsfasen. Ved færdiggørelse af byggeriet var brutto/nettofaktoren vokset til 2,17. Sct. Olav i Trondheim, fase 1 og 2, er gennemført med en brutto/nettofaktor på henholdsvis 2,19 og 2,06. I forhold til det nye Rikshospital i Oslo opereres der med en brutto/nettofaktor på 2,49.

6 Kapacitetsudnyttelse Ekspertpanelet foreslår, at effektiviteten i ambulatorier øges til 245 dage med en effektiv udnyttelse på 7 timer pr. dag. Side 6 Regionerne har anvendt den fremskrivningsmodel der anbefales i Rapport med forslag til fælles forudsætninger i Regionernes fremskrivningsmodeller for sygehusprojekter, som er udarbejdet til Danske Regioner af en arbejdsgruppe bestående af rådgivere for regionerne. I denne fremskrivningsmodel opereres der med, at alle ambulatoriumrum udnyttes ca. 75 pct. af åbningstiden, hvilket med en åbningstid på 8 timer betyder, at den effektive patienttid vil være på 6 timer pr. åbningsdag 220 dage om året. Øvrig tid er tid mellem konsultationer og lægetid uden patient m.v. Forslaget i Danske Regioners rapport indebærer reelt en meget stram planlægning, idet driften i et ambulatorium eller en operationsstue forudsætter, at der mellem de enkelte patienter altid vil være en skiftetid, som varierer fra ambulatorium til operationsstuer. Endvidere bliver kapaciteten sat ned over en længere ferieperiode i sommertiden, op til højtider m.v., når personalet afvikler deres ferie. Derudover skal der tages højde for frokostpauser, hvilket betyder at ambulatorium lukker på skift, ligesom der foregår uddannelsesaktiviteter, kongresser, mødevirksomhed m.v. som betyder, at den effektive udnyttelsestid i ambulatorierne må tilpasses hertil. Danske Regioner skal bemærke følgende: Panelets forslag om en udvidelse af åbningstiden til 245/7 svarer reelt til, at der skal være fuld aktivitet stort set samtlige hverdage hele året rundt. Regionerne peger på, at det erfaringsmæssigt er vanskeligt at opretholde fuld drift i ferieperioder, både i forhold til personalet og patienterne, som ofte ønsker at få behandlingerne udskudt. Sundhedspersonalet er en knap ressource og en længere daglig driftstid kan betyde endnu større rekrutteringsproblemer på området end der er i forvejen. Den udvidede åbningstid kan betyde øgede driftsudgifter, idet personalet skal have ekstra betaling for forskudt arbejde og idet den udvidede åbningstid vil have en afsmittende virkning på en række andre funktioner på sygehuset, som tilsvarende skal udvide åbningstiden.

7 Regionerne peger på, at ekspertpanelet i sin vurdering af kapacitetsudnyttelsen mangler at medtænke væsentlige faktorer - såsom arbejdstilrettelæggelse, deltid, manglende lyst til overarbejde, og de aktuelle og fremtidige rekrutteringsproblemer. I praksis er disse faktorer afgørende og determinerende for regionernes muligheder for at leve op til panelets forudsætninger for kapacitetsudnyttelsen. Side 7 Fleksibilitet Ekspertpanelet gør gældende, at den generelle usikkerhed om fremtidens behandlingsformer og sygehusstruktur tilsiger tilbageholdenhed i dimensioneringen, og at der i stedet skal satses på fleksibelt byggeri. I relation hertil kan man tale om fleksibilitet i byggeriet og fleksibilitet i forhold til den fremtidige planlægning og organisering. Fleksibilitet i byggeriet kan i denne sammenhæng kort betegnes som muligheden for hurtigt og billigt at kunne ændre indretning og funktion i rum, såfremt udviklingen tilsiger en ændring heraf. Fleksibilitet i forhold til den fremtidige planlægning og organisering, relaterer sig eksempelvis til muligheden for på sigt at rumme nedlæggelse af andre sygehuse, matrikler og/eller afdelinger. Man kan opnå fleksibilitet og fremtidssikring på en række måder - eksempelvis ved så vidt muligt at standardisere rumstørrelser og opbygningsprincipper, således at fleksibiliteten til senere ændringer og tilpasninger fastholdes. Derudover kan man sikre fleksibilitet ved at fremtidssikre forsyninger, el, ventilation m.v., således at det er forholdsvis nemt og billigt at udvide kapaciteten. Det er Danske Regioners opfattelse, at forudsætningen om, at der skal satses på fleksibelt byggeri, undermineres af ekspertpanelets stramme dimensioneringskriterier. Med den økonomiske totalramme, reducering af arealer, og de kvadratmeterpriser der forudsættes af ekspertpanelet, levnes der ikke mulighed for at tage hensyn til den foreslåede fleksibilitet, idet den - jfr. eksemplerne ovenfor - jo netop forudsætter en investering, der ikke umiddelbart kan begrundes i den planlagte, første anvendelse af rummet.

8 Ekspertpanelets forudsætning om, at man i enestuerne vil kunne behandle patienterne på stuen, og dermed spare behandlingsrum er fornuftig. Dette forudsætter imidlertid, at rummene er grundstykket på el og ventilation, og er dimensionerede til at kunne rumme udstyr, herunder mere udstyr end sædvanligvis. Side 8 Den fleksibilitet som ekspertpanelet rimeligt anbefaler, forudsætter en større økonomisk ramme end det angivne, idet senere om- og tilbygningsprojekter vil være dyrere, samtidig med at de vil gribe ind i den daglige drift. Hvis der er en underdimensionering af byggerierne allerede fra ibrugtagning, vil man muligvis søge at løse dette ved på sigt at bygge supplerende tilbygninger. Udover de ovenfor nævnte faktorer, vil dette også indebære en reel risiko for at miste den logistiske sammenhæng i sygehuset. En sammenhæng som også panelet anerkender, er kritisk for den daglige drift og driftsøkonomien. Der kan således godt være fornuft i at bygge stort, og særligt i en situation, hvor panelet også forudsætter, at der skal nedlægges flere matrikler over en årrække. Det betragtes som yderst problematisk, at ekspertpanelet på den ene side forudsætter/kræver en række sygehuse nedlagt, men på den anden side beskærer de projekter/sygehuse, der i givet fald skulle kunne tage over fra de nedlagte sygehuse. Økonomiske forudsætninger pris for nybyggeri, om- og tilbygning samt modernisering Ekspertpanelet forudsætter et prisniveau på samlet maksimalt kr./m2 (totalpris inklusiv apparatur) for byggeri af universitetshospitaler på bar mark/barmarkslignende projekter. For øvrige nybyggerier forudsætter panelet en pris på kr./m2 (totalpris inklusiv apparatur). For psykiatrien forudsætter panelet en pris på kr./m2. I forhold til ombygningsudgifterne vurderer panelet, at disse vil variere afhængigt af den konkrete sammensætning af ombygning og renovering, hvorfor panelet har foretaget en generel reduktion af de oplyste udgifter på 20 pct. Regionerne har i processen oplyst forventede totaludgifter/kvadratmeterpriser, der i alt overvejende grad ligger over det panelet forudsætter.

9 I relation hertil skal følgende bemærkes: Side 9 Det anbefales, at der ved prissætning af fremtidige, ikke færdigt planlagte byggerier, anvendes overordnede overslagspriser, der kan rumme det manglende detail-kendskab til projekter, samt de ikke afdækkede risici. Det anføres, at det for flere regioner vil være vanskeligt at gennemføre moderne hospitalsbyggerier til de kvadratmeterpriser der anbefales af panelet, da der i fremtidens byggeri vil være betydelige højere krav til fleksibilitet, ny teknologi, bæredygtige løsninger og lave vedligeholdelsesomkostninger. Dette medfører en højere kvadratmeterpris, som tjenes hjem gennem driftsbesparelser. Der opfordres til, at man også i de tidlige stadier af byggeprojekterne prisfastsætter disse på en realistisk måde, således at der hverken sker en underkalkulation eller en overkalkulation. Dette er i øvrigt også i overensstemmelse med den af KPMG udarbejdede rapport for Danske Regioner om Økonomisk styring af større anlægsprojekter/sygehusbyggerier, der bl.a. har til hensigt at sikre, at beslutningsgrundlaget indeholder en realistisk budgetlægning og risikoafdækning. Der opfordres til at lade en ekstern instans vurdere prisniveauet, hvorefter denne vurdering kan danne grundlag for den videre beslutning.

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af regionernes sygehusbyggeri. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af regionernes sygehusbyggeri. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af regionernes sygehusbyggeri September 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer

Bilag. Region Midtjylland. Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer Region Midtjylland Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 1 Danske

Læs mere

Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri

Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri Seniorkonsulent/Teamleder Christina Carlsen Danske Regioner Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri Strukturreform historik Oktober 2002: Den daværende borgelige regering igangsætter et Kommisionsarbejde

Læs mere

Vision og rammer for de nye sygehusbyggerier

Vision og rammer for de nye sygehusbyggerier Vision og rammer for de nye sygehusbyggerier Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner Den økonomiske virkelighed mod 2050 Demografi Sund aldring Pct. 12 10 Mervækst 0,3 pct. Mervækst 0,6 pct. Mervækst

Læs mere

Opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger

Opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger Opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger Innovationsudvalget har bedt om en opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger for dimensionering, kapacitetsudnyttelse, arealstandarder og økonomi for kvalitetsfondsbyggerierne.

Læs mere

Specialsygehuset i Sønderborg

Specialsygehuset i Sønderborg Specialsygehuset i Sønderborg www.fremtidenssygehuse.dk Februar 2009 Sygehusplan for alle borgere i Syddanmark Regionsrådet i Region Syddanmark har besluttet, at Sønderborg Sygehus skal videreføres som

Læs mere

Nyt akutsygehus. Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Kvalitet Døgnet Rundt

Nyt akutsygehus. Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Kvalitet Døgnet Rundt Nyt akutsygehus Sygehus Sønderjylland Aabenraa Kvalitet Døgnet Rundt Nyt sygehus - indeni og udenpå På Sygehus Sønderjylland er det patienten og patientens sygdomsforløb, der skal være i fokus. Så det

Læs mere

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Morten Bue Rath Marts 2013 NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Erik Juhl-udvalget anbefalede i deres endelige rapport, at regionerne skulle reducere antallet af senge med 20

Læs mere

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Høringssvar til Danske Regioner vedrørende ekspertpanelets rapport Regionernes investerings- og sygehusplaner screening og vurdering

Høringssvar til Danske Regioner vedrørende ekspertpanelets rapport Regionernes investerings- og sygehusplaner screening og vurdering Danske Regioner UDKAST m. bemærkning fra Forretningsudvalg 15.12.08 Sundhedsområdet Planlægning og Udvikling Kontaktperson: Helene Vestergaard Helene.Vestergaard@regionsyddanmark.dk sundhed@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Ekspertudvalget vedrørende sygehusinvesteringer

Ekspertudvalget vedrørende sygehusinvesteringer Regionshuset Viborg Ekspertudvalget vedrørende sygehusinvesteringer Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Ansøgninger til foreløbigt tilsagn

Læs mere

De store Hospitalsbyggerier Møde i Regionsældrerådet den 10. december

De store Hospitalsbyggerier Møde i Regionsældrerådet den 10. december De store Hospitalsbyggerier Møde i Regionsældrerådet den 10. december Niels Peter Hansen Center for Økonomi, Budget & Byggestyring De Store Hospitalsbyggerier Der bygges for 41,4 mia. kr. nye hospitaler

Læs mere

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 244 Offentligt Morten Bue Rath Marts 2013 NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Erik Juhl-udvalget anbefalede i deres

Læs mere

Ekspertpanelets indstilling til regeringen

Ekspertpanelets indstilling til regeringen Ekspertpanelets indstilling til regeringen Temamøde for Regionsrådet 28. november 2008 Flemming Bøgh Mikkelsen, Kontorchef, Aktivitets- og investeringsplanlægning Leif Vestergaard Pedersen, Direktør, Region

Læs mere

Emne: Fase 2 screening til Kvalitetsfonden - før-screening

Emne: Fase 2 screening til Kvalitetsfonden - før-screening REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 26. maj 2009 Sag nr. 4 Emne: Fase 2 screening til Kvalitetsfonden - før-screening Supplerende bilag Til: Forretningsudvalget Koncern Plan og Udvikling Enhed for

Læs mere

Heraf kvalitetsfondsstøttet ombygning

Heraf kvalitetsfondsstøttet ombygning Stamkort F1: Oversigt over samlede arealangivelser. Arealtype Samlet hospital Dispositionsforslag Projektforslag* ------------------------------------------- m2 -------------------------------------------------

Læs mere

Indhentelse af oplysninger til brug for screening

Indhentelse af oplysninger til brug for screening Ekspertpanelet vedrørende sygehusinvesteringer Dato: 2. juni 2008 J.nr.: 2007-1201-119 Sagsbeh.: hbg Fil-navn: skema screening Indhentelse af oplysninger til brug for screening Ekspertpanelet skal jf.

Læs mere

Hospitalsbyggeri, kultur og organisering

Hospitalsbyggeri, kultur og organisering Konsulent, sygehusbyggeri Simon Nørregaard Jensen Danske Regioner Hospitalsbyggeri, kultur og organisering De store udfordringer på sundhedsområdet Den demografiske udvikling Flere lider af kronisk sygdom

Læs mere

Sygehusinvesteringer. Ved chefkonsulent Hanne Agerbak, Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Sygehusinvesteringer. Ved chefkonsulent Hanne Agerbak, Indenrigs- og Sundhedsministeriet Sygehusinvesteringer Ved chefkonsulent Hanne Agerbak, Indenrigs- og Sundhedsministeriet Historik I Kommunalreformen 2007 5 regioner og flere muskler til Sundhedsstyrelsen Arbejdet med specialeplanen i

Læs mere

Produktivitet og sygehusbyggeri

Produktivitet og sygehusbyggeri N O T A T Produktivitet og sygehusbyggeri I dette notat gennemgås produktivitetsforudsætninger i forbindelse med nyt sygehusbyggeri. Der opstilles en skabelon for regionernes ansøgninger til kvalitetsfonden,

Læs mere

Rehabilitering i det danske sundhedsvæsen. Jesper Hauton Konsulent Danske Regioner

Rehabilitering i det danske sundhedsvæsen. Jesper Hauton Konsulent Danske Regioner Rehabilitering i det danske sundhedsvæsen Jesper Hauton Konsulent Danske Regioner Styring/rammer Ny finansieringsreform Sundhedsstyrelsen Ingen kommunalfuldmagt Snævre rammer for det politiske arbejde

Læs mere

Rapport med forslag til fælles forudsætninger i Regionernes fremskrivningsmodeller for sygehusprojekter

Rapport med forslag til fælles forudsætninger i Regionernes fremskrivningsmodeller for sygehusprojekter Rapport med forslag til fælles forudsætninger i Regionernes fremskrivningsmodeller for sygehusprojekter Side 1 Forslag til fælles forudsætninger i Regionernes fremskrivningsmodeller for sygehusbyggeri

Læs mere

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Det nære sundhedsvæsen v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Demografiske udvikling Fra land til by Flere ældre og færre erhvervsaktive Udviklingen i sundhedsvæsnet

Læs mere

SUPERSYGEHUSE. Chefsygeplejerske MPH Vibeke Krøll Århus Universitetshospital Skejby. www.dnu.rm.dk

SUPERSYGEHUSE. Chefsygeplejerske MPH Vibeke Krøll Århus Universitetshospital Skejby. www.dnu.rm.dk SUPERSYGEHUSE Chefsygeplejerske MPH Vibeke Krøll Århus Universitetshospital Skejby www.dnu.rm.dk Et sygehus, der giver behandling i verdensklasse En mulighed der er for at lukke de små sygehuse, så vi

Læs mere

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Dyre dråber. Spildevandsomkostningerne. Highlights:

Dyre dråber. Spildevandsomkostningerne. Highlights: 13. januar 2012 Dyre dråber Highlights: Spildevandsudvalgets rapport er nu blevet offentliggjort. Det fremgår heraf, at de store danske virksomheder betaler alt for meget for at komme af med spildevandet

Læs mere

Effektiviseringsgevinsten ved DNV. FSTA Årskonference d. 2. oktober 2013 v. Økonomichef Preben Lynggaard Sørensen

Effektiviseringsgevinsten ved DNV. FSTA Årskonference d. 2. oktober 2013 v. Økonomichef Preben Lynggaard Sørensen Effektiviseringsgevinsten ved DNV FSTA Årskonference d. 2. oktober 2013 v. Økonomichef Preben Lynggaard Sørensen Disposition 2 Lidt om Hospitalsenheden Vest DNV-Gødstrup Effektiviseringskravet Rammerne

Læs mere

5.4 Region Syddanmark

5.4 Region Syddanmark 71 5.4 Region Syddanmark 5.4.1 Fakta om regionen Der er knap 1,2 mio. indbyggere i Region Syddanmark. Det svarer til lidt under 22 pct. af landets befolkning. Regionen dækker godt 12.000 km² - eller ca.

Læs mere

Heraf. nybyggeri. ombygning

Heraf. nybyggeri. ombygning Stamkort F1: Oversigt over samlede arealangivelser. Kvalitetsfondsstøttet Kvalitetsfondsstøttet faseovergang 2 Arealtype Samlet hospital faseovergang 1 ------------------------------------------- m2 -------------------------------------------------

Læs mere

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015 NOTAT Dato: 4. december 2015 Lægemiddeludgifter Danske Regioner har den 2. december 2015 rundsendt notat, der indeholder en række bemærkninger til udgiftsudviklingen på lægemiddelområdet. Lif redegør nedenfor

Læs mere

Resultatrapport 2/2012

Resultatrapport 2/2012 Resultatrapport 2/2012 Resultater på ældreområdet Denne resultatrapport giver en status på udviklingen i udgifter og indsatser på området samt de effekter, der kommer ud af indsatserne og udgifterne. Rapporten

Læs mere

Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands spareplan 2015-2019 på sundhedsområdet

Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands spareplan 2015-2019 på sundhedsområdet Region Midtjylland Koncernøkonomi Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 4. maj 2015 Sagsnummer 15-011296 Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands

Læs mere

Rygmarvsskadebehandling og rehabilitering i Vestdanmark

Rygmarvsskadebehandling og rehabilitering i Vestdanmark Rygmarvsskadebehandling og rehabilitering i Vestdanmark Møde den 24.08.10 mellem RYK og Region Midtjylland Udredningen Nogle fakta 1980 2008: Historisk udvikling i antal Antal patienter pr. år stiger fra

Læs mere

REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING II

REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING II REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING II Afgivet af regeringens ekspertpanel NOVEMBER 2010 2 Kolofon Regionernes investerings- og sygehusplaner - screening og vurdering II

Læs mere

Version 24. maj Bilag Regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri

Version 24. maj Bilag Regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri Bilag Regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri Version 24. maj 2013 9.3 Rapportering på effektiviseringsgevinster Hovedformålet med opfølgningen er, at regionerne

Læs mere

Stamkort F1: Oversigt over samlede arealangivelser. Dispositionsforslag Projektforslag Hovedprojekt. Rensningsanlæg. Ombygning.

Stamkort F1: Oversigt over samlede arealangivelser. Dispositionsforslag Projektforslag Hovedprojekt. Rensningsanlæg. Ombygning. Bilag Stamkort F1: Oversigt over samlede arealangivelser. Dispositionsforslag Projektforslag Hovedprojekt Arealtype Samlet hospital Heraf Kvalitets tetsfonds støttet Nybyggeri. A : Areal- Ombygning Rensningsanlæg.

Læs mere

De store hospitalsbyggerier: Økonomi og virkelighed

De store hospitalsbyggerier: Økonomi og virkelighed FSTA og FSD Årskonference 2013 Comwell, Kolding 2. oktober De store hospitalsbyggerier: Økonomi og virkelighed Kjeld Møller Pedersen Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet kmp@sam.sdu.dk

Læs mere

Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes

Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes Synlighed om resultater i sundhedsvæsenet ASU 27. feb. 21 Kort om: Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes Hovedkonklusioner Almen praksis er hyppigt i kontakt med patienter

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Indhold 1. Ventelister og ventetid: Behov for kapacitetsudvidelse...

Læs mere

Version 24. maj Bilag Regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri

Version 24. maj Bilag Regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri Bilag Regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri Version 24. maj 2013 9.3 Rapportering på effektiviseringsgevinster Hovedformålet med opfølgningen er, at regionerne

Læs mere

Faseskiftrapportering for kvalitetsfondsprojektet i Aabenraa

Faseskiftrapportering for kvalitetsfondsprojektet i Aabenraa Faseskiftrapportering for kvalitetsfondsprojektet i Aabenraa Overgang mellem udbetalingsanmodning og byggeprogram for Fase 2 Baggrund Det fremgår af regnskabsinstruksen for kvalitetsfondsprojekter af 26.

Læs mere

- uddannelse - udvikling - samarbejde

- uddannelse - udvikling - samarbejde Vision Nyt OUH Mennesket først Gennem - forskning - uddannelse - udvikling - samarbejde Visionen bygger på et overordnet fokus på mennesket/patienten. Mennesket først Hospitalets fokus skal være bredere

Læs mere

3228 FOKUS Ugeskr Læger 172/47 22. november 2010

3228 FOKUS Ugeskr Læger 172/47 22. november 2010 3228 FOKUS Ugeskr Læger 172/47 22. november 2010 Psykiatrien rykker tættere på somatikken Der er enighed om, at psykiatrien rent fysisk skal placeres tættere på de somatiske specialer. Og med de kommende

Læs mere

Regionernes investeringsplaner. Bygherreforeningens jubilæumskonference 17. juni 2009 Nicolai Bundgaard, Region Hovedstaden.

Regionernes investeringsplaner. Bygherreforeningens jubilæumskonference 17. juni 2009 Nicolai Bundgaard, Region Hovedstaden. Regionernes investeringsplaner Bygherreforeningens jubilæumskonference 17. juni 2009 Nicolai Bundgaard, Region Hovedstaden. Regionernes investeringsplaner Baggrund Regionernes planer Planerne for Region

Læs mere

Økonomi 2014-2020 STRATEGI 2020

Økonomi 2014-2020 STRATEGI 2020 Økonomi 2014-2020 STRATEGI 2020 Indhold Kolofon... 0 CFD - økonomi 2014-2020... 1 PSO... 2 Tolke... 2 Konsulenter... 3 Kompetencecenter... 4 CFD i alt... 4 Investeringer... 4 Kolofon Rettet til nyt navn

Læs mere

Henvendelse vedrørende inddrivelse af offentlig gæld

Henvendelse vedrørende inddrivelse af offentlig gæld Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 160 Offentligt Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 15 Offentligt AARHUS Henvendelse vedrørende inddrivelse af offentlig gæld fra Den Sociale Retshjælp Den

Læs mere

Faseskiftrapport for Aabenraa, 2016

Faseskiftrapport for Aabenraa, 2016 Faseskiftrapport for Aabenraa, 2016 Skema 5 - Oversigt over ejendomme til afhændelse Skema 5: Oversigt over ejendomme til afhændelse Adresse Haderslev Sygehus, Skallebækvej 7, 6100 Haderslev Sønderborg

Læs mere

Velkommen til Ungdomspsykiatrisk døgnafsnit

Velkommen til Ungdomspsykiatrisk døgnafsnit Børne- og Ungdomspsykiatri, Esbjerg Velkommen til Ungdomspsykiatrisk døgnafsnit Patient- og pårørendeinformation Når du indlægges Når du skal indlægges i Ungdomspsykiatrisk døgnafsnit U1 Velkommen til

Læs mere

Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017

Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017 Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017 Svaret er udarbejdet Dansk Radiologisk Selskabs UddannelsesRåd, hvor medlemmerne

Læs mere

Fremskrivning af færdiguddannede radiografer og forventet efterspørgsel

Fremskrivning af færdiguddannede radiografer og forventet efterspørgsel Fremskrivning af færdiguddannede radiografer og forventet efterspørgsel Formål At revidere tidligere estimater (2005, 2007 og 2009) af udviklingen i hhv. antallet af færdiguddannede autoriserede radiografer,

Læs mere

Det politiske grundlag for byggeri i Region Hovedstaden

Det politiske grundlag for byggeri i Region Hovedstaden Region Hovedstaden Det politiske grundlag for byggeri i Region Hovedstaden Maj 2011 Samlet politisk grundlag for byggeri i Region Hovedstaden Region Hovedstaden investerer over de næste 10 15 år mere end

Læs mere

Fremrykket provenu ved pensionsloft

Fremrykket provenu ved pensionsloft Der har på det seneste været nogen debat om størrelsen af det fremrykkede provenu ved et samlet pensionsloft på 1. kr. Senest er Finansministeriet kommet med et nyt bud, der ikke afviger meget fra deres

Læs mere

Generelle betragtninger SFR ortopædkirurgi har behandlet det fremsendte administrative forslag til revision

Generelle betragtninger SFR ortopædkirurgi har behandlet det fremsendte administrative forslag til revision Gentofte og Herlev Hospital Kvalitet og Udvikling Region Hovedstaden Att. Svend Hartling Kildegårdsvej 28 2900 Hellerup Direkte +45 3867 7228 Web www.gentoftehospital.dk EAN-nr: 5798001496827 Dato: 14.

Læs mere

Regionshospitalet Viborg

Regionshospitalet Viborg Det nye Regionshospitalet Viborg Hospitalsenhed Midt Vi bygger for fremtiden Hospitalsenhed Midts akuthospital i Viborg står foran en større forvandling. Frem mod 2018 bliver Regionshospitalet Viborg udvidet

Læs mere

Velfærd og Sundhedsstaben Analyse og Udvikling 27.42.00-P00-1-14 11. maj 2016. Udvikling af plejeboliger 2016 2029

Velfærd og Sundhedsstaben Analyse og Udvikling 27.42.00-P00-1-14 11. maj 2016. Udvikling af plejeboliger 2016 2029 Velfærd og Sundhedsstaben Analyse og Udvikling 27.42.00-P00-1-14 11. maj 2016 Udvikling af plejeboliger 2016 2029 Indholdsfortegnelse 1. Resume...2 2. Baggrund...3 3. Fremskrivning med 15 % af 80+ årige...3

Læs mere

Patienter med type-2 diabetes kontaktforbrug i det regionale sundhedsvæsen 1

Patienter med type-2 diabetes kontaktforbrug i det regionale sundhedsvæsen 1 Synlighed om resultater i sundhedsvæsenet ASU 27. feb. 1 Kort om: Patienter med type-2 diabetes kontaktforbrug i det regionale sundhedsvæsen 1 Hovedkonklusioner Opgjort på grundlag af de foreløbige udtræksalgoritmer

Læs mere

REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING. Afgivet af regeringens ekspertpanel

REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING. Afgivet af regeringens ekspertpanel REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING Afgivet af regeringens ekspertpanel NOVEMBER 2008 2 Kolofon Udarbejdet af: Regeringens ekspertpanel vedr. sygehusinvesteringer

Læs mere

Tillægsnotat vedr. tilpasning af sengekapaciteten i DNV- Gødstrup

Tillægsnotat vedr. tilpasning af sengekapaciteten i DNV- Gødstrup i Tillægsnotat vedr. tilpasning af sengekapaciteten i DNV- Gødstrup Tel. +45 78 43 00 00 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Baggrund Hospitalsudvalget behandlede på mødet d. 2. februar 2015 en sag om tilpasning

Læs mere

Opfølgning på effektiviseringskravene i kvalitetsfondsprojekterne

Opfølgning på effektiviseringskravene i kvalitetsfondsprojekterne N O T A T Opfølgning på effektiviseringskravene i kvalitetsfondsprojekterne I de endelige tilsagn til kvalitetsfondsbyggerierne er der angivet et effektiviseringskrav svarende til en procentandel af de

Læs mere

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 4. maj 2015 Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 Silkeborg Kommune har læst Region Midtjyllands spareplan 2015-19, og vi takker for muligheden for at kunne afgive høringssvar herom forud

Læs mere

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 3. maj 2016 SPJrådgivning Lergravsvej 53, 2300 København S Telefon: +45 21 44 31 29 spj@spjraadgivning.dk www.spjraadgivning.dk CVR-nr. 32 60 26 81 Bank: Lån

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat Region Nordjylland Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat. Ungdomskulturhus-modeller 2014

Notat. Ungdomskulturhus-modeller 2014 Notat Til: Ungdomskulturhus-styregruppen: Esben Krægpøth, Peter Nielsen, Kim Kristensen, Niels Thåstrup, Katrine West Kopi til: Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget Fra: Katrine West

Læs mere

Revision af demografimodellen ældreområdet

Revision af demografimodellen ældreområdet Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Keld Kjeldsmark Sagsnr. 00.30.00-S00-71-14 Delforløb Velfærd og Sundhed Dato:5.5.2015 BILAG Revision af demografimodellen ældreområdet I. Befolkningsudviklingen

Læs mere

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse En del af nedenstående notater er udarbejdet på foranledning af sundhedsstaben som

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet. Budgetlægningen for 2013. Samtlige regioner

Økonomi- og Indenrigsministeriet. Budgetlægningen for 2013. Samtlige regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M im@im.dk W www.im.dk Samtlige regioner Dato: 29. juni 2012 Enhed: Kommunaløkonomi Sagsbeh.: BS

Læs mere

DATA I DIMENSIONERINGEN NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL NETVÆRKSDAGENE 2019

DATA I DIMENSIONERINGEN NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL NETVÆRKSDAGENE 2019 DATA I DIMENSIONERINGEN NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL NETVÆRKSDAGENE 2019 BYGNINGER PÅ NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL DATA NAU Dimensionering Senge Ambulatorier Exit Lounge Ambulancehal Udflytning

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2012. Afsnitsrapport for ambulante patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2012. Afsnitsrapport for ambulante patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2012 Afsnitsrapport for ambulante patienter på Børn Amb Ortopædkirurgisk E Aarhus Universitetshospital 18-04-2013 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Dansk Neurokirurgisk Selskab Fællessekretariatet, Esplanaden 8C, 3., 1263 København K Tlf. 35 44 84 03 Fax 35 44 84 08 E-mail: kk@dadl.

Dansk Neurokirurgisk Selskab Fællessekretariatet, Esplanaden 8C, 3., 1263 København K Tlf. 35 44 84 03 Fax 35 44 84 08 E-mail: kk@dadl. DNKS Dansk Neurokirurgisk Selskab Fællessekretariatet, Esplanaden 8C, 3., 1263 København K Tlf. 35 44 84 03 Fax 35 44 84 08 E-mail: kk@dadl.dk 1. november 2006 Høringssvar til Sundhedsstyrelsen vedrørende

Læs mere

Notat Dato: 24. august 2006

Notat Dato: 24. august 2006 VIBORG STORKOMMUNE Notat Dato: 24. august 2006 Journalnr.: 2006/18442 Sagsbehandler: LMR/HL Demografisk udvikling på ældreområdet 2006-2021 med særlig fokus på perioden 2006-2010. Indledning Dette notat

Læs mere

Revideret ved faseovergang 1, dispositionsforsla g. Heraf. kvalitetsfo ndsstøttet. ombygning

Revideret ved faseovergang 1, dispositionsforsla g. Heraf. kvalitetsfo ndsstøttet. ombygning Stamkort F1: Oversigt over samlede arealangivelser. Arealtype Samlet hospital kvalitetsfo ndsstøttet Revideret ved faseovergang 1, dispositionsforsla g Revideret ved faseovergang 2, projektforslag Revideret

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020.

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020. Afsender: Thisted Kommune Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Thisted Kommune Sundhed og ældre 15. april 2015 CPR / CVR: BrevID.: 1895404 Medarbejder: DRM Høringssvar fra Thisted Kommune

Læs mere

Anne Illemann Christensen

Anne Illemann Christensen 7. Sociale relationer Anne Illemann Christensen Kapitel 7 Sociale relationer 7. Sociale relationer Tilknytning til andre mennesker - de sociale relationer - har fået en central placering inden for folkesundhedsvidenskaben.

Læs mere

Region Sjælland. Region Sjælland. Bemandingsfremskrivning Bilag 7 til Ansøgning om endeligt tilsagn

Region Sjælland. Region Sjælland. Bemandingsfremskrivning Bilag 7 til Ansøgning om endeligt tilsagn Region Sjælland Bemandingsfremskrivning Bilag 7 til Ansøgning om endeligt tilsagn 30.08.2013 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 Bemanding 2010... 2 3 Fremskrivningsprincipper... 3 3.1 Kliniske funktioner...

Læs mere

Anvendelse af vikarer på sygehusene

Anvendelse af vikarer på sygehusene Kapitel 8 78 Anvendelse af vikarer på sygehusene Brug af vikarer er en naturlig del af det at drive et sygehusvæsen. Det kan være hensigtsmæssigt at bruge vikarer til for eksempel at lukke huller i forbindelse

Læs mere

Danske Regioner Dampfærgevej 22 Postboks København Ø

Danske Regioner Dampfærgevej 22 Postboks København Ø Danske Regioner Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Høringssvar vedrørende rapporten Regionernes investerings- og sygehusplaner screening og vurdering Regionsrådet har drøftet Erik Juhl-udvalgets

Læs mere

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark Til Energinet.dk Markedets aktører Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark 1. Indledning Dette notat redegør for den bagvedliggende analyse

Læs mere

Indstilling. Tilladelse til at indrette møbelbutik i erhvervsejendom på Ådalsvej 27, 8240 Risskov. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3.

Indstilling. Tilladelse til at indrette møbelbutik i erhvervsejendom på Ådalsvej 27, 8240 Risskov. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 8. december 2008 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Tilladelse til at indrette møbelbutik i erhvervsejendom på Ådalsvej

Læs mere

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg.

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 12. september 2014 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme Nedenfor er nøgletallene

Læs mere

Rammer for Midlertidig fælles Akutmodtagelse i Svendborg

Rammer for Midlertidig fælles Akutmodtagelse i Svendborg Afdeling: Økonomi- og Planlægningsstaben Udarbejdet af: Anja Klinge Søndergaard Journal nr.: 2-52-00076-2008 E-mail: anja.soendergaard@ouh.regionsyddanmark.dk Dato: 8. juli 2009 Telefon: 6541 2053 Notat

Læs mere

Strategi for dimensionering af Nyt OUH

Strategi for dimensionering af Nyt OUH Område: Sundhedsområdet Dato: April 2014 Udarbejdet af: Poul Bisgaard/Ulrich Jensen Strategi for dimensionering af Nyt OUH Nærværende notat indeholder en række indledende overvejelser om hvilke strategiske

Læs mere

Finansudvalget 2012-13 Aktstk. 129 Offentligt. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 13. august 2013.

Finansudvalget 2012-13 Aktstk. 129 Offentligt. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 13. august 2013. Finansudvalget 2012-13 Aktstk. 129 Offentligt Aktstykke nr. 129 Folketinget 2012-13 129 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 13. august 2013. a. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

Projektstyring og paradokser i hospitalsbyggeriet

Projektstyring og paradokser i hospitalsbyggeriet Projektstyring og paradokser i hospitalsbyggeriet 7 November 2012 Kjell Tryggestad/CBS Daniel Toft Jensen/Lohfert&Lohfert Christian Schousboe Platz/ KHR arkitekter Forskning Forskning i Netværket Ledelse

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Februar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusbyggerier II (beretning nr. 2/2013) 8. februar 2017 RN 1501/17 1.

Læs mere

Forretningsudvalget har efterspurgt en redegørelse om erfarede ventetider, differentierede ventetider og udredningsret.

Forretningsudvalget har efterspurgt en redegørelse om erfarede ventetider, differentierede ventetider og udredningsret. NOTAT Notat om ventetid i sygehusvæsenet Forretningsudvalget har efterspurgt en redegørelse om erfarede ventetider, differentierede ventetider og udredningsret. Hovedparten af sygehuspatienterne behandles

Læs mere

Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 2014

Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 2014 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 13. marts 2015 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 2014 Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal

Læs mere

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Af Seniorforsker Hans Bendtsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Civilingeniør Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet, Planlægningsafdelingen Can. tech. soc.

Læs mere

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016.

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT 29-10-2015 Bilag 2 - Status på økonomien i 2016 Baggrund og konklusion Med Børne- og Ungdomsudvalgets 2. behandling af budgetforslag

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2012. Afsnitsrapport for ambulante patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2012. Afsnitsrapport for ambulante patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2012 Afsnitsrapport for ambulante patienter på Hjertemedicinsk amb. Skive Medicinsk afdeling Hospitalsenhed Midt 18-04-2013 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet!

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet! Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 L 30 Bilag 6 Offentligt Brancheforeningen for Husstandsvindmøller Til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 18. november 2015 Vedr. L 30 Forslag

Læs mere

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk I høring 25. juni - 3. september 2007 Region Syddanmark Sundhedsstaben Planlægnings- og udviklingsafdelingen Damhaven 12. 7100

Læs mere

Vi bygger Fremtidens akuthospital i Viborg. Hospitalsenhed Midt

Vi bygger Fremtidens akuthospital i Viborg. Hospitalsenhed Midt Vi bygger Fremtidens akuthospital i Viborg Hospitalsenhed Midt Vi bygger for fremtiden Hospitalsenhed Midt bygger fremtidens akuthospital i Viborg. Frem mod 2020 bliver Regionshospitalet Viborg udvidet

Læs mere

TIME OUT Nr. 6, December 2009

TIME OUT Nr. 6, December 2009 TIME OUT Nr. 6, December 2009 Orientering - KBA, Svendborg Ændring af Creatinin-analyserne og indførelse af egfr Fra den 01.12.2009 blev der gennemført nogle ændringer af KBA s creatinin-analyser. Der

Læs mere

Danskernes holdning til digital velfærd. September 2013

Danskernes holdning til digital velfærd. September 2013 Danskernes holdning til digital velfærd September 2013 1. Indledning 2 1.1 Digital velfærd nye muligheder...2 1.2 Hovedresultater...2 2. Danskernes overordnede holdning til digital velfærd 3 2.1 Danskerne

Læs mere

Dansk Neurologisk Selskab

Dansk Neurologisk Selskab Danish Neurological Society Sundhedsstyrelsen Enhed for Uddannelse og Autorisation Att.: Kontorchef, overlæge Eva Hammershøy Islands Brygge 67 2300 København S E-mail: efua@sst.dk Fællessekretariatet Esplanaden

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Resultater på sundhedsområdet

Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Resultater på sundhedsområdet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Resultater på sundhedsområdet December 24 Henvendelse om pjecen kan rettes til: Indenrigs- og Sundhedsministeriet 4. økonomiske kontor Slotholmsgade 1 12 1216 København

Læs mere

Screeningsmateriale fra Region Midtjylland

Screeningsmateriale fra Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Ekspertpanelet vedrørende sygehusinvesteringer Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Screeningsmateriale fra

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere