Landsbyen El Quitamajuche

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Landsbyen El Quitamajuche"

Transkript

1 Landsbyen El Quitamajuche Beliggenhed og geografi Ligger 25 km fra nærmeste større by, ad grusbelagt landevej, som er farbar hele året. Der kører bus 3 gange om dagen. Landsbyen ligger ved foden af en bjergside. Opad bjerget er der til den ene side gode jorder, som kan bruges til f.eks. kaffe. Til den anden side er der mere tørt og sandet, og her dyrkes mest majs og bønner. I dalen foran landsbyen er jorden mere leret og ganske frugtbar. Den bruges mest til kvægbrug, men enkelte driftige bønder har kastet sig over at dyrke grøntsager med kunstvanding. Der løber flere bække ned fra bjergene og i dalen er der en større flod, så der er rimelig let adgang til vand, både til husholdningsbrug og kunstvanding. Sociale forhold Stort set alle jorder i landsbyen ejes og drives af folk, som bor i området. Der er større bønder, som også har jord andre steder, og et par stykker, som tilmed har et hus i byen, men der er ingen godsejere. Folk med meget lidt, eller ingen, jord arbejder enten for de andre bønder, eller tager jobs på en kaffefarm, som ligger i nærheden. Der er forskellige servicefag, så som et par små butikker, en der har et spand okser, en som har motorsav, og en der har en faldefærdig lastbil. Stort set alle disse supplerer deres indkomst med andet arbejde. Landsbyen har en skole op til 6. klasse, secundaria findes 8 km derfra. Den nærmeste sundhedspost ligger også 8 km borte, men fejler man noget alvorligt skal man til byen, 25 km borte. Befolkning 1500 indbyggere fordelt på 200 familier/husstande (kan bestå af flere små huse, men kun ét køkken). I 150 husstande er overhovedet en mand. I 30 findes der ingen voksne mænd (over 15 år), så eventuelt markarbejde skal udføres af kvinder. Enlige mødre er der 85 af, da mange bor hos deres far eller anden familie. Ca. 100 huse ligger samlet omkring landsbyen, resten ligger ude i landskabet i tilknytning til landbruget. Produktion og beskæftigelse Gruppe 1 20 Familier er farmere med fuldtidsbeskæftigelse til indtil flere familiemedlemmer, samt bruger lønnet arbejdskraft. 3 af disse skiller sig ud socialt, har et rigtigt hus med gulv og vinduer, bil og et hus i byen, hvor de større skolesøgende børn kan holde til. 6 er kaffefarmere, resten har kvæg. Har normalt god likviditet og kan låne ud til andre, som er i nød, men tager også lån fra tid til anden, f.eks. når kvægbestanden eller kaffen skal fornyes.

2 Gruppe 2 50 Familier har landbrug, som de i det store og hele kan leve af. Visse familiemedlemmer kan have jobs andre steder (lærerinde, busmedhjælper, vagtmand), og de fleste sender et par medlemmer til kaffehøsten. Her finder man de få tiltag til fornyelse i produktionen, så som grøntsager, rodfrugter og økologisk kaffe. Bor og lever på landet og kan ikke umiddelbart skelnes fra de fattigere medlemmer i landsbyen. Ved nærmere eftersyn har de fleste dog ordentlige huse, børnene holder længere i skolen, beklædningen er lidt bedre o.s.v. Økonomien er generelt sund. Nogle bruger af princip aldrig kreditter, andre tager kreditter for at investere. Gruppe 3 75 Familier har jordlodder, som enten er for små eller for dårligt udnyttede til at de kan leve af dem hele året. Det er blandt andet fordi de kun dyrker korn eller kaffe, og derfor kun har indtægter nogle få gange om året. En del har fast arbejde ved siden af, gerne som landarbejdere, andre nøjes med kaffehøsten og løsarbejde med macheten, når der skal renses græsgange på de store farme. Pengene er altid knappe, og det er svært at gemme fra høst til såning så man er altid på udkig efter kreditter. Gruppe 4 45 Familier, som er næsten helt afhængige af lønarbejde, da de ikke selv har ret meget jord. Nogle lejer små jordlodder til selvforsyningslandbrug. Vi finder en stor del af de enlige kvinder i denne gruppe. Gruppe 5 10 Familier som lever af rimelig fast, lønnet arbejde, typisk udenfor landbruget. I alle grupper er der ikke-fungerende familier, typisk grundet alkohol-problemer og mænd, som har påtaget sig flere forsørgerroller end de kan klare. Disse familier løber løbende ind i kriser og det kan være svært at sikre den daglige mad, at holde børnene i skole, at betale lån tilbage o.s.v. I alt 30 familier er i denne situation.

3 Personer, som deltager i byens projektkomité Don Pedro Martínez. Kvægfarmer. (gruppe 1) Har 300 mza jord i det flade område langs floden, 250 mza er græsgange i god stand, resten skov og krat. Har 150 dyr, de fleste til opfedning, men vil gerne have mere mælkeproduktion, og er ude efter støtte til at omlægge driften. Han behøver en bedre malkerace, bedre veje til mælkeopkøb og udstyr til at opbevare mælken. En god veterinærservice står også på hans ønskeseddel. Det er helt klart disse interesser, der motiverer hans deltagelse i komiteen. Hans børn er ude over skolealderen. Børnebørn går i landsbyskolen, som han ganske vist synes er elendig, men temaet har ikke hans store interesse. Har egen bil og klarer således sundhedsproblemer ved at køre til en by. Don Pedro er liberal, og støtter partiet, når der sker noget men tilhører ikke nogen struktur. Kommer kun til møder i landsbyen, når der er noget at hente, da han ikke har det godt med, at det er sandinister, der styrer aktiviteterne. Carla Mendoza, husmor (gruppe 2) Dynamisk kvinde, som har deltaget i politisk arbejde siden revolutionen. Er med i alle mulige initiativer i landsbyen, herunder aktiv i FSLN og CPC. Familien har en farm på 20 mza, hvor de dyrker lidt af hvert, herunder 3 mza med velpasset, økologisk kaffe, som de dog ikke har fået certificeret. De har desuden et par køer, grise og høns, og eksperimenterer lidt med utraditionelle afgrøder så som frugt, grøntsager og rodfrugter. Carlas mand Emilio er også aktiv både i politik og i landsbyen, samt i UNAG. Familien har 6 børn og 3 børnebørn. 4 børn og et barnebarn bor hjemme. Alle 5 går i skole, 2 af dem i secundaria, og familien bruger mange penge på transport, kladdehæfter, uniformer o.s.v. Carlas prioritet er, at der sker noget i landsbyen, og at disse aktiviteter passer ind i partiets og regeringens prioriteter. Federico Ramirez, farmer (gruppe 1) formand i landsbykomiteen, og CPC En gammel politisk rotte fra revolutionens tid. Startede som landarbejder, kom med i kooperativet, som ligger i landsbyens sydlige del hvor han blev formand. Har været god til at få en fod indenfor i alle programmer og har derfor langsomt kunne udvide sin farm, når naboerne havde jord til salg. Har i dag 120 mza fordelt på 2 områder, et på bjerget, hvor han dyrker kaffe, og et større areal i dalen, hvor han har kvæg. Det sidste har tydeligvis hans største interesse, mens kaffen passes af en bror. Naturligvis ledende medlem i kommunens UNAG-strukturer.

4 Taler altid landsbyens vel, men har nu en særlig interesse for produktive projekter, som støtter kvægbruget, og har en evne til altid selv at havne i målgruppen. Og ellers i hvert fald at sikre, at der er små jobs til hans to sønner og en fætter, som ikke selv er kommet i gang i landbruget. Har ikke skolesøgende børn eller hjemmeboende børnebørn, men ved som god sandinist, at emner som uddannelse, sundhed og kvinder altid er vigtige. Nelson Sánchez, småbonde (gruppe 3) Nelson er organisationsmand, deltager i alt muligt, og har ikke brugt megen tid eller kræfter på at sætte skub i familiens landbrug, som råder over 15 mza, hvoraf 7-8 mza er god jord, som kunne bruges til intensiv dyrkning. Men han lader overvejende konen og et par teenage sønner stå for at drive farmen, hvor det så mest bliver til den traditionelle majs og bønner, samt et par høns. Når det kniber, tager han fat eller tager arbejde for at supplere indkomsten og så er han faktisk en god arbejdskraft. Børnene passer skolen til 6. klasse, og falder derefter fra. Familien synes af princip, at uddannelse er vigtig, men der er i praksis ikke den store støtte. Kun én søn er meget interesseret i at studere og har secundaria samt deltager i alle mulige kurser som landbrugspromotor, sundshedsbrigadist o.s.v. da videre uddannelse er en uopnåelig drøm. Han prøver også at overbevise faderen om, at der skal investeres i landbruget. Nelson er nu på udkig efter et projekt, som kan skyde penge i dette da han ikke selv kan overskue at involvere sig. Medlem af UNAG Elmer Ramírez, småbonde/landarbejder (gruppe 4) Fætter til Federico formanden som skaffer ham småjobs. Til gengæld deltager Elmer i diverse møder som entusiatisk støtte til alt, hvad Federico siger og gør. Har et lille jordlod på 5 mza, hvor hans kone og 7 børn bor, og hvor de dyrker majs og ris når der er penge til såning. Elmer har let til flasken, og har desuden en elskerinde, hvor han tilbringer en del nætter. Har været med i forskellige projekter, men har aldrig rigtig formået at drage nytte af dem, og har to ubetalte kreditter i rygsækken. Federico sørger dog altid for at få ham med på listen igen. Amanda Suarez, småbonde (gruppe 4) Amanda er enlig mor med 6 børn, hvoraf 4 er teenagere og kan hjælpe med i landbruget. To døtre er dog flyttet hjemmefra, den ene hen til en kæreste, hvor hun har to børn. Den anden er taget til Managua, og det er ikke helt klart, hvad hun laver der. Alle børn startede i skolen, men kun 2 nåede 6. Klasse. Amanda kan ikke selv læse, udover enkelte ord, og kan så også skrive sit navn. Økonomien er knap, og Amanda deltager i komiteen, fordi hun håber, at der falder noget af. Hun er dog ikke rigtig klar over, hvad hun går efter. Hun har ingen interesse for politik og støtter generelt den, der fører ordet.

5 Var medlem af UNAG og kooperativet, indtil man skulle betale kontingent. Marcos Alemán, chauffør, (gruppe 5) Ung mand på 21 år. Har et lille hus med kone og et barn i tilknytning til faderens farm. Er søn af en kvægfarmer, som har skaffet ham en lastbil, og han kører nu mælk til byen dagligt for en af de lokale mælkeopkøbere. Desuden laver han forskellige små forretninger med at købe og sælge korn, brænde og hvad ellers der dukker op i landsbyen. Deltager i komiteen, fordi Don Pedro ikke ønsker at gå alene til møder med sandinisterne, og derfor tager ham med. Er følgelig liberal og holder normalt med don Pedro men kan egentlig også godt lide arbejdet i landsbyen og engagerer sig fra tid til anden i fælles aktiviteter. Er dog noget ustabil, da han somme tider tager nogle ordentlige udflugter sammen med et par andre gårdmandssønner. Når han er i sine arbejdsomme perioder går han også meget op i familien og sine børns fremtid. I andre perioder synes han at glemme begge dele. Har ikke selv nogen specielle interesser at pleje, så han støtter enten don Pedro, eller hvad humøret nu er til. Linda Lainez, lærerinde (gruppe 2) Gift med en driftig farmer og har en normalt velfungerende familie. De 4 børn går naturligvis i skole. 2 af dem er i secundaria, og man overvejer allerede, hvordan de mon kan komme videre i uddannelsessystemet. Linda er bestemt ikke uopmærksom på projekter, som har legater eller andre uddannelsestilbud. Farmen er på 50 mza og giver et godt udbytte af kaffe og diverse frugter. Desuden er der dyrehold til selvforsyning og som opsparing så dyr kan sælges, når større udgifter dukker op udenfor kaffesæsonnen. Begge to er fagfolk, som vil stemme for det, der gavner henholdsvis uddannelse og produktion, og Linda har for nylig mistet sin position som leder af den lokale skole, fordi hun ikke er sandinist eller i hvert fald havde hun et for godt forhold til ministeriet under den tidligere regering. Linda vil generelt prioritere socialt orienterede projekter. Produktion er ikke hendes bord, så hvis ikke manden har bedt hende støtte en bestemt sag, er hun ret ligeglad med landbrugsprojekter. Teófilo Lanzas, farmer (gruppe 3) Dynamisk ung bonde, som for få år siden overtog ansvaret for familiens landbrug på 21 mza. Er gået i gang med at dyrke grøntsager og quequisque, men har ikke råd til et vandingsanlæg og andre investeringer, som kan sætte gang i forretningen. Er meget ivrige efter projekter, som giver kreditter da han er overbevist om, at med flere penge kan han gøre det store spring fremad. Har en kone, som også er dynamisk og interesseret i farmen, samt 3 børn, hvoraf den ældste går i anden klasse, mens de andre er indskrevet i børnehaveklassen fra ganske små, og nu prøver de at få lov at sætte dem for tidligt i første klasse.

6 Familiens økonomi belastet af, at han sammen med farmen arvede ansvaret for sin mor, en moster og to enlige søstre med hver en flok børn. De to søstre er gået i stå eller aldrig kommet i gang og er ikke til den store hjælp på farmen, men de vasker lidt tøj og deltager i madlavningen. Teófilo er lidt irriteret over, at hans muligheder for at spare op til investeringer i landbruget bliver spist op af en hær af barfodede unger som samtidig er et lidt dårligt eksempel for hans egne pænt klædte og rene børn. Nogle projekter, der kunne gøre noget ved dette ville være velkomne så det snakker Teófilo meget for, skønt han ikke har de mest brilliante ideer. Doña Sofia Mercado, husmor, (gruppe 3) En moden dame på år, alt efter hvilket dokument man kigger på. Har altid været interesseret i landsbyforhold og lagde f.eks. mange kræfter i da skolen blev bygget for 23 år siden. Generelt respekteret for sit arbejde, og har venner i alle lejre, men også et par personer, som hun bare ikke synes om, og benytter enhver lejlighed til at bagtale disse. Hun kan bestemt ikke lide Elmer Ramirez, som efter hendes mening ikke hører hjemme i en sådan komité, men ellers bliver hun mest sur, når Don Pedro og formanden går i skyttegravskrig hvilket dog mest sker, når der er valgkamp. Doña Sofía bor hos sin søn, en dygtig mindre farmer, og tager del i det huslige arbejde, herunder opdragelse af børne- og oldebørn, og hendes interesse er derfor primært rettet mod de sociale opgaver. Men hun har dog også et meget godt øje for støtte til kvægsektoren, da hendes søn satser på malkekøer. Kreditprogrammer kan hun også godt lide, da familien er kreditværdig. Cristian Pérez, landarbejder (gruppe 4) Få års skolegang og ingen jord, så Cristian bor hos sin kone, der har et hus på et hjørne af hendes moders ejendom. Han har nogenlunde fast arbejde for en af de større farmere og drømmer om, at denne en dag skal give ham et jordlod for trofast tjeneste. Indtil videre har han mulighed for at så på 2-3 mza, som han kan låne af el patrón. Når regntiden nærmer sig er Cristian altid på udkig efter et lån, da der ikke er nogen opsparing. Han kan godt låne hos sin chef, men denne trækker afdragene i lønnen, og det er lidt ubehageligt. Det er bedre med projekter, som kan forstå, at når høsten slår fejl, så er det svært at betale. Desværre er der færre og færre af disse projekter. Er medlem af kirken Iglesia de Diós og går næsten daglig til messe. Han deltager i komiteen, fordi kirken har sendt ham, og vil naturligvis gerne skaffe penge til kirkens programmer. P.t. tænker man at starte en børnehave. Ellers støtter han don Pedro, og i dennes fravær Federico Ramirez. Sergio López, bonde (gruppe 3) Modtog jord fra landbrugsreformen, den gang kooperativet eksisterede. Har desuden et andet jordlod, som han har arvet. Tilsammen giver det til en rimelig driftsenhed, som stort set kan forsørge familien.

7 Støtter FSLN og er med i UNAG, og CPC, men er ikke selv opmærksom på at følge partiets linie, hvis ikke Federico Ramirez husker ham på det. Ikke den store familiefar. Skaffer de nødvendige midler til husholdningen, men overlader ellers til konen at sende børnene i skole o.s.v. Hans interesse, udover landbruget, er den fælles infrastruktur, vedligeholdelse af veje, skolen (som skal være pæn) og kirkegården. For tiden er han meget opsat på at få en port ved indgangen til kirkegården, så fulde folk ikke smutter ind og sover deres brandert ud i skyggen af gravstedernes fine træer. Har god forståelse for don Pedros ideer om, at produktionen er vejen ud af fattigdommen, og at midlerne skal til dem, der kan producere.

8 Projekter til El Quitamajuche Kvindeprojektet Sundhedsprojektet Bonde til bonde Malkekvæg Hambre Cero Målgruppe: 65 kvinder i landsbyen,, prioritet til enlige mødre og teenagere Aktiviteter; Tjen flere penge til dig selv og dine børn, spis sundere, fo din datter igang med at tjene penge. Grisehold (25), hønsehold (25), symaskiner (15), grøntsagsfrø (alle). Relevant teknisk kursus. Kursus i sund mad til børn. Workshop om køn Betingelser: Produktion betales tilbage med produktion 1:1, symaskiner dog i penge. Man skal gå til kurserne. Man skal danne en lokalafdeling af Si Mujer. Projektudførende org: SiMujer (nicaraguansk NGO), stiftet 1999, arbejder i 8 kommuner og 5 landsbyer i denne kommune. Der er en lønnet direktør i kommunen. Hele landsbyen Landsbyens gruppe 2 og 3 Alle bønder der vil overgå til mere højtydende malkekvæg. Mindst 20 i landsbyen skal gå med. Rent drikkevand, undgå usundt grisekød og vand, røgfri køkkener ril kvinderne. 4 unge amerikanere vil lede landsbyen i at bygge latriner til alle i landsbyen der har behov Bygge et drikkevandssystem med 50 vandhaner (5 huse per hane). 50 Røgfri brændekomfurer Landsbyen skal lave en vandkomite, lave behovsundersøgelse. Beboere skal grave grøfter, latrinhuller, bygge/slæbe under amerikanernes ledelse. Den amerikanske gruppe Faith for Health. Få mere ud af din majsmark bliv uafhængif g af kemilkalier! Uddannelse af 20 bønder som promotorer: vandkonservering, jordkonservering, organisk gødning og insektgifte, pløjning, diversificering, eksperimenteren. Tilbyder såsædsprøver i nye afgræder, tekniske kurser. Mulighed for adgang til små lån. Love ikke at brænde marken, vende jorden i stedet, hak ukrudtet, lave jordkonserveringsarbejder, gå til kurserne, giv din viden videre. UNAG (bondeforeningen) Læg produktionen om til malkekvæg og tjen flere penge. Lån til ny besætning (kalve og kæer), avlsfobedring (tyre), forbedring af græsgange). Landbrugsteknikerrådgivning. Salgskanal via mælkelastbil fra mejeriet. Man skal låne til mindst 100 køer og 20 bønder. Man skal stille 15% af kapitalen selv. Garantere kvalitet. Man skal melde sig ind i det kommunale kvægkooperativ,som formidler lånene. Man skal stille garanti i fast ejendom. IDR (statens landbrugsudviklingsinstitut) via den private bank BANPRO. 50 familier i landsbyen, fortrinsvis gruppe 4. Bliv selvforsynende med din fødevareproduktion! En produktionspluspakke med: 1 drægtig ko, 4 grislinger, 1 hane og 10 høns, grøntsagsfrø, såsæd til 1 ha bønner. 4 familier får en orne. 1 familie får en tyr. Familierne skal officielt være landsbyens fattigste uanset politisk tilhørsforhold. Kun CPC kan indstille familier til programmet. Lanbdrugsministeriet i koordinering med CPC.

9 Hvad siger rygtet om dem? Man skal ikke være uenig med den lokale koordinator. Hun vil helst bestemme selv. Ved ikke meget om lanbdbrug. Grisene dør sommetider, tomaterne passer ikke til zonen. De tager det ikke så tungt med, om man ikke kan betale tilbage. Donor Oxfam, Care De er evangelicos. De tre gange de har været i landsbyen har de indledt med et bønnemøde. Vandenginøren ved, hvad han gør. Det er præsten fra Iglesia de Dios der har fået dem til landsbyen og som skal være formand for vandkomiteen. Faith for Health USA, North Carolina Conference of Missionaries for the Word of God, John Chambers Circle of Healing (på kabel TV og 42 stationer i 30 stater i USA). UNAG er sandinister. Der var problemer med en lånekasse, som vist nok kun formanden så noget til. Banken er en hård negl. Renterne er til at betale, men kun hvis man faktisk opnår mængde og kvalitet som ventet. Swissaid. Verdensbanken Venezuela. Ikke andet end at CPC, det er da det samme som sandinistpartiet. Programmet har ingen ansatte i kommunen de kommer inde fra Jinotega. Ham som kommer er Jinotegas partisekretær, han var i Forsvarets Efteretningstjeneste under krigen.

10 Opgaven I er landsbyen El Quitamajuches udviklingsråd. Hvilke to projekter skal i satse på? Det er landsbyrådets opgave at nå til enighed om to projekter, som I vil søge donorerne om. Fordel rollerne imellem jer. Det gør ikke noget, at alle har læst alles rollekort - i en landsby er der ingen hemmeligheder alligevel! Det er sjovest, hvis I kan lave to landsbyråd. Sorter evt nogle af rollerne fra... Der skal være en eller to donorrepræsentanter (evt holdlederne). De deler projekterne imellem sig og tænker lidt over, hvilke interesser de vil hyppe i hvert. Sæt dig ind i din rolle og tænk igennem, hvad din rolle og stillingtagen vil være i landsbyrådet. Hvilke projekter vil du støtte, om nogen? Eller hvilke leder vil du støtte, om nogen? Hvem kan du bede om hjælp? Eller skal du snarere vente på, at nogen kommer og beder dig om støtte til deres ide. Vil du egentlig allerhelst vare blive hjemme med en flaske rom? Første møde: donorerne præsenterer projekterne for landsbyrådet/ene og svarer på uddybende spørgsmål (hvis du som donor ikke kender svaret, så find på det donorer tæver ikke og de ved alt!). Lobbyperiode: efter mødet går landsbyens og diskuterer med sig selv. De ledende kræfter prøver måske lidt korridorpolitik af for at sikre sig et flertal, eller allerhelst for at at sikre enighed og undgå kævl og konflikt. Måske snakker de også med donorene om det ene eller det andet projekt kan tilpasses landsbyens behov bedre. Andet møde: landsbyrådet mødes, diskuterer og skal enstemmigt vælge tre projekter. Bagefter diskuteres de forslag, man er blevet enige om. Var det de bedste for landsbyen? For hvem i landsbyen? Var det nogen der blev røvrendt?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

UNG I NICARAGUA. 10 unges historier og fotos fra Nicaragua. Ulandssekretariatets temamagasin

UNG I NICARAGUA. 10 unges historier og fotos fra Nicaragua. Ulandssekretariatets temamagasin UNG I NICARAGUA 10 unges historier og fotos fra Nicaragua Ulandssekretariatets temamagasin Nicaragua Forord Nicaragua ligger lige i midten af den Mellemamerikanske region. Det er et land med en imponerende

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16 Lærervejledning Velkommen til Hele Verden i Skole 2007, som består af tre elementer, der sætter fokus på alle børns ret til en uddannelse af god kvalitet. Læsebogen LæseRaketten fortæller både fantasifulde

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

Et socialt samfund OPLÆG TIL VISUALISERING. Tommy FalkeØje

Et socialt samfund OPLÆG TIL VISUALISERING. Tommy FalkeØje Et socialt samfund OPLÆG TIL VISUALISERING Tommy FalkeØje Et socialt samfund. Oplæg til visualisering. Tommy FalkeØje. København 2012. Copyright: Det er ikke tilladt at kopiere og trykke bogen uden tilladelse

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG)

BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG) BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG) Der er ikke meget, der kan køre uden en velfungerende finansiel sektor. Det gælder også ToughRoad! Derfor har bankinstruktøren en nøglerolle.

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Pilte og væbnere. Alle har ret til mad. Aktiviteter for: FDFs missionsprojekt i 2010-2011

Pilte og væbnere. Alle har ret til mad. Aktiviteter for: FDFs missionsprojekt i 2010-2011 Aktiviteter for: Pilte og væbnere FDFs missionsprojekt i 2010-2011 Alle har ret til mad Dette hætet har modtaget støtte fra Danidas Oplysningsbevilling www.noedhjaelp.dk www.silkeborghojskole.dk FDF.dk/zambia

Læs mere

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk Himalayan Project Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013 www.nepalhelp.dk formand: næstformand: kasserer: sekretær: medlem: medlem: medlem: Bestyrelsen Himalayan Project Det var så enkelt,

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Kontaktrejserapport Tamil Nadu, Indien 2009

Kontaktrejserapport Tamil Nadu, Indien 2009 Kontaktrejserapport Tamil Nadu, Indien 2009 U-landsforeningen Svalerne Af Helle Vinther Kristensen og Tommy FalkeØje Indholdsfortegnelse Resumé.. side 3 Partnere.. side 6 Nye NGOer, der har søgt om støtte.

Læs mere

Hjemløs i egen bolig. - hverdagslivet for tidligere hjemløse. En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad

Hjemløs i egen bolig. - hverdagslivet for tidligere hjemløse. En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad Hjemløs i egen bolig - hverdagslivet for tidligere hjemløse En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad Forord Denne rapport sætter fokus på tidligere hjemløse, der lever i egen bolig og har

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder Aktivitetshæfte indsamling kulturmøde rettigheder Hvem er med i U-TURN UGANDA udvalget? Jeanet Flørnæss Fischer, formand Tine Lykke Stenum, sekretær Thomas Heie Nielsen, fotograf Bettina Alveen Line Bram

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst

TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst 03 14 16 19 Et moderne eventyr De første medarbejdere Sæbe i sutteflasken Opsving i en krisetid INDHOLD Side 03 Et moderne eventyr 04-05 På vej mod nye

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere

Kirkens Korshær nr. 1 januar 2012. Nyt. design. Tema Rumænere i Danmark

Kirkens Korshær nr. 1 januar 2012. Nyt. design. Tema Rumænere i Danmark Kirkens Korshær nr. 1 januar 2012 Nyt design Tema Rumænere i Danmark Hjemløse migranter Tema for dette nummer af Korshæren er rumænere i Danmark. Mange rumænere og folk fra andre østeuropæiske lande bor

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

R 178 G 210 B 53 R 116 G 178 B 59. Bolig for begyndere

R 178 G 210 B 53 R 116 G 178 B 59. Bolig for begyndere PLUS logo PLUS logo med header UGENS BEDSTE UGENS BEDSTE 10 kr. 10 kr. PLUS knap 10 kr. 10 kr. 10 kr. 10 kr. PLUS hjørnemakering til billeder 10 kr. Header 4 X Rubrik 2 X FONT: Helvetica Condensed Bold

Læs mere