Designgrundlag for vindmølleparker på havet DESIGN REGULATIONS FOR OFFSHORE WINDFARMS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Designgrundlag for vindmølleparker på havet DESIGN REGULATIONS FOR OFFSHORE WINDFARMS"

Transkript

1 Designgrundlag for vindmølleparker på havet DESIGN REGULATIONS FOR OFFSHORE WINDFARMS EFP J.nr. 1363/ Resumérapport SEAS Distribution A.m.b.A. ELSAMPROJEKT A/S Forskningscenter RISØ Det Norske Veritas RAMBØLL NIRAS Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S April 2001 File: Resumerapport ljo.doc

2 Resumerapport Ver. 2 Side 2 af 37 Indholdsfortegnelse 1. Forord Projektets offentliggørelse Projektudarbejdelse Baggrund, formål og resultat Naturgivne, ydre betingelser Vinden Ekstremvind Turbulens Reduceret vindhastighed i store vindmølleparker Geoteknik Geologiske og geotekniske undersøgelser Geoteknisk design Probabilistisk stabilitetsanalyse af vindmøllefundament på ler ved cyklisk last Laster Ekstremlaster fra vind Hydrauliske laster Samtidighed Statistisk analyse af simultane bølge- og vind klimadata Skibsstød Normkalibrering for havvindmøller Norm (Rekommandation til Teknisk Grundlag) Anvendelse Forudsætninger og normhenvisninger Vind og laster Vejledning i rapportering og analyse af klimapåvirkninger En havvindmøllemodel Konstruktion HawC/Flex5 sammenligning for vindmølle på land HawC/Flex5 sammenligning for havvindmølle Afprøvning af designgrundlag, vindmølleberegninger Afprøvning af designgrundlag, fundamentsberegninger Konklusion fra konstruktionsgruppen Andet Materialer Betonkonstruktioner og beskyttelsessystemer Stålkonstruktioner og beskyttelsessystemer Drift, vedligehold og myndighedskrav Måleprojekt Konklusion Referencer Versioner. Ver. 1 Udgivet 28/ Udsendt sammen med baggrundsrapporter. Ver. 2 Udgivet 18/ Måleprojekt afsnit revideret.

3 Resumerapport Ver. 2 Side 3 af Forord 1.1 Projektets offentliggørelse I denne rapport resummeres resultaterne fra indeværende projekt: Designgrundlag for vindmølleparker på havet. Projektet har haft to faser. I første fase blev udarbejdet et designgrundlag for udbud af de første havvindmølleparker, i anden fase blev problemstillinger fra første fase belyst og baggrundsrapporter udarbejdet. Denne rapport kaldet Resumerapporten omfatter begge faser og er opdelt i de fire hovedkapitler: Kap. 1: Forord om projektets gennemførelse og rapportering Kap. 2: Naturgivne ydre betingelser om vinden, havet og havbunden Kap. 3: Laster incl. samtidighed og sikkerhed Kap. 4: Konstruktion sammenligning mellem Flex4 og HawC. Kap. 5: Andet materialer, drift og vedligehold, måleprojekt, I februar 2000 blev de første resultater fra projektet offentliggjort i rapporten Designgrundlag for vindmølleparker på havet kaldet Designgrundlagsrapporten, i denne rapport er der siden foretaget mindre rettelser, og den fremtræder nu som 2. udgave fra december Rapporten omfatter bl.a. sitespecifikke data for Horns Rev, Læsø syd, Rødsand og Omø stålgrunde. Rapporten har været grundlaget for de udbudsbetingelser, som elselskaberne har udarbejdet til de første havvindmølleparker ved Horns rev og Rødsand. Designgrundlagsrapporten består af seks dele: Del 0: Forord Del 1: Normgrundlag og fravigelser Del 2: Hydrauliske forhold og skibsstød Del 3: Geoteknisk design Del 4: Materialer. State of the Art Del 5: Drift og vedligehold. Erfaringer og anbefalinger Del 1 i ovennævnte rapport er i løbet af år 2000 indarbejdet i den af Energistyrelsen udgivne Rekommandation for teknisk godkendelse af vindmøller på havet som er bilag til Teknisk grundlag for typegodkendelse og certificering af vindmøller i Danmark, denne Rekommandation er herefter at betragte som normgrundlag for havvindmøller. I anden fase af projektet er der gået i dybden med diverse problemstillinger af mere generel karakter, som ikke kunne rummes indenfor den første fase i projektet. For hver af disse emner, er der udarbejdet baggrundsrapporter, notater eller abstracts. De fleste af disse fremstår som selvstændige dokumenter, og kan benyttes uafhængigt af de øvrige.

4 Resumerapport Ver. 2 Side 4 af 37 Resumerapporten, designgrundlagsrapporten, baggrundsrapporter, notater og abstracts er tilgængelige på internettet og kan hentes i pdf format på projektets hjemmeside på adressen Der har været afholdt i alt fire høringsmøder med vindmøllefabrikanter og andre interesserede i løbet af projektet. Dette er gjort for at offentliggøre og diskutere metoder, status og arbejdspapirer tidligt i projektet. Møderne har været værdifulde ved at tvinge projektdeltagerne til at opsummere og konkludere på igangværende arbejder, og ved at få tilbagemeldinger fra vindmølleindustrien på arbejdet. De fire møder har været afholdt den 19/3 1999, 14/ , 1/3 2000, 24/ , med deltagelse af projektdeltagerne, Bonus, Vestas, NEG Micon, Tacke, Enercon, Wincon, Nordex, Vindmølleindustrien, Carl Bro m.fl. Deltagerantallet til hvert møde har været på personer. 1.2 Projektudarbejdelse Efter samtaler med vindmølleindustrien formulerede en projektgruppe med deltagere fra SEAS, ELSAMPROJEKT, RISØ, DNV, RAMBØLL og NIRAS ultimo 1998 en ansøgning til Energistyrelsen om støttemidler til udarbejdelse af et designgrundlag for de kommende store havvindmølleparker. Ansøgningen, der blev støttet under EFP J.nr. 1363/99-007, omfattede 9 årsværk og havde et samlet budget på 10,5 mio. kr.; EFP tilskuddet dækkede 59 %, mens resten var egenfinansiering fra deltagerne. I starten af 1999 etableredes et antal arbejdsgrupper med følgende emneområder og formænd samt yderligere deltagelse af medarbejdere fra de implicerede parter: ATMOSFÆREN: Sten Frandsen, RISØ HYDRAULISKE FORHOLD/ SKIBSSTØD: Torben A. Nielsen, RAMBØLL GEOTEKNISK DESIGN: Claus Gormsen, NIRAS LAST OG SIKKERHED: Knut O. Ronold, DnV KONSTRUKTIONSBEREGNINGER: Henrik Juhl, RAMBØLL MATERIALER: Ole Viggo Andersen, NIRAS DRIFT OG VEDLIGEHOLD: Lars Jørgensen, SEAS Efter udgivelsen af 1.udgave af Designgrundlagsrapporten, februar 2000 fortsatte arbejdet i to grupper: FUSIONSGRUPPEN (Last/sikkerhed, samtidighed): Sten Frandsen, RISØ KONSTRUKTIONSGRUPPEN (Beregninger): Mogens Bergholdt, NIRAS Der har desuden været benyttet ekstern assistance fra: DHI; J. Dalsgaard Sørensen, Aalborg Universitet og Helge Graversen, Carl Bro. Carl Birck, NIRAS, Henning Grastrup, ELSAMPROJEKT og Lars Jørgensen, SEAS har sammen med arbejdsgruppelederne sikret den tværgående kommunikation og redaktion samt kontakten til vindmølleindustrien. Lars Jørgensen, SEAS har forestået projektledelsen.

5 Resumerapport Ver. 2 Side 5 af Baggrund, formål og resultat Der eksisterede som udgangspunkt ikke et konsistent og opdateret normsæt for vindmøller til havs og større vindmølleparker; hverken i Danmark eller i udlandet. Hidtidige enkeltmøller og mindre vindmølleparker på havet er således designet på et grundlag, der ad hoc er aftalt mellem bygherre, rådgiver og godkendende myndighed. Det overordnede formål med projektet har været at tilvejebringe et bedre designgrundlag for vindmølleparker på havet. På det korte sigt har formålet været at indsamle og bearbejde viden med henblik på de første udbud af vindmølleparker, samt at levere designgrundlaget for disse. Efterfølgende er der blevet arbejdet videre på designgrundlaget for at eftervise og uddybe dette. Der er arbejdet med emner indenfor klima, geologi, last, sikkerhed, materialer, drift og vedligehold. Endelig er der udarbejdet forslag til måleprojekter med såvel strukturelle som produktions målinger, således at dataindsamling kan startes og gennemarbejdes i et fremtidigt projekt umiddelbart efter færdiggørelsen af de første store havvindmølleparker.

6 Resumerapport Ver. 2 Side 6 af Naturgivne, ydre betingelser. De naturgiven ydre betingelser omfatter alle klima og jordbundsforhold der er relevante for de udpegede placeringer for de første havvindmølleparker. Der er benyttet eksisterende viden og viden indsamlet parallelt med projektet bla. ved projektering af Middelgrundsprojektet og ved forprojektering af havvindmølleparkerne ved Horns rev, Rødsand, Læsø syd og Omø stålgrunde. 2.1 Vinden Ekstremvind En del af revisionen af DS-410/412 har været at nedsætte ekstremvinden for de indre danske landområder. Det har hidtil været usikkert om dette også omfattede de kystnære indre danske farvande. Gennem analyser af målinger og ved undersøgelser med flowmodeller er det sandsynliggjort at nedsættelsen er dækkende, og kan benyttes ved design af de kommende vindmølleparker. Et væsentligt element til sandsynliggørelse, har været orkanen i december Under denne storm blev der målt ekstrem vinde hen over landet og ved de kommende havvindmølleparker. Disse tegnede et billede af at nedsættelsen af ekstremvinden for de indre danske områder er velbegrundet. De danske normer DS-410/472 indeholder formler til beregningen af den maksimale to sekunders vindhastighed, der forventes at forekomme i en periode af 50 år. Det er sandsynliggjort at disse formler er dækkende med den nedsatte ekstremvind også for de kystnære danske områder. Da målinger af vinde over havet er langt mindre dækkende end over land, har vi fundet det nødvendigt at begrænse os til at undersøge vindsituationer i kystnære danske farvande. Målingerne fra Vindeby, som er det bedste datasæt vi har til rådighed, rummer cirka tre års næsten kontinuerte hurtigtsamplede målinger. Tre år er ikke meget, når man vil finde de mest lastgenererende vindsituationer der måtte forkomme på 50 år. Men vi har generaliseret vha. statistiske ekstrapolationsmetoder, så vi er i stand til at komme med kvalificerede bud på 50-års situationerne. Data fra målemaster på de udpegede områder på Horns Rev, Læsø syd, Middelgrunden, Rødsand, Omø stålgrunde og Gedser Rev er også benyttet, selvom flere af disse målinger først er kommet i gang efter at projektet er startet op. Fra analysen kan vi tillige konkludere, at IEC s extreme operating gust er meget større end vi kan ekstrapolere os til i kystnære farvande. Situationen er mindre klar for extreme direction change (EDC). Den foreløbige analyse indikerer, at IEC s EDC kan være realistisk over kystnære farvande. Med stor sikkerhed kan vi sige, at de kystnære extreme speed shear og extreme directional shear er meget mindre en foreskrevet i IEC I modsætning til dette finder vi, at det estimerede 50-års extreme coherent gusts (ECG) er af samme størrelse som givet i IEC Dette kan virke overraskende. Det ser ud til, at ECG, som har en længere tidsskala end de andre gusts, er associeret med fænomener som mikro-fronter og torden skyer, mens

7 Resumerapport Ver. 2 Side 7 af 37 de andre gusts er associeret med overfladelags turbulens, som der ikke er meget af over havet. En analyse af data målt lige ved siden af Vindeby havmøllepark, tyder ikke på, at mølleparken i sig selv generer ekstreme vindsituationer. Der henvises til: Reference Extreme gusts over the coastal waters of Denmark 2.2 En storm gør ingen norm Turbulens Turbulens i form af standard afvigelse af vindhastighedsfluktuationer og andre strømningskarakteristika er forskellige i henholdsvis den fri strømning og strømningen i det indre af vindmølleparker. Derfor må dimensionerings forudsætningerne for møller i parker ændres for at give samme sikkerhed som for den enkeltstående mølle. Standardafvigelsen af vindhastigheds fluktuationer er en kendt nøgleparameter, ikke mindst hvad angår udmattelse, og i projektet argumenteres for, at det er nok at tage hensyn den ændrede turbulens i mølleparken ved udmattelsesberegninger. Andre strømningsparametre som turbulensens skala, horisontale og vertikale gradienter vides også at have indflydelse på møllernes strukturdynamik. På den anden side er disse parametre korreleret med turbulensen, negativt eller positivt, og dermed kan turbulensen så at sige repræsentere disse. Således er der givet modeller for den fri turbulens, for den rumlige gennemsnitsturbulens samt for turbulensen direkte nedstrøm for en anden mølle. Endvidere er principperne for addition af udmattelsesvirkningen af de forskellige lasttilfælde. Kombinationen af lasttilfælde involverer en vægtningsmetode omfattende hældningen på det aktuelle materiales Wöhler kurve. Dette er nyt og nødvendigt for at undgå konservatisme med hensyn til stålkomponenter og ikkekonservatisme for glasfiber armeret plastmaterialer. Endeligt foreslås en praktisk anvendelig model til fremtidige standarder. Status for applikation af modellen er, at den per december 2000 indgår i Dansk Standards standard for konstruktion af vindmøller, DS 472, samt at den overvejes inkorporeret i den tilsvarende internationale standard for vindmøller, IEC Indledende undersøgelser peger i retning af, at den fremgangsmåden også kan anvendes til forudsigelse af ekstremlaster i mølleparker. Der henvises til: Reference Integrated fatigue loading for wind turbines in wind farms by 2.3 combining ambient turbulence and wakes. Note re. Turbulence. 2.4 Turbulence and turbulence generated fatigue loading in wind turbine 2.5 clusters.

8 Resumerapport Ver. 2 Side 8 af Reduceret vindhastighed i store vindmølleparker. Den enkelte vindmølle genererer en vindskygge således at en mølle i skyggen er eksponeret til en lavere vindhastighed og dermed vil give mindre produktion end den fritstående mølle. Baseret på lokal impulsmoment balance for strømningen og kontinuitet er der således udviklet metoder til at bestemme den reducerede produktion af mølleparker. For store mølleparker kan det imidlertid forventes, at der er et global samspil mellem mølleparken og vindklimaet. Dette skal forstås på den måde, at mølleparker med stor udstrækning vil forøge ruheden af terrænet og dermed reducere den horisontale middelvindhastighed. Resultatet vil i den uendelig store møllepark være, at der ikke kun vil være vindhastighedsreduktion i den umiddelbare vindskygge men også en generel reduktion. Denne generelle reduktion kan for så vidt godt indbygges i f.eks. Risøs PARK model således at vindhastigheden bagerst i parken kommer til at svare til den overflade ruhed, som mølleparken genererer. Men siden modellen er baseret på lokal kontinuitet af strømningen vil f.eks. fjernelse af een række tilsyneladende resultere i, at vindhastigheden genvinder styrke som før mølleparken. Dette er intuitivt forkert, idet det må forventes at det vil tage fjernelsen af et større antal rækker for at vindhastigheden har genvundet fuld styrke. Spørgsmålet er da 1) hvor stor afstand der skal være til en opstrøms møllepark for at vindhastigheden er oppe på fuld styrke igen og 2) hvor stor skal mølleparken være for at vindhastigheden bagerst (i forhold til vindretningen) svarer til mølleparkens egen ruhed.

9 Resumerapport Ver. 2 Side 9 af Panofsky Panofski Presented M model Wind U speed [m/s] [m/s] Distance downstream x [m] Figur 1. Sammenligning af virkning af mølleparken for WasP model og model udviklet i projektet. Udvikling af vindhastighed efter ruhedsskift, den betragtede navhøjde er 36m, ruheden opstrøms er z 0 = 0.001m og ruheden af mølleparken er langt nedstrøms z 00 = 0.3m. Mølleafstanden er 7 rotordiametre. Det sidste spørgsmål er belyst i projektet ved at løse den globale impulsmoment balance som funktion afstanden fra parkens forkant, idet mølleparken behandles som et simpelt ruhedsskift i forhold til ruheden opstrøms. Resultatet er blevet sammenlignet med modellen for ruhedsskift, som er anvendt i WasP, se figuren. For Panofsky-modellen som anvendt i WasP er den asymptotiske vindhastighed opnået efter 3-5 km, mens for den nyudviklede model (som er en variant af Panofskys model) først når ligevægtsvindhastigheden efter km. Der er altså en størrelsesorden til forskel. Andre forskningsarbejder giver tilsvarende store forskelle og problemet er, at der ikke findes målinger, der kan verificere den ene eller anden model. Det er derfor af stor betydning, at de kommende store offshore projekter også bruges til at udføre relevante målinger. Der henvises til: Turbulence and turbulence generated fatigue loading in wind turbine clusters. Reference Geoteknik Behandling af de geotekniske forhold er delt op i to afsnit: design og undersøgelser. Selve designdelen er generelt gældende, mens der i delrapporter er udarbejdet et

10 Resumerapport Ver. 2 Side 10 af 37 større resume af de geologiske forhold på de 4 lokaliteter, hvor det er planlagt, at opføre de første store havvindmølleparker: Horns Rev Læsø syd Omø Staalgrunde Rødsand Geologiske og geotekniske undersøgelser. For de 4 aktuelle lokaliteter er der til forprojekteringen af vindmølleparkerne gennemført geofysiske undersøgelser dækkende de enkelte projektområder. De geofysiske undersøgelser blev gennemført med henblik på bestemmelse af havbundskontur og beskaffenhed samt jordbundslag under havbund. Disse undersøgelser har sammen med de geotekniske undersøgelser dannet baggrund for den geologiske modellering, der er beskrevet i site specifikke delrapporter. Resultaterne af disse undersøgelser danner det geotekniske grundlag for selve fastsættelsen af designparametre. Disse findes i separate rapporter og dækker i rimeligt omfang flere fundamentsprincipper til stor dybde. Der henvises til: Reference DG Del 3. Geoteknisk design. Anneks Geoteknisk design Udarbejdelsen af det geotekniske designgrundlag har taget udgangspunkt i de 4 førnævnte lokaliteter. Dvs. det er fokuseret på de indre danske farvande og forhold som forventes omkring Horns Rev. Der er således tale om forholdsvis begrænsede vanddybder på under 15 meter. Under udarbejdelse af designdelen har der været fokuseret på hvilke typer fundamentskonstruktioner der kunne tænkes at være aktuelle. Valget af konstruktion er primært betinget af den lokale geologi og jordbundsforholdene. Efterfølgende listning af tænkelige konstruktioner er således ikke komplet, men dækker de fleste principper. Der er i designdelen fokuseret på følgende fundamentskonstruktioner: Gravitationsfundament Gravitationsfundament med skørt Pæle/ankre Sugebøtter Tripod Der er i designdelen generelt angivet forhold omkring de statiske og dynamiske forhold og deformationsforholdene.

11 Resumerapport Ver. 2 Side 11 af 37 Herudover er der for hver enkelt af de nævnte fundamentskonstruktioner angivet, hvilke minimums analyser og geoteknsike vurderinger der skal gennemføres og i henhold til hvilke normer og rekommandationer. Der henvises til: Reference DG Del 3. Geoteknisk design Probabilistisk stabilitetsanalyse af vindmøllefundament på ler ved cyklisk last Dimensionering af et vindmøllefundament på havet mod svigt i et underliggende lerlag under cyklisk belastning er behandlet i projektet. Lasthistorien i den værste storm i fundamentets levetid er etableret på basis af stokastiske bølge- og vindklimamodeller sammen med forenklede modeller for lastoverførsel til lastresponset i fugen mellem fundamentet og den underliggende jord. Jordens styrke- og deformationsegenskaber er repræsenteret ved det tøjningskonturdiagram, der kan etableres på basis af laboratorieforsøg på lerprøver, og naturlig variabilitet såvel som estimeringsusikkerheder er inkluderet i repræsentationen. Tøjningsakkumuleringsmetoden anvendes til at bestemme den akkumulerede forskydningstøjning i stormen. Et svigtkriterium på akkumuleret tøjning er defineret, og en første-ordens pålidelighedsmetode er benyttet til at beregne sandsynligheden for fundamentsvigt under cyklisk belastning. For en valgt tilstræbt værdi af svigtsandsynligheden er det nødvendige fundamentareal beregnet for et fundament for Rødsandforhold. Det er blevet konkluderet, at for forholdene på Rødsand er svigt i leret under cyklisk belastning ikke forventet at være en svigtmode, som vil blive dimensionerende for det geotekniske fundamentsdesign. Imidlertid er denne konklusion baseret på en antagelse om, at de tilgængelige testdata fra cykliske forsøg på lerprøver fra Rødsand er repræsentative. Disse testdata kommer fra forsøg på kun to lerprøver, hvilket er et meget begrænset grundlag for tolkning af tøjningskonturdiagrammet, og en fremtidig opdatering af analysen i rapporten bør derfor baseres på, at flere repræsentative testdata inkluderes. Den samme tilstræbte værdi af svigtsandsynligheden er benyttet til at vise hvorledes fundaments- og placeringsspecifikke sæt af partielle sikkerhedsfaktorer for deterministisk dimensionering mod svigt under cyklisk belastning kan blive kalibreret. Det er også vist, hvorledes et særlig robust sæt af partielle sikkerhedsfaktorer kan vælges blandt det uendeligt store antal sæt af sådanne faktorer, der tilfredsstiller kravet til svigtsandsynligheden. Der henvises til: Probalitistic stability analysis of wind turbine foundation on clay in cyclic loading. Reference 4.1

12 Resumerapport Ver. 2 Side 12 af Laster I forhold til vindmøller på land kommer der for vindmøller på havet belastninger fra hydrauliske kræfter - bølger, is, strøm og tidevand. Bestemmelse af størrelsen af disse laster og ikke mindst kombination af dem er ikke en triviel opgave. Hidtil har det været muligt at benytte forholdsvis konservative antagelser af laster på konstruktioner til havs, men på grund at vindmøllers behov for optimal kostpris, er det nødvendigt at gennemgå alle laster og samtidigheden af disse grundigt og vurdere hvorvidt eksisterende normer, valg af sikkerhedsniveau og praksis er dækkende for vindmøller til havs. 3.1 Ekstremlaster fra vind Ekstremlaster på store moderne vindmøller vil sandsynligvis fremkomme under drift ved høj vind og ikke være forårsaget af ekstreme vinde, som man umiddelbart ville forestille sig. Dette skyldes at møllerne er standset ved ekstreme vindhastigheder og vingerne er pitchet i neutral stilling. Derfor må bestemmelse af ekstremlast vindsituationer omfatte flere egenskaber ved vinden. Udover den maksimale to sekunders middelværdi, må vindshear (positivt eller negativt), pludseligt forekommende stigninger af vindhastigheds og vindretningsændringer også inkluderes. For at redegøre for disse situationer har normen IEC foreskrevet en række deterministiske vindsituationer, som forventes at repræsentere de største belastninger for vindmøller. IEC forsøger, at dække alle almindelige vindmøllesites, men det er klart, at normen ikke kan beskrive alle sites. Så hvis usædvanlige møller eller dårligt undersøgte sites er på tale må man undersøge om IEC vindsituationerne er realistiske. Der henvises til: Reference Oplæg til undersøgelse af ekstraordinære lasttilfælde til havs Hydrauliske laster I projektet er der udført undersøgelser af de hydrauliske forhold til bestemmelse og beskrivelse af lasterne fra - Bølger - Strøm - Vandstandsvariation - Erosionsforhold - Is - Overisning Arbejdet er gennemført gennem en opstilling af formalisme og mål for indhold, gennemgang af eksisterende materiale om hydrauliske forhold, samt de i

13 Resumerapport Ver. 2 Side 13 af 37 projektperioden gennemførte undersøgelser herunder de gennemførte bølge- og vindmålinger. De statistisk behandlede hydrauliske parameter for de i projektet behandlede lokaliteter Horns Rev, Læsø syd, Rødsand og Omø stålgrunde er blevet sammenfattet. Tilsvarende er samtidigheden af de forskellige hydrauliske laster blevet behandlet, herunder opstilling af et oplæg til normformalisme ved kombination af afhængige miljølaster (vind, bølger, mv.) målrettet mod de ved mølle og fundamentsdimensionering anvendte tidssimuleringer. Arbejdet vedrørende de hydrauliske forhold, samt normformatet til håndtering af afhængige miljølaster ved anvendelse af tidssimuleringer, har dannet grundlag for det efterfølgende arbejde vedrørende samtidighed og partialkoefficienter. Der henvises til: Reference DG Del. 2. : Hydrauliske forhold og skibsstød 1.2 Hydrauliske forhold. Baggrundsdokument. 3.1 Rekommandation for teknisk godkendelse af vindmøller på havet Samtidighed For dimensionering af vindmøller på havet og deres fundamenter er det nødvendigt at betragte kombinationer af laster, der optræder samtidigt. For dimensionering mod en brudgrænsetilstand vil det således være aktuelt at dimensionere mod den største kombinerede last, der optræder i levetiden. Laster, der optræder samtidigt og skal kombineres, kan f.eks. være vindlast, bølgelast, strømlast og islast. For illustration er det tilstrækkeligt at se på kombinationen af to laster, vindlast og bølgelast. Der er tale om, to samtidigt optrædende lastprocesser, nemlig en vindlastproces og en bølgelastproces. Dette kan f.eks. være processer for henholdsvis horisontal vindkraftrespons og horisontal bølgekraftrespons i fundament-fugen mellem et gravitationsfundament og den underliggende jord. Disse lastprocesser vil være indbyrdes afhængige eller korrelerede som følge af, at de i høj grad har samme årsag: Jo kraftigere det blæser, desto højere vil bølgerne være. Bølge- og vindklima er således indbyrdes afhængige, og dette må der tages hensyn til, når samtidighed af bølger og vind, og af bølgelast og vindlast, skal studeres. For repræsentation af samtidige bølger og vind er der en farbar vej at gå, nemlig at modellere én klimavariabel som uafhængig og øvrige klimavariable som afhængige, f.eks.: Uafhængig variabel: Signifikant bølgehøjde H S, f.eks. Weibull-fordelt over lang tid Afhængige variable: Nulopkrydsningsperiode for bølger, T Z, betinget på H S, f.eks. lognormalfordelt i korttidstilstand

14 Resumerapport Ver. 2 Side 14 af minutters middelvind, U 10, betinget på H S, f.eks. lognormalfordelt i korttidstilstand Standardafvigelse af vind, σ U, betinget på U 10, f.eks. lognormal- eller Frechetfordelt i korttids-tilstand Betinget på en given korttidstilstand med given værdi af H S og tilhørende udfald af T Z, U 10 og σ U, vil bølgeproces og vindproces være defineret og uafhængige, sådan at et arbitrært udfald af den ene proces vil være uafhængig af det samtidige udfald af den anden proces. Det samme gælder bølge-lastprocessen og vindlastprocessen, som kan etableres når konstruktionsdynamikken for mølle med fundament tages i betragtning. Al afhængighed mellem de to processer er udtrykt alene gennem deres fælles afhængighed af den uafhængige variabel, her H S. Kan de to lastprocesser kombineres lineært, vil man kunne finde det største lastrespons som den største af de to mulige kombinationer af maksimum af den ene lastproces plus arbitrær værdi af den anden lastproces. Kan processerne ikke kombineres lineært, foreligger en ikke helt ukompliceret opgave med at etablere den kombinerede lastproces, hvorpå maksimum af denne proces kan findes. Blandt alle korttidstilstande i konstruktionens levetid skal så den tilstand findes, der giver det største resulterende lastrespons; det er i dette eksempel den største resulterende horisontallast i fundamentfugen. Ovenstående kan bruges direkte i en probabilistisk analyse af største lastrespons i levetiden. I traditionel deterministisk design vil man baseret på undersøgelsen af bølgelast- og vindlastprocesserne måtte finde henholdsvis karakteristisk bølgelast og karakteristisk vindlast, f.eks. som 50-årsværdierne af henholdsvis bølgelast og vindlast. Hver karakteristisk værdi skal multipliceres med en partialkoefficient, og den ene desuden med en lastreduktionsfaktor, før de lægges sammen til at give den dimensionerende last, designlasten. Partialkoefficienterne og lastreduktionsfaktoren foreskrives i normer, og kan kalibreres ved hjælp af probabilistiske metoder. Ovenstående kan suppleres med betragtning af flere samtidige responser, f.eks. samtidig horisontallast i fundamentfugen og væltemoment om havbunden. Der henvises til: Reference Return Period for Environmental Loads Combination of Wind Loads 5.7 for Offshore Wind Turbines Simplificeret sandsynlighedsteoretisk analyse af 5.4 samtidighedsproblematikken Rekommandation for teknisk godkendelse af vindmøller på havet Statistisk analyse af simultane bølge- og vind klimadata. Vind- og bølgeklimavariable fra Horns Rev og Rødsand er blevet analyseret for at undersøge samtidighed af vind og bølger. Observationerne består af samtidige værdier af signifikant bølgehøjde, nulopkrydsningsperiode, 10-minutters middelvindhastighed og standardafvigelse af vindhastigheden. Fra Horns Rev foreligger samtidige vindmålinger i fire højder, medens der fra Rødsand foreligger

15 Resumerapport Ver. 2 Side 15 af 37 samtidige vindmålinger i tre højder. Målingerne er udført i løbet af en periode på ca. et år. Analyserne af de foreliggende data er udført med henblik på at tolke betingede fordelinger af tre variable som følger nulopkrydsningsperioden T Z betinget på signifikant bølgehøjde H S 10-minutters middelvindhastighed U 10 betinget på signifikant bølgehøjde H S vindhastighedens standardafvigelse σ U betinget på 10-minutters middelvindhastighed U 10 Analyserne er udført med fokus på identifikation af fordelingstyper og estimering af fordelingsparametre og der hvor det er relevant disses variation med højden. Hovedvægten i analyserne er lagt på præsentation af resultater for middels til store værdier af de uafhængige variable, dvs. de variable som de tre betragtede variable er betinget på. Sandsynlighedsplot til underbyggelse af de præsenterede resultater er givet i seks bilag i rapporten. Der henvises til: Reference Statistical Analyses of Simultaneous Wind and Wave Climate Data Skibsstød Der er opstillet en formalisme til behandling af skibsstød på havvindmøller ved de fire udvalgte lokaliteter Rødsand, Omø Stålgrunde, Læsø syd og Horns Rev. Tilsvarende er nedenstående parametre beskrevet - Designskib med udgangspunkt i et skib af en størrelse som relateres til sjældent forekommende serviceskibe eller uvedkommende sejlads - Drivhastighed udfra de lokale vind og strøm forhold - Lastpåførsel på den samlede konstruktion, herunder globale og lokale forhold - Acceptabelt skadesniveau på den samlede konstruktion i forbindelse med skibskollision - Kollisionens dynamiske virkemåde Generelt foreslås der defineret to stødsituationer dels en ulykkestilstand, som fastlægges på grundlag af et sideværts drivende skib af en størrelse som relateres til sjældent forekommende serviceskibe eller uvedkommende sejlads og dels en brudgrænsetilstand, som fastlægges i forhold til det typiske forsyningsskib, der antages at anløbe konstruktionen ved direkte anløb med en passende valgt affendring af konstruktionen. Der henvises til: Reference DG Del. 2. : Hydrauliske forhold og skibsstød 1.2 Skibsstød. Baggrundsdokument. 3.3 Rekommandation for teknisk godkendelse af vindmøller på havet. 5.1

16 Resumerapport Ver. 2 Side 16 af Normkalibrering for havvindmøller Ideelt set bør man kalibrere partialkoefficienter og karakteristiske værdier for vind og bølgelaster ved udarbejdelsen af design- og normgrundlag for havvindmølleprojekter. Formålet med notat angående dette emne er kort at redegøre for fremgangsmåden og normimplementeringen af de kalibreringer og analyser, som bør foretages i tilknytning til udarbejdelsen af design- og normgrundlag for havvindmølleprojekter. Notatet fokuserer primært på havvindmøllespecifikke problemstillinger. Der bliver fremlagt to metoder, en normkalibrering/lastkombinations-analyse ved hjælp af strukturelle sikkerhedsanalyser samt en design value metode. Udover redegørelsen giver notatet nogle anvisninger, der er opsummeret i det følgende. Man kan begynde med at anvende design value metoden, da den rent arbejdsmæssigt vil give de hurtigste omend groveste resultater. Det dog er usikkert, om metoden kan anvendes ved udmattelseslaster. Resultaterne vil dog være anvendelige, og endvidere vil de anvendte metoder og modeller også kunne anvendes i en senere forbedret kalibrering vha. sikkerhedsanalyser. De karakteristiske/regningsmæssige værdier, der findes ved disse beregninger, vil kunne omregnes til laster af forskellig returperiode i afhængighed af fordelingsantagelser for vindlaster, bølgelaster, islaster etc.. Således bør det overvejes, om fordelingsantagelserne, herunder lasternes variationskoefficienter, skal inkluderes i normformatet som f.eks. gennem korrektionsformler som i DS410. Et led i kalibreringen er udformning af normformat. Det anbefales at normformatet fastlægges efter en nærmere analyse, idet der skal søges mest muligt sammenhæng med nuværende praksis for vindmølledesign (specielt specifikation af samtidige lasters returperiode i stedet for lastreduktionsfaktorer). Der henvises til: Reference Notat: Normkalibrering for havvindmøller Norm (Rekommandation til Teknisk Grundlag) Rekommandationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe, der blev nedsat i december 1999 af Energistyrelsens "Rådgivende udvalg for vindmøllegodkendelsen i Danmark". Rekommandationen er i vid udstrækning baseret på det oplæg til et normformat, der blev udgivet ved første rapport i indeværende projekt og efterfølgende analysearbejde og resultater, men også andre ressourcer har været involveret. Rekommandationen er et bilag til "Teknisk grundlag for typegodkendelse og certificering af vindmøller i Danmark", og indeholder anvisninger og supplerende oplysninger om godkendelseskrav for vindmøller, der opstilles på havet Anvendelse Der er i Rekommandationen tilstræbt en detaljeringsgrad, der for vindmøller på havet er tilstrækkelig for

17 Resumerapport Ver. 2 Side 17 af 37 design og detailprojektering af fundamenter design/tilpasning af vindmøller I et vist omfang er også behandlet følgende emner: Adgangs- og arbejdsforhold under bygning og drift Materialer Korrosionsforhold Skibskollision Forudsætninger og normhenvisninger Ved design af vindmøller til opstilling og drift på havet skal sikkerhedsniveauet svare til det niveau, som den danske vindmølleindustri hidtil har opnået ved opstilling og drift af vindmøller på landjorden i Danmark. Opstilling og nettilslutning af vindmøller i Danmark på land og i de danske farvande kræver, at vindmøllerne har en dansk typegodkendelse. Denne typegodkendelse er baseret på Teknisk grundlag for typegodkendelse og certificering af vindmøller i Danmark (TG) suppleret med nærværende og andre gældende rekommandationer under TG DS 472, Last og sikkerhed for vindmøller Øvrige danske og udenlandske standarder og normer som listet i TG For bølgelaster refereres generelt til DS 449 Pælefunderede offshore stålkonstruktioner. DS 449 er ikke opdateret sammen med de øvrige danske normer, men vejledende materiale heri kan stadig anvendes. Partialkoefficienter i DS 449 kan ikke anvendes i sammenhæng med de nye konstruktionsnormer. For islaster refereres generelt til API Recommended practice 2N, 2 nd ed (1995) Recommended practice for planning, designing and constructing structures and pipelines for arctic conditions Partialkoefficienter m.m. i DS 472 er ikke revideret sammen med de danske konstruktionsnormer (DS 409 DS 415 i , hvorfor et tillæg til DS 472 under udarbejdelse. Indtil dette tillæg foreligger skal de reviderede konstruktionsnormer benyttes sammen med DS 472, men med følgende rettelser i forhold til DS 472: Ændrede lastpartialkoefficienter Basisvind defineres som i DS 410, afsnit 6.1.1, 4. udg., 1999 Størrelsesreduktionsfaktor for kvasistatisk beregning af vindlast indføres

18 Resumerapport Ver. 2 Side 18 af 37 Turbulens i vindmølleparker Disse værdier og beregningsmetoder er angivet i Rekommandationen. Ønskes andre normer eller metoder anvendt, skal der redegøres for, hvordan det samme sikkerhedsniveau som er specificeret i de ovenfor nævnte danske normer er opnået. Det antages at der normalt i forbindelse med valg af placering eller VVMredegørelsen er udarbejdet en risikovurdering indeholdende bl.a. kvantificering af risiko for skibstød fra 3. parts skibe differentieret på skibstyper og tilhørende antagne skibsstøds-energier Vind og laster. Følgende hovedelementer indgår i Rekommandationen, disse er udviklet i projektet og er en udvidelse eller modifikation af eksisterende normmateriale. Ekstremvindhastigheder over vandet: I Nordsøen gælder, at for afstande fra kysten større end 50 km skal basisvindhastigheden 31 m/s benyttes. For afstande fra kysten mellem 0 og 50 km kan basisvindhastigheden bestemmes ved en lineær interpolation mellem værdien 27 m/s ved kysten og værdien 31 m/s i en afstand af 50 km fra kysten. Basisvindhastigheden i de indre danske farvande skal regnes at være den samme som over land. Partialkoefficient for luftlaster med mølle i drift: I den nye (generelle) vindnorm DS 410 er partialkoefficienten for luftlaster øget fra 1,3 til 1,5. Ved DS 472 revisionen er partialkoefficienten for luftlaster med møllen i drift fastholdt til 1,3 og argumentation er givet for dette. Turbulens i mølleparker: Model for hvorledes forøgede udmattelseslaster i mølleparker tages i regning er indføjet, se andetsteds i denne rapport. Mht. naturlaster indeholder Rekommandationen følgende: Middelvindhastighed i 50 m højde: For Nordsøen sættes middelvindhastigheden til 10 m/s og for de indre danske farvande til 8.5 m/s, eller beregnet efter anden relevant dokumentation. Ekstrapolation til andre højder udføres efter DS 472 med z 0 = m. Strukturel sikkerhed: Der tilsigtes design til det sikkerhedsniveau, der er normalt for møller på land i Danmark, idet møllerne skal designes efter gældende danske normer. Hydrauliske laster: Der er udarbejdet en beskrivelse af disse. Lastkombinationer: Der er præliminært angivet en række lasttilfælde, der dækker kombinationer af vind-, bølge-, strøm- og islaster. Resulterende partialkoefficient for naturlast: der er udviklet to metoder til at bestemme den resulterende partialkoefficient for de samtidigt virkende naturlaster, der individuelt har forskellige partialkoefficienter.

19 Resumerapport Ver. 2 Side 19 af 37 Der henvises til: Reference Designgrundlag for vindmølleparker på havet - Del 1. Normgrundlag 1.1 og fravigelser. Rekommandation for teknisk godkendelse af vindmøller på havet Vejledning i rapportering og analyse af klimapåvirkninger Ved bestemmelse af de ekstremlaster som en vindmøllekonstruktion til opførelse på havet påvirkes af i dens forventede levetid spiller samtidighed af ekstremer af vind-, bølge-, strøm-, iskræfter og andre kræfter en væsentlig rolle. Da klimaet typisk beskrives ved en række parametre som f.eks. middelvindhastigheder, bølgehøjder etc. bliver det således bla. samtidighed af klimaparametre, der skal fastsættes for at kunne undersøge samtidighed af ekstremlaster. Det skal nævnes at ulykkeslast og andre menneskeskabte laster kan have betydning for ekstremlaster, men dette betragtes ikke i nærværende delrapport, idet disse laster forventes at forekomme helt uafhængigt af de klimagenererede laster. Behovet for denne delrapport motiveres af at nuværende praksis ved opstilling af designgrundlag for havmølleparker på en given site er, at der typisk gennemføres hydrologiske studier og klimastudier, som danner grundlag for fastsættelse af regningsmæssige klimakombinationer for denne site. I dag fastsættes disse sædvanligvis som hændelser med en 50-årsreturperiode, hvorfor kombinationen af flere 50-årshændelser må forventes at føre til et meget konservativt design. Endvidere er praksis på området ikke entydig, idet sammenhængen mellem regningsmæssigt klima og last ofte ikke håndteres. P.t. udføres analyserne ofte som analyser på de individuelle klimakomponenter (fx. vind, bølger), idet der ikke forefindes tilstrækkeligt datagrundlag til at foretage en egentlig modellering af deres simultane fordeling. Der er dog på de fleste potentielle sites igangværende måleprojekter, der i heldigste fald vil kunne give simultane målinger for en kortere årrække. Motiveret af den beskrevne problemstilling er formålet med denne delrapport at præsentere en vejledning for hvorledes klimaparametre og disses indbyrdes afhængighed på en systematiske måde kan rapporteres. En sådan vejledning er et første skridt på vejen mod at muliggøre en identifikation af regningsmæssige klimaparametre i samtidigheds øjemed. Endelig skal det nævnes, at det også er et ønskeligt formål, at denne vejledning på længere sigt kan danne grundlag for f.eks. et bilag til Rekommandation for Havvindmøller. Rapporten indeholder en gennemgang af hvilke klimaparametre, der er vigtige i en probabilistisk sikkerhedsvurdering. Eksempler er signifikant bølgehøjde, maksimal bølgehøjde, bølgeperiode, bølgeretning, middelvindhastighed, vindretning, strømhastighed, strømretning, istykkelse og isstyrker. Dernæst opstilles krav til målinger, således at der på baggrund af disse kan foretages en statistisk beskrivelse af de væsentligste klimaparametre. Den statistiske beskrivelse foretages både for ekstremlastsituationen og for udmattelseslastsituationen. Ligeledes betragtes både langtids- og korttidsstatistik.

20 Resumerapport Ver. 2 Side 20 af 37 Relevante statistiske metoder gennemgås kort og der gives anbefalinger af hvilke fordelingstyper, der bør anvendes for de forskellige klimaparametre. Med henblik på at foretage en statistisk beskrivelse af samtidighedsproblematikken, beskrives stokastiske modeller som muliggør dette. Ligeledes beskrives en konsistent stokastisk model for retningsafhængigheden af signifikante bølgehøjder og middelvindhastigheder. Det omtales hvorledes de statistiske parametre i disse modeller kan estimeres. Endelig omtales hvilke niveauer for overskridelsessandsynligheder, der normalt anvendes for offshore konstruktioner og for bærende konstruktioner på land. Der henvises til: Vejledning i rapportering og analyse af klimapåvirkninger for havvindmøller. Reference En havvindmøllemodel Ved de undersøgelser, der ligger bag formulering af normmæssige krav, er det ofte hensigtsmæssigt at råde over beregningsmodeller, der er overskuelige. I denne delrapport præsenteres en forsimplet havvindmøllemodel til undersøgelse af de kræfter, der optræder ved havbunden under fundamentet i konsekvens af vind- og bølgelaster. Modellens tilblivelse er afledt af et behov for at undersøge samtidighed af ekstremrespons genereret af de naturlaster, som en havvindmølle udsættes for i dens forventede levetid. For overskuelighedens skyld er modellen begrænset til at inkludere vind- og bølgelast, men modellen kan udvides til også at inkludere andre naturlaster. Modellen er tænkt som et beregningsredskab for normkomitéer, men det er forventeligt at modellen efter nogle yderligere tilpasninger kan bruges som et designværktøj. Samtidighed af naturlaster indtræder på forskellige tidsskalaer. Den ene skala angår variationer i vejrlig over døgn og år. Den anden angår fluktuationer på turbulensens og bølgehævningens tidsskalaer. For den sidstnævnte tidskalas vedkommende kan samtidighedsproblemet lede til en diskussion af sandsynligheden for at observere en ekstrem bølgetop samtidigt med et ekstremt vindstød. Med den model, der beskrives i denne delrapport, opnås en frekvensdomænemodel for kræfterne ved havbunden. Således undgås undersøgelser af samtidighed på turbulensniveau, hvorved samtidighedsproblemet er reduceret til et problem vedrørende samtidighed af vejrlig. Den model, der præsenteres, hviler i hovedtræk på følgende observationer og antagelser. De kræfter, der optræder ved havbunden, er forskydningskraft og væltende moment. Vindens bidrag til disse kræfters stokastiske tidslige udvikling domineres af den såkaldte tårnfrekvens. Bølgekræfternes frekvensindhold betyder at ingen af møllens andre egensvingningsformer anslås. Til beskrivelse af forskydningskraftens og det væltende moments stokastiske fluktuationer er det således tilstrækkeligt med en enfrihedsgradsmodel. Denne model vælges lineær idet en række forsimplinger ved beregningerne af forskydningskraftens og momentets effektspektre derved opnås. Idet der er god grund til at forvente, at ekstremlasterne

21 Resumerapport Ver. 2 Side 21 af 37 ved drift af møllen nær den såkaldte cut-out-middelvindhastighed er sammenlignelige med ekstremlaster for parkeret mølle under storm, er det væsentligt, at modellen kan beskrive begge situationer. Dette opnås ved at både vindlast på rotoren og tårnet inkluderes. I overensstemmelses med almindelig praksis regnes vindens turbulens som gaussisk. Fordi bølger på lavt vand hovedsageligt forårsager inertikræfter benyttes der for bølgelasternes vedkommende i denne model lineær bølgeteori kombineret med Morison s ligning hvor kun inertikræfter medtages. Herved kan bølgekræfterne også beskrives ved en gaussisk proces og alt ialt bliver forskydningskraft- og momentprocesserne gaussiske. Delrapportens hovedresultat er således en række formler for middelværdier og effektspektre for forskydningskraftog momentprocesserne. Af den simple model fremgår det også på hvilke punkter det er vigtigt i almindelighed at have præcise data for møllens egenskaber. Således er de strukturelle og aerodynamiske dæmpningsforhold samt thrust-koefficienter meget centrale. Det vises ved sammenligning med simuleringsresultater opnået ved anvendelse af en finiteelement-model, at i afhængighed af kalibreringen af specielt thrust-koefficienten som funktion af middelvindhastigheden kan den præsenterede forsimplede model give gode resultater. Den forsimplede model kan ikke beskrive de skævheder, som forekommer i virkeligheden, i forskydningskraft- og momentprocessernes fordelinger i forhold til den normale fordeling. Disse skævheder vil kunne beskrives hvis modellen i fremtiden udvides til at være svagt ulineær. Der henvises til: Reference A simple offshore wind turbine model. 5.8

22 Resumerapport Ver. 2 Side 22 af Konstruktion Formålet med arbejdet inden for dette område har været at foretage en afprøvning af det designgrundlag som projektets øvrige arbejdsgrupper har tilvejebragt. Gruppens arbejde er derfor primært udført i den senere del af projektperioden. De to hovedproblemer ved vindmøller på havet sammenlignet med møller på land, er dels en relevant beskrivelse af de ekstra naturlaste (bølger, strøm og is) samt en modellering af den samlede konstruktion bestående af vindmølle og fundamentet, der tager højde for dynamik og alle øvrige forhold, der har indflydelse på vurdering af ekstrem- og udmattelsessituationer. Dette skal gælde for alle relevante typer og materialevalg i fundamentskonstruktionen. Gruppens arbejde har været delt i to hovedområder. Første del har omhandlet anvendelse og sammeligning af de 2 danske vindmølledesignmodeller Flex4(5) og HawC. Parallelt med projektet er udført revisioner af de to modeller, idet der er indbygget bølgelast samt mulighed for at erstatte den faste indspænding forneden med en modellering af et fundament. Der er udført sammenligninger mellem de nye udgaver af modellerne med en standard 2 MW mølle dels på land og dels på vand. Den anden del af gruppens arbejde har bestået i en vurdering af designgrundlaget udarbejdet i dette projekt. Designgrundlaget er viderebearbejdet i andet regi til "Rekommandation for teknisk godkendelse af vindmøller på havet". Det er sidstnævnte dokument, der er kommenteret, dels set fra vindmølledesignerens side og dels set fra designeren af de tre hovedtyper af fundamenters side. 4.1 HawC/Flex5 sammenligning for vindmølle på land Der er foretaget sammenligning af beregninger for 2 MW stallreguleret vindmølle på land. Denne første del af sammenligningen foretages primært for at sikre, at modellen opstillet i henholdsvis HawC og Flex5 er så identisk som mulig. Dvs. masse/stivhedsfordelinger langs vinger, nacelle, tårn er ens, de aerodynamiske input er identiske, strukturdæmpning for de enkelte delkomponenter er identiske samt møllen opererer under samme driftsforhold (vindhastighed, turbulensintensitet etc). Det var forventet at resultaterne ved denne simple sammenligning ville give ens laster, men allerede her findes flere uoverensstemmelser - primært for tårnlasterne ved høj vind. Ved lavere vind ser det ud til at modellerne stemmer fint overens. Nogle af forskellene kunne forklares ved uoverensstemmelser i ovenstående input, men der er stadig en forskel på ca. 40% udmattelsesskade for tårnbunds tiltmoment ved høj vind (20m/s) der ikke umiddelbart lader sig forklare. Lasterne beregnet i HawC er større end de tilsvarende beregnet i Flex5. Omvendt er udmattelseslasterne for tårnbundsmomentet i tværretning ved 20m/s ca. 100% større ved Flex5 beregninger end tilsvarende HawC beregninger.

23 Resumerapport Ver. 2 Side 23 af 37 Mulige forklaringer på forskellene forsøges opstillet: Vindens karakteristik er formuleret forskelligt Spektrene for den simulerede vind sammenlignes. Da target spektrum i HawC's vindmodel er et von Karman spektrum, hvor Flex5's vindmodel har et Kaimal spektrum som target, er der ved høj vind en forskel på energien ved frekvenserne omkring tårnfrekvensen. Med et vindspektrum i HawC, der ligner spektret fra Flex5 øges lasterne i tårnbund beregnet i HawC (ca. 10%). Dette er en umiddelbar følge af mere energi på vindens frekvensområde omkring tårnfrekvensen. Dvs. det forklarer ikke forskellen mellem Flex5 og HawC beregningsresultaterne - tværtimod. Strukturdæmpning i tårn er et usikkert område Strukturdæmpningen udtrykt ved et logaritmisk dekrement på tårnets egenfrekvens er som udgangspunkt 5% i både Flex5 og HawC. Der dog ikke enighed om størrelsen af dæmpning mellem Flex5 og HawC brugere. Der er mange argumenter for hvilken størrelse denne dæmpning rent fysisk har, men grundlæggende er det dog, at der på nuværende tidspunkt er stor usikkerhed, hvor meget dæmpning, der rent faktisk eksisterer i store tårne. Grundlæggende er det dog, at der er forskel på hvad der i praksis bliver anvendt i de to programmer. Normal praksis for Flex5 brugere er et log. dekr. på 1.5-2%, hvor HawC brugere normalt benytter ca. 5%. Hvis normal praksis og dermed forskellig dæmpning anvendes for de to programmer vil lasterne også være i samme størrelsesorden for tårnbunds tiltmomentet. Tværmomentet vil dog stadig have betydelig størrelsesforskel, hvilket dog må antages at have mindre betydning, da størrelsesordenen for tværmoment er væsentlig lavere end for tiltmomentet. Forskel i aerodynamiske beregninger, herunder forskel i dynamisk stall modellering. Grundlæggende er aerodynamikmodellen ens for både Flex5 og HawC, da der som udgangspunkt anvendes en bladelementmodel. Forskellene giver sig ved forskel på henholdsvis dynamisk stallmodel og måden induktionsberegningerne bliver opdateret. Da der i HawC er mulighed for at benytte samme stallmodel som i Flex5 er undersøgt betydningen af denne. Stallmodellen anvendt i Flex5 giver ca. 5% lavere udmattelseslaster ved 20m/s og 17.5% turb. intensitet end modellen normalt anvendt i HawC. Som konklusion på undersøgelserne i fase 1 kan det nævnes, at der selv for en mølle placeret på land er forskel i lasterne ved en mølle modelleret udfra samme data. Forskellen i tilmoment for tårnbund svarer til, at der anvendes forskellig strukturdæmpning i henholdsvis Flex5 og HawC (1.5% for Flex5 og 5% for HawC). Dette er meget overraskende og bør undersøges nærmere på senere tidspunkt. Selvom der ved beregning af visse lasttilfælde er uoverensstemmelser mellem de to modeller, vurderes det at der når alle lasttilfælde summeres er god overensstemmelse mellem lastgrundlag beregnet vha. de to programmer.

Klassificering af vindhastigheder i Danmark ved benyttelse af IEC61400-1 vindmølle klasser

Klassificering af vindhastigheder i Danmark ved benyttelse af IEC61400-1 vindmølle klasser RISØ d. 16 Februar 2004 / ERJ Klassificering af vindhastigheder i Danmark ved benyttelse af 61400-1 vindmølle klasser Med baggrund i definitionen af vindhastigheder i Danmark i henhold til DS472 [1] og

Læs mere

Udvikling indenfor offshore standardisering og relateret udvikligsarbejde

Udvikling indenfor offshore standardisering og relateret udvikligsarbejde DANWEA - Ebeltoft - 27-28. november 2003 Udvikling indenfor offshore standardisering og relateret udvikligsarbejde Sten Frandsen Forskningscenter RISØ Nogle uafklarede emner i forb. med: Design basis for

Læs mere

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Notat vedrørende projektet EFP6 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Baggrund Et af projektets grundelementer er, at der skal foretages en subjektiv

Læs mere

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé Blue Reef Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé Skov og Naturstyrelsen Dansk resumé 060707 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Blue Reef BLUEREEF Tlf: 4516 9200 Fax: 4516 9292 dhi@dhigroup.com www.dhigroup.com

Læs mere

Sammenligning af normer for betonkonstruktioner 1949 og 2006

Sammenligning af normer for betonkonstruktioner 1949 og 2006 Notat Sammenligning af normer for betonkonstruktioner 1949 og 006 Jørgen Munch-Andersen og Jørgen Nielsen, SBi, 007-01-1 Formål Dette notat beskriver og sammenligner normkravene til betonkonstruktioner

Læs mere

De vigtigste dimensioneringsprincipper for gravitationsfundamenter

De vigtigste dimensioneringsprincipper for gravitationsfundamenter De vigtigste dimensioneringsprincipper for gravitationsfundamenter Dansk Geoteknisk Forening 12. november 2009 Jakob Hausgaard Lyngs, COWI Agenda Særlige udfordringer Overordnede grænsetilfælde og generelle

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B?

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1 Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen 13. august 2007 Bjarne Chr. Jensen Side 2 Introduktion Nærværende lille notat er blevet til på initiativ af direktør

Læs mere

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING Tåsinge, Søby, Svendborg kommune, DANMARK 4,6 MW vindmøllepark 2 stk. Siemens SWT-2.3-93, 80 m navhøjde ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING De to nye møller illustreret med Google Earth. Kunde: EMD: Dato: december

Læs mere

SÅRBARHED HVAD ER DET?

SÅRBARHED HVAD ER DET? SÅRBARHED HVAD ER DET? Team- og ekspertisechef, Ph.d., civilingeniør Jacob Birk Jensen NIRAS A/S Naturgeograf Signe Krogh NIRAS A/S ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET

Læs mere

Den klimatilpassede kommuneplan. Et Plan09-projekt. December 07. Projektplan

Den klimatilpassede kommuneplan. Et Plan09-projekt. December 07. Projektplan Den klimatilpassede kommuneplan Et Plan09-projekt December 07 Projektplan PROJEKTPLAN I projektplanen redegøres for selve projektets indhold og realisering i en række trin. I projektplanen er tilføjet

Læs mere

Referat af møde i Energistyrelsens Rådgivende udvalg afholdt på Forskningscenter Risø Tirsdag den 8. februar 2005 kl. 10.00 16.00

Referat af møde i Energistyrelsens Rådgivende udvalg afholdt på Forskningscenter Risø Tirsdag den 8. februar 2005 kl. 10.00 16.00 Referat af møde i Energistyrelsens Rådgivende udvalg afholdt på Forskningscenter Risø Tirsdag den 8. februar 2005 kl. 10.00 16.00 Deltagere: Strange Skriver Jørgen Knudsen Truels Kjær Per H. Lauritsen

Læs mere

Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk

Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk Hydrologisk modellering af landovervågningsoplandet Lillebæk Anne Lausten Hansen Institut for Geografi og Geologi, Københavns Universitet De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Læs mere

National kvælstofmodel Oplandsmodel til belastning og virkemidler

National kvælstofmodel Oplandsmodel til belastning og virkemidler National kvælstofmodel Oplandsmodel til belastning og virkemidler Kortleverancer Anker Lajer Højberg, Jørgen Windolf, Christen Duus Børgesen, Lars Troldborg, Henrik Tornbjerg, Gitte Blicher-Mathiesen,

Læs mere

miljø og sundhed Læs i dette nummer om mobiltelefoner og kræft uranindtag skimmelsvampe i bygninger ny dansk radon undersøgelse Se også

miljø og sundhed Læs i dette nummer om mobiltelefoner og kræft uranindtag skimmelsvampe i bygninger ny dansk radon undersøgelse Se også miljø og sundhed Sundhedsministeriets Miljømedicinske Forskningscenter Formidlingsblad nr. 16, maj 2001 Læs i dette nummer om mobiltelefoner og kræft uranindtag skimmelsvampe i bygninger ny dansk radon

Læs mere

Implementering af Eurocode 2 i Danmark

Implementering af Eurocode 2 i Danmark Implementering af Eurocode 2 i Danmark Bjarne Chr. Jensen ingeniørdocent, lic. techn. Syddansk Universitet Eurocode 2: Betonkonstruktioner Del 1-1: 1 1: Generelle regler samt regler for bygningskonstruktioner

Læs mere

VEJLEDNING DIMENSIONERING AF STØJSKÆRME OG TILHØRENDE FUNDAMENTER

VEJLEDNING DIMENSIONERING AF STØJSKÆRME OG TILHØRENDE FUNDAMENTER DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 28. maj 2015 14/10726-2 Charlotte Sejr cslp@vd.dk 7244 2340 VEJLEDNING DIMENSIONERING AF STØJSKÆRME OG TILHØRENDE FUNDAMENTER Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg

Læs mere

5. December 2013. Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Notat om potentialeberegninger

5. December 2013. Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Notat om potentialeberegninger 5. December 2013 Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Indholdsfortegnelse Introduktion 3 1. Metode for potentialeberegninger 5 1.1. Delanalyse 1 5 1.2. Beregning af potentialer

Læs mere

Sag nr.: 12-0600. Matrikel nr.: Udført af: Renovering 2013-02-15

Sag nr.: 12-0600. Matrikel nr.: Udført af: Renovering 2013-02-15 STATISKE BEREGNINGER R RENOVERING AF SVALEGANG Maglegårds Allé 65 - Buddinge Sag nr.: Matrikel nr.: Udført af: 12-0600 2d Buddinge Jesper Sørensen : JSO Kontrolleret af: Finn Nielsen : FNI Renovering 2013-02-15

Læs mere

En tolkning af EU's "Oversvømmelsesdirektiv" med fokus på oversvømmelser i byer

En tolkning af EU's Oversvømmelsesdirektiv med fokus på oversvømmelser i byer En tolkning af EU's "Oversvømmelsesdirektiv" med fokus på oversvømmelser i byer Århus Kommune Notat November 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING...1 1.1 Baggrund...1 2 INDHOLDET AF OVERSVØMMELSESDIREKTIVET...1

Læs mere

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm MEMO To Mio Schrøder Planenergi, Århus 10 July 2017 Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm Dette notat er at betragte som et tillæg til rapporten

Læs mere

Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller.

Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller. HØR ING SN OT AT M IN IST ER IEL L E HØ R ING S P ART ER x. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller. Den 14.

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Kvantitative Metoder 1 - Forår 2007. Dagens program

Kvantitative Metoder 1 - Forår 2007. Dagens program Dagens program Hypoteser: kap: 10.1-10.2 Eksempler på Maximum likelihood analyser kap 9.10 Test Hypoteser kap. 10.1 Testprocedure kap 10.2 Teststørrelsen Testsandsynlighed 1 Estimationsmetoder Kvantitative

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

Hastighed og uheldsrisiko i kryds

Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafiksikkerhed og Miljø Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafikdage på AUC 1996 Paper af: Civ. ing. Poul Greibe og Civ. ing. Michael Aakjer Nielsen Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og Miljø Tel: 33 93

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Udfordringer i dynamisk P-vejvisning. Vejforum 2011. Jonas Olesen, Senior Specialist, ITS (COWI)

Indholdsfortegnelse. Udfordringer i dynamisk P-vejvisning. Vejforum 2011. Jonas Olesen, Senior Specialist, ITS (COWI) Vejforum 2011 Udfordringer i dynamisk P-vejvisning Jonas Olesen, Senior Specialist, ITS (COWI) Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 2 2 Nuværende regler for P-vejvisning 2 2.1 Regelhierakiet 2 3 Hvordan er reglerne

Læs mere

Nukissiorfiit Kundeundersøgelse 2015. Nukissiorfiit Svarprocent: 24% (1454/5977)

Nukissiorfiit Kundeundersøgelse 2015. Nukissiorfiit Svarprocent: 24% (1454/5977) Kundeundersøgelse 215 Svarprocent: 24% (1454/5977) Indhold Indhold Introduktion Indledning og konklusion 3 Resultatparametre Tilfredshed, Loyalitet 6 Strategiske indsatsparametre Hvor skal der sættes ind

Læs mere

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A Ministeriet for Børn og Undervisning Center for Kvalitetsudvikling, Prøver og Eksamen August 2013 1. Karakterfordeling Karakterfordelingen til den

Læs mere

Forskrifter fur last på konstruktioner

Forskrifter fur last på konstruktioner Forskrifter fur last på konstruktioner Namminersornerullutik Oqartussat Grønlands Hjemmestyre Sanaartortitsinermut Aqutsisoqarfik Bygge- og Anlægsstyrelsen 9 Forskrifter for Last på konstruktioner udarbejdet

Læs mere

Oplæg til M&T udvalgsmøde Møde: 13. jan 2011 Vedr: Usserød Å og Beredskabsplan.

Oplæg til M&T udvalgsmøde Møde: 13. jan 2011 Vedr: Usserød Å og Beredskabsplan. Oplæg til M&T udvalgsmøde Møde: 13. jan 2011 Vedr: Usserød Å og Beredskabsplan. Status: Der blev på teknikermødet den 4. jan fremlagt hydraulisk modellering af effekt af projektforslag fra landskabsarkitekter

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium Deskriptiv (beskrivende) statistik er den disciplin, der trækker de væsentligste oplysninger ud af et ofte uoverskueligt materiale. Det sker f.eks. ved at konstruere forskellige deskriptorer, d.v.s. regnestørrelser,

Læs mere

Referat af møde i Energistyrelsens Rådgivende udvalg afholdt på Forskningscenter Risø Onsdag den 1. Oktober 2003 kl. 10.00 15.30

Referat af møde i Energistyrelsens Rådgivende udvalg afholdt på Forskningscenter Risø Onsdag den 1. Oktober 2003 kl. 10.00 15.30 Referat af møde i Energistyrelsens Rådgivende udvalg afholdt på Forskningscenter Onsdag den 1. Oktober 2003 kl. 10.00 15.30 Deltagere: Strange Skriver Jens Wodstrup Jørgen Knudsen Nils E. Werner Jørgen

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Effekter af studiejob, udveksling og projektorienterede forløb

Effekter af studiejob, udveksling og projektorienterede forløb Effekter af studiejob, udveksling og projektorienterede forløb En effektanalyse af kandidatstuderendes tilvalg på universiteterne Blandt danske universitetsstuderende er det en udbredt praksis at supplere

Læs mere

Vindmøllers indflydelse for sejlads, vind og kite surfing

Vindmøllers indflydelse for sejlads, vind og kite surfing Vindmøllers indflydelse for sejlads, vind og kite surfing Torben J. Larsen Den Gule hal Køge havn 29/8- Baggrund Vindmøllers skyggevirkning er velkendt men kompleks. Største betydning indtil nu er betydning

Læs mere

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION Bilag 6 Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION INDLEDNING Redegørelsen for den statiske dokumentation består af: En statisk projekteringsrapport Projektgrundlag Statiske beregninger Dokumentation

Læs mere

Ophængt forskalling til støbning af brodæk

Ophængt forskalling til støbning af brodæk SYNOPSIS - 2008 Ophængt forskalling til støbning af brodæk Thomas Nielsen Pladsleder hos E. Pihl & Søn A.S. Akademiingeniør 1990. Telefon 4527 7200, mobil 4093 1509, e-mail thn@pihl-as.dk, web www.pihl-as.dk

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Baggrund og formål NIRAS har i løbet af det sidste år udarbejdet en trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20 Trafikministeriet Notat Workshop på Trafikdagene 2002 Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed : 8. oktober 2002 : 106-49 : TLJ, lokaltelefon 24367 : Planlægningskontoret Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2013

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2013 De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2013 Indhold Sammenfatning... 5 Indledning... 7 Datagrundlag... 9 Elever... 9 Fag, prøveform og niveau... 9 Socioøkonomiske baggrundsvariable... 9

Læs mere

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING Gamst, Vejen kommune, DANMARK 2,55 MW vindmøllepark 3 stk. Vestas V52-85kW, 54 m navhøjde ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING De tre nye møller illustreret med Google Earth. Kunde: EMD: Dato: oktober 1, 28 Wind1

Læs mere

Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9.

Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9. Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9. klassetrin: statistisk sandsynlighed, kombinatorisk sandsynlighed og personlig

Læs mere

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007 Rapport vedrørende etniske minoriteter i Vestre Fængsel Januar 2007 Ved Sigrid Ingeborg Knap og Hans Monrad Graunbøl 1 1. Introduktion Denne rapport om etniske minoriteter på KF, Vestre Fængsel er en del

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

Kommentarer til matematik B-projektet 2015

Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Mandag d. 13/4 udleveres årets eksamensprojekt i matematik B. Dette brev er tænkt som en hjælp til vejledningsprocessen for de lærere, der har elever, som laver

Læs mere

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen

Notat. Baggrund. Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer Syd modellen Notat Sag BNBO beregninger Projektnr. 04779 Projekt Svendborg Kommune Dato 04-03-07 Emne Internt notat om AEM beregninger Nord og Initialer MAON/DOS Syd modellen Baggrund I forbindelse med beregning af

Læs mere

1 Transmittal letter. Klima- og energiministeriet Stormgade 2-6 1470 København K. 11. juni 2010

1 Transmittal letter. Klima- og energiministeriet Stormgade 2-6 1470 København K. 11. juni 2010 Klima- og Energiministeriet Tredjepartsvurdering af Anholt Havvindmøllepark Konklusioner 11. juni 2010 1 Transmittal letter Klima- og energiministeriet Stormgade 2-6 1470 København K 11. juni 2010 Tredjepartsvurdering

Læs mere

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 30. juni 2011 Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 1. Indledning I perioden fra 7. juni til 21. juni 2011 fik de personer der har modtaget sygedagpenge hos Silkeborg Kommune

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere

1 Generelt om dokumentation af usikkerheder

1 Generelt om dokumentation af usikkerheder 1 1 Generelt om dokumentation af usikkerheder Begrundelsen for at følge den standardprocedure, som er beskrevet i det følgende - og som måske ved første øjekast kan virke vel grundig - er, at det har vist

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade KONSTRUKTIONER Bærende konstruktioner Byggeblad om dimensionering af træåse som gerberdragere Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 102.09-18 Udgivet Januar 1989 Revideret 19.08.2015 Side

Læs mere

MIKKELSBY NY BØLGEBRYDER

MIKKELSBY NY BØLGEBRYDER Til De bydende Dokumenttype Designbasis Dato Maj 2016 MIKKELSBY NY BØLGEBRYDER Ny bølgebryder Revision 0 Dato 2016-05-13 Udarbejdet af NFC Kontrolleret af KAPS Godkendt af TSTAES Beskrivelse Designbasis

Læs mere

Vejledning til LKdaekW.exe 1. Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz

Vejledning til LKdaekW.exe 1. Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKdaekW.exe 1 Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKdaekW.exe 2 Ansvar Programmet anvendes helt på eget ansvar, og hverken programmør eller distributør kan

Læs mere

Lokale vindressourcer, vindforhold og potentiale for de små vindmøller

Lokale vindressourcer, vindforhold og potentiale for de små vindmøller Lokale vindressourcer, vindforhold og potentiale for de små vindmøller Per Nielsen International A/S (Ltd.), www.emd.dk 1 Vind ressourcen i Danmark er kortlagt detaljeret og beregnet for højderne 25, 45,

Læs mere

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver tests Udbud om levering, installation, implementering, support, drift vedligehold af Borgeradministrativt System (BAS) Indhold underbilag 14 C Afprøvningsforskrifter

Læs mere

Kapitalisering af grundskylden i enfamiliehuse

Kapitalisering af grundskylden i enfamiliehuse Mads Rahbek Jørgensen Anne Kristine Høj Kapitalisering af grundskylden i enfamiliehuse I dette notat redegøres for resultaterne af estimationen af kapitaliseringen af grundskylden i ejendomspriserne som

Læs mere

C Model til konsekvensberegninger

C Model til konsekvensberegninger C Model til konsekvensberegninger C MODEL TIL KONSEKVENSBEREGNINGER FORMÅL C. INPUT C.. Væskeudslip 2 C..2 Gasudslip 3 C..3 Vurdering af omgivelsen 4 C.2 BEREGNINGSMETODEN 6 C.3 VÆSKEUDSLIP 6 C.3. Effektiv

Læs mere

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune 27. november 2013 Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune Indsendt af gårdejer Hans Michaelsen, Kalkværksvej 7, 7790 Thyholm Tage Kristensen, Havrelandsvej 9, 7790 Thyholm På lokaliteten

Læs mere

Tidsværdi for gods i Sverige

Tidsværdi for gods i Sverige Tidsværdi for gods i Sverige Mogens Fosgerau 1 og Mikkel Birkeland, COWI 1 Indledning COWI har sammen med INREGIA i Stockholm gennemført en undersøgelse af tidsværdien for gods for SIKA, Statens Institut

Læs mere

DREJEBOG FOR FAGLIGE KVALITETSOPLYSNINGER (FKO) PÅ BØRNEOMRÅDET (ICS)

DREJEBOG FOR FAGLIGE KVALITETSOPLYSNINGER (FKO) PÅ BØRNEOMRÅDET (ICS) DREJEBOG FOR FAGLIGE KVALITETSOPLYSNINGER (FKO) PÅ BØRNEOMRÅDET (ICS) Arbejdet med borgerens individuelle plan i Bosted Version 1.0 16. august 2015 1 1.0 Indledning FKO er et dokumentationsredskab til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode Roskilde Amt Geofysisk kortlægning i Skovbo Kommune Landbaserede TEM-målinger COWI A/S Parallelvej 2 00 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015 Analyse 29. april 215 Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Kontanthjælpsreformen, der blev

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsens historie gennem de seneste mere end 100 år

Stærkstrømsbekendtgørelsens historie gennem de seneste mere end 100 år gennem de seneste mere end 100 år 1890 De første officielle danske anvisninger for udførelse af elektriske installationer stod på en rådstueplakat fra 21. april 1890. Det var dengang brandvæsnet som udarbejdede

Læs mere

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING Rudmose, Videbæk kommune, DANMARK 7,2 MW vindmøllepark 4 stk. Vestas V9-18kW, 8 m navhøjde ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING De fire nye møller illustreret med Google Earth. Kunde: EMD: Dato: oktober 22, 28

Læs mere

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER Notat NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 14. januar 2015 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1214522924 Version 1 Udarbejdet af ACS Kontrolleret af NBA

Læs mere

Det sorte danmarkskort:

Det sorte danmarkskort: Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 37 Det sorte danmarkskort: Geografisk variation i danskernes sorte deltagelsesfrekvens Peer Ebbesen Skov, Kristian Hedeager Bentsen og Camilla Hvidtfeldt København

Læs mere

Hvordan vil det se ud, hvis vi i højere grad nedsiver?

Hvordan vil det se ud, hvis vi i højere grad nedsiver? Rørcenterdage, Teknologisk Institut, d. 17. og 18. juni 2009 - A1 LAR Lokal afledning af regnvand Hvordan vil det se ud, hvis vi i højere grad nedsiver? Jan Jeppesen (1,2) (1) Alectia A/S, Denmark (2)

Læs mere

JFJ tonelementbyggeri.

JFJ tonelementbyggeri. Notat Sag Udvikling Konstruktioner Projektnr.. 17681 Projekt BEF-PCSTATIK Dato 2009-03-03 Emne Krav til duktilitet fremtidig praksis for be- Initialer JFJ tonelementbyggeri. Indledning Overordnet set omfatter

Læs mere

Kvantitative Metoder 1 - Efterår Dagens program

Kvantitative Metoder 1 - Efterår Dagens program Dagens program Estimation: Kapitel 9.7-9.10 Estimationsmetoder kap 9.10 Momentestimation Maximum likelihood estimation Test Hypoteser kap. 10.1 Testprocedure kap 10.2 Teststørrelsen Testsandsynlighed 1

Læs mere

Notat. Beregning af reduktionsmål for Limfjorden. Projekt: 3132, Konsulentydelser Miljø Side 1 af 6. Indledning

Notat. Beregning af reduktionsmål for Limfjorden. Projekt: 3132, Konsulentydelser Miljø Side 1 af 6. Indledning Notat Beregning af reduktionsmål for Limfjorden Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø Ansvarlig Flemming Gertz Oprettet 02-11-2007 Projekt: 3132, Konsulentydelser Miljø Side 1 af 6 Indledning

Læs mere

Indsigelse til havvindmøllepark i Sejerø Bugten

Indsigelse til havvindmøllepark i Sejerø Bugten Naturstyrelsen NST@NST.DK J. nr. NST-131-00171 Charlottenlund, den 23. september 2015 Indsigelse til havvindmøllepark i Sejerø Bugten På baggrund af den udsendte VVM redegørelse gøres herved indsigelse

Læs mere

GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode

GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode 1 Måleteknisk er vi på flere måder i en ny og ændret situation. Det er forhold, som påvirker betydningen af valget af målemetoder. - Der er en stadig

Læs mere

Patienters oplevelser i Region Nordjylland 2012. Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.601 indlagte og 17.589 ambulante patienter

Patienters oplevelser i Region Nordjylland 2012. Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.601 indlagte og 17.589 ambulante patienter Patienters oplevelser i Region Nordjylland 202 Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.60 indlagte og 7.589 ambulante patienter Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af Region Nordjylland Enheden

Læs mere

DS/EN DK NA:2013

DS/EN DK NA:2013 COPYRIGHT Danish Standards Foundation. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. Nationalt anneks til Eurocode 3: Stålkonstruktioner Del 3-1: Tårne, master og skorstene Tårne og master Forord Dette nationale

Læs mere

Opsætning af MIKE 3 model

Opsætning af MIKE 3 model 11 Kapitel Opsætning af MIKE 3 model I dette kapitel introduceres MIKE 3 modellen for Hjarbæk Fjord, samt data der anvendes i modellen. Desuden præsenteres kalibrering og validering foretaget i bilag G.

Læs mere

DS/EN 15512 DK NA:2011

DS/EN 15512 DK NA:2011 DS/EN 15512 DK NA:2011 Nationalt anneks til Stationære opbevaringssystemer af stål Justerbare pallereolsystemer Principper for dimensionering. Forord Dette nationale anneks (NA) er det første danske NA

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg.

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Søndervej 48, 4700 Næstved som følge af opstilling af vindmøller ved Saltø Gods i henhold til lokalplan nr. 057 for Næstved Kommune 28.

Læs mere

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment Rygtespredning: Et logistisk eksperiment For at det nu ikke skal ende i en omgang teoretisk tørsvømning er det vist på tide vi kigger på et konkret logistisk eksperiment. Der er selvfølgelig flere muligheder,

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNE HALLER MED STORE FRIE SPÆND I TAGKONSTRUKTIONEN

HVIDOVRE KOMMUNE HALLER MED STORE FRIE SPÆND I TAGKONSTRUKTIONEN Til Hvidovre Kommune Dokumenttype Notat Dato August 2012 Projektnummer 1177727 HVIDOVRE KOMMUNE HALLER MED STORE FRIE SPÆND I TAGKONSTRUKTIONEN - OPLÆG TIL FASE 2 NÆRMERE UNDERSØGELSER - OPLÆG TIL FASE

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn

Nuuk, Fremtidig lufthavn BILAG 6 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn Banelængder og flytyper 24.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Banelængder og flytyper Indholdsfortegnelse:

Læs mere

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indhold Baggrund Side 3 De 13 teser Side 6 Metode Side 8 Resultater Side 10 Beregninger

Læs mere

Planlægning. Planlægning. November 2011. Januar 2013. Tillæg nr. 29. Til Kommuneplan 2009 FORSLAG. Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m.

Planlægning. Planlægning. November 2011. Januar 2013. Tillæg nr. 29. Til Kommuneplan 2009 FORSLAG. Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m. Planlægning Januar 2013 Planlægning November 2011 Tillæg nr. 29 Til Kommuneplan 2009 FORSLAG Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m. 2 Indholdsfortegnelse INDHOLD Indledning... 5 Retningslinjer...

Læs mere

BILAG 4 STØJBEREGNINGER. Fra side 94 (afsnit 6.2.1.) til 100 midt (afsnit 6.2.4.) i VVM-rapporten

BILAG 4 STØJBEREGNINGER. Fra side 94 (afsnit 6.2.1.) til 100 midt (afsnit 6.2.4.) i VVM-rapporten BILAG 4 STØJBEREGNINGER Fra side 94 (afsnit 6.2.1.) til 100 midt (afsnit 6.2.4.) i VVM-rapporten Bilag til orienteringsmateriale om nye vindmøller på Køge Havn Adresse Støjniveau Brogade 22 34-40 db (nat)

Læs mere

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord Simulation af χ 2 - fordeling John Andersen Introduktion En dag kastede jeg 60 terninger Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord For at danne mig et billede af hyppighederne flyttede jeg rundt

Læs mere

Beregningsprincipper og sikkerhed. Per Goltermann

Beregningsprincipper og sikkerhed. Per Goltermann Beregningsprincipper og sikkerhed Per Goltermann Lektionens indhold 1. Overordnede krav 2. Grænsetilstande 3. Karakteristiske og regningsmæssige værdier 4. Lasttyper og kombinationer 5. Lidt eksempler

Læs mere

REKOMMANDATION FOR TEKNISK GODKENDELSE AF VINDMØLLER PÅ HAVET

REKOMMANDATION FOR TEKNISK GODKENDELSE AF VINDMØLLER PÅ HAVET Rekommandation for havvindmøller Side 1 REKOMMANDATION FOR TEKNISK GODKENDELSE AF VINDMØLLER PÅ HAVET DECEMBER 2001 Energistyrelsens godkendelsesordning for vindmøller Rekommandation for havvindmøller

Læs mere

Fortynding i søer og fjorde

Fortynding i søer og fjorde Fortynding i søer og fjorde Møde i ATV Jord og Grundvand Jordforurening og overfladevand - 27. nov. 2013 Jørgen Krogsgaard Jensen To projekter: Fortynding i søer og fjorde til screening af effekter af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Dansk Industri (advokat Jens Auken) mod Kolding Kommune (advokat Jon Stokholm) Denne sag er

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Naturvidenskabelig metode

Naturvidenskabelig metode Naturvidenskabelig metode Introduktion til naturvidenskab Naturvidenskab er en betegnelse for de videnskaber der studerer naturen gennem observationer. Blandt sådanne videnskaber kan nævnes astronomi,

Læs mere

PSO-F&U Slutrapport. 1. Projekttitel Elektriske Udladningers interaktion med Vindmøllevingematerialer. 2. Projektidentifikation PSO projekt nr.

PSO-F&U Slutrapport. 1. Projekttitel Elektriske Udladningers interaktion med Vindmøllevingematerialer. 2. Projektidentifikation PSO projekt nr. Dato: 2006-12-18 PSO-F&U Slutrapport 1. Projekttitel Elektriske Udladningers interaktion med Vindmøllevingematerialer specielt i relation til lynbeskyttelse. 2. Projektidentifikation PSO projekt nr. 4517

Læs mere

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN Svogerslev, Roskilde Kommune Udgiver: Afdeling: Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Regional Udvikling Udgivelsesår: 2011 Titel: Råstofkortlægning,

Læs mere

Hjemmeprøve 1 Efterår 2013: Afkast og risiko ved investering i aktier

Hjemmeprøve 1 Efterår 2013: Afkast og risiko ved investering i aktier Hjemmeprøve 1 Efterår 2013: Afkast og risiko ved investering i aktier Udviklingen i OMXC20 aktieindekset 2008 2013 1 1 OMXC20 er et indeks over de 20 mest omsatte aktier på Nasdaq OMX Copenhagen ( Københavns

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

Bjælkeoptimering. Opgave #1. Afleveret: 2005.10.03 Version: 2 Revideret: 2005.11.07. 11968 Optimering, ressourcer og miljø. Anders Løvschal, s022365

Bjælkeoptimering. Opgave #1. Afleveret: 2005.10.03 Version: 2 Revideret: 2005.11.07. 11968 Optimering, ressourcer og miljø. Anders Løvschal, s022365 Bjælkeoptimering Opgave # Titel: Bjælkeoptimering Afleveret: 005.0.0 Version: Revideret: 005..07 DTU-kursus: Underviser: Studerende: 968 Optimering, ressourcer og miljø Niels-Jørgen Aagaard Teddy Olsen,

Læs mere