Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien"

Transkript

1 Status og økonomisk overblik over MSF s indsats seks måneder efter flodbølge-katastrofen i Asien 21. juni 2005 Seks måneder er nu gået siden den ekstremt kraftige tsunami ramte dele af Sydøstasien og efterlod forfærdelige spor af ødelæggelser og menneskelige lidelser. I løbet af få dage efter den 26. december 2004, hvor katastrofen indtraf, begyndte Médecins Sans Frontières (MSF) at arbejde side om side med nationale tiltag for at sikre ofrene medicinsk assistance, fødevarer, rent vand, husly og andre basale fornødenheder. Størstedelen af MSF s indsats koncentreredes i de hårdt ramte samfund i Indonesien og Sri Lanka, men også i Thailand og Indien ydede MSF katastrofehjælp. MSF vurderede ligeledes behovet for akut nødhjælp i Malaysia, Myanmar, Bangladesh og Somalia, men fandt ikke udækkede behov i de områder. MSF har på nuværende tidspunkt afsluttet direkte tsunami-relaterede projekter i de ramte områder på nær i Indien og har omprioriteret indsatsen i Indonesien. 93 internationale og 650 nationale nødhjælpsarbejdere arbejder fortsat i de ramte områder i Indonesien (89 internationale og 637 nationale) og i Indien (4 internationale og 29 nationale). MSF er en medicinsk nødhjælpsorganisation og vurderer derfor ikke, at det er vores opgave at involvere os i langsigtede udviklingsprogrammer, eller storstilede renoverings- og genopbygningsprojekter, hvilket der stadig er behov for mange steder. MSF yder fortsat assistance til ofre for tsunamien i Indonesien og Indien hovedsagelig i form af psykologhjælp. Samtidig forsøger MSF at hjælpe befolkningen i Ache-provinsen, der pga. fortsatte interne uroligheder, har begrænset eller ingen adgang til basal sundhedspleje. 1. Overblik over seks måneders indsats Den første indsats, kronologi: Sri Lanka, 27. december: Vurdering af aktuelle behov og akut nødhjælp. Sydlige Indien, 27. december: Vurdering af aktuelle behov efterfulgt af projekter indtil den 4. januar Malaysia, 27. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. Indonesien, 28. december: Vurdering af aktuelle behov og akut nødhjælp. Thailand, 29. december Vurdering af aktuelle behov efterfulgt af katastrofehjælp på hospitaler til og med 30. december. Myanmar, 30. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. Andaman Islands, Indien, 31. december: Vurdering af aktuelle behov, ingen yderligere indsats. INDONESIEN Ifølge oplysninger fra den Indonesiske regering er der til dato fundet dødsofre, og mennesker savnes stadig i Ache-provinsen. Det skønnes at er hjemløse.

2 Den første umiddelbare indsats. Et MSF hold af otte frivillige bestående af blandt andre tre sygeplejersker og to læger ankom til Banda Aceh, lokal-hovedstaden, den 28. december. De medbragte 3,5 tons akut medicinsk nødhjælpsudstyr. Som det første oprettedes en medicinsk klinik i byen, og ved hjælp helikopter evalueredes situationen, og redningsaktioner gennemførtes straks i Banda Aceh og i områder langs den vestlige og nordøstlige kyst af Aceh provinsen. Næsten 200 tons medicinsk nødhjælp, vand-, sanitets- og redningsudstyr såvel som dusinvis af yderligere MSF frivillige (læger, sygeplejersker, psykologer, logistikere samt vand- og sanitetsfolk) ankom til Aceh i løbet af ugen efter flodbølgen. I løbet af den første uge: MSF ydede både medicinsk og sanitær bistand på et af de større hospitaler i Banda Aceh Drev mobile medicinske klinikker i opsamlingslejre flere steder i byen. Tilknyttede psykologer til de mobile klinikker. Gennemførte flere end konsultationer i løbet af otte dage (snitsår, luftvejsinfektioner, diarré, hudsygdomme og behandling for chok) Etablering af vandtanke og systemer i lejrene og på hospitalet Uddeling af ligposer Langs kysterne havde MSF mobile medicinske klinikker, evakuerede med helikopter mennesker i akut behov for behandling, udførte psykologhjælp og uddelte fødevarer, presenninger og andet medicin- og nødhjælpsudstyr. I den anden uge af indsatsen arbejdede MSF på to andre distrikts-hospitaler i Meulaboh og Sigli og udleverede familietelte, køkkenudstyr, værktøj osv. til ofre langs hele vestkysten. MSF-hold blev ligeledes sendt til Simeulue Island og Banyak Archipelago for at vurdere situationen der. Efter et nyt undersøisk jordskælv ramte Nias Island den 28. marts 2005 uddelte MSF telte og nødhjælpsudstyr i Tuhenberua-distriktet på øens nordøstlige del. MSF fortsatte med at øge indsatsen hovedsagelig i form af psykologhjælp og gennemførte stivkrampevaccinationer i takt med at antallet af inficerede steg. NUVÆRENDE INDSATS Behovet for fortsat psykologhjælp betragtes stadig som stort i Aceh, og næsten alle MSF projekter omfatter derfor dette element. Vand- og sanitetsforholdene i lejrene for de hjemløse er også i fokus, specielt under kraftige regnskyl. MSF har overdraget de fleste vand- og sanitetsprojekter men overvåger fortsat for store sygdomsudbrud. MSF forsøger nu at give ofre adgang til basal sundhedspleje i en række områder, hvor menneskene ellers har ingen eller begrænset adgang til det som følge af interne stridigheder.

3 MSF står i dag for medicinske (M) og ikke-medicinske (N) programmer i 6 distrikter: Banda Aceh, Aceh Barat, Pidie, Aceh Utara, Aceh Barat Daya og Simeulue Banda Aceh: Lhokseumawe (M) Psykologhjælp (M) Psykologhjælp - Vaccination Aceh Barat (lamno) - Malaria overvågning og beredskab (M) Psykologhjælp (N) Vand- og sanitet - Medicinsk klinik (renoveret) - Distribution af ikke-fødevarehjælp - Kirurgi - Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet - To præfabrikerede sundhedsklinikker - Mobil klinik Biruen (Meulaboh) - Vaccination (mæslinger og andet) (M) Fire sundhedsklinikker - TB - Psykologhjælp (N) Vand- og sanitet - Vaccination - Distribution af ikke-fødevarehjælp (N) Vand- og sanitet - Uddannelse af personale - Distribution af ikke-fødevarehjælp i Sundhedsministeriet - Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet Aceh Barat Daya (M) Psykologhjælp Pidie-distriktet (Sigli) - Mæslinge- og stivkrampevaccination (M) Assistance til to hospitaler (kirurgi (N) Distribution af ikke-fødevarehjælp og pleje efter operative indgreb) - Bygning af huse - Tre mobile klinikker til fjerntliggende - Renovering af midlertidige områder sundhedscentre - Tre sundhedsklinikker Support til klinik-netværk - Psykologhjælp på traume-centret i Sigli Simeulue (M) Psykologhjælp - Mæslingevaccination - epidemiologiske undersøgelser og early warning varslingssystemer (N) Vand- og sanitet MSF s INDSATS GENNEM 6 MÅNEDER (Se bilag for detaljeret overblik for hvert område)

4 Medicinsk nødhjælp Total antal medicinske konsultationer: ca Otte Specialklinikker Fire mobile medicinske klinikker To kirurgiske programmer Support til to hospitaler Support til flere end 50 almene sundhedsenheder Uddannelse af personale i Sundhedsministeriet Omfattende renoveringer af klinikker og enheder herunder affaldshåndtering Væsentligste sygdomsbillede: luftvejsinfektioner, hudinfektioner, diarré, traumer Distribution Efter ankomsten til Aceh i slutningen af december distribuerede MSF titusindvis af ikkefødevare artikler til mennesker, der havde mistet alt som følge af tsunamien. Dette omfattede køkken- og hygiejneudstyr, telte og tæpper ja alt, hvad ofrene havde behov for, indtil midlertidigt husly kunne etableres. MSF udleverer fortsat udstyr til hjælp for genopbyggelse eller nyopførelse af boliger, ligesom MSF i et mindre omfang har været involveret i bygning af både og boliger. Psykologhjælp MSF vurderede, at der var betydeligt behov for psykologhjælp. MSF har derfor tilbudt dette til ofre, der led af posttraumatisk stress syndrom som følge af tsunamien og sandsynligvis ligeledes som følge af de vedvarende interne konflikter i området. Indsatsen omfatter fællesaktiviteter (madlavning, bådebyggeri ), gruppediskussioner og individuel terapi for både voksne og børn. Alt sammen gennemført af både internationale og nationale psykologer. Uddannelse i psykologiske anliggender af ledere af lokalsamfund, religiøse ledere, skoleledere, andre NGO er og medarbejdere i Sundhedsministeriet. Etablering af reference- og videresendelsesnetværk blandt medarbejdere i sundhedsministeriet. Mange af aktiviteterne er knyttet til den medicinske indsats både ved mobile og stationære klinikker. I gennemsnit udføres 32 individuelle konsultationer pr. måned. Vaccinationskampagner Mæslinge- og stivkrampevaccinationer blev organiseret og gennemført i syv distrikter og omfattede flere end mennesker. MSF planlægger at gennemføre yderligere mæslingevaccinationer i lejrene i Sigli. I forbindelse med mæslingevaccinationskampagnerne udleveredes A-vitamin og i visse områder blev børn under to år desuden behandlet for orm. Vand og sanitet

5 MSF leverede rent vand til de mange hjemløse ved brug af tankbiler, etablering af vandtanke og rensning eller konstruktion af vandbrønde. I hundredvis af latriner blev oprettet og håndtering af affald blev organiseret for klinikker og hospitaler. Mange af disse aktiviteter har MSF nu overdraget til andre aktører. Early warning varslingssystemer og epidemiologiske undersøgelser Da vand- og sanitetsforholdene i de fleste lejre stadig er dårlige, overvåger mobile MSF-hold lejrene for at kunne gribe ind i tilfælde af eventuelle store sygdomsudbrud (kolera, mæslinger, malaria, dengue feber). Det nødvendige medicinske udstyr ligger parat i Banda Aceh og i Jakarta, og medarbejdere i Sundhedsministeriet trænes i at kunne identificere og rapportere om sygdomstilfælde. MSF står desuden for uddannelse i generel hygiejne. SRI LANKA MSF udførte akut medicinsk nødhjælp ved brug af mobile klinikker og på eksisterende faciliteter og distribuerede rent drikkevand og nødhjælpsartikler i løbet af de første uger efter katastrofen. I den efterfølgende fase forsøgte MSF at hjælpe de hårdest ramte og udsatte mennesker med at rydde hus-parcellerne, så de kunne genopbygge deres hjem. MSF uddelte rent drikkevand, forbedrede de sanitære forhold, renoverede og etablerede brønde og latriner, udleverede fiskenet og grej (i Batticaloa-regionen) og byggede semi-permanente huse for 180 familier i Tangallaregionen. I det samme område på sydkysten etablerede MSF et ambulatorium og oprettede midlertidigt husly for hjemløse familier. I den nærved liggende by, Matara, assisterede MSF flere end hjemløse mennesker og stod for driften af mobile medicinske klinikker. Et ambulatorium blev ligeledes oprettet i Hambantoa i nærheden. Da den akutte medicinske nødhjælp var gennemført, organiserede MSF et netværk af lokale læger med det formål at kunne yde psykologhjælp til de mange mennesker, der var traumatiserede efter tsunamien og dens følger. I Ampara og Killinochi tilbød MSF psykologhjælp gennem samarbejde med den lokale NGO Shade indtil slutningen af april måned. INDIEN Som følge af en hurtig indsats fra regeringen og mobilisering i lokalsamfundene blev det meste af behovet for akut medicinsk nødhjælp dækket i landet. Det gennemgående problem for mange lokalsamfund var den psykologiske traumatisering, hvor mange led af Post Traumatisk Stress Syndrom. Af den grund tilbød MSF assistance i Cuddalore- og Nagappatinam-distrikterne i form af uddannelse af lokale NGO frivillige til rådgivere og assistenter, der kunne bistå professionelt uddannede psykologer. I Tamil Nadu i det sydlige Indien uddannede MSF medicin-studerende til at kunne identificere mennesker med fysiske sundhedsproblemer og/eller psykologiske traumer i lejre for hjemløse, så disse mennesker hurtigere ville modtage hjælp. De medicin-studerende rapporterede desuden om eventuelle uopfyldte behov for anden hjælp. Endelig stod MSF for driften af en mobil medicinsk klinik, hvorfra der gennemførtes medicinske konsultationer og rapporteredes om de mest traumatiserede overlevende efter tsunamien.

6 Et hold bestående af fire internationale og 29 nationale nødhjælpsarbejdere arbejder fortsat med at udføre psykologhjælp i Cuddalore, Nagappatinam og Tamil Nadu, og MSF driver en mobil medicinsk klinik i Tamil Nadu. THAILAND Generelt oplevedes det thailandske nødhjælpsberedskab som velorganiseret og hurtigt fungerende. MSF besluttede at forbedre situationen for de burmesiske arbejdere, som var blevet ramt af katastrofen. Flere end burmesiske indvandrere er registrerede som arbejdere i seks provinser langs vestkysten i det sydlige Thailand. Men det skønnes at helt op til burmesere lever i området. Omkring burmesere var savnede efter tsunamien havde ramt området, og mange flere var havnet i en vanskelig situation, fordi de enten havde mistet vigtige personlige papirer eller deres job som følge af kollaps i turistindustrien. MSF samarbejder på nuværende tidspunkt på at gennemføre offentlige sundhedsworkshops for at informere indvandrere fra forskellige områder i Phang Nga-provinsen om helbreds- og sanitetsanliggender og for at hjælpe burmeserne med at få adgang til den pleje, de måtte have behov for. 2. Finansielt overblik efter 6 måneder MSF Internationalt Gennem en ekstraordinær vilje til at hjælpe ofrene for flodbølge-katastrofen modtog MSF på verdensplan 105 millioner Euro. Ved udgangen af april 2005 havde MSF anvendt 17,9 millioner Euros på tsunami-relaterede projekter i det sydlige Asien. Totalt vil MSF formentlig anvende omkring 24,5 millioner Euro i 2004 og 2005 på aktiviteter i de katastroferamte områder. MSF operationelle budget MSF udgifter (ultimo april) Indien M 0,54 Indien M 0,29 Indonesien M 19,51 Indonesien M 13,61 Malaysia M 0,20 Malaysia M 0,05 Sri Lanka M 4,11 Sri Lanka M 3,88 Thailand M 0,11 Thailand M 0,06 Total M 24,47 Total M 17,89 Den store generøsitet blandt hundredetusinder af donorer over hele verden gjorde det muligt for MSF at begynde at yde medicinsk nødhjælp og opfylde andre behov i de værst ramte områder i Indien, Sri Lanka, Thailand og i andre lande blot 48 timer efter tsunamien. Mindre end en uge efter tsunamien, vurderede MSF i nogle lande, at vi allerede da havde modtaget tilstrækkelige økonomiske midler til at dække de nødhjælpsaktiviteter, vi fandt ville være sandsynlige at kunne gennemføre. Derfor anmodede MSF donorer om at stoppe indbetalingerne til at støtte dette specifikke nødhjælpsprojekt. I stedet opfordrede vi til at støtte vores arbejde med at udføre medicinsk nødhjælp i forbindelse med andre katastrofer og til at støtte vores arbejde for at hjælpe befolkninger, der er påvirkede af fortsatte stridigheder i lande som DR Congo, Somalia, eller i Darfur-regionen i Sudan. MSF-kontorer over hele verden begyndte også at tage kontakt til private donorer for at få tilladelse til at benytte deres donationer til støtte for vores nødhjælpsindsatser andre steder i

7 verden. Denne proces er stadig i gang, men et flertal af donorerne har indtil videre accepteret at støtte vores arbejde andre steder. 52 % af midlerne, der oprindeligt var tiltænkt ofrene for tsunamien kan således nu benyttes til støtte for MSF s nødhjælpsarbejde over store dele af verden. MSF ønsker at af-øremærke yderligere 23,5 % af donationerne og 1 % er blevet tilbagebetalt efter ønske fra donorerne. Fundraising status (ultimo maj) Indsamlede midler M 105,4 100% Midler af-øremærkede eller om-dirrigerede til andre kriser M 55,0 52% Tilbagebetale midler M 1,2 1% Tilbageværende øremærkede midler M 49,2 47% Midler der ønskes af-øremærket M 24,7 23,5% Operationelt budget M 24,5 23,5% MSF er overordentlig taknemmelig for den hidtil usete strøm af private donationer, som vi har modtaget efter flodbølge-katastrofen, og vi vil fortsat anvende de indkomne midler til at yde medicinsk nødhjælp og psykologhjælp til ofrene i de berørte områder. Samtidig er vi meget beærede over den tillid, vores støtter har vist os ved at tillade MSF at anvende de midler, de har støttet os med, til projekter, hvor der er størst behov for det. Vi er af den overbevisning, at åbenhed overfor vores donorer omkring, hvorledes vi anvender vores indsamlede midler, er essentiel, da det er donorernes støtte, der gør det muligt for MSF at mindske lidelserne for de mest udsatte i de værste konflikter og efter de værste katastrofer over hele verden.

8 Bilag: Indonesien, seks måneders indsats i detaljer MEDICISNK NØDHJÆLP Banda Aceh: Total antal konsultationer pr. uge: 1-5 = 2.184; ingen nuværende medicinske aktiviteter. Meulaboh: Total antal konsultationer pr. uge: 1-5 = Uge 6 - d.d.: Total antal medicinske konsultationer Support til fire sundhedsklinikker Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet Lamno: Total antal medicinske konsultationer: Renovering af sundhedsklinik til at indeholde operationsstue og sengeafsnit med plads til 17 patienter Kirurgisk og anæstesi ledelse ved gennemsnitligt 10 operationer/uge Opførelse af to præfabrikerede almene sundhedsklinikker Drift af en daglig mobil medicinsk klinik i lejre, landsbyer og barakker Tuberkulose behandling: 30 nye patienter i løbet af to måneder Sigli: Antal mennesker der vurderedes at have behov for nødhjælp: Total antal medicinske konsultationer: Renovering og drift af tre sundhedsklinikker og fire medicinske enheder Support til udstationerede sundhedsposter Opførelse af to præfabrikerede almene sundhedsklinikker Drift af to daglige mobile medicinske klinikker i to lejre for hjemløse og fem interneringslejre Aktiviteter i fjerntliggende områder Vedvarende vurdering af behov for assistance til tre forældreløse børn Support til hospitalet i Sigli og fra tid til anden support til mobil klinik: operationspåklædning, fire senge til intensiv afdelingen, introduktion af kirurgisk expat hold, fremskaffelse af kirurgiske instrumenter Beurenoun: Support til hospitalet: sengeafsnit med plads til 15 patienter åbnet I gennemsnit 8-10 patienter indlagt og et stigende antal ambulante konsultationer Deltids mobile klinikker i fem sundhedscentre og et apotek Simeuleue: Opførelse af tre midlertidige sundhedscentre og to mere planlagt

9 UDDELING Banda Aceh: 500 par støvler og handsker til forebyggelse af stivkrampeinfektioner ligposer Lamno: Værktøj (hammere, søm, save, handsker) til hjemløse mennesker, der vender tilbage til ødelagte landsbyer Omkring 140 både Meulaboh og Lhokseumawe telte hygiejne pakker (håndklæder, sæbe, vaskemidler, tandbørster, kamme) Værktøj (hammere, søm, save, handsker) Tusindevis af køkken pakker, vanddunke, lygter, sove underlag, sæbe Sigli: Telte, værktøj og renoveringsmaterialer til familier i perioden fra januar til marts Telte, værktøj og renoveringsmaterialer til familier efter Nias-jordskælvet Konstruktion af 81 både Selatan, Simeuleue, Teluk Dalam, Salang, Tepua Barat: Hygiejne pakker, myggenet, tæpper, bygningspakker, presenninger til familier PSKYKOLOGHJÆLP Banda Aceh: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet MSF psykologer til stede på to klinikker på ugebasis Nyåbnet mental-center til individuel terapi Fælles aktiviteter/gruppe diskussioner i fem forskellige områder for hjemløse Omfattende uddannelse i psykologiske anliggender Lamno: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet og udvikling af referencesystem Psykolog til stede i MSF mental-center og tilknyttet mobil medicinsk klinik for individuel terapi Aktiviteter i fjerntliggende områder; skoler, lejre, barakker og landsbyer Fælles aktiviteter (bådebyggeri) og diskussioner

10 Sigli: Uddannelse af medarbejdere i Sundhedsministeriet og udvikling af referencesystem To-tre psykologer i tre mental-centre og tilknyttet mobile klinikker Terapeutiske konsultationer gennemført siden marts i landsbyer, hvor mennesker vender tilbage efter ophold i lejre Mental-center åbnet med tre individuelle konsultationsrum Opsyn med udgivelsen af bog, som er produceret af religiøse ledere og indeholder kapitler omhandlende håndtering af psykosomatiske og psykiske symptomer Fællesaktiviteter med lærere og elever i Orphan s House Konsultationer i Sigli: på hospitalet og i traume-centret Konsultationer i Beurenoun: på hospitalet og på sundheds-center Meulaboh: 289 konsultationer siden januar Individuel og/eller fællesaktiviteter i fem forskellige sundheds-centre Udlevering af undervisningsmateriale og workshops på gymnasier Lhoksemawe Tre traume-centre til individuelle konsultationer Gruppeterapi og individuelle konsultationer ude i lokalsamfundene Simeuleue og Barat Daya: Første vurdering af mental-tilstanden i Simeuleue i marts 2005 Et program i Labuhan Bakti, om kort tid også i Sinabang Ingen individuelle konsultationer Fokusgruppe diskussioner og sociale aktiviteter Forsat vurdering af den generelle mental-tilstand i Blangpidie og Aceh Barat Daya VACCINATIONSKAMPAGNER Mæslinger Stivkrampe Simeuleue Aceh Barat Daya Aceh Selatan Banda Aceh 322 Lamno Sigli Meulaboh 1.636

11 VAND OG SANITET Simeuleue: Vand- og sanitetsarbejder for flere end 900 hushold Vandtankbiler, konstruktion af vandtanke og damme, rensning af brønde, latriner Aceh Barat Daya: Vand- og sanitetsarbejder for to hospitaler, ingen nuværende aktiviteter Lamno: Oprettelse af latriner i flere end 20 ødelagte landsbyer Vedvarende vandleverancer med tankbiler til to lejre for hjemløse Renovering af affaldssystem, vand- og sanitetsforholdene i sundheds-centret Sigli: Indledende support til vand- og sanitetsarbejder for 16 lejre, der huser mennesker 15 vandtanke installeret Affaldssystemer etableret i syv lejre Oprettelse af 35 latriner Meulaboh: mennesker har nydt godt af arbejdet 190 brønde er renset, tre brønde er renoveret eller bygget Oprettelse af 113 latriner 12 vandtanke installeret og forsyning med vandtankebiler Brønde, vandboringer, dræningssystemer og affaldssystemer til for sundhedscentre Lhoksemawe: Omkring har nydt godt af arbejdet med rensning af brønde Omkring har nydt godt af arbejdet med vandforsyning 281 brønde er renset To brønde er blevet genetableret 39 vandudleveringssteder/tankvogne dagligt EARLY WARNING OG EPIDEMIOLOGISKE UNDERSØGELSER Meulaboh og Lhoksemawe: Akut nødhjælpslager i Banda Aceh: nødhjælpspakker, kolera-kits, vaccinationsudstyr Fortsat vurdering af behov, træning i brug af og udlevering at ACT-medicin (artesemin-containing cobination therapy) til behandling af malaria

12 Simeuleue: Samarbejdede med lokale sundhedsmyndigheder om etablering af et Early Warning System (EWS) og om at forstærke det epidemiologiske overvågnings system (ESS), som Sundhedsministeriet havde opsat efter tsunamien. Ansvaret for EWS er nu givet tilbage til sundhedsministeriet Bidrog med at indsamle ugentlige data fra under-distrikterne Jakarta, Lamno og Sigli: Akut nødhjælpslager i Jakarta Systematisk indhentning af data og uddannelse i hygiejneanliggender i lejre og landsbyer og ved brug af mobile klinikker Akutte nødhjælps guidelines og lagre tilpasset specifikke lokale behov

Status og økonomisk overblik over MSF s indsats ni måneder efter flodbølgekatastrofen i Asien

Status og økonomisk overblik over MSF s indsats ni måneder efter flodbølgekatastrofen i Asien Status og økonomisk overblik over MSF s indsats ni måneder efter flodbølgekatastrofen i Asien September 2005 Kun få dage efter en enormt kraftig flodbølge ramte dele af Sydøstasien 26. december 2004, begyndte

Læs mere

Nyhedsjournalen. Flodbølgekatastrofen i Asien

Nyhedsjournalen. Flodbølgekatastrofen i Asien Nr. 57 marts 2005 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Foto: Francesco Zizola Nyhedsjournalen Flodbølgekatastrofen i Asien MSF satte ind med massiv hjælp til de mange ofre i Asien. Nu er det

Læs mere

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care DanAid DanAdopt Danish Society for International Child Care 29. oktober 2014 Dan-Aid er DanAdopts hjælpeafdeling, hvis opgave bl.a. er at indsamle penge til humanitære formål i de lande, hvor DanAdopt

Læs mere

Uden tag over hovedet

Uden tag over hovedet Nr. 62 nov. 2005 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Foto: Bruno Stevens/Cosmos NYHEDSJOURNALEN Uden tag over hovedet 33 millioner mennesker mangler lige nu et sted at bo. De har ikke længere

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 110 Offentligt

Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 110 Offentligt Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 110 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer 1 400.C.2-0 EUK 5. januar 2005 Til orientering

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010

UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010 Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 57 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010 Center for Udviklingspolitik HUC, j.nr. 46.Haiti.5.b. Talepunkt til brug for udviklingsministeren

Læs mere

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger...

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Flere børn i skole Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Hvem er UNICEF I dag er UNICEF verdens største hjælpeorganisation for børn. Vi arbejder med nødhjælp,

Læs mere

Klassens time om katastrofer

Klassens time om katastrofer Foto: Jensen Walker/Getty Images for Save the Children Klassens time om katastrofer I midten af marts 2011 blev Japan ramt af et kraftigt jordskælv efterfulgt af en voldsom tsunami, der skabte store ødelæggelser

Læs mere

TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS

TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS TSUNAMI AF LOUISE SVENDSEN ET STED AT BEGYNDE ALLE FOTOS: PRIVATFOTOS Lad fortiden hvile, og se fremad! Sådan er det gængse syn i Banda Aceh, der af alle steder blev hårdest ramt, da flodbølgen kom. En

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelse

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelse EUROPA-PARLAMENTET 2004 Mødedokument 2009 10.1.2005 B6-0060/2005 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 103, stk. 2 af Monica Frassoni

Læs mere

Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010

Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010 Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010 Den 12. januar 2010 blev Haiti ramt af et voldsomt jordskælv med enorme ødelæggelser til følge. I løbet af få uger efter katastrofen besluttede FrikirkeNets

Læs mere

Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads 16, 1. ASF Dansk Folkehjælp Industriparken 4

Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads 16, 1. ASF Dansk Folkehjælp Industriparken 4 TEREJA II Projektbeskrivelse om forbedrede sanitære forhold på udvalgte skoler i det nordlige Tanzania i forbindelse med hygiejneundervisningsprogram for skolebørn Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads

Læs mere

DM-Aid... når helt ud

DM-Aid... når helt ud DM-Aid... når helt ud DM-Aid 2015 DM-Aid 10 års jubilæum Nadeem Niwaz Bestyrelsesformand 2005-2015 10 år er der gået siden DM-Aid blev stiftet. 10 gode år, hvor vi har lært meget gennem medgang og modgang,

Læs mere

Bliv erhvervspartner. og støt FLYGTNINGE i verdens brændpunkter. Foto: Claus Bjørn

Bliv erhvervspartner. og støt FLYGTNINGE i verdens brændpunkter. Foto: Claus Bjørn Bliv erhvervspartner og støt FLYGTNINGE Foto: Claus Bjørn og støt flygtninge 2 HVORFOR BLIVE I DANSK FLYGTNINGEHJÆLP? For 79 % af den danske befolkning er det af væsentlig betydning, når en virksomhed

Læs mere

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF Steen M. Andersen 2 I UNICEF Generalsekretær, UNICEF Danmark UNICEF/UNI194536/KHUZAIE J eg har mødt rigtig mange udsatte børn,

Læs mere

Tvunget til et liv udenfor

Tvunget til et liv udenfor Nr. 76 nov. 2008 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK NYHEDSJOURNALEN Foto: Henrik Glette/MSF Tvunget til et liv udenfor Uden tag over hovedet Millioner af mennesker bliver hvert år hjemløse

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

BRIEF LÆGER UDEN GRÆNSER

BRIEF LÆGER UDEN GRÆNSER BRIEF LÆGER UDEN GRÆNSER 31. marts 2017 Deadline d. 30/4 kl. 20.00 Bag Future står Danske Medier, Kreativitet & Kommunikation og Plant. Har du spørgsmål vedrørende konkurrencen eller Future generelt, så

Læs mere

Dansk Flygtningehjælps Internationale Arbejde. - Fra nødhjælp til langsigtet rehabilitering og udvikling

Dansk Flygtningehjælps Internationale Arbejde. - Fra nødhjælp til langsigtet rehabilitering og udvikling Dansk Flygtningehjælps Internationale Arbejde - Fra nødhjælp til langsigtet rehabilitering og udvikling Internationalt mandat (vedtaget 2004) Beskyttelse og fremme af varige løsninger på flygtninge- og

Læs mere

MØDET MED. Baggrund INDSATS AF SANNE PEDERSEN, MICHAEL LINDE OG ANETTE LORENTZEN

MØDET MED. Baggrund INDSATS AF SANNE PEDERSEN, MICHAEL LINDE OG ANETTE LORENTZEN INDSATS AF SANNE PEDERSEN, MICHAEL LINDE OG ANETTE LORENTZEN Baggrund De tre forfattere bag artiklen var alle med i indsatsgruppen, der rejste til Phuket. Herudover deltog Tommy Holm som koordinator. Falck

Læs mere

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde Kirurgisk uddannelsesprogram for hoveduddannelse i almen medicin kirurgisk afdeling Køge Roskilde Forord. Den kirurgiske del af uddannelsen i Almen Medicin skal sikre opfyldelsen af den tilhørende del

Læs mere

Venskabsprojekter og støttebehov fra Røde Kors afdelingerne i Danmark

Venskabsprojekter og støttebehov fra Røde Kors afdelingerne i Danmark OVERSIGT JANUAR 2016 Venskabsprojekter og støttebehov fra Røde Kors afdelingerne i Danmark KORT PRÆSENTATION AF HVERT ENKELT VENSKABSPROJEKT, SOM KAN STØTTES ØKONOMISK AF DE LOKALE RØDE KORS AFDELINGER

Læs mere

# 001. Uddannet personale Sundhedsklinik. Tradition, kultur og uvidenhed. Behandling. Registreing. Information. Finde billigt medicin.

# 001. Uddannet personale Sundhedsklinik. Tradition, kultur og uvidenhed. Behandling. Registreing. Information. Finde billigt medicin. # 001 Uddannet personale Sundhedsklinik Tradition, kultur og uvidenhed Behandling Registreing Information Finde billigt medicin Forskning Verdenssamfundets ansvar # 002 fremtid? rent vand mediedækning

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis.

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Samfundsinterventioner Dean Ajdukovic Læringsmål Efter fuldførelsen af dette modul bør deltageren være i stand til:

Læs mere

STANDARD FOR OMSORG TIL DØENDE BØRN OG DERES FORÆLDRE. Målgruppe Alle døende børn indlagt på Neonatalklinikken og deres familier.

STANDARD FOR OMSORG TIL DØENDE BØRN OG DERES FORÆLDRE. Målgruppe Alle døende børn indlagt på Neonatalklinikken og deres familier. STANDARD FOR OMSORG TIL DØENDE BØRN OG DERES FORÆLDRE Kvalitetsmål At der ydes pleje, omsorg og behandling af det døende barn: hvor barnets umiddelbare behov er styrende hvor forældrenes ønsker og behov

Læs mere

En gave for livet. Læger uden Grænser i dit testamente

En gave for livet. Læger uden Grænser i dit testamente En gave for livet Læger uden Grænser i dit testamente En gave med en særlig værdi Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser (MSF). Når mennesker betænker os i deres testamente,

Læs mere

DONATION AF HOSPITALSUDSTYR TIL MAGUNGA, KOROGWE DISTRIKTS HOSPITAL

DONATION AF HOSPITALSUDSTYR TIL MAGUNGA, KOROGWE DISTRIKTS HOSPITAL DONATION AF HOSPITALSUDSTYR TIL MAGUNGA, KOROGWE DISTRIKTS HOSPITAL I april 2014 blev Magunga, Korogwe Distrikts Hospital (Magunga Hospital) tilbudt en donation af hospitals- og engangsudstyr fra Global

Læs mere

Århus Friskoles Fredagsbrev d. 8. nov. 2013 Solglimt på en grå og regnfuld onsdag

Århus Friskoles Fredagsbrev d. 8. nov. 2013 Solglimt på en grå og regnfuld onsdag Solglimt på en grå og regnfuld onsdag 1 Merete hjælper børn og voksne hver dag, RØD gruppe er alvorlige og koncentrerede på én gang, Josephine fra 1. kigger ind på kontoret med en fin tegning, Daniel fra

Læs mere

Nyhedsjournalen. Hungersnød og vold hærger Darfur

Nyhedsjournalen. Hungersnød og vold hærger Darfur Nr. 54 juli 2004 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Nyhedsjournalen Hungersnød og vold hærger Darfur Behovet for nødhjælp i Darfur bliver større dag for dag. Derfor samler Læger uden Grænser

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for planlagt indlagte patienter på. Akutafdeling Hospitalsenheden Vest

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for planlagt indlagte patienter på. Akutafdeling Hospitalsenheden Vest REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for planlagt indlagte patienter på Akutafdeling Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2015

Læs mere

LBUBTUSPGFO SBNNFS PH %BONBSL IK MQFS

LBUBTUSPGFO SBNNFS PH %BONBSL IK MQFS Når et jordskælv rammer, når en tsunami forårsager død og ødelæggelse, når uro og krig driver tusinder på flugt, og når endnu en tørke fører til en akut sultkatastrofe; kort sagt, når en katastrofe rammer

Læs mere

Psykiatrisk Klinik for Børn & Unge. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

Psykiatrisk Klinik for Børn & Unge. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Psykiatrisk Klinik for Børn & Unge Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 03-09-2015 Gyldig til 28-10-2018 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Opfyldelse af de

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Vurdering, formulering og planlægning af behandling af psykologisk traumatiserede personer Læringsmål At beskrive

Læs mere

The Rehabilitation Complexity Scale: extended (DK1)

The Rehabilitation Complexity Scale: extended (DK1) RCS-E The Rehabilitation Complexity Scale: extended (DK1) PATIENTOPLYSNINGER Navn: Dato:../../. CPR: Sæt ring om det højeste gældende niveau for hver kategori BEHOV FOR HJÆLP TIL GRUNDLÆGGENDE PLEJE Omfatter

Læs mere

Øre-, næse- og halsafdeling A130

Øre-, næse- og halsafdeling A130 Patientinformation Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Velkommen til Vejle Sygehus Øre-, næse- og halsafdeling A130 Rev. maj 2008 Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Afdelingens adresse

Læs mere

FIELD ENGINEERS ET HUMANITÆRT INGENIØRBEREDSKAB

FIELD ENGINEERS ET HUMANITÆRT INGENIØRBEREDSKAB FIELD ENGINEERS ET HUMANITÆRT INGENIØRBEREDSKAB FORMÅL, OPGAVER OG RETNINGSLINIER א/א Side Ingeniører uden Grænsers Humanitære Ingeniørberedskab Humanitarian Task Force of Field Engineers Hillerød den

Læs mere

Design: MilleArtDesign Tryk: Bording

Design: MilleArtDesign Tryk: Bording UNICEF/06-0963/Shehzad Noorani Sådan kan du støtte Støt Giv et fast beløb hver måned. Du kan også give et enkelt bidrag til hjælpearbejdet. www.unicef.dk/donation Design: MilleArtDesign Tryk: Bording Glimt

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET. Den 4. oktober Udenrigsudvalgets spørgsmål 100 af 30. september 2005 til skriftlig besvarelse

UDENRIGSMINISTERIET. Den 4. oktober Udenrigsudvalgets spørgsmål 100 af 30. september 2005 til skriftlig besvarelse Udenrigsudvalget (2. samling) URU alm. del - Svar på Spørgsmål 100 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 4. oktober 2005 Udenrigsudvalgets spørgsmål 100 af 30. september 2005 til skriftlig besvarelse Spørgsmål

Læs mere

FORBEREDELSE TIL OPERATION

FORBEREDELSE TIL OPERATION FORBEREDELSE TIL OPERATION Hvis du planlægger at få en operation, er der nogle grundlæggende ting, du skal vide. Hver slags operation ligesom hver patient - adskiller sig fra hinanden. Forskellighederne

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 27.4.2005 SEK(2005) 548 endelig Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om anvendelse af fleksibilitetsinstrumentet til finansiering

Læs mere

180 : 'Jeg blev frygtløs'

180 : 'Jeg blev frygtløs' 180 : 'Jeg blev frygtløs' I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. I denne uge fortæller Lars Pinnerup om at være midt i tsunamien i Thailand.

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013.

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Mit navn er Helle Maria Geertsen og fra den 4 marts til den 15 marts, var jeg sammen med, min hold kammeret Line Hansen, i Baskerlandet i praktik. Vi var 2 dage

Læs mere

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt.

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Turen til Norge, Mo i Rana Jeg havde glædet mig meget til at komme til Norge i min specialepraktik. Jeg ville gerne udnytte muligheden, at

Læs mere

210.000 kr. til nødhjælpsflyvninger i Bangladesh

210.000 kr. til nødhjælpsflyvninger i Bangladesh Pressemeddelelse 28. november 2007 210.000 kr. til nødhjælpsflyvninger i Bangladesh MAF Danmark sikrer udbringning af nødhjælp til de katastroferamte områder efter cyklonen Cidr. Stribevis af flyvninger

Læs mere

Flygtninge i Danmark og Verden. 20 marts 2014

Flygtninge i Danmark og Verden. 20 marts 2014 Side 1 Flygtninge i Danmark og Verden 20 marts 2014 Foreningen for tosprogede børns vilkår 27.03.2014 AK/Flygtningedebat Side 2 Side Dansk Flygtningehjælp Den største danske NGO Hvor: Vi arbejder i 36

Læs mere

Rejsebrev Australien Forår 2011 modul 11

Rejsebrev Australien Forår 2011 modul 11 Rejsebrev Australien Forår 2011 modul 11 Navn: Karen Sloth, email: 98402@viauc.dk, Viborg Sygeplejeskole. Holdnr. 98402. UTAS University of Tasmania. Concord Hospital, Sydney. Operations afdeling fra den

Læs mere

PHUKET OG TIDEN EFTER

PHUKET OG TIDEN EFTER INTERVENTION AF ANETTE DAM LORENTZEN, MICHAEL LINDE OG SANNE PEDERSEN PHUKET OG TIDEN EFTER Metoder, intervention og etik i arbejdet med de ramte af flodbølgekatastrofen i Phuket og efterfølgende i Danmark

Læs mere

Forsvarsministeriets vurdering af eget beredskab

Forsvarsministeriets vurdering af eget beredskab Forsvarsministeriet og dets myndigheders evaluering af indsatsen i forbindelse med tsunamikatastrofen i Sydøstasien i perioden fra den 26. december 2004 til den 10. januar 2005. Forsvarsministeriets første

Læs mere

Omsorg i forbindelse med voldsomme oplevelser

Omsorg i forbindelse med voldsomme oplevelser Intensivafdeling Omsorg i forbindelse med voldsomme oplevelser Patient- og pårørendeinformation www.koldingsygehus.dk Voldsomme oplevelser Denne pjece er til patienter og pårørende, der har oplevet en

Læs mere

FORSVARETS PSYKOLOGISKE STØTTEFORANSTALTNINGER 9. marts 2007

FORSVARETS PSYKOLOGISKE STØTTEFORANSTALTNINGER 9. marts 2007 NOTAT FORSVARETS PSYKOLOGISKE STØTTEFORANSTALTNINGER 9. marts 2007 Resume Dette notat beskriver den aktuelle status for de udviklede støtteforanstaltninger, der er rettet mod medarbejdere og pårørende

Læs mere

Hillerød Hospital. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling. Årsberetning 2006/2007

Hillerød Hospital. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling. Årsberetning 2006/2007 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Årsberetning 2006/2007 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Mål...2 Formål...2 Målgruppe...2 Organisatorisk...3 Funktioner i klinikken...3 Henvendelser

Læs mere

Jeg forstår spørgsmål M på den måde, at svaret især skal fokusere på den

Jeg forstår spørgsmål M på den måde, at svaret især skal fokusere på den Udenrigsudvalget 2008-09 URU alm. del Svar på Spørgsmål 101 Offentligt NOTITS Til: Udviklingsministeren J.nr.: 5.N.660. CC: Bilag: Fra: MENA Dato: 2. februar 2009 Emne: Besvarelse af URU samrådsspørgsmål

Læs mere

Frede Olesen, Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Fo@feap.dk.

Frede Olesen, Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Fo@feap.dk. , Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet Fo@feap.dk Sygdoms-rejsen Støtte til efterladte Døende Terminal Recidivdiagnostik Behandling Rehabilitering

Læs mere

Ugandas bange børn. Et virkeligt mareridt hver nat En humanitær krise har hærget det nordlige Uganda i snart 20 år. Det er børnene, der lider mest.

Ugandas bange børn. Et virkeligt mareridt hver nat En humanitær krise har hærget det nordlige Uganda i snart 20 år. Det er børnene, der lider mest. Nr. 63 marts 2006NYHEDSJOURNALEN NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Ugandas bange børn Foto: Sven Torfinn Hver nat forlader 7.000 børn deres hjem for at søge sikkerhed i Gulu i Uganda af

Læs mere

Psykiatrisk Center Ballerup Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Gentofte afdeling

Psykiatrisk Center Ballerup Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Gentofte afdeling Psykiatrisk Center Ballerup Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Gentofte afdeling Velkommen til Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Dagafsnittet modtager patienter med anoreksi og/eller bulimi. Behandlingen

Læs mere

Det daglige Ethiopiske mirakel

Det daglige Ethiopiske mirakel Det daglige Ethiopiske mirakel 15 timers kørsel fra Ethiopiens hovedstad Adis Ababa i den lille klække kaldet Aire. Vejen er undertiden asfalteret, men består mest af hullede og dårligt vedligeholdte grusveje,

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2013

Patienttilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2013 Patienttilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital Nærværende patientundersøgelse er fra året og den anden af sin art på Skovhus Privathospital. I denne undersøgelse bliver patienterne på Skovhus Privathospital

Læs mere

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Vi har været i praktik i 10 uger på statshospitalet Katatura hospital i Windhoek, Namibias

Læs mere

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen?

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? Udviklingsprojekt Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? [Resultat:22 borgere med Medicinsk Uforklarede Symptomer har fået et 8 ugers kursus i mindfulness, kognitiv terapi

Læs mere

1. juli 2015 Allergiklinikken i Roskilde. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

1. juli 2015 Allergiklinikken i Roskilde. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Allergiklinikken i Roskilde Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 02-06-2015 Gyldig til 27-07-2018 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder

Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder hvor der udføres lægelig patientbehandling Endelig tilsynsrapport Behandlingssted: Adresse: Danske Lægers Vaccinations Service, Vejle

Læs mere

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M Specialambulatoriet Dagtilbud Opsøgende psykiatrisk team Psykiatrisk Center Sct.

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Cape Town, Sydafrika Udvekslingsperiode: Modul 13, 04.02.2013 til 01.03.2013 Navn: Email: Christine Ingemann christine@ingemann.de Tlf. nr. 31 44 13 71 Navn: Email: Anette Lyngholm

Læs mere

Et sammenhængende e-sundhedsvæsen i hele Grønland

Et sammenhængende e-sundhedsvæsen i hele Grønland Et sammenhængende e-sundhedsvæsen i hele Grønland en vej til et mindre komplekst sundhedsvæsen Maria Hammer Olsen, MI EPJ-Chef, Departementet for sundhed og infrastruktur, Grønland Henrik Lindholm, MI

Læs mere

Liste over ikke relevante standarder og indikatorer

Liste over ikke relevante standarder og indikatorer Liste over ikke relevante standarder og indikatorer Hjælperedskab til Akkrediteringsstandarder for Privathospitaler og klinikker, 2016. Sæt kryds i kolonnen for at markere, at den/de pågældende indikatorer

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt NOTAT Dato: 25. januar 2006 Kontor: Visum, Udsendelser og Humanitære Sager J.nr.: 2002/4112-1 Sagsbeh.: CWU Fil-navn:

Læs mere

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed Rundspørge til landets medlemmer af regionsrådene i de fem regioner 121 ud af 204 har gennemført hele rundspørgen Hvor positiv eller negativ er du over for lovforslaget? Meget positiv 51,1% Delvist positiv

Læs mere

Flygtninge, familier og traumer

Flygtninge, familier og traumer Trine Brinkmann, Center for Udsatte Flygtninge, DFH Side 1 Flygtninge, familier og traumer Traumatiserede flygtningefamilier hvordan møder lærere, pædagoger og vejledere disse familier? - Fyraftensmøde,

Læs mere

Ældre Et Sundhedsfagligt og borgerrettet perspektiv

Ældre Et Sundhedsfagligt og borgerrettet perspektiv Ældre Et Sundhedsfagligt og borgerrettet perspektiv Dorthe Jepsen - Ældrechef Ikast-Brande www.ikast-brande.dk Sundhedstilstanden i DK Helbredet selvvurderet: Vi vurderer vores helbred som bedre nu end

Læs mere

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Hvorfor skal Ishøj Kommune kystsikres? Klimaforandringer vil sandsynligvis medføre stigende havvandstand og flere kraftige storme.

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder

Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder hvor der udføres lægelig patientbehandling Endelig tilsynsrapport Overordnet ansvarlig/ virksomhedsansvarlig læge: Merete Graakjær Nielsen

Læs mere

Resultatrapport 2/2012

Resultatrapport 2/2012 Resultatrapport 2/2012 Resultater på ældreområdet Denne resultatrapport giver en status på udviklingen i udgifter og indsatser på området samt de effekter, der kommer ud af indsatserne og udgifterne. Rapporten

Læs mere

Vold og trusler om vold. Hjælp til medarbejdere. Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN. Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012

Vold og trusler om vold. Hjælp til medarbejdere. Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN. Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012 Vold og trusler om vold Hjælp til medarbejdere Halsnæs Kommune HJEMMEPLEJEN Hjemmeplejen Arbejdsmiljøudvalget Godkendt i MED 2012 12 VIGTIGE TELEFONNUMRE. Leder af hjemmeplejen Charlotte Grønning Jørgensen

Læs mere

12. maj 2015 Endoskopiklinikken Århus A/S. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer

12. maj 2015 Endoskopiklinikken Århus A/S. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer Endoskopiklinikken Århus A/S Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 06-05-2015 Akkrediteringsstatus Akkrediteret Begrundelse for akkrediteringsstatus, ved Akkrediteringsnævnet

Læs mere

Jeg vil gerne indlede med at sige tak til Folkekirkens Nødhjælp for indbydelsen til at være med her i dag.

Jeg vil gerne indlede med at sige tak til Folkekirkens Nødhjælp for indbydelsen til at være med her i dag. Forsvarsministerens tale den 12. april 2005 ved afslutningen på Folkekirkens Nødhjælps Lars og Lone kampagne. Københavns Rådhus, klokken 14.15 til 14.30. Mine damer og herrer, kære Lars og Lone r. Jeg

Læs mere

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress MED-Hovedudvalg Stresspolitik Formål: Målet med denne stresspolitik er at forebygge, modvirke og håndtere stress, da stress indvirker negativt på den

Læs mere

Spørgeskema til behandlingsinstitutioner inden for stofmisbrugsområdet

Spørgeskema til behandlingsinstitutioner inden for stofmisbrugsområdet Spørgeskema til behandlingsinstitutioner inden for stofmisbrugsområdet Efter udfyldelsen bedes skemaet (via e-mail eller som brev) returneret til: Statens Institut for Folkesundhed Øster Farimagsgade 5

Læs mere

Diplomuddannelse i Arktisk specialuddannelse

Diplomuddannelse i Arktisk specialuddannelse ILISIMATUSARFIK Grønlands Universitet. Diplomuddannelse i Arktisk specialuddannelse Valgfri modul: Akut- og behandlersygepleje Modulet er retningsspecifikt. Akut- og behandlersygepleje udgøres af to sammenhængende

Læs mere

Rejsebrev fra Edinburgh

Rejsebrev fra Edinburgh Rejsebrev fra Edinburgh Mette Valdersdorf Jensen, SOB11, Udlandspraktik på modul 8. Ellen s Glen House, Liberton, Edinburgh. 23. April 30. Juni 2013. Beskrivelse af faktuelle oplysninger At rejse udenlands

Læs mere

Hjertestop Instruks. Psykiatrien Thy-Mors

Hjertestop Instruks. Psykiatrien Thy-Mors Hjertestop Instruks Psykiatrien Thy-Mors Hjertestop Instruks Psykiatrien Thy-Mors Ambulatorium for almen psykiatri Thy- Mors Thylandsvej 37 7700 Thisted tlf. 9764 3050 Udgave 2 Februar 2013 Læs mere om

Læs mere

MR Scanner Viborg. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

MR Scanner Viborg. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning MR Scanner Viborg Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 27-05-2015 Akkrediteringsstatus Akkrediteret Gyldig til 21-07-2018 Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske standarder

Læs mere

PROJEKT RAPPORT (FØRSTE DEL)

PROJEKT RAPPORT (FØRSTE DEL) SUNDHEDS #MINISTERIET BURKINA FASO -=-=-=-=-=- Enhed - fremskridt retfærdighed GENERALSEKRETARIATET -=-=-=-=- -=-=-=-=- GENERELDIREKTORATET FOR SUNDHED -=-=-=-=- DIREKTORATET FOR BEKÆMPELSE AF SYGDOM -=-=-=-=-

Læs mere

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R 2 0 0 6 P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R Stolpegård BEHANDLING AF: ANGST DEPRESSION SPISEFORSTYRRELSER PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER PSYKISKE VANSKELIGHEDER, DER KNYTTER SIG TIL STRESS OG TRAUMER.

Læs mere

Afstand er ikke længere en barriere

Afstand er ikke længere en barriere Afstand er ikke længere en barriere Anders Hede Forskingschef TrygFonden Dansk Byplanlaboratorium 26. september 2013 1 Menu To cases: Akutlægehelikopteren på Sjælland IT-baseret behandling af psykiske

Læs mere

CTI-Hæfte Fokuspunkter og redskaber

CTI-Hæfte Fokuspunkter og redskaber CTI-Hæfte Fokuspunkter og redskaber CTI-hæfte. Fokuspunkter og redskaber EN HELHEDSORIENTERET INDSATS 2 BOLIG 3 PSYKISK HELBRED 4 FYSISK HELBRED 5 ØKONOMI 6 DAGLIGE AKTIVITETER 7 NETVÆRK OG SOCIALE RELATIONER

Læs mere

1. PATIENTER. 2. Hvordan gives der udtryk for den fase de befinder sig i?

1. PATIENTER. 2. Hvordan gives der udtryk for den fase de befinder sig i? 1. PATIENTER 1. I hvilke stadie af krise, vil du betegne størstedelen af de patienter som bliver indlagt på Traumacentret befinder sig i? Med udgangspunkt i Johan Cullbergs 4 stadier. 1. Chokfasen: 2.

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Indhold Forord... 4 1. Struktur, omsorg og information...5 Struktur... 5 Omsorg... 5 Information... 6 2. Børns typiske krisereaktioner...7

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Lay out: Vejen Kommune Tekst: Psykologenheden Fotos: Colourbox.dk Ordrenr.: 639-16 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Januar 2016 Indhold

Læs mere

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Baggrund WHO forudser, at psykisk sygdom de kommende år vil rykke op på andenpladsen over de meste belastende sygdomme både for den enkelte og for samfundet.

Læs mere

yderligere fire fortsat savnes (Udenrigsministeriet,

yderligere fire fortsat savnes (Udenrigsministeriet, UNDERSØGELSE AF ANNE STÆRK JACOBSEN OG DORTHE BERNTSEN EFTERVIRKNINGER AF TSUNAMIEN På Aarhus Universitet har man foretaget en psykologisk undersøgelse af reaktioner og eftervirkninger i forbindelse med

Læs mere

7. januar 2016 Københavns Øjen & Skeleklinik v. Hesgaard & Johansen

7. januar 2016 Københavns Øjen & Skeleklinik v. Hesgaard & Johansen Københavns Øjen & Skeleklinik v. Hesgaard & Johansen Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 02-12-2015 Gyldig til 26-01-2019 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering

Læs mere

Aagaard Klinik. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

Aagaard Klinik. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Aagaard Klinik Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 13-04-2016 Akkrediteringsstatus Akkrediteret Gyldig til 08-06-2019 Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske standarder

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Rumænien Navn: Kristina Kaas Sørensen E-mail: Kristinakaas@gmail.com Tlf. nr. 31373249 Evt. rejsekammerat: Mai Dalsgaard Lassen Hjem-institution: VIA University

Læs mere

Engagement Udvikling Faglig kompetence. Vi bygger bedre. Palæstina

Engagement Udvikling Faglig kompetence. Vi bygger bedre. Palæstina Engagement Udvikling Faglig kompetence Vi bygger bedre liv INGENIØRER UDEN GRÆNSER Palæstina Togo Vand & hygiejne Indien Byggeri & miljø Vi skaber udvikling Ingeniører uden Grænser (IUG) er en teknisk

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER Kommentarsamling for ambulante patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER Kommentarsamling for ambulante patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Infektionsmedicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

Fakta om hjertestop i Danmark 2001-2011

Fakta om hjertestop i Danmark 2001-2011 Fakta om hjertestop i Danmark 2001-2011 Nye tal fra Dansk Hjertestopregister Dansk Hjertestopregister offentliggør en samlet rapport med analyse af hjertestop uden for hospital i Danmark. Analysen bygger

Læs mere