Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L"

Transkript

1 Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L Indhold Hvorfor?... 2 Hvordan får jeg sådan et tag?... 2 Hvad skal jeg bruge?... 2 Værktøj... 2 Selve monteringen... 3 Rens af... 3 Afmontér himmel mv Mål af... 7 Skær hul Montering af taget Strøm Justering af taget Undskyld Finish Denne guide er helt på eget ansvar at bruge. Copyright 2013, Andreas Frøsting.

2 Hvorfor? Vi har to Lupo er, den ene med aircondition den anden uden. For mange år siden fik jeg eftermonteret AC i en anden Lupo og for det første er det virkelig, virkelig dyrt og for det andet mindst ligeså besværligt. Jeg har aldrig før set en Lupo så splittet! For et par år siden var vi til Le Mans hvor vi fløj til Paris og lejede en Smart FourTwo Cabriolet og det var fandme lækkert at rulle taget tilbage og nyde vejret. Hvordan får jeg sådan et tag? Jeg købte det her på Ebay og det fungerede fint. Det endte i ca , DKK inkl. fragt og det er jo også en slags penge, men jeg tvivler på du får aircon for under , hvilket ca. var hvad jeg gav tilbage i Det er et Webasto Hollandia H400 Deluxe jeg har valgt at montere. Modellen er sort på toppen og grå indvendigt og jeg tror faktisk kun der findes den variant jeg tog i hvert fald blot chancen og bestilte og så fik jeg den her og farverne er helt fine sammen med en lys himmel. Forskellen mellem Classic og Deluxe er betjeningen. Hvad skal jeg bruge? Du skal bruge selve taget. Der er alle nødvendige skruer, møtrikker mv. med. Du skal bruge noget malertape til at sætte skabelonen fast på taget med. Derudover en bred hobbykniv og et par ekstra klinger til at skære i himlen med. Du får desuden brug for primer til de afskårne kanter i taget samt silikone til at tætne de seks huller der skal bores til at fastgøre spoileren. Til elnettet skal du bruge en kabelsko eller to og en sikringsholder til de alm. bladsikringer man bruger i biler. Værktøj Du skal bruge en god pladesaks til at klippe i taget. Jeg vil til enhver tid bruge en elektrisk. Hold kæft der er langt rundt på sådan et tag! Jeg har brugt en stiksav og skærepasta til hjørnerne, da de er runde. Derudover et alm. sortiment af flade og stjerneskruetrækkere, samt torx 20 og 25.

3 Selve monteringen Rens af Start med at rense taget fuldstændig af for alt. Lige om lidt skal du lægge et kæmpe ark papir på og hvis der ikke er helt rent mellem papir og tag, fungerer det som sandpapir. Der skal intet til for at ødelægge en god finish på lakken. Jeg vippede forsæderne frem og lagde bagsædet ned det gav rigeligt med plads til alle indvendige operationer. Dæk gerne grundigt af inde i bilen især hvis du også vælger at bruge stiksav, da det drysser en del og det er varmt.. Jeg lagde en stor, tung gummimåtte ind i bilen under det sted hvor jeg borede/skar i taget, så kunne den tage det værste. Afmontér himmel mv. Du skal tømme hele loftet for alt, minus antennen.

4 Start med panikhåndtagene. Husk, at dem med krog til jakke er til bagsæderne. Træk håndtaget ned, vip de to små klapper ned/ud mod dig selv (de er hængslet) og fjern de to skruer. Skub håndtaget til venstre og du kan trække det fri af himlen (uden at den følger med). Kræng lampen ud af sin ramme, klik stikket af. Vip lågene af de to små kroge der holder solskærmene. De sidder virkelig godt fast! Jeg havde stor succes med en flad skruetrækker ude i enden til lige at løfte låget lidt, og så en på midten af den lange side og så springer låget relativt nemt af. Skru dem fri. Skru også solskærmene ned også den lille der sidder foran lampen.

5 Nu er himlen løs for til. Sæt noget under til at holde den oppe, så den ikke knækker (som man siger... hø hø). Den forekommer ret blød (og jeg mener noget andet end forsædet, den skal højere op)!

6 Om på bagsædet med dig og pil afdækningerne på de bagerste stolper af. De er lige til at vrikke fri og sidder kun med clips. Åben bagsmækken. Himlen sidder med to beslag bagtil der nemmest løsnes ved at lokalisere dem og presse hårdt opad på dem og skubbe himlen let frem. Se billedet herunder og du vil kunne gætte dig til hvordan de fungerer : ) Så bør himlen være helt fri og til at tage ud, så det gør du.

7 Mål af På Deluxe modellen af taget stikker betjeningsenheden ca. 35mm længere frem end det hul du skærer. Her skal du lige have in mente at der normalt er solskærme i bilen der stikker lidt bagud, samt at himlen har nogle sjove former lige heromkring. Mål af så det ikke ramler sammen. Læg skabelonen så det passer med placeringen i bilens længderetning dvs. hvor langt fremme/tilbage du vil have taget i øh taget. På skabelonen er midterlinjen tegnet på. Mål på tværs af taget hvor bredt det er, og divider med 2. Notér målet på papiret, der hvor det skal bruges sæt evt. også et mærke på taget med en sprittusch. Gentag proceduren i begge ender af taget.

8 Lupo ens tag varierer voldsomt i bredde hele vejen ned vær opmærksom! Tape skabelonen godt fast når du er sikker på den ligger korrekt. Mål efter ud til siderne, for og bag til og også ud til hjørnerne, så du sikrer dig alt er som det skal være.

9 Der er kun en ting der er værre end et tag der sidder skævt og det er at lave køkkenvasken, så det plumper igennem ; )

10 Skær hul Start med at bore de seks huller til spoileren. Hvis markeringen til den er nede ved bagenden af bilen, så hold fri for i dag og start igen i morgen, da du har lagt skabelonen den forkerte vej. Ellers skal du blot bore seks 7mm huller. Lad være med at trykke for hårdt, Lupo en har et ret blødt tag og du får nemt lavet en stor, blød bule i forsøget. Bor derefter et passende hul inde i den del af taget du skal skære væk så du kan få fat med pladesaksen. Lav evt. et par prøveklip i et område du ikke skal bruge for at se hvordan det glider. Klip hele hullet og vær nøjagtig! Jeg sprang hjørnerne over med pladesaksen og klippede dem blot af i en vinkel. Efterfølgende tog jeg en stiksav og godt med skærepasta (aht. varmeudvikling) og skar meget forsigtigt de runde hjørner. Pas på at sålen på saven ikke trækker skidt med rundt og ridser!

11 Montering af taget Puds kanterne på taget forsigtig af for evt. grater. Giv dem engang primer og hold frokost mens det tørrer. I kassen er en rulle tætningsliste af noget skum. Jeg studsede lidt da den øjensynligt ikke kan nå hele vejen rundt, for det skal den. Jeg måtte strække den en anelse for at få den til at nå og det gik da også fint. Sæt den på oversiden af taget, hele vejen rundt langs den afskårne kant. Helt ud til kanten. Tag taget. Pas på med ikke at løfte i alupinden der går på tværs. Den er udelukkende med til at stabilisere taget under montering og den må IKKE fjernes endnu! Tag nøglen til manuel åbning og åben taget halvt. Pil betjeningsenheden og motoren af. Det er fire torx skruer i alt, to sorte, to blanke. Fjern derefter alle de små 6mm låsemøtrikker (8mm top) hele vejen rundt og afmontér de fire alubøjler. Husk hvilken der hører til hvor! Læg taget i hullet og det skulle gerne passe. Betjeningsenheden skal sjovt nok vende fremad.

12 Vær opmærksom på om tagets udvendige gummilister ligger korrekt. De har for vane at vende sig under denne manøvre. Montér de fire alubøjler med fingerspændte møtrikker og når alt er på plads, spænder du det hele sammen. Der står de skal spændes med 3nm i manualen, så det gør du eller sjusser dig frem ; ) Du er selv skyld i evt. indendørs regnvejr senere hen... Montér motor og betjeningspanel igen. Fjern alustiveren der sidder på tværs den har gjort sit job nu. Lav en prøvemontering af spoileren for at se om den passer med hullerne. Hvis ja, gi et skud silikone rundt om de seks huller til spoileren og læg den i. Spænd til med 5mm møtrikkerne fra bagsiden. Bemærk det er en anden størrelse end til selve taget de ligger i en pose for sig. Strøm Så skal vi have lidt strøm på! Du skal finde tænding, stel og konstant 12V. Tændingen kan du finde flere steder, bla. radioen. Stel tog jeg fra venstre A stolpe, oppe i toppen. Der sidder en skrue til at holde pyntelisten der følger ned langs stolen. Glimrende sted til formålet.

13 Konstant 12V tog jeg fra de tre bolte på undersiden af sikringsboksen. Afmontér afdækningen over pedalerne og kig helt ude i siden af bilen, opad der er strøm nok til det meste. Husk at skyde sikring ind imellem, så undgår du ild ; ) Sæt tænding på og taget bør reagere på betjeningen. Justering af taget Start med at konstatere om taget kan køre hele turen frem og tilbage. Dugen skal lukke stramt til og motoren skal lyde lidt kvalt på de sidste centimeter. Gå evt. efter med en skarp lommelygte hele vejen rundt, for at sikre der ikke kommer lys ind. Jeg blev overrasket og måtte bruge tid på at efterjustere, efter alt andet var samlet. Det var træls. I mit tilfælde måtte jeg stramme dugen op. Uanset om der skal strammes eller løsnes, så er det samme procedure. På de to bagerste hjørner på rammen til taget sidder et par 8mm bolte med 13mm hoved. Dem løsner du hver to omgange og så kan du trække hele dugen frem og tilbage. Det gør du og spænder dem indtil taget kører som det skal og er tæt. Det er vist en vurderingssag lige indtil første tur i regnvejr ; ) Undskyld På det her tidspunkt er jeg blevet så opslugt af arbejdet, at kameraet fik lov at stå og glo. Finish Himlen skal på plads igen, så den smider du ind, hægter på bagtil og understøtter fortil, så den ligger godt på plads hvor den skal være. Check også at den er justeret korrekt ind sideværts, da vi skal skære et hul i den. Rul taget tilbage. Tag en god hobbykniv med et nyt, bredt blad. Skær hele vejen rundt så kanten på himlen kommer til at flugte med inderste alukant på taget. Pas virkelig på når du nærmer dig der hvor taget er så er der ikke specielt meget plads til en kniv, men skæres, det skal der. Tag den anden skabelon og tape den på himlen så den passer med betjeningsenheden. Skær også dette hul. Så skal himlen gerne kunne lægges helt på plads. Start med at montere den lille solskærm over bakspejlet, så er himlen fikseret i en eller anden grad, så du kan fortsætte. Montér håndtag, solskærme, lampe mv. så himlen kommer til at sidde som den skal. Ret evt. himlens kanter til.

14 Gå ud og vaske dine hænder virkelig grundigt på det her tidspunkt! Tag den lange, grå pynteliste der fulgte med taget. Det smalle spor i den skal gribe om alukanten i taget, det brede om himlen. Læg den hele vejen rundt (se evt. de afsluttende billeder med det endelige resultat, hvis du er i tvivl). Min anbefaling vil være at du lader samlingen være på bagkanten, da du så relativt nemt kan komme til at justere taget hvis det skulle blive nødvendigt. I vores Lupo har jeg sat samlingen oppe foran og så sjov er den liste altså heller ikke at sætte på igen. Få listen ordentligt på, helt ud i kanterne. Gør du det ordentligt ligner det sgu en million : ) Tag det grå låg til betjeningsenheden og skub det på. Det havde jeg lige lidt besvær med. Der sidder en tap der skal klikkes på fortil så det kan sidde selv. Fiksér med de to skruer. Klik den lille Webasto ramme på bagefter. Husk at rengøre bilen ind og udvendigt for metalspåner og andet. Også omkring vinduesviskerne der lå en del efter monteringen og det ser næppe kønt ud efter en tur op over ruden.. Metalspåner der ligger på lakken laver hurtigt flyverust. Nu har du OpenAir tag ; ) (flere billeder på de næste sider)

15 Billeder Her følger lidt billeder af vores;

16

17

18

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Fri udsigt til himlen

Fri udsigt til himlen SLVRNSND TAG OVR TRRASSN: Fri udsigt til himlen De klare plader over terrassen bliver ikke grimme med tiden. Tværtimod renser de sig selv, fordi vand fra husets tag render ned over dem, samtidig med at

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer

Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer Hardanger Fartøyvernsenter Skibsbevaringsfonden N 5601 Norheimsund Skovhusevej 35 4720 Præstø Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer

Læs mere

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++ LeT Sværhedsgrad: Produkterne er nok lettere at arbejde med end traditionel puds, men begyndere med et pudsebræt har meget at lære. tidsforbrug: -4 uger, hvis du ikke laver andet og ikke løber tør for

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16 børn i bilen 2009 indhold indhold Side 3 Myter og fakta Side 4 Det siger loven Side 5 Børn og airbags Side 6 0-13 måneder vægt indtil 13 kg. Side 8 9 måneder - 4 år vægt fra 9-18 kg. Side 9 Over fire år

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Om rengøring af våben

Om rengøring af våben Om rengøring af våben Hele Artiklen eller dele her af må ikke anvendes uden tydelig kilde angivelse Udstyr venligt udlånt af De Danske Skytteforeningers salgsafdeling 26-11-2003 21:33 Ejnar Askholm Hvordan

Læs mere

LIVE TEST AF BIOGRAF APP

LIVE TEST AF BIOGRAF APP innovationlab SIDE 1 LIVE TEST AF BIOGRAF APP Opsummering af findings fra live test Den opportunistiske biografgænger At gå i biografen er som regel en impulsiv handling. De fleste nævner, at de ikke synes,

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

En læreplads som keglebillardspiller.

En læreplads som keglebillardspiller. En læreplads som keglebillardspiller. En total uddannelse der følger dig hele vejen til succes. Forfatter: Kjeld Reby Løren Side 2 af 140 Side 3 af 140 Indhold Forord... 7 Hvorfor har jeg skrevet denne

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

det er nemt at lodde se her hvordan Andie Nordgren Jeff Keyzer JESPER HAFFGAARd af: Mitch Altman (lodningsvisdom) (tegneserietilpasning)

det er nemt at lodde se her hvordan Andie Nordgren Jeff Keyzer JESPER HAFFGAARd af: Mitch Altman (lodningsvisdom) (tegneserietilpasning) det er nemt at lodde se her hvordan af: Mitch Altman (lodningsvisdom) Andie Nordgren (tegneserietilpasning) Jeff Keyzer (Layout og redigering) JESPER HAFFGAARd (oversættelse) Distribute widely! lodning

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

ROSENBLADET. På bytur med en shopaholic. Motivation. februar 2015

ROSENBLADET. På bytur med en shopaholic. Motivation. februar 2015 ROSENBLADET februar 2015 På bytur med en shopaholic Karen fortæller om en af hendes store udfordringer i hverdagen, og hvordan hun bekæmper den Motivation Når det handler om at motivere sig selv, så ved

Læs mere

Historien om. Hvem har flyttet min ost?

Historien om. Hvem har flyttet min ost? Historien om Hvem har flyttet min ost? DER VAR ENGANG, for længe siden i et land langt væk, fire små størrelser, der løb igennem en labyrint for at finde ost, som skulle gøre dem mætte og lykkelige. To

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere