Landsbyen El Quitamajuche

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Landsbyen El Quitamajuche"

Transkript

1 Landsbyen El Quitamajuche Beliggenhed og geografi Ligger 25 km fra nærmeste større by, ad grusbelagt landevej, som er farbar hele året. Der kører bus 3 gange om dagen. Landsbyen ligger ved foden af en bjergside. Opad bjerget er der til den ene side gode jorder, som kan bruges til f.eks. kaffe. Til den anden side er der mere tørt og sandet, og her dyrkes mest majs og bønner. I dalen foran landsbyen er jorden mere leret og ganske frugtbar. Den bruges mest til kvægbrug, men enkelte driftige bønder har kastet sig over at dyrke grøntsager med kunstvanding. Der løber flere bække ned fra bjergene og i dalen er der en større flod, så der er rimelig let adgang til vand, både til husholdningsbrug og kunstvanding. Sociale forhold Stort set alle jorder i landsbyen ejes og drives af folk, som bor i området. Der er større bønder, som også har jord andre steder, og et par stykker, som tilmed har et hus i byen, men der er ingen godsejere. Folk med meget lidt, eller ingen, jord arbejder enten for de andre bønder, eller tager jobs på en kaffefarm, som ligger i nærheden. Der er forskellige servicefag, så som et par små butikker, en der har et spand okser, en som har motorsav, og en der har en faldefærdig lastbil. Stort set alle disse supplerer deres indkomst med andet arbejde. Landsbyen har en skole op til 6. klasse, secundaria findes 8 km derfra. Den nærmeste sundhedspost ligger også 8 km borte, men fejler man noget alvorligt skal man til byen, 25 km borte. Befolkning 1500 indbyggere fordelt på 200 familier/husstande (kan bestå af flere små huse, men kun ét køkken). I 150 husstande er overhovedet en mand. I 30 findes der ingen voksne mænd (over 15 år), så eventuelt markarbejde skal udføres af kvinder. Enlige mødre er der 85 af, da mange bor hos deres far eller anden familie. Ca. 100 huse ligger samlet omkring landsbyen, resten ligger ude i landskabet i tilknytning til landbruget. Produktion og beskæftigelse Gruppe 1 20 Familier er farmere med fuldtidsbeskæftigelse til indtil flere familiemedlemmer, samt bruger lønnet arbejdskraft. 3 af disse skiller sig ud socialt, har et rigtigt hus med gulv og vinduer, bil og et hus i byen, hvor de større skolesøgende børn kan holde til. 6 er kaffefarmere, resten har kvæg. Har normalt god likviditet og kan låne ud til andre, som er i nød, men tager også lån fra tid til anden, f.eks. når kvægbestanden eller kaffen skal fornyes.

2 Gruppe 2 50 Familier har landbrug, som de i det store og hele kan leve af. Visse familiemedlemmer kan have jobs andre steder (lærerinde, busmedhjælper, vagtmand), og de fleste sender et par medlemmer til kaffehøsten. Her finder man de få tiltag til fornyelse i produktionen, så som grøntsager, rodfrugter og økologisk kaffe. Bor og lever på landet og kan ikke umiddelbart skelnes fra de fattigere medlemmer i landsbyen. Ved nærmere eftersyn har de fleste dog ordentlige huse, børnene holder længere i skolen, beklædningen er lidt bedre o.s.v. Økonomien er generelt sund. Nogle bruger af princip aldrig kreditter, andre tager kreditter for at investere. Gruppe 3 75 Familier har jordlodder, som enten er for små eller for dårligt udnyttede til at de kan leve af dem hele året. Det er blandt andet fordi de kun dyrker korn eller kaffe, og derfor kun har indtægter nogle få gange om året. En del har fast arbejde ved siden af, gerne som landarbejdere, andre nøjes med kaffehøsten og løsarbejde med macheten, når der skal renses græsgange på de store farme. Pengene er altid knappe, og det er svært at gemme fra høst til såning så man er altid på udkig efter kreditter. Gruppe 4 45 Familier, som er næsten helt afhængige af lønarbejde, da de ikke selv har ret meget jord. Nogle lejer små jordlodder til selvforsyningslandbrug. Vi finder en stor del af de enlige kvinder i denne gruppe. Gruppe 5 10 Familier som lever af rimelig fast, lønnet arbejde, typisk udenfor landbruget. I alle grupper er der ikke-fungerende familier, typisk grundet alkohol-problemer og mænd, som har påtaget sig flere forsørgerroller end de kan klare. Disse familier løber løbende ind i kriser og det kan være svært at sikre den daglige mad, at holde børnene i skole, at betale lån tilbage o.s.v. I alt 30 familier er i denne situation.

3 Personer, som deltager i byens projektkomité Don Pedro Martínez. Kvægfarmer. (gruppe 1) Har 300 mza jord i det flade område langs floden, 250 mza er græsgange i god stand, resten skov og krat. Har 150 dyr, de fleste til opfedning, men vil gerne have mere mælkeproduktion, og er ude efter støtte til at omlægge driften. Han behøver en bedre malkerace, bedre veje til mælkeopkøb og udstyr til at opbevare mælken. En god veterinærservice står også på hans ønskeseddel. Det er helt klart disse interesser, der motiverer hans deltagelse i komiteen. Hans børn er ude over skolealderen. Børnebørn går i landsbyskolen, som han ganske vist synes er elendig, men temaet har ikke hans store interesse. Har egen bil og klarer således sundhedsproblemer ved at køre til en by. Don Pedro er liberal, og støtter partiet, når der sker noget men tilhører ikke nogen struktur. Kommer kun til møder i landsbyen, når der er noget at hente, da han ikke har det godt med, at det er sandinister, der styrer aktiviteterne. Carla Mendoza, husmor (gruppe 2) Dynamisk kvinde, som har deltaget i politisk arbejde siden revolutionen. Er med i alle mulige initiativer i landsbyen, herunder aktiv i FSLN og CPC. Familien har en farm på 20 mza, hvor de dyrker lidt af hvert, herunder 3 mza med velpasset, økologisk kaffe, som de dog ikke har fået certificeret. De har desuden et par køer, grise og høns, og eksperimenterer lidt med utraditionelle afgrøder så som frugt, grøntsager og rodfrugter. Carlas mand Emilio er også aktiv både i politik og i landsbyen, samt i UNAG. Familien har 6 børn og 3 børnebørn. 4 børn og et barnebarn bor hjemme. Alle 5 går i skole, 2 af dem i secundaria, og familien bruger mange penge på transport, kladdehæfter, uniformer o.s.v. Carlas prioritet er, at der sker noget i landsbyen, og at disse aktiviteter passer ind i partiets og regeringens prioriteter. Federico Ramirez, farmer (gruppe 1) formand i landsbykomiteen, og CPC En gammel politisk rotte fra revolutionens tid. Startede som landarbejder, kom med i kooperativet, som ligger i landsbyens sydlige del hvor han blev formand. Har været god til at få en fod indenfor i alle programmer og har derfor langsomt kunne udvide sin farm, når naboerne havde jord til salg. Har i dag 120 mza fordelt på 2 områder, et på bjerget, hvor han dyrker kaffe, og et større areal i dalen, hvor han har kvæg. Det sidste har tydeligvis hans største interesse, mens kaffen passes af en bror. Naturligvis ledende medlem i kommunens UNAG-strukturer.

4 Taler altid landsbyens vel, men har nu en særlig interesse for produktive projekter, som støtter kvægbruget, og har en evne til altid selv at havne i målgruppen. Og ellers i hvert fald at sikre, at der er små jobs til hans to sønner og en fætter, som ikke selv er kommet i gang i landbruget. Har ikke skolesøgende børn eller hjemmeboende børnebørn, men ved som god sandinist, at emner som uddannelse, sundhed og kvinder altid er vigtige. Nelson Sánchez, småbonde (gruppe 3) Nelson er organisationsmand, deltager i alt muligt, og har ikke brugt megen tid eller kræfter på at sætte skub i familiens landbrug, som råder over 15 mza, hvoraf 7-8 mza er god jord, som kunne bruges til intensiv dyrkning. Men han lader overvejende konen og et par teenage sønner stå for at drive farmen, hvor det så mest bliver til den traditionelle majs og bønner, samt et par høns. Når det kniber, tager han fat eller tager arbejde for at supplere indkomsten og så er han faktisk en god arbejdskraft. Børnene passer skolen til 6. klasse, og falder derefter fra. Familien synes af princip, at uddannelse er vigtig, men der er i praksis ikke den store støtte. Kun én søn er meget interesseret i at studere og har secundaria samt deltager i alle mulige kurser som landbrugspromotor, sundshedsbrigadist o.s.v. da videre uddannelse er en uopnåelig drøm. Han prøver også at overbevise faderen om, at der skal investeres i landbruget. Nelson er nu på udkig efter et projekt, som kan skyde penge i dette da han ikke selv kan overskue at involvere sig. Medlem af UNAG Elmer Ramírez, småbonde/landarbejder (gruppe 4) Fætter til Federico formanden som skaffer ham småjobs. Til gengæld deltager Elmer i diverse møder som entusiatisk støtte til alt, hvad Federico siger og gør. Har et lille jordlod på 5 mza, hvor hans kone og 7 børn bor, og hvor de dyrker majs og ris når der er penge til såning. Elmer har let til flasken, og har desuden en elskerinde, hvor han tilbringer en del nætter. Har været med i forskellige projekter, men har aldrig rigtig formået at drage nytte af dem, og har to ubetalte kreditter i rygsækken. Federico sørger dog altid for at få ham med på listen igen. Amanda Suarez, småbonde (gruppe 4) Amanda er enlig mor med 6 børn, hvoraf 4 er teenagere og kan hjælpe med i landbruget. To døtre er dog flyttet hjemmefra, den ene hen til en kæreste, hvor hun har to børn. Den anden er taget til Managua, og det er ikke helt klart, hvad hun laver der. Alle børn startede i skolen, men kun 2 nåede 6. Klasse. Amanda kan ikke selv læse, udover enkelte ord, og kan så også skrive sit navn. Økonomien er knap, og Amanda deltager i komiteen, fordi hun håber, at der falder noget af. Hun er dog ikke rigtig klar over, hvad hun går efter. Hun har ingen interesse for politik og støtter generelt den, der fører ordet.

5 Var medlem af UNAG og kooperativet, indtil man skulle betale kontingent. Marcos Alemán, chauffør, (gruppe 5) Ung mand på 21 år. Har et lille hus med kone og et barn i tilknytning til faderens farm. Er søn af en kvægfarmer, som har skaffet ham en lastbil, og han kører nu mælk til byen dagligt for en af de lokale mælkeopkøbere. Desuden laver han forskellige små forretninger med at købe og sælge korn, brænde og hvad ellers der dukker op i landsbyen. Deltager i komiteen, fordi Don Pedro ikke ønsker at gå alene til møder med sandinisterne, og derfor tager ham med. Er følgelig liberal og holder normalt med don Pedro men kan egentlig også godt lide arbejdet i landsbyen og engagerer sig fra tid til anden i fælles aktiviteter. Er dog noget ustabil, da han somme tider tager nogle ordentlige udflugter sammen med et par andre gårdmandssønner. Når han er i sine arbejdsomme perioder går han også meget op i familien og sine børns fremtid. I andre perioder synes han at glemme begge dele. Har ikke selv nogen specielle interesser at pleje, så han støtter enten don Pedro, eller hvad humøret nu er til. Linda Lainez, lærerinde (gruppe 2) Gift med en driftig farmer og har en normalt velfungerende familie. De 4 børn går naturligvis i skole. 2 af dem er i secundaria, og man overvejer allerede, hvordan de mon kan komme videre i uddannelsessystemet. Linda er bestemt ikke uopmærksom på projekter, som har legater eller andre uddannelsestilbud. Farmen er på 50 mza og giver et godt udbytte af kaffe og diverse frugter. Desuden er der dyrehold til selvforsyning og som opsparing så dyr kan sælges, når større udgifter dukker op udenfor kaffesæsonnen. Begge to er fagfolk, som vil stemme for det, der gavner henholdsvis uddannelse og produktion, og Linda har for nylig mistet sin position som leder af den lokale skole, fordi hun ikke er sandinist eller i hvert fald havde hun et for godt forhold til ministeriet under den tidligere regering. Linda vil generelt prioritere socialt orienterede projekter. Produktion er ikke hendes bord, så hvis ikke manden har bedt hende støtte en bestemt sag, er hun ret ligeglad med landbrugsprojekter. Teófilo Lanzas, farmer (gruppe 3) Dynamisk ung bonde, som for få år siden overtog ansvaret for familiens landbrug på 21 mza. Er gået i gang med at dyrke grøntsager og quequisque, men har ikke råd til et vandingsanlæg og andre investeringer, som kan sætte gang i forretningen. Er meget ivrige efter projekter, som giver kreditter da han er overbevist om, at med flere penge kan han gøre det store spring fremad. Har en kone, som også er dynamisk og interesseret i farmen, samt 3 børn, hvoraf den ældste går i anden klasse, mens de andre er indskrevet i børnehaveklassen fra ganske små, og nu prøver de at få lov at sætte dem for tidligt i første klasse.

6 Familiens økonomi belastet af, at han sammen med farmen arvede ansvaret for sin mor, en moster og to enlige søstre med hver en flok børn. De to søstre er gået i stå eller aldrig kommet i gang og er ikke til den store hjælp på farmen, men de vasker lidt tøj og deltager i madlavningen. Teófilo er lidt irriteret over, at hans muligheder for at spare op til investeringer i landbruget bliver spist op af en hær af barfodede unger som samtidig er et lidt dårligt eksempel for hans egne pænt klædte og rene børn. Nogle projekter, der kunne gøre noget ved dette ville være velkomne så det snakker Teófilo meget for, skønt han ikke har de mest brilliante ideer. Doña Sofia Mercado, husmor, (gruppe 3) En moden dame på år, alt efter hvilket dokument man kigger på. Har altid været interesseret i landsbyforhold og lagde f.eks. mange kræfter i da skolen blev bygget for 23 år siden. Generelt respekteret for sit arbejde, og har venner i alle lejre, men også et par personer, som hun bare ikke synes om, og benytter enhver lejlighed til at bagtale disse. Hun kan bestemt ikke lide Elmer Ramirez, som efter hendes mening ikke hører hjemme i en sådan komité, men ellers bliver hun mest sur, når Don Pedro og formanden går i skyttegravskrig hvilket dog mest sker, når der er valgkamp. Doña Sofía bor hos sin søn, en dygtig mindre farmer, og tager del i det huslige arbejde, herunder opdragelse af børne- og oldebørn, og hendes interesse er derfor primært rettet mod de sociale opgaver. Men hun har dog også et meget godt øje for støtte til kvægsektoren, da hendes søn satser på malkekøer. Kreditprogrammer kan hun også godt lide, da familien er kreditværdig. Cristian Pérez, landarbejder (gruppe 4) Få års skolegang og ingen jord, så Cristian bor hos sin kone, der har et hus på et hjørne af hendes moders ejendom. Han har nogenlunde fast arbejde for en af de større farmere og drømmer om, at denne en dag skal give ham et jordlod for trofast tjeneste. Indtil videre har han mulighed for at så på 2-3 mza, som han kan låne af el patrón. Når regntiden nærmer sig er Cristian altid på udkig efter et lån, da der ikke er nogen opsparing. Han kan godt låne hos sin chef, men denne trækker afdragene i lønnen, og det er lidt ubehageligt. Det er bedre med projekter, som kan forstå, at når høsten slår fejl, så er det svært at betale. Desværre er der færre og færre af disse projekter. Er medlem af kirken Iglesia de Diós og går næsten daglig til messe. Han deltager i komiteen, fordi kirken har sendt ham, og vil naturligvis gerne skaffe penge til kirkens programmer. P.t. tænker man at starte en børnehave. Ellers støtter han don Pedro, og i dennes fravær Federico Ramirez. Sergio López, bonde (gruppe 3) Modtog jord fra landbrugsreformen, den gang kooperativet eksisterede. Har desuden et andet jordlod, som han har arvet. Tilsammen giver det til en rimelig driftsenhed, som stort set kan forsørge familien.

7 Støtter FSLN og er med i UNAG, og CPC, men er ikke selv opmærksom på at følge partiets linie, hvis ikke Federico Ramirez husker ham på det. Ikke den store familiefar. Skaffer de nødvendige midler til husholdningen, men overlader ellers til konen at sende børnene i skole o.s.v. Hans interesse, udover landbruget, er den fælles infrastruktur, vedligeholdelse af veje, skolen (som skal være pæn) og kirkegården. For tiden er han meget opsat på at få en port ved indgangen til kirkegården, så fulde folk ikke smutter ind og sover deres brandert ud i skyggen af gravstedernes fine træer. Har god forståelse for don Pedros ideer om, at produktionen er vejen ud af fattigdommen, og at midlerne skal til dem, der kan producere.

8 Projekter til El Quitamajuche Kvindeprojektet Sundhedsprojektet Bonde til bonde Malkekvæg Hambre Cero Målgruppe: 65 kvinder i landsbyen,, prioritet til enlige mødre og teenagere Aktiviteter; Tjen flere penge til dig selv og dine børn, spis sundere, fo din datter igang med at tjene penge. Grisehold (25), hønsehold (25), symaskiner (15), grøntsagsfrø (alle). Relevant teknisk kursus. Kursus i sund mad til børn. Workshop om køn Betingelser: Produktion betales tilbage med produktion 1:1, symaskiner dog i penge. Man skal gå til kurserne. Man skal danne en lokalafdeling af Si Mujer. Projektudførende org: SiMujer (nicaraguansk NGO), stiftet 1999, arbejder i 8 kommuner og 5 landsbyer i denne kommune. Der er en lønnet direktør i kommunen. Hele landsbyen Landsbyens gruppe 2 og 3 Alle bønder der vil overgå til mere højtydende malkekvæg. Mindst 20 i landsbyen skal gå med. Rent drikkevand, undgå usundt grisekød og vand, røgfri køkkener ril kvinderne. 4 unge amerikanere vil lede landsbyen i at bygge latriner til alle i landsbyen der har behov Bygge et drikkevandssystem med 50 vandhaner (5 huse per hane). 50 Røgfri brændekomfurer Landsbyen skal lave en vandkomite, lave behovsundersøgelse. Beboere skal grave grøfter, latrinhuller, bygge/slæbe under amerikanernes ledelse. Den amerikanske gruppe Faith for Health. Få mere ud af din majsmark bliv uafhængif g af kemilkalier! Uddannelse af 20 bønder som promotorer: vandkonservering, jordkonservering, organisk gødning og insektgifte, pløjning, diversificering, eksperimenteren. Tilbyder såsædsprøver i nye afgræder, tekniske kurser. Mulighed for adgang til små lån. Love ikke at brænde marken, vende jorden i stedet, hak ukrudtet, lave jordkonserveringsarbejder, gå til kurserne, giv din viden videre. UNAG (bondeforeningen) Læg produktionen om til malkekvæg og tjen flere penge. Lån til ny besætning (kalve og kæer), avlsfobedring (tyre), forbedring af græsgange). Landbrugsteknikerrådgivning. Salgskanal via mælkelastbil fra mejeriet. Man skal låne til mindst 100 køer og 20 bønder. Man skal stille 15% af kapitalen selv. Garantere kvalitet. Man skal melde sig ind i det kommunale kvægkooperativ,som formidler lånene. Man skal stille garanti i fast ejendom. IDR (statens landbrugsudviklingsinstitut) via den private bank BANPRO. 50 familier i landsbyen, fortrinsvis gruppe 4. Bliv selvforsynende med din fødevareproduktion! En produktionspluspakke med: 1 drægtig ko, 4 grislinger, 1 hane og 10 høns, grøntsagsfrø, såsæd til 1 ha bønner. 4 familier får en orne. 1 familie får en tyr. Familierne skal officielt være landsbyens fattigste uanset politisk tilhørsforhold. Kun CPC kan indstille familier til programmet. Lanbdrugsministeriet i koordinering med CPC.

9 Hvad siger rygtet om dem? Man skal ikke være uenig med den lokale koordinator. Hun vil helst bestemme selv. Ved ikke meget om lanbdbrug. Grisene dør sommetider, tomaterne passer ikke til zonen. De tager det ikke så tungt med, om man ikke kan betale tilbage. Donor Oxfam, Care De er evangelicos. De tre gange de har været i landsbyen har de indledt med et bønnemøde. Vandenginøren ved, hvad han gør. Det er præsten fra Iglesia de Dios der har fået dem til landsbyen og som skal være formand for vandkomiteen. Faith for Health USA, North Carolina Conference of Missionaries for the Word of God, John Chambers Circle of Healing (på kabel TV og 42 stationer i 30 stater i USA). UNAG er sandinister. Der var problemer med en lånekasse, som vist nok kun formanden så noget til. Banken er en hård negl. Renterne er til at betale, men kun hvis man faktisk opnår mængde og kvalitet som ventet. Swissaid. Verdensbanken Venezuela. Ikke andet end at CPC, det er da det samme som sandinistpartiet. Programmet har ingen ansatte i kommunen de kommer inde fra Jinotega. Ham som kommer er Jinotegas partisekretær, han var i Forsvarets Efteretningstjeneste under krigen.

10 Opgaven I er landsbyen El Quitamajuches udviklingsråd. Hvilke to projekter skal i satse på? Det er landsbyrådets opgave at nå til enighed om to projekter, som I vil søge donorerne om. Fordel rollerne imellem jer. Det gør ikke noget, at alle har læst alles rollekort - i en landsby er der ingen hemmeligheder alligevel! Det er sjovest, hvis I kan lave to landsbyråd. Sorter evt nogle af rollerne fra... Der skal være en eller to donorrepræsentanter (evt holdlederne). De deler projekterne imellem sig og tænker lidt over, hvilke interesser de vil hyppe i hvert. Sæt dig ind i din rolle og tænk igennem, hvad din rolle og stillingtagen vil være i landsbyrådet. Hvilke projekter vil du støtte, om nogen? Eller hvilke leder vil du støtte, om nogen? Hvem kan du bede om hjælp? Eller skal du snarere vente på, at nogen kommer og beder dig om støtte til deres ide. Vil du egentlig allerhelst vare blive hjemme med en flaske rom? Første møde: donorerne præsenterer projekterne for landsbyrådet/ene og svarer på uddybende spørgsmål (hvis du som donor ikke kender svaret, så find på det donorer tæver ikke og de ved alt!). Lobbyperiode: efter mødet går landsbyens og diskuterer med sig selv. De ledende kræfter prøver måske lidt korridorpolitik af for at sikre sig et flertal, eller allerhelst for at at sikre enighed og undgå kævl og konflikt. Måske snakker de også med donorene om det ene eller det andet projekt kan tilpasses landsbyens behov bedre. Andet møde: landsbyrådet mødes, diskuterer og skal enstemmigt vælge tre projekter. Bagefter diskuteres de forslag, man er blevet enige om. Var det de bedste for landsbyen? For hvem i landsbyen? Var det nogen der blev røvrendt?

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Runde 2 1. Hvilket af de nedennævnte problemer vil normalt være det mindste for landsbykvinder i mange u-lande? A) Der er for langt til indkøbsmuligheder.

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort en afgift der ellers tilfalder staten, kan du give videre til verdens fattigste Det vil være en stor støtte for vores arbejde blandt verdens

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Grundbegreber om bæredygtig udvikling

Grundbegreber om bæredygtig udvikling Grundbegreber om bæredygtig udvikling Begreber til forståelse af bæredygtig udvikling Bæredygtig udvikling handler om, hvordan vi gerne ser verden udvikle sig, og hvordan det skal være at leve for os nu

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN Hanna og Torben Birkmose Jakobsen har fulgt nogle af de første danske kurser i PREP for at styrke deres parforhold og samliv. - Vi ville gerne investere tid og kræfter

Læs mere

Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt?

Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt? Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt? Fødevarer og den måde, vores mad producereres på, optager mange, og projekter, der beskæftiger sig med disse problemstillinger, udgør over en tredjedel af de initiativer,

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Madens historier Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Mælk og ost Mmmmm, jeg ELSKER mælk, siger Rasmus. Derhjemme får jeg kærnemælk. Ved du så, at mælk kommer fra koen? Og at man kan lave mælk

Læs mere

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER tøt CARE Bæredygtig Spare og låne grupper Skov 1 KRONE INVESTERET I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER ER 7 KRONER SPARET I NØDHJÆLP Foto: Mozambique / CARE - Faith Amon CARE OG KLIMAET Tørkerne bliver længere,

Læs mere

- Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige

- Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige - Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige At yde en form for kompensation for de fordele som gifte og samlevende har ved at være 2 om husstandens udgifter og gøremål: Det er navnlig en kompensation

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN

BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN 62 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 7: BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN hvordan tobak påvirker børn i ulande www.op-i-røg.dk 63 Kapitel 7: Børn i tobaksproduktionen Meget tobak

Læs mere

Margit Gunhild Sofia Albin

Margit Gunhild Sofia Albin Margit Gunhild Sofia Albin D en 25. Juli 1915 blev Margit født i Bjuv, 15 km fra Helsingborg. Når hun i dag fortæller om sin barndom i Sverige, er det livet i Småland, der med drømmende blik og malerisk

Læs mere

Du bor i din naboby Morsø kommune i fremtiden. Jesper Bo Jensen Ph.d., Fremtidsforsker

Du bor i din naboby Morsø kommune i fremtiden. Jesper Bo Jensen Ph.d., Fremtidsforsker Du bor i din naboby Morsø kommune i fremtiden Jesper Bo Jensen Ph.d., Fremtidsforsker Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,66% p.a.) Mængdeindeks 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1846 1857

Læs mere

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11.

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11. Spilguide Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. -. Lav en eller to grupper spillere - højest 5 spillere i hver. Fortæl spillerne at de skal arbejde sammen om at vælge, hvad en landsby i

Læs mere

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Kristian Gade Marts 2015 Prioriteter i 2014/2015 EU s landbrugsreform Lov om hold af kvæg Miljøteknologi og moderniseringsstøtte Ammoniak og metan Veterinærområdet

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Udvandringen til USA. Fra land til by. Drømmen om Amerika. Fakta. Pull- eller push-effekten. De sorte får. Vidste du, at...

Udvandringen til USA. Fra land til by. Drømmen om Amerika. Fakta. Pull- eller push-effekten. De sorte får. Vidste du, at... Historiefaget.dk: Udvandringen til USA Udvandringen til USA Der har altid været mennesker, som rejser fra hjemlandet, enten på ferie, pga. arbejde nogle få år eller måske for hele livet! Fra 1861 til 1930

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv.

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv. Fødselsdag med økobanden er udgivet og produceret af Økologisk Landsforening. Læs mere om økologi og Økologisk Landsforening på www.okologi.dk Tekst & Idé: Agnete Friis & Morten Telling Illustrationer

Læs mere

At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne

At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne Prædiken til søndag den 28. juni 2015 i Havdrup kirke. Friluftsgudstjeneste på kirkegården. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Søndagen

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Temaer Overlevelse i det fremmede Emigration (udvandring) til Danmark? Bosætning i Danmark? Vilkår og betingelser. Spiloplæg Den unge huguenot

Læs mere

Tilbage i Burime. Og hov videre op ad bjerget.

Tilbage i Burime. Og hov videre op ad bjerget. Tilbage i Burime Der er sket store ting i landsbyen Burime i Uganda, siden vi sidst kørte ned ad den røde hullede vej, drejede til højre ved vandposten og gik op ad stien forbi Andrews hus, køerne og op

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Opgavesæt til Gruppe 2: Jens Rasmussen, den gamle træskomager, er netop afgået ved døden efter et langt godt liv som træskomager.

Læs mere

Velkommen - Forældre til forældre

Velkommen - Forældre til forældre Velkommen - Forældre til forældre Vi synes selv, at vi har verdens bedste børnehave... -Og I bydes hjerteligt velkommen! Børnehaven er et rigtigt godt valg for Jer, der ønsker en lille og hyggelig børnehave.

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU Marts DEN 2011 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338 Side 1 Christian Petersen Anna Rasmussen Ingrid Petersen 1. Marts 25. Marts 28. Marts Redaktionen ønsker

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene:

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene: Familien Danmark Tema: Familieliv Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Hvor er Michael Svarer professor? Hvad viser Michaels Svarers forskning? Hvornår finder vi typisk vores partner? Hvor mange

Læs mere

Hvad lærte vi om Large Scale Farming i Rusland 6-12. oktober. v. Ted Kallehave og Knut Langeteig

Hvad lærte vi om Large Scale Farming i Rusland 6-12. oktober. v. Ted Kallehave og Knut Langeteig Hvad lærte vi om Large Scale Farming i Rusland 6-12. oktober v. Ted Kallehave og Knut Langeteig Rusland Tambov- Lipetsk - Voronezh 06.10: Trafikken i Moskva 07:10: Fog Agroteknik v. Jens L. Rasmussen Fog

Læs mere

Liberias børn. Opgaver

Liberias børn. Opgaver Opgaver Opgave 1: Håndtryk Det kan være sjovt at øve sig på noget, som er en skik i andre lande. Eleverne kan øve sig på at lave det håndtryk, som Frederick og Michael bruger, når de siger goddag. Opgave

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008 Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER 1) Indledning: Præcisering af problemet En stadig større

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Det var morgenmaden, vi afskaffede

Det var morgenmaden, vi afskaffede Af Peter Bengtsen Foto Villads Engel Det var morgenmaden, vi afskaffede I Uganda har familierne ikke længere råd til at købe brød. Spekulation og tørke kan presse priserne på mad endnu højere op Brød er

Læs mere

Velkommen til Blå Sommer 2009

Velkommen til Blå Sommer 2009 Odense, 21. juni 2009 Velkommen til Blå Sommer 2009 Praktiske oplysninger for Stjernegruppens TROP og deres forældre Side 2 af 5 Afgang: Hjemkomst: Adresse: Telefon: Medbring: Onsdag den 15. juli 2009

Læs mere

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen Midsommervise Tale RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen SkoletjeneSten Vi i kvindesagen elsker vort fædreland og at synge om det. Det samler landets indbyggere, trods mange er forskellige. #01/70 Kvinderne begynder

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrugv Lars er driftsleder i stalden Bo står for marken Mads står for daglig vedligholdelse og reparationer Virksomhedsbeskrivelse

Læs mere

Nord-LB. 80 ansatte i landbrugsafdelingen heraf 45 i kundekontakt og resten i kredit. Alle landbrugsrådgivere kører ud fra Hannover.

Nord-LB. 80 ansatte i landbrugsafdelingen heraf 45 i kundekontakt og resten i kredit. Alle landbrugsrådgivere kører ud fra Hannover. Nord-LB Bankens udlån til landbrug er ca. 2,5 mia - med 10% årlig vækst. 80 ansatte i landbrugsafdelingen heraf 45 i kundekontakt og resten i kredit. Alle landbrugsrådgivere kører ud fra Hannover. Målgruppen

Læs mere

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde Interview Heick og Brygmann i Afrika Ingen forældre synes, at deres børn skal arbejde Debatten om børnearbejde er blusset op igen efter en dokumentarfilm om kakaobøndernes levevilkår. Derfor rejste Annette

Læs mere

Retskrivning og tegnsætning

Retskrivning og tegnsætning Retskrivning og tegnsætning Til afslutningen af D-niveauet hører en prøve i retskrivning. Du skal derfor i løbet af året træne din stavning samt din evne til at sætte komma. Hvis du har meget store vanskeligheder

Læs mere

Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Aktivitetsmatricen

Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Aktivitetsmatricen Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Aktivitetsmatricen Jannik Toft Andersen 23. Februar 2010 Om Aktivitetsmatricen Udgangspunktet

Læs mere

Indgang til Verdensborgerforløb

Indgang til Verdensborgerforløb Indgang til Verdensborgerforløb Indgangens opbygning Indgangen til forløbet omfatter først et læreroplæg der skal introducere emnet, hvorefter eleverne selv skal arbejde med IT-værktøjet Dit globale fodaftryk.

Læs mere

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag Appetizer: Simon Spies blev engang spurgt om han foretrak at være fattig eller rig, og han svarede: Ja, livet kommer jo ikke an på penge, og jeg har prøvet begge dele, men jeg vil til enhver tid foretrække

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Hvilke ord 'trigger' dine kunder?

Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Af Rikke Moos, Webskribenten Du kender talemåden: vælg dine ord med omhu. Et fornuftigt råd, der er værd at følge, hvis du vil undgå at blive misforstået af andre. Men

Læs mere

Bæredygtig. Spare og låne grupper. klima. Skov. skov vand køn. mad. AREs arbejde. Foto: Niger / CARE - Jonathan Bjerg Møller

Bæredygtig. Spare og låne grupper. klima. Skov. skov vand køn. mad. AREs arbejde. Foto: Niger / CARE - Jonathan Bjerg Møller AREs arbejde Spare og låne grupper Bæredygtig Skov klima landbrug skov vand køn mad Foto: Niger / CARE - Jonathan Bjerg Møller 1 sådan arbejder care Danmark Rettidig omsorg Op mod en milliard af verdens

Læs mere

Hvad ved du om dine naboer?

Hvad ved du om dine naboer? Naboer Hvad ved du om dine naboer? Hvilke(t) job de har 73% Hvilken uddannelse de har 45% Hvilken social baggrund de har 38% Hvilken religion de tilhører Hvem deres omgangskreds er 27% 27% Hvor meget de

Læs mere

Fattigdom i København

Fattigdom i København Fattigdom i København Den, der lever fattigt, lever ofte skjult D a jeg blev socialborgmester i København, fik jeg også ansvaret for en række små legater for københavnere i økonomisk nød. Og jeg skal

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet.

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet. NEDSKÆRING Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8.- gymnasiale uddannelser Kan med fordel spilles på tværs af klasser SYNOPSIS er et rollespil, hvor spillerne udgør et byråd. Kommunens budget er overskredet,

Læs mere

En T-shirts livscyklus

En T-shirts livscyklus En T-shirts livscyklus Når du køber en ny bomulds T-shirt, har den allerede været på en lang rejse og krævet en masse ressourcer. Måske er bomulden, som T-shirten er lavet af, dyrket i Afrika, spundet

Læs mere

Den sidste vilje giver ro

Den sidste vilje giver ro foto ı morsi Den sidste vilje giver ro I dag lever vi sammen på mange forskellige måder. Nogle lever i ægteskab, andre ikke. Et testamente sikrer, at ens arv bliver fordelt til de mennesker, man ønsker

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

Klik og læs mere. 4H har plads til dig - for vi har plads til alle. [klik her] Formål. Værdier. Kort og godt. Frivillig forening.

Klik og læs mere. 4H har plads til dig - for vi har plads til alle. [klik her] Formål. Værdier. Kort og godt. Frivillig forening. Klik og læs mere Ud i naturen - det er sundt og sjovt Formål 4H - også for dig der er ung 4H har plads til dig - for vi har plads til alle Lav din egen mad - sund og lækker Værdier Kort og godt Brug dine

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Dansk landbrug før og nu - fra selveje til godsdannelse

Dansk landbrug før og nu - fra selveje til godsdannelse Dansk landbrug før og nu - fra selveje til godsdannelse Professor, dr.jur. Jens Evald Juridisk Institut (Retslære) Aarhus Universitet. je@jura.au.dk. Underviser i: 1. Retshistorie og alm. retslære. 2.

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Sociale relationer blandt børn

Sociale relationer blandt børn Sociale relationer blandt børn FOLA d. september 2010 Pernille Hviid Institut for Psykologi Københavns Universitet Børnestemmer Rasmus: Jeg er næsten lige så meget sammen med Christian, som jeg er med

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Hvor skal kapitalen komme fra?

Hvor skal kapitalen komme fra? Hvor skal kapitalen komme fra? Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Torben Andersen Dansk Farm Management A/S Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 1 1992K1 1992K4 1993K3 1994K2 1995K1 1995K4 1996K3 1997K2

Læs mere

Til Hverdag. Erindringskasse med temaet. Børne-og Ungdomsliv. GlostrupHistorie Din by dine historier dit hus Glostrup Lokalhistoriske Arkiv

Til Hverdag. Erindringskasse med temaet. Børne-og Ungdomsliv. GlostrupHistorie Din by dine historier dit hus Glostrup Lokalhistoriske Arkiv Børne-og Ungdomsliv 1) Sjippetov: Sjipning alene eller med langt sjippetov, hvor to svinger tovet, var en populær leg bl.a. i skolegården. 1. 2) Legetøjsbiler: Sideløbende med bilens indtog blev små blik-

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

Interview med Serpina Mithramsdatter

Interview med Serpina Mithramsdatter Interview med Serpina Mithramsdatter af Helle Ryding 2013 Interview med Serpina Mithramsdatter Det er nok det mærkeligste sted, jeg indtil nu har siddet og interviewet nogen. Det er efterår. Morgenluften

Læs mere

Til: Holkegårdfonden Att.: Formand Dorte Mette Jensen

Til: Holkegårdfonden Att.: Formand Dorte Mette Jensen Til: Holkegårdfonden Att.: Formand Dorte Mette Jensen Jeg anmoder ved fremsendelse af nærværende materiale om et lån fra Holkegårdfonden på 525.000 kr. Formålet med lånet er at sikre ressourcer til at

Læs mere

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold 1 Et skridt fremad Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17 Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer Indhold En refleksionsøvelse, hvor eleverne skal forestille sig at være en anden person og derigennem

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede.

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede. Støtteforeningen Hjælp de ældre i Rumænien Formandens beretning 2012 Da vi sidste år vedtog, at ændre vores vedtægter, således, at vi overgav plejehjemmets drift til Torben, og valgte at starte et nyt

Læs mere

INDHOLD. 17 Bedstemor Ands æg. 18 100 magiske døre. 19 To ure. 20 Send more money. 21 Minen. 22 Andersens børn. 23 Missionæren. 24 Træer på stribe

INDHOLD. 17 Bedstemor Ands æg. 18 100 magiske døre. 19 To ure. 20 Send more money. 21 Minen. 22 Andersens børn. 23 Missionæren. 24 Træer på stribe INDHOLD 5 Trolden ved broen 6 Konen med æggene 7 Abdallahs hjælp 8 Cigaretskodderne 9 Bennys badekar 10 Landmandens ekspropriering 11 Den mindre kvikke tjener 12 Edderkoppen 13 Ræven, hønen og majskolben

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G2

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G2 Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013 G2 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 G2 Indledning Sukkerrør transporteres fra mark til sukkerfabrik, Fiji. Kaare

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Økologiske afhoppere og manglende omlægning

Økologiske afhoppere og manglende omlægning Økologiske afhoppere og manglende omlægning NaturErhvervstyrelsen Rapport 08/03/12 INDHOLD 1. FORORD 3 2. INDLEDNING 4 2.1 Baggrund 4 2.2 Hovedresultater 5 2.3 Læsevejledning 7 3. METODE 7 4. BESKRIVELSE

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere