Projektmodel med indsatsteori

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektmodel med indsatsteori"

Transkript

1 Projektmodel med indsatsteori Guide til systematisk udviklingsarbejde i dagtilbud, skole og SFO Dette notat giver inspiration til hvordan kommuner kan iværksætte systematisk udviklingsarbejde i et tværgående samarbejde mellem dagtilbud, skole og SFO med indsatsteori som metodisk ramme. Den præsenterede projektmodel er udviklet i forbindelse med et projekt i Ishøj Kommune. Dette projekt kan du læse mere om i rapporten Alle børns deltagelse i læringsfælleskaber (EVA, 2012) som findes på EVA s hjemmeside Notatet indeholder en præsentation af ideen med projektmodellen og inspirationskilderne til de grundlæggende antagelser som projektmodellen bygger på. Desuden indeholder notatet en detaljeret guide til organisering af udviklingsarbejde og en gennemgang af metoder som kan anvendes i de forskellige aktiviteter. Endelig indeholder notatet overvejelser om hvordan metoden og organiseringen har fungeret i projektet i Ishøj Kommune, og om mulighederne for udvikling af projektmodellen. Dato Ref smj/anh Jnr /14 Notatet henvender sig især til pædagogiske konsulenter eller andre konsulenter som har interesse i at organisere projekter i pædagogiske institutioner og anvende evalueringsmetoder til at understøtte læreprocesser. Projektmodellen involverer eksterne konsulenter, men kan også være til inspiration for projekter der udføres af kommunens egne medarbejdere uden ekstern konsulentbistand. Ideen med projektmodellen Ideen med projektmodellen er at udvikle og evaluere en pædagogisk indsats i et samarbejde mellem institutioner der arbejder med den samme gruppe børn. Indsatsen udvikles i et forløb hvor medarbejdernes viden fra det pædagogiske arbejde omsættes til initiativer til udvikling af praksis. Indsatsen evalueres løbende for at understøtte en læreproces om virkningsfulde metoder i den lokale kontekst. Forløbet ledes af konsulenter som inddrager viden fra eksperter for at kvalificere udviklingen og evalueringen af indsatsen. Østbanegade 55, København Ø T E eva@eva.dk F H

2 Indsatsteori som metodisk ramme Den metodiske ramme for udvikling og evaluering af indsatsen er en indsatsteori for projektet. En indsatsteori er en beskrivelse af forventninger til eller antagelser om hvordan en bestemt indsats vil virke. Indsatsteorier kan fremstilles som en tekst eller som en model der viser sammenhænge mellem projektets aktiviteter og de ønskede resultater. Indsatsteorien udvikles i et forløb hvor konsulenterne faciliterer medarbejdernes refleksion over hvilke resultater de vil opnå med projektet, og hvilke aktiviteter de vil iværksætte for at opnå resultaterne. Refleksionerne præsenteres for en ekspertgruppe som kvalificerer udviklingen af indsatsteorien med forsknings- og erfaringsbaseret viden. Indsatsteorien er udgangspunktet for de aktiviteter der iværksættes i institutionerne, og anvendes desuden som model til evaluering af indsatsen. Evalueringen af indsatsen indebærer en løbende vurdering af om indsatsen virker som beskrevet i indsatsteorien en metode der i evalueringslitteraturen blandt andet går under betegnelsen process tracing (Beach og Pedersen, 2010, s. 215). Desuden indebærer evalueringen en undersøgelse af hvilke faktorer der henholdsvis fremmer og hindrer implementeringen af indsatsen og opfyldelsen af de opstillede mål i indsatsteorien. Den løbende vurdering og undersøgelse indgår i refleksioner over indsatsen som eventuelt munder ud i justeringer af indsatsen og/eller en revision af de antagelser der ligger til grund for indsatsteorien. 2/14 Samarbejdet med institutionerne om udvikling og evaluering af indsatsteorien har til formål at igangsætte og understøtte en læreproces om indsatserne og at give medarbejderne i institutionerne erfaring med systematiske metoder til vurdering af og refleksion over den pædagogiske praksis. I publikationen En lærerig vej til resultater Håndbog i evaluering ved hjælp af indsatsteori (EVA, 2009) kan du læse mere om, hvordan du kommer i gang med indsatsteori som ramme for udvikling og evaluering af indsatser. Projektmodellens antagelser og inspirationskilder Projektmodellens ide bygger på tre grundlæggende antagelser som henter inspiration fra tre kilder. De grundlæggende antagelser er: Indsatser skal udvikles lokalt i et tværgående samarbejde. Evaluering kan understøtte udviklingen af en indsats. Indsatsens virkning er afhængig af konteksten. I de følgende tre underafsnit præsenteres inspirationskilderne til de tre antagelser.

3 Indsatser skal udvikles lokalt i et tværgående samarbejde Antagelsen om at indsatser skal udvikles lokalt i et tværgående samarbejde, bygger på inspiration fra Center for Equity in Education ved The University of Manchester. I centrets tredje årsrapport om lighed i det engelske uddannelsessystem (2008) gør forfatterne opmærksom på behovet for at tilpasse policy til lokale behov og muligheder. Centret har desuden fokus på at indsatserne forankres bredt i lokalsamfundet. I en kritisk analyse af regeringens områdebaserede initiativer anbefaler centret et tværgående samarbejde mellem skoler, andre offentlige institutioner og lokale aktører inden for erhvervsliv og foreningsliv (Dyson mfl., 2009). I flere af centrets egne projekter er den lokale indsats dog afgrænset til pædagogiske institutioner (fx Ainscow mfl., 2008), som det er også er tilfældet i projektmodellen. Evaluering kan understøtte udviklingen af en indsats Antagelsen om at evaluering kan understøtte udviklingen af en indsats, henter inspiration fra Michael Quinn Pattons arbejder om udviklingsorienteret evaluering 1. Udviklingsorienteret evaluering drejer sig om at understøtte udviklingsprocesser ved dels at tilvejebringe løbende feedback på de iværksatte aktiviteter, dels at udvikle medarbejdernes kapacitet til at anvende evalueringsmetoder og anlægge et evalueringsperspektiv på indsatser og praksis i deres organisation. Indsatsens virkning er afhængig af konteksten Antagelsen om at indsatsens virkning er afhængig af konteksten, bygger på tilgangen realistisk evaluering som er udviklet af Pawson og Tilley (1997). At arbejde med realistisk evaluering er ensbetydende med at arbejde ud fra det synspunkt at det ikke er muligt at nå frem til universelle sandheder om eller anbefalinger til indsatser. I stedet må viden om indsatsers virkning tilvejebringes via en systematisk undersøgelse af hvordan en indsats virker, for hvem og under hvilke omstændigheder. 3/14 1 Oversættelse af udtrykket developmental evaluation.

4 Organiseringen af udviklingsarbejdet Et tværgående udviklingsarbejde kan fx organiseres i syv grupper som illustreret i figur 1. Figur 1 Grupper i udviklingsarbejdet 4/14 Projektgruppen Projektgruppen består af konsulenter som har ansvar for den overordnede projektplanlægning og kommunikation og for tilrettelæggelsen og gennemførelsen af aktiviteterne i projektets andre grupper. Ekspertgruppen Konsulenterne inddrager en ekspertgruppe til faglig sparring og kvalitetssikring i de forskellige faser af projektet. Ekspertgruppen kan fx have kompetencer indenfor forskning i eller projektledelse af pædagogiske indsatser. Udviklingsgruppen Udviklingsgruppens opgave er at udvikle og evaluere indsatsen. Gruppen består af ledere og medarbejderrepræsentanter for institutionerne og en pædagogisk konsulent fra kommunen. Styregruppen Styregruppen består af institutionslederne, en pædagogisk konsulent fra kommunen og repræsentanter for forvaltningen. Styregruppens funktion er at opstille de overordnede rammer for projektet og løbende at drøfte udviklingen af projektet i sammenhæng med kommunens øvrige politikker og indsatser på børn og unge-området.

5 Konkretiseringsgrupperne Der er en konkretiseringsgruppe for hver institution i projektet. Konkretiseringsgruppen består af institutionens medarbejderrepræsentant i udviklingsgruppen og en eller flere af de øvrige medarbejdere i institutionen. Konkretiseringsgruppens opgave er at konkretisere de indsatsområder som udviklingsgruppen har udpeget som strategier til at nå projektets mål. Projektets aktiviteter Ud over selve indsatsen i institutionerne udgøres aktiviteterne i projektet af møder, dataindsamling og analyse af datamateriale. Dette afsnit giver en detaljeret beskrivelse af formål med og anvendelse af metoder i de forskellige typer af møder som afholdes i løbet af projektet. Herefter følger en kort beskrivelse af dataindsamlingen og fremgangsmåden ved analyserne af datamaterialet. Afsnittet afsluttes med en model for hvordan de forskellige aktiviteter indgår i projektets forløb. Møderne Møderne i projektet kan opdeles i otte typer: Rammesætningsmødet Opstartsmødet Informationsmødet Udviklingsmødet Konkretiseringsmødet Refleksionsmødet Statusmødet Ekspertmødet. 5/14 De forskellige møder afholdes en eller flere gange i løbet af projektperioden som det er beskrevet i modellen for projektforløbet til sidst i afsnittet. I det følgende beskrives mødetypernes indhold og proces. Rammesætningsmødet Ved rammesætningsmødet afklarer styregruppen rammerne for projektet. Afklaringen af rammerne kan fx indebære en indkredsning af problemfeltet, nærmere bestemmelse af målgruppen for indsatsen, beslutning om hvilke institutioner der skal deltage, opstilling af budget, fastsættelse af tidsperioden, fastsættelse af krav til indsatsen, afstemning af forventninger mv. Indkredsningen af problemfeltet kan fx omfatte en drøftelse fra et fra et lokalt og fra et principielt perspektiv. Drøftelsen fra et lokalt perspektiv kan handle om hvordan det problem som indsatsen skal modvirke viser sig lokalt, og hvilke resurser der er mulighed for at trække på. Drøftelsen fra et principielt perspektiv kan handle om hvilke værdier og forskningsmæssige traditioner der skal være udgangspunktet for at forstå og undersøge problemfeltet. Opstartsmødet Ved opstartsmødet bliver projektets udviklingsgruppe etableret.

6 Opstartsmødet kan fx indledes med en kort, motiverende tale af forvaltningsdirektøren og en præsentation af projektet ved konsulenterne. Herefter drøftes problemfeltet som ved rammesætningsmødet. På baggrund af rammesætningsmødet og opstartsmødet formulerer konsulenterne projektets grundantagelser som danner udgangspunkt for det videre arbejde. Informationsmødet Ved informationsmødet bliver interessenter som ikke er med i projektets grupper, informeret om projektet, blandt andet den resterende personalegruppe i institutionerne og forældregruppen. Informationsmødet afholdes inden indsatserne i institutionen bliver iværksat. Udviklingsmødet Ved udviklingsmødet opstiller udviklingsgruppen indsatsteorien for projektet. Mødet indledes med en præsentation af rammerne for udviklingen af indsatsteorien. I projektet i Ishøj Kommune var rammen at indsatsen skulle foregå i dagtimerne inden for det almenpædagogiske område og have fokus på betydningen af barnets møde med den professionelle voksne. Efter rammesætningen af indsatsen formulerer udviklingsgruppen sine ønsker til virkningerne af projektet på lang sigt. De ønskede virkninger på lang sigt kan fx formuleres ved at beskrive livet for en person i starten af tyverne som har modtaget projektets pædagogiske indsats. Med denne beskrivelse etablerer udviklingsgruppen et fælles visionært orienteringspunkt for klarlæggelsen af hvad gruppen vil opnå inden for projektperioden for at børnene kan opnå den ønskede livssituation når de er i starten af tyverne. 6/14 Næste skridt er at fastlægge projektets indsatsområder og derefter at tydeliggøre sammenhængene mellem disse indsatsområder og de ønskede resultater i projektperioden. Til sidst formuleres der indikatorer for de forskellige trin på vejen mod målet og der reflekteres over mulighederne for at indhente viden om indikatorerne undervejs i projektet. I projektmodellen er det hensigten at indsatsteorien udvikles over flere møder. Mellem udviklingsmøderne indgår konsulenterne i et samarbejde med ekspertgruppen om at analysere den opstillede indsatsteori og formulere fokuspunkter for det næste møde. Fokuspunkterne kan fx omfatte temaer som endnu ikke er belyst i indsatsteorien, eller spørgsmål til uddybning af de eksisterende sammenhænge i indsatsteorien. Arbejdet med at opstille indsatsteorien kan med fordel finde sted i mindre grupper på tværs af institutionerne for at sikre at indsatsteorien er relevant i alle institutionernes kontekst. Grupperne kan eventuelt sammensættes på ny i de forskellige faser med henblik på at udveksle flest mulige perspektiver og udvikle relationer på tværs af udviklingsgruppen. Udviklingsmøderne kan også omfatte en drøftelse af opmærksomhedspunkter for udvikling og fremdrift i projektet. Konkretiseringsmødet Ved konkretiseringsmøderne bliver indsatsområderne i indsatsteorien konkretiseret i hver institution.

7 Det første møde indledes med en grundig præsentation af projektet og indsatsteorien for de medarbejdere i institutionen der ikke har været en del af udviklingsgruppen. Herefter bliver de enkelte indsatsområder konkretiseret. Arbejdet med indsatsområderne indebærer en fortolkningsproces, hvor den fælles indsatsteori for projektets institutioner bliver omsat til konkrete aktiviteter der er tilpasset den enkelte institution. Resultatet af konkretiseringsmøderne er et aktivitetsskema. Aktivitetsskemaet indeholder en detaljeret beskrivelse af indsatsen i institutionen og en tydeliggørelse af sammenhængen mellem den enkelte aktivitet og den fælles indsatsteori. Desuden fremgår det af skemaet hvornår de forskellige aktiviteter iværksættes, og hvem der er tovholder for hver enkelt aktivitet. Aktivitetsskemaet bliver præsenteret og drøftet i udviklingsgruppen. Refleksionsmødet Refleksionsmøderne bliver afholdt i udviklingsgruppen i forlængelse af konsulenternes dataindsamling og analyse af indsatsen. Det primære formål med møderne er at benytte analysen til en refleksion over indsatsen og en vurdering af eventuelle behov for justering eller udvikling af såvel indsatsen som indsatsteorien. Refleksionsmødet giver også mulighed for at sætte fokus på det tværgående samarbejde i projektet, idet alle institutioner er repræsenteret i udviklingsgruppen. Statusmødet Den løbende dialog i styregruppen foregår ved statusmøder umiddelbart efter refleksionsmøderne. Ved møderne fremlægger konsulenterne analyserne af indsatsen, temaer fra refleksionsmøderne og forhold omkring projektet som kræver drøftelse eller beslutning i styregruppen. Desuden kan statusmøderne være et forum for at drøfte hvordan forvaltningen og lederne kunne understøtte projektet i den kommende fase, og hvordan de kan sikre forankring og udbredelse af projektets metoder og den opnåede læring. 7/14 Ekspertmødet Ekspertmøderne bliver afholdt med deltagelse af projektgruppen og ekspertgruppen for at kvalitetssikre og udvikle projektet i dets forskellige faser. Dataindsamlingen Dataindsamlingen er grundlaget for de analyser som er udgangspunkt for den løbende udvikling af indsatsen og indsatsteorien under refleksionsmøderne. Dataindsamlingen foregår gennem interview og observationer, som gennemføres ad flere omgange i løbet af projektperioden. Interviewene og observationer tjener to formål: dels at indhente viden om implementeringen af indsatsen, erfaringerne med indsatsen og indsatsens virkninger, dels at give deltagerne i projektet mulighed for at reflektere over indsatsen og sætte ord på deres erfaringer. Denne dataindsamling suppleres med korte månedlige statusinterview for at støtte implementeringen i institutionerne og få opdateret viden om den netop overståede periode.

8 Analyserne De skriftlige analyser af datamaterialet (statusnotatet) som er udgangspunkt for refleksionsmøderne, indeholder et afsnit om hvert aktivitetsområde i indsatsteorien. De enkelte afsnit består af to underafsnit. Det første underafsnit, Intention, beskriver hvilke aktiviteter institutionen har valgt at iværksætte (jf. aktivitetsskemaet), og hvilket udbytte medarbejderne forventer at børnene vil få af dem (jf. indsatsteorien). Det andet underafsnit, Indsats og resultater, beskriver på hvilket niveau og med hvilke eventuelle justeringer institutionen har implementeret indsatsen. Desuden beskriver underafsnittet hvilke erfaringer medarbejderne har gjort sig i forbindelse med implementeringen, og hvilke virkninger de har iagttaget i børnegruppen. Opdelingen i de to underafsnit er foretaget med udgangspunkt i projektmodellens fokus på at reflektere over forholdet mellem de forventede sammenhænge i indsatsteorien og den måde indsatsen reelt forløber på. Datamaterialet til analyserne kan systematiseres ved at samle de dele af materialet som er relevante for at belyse hvert enkelt indsatsområde i indsatsteorien. Model for projektforløbet Figur 2 viser hvordan de forskellige aktiviteter i projektet indgår i en model for projektets forløb. Projektets forløb er tilrettelagt som en cyklus med handling og evaluering inspireret af David Kolbs arbejder om erfaringsbaseret læring (Kolb, 1984). Figur 2 Projektforløbet 8/14 Læreprocessen om indsatserne starter med udviklingen af indsatsen (den store bold). Herefter påbegyndes indsatsen som illustreret med pilen. Undervejs i indsatsen iværksættes der med mellemrum en række aktiviteter til evaluering af indsatsen (de mellemstore bolde). I projektet i Ishøj Kommune blev disse evalueringsaktiviteter iværksat fire gange i perioden fra november 2009 hvor indsatsteorien var færdiggjort, til juni 2011 hvor den endelige afrapportering blev påbegyndt. Modellen viser desuden de månedlige statusinterview og de ekspertmøder som afholdes i perioderne mellem evalueringsaktiviteterne (de små bolde). Kombination og vægtning af udvikling og evaluering i projektaktiviteterne De aktiviteter der indgår i projektforløbet, er tilrettelagt med fokus på såvel udvikling som evaluering. Tabel 3 viser hvordan udviklings- og evalueringsdimensionen er kombineret i de enkelte projektaktiviteter, og hvilken dimension der lægges størst vægt på.

9 De aktiviteter hvor udviklingsdimensionen er vægtet højest, er markereret med en mørk grå nuance, og de aktiviteter hvor evalueringsdimensionen er vægtet højest, er markeret med en lys grå nuance. Tallene i parentes angiver hvor mange gange aktiviteterne blev gennemført i projektet i Ishøj Kommune. Tabel 1 Udvikling og evaluering i projektaktiviteterne Aktivitet Udvikling Evaluering Vægtning Udviklingsmøder (3) Åbne og dynamiske processer Tid til at formulere antagelserne Fokus på ejerskab Anerkendelse af medarbejdernes perspektiver Konsulenternes fortolkning og systematisering og input fra eksperterne Formulering af projektideen som en indsatsteori Formulering af indikatorer Udvikling Konkretiseringsmøder (1-3) Udvikling af indsats der er relevant for institutionen Udgangspunkt i lokale muligheder Nye indsatser Lokal fortolkning af indsatsteorien Præcise beskrivelser af handlinger Vægtning af systematik Kobling mellem indsats og indsatsteori Særskilt behandling af indsatsteoriens dele Udvikling 9/14 Interview (18) Refleksion over indsatsen Spørgeguide med temaer om implementering og sammenhænge i indsatsteorien Evaluering Statusinterview (9) Understøttelse af implementeringen ved at spørge systematisk om de forskellige dele af indsatsen Løbende refleksion over indsatsen Øget validitet via fokus på netop overstået periode Evaluering Observationer (5) Dialog med medarbejderne Fokus på indikatorer Indsigt i kontekst Evaluering fortsættes næste side

10 fortsat fra forrige side Aktivitet Udvikling Evaluering Vægtning Analyser (statusnotater) (4) Opmærksomhed på at formidlingen skal motivere til fortsat aktivitet og udvikling Formidling af positive virkninger små som store Anerkendelse af indsatsen som en udviklingsproces Statusnotater der er opbygget efter indsatsteorien Statusnotater der understreger forholdet mellem intentionen med og analysen af indsatsens implementering og virkning Vurdering af indsatsens implementering og virkning Offentliggørelse af statusnotaterne Evaluering Refleksionsmøder (4) Dialog om analyser Tematisering af udviklingspunkter Præsentation af analyser Udvikling Statusmøder (4) Dialog om forvaltningens rolle i projektet Sammenhænge med kommunens strategier og indsatsområder Præsentation af analyser Udvikling Tabellen viser hvordan det parallelle fokus på udvikling og evaluering kommer til udtryk i de forskellige aktiviteter. Vægtningen af dimensionerne udvikling og evaluering afhænger af formålet med aktiviteten. I den indledende fase af projektet hvor formålet er at udvikle og konkretisere indsatsen, er dimensionen udvikling vægtet højest. Under den løbende dataindsamling og analyse hvor formålet er at indhente viden om indsatsen, er dimensionen evaluering vægtet højest. Endelig er dimensionen udvikling vægtet højest til refleksionsmøderne og statusmøderne hvor formålet er at benytte den indhentede viden til refleksion over projektet. 10/14 Undersøgelse af virkninger for børnene Projektmodellen indebærer udvikling af en indsatsteori som bygger på en række antagelser om hvilke virkninger indsatsen får for børnene hvis den iværksættes som beskrevet. Det er en del af hensigten med projektmodellen at undersøge om disse antagelser stemmer overens med erfaringerne i projektet. Formålet med undersøgelsen af virkningerne for børnene er at påvise om de kortsigtede resultater som ifølge indsatsteorien antages at føre til de ønskede virkninger på længere sigt, opnås i projektperioden som følge af indsatsen. Vurderingen af de kortsigtede resultater er i denne projektmodel baseret på interview og observationer. Eftersom der bruges kvalitative metoder til at vurdere indsatsens resultater, er det ikke hensigten at konstatere en effekt eller et effektniveau ud fra forudbestemte indikatorer som det er tilfældet ved brug af eksperimentelle design. I stedet anvendes antagelserne om virkningerne af indsatsen som beskrevet i indsatsteorien som afsæt for en ek-

11 splorativ undersøgelse af projektets resultater for børnene. Den eksplorative undersøgelse af resultaterne for børnene gennemføres ved at udarbejde interview- og observationsguider med det formål dels at spørge om eller rette opmærksomheden mod sammenhængene og indikatorerne i indsatsteorien, dels at stille åbne spørgsmål og foretage mere generelle observationer for at undersøge om der er andre sammenhænge og indikatorer end dem der er beskrevet i indsatsteorien, som gør sig gældende i forbindelse med indsatsen. Erfaringer med projektmodellen i Ishøj Kommune Den opstillede projektmodel som er gennemgået i de foregående afsnit, skal som nævnt i indledningen være til inspiration for systematisk udviklingsarbejde i et tværgående samarbejde mellem dagtilbud, skole og SFO. Dette afsnit formidler de erfaringer med projektmodellen fra projektet i Ishøj Kommune som vil være relevante at tage i betragtning ved anvendelse af projektmodellen i andre sammenhænge. Opsamlingen på erfaringerne bygger på interview, referater af møder og konsulenternes oplevelse af projektforløbet. Nedenfor sammenfattes erfaringerne med projektmodellen i fire punkter. Deltagelse i udviklingen af indsatsteorien har betydning Erfaringerne fra projektet viser at det har betydning for institutionernes ejerskab til indsatsen at deltage i formuleringen af de ønskede resultater og afklaringen af begrundelserne for indsatsen i forbindelse med udviklingen af indsatsteorien. Aktiviteten er med til at sætte indsatserne i perspektiv og gøre dem til institutionernes egne. Udviklingen af indsatsteorien ser også ud til at være afgørende for at skabe den ændring i perspektivet på egen praksis der kan understøtte forandring i forbindelse med projektet. Deltagerne i udviklingsmøderne refererer til forløbet med udviklingen af indsatsteorien som en aktivitet der rettede perspektivet mod de fælles mål og gav inspiration til at reflektere over egen praksis. 11/14 På baggrund af denne erfaring vil det være hensigtsmæssigt at overveje hvordan sammensætningen af udviklingsgruppen og formidlingen af gruppens arbejde til de øvrige medarbejdere kan blive så befordrende som muligt for projektet i institutionerne. Jævnlig kontakt med institutionerne er en forudsætning for implementeringen En anden erfaring fra projektet er at jævnlig kontakt mellem konsulenterne og institutionerne er afgørende for at indsatsen bliver implementeret. I projektet blev evalueringsaktiviteterne med dataindsamling og refleksionsmøder suppleret med månedlige statusinterview i institutionerne. Disse interview viste sig sammen med dataindsamlingen og refleksionsmøderne at være vigtige for at fastholde fokus på projektet og iværksættelsen af aktiviteterne. Det er konsulenternes og Ishøj Kommunes vurdering at dele af indsatsen ikke ville blive implementeret uden denne jævnlige kontakt. Rollen som udvikler og evaluator indebærer fordele og ulemper Projektmodellens kombination af udvikling og evaluering indebærer at konsulenterne indgår i såvel udviklings- som evalueringsprocesser undervejs i projektforløbet. Konsulenternes dobbeltrolle kan indebære fordele og ulemper som kan være vigtige at tage i betragtning ved vurderingen af om projektmodellen skal tages i anvendelse, og ved forberedelsen af aktiviteterne i et projektforløb.

12 Konsulenterne har identificeret en række fordele og ulemper ved dobbeltrollen som udvikler og evaluator. Fordele ved at kombinere rollerne: Konsulenterne får et indgående kendskab til den indsats som evalueres, og til de antagelser der ligger bag indsatsen. Konsulenternes indgående kendskab til indsatsen gør det nemmere at omsætte analyserne til refleksionspunkter som er relevante for udvikling af indsatsen. Medarbejderne opbygger via udviklingsaktiviteterne tillid til konsulenterne, hvilket kan gøre det nemmere at gennemføre interview og observationer. Konsulenternes fokus på at indsatsen skal være egnet til evaluering, kan sikre en mere målrettet udvikling og en mere præcis beskrivelse af indsatsen. Ulemper ved at kombinere rollerne: Medarbejderne kan opfatte den vurderende tilgang i analyserne som et brud med den anerkendende tilgang i udviklingsdelen. Medarbejderne kan opleve at konsulenterne fraskriver sig det delte ejerskab til indsatsen i forbindelse med analyserne. Konsulenterne kan have vanskeligt ved at lægge tilstrækkelig afstand til projektet til at kunne vurdere det. Indsatsteori er effektiv til udvikling af en indsats når stringens og fleksibilitet afvejes Valget af indsatsteori som metodisk ramme for et udviklingsarbejde indebærer en systematisk tilgang til udvikling af indsatsen. Den systematiske tilgang nødvendiggør relativt præcise beskrivelser af sammenhængene i indsatsteorien og klare aftaler om indsatsens formål og indhold. 12/14 Erfaringerne fra projektet viser at indsatsteori er effektiv til udvikling af en indsats når der løbende foretages en afvejning af den stringens som er nødvendig for at foretage en systematisk evaluering af indsatsen, over for den fleksibilitet der er nødvendig for at skabe plads til udvikling undervejs. Fleksibilitet betyder i denne sammenhæng at udviklingsgruppen har mulighed for at justere indsatsteorien og den aftalte indsats, og at kategorierne i indsatsteorien er tilstrækkeligt åbne til at medarbejderne har plads til fortolkning i konkretiseringen og implementeringen af indsatsen. Læring af projektet Erfaringerne med projektmodellen viser at to centrale opmærksomhedspunkter især er værd at overveje hvis man ønsker at arbejde med denne projektmodel. Disse to punkter vedrører primært behovet for et styrket fælles grundlag på tværs af institutionerne. Hvordan dette grundlag etableres, afhænger af hvilke typer af institutioner der indgår, og af det konkrete indhold i og mål med et givet projekt. I det følgende præsenteres to forslag til hvordan det fælles grundlag kan styrkes. Teoretisk rammesætning Det kan muligvis være en fordel at etablere en teoretisk rammesætning og forståelse af indsatsteorien og de aktiviteter som den rummer. Denne rammesætning vil kunne fungere

13 som en støtte i forbindelse med implementeringen af aktiviteterne og de løbende refleksioner over aktiviteternes resultater. I forbindelse med implementeringen af aktiviteterne i projektet i Ishøj Kommune viste det sig at aktiviteter i enkelte tilfælde blev implementeret løsrevet fra den teoretiske ramme som indsatsteorien bygger på. Fx blev en pædagogisk flyverfunktion i nogle tilfælde opfattet som en person der skal holde opsyn med børnene (disciplinerende tilgang), frem for en person der skal igangsætte og støtte aktiviteter med udgangspunkt i børneres resurser og interesser (anerkendende tilgang) som det er hensigten i projektets indsatsteori. I en videreudvikling af projektmodellen vil det være hensigtsmæssigt at vurdere behovet for at styrke mulighederne for refleksion over de pædagogiske forståelser der ligger bag antagelserne i indsatsteorien. Dette kan ske gennem fælles seminarer og/eller øget involvering af en pædagogisk konsulent. En teoretisk rammesætning vil desuden kunne føre til øget refleksion over sammenhængene i indsatsteorien i forbindelse med interview og refleksionsmøder. Udvidet problemanalyse I den præsenterede projektmodel tager udviklingen af indsatsteorien primært afsæt i medarbejdernes viden fra det pædagogiske arbejde og deres eksisterende forståelser af det problemfelt som indsatserne er rettet mod. I projektet i Ishøj Kommune kunne konsulenternes deltagelse i processen og inddragelsen af en ekspertgruppe i et vist omfang udfordre medarbejdernes forståelser. Det er dog konsulenternes vurdering at det er værd at overveje om en udvidet problemanalyse og en grundigere analyse af den eksisterende praksis i institutionerne kunne forbedre grundlaget for en udvikling af nye perspektiver og aktiviteter. En grundigere analyse ville gøre det muligt at udvikle indsatserne på baggrund af kontekstnær og fælles viden om rammer og muligheder i de enkelte institutioner. En udvidet problemanalyse kunne fx indebære en formulering af antagelser om de konkrete processer i institutionerne der medvirker til at problemerne opstår. Disse antagelser kunne herefter nuanceres, fx med input fra forskningen og med observationer af processerne i institutionerne. Udviklingen af indsatsteorien ville på den baggrund tage udgangspunkt i en mere informeret og nuanceret forståelse af de problemer og processer som indsatsen er rettet mod. Den udvidede problemanalyse ville desuden kunne skabe en fælles forståelse af rammerne for implementeringen af indsatsen og dermed give mulighed for på forhånd at diskutere eventuelle udfordringer i forbindelse med implementeringen. Endelig ville en præcis analyse af praksis før indsatsen være gavnlig i forbindelse med evalueringen af projektet. 13/14 Opsamling Projektmodellen er et bud på hvordan pædagogiske indsatser kan iværksættes lokalt i et samarbejde på tværs af institutioner der arbejder med den samme gruppe børn. Ideen med projektmodellen er at udvikle og evaluere den tværgående indsats ved hjælp af indsatsteori. Udviklingen og evalueringen skal understøtte en læreproces om virkningsfulde metoder i den lokale kontekst og bidrage med viden om indsatser på det pædagogiske område. Projektmodellens ide omsættes til et projektforløb med bestemte aktiviteter og en bestemt organisering. Aktiviteterne og organiseringen har fokus på at skabe en vekselvirkning mellem handling og refleksion og at sikre en sammenhængende indsats ved at involvere de forskellige niveauer i kommunen.

14 Erfaringerne med projektmodellen i Ishøj Kommune viser at inddragelsen af medarbejderne i institutionerne på et tidligt tidspunkt i processen og den løbende refleksion over indsatsen undervejs i projektet er afgørende for at skabe motivation, læring og ændringer i praksis. Desuden er det vigtigt at afveje behovet for systematisk evaluering over for behovet for åbne processer ved anvendelsen af indsatsteori som ramme for en læreproces. Endelig viser erfaringerne med projektmodellen vigtigheden af at etablere et grundlag på tværs af institutionerne som kan kvalificere indsatsen og den løbende refleksion. Dette grundlag kan fx etableres ved at kombinere projektets evalueringsmodel med en teoretisk rammesætning og en udvidet problemanalyse. Referencer Ainscow, Mel (mfl.) (2008): Equity in Education: Responding to Context. The third report on the state of equity in the English education system from the Centre for Equity in Education, The University of Manchester. Ainscow, Mel (mfl.) (2008): Challenging inequities within education systems: some lessons from a development and research project, Centre for Equity in Education, The University of Manchester. Beach, Derek og Pedersen, Rasmus Brun (2010): Process tracing: metode, design og forskningslogik, I: Metoder i statskundskab, Hans Reitzel. Dyson, Alan (mfl.) (2009): Inclusion and disadvantage in the English education system: the role of area-based initiatives, Centre for Equity in Education, The University of Manchester. 14/14 Kolb, David A. (1984): Experimental learning: Experience as the source of learning and development, Englewood Cliffs, Prentice Hall. Patton, Michael Quinn (2008): Utilization Focused Evaluation, 4th Edition, SAGE Publications. Patton, Michael Quinn (2010): Developmental Evaluation Applying Complexity Concepts to enhance Innovation and Use, Guilford Press. Pawson, Ray og Tilley, Nick (1997): Realistic Evaluation, SAGE Publications.

Bilag 1 - Projektbeskrivelse

Bilag 1 - Projektbeskrivelse Bilag 1 - Projektbeskrivelse Undervisningsevaluering og virkningsevaluering af MED-grunduddannelsen Parternes Uddannelsesfællesskab (PUF), som består af KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet,

Læs mere

Revideret ansøgning til A.P. Møller Fonden ny revision juli 2015

Revideret ansøgning til A.P. Møller Fonden ny revision juli 2015 Revideret ansøgning til A.P. Møller Fonden ny revision juli 2015 Udvikling af det lærende teams samarbejde og professionalisme 2015-2018 På baggrund af dialog med A.P. Møller fonden og efterfølgende interne

Læs mere

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode p Indledning Udfordring Analyse Handlingsplan Indsats Evaluering Forankring Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode

Læs mere

De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse

De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse Aftalebeskrivelse Til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Fra EVA De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse Et grundlæggende formål med de gymnasiale

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson

Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson Projekttitel Skole Projektleder og projektdeltagere Håndværk og design - nyt fag med ny didaktik Skolen ved Bülowsvej Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson Ekstern

Læs mere

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Uddannelse for læringsvejledere i Herlev Kommune 20. Marts 2015, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, Program for Læring og Didaktik,

Læs mere

Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333. Notat. Børn, Unge og Kulturudvalget. Styregruppen Fremtidens Dagtilbud. www.odder.

Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333. Notat. Børn, Unge og Kulturudvalget. Styregruppen Fremtidens Dagtilbud. www.odder. Notat Til: Fra: Notat til sagen: Børn, Unge og Kulturudvalget Styregruppen Fremtidens Dagtilbud Evalueringsaftale vedr. Fremtidens Dagtilbud Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333 www.odder.dk

Læs mere

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling.

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. ANSØGNING Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. Se vejledning til ansøgningsskema nedenfor.

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder?

Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder? Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder? Indledning Thisted Kommune og Aalborg Universitet har igangsat

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte.

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte. Afrapportering af FoU-projektet "Implementering af et fælles didaktisk og pædagogisk grundlag" Titel: Udvikling og implementering af differentieret undervisning på Pædagogisk Assistent Uddannelsen Forsøgets

Læs mere

Strategi for forsøg og udvikling i Undervisningsministeriet

Strategi for forsøg og udvikling i Undervisningsministeriet Strategi for forsøg og udvikling i Undervisningsministeriet Forord I Undervisningsministeriet (UVM) arbejder vi for, at: Alle elever og kursister skal blive så dygtige, som de kan. Uddannelserne skal

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner INDLEDNING I forbindelse med Kvalitetsrapporten 2014 er SMTTE-modellen 1 blevet valgt som værktøj til

Læs mere

Notat. Side 1 af 7. Evaluering af et projekt i regi af Strategi for digital velfærd

Notat. Side 1 af 7. Evaluering af et projekt i regi af Strategi for digital velfærd Notat Side 1 af 7 Evaluering af et projekt i regi af Strategi for digital velfærd Formål Ved afslutning af projekter i regi af initiativ 1.1. og 3.3 i Strategi for digital velfærd, skal der udarbejdes

Læs mere

Model til forandringer i almen praksis

Model til forandringer i almen praksis Model til forandringer i almen praksis Kom godt i gang Det afklarende møde Målsætnings- og planlægningsmøde Udviklingsarbejdet Tydelige tovholdere med klare beføjelser Brug af projektets værktøjer og konsulenter

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

Formålet med modellerne er at få borgere hurtigere tilbage til eller tættere på arbejdsmarkedet.

Formålet med modellerne er at få borgere hurtigere tilbage til eller tættere på arbejdsmarkedet. N OTAT Invitation Implementering af modeller for bedre sammenhæng KL inviterer kommuner til at indgå i afprøvning af modeller for bedre sammenhæng mellem beskæftigelses-, sundheds- og social området. Modellerne

Læs mere

Projektbeskrivelse. Organisering af udskolingen i linjer og hold

Projektbeskrivelse. Organisering af udskolingen i linjer og hold Projektbeskrivelse Organisering af udskolingen i linjer og hold Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører i 2015 en undersøgelse af, hvilken betydning skolernes organisering af udskolingen i linjer

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Dokumentations modeller: -KUBI Side 1 af 6 Et oplæg til dokumentation og evaluering...1 Dokumentations modeller: -KUBI...1 KUBI - modellen )...3 Indledning...3

Læs mere

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3 Aktionslæring Hvad er aktionslæring? Som fagprofessionelle besidder I en stor viden og kompetence til at løse de opgaver, I står over for. Ofte er en væsentlig del af den

Læs mere

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Projektarbejdsformen og skabende processer som udgangspunkt for inkluderende fællesskaber i dagtilbud Udviklingsprojekt i Aalborg Kommune 2012 Indledning Hvorfor

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde 1 Kontrakter Børn og Unge 2015+16 Læring og Samarbejde Daginstitutionen Tumlehøj i Suldrup I Skrivende stund, d. 25.marts 2015 har vi 110 børn, 4 småbørnsgruppebørn og 106 børnehavebørn. Ansatte: 20 personer

Læs mere

Samskabelse på den gode måde

Samskabelse på den gode måde PROJEKTBESKRIVELSE Samskabelse på den gode måde Baggrund for projektet I de seneste år er den danske velfærd under stadig stigende pres. Pres forstået som prioritering af at få velfærdskronerne til at

Læs mere

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Udarbejdet af: EPO Dato: --9 Sagsid.:..-A-- Version nr.:. Indholdsfortegnelse Indledning Brugerundersøgelsens resultater Resultater af de indledende

Læs mere

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud Børne og Ungeforvaltningen 2014-15 På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud 1 En strategi for inklusion i dagtilbud Dette hæfte beskriver en strategi for inklusion i dagtilbud i Køge Kommune. Strategien

Læs mere

Projektbeskrivelse. Undersøgelse af arbejdet med læring for 0-2 årige børn

Projektbeskrivelse. Undersøgelse af arbejdet med læring for 0-2 årige børn Projektbeskrivelse Undersøgelse af arbejdet med læring for 0-2 årige børn Som led i Danmarks Evalueringsinstituts handlingsplan for 2014, gennemfører EVA en undersøgelse af arbejdet med læring for 0-2

Læs mere

Styrk Sproget. Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer. September 2015 Side 1

Styrk Sproget. Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer. September 2015 Side 1 Styrk Sproget Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer Side 1 Formål med dagen At sætte fokus på ledelse og organisering af sprogmiljøer. Udvikling og forankring gennem løbende

Læs mere

Formål med ressourceteam

Formål med ressourceteam Hver dag møder over 30.000 børn og unge op i en af Københavns Kommunes daginstitutioner, fritidsinstitutioner og klubber. Der har vi muligheden for i samarbejde med forældrene at skabe trygge, livsduelige

Læs mere

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald Notat Haderslev Kommune VS Stab Nørregade 41 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13.februar 2012 Sagsident: 10/13082 Sagsbehandler: Christian Métais Dir.

Læs mere

Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan?

Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan? Den 17.1-2013 Notat om: Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan? Af lektor Albert Astrup Christensen Dette notat indeholder idéer til styrkelse af transfer i forbindelse med planlægning og gennemførelse

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Hvad er kompetenceudvikling?

Hvad er kompetenceudvikling? Hvad er kompetenceudvikling? 17.11.06 Kompetenceudvikling handler om at udvikle den enkelte medarbejders og personalegruppers kompetencer, så kvaliteten i opgaveløsningen sikres nu og i fremtiden. Af Væksthus

Læs mere

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Baggrund Baggrunden for initiativet er et større antal skolestartere i Fredensborg Kommune

Læs mere

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler AF: ELSEBETH SØRENSEN, UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt om Styrket overgang til skole for udsatte børn i dagtilbud 15.25.14.10 Ansøgningsfrist d. 15.01.

Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt om Styrket overgang til skole for udsatte børn i dagtilbud 15.25.14.10 Ansøgningsfrist d. 15.01. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt om Styrket overgang til skole for udsatte børn i dagtilbud 15.25.14.10 Ansøgningsfrist d. 15.01.2016

Læs mere

TEKNOLOGISK INSTITUT. Metodisk note. Evaluering af initiativer til fastholdelse af elever i erhvervsuddannelse

TEKNOLOGISK INSTITUT. Metodisk note. Evaluering af initiativer til fastholdelse af elever i erhvervsuddannelse TEKNOLOGISK INSTITUT Metodisk note Evaluering af initiativer til fastholdelse af elever i erhvervsuddannelse Analyse og Erhvervsfremme Maj/2009 Indhold 1. INDLEDNING...3 2. UNDERSØGELSESDESIGN...3 3. KVANTITATIVT

Læs mere

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE Underviservejledning Idegrundlag Ideen med projektet er, at mellemstore virksomheder med 50-250 ansatte bliver i stand til at indføre arbejdsmiljøledelse med afsæt i ulykkesforebyggelse med en relativt

Læs mere

Hvordan måler vi vores indsats?

Hvordan måler vi vores indsats? Hvordan måler vi vores indsats? Oplæg til netværksmøde for økonomiske rådgivere V/ Charlotte Holm 29.oktober 2014 Oplæg om at dokumentere socialt arbejde De næste to timer handler om at dokumentere socialt

Læs mere

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976 Mål og resultatstyring i den offentlige sektor Kursusnr. 45976 Mål: Deltageren kan medvirke til opstillingen af mål- og handleplaner for udførelsen af egne opgaver. kan arbejde med mål- og handleplaner

Læs mere

Ledelse og pædagogisk udvikling. Søren Smidt UCC sm@ucc.dk

Ledelse og pædagogisk udvikling. Søren Smidt UCC sm@ucc.dk Ledelse og pædagogisk udvikling Søren Smidt UCC sm@ucc.dk Tendenser Mere fokus på kvalitet Større sammenhæng mellem mål og praksis Struktur, organisation, ledelse som grundlag for pædagogisk udvikling

Læs mere

Skole med vilje En højtpræsterende og skabende skole

Skole med vilje En højtpræsterende og skabende skole Skole med vilje En højtpræsterende og skabende skole SMTTE-Modellen SMTTE - modellen har sit udgangspunkt i Pædagogisk Center i Kristiansand i Norge, og er i Danmark bl.a. beskrevet af Frode Boye Andersen

Læs mere

LEDER-TOVHOLDERTRÆF 22/1 16

LEDER-TOVHOLDERTRÆF 22/1 16 LEDER-TOVHOLDERTRÆF 22/1 16 Dagtilbud Holbæk VELKOMMEN OGSÅ TIL NYE TOVEHOLDERE AL 2016 NU SKAL VI SIKRE EN GOD FÆLLES OPSTART OG REALISTISK PLANLÆGNING AF AL I 2016 Fordi vi har lært hvad der er udfordrende:

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Mosede skole

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Mosede skole PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Mosede skole RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 Indhold 1. Indledning 2 2. Status på elevernes udbytte af undervisningen 5 Elevernes

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

Stentevang Børnehave 2013

Stentevang Børnehave 2013 Stentevang Børnehave 2013 Kvalitets- og tilsynsrapport Sags-id: 28.00.00-A00-3-13 Indhold 1. Indledning... 2 2. Oplysninger om institutionen... 3 3. Lærings- og udviklingsmiljø... 4 3.1 Institutionens

Læs mere

Generelle oplysninger. Projektoplysninger

Generelle oplysninger. Projektoplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes og sendes pr. mail til Socialstyrelsen på: tidligindsats@socialstyrelsen.dk Projektets titel Skriv titel

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning nå næste NIVEAU Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning - introduktion og inspiration til Mentee Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion til og formål med mentorordningen 2. Gode råd og vejledning

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

Evaluering af inklusion

Evaluering af inklusion Evaluering af inklusion Hvad skal der til for at være inkluderet Fysisk tilstedeværelse til stede i fællesskabet Accept og anerkendelse fuldgyldig deltager Aktiv deltagelse Bidrager aktivt til fællesskabet

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Kvalitetssikring af privat dagpleje og privat pasning

Kvalitetssikring af privat dagpleje og privat pasning Kvalitetssikring af privat dagpleje og privat pasning Indhold Indledning 3 Lovens bestemmelser om privat dagpleje og privat pasning 5 Omfanget af privat dagpleje og privat børnepasning 6 Tilsyn 7 Arbejdet

Læs mere

Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13.

Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13. Socialstyrelsen Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13. Ansøgningsfrist d. 9. maj 2016 kl. 12.00 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

Læringsmiljø og Pædagogisk analyse. Et pædagogisk udviklingsarbejde i skolerne

Læringsmiljø og Pædagogisk analyse. Et pædagogisk udviklingsarbejde i skolerne Læringsmiljø og Pædagogisk analyse Et pædagogisk udviklingsarbejde i skolerne Forord Folkeskolerne i Vordingborg Kommune er med i et landsdækkende forskningsog udviklingsarbejde om implementering af LP-modellen.

Læs mere

Pædagogisk differentiering flere veje til samme mål

Pædagogisk differentiering flere veje til samme mål Pædagogisk differentiering flere veje til samme mål Den Flerfaglige Professionshøjskole i Region Hovedstaden v/ DEL ansøger i samarbejde med Gråsten Landbrugsskole, Silkeborg Handelsskole, Horsens Handelsskole

Læs mere

Målhierarki, interessentanalyse og milepælsoversigt - Udarbejdet ud fra Rosenmeiers skabeloner 2009

Målhierarki, interessentanalyse og milepælsoversigt - Udarbejdet ud fra Rosenmeiers skabeloner 2009 Målhierarki, interessentanalyse og milepælsoversigt - Udarbejdet ud fra Rosenmeiers skabeloner 2009 Trin 1; Formål Drøft og beskriv formål (nyttemål) med en handleplan for jeres valgte udviklingsområde

Læs mere

Regnskab på deltid Værdiskabende skatteregnskab for landmænd

Regnskab på deltid Værdiskabende skatteregnskab for landmænd 2008 Regnskab på deltid Værdiskabende skatteregnskab for landmænd Projekt regnskab til deltidslandmænd har til formål at undersøge, hvordan man i Dansk Landbrugsrådgivnings regi kan tilbyde rådgivningscentrene

Læs mere

Bilag 1. Evaluering af det interne afklaringsforløb på AspIT-uddannelserne

Bilag 1. Evaluering af det interne afklaringsforløb på AspIT-uddannelserne Bilag 1 Evaluering af det interne afklaringsforløb på AspIT-uddannelserne Styregruppen for AspIT har bedt Danmarks Evalueringsinstitut, EVA om at gennemføre en evaluering af afklaringsforløbene til AspIT-uddannelsen.

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2012. Indhold: o Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i. o Tilsynsrapport for.

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2012. Indhold: o Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i. o Tilsynsrapport for. PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2012. Indhold: o Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i. o Tilsynsrapport for. Side 1 Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i Syddjurs

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde Digital formidling - med udgangspunkt i Ting 16. september 2010 5. og sidste møde Morgensang Dagens program Partnerskaber Gaveboden er åben Danskernes Digitale Bibliotek Netværk Evaluering evalueringsskema

Læs mere

Tegn på læring sådan gør I

Tegn på læring sådan gør I Tegn på læring sådan gør I 1 2 3 Tegn på læring sådan bruger I materialet At sætte ord på læring sådan gør I At evaluere læring sådan gør I 4 Redskaber sådan holder I fokus 5 Cases sådan kan det gøres

Læs mere

DISCUS A/S. Rapport om fremdriften i Socialfondens Integrationsindsats

DISCUS A/S. Rapport om fremdriften i Socialfondens Integrationsindsats Rapport om fremdriften i Socialfondens Integrationsindsats Evaluering af EVU/Socialfondens integrationsindsats August 2006 1. Indledning 3 2. Sammenfatning og konklusioner 4 3. De fire ansøgningsrunder

Læs mere

Støttepædagoger/pædagogisk vejledning

Støttepædagoger/pædagogisk vejledning Hjælp til inklusion i Brøndby Kommunes dagtilbud Støttepædagoger/pædagogisk vejledning Pædagogisk følgeskab og inkluderende praksisudvikling Indhold 1. Hjælp til inklusion 2. Støttepædagogrollen 3. Hvem

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1 November 2011 Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1. Indledning Følgende dokument er en kort vejledning til undervisere på vægtstoprådgiveruddannelsen. Dokumentet supplerer dokumenterne

Læs mere

Evaluering af 42 lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed

Evaluering af 42 lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed Evaluering af 42 lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed Af konsulent Niels Helberg, Helberg Analyse og Planlægningsrådgivning Ingeniør Anne Mette Lundbirk, Vejsektorudvikling,Vejdirektoratet Baggrund

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Aarhus Kommune. Den 3. oktober 2013

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Aarhus Kommune. Den 3. oktober 2013 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. oktober 2013 Aarhus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge Det foreslås i indstillingen, at der iværksættes en række initiativer, der

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune.

Evaluering af GeoGebra og lektionsstudier Hedensted Kommune. Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune. Projektet "GeoGebra og lektionsstudier" er planlagt og gennemført i samarbejde mellem Hedensted Kommune, Dansk GeoGebra Institut og NAVIMAT.

Læs mere

Opfølgende uanmeldt tilsyn på. Følstruphusene. - en del af Bocenter for unge og voksne med særlige behov

Opfølgende uanmeldt tilsyn på. Følstruphusene. - en del af Bocenter for unge og voksne med særlige behov Opfølgende uanmeldt tilsyn på Følstruphusene - en del af Bocenter for unge og voksne med særlige behov Foretaget af Borger- og Socialservice, Sekretariatet Dato for uanmeldt tilsyn: d. 4. juni 2013 1 Indhold:

Læs mere

jobfokus PROGRAM 8.30-9.00 Ankomst og morgenmad 9.00 Velkomst og oplæg til CAMP-dagene Formål med og program for modul 2 præsenteres 29/09/14 21.

jobfokus PROGRAM 8.30-9.00 Ankomst og morgenmad 9.00 Velkomst og oplæg til CAMP-dagene Formål med og program for modul 2 præsenteres 29/09/14 21. Program - modul 2 Dag 2 i forløbet Formålet med andet modul er, at deltagerne får ny inspiration til det fortsatte arbejde med de faglige og ledelsesudfordringer gennem en yderligere konkretisering af

Læs mere

Resumé. Rapporten belyser følgende spørgsmål:

Resumé. Rapporten belyser følgende spørgsmål: Resumé 1.1 Formål og metode Kan vi lære af de andre? Udenlandske erfaringer med e- læring og blended learning i erhvervsuddannelser og læreruddannelser for erhvervsskolelærere er en afrapportering af et

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

Evaluering af undervisning på FARMA

Evaluering af undervisning på FARMA Didaktisk enhed 19/1 2010 Evaluering af undervisning på FARMA om formålene med evaluering og fremtidige procedurer for undervisningsevaluering, herunder offentliggørelse af evalueringsrapporter. Baggrund:

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Arbejdet. med pædagogiske læreplaner. - kort gennemgang af den landsdækkende evaluering

Arbejdet. med pædagogiske læreplaner. - kort gennemgang af den landsdækkende evaluering Arbejdet med pædagogiske læreplaner - kort gennemgang af den landsdækkende evaluering Indholdsfortegnelse og kolofon Pædagogiske læreplaner er en succes s. 3 Pædagogiske læreplaner gør en forskel på pædagogikken

Læs mere

Der har været fokus på følgende områder:

Der har været fokus på følgende områder: Indledning Projekt Flerkulturel rummelighed i skolen er et udviklingsprojekt, der har haft til formål at skabe bevidsthed om, hvad der fremmer den flerkulturelle rummelighed i samfundet generelt og i folkeskolens

Læs mere

Systemisk projektlederuddannelse

Systemisk projektlederuddannelse Systemisk projektlederuddannelse En kombination af klassiske og nye projektstyringsfærdigheder og relationelle forståelser Giv din projektpraksis et løft Kan du navigere i de mange komplekse projektopgaver?

Læs mere