Landsbyen El Quitamajuche

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Landsbyen El Quitamajuche"

Transkript

1 Landsbyen El Quitamajuche Beliggenhed og geografi Ligger 25 km fra nærmeste større by, ad grusbelagt landevej, som er farbar hele året. Der kører bus 3 gange om dagen. Landsbyen ligger ved foden af en bjergside. Opad bjerget er der til den ene side gode jorder, som kan bruges til f.eks. kaffe. Til den anden side er der mere tørt og sandet, og her dyrkes mest majs og bønner. I dalen foran landsbyen er jorden mere leret og ganske frugtbar. Den bruges mest til kvægbrug, men enkelte driftige bønder har kastet sig over at dyrke grøntsager med kunstvanding. Der løber flere bække ned fra bjergene og i dalen er der en større flod, så der er rimelig let adgang til vand, både til husholdningsbrug og kunstvanding. Sociale forhold Stort set alle jorder i landsbyen ejes og drives af folk, som bor i området. Der er større bønder, som også har jord andre steder, og et par stykker, som tilmed har et hus i byen, men der er ingen godsejere. Folk med meget lidt, eller ingen, jord arbejder enten for de andre bønder, eller tager jobs på en kaffefarm, som ligger i nærheden. Der er forskellige servicefag, så som et par små butikker, en der har et spand okser, en som har motorsav, og en der har en faldefærdig lastbil. Stort set alle disse supplerer deres indkomst med andet arbejde. Landsbyen har en skole op til 6. klasse, secundaria findes 8 km derfra. Den nærmeste sundhedspost ligger også 8 km borte, men fejler man noget alvorligt skal man til byen, 25 km borte. Befolkning 1500 indbyggere fordelt på 200 familier/husstande (kan bestå af flere små huse, men kun ét køkken). I 150 husstande er overhovedet en mand. I 30 findes der ingen voksne mænd (over 15 år), så eventuelt markarbejde skal udføres af kvinder. Enlige mødre er der 85 af, da mange bor hos deres far eller anden familie. Ca. 100 huse ligger samlet omkring landsbyen, resten ligger ude i landskabet i tilknytning til landbruget. Produktion og beskæftigelse Gruppe 1 20 Familier er farmere med fuldtidsbeskæftigelse til indtil flere familiemedlemmer, samt bruger lønnet arbejdskraft. 3 af disse skiller sig ud socialt, har et rigtigt hus med gulv og vinduer, bil og et hus i byen, hvor de større skolesøgende børn kan holde til. 6 er kaffefarmere, resten har kvæg. Har normalt god likviditet og kan låne ud til andre, som er i nød, men tager også lån fra tid til anden, f.eks. når kvægbestanden eller kaffen skal fornyes.

2 Gruppe 2 50 Familier har landbrug, som de i det store og hele kan leve af. Visse familiemedlemmer kan have jobs andre steder (lærerinde, busmedhjælper, vagtmand), og de fleste sender et par medlemmer til kaffehøsten. Her finder man de få tiltag til fornyelse i produktionen, så som grøntsager, rodfrugter og økologisk kaffe. Bor og lever på landet og kan ikke umiddelbart skelnes fra de fattigere medlemmer i landsbyen. Ved nærmere eftersyn har de fleste dog ordentlige huse, børnene holder længere i skolen, beklædningen er lidt bedre o.s.v. Økonomien er generelt sund. Nogle bruger af princip aldrig kreditter, andre tager kreditter for at investere. Gruppe 3 75 Familier har jordlodder, som enten er for små eller for dårligt udnyttede til at de kan leve af dem hele året. Det er blandt andet fordi de kun dyrker korn eller kaffe, og derfor kun har indtægter nogle få gange om året. En del har fast arbejde ved siden af, gerne som landarbejdere, andre nøjes med kaffehøsten og løsarbejde med macheten, når der skal renses græsgange på de store farme. Pengene er altid knappe, og det er svært at gemme fra høst til såning så man er altid på udkig efter kreditter. Gruppe 4 45 Familier, som er næsten helt afhængige af lønarbejde, da de ikke selv har ret meget jord. Nogle lejer små jordlodder til selvforsyningslandbrug. Vi finder en stor del af de enlige kvinder i denne gruppe. Gruppe 5 10 Familier som lever af rimelig fast, lønnet arbejde, typisk udenfor landbruget. I alle grupper er der ikke-fungerende familier, typisk grundet alkohol-problemer og mænd, som har påtaget sig flere forsørgerroller end de kan klare. Disse familier løber løbende ind i kriser og det kan være svært at sikre den daglige mad, at holde børnene i skole, at betale lån tilbage o.s.v. I alt 30 familier er i denne situation.

3 Personer, som deltager i byens projektkomité Don Pedro Martínez. Kvægfarmer. (gruppe 1) Har 300 mza jord i det flade område langs floden, 250 mza er græsgange i god stand, resten skov og krat. Har 150 dyr, de fleste til opfedning, men vil gerne have mere mælkeproduktion, og er ude efter støtte til at omlægge driften. Han behøver en bedre malkerace, bedre veje til mælkeopkøb og udstyr til at opbevare mælken. En god veterinærservice står også på hans ønskeseddel. Det er helt klart disse interesser, der motiverer hans deltagelse i komiteen. Hans børn er ude over skolealderen. Børnebørn går i landsbyskolen, som han ganske vist synes er elendig, men temaet har ikke hans store interesse. Har egen bil og klarer således sundhedsproblemer ved at køre til en by. Don Pedro er liberal, og støtter partiet, når der sker noget men tilhører ikke nogen struktur. Kommer kun til møder i landsbyen, når der er noget at hente, da han ikke har det godt med, at det er sandinister, der styrer aktiviteterne. Carla Mendoza, husmor (gruppe 2) Dynamisk kvinde, som har deltaget i politisk arbejde siden revolutionen. Er med i alle mulige initiativer i landsbyen, herunder aktiv i FSLN og CPC. Familien har en farm på 20 mza, hvor de dyrker lidt af hvert, herunder 3 mza med velpasset, økologisk kaffe, som de dog ikke har fået certificeret. De har desuden et par køer, grise og høns, og eksperimenterer lidt med utraditionelle afgrøder så som frugt, grøntsager og rodfrugter. Carlas mand Emilio er også aktiv både i politik og i landsbyen, samt i UNAG. Familien har 6 børn og 3 børnebørn. 4 børn og et barnebarn bor hjemme. Alle 5 går i skole, 2 af dem i secundaria, og familien bruger mange penge på transport, kladdehæfter, uniformer o.s.v. Carlas prioritet er, at der sker noget i landsbyen, og at disse aktiviteter passer ind i partiets og regeringens prioriteter. Federico Ramirez, farmer (gruppe 1) formand i landsbykomiteen, og CPC En gammel politisk rotte fra revolutionens tid. Startede som landarbejder, kom med i kooperativet, som ligger i landsbyens sydlige del hvor han blev formand. Har været god til at få en fod indenfor i alle programmer og har derfor langsomt kunne udvide sin farm, når naboerne havde jord til salg. Har i dag 120 mza fordelt på 2 områder, et på bjerget, hvor han dyrker kaffe, og et større areal i dalen, hvor han har kvæg. Det sidste har tydeligvis hans største interesse, mens kaffen passes af en bror. Naturligvis ledende medlem i kommunens UNAG-strukturer.

4 Taler altid landsbyens vel, men har nu en særlig interesse for produktive projekter, som støtter kvægbruget, og har en evne til altid selv at havne i målgruppen. Og ellers i hvert fald at sikre, at der er små jobs til hans to sønner og en fætter, som ikke selv er kommet i gang i landbruget. Har ikke skolesøgende børn eller hjemmeboende børnebørn, men ved som god sandinist, at emner som uddannelse, sundhed og kvinder altid er vigtige. Nelson Sánchez, småbonde (gruppe 3) Nelson er organisationsmand, deltager i alt muligt, og har ikke brugt megen tid eller kræfter på at sætte skub i familiens landbrug, som råder over 15 mza, hvoraf 7-8 mza er god jord, som kunne bruges til intensiv dyrkning. Men han lader overvejende konen og et par teenage sønner stå for at drive farmen, hvor det så mest bliver til den traditionelle majs og bønner, samt et par høns. Når det kniber, tager han fat eller tager arbejde for at supplere indkomsten og så er han faktisk en god arbejdskraft. Børnene passer skolen til 6. klasse, og falder derefter fra. Familien synes af princip, at uddannelse er vigtig, men der er i praksis ikke den store støtte. Kun én søn er meget interesseret i at studere og har secundaria samt deltager i alle mulige kurser som landbrugspromotor, sundshedsbrigadist o.s.v. da videre uddannelse er en uopnåelig drøm. Han prøver også at overbevise faderen om, at der skal investeres i landbruget. Nelson er nu på udkig efter et projekt, som kan skyde penge i dette da han ikke selv kan overskue at involvere sig. Medlem af UNAG Elmer Ramírez, småbonde/landarbejder (gruppe 4) Fætter til Federico formanden som skaffer ham småjobs. Til gengæld deltager Elmer i diverse møder som entusiatisk støtte til alt, hvad Federico siger og gør. Har et lille jordlod på 5 mza, hvor hans kone og 7 børn bor, og hvor de dyrker majs og ris når der er penge til såning. Elmer har let til flasken, og har desuden en elskerinde, hvor han tilbringer en del nætter. Har været med i forskellige projekter, men har aldrig rigtig formået at drage nytte af dem, og har to ubetalte kreditter i rygsækken. Federico sørger dog altid for at få ham med på listen igen. Amanda Suarez, småbonde (gruppe 4) Amanda er enlig mor med 6 børn, hvoraf 4 er teenagere og kan hjælpe med i landbruget. To døtre er dog flyttet hjemmefra, den ene hen til en kæreste, hvor hun har to børn. Den anden er taget til Managua, og det er ikke helt klart, hvad hun laver der. Alle børn startede i skolen, men kun 2 nåede 6. Klasse. Amanda kan ikke selv læse, udover enkelte ord, og kan så også skrive sit navn. Økonomien er knap, og Amanda deltager i komiteen, fordi hun håber, at der falder noget af. Hun er dog ikke rigtig klar over, hvad hun går efter. Hun har ingen interesse for politik og støtter generelt den, der fører ordet.

5 Var medlem af UNAG og kooperativet, indtil man skulle betale kontingent. Marcos Alemán, chauffør, (gruppe 5) Ung mand på 21 år. Har et lille hus med kone og et barn i tilknytning til faderens farm. Er søn af en kvægfarmer, som har skaffet ham en lastbil, og han kører nu mælk til byen dagligt for en af de lokale mælkeopkøbere. Desuden laver han forskellige små forretninger med at købe og sælge korn, brænde og hvad ellers der dukker op i landsbyen. Deltager i komiteen, fordi Don Pedro ikke ønsker at gå alene til møder med sandinisterne, og derfor tager ham med. Er følgelig liberal og holder normalt med don Pedro men kan egentlig også godt lide arbejdet i landsbyen og engagerer sig fra tid til anden i fælles aktiviteter. Er dog noget ustabil, da han somme tider tager nogle ordentlige udflugter sammen med et par andre gårdmandssønner. Når han er i sine arbejdsomme perioder går han også meget op i familien og sine børns fremtid. I andre perioder synes han at glemme begge dele. Har ikke selv nogen specielle interesser at pleje, så han støtter enten don Pedro, eller hvad humøret nu er til. Linda Lainez, lærerinde (gruppe 2) Gift med en driftig farmer og har en normalt velfungerende familie. De 4 børn går naturligvis i skole. 2 af dem er i secundaria, og man overvejer allerede, hvordan de mon kan komme videre i uddannelsessystemet. Linda er bestemt ikke uopmærksom på projekter, som har legater eller andre uddannelsestilbud. Farmen er på 50 mza og giver et godt udbytte af kaffe og diverse frugter. Desuden er der dyrehold til selvforsyning og som opsparing så dyr kan sælges, når større udgifter dukker op udenfor kaffesæsonnen. Begge to er fagfolk, som vil stemme for det, der gavner henholdsvis uddannelse og produktion, og Linda har for nylig mistet sin position som leder af den lokale skole, fordi hun ikke er sandinist eller i hvert fald havde hun et for godt forhold til ministeriet under den tidligere regering. Linda vil generelt prioritere socialt orienterede projekter. Produktion er ikke hendes bord, så hvis ikke manden har bedt hende støtte en bestemt sag, er hun ret ligeglad med landbrugsprojekter. Teófilo Lanzas, farmer (gruppe 3) Dynamisk ung bonde, som for få år siden overtog ansvaret for familiens landbrug på 21 mza. Er gået i gang med at dyrke grøntsager og quequisque, men har ikke råd til et vandingsanlæg og andre investeringer, som kan sætte gang i forretningen. Er meget ivrige efter projekter, som giver kreditter da han er overbevist om, at med flere penge kan han gøre det store spring fremad. Har en kone, som også er dynamisk og interesseret i farmen, samt 3 børn, hvoraf den ældste går i anden klasse, mens de andre er indskrevet i børnehaveklassen fra ganske små, og nu prøver de at få lov at sætte dem for tidligt i første klasse.

6 Familiens økonomi belastet af, at han sammen med farmen arvede ansvaret for sin mor, en moster og to enlige søstre med hver en flok børn. De to søstre er gået i stå eller aldrig kommet i gang og er ikke til den store hjælp på farmen, men de vasker lidt tøj og deltager i madlavningen. Teófilo er lidt irriteret over, at hans muligheder for at spare op til investeringer i landbruget bliver spist op af en hær af barfodede unger som samtidig er et lidt dårligt eksempel for hans egne pænt klædte og rene børn. Nogle projekter, der kunne gøre noget ved dette ville være velkomne så det snakker Teófilo meget for, skønt han ikke har de mest brilliante ideer. Doña Sofia Mercado, husmor, (gruppe 3) En moden dame på år, alt efter hvilket dokument man kigger på. Har altid været interesseret i landsbyforhold og lagde f.eks. mange kræfter i da skolen blev bygget for 23 år siden. Generelt respekteret for sit arbejde, og har venner i alle lejre, men også et par personer, som hun bare ikke synes om, og benytter enhver lejlighed til at bagtale disse. Hun kan bestemt ikke lide Elmer Ramirez, som efter hendes mening ikke hører hjemme i en sådan komité, men ellers bliver hun mest sur, når Don Pedro og formanden går i skyttegravskrig hvilket dog mest sker, når der er valgkamp. Doña Sofía bor hos sin søn, en dygtig mindre farmer, og tager del i det huslige arbejde, herunder opdragelse af børne- og oldebørn, og hendes interesse er derfor primært rettet mod de sociale opgaver. Men hun har dog også et meget godt øje for støtte til kvægsektoren, da hendes søn satser på malkekøer. Kreditprogrammer kan hun også godt lide, da familien er kreditværdig. Cristian Pérez, landarbejder (gruppe 4) Få års skolegang og ingen jord, så Cristian bor hos sin kone, der har et hus på et hjørne af hendes moders ejendom. Han har nogenlunde fast arbejde for en af de større farmere og drømmer om, at denne en dag skal give ham et jordlod for trofast tjeneste. Indtil videre har han mulighed for at så på 2-3 mza, som han kan låne af el patrón. Når regntiden nærmer sig er Cristian altid på udkig efter et lån, da der ikke er nogen opsparing. Han kan godt låne hos sin chef, men denne trækker afdragene i lønnen, og det er lidt ubehageligt. Det er bedre med projekter, som kan forstå, at når høsten slår fejl, så er det svært at betale. Desværre er der færre og færre af disse projekter. Er medlem af kirken Iglesia de Diós og går næsten daglig til messe. Han deltager i komiteen, fordi kirken har sendt ham, og vil naturligvis gerne skaffe penge til kirkens programmer. P.t. tænker man at starte en børnehave. Ellers støtter han don Pedro, og i dennes fravær Federico Ramirez. Sergio López, bonde (gruppe 3) Modtog jord fra landbrugsreformen, den gang kooperativet eksisterede. Har desuden et andet jordlod, som han har arvet. Tilsammen giver det til en rimelig driftsenhed, som stort set kan forsørge familien.

7 Støtter FSLN og er med i UNAG, og CPC, men er ikke selv opmærksom på at følge partiets linie, hvis ikke Federico Ramirez husker ham på det. Ikke den store familiefar. Skaffer de nødvendige midler til husholdningen, men overlader ellers til konen at sende børnene i skole o.s.v. Hans interesse, udover landbruget, er den fælles infrastruktur, vedligeholdelse af veje, skolen (som skal være pæn) og kirkegården. For tiden er han meget opsat på at få en port ved indgangen til kirkegården, så fulde folk ikke smutter ind og sover deres brandert ud i skyggen af gravstedernes fine træer. Har god forståelse for don Pedros ideer om, at produktionen er vejen ud af fattigdommen, og at midlerne skal til dem, der kan producere.

8 Projekter til El Quitamajuche Kvindeprojektet Sundhedsprojektet Bonde til bonde Malkekvæg Hambre Cero Målgruppe: 65 kvinder i landsbyen,, prioritet til enlige mødre og teenagere Aktiviteter; Tjen flere penge til dig selv og dine børn, spis sundere, fo din datter igang med at tjene penge. Grisehold (25), hønsehold (25), symaskiner (15), grøntsagsfrø (alle). Relevant teknisk kursus. Kursus i sund mad til børn. Workshop om køn Betingelser: Produktion betales tilbage med produktion 1:1, symaskiner dog i penge. Man skal gå til kurserne. Man skal danne en lokalafdeling af Si Mujer. Projektudførende org: SiMujer (nicaraguansk NGO), stiftet 1999, arbejder i 8 kommuner og 5 landsbyer i denne kommune. Der er en lønnet direktør i kommunen. Hele landsbyen Landsbyens gruppe 2 og 3 Alle bønder der vil overgå til mere højtydende malkekvæg. Mindst 20 i landsbyen skal gå med. Rent drikkevand, undgå usundt grisekød og vand, røgfri køkkener ril kvinderne. 4 unge amerikanere vil lede landsbyen i at bygge latriner til alle i landsbyen der har behov Bygge et drikkevandssystem med 50 vandhaner (5 huse per hane). 50 Røgfri brændekomfurer Landsbyen skal lave en vandkomite, lave behovsundersøgelse. Beboere skal grave grøfter, latrinhuller, bygge/slæbe under amerikanernes ledelse. Den amerikanske gruppe Faith for Health. Få mere ud af din majsmark bliv uafhængif g af kemilkalier! Uddannelse af 20 bønder som promotorer: vandkonservering, jordkonservering, organisk gødning og insektgifte, pløjning, diversificering, eksperimenteren. Tilbyder såsædsprøver i nye afgræder, tekniske kurser. Mulighed for adgang til små lån. Love ikke at brænde marken, vende jorden i stedet, hak ukrudtet, lave jordkonserveringsarbejder, gå til kurserne, giv din viden videre. UNAG (bondeforeningen) Læg produktionen om til malkekvæg og tjen flere penge. Lån til ny besætning (kalve og kæer), avlsfobedring (tyre), forbedring af græsgange). Landbrugsteknikerrådgivning. Salgskanal via mælkelastbil fra mejeriet. Man skal låne til mindst 100 køer og 20 bønder. Man skal stille 15% af kapitalen selv. Garantere kvalitet. Man skal melde sig ind i det kommunale kvægkooperativ,som formidler lånene. Man skal stille garanti i fast ejendom. IDR (statens landbrugsudviklingsinstitut) via den private bank BANPRO. 50 familier i landsbyen, fortrinsvis gruppe 4. Bliv selvforsynende med din fødevareproduktion! En produktionspluspakke med: 1 drægtig ko, 4 grislinger, 1 hane og 10 høns, grøntsagsfrø, såsæd til 1 ha bønner. 4 familier får en orne. 1 familie får en tyr. Familierne skal officielt være landsbyens fattigste uanset politisk tilhørsforhold. Kun CPC kan indstille familier til programmet. Lanbdrugsministeriet i koordinering med CPC.

9 Hvad siger rygtet om dem? Man skal ikke være uenig med den lokale koordinator. Hun vil helst bestemme selv. Ved ikke meget om lanbdbrug. Grisene dør sommetider, tomaterne passer ikke til zonen. De tager det ikke så tungt med, om man ikke kan betale tilbage. Donor Oxfam, Care De er evangelicos. De tre gange de har været i landsbyen har de indledt med et bønnemøde. Vandenginøren ved, hvad han gør. Det er præsten fra Iglesia de Dios der har fået dem til landsbyen og som skal være formand for vandkomiteen. Faith for Health USA, North Carolina Conference of Missionaries for the Word of God, John Chambers Circle of Healing (på kabel TV og 42 stationer i 30 stater i USA). UNAG er sandinister. Der var problemer med en lånekasse, som vist nok kun formanden så noget til. Banken er en hård negl. Renterne er til at betale, men kun hvis man faktisk opnår mængde og kvalitet som ventet. Swissaid. Verdensbanken Venezuela. Ikke andet end at CPC, det er da det samme som sandinistpartiet. Programmet har ingen ansatte i kommunen de kommer inde fra Jinotega. Ham som kommer er Jinotegas partisekretær, han var i Forsvarets Efteretningstjeneste under krigen.

10 Opgaven I er landsbyen El Quitamajuches udviklingsråd. Hvilke to projekter skal i satse på? Det er landsbyrådets opgave at nå til enighed om to projekter, som I vil søge donorerne om. Fordel rollerne imellem jer. Det gør ikke noget, at alle har læst alles rollekort - i en landsby er der ingen hemmeligheder alligevel! Det er sjovest, hvis I kan lave to landsbyråd. Sorter evt nogle af rollerne fra... Der skal være en eller to donorrepræsentanter (evt holdlederne). De deler projekterne imellem sig og tænker lidt over, hvilke interesser de vil hyppe i hvert. Sæt dig ind i din rolle og tænk igennem, hvad din rolle og stillingtagen vil være i landsbyrådet. Hvilke projekter vil du støtte, om nogen? Eller hvilke leder vil du støtte, om nogen? Hvem kan du bede om hjælp? Eller skal du snarere vente på, at nogen kommer og beder dig om støtte til deres ide. Vil du egentlig allerhelst vare blive hjemme med en flaske rom? Første møde: donorerne præsenterer projekterne for landsbyrådet/ene og svarer på uddybende spørgsmål (hvis du som donor ikke kender svaret, så find på det donorer tæver ikke og de ved alt!). Lobbyperiode: efter mødet går landsbyens og diskuterer med sig selv. De ledende kræfter prøver måske lidt korridorpolitik af for at sikre sig et flertal, eller allerhelst for at at sikre enighed og undgå kævl og konflikt. Måske snakker de også med donorene om det ene eller det andet projekt kan tilpasses landsbyens behov bedre. Andet møde: landsbyrådet mødes, diskuterer og skal enstemmigt vælge tre projekter. Bagefter diskuteres de forslag, man er blevet enige om. Var det de bedste for landsbyen? For hvem i landsbyen? Var det nogen der blev røvrendt?

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Runde 2 1. Hvilket af de nedennævnte problemer vil normalt være det mindste for landsbykvinder i mange u-lande? A) Der er for langt til indkøbsmuligheder.

Læs mere

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort en afgift der ellers tilfalder staten, kan du give videre til verdens fattigste Det vil være en stor støtte for vores arbejde blandt verdens

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11.

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11. Spilguide Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. -. Lav en eller to grupper spillere - højest 5 spillere i hver. Fortæl spillerne at de skal arbejde sammen om at vælge, hvad en landsby i

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden Danmark for 125 a r siden Danmark var for 125 år siden et lille land med 2,5 millioner indbyggere. Langt de fleste boede på landet, men mange var begyndt at flytte til de store byer som København og Århus

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet Tekster: Zak 9,9-10, Fil 2,5-11, Matt 21,1-9. Salmer: 176: Se, hvor nu Jesus træder (mel.: Min død er mig til gode) 177: Kom, sandhedskonge (mel.: Her ser jeg da et lam at gå) 172: Se, vi går op til Jerusalem

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene:

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene: Familien Danmark Tema: Familieliv Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Hvor er Michael Svarer professor? Hvad viser Michaels Svarers forskning? Hvornår finder vi typisk vores partner? Hvor mange

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

ARVEN EFTER DIG. giv livet videre. Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt.

ARVEN EFTER DIG. giv livet videre. Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt. ARVEN EFTER DIG giv livet videre Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt 1 2 ET TESTAMENTE ER SUND FORNUFT Når du åbner denne folder, er det nok ikke første gang,

Læs mere

DREJEBOG. En dag i Naromuro. Din rolle som lærer BØRN GØR EN FORSKEL. Afrikansk lærer EN DAG I NAROMURO

DREJEBOG. En dag i Naromuro. Din rolle som lærer BØRN GØR EN FORSKEL. Afrikansk lærer EN DAG I NAROMURO DREJEBOG BØRN GØR EN FORSKEL EN DAG I NAROMURO En dag i Naromuro Formålet med denne dag er, at eleverne oplever, hvordan dagen forløber i en afrikansk landsby, Naromuro, og hvordan køn påvirker ens dag.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra

I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra alverdens lande. 14 IVÆRKSÆTTEREN NOVEMBER 2006 Lærerindens

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Livsgrundlag og produktion. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt efter, hvor

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Vi fik sat Mena på en stol tog hendes hånd og bad hende fortælle os sin historie.

Vi fik sat Mena på en stol tog hendes hånd og bad hende fortælle os sin historie. Sagsnummer: 26 Navn: Medesan Mena Alder: 82 Ansøgt om: Hjælp til ALT Ansøgt om beløb Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 2.100 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 Afholdte udgifter herefter pause se forklaring

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Lys over Mali Solceller til Malis skoler. Folkecenter for Renewable Energy www.folkecenter.net Mali Folkecenter www.malifolkecenter.org.

Lys over Mali Solceller til Malis skoler. Folkecenter for Renewable Energy www.folkecenter.net Mali Folkecenter www.malifolkecenter.org. Lys over Mali Solceller til Malis skoler Ligesom det var samfundet, der i sin tid sørgede for, at befolkningen i industrilandene fik adgang til elektricitet, kan man ikke forvente, at de fattigste af alle

Læs mere

Alaska september 2012

Alaska september 2012 Alaska september 2012 Indianer slik (tørret og røget laks i strimler med skind på bagsiden) serveret med æble både og appelsinstykker møjsommeligt pillet af Joe. Man gnaver laksen af skindet, mens man

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Hjælp til børn, som har mistet alt

Hjælp til børn, som har mistet alt Bispedømmets Fasteaktion 2009 Hjælp til børn, som har mistet alt Millioner af børn i det sydlige Afrika er blevet forældreløse på grund af AIDS og andre sygdomme. Du kan være med til at hjælpe 100 forældreløse

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Temaer Huguenotternes hverdag i deres koloni. Troen og menighedens betydning for den enkelte. Forfølgelsen af huguenotterne efter Nantesediktets ophævelse 1685.

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet:

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Odense gågaden - En hjemløs råber efter mig føler mig lidt utilpas hvad vil han. han ville bare snakke så jeg

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 1,19-28

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 1,19-28 1 4.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 18. december 2016 kl. 10.00. Salmer: 90/gloria og 80/76,v.1-2/91//86/439/71/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /93. Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens

Læs mere

Kultur og Samfund. Familie og Hverdag. TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder

Kultur og Samfund. Familie og Hverdag. TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder Familie og Hverdag TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder Lad eleverne skrive sætninger om deres familie ved hjælp af ordene herunder. De kan også skrive lidt om deres hverdag. Under temaet Liberias børn

Læs mere

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden.

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden. Vores sidste rejse startede den 8. sept. 2016. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi gerne ville undgå komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

DM-Aid... når helt ud

DM-Aid... når helt ud DM-Aid... når helt ud DM-Aid 2015 DM-Aid 10 års jubilæum Nadeem Niwaz Bestyrelsesformand 2005-2015 10 år er der gået siden DM-Aid blev stiftet. 10 gode år, hvor vi har lært meget gennem medgang og modgang,

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo

Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo Takkebrev fra AMPO TONDTENGA, minikatalog 2008-2009 Kære trofaste Lions venner i Danmark i klubberne: Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo Endnu engang

Læs mere

Forkyndelsesmateriale om Helte

Forkyndelsesmateriale om Helte Forkyndelsesmateriale om Helte Overordnet forløb: Oplæg til Tema Sang M&L nr. 23 Voxpop Menneskesøn fra Tarzan Heltestationen Refleksion Bøn Sang M&L nr. 86 Oplæg til tema (1 min) Fortælleren kommer ind

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Digteren H. C. Andersen skrev i 1854: Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt. Væggene lidt skæve stå, ruderne er ganske små, osv. "Stensballehus" Verslinjerne

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015

Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015 Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015 Dette unikke sted udlejes normalt fra marts til og med november. Til max. 2 personer i min. 1 uge. Huset er på 38 m2. Lille stue, soveværelse, køkken og bad.

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Personaer af patienter

Personaer af patienter Personaer af patienter Persona: Et fiktivt eksempel på en patient, som illustrerer patientens udfordringer og andre ting, man skal være opmærksom på, når man skal udvikle løsninger til den pågældende patientgruppe

Læs mere

Rejsebrev nr. 4 4. februar 2013

Rejsebrev nr. 4 4. februar 2013 Rejsebrev nr. 4 4. februar 2013 Som nogle af jer ved, har vi kontakt med to protestantiske børnehjem. Et, der ligger tæt på, hvor vi bor fast, og et, der ligger i Melaya, et afsides område et par timers

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

På jagt efter historiske fortællinger i. Den Fynske Landsby årgang. Billederne er hentet fra wikipedia

På jagt efter historiske fortællinger i. Den Fynske Landsby årgang. Billederne er hentet fra wikipedia På jagt efter historiske fortællinger i Den Fynske Landsby 5.- 6.årgang Billederne er hentet fra wikipedia Velkommen I Den Fynske landsby ser det ud på samme måde, som der kan have set ud i 1800-tallet.

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt Følg Rikkes kamp for at tabe 30 kilo Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt at sige nej til mad På trods af alle gode intentioner og et solidt team af eksperter i ryggen, har tallet på vægten ikke

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Overordnet kløft Viden Penge Konkret kløft Nutid hvordan bridger IP? Fortid hvilke erfaringer har IP med sig? Hvem kan IP tale økonomi

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Temaer Overlevelse i det fremmede Emigration (udvandring) til Danmark? Bosætning i Danmark? Vilkår og betingelser. Spiloplæg Den unge huguenot

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

AFSLUTTENDE OPGAVE. Lad Grønsted forblive Grøn

AFSLUTTENDE OPGAVE. Lad Grønsted forblive Grøn AFSLUTTENDE OPGAVE Lad Grønsted forblive Grøn Lad Grønsted forblive Grøn Indledning Til dette afsluttende projekt har jeg valgt at fokusere på udemiljøet i en park, og om hvordan et godt udemiljø kan påvirke

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Det er måske en god og brugbar indgang til historien om kvinden - og de kvinder, jeg gerne vil tale om i dag.

Det er måske en god og brugbar indgang til historien om kvinden - og de kvinder, jeg gerne vil tale om i dag. Først vil jeg gerne takke Soroptimisterne for indbydelsen til at tale til jer i dag, mens vi allerede kan glæde os over det nye egetræ, der får fat, slår rod, vokser til, bliver frugtbart og giver styrke,

Læs mere

Hvad ved du om dine naboer?

Hvad ved du om dine naboer? Naboer Hvad ved du om dine naboer? Hvilke(t) job de har 73% Hvilken uddannelse de har 45% Hvilken social baggrund de har 38% Hvilken religion de tilhører Hvem deres omgangskreds er 27% 27% Hvor meget de

Læs mere

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Kristian Gade Marts 2015 Prioriteter i 2014/2015 EU s landbrugsreform Lov om hold af kvæg Miljøteknologi og moderniseringsstøtte Ammoniak og metan Veterinærområdet

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere