bacheloruddannelsen I FYSIK Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "bacheloruddannelsen I FYSIK Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk"

Transkript

1 stu die bacheloruddannelsen I FYSIK Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

2 2 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and Technology Aarhus Universitet Ny Munkegade Aarhus C Redaktion: Science and Technology, Aarhus Universitet Foto: Poul Ib Henriksen, Anders Trærup, Jesper Rais, Søren Kjeldgaard, Roar Lava Paaske, AU-foto Design: Kirk & Holm og Britta Munter, ST Kommunikation Oplag: 400 stk.

3 STUDIEHÅNDBOG 2012/2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Studiestarten...4 Intro-dagene...4 Rushåndbog...4 Sådan bruger du studiehåndbogen...4 Hvad vil det sige at læse på universitetet...5 At blive studerende tager tid...5 Du skal strukturere din tid og prioritere...5 Du skal vænne dig til nye studieformer Gode råd...6 FYSIK...7 Uddannelsens indhold og opbygning...7 BACHELORUDDANNELSEN FOR FYSIK INDEHOLDER...8 BACHELORUDDANNELSENS OPBYGNING...9 FØRSTEÅRSPRØVEN...12 Alle studerende skal bestå en førsteårsprøve Eksamener i førsteårsprøven kan ikke afmeldes Førsteårsprøven i fysik består af følgende kurser (4) Tidsmæssig placering af førsteårsprøven SAMMENSÆTNING AF DIN UDDANNELSE...13 Tilvalg Bachelortilvalg (sidefag) Bachelorkontrakt Udlandsophold UNDERVISNINGSFORMER...15 Forelæsninger Teoretiske øvelser Laboratorieøvelser Læsegrupper UNDERVISNING...16 Undervisningsstruktur Tilmelding til kurser Skema Undervisnings- og eksamensperioder Eksamen...17 Tilmelding til eksamen Eksamensresultater Hjælpemidler Afmelding På din studieportal kan du læse mere STUDIEADMINISTRATIONEN PÅ SCIENCE AND TECHNOLOGY...18 Studieservice ST STUDIEVEJLEDNING...19 Studievejlederen på din uddannelse ANDRE VEJLEDNINGS- OG RÅDGIVNINGSTILBUD Informationscenteret på AU...20 Rådgivnings- og støttecentret...20 SU...20 Studenterrådgivning...20 Studenterrådets retshjælp...20 Studenterpræst...20 NYTTIGE LINKS OG PRAKTISKE INFORMATIONER Din studieportal Selvbetjening for studerende AULA E-læringsplatform Trådløst net Studie- og nøglekort Indskrivningsbekræftelsen Forsikring... 23

4 4 STUDIESTARTEN BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK Velkommen som studerende på Aarhus Universitet! Vi håber du bliver glad for din nye uddannelse. De første tre dage vil du blive fagligt og socialt integreret på din uddannelse. Du vil sikkert opleve, at det er lidt overvældende, at du får mange informationer, og det at gå på universitetet i det hele taget er meget anderledes end at gå på gymnasiet. For at hjælpe dig bedst muligt i gang er de tre første dage intro-dage, og her vil der være ældre studerende (tutorer), som vil tage imod dig. Tutorerne vil følge dig det første halve år, så du kan altid gå til dem, hvis du har spørgsmål. INTRO-DAGENE Det er tutorerne, der går på den samme uddannelse som dig, der tilrettelægger intro-dagene. Intro-dagene indeholder informationer om dine valgmuligheder, om studieordningen og meget mere. En vigtig del af intro-dagene er de sociale aktiviteter. Det er her, at du får lejlighed til at lære dine medstuderende at kende, så det er derfor vigtigt at du deltager også selv om du er sidefagsstuderende eller har læst på universitetet før. I starten af studiet vil du også blive tilbudt at komme på hyttetur. RUSHÅNDBOG Du har sammen med denne studiehåndbog modtaget en rushåndbog, som er de ældre studerendes velkomst til dig. Rushåndbogen indeholder nyttige og praktiske oplysninger om studiestarten og det liv du skal til at starte på som studerende. SÅDAN BRUGER DU STUDIEHÅNDBOGEN Studiehåndbogen giver dig et overblik over de vigtigste informationer, du vil få brug for i den første tid på universitetet. Den indeholder både informationer om netop din uddannelse samt generelle informationer, som kan hjælpe dig godt i gang på din nye uddannelse. På studieportalen for din uddannelse er der samlet flere informationer, der kan være relevante for dig, både i studiestarten og senere i dit studium. Rigtig god studiestart!

5 STUDIEHÅNDBOG 2012/2013 HVAD VIL DET SIGE AT LÆSE PÅ UNIVERSITETET 5 AT BLIVE STUDERENDE TAGER TID Den første tid på dit nye studium kan være overvældende, og en del ting vil være meget anderledes end du har været vant til fra din ungdomsuddannelse. Du er måske lige flyttet til Aarhus, og du skal i gang med et helt nyt kapitel i dit liv, som ikke blot er nyt for dig, men også for din familie og venner. Du vil sikkert opleve, at der er mange ting at forholde sig til: Nye mennesker, en masse praktiske ting du skal finde ud af, og en helt ny måde at tænke og tale på. Det bedste råd er at tage den med ro, der er ingen som forventer, at du skal kunne finde ud af det hele fra dag ét. Husk også at der er mange andre, der har det som dig, så der er gode råd og støtte at hente hos dine tutorer og medstuderende. DU SKAL STRUKTURERE DIN TID OG PRIORITERE Der stilles krav om, at du studerer på fuld tid og arbejder grundigt med stoffet på uddannelsen. Det indebærer blandt andet en del forberedelse på egen hånd. På de fleste uddannelser er der eksamener fire gange om året, så du vil med det samme opleve, at tiden går rigtig hurtigt. Samtidig vil dine nye venner på studiet, familien og måske kæresten også gerne se dig. Det er derfor vigtigt, at du får skabt en balance mellem studie, fritid, venner, familie og kæreste. Selvom studierne kræver meget forberedelse, for at du kan følge med og få noget ud af undervisningen, er det vigtigt også at koble af fra studierne og lave noget helt andet indimellem. Det er en rigtig god ide at involvere sig i det sociale liv på studiet både for at lære dine medstuderende at kende og for at blive en del af studiemiljøet. DU SKAL VÆNNE DIG TIL NYE STUDIEFORMER Du skal også vænne dig til andre undervisningsformer og til at læse bøger, der ikke nødvendigvis er på mange sider, men har et komplekst indhold, som du skal bruge lang tid på at forstå. Du vil sikkert også opleve, at en del af bøgerne er på engelsk. Der vil være mange ord og begreber, du ikke forstår, og som du heller ikke kan slå op i en ordbog, og det kræver også tilvænning. Brug dine medstuderende, tutorerne, underviserne og/eller studievejlederne til at få råd og vejledning.

6 6 10 GODE RÅD TIL DIG SOM STUDERENDE PÅ AARHUS UNIVERSITET BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK 1 Deltag i de faglige og sociale aktiviteter på uddannelsen. Tutorerne arrangerer intro-dagene med fagligt og socialt indhold. Det er vigtigt at deltage i disse tilbud, da det er her du lærer dine medstuderende og universitetet at kende. At du kender dine medstuderende og bruger tid på universitetet, fx i læsegrupper i tiden uden for undervisningen, er med til at give dig en god start og et godt tilhørsforhold på uddannelsen. 2 Brug din bagage. Husk at du aldrig starter fra bunden. Du har altid relevant faglig viden fra dit liv og din adgangsgivende uddannelse, som du aktivt kan trække på, når du følger nye kurser og læser nye tekster. 3 Planlæg det kommende kvarter. Læs kursusbeskrivelser, underviserens plan for undervisningen, pensumlisterne, studieordningen og eksamensbestemmelserne grundigt og lav en overordnet tidsplan, som du forsøger at følge. 4 Få et overblik over hvilke hjælpere du har i din studietid og brug dem. Tutorer, øvrige medstuderende, studievejledere, undervisere og administrationen er alle sammen til for at hjælpe dig. Hold dig ikke tilbage med dine spørgsmål. Husk også at bruge dine medstuderende, som tumler med de samme problemer som dig. Dialog er vigtig for at få viden om niveau og faglige udfordringer på de kurser, du følger. 5 Slå koldt vand i blodet. Forvent ikke det store overblik i starten. Følelsen af kaos er naturlig i starten, og det er ofte først efter et par år på uddannelsen, at tingene for alvor begynder at falde på plads. 6 Studiet tager meget af din tid. Den første tid på uddannelsen er typisk hårdt arbejde med mange opgaver, lektioner og bøger, der skal læses. Hæng i og gør det bedste du kan. Med tiden bliver det lettere at overskue flere kurser på én gang. 7 De fysiske rammer for studiet. De fysiske rammer er vigtige for din koncentration. Måske er det bedste studiested ikke derhjemme, men fx på et bibliotek. 8 Tænk over, hvad du gerne vil bruge uddannelsen til. Du kan fx deltage i den årlige karrieremesse eller i forskellige virksomhedsbesøg og arrangementer, hvor tidligere studerende kommer og fortæller om deres job og karriere. 9 Tjek din AU løbende for vigtige informationer. Når du starter på Aarhus Universitet, får du en adresse tildelt. Det er vigtigt at du tjekker den, da du løbende modtager vigtig information om tilmeldingsfrister, arrangementer og andet. Det er dit eget ansvar at holde dig opdateret. 10 Giv din nye uddannelse en chance. Interesse for et kursus hænger ofte sammen med kendskabet til kurset, og et kursus, der udefra virker kedeligt, kan være uhyre interessant, når man kommer ind i det. Træf derfor ikke forhastede beslutninger som eventuelt studieskift eller frafald, men tal først med med en studievejleder, studiekammerater, venner og familie om dine tanker, før du beslutter dig. Hvis du endelig beslutter dig for at stoppe studiet, ved du, at du gør det på et velovervejet grundlag.

7 STUDIEHÅNDBOG 2012/ FYSIK Her er en beskrivelse af uddannelsens indhold og opbygning, herunder førsteårsprøvens krav. Uddannelsens indhold OG opbygning Bacheloruddannelsen i fysik er opbygget af et obligatorisk program inden for fysikkens grunddiscipliner samt et obligatorisk støttefagsprogram inden for matematik og statistik. Der ud over består bachelorprogrammet af et bachelorprojekt inden for fysik, supplerende studieaktiviteter i fysik samt enten kurser konstituerende studieretningen Astronomi eller Teknisk Fysik, eller et tilvalg på mindst 30 ECTS inden for et tilvalgsfag uden for fysik eller mindst 4 af et bachelortilvalg (sidefag). Tilvalgene foretages under vejledning. Ved sammensætningen af studieprogrammet tages hensyn til den studerendes interesser og ønskede kompetenceprofil og det sikres, at den faglige progression og integritet i studiet opfylder kravene til en bacheloruddannelse.

8 8 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK BachelorUddannelsen Bacheloruddannelsen for FOR biologi FYSIK indeholder følgende Det obligatoriske program i FYSIK ECTS Relativitetsteori... Indledende mekanik... Mekanik og termodynamik... Elektromagnetisme... Bølger og optik... Videregående mekanik... Fysikkens videnskabsteori... Kvantemekanik... Atom- og molekylfysik... Øvelser i eksperimentel fysik... Statistisk fysik... Faststoffysik... Numerisk fysik... Astrofysik... Elektrodynamik... Kerne- og partikelfysik... FOR STUDIERETNINGEN TEKNISK FYSIK ENDVIDERE 4 OBLIGATORISKE BACHELORKURSER: Almen kemi... Uorganisk kemi... Organisk kemi... Makroskopisk fysisk kemi... Elektronik... Styring og dataopsamling... Eksperimentel teknik... Laserfysik... FOR STUDIERETNINGEN ASTRONOMI ENDVIDERE 30 ECTS OBLIGATORISKE BACHELORKURSER: Kosmologi... Observationelle værktøjer... Stjerner... Galakser... Relativistisk astrofysik... Det interstellare medium og dannelsen af stjerner... STØTTEFAG INDEN FOR MATEMATIK OG STATISTIK...3 Calculus 1... Calculus 2... Lineær algebra... Fourieranalyse... Vektoranalyse... Statistik og databehandling (fysik og nano)... VALGFRIE KURSER BACHELORPROJEKT... ECTS ECTS står for European Credit Transfer System og bruges i de fleste europæiske lande. Et års undervisning (et årsværk) udgør 60 ECTS -point. De enkelte kurser har fået tildelt ECTS point således, at et antal point afspejler arbejdsbelastningen for en gennemsnitsstuderende inkl. forberedelse, litteratursøgning og eksamenslæsning. Et kvarter på 1 -point svarer altså til et kvart studieårs arbejdsbelastning.

9 STUDIEHÅNDBOG 2012/2013 BACHELORUDDANNELSENS OPBYGNING FYSIK BACHELORUDDANNELSE 9 1. kvarter Calculus 1 Relativitetsteori Indledende mekanik 2. kvarter Calculus 2 Numerisk fysik Mekanik og termodynamik 3. kvarter 4. kvarter Lineær algebra Astrofysik Statistik og databehandling (Fysik og Nano) Elektromagnetisme Bølger og optik 5. kvarter 6. kvarter 7. kvarter 8. kvarter Fourieranalyse Vektoranalyse Elektrodynamik tilvalg 20 ECTS kvantemekanik videregående mekanik 1 atom- og molekylefysik 9. kvarter 10. kvarter Valgfrie kurser Statistisk fysik Faststoffysik Kerne- og partikelfysik Fysikkens videnskabsteori 11. kvarter 12. kvarter tilvalg bachelorprojekt i fysik Øvelser i eksperimentel fysik Valgfrie kurser Der tages forbehold for ændringer i skemaet. Find det aktuelle skema på STUDERENDE.au.dk/fysik obligatorisk valgfag tilvalg støttefag

10 10 BACHELORUDDANNELSENS OPBYGNING FYSIK Studieretning astronomi BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK 1. kvarter Calculus 1 Relativitetsteori Indledende mekanik 2. kvarter Calculus 2 Numerisk fysik Mekanik og termodynamik 3. kvarter 4. kvarter Lineær algebra Astrofysik Statistik og databehandling (Fysik og Nano) Elektromagnetisme Bølger og optik 5. kvarter 6. kvarter Fourieranalyse Vektoranalyse Stjerner Galakser Kvantemekanik 7. kvarter 8. kvarter Elektrodynamik Kosmologi Observationelle værktøjer Videregående mekanik Atom-og molekylfysik 9. kvarter Relativistisk astrofysik Statistisk fysik Kerne- og partikelfysik 10. kvarter Det interstellare medium og dannelsen af stjerner Faststoffysik Fysikkens videnskabsteori 11. kvarter 12. kvarter Valgfrie kurser Bachelorprojekt Øvelser i eksperimentel fysik Valgfrie kurser Der tages forbehold for ændringer i skemaet. Find det aktuelle skema på STUDERENDE.au.dk/fysik obligatorisk valgfag tilvalg støttefag

11 STUDIEHÅNDBOG 2012/ BACHELORUDDANNELSENS OPBYGNING FYSIK Studieretning teknisk fysik 1. kvarter Calculus 1 Relativitetsteori Indledende mekanik 2. kvarter Calculus 2 Numerisk fysik Mekanik og termodynamik 3. kvarter 4. kvarter Lineær algebra Astrofysik Statistik og databehandling (Fysik og Nano) Elektromagnetisme Bølger og optik 5. kvarter 6. kvarter Fourieranalyse Vektoranalyse Almen kemi Uorganisk kemi Kvantemekanik 7. kvarter 8. kvarter Elektrodynamik Organisk kemi Videregående mekanik Atom- og molekylfysik 9. kvarter Makroskopisk Fysisk Kemi Statistisk fysik Kerne- og partikelfysik 10. kvarter Eksperimentel teknik Faststoffysik Fysikkens videnskabsteori 11. kvarter 12. kvarter Elektronik Styring og dataopsamling Bachelorprojekt i fysik Laserfysik Øvelser i eksperimentel fysik Der tages forbehold for ændringer i skemaet. Find det aktuelle skema på STUDERENDE.au.dk/fysik obligatorisk valgfag tilvalg støttefag

12 12 FØRSTEÅRSPRØVEN Alle studerende skal bestå en førsteårsprøve Inden udgangen af første studieår skal du deltage i eksamen i de kurser, der indgår i førsteårsprøven. For samtlige kurser gælder, at der er beståelseskrav, således at kurserne skal være bestået inden udgangen af andet studieår efter studiestart. Du har selv ansvaret for, at dit studium forløber planmæssigt og at du overholder førsteårsprøvens krav. Det er dit eget ansvar at sikre, at du er tilmeldt undervisningen i de rigtige kurser, at du er tilmeldt de rigtige eksamener og at du er bekendt med, hvor og hvornår eksamen finder sted. Er du i tvivl, så snak med en studievejleder. Alle studerende, der er bagud med studiet i forhold til den normerede studietid, bør søge vejledning hos Studievejledningen. Eksamener i førsteårsprøven kan ikke afmeldes Du må aldrig afmelde en eksamen i et kursus, der indgår i din førsteårsprøve! Hvis du ikke deltager i eksamen, lever du nemlig ikke op til uddannelsesbekendtgørelsens krav om eksamensdeltagelse i førsteårsprøven. Det betyder, at du kan miste retten til at fortsætte på uddannelsen. BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK Førsteårsprøven i FYSIK består af følgende kurser (4 ): Calculus 1... Calculus 2... Lineær algebra... Relativitetsteori... Indledende mekanik... Mekanik og termodynamik... Elektromagnetisme... Bølger og optik... Tidsmæssigt er førsteårsprøven i fysik placeret således 1. kvarter Calculus 1 Relativitetsteori Indledende mekanik 2. kvarter Calculus 2 Mekanik og termodynamik 3. kvarter Linær algebra Elektromagnetisme 4. kvarter Bølger og optik

13 STUDIEHÅNDBOG 2012/ Sammensætning af din uddannelse På bacheloruddannelserne ved Science and Technology skal du på et tidspunkt selv vælge kurser, der skal indgå i din uddannelse. Det kan være i forbindelse med et valgfrit kursus, et tilvalg eller et bachelortilvalg (sidefag). Tilvalg Et tilvalgsfag sammensættes af kurser inden for et andet fag på Science and Technology end det fag, du er indskrevet på. Du skal vælge den række kurser, som skal indgå i tilvalget. Tilvalg har et omfang på mindst 30 ECTS. Dette tilvalg skal ikke godkendes på forhånd. Bachelortilvalg (sidefag) Hvis du ønsker at uddanne dig til at kunne undervise i gymnasiale fag, skal du tage et bachelortilvalg (sidefag). Et bachelortilvalg (sidefag) er ikke i sig selv en uddannelse, men det kan indgå som en del af en bachelor- og kandidatuddannelse i biologi, datalogi, matematik, fysik og kemi med henblik på at blive underviser på en gymnasial uddannelse. Du kan enten vælge at tage et bachelortilvalg (sidefag) i et andet fag på Science and Technology, eller på et af de andre hovedområder på AU. Du kan læse mere om bachelortilvalg (sidefag) på tilvalg.au.dk Bachelorkontrakt Dit samlede studieforløb skal godkendes af dit studienævn. Du skal derfor senest ved første tilmelding til ikke obligatoriske kurser indsende en plan for din bacheloruddannelse, en såkaldt bachelorkontrakt. Læs mere om bachelorkontrakten på din studieportal. Udlandsophold Nogle studerende ønsker at tage til udlandet som en del af deres uddannelse. Aarhus Universitet har aftaler med næsten 900 universiteter i hele verden. Det giver dig en unik mulighed for at komme ud og studere i et andet land. Et ophold ved et udenlandsk universitet kan give dig mulighed for at opleve andre akademiske traditioner og udvide din faglige horisont. Ligeledes vil du opleve nye undervisningsmåder og få nye synsvinkler på dit fag og på verden. Hvornår et udlandsophold vil passe ind, afhænger af hvilken uddannelse du læser på, så sørg for at undersøge mulighederne i god tid. Husk også at det tager lang tid at planlægge et udlandsophold, så det er vigtigt at du starter med at undersøge mulighederne så tidligt som muligt. Du kan læse mere om udlandsophold på din studieportal.

14 14 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK

15 STUDIEHÅNDBOG 2012/ UNDERVISNINGSFORMER Din arbejdsform på universitetet vil blive en del anderledes end den, du kender fra gymnasiet. Der er afsat færre timer til undervisning og flere timer til selvstændigt studiearbejde. Undervisningen i kurserne foregår som en kombination af forelæsninger, holdundervisning, teoretiske øvelser og laboratorieøvelser. Forelæsninger En del af undervisningen på universitetet forgår som forelæsninger, hvor du sidder i et stort auditorium sammen med mange andre studerende. Underviseren er en ansat forsker inden for det felt, han eller hun underviser i. Til forelæsningerne gennemgår underviseren pensum, mens du lytter og tager noter. Undervejs er der mulighed for at stille spørgsmål. Forelæsningerne giver et samlende overblik over stoffet og en fornemmelse af dets centrale elementer. Teoretiske øvelser (TØ) Parallelt med forelæsningerne er der ofte teoretiske øvelser, hvor du i mindre grupper bearbejder stoffet gennem opgaver, øvelser og diskussion. Øvelserne er en helt uundværlig undervisningsform, hvor du i samspil med dine medstuderende får den nødvendige viden og forståelse for faget. Underviseren er en ansat forsker eller en studerende, der er i gang med kandidateller forskeruddannelsen. Laboratorieøvelser (LØ) Laboratorieøvelserne forekommer på de fag, der har laboratoriearbejde. Arbejdet foregår, ligesom de teoretiske øvelser, i mindre hold, hvor du sammen med en eller flere medstuderende laver øvelser i laboratoriet. Du vil ofte have fået en øvelsesvejledning på forhånd, så du har kunnet forberede dig inden øvelsen. Under øvelserne vil der være ældre studerende eller forskere, som kan hjælpe dig. Læsegrupper For mange, der starter på et universitetsstudium, kan det være svært at finde ud af, hvordan man skal gribe det selvstændige studiearbejde an. En god måde at komme i gang med studiearbejdet på er at finde sammen med 3 5 medstuderende i læsegrupper. Der er både udfordring og støtte i at arbejde sammen med andre studerende, og ofte vokser der livslange venskaber ud af samværet i en læsegruppe.

16 16 UNDERVISNING UNDERVISNINGSSTRUKTUR På Science and Technology er et undervisningsår inddelt i fire kvarterer af hver syv ugers undervisning med efterfølgende eksamen. Det betyder at undervisning og eksamen ligger på andre tidspunkter end du kender fra gymnasiet. På din studieportal kan du se, hvordan undervisningsperioderne ligger i årene fremover. TILMELDING TIL KURSER Alle studerende på første år er automatisk tilmeldt undervisningen og eksamener det Undervisnings- og eksamensperioder første år. Det er dog dit eget ansvar at tilmeldingen er rigtig, så tjek din tilmelding på Selvbetjening for studerende. Efter første studieår skal du selv være opmærksom på at tilmelde dig undervisningen. Tilmeldingen sker elektronisk via Selvbetjening for studerende på mit.au.dk Intro for nye studerende Onsdag 22. august - fredag 24. august uge kvarter Mandag 27. august - fredag 12. oktober uge Eksamensperiode Onsdag 17. oktober - onsdag 31. oktober uge kvarter Torsdag 1. november - onsdag 19. december uge Eksamensperiode Torsdag 27. december - fredag 25. januar uge kvarter Mandag 28. januar - fredag 15. marts uge 5-11 Eksamensperiode Onsdag 20. marts - onsdag 10. april uge kvarter Torsdag 11. april - mandag 3. juni uge Eksamensperiode Fredag 7. juni - fredag 5. juli uge Reksamensperiode Torsdag 1. august - lørdag 24. august uge torsdag 1. august - lørdag 24. august På din studieportal kan du se, hvordan undervisningsperioderne ligger i årene fremover. Reeksamensperiode: torsdag 1. august - lørdag 24. august uge BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK Skema Efter undervisningstilmeldingen udarbejder studiekontoret dit personlige skema som du kan se på din studieportal. Som studerende på første år har du typisk undervisningstimer pr. uge. Herudover kommer forberedelse i form af læsning, opgaveregning, afleveringer og rapportskrivning. Undervisningen kan ligge i tidsrummet 8-21, og dit skema vil skifte fra kvarter til kvarter. TILMELDING TIL KURSER Alle studerende på første år er automatisk tilmeldt undervisningen og eksamener det første år. Det er dog dit eget ansvar at tilmeldingen er rigtig, så tjek din tilmelding på Selvbetjening for studerende. Efter første studieår skal du selv være opmærksom på at tilmelde dig undervisningen. Tilmeldingen sker elektronisk via Selvbetjening for studerende på mit.au.dk For kurser i 1. og 2. kvarter (efterårets kurser) er der tilmelding maj For kurser i 3. og 4. kvarter (forårets kurser) er der tilmelding november Efter fristerne er der lukket for tilmelding til kurser. For spørgsmål til undervisningstilmelding kontakt kontoret for Undervisning og Eksamen på Der kan forekomme undervisning uden for de nævnte perioder, fx feltkurser og kurser planlagt som intensive forløb. Udover sædvanlige helligdage er onsdag før Skærtorsdag og tirsdag efter 2. påskedag undervisningsfri.

17 STUDIEHÅNDBOG 2012/ EKSAMEN Du går til eksamen fire gange om året. Du skal bestå alle dine kurser, men der er forskel på, hvordan du består dem. I kursusbeskrivelsen fremgår det, hvordan det enkelte kursus bestås. De endelige eksamensplaner for alle kurser offentliggøres ca. 1 måned før eksamensperiodens start og kan ses på din studieportal studerende.au.dk Tilmelding til eksamen Tilmelding til eksamen sker automatisk når du er tilmeldt kurset. Studieadministrationen sørger for at du er tilmeldt eksamen i alle dine kurser på første studieår, men du selv er ansvarlig for at sikre, at dine eksamenstilmeldinger er korrekte. Hold øje med dine tilmeldinger på mit.au.dk TILMELDING TIL EKSAMEN Efter 1. og 2. kvarter: september Efter 3. og 4. kvarter: februar Til reeksamen: juli Efter disse datoer er det ikke muligt at komme med ændringer til dine eksamenstilmeldinger. Eksamensresultater Du kan se dit eksamensresultat på Selvbetjening for studerende (mit.au.dk) så snart det er registreret. Hjælpemidler Det fremgår af kursusbeskrivelsen for det enkelte kursus samt af eksamensopslagene, hvilke hjælpemidler du må medbringe til eksamen. Afmelding Du skal afmelde dig eksamen(er) på Selvbetjening for studerende. Sidste frist for rettidig afmelding af en given eksamen er en uge før kursets første eksamensdag. Det gælder også selvom du først selv skal op på et senere tidspunkt. Ved for sen afmelding bruger du et eksamensforsøg og registreres som for sent afmeldt. Husk at du aldrig må afmelde en eksamen i et kursus, der indgår i din førsteårsprøve! På din studieportal kan du læse mere om Sygdom i forbindelse med eksamen Reeksamen Særlige eksamensvilkår Eksamenssnyd Klage over eksamen

18 18 Studieadministrationen på Science and Technology BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK Studieservice ST I Studieservice ST sidder vi klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til dit studium eller ønsker vejledning. Vi kan fx hjælpe med: Generelle spørgsmål til eksamen og undervisning: Herunder tilmelding, afmelding, eksamensplan, læseplan og holdfordeling Generel vejledning om det studieadministrative regelsæt: Hvad kan du gøre uden videre, hvad skal du søge dispensation til, og hvordan søger du dispensation Du er altid velkommen hvis vi ikke kan svare på dit spørgsmål, kan vi hjælpe dig med at finde én som kan besvare det. Studieservice ST har åbent for personlige henvendelser hver dag fra Du finder os i studieetagen i bygning 1520 lokale 137. Husk at du også finder mange nyttige informationer på din studieportal, så tjek gerne studieportalen på studerende.au.dk, før du kontakter os.

19 STUDIEHÅNDBOG 2012/ Studievejledning Studievejledningen er en service for alle nuværende og kommende studerende. Ved Science and Technology på Aarhus Universitet kender vi både til studiets opbygning og indhold og til de problemer eller vanskeligheder af social eller studiemæssig karakter, du kan støde på som studerende. Det er derfor en god ide at spørge os i studievejledningen, hvis du har spørgsmål eller problemer. Hvis han eller hun ikke selv kan hjælpe, kan du få at vide, hvem der kan. Vi har tavshedspligt, så alt, hvad du siger, er fortroligt. Vi har kompetencen og overblikket over studiet til at hjælpe dig med at finde den løsning, der er bedst for dig. Vores interesse er de studerendes ve og vel, og vi er derfor objektive i vores vejledning. Studievejlederen på din uddannelse Hver uddannelse har en tilknyttet en studievejleder, som også selv er studerende på uddannelsen. Du kan kontakte studievejlederen på din uddannelse via mail, telefon, chat eller i studievejlederens træffetid. Du finder kontaktoplysninger og træffetider på din studieportal studerende.au.dk Studievejledningen kan for eksempel hjælpe dig, hvis: du får problemer med at gennemføre dit studium eller ønsker at tilrettelægge dit studieforløb på en anden måde du ønsker at skifte, stoppe eller holde orlov på dit studium du bliver syg i forbindelse med en eksamen du ikke består en eksamen du har spørgsmål til din studieordning Hvis du har problemer af mere personlig karakter, er døren også altid åben. Du kan kontakte studievejledningen via mail, chat (fra din studieportal) eller ved at komme forbi i træffetiden. Du finder studievejledningen træffetider på din studieportal studerende.au.dk

20 20 ANDRE VEJLEDNINGS - OG RÅDGIVNINGSTILBUD BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK Informationscenteret på AU Hvis du har brug for mere generel studievejledning om uddannelserne ved Aarhus Universitet, kan du kontakte Informationscentret. Medarbejderne på Informationscentret besvarer de spørgsmål, som handler om dine mere generelle studiemæssige forhold fx om du har ret til orlov, om du kan skifte studium og lignende. Fredrik Nielsens Vej 5, bygning 1448, 8000 Aarhus C. Tlf / Åbningstider: mandag torsdag og fredag Du kan også chatte med en studievejleder. Chatvejledningen er åben på alle hverdage i tidsrummet Mandag og onsdag også Rådgivnings- og støttecentret Rådgivnings- og støttecentret er et tilbud for studerende, der har studiemæssige problemer på grund af en psykisk lidelse, en fysisk funktionsnedsættelse, læse- og skrivevanskeligheder, har en anden sproglig baggrund end dansk, er elitesportudøvere eller har andre specielle studiemæssige vanskeligheder. dpu.dk/rsc SU Du har selv ansvaret for, at du opfylder SUreglerne. På su.dk kan du logge på døgnet rundt og altid få overblik over din SU. Hvis du har generelle spørgsmål om SU reglerne eller om hvorledes ændringer i dit studieprogram kan have konsekvenser for dit SU, kan du tale med en studievejleder eller med studienævnssekretariatet. Hvis du har specifikke spørgsmål omkring din SU, fx omkring ophør af SU, ansøgninger og særlig støtte, skal du henvende dig på SU-kontoret på Aarhus Universitet. su.dk og au.dk/su Studenterrådgivning Studerende ved Aarhus Universitet har mulighed for at få gratis, professionel vejledning hos studenterrådgivningen. Du kan støde på større eller mindre problemer af enten social, økonomisk, juridisk eller personlig art, som fx økonomiske problemer, stress, koncentrationsbesvær, ensomhed, eksamensangst, sorg og krise, samlivsproblemer m.m. På Studenterrådgivningen har du mulighed for at tale med en socialrådgiver eller en psykolog, der arbejder under tavshedspligt. srg.dk Studenterrådets retshjælp Studenterrådet på Aarhus Universitet driver en retshjælp, hvor studerende kan henvende sig med juridiske problemer af enhver art. Det gælder fx, hvis du synes, din husleje er urimelig høj, hvis din forsikring nægter at dække tyveriet af din cykel, hvis din A-kasse nægter dig dagpenge under orloven eller lignende. Rådgiverne på retshjælpen er selv jurastuderende ved universitetet, og rådgivningen er både anonym og gratis. Studenterpræst Til Aarhus Universitet er der knyttet en studenterpræst, som du kan henvende dig til, hvis du har brug for at tale fortroligt med en person, der ikke lige er fra den nærmeste omgangskreds. Det kan fx være om sorg i forbindelse med et dødsfald i den nærmeste familie, samlivsproblemer, ensomhed, studievanskeligheder eller lignende. studenterpraesten.dk/aarhus

21 STUDIEHÅNDBOG 2012/ Nyttige links og praktiske informationer Livet som universitetsstuderende adskiller sig meget fra livet som gymnasieelev. Som universitetsstuderende er du selv ansvarlig for de praktiske forhold omkring dit studium. DIN STUDIEPORTAL På studieportalen for din uddannelse finder du information om undervisning, eksamen, din studieordning, kursuskataloget, skema til godkendelse af bachelorprogram samt en række vejledninger, du kan bruge i forskellige situationer. Her finder du også læseplaner og dit personlige skema. Tjek jævnligt din studieportal her finder du nemlig også aktuelle nyheder og arrangementer. studerende.au.dk SELVBETJENING FOR STUDERENDE På Selvbetjeningen kan du se din studieoversigt, dine eksamensresultater og bestille eksamensudskrifter. Det er også her, du tilmelder dig kurser og eksamen. Du skal holde øje med, om de oplysninger, der er registreret om dig i Selvbetjeningen for studerende, er rigtige. Kontakt Studieservice ST hvis noget er forkert eller noget undrer dig. Selvbetjeningen kræver en adgangskode, som du har modtaget sammen med dit studiekort. SELVBETJENINGEN findes på mit.au.dk AULA E-LÆRINGSPLATFORM Aarhus Universitets e-læringsplatform hedder AULA. Mange undervisere bruger AULA til at give informationer om de enkelte kurser. Det kan fx være planerne for den kommende uges undervisning samt opgaver til øvelser (ofte kaldet ugesedler), litteraturlister, pensum osv. aula.au.dk Som ny studerende får du automatisk tildelt en adresse. Alle studerende på Aarhus Universitet har denne mailadresse. Den vil blive brugt, når universitetet skal i kontakt med dig. Det kan være i forbindelse med eksamen, aflysning af undervisning, invitation til relevante orienteringsmøder, oplysning om træffetider, frister osv. Du må også bruge adressen til private formål. Universitetet kontrollerer ikke indholdet af din AU . Når du skal læse din AU , er det nemmeste at logge på via Selvbetjeningen. TRÅDLØST NET Der er trådløst netværk på hele Aarhus Universitet, som du som studerende gratis kan benytte. Sådan logger du ind: Username: Password: dit password fra selvbetjeningen

22 22 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK

23 STUDIEHÅNDBOG 2012/ STUDIE- OG NØGLEKORT Dit studiekort er din identifikation, når du færdes på universitetet eller i andre sammenhænge skal dokumentere, at du er studerende. Specielt til eksamen er det vigtigt at have kortet med sig. I forbindelse med en pinkode kan kortet fungere som nøglekort og give dig adgang til visse bygninger på universitetet. Gå ind på Selvbetjeningen, hvis du mister dit studiekort og skal have det erstattet. INDSKRIVNINGSBEKRÆFTELSEN Studiekortet dokumenterer ikke i sig selv, at du er aktiv studerende på Aarhus Universitet. For at kunne dokumentere dette skal du have en indskrivningsbekræftelse, som du når som helst kan udskrive fra Selvbetjeningen. Det er en god idé altid at bære studiekortet sammen med en opdateret indskrivningsbekræftelse. FORSIKRING Aarhus Universitet er selvforsikrende. Som studerende er du derfor selv ansvarlig for at tegne relevante forsikringer.

24 24 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK bachelorudannelsen i FYSIK Studerende.au.dk/FYSIK Aarhus Universitet Science and technology Ny Munkegade aarhus c

bacheloruddannelsen I matematik Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I matematik Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I matematik Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATematik Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and Technology

Læs mere

2011/2012. FOR STuderende ved Science and technology

2011/2012. FOR STuderende ved Science and technology 2011/2012 studiehåndbog FOR STuderende ved Science and technology 2 studiehåndbogen 2011/2012 Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2011 Udgiver: Science and Technology Aarhus Universitet Ny

Læs mere

FAgLIg INFORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I. FYSiK. SCienCe.aU.dK

FAgLIg INFORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I. FYSiK. SCienCe.aU.dK FAgLIg INFORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I FYSiK SCienCe.aU.dK 2 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK FYSIK I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i fysik. Her er en beskrivelse af uddannelsens

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I biologi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I biologi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I biologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I BIOLOGI biologi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i biologi. Her er en beskrivelse

Læs mere

bacheloruddannelsen I matematik-økonomi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I matematik-økonomi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I matematik-økonomi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science

Læs mere

bacheloruddannelsen I molekylærbiologi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I molekylærbiologi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I molekylærbiologi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I molekylærbiologi Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science

Læs mere

bacheloruddannelsen I medicinalkemi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I medicinalkemi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I medicinalkemi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I medicinalkemi Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and

Læs mere

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK matematik I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i matematik. Her er en beskrivelse

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I nanoscience science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I nanoscience science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I nanoscience science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I nanoscience nanoscience I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i nanoscience. Her er

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I kemi kemi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i kemi. Her er en beskrivelse af uddannelsens

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi og teknologi science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi og teknologi science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi og teknologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I kemi og teknologi KEMI OG TEKNOLOGI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i kemi

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I GEOlogi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I GEOLOGI GEOlogI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i geologi. Her er en beskrivelse

Læs mere

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I MATEMATIK-ØKONOMI science.au.dk

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I MATEMATIK-ØKONOMI science.au.dk faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I MATEMATIK-ØKONOMI science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK-ØKONOMI MATEMATIK-ØKONOMI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i matematikøkonomi.

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I bioteknologi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I bioteknologi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I bioteknologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I BIOTEKNOLOGI bioteknologi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i bioteknologi. Her

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I datalogi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I datalogi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I datalogi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I DATALOGI DATAlogI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i datalogi. Her er en beskrivelse

Læs mere

bacheloruddannelsen I

bacheloruddannelsen I stu die bacheloruddannelsen I it Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I IT Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and Technology Aarhus Universitet

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 23. SEPTEMBER 2013 STUDIEVEJLEDNING JAKOB RØRSTED MOSUMGAARD STUDIEVEJLEDER FOR FYSIK & ASTRONOMI FYSIK ASTRONOMI

AARHUS UNIVERSITET 23. SEPTEMBER 2013 STUDIEVEJLEDNING JAKOB RØRSTED MOSUMGAARD STUDIEVEJLEDER FOR FYSIK & ASTRONOMI FYSIK ASTRONOMI STUDIEVEJLEDER FOR FYSIK & ASTRONOMI FYSIK & ASTRONOMI OVERSIGT Introduktion til Studievejledningen ST Uddannelsens opbygning og struktur Førsteårsprøven Hvad du skal huske at gøre Undervisnings-/eksamenstilmelding

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I it science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I IT IT I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i it. Her er en beskrivelse af uddannelsens indhold

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I medicinalkemi medicinalkemi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i medicinalkemi.

Læs mere

faglig information 2011/2012 bacheloruddannelsen I Jordbrug, fødevarer science.au.dk

faglig information 2011/2012 bacheloruddannelsen I Jordbrug, fødevarer science.au.dk faglig information 2011/2012 bacheloruddannelsen I Jordbrug, fødevarer og miljø science.au.dk 2 Bacheloruddannelsen i Jordbrug, fødevarer og miljø Jordbrug, fødevarer og miljø I denne folder kan du læse

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylærbiologi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylærbiologi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylærbiologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I molekylærbiologi molekylærbiologi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i molekylærbiologi.

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I molekylær medicin molekylær medicin I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i molekylær

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET EFTERÅR 2013 BIOLOGI HOLDTIME BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI

AARHUS UNIVERSITET EFTERÅR 2013 BIOLOGI HOLDTIME BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI BIOLOGI BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI UNI VERSITET DAGENS EMNER Studievejledning Andre vejledningstilbud Eksamen Sidefagsstuderende Bacheloruddannelsens opbygning (Førsteårsprøven)

Læs mere

Introduktion til Astronomi

Introduktion til Astronomi Introduktion til Astronomi Hans Kjeldsen Kontor: 1520-230 Email: hans@phys.au.dk Tlf.: 8942 3779 Introduktion til Astronomi 1 Introduktion til Astronomi Studieretning Astronomi 3. år Valgfag Relativistisk

Læs mere

STUDIESTARTSOPLÆG 2015 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB

STUDIESTARTSOPLÆG 2015 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB 2015 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB VELKOMMEN TIL! Hvem er vi?! Studievejledningen på Health! Mentorordningen! Strukturen på uddannelsen! Jeres studieprogram (kassogram)! Det faglige indhold, eksamensformer, 1.

Læs mere

HA(jur.)-studiet 2012

HA(jur.)-studiet 2012 HA(jur.)-studiet 2012 Indhold Indledning... 2 Kvalifikationsmål... 3 Uddannelsens opbygning... 4 1. del - undervisning... 7 1. del prøver... 8 Oversigt over prøverne... 8 Prøvebeskrivelser... 9 Bedømmelse...

Læs mere

Fysikstudiet. ved Aarhus Universitet. Allan H. Sørensen fmd. IFAs undervisningsudvalg

Fysikstudiet. ved Aarhus Universitet. Allan H. Sørensen fmd. IFAs undervisningsudvalg Fysikstudiet ved Aarhus Universitet Allan H. Sørensen fmd. IFAs undervisningsudvalg Uddannelser på 3 niveauer overordnet struktur Bachelorstudiet ét-fagsindgange, ét-fagsstudier Fysik: 3. år 2. år 1. år

Læs mere

BACHELOR ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET

BACHELOR ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET BACHELOR ORIENTERING Studievejleder Mette W. Frederiksen 1 PROGRAM 16.15-17.00-2. års studerende Kemi Tilvalg og sidefag Medicinalkemi Studieretninger Bachelorkontrakt Bachelorprojekt Fremdriftsreform

Læs mere

INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012

INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012 INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012 INDLEDNING... 2 UDDANNELSENS OPBYGNING... 7 REGLER OG FAGLIGE PROGRESSIONSBESTEMMELSER... 9 1. DEL - UNDERVISNING... 10 1. DEL - PRØVER...

Læs mere

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag. Institut for Matematik. April Indledning. Valg af studieretning og valgfri kurser

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag. Institut for Matematik. April Indledning. Valg af studieretning og valgfri kurser Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2015 Indledning I dette skrift diskuterer vi valg af studieretning inden for Matematikindgangen og gennemgår en række muligheder

Læs mere

Forslag til valgfrie og specialiseringskurser på bachelor- og kandidatuddannelsen i nanoscience E2014/F2015

Forslag til valgfrie og specialiseringskurser på bachelor- og kandidatuddannelsen i nanoscience E2014/F2015 Forslag til valgfrie og specialiseringskurser på bachelor- og kandidatuddannelsen i nanoscience E2014/F2015 Nedenstående liste er lavet ud fra AU s kursuskatalog som kan findes på http://kursuskatalog.au.dk.

Læs mere

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015)

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015) Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015) De overordnede rammer for disse regler er fastlagt i nedenstående love, bekendtgørelser

Læs mere

Fysikstudiet. ved Aarhus Universitet. Allan H. Sørensen fmd. IFAs undervisningsudvalg

Fysikstudiet. ved Aarhus Universitet. Allan H. Sørensen fmd. IFAs undervisningsudvalg Fysikstudiet ved Aarhus Universitet Allan H. Sørensen fmd. IFAs undervisningsudvalg Uddannelser på 3 niveauer overordnet struktur Bachelorstudiet ét-fagsindgange, ét-fagsstudier Fysik: 3. år 2. år Vektoranalyse

Læs mere

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2013

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2013 Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2013 Indledning I dette skrift diskuterer vi valg af studieretning inden for Matematikindgangen og gennemgår en række muligheder

Læs mere

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2012

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2012 Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2012 Indledning I dette skrift diskuterer vi valg af studieretning inden for Matematikindgangen og gennemgår en række muligheder

Læs mere

LOKAL GUIDE for studerende. Institut for Geoscience

LOKAL GUIDE for studerende. Institut for Geoscience LOKAL GUIDE for studerende Institut for Geoscience 1. udgave, september 201 Velkommen som studerende på Institut for Geoscience Denne lokale guide har til formål at give dig et overblik over instituttet,

Læs mere

Studievejledning HA(it.)-studiet 2008/2009 INDHOLD - HA(it.)-studiet

Studievejledning HA(it.)-studiet 2008/2009 INDHOLD - HA(it.)-studiet Studievejledning HA(it.)-studiet 2008/2009 INDHOLD - HA(it.)-studiet Forord... 3 Hvor henvender man sig... 4 Kort over Handelshøjskolen... 5 Indledning... 6 1. del undervisning... 7 Oversigt over fagene...

Læs mere

Vejledning for studerende under Åbent Universitet Udarbejdet af Studievejledningen

Vejledning for studerende under Åbent Universitet Udarbejdet af Studievejledningen Vejledning for studerende under Åbent Universitet Udarbejdet af Studievejledningen Revideret november 2014 Velkommen som studerende under Åbent Universitet. Denne pjece er en introduktion til studiet på

Læs mere

BACHELOR ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET

BACHELOR ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET BACHELOR ORIENTERING Studievejleder Mette W. Frederiksen 1 PROGRAM 16.15-17.00-2. års studerende Kemi Tilvalg og sidefag Medicinalkemi Studieretninger Bachelorkontrakt Bachelorprojekt Udlandsophold 2 UDDANNELSESANSVARLIGE

Læs mere

Studiestartsapp og medievaner på Science

Studiestartsapp og medievaner på Science Studiestartsapp og medievaner på Science Marts 2014 Ane Sloth Nørgaard Baggrund I foråret og sommeren 2013 fik Vejledning og studieinformation (VEST) udviklet en studiestarts app til de nye studerende.

Læs mere

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser Campus Odense Miljøplanlægning Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser SAMFUNDSVIDENSKAB 2 Jura vælg din retning Er du interesseret i samfundets love, og hvordan de bruges i praksis? Så er bacheloruddannelsen

Læs mere

Guide til HA meritforløb

Guide til HA meritforløb HA-studiet Guide til HA meritforløb (Markedsføringsøkonomer) Gældende fra september 2014 Opdateret 1/7-2014 Meritaftale Ifølge meritaftalen med erhvervsakademierne har I som markedsføringsøkonomer mulighed

Læs mere

VELKOMMEN TIL FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB PÅ AARHUS UNIVERSITET

VELKOMMEN TIL FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB PÅ AARHUS UNIVERSITET VELKOMMEN TIL FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB PÅ ET ET HE STUDIER 2016 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB ET HE STUDIER DAGSORDEN Strukturen på uddannelsen Studienævnet Jeres studieprogram (kassogram) Blackboard, mail Det

Læs mere

VALG UNDERVEJS. Din guide til tilvalg, sidefag og kandidatuddannelser

VALG UNDERVEJS. Din guide til tilvalg, sidefag og kandidatuddannelser VALG UNDERVEJS Din guide til tilvalg, sidefag og kandidatuddannelser 2016 DIN GUIDE TIL VALG UNDERVEJS 2016 UDGIVES AF SYDDANSK UNIVERSITET Spørgsmål om valg undervejs tlf. 65 50 10 50 eller sdu.dk/spoc

Læs mere

KANDIDAT ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET

KANDIDAT ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET KANDIDAT ORIENTERING Studievejleder Mette W. Frederiksen 1 PROGRAM 17.15-18.00-3. års studerende Bachelorprojekt Kandidatopbygning Kandidatprogram Speciale Kandidatoptag SU Dimensionering Fremdriftsreform

Læs mere

Guide til HA meritforløb

Guide til HA meritforløb HA-studiet Guide til HA merit (Finansøkonomer) Gældende fra september 2014 Opdateret 1/7-2014 Meritaftale Ifølge meritaftalen med erhvervsakademierne har I som finansøkonomer mulighed for at starte på

Læs mere

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet Biokemi 1 kemi bioteknologi bioinformatik laboratoriearbejde

Læs mere

Aarhus Universitets regler af 1. september 2015 om tilmelding til, deltagelse i og afmelding fra prøver

Aarhus Universitets regler af 1. september 2015 om tilmelding til, deltagelse i og afmelding fra prøver Prøver (AU's regler) Prøver (AU's regler) Aarhus Universitets regler af 1. september 2015 om tilmelding til, deltagelse i og afmelding fra prøver I medfør af Lovbekendtgørelse nr. 261 af 18. marts 2015

Læs mere

IT-platforme på Health

IT-platforme på Health IT-platforme på Health Få et overblik over informationskanalerne Som studerende, og ikke mindst som ny studerende, kan det være svært at få et overblik over de mange informationskanaler der er på Aarhus

Læs mere

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os Velkommen, nye tyskstuderende! Tiden nærmer sig, hvor du skal begynde på tyskstudiet ved Københavns Universitet. Lige nu har du sikkert en masse spørgsmål, og vi vil her og naturligvis også i introdagene

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

UDLANDSOPHOLD WHAT TO DO?

UDLANDSOPHOLD WHAT TO DO? WHAT TO DO? BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI UNI VERSITET 1. Afklaring 8. Ansøgning om merit 2. Forhåndsgodkendelse 7. Under udlandsopholdet 3. Ansøgning til AU 6. Housing

Læs mere

Bar Graphs Datalogi: Førsteårsstuderende

Bar Graphs Datalogi: Førsteårsstuderende Køn (sæt kryds) Kvinde 12,68 % Mand 87,32 % Hvor gammel er du? (vælg antal år) Over 29 26 25 24 23 22 21 4,23 % 16,9 % 18,31 % 20 32,39 % 19 9,86 % Under 19 december 27, 2000 Page 1 of 81 Hvor mange år

Læs mere

tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk

tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk tilvalg VA ti l g 12 20 tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk TILVALG Valget er fotograf: Poul Ib Henriksen Dit 3 TILVALG 2012 DET RIGTIGE VALG Tilvalg et vigtigt valg Tilvalg indgår i mange af universitetets

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur Navn på universitet i udlandet: Université Paris Ouest Nanterre la Défense Land: Frankrig Periode: Fra:04.02.13

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der

Læs mere

Idræt. RUS-håndbogen IDRÆT

Idræt. RUS-håndbogen IDRÆT Idræt RUS-håndbogen IDRÆT Indhold Tutorerne byder velkommen... 4 Program for rus-ugen... 6 Fakta om Idræt... 8 Hvad vil det sige at læse på universitetet?... 8 At blive studerende tager tid særligt i begyndelsen....

Læs mere

Molekylærbiologi Grænsefeltet mellem biologi og kemi

Molekylærbiologi Grænsefeltet mellem biologi og kemi 94 MOLEKYLÆRBIOLOGI bacheloruddannelser 2011 NATURVIDENSKAB Molekylærbiologi Grænsefeltet mellem biologi og kemi INTRODUKTION Gennem studiet i får du en række redskaber, som gør dig i stand til at løse

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der danner

Læs mere

hvem, hvad, hvornår og hvordan?

hvem, hvad, hvornår og hvordan? Studieophold i udlandet hvem, hvad, hvornår og hvordan? Studievejledningen Psykologi, Øster Farimagsgade 5, 5.1.26, 1353 København K Tlf. 35 32 48 16 studievejl@psy.ku.dk Det er på mange måder givende

Læs mere

Studiestart 2015. Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding

Studiestart 2015. Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding Studiestart 2015 Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding Program 09.00 Velkomst v. leder af Studieservice Ann Marie Sindt Lauridsen 09.05 Tale v. campusleder Per Krogh Hansen 09.15 Musikalsk

Læs mere

Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev.

Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev. Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev. 2016) Dette rammedokument gælder for bachelor- og kandidatstudieordningerne

Læs mere

DRAMATURGI PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 DRAMATURGI INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG KULTUR ARTS AARHUS UNIVERSITET

DRAMATURGI PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 DRAMATURGI INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG KULTUR ARTS AARHUS UNIVERSITET DRAMATURGI PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 DRAMATURGI INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG KULTUR ARTS AARHUS UNIVERSITET 2 VELKOMMEN TIL DRAMATURGI! Du kan nu se frem til din kommende tid som dramaturgistuderende

Læs mere

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC 1 Den Naturvidenskabelige Bacheloru Vil du bygge bro mellem to naturvidenskabelige fag? Eller har du lyst til at kombinere med et fag uden for naturvidenskab?

Læs mere

MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT

MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT Campus Esbjerg MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB En fremtid i miljøets tjeneste Interesserer du dig for miljøet og de udfordringer, som vi står over for nu og i

Læs mere

INDHOLD. DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15. DEL 2 Fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse. hvad er det nye?...

INDHOLD. DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15. DEL 2 Fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse. hvad er det nye?... INDHOLD Brug bogen godt forord til 2. udgave... 5 DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15 Studiestart... 17 Det er fedt at studere!... 17 Fra gymnasiet til videregående uddannelser profession studerende...

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik Navn på universitet i udlandet: Universitetet i Agder Land: Norge Periode: Fra:03.01.12 Til: 30.05.12

Læs mere

Lokal studieordning for Adgangskursus. Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Herning

Lokal studieordning for Adgangskursus. Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Herning aug. 2015/mrl Lokal studieordning for Adgangskursus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Herning Denne lokale studieordning er et supplement til Bekendtgørelse om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne

Læs mere

Værd at vide om eksamen

Værd at vide om eksamen Værd at vide om eksamen 2015 Høng Gymnasium og HF Hvor finder jeg information om de enkelte fag? Det er god ide at vide besked om prøveformer og bedømmelseskriterier i de fag, man skal til eksamen i. Derfor

Læs mere

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 1½ år Studieordning STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser. I henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk ny uddannelse MATERIALETEKNOLOGI 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk I vores højteknologiske samfund er der et stort behov for avanceret materialeviden, fordi det i høj grad er materialerne, der

Læs mere

Læreruddannelsen januar 2014 University College Nordjylland. LÆRER en klasse for sig!

Læreruddannelsen januar 2014 University College Nordjylland. LÆRER en klasse for sig! Læreruddannelsen januar 2014 University College Nordjylland LÆRER en klasse for sig! Ekspert i undervisning Med en læreruddannelse bliver du ekspert i undervisning. Hovedformålet med uddannelsen er at

Læs mere

Bachelor-Orientering for dataloger. Revideret 11. September 2015

Bachelor-Orientering for dataloger. Revideret 11. September 2015 Bachelor-Orientering for dataloger Revideret 11. September 2015 Bachelor-orientering Vigtige valg Krav til studieprogrammet Praktiske oplysninger Slides: www.cs.au.dk/studieorientering Bachelor-orientering

Læs mere

Projektorienteret forløb (praktik) hvordan gør jeg? Kandidatuddannelserne i Statskundskab og Samfundsfag

Projektorienteret forløb (praktik) hvordan gør jeg? Kandidatuddannelserne i Statskundskab og Samfundsfag Projektorienteret forløb (praktik) hvordan gør jeg? Kandidatuddannelserne i Statskundskab og Samfundsfag Hvad kan du bruge et projektorienteret forløb til? Studieordningen giver mulighed for at tage et

Læs mere

Lektionskatalog. 7. semester moduler

Lektionskatalog. 7. semester moduler Lektionskatalog 7. semester moduler Rummets sociologi - Rum, mobilitet og sted Critique and counter critique - Sociological time-diagnoses Recognition, respect and redistribution Biographical method Forløbsanalyse

Læs mere

HÅNDBOG TIL STUDERNDE PÅ CAND.LING.MERC. I KOMMUNIKATIONSDESIGN SØNDERBORG

HÅNDBOG TIL STUDERNDE PÅ CAND.LING.MERC. I KOMMUNIKATIONSDESIGN SØNDERBORG HÅNDBOG TIL STUDERNDE PÅ CAND.LING.MERC. I KOMMUNIKATIONSDESIGN SØNDERBORG 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EKSAMEN OG ADMINISTRATION... 3 HOLDTILMELDING... 3 BLACKBOARD... 3 E-MAIL... 3 EKSAMENSTILMELDING... 3 EKSAMENSFRAMELDING...

Læs mere

Generelle retningslinjer for interne og eksterne prøver ved SIR

Generelle retningslinjer for interne og eksterne prøver ved SIR VIA University College Dato: 12. november 2014 Journalnr.: U0272-7-01-1-13 Generelle retningslinjer for interne og eksterne prøver ved SIR - Gældende for studerende ved Sygeplejerskeuddannelsen i Randers

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen Metropol. Brug folderen til at få overblik over din uddannelse og de mange tilbud på Professionshøjskolen Metropol.

Sygeplejerskeuddannelsen Metropol. Brug folderen til at få overblik over din uddannelse og de mange tilbud på Professionshøjskolen Metropol. 1 Studiefolder Sygeplejerskeuddannelsen Metropol Brug folderen til at få overblik over din uddannelse og de mange tilbud på Professionshøjskolen Metropol. 2 Kære læser Hvis du læser denne folder i papirudgaven

Læs mere

Frihed og ansvar for studiefremdrift

Frihed og ansvar for studiefremdrift Frihed og ansvar for studiefremdrift - Regeringens udspil til justering af fremdriftsreformen Reform af SU-systemet og rammerne for studiegennemførsel fra april 2013, herunder særligt initiativerne i reformen

Læs mere

Generel vejledning til prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens

Generel vejledning til prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Indhold Skriftlige prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens... 2 Mundtlige prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens... 2 Tilhørere... 2 I øvrigt... 3 Bachelor... 3 Retningslinjer for individuel

Læs mere

Eksamensplan sommer Bacheloruddannelsen

Eksamensplan sommer Bacheloruddannelsen Eksamensplan sommer 2015 (Ret til ændringer forbeholdes) Revideret den 10. juni 2015 Retningslinjer Bacheloruddannelsen 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. 2. Eksamenssted ved de

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og Spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og Spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Spansk og Spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Universidad de Alicante Land: Spanien Periode: Fra: 01/02-2013

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi Land: Tyrkiet Periode: Fra:11-02-2014 Til:11-06-2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Bilag 2 BScE studieordning 2004

Bilag 2 BScE studieordning 2004 2004/2005 DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Bilag 2 BScE studieordning 2004 Studieordningen for BScE studiet er DTU's overordnede beskrivelse af, hvordan bachelordelen af civilingeniøruddannelsen er sammensat.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog,litteratur og kultur

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog,litteratur og kultur US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog,litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Universidad de Valencia Land: Spanien Periode: Fra:4/2

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i revision (cand.merc.aud.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i revision (cand.merc.aud.) Studieordning for kandidatuddannelsen i revision (cand.merc.aud.) I henhold til 24, stk. 1-2, 4-5 og 7, i bekendtgørelse nr. 814 af 29. juni 2010 om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia. Land: United Kingdom

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia. Land: United Kingdom US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia Land: United Kingdom Periode: Fra: 1. sept. 2011 Til: 31 dec. 2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Sikkerhed og risikostyring

Sikkerhed og risikostyring Ny, international uddannelse Sikkerhed og risikostyring 2-årig Cand.scient.techn. uddannelse ESBJERG Bliv ekspert i sikkerhed og risikostyring Drømmer du om at blive ekspert i at rådgive virksomheder om

Læs mere

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning AVU FVU OBU Almen voksenuddannelse Forberedende Ordblindeundervisning voksenundervisning 2016-2017 VoksenUddannelsescenter Frederiksberg byder velkommen til undervisningsåret 2016-2017 I dette program

Læs mere

Studieordning for den erhvervsøkonomiske og matematiske kandidatuddannelse, cand.merc.(mat.)

Studieordning for den erhvervsøkonomiske og matematiske kandidatuddannelse, cand.merc.(mat.) Studieordning for den erhvervsøkonomiske og matematiske kandidatuddannelse, cand.merc.(mat.) I henhold til 24, stk. 1-2, 4-5 og 7, i bekendtgørelse nr. 814 af 29. juni 2010 om bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET

NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET ST U D I E V E J L E D N I NG I KARRIEREVEJLEDNING I INTERNATIONAL VEJLEDNING INDHOLD OM VEJLEDNINGSCENTRET PÅ AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN STUDIEVEJLEDNING KARRIEREVEJLEDNING

Læs mere

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at styrke mit akademiske engelsk og for at opleve en anden studiekultur.

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at styrke mit akademiske engelsk og for at opleve en anden studiekultur. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: University of Victoria Land: Canada Periode: Fra: 1.9.2010 Til: 31.12.2010 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Badminton, basketball og karate på eliteniveau www.solgym.dk

Badminton, basketball og karate på eliteniveau www.solgym.dk Badminton, basketball og karate på eliteniveau www.solgym.dk Studieretninger med tilpasset skema til træning af idræt på eliteplan I sommeren 2008 begyndte vores første klasse på en særlig eliteidræts-studieretning,

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Humboldt Universität zu Berlin

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Humboldt Universität zu Berlin US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Humboldt Universität zu Berlin Land: Tyskland Periode: Fra: Sebtember 2011 Til: Februar 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for bacheloruddannelsen i nanoscience ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 2013 (Rev. 2015) Indholdsfortegnelse 1 Titel,

Læs mere

efter-& nelse videre EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2011/2012 Tilvalg i historie Enkeltfag

efter-& nelse videre EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2011/2012 Tilvalg i historie Enkeltfag uddan- efter-& nelse videre EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2011/2012 Tilvalg i historie Enkeltfag September 2011/Februar 2012 Aarhus Universitet, februar 2011 Udgivet af Efter- og Videreuddannelse Aarhus Universitet

Læs mere

E F T E R U D D A N N E L S E

E F T E R U D D A N N E L S E 2016 EFTERUDDANNELSE S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T A L T K A N L A D E S I G G Ø R E F O R S K N I N G S B A S E R E T E F T E R U D D A N N E L S E REDAKTIO N Michael Dichow Lund, fuldmægtig Anne

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør i bygningsdesign

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør i bygningsdesign US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør i bygningsdesign Navn på universitet i udlandet: UPC. Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech Land: Spanien Periode:

Læs mere