Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag"

Transkript

1 Sådan holder du dig frisk og sund hver dag Selv om kalorieindtaget er det samme, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du sammensætter din (slanke)kost Det er svært ikke at være misundelig på dem, der har en høj forbrænding og kan spise hvad som helst uden at tage på. Det er der dog ingen grund til. Man kan nemlig få et højt stofskifte gennem kosten. I de forrige nyhedsbreve har fokus været på den rigtige fedts vigtige betydning for kroppen men da mange menneskers forbrænding ligger meget lav er det ikke nok med fokus på spis fedt for at tabe fedt. Ernæringskonsulent Per Brændgaard Mikkelsen har erfaring med, at nogle få ændringer i kosten kan sætte skub i forbrændingen. Han har tidligere deltaget i et forskningsprojekt omkring fødevarer og stofskifte. Der er helt klart nogle fødevarer, som sætter gang i forbrændingen. Hvis man sørger for at spise nogle af dem dagligt, kan man hjælpe sit vægttab ekstra på vej. Derfor vil der i de kommende nyhedsbreve være samlet udenlandsk forskning; og sammen med danske eksperter guider vi til, hvordan du sætter din forbrænding i vejret. 60 minutter Motion tegner sig for omkring procent af kroppens forbrænding. Ernæringseksperten Per Brændgaard Mikkelsen siger, at der skal cirka 60 minutter til om dagen, hvis forbrændingen skal så højt op, at det fører til et vægttab. Den gode nyhed er, at man ikke skal stå i et fitnesscenter og svede i timevis. Det handler om moderat motion som almindelig gang med fire kilometer i timen. At gå på arbejde eller tage cyklen. De små ting tæller også som f.eks. at gå rundt i stuen, mens man taler i telefon.

2 2. Sikkert vægttab med høj forbrænding Anita Belza, adjunkt og ph.d. ved Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, har forsket i kostens betydning for kroppens forbrænding. Folk, der har en høj forbrænding, har utrolig let ved at spise, hvad de har lyst til uden at tage på. Men de, der ikke er indrettet sådan fra naturens side, kan gøre en masse gennem kost og motion, siger hun. Krydret mad og Grøn te (thermojetic urtekoncentrat) - Anita Belza er enig i, at madvarer, der øger forbrændingen, medfører et vægttab og hjælper dig med at holde den lavere vægt ved lige. Spis derfor en god varieret proteinrig kost, så spiser du mindre ved måltiderne, er mæt i længere tid og sætter forbrændingen i vejret. Hvis man samtidig sørger for at drikke grøn te (urtekoncentrat) og krydre maden, øges forbrændingen yderligere. Kombineret virker det endnu stærkere. Et bud på en aften, der får vægttab til at virke som en leg, kan være: En dejlig skål chili con carne, hvor både chilien og proteinerne er gode for forbrændingen. Så kan man drikke en kop grøn te til dessert. 3. Sikkert vægttab med høj forbrænding Din forbrænding påvirkes også af, hvad du spiser. Lad være med at sulte dig. Hvis du sulter dig selv eller er udsat for stress, går din krop i alarmberedskab og opbygger mere fedt for at passe på sig selv. Hvis du gerne vil tabe dig, er det altså en rigtig dårlig idé at springe måltider over eller sulte dig selv. Gør du det, falder dit blodsukker, og så får du endnu mere trang til søde sager og kaloriebomber.

3 Spis flere små måltider om dagen. Morgenmad, frokost, aftensmad og et par mellemmåltider. Dermed holdes dit stofskifte aktiveret. Spis mad, der sætter gang i din forbrænding * Mad med vitamin C: Solbær, rød peberfrugt, kiwi, broccoli, jordbær, appelsin, citron, melon og hindbær * Mad, der er rig på protein: Fisk, magre mælkeprodukter, magert kød, bønner og linser * Fiberrig mad: Rugbrød, grov(knæk)brød, havregryn eller fiberrige morgenmadsprodukter, bønner og linser Chili og andre stærke krydderier sætter gang i dit stofskifte Sluk tørsten med vand 4. Sikkert vægttab med høj forbrænding 1. Æg: Det høje indhold af protein giver et stabilt blodsukker, og det gør dig mindre sulten og forhindrer dermed, at du spiser for meget. 2. Bønner: Indeholder det naturlige fordøjelseshormon cholecystokinin, der nedsætter appetitten. 3. Salat: Spiser du en stor kaloriefattig salat inden maden, spiser du mindre af selve hovedmåltidet. Mængden af salat snyder hjernen til at tro, at maven er fuld. 4. Grøn te: Grøn te indeholder koffein, der er slankende, og antioxidanter som f.eks. catechiner øger kroppens fedtforbrænding. 5. Pærer: Er en af de frugter, som indeholder flest fibre. Fiberrig mad giver en mæthedsfornemmelse og et stabilt blodsukker.

4 6. Suppe: En kop suppe virker lige så mættende som et stykke kylling, fordi hjernen opfatter suppe som noget, der fylder maven op. men pas på med købesupper 7. Magert kød: Indeholder syren leucin, som hjælper til at opretholde muskler, der forbrænder flere kalorier end fedt. 8. Olivenolie: Det er en umættet fedtsyre, som får kroppen til at forbrænde flere kalorier. 9. Grapefrugt: En halv grapefrugt før hvert måltid eller tre glas grapefrugtjuice om dagen giver et vægttab på godt 1,5 kilo på 12 uger. Det skyldes frugtens indhold af fytokemikalier, der reducerer kroppens niveau af insulin og derved tvinger den til at forbrænde flere kalorier. 10. Kanel: En kvart teske om dagen stabiliserer blodsukkeret, sænker kolesteroltallet og øger forbrændingen. 11. Nødder: Folk, der spiser 80 gram nødder om dagen, spiser mindre ved måltiderne og har et højere stofskifte. 12. Fiberrig morgenmad: Jo større fiberindholdet er i morgenmaden, jo mindre spiser man resten af dagen. 13. Mejeriprodukter: Fedtfattige produkter med et højt indhold af kalcium og protein fremmer vægttab og hjælper til at vedligeholde muskelmassen. 14. Chili: Indeholder stoffet capsaicin, som nedsætter appetitten og sætter forbrændingen i vejret.

5 15. Ingefær: Øger stofskiftet og afgifter også kroppen, fordi det stimulerer cirkulationen. 16. Citrusfrugter: Det høje indhold af C-vitamin virker fedtforbrændende. 17. Bær: Både bær og æbler indeholder pektin, der begrænser mængden af fedt, som cellerne kan absorbere. Det skyldes frugternes vandbindende egenskaber. 18. Bananer: Bananer indeholder 450 milligram kalcium, som øger stofskiftet og regulerer kroppens vandbalance. 19. Fisk: Laks, makrel og tun er gode kilder til de essentielle fedende syrer som omega 3, 6 og 9. Når man jævnligt spiser fisk, mindskes kroppens indhold af proteinhormoner, der sløver stofskiftet og resulterer i overvægt. 20. Hvidløg: Det er et naturligt antibiotikum, som regulerer blodsukkeret. Øger stofskiftet og sænker niveauet af insulin, og det resulterer i en høj fedtforbrænding. 21. Eddike: Sikrer et stabilt blodsukker og en god mæthedsfornemmelse. Kilder: Forskning fortaget ved: VA Medical Center, The Nutrition and Metabolic Research Center, Det Amerikanske Landbrugs-ministerium, Purdue University, The University of Illinois, The U.S. Food and Drug Administration, University of California, Penn State University samt japanske og svenske undersøgelser.

6 5. Sikkert vægttab med høj forbrænding Opskrifter, der sætter gang i forbrændingen. - Det gode ved de her råvarer er, at de kan kombineres. Man kan komme nødder i salaten eller bær og fiberrig mysli oven på den fedtfattige yoghurt shake. På den måde får man flere af råvarerne samtidig. Prøv f. eks. Morgen: Mager Yoghurt naturel med hjemmelavet, fiberrig mysli, hindbærfest (mosede hindbær og andre friske små bær. Frokost: Let kogte grønne bønner med salt, citron, olivenolie og forårsløg. Egner sig godt som let frokostret eller tilbehør. Aften: En smækker makrel i tomat: Makrel med skind steges på panden og lægges oven på hakkede, friske tomater. Krydret med salt og citron og pyntet med dild. Eller Bagt torsk med æbler, citronsaft, olie, salt og revet peberrod. Eller Suppe på kalv med grøntsager. Kog kalvestykker med ben sammen med grøntsager i tre til fire timer. Pil kødet fra benene og server med citronsaft, salt og peber. Eller Magert kalvekød stegt på panden med citronsaft, salt og olie. Hvis kødet er godt, skal det steget rødt. temperaturen inde i kødet må ikke overstige 47 grader - så bevares de enzymer, der hjælper fordøjelsen i gang. 6. Sikkert vægttab med høj forbrænding Flere proteiner og færre kalorier af nogen kaldet Zonekost men det er faktisk den samme viden som Herbalife har bygget på og udbygget i næsten 30 år.

7 Zonekost overfor normalkost Ny forskning viser, at vælger du den såkaldte zonekost med mere protein og mindre kulhydrat, taber du mere fedt, har lettere ved at holde kuren og bliver generelt sundere. Det viser en undersøgelse af 130 overvægtige, der blev delt i to grupper og sat på slankekure med samme kalorieindtag (1.700 kalorier dagligt til kvinder og til mænd). Sundere blodfedtværdier Den ene gruppe fulgte zonekosten, den anden de almindelige retningslinjer for sund kost. Efter et år havde personerne på zonekosten tabt 38 % mere fedt end dem på normalkosten, samtidig med at de havde meget sundere blodfedt-værdier end dem på normalkosten. Der var også langt flere personer, der gennemførte hele forløbet på zonekosten, end der var på normalkosten. Hemmeligheden er proteiner En af hemmelighederne var, at personerne på zonekosten spiste dobbelt så meget protein, som dem på normalkost gjorde. Proteiner bidrager til at bevare muskelmassen og dermed en højere fedtforbrænding. En anden vigtig pointe er, at zonekost indeholder mere fuldkorn og væsentligt mindre stivelse end normalkost. Fordeling af energi Zonekost: Hidtil anbefalet: 30 % fra protein 40 % fra kulhydrat 30 % fra fedt 15 % protein 55 % kulhydrat maks. 30 % fedt Kilde: Journal of Nutrition Læs også: Genvej for overvægtige - Kommer senere

Forslag til morgenmad... 16 Morgenmadspakken:... 17 Tips... 17 Mellemmåltider... 19 Tips... 19 Frugt og grønt... 19 Mælkeprodukter... 19 Brød...

Forslag til morgenmad... 16 Morgenmadspakken:... 17 Tips... 17 Mellemmåltider... 19 Tips... 19 Frugt og grønt... 19 Mælkeprodukter... 19 Brød... Indholdsfortegnelse Forord... 5 Hvornår er man for tyk?... 6 Vægt... 6 Kropsmasseindeks 'BMI'... 6 Hvornår skal man tabe sig?... 8 Hvornår skal man ikke tabe sig?... 8 Tal med lægen hvis... 8 Kur eller

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Spis rigtig og bliv gravid Guide, gode råd og fakta Spis rigtig og bliv gravid INDHOLD: Spis rigtig og bliv let gravid...4

Læs mere

Verdens bedste slankekur

Verdens bedste slankekur Verdens bedste slankekur Arne Astrup og Christian itz, to af de hotteste navne i dansk slankeforskning, er ikke bange for at tage munden fuld. I deres nye bog, lover de lover danskerne et hurtigt og effektivt

Læs mere

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren BRIKSYSTEM Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren Indholdsfortegnelse FORORD Forord side 3 Kom godt i gang med Nupo side 4 Nupos produktgrupper side 5 Vælg den rigtige

Læs mere

Løb og spis dig slank

Løb og spis dig slank Løb og spis dig slank med Chris MacDonald Løbeskolen 2. del 18 sunde opskrifter Du løber, som du spiser H ar du tænkt over, hvad kage, kaffe og junk food gør ved din krop, dit humør og dit løb? Hvis ikke,

Læs mere

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g F O R O R D En sund kostplan er vigtigere for en diabetiker end for selv den ivrigste madkender. Langt ud over at fryde smagsløgene, så er den hjørnestenen til god blodsukkerkontrol og befrier diabetikeren

Læs mere

Kom Igennem julen uden ti ekstra kg på sidebenene

Kom Igennem julen uden ti ekstra kg på sidebenene motivation. Typografi og ombrydning for tema For hvert eneste minut, du forsinker dit eftertræningsmåltid, forlænges din restitutionstid med op til en time! Venter du mere end to timer, går der 3-4 døgn,

Læs mere

PCO og kost. PCO og kost

PCO og kost. PCO og kost PCO og kost Indhold Baggrunden for kostråd til PCO... 2 Vægttab og motion... 3 Energifordeling... 3 Kulhydrater... 3 Kostfibre... 5 Protein... 5 Fedtstoffer... 5 Måltidsmønster... 5 LCHF (Low Carbohydrate

Læs mere

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det?

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Det skal vi, fordi talrige undersøgelser viser, at frugt og grønt nedsætter

Læs mere

Guide. tab dig med god mad. og masser af proteiner. sider. Bliv slank med LCHQ-kuren. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. tab dig med god mad. og masser af proteiner. sider. Bliv slank med LCHQ-kuren. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Bliv slank med LCHQ-kuren 24 sider tab dig med god mad og masser af proteiner Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus TAB

Læs mere

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk 1 Vigtig information De anbefalinger og kostråd, jeg giver i denne plan, er baseret på mere end 10 års studie, personlig og klient erfaring, samt mine uddannelser til Personlig Træner, CHEK Hollistic Livsstils

Læs mere

Guide. Tab dig med LCHF. Ny effektiv kur: Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig. sider

Guide. Tab dig med LCHF. Ny effektiv kur: Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig. sider Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ny effektiv kur: 22 sider Tab dig med LCHF Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig Low Carb High Fat - kuren INDHOLD

Læs mere

guide Sund og slank sider MARTS 2011 - flere guider på bt.dk/plus

guide Sund og slank sider MARTS 2011 - flere guider på bt.dk/plus MARTS 2011 - flere guider på bt.dk/plus 24 sider guide Sund og slank hold vægten i form på 12 uger Få en fladere mave De bedste kure 2 Sund og slank INDHOLD: Sund hele livet B.T. og danmarks førende eksperter

Læs mere

Mere frugt og grønt hver dag

Mere frugt og grønt hver dag Mere frugt og grønt hver dag I Danmark er vi blevet bedre til at spise frugt og grønt. Fra 1995 og frem til 2001 spiste vi 40 procent mere frugt og grønt, men den udvikling er nu stoppet. I dag spiser

Læs mere

kostplan ca. 1300-1600 kcal dagligt.

kostplan ca. 1300-1600 kcal dagligt. kostplan ca. 1300-1600 kcal dagligt. Du har netop valgt at tage kampen op mod de overskydende kilo, ikke ved en pulverkur eller suppekur, men ved en kostplan/livsstilsændring der indeholder rigtig mad.

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

KOMMER DU I GANG SÅDAN RAWFOOD GUIDE. Af Louise Koch

KOMMER DU I GANG SÅDAN RAWFOOD GUIDE. Af Louise Koch SÅDAN KOMMER DU I GANG RAWFOOD GUIDE Af Louise Koch INDHOLD INTRODUKTION TIL RAWFOOD s. 4 SÅDAN GØR DU... s. 6 HVAD KAN JEG SPISE? s. 8 HVAD ER 80-10-10? s. 12 OPSKRIFTER s. 15 GRØNNE SMOOTHIES s. 20 FORSLAG

Læs mere

undgå kræft guide Følg 5 simple råd og Guide: 5 simple råd Symptomer og kostråd sider August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

undgå kræft guide Følg 5 simple råd og Guide: 5 simple råd Symptomer og kostråd sider August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Følg 5 simple råd og undgå kræft Guide: 5 simple råd Symptomer og kostråd Undgå kræft INDHOLD I DETTE HÆFTE: Træf et valg

Læs mere

egetar bladet Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom Artikel

egetar bladet Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom Artikel egetar bladet MARTS Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom Artikel Professor T. Colin Campbell Om ernæring samt link til video med foredrag Veganerkost er sundere Artikel Frisk og

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om sund mad og vægttab Andelen af overvægtige danskere er støt stigende, både blandt børn og voksne. I Jammerbugt Kommune er 54% af befolkningen overvægtige, og omkring 17%

Læs mere

Skab din egen sundhed s

Skab din egen sundhed s Skab din egen sundhed s Top 5 nyhedsbreve Sund & glad Copyright www.skab din egen sundhed.com 2009 Kære abonnent på Sund & Glad. Her får du mine 5 mest læste nyhedsbreve i en lille bog, som du kan tage

Læs mere

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Træningsprogram 3 ugers opskrifter 72 sider turbokur tab 3 kilo på 7 dage Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hanssons

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og type 2 diabetes Type 2 diabetes er en hyppig forekommende sygdom : Flere end hver 20. dansker har sygdommen og hver dag får 89 danskere konstateret type-2 diabetes.

Læs mere

Fase 2 - Uge 5-8. Spise proteiner til de 3 hovedmåltider Spise fedt til hvert måltid + 1 spsk. olie dagligt Spise stivelse maks.

Fase 2 - Uge 5-8. Spise proteiner til de 3 hovedmåltider Spise fedt til hvert måltid + 1 spsk. olie dagligt Spise stivelse maks. Fase 2 - Uge 5-8 Nu er vi nået til fase 2. Indtil nu har du fået ryddet godt op i dine måltidsmønstre, spisevaner og sukkertrangen skulle gerne være aftaget meget. Nu er det tid til at sætte sund kost

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Mad under stævner og træning

Mad under stævner og træning Mad under stævner og træning Mad, og selvfølgelig af den rigtige slags, er utrolig vigtigt under træning og stævner, og ja, bare på en ganske almindelig dag også. Denne seddel er primært til forældrene,

Læs mere

Suhr's Diæthåndbog. Udarbejdet af: Per Brændgaard Mikkelsen og Louise Lindstrøm. 1. udgave, august 2005

Suhr's Diæthåndbog. Udarbejdet af: Per Brændgaard Mikkelsen og Louise Lindstrøm. 1. udgave, august 2005 Suhr's Diæthåndbog Udarbejdet af: Per Brændgaard Mikkelsen og Louise Lindstrøm 1. udgave, august 2005 Suhr's 2005 Indhold Introduktion Side 5 Suhr's Diæt Side 6 Princippet om de tre slags mad Side 6 Spis

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage.

Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Alle opskrifterne er beregnet til 2 personer Første skridt syre/base balancen De fleste slankekure

Læs mere