Bredden og dybden i evidensbegrebet i evidensbaseret coaching. Institut for Idræt 25. maj 2010 v. Jens Boris Larsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bredden og dybden i evidensbegrebet i evidensbaseret coaching. Institut for Idræt 25. maj 2010 v. Jens Boris Larsen"

Transkript

1 Bredden og dybden i evidensbegrebet i evidensbaseret coaching Institut for Idræt 25. maj 2010 v. Jens Boris Larsen

2 APA Evidence-based practice in psychology (EBPP) is the integration of the best available research with clinical expertise in the context of patient characteristics, culture and preferences (APA 2005)

3 Evidensbaseret psykologisk praksis Bobby Zachariae, prof. dr. med. og cand. psych., Århus Sygehus og Århus Universitet Psykolog Nyt nr. 12, 2007, p Argumenterer for, at psykologstanden bør forholde sig til politikeres og beslutningstageres stigende krav om dokumentation for en given behandling (p. 16), og at videnskabelig evidens er et vigtigt grundlag for klinisk psykologisk praksis (p. 24)

4 Eksempel på evidenshierarki Særdeles god: God: Meta-analyser Kvalitative systematiske reviews Multicenterundersøgelser Randomiserede kontrollerede undersøgelser Moderat: Kontrollerede kohorteundersøgelser Andre prospektive, kontrollerede undersøgelser Andre kontrollerede undersøgelser, fx matchede case-kontrolstudier, før-efter-studier

5 Eksempel på evidenshierarki (fortsat) Moderat ringe: Konsensuskonference Observationsundersøgelser, deskriptive undersøgelser Andre typer undersøgelser, fx interviewundersøgelser Ringe: Ekspertudsagn Case-studier Særdeles ringe: Anekdoter

6 Eksempel på evidenshierarki (fortsat) Yderligere kvalitetskrav: Repræsentativ stikprøve, placebokontrol, blinding, klart definerede resultater, målt objektivt eller uafhængigt, klart definerede eks- og inklusionskriterier; acceptabelt frafald (op. cit. p. 19)

7 Mulige indvendinger og modargumenter ift. disse indvendinger Zachariae opstiller en række mulige indvendinger mod evidensbaseret psykologisk praksis og kommer selv med modargumenter: ECB har ikke relevans for den praktiske virkelighed (forskel på intern og ekstern validitet). Zacchariaes modargument (ZM): modsætningen er falsk forskning i hvordan psykoterapi udføres i praksis kan supplere RCT. Det vigtigste er, at klienten er tilfreds ZM: klientens oplevelse er ikke vigtig vurderingen skal baseres på videnskabeligt valide teorier og metoder.

8 Effekter skyldes non-specifikke faktorer i den terapeutiske relation ZM: Deres tilstedeværelse betyder ikke, at de ikke kan gøres til genstand for videnskabelig forskning. ECB tilhængere anerkender kun randomiserede undersøgelser ZM: At hævde at randomiserede undersøgelser giver den bedste evidens udelukker ikke andre metoder fx epidemiologiske metoder til at afdække væsentlige potentielle sammenhænge, kvalitative metoder til udforskning af menneskers subjektive oplevelse samt case-historier som kan inspirere til vigtig inspiration til at udforske nye sammenhænge. Modstillingen mellem kvantitative og kvalitative metoder er falsk, og de kan faktisk berige hinanden.

9 ECB vil fremme myndighedernes kontrol over terapi frem for at give terapeuterne og klienterne frihed til at vælge den behandling, de mener er bedst. BZ: Det er korrekt, at tilskud til nogle behandlinger frem for andre vil indebære begrænsninger. Det er imidlertid ikke urimeligt at kræve, at alle behandlere leverer den behandling, som der på indeværende tidspunkt er bedst evidens for er virksom, ligesom det vil være etisk uforsvarligt at yde tilskud til behandlinger, der er uvirksomme eller potentielt skadelige. Læger har ikke og bør heller ikke have frihed til at vælge hvilken som helst behandling, men bør holde sig til den bedst dokumenterede behandling. Der er ingen gode grunde til at stille mindre strenge krav til psykologer end til andre sundhedsprofessionelle. (p. 22)

10 EBC favoriserer bestemte terapiformer og vil bremse innovation (fx kognitiv-adfærdsterapi) ZM: Der kan foreligge en vis fare for, at dette kan ske. EBP bør være en dynamisk proces, hvor klinisk praksis stiller nye spørgsmål og foranlediger udviklingen af nye metoder, som derefter gøres til genstand for systematisk forskning, som igen fremmer ny klinisk praksis. Dette forudsætter et samarbejde mellem kliniske psykologer, de faglige organisationer, de videnskabelige institutioner og de relevante social- og sundhedsmyndigheder (p. 22). Udfordringen ligger i at etablere systemer, der tilstræber en høj grad af evidensbaseret standardiseret klinisk praksis uden at hæmme udvikling, kreativitet og innovation. Omvendt vil fraværet af EBP ikke i sig selv fremme innovation, ligesom den daglige kliniske praksis ikke automatisk stimulerer nytænkning. (op. cit. p. 22).

11 Yderligere forhold Det er en nødvendig men ikke tilstrækkelig forudsætning, at behandlingen er virksom. Effektstudier undersøger, om en behandling er virksom, hvilke fordele og ulemper den eventuelt er forbundet med, samt hvilke klienter der kan have gavn af den. I denne forbindelse er randomiserede undersøgelser og metaundersøgelser den bedste evidens. (p. 23). Det er også vigtigt at undersøge, hvad der er vigtigt for klienten, og hvordan klienten oplever behandlingen, samt den praktiske gennemførlighed af behandlingen. Hvilke forhold skal være til stede for at anvende behandlingen i praksis, hvordan vil den blive vurderet og anvendt af behandlere, og hvilke økonomiske konsekvenser har behandlingen?

12 Konklusion ECB baserer sig på den bedste forskningsbaserede evidens, klinikerens erfaring samt klientens værdier. Det indebærer ikke rigide manualiserede behandlinger, ej heller en nedvurdering af klinikerens erfaring og klientens værdier. Hvis danske kliniske psykologer skal fastholde og udvikle deres faglige position, er det nødvendigt at fastholde, at videnskabelig evidens er et vigtigt grundlag for klinisk psykologisk praksis. En faggruppe, der ikke forholder sig seriøst til evidensproblematikken i forbindelse med sin praksis, ender med at skyde sig selv i foden. Dansk Psykolog Forening bør gå forrest med initiativer, der styrker fagets forsknings- og evidensbaserede profil såvel indadtil såvel som udadtil. (op. cit. p. 24).

13 Evidens noget for psykologer? Esben Hougaard, professor i klinisk psykologi, Psykologisk Institut, Århus Universitet Psykolog Nyt nr. 20, 2007 p Gennemgår den historiske udvikling, der går i retning af efterspørgsel på dokumentation for effekt, sikkerhed og omkostningseffektivitet fra sundhedsmyndigheder, politikere og offentlighed. Bevægelsen opstod i England i 80erne og knyttes ofte, i flg. Hougaard, til den engelske læge Archibald Cochranes navn, der i 1972 gjorde opmærksom på, at langt de fleste medicinske behandlinger var uden dokumenteret virkning eller endog uvirksomme eller måtte antages for at være skadelige(p. 15). Lægger vægt på, at EBP består af tre dele: den bedste tilgængelige forskningsbaserede viden, klinisk erfaring og kompetence samt patientens karakteristika og ønsker.

14 EBP udvikles i et samarbejde mellem producenter af forskning, synteseskabende professionelle, der kan skabe overblik over forskningen, brugere af forskningen (praktikerne) samt patienterne (p. 18). Der er således tale om en individualiseret tilgang til psykoterapi, som de fleste psykologer i flg. Hougaard, burde kunne bakke op om, idet konkrete beslutninger overlades til praktikeren og respektere såvel klinisk kompetence og klientens individualitet (p. 19).

15 Evidens på egne præmisser Knud Ramian, cand. psych. Center for Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland Psykolog Nyt nr. 2, 2009 p Argumenterer for at styrke, anerkende og udnytte den praktisk arbejdende psykolog som videnskabende agent (p. 18) via praksisbaseret evidens. Det anvendes mest som betegnelse for publicérbar forskning, der tager udgangspunkt i, hvad der faktisk foregår i praksis uden for kontrolgruppernes rækkevidde.

16 Evidens et fælles ansvar Bobby Zachariae - indlæg i Psykolog Nyt nr. 4, 2009 som svar på Knud Ramians artikel i Psykolog Nyt nr. 2, 2009 Zachariae betoner behovet for et integreret evidensbegreb, der både rummer høj grad af intern og ekstern validitet (dvs. at det både virker i forskningens og praktikernes verden). Ser randomiserede, dobbeltblindede, placebokontrollerede undersøgelse som den bedste metode, når målet er højeste grad af intern validitet.

17 Evidens en replik Knud Ramian i Psykolog Nyt nr. 5, 2009, som svar på Zacchariaes indlæg i Psykolog Nyt nr. 4, 2009 Mener at al forskning er styret af sit formål og sin kontekst, hvilket skaber forskellige opfattelser af, hvad intern og ekstern validitet vil sige (se næste slide). Den praksisbaserede forskning kan supplere den professionelle forskningsbaserede evidens, hvis de kan gøre sig interessante for hinanden.

18 Når man uden for laboratoriet og de eksperimentelle design må studere fænomenerne mens de foregår og med begrænsede muligheder for kontrol, styres den samme søgen efter intern og ekstern validitet af fleksible design, konkurrerende hypoteser, triangulerende datakilder og logisk argumentation. Casestudiet har sin egen forskningstradition (op. cit. p. 32).

19 Kritik af evidenskravet i psykoterapi Peter Søndergaard, privatpraktiserende psykolog Psykolog Nyt nr. 8, 2009, p Fem kritikpunkter: 1. Vi kan ikke skelne mellem terapeuten og metoden. Der er tre variable der skal passe sammen: terapeut, klient og metode. Skiller man metoden fra de to andre, drænes resultatet for mening. Metoden skal understøtte mødet, ikke definere det (op. cit. p. 20). 2. Mennesker skal mødes i deres egenart, og diagnostiske kategorier giver ingen mening. 3. Diagnoser rummer en høj grad af vilkårlighed, og patienter diagnosticeres sjældent ens af forskellige terapeuter.

20 Kritik af evidenskravet (fortsat) 4. Menneskers symptomer er en helhed, der giver mening i forhold til deres livshistorie. *At+ skille en gruppe ud på et bestemt symptom er derfor en grov primitivisering. (p. 21). *S+et fra min synsvinkel skal vi ikke behandle angst eller depression vi skal behandle mennesker. (p. 21). 5. Vi har ikke brug for at vide, hvad der virker for en gruppe, men hvad der virker på den enkelte (i teksten eksemplificeret med den hypotetiske klient fru Sørensen).

21 Opsummerende så har vi nogle psykoterapeutiske metoder, som er bevist virksomme med sikre undersøgelsesmetoder, men for at opnå sikkerheden har vi adskilt dele, som ikke kan adskilles, og dermed produceret et resultat, der ikke kan bruges i praksis. Vi har bevist effekten over for en gruppe, som stort set ikke findes, vi har primitiviseret og dehumaniseret processen, og vi har et resultat, som kun gælder for en gruppe og ikke nødvendigvis for den enkelte. (p. 21).

22 Vi har valget mellem en undersøgelsesmetode med høj intern men lav ekstern validitet og en metode med lav intern men høj ekstern validitet på den anden. Jeg vil gå så vidt til at påstå, at det ikke er muligt at lave ordentligt psykoterapeutisk arbejde uden en hermeneutisk tilgang. Uden at søge at forstå klienten og føle os ind på denne, så vores intervention kan tilpasses klientens egenart, kan vi kun lave elendig psykoterapi. (p. 22).

23 Inflation i evidensen Klaus Pedersen, formand for Dansk Psykoterapeutisk Selskab for Psykologer, specialist og supervisor i psykoterapi og psykopatologi. Psykolog Nyt nr p Artiklen er et debatindlæg på baggrund af rapporten Psykisk sygdom og arbejdsmarkedet et debatoplæg udarbejdet i samarbejde mellem Danske Regioner, Dansk Psykolog Forening, Dansk Psykiatrisk Selskab og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Omkring muligheden for at udvide behandling af angst og depression under Sygesikringen står følgende: Det skal endvidere sikres, at psykologbehandling er evidensbaseret (citeret i op. cit. p. 14). Klaus Pedersen bemærker hertil, at det ikke fremgår, hvad der menes med evidensbaseret og sikres.

24 Betoner risikoen for begrænsninger i erfarne kliniske psykologers metodefrihed baseret på politiske forhandlinger om ressourcer og henviser til, at begrænsninger i metodefrihed allerede har haft store negative konsekvenser uden for landets grænser (p. 14). Mener det vil være katastrofalt for patienterne og professionen, hvis behandling af depression og angst kun kunne finde sted med få på forhånd udvalgte metoder. Påpeger at udviklingen internationalt bevæger sig i integrativ retning. Går ind for metodefrihed under ansvar, afgrænset af anerkendte metoder, opdateret ny viden, leve op til almindelig anerkendt faglig standard og etiske retningslinjer samt overholde lovgivningen (p. 16).

25 Stiller Dansk Psykolog Forening tre spørgsmål: Vil Dansk Psykolog Forening acceptere begrænsninger i psykologers metodefrihed ud over den regulering, der allerede finder sted, eksempelvis i relation til sygesikringsordningen? Vil Dansk Psykolog Forening aktivt arbejde imod indførelse af begrænsninger i metodefriheden? Hvordan mener Dansk Psykolog Forening kvalitet i psykoterapi bedst sikres og udvikles?

26 Kommentar til Inflation i evidensen Roal Ulrichsen, formand for Dansk Psykolog Forening Dansk Psykolog Forening vil ikke acceptere unødige begrænsninger i psykologers metodefrihed og heller ikke passivt se til, hvis dette skulle ske. Kvalitet i psykoterapi sikres bedst ved god og fordomsfri psykoterapiforskning i såvel laboratorie- og praksissetting, ved løbende opgradering og vedligeholdelse af psykologers psykoterapeutiske kompetencer samt formidling af særkendet ved psykologers psykoterapeutiske kompetence til den brede offentlighed. (Psykolog Nyt nr. 13 (op. cit.) p. 17)

27 Evidens - SAK SAK Nordisk Samarbejdskomite Består af de nordiske psykologforeninger og har både norske, svenske, danske, finske, islandske og færøske medlemmer. På deres møde d. 25. september 2009 tilkendegav man, at man tilsluttede sig, at nordiske psykologer skal arbejde evidensbaseret med følgende præciseringer: Bredt forskningsbegreb Forskning og praksis skal være relevant og solid Ingen begrænsninger i metoder Ændret på baggrund af APAs formulering

28 Evidens et etisk valg Stefan Czartoryski, cand. psych. aut, Psykiatrisk Center, Skt. Hans, afd. L Psykolog Nyt nr p Arbejder med kognitiv adfærdsterapi, men, efter eget udsagn har han aldrig brugt en manual i klinikken (op. cit. p. 18). At arbejde evidensbaseret handler derfor ikke nødvendigvis om at følge en manual for at opnå clinical utility som det er nødvendigt i forskningen for at sikre sig, at alle forsøgspersoner får den samme behandling (hvilket benævnes treatment efficacy ). Mener ikke diskussionen skal handle om at fremhæve den ene metode frem for den anden men at det handler om, at psykologer som faggruppe dels skal forene os bag en anerkendelse af evidensbegrebet, og arbejde for at dokumentere, hvilke terapeutiske teknikker der uanset metode er virksomme. (p. 19).

29 Nye veje for evidensbegrebet Susanne Bergmann, privatpraktiserende psykolog, specialist i psykoterapi, Bruno Vinther, aut. Psykolog, Neurologisk Afdeling Glostrup Hospital & Mogens Holme, privatpraktiserende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi. Psykolog Nyt nr. 21, 2009 p Er fortalere for den kontekstuelle model (fra Wampolds forslag til et paradigmeskift i effektforskningen I stedet for at lede efter en generel evidens i en specifik metode til behandling af en specifik diagnose skal vi se på, hvad der virker i forhold til den enkelte klient, og hvordan vi som klinikere kan blive bedre til at tilpasse vores behandling til den enkelte klient og skærpe alliancen. (p. 16). De henviser til forskning af Wampold, som dokumenterer, at den terapeutiske alliance er otte gange vigtigere for at skabe en effekt i et psykoterapeutisk forløb end den konkrete teknik eller metode (p. 16).

30 Lægger vægt på, at vi skal måle virkningen i praksis undervejs i forløbet. Dette kan gøres vha. to tests: Session Rating Scale (som gives til klienten efter hver session, så den terapeutiske alliance kan måles fortløbende) og Outcome Rating Scale (der måler klientens grad af forpinthed og forbedringer i funktionsevnen efter hver session) De tilslutter sig det synspunkt, at vi ikke kan evidensbasere en given metode men kan evidensbasere os som terapeuter ved at tilpasse sig klientens præferencer, kulturelle udgangspunkt mv.

31 Psykologiens sommerfugl Jørn Toustrup, privatpraktiserende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Psykolog Nyt nr. 1, 2010 p Opfatter diskussionen som at der er i stigende grad bliver lagt op til, at psykologen følger en behandlingsanvisning, som er baseret på, hvad der til enhver tid præsenteres som den bedste behandling. Vel at mærke ikke efter psykologens egne erfaringer, men efter undersøgelser og vurderinger foretaget af en række førende eksperter. Dette arbejde er utroligt omfattende og tidskrævende. Så i sagens natur må psykologen mere eller mindre blindt stole på eksperterne og følge deres anvisninger på, hvad der til enhver tid anses for den bedste praksis (p. 10). Betoner kontakten mellem terapeut og klient som afgørende, og at vi kan støde ind i problemer, hvis vi forsøger at holde psykoterapien fast og kontrollere den.

32 I psykoterapi er det væsentligt at give plads til, at klienten kan opleve følelser, og hvor den sproglige redskabskasse lægges til side. Hvis vi antager, at det følelsesmæssige er selve kernen i os, det, som adskiller meningsfuldhed fra meningsløshed, og hvis vi tror på, at vore følelser altid formes af vores kontakt, eller mangel på kontakt, med andre mennesker, så er et sådant øjeblik i en længerevarende terapi jo et afgørende øjeblik. (p. 11). Psykologen skal kunne udholde at være i denne ikke-sproglige intethed for at kunne være en del af dette øjeblik. Insisterer vi derimod på, at det vigtigste er, at vi ved, hvad sommerfuglene måler og vejer, skal vi måske overveje at fremstille dem kunstigt. Så kan vi kontrollere det hele. Men hvad gør vi ved længslen efter sommerfuglens uforudsigelige og bevægende dans? (p. 12).

33 Evidensbaseret coaching Bedste tilgængelige (forskningsbaserede) viden om coaching Coachens ekspertise i at designe relevante coachinginterventioner Coachees unikke præferencer, behov, livssituation og den sammenhæng, som coachingen foregår i, og de rammer der er for coachingen (Stober 2006, Grant 2006) Evidensbaseret coaching foregår i de tre cirklers fællesmængde:

34 However, the key issue here is that coaching engagements are not medical interventions that follow prescribed or manualized treatment regimes, and much coaching does not lend itself to evaluation with a medical model. Indeed, given the nonclinical, nonmedical context of coaching, the medical model may be an entirely inappropriate framework from which to understand, teach, and evaluate coaching as has also been argued for psychotherapy However, adopting the view that applying evidence to practice allows for improved practice and understanding is a valuable aim in the development of coaching as a discipline. The different avenues for generating research evidence in coaching remain to be discussed. (Grant & Stober 2006 p. 5).

35 The strength of the informed practitioner model lies not in developing scientifically tenacious prescriptive intervention models to be applied with unquestioning confidence. Rather, its strength is that it provides theoretical frameworks, information, critical thinking, and methodological rigor that the practitioner can use to navigate the ever-changing waters of the coaching intervention. (Grant & Stober p. 6).

36 Mange veje/tilgange Psykodynamisk coaching Løsningsfokuseret coaching Adfærdsteoretisk coaching Coaching i et voksenlæringsperspektiv Positiv psykologi coaching Coaching fra et humanistisk psykologisk perspektiv Coaching i et eksistentialistisk perspektiv Kognitiv coaching

37 På vej mod en kontekstuel model En eksplicit formuleret målsætning eller retning for coachingen Et fornuftigt rationale En procedure, som er i overensstemmelse med rationalet En meningsfuld relation mellem coach og coachee En samarbejdende arbejdsalliance Klientens forandringsevne og parathed Coachens evne og parathed til at hjælpe klienten med forandring (Stober & Grant, 2006 p. 357f)

38 Syv temaer (i den kontekstuelle model) En eksplicit formuleret målsætning eller retning for coachingen, som både coach og coachee arbejder hen imod Et fornuftigt rationale eller forklaring på, hvordan coaching passer til coachees situation og behov En procedure, som er i overensstemmelse med rationalet, og som kræver både coachens og coachees aktive deltagelse En meningsfuld relation mellem coach og coachee, som gør, at coachee får tillid til, at coachen vil hjælpe og arbejde med coachees interesser og behov for øje

39 Syv temaer (fortsat) En samarbejdende arbejdsalliance, hvor coachens eksplicitte rolle er at understøtte coachees udvikling, præstation eller færdigheder og at skabe en passende balance mellem at udfordre coachee og skabe de bedst mulige betingelser for forandring Klientens forandringsevne og parathed og den grad med hvilken coachee både er i stand til og villig til at arbejde på at skabe forandring Coachens evne og parathed til at hjælpe klienten med forandring, idet coachens evne til at hjælpe coachee i høj grad hviler på coachens egen evne til at genkende, anerkende og håndtere de ofte personligt udfordrende emner, som opstår i coachingprocessen (Stober & Grant, 2006 p. 357f)

40 Syv principper Samarbejde og gensidig forpligtelse (accountability) Vurdere og måle resultaterne Handle/gøre sig erfaringer Sikre at coachee forpligter sig Øge evne til at handle ( response-ability ) Øge opmærksomhed på ønsker, blokeringer, ressourcer, mulige løsninger mv. baseret på selvinitieret læring (Stober & Grant 2006 p. 357)

41 Konklusion Evidensbaseret coaching bygger på den bedste tilgængelige forskningsbaseret viden om coaching anvendt refleksivt og samvittighedsfuldt tilpasset modtageren af coaching og dennes unikke præferencer, behov, livssituation og med blik for den sammenhæng, som coachingen foregår i. Selvom Grant anerkender, at randomiserede undersøgelser kan være en standard, man kan stræbe efter, er det tvivlsomt, om det er en standard, der vil give os den nødvendige viden. Man er derfor i overensstemmelse med SAKs modificering af 25. september 2009 (se slide 27), med den yderligere forskel, at den danske psykologfaglige tradition kan have særlige styrker, som det er vigtigt at være opmærksom på. Hvis jeg skal fremhæve to perspektiver i denne sammenhæng, er det fænomenologien og dens fokus på oplevelser og intersubjektivitet samt det socialpsykologiske og samfundspsykologiske perspektiv.

42 Måske fordi de førende kræfter inden for evidensbaseret coaching (i udlandet folk som Stephen Palmer, Anthony Grant og Michael Cavanagh, og i Danmark Ebbe Lavendt) fra starten har betonet behovet for en bred tilgang med mange mulige perspektiver og har opfattet randomiserede undersøgelser som én blandt flere, har den integrative tilgang været den mest fremtrædende i kraft af sin inklusivitet. I Selskab for Evidensbaseret Coaching tænker vi, at dette blot illustrerer behovet for en bred tilgang, hvor frihed i valg af metode og ekspertise i at anvende dem styres af problemets karakter og ikke er en beslutning, der kan træffes på forhånd.

43 Det kræver, at coaches uddannes til at kunne anvende mange forskellige metoder, og at de bliver i stand at gøre deres blik på verden til genstand for iagttagelse (det som Åkerstrøm kalder iagttagelse af anden orden, jf. Åkerstrøm 1999), således at coachen kan bidrage til at kløve verden på andre måder og dermed udvide udsynet. Dette kan føre til andre måder at forstå problemet på (fx illustreret med et skift i teoretisk udgangspunkt i den kontekstuelle model) og dermed andre mulige veje til målet.

44 Og en passant skal det nævnes, at coachens kompetencer til også at omfatte evnen til at analysere diskurser, som har indflydelse på forståelsen af coaching selv og de diskurser, som fokuspersonen forstår sig selv, sin situation, sit problem og mulige mål igennem, er helt afgørende for at udvide mulighederne for, hvad vi kan tale om. Se fx Andersen (2009) og hans analyse af barnagtiggørelsen af samfundet, som det kommer til udtryk i betoningen af det personlige valg, lykken er et valg osv. noget som vi også kan støde på i den populariserede form for coaching, og som vi helt klart bør forholde os kritisk til (barnagtiggørelsen, valgdiskursen og betoningen af det lette, det simple, det hurtige og det overfladiske). Evnen til at foretage iagttagelser af anden orden kan således både bruges til at se ud over et givent teoretisk perspektiv og til at se de diskursive briller, som vi bruger til at se på verden med uden at tænke over det og dermed få større dybde i perspektivet på coachees situation, på coachingsamtalen, og hvordan vi bedst hjælper modtageren af coaching.

45 Det er også nyttigt, at coaches kan skifte blik fra at se strukturen i fokuspersonens oplevelse og så bevidne og udtrykke oplevelsen som oplevelse. Det er to vidt forskellige ting, og især den autentiske oplevelse af følelser på, om jeg så må sige, deres egne betingelser med det indhold de nu har, som det beskrives af Jørn Toustrup (2006), og som jeg også ser komme til udtryk i hans kritik af fokuseringen på evidens i evidensdebatten, kan blive utilgængeligt for både coach og fokusperson i kraft af coachens insisteren på at have fokus på strukturen frem for den autentiske bevidning af fokuspersonens oplevelse. Der ligger heri også et valg mellem en instrumentel tilgang til følelseslivet og en autentisk tilgang til selvsamme, og hvor mit indtryk er, at den instrumentelle tilgang er langt mere udbredt end den autentiske. Jeg vil gerne slå på tromme for, at vi i coaching som minimum erhverver kompetencer til at kunne begge dele, men også at den autentiske tilgang i fremtiden kommer til at fylde meget mere end den gør i dag.

46 Kontakt Selskab for Evidensbaseret Coaching Jens Boris Larsen

EVIDENSBASERET COACHING

EVIDENSBASERET COACHING EVIDENSBASERET COACHING - SAMTALER BASERET PÅ DEN BEDST TILGÆNGELIGE VIDEN VED FORMAND FOR SEBC, EBBE LAVENDT STIFTER@SEBC.DK, WWW.EVIDENSBASERETCOACHING.DK Der vil være en times forelæsning efterfulgt

Læs mere

1. NKR for behandling af alkoholafhængighed 2. NKR for udredning og behandling af alkoholafhængighed og psykisk lidelse

1. NKR for behandling af alkoholafhængighed 2. NKR for udredning og behandling af alkoholafhængighed og psykisk lidelse 1. NKR for behandling af alkoholafhængighed 2. NKR for udredning og behandling af alkoholafhængighed og psykisk lidelse - styrker og svagheder ved Per Nielsen, Centerleder på Ringgården De sidste 30 år

Læs mere

EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER

EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER OM MIG SELV. Ole Jakob Storebø, psykolog, Phd, Specialist i psykoterapibørn Seniorforsker i Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Adjungeret

Læs mere

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Forskning i psykoterapi i Danmark Hvad er psykoterapi? Hvad er forskning i psykoterapi?

Læs mere

Bilag 1: beskrivelse af programmerne der afprøves i projektet

Bilag 1: beskrivelse af programmerne der afprøves i projektet Bilag 1: beskrivelse af programmerne der afprøves i projektet Programmet der afprøves i dette projekt er udviklet i Canada og England 1. De er baseret på kognitiv færdighedstræning og har vist sig særdeles

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 28.06.13 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden Mar 18 2011 12:42:04 - Helle Wittrup-Jensen 25 artikler. Generelle begreber dokumentation information, der indsamles og organiseres med henblik på nyttiggørelse eller bevisførelse Dokumentation af en sag,

Læs mere

UDEN FOR EETIKKEN. Jeg har. over et flerårigt forløb været i kontakt med en psykologarbejdsplads,

UDEN FOR EETIKKEN. Jeg har. over et flerårigt forløb været i kontakt med en psykologarbejdsplads, Synspunkt Af Ebbe Lavendt UDEN FOR På en stor dansk psykologarbejdsplads sker der systematiske brud på de etiske principper. Skyldes det ressourcemangel eller befinder stedet sig bare uden for etikken?

Læs mere

Anette Lund, HC Andersen Børnehospital

Anette Lund, HC Andersen Børnehospital FAMILIE AMILIE-CENTRERET SYGEPLEJE 1 Undervisning sygeplejerskeuddannelsen Valgmodul 13 D. 30 august 2011 Anette Lund, HC Andersen Børnehospital INDHOLD Hvorfor tale om familiecentreret sygepleje Baggrund

Læs mere

Etikregler. Dansk Psykoterapeut forening. Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder

Etikregler. Dansk Psykoterapeut forening. Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder Etikregler Dansk Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder Admiralgade 22, st. tv. 1066 København K Tlf. 70 27 70 07 kontakt@dpfo.dk dpfo.dk Etik Dansk Foreningens

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

Kliniske retningslinier og Evidens Landskursus 2012

Kliniske retningslinier og Evidens Landskursus 2012 Kliniske retningslinier og Evidens Landskursus 2012 Archie Cochrane The Cochrane Collaboration is named in honour of Archie Cochrane, a British medical researcher who contributed greatly to the development

Læs mere

Hvordan kan vi dokumentere, at det vi laver virk

Hvordan kan vi dokumentere, at det vi laver virk Hvordan kan vi dokumentere, at det vi laver virk Af Susanne Bargmann og Laura Tang Jensby Hverdagen for terapeuter i Danmark har ændret sig markant indenfor de sidste 10 år. Tiderne er skiftet for familieterapifeltet,

Læs mere

Psykologiske forståelser og behandlingsmetoder til børn med ADHD

Psykologiske forståelser og behandlingsmetoder til børn med ADHD Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om børn og medicin 27. maj 2013 børn med ADHD PSYKOLOGISK PRAKSIS - MICHAEL KASTER

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12, justeret 29.5.13 Side 1 Modulets tema. Modulet

Læs mere

RORET. Med klienten ved

RORET. Med klienten ved Klinisk praksis Af Susanne Andersen og Mogens Holme Med klienten ved RORET Spørg klienten, om han synes, der er fremgang i terapien. Udbyttet af den terapeutiske relation handler om meget andet end psykologiske

Læs mere

Klinisk beslutningstagen. Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016

Klinisk beslutningstagen. Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016 Klinisk beslutningstagen Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016 Klinisk beslutningstagen Nyt begreb? eller hvad? Hvorfor taler vi om klinisk beslutningstagen?

Læs mere

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Line Brink-Jensen kandidat i musikterapi, juni 2010. Kontakt: line.brink.jensen@gmail.com Fokus Denne artikel er baseret på mit kandidatspeciale (Brink-Jensen,

Læs mere

Psykoterapi og erkendelse

Psykoterapi og erkendelse Psykoterapi og erkendelse Terapiserien Bøger om spændende og aktuelle psykoterapeutiske metoder og praksisområder, skrevet af førende danske og udenlandske forskere og klinikere. Foreløbig er udkommet:

Læs mere

- Om systemisk og narrativ terapi i en verden, hvor evidens er. år. Tiderne er skiftet for familieterapifeltet, og vi står som terapeuter og

- Om systemisk og narrativ terapi i en verden, hvor evidens er. år. Tiderne er skiftet for familieterapifeltet, og vi står som terapeuter og Hvordan kan vi dokumentere, at det vi laver virker? - Om systemisk og narrativ terapi i en verden, hvor evidens er blevet en magtfaktor. Af Susanne Bargmann og Laura Tang Jensby Hverdagen for terapeuter

Læs mere

Kursus i mentaliseringsbaseret gruppeterapi

Kursus i mentaliseringsbaseret gruppeterapi Kursus i mentaliseringsbaseret gruppeterapi Formål At bibringe kursusdeltagere en viden både teoretisk og praktisk om mentaliseringsbaseret (MBT) gruppeterapi; samt en forståelse for de dele af den gruppeanalytiske

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 14.06.12 (pebe) Side 1 Modulets tema. Modulet retter

Læs mere

TENDENS EVIDENS KONSEKVENS? Jan Nielsen

TENDENS EVIDENS KONSEKVENS? Jan Nielsen 591 Psyke & Logos, 2002, 23, 591-596 TENDENS EVIDENS KONSEKVENS? En anmeldelse af Birgitte Bechgaard, Hans Henrik Jensen og Thomas Nielsen: Forholdet mellem psykologisk og medicinsk behandling af psykiske

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Klinisk psykologi, seminarhold incl. forelæsning. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Klinisk psykologi, seminarhold incl. forelæsning. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Eksamen ved Københavns Universitet i Klinisk psykologi, seminarhold incl. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 25. oktober 2011 Eksamensnummer: 138 25. oktober 2011 Side 1 af 5 1) Beskriv og diskuter (med

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Innovativ og iværksættende professionsudøvelse 03-10-2012 side 1 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Modul 12 03-10-2012 side 2 Baggrund for modulet Implementing evidence based practice in student clinical placements udviklingsprojket mellem

Læs mere

Introduktionsuddannelsen Børne- og ungdomspsykiatrisk center Bispebjerg

Introduktionsuddannelsen Børne- og ungdomspsykiatrisk center Bispebjerg Introduktionsuddannelsen Børne- og ungdomspsykiatrisk center Bispebjerg Blok 1: Børnepsykiatrisk ambulatorium Psykologisk ekspert 1.1.1 Kunne anvende viden om den normale og afvigende psykiske udvikling

Læs mere

Den socialpædagogiske. kernefaglighed

Den socialpædagogiske. kernefaglighed Den socialpædagogiske kernefaglighed 2 Kan noget så dansk som en fagforening gøre noget så udansk som at blære sig? Ja, når det handler om vores medlemmers faglighed Vi organiserer velfærdssamfundets fremmeste

Læs mere

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland!1 Indholdsfortegnelse 1. Præambel 3 2. Varighed og titel 4

Læs mere

Evidens i sygeplejen. Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH. Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1

Evidens i sygeplejen. Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH. Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1 Evidens i sygeplejen Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1 Sundhedsstyrelsen kræver, at ydelser fra sundhedsvæsenet skal

Læs mere

Feedback Informed Treatment

Feedback Informed Treatment 31/03/16 Feedback Informed Treatment Psykolog Susanne Bargmann www.susannebargmann.dk Scott D. Miller, Ph.D. Director, International Center for Clinical Excellence Susanne Bargmann, Psychologist ICCE Chief

Læs mere

Præsentation. MTV om behandling og rehabilitering af PTSD. herunder traumatiserede flygtninge

Præsentation. MTV om behandling og rehabilitering af PTSD. herunder traumatiserede flygtninge Præsentation MTV om behandling og rehabilitering af PTSD herunder traumatiserede flygtninge 1 Agenda Hvad er PTSD? Proces Styregruppen Projektgruppen Validering og kvalificering Formål MTV metoden Elementer

Læs mere

Den motiverende samtale og hverdagsrehabilitering

Den motiverende samtale og hverdagsrehabilitering REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Den motiverende samtale og hverdagsrehabilitering Skanderborg kommune, 27. januar 2016 Ved Gregers Rosdahl, cand. mag. i filosofi og medlem af MINT 1

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Kliniske retningslinjer en bro mellem teori og praksis

Kliniske retningslinjer en bro mellem teori og praksis Kliniske retningslinjer en bro mellem teori og praksis /Palle Larsen, Center for Kliniske Retningslinjer. Cand. Cur. Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Aarhus

Læs mere

Det Videnskabelige Råd ved Center for Kliniske retningslinjer. Hvilke problemstillinger arbejdes der med?

Det Videnskabelige Råd ved Center for Kliniske retningslinjer. Hvilke problemstillinger arbejdes der med? Det Videnskabelige Råd ved Center for Kliniske retningslinjer Hvilke problemstillinger arbejdes der med? 1 Det Videnskabelige Råd Skal rådgive i forhold til metodiske og forskningsmæssige problemstillinger

Læs mere

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag?

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Mogens Hørder Syddansk Universitet Kongelige Danske Videnskabernes Selskab Forskningspolitisk årsmøde 22 marts 2011 På

Læs mere

Modul 11 Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling

Modul 11 Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling Modul 11 Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 1 Modulets tema Modulet retter sig mod hvordan fysioterapeuten gennem en analyserende og metarefleksiv tilgang til komponenter

Læs mere

Den aktive borger under rehabilitering

Den aktive borger under rehabilitering Den aktive borger under rehabilitering Fokus på rehabiliteringen af mennesker i den erhvervsaktive alder Civiløkonom, ergoterapeut Jette Schjerning, HA, HD, MScOT Innovation & Samarbejde Rehabilitering

Læs mere

ANGSTLIDELSER OG ANGSTBEHANDLING

ANGSTLIDELSER OG ANGSTBEHANDLING ANGSTLIDELSER OG ANGSTBEHANDLING PSYKIATRIFONDENS PSYKIATRIDAGE HVEM ER JEG? Silke Stjerneklar Cand.psych maj 2013 Ph.d. studerende ved Psykologisk Institut siden februar 2014 Vejledere Mikael Thastum

Læs mere

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION IMAGINE SCHOOL En global virkelighed i hastig forandring Mange veje til succes og størstedelen af deres jobs ikke skabt endnu Connectors, not content; deleøkonomi; personalisering Globale kriser Internettet

Læs mere

Valgfag modul 13. evidensbaseret sygepleje/praksis. Hvad er evidens? Hvordan kan vi evidensbasere praksis? Helle Skovbakke, Adjunkt, UC Syddanmark

Valgfag modul 13. evidensbaseret sygepleje/praksis. Hvad er evidens? Hvordan kan vi evidensbasere praksis? Helle Skovbakke, Adjunkt, UC Syddanmark Valgfag modul 13 evidensbaseret sygepleje/praksis Hvad er evidens? Hvordan kan vi evidensbasere praksis? 1 Evidensbaseret praksis Hvilke erfaringer har I med hvordan sygeplejen i praksis evidensbaseres?

Læs mere

PSYKOLOG I PRAKSIS SEKS UGERS SELVVALGT UDDANNELSE

PSYKOLOG I PRAKSIS SEKS UGERS SELVVALGT UDDANNELSE PSYKOLOG I PRAKSIS Z SEKS UGERS SELVVALGT UDDANNELSE BAGGRUND? Ledigheden blandt psykologer har gennem længere tid været høj, og konkurrencen om de få ledige jobs er hård. Som nyuddannet psykolog kan det

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Konference: Ensomhed gør syg - fakta og nye initiativer (København)

Konference: Ensomhed gør syg - fakta og nye initiativer (København) Konference: Ensomhed gør syg - fakta og nye initiativer (København) Underviser Lone Bak Kirk Andreas Nikolajsen Ditte Charles Christina Warrer Schnohr Ensomhed er meget skadeligt for helbredet og koster

Læs mere

Om sammenhængen mellem skoleledelse og elevresultater

Om sammenhængen mellem skoleledelse og elevresultater Om sammenhængen mellem skoleledelse og elevresultater Læringscentreret skoleledelse Odder torsdag d. 5. februar 2015 Som sagt Skolereformen lægger op til øget fokus på læring fra skoleledelsen - Omsat

Læs mere

Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer

Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer Den 19. november 2009 Henriette Vind Thaysen Klinisk sygeplejespecialist cand scient. san., ph.d.-studerende Definition Evidensbaseret medicin Samvittighedsfuld,

Læs mere

Afholdt d. 22. maj 2015

Afholdt d. 22. maj 2015 NATIONALE INFEKTIONSHYGIEJNISKE RETNINGSLINJER - erfaringer fra processen Brian Kristensen Fagchef, overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne NIR: EN STOR INDSATS FRA MANGE PARTER Retningslinje Antal

Læs mere

FIT i den rehabiliterende indsats. v/ Helle Obbekær Ergoterapeut, Master i Rehabilitering Mail:

FIT i den rehabiliterende indsats. v/ Helle Obbekær Ergoterapeut, Master i Rehabilitering Mail: FIT i den rehabiliterende indsats v/ Helle Obbekær Ergoterapeut, Master i Rehabilitering Mail: obbeloekke@hotmail.com Tlf: 27202188 Program * Præsentation * Hvad er FIT? * Hvorfor er FIT relevant? Hvad

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

14/05/2018 HVEM ER VI? FIT (FEEDBACK INFORMED TREATMENT) OUTCOME RATING SCALE (ORS) HVAD ER FIT?

14/05/2018 HVEM ER VI? FIT (FEEDBACK INFORMED TREATMENT) OUTCOME RATING SCALE (ORS) HVAD ER FIT? HVEM ER VI? FIT (FEEDBACK INFORMED TREATMENT) TEMADAG M. NATIONALE RETNINGSLINJER FOR TRIVSEL OG TRYGHED SOCIALSTYRELSEN OG SUS ODENSE D. 08.05.18 ULLA QWIST - FIT KONSULENT OG PÆDAGOG ULQWI@SLAGELSE.DK

Læs mere

BILLEDER Familie Nr. 11. 2003 13

BILLEDER Familie Nr. 11. 2003 13 Familie BILLEDER 13 Testnyhed Af Finn Westh Familie BILLEDER Parents Preference Test er navnet på en ny dansk test, som kan måle forældrestilen. Billedafprøvning indgår som et centralt led i valideringen

Læs mere

Feedback Informed Treatment

Feedback Informed Treatment Feedback Informed Treatment Psykolog Susanne Bargmann www.susannebargmann.dk 1 27/11/15 Effekten af behandling Ø Psykoterapi generelt har en meget stor effekt (effectsize: 0.8 1.2) Ø I RCT s klarer den

Læs mere

HVORFOR ER TESTNING KNAP SÅ USKYLDIGT, SOM DET TAGER SIG UD FOR AT VÆRE?

HVORFOR ER TESTNING KNAP SÅ USKYLDIGT, SOM DET TAGER SIG UD FOR AT VÆRE? HVORFOR ER TESTNING KNAP SÅ USKYLDIGT, SOM DET TAGER SIG UD FOR AT VÆRE?, PH.D. IUP, AARHUS PERSPEKTIVER PÅ FOLKESKOLENS TESTPRAKSIS KONFERENCE 3. APRIL 204 SPØRGSMÅL Hvilke forestillinger om den ønskeværdige

Læs mere

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv!

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv! BLIV BRUGERLÆRER og få indsigt i dit liv! En brugerlærer fortæller, inspirerer og motiverer Nu har du chancen for at blive brugerlærer. Det er et godt tilbud til dig, der gerne vil hjælpe andre og ikke

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

M I N D F U L N E S S - B A S E R E T S T R E S S R E D U K T I O N ( M B S R )

M I N D F U L N E S S - B A S E R E T S T R E S S R E D U K T I O N ( M B S R ) M I N D F U L N E S S - B A S E R E T S T R E S S R E D U K T I O N ( M B S R ) Jacob Piet, ph.d. Dansk Center for Mindfulness Klinisk Institut, Aarhus Universitet Stressbehandlingskonferencen Københavns

Læs mere

Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på?

Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på? Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på? Hans Gregersen Formand for det videnskabelige råd kommissorium (1) Center for Kliniske Retningslinjer er en institution, der samler, organiserer,

Læs mere

Projektet: Fælles beslutningstagen i svangreomsorgen

Projektet: Fælles beslutningstagen i svangreomsorgen Projektet: Fælles beslutningstagen i svangreomsorgen Projektledere: Annika Yding, Katrine Skovsted, HEV & Annegrethe Nielsen, UCN Projektdeltager: Bodil Elkjær, HEV (og mange flere) Borgernes sundhedsvæsen

Læs mere

Invitation. CFPS sommerkonference 2016. Kære Åben og Rolig-psykologer og andre kolleger,

Invitation. CFPS sommerkonference 2016. Kære Åben og Rolig-psykologer og andre kolleger, Invitation CFPS sommerkonference 2016 April, 2016 Kære Åben og Rolig-psykologer og andre kolleger, For første gang åbner CFPS dørene for vores årlige sommerkonference. Vi begynder med et brag fantastiske

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst hos børn og unge

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst hos børn og unge KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for behandling af angst hos børn og unge Baggrund og formål Forekomsten af angstlidelser for voksne i Danmark er vurderet til at være 13-29

Læs mere

Program Træning som behandling af hjertepatienter

Program Træning som behandling af hjertepatienter Læringsmål Program Træning som behandling af hjertepatienter Modul 1: 4. 6. oktober 2016 Modul 2: 24. november 2016 Hvidovre Hospital, Undervisningsbygningen Kettegård Allé 30, 2650 Hvidovre Modul 1: Lokale

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Handicapbegrebet i dag

Handicapbegrebet i dag Handicapbegrebet i dag Elisabeth Kampmann sociolog www.elisabethkampmann.dk Det medicinske handicapbegreb Klinisk perspektiv med fokus på den enkeltes defekt eller funktionsnedsættelse Funktionsnedsættelsen

Læs mere

AFFEKTFOKUSERET PAR- OG SEXTERAPI - ved Inger Bugge og Lennart Lindgren. Studiebeskrivelse

AFFEKTFOKUSERET PAR- OG SEXTERAPI - ved Inger Bugge og Lennart Lindgren. Studiebeskrivelse AFFEKTFOKUSERET PAR- OG SEXTERAPI - ved Inger Bugge og Lennart Lindgren Indledning Studiebeskrivelse Parterapi og sexologi er to forskellige videnskaber, som sjældent bliver forenet. I praksis er der ofte

Læs mere

De pædagogiske pejlemærker

De pædagogiske pejlemærker De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune De pædagogiske pejlemærker På de næste sider præsenteres 10 pejlemærker for det pædagogiske arbejde i skoler og daginstitutioner i Sorø Kommune. Med pejlemærkerne

Læs mere

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20 Trafikministeriet Notat Workshop på Trafikdagene 2002 Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed : 8. oktober 2002 : 106-49 : TLJ, lokaltelefon 24367 : Planlægningskontoret Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk

Læs mere

Psyke og Logos konference Københavns Universitet 18.01.08. Esben Hougaard Psykologisk Institut, Århus Universitet

Psyke og Logos konference Københavns Universitet 18.01.08. Esben Hougaard Psykologisk Institut, Århus Universitet Evidenskravet til psykologisk forskning: Psykoterapiforskning og evidens Psyke og Logos konference Københavns Universitet 18.01.08 Esben Hougaard Psykologisk Institut, Århus Universitet Referencer med

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

Nudging - fra land til mave. Et effekfuldt puf i situationen. Plantekongres i Herning. 20.01.16 Henrik Dresbøll

Nudging - fra land til mave. Et effekfuldt puf i situationen. Plantekongres i Herning. 20.01.16 Henrik Dresbøll Nudging - fra land til mave. Et effekfuldt puf i situationen. Plantekongres i Herning. 20.01.16 Henrik Dresbøll Supermarkeder fremmer salg af frugt og grønt med 20% Vi kan ikke ændre holdninger. Men vi

Læs mere

ICF International Klassifikation af Funktionsevne

ICF International Klassifikation af Funktionsevne Oversættelsen: Engelsk Functioning Disability Health Dansk Funktionsevne Funktionsevnenedsættelse Helbredstilstand Lene Lange 2007 1 Hvilket behov skal ICF dække? Standardiserede konklusioner om funktionsevne

Læs mere

Positive faktorer i arbejdsmiljøet

Positive faktorer i arbejdsmiljøet Positive faktorer i arbejdsmiljøet Seniorforsker Thomas Clausen, tcl@nrcwe.dk Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) 7. maj 2014 Positive faktorer i arbejdsmiljøet Hvad er positiv arbejdspsykologi

Læs mere

VIDEN PÅ TVÆRS AF EFFEKTDESIGN METTE DEDING, SFI CAMPBELL

VIDEN PÅ TVÆRS AF EFFEKTDESIGN METTE DEDING, SFI CAMPBELL VIDEN PÅ TVÆRS AF EFFEKTDESIGN METTE DEDING, SFI CAMPBELL PRIMÆR VS. SEKUNDÆR EFFEKTFORSKNING Primær effektforskning Studium af grunddata. Undersøgelsesdesign afhænger af problemstilling og datamuligheder.

Læs mere

Hvordan måler vi vores indsats?

Hvordan måler vi vores indsats? Hvordan måler vi vores indsats? Oplæg til netværksmøde for økonomiske rådgivere V/ Charlotte Holm 29.oktober 2014 Oplæg om at dokumentere socialt arbejde De næste to timer handler om at dokumentere socialt

Læs mere

Læringsgrundlag. Vestre Skole

Læringsgrundlag. Vestre Skole Læringsgrundlag Vestre Skole Vestre Skole er som kommunal folkeskole undergivet folkeskoleloven og de indholdsmæssige, styrelsesmæssige og økonomiske rammer som er besluttet af Kommunalbestyrelsen i Silkeborg

Læs mere

EVIDENS: Noget for psykologer?

EVIDENS: Noget for psykologer? EVIDENS AF ESBEN HOUGAARD EVIDENS: Noget for psykologer? Der vil være fagpolitiske gevinster ved at tilslutte sig evidensprincippet, og kravet om evidensbasering kan stimulere den livslange udvikling,

Læs mere

Det da evident! Evidensbaserede indsatser har længe været på dagordenen. EVIDENS Af Sine Møller

Det da evident! Evidensbaserede indsatser har længe været på dagordenen. EVIDENS Af Sine Møller EVIDENS Af Sine Møller Det da evident! Uden dokumentation for effekten risikerer vi, at behandlingen enten ikke virker eller gør mere skade end gavn, påpeger psykolog i Socialstyrelsen. Vi får aldrig garantier,

Læs mere

Perspektiver og ønsker for de private firmaers anvendelse af datasamlingen. v/jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent, Lif LVS årsmøde 23.

Perspektiver og ønsker for de private firmaers anvendelse af datasamlingen. v/jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent, Lif LVS årsmøde 23. Perspektiver og ønsker for de private firmaers anvendelse af datasamlingen v/jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent, Lif LVS årsmøde 23. januar 2015 Industriens perspektiv Sundhedsdata er et værktøj, der kan

Læs mere

Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader

Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader 25. november 2013 ARTIKEL Af Morten Bjørn Hansen Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader Der anmeldes alt for mange psykiske sygdomme, der aldrig vil blive anerkendt som arbejdsskader,

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

Udfordringer og dilemmaer i psykiatrisk forskning. Lene Nyboe 0311

Udfordringer og dilemmaer i psykiatrisk forskning. Lene Nyboe 0311 Udfordringer og dilemmaer i psykiatrisk forskning At forske er ikke bare en proces hvor man bidrager til at forklare og forstå den psykiatriske verden; det er også en måde at ændre den kliniske hverdag

Læs mere

1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv?

1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv? 1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv? Vedr. hvilken anbefaling man kunne forestille sig: Der vil ikke være tale om en systematisk opsporing. Der

Læs mere

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner INDLEDNING I forbindelse med Kvalitetsrapporten 2014 er SMTTE-modellen 1 blevet valgt som værktøj til

Læs mere

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index.

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index. Bilag 4: Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Kissane et al. 2006 Randomiseret kontrolleret studie (Ib) ++ 81 familier med minimum et barn på over 12 år og en døende forælder på 35-70 år med kræft.

Læs mere

Rehabilitering i et Recovery perspektiv

Rehabilitering i et Recovery perspektiv Rehabilitering i et Recovery perspektiv Torsdag den 26. november 2015 Ved overlæge Annette Gosvig OPTe og TI Psykiatrien i Region Syddanmark Hvorfor beskæftige sig med det? Forskningsmæssig fokus og lovende

Læs mere

Professionsgrundlag for ergoterapi (www.etf.dk).

Professionsgrundlag for ergoterapi (www.etf.dk). lifeframing er opstartet i 2008, med selvstændig klinisk praksis indenfor fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Den kliniske praksis har base i Viborg. Der udøves praksis i overensstemmelse med ergoterapi- fagets

Læs mere

Rehabilitering i et forskningsperspektiv

Rehabilitering i et forskningsperspektiv Masteruddannelsen i Rehabilitering's Temaeftermiddag Rehabilitering et begreb forskellige perspektiver Rehabilitering i et forskningsperspektiv Bjarne Rose Hjortbak Claus Vinther Nielsen MarselisborgCentret

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

FIT. Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback. Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018

FIT. Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback. Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018 FIT Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018 Om oplægsholder Faglig chef i TUBA - behandling og rådgivning til unge, der lider af senfølger

Læs mere

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Redskaber til evidensbaseret praksis Hans Lund, Carsten Juhl, Jane Andreasen & Ann Møller Munksgaard Kapitel i. Introduktion til evidensbaseret praksis og

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER September 2013 Center for Kliniske Retningslinjer - Clearinghouse Efter en konsensuskonference om sygeplejefaglige kliniske retningslinjer, som Dokumentationsrådet under Dansk Sygeplejeselskab (DASYS)

Læs mere

Vi glæder os til at se dig! Henrik Appel, landsleder i TUBA. Når unge har det svært: Viden, hjerteblod og hårdt arbejde

Vi glæder os til at se dig! Henrik Appel, landsleder i TUBA. Når unge har det svært: Viden, hjerteblod og hårdt arbejde Arbejder du med udsatte unge eksempelvis som psykolog, terapeut, behandler, pædagog eller leder for et behandlingssted og vil du gerne opgradere dine professionelle kompetencer? På årets store TUBA-konference,,

Læs mere

Thomas Borgå KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016. Styrk dine kompetencer. Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost

Thomas Borgå KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016. Styrk dine kompetencer. Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016 Styrk dine kompetencer Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost Familejournalen d. 7/12-2015: Nu kan jeg se min datter igen tabt på gulvet med

Læs mere