Hvad står der. 500g. Mængde. Varebetegnelse. Ingrediensliste. Holdbarhed. Fabrikant/ importør. juni 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad står der. 500g. Mængde. Varebetegnelse. Ingrediensliste. Holdbarhed. Fabrikant/ importør. juni 2008"

Transkript

1

2 Hvad står der Ris og fuldkornshvede i flager, beriget med vitaminer (B1, B2, B3, B6, folinsyre, B12, C) og jern Nettovægt: MINDST HOLDBAR TIL juni 2008 Mængde Varebetegnelse Cereal Lite Cereal Lite Lite Cereal INGREDIENSER Ingrediensliste Ris, hvede (fuldkornshvede, hvedemel), sukker, glutenmel, mælkepulver, salt, hvedekim med lavt fedtindhold, bygmaltaroma, vitaminer (C, B3, B6, B2, B1, folinsyre, B12), jern. Allergioplysninger Indeholder mælk, hvede og byg Holdbarhed Fabrikant/ importør garanterer, at en portion på 30 g "Cereal lite" giver mindst 25 % af den anbefalede daglige tilførsel (ADT) af jern og 50 % af ADT af vitamin B1, B2, B3, B6, folinsyre, B12 og C. KVALITETSGARANTI: FULD TILFREDSHED ELLER PENGENE TILBAGE Højt fiberindhold Crunchy product Info Tlf Adresse: P.O. Box 2000 Evere Evere BELGIEN 500g

3 på etiketten? Lite Lite Cereal Cereal Lite Cereal Lite Morgenmad er dagens vigtigste måltid 6 Økologisk 7 GMO'er Fremstillet i Tyskland for: C.M.I. - 2 av. du Pacifique, Courtaboeuf, Frankrig 8 Oprindelse pr. 100 g Energi 1603 kj 376 kcal Protein 15 g Kulhydrat 75 g - heraf sukkerarter 17 g Fedt 1.5 g - heraf mættet fedt 0.5 g Kostfibre 2.5 g Natrium 0.85 g 9 10 Ernærings oplysninger Ernæringsog sundhed an prisninger:

4 EU-reglerne om mærkning af fødevarer EU har indført regler om mærkning af fødevarer, så alle forbrugerne i EU kan være bedre orienteret, når de skal vælge, hvad de skal købe. Reglerne har til formål at sikre, at man har dækkende oplysninger om de fødevarer, man køber. Producenterne har lov til at supplere de obligatoriske oplysninger med ekstra oplysninger, når blot de er korrekte og ikke vildleder forbrugeren. Nogle mærkningsregler gælder for alle fødevarer, samtidig med at der er særregler for kød, alkohol og fordærvelige fødevarer. 1. Mængde: Nettomængde af varen i rumfang, når det drejer sig om flydende varer (f.eks. liter eller centiliter), og i masse, når det drejer sig om andre varer. 2. Varebetegnelse: Den skal omfatte en oplysning om fødevarens fysiske tilstand eller den særlige behandling, som den har gennemgået (f.eks. i pulverform, dybfrosset, koncentreret, røget). Det skal altid oplyses, hvis der er anvendt behandling med ioniserende stråling.

5 Hvad står der 3. Ingrediensliste: Alle ingredienser skal anføres i faldende rækkefølge efter vægt (undtagelse: frugt- eller grøntsagsblandinger), også ingredienser, der kan udløse reaktioner hos personer, der er allergiske (f.eks. jordnødder, mælk, æg og fisk). Procentandelen skal også oplyses for ingredienser, der beskrives med varebetegnelsen (f.eks. tomatsuppe ) eller med billeder eller ord (f.eks. med jordbær ), eller som udgør en afgørende egenskab ved fødevaren (f.eks. % kød i chili con carne ). 4. Holdbarhed: Sidste anvendelsesdato og mindst holdbar til oplyser, hvor længe fødevaren er frisk og sikker at spise. Sidste anvendelsesdato anvendes for fødevarer, der fordærves hurtigt (f.eks. kød, æg og mejeriprodukter). På alle emballerede friske varer skal sidste anvendelsesdato være anført. Man må ikke indtage fødevarer efter sidste anvendelsesdato, da dette kan give fødevareforgiftning. Mindst holdbar til anvendes på fødevarer, der kan opbevares i længere tid (f.eks. kornprodukter, ris og krydderier). Det er ikke farligt at spise fødevaren efter denne dato, men den kan begynde at miste smagen og ændre konsistens. 5. Fabrikant/importør: Navn og adresse på fabrikanten eller pakkevirksomheden eller importøren skal tydeligt fremgå af emballagen, så man ved, hvem man skal kontakte, hvis man vil klage eller have yderligere oplysninger om varen.

6 på etiketten? 6. Økologisk: Der er strenge EU-regler om, hvordan ordet økologisk må anvendes i mærkningen. Det må kun anvendes som henvisning til en særlig metode til fødevarefremstilling, som overholder høje standarder for beskyttelse af miljø og dyrevelfærd. Producenter, der opfylder kravene, kan anvende EU-logoet Økologisk jordbrug - EFkontrolordning. 7. Genetisk modificerede organismer (GMO er): Det er obligatorisk at mærke varer, der har et GMO-indhold på over 0,9 %. Alle stoffer fremstillet af GMO er skal nævnes i ingredienslisten med ordene genetisk modificeret. 8. Oprindelse: For visse varekategorier, f.eks. kød, frugt og grøntsager, skal der oplyses om oprindelsesland eller region. Oprindelsen skal også oplyses, hvis varemærket eller andre elementer i mærkningen (f.eks. et billede, et flag eller en henvisning til et sted) evt. kan vildlede forbrugeren med hensyn til varens faktiske oprindelsessted.

7 9. Ernæringsoplysninger: Oplysninger om en fødevares energiindhold og indhold af næringsstoffer (f.eks. protein, fedt, kostfibre, natrium, vitaminer og mineraler). Sådanne oplysninger er obligatoriske, hvis varen er omfattet af en ernæringsanprisning (se nedenfor). 10. Ernærings- og sundhedsanprisninger: Der er EU-regler, der sikrer, at anprisninger om ernærings- og sundhedsværdi på fødevareemballage er sande og baseret på videnskabelige fakta. Anprisninger som f.eks. lavt fedtindhold eller højt fiberindhold skal overholde nogle definitioner, der er harmoniseret, så de betyder det samme i alle EU-lande. F.eks. må højt fiberindhold kun anvendes, hvis varen indeholder mindst 6 g fibre pr. 100 g. Meget fedt- og sukkerholdige fødevarer må ikke mærkes med anprisninger som indeholder vitamin C. Sundhedsanprisninger som f.eks. godt for hjertet er kun tilladt, hvis de kan videnskabeligt dokumenteres. Der må ikke en være en positiv sundhedsanprisning på en vare, der indeholder for meget salt, fedt eller sukker. Følgende sundhedsanprisninger er forbudt: anprisninger om, at fødevaren kan forebygge, behandle eller helbrede en menneskelig sygdom anprisninger, der indeholder angivelse af hastigheden eller omfanget af vægttab anprisninger, der henviser til eller indeholder anbefalinger fra individuelle læger anprisninger, der antyder, at sundheden kan påvirkes negativt, hvis man ikke indtager fødevaren.

8 E-numre Hvis et tilsætningsstof i en fødevare har et E- nummer, er det blevet sikkerhedstestet og godkendt til brug i hele EU. Godkendelsen følges op, revideres og ændres på baggrund af nye videnskabelige oplysninger. Blandt de almindelige tilsætningsstoffer er: Antioxidanter: De får fødevarerne til at holde længere ved at hindre fedt, olie og visse vitaminer i at gå i forbindelse med ilten i luften. Oxidering får fødevaren til at blive harsk og falme. Eksempel: Vitamin C, også kaldet ascorbinsyre eller E 300. Farvestoffer: De anvendes nogle gange til at give den naturlige farve, der er gået tabt ved forarbejdning eller oplagring, tilbage til fødevaren eller til at give varer en jævn farve. Eksempel: Karamel (E 150a), der anvendes i f.eks. saucer og læskedrikke. Emulgatorer, stabilisatorer, gelerings- og fortykningsmidler: Emulgatorer som f.eks. lecithiner (E 322) er en hjælp til at blande ingredienser, som normalt ville skille, f.eks. olie og vand. Stabilisatorer er en hjælp til at undgå, at ingredienser, der er blevet samlet, skiller igen. Et almindeligt geleringsmiddel er pektin (E 440), der anvendes til fremstilling af syltetøj. Fortykningsmidler gør fødevarer stivere, ligesom når man jævner sovs med mel. Smagsforstærkere: Fremhæver aromaen i fødevarer med aroma eller søder fødevarer uden at tilføje deres egen aroma. Eksempel: Mononatriumglutaminat (E 621) tilsættes ofte forarbejdede fødevarer, især supper, saucer og pølser. Konserveringsmidler: En hjælp til at undgå, at fødevarer bliver fordærvede. De fleste af de fødevarer, der har lang holdbarhed, indeholder konserveringsmidler, medmindre der er anvendt en anden konserveringsmetode, f.eks. frysning, dåseemballage eller tørring. Eksempler: Tørret frugt er ofte behandlet med svovldioxid (E 220) for at hindre mug- eller bakterievækst, og bacon, skinke, corned beef og andre saltede kødprodukter er ofte behandlet med nitrit og nitrat (E 249 til E 252) under saltningen. Sødestoffer: Anvendes ofte i stedet for sukker i varer som sodavand, yoghurt og tyggegummi. Eksempler: Aspartam (E 951), saccharin (E 954), acesulfam-k (E 950) og sorbitol (E 420). ND DA-D Yderligere oplysninger Generaldirektoratet for Sundhed og Forbrugerbeskyttelse websted om mærkning af fødevarer Generaldirektoratet for Landbrug websted om økologisk landbrug Har du spørgsmål om EU? Kontakt Copyright: De Europæiske Fællesskaber, 2007 Eftertryk tilladt med kildeangivelse, dog ikke til kommercielle formål. Generaldirektoratet for Sundhed og Forbrugerbeskyttelse Europa-Kommissionen, B-1049 Bruxelles/Brussel. Dette dokument er finansieret af Europa-Kommissionen som led i en aftale med selskabet Qwentes KANTOR. Det er udelukkende beregnet til information og er ikke Kommissionens officielle retningslinjer for fortolkningen af EU-retten eller EU s politik.

Varedeklarationer. Og lightprodukter

Varedeklarationer. Og lightprodukter Varedeklarationer Og lightprodukter Varedeklarationer skal være anført på varen eller på en vedhæftet etiket skal indeholde mængdeangivelse af ingredienser varebetegnelse ingrediensliste Varedeklarationer

Læs mere

VEJLEDNING OM ANPRISNINGSFORORDNINGEN (Forordning (EF) Nr. 1924/2006) UDKAST 22. april 2014

VEJLEDNING OM ANPRISNINGSFORORDNINGEN (Forordning (EF) Nr. 1924/2006) UDKAST 22. april 2014 VEJLEDNING OM ANPRISNINGSFORORDNINGEN (Forordning (EF) Nr. 1924/2006) UDKAST 22. april 2014 Indhold: 1. Indledning... 3 2. Definitioner... 3 3. Anvendelsesområde... 5 3.1 Reglerne gælder for alle kommercielle

Læs mere

Om reklame for sund mad på spisesteder

Om reklame for sund mad på spisesteder Om reklame for sund mad på spisesteder Der er regler for, hvad du må skrive, når du markedsfører en fødevare eller en madret med, at den har særlige ernæringsmæssige egenskaber eller en gavnlig effekt

Læs mere

Kommissionen fremsætter forslag om ernærings- og sundhedsanprisninger. Målet er bedre forbrugerinformation og harmonisering af markedet.

Kommissionen fremsætter forslag om ernærings- og sundhedsanprisninger. Målet er bedre forbrugerinformation og harmonisering af markedet. IP/03/1022 Bruxelles, den 16. juli 2003 Kommissionen fremsætter forslag om ernærings- og sundhedsanprisninger. Målet er bedre forbrugerinformation og harmonisering af markedet. Europa-Kommissionen har

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 28 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 28 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 28 Offentligt Europaudvalget og Fødevareudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 18. marts 2010 Nye og gældende EU-regler for

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU)

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) L 304/18 Den Europæiske Unions Tidende 22.11.2011 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne, om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

skoleavisen com Bliv din egen maddetektiv varedeklarationer viser vejen varedeklarationer Udgivet i samarbejde med dansk varefakta nævn Nr.

skoleavisen com Bliv din egen maddetektiv varedeklarationer viser vejen varedeklarationer Udgivet i samarbejde med dansk varefakta nævn Nr. skoleavisen com Et undervisningstilbud fra metroxpress og Turbine Forlaget Udgivet i samarbejde med dansk varefakta nævn natur / teknik matematik dansk hjemkundskab biologi Nr. 2 Bliv din egen maddetektiv

Læs mere

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra?

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? # 1 Nogle tilsætningsstoffer er nyttige, og andre kaldes af nogle for madsminke. Det er især farvestoffer og aromastoffer, der kommer i den

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

NB! Denne vejledning opdateres løbende på grundlag af de kompetente myndigheders erfaringer eller nye oplysninger, der tilvejebringes.

NB! Denne vejledning opdateres løbende på grundlag af de kompetente myndigheders erfaringer eller nye oplysninger, der tilvejebringes. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FORBRUGERE December 2012 VEJLEDNING TIL BRUG FOR MYNDIGHEDERS KONTROL MED OVERHOLDELSE AF EU-LOVGIVNINGEN OM: Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 Cøliaki og mad uden gluten Hvad er cøliaki? 3 Hvor findes gluten? 8 I køkkenet og på indkøb 11 Varedeklarationer 12 Kostråd 15 Ideer til dagens måltider 18 Hjemmebagt brød

Læs mere

Lær mig om fuldkorn 1

Lær mig om fuldkorn 1 Lær mig om fuldkorn 1 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn er hele kornet intet er taget væk. Heller ikke skaldelene, hvor de fleste af vitaminerne, mineralerne og fibrene sidder. Almindeligt hvedemel består af

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Vejledning om mærkning af fødevarer

Vejledning om mærkning af fødevarer 1126 Fødevarestyrelsen Vejledning om mærkning af fødevarer Juli 2014 Gældende fra 13. december 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 7 1.1 Mærkningsforordningen... 7 1.2 Kommissionens Q&A`s... 8 2.

Læs mere

2. juni 2015 EM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

2. juni 2015 EM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 2. juni 2015 EM 2015/XX Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Den 1. januar 1992 trådte en ny dansk lov om sundhedsvæsenet i Grønland i kraft. Samtidig ophævede man den daværende

Læs mere

HAR SYGDOMMEN? 3. Leksikon 26

HAR SYGDOMMEN? 3. Leksikon 26 Cøliaki og mad uden gluten 2 cøliaki og mad uden gluten HVAD ER CØLIAKI OG HVOR MANGE HAR SYGDOMMEN? 3 Hvor findes gluten? 8 Kostråd 11 ideer til dagens måltider 14 Hjemmebagt brød 16 I køkkenet og på

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 HVAD ER CØLIAKI OG HVOR MANGE HAR SYGDOMMEN? 3 Hvor findes gluten? 8 Kostråd 11 ideer til dagens måltider 14 Hjemmebagt brød 16 I køkkenet og på indkøb 18 Varedeklarationer

Læs mere

Retningslinjer for GDA mærkning i Danmark

Retningslinjer for GDA mærkning i Danmark Juni, 2008 Retningslinjer for GDA mærkning i Danmark GDA er en mærkning på emballagen af mad og drikkevarer og viser indholdet af energi (kalorier), sukker,, mættet og salt (natrium). GDA står for Guideline

Læs mere

Ny fødevarevirksomhed kom godt i gang!

Ny fødevarevirksomhed kom godt i gang! Ny fødevarevirksomhed kom godt i gang! For detailvirksomheder Tillykke med din nye fødevarevirksomhed For at sikre en høj fødevaresikkerhed er der en række forhold, du skal have styr på i din nye fødevarevirksomhed.

Læs mere

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g F O R O R D En sund kostplan er vigtigere for en diabetiker end for selv den ivrigste madkender. Langt ud over at fryde smagsløgene, så er den hjørnestenen til god blodsukkerkontrol og befrier diabetikeren

Læs mere

4. D-vitamin indtag og status side 5. 5. Fisk indtag og anbefaling side 5. 6. Frugt og grønt indtag og anbefaling..side 5

4. D-vitamin indtag og status side 5. 5. Fisk indtag og anbefaling side 5. 6. Frugt og grønt indtag og anbefaling..side 5 Indholdsfortegnelse 1. Resumé....side 2 2. Sundhedsfremmende fødevarer..side 3 3. Kosttilskud...side 4 4. D-vitamin indtag og status side 5 5. Fisk indtag og anbefaling side 5 6. Frugt og grønt indtag

Læs mere

Ernærings- og sundhedsanprisninger. - forståelse og anvendelse blandt danske forbrugere. DCA Rapport Nr. XX XX 2013

Ernærings- og sundhedsanprisninger. - forståelse og anvendelse blandt danske forbrugere. DCA Rapport Nr. XX XX 2013 Ernærings- og sundhedsanprisninger - forståelse og anvendelse blandt danske forbrugere DCA Rapport Nr. XX XX 2013 Forfattere: Kristina Aachmann, Inge Hummelshøj og Klaus G. Grunert Aarhus Universitet School

Læs mere

Høringssvar - udkast til vejledning om næringsdeklaration af fødevarer

Høringssvar - udkast til vejledning om næringsdeklaration af fødevarer 19. maj 2014 meps Deres sagsnr: 2014-27-33-00009/DWL Fødevarestyrelsen Dagny Løvoll Warming Cand.brom/Ernæring Sendt pr. e-mail til: dlw@fvst.dk & maola@fvst.dk Høringssvar - udkast til vejledning om næringsdeklaration

Læs mere

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk 1 Vigtig information De anbefalinger og kostråd, jeg giver i denne plan, er baseret på mere end 10 års studie, personlig og klient erfaring, samt mine uddannelser til Personlig Træner, CHEK Hollistic Livsstils

Læs mere

sukker og sødemidler mad på hospitaler Tidsskrift om sukker og ernæring NR. 1 juni 2012

sukker og sødemidler mad på hospitaler Tidsskrift om sukker og ernæring NR. 1 juni 2012 sukker og sødemidler mad på hospitaler Tidsskrift om sukker og ernæring NR. 1 juni 2012 Ungdomars matvanor i Norden Mindre sukkerindhold betyder ikke altid færre kalorier All information och de många insatserna

Læs mere

AMU- Kursus Københavns Madhus Det Grove Brød

AMU- Kursus Københavns Madhus Det Grove Brød Kompendie Det Grove Brød Side 1 At bage brød er på en gang en meget enkel arbejdsproces med få råvarer i spil, og på samme tid omgivet af så mange og komplekse forhold, at det næsten kan tage pusten fra

Læs mere

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN Jeg elsker denne hårlak. Den er bare så ultra strong. Kemiske stoffer de er totalt unødvendige! kemien i din hverdag Hva har det

Læs mere

Plan for hjemkundskab 6. klasse

Plan for hjemkundskab 6. klasse Plan for hjemkundskab 6. klasse Uge 2 til og med uge 7 Æg og sundhed Uge 2: Uge 3: Uge 4: Uge 5: Uge 6: Uge 7: Hønen og ægget Blød- og hårdkogt æg Æg en powerfood Æg til morgenmad, frokost og aftensmad

Læs mere