BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN"

Transkript

1 August 2003 Blad 367 Undervisningsministerens Sorø-møde Temaet for Undervisningsministerens Sorø-møde var som bekendt Klædt på til vækst og velfærd. Mødet fokuserede først og fremmest på de nye CVU-uddannelser og erhvervsakademier. BKF deltog i mødet og foreslog, at CVU`erne indgik partnerskabsaftaler med kommunerne, at CVU`erne udbød grund- og efteruddannelsestilbud på tværs af grunduddannelserne og at ministerens næste Sorø-møde skulle omhandle hvordan vi styrker Organisations- ledelses- og evalueringskulturen i uddannelsessystemet. Læs bl.a. Børne- og Kulturdirektør Leo H. Knudsens spændende indlæg på Se også BKF`s notat om efter- og videreuddannelse på Socialministeriet afholder d august 2003 et Socialpolitisk Årsmøde med temaet en sammenhængende børnepolitik. Vi skriver herom i septembernummeret af BKF-nyt. Skoletilbud til børn med kroniske sygdomme Kulturministeriets pulje til idræt, foreninger og kommuner Årsmøde og generalforsamling Skolestart 2003 Dagbladet Politiken satte før ferien fokus på dette emne. Læs foreningens kommentar og kollegiale opfordring på blad 369. Børn skal have bedre muligheder for at dyrke idræt i deres nærmiljø og på de tidspunkter af dagen, hvor det passer dem. Det er hovedmålsætningen med den nye pulje "Børn og unge i bevægelse", som kulturminister Brian Mikkelsen i slutningen af juni lancerede i forbindelse med konferencen Idrætten i bevægelse - fremtidige muligheder. Børne- og Kulturchefforeningen deltog med et oplæg på konferencen. BKF er positiv overfor initiativet, men fremhævede at kommuner og foreninger ikke alene kan løfte opgaven med at øge motionsaktiviteten blandt børnene. Der må også stilles krav til forældrene. Bestyrelsen anbefaler, at man søger ind på puljen og opfordrer til at læse mere herom på Program for årsmøde og generalforsamling på Munkebjerg d november 2003 udsendes til medlemmer og samarbejdspartnere ultimo august. Bestyrelsen foreslår, at der på generalforsamlingen vedtages en kortfattet kulturpolitisk udtalelse. Mediernes interesse for skolestarten har også i år været stor, men heldigvis også mere nuanceret end tidligere. Læs bestyrelsens skolestartoplæg på og læs også foreningens

2 August 2003 Blad 368 kommentar til KL og Gallups undersøgelse af forældreforventninger til skolen. Se blad 369. Børnetopmøde Output-control i skolen Lærer- og pædagoguddannelsen Sommerens debat om børnefabrikker Regeringsudspil der skal vende den negative sociale arv 25 mio. kr. til udvikling af kvaliteten i dagtilbud 10. klasseevalueringen Folkeoplysning Med BKF-nyt følger en indbydelse fra KL til børnetopmøde på Munkebjerg i dagene d februar Læs foreningens kommentar på blad 371 til det udredningsarbejde, der nu igangsættes mellem KL og Undervisningsministeriet vedr. evaluering og outputcontrol. Sommeren har været præget af en diskussion om indholdet i henholdsvis lærer- og pædagoguddannelsen. BKF-bestyrelsen har forsøgt at sammenfatte nogle synspunkter om uddannelserne, deres faglighed og tværfaglighed. Læs herom på blad 371 eller notatet i sin helhed på Medierne har henover sommeren beskrevet projekterne om fælles ledelse på dagtilbudsområdet, som et forsøg på at skabe børnefabrikker i kommunerne. Læs en BKF-kommentar hertil på blad 372. Læs foreningens kommentar til Regeringsoplægget En god start til alle børn på blad 374. BKF har valgt at tage positivt imod oplægget, men savner mere konkrete forslag og anvisninger. Se også BKF`s resume af oplægget på Lige før sommerferien fordelte Socialministeren sammen med KL og BUPL 25 mio. kr. fra satspuljemidlerne til projekter om udvikling af kvaliteten i dagtilbud (KiD). Ved uddelingen af puljemidlerne er der især lagt vægt på projekter, som retter sig mod læring og udvikling af det pædagogiske indhold. KID-projektet er et samarbejde mellem Socialministeriet, KL og BUPL. Formålet med projektet er blandt andet at udvikle og forbedre dokumentationen for, hvordan pædagogikken i dagtilbuddene virker, fx når der arbejdes med drama, ture i naturen og idræt. Læs BKF`s kommentar til KID-II på Evalueringen af 10. klasse forelå lige før sommerferien. Læs herom og om BKF`s synspunkter på Læs også på blad 374. Et udvalg har foreslået, at det gøres frivilligt for kommunerne at etablere folkeoplysningsudvalg. Læs herom på blad 375.

3 Manglende skoletilbud til kronisk syge børn? Ikke hold i virkeligheden August 2003 Blad 369 Lige før sommerferien bragte Politiken en historie om den manglende undervisning af kronisk syge børn Normalt har bestyrelsen ikke ressourcer til at forfølge alle pressehistorier, men vi gjorde en undtagelse i denne sag. Vi hæftede os især ved synspunktet om, at ressourcerne i kommunerne bruges til urolige og udadrettede børn fremfor børn med kroniske sygdomme, som fx gigt. Bestyrelsen vil ikke afvise, at der kan være problemer visse steder, men bestyrelsens forespørgsel til Børne- og Kulturchefforeningens 14 amtsformænd viser, at det ikke er noget generelt problem. I amtskredsene kan man slet ikke genkende påstanden om, at ressourcerne fratages de kronisk syge børn for at sikre midler til de urolige. Også selvom problemet med de udadrettede børn i skolen er et stort og væsentligt problem. Det er endvidere bestyrelsens opfattelse, at man skal være lidt varsom med at sammenligne timetal til de kronisk syge elever. 10 timer givet som eneundervisning vil som hovedregel nemt kunne matche et højere timetal givet som holdundervisning. For at sikre, at den problemstilling der nu er rejst følges op, skal bestyrelsen opfordre til, at punktet gøres til genstand for en drøftelse på et kommende amtskredsmøde. Skolestartoplæg fra BKF Flere timer i dansk og matematik Mere fysisk aktivitet Skolestarten er næsten altid ensbetydende med særligt fokus på folkeskolen i medierne. BKF har op til skoleårets start formuleret en række synspunkter om, hvad der specielt i år er værd at bemærke sig på folkeskoleområdet. Der er i oplægget sat fokus på følgende områder: Flere timer i børnenes skoledag stiller krav om nye og anderledes metoder, så børnene oplever skoledagen spændende og udfordrende. Øget fysisk aktivitet drejer sig ikke bare om idrætstimerne. Det gælder alle former for fysisk aktivitet i undervisningen, i skolefritidsordningen og i fritiden. Kulturministeren har i tilknytning hertil igangsat en række initiativer om børn og unge i bevægelse.

4 Den negative sociale arv skal brydes Det kommunale engagement er afgørende Øget rummelighed i normalmiljøet - kurven på specialundervisningen skal knækkes PPR indgår som en del af den kommunale indsats Grunduddannelse af lærere og pædagoger spiller en rolle Forældreansvaret skal styrkes August 2003 Blad 370 Folkeskolen skal være med til at bryde den negative sociale arv. Det betyder bl.a., at der udover det faglige skal være fokus på barnets trivsel og velbefindende i kammeratskabsgruppen. Det betyder også, at der skal være opmærksomhed på overgangen fra børnehave til skole og fra skole videre til ungdomsuddannelse. Ændringerne i folkeskoleloven styrker på mange måder den udvikling, som er i fuld gang på hele grundskoleområdet. Det er fortsat væsentligt, at der kommunalt er stor bevågenhed over for hele børneområdet folkeskoler såvel som daginstitutioner. Der skal være en kommunalpolitisk holdning til hvad man vil med børn og unge i kommunen. Arbejdet med øget rummelighed i normalmiljøet er en direkte forlængelse af intentionerne i den ny folkeskolelov. Kommunerne er i fuld gang med at udvikle det pædagogiske miljø, så flest mulige børn og unge kan rummes. Det kræver en særlig indsats at få vendt tendenserne for alvor. Medarbejderne skal være rustet til at klare flere problemer over for børn og forældre. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) indgår som en aktiv del af udviklingen om større rummelighed. De politiske beslutningstagere i såvel kommunerne som i Folketinget og Regeringen skal gennem fælles mål være med til at sikre en sammenhængende indsats for at få skabt de nødvendige ændringer i såvel holdningerne som i metodeudviklingen. Grunduddannelsen af lærere og pædagoger spiller en væsentlig rolle for, hvordan de grundlæggende kerneydelser over for børn og unge varetages. Pædagoguddannelsen er lige blevet evalueret og læreruddannelsen skal evalueres i efteråret Eventuelle ændringer i grunduddannelserne vil kræve, at der ses på begge uddannelser i lyset af de nye udfordringer, som begge faggrupper står overfor. Det er vigtigt, at alle forældre bliver mødt med forventninger også de forældre, der ikke er så ressourcestærke. Ved at stille krav og forventninger til hinanden sender vi et signal om, at den anden part er værdifuld og ikke ligegyldig. Det er utåleligt for børn og voksne kun at blive tålt. Oplægget har bl.a. været gengivet i DK-NYT kan ses i sin helhed på BKF`s hjemmeside.

5 Fokus på outputstyring August 2003 Blad 371 Som opfølgning på Kommuneaftalen fra 2002 iværksætter Undervisningsministeriet og Kommunernes Landsforening i den kommende tid et udredningsarbejde om "outputstyring" i folkeskolen. Arbejdsgruppen skal i sit arbejde tage udgangspunkt i bl.a.: lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne fra juni lov om sammenlignelig brugerinformation. lov om ændring af lov om folkeskolen fra april 2003 og det tilhørende udviklingsprogram "En skole i bevægelse" som udmøntning af det politiske forlig om folkeskolen fra november Arbejdsgruppens opgaver Arbejdsgruppen skal komme med forslag, som gør det muligt at dokumentere folkeskolernes resultater med hensyn til elevernes tilegnelse af faglige kundskaber og færdigheder samt elevernes alsidige personlige udvikling. Arbejdsgruppens forslag skal omfatte metoder til at dokumentere skolernes resultater og kvalitet, herunder eventuelt også den faglige tilvækst på et aggregeret niveau. Endvidere skal arbejdsgruppen foreslå modeller til, hvorledes dokumentationen udformes. Børne- og Kulturdirektørforeningen finder det positivt, at der med udredningsarbejdet sættes fokus på, hvordan skolen kan formidle og dokumentere sin indsats. BKF finder det vigtigt, at evalueringskulturen i folkeskolen udvikles. Kommuner og skoler skal sætte mål for indsatsen og resultaterne skal dokumenteres. Læs BKF`s kommentar til arbejdsgruppen om outputstyring på Medlemskommentarer om evaluering kan sendes til bestyrelsesmedlem Klaus Nørskov, som vi forventer bliver medlem af udredningsgruppen. BKF-notat om lærerog pædagoguddannelsen BKF går aktivt ind i debatten om lærernes og pædagogernes uddannelser - herunder ikke mindst samvirket mellem dem. Som bekendt offentliggjorde Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) i foråret en rapport om pædagoguddannelsen. EVA satte en finger på nogle ømme punkter i uddannelsen, nemlig for uklare mål, for svage faglige krav og for lidt prøvning af de studerendes udbytte. Desuden var der kritiske bemærkninger til praktikken.

6 August 2003 Blad 372 Til efteråret udsender EVA en evalueringsrapport om læreruddannelsen. Foreningens holdning: fælles elementer Ministerredegørelse Kernefaglighed BKF`s generalforsamling præciserede i 2002 foreningens holdning, som er, at der bør være fælles forløb i lærer- og pædagoguddannelserne. Det kan fx ske ved, at uddannelserne indeholde fælles moduler, ved et fælles basisforløb, mulighed for fælles praktik eller lign. CVU erne kan være en oplagt ramme herfor. Det må forventes, at ministerens redegørelse om pædagoguddannelsen og den ventede evaluering af læreruddannelsen vil sætte fornyet fokus på de to uddannelsers fælles opgave. BKF vil derfor allerede nu i sensommeren udsende et notat om, hvordan de to professionsuddannelser kan og bør understøtte den fælles opgave, som de studerende senere skal løse, hvis de vælger at arbejde med børn og unge området i kommunerne. Notatet tager udgangspunkt i, at de to uddannelsers kernefaglighed fortsat skal være udgangspunktet for et fremtidigt samvirke; men at de samtidig har et medansvar for at de to professioner bliver mere "dus" med hinanden. Pædagog- og læreruddannelserne kan bl.a. medvirke til at styrke en fælles opfattelse af den pædagogiske opgave. De bør langt bedre end i dag afspejle en virkelighed, hvor den tidlige indsats og bestræbelserne for øget rummelighed er en fælles udfordring, hvor de to professioner skal inddrage hinanden i løsningerne, hvis det skal lykkes. Notatet kan læses på foreningens hjemmeside. Børnefabrikker for småbørn Bestyrelsen lodret uenig Under overskrifter af denne karakter har der i juli være en del artikler i de landsdækkende aviser om det pædagogiske tab, det vil være, at fremtidens småbørns-institutioner bliver større end dem, vi ser mange steder i dag. Bestyrelsen deler ikke denne opfattelse tværtimod men naturligvis under forudsætning af, at de ansvarlige voksne på området sikrer en organisering af de enkelte institutioner, som giver trygge, overskuelige og pædagogisk udfordrende miljøer for disse småbørn.

7 Inspirationsoplæg Læs mere August 2003 Blad 373 Bestyrelsen udarbejder derfor et tillægsnotat til BKF`s Inspirationsoplæg om områdeledelse på daginstitutions- SFO- og klubområdet om store enheder og pædagogisk kvalitet. Store enheder er forudsætningen for en høj produktivitet og kvalitet. Det er afgørende, at fremtidens daginstitutioner bl.a. kan sikre kvalitet og omkostningsbevidsthed ift: De professionelle voksnes ansvar og opgaver omkring administration, ledelse, faglig udvikling (herunder mulighed for faglig specialisering) og planlægning (herunder udnyttelse af personaleressourcer åbne-/lukkeopgaver, SI/TR, bestyrelsesmøder etc.). At børnene oplever den lille tætte enhed, som giver tryghed, kontinuitet, nærværende voksne og målrettet høj pædagogisk faglighed. Se det oprindelige notat om områdeledelse og større institutionsenheder på vores hjemmeside Dette notat tager udgangspunkt i, at der er behov for at finde nye organisationsformer, som kan tilgodese: En decentralt ledet og styret institution inden for fælleskommunale mål og rammer. Tid til Ledelse som fag: Strategisk-, administrativ-, faglig/pædagogisk- og personaleledelse. Fokus på pædagogisk faglighed, udvikling og dokumentation, herunder etablering af pædagogiske læringsmiljøer for børnene. Faglig specialisering Mulighed for faglig (pædagogisk og administrativt) specialisering (f.eks. sprogstimulering, musik, drama, udviklingsopgaver, oprettelse af faglige sparringsteams og administration). Der skal i den enkelte institution, sikres medarbejdere, som specifikt er kvalificerede til at udvikle børns spektrum af kompetencer/ intelligenser. Pædagogisk sparring de ansatte imellem. Samarbejdet om "helhed i barnets liv" udvikles og styrkes. Den lille, overskuelige pædagogiske enhed i den store. Forældreindflydelse og nærdemokratiet bevares og udvikles (forældreindflydelse og forældrebestyrelse). Alle disse udfordringer kræver større institutionsenheder end dem, vi ser mange steder i dag med 20, 40 eller 60 børn.

8 Behov for sammenhæng i regeringens børnepolitik August 2003 Blad 374 Det er godt, at regeringen med "en god start til alle børn" præsenterer et samlet udspil til, hvordan man kan bryde den negative sociale arv. Det tyder på, at regeringen har lyttet til synspunkterne om, at der skal være større sammenhæng i de forskellige ministeriers udspil på børne- og ungeområdet. Nu skal regeringens udspil følges op af konkret handling og central prioritering af indsatsen overfor sårbare børn og familier. Det venter vi spændt på i BKF. BKF-opbakning BKF bakker op om regeringens initiativer om: - helhed og sammenhæng i indsatsen overfor sårbare børn og unge, - tidlig indsats for at bryde den negative sociale arv, - sammenhæng mellem læring og leg på daginstitutionsområdet og rummelige skoler og ungdomsuddannelser, - efteruddannelse af medarbejdere på børne- og ungeområdet, således at de kan tackle de sårbare børn og unge i skolen og i børnehaven. BKF savner initiativer i udspillet, der tydeligere stiller forventninger og krav til de sårbare forældre. Det skal naturligvis være forventninger, der giver mening. Samlet satsning Endelig foreslår BKF, at der sættes ind med en samlet kommunal og statslig satsning overfor de 17%, der ikke gennemfører en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Læs også oplægget på og BKF`s oplæg om "Udsat ikke udstødt" og "Sådan knækker vi kurven på specialundervisningsområdet" på under mapperne foreningsudgivelser og notater. Evaluering af 10. klasse sætter fokus på de svage gruppe af elever 3 målgrupper Undervisningsministeriet har netop fået evalueret 10. klasse. Der tegner et billede af, at lovens intentioner i store træk er slået igennem. Evalueringen inddelers i 3 grupperinger. Gruppe 1, der tæller ca. 30% af eleverne som består af unge, der er bogligt svage, personligt umodne og ikke afklarede om, hvad de skal.

9 August 2003 Blad 375 Gruppe 2 dækker ca. 40% af eleverne. Det er de fagligt gode og personligt modne unge, der primært går i 10. klasse fordi de er usikre på deres faglige niveau. Gruppe 3 ca. 30% rummer bogligt stærke og personligt modne unge, der er relativt afklarede om, hvilken ungdomsuddannelse, de vil have. De vælger fortrinsvis 10. klasse, fordi de vil på efterskole. Den svage målgruppe er central Der er god grund til at fokusere på den gruppe svage unge, der får for ringe et udbytte også til at kunne klare sig i en ungdomsuddannelse. Den svage gruppe en central målgruppe for 10. klasse. Det er derfor vigtigt, at der fortsat arbejdes med at kvalificere tilbuddet netop til denne gruppe. Det er ligeledes afgørende at få diskuteret rummelighed i ungdomsuddannelserne, så der også her tages udgangspunkt i det, de unge kan og ved. Vejledningsindsatsen 10. Klasse et overgangsår Frivilliggrørelse af Folkeoplysningsudvalget Vejledningen af de unge er i den forbindelse meget afgørende for motivationen til at komme videre i et uddannelsesforløb. Folketingets vedtagelse af at etablere Ungdommens Uddannelsescentre (UU) er et skridt i den rigtige retning for at få yderligere kvalitet i vejledningen på tværs af sektorer og kommunegrænser. Evalueringsrapporten peger i øvrigt på at styrket vejledning vil gøre flere elever i stand til at gå direkte fra 9. klasse til en ungdomsuddannelse. BKF har senest i april 2003 formuleret sine synsvinkler på 10 klasse. BKF ser snarere 10. klasse som starten på ungdomsuddannelse end som afslutningen på grundskolen. BKF fastslår, at 10. klasse ikke skal være for alle. 10. klasse skal være et overgangsår med selvstændig uddannelsesprofil, hvor samarbejde og partnerskab med ungdomsuddannelserne og erhvervslivet er afgørende understreger BKF i sin udtalelse. Tilbage i september 2002 blev der nedsat et udvalg, der fik til opgave at foretage en kritisk vurdering af råd og nævn, der retter sig mod det kommunale område. Endvidere har udvalget skulle se på klageveje på det kommunale område. I udvalget har siddet repræsentanter for en række ministerier, KL, ARF, samt Københavns og Frederiksberg Kommuner. Formandskabet har Finansministeriet haft. Udvalget har før sommerferien offentliggjort sine forslag, som af finansministeren er kaldt et skridt i retning af mere handlefrihed til kommunerne, så opgaverne kan løses så effektivt som muligt til gavn

10 August 2003 Blad 376 for borgerne. Udvalget har haft kig på 21 lovpligtige råd og nævn (skolebestyrelser og forældrebestyrelser har ikke været medtaget). Konklusion af udredningsarbejdet I sin konklusion foreslår udvalget at følgende udvalg gøres frivillige: integrationsrådene amtsmusikudvalgene musæumsrådene de grønne råd folkeoplysningsudvalgene Umiddelbart har det nok været det sidste medlem på dødslisten, der giver anledning til flest hævede øjenbryn. Det er kun kort tid siden hele loven blev ændret, og det var ikke ændringer, der pegede frem mod, at folkeoplysningsudvalgene skulle kunne undværes. Udvalgene har stadig en række lovbestemte kompetencer. Skepsis i folkeoplysningskredse Der er nok i vide kredse inden for folkeoplysningen en vis skepsis med hensyn til at overlade folkeoplysningsudvalgenes opgaver til en kommunalbestyrelse. Det er endnu ikke afklaret, hvornår denne frivillighed eventuelt vil træde i kraft; men regeringen har bebudet at ville fremsætte lovforslag i den kommende samling. Og naturligvis er det endnu mere usikkert at spå om, hvor mange kommuner der vil benytte sig af muligheden for at nedlægge deres folkeoplysningsudvalg.

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling Marts 2010 blad 913 På vej mod forpligtende samarbejde mellem kommunerne KL s direktionskonference 20.-21. april Debatoplæg på vej vigtigt med forberedende diskussioner! KL indbyder kommunernes direktioner

Læs mere

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702 August 2007 Blad 702 Velkommen tilbage BKF-nyts redaktion byder kolleger og samarbejdspartnere velkommen tilbage til jobbet. Mange spændende opgaver ligger og venter på os. Budget 2008, den fortsatte implementering

Læs mere

BKF-synspunkter om lærer- og pædagoguddannelsen. 08.08.2003 /JVM/CA

BKF-synspunkter om lærer- og pædagoguddannelsen. 08.08.2003 /JVM/CA Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Notat BKF-synspunkter om lærer- og pædagoguddannelsen. 08.08.2003 /JVM/CA Baggrund. Børne- og Kulturchefforeningens generalforsamling fastslog i 2002,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne EMNE FOR DENNE RAPPORT Denne rapport er resultatet af workshop for skolebestyrelserne i Stevns Kommune.

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Til alle kommunalbestyrelser Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Folkeskolereformen

Læs mere

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser 1. Indledning Børne- og uddannelsessystemet kan ikke alene forandres gennem politisk vedtagne reformer. Hvis forandringerne for alvor

Læs mere

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune Børn unge og læring 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Mål og formål med Masterplan for kvalitet og læringsmiljøer i Fremtidens

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Årsmøde på Munkebjerg d. 12. 14. november 2003 Flot medlemstal Generalforsamling Pædagogik og daginstitutionsstørrelse Censorer efterlyses Lov om åbenhed og gennemsigtighed i Uddannelsessystemet Elevers

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner 2011

Evaluering af pædagogiske læreplaner 2011 Evaluering af pædagogiske læreplaner 2011 1 Indledning... 3 Evalueringsmetode... 4 Dokumentationsmetoder... 5 De seks læreplanstemaer... 5 Alsidig personlig udvikling... 5 Sociale kompetencer... 5 Sproglig

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN December 2005 Blad 573 Veloverstået årsmøde Foreningen havde et meget velbesøgt årsmøde på Munkebjerg og det er bestyrelsens indtryk gennem de tilbagemeldinger vi har modtaget, at medlemmerne var tilfredse

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2005 Blad 568 Vi ses på Munkebjerg Sidste tilmeldingsfrist 7. oktober Generalforsamling Der er rigtig mange medlemmer, der har tilmeldt sig årsmødet d. 9-11. november og vi ser frem til dialogen

Læs mere

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Nøglen til succes ligger i høj grad i de tidlige år af børns liv. Vi skal have et samfund, hvor alle børn trives og bliver så dygtige,

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp

Praktikstedsbeskrivelse. Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp Praktikstedsbeskrivelse Praktiksted Institutionstype Herningvej Skole Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp DUS (SFO) Børnegruppe Fysiske

Læs mere

INSPIRATION TIL SKOLEBESTYRELSEN

INSPIRATION TIL SKOLEBESTYRELSEN INSPIRATION TIL SKOLEBESTYRELSEN Dette materiale er udarbejdet til skolebestyrelsen på grundskoler. Skolebestyrelsen har en vigtig opgave i sammen med skolens ansatte at medvirke til, at skolens miljø

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Februar 2003 Blad 316 Kære medlem og samarbejdspartner I dette nummer af BKF-nyt kan du bl.a. læse om: Gang i KID-II Folkeskoleforliget igen igen Handle og betalingskommune på socialområdet Vejledning

Læs mere

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Høringen er udsendt til: KLF, BUPL, FOA, Socialrådgiverforeningen, Psykolog Foreningen, institutioner, skoler,

Læs mere

INDHOLD. 2 Velkommen i skole KÆRE FORÆLDRE EN GOD SKOLESTART PARAT TIL SKOLEN? UNDERVISNINGEN I BØRNEHAVEKLASSEN SKOLEFRITIDSORDNINGEN (SFO)

INDHOLD. 2 Velkommen i skole KÆRE FORÆLDRE EN GOD SKOLESTART PARAT TIL SKOLEN? UNDERVISNINGEN I BØRNEHAVEKLASSEN SKOLEFRITIDSORDNINGEN (SFO) VELKOMMEN I SKOLE 2016 INDHOLD 3 5 6 7 8 10 12 14 15 17 18 21 22 KÆRE FORÆLDRE EN GOD SKOLESTART PARAT TIL SKOLEN? UNDERVISNINGEN I BØRNEHAVEKLASSEN SKOLEFRITIDSORDNINGEN (SFO) SAMARBEJDET MELLEM SKOLE

Læs mere

Debatten der blev væk - BKF opfordrer til debat om kvalitetsudvikling af dagtilbudsområdet

Debatten der blev væk - BKF opfordrer til debat om kvalitetsudvikling af dagtilbudsområdet Sekretariat: Rådmandshaven 20, 4700 Næstved, telefon: 55 78 49 13, fax: 55 78 49 48, e-mail: bkf@bkchefer..dk hjemmeside: http://www.bkchefer.dk/ BKF Notat Dato: 18. august 2006/KHN Debatten der blev væk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v.

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v. Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2010-11 Fremsat den 27. januar 2011 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler

Læs mere

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud Børne og Ungeforvaltningen 2014-15 På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud 1 En strategi for inklusion i dagtilbud Dette hæfte beskriver en strategi for inklusion i dagtilbud i Køge Kommune. Strategien

Læs mere

Udviklingsprogrammet - En skole i bevægelse

Udviklingsprogrammet - En skole i bevægelse Uddannelsesstyrelsen Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf 3392 5300 Fax 3392 5302 www.uvm.dk Udviklingsprogrammet - En skole i bevægelse 2. april 2003 Der er behov for, at skolen udvikler sig hele

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11.

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11. Indledning Med denne information ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune at give et overblik over sprogstimulering til tosprogede småbørn, der ikke går i børnehave og som derfor deltager

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Sammenfattende udgave af DE FORELØBIGE ERFARINGER MED FOLKESKOLEREFORMEN i Thisted Kommune

Sammenfattende udgave af DE FORELØBIGE ERFARINGER MED FOLKESKOLEREFORMEN i Thisted Kommune Sammenfattende udgave af DE FORELØBIGE ERFARINGER MED FOLKESKOLEREFORMEN i Thisted Kommune Produceret af Thisted Kommune Juli 2015 EVALUERING AF FOLKESKOLEREFORMEN I THISTED KOMMUNE I juni måned 2013 indgik

Læs mere

Skolen på la Cours Vej

Skolen på la Cours Vej Skolen på la Cours Vej NYHEDSBREV JUNI 2013 Kære forældre Nu står sommerferien nærmest for døren og endnu et skoleår er ved at rinde ud. Det er derfor tid til lidt nyt fra os på skolen. Set over en bred

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag)

Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag) Udklip (paragraffer), der handler om musik - og kulturskoler i lovændringerne i forbindelse med folkeskolereformen: Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december 2013 Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement.

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement. Elevernes Folketingsvalg 2011 Evalueringsrapport - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement Udarbejdet af: Assembly Voting Rued Langgaards Vej 7, 5D 07 2300 København S

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

Det sammenhængende børne- og ungeliv

Det sammenhængende børne- og ungeliv Det sammenhængende børne- og ungeliv - vejen til ny velfærd for børn, unge og deres familier i Odense 14. februar 2013 Vores udfordring Vi har en dobbelt udfordring i Odense: Vi har høje ambitioner for

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8. PAU-studerende PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE den pædagogiske assistentuddannelse Buerup Skole og SFO BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Praktikstedets navn Adresse Postnr. og by. Tlf.nr. Mail- adresse. Hjemmeside.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Fremsat den {FREMSAT} af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen af interne skoler i dagbehandlingstilbud og

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Onsdag den 15. januar 2014 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 405 mødelokale på Rådhuset Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen Berth, Erdal

Læs mere

Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013

Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013 Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013 Kvalitetsenheden August 2013 Dette er en introduktion til dimittendundersøgelser i UCC samt en analyse af dimittendundersøgelsen

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

Skolens dagligdag. Skolens dagligdag er opbygget på følgende måde:

Skolens dagligdag. Skolens dagligdag er opbygget på følgende måde: Forældretilsyn Guldbæk Friskole Det fremgår af Guldbæk Friskoles retningslinier vedrørende tilsyn og friskolelovens 9, stk. 1, at: " Det påhviler forældrene til børn i en fri grundskole (forældrekredsen)

Læs mere

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Sagsnummer: 480-2014-97805 Dokumentnummer: 480-2015-1021 Afdeling: Skole og Dagtilbud Udarbejdet af: Hanne Vogelius Indhold Forord... 2 Indledning...

Læs mere

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport Kvalitetsrapport - Folkeskoler Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Sammenfattende helhedsvurdering...3 a. Kommunalbestyrelsens sammenfattende helhedsvurdering...3

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Niels Egelund (red.) Skolestart

Niels Egelund (red.) Skolestart Niels Egelund (red.) Skolestart udfordringer for daginstitution, skole og fritidsordninger Kroghs Forlag Indhold Forord... 7 Af Niels Egelund Skolestart problemer og muligheder... 11 Af Niels Egelund Forudsætninger

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til. Lov om Rådet for Ungdomsuddannelser

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til. Lov om Rådet for Ungdomsuddannelser Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om Rådet for Ungdomsuddannelser Kapitel 1 Rådet for Ungdomsuddannelser 1. Undervisningsministeren nedsætter Rådet for

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen Kvalitetstilsynet med folkeskolen Det fremgår af aftalen om et fagligt løft af folkeskolen fra juni 2013, at det eksisterende kvalitetstilsyn udvikles, så det tager udgangspunkt i de nationalt fastsatte

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne BEK nr 440 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 008.860.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

Vurdering af om de tilgængelige oplysninger er fyldestgørende, herunder beskrivelse af metoder mv.

Vurdering af om de tilgængelige oplysninger er fyldestgørende, herunder beskrivelse af metoder mv. 01 Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1.0 02 stk. 2 Skolens prioritering af hovedindsatsen på Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling er: 4. Skolens vurdering, af i hvor høj grad indsatsen på hovedområdet

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Praktikstedsbeskrivelsen består af 4 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden praktikperiode D. Uddannelsesplan

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Baggrund for seniorpolitikken 2014-2017 Ishøj kommunes nuværende seniorpolitik løber frem til 2013. Der skal derfor udarbejdes en ny politik gældende for 2014-2017,

Læs mere

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE 2 SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER Den nye folkeskolelov åbner op for lokal fleksibilitet omkring valg og sammensætning af skolebestyrelserne.

Læs mere

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole BEK nr 1172 af 12/12/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, j.nr. 058.24J.271

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

HinkeRuden. Opgaveoversigten om inklusion skrevet af pædagogisk

HinkeRuden. Opgaveoversigten om inklusion skrevet af pædagogisk HinkeRuden 11. årgang nr. 2 januar2016 Medlemsblad for Rudersdalkredsen Danmarks Lærerforening kreds 26 TEMA OM INKLUSION Læs Læs om: om: Formanden Formanden skriver skriver TEMA Opgaveoversigten om inklusion

Læs mere

Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber

Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Forord Strategi for inklusion i Skanderborg kommune Børn og Unge 0 17 år Formålet med en fælles kommunal strategi for inklusion er at tydeliggøre

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Jeg er af kommunaludvalget blevet bedt om at svare på tre spørgsmål: Spørgsmål W om, hvorvidt der set i lyset af oplysninger fra EVA s seneste rapport om kommunernes

Læs mere

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud I FOA - Fag og Arbejde er vi meget tilfredse med, at dagtilbudsområdet

Læs mere

Inklusion. - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber. Strategi for inklusion. Børn og unge 0-17 år

Inklusion. - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber. Strategi for inklusion. Børn og unge 0-17 år Inklusion - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Strategi for inklusion Børn og unge 0-17 år Forord Formålet med en fælles kommunal strategi for inklusion er at tydeliggøre værdien af inklusion

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 194 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 194 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 194 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt forskellige andre love

Læs mere

Resultat af arbejdsgruppens afdækning af fordele og udfordringer ved Udvidede Skolefritidsordninger

Resultat af arbejdsgruppens afdækning af fordele og udfordringer ved Udvidede Skolefritidsordninger Notat Resultat af arbejdsgruppens afdækning af fordele og udfordringer ved Udvidede Skolefritidsordninger Indledning I løbet af foråret 2008 har der været afholdt møder med ledelsesrepræsentanter for Udvidede

Læs mere

En bæredygtig skole et 5 årig perspektiv. for. Møldrup skole

En bæredygtig skole et 5 årig perspektiv. for. Møldrup skole En bæredygtig skole et 5 årig perspektiv for Møldrup skole 2012 2016 Første udgave juni 2012 Forord På Møldrup skole har vi formuleret en vision om, hvordan vi ser skolen, når vi tegner et billede af fremtiden

Læs mere

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Klare mål Klare mål, klar ledelse og gode resultater hænger sammen. Regeringen ønsker derfor at opstille fire klare, overordnede mål

Læs mere

Mål -og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger

Mål -og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger Mål -og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger April 2015 Mål -og indholdsbeskrivelse for: Institutionens navn: SFO er i Løgumkloster Distrikt Begrundelse for mål- og indholdsbeskrivelse i skolefritidsordningen.

Læs mere

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Velfærdspolitik Voksen- og ældreområdet Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 Vision og fokusområder... 4 VÆRDIER... 5

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner i kommunalbestyrelsernes arbejde med evaluering og kvalitetsudvikling

Bekendtgørelse om anvendelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner i kommunalbestyrelsernes arbejde med evaluering og kvalitetsudvikling Bekendtgørelse om anvendelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner i kommunalbestyrelsernes arbejde med evaluering og kvalitetsudvikling af folkeskolen I medfør af 40 a, stk. 5, i lov om folkeskolen,

Læs mere

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk uddannelseshuset@esbjergkommune.dk

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Februar 2006 Blad 593 Folkeskoleforlig Den familiepolitiske redegørelse EVA-handlingsplan Foreningens netværk Kulturkanon Når børn møder kultur Praktiklæreruddannelsen Det integrerede bibliotek Jubilæumsbog

Læs mere

Inklusionsstrategi for Galten/Låsby Dagtilbud

Inklusionsstrategi for Galten/Låsby Dagtilbud Inklusionsstrategi for Galten/Låsby Dagtilbud Inklusion er det bærende princip i Salamanca-erklæringen, som Danmark tiltrådte i 1994, og i FNkonventionen som Danmark ratificerede den 13. juli 2009. Samlet

Læs mere

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 HANDICAPPOLITIK Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 Produktion og Layout: Tryk: Oplag: Eksemplarer af folderen

Læs mere

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog 5. oktober 2010 Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog Forord Tillid, dialog og ansvar er omdrejningspunkterne, når vi taler relationer mellem medarbejdere og ledere på

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Kvalitetsrapport 2010

Kvalitetsrapport 2010 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 20 Skoleåret 2009- Delrapport fra Sdr. Bjert Centralskole ved Lars Andersen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Vi har altid opmærksomheden

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12 Side 1 af 12 VELKOMMEN TIL SKOVVANGSKOLENS SFO Skovvangskolens SFO (skole-fritids-ordning) er rammen om børnenes fritidsliv på Skovvangskolen. Børnene har mulighed for et aktivt fritidsliv efter skoletid,

Læs mere

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008)

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) 2

Læs mere