Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien"

Transkript

1 Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien 21. juni 2005 Seks måneder er nu gået siden den ekstremt kraftige tsunami ramte dele af Sydøstasien og efterlod forfærdelige spor af ødelæggelser og menneskelige lidelser. I løbet af få dage efter den 26. december 2004, hvor katastrofen indtraf, begyndte Médecins Sans Frontières (MSF) at arbejde side om side med nationale tiltag for at sikre ofrene medicinsk assistance, fødevarer, rent vand, husly og andre basale fornødenheder. Størstedelen af MSF s indsats koncentreredes i de hårdt ramte samfund i Indonesien og Sri Lanka, men også i Thailand og Indien ydede MSF katastrofehjælp. MSF vurderede ligeledes behovet for akut nødhjælp i Malaysia, Myanmar, Bangladesh og Somalia, men fandt ikke udækkede behov i de områder. MSF har på nuværende tidspunkt afsluttet direkte tsunami-relaterede projekter i de ramte områder på nær i Indien og har omprioriteret indsatsen i Indonesien. 93 internationale og 650 nationale nødhjælpsarbejdere arbejder fortsat i de ramte områder i Indonesien (89 internationale og 637 nationale) og i Indien (4 internationale og 29 nationale). MSF er en medicinsk nødhjælpsorganisation og vurderer derfor ikke, at det er vores opgave at involvere os i langsigtede udviklingsprogrammer, eller storstilede renoverings- og genopbygningsprojekter, hvilket der stadig er behov for mange steder. MSF yder fortsat assistance til ofre for tsunamien i Indonesien og Indien hovedsagelig i form af psykologhjælp. Samtidig forsøger MSF at hjælpe befolkningen i Ache-provinsen, der pga. fortsatte interne uroligheder, har begrænset eller ingen adgang til basal sundhedspleje. 1. Overblik over seks måneders indsats Den første indsats, kronologi: Sri Lanka, 27. december: Vurdering af aktuelle behov og akut nødhjælp. Sydlige Indien, 27. december: Vurdering af aktuelle behov efterfulgt af projekter indtil den 4. januar Malaysia, 27. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. Indonesien, 28. december: Vurdering af aktuelle behov og akut nødhjælp. Thailand, 29. december Vurdering af aktuelle behov efterfulgt af katastrofehjælp på hospitaler til og med 30. december. Myanmar, 30. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. Andaman Islands, Indien, 31. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. INDONESIEN Ifølge oplysninger fra den Indonesiske regering er der til dato fundet dødsofre, og mennesker savnes stadig i Ache-provinsen. Det skønnes at er hjemløse.

2 Den første umiddelbare indsats. Et MSF hold af otte frivillige bestående af blandt andre tre sygeplejersker og to læger ankom til Banda Aceh, lokal-hovedstaden, den 28. december. De medbragte 3,5 tons akut medicinsk nødhjælpsudstyr. Som det første oprettedes en medicinsk klinik i byen, og ved hjælp helikopter evalueredes situationen, og redningsaktioner gennemførtes straks i Banda Aceh og i områder langs den vestlige og nordøstlige kyst af Aceh provinsen. Næsten 200 tons medicinsk nødhjælp, vand-, sanitets- og redningsudstyr såvel som dusinvis af yderligere MSF frivillige (læger, sygeplejersker, psykologer, logistikere samt vand- og sanitetsfolk) ankom til Aceh i løbet af ugen efter flodbølgen. I løbet af den første uge: MSF ydede både medicinsk og sanitær bistand på et af de større hospitaler i Banda Aceh Drev mobile medicinske klinikker i opsamlingslejre flere steder i byen. Tilknyttede psykologer til de mobile klinikker. Gennemførte flere end konsultationer i løbet af otte dage (snitsår, luftvejsinfektioner, diarré, hudsygdomme og behandling for chok) Etablering af vandtanke og systemer i lejrene og på hospitalet Uddeling af ligposer Langs kysterne havde MSF mobile medicinske klinikker, evakuerede med helikopter mennesker i akut behov for behandling, udførte psykologhjælp og uddelte fødevarer, presenninger og andet medicin- og nødhjælpsudstyr. I den anden uge af indsatsen arbejdede MSF på to andre distrikts-hospitaler i Meulaboh og Sigli og udleverede familietelte, køkkenudstyr, værktøj osv. til ofre langs hele vestkysten. MSF-hold blev ligeledes sendt til Simeulue Island og Banyak Archipelago for at vurdere situationen der. Efter et nyt undersøisk jordskælv ramte Nias Island den 28. marts 2005 uddelte MSF telte og nødhjælpsudstyr i Tuhenberua-distriktet på øens nordøstlige del. MSF fortsatte med at øge indsatsen hovedsagelig i form af psykologhjælp og gennemførte stivkrampevaccinationer i takt med at antallet af inficerede steg. NUVÆRENDE INDSATS Behovet for fortsat psykologhjælp betragtes stadig som stort i Aceh, og næsten alle MSF projekter omfatter derfor dette element. Vand- og sanitetsforholdene i lejrene for de hjemløse er også i fokus, specielt under kraftige regnskyl. MSF har overdraget de fleste vand- og sanitetsprojekter men overvåger fortsat for store sygdomsudbrud. MSF forsøger nu at give ofre adgang til basal sundhedspleje i en række områder, hvor menneskene ellers har ingen eller begrænset adgang til det som følge af interne stridigheder.

3 MSF står i dag for medicinske (M) og ikke-medicinske (N) programmer i 6 distrikter: Banda Aceh, Aceh Barat, Pidie, Aceh Utara, Aceh Barat Daya og Simeulue Banda Aceh: Lhokseumawe (M) Psykologhjælp (M) Psykologhjælp - Vaccination Aceh Barat (lamno) - Malaria overvågning og beredskab (M) Psykologhjælp (N) Vand- og sanitet - Medicinsk klinik (renoveret) - Distribution af ikke-fødevarehjælp - Kirurgi - Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet - To præfabrikerede sundhedsklinikker - Mobil klinik Biruen (Meulaboh) - Vaccination (mæslinger og andet) (M) Fire sundhedsklinikker - TB - Psykologhjælp (N) Vand- og sanitet - Vaccination - Distribution af ikke-fødevarehjælp (N) Vand- og sanitet - Uddannelse af personale - Distribution af ikke-fødevarehjælp i Sundhedsministeriet - Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet Aceh Barat Daya (M) Psykologhjælp Pidie-distriktet (Sigli) - Mæslinge- og stivkrampevaccination (M) Assistance til to hospitaler (kirurgi (N) Distribution af ikke-fødevarehjælp og pleje efter operative indgreb) - Bygning af huse - Tre mobile klinikker til fjerntliggende - Renovering af midlertidige områder sundhedscentre - Tre sundhedsklinikker Support til klinik-netværk - Psykologhjælp på traume-centret i Sigli Simeulue (M) Psykologhjælp - Mæslingevaccination - epidemiologiske undersøgelser og early warning varslingssystemer (N) Vand- og sanitet MSF s INDSATS GENNEM 6 MÅNEDER (Se bilag for detaljeret overblik for hvert område)

4 Medicinsk nødhjælp Total antal medicinske konsultationer: ca Otte Specialklinikker Fire mobile medicinske klinikker To kirurgiske programmer Support til to hospitaler Support til flere end 50 almene sundhedsenheder Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet Omfattende renoveringer af klinikker og enheder herunder affaldshåndtering Væsentligste sygdomsbillede: luftvejsinfektioner, hudinfektioner, diarré, traumer Distribution Efter ankomsten til Aceh i slutningen af december distribuerede MSF titusindvis af ikkefødevare artikler til mennesker, der havde mistet alt som følge af tsunamien. Dette omfattede køkken- og hygiejneudstyr, telte og tæpper ja alt, hvad ofrene havde behov for, indtil midlertidigt husly kunne etableres. MSF udleverer fortsat udstyr til hjælp for genopbyggelse eller nyopførelse af boliger, ligesom MSF i et mindre omfang har været involveret i bygning af både og boliger. Psykologhjælp MSF vurderede, at der var betydeligt behov for psykologhjælp. MSF har derfor tilbudt dette til ofre, der led af posttraumatisk stress syndrom som følge af tsunamien og sandsynligvis ligeledes som følge af de vedvarende interne konflikter i området. Indsatsen omfatter fællesaktiviteter (madlavning, bådebyggeri ), gruppediskussioner og individuel terapi for både voksne og børn. Alt sammen gennemført af både internationale og nationale psykologer. Uddannelse i psykologiske anliggender af ledere af lokalsamfund, religiøse ledere, skoleledere, andre NGO er og medarbejdere i Sundhedsministeriet. Etablering af reference- og videresendelsesnetværk blandt medarbejdere i sundhedsministeriet. Mange af aktiviteterne er knyttet til den medicinske indsats både ved mobile og stationære klinikker. I gennemsnit udføres 32 individuelle konsultationer pr. måned. Vaccinationskampagner Mæslinge- og stivkrampevaccinationer blev organiseret og gennemført i syv distrikter og omfattede flere end mennesker. MSF planlægger at gennemføre yderligere mæslingevaccinationer i lejrene i Sigli. I forbindelse med mæslingevaccinationskampagnerne udleveredes A-vitamin og i visse områder blev børn under to år desuden behandlet for orm. Vand og sanitet

5 MSF leverede rent vand til de mange hjemløse ved brug af tankbiler, etablering af vandtanke og rensning eller konstruktion af vandbrønde. I hundredvis af latriner blev oprettet og håndtering af affald blev organiseret for klinikker og hospitaler. Mange af disse aktiviteter har MSF nu overdraget til andre aktører. Early warning varslingssystemer og epidemiologiske undersøgelser Da vand- og sanitetsforholdene i de fleste lejre stadig er dårlige, overvåger mobile MSF-hold lejrene for at kunne gribe ind i tilfælde af eventuelle store sygdomsudbrud (kolera, mæslinger, malaria, dengue feber). Det nødvendige medicinske udstyr ligger parat i Banda Aceh og i Jakarta, og medarbejdere i Sundhedsministeriet trænes i at kunne identificere og rapportere om sygdomstilfælde. MSF står desuden for uddannelse i generel hygiejne. SRI LANKA MSF udførte akut medicinsk nødhjælp ved brug af mobile klinikker og på eksisterende faciliteter og distribuerede rent drikkevand og nødhjælpsartikler i løbet af de første uger efter katastrofen. I den efterfølgende fase forsøgte MSF at hjælpe de hårdest ramte og udsatte mennesker med at rydde hus-parcellerne, så de kunne genopbygge deres hjem. MSF uddelte rent drikkevand, forbedrede de sanitære forhold, renoverede og etablerede brønde og latriner, udleverede fiskenet og grej (i Batticaloa-regionen) og byggede semi-permanente huse for 180 familier i Tangallaregionen. I det samme område på sydkysten etablerede MSF et ambulatorium og oprettede midlertidigt husly for hjemløse familier. I den nærved liggende by, Matara, assisterede MSF flere end hjemløse mennesker og stod for driften af mobile medicinske klinikker. Et ambulatorium blev ligeledes oprettet i Hambantoa i nærheden. Da den akutte medicinske nødhjælp var gennemført, organiserede MSF et netværk af lokale læger med det formål at kunne yde psykologhjælp til de mange mennesker, der var traumatiserede efter tsunamien og dens følger. I Ampara og Killinochi tilbød MSF psykologhjælp gennem samarbejde med den lokale NGO Shade indtil slutningen af april måned. INDIEN Som følge af en hurtig indsats fra regeringen og mobilisering i lokalsamfundene blev det meste af behovet for akut medicinsk nødhjælp dækket i landet. Det gennemgående problem for mange lokalsamfund var den psykologiske traumatisering, hvor mange led af Post Traumatisk Stress Syndrom. Af den grund tilbød MSF assistance i Cuddalore- og Nagappatinam-distrikterne i form af uddannelse af lokale NGO frivillige til rådgivere og assistenter, der kunne bistå professionelt uddannede psykologer. I Tamil Nadu i det sydlige Indien uddannede MSF medicin-studerende til at kunne identificere mennesker med fysiske sundhedsproblemer og/eller psykologiske traumer i lejre for hjemløse, så disse mennesker hurtigere ville modtage hjælp. De medicin-studerende rapporterede desuden om eventuelle uopfyldte behov for anden hjælp. Endelig stod MSF for driften af en mobil medicinsk klinik, hvorfra der gennemførtes medicinske konsultationer og rapporteredes om de mest traumatiserede overlevende efter tsunamien.

6 Et hold bestående af fire internationale og 29 nationale nødhjælpsarbejdere arbejder fortsat med at udføre psykologhjælp i Cuddalore, Nagappatinam og Tamil Nadu, og MSF driver en mobil medicinsk klinik i Tamil Nadu. THAILAND Generelt oplevedes det thailandske nødhjælpsberedskab som velorganiseret og hurtigt fungerende. MSF besluttede at forbedre situationen for de burmesiske arbejdere, som var blevet ramt af katastrofen. Flere end burmesiske indvandrere er registrerede som arbejdere i seks provinser langs vestkysten i det sydlige Thailand. Men det skønnes at helt op til burmesere lever i området. Omkring burmesere var savnede efter tsunamien havde ramt området, og mange flere var havnet i en vanskelig situation, fordi de enten havde mistet vigtige personlige papirer eller deres job som følge af kollaps i turistindustrien. MSF samarbejder på nuværende tidspunkt på at gennemføre offentlige sundhedsworkshops for at informere indvandrere fra forskellige områder i Phang Nga-provinsen om helbreds- og sanitetsanliggender og for at hjælpe burmeserne med at få adgang til den pleje, de måtte have behov for. 2. Finansielt overblik efter 6 måneder MSF Internationalt Gennem en ekstraordinær vilje til at hjælpe ofrene for flodbølge-katastrofen modtog MSF på verdensplan 105 millioner Euro. Ved udgangen af april 2005 havde MSF anvendt 17,9 millioner Euros på tsunami-relaterede projekter i det sydlige Asien. Totalt vil MSF formentlig anvende omkring 24,5 millioner Euro i 2004 og 2005 på aktiviteter i de katastroferamte områder. MSF operationelle budget MSF udgifter (ultimo april) Indien M 0,54 Indien M 0,29 Indonesien M 19,51 Indonesien M 13,61 Malaysia M 0,20 Malaysia M 0,05 Sri Lanka M 4,11 Sri Lanka M 3,88 Thailand M 0,11 Thailand M 0,06 Total M 24,47 Total M 17,89 Den store generøsitet blandt hundredetusinder af donorer over hele verden gjorde det muligt for MSF at begynde at yde medicinsk nødhjælp og opfylde andre behov i de værst ramte områder i Indien, Sri Lanka, Thailand og i andre lande blot 48 timer efter tsunamien. Mindre end en uge efter tsunamien, vurderede MSF i nogle lande, at vi allerede da havde modtaget tilstrækkelige økonomiske midler til at dække de nødhjælpsaktiviteter, vi fandt ville være sandsynlige at kunne gennemføre. Derfor anmodede MSF donorer om at stoppe indbetalingerne til at støtte dette specifikke nødhjælpsprojekt. I stedet opfordrede vi til at støtte vores arbejde med at udføre medicinsk nødhjælp i forbindelse med andre katastrofer og til at støtte vores arbejde for at hjælpe befolkninger, der er påvirkede af fortsatte stridigheder i lande som DR Congo, Somalia, eller i Darfur-regionen i Sudan. MSF-kontorer over hele verden begyndte også at tage kontakt til private donorer for at få tilladelse til at benytte deres donationer til støtte for vores nødhjælpsindsatser andre steder i

7 verden. Denne proces er stadig i gang, men et flertal af donorerne har indtil videre accepteret at støtte vores arbejde andre steder. 52 % af midlerne, der oprindeligt var tiltænkt ofrene for tsunamien kan således nu benyttes til støtte for MSF s nødhjælpsarbejde over store dele af verden. MSF ønsker at af-øremærke yderligere 23,5 % af donationerne og 1 % er blevet tilbagebetalt efter ønske fra donorerne. Fundraising status (ultimo maj) Indsamlede midler M 105,4 100% Midler af-øremærkede eller om-dirrigerede til andre kriser M 55,0 52% Tilbagebetale midler M 1,2 1% Tilbageværende øremærkede midler M 49,2 47% Midler der ønskes af-øremærket M 24,7 23,5% Operationelt budget M 24,5 23,5% MSF er overordentlig taknemmelig for den hidtil usete strøm af private donationer, som vi har modtaget efter flodbølge-katastrofen, og vi vil fortsat anvende de indkomne midler til at yde medicinsk nødhjælp og psykologhjælp til ofrene i de berørte områder. Samtidig er vi meget beærede over den tillid, vores støtter har vist os ved at tillade MSF at anvende de midler, de har støttet os med, til projekter, hvor der er størst behov for det. Vi er af den overbevisning, at åbenhed overfor vores donorer omkring, hvorledes vi anvender vores indsamlede midler, er essentiel, da det er donorernes støtte, der gør det muligt for MSF at mindske lidelserne for de mest udsatte i de værste konflikter og efter de værste katastrofer over hele verden.

8 Bilag: Indonesien, seks måneders indsats i detaljer MEDICISNK NØDHJÆLP Banda Aceh: Total antal konsultationer pr. uge: 1-5 = 2.184; ingen nuværende medicinske aktiviteter. Meulaboh: Total antal konsultationer pr. uge: 1-5 = Uge 6 - d.d.: Total antal medicinske konsultationer Support til fire sundhedsklinikker Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet Lamno: Total antal medicinske konsultationer: Renovering af sundhedsklinik til at indeholde operationsstue og sengeafsnit med plads til 17 patienter Kirurgisk og anæstesi ledelse ved gennemsnitligt 10 operationer/uge Opførelse af to præfabrikerede almene sundhedsklinikker Drift af en daglig mobil medicinsk klinik i lejre, landsbyer og barakker Tuberkulose behandling: 30 nye patienter i løbet af to måneder Sigli: Antal mennesker der vurderedes at have behov for nødhjælp: Total antal medicinske konsultationer: Renovering og drift af tre sundhedsklinikker og fire medicinske enheder Support til udstationerede sundhedsposter Opførelse af to præfabrikerede almene sundhedsklinikker Drift af to daglige mobile medicinske klinikker i to lejre for hjemløse og fem interneringslejre Aktiviteter i fjerntliggende områder Vedvarende vurdering af behov for assistance til tre forældreløse børn Support til hospitalet i Sigli og fra tid til anden support til mobil klinik: operationspåklædning, fire senge til intensiv afdelingen, introduktion af kirurgisk expat hold, fremskaffelse af kirurgiske instrumenter Beurenoun: Support til hospitalet: sengeafsnit med plads til 15 patienter åbnet I gennemsnit 8-10 patienter indlagt og et stigende antal ambulante konsultationer Deltids mobile klinikker i fem sundhedscentre og et apotek Simeuleue: Opførelse af tre midlertidige sundhedscentre og to mere planlagt

9 UDDELING Banda Aceh: 500 par støvler og handsker til forebyggelse af stivkrampeinfektioner ligposer Lamno: Værktøj (hammere, søm, save, handsker) til hjemløse mennesker, der vender tilbage til ødelagte landsbyer Omkring 140 både Meulaboh og Lhokseumawe telte hygiejne pakker (håndklæder, sæbe, vaskemidler, tandbørster, kamme) Værktøj (hammere, søm, save, handsker) Tusindevis af køkken pakker, vanddunke, lygter, sove underlag, sæbe Sigli: Telte, værktøj og renoveringsmaterialer til familier i perioden fra januar til marts Telte, værktøj og renoveringsmaterialer til familier efter Nias-jordskælvet Konstruktion af 81 både Selatan, Simeuleue, Teluk Dalam, Salang, Tepua Barat: Hygiejne pakker, myggenet, tæpper, bygningspakker, presenninger til familier PSKYKOLOGHJÆLP Banda Aceh: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet MSF psykologer til stede på to klinikker på ugebasis Nyåbnet mental-center til individuel terapi Fælles aktiviteter/gruppe diskussioner i fem forskellige områder for hjemløse Omfattende uddannelse i psykologiske anliggender Lamno: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet og udvikling af referencesystem Psykolog til stede i MSF mental-center og tilknyttet mobil medicinsk klinik for individuel terapi Aktiviteter i fjerntliggende områder; skoler, lejre, barakker og landsbyer Fælles aktiviteter (bådebyggeri) og diskussioner

10 Sigli: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet og udvikling af referencesystem To-tre psykologer i tre mental-centre og tilknyttet mobile klinikker Terapeutiske konsultationer gennemført siden marts i landsbyer, hvor mennesker vender tilbage efter ophold i lejre Mental-center åbnet med tre individuelle konsultationsrum Opsyn med udgivelsen af bog, som er produceret af religiøse ledere og indeholder kapitler omhandlende håndtering af psykosomatiske og psykiske symptomer Fællesaktiviteter med lærere og elever i Orphan s House Konsultationer i Sigli: på hospitalet og i traume-centret Konsultationer i Beurenoun: på hospitalet og på sundheds-center Meulaboh: 289 konsultationer siden januar Individuel og/eller fællesaktiviteter i fem forskellige sundheds-centre Udlevering af undervisningsmateriale og workshops på gymnasier Lhoksemawe Tre traume-centre til individuelle konsultationer Gruppeterapi og individuelle konsultationer ude i lokalsamfundene Simeuleue og Barat Daya: Første vurdering af mental-tilstanden i Simeuleue i marts 2005 Et program i Labuhan Bakti, om kort tid også i Sinabang Ingen individuelle konsultationer Fokusgruppe diskussioner og sociale aktiviteter Forsat vurdering af den generelle mental-tilstand i Blangpidie og Aceh Barat Daya VACCINATIONSKAMPAGNER Mæslinger Stivkrampe Simeuleue Aceh Barat Daya Aceh Selatan Banda Aceh 322 Lamno Sigli Meulaboh 1.636

11 VAND OG SANITET Simeuleue: Vand- og sanitetsarbejder for flere end 900 hushold Vandtankbiler, konstruktion af vandtanke og damme, rensning af brønde, latriner Aceh Barat Daya: Vand- og sanitetsarbejder for to hospitaler, ingen nuværende aktiviteter Lamno: Oprettelse af latriner i flere end 20 ødelagte landsbyer Vedvarende vandleverancer med tankbiler til to lejre for hjemløse Renovering af affaldssystem, vand- og sanitetsforholdene i sundheds-centret Sigli: Indledende support til vand- og sanitetsarbejder for 16 lejre, der huser mennesker 15 vandtanke installeret Affaldssystemer etableret i syv lejre Oprettelse af 35 latriner Meulaboh: mennesker har nydt godt af arbejdet 190 brønde er renset, tre brønde er renoveret eller bygget Oprettelse af 113 latriner 12 vandtanke installeret og forsyning med vandtankebiler Brønde, vandboringer, dræningssystemer og affaldssystemer til for sundhedscentre Lhoksemawe: Omkring har nydt godt af arbejdet med rensning af brønde Omkring har nydt godt af arbejdet med vandforsyning 281 brønde er renset To brønde er blevet genetableret 39 vandudleveringssteder/tankvogne dagligt EARLY WARNING OG EPIDEMIOLOGISKE UNDERSØGELSER Meulaboh og Lhoksemawe: Akut nødhjælpslager i Banda Aceh: nødhjælpspakker, kolera-kits, vaccinationsudstyr Fortsat vurdering af behov, træning i brug af og udlevering at ACT-medicin (artesemin-containing cobination therapy) til behandling af malaria

12 Simeuleue: Samarbejdede med lokale sundhedsmyndigheder om etablering af et Early Warning System (EWS) og om at forstærke det epidemiologiske overvågnings system (ESS), som Sundhedsministeriet havde opsat efter tsunamien. Ansvaret for EWS er nu givet tilbage til sundhedsministeriet Bidrog med at indsamle ugentlige data fra under-distrikterne Jakarta, Lamno og Sigli: Akut nødhjælpslager i Jakarta Systematisk indhentning af data og uddannelse i hygiejneanliggender i lejre og landsbyer og ved brug af mobile klinikker Akutte nødhjælps guidelines og lagre tilpasset specifikke lokale behov

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care DanAid DanAdopt Danish Society for International Child Care 29. oktober 2014 Dan-Aid er DanAdopts hjælpeafdeling, hvis opgave bl.a. er at indsamle penge til humanitære formål i de lande, hvor DanAdopt

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS

TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS Lad fortiden hvile, og se fremad! Sådan er det gængse syn i Banda Aceh, der af alle steder blev hårdest ramt, da flodbølgen kom. En

Læs mere

Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads 16, 1. ASF Dansk Folkehjælp Industriparken 4

Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads 16, 1. ASF Dansk Folkehjælp Industriparken 4 TEREJA II Projektbeskrivelse om forbedrede sanitære forhold på udvalgte skoler i det nordlige Tanzania i forbindelse med hygiejneundervisningsprogram for skolebørn Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads

Læs mere

Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010

Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010 Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010 Den 12. januar 2010 blev Haiti ramt af et voldsomt jordskælv med enorme ødelæggelser til følge. I løbet af få uger efter katastrofen besluttede FrikirkeNets

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

En gave for livet. Læger uden Grænser i dit testamente

En gave for livet. Læger uden Grænser i dit testamente En gave for livet Læger uden Grænser i dit testamente En gave med en særlig værdi Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser (MSF). Når mennesker betænker os i deres testamente,

Læs mere

MØDET MED. Baggrund INDSATS AF SANNE PEDERSEN, MICHAEL LINDE OG ANETTE LORENTZEN

MØDET MED. Baggrund INDSATS AF SANNE PEDERSEN, MICHAEL LINDE OG ANETTE LORENTZEN INDSATS AF SANNE PEDERSEN, MICHAEL LINDE OG ANETTE LORENTZEN Baggrund De tre forfattere bag artiklen var alle med i indsatsgruppen, der rejste til Phuket. Herudover deltog Tommy Holm som koordinator. Falck

Læs mere

PHUKET OG TIDEN EFTER

PHUKET OG TIDEN EFTER INTERVENTION AF ANETTE DAM LORENTZEN, MICHAEL LINDE OG SANNE PEDERSEN PHUKET OG TIDEN EFTER Metoder, intervention og etik i arbejdet med de ramte af flodbølgekatastrofen i Phuket og efterfølgende i Danmark

Læs mere

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde Kirurgisk uddannelsesprogram for hoveduddannelse i almen medicin kirurgisk afdeling Køge Roskilde Forord. Den kirurgiske del af uddannelsen i Almen Medicin skal sikre opfyldelsen af den tilhørende del

Læs mere

Ugandas bange børn. Et virkeligt mareridt hver nat En humanitær krise har hærget det nordlige Uganda i snart 20 år. Det er børnene, der lider mest.

Ugandas bange børn. Et virkeligt mareridt hver nat En humanitær krise har hærget det nordlige Uganda i snart 20 år. Det er børnene, der lider mest. Nr. 63 marts 2006NYHEDSJOURNALEN NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Ugandas bange børn Foto: Sven Torfinn Hver nat forlader 7.000 børn deres hjem for at søge sikkerhed i Gulu i Uganda af

Læs mere

Forsvarsministeriets vurdering af eget beredskab

Forsvarsministeriets vurdering af eget beredskab Forsvarsministeriet og dets myndigheders evaluering af indsatsen i forbindelse med tsunamikatastrofen i Sydøstasien i perioden fra den 26. december 2004 til den 10. januar 2005. Forsvarsministeriets første

Læs mere

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Navn: Emily Stacey Prince Evt. rejsekammerat: Malene Anusha Christensen Hjem-institution: University College Nordjylland Holdnummer: H08V

Læs mere

Flygtninge i Danmark og Verden. 20 marts 2014

Flygtninge i Danmark og Verden. 20 marts 2014 Side 1 Flygtninge i Danmark og Verden 20 marts 2014 Foreningen for tosprogede børns vilkår 27.03.2014 AK/Flygtningedebat Side 2 Side Dansk Flygtningehjælp Den største danske NGO Hvor: Vi arbejder i 36

Læs mere

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R 2 0 0 6 P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R Stolpegård BEHANDLING AF: ANGST DEPRESSION SPISEFORSTYRRELSER PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER PSYKISKE VANSKELIGHEDER, DER KNYTTER SIG TIL STRESS OG TRAUMER.

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Vurdering, formulering og planlægning af behandling af psykologisk traumatiserede personer Læringsmål At beskrive

Læs mere

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Baggrund WHO forudser, at psykisk sygdom de kommende år vil rykke op på andenpladsen over de meste belastende sygdomme både for den enkelte og for samfundet.

Læs mere

Et sammenhængende e-sundhedsvæsen i hele Grønland

Et sammenhængende e-sundhedsvæsen i hele Grønland Et sammenhængende e-sundhedsvæsen i hele Grønland en vej til et mindre komplekst sundhedsvæsen Maria Hammer Olsen, MI EPJ-Chef, Departementet for sundhed og infrastruktur, Grønland Henrik Lindholm, MI

Læs mere

En gave for livet. Læger uden Grænser i dit testamente

En gave for livet. Læger uden Grænser i dit testamente En gave for livet Læger uden Grænser i dit testamente En gave med en særlig værdi Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser (MSF). Når mennesker betænker os i deres testamente,

Læs mere

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen!

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental sundhed er langt fra er en selvfølge og desværre synes der at være en tendens til, at flere og flere danskere får vanskeligt ved selv at sikre

Læs mere

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Hvorfor skal Ishøj Kommune kystsikres? Klimaforandringer vil sandsynligvis medføre stigende havvandstand og flere kraftige storme.

Læs mere

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M Specialambulatoriet Dagtilbud Opsøgende psykiatrisk team Psykiatrisk Center Sct.

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted:

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted: Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder hvor der udføres lægelig patientbehandling Endelig tilsynsrapport Overordnet ansvarlig/ virksomhedsansvarlig læge: Behandlingssted: Adresse: Charlotte

Læs mere

Velkommen som social- og sundhedsassistent elev på Palliativ medicinsk afdeling. Bispebjerg Hospital.

Velkommen som social- og sundhedsassistent elev på Palliativ medicinsk afdeling. Bispebjerg Hospital. Velkommen som social- og sundhedsassistent elev på Palliativ medicinsk afdeling. Bispebjerg Hospital. Palliativ Medicinsk afdeling tilbyder lindrende behandling til uhelbredeligt syge kræftpatienter bosiddende

Læs mere

Onsdag den 2 september kl. 18.30 i Købmagergade, København

Onsdag den 2 september kl. 18.30 i Købmagergade, København WAWCAS International Nyhedsbrev juli 2015 Besøg fra Nepal i september Programdirektør i Nepal Sangeeta Shrestha og program manager Sirish Srestha er i Danmark fra den 1. til den 9. september. Tiden skal

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

DER KOM EN FLODBØLGE. Vi lærte KRISE OG KATASTROFE AF REDAKTØR JØRGEN CARL

DER KOM EN FLODBØLGE. Vi lærte KRISE OG KATASTROFE AF REDAKTØR JØRGEN CARL KRISE OG KATASTROFE AF REDAKTØR JØRGEN CARL DER KOM EN FLODBØLGE Forfærdelige menneskelige omkostninger fulgte med flodbølgen i Sydøstasien i juledagene. På et helt andet plan blev den anledningen til

Læs mere

FAKTA OM LANDSSYGEHUSET

FAKTA OM LANDSSYGEHUSET FAKTA OM LANDSSYGEHUSET Mission Landssygehuset yder sundhedstjeneste på højt fagligt niveau. Vi skal udvikle og uddanne vores medarbejdere og understøtte forskning Vision Patienten er i centrum Medarbejderne

Læs mere

Udvekslingsophold til Kenya. Modul 6. 2.november 2009 31- januar 2010

Udvekslingsophold til Kenya. Modul 6. 2.november 2009 31- januar 2010 Sygeplejerskeuddannelsen København Udvekslingsophold til Kenya Modul 6 2.november 2009 31- januar 2010 Udarbejdet af Joan Varming Hold F2008B Sygeplejerskeskolen København joan_varming@hotmail.com Tlf.

Læs mere

Opsøgende tuberkulose sygeplejerske blandt socialt udsatte

Opsøgende tuberkulose sygeplejerske blandt socialt udsatte Opsøgende tuberkulose sygeplejerske blandt socialt udsatte -et tiltag mhp. at optimere tidlig diagnostik og behandling af tuberkulose i socialt udsatte grupper i Københavnsområdet. Styregruppe: Tuberkulose

Læs mere

Bedre hjælp til hjemløse. Ingen skal være tvunget til at sove på gaden

Bedre hjælp til hjemløse. Ingen skal være tvunget til at sove på gaden Bedre hjælp til hjemløse Ingen skal være tvunget til at sove på gaden Udgave: 26. marts 2015 1 Forslaget kort fortalt I Danmark hjælper vi ikke vores hjemløse godt nok. Der er ikke noget odiøst i, at nogen

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Cape Town, Sydafrika Udvekslingsperiode: Modul 13, 04.02.2013 til 01.03.2013 Navn: Email: Christine Ingemann christine@ingemann.de Tlf. nr. 31 44 13 71 Navn: Email: Anette Lyngholm

Læs mere

Evaluering af den samlede danske håndtering af flodbølgekatastrofen i Asien

Evaluering af den samlede danske håndtering af flodbølgekatastrofen i Asien Evaluering af den samlede danske håndtering af flodbølgekatastrofen i Asien Udenrigsministeriet, den 24. maj 2005 Indholdsfortegnelse Resumé 1. Indledning og metode 1 2. Analyse og konklusioner 5 2.1 Borgerserviceindsatsen

Læs mere

Beredskabsstyrelsens Internationale Opgaver - en introduktion. Snorre Chr. Andersen sektionsleder, operativt beredskab

Beredskabsstyrelsens Internationale Opgaver - en introduktion. Snorre Chr. Andersen sektionsleder, operativt beredskab Beredskabsstyrelsens Internationale Opgaver - en introduktion Snorre Chr. Andersen sektionsleder, operativt beredskab Det lovmæssige grundlag Beredskabsloven 3 Forsvarsministeren kan bestemme, at redningsberedskabet

Læs mere

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark. Rejsebrev fra udvekslingsophold

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark. Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Tortosa, Tarragona, Spanien Navn: Pernille Lundholm Rasmussen E-mail: pernillelundholm@hotmail.com Tlf. nr. 004521134265 Evt. rejsekammerat: Rejser alene

Læs mere

Fakta om hjertestop i Danmark 2001-2011

Fakta om hjertestop i Danmark 2001-2011 Fakta om hjertestop i Danmark 2001-2011 Nye tal fra Dansk Hjertestopregister Dansk Hjertestopregister offentliggør en samlet rapport med analyse af hjertestop uden for hospital i Danmark. Analysen bygger

Læs mere

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER tøt CARE Bæredygtig Spare og låne grupper Skov 1 KRONE INVESTERET I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER ER 7 KRONER SPARET I NØDHJÆLP Foto: Mozambique / CARE - Faith Amon CARE OG KLIMAET Tørkerne bliver længere,

Læs mere

Nyhedsjournalen. Når babyer koster liv

Nyhedsjournalen. Når babyer koster liv Nr. 53 maj 2004 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Foto: Karsten Bidstrup Nyhedsjournalen I den fattige del af verden kan det være livsfarligt at være gravid og at føde. Det kræver hvert

Læs mere

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed Rundspørge til landets medlemmer af regionsrådene i de fem regioner 121 ud af 204 har gennemført hele rundspørgen Hvor positiv eller negativ er du over for lovforslaget? Meget positiv 51,1% Delvist positiv

Læs mere

www.tentsproject.eu 1

www.tentsproject.eu 1 www.tentsproject.eu 1 Denne folder er udarbejdet af J. Bisson (Dr. Med, FRCPsych) og B. Tavakoly (ph.d.), Cardiff Universitet, Wales, Storbritannien(2009) med bidrag fra partnere i Det Europæiske Netværk

Læs mere

Nedenstående undersøgelse, der er mere aktuel end nogensinde, blev lavet for nogle år siden af den engelske forening Action for M.E. Den er nu udgivet som pjece og forholdene, som er beskrevet i pjecen,

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0617 Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0617 Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0617 Bilag 4 Offentligt 12. april 2013 Samlenotat om Europa- Parlamentets og Rådets Forordning om den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligt Stillede. COM(2012)

Læs mere

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen?

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? Udviklingsprojekt Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? [Resultat:22 borgere med Medicinsk Uforklarede Symptomer har fået et 8 ugers kursus i mindfulness, kognitiv terapi

Læs mere

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Velkommen Tak fordi du vil støtte et barn gennem BØRNEfonden. Som sponsor i BØRNEfonden bidrager du til at skabe en bedre fremtid for det enkelte barn, dets

Læs mere

Nyhedsblad Nr. 54 Januar 2011. Stor uddeling i Estland Side 4. Slut med fugtige værelser Side 5. Krisen påvirkede ikke. Nødhjælp bringer håb.

Nyhedsblad Nr. 54 Januar 2011. Stor uddeling i Estland Side 4. Slut med fugtige værelser Side 5. Krisen påvirkede ikke. Nødhjælp bringer håb. Nyhedsblad Nr. 54 Januar 2011 Stor uddeling i Estland Side 4 Slut med fugtige værelser Side 5 Krisen påvirkede ikke nødhjælpen Side 3 Nødhjælp bringer håb Side 6 Mennesker i NØD har brug for din hånd Vi

Læs mere

Humanitær bistand og civilbeskyttelse

Humanitær bistand og civilbeskyttelse INDBLIK I EU POLITIK Hjælp til ofre for katastrofer og konflikter og beskyttelse af udsatte befolkningsgrupper Humanitær bistand og civilbeskyttelse»eu s humanitære bistand gør en reel forskel for tusindvis

Læs mere

Sundhedssikring giver virksomheden. et ekstra løft

Sundhedssikring giver virksomheden. et ekstra løft Sundhedssikring giver virksomheden et ekstra løft Sundhedssikring i Topdanmark Vi er ikke bange for at kalde vores sundhedsforsikring for markedets bedste. Hos os er dag til dag-service, fleksibilitet

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Mine oplysninger: Sygeplejestuderende v. UC Lillebælt, Odense Pernille Bruun Kristensen, A06II Sniller_k@hotmail.com Tlf.: 20218353 Rejsekammerat: Maria Bjerre Jakobsen

Læs mere

Video som patientbeslutningsstøtte

Video som patientbeslutningsstøtte Video som patientbeslutningsstøtte Hvad betyder det for patienten, og hvilken effekt har video på patientens valg af behandling? Rapport over et studie gennemført i samarbejde mellem Ortopædkirurgisk Afdeling,,

Læs mere

3. oktober 2014. St. Elisabeth

3. oktober 2014. St. Elisabeth 3. oktober 2014 Rejsebrevet: Turen går til Tanzania Arusha. Modul 13 - sygeplejestuderende Mie Fuglsang Hansen, Ditte Buus Hansen, Sidse Petersen & Thilde Clemmensen hold S11S. Vi er fire piger, som gennem

Læs mere

DET BETALER SIG AT GIVE DINE ANSATTE EN HELBREDSFORSIKRING

DET BETALER SIG AT GIVE DINE ANSATTE EN HELBREDSFORSIKRING Helbredsforsikring DET BETALER SIG AT GIVE DINE ANSATTE EN HELBREDSFORSIKRING Få en skræddersyet helbredsforsikring til alle dine medarbejdere. Det giver tryghed og fordele for dig og dine ansatte. Ring

Læs mere

134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere)

134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere) Statistik 2011 1. Kontakter Politi Opsøgende indsats* 134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere) Langt de fleste kontakter var til udenlandske kvinder

Læs mere

6 trin til håndtering af mobning

6 trin til håndtering af mobning 6 trin til håndtering af mobning Det tager tid og koster penge at få bugt med mobning på arbejdspladsen. Men hvis du som leder ikke handler, er konsekvenserne på sigt større end omkostningerne. Få her

Læs mere

Samarbejdspartnere. Sundhedsklinikken er blevet til i et tæt samarbejde mellem Røde Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp

Samarbejdspartnere. Sundhedsklinikken er blevet til i et tæt samarbejde mellem Røde Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp Samarbejdspartnere Sundhedsklinikken er blevet til i et tæt samarbejde mellem Røde Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp Den øverste leder fra hver samarbejdspartner træffer de overordnede vigtige

Læs mere

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge rådgivning, hjælp og støtte for familier til børn og unge med psykiske vanskeligheder Et 4-årigt projekt i Landforeningen BEDRE PSYKIATRI i perioden

Læs mere

Overlægers arbejdsvilkår. En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer 2011

Overlægers arbejdsvilkår. En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer 2011 Overlægers arbejdsvilkår En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer Overlægers arbejdsvilkår 2 Overlægers arbejdsvilkår En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer

Læs mere

Pårørende til kræftsyge. Lone Ross Nylandsted Forskningsenheden ved Palliativ Afd.

Pårørende til kræftsyge. Lone Ross Nylandsted Forskningsenheden ved Palliativ Afd. Pårørende til kræftsyge Lone Ross Nylandsted Forskningsenheden ved Palliativ Afd. Kræftrejsen Patient og pårørende rammes sammen: Brud på livsfortællingen Forholde sig til kompleks information om sygdom

Læs mere

Markedets bedste Sundhedssikring hjælper dig til behandling hurtigst muligt, når behovet opstår. Topdanmark Sundhedssikring giver blandt andet:

Markedets bedste Sundhedssikring hjælper dig til behandling hurtigst muligt, når behovet opstår. Topdanmark Sundhedssikring giver blandt andet: Sundhedssikring God behandling, når du har allermest brug for det Sundhedsforsikring - til både børn og voksne Markedets bedste Sundhedssikring hjælper dig til behandling hurtigst muligt, når behovet opstår.

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Patienter og pårørendes syn på vægt og vægtøgning v. Sidsel de Vos, Psykolog i LMS & Sabine Elm Klinker, leder af ViOSS

Patienter og pårørendes syn på vægt og vægtøgning v. Sidsel de Vos, Psykolog i LMS & Sabine Elm Klinker, leder af ViOSS Patienter og pårørendes syn på vægt og vægtøgning v. Sidsel de Vos, Psykolog i LMS & Sabine Elm Klinker, leder af ViOSS Hvad er LMS? Formål: at give støtte, rådgivning og information til personer, der

Læs mere

Landepolitikpapir for Somalia

Landepolitikpapir for Somalia Det Udenrigspolitiske Nævn, Udenrigsudvalget 2013-14 UPN Alm.del Bilag 229, URU Alm.del Bilag 207 Offentligt Landepolitikpapir for Somalia Formålet vil være at få jeres bemærkninger og indspil til vores

Læs mere

DET BETALER SIG AT GIVE DINE ANSATTE EN SUNDHEDSFORSIKRING

DET BETALER SIG AT GIVE DINE ANSATTE EN SUNDHEDSFORSIKRING Sundhedsforsikring DET BETALER SIG AT GIVE DINE ANSATTE EN SUNDHEDSFORSIKRING Få en skræddersyet sundhedsforsikring til alle dine medarbejdere. Det giver tryghed og fordele for dig og dine ansatte. Ring

Læs mere

Qeqertarsuaq Sundhedscenter August 2013 Erling Oma efter 8. semester på KU

Qeqertarsuaq Sundhedscenter August 2013 Erling Oma efter 8. semester på KU Qeqertarsuaq Sundhedscenter August 2013 Erling Oma efter 8. semester på KU Diskobugten Jeg tog afsted d. 20. juli og havde derfor et par uger til at rejse rundt inden klinikopholdet. I Diskobugten ligger

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

38% Forsikringspatienter

38% Forsikringspatienter Notat Privathospitalerne i tal Til: Fra: BPK MMM Dansk Erhverv har i en medlemsundersøgelse undersøgt de privathospitaler og klinikker, der hører under Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker.

Læs mere

Hvor meget kan en øget indsats flytte? COHERE Steen Rank Petersen, Chefkonsulent

Hvor meget kan en øget indsats flytte? COHERE Steen Rank Petersen, Chefkonsulent Hvor meget kan en øget indsats flytte? COHERE Steen Rank Petersen, Chefkonsulent Baggrund Større andel af ældre borgere i befolkningen, flere med kronisk sygdom Færre i den arbejdsdygtige alder Økonomisk

Læs mere

Drejebog: Kampen om vandet. Stop konflikten!

Drejebog: Kampen om vandet. Stop konflikten! Forår 2013 Drejebog: Kampen om vandet. Stop konflikten! Formålet med denne dag er, at give eleverne en oplevelse af de dilemmaer og valg, som skal træffes, når Røde Kors er på arbejde i krige og konflikter.

Læs mere

UNDERERNÆRING. Journalen. Kampagne om underernæring og udviklingen af et nyt produkt, der kan redde 36 millioner børn TEMA:

UNDERERNÆRING. Journalen. Kampagne om underernæring og udviklingen af et nyt produkt, der kan redde 36 millioner børn TEMA: TEMA: UNDERERNÆRING Kampagne om underernæring og udviklingen af et nyt produkt, der kan redde 36 millioner børn Magasin fra Læger uden Grænser/MSF i Danmark Nr. 84 November 2010 Journalen INDHOLD Foto:

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern

Sorg- og kriseplan. Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern Sorg- og kriseplan Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern December 2012 1 Indhold Sammensætning og opgaver for ressourcegruppe:...

Læs mere

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk 1 Er du stressramt? en vejledning dm.dk sygemeldt 2 sygemeldt med stress Har du gennem lang tid været udsat for store belastninger på arbejdet, kan du blive ramt af arbejdsbetinget stress. Efter en periode

Læs mere

Regeringens forhandlingsudspil til Boligaftale 2014. - Ramme for investeringer i den almene sektor -

Regeringens forhandlingsudspil til Boligaftale 2014. - Ramme for investeringer i den almene sektor - Regeringens forhandlingsudspil til Boligaftale 2014 - Ramme for investeringer i den almene sektor - Oktober 2014 Regeringens udspil til Boligaftale 2014 Sammenfatning Regeringen har siden tiltrædelsen

Læs mere

Få styr på fondens katastrofefilantropi

Få styr på fondens katastrofefilantropi Få styr på fondens katastrofefilantropi Efteråret er orkansæson på det amerikanske kontinent, og det minder os om Hurrycane Sandy, der d. 29. oktober 2012 ramte den amerikanske østkyst og spredte død og

Læs mere

REJSEBREV FRA ATHEN GRÆKENLAND

REJSEBREV FRA ATHEN GRÆKENLAND REJSEBREV FRA ATHEN GRÆKENLAND MODUL 6 24. AUGUST 2012 23. NOVEMBER 2012 STINE LOUISE D. ANDERSEN CELIA R. J. HOLM Rejsemålet: Vores beslutning om at skulle tage af sted til Athen på udveksling på modul

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold. Udveksling til Kina: SYGEPLEJESKOLERNE I DANMARK. Navn: Nadia Brandhøj Sørensen og Stine Buus Rokkedahl

Rapport fra udvekslingsophold. Udveksling til Kina: SYGEPLEJESKOLERNE I DANMARK. Navn: Nadia Brandhøj Sørensen og Stine Buus Rokkedahl Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til Kina: Navn: Nadia Brandhøj Sørensen og Stine Buus Rokkedahl Hjem-institution: Viborg sygeplejeskole Værts-institution/Universitet: Sichuan University Chengdu,

Læs mere

FLERE I JOB OG UDDANNELSE

FLERE I JOB OG UDDANNELSE FLERE I JOB OG UDDANNELSE Hjørring Kommune gør en historisk stor indsats for at bringe flere ledige og sygemeldte ind på arbejdsmarkedet Oktober 2014 Afdeling: Arbejdsmarkedsforvaltningen Initialer:TB

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 8.637 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 53% FORORD 01 I denne rapport modtager regionen afrapportering på undersøgelse af den patientoplevede kvalitet

Læs mere

Vejen tilbage igen. Landsmøde 2013, Early Warning Susanne Broeng

Vejen tilbage igen. Landsmøde 2013, Early Warning Susanne Broeng Vejen tilbage igen. Landsmøde 2013, Early Warning Susanne Broeng Præsentation Den røde tråd Kernen i mit arbejde Dynamiske samspilsprocesser Relationer Integritet procesbevidsthed og udvikling www.broeng.dk

Læs mere

Dagsrytme for Unge / voksenhuset.

Dagsrytme for Unge / voksenhuset. Dagsrytme for Unge / voksenhuset. Velkommen i unge / voksenhuset Vi glæder os til samarbejdet, og beder dig læse følgende: Som vikar / ny kollega i Unge / Voksenhuset forventer vi, at du har haft 3 introduktionsvagter

Læs mere

BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB

BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB Høringsversion Juli 2015 Indhold 1. Opgaver...3 1.2 Lovgivning...3 1.2 Opgaver...3 1.3 Den kørende lægevagt...4 2. Ledelse...4 3. Organisation...4

Læs mere

Børn og unge i flygtningefamilier

Børn og unge i flygtningefamilier Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, DFH Side 1 Børn og unge i flygtningefamilier Børn og unge i flygtningefamilier, Allerød Kommune, 29. august 2013 Mette Blauenfeldt, Leder af Center for

Læs mere

Til skolens medarbejdere

Til skolens medarbejdere Til skolens medarbejdere Politikerne i Odense Kommunes Børn- og Ungeudvalg har besluttet, at skolerne i Odense Kommune hvert år skal gennemføre internetbaserede spørgeskemaundersøgelser blandt elever i

Læs mere

TEMARAPPORT 2007: Sprogproblemer mellem sundhedspersonalet og fremmedsprogede patienter

TEMARAPPORT 2007: Sprogproblemer mellem sundhedspersonalet og fremmedsprogede patienter TEMARAPPORT 2007: Sprogproblemer mellem sundhedspersonalet og fremmedsprogede patienter 2007 DPSD Dansk Patientsikkerhedsdatabase Sprogproblemer mellem sundhedspersonalet og fremmedsprogede patienter Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Klinisk uddannelse På Kirurgisk afdeling, Queen Elisabeth Hospital i Kings Lynn, England

Klinisk uddannelse På Kirurgisk afdeling, Queen Elisabeth Hospital i Kings Lynn, England Klinisk uddannelse På Kirurgisk afdeling, Queen Elisabeth Hospital i Kings Lynn, England Rapporten er udarbejdet af Sygeplejestuderende Tina Zinckernagel, sep. 01-F august 2004 Formålet med denne rapport:

Læs mere

Rapport om 20 ugers praktik på Jamaica, Feb.09 2009 til juli 2009 udarbejdet af Annamaria Nielsen hold sep06f mail : rheeah.mate@gmail.

Rapport om 20 ugers praktik på Jamaica, Feb.09 2009 til juli 2009 udarbejdet af Annamaria Nielsen hold sep06f mail : rheeah.mate@gmail. Rapport om 20 ugers praktik på Jamaica, Feb.09 2009 til juli 2009 udarbejdet af Annamaria Nielsen hold sep06f mail : rheeah.mate@gmail.com Jeg valgte i 6. semester at tage alle 20 ugers praktik på Jamaica,

Læs mere

IHL Business Case. Intelligent og fuldautomatisk transport- og lagerløsning til fremtidens sygehuse. Kick off) Støttet af:

IHL Business Case. Intelligent og fuldautomatisk transport- og lagerløsning til fremtidens sygehuse. Kick off) Støttet af: Støttet af: IHL Business Case Intelligent og fuldautomatisk transport- og lagerløsning til fremtidens sygehuse Kick off) April 2015, Annika Lindberg (Syddansk Sundhedsinnovation), Ole Klinkby (Intelligent

Læs mere

Klinikpersonalets arbejde med Datafangst

Klinikpersonalets arbejde med Datafangst Klinikpersonalets arbejde med Datafangst Af Berit Lassen, praktiserende læge, Korsør I almen praksis har vi travlt. Opgaverne står i kø, og det efterlader os ofte med en følelse af, at den rækkefølge,

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 22.799 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 51% FORORD 01 I denne rapport modtager regionen afrapportering på undersøgelse af den patientoplevede kvalitet

Læs mere

Resultat af Svære sundhedsord

Resultat af Svære sundhedsord BJERG KOMMUNIKATION HAVNEGADE 39 DK-1058 KØBENHAVN K T : +45 33 25 33 27 W: WWW.BJERGK.DK E : KONTAKT@BJERGK.DK Resultat af Svære sundhedsord Koncern Kommunikation, Region Midtjylland, 2012 1. Akut Rigtig

Læs mere

Udskrivelse efter kar-operation

Udskrivelse efter kar-operation Til patienter og pårørende Udskrivelse efter kar-operation Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk afdeling 2 På Karkirurgisk Afdeling er du nylig blevet opereret for: Hvad sker der efter operationen? Fra

Læs mere

Plastikkirurgi og kosmetisk behandling Overblik, fakta og gode råd

Plastikkirurgi og kosmetisk behandling Overblik, fakta og gode råd Klik for at redigere i master Plastikkirurgi og kosmetisk behandling Overblik, fakta og gode råd Maj 2014 Æstetik eller behandling? Offentlig plastikkirurgi Offentlig betalt plastikkirurgi skyldes altid

Læs mere

BEREDSKABSPLAN. AK 8 Udarbejdet af: Finn Molke Borgbjerg Godkendt af: Anæstesiologisk afdeling R. Nr.: Målgruppe: Al personale ansat i afdeling R

BEREDSKABSPLAN. AK 8 Udarbejdet af: Finn Molke Borgbjerg Godkendt af: Anæstesiologisk afdeling R. Nr.: Målgruppe: Al personale ansat i afdeling R Anæstesiolisk afdeling R Nr.: BEREDSKABSPLAN AK 8 Udarbejdet af: Finn Molke Borgbjerg Godkendt af: Målgruppe: Al personale ansat i afdeling R Ansvar: Afdelingsledelsen Baggrund kvalitetsmål: Formål: Afgrænsning:

Læs mere

Inddragelse af brugerne i udvikling af IHL v/ Copenhagen Living Lab. IHL Workshop 3 // 26. November 2013

Inddragelse af brugerne i udvikling af IHL v/ Copenhagen Living Lab. IHL Workshop 3 // 26. November 2013 Inddragelse af brugerne i udvikling af IHL v/ Copenhagen Living Lab IHL Workshop 3 // 26. November 2013 Indhold 1. Sundheds- og serviceproduktion i relation til IHL Nye services for brugerne, der understøtter

Læs mere

Velkommen til Bøgen. Bøgemarksvej 5 9230 Svenstrup

Velkommen til Bøgen. Bøgemarksvej 5 9230 Svenstrup Velkommen til Bøgen Bøgemarksvej 5 9230 Svenstrup Velkommen til Bøgen Bøgen er et tilbud til aktive misbrugere, der på grund af et mangeårigt misbrug har behov for pleje og omsorg og desuden har: et svækket

Læs mere

Sammenhængende patientforløb. et udviklingsfelt

Sammenhængende patientforløb. et udviklingsfelt Sammenhængende patientforløb et udviklingsfelt F o r o r d Sammenhængende patientforløb er en afgørende forudsætning for kvalitet og effektivitet i sundhedsvæsenet. Det kræver, at den enkelte patient

Læs mere

Sikkert Patient Flow på Hospitalsenheden Horsens er et nyt tiltag som skal understøtte hospitalets overordnede Strategi 2013-2016

Sikkert Patient Flow på Hospitalsenheden Horsens er et nyt tiltag som skal understøtte hospitalets overordnede Strategi 2013-2016 Sikkert Patient Flow på Hospitalsenheden Horsens er et nyt tiltag som skal understøtte hospitalets overordnede Strategi 2013-2016 PROGRAM: - HVEM ER JEG - BAGGRUND FOR INDSATSEN - FORMÅLET MED INDSATSEN

Læs mere

Om Danmarks Indsamling 2014: De 12 deltagende organisationer er:

Om Danmarks Indsamling 2014: De 12 deltagende organisationer er: 151 mio. børn verden over har mistet en eller begge forældre. Antallet af børn, der vokser op på gaden, på institutioner eller på flugt uden deres mor og far er væsentlig højere. I Afrika har AIDS alene

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

DANISH VETERAN CENTRE. Viden om veteraner

DANISH VETERAN CENTRE. Viden om veteraner DANISH VETERAN CENTRE Viden om veteraner 2 Indholdsfortegnelse Viden om veteraner...5 RESULTATER...6 PTSD-symptomer...6 Positive forandringer - Posttraumatisk vækst...9 Alkohol og hash...10 Indsats nu

Læs mere

Visionsplan 2020 for dansk nefrologi

Visionsplan 2020 for dansk nefrologi Visionsplan 2020 for dansk nefrologi Kronisk nyresygdom For højt blodtryk Akut nyresvigt Autoimmune nyresygdomme Transplantation Dialyse Medicinsk behandling og lindring af nyresvigt Medfødte og arvelige

Læs mere

Intensiv Terapi Afdeling ITA 4131

Intensiv Terapi Afdeling ITA 4131 Intensiv Terapi Afdeling ITA 4131 INDHOLDSFORTEGNELSE: VELKOMMEN TIL INTENSIV TERAPI AFDELING... 3 HVAD ER EN INTENSIV AFDELING?... 4 At være patient på intensiv afdeling... 4 Overvågnings- og behandlingsudstyr...

Læs mere