Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien"

Transkript

1 Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien 21. juni 2005 Seks måneder er nu gået siden den ekstremt kraftige tsunami ramte dele af Sydøstasien og efterlod forfærdelige spor af ødelæggelser og menneskelige lidelser. I løbet af få dage efter den 26. december 2004, hvor katastrofen indtraf, begyndte Médecins Sans Frontières (MSF) at arbejde side om side med nationale tiltag for at sikre ofrene medicinsk assistance, fødevarer, rent vand, husly og andre basale fornødenheder. Størstedelen af MSF s indsats koncentreredes i de hårdt ramte samfund i Indonesien og Sri Lanka, men også i Thailand og Indien ydede MSF katastrofehjælp. MSF vurderede ligeledes behovet for akut nødhjælp i Malaysia, Myanmar, Bangladesh og Somalia, men fandt ikke udækkede behov i de områder. MSF har på nuværende tidspunkt afsluttet direkte tsunami-relaterede projekter i de ramte områder på nær i Indien og har omprioriteret indsatsen i Indonesien. 93 internationale og 650 nationale nødhjælpsarbejdere arbejder fortsat i de ramte områder i Indonesien (89 internationale og 637 nationale) og i Indien (4 internationale og 29 nationale). MSF er en medicinsk nødhjælpsorganisation og vurderer derfor ikke, at det er vores opgave at involvere os i langsigtede udviklingsprogrammer, eller storstilede renoverings- og genopbygningsprojekter, hvilket der stadig er behov for mange steder. MSF yder fortsat assistance til ofre for tsunamien i Indonesien og Indien hovedsagelig i form af psykologhjælp. Samtidig forsøger MSF at hjælpe befolkningen i Ache-provinsen, der pga. fortsatte interne uroligheder, har begrænset eller ingen adgang til basal sundhedspleje. 1. Overblik over seks måneders indsats Den første indsats, kronologi: Sri Lanka, 27. december: Vurdering af aktuelle behov og akut nødhjælp. Sydlige Indien, 27. december: Vurdering af aktuelle behov efterfulgt af projekter indtil den 4. januar Malaysia, 27. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. Indonesien, 28. december: Vurdering af aktuelle behov og akut nødhjælp. Thailand, 29. december Vurdering af aktuelle behov efterfulgt af katastrofehjælp på hospitaler til og med 30. december. Myanmar, 30. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. Andaman Islands, Indien, 31. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. INDONESIEN Ifølge oplysninger fra den Indonesiske regering er der til dato fundet dødsofre, og mennesker savnes stadig i Ache-provinsen. Det skønnes at er hjemløse.

2 Den første umiddelbare indsats. Et MSF hold af otte frivillige bestående af blandt andre tre sygeplejersker og to læger ankom til Banda Aceh, lokal-hovedstaden, den 28. december. De medbragte 3,5 tons akut medicinsk nødhjælpsudstyr. Som det første oprettedes en medicinsk klinik i byen, og ved hjælp helikopter evalueredes situationen, og redningsaktioner gennemførtes straks i Banda Aceh og i områder langs den vestlige og nordøstlige kyst af Aceh provinsen. Næsten 200 tons medicinsk nødhjælp, vand-, sanitets- og redningsudstyr såvel som dusinvis af yderligere MSF frivillige (læger, sygeplejersker, psykologer, logistikere samt vand- og sanitetsfolk) ankom til Aceh i løbet af ugen efter flodbølgen. I løbet af den første uge: MSF ydede både medicinsk og sanitær bistand på et af de større hospitaler i Banda Aceh Drev mobile medicinske klinikker i opsamlingslejre flere steder i byen. Tilknyttede psykologer til de mobile klinikker. Gennemførte flere end konsultationer i løbet af otte dage (snitsår, luftvejsinfektioner, diarré, hudsygdomme og behandling for chok) Etablering af vandtanke og systemer i lejrene og på hospitalet Uddeling af ligposer Langs kysterne havde MSF mobile medicinske klinikker, evakuerede med helikopter mennesker i akut behov for behandling, udførte psykologhjælp og uddelte fødevarer, presenninger og andet medicin- og nødhjælpsudstyr. I den anden uge af indsatsen arbejdede MSF på to andre distrikts-hospitaler i Meulaboh og Sigli og udleverede familietelte, køkkenudstyr, værktøj osv. til ofre langs hele vestkysten. MSF-hold blev ligeledes sendt til Simeulue Island og Banyak Archipelago for at vurdere situationen der. Efter et nyt undersøisk jordskælv ramte Nias Island den 28. marts 2005 uddelte MSF telte og nødhjælpsudstyr i Tuhenberua-distriktet på øens nordøstlige del. MSF fortsatte med at øge indsatsen hovedsagelig i form af psykologhjælp og gennemførte stivkrampevaccinationer i takt med at antallet af inficerede steg. NUVÆRENDE INDSATS Behovet for fortsat psykologhjælp betragtes stadig som stort i Aceh, og næsten alle MSF projekter omfatter derfor dette element. Vand- og sanitetsforholdene i lejrene for de hjemløse er også i fokus, specielt under kraftige regnskyl. MSF har overdraget de fleste vand- og sanitetsprojekter men overvåger fortsat for store sygdomsudbrud. MSF forsøger nu at give ofre adgang til basal sundhedspleje i en række områder, hvor menneskene ellers har ingen eller begrænset adgang til det som følge af interne stridigheder.

3 MSF står i dag for medicinske (M) og ikke-medicinske (N) programmer i 6 distrikter: Banda Aceh, Aceh Barat, Pidie, Aceh Utara, Aceh Barat Daya og Simeulue Banda Aceh: Lhokseumawe (M) Psykologhjælp (M) Psykologhjælp - Vaccination Aceh Barat (lamno) - Malaria overvågning og beredskab (M) Psykologhjælp (N) Vand- og sanitet - Medicinsk klinik (renoveret) - Distribution af ikke-fødevarehjælp - Kirurgi - Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet - To præfabrikerede sundhedsklinikker - Mobil klinik Biruen (Meulaboh) - Vaccination (mæslinger og andet) (M) Fire sundhedsklinikker - TB - Psykologhjælp (N) Vand- og sanitet - Vaccination - Distribution af ikke-fødevarehjælp (N) Vand- og sanitet - Uddannelse af personale - Distribution af ikke-fødevarehjælp i Sundhedsministeriet - Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet Aceh Barat Daya (M) Psykologhjælp Pidie-distriktet (Sigli) - Mæslinge- og stivkrampevaccination (M) Assistance til to hospitaler (kirurgi (N) Distribution af ikke-fødevarehjælp og pleje efter operative indgreb) - Bygning af huse - Tre mobile klinikker til fjerntliggende - Renovering af midlertidige områder sundhedscentre - Tre sundhedsklinikker Support til klinik-netværk - Psykologhjælp på traume-centret i Sigli Simeulue (M) Psykologhjælp - Mæslingevaccination - epidemiologiske undersøgelser og early warning varslingssystemer (N) Vand- og sanitet MSF s INDSATS GENNEM 6 MÅNEDER (Se bilag for detaljeret overblik for hvert område)

4 Medicinsk nødhjælp Total antal medicinske konsultationer: ca Otte Specialklinikker Fire mobile medicinske klinikker To kirurgiske programmer Support til to hospitaler Support til flere end 50 almene sundhedsenheder Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet Omfattende renoveringer af klinikker og enheder herunder affaldshåndtering Væsentligste sygdomsbillede: luftvejsinfektioner, hudinfektioner, diarré, traumer Distribution Efter ankomsten til Aceh i slutningen af december distribuerede MSF titusindvis af ikkefødevare artikler til mennesker, der havde mistet alt som følge af tsunamien. Dette omfattede køkken- og hygiejneudstyr, telte og tæpper ja alt, hvad ofrene havde behov for, indtil midlertidigt husly kunne etableres. MSF udleverer fortsat udstyr til hjælp for genopbyggelse eller nyopførelse af boliger, ligesom MSF i et mindre omfang har været involveret i bygning af både og boliger. Psykologhjælp MSF vurderede, at der var betydeligt behov for psykologhjælp. MSF har derfor tilbudt dette til ofre, der led af posttraumatisk stress syndrom som følge af tsunamien og sandsynligvis ligeledes som følge af de vedvarende interne konflikter i området. Indsatsen omfatter fællesaktiviteter (madlavning, bådebyggeri ), gruppediskussioner og individuel terapi for både voksne og børn. Alt sammen gennemført af både internationale og nationale psykologer. Uddannelse i psykologiske anliggender af ledere af lokalsamfund, religiøse ledere, skoleledere, andre NGO er og medarbejdere i Sundhedsministeriet. Etablering af reference- og videresendelsesnetværk blandt medarbejdere i sundhedsministeriet. Mange af aktiviteterne er knyttet til den medicinske indsats både ved mobile og stationære klinikker. I gennemsnit udføres 32 individuelle konsultationer pr. måned. Vaccinationskampagner Mæslinge- og stivkrampevaccinationer blev organiseret og gennemført i syv distrikter og omfattede flere end mennesker. MSF planlægger at gennemføre yderligere mæslingevaccinationer i lejrene i Sigli. I forbindelse med mæslingevaccinationskampagnerne udleveredes A-vitamin og i visse områder blev børn under to år desuden behandlet for orm. Vand og sanitet

5 MSF leverede rent vand til de mange hjemløse ved brug af tankbiler, etablering af vandtanke og rensning eller konstruktion af vandbrønde. I hundredvis af latriner blev oprettet og håndtering af affald blev organiseret for klinikker og hospitaler. Mange af disse aktiviteter har MSF nu overdraget til andre aktører. Early warning varslingssystemer og epidemiologiske undersøgelser Da vand- og sanitetsforholdene i de fleste lejre stadig er dårlige, overvåger mobile MSF-hold lejrene for at kunne gribe ind i tilfælde af eventuelle store sygdomsudbrud (kolera, mæslinger, malaria, dengue feber). Det nødvendige medicinske udstyr ligger parat i Banda Aceh og i Jakarta, og medarbejdere i Sundhedsministeriet trænes i at kunne identificere og rapportere om sygdomstilfælde. MSF står desuden for uddannelse i generel hygiejne. SRI LANKA MSF udførte akut medicinsk nødhjælp ved brug af mobile klinikker og på eksisterende faciliteter og distribuerede rent drikkevand og nødhjælpsartikler i løbet af de første uger efter katastrofen. I den efterfølgende fase forsøgte MSF at hjælpe de hårdest ramte og udsatte mennesker med at rydde hus-parcellerne, så de kunne genopbygge deres hjem. MSF uddelte rent drikkevand, forbedrede de sanitære forhold, renoverede og etablerede brønde og latriner, udleverede fiskenet og grej (i Batticaloa-regionen) og byggede semi-permanente huse for 180 familier i Tangallaregionen. I det samme område på sydkysten etablerede MSF et ambulatorium og oprettede midlertidigt husly for hjemløse familier. I den nærved liggende by, Matara, assisterede MSF flere end hjemløse mennesker og stod for driften af mobile medicinske klinikker. Et ambulatorium blev ligeledes oprettet i Hambantoa i nærheden. Da den akutte medicinske nødhjælp var gennemført, organiserede MSF et netværk af lokale læger med det formål at kunne yde psykologhjælp til de mange mennesker, der var traumatiserede efter tsunamien og dens følger. I Ampara og Killinochi tilbød MSF psykologhjælp gennem samarbejde med den lokale NGO Shade indtil slutningen af april måned. INDIEN Som følge af en hurtig indsats fra regeringen og mobilisering i lokalsamfundene blev det meste af behovet for akut medicinsk nødhjælp dækket i landet. Det gennemgående problem for mange lokalsamfund var den psykologiske traumatisering, hvor mange led af Post Traumatisk Stress Syndrom. Af den grund tilbød MSF assistance i Cuddalore- og Nagappatinam-distrikterne i form af uddannelse af lokale NGO frivillige til rådgivere og assistenter, der kunne bistå professionelt uddannede psykologer. I Tamil Nadu i det sydlige Indien uddannede MSF medicin-studerende til at kunne identificere mennesker med fysiske sundhedsproblemer og/eller psykologiske traumer i lejre for hjemløse, så disse mennesker hurtigere ville modtage hjælp. De medicin-studerende rapporterede desuden om eventuelle uopfyldte behov for anden hjælp. Endelig stod MSF for driften af en mobil medicinsk klinik, hvorfra der gennemførtes medicinske konsultationer og rapporteredes om de mest traumatiserede overlevende efter tsunamien.

6 Et hold bestående af fire internationale og 29 nationale nødhjælpsarbejdere arbejder fortsat med at udføre psykologhjælp i Cuddalore, Nagappatinam og Tamil Nadu, og MSF driver en mobil medicinsk klinik i Tamil Nadu. THAILAND Generelt oplevedes det thailandske nødhjælpsberedskab som velorganiseret og hurtigt fungerende. MSF besluttede at forbedre situationen for de burmesiske arbejdere, som var blevet ramt af katastrofen. Flere end burmesiske indvandrere er registrerede som arbejdere i seks provinser langs vestkysten i det sydlige Thailand. Men det skønnes at helt op til burmesere lever i området. Omkring burmesere var savnede efter tsunamien havde ramt området, og mange flere var havnet i en vanskelig situation, fordi de enten havde mistet vigtige personlige papirer eller deres job som følge af kollaps i turistindustrien. MSF samarbejder på nuværende tidspunkt på at gennemføre offentlige sundhedsworkshops for at informere indvandrere fra forskellige områder i Phang Nga-provinsen om helbreds- og sanitetsanliggender og for at hjælpe burmeserne med at få adgang til den pleje, de måtte have behov for. 2. Finansielt overblik efter 6 måneder MSF Internationalt Gennem en ekstraordinær vilje til at hjælpe ofrene for flodbølge-katastrofen modtog MSF på verdensplan 105 millioner Euro. Ved udgangen af april 2005 havde MSF anvendt 17,9 millioner Euros på tsunami-relaterede projekter i det sydlige Asien. Totalt vil MSF formentlig anvende omkring 24,5 millioner Euro i 2004 og 2005 på aktiviteter i de katastroferamte områder. MSF operationelle budget MSF udgifter (ultimo april) Indien M 0,54 Indien M 0,29 Indonesien M 19,51 Indonesien M 13,61 Malaysia M 0,20 Malaysia M 0,05 Sri Lanka M 4,11 Sri Lanka M 3,88 Thailand M 0,11 Thailand M 0,06 Total M 24,47 Total M 17,89 Den store generøsitet blandt hundredetusinder af donorer over hele verden gjorde det muligt for MSF at begynde at yde medicinsk nødhjælp og opfylde andre behov i de værst ramte områder i Indien, Sri Lanka, Thailand og i andre lande blot 48 timer efter tsunamien. Mindre end en uge efter tsunamien, vurderede MSF i nogle lande, at vi allerede da havde modtaget tilstrækkelige økonomiske midler til at dække de nødhjælpsaktiviteter, vi fandt ville være sandsynlige at kunne gennemføre. Derfor anmodede MSF donorer om at stoppe indbetalingerne til at støtte dette specifikke nødhjælpsprojekt. I stedet opfordrede vi til at støtte vores arbejde med at udføre medicinsk nødhjælp i forbindelse med andre katastrofer og til at støtte vores arbejde for at hjælpe befolkninger, der er påvirkede af fortsatte stridigheder i lande som DR Congo, Somalia, eller i Darfur-regionen i Sudan. MSF-kontorer over hele verden begyndte også at tage kontakt til private donorer for at få tilladelse til at benytte deres donationer til støtte for vores nødhjælpsindsatser andre steder i

7 verden. Denne proces er stadig i gang, men et flertal af donorerne har indtil videre accepteret at støtte vores arbejde andre steder. 52 % af midlerne, der oprindeligt var tiltænkt ofrene for tsunamien kan således nu benyttes til støtte for MSF s nødhjælpsarbejde over store dele af verden. MSF ønsker at af-øremærke yderligere 23,5 % af donationerne og 1 % er blevet tilbagebetalt efter ønske fra donorerne. Fundraising status (ultimo maj) Indsamlede midler M 105,4 100% Midler af-øremærkede eller om-dirrigerede til andre kriser M 55,0 52% Tilbagebetale midler M 1,2 1% Tilbageværende øremærkede midler M 49,2 47% Midler der ønskes af-øremærket M 24,7 23,5% Operationelt budget M 24,5 23,5% MSF er overordentlig taknemmelig for den hidtil usete strøm af private donationer, som vi har modtaget efter flodbølge-katastrofen, og vi vil fortsat anvende de indkomne midler til at yde medicinsk nødhjælp og psykologhjælp til ofrene i de berørte områder. Samtidig er vi meget beærede over den tillid, vores støtter har vist os ved at tillade MSF at anvende de midler, de har støttet os med, til projekter, hvor der er størst behov for det. Vi er af den overbevisning, at åbenhed overfor vores donorer omkring, hvorledes vi anvender vores indsamlede midler, er essentiel, da det er donorernes støtte, der gør det muligt for MSF at mindske lidelserne for de mest udsatte i de værste konflikter og efter de værste katastrofer over hele verden.

8 Bilag: Indonesien, seks måneders indsats i detaljer MEDICISNK NØDHJÆLP Banda Aceh: Total antal konsultationer pr. uge: 1-5 = 2.184; ingen nuværende medicinske aktiviteter. Meulaboh: Total antal konsultationer pr. uge: 1-5 = Uge 6 - d.d.: Total antal medicinske konsultationer Support til fire sundhedsklinikker Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet Lamno: Total antal medicinske konsultationer: Renovering af sundhedsklinik til at indeholde operationsstue og sengeafsnit med plads til 17 patienter Kirurgisk og anæstesi ledelse ved gennemsnitligt 10 operationer/uge Opførelse af to præfabrikerede almene sundhedsklinikker Drift af en daglig mobil medicinsk klinik i lejre, landsbyer og barakker Tuberkulose behandling: 30 nye patienter i løbet af to måneder Sigli: Antal mennesker der vurderedes at have behov for nødhjælp: Total antal medicinske konsultationer: Renovering og drift af tre sundhedsklinikker og fire medicinske enheder Support til udstationerede sundhedsposter Opførelse af to præfabrikerede almene sundhedsklinikker Drift af to daglige mobile medicinske klinikker i to lejre for hjemløse og fem interneringslejre Aktiviteter i fjerntliggende områder Vedvarende vurdering af behov for assistance til tre forældreløse børn Support til hospitalet i Sigli og fra tid til anden support til mobil klinik: operationspåklædning, fire senge til intensiv afdelingen, introduktion af kirurgisk expat hold, fremskaffelse af kirurgiske instrumenter Beurenoun: Support til hospitalet: sengeafsnit med plads til 15 patienter åbnet I gennemsnit 8-10 patienter indlagt og et stigende antal ambulante konsultationer Deltids mobile klinikker i fem sundhedscentre og et apotek Simeuleue: Opførelse af tre midlertidige sundhedscentre og to mere planlagt

9 UDDELING Banda Aceh: 500 par støvler og handsker til forebyggelse af stivkrampeinfektioner ligposer Lamno: Værktøj (hammere, søm, save, handsker) til hjemløse mennesker, der vender tilbage til ødelagte landsbyer Omkring 140 både Meulaboh og Lhokseumawe telte hygiejne pakker (håndklæder, sæbe, vaskemidler, tandbørster, kamme) Værktøj (hammere, søm, save, handsker) Tusindevis af køkken pakker, vanddunke, lygter, sove underlag, sæbe Sigli: Telte, værktøj og renoveringsmaterialer til familier i perioden fra januar til marts Telte, værktøj og renoveringsmaterialer til familier efter Nias-jordskælvet Konstruktion af 81 både Selatan, Simeuleue, Teluk Dalam, Salang, Tepua Barat: Hygiejne pakker, myggenet, tæpper, bygningspakker, presenninger til familier PSKYKOLOGHJÆLP Banda Aceh: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet MSF psykologer til stede på to klinikker på ugebasis Nyåbnet mental-center til individuel terapi Fælles aktiviteter/gruppe diskussioner i fem forskellige områder for hjemløse Omfattende uddannelse i psykologiske anliggender Lamno: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet og udvikling af referencesystem Psykolog til stede i MSF mental-center og tilknyttet mobil medicinsk klinik for individuel terapi Aktiviteter i fjerntliggende områder; skoler, lejre, barakker og landsbyer Fælles aktiviteter (bådebyggeri) og diskussioner

10 Sigli: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet og udvikling af referencesystem To-tre psykologer i tre mental-centre og tilknyttet mobile klinikker Terapeutiske konsultationer gennemført siden marts i landsbyer, hvor mennesker vender tilbage efter ophold i lejre Mental-center åbnet med tre individuelle konsultationsrum Opsyn med udgivelsen af bog, som er produceret af religiøse ledere og indeholder kapitler omhandlende håndtering af psykosomatiske og psykiske symptomer Fællesaktiviteter med lærere og elever i Orphan s House Konsultationer i Sigli: på hospitalet og i traume-centret Konsultationer i Beurenoun: på hospitalet og på sundheds-center Meulaboh: 289 konsultationer siden januar Individuel og/eller fællesaktiviteter i fem forskellige sundheds-centre Udlevering af undervisningsmateriale og workshops på gymnasier Lhoksemawe Tre traume-centre til individuelle konsultationer Gruppeterapi og individuelle konsultationer ude i lokalsamfundene Simeuleue og Barat Daya: Første vurdering af mental-tilstanden i Simeuleue i marts 2005 Et program i Labuhan Bakti, om kort tid også i Sinabang Ingen individuelle konsultationer Fokusgruppe diskussioner og sociale aktiviteter Forsat vurdering af den generelle mental-tilstand i Blangpidie og Aceh Barat Daya VACCINATIONSKAMPAGNER Mæslinger Stivkrampe Simeuleue Aceh Barat Daya Aceh Selatan Banda Aceh 322 Lamno Sigli Meulaboh 1.636

11 VAND OG SANITET Simeuleue: Vand- og sanitetsarbejder for flere end 900 hushold Vandtankbiler, konstruktion af vandtanke og damme, rensning af brønde, latriner Aceh Barat Daya: Vand- og sanitetsarbejder for to hospitaler, ingen nuværende aktiviteter Lamno: Oprettelse af latriner i flere end 20 ødelagte landsbyer Vedvarende vandleverancer med tankbiler til to lejre for hjemløse Renovering af affaldssystem, vand- og sanitetsforholdene i sundheds-centret Sigli: Indledende support til vand- og sanitetsarbejder for 16 lejre, der huser mennesker 15 vandtanke installeret Affaldssystemer etableret i syv lejre Oprettelse af 35 latriner Meulaboh: mennesker har nydt godt af arbejdet 190 brønde er renset, tre brønde er renoveret eller bygget Oprettelse af 113 latriner 12 vandtanke installeret og forsyning med vandtankebiler Brønde, vandboringer, dræningssystemer og affaldssystemer til for sundhedscentre Lhoksemawe: Omkring har nydt godt af arbejdet med rensning af brønde Omkring har nydt godt af arbejdet med vandforsyning 281 brønde er renset To brønde er blevet genetableret 39 vandudleveringssteder/tankvogne dagligt EARLY WARNING OG EPIDEMIOLOGISKE UNDERSØGELSER Meulaboh og Lhoksemawe: Akut nødhjælpslager i Banda Aceh: nødhjælpspakker, kolera-kits, vaccinationsudstyr Fortsat vurdering af behov, træning i brug af og udlevering at ACT-medicin (artesemin-containing cobination therapy) til behandling af malaria

12 Simeuleue: Samarbejdede med lokale sundhedsmyndigheder om etablering af et Early Warning System (EWS) og om at forstærke det epidemiologiske overvågnings system (ESS), som Sundhedsministeriet havde opsat efter tsunamien. Ansvaret for EWS er nu givet tilbage til sundhedsministeriet Bidrog med at indsamle ugentlige data fra under-distrikterne Jakarta, Lamno og Sigli: Akut nødhjælpslager i Jakarta Systematisk indhentning af data og uddannelse i hygiejneanliggender i lejre og landsbyer og ved brug af mobile klinikker Akutte nødhjælps guidelines og lagre tilpasset specifikke lokale behov

TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS

TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS Lad fortiden hvile, og se fremad! Sådan er det gængse syn i Banda Aceh, der af alle steder blev hårdest ramt, da flodbølgen kom. En

Læs mere

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND ÅRSRAPPORT

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND ÅRSRAPPORT LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND Kristianiagade 8 2100 København Ø Danmark CVR-nr. 17 01 00 77 ÅRSRAPPORT 2005 13. regnskabsår 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Påtegning og erklæring Ledelsespåtegning 2 Revisionspåtegning

Læs mere

Knuste kvinder. Det gik dine penge til De danske bidrag til Læger uden Grænser reddede mange liv i 2006. Læs hvordan dine penge blev brugt.

Knuste kvinder. Det gik dine penge til De danske bidrag til Læger uden Grænser reddede mange liv i 2006. Læs hvordan dine penge blev brugt. Nr. 71 okt. 2007NYHEDSJOURNALEN NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Knuste kvinder Foto: Pep Bonet Voldtægt efterlader tusinder af kvinder udstødte, ydmygede og ødelagte. Det gik dine penge

Læs mere

Evaluering af den samlede danske håndtering af flodbølgekatastrofen i Asien

Evaluering af den samlede danske håndtering af flodbølgekatastrofen i Asien Evaluering af den samlede danske håndtering af flodbølgekatastrofen i Asien Udenrigsministeriet, den 24. maj 2005 Indholdsfortegnelse Resumé 1. Indledning og metode 1 2. Analyse og konklusioner 5 2.1 Borgerserviceindsatsen

Læs mere

Livet efter tsunamien

Livet efter tsunamien Livet efter tsunamien fire unge fra indonesien fortæller Lærervejledning d+ Titel: Livet i tsunamiens ruiner fire unge fra Indonesien fortæller, lærervejledning Materialet består af: En elevbog, en lærervejledning,

Læs mere

Gidsler i en humanitær katastrofe. Interview med dansk sygeplejerske i Syrien. Syrien: Tidslinje over konflikten. Borgerkrigen i Syrien:

Gidsler i en humanitær katastrofe. Interview med dansk sygeplejerske i Syrien. Syrien: Tidslinje over konflikten. Borgerkrigen i Syrien: journalen Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark 93 April 203 Interview med dansk sygeplejerske i Syrien Syrien: Tidslinje over konflikten Borgerkrigen i Syrien: Gidsler i en humanitær katastrofe Enkel,

Læs mere

DANMARK SERBIEN KOSOVO GEORGIEN MONTENEGRO TYRKIET SYRIEN TUNESIEN JORDAN LIBYEN MALI NIGER SUDAN DJIBOUTI BURKINA FASO

DANMARK SERBIEN KOSOVO GEORGIEN MONTENEGRO TYRKIET SYRIEN TUNESIEN JORDAN LIBYEN MALI NIGER SUDAN DJIBOUTI BURKINA FASO Årsrapport ÅRSRAPPORT 2014 DFH tilstedeværelse i 2014 DFH/DDG kontor DFH støtte DANMARK SERBIEN UKRAINE RUSLAND NORDKAUKASUS MONTENEGRO KOSOVO GEORGIEN TUNESIEN LIBYEN TYRKIET SYRIEN LIBANON IRAK JORDAN

Læs mere

forord Per Stig Møller Udenrigsminister

forord Per Stig Møller Udenrigsminister årsberetning 2004 forord Globaliseringen er kommet for at blive. Flodbølgekatastrofen anden juledag viste, at ulykker selv i fjerne egne kan have direkte konsekvenser for mange danske familier. Med globale

Læs mere

NÅR KATASTROFEN RAMMER

NÅR KATASTROFEN RAMMER NÅR KATASTROFEN RAMMER FEBRUAR 2004 NR. 67 UDKOMMER 4 GANGE ÅRLIGT UDGIVES AF ASF-DANSK FOLKEHJÆLP TLF: 54 60 74 00 FAX 54 60 73 99 E-MAIL: asf@asf.dk HJEMMESIDE: www.asf.dk Læs mere om vores internationale

Læs mere

Bestyrelsen beretning Masangas Venner General forsamling 24.03.2009

Bestyrelsen beretning Masangas Venner General forsamling 24.03.2009 Bestyrelsen beretning Masangas Venner General forsamling 24.03.2009 1 Indholdsfortegnelse. 1. Generelt om bestyrelsen og bestyrelsen arbejde Side 3 2. Containere Side 5 3. Samarbejdspartnere Side 6 4.

Læs mere

Ulla Tørnæs, Udviklingsminister

Ulla Tørnæs, Udviklingsminister Fra MÅL til resultater i dansk udviklingsbistand Regeringen har gjort det til sin mærkesag at opnå bedre resultater for hver bistandskrone. Det handler i høj grad om at effektivisere og fokusere bistanden.

Læs mere

Vold mod kvinder. Initiativer og anbefalinger til bekæmpelse af vold mod kvinder

Vold mod kvinder. Initiativer og anbefalinger til bekæmpelse af vold mod kvinder Vold mod kvinder Initiativer og anbefalinger til bekæmpelse af vold mod kvinder Status og forslag til national handlingsplan fra den tværministerielle arbejdsgruppe om vold mod kvinder og handel med mennesker

Læs mere

Journalen. Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark Nr. 88 December 2011

Journalen. Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark Nr. 88 December 2011 Journalen Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark Nr. 88 December 2011 1 Indhold Et tog snegler sig igennem slumområdet Kibera i Kenyas hovedstad Nairobi. Halvdelen af verdens befolkning bor i dag i byer,

Læs mere

1986-2011 REHABILITERINGSCENTER FOR TORTUROFRE

1986-2011 REHABILITERINGSCENTER FOR TORTUROFRE 1986-2011 REHABILITERINGSCENTER FOR TORTUROFRE J Y L L A N D Indledning I løbet af 1985 kom der 250 iranske flygtninge til Sønderjylland, og der var på det tidspunkt en forventning i Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Mirjams brønde redder masai-by Mirjam Bjerre sørger for vand til Tanzanias masaier i et område på størrelse med Langeland.

Mirjams brønde redder masai-by Mirjam Bjerre sørger for vand til Tanzanias masaier i et område på størrelse med Langeland. Mikael Jarnvig og fadderbørn Læs bagsiden Vand stopper krig Læs side 3 Akuthjælp i katastrofer Læs side 4-5 Undertrykte piger får uddannelse Læs side 7 Firehjulstrækkeren humper gennem et terræn af dybe

Læs mere

Miniprojekter 2013-2014

Miniprojekter 2013-2014 Miniprojekter 2013-2014 Forord side 3 Bolivia Fundicion San Gabriel side 4 Bolivia Manos Solidarios, Cochabamba side 5 Bolivia Provinsen Chuqiuisaca side 6 Burkina Faso ABPAM side 7 Burkina Faso AMPO side

Læs mere

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Marts 2010 Center for Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N Projekt VoksenADHD En midtvejsevaluering af et projekt

Læs mere

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND ÅRSRAPPORT

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND ÅRSRAPPORT LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND Bernstorffsvej 20 2900 Hellerup Gentofte CVR-nr. 17 01 00 77 ÅRSRAPPORT 2003 11. regnskabsår INDHOLDSFORTEGNELSE Oplysninger om fonden 1 Ledelsesberetning Ledelsesberetning 2 Projekter

Læs mere

Udgivelsesdato: 8. marts 2007

Udgivelsesdato: 8. marts 2007 Handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker 2007-2010 Udgivelsesdato: 8. marts 2007 Udgave, oplag: 1. udgave, 1.000 stk. Trykt version: ISBN-13: 978-87-91292-94-1 Elektronisk version: ISBN-13:

Læs mere

Evaluering af projekt Forebyggelse af genindlæggelser en fælles indsats

Evaluering af projekt Forebyggelse af genindlæggelser en fælles indsats Januar 2015 Region Hovedstaden Evaluering af projekt Forebyggelse af genindlæggelser en fælles indsats Udarbejdet af Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse Evaluering af projekt Forebyggelse af genindlæggelser

Læs mere

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND ÅRSRAPPORT

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND ÅRSRAPPORT LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND Kristianiagade 8 2100 København Ø Danmark CVR-nr. 17 01 00 77 ÅRSRAPPORT 2004 12. regnskabsår 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Påtegning og erklæring Ledelsespåtegning 2 Revisionspåtegning

Læs mere

MIDTVEJSNOTAT EXIT PROSTITUTION THERESA FRØKJÆR DYRVIG AGNETE ASLAUG KJÆR GUNVOR CHRISTENSEN

MIDTVEJSNOTAT EXIT PROSTITUTION THERESA FRØKJÆR DYRVIG AGNETE ASLAUG KJÆR GUNVOR CHRISTENSEN MIDTVEJSNOTAT EXIT PROSTITUTION THERESA FRØKJÆR DYRVIG AGNETE ASLAUG KJÆR GUNVOR CHRISTENSEN KØBENHAVN 2014 EXIT PROSTITUTION Afdelingsleder: Kræn Blume Jensen Afdelingen for socialpolitik og velfærdsydelser

Læs mere

Kortlægning af. Krisecentrene i Grønland

Kortlægning af. Krisecentrene i Grønland Kortlægning af Krisecentrene i Grønland Rapporten er udarbejdet af Mælkebøttecentret 07/2013 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Resumé... 3 Definition og fakta om vold... 4 Krisecentres

Læs mere

KOLOFON. Ansvarshavende redaktør Michael G. Nielsen

KOLOFON. Ansvarshavende redaktør Michael G. Nielsen Årsberetning 2010 KOLOFON Læger uden Grænser (MSF) Kristianiagade 8 2100 København Ø Telefon : 39 77 56 00 e-mail : info@msf.dk Læger uden Grænsers hjemmeside : www.msf.dk Læger uden Grænser på Facebook

Læs mere

RAPPORT EVALUERING AF DEN FRIVILLIGE GÆLDS- RÅDGIVNING

RAPPORT EVALUERING AF DEN FRIVILLIGE GÆLDS- RÅDGIVNING Til Socialministeriet Dato September 2011 RAPPORT EVALUERING AF DEN FRIVILLIGE GÆLDS- RÅDGIVNING RAPPORT EVALUERING AF DEN FRIVILLIGE GÆLDSRÅDGIVNING INDHOLD 1. Indledning 1 1.1 Om evalueringen 1 1.2 Puljen

Læs mere

BEREDSKAB FOR PANDEMISK INFLUENZA, DEL II: Vejledning til regioner og kommuner

BEREDSKAB FOR PANDEMISK INFLUENZA, DEL II: Vejledning til regioner og kommuner BEREDSKAB FOR PANDEMISK INFLUENZA, DEL II: Vejledning til regioner og kommuner 2013 Beredskab for pandemisk influenza, del II: Vejledning til regioner og kommuner Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Kontaktrejserapport Tamil Nadu, Indien 2009

Kontaktrejserapport Tamil Nadu, Indien 2009 Kontaktrejserapport Tamil Nadu, Indien 2009 U-landsforeningen Svalerne Af Helle Vinther Kristensen og Tommy FalkeØje Indholdsfortegnelse Resumé.. side 3 Partnere.. side 6 Nye NGOer, der har søgt om støtte.

Læs mere

akutboliger for unge hjemløse på Frederiksberg et alternativ til herberg

akutboliger for unge hjemløse på Frederiksberg et alternativ til herberg akutboliger for unge hjemløse på Frederiksberg et alternativ til herberg unge lejlighederne tilbuddet M unge Udarbejdet i August 2014 Grafisk design Tryk lindevangen Ida Weinholt og Max Wettendorff bostøttemedarbejdere

Læs mere

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Enheden for Brugerundersøgelser Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet

Læs mere

World Society for the Protection of Animals. Årsberetning 2011

World Society for the Protection of Animals. Årsberetning 2011 World Society for the Protection of Animals Årsberetning 2011 WSPA Danmark Årsberetning 2011 April 2012 Tekst: Janne Bruvoll Layout: BahneDesign Tryk: CJ Grafik ApS Fotos: WSPA: Forsiden og side 2, 4-5,

Læs mere