Trællerupskolens skolebestyrelses høringssvar vedr. udvikling af bæredygtige børne- og ungetilbud i Lejre Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trællerupskolens skolebestyrelses høringssvar vedr. udvikling af bæredygtige børne- og ungetilbud i Lejre Kommune"

Transkript

1 Trællerupskolens skolebestyrelses høringssvar vedr. udvikling af bæredygtige børne- og ungetilbud i Lejre Kommune Skolebestyrelsen ved Trællerupskolen har modtaget høringsmaterialet vedr. udvikling af bæredygtige børne- og ungetilbud i Lejre Kommune. Vores opfordring til kommunalbestyrelsen er at skrinlægge planerne og i stedet at invitere til en anden runde, hvor vi alle i lokalområderne får en mulighed for at bidrage til udvikling af hver "Vores sted". Vi er af den opfattelse at planen i høringsmaterialet vil have MODSAT EFFEKT i forhold til de bagved liggende visioner. Bestyrelsen vil indledningsvis anerkende de visioner, der ligger bag Børne- og unge udvalgets oplæg. Vi vil derfor gerne komme med dette ALTERNATIVE forslag til hvordan disse vores fælles visioner kan udmøntes bæredygtig og levedygtig fremover. Vores høringssvar indeholder vores alternative vision i kort form, derefter vores kommentarer til høringsoplægget og til sidst vores vision i detaljer. 1. Unikke, lokale løsninger og bredde i vores skole- og dagtilbud Vi ønsker at brande Trællerupskolens høje faglighed og internationale profil. Vi vil gerne styrke vores skole, dens profil og vores by. Vi ønsker at samarbejde med kommunen om at være proaktive og udvikle frem for at afvikle. Børnetallet ser fint ud i vores område. Derudover vil vi foreslå en ændring af skoledistriktet så Lyndbyområdet hører under Trællerupskolen. 2. Det gode børneliv vores trygge børnefællesskaber Myretuen er i forvejen en succeshistorie med sin idrætsprofil. Lad os holde fast i den. Overgangen fra børnehave til skole skal lettes og underbygges gennem en struktureret brobygning med tiltag på børne-, personale- og ledelsesniveau. 3. Inspirerende ungemiljøer Trællerupskolen har i samarbejde med de unge allerede taget initiativer til arbejdet med særlige tilbud til overbygningseleverne med fx internationale kontakter og samarbejder, højt fagligt miljø, venskabsklasser, skuespil, revy samt andre traditioner i overbygningen. Der er fordybelsesuger i samarbejde med andre skoler både virtuelt og fysisk i støbeskeen sammen med planer for samarbejde med ungdomsuddannelser og erhvervsliv. Vi tror, at skolens internationale profil og evt. et ændret skoledistrikt vil med tiden sikre mindst to spor på alle klassetrin. 4. Faglige kompetencer og passion Fagligheden på Trællerupskolen er på plads: Trællerupskolen har det højeste afgangseksamens gennemsnit i Lejre og Roskilde Kommuner. Vi vil gerne understøtte dette og foreslår formaliseret videndeling og samarbejde for lærerne på tværs af skolerne. Også hvad angår valgfag og fordybelsesuger. På denne måde bliver det enkelte voksne, som flytter sig og ikke flere hundrede børn dagligt. En hel skole er i følge forskning og vores opfattelse en forudsætning for høj faglighed.

2 Negative konsekvenser af høringsoplægget Ad 1. Unikke, lokale løsninger og bredde i vores skole- og dagtilbud Ændret skolestruktur? Den plan, som Lejre Kommune har formuleret, indebærer etableringen af kun tre overbygningsskoler i hele kommunen. Dette er efter vores opfattelse et udtryk for samme centraliseringstænkning, som borgerne i Lejre Kommune stemte nej til, da kommunen blev dannet. Lejre Kommune er en kommune med mange små bysamfund i et geografisk stort opland. Den blev netop dannet af hensyn til at de små bysamfund ikke ville blive tilgodeset i en konstruktion med Roskilde som centrum. Den ideelle skolestørrelse afhænger desuden meget af, om det er en land- eller bykommune. KREVI fremhæver i rapporten Konsekvenser af en ændret skolestruktur fra 2010 (side 15-16), at kommunens befolkningstæthed er den afgørende faktor for den ideelle størrelse af skolerne. I bykommuner ses oftere meget store og centrale skoler, hvilket ikke er fordelagtigt i en landkommune. Trællerupskolen er meget tæt på at være tosporet hele vejen igennem. Og det er vores vision at arbejde for dette. Det er vores vurdering, at Trællerupskolen er bæredygtig mht. til økonomi, faglig kvalitet og størrelse. CEPOS (2013) peger på, at det afgørende for faglig kvalitet og økonomi afhænger af "solid forældremæssig opbakning, dygtige lærere, en øget frihed til skolerne i planlægningen af undervisningen samt et økonomisk incitament, der har betydning skolers præstationer". Det er vores klare opfattelse, at der er massiv lokal opbakning til Trællerupskolen som en hel skole fra forældre, foreningsliv og borgere i området, og at der på skolen er dygtige lærere, som formår at udnytte elevernes faglige potentiale. Tilflytning til området? Skolen er lokalsamfundets DNA. Uden denne vil Gevninge, Herslev, Kattinge og Kornerup være steder, hvor borgerne sover mens skoleliv, fritidsliv m.m. vil foregå i Roskilde. Vores del af kommunen ligger geografisk tæt på den store naboby med mange tilbud, både på skole og fritidsområdet. Mange af borgerne arbejder i Roskilde/Københavnsområdet, og er derfor o højere grad mentalt sporet ind på byerne i den retning end mod Lejre. En meget stor del af beboerne i Gevninge, Kattinge, Herslev og Kornerup er tilflyttere. Mange af dem har netop valgt at flytte til området, fordi der både er børneinstitutioner, en hel skole og et rigt foreningsliv. Potentielle tilflyttere vil sandsynligvis se sig om efter et andet område at slå sig ned, hvis de ved, at deres børn skal rejse relativt langt for at komme i skole, når de bliver år. Lukningen af overbygningen på Trællerupskolen vil betyde, at en del forældre søger efter en skole, hvor hele søskendeflokken kan gå, fremfor at man skal forholde sig til flere skoler med den forøgede kompleksitet det medfører mht. forældresamarbejde, transport af børn og lignende.

3 Vi er bekymrede for, at lukningen af overbygningen på Trællerupskolen vil være første skridt på vejen til en lukning af hele skolen. Dels pga. manglende tilflytning og dels pga. af, at forældre vil vælge andre skoler til deres børn. Dette sker flere steder i Holbæk. En lang og usikker skolevej? Vi er bekymrede for den lange skolevej, mange af eleverne i vores skoledistrikt vil få. Når man tager den noget længere skoledag, som er en realitet efter folkeskolereformen, i betragtning, vil det være urimeligt at pålægge såvel elever som forældre den ekstra byrde, det vil være at skulle rejse op mod 10 km hver vej for at gå i skole. Vi er bekymrede, da dele af skolevejen ikke vil være sikker. Det gælder fx ruten gennem Gl. Lejre. Vi er bekymrede over udsigten til, at man flytter de årige fra lokalmiljøet i Gevninge og omegn, da det vil have betydelig negativ effekt på foreningslivet, idet mange af de unge vil vælge enten at undlade at dyrke idræt eller lignende på grund af den lange skoledag, eller eventuelt at dyrke idræt og andre fritidsaktiviteter i Lejre eller Roskilde fordi de alligevel er i det område i løbet af dagen. Familieliv balance? Vi mener den i forvejen pressede familielivsbalance vil blive påvirket af den ekstra transporttid, og koordineringen mellem venner, skole, fritidsaktiviteter og forældrenes arbejde vil blive yderligere kompliceret af, at de store elever skal gå i skole i op til 10 km fra deres hjem. Med den nye skolereform, er skoledagen i forvejen blevet længere for eleverne. Ad. 2 Det gode børneliv vores trygge børnefælleskaber I det fremlagte høringsforslag indgår en plan om at skabe et Børneunivers ved at flytte Myretuen ind på Trællerupskolen. Begrundelsen er, at man vil skabe et trygt børnemiljø, hvor overgangen fra børnehave til skole/sfo bliver så blid som muligt. Vi mener, der er flere problemstillinger og bedre muligheder for at opnå denne tryghed end ved at flytte Myreturen til Trællerupskolen. Vi er bekymrede over planen, da den i lighed med planen på skoleområdet vil skabe A- og B-elever. Trællerupskolen modtager børn fra bl.a. Solsikken, Myretuen, Abbetved, Børnehaven Bøgen og Lindholm skovbørnehave. Så ved at inkludere Myretuen i et kommende børneunivers, er det vores vurdering, at man samtidig kommer til at ekskludere børnene fra de andre børneinstitutioner. Og derved får skabt et A hold (børnene fra Myretuen)og et B hold (børnen fra de resterende dagsinstitutioner). Vi stiller os kritiske overfor det tryghedsskabende i denne løsning. Vi vil understrege vigtigheden af at være opmærksom på særligt de helt små børns behov for små overskuelige miljøer med få børn og kendte voksne. Fra helt ny forsk-

4 ning inden for den sociokulturelle udviklingspsykologi (Kragh-Müller & Ringmose 2015) ved vi, at kvaliteten i læringsmiljøet og samspillet i de sociale relationer er afgørende for børns udvikling. Børn udvikler sig ikke af sig selv indefra, den er afhængig af de muligheder for læring og udvikling, der er til stede i omgivelserne. At flytte helt små vuggestue- og børnehavebørn ind på en matrikel med mange børn og voksne og store fysiske rammer, skaber jf. ovenstående forskning, netop ikke gode forudsætninger for at sikre kvaliteten i læringsmiljøet og samspillet i de sociale relationer. I vores optik skal man være opmærksom på, at overgangene i børnenes liv bliver glidende og sker i trygge rammer, hvilket vi mener kan skabes gennem en struktureret brobygning mellem daginstitution og skole. Såfremt et kommende børneunivers bliver en realitet, vil vi også gerne henlede opmærksomheden på de etableringsudgifter dette vil medføre. Der skal udover at gøres lokaler, toiletfaciliteter, liggehal, produktionskøkken klar, også etableres legeplads samt indhegning af området, før det kan tages i brug for 0-6 årige børn. Vi er bekymrede for disse anlægsudgifter vil blive voldsomme. Ad. 3 Inspirerende ungemiljøer Vi mener samlet set ikke, det vil gavne de større børn, at tage dem væk fra et velfunderet socialt fællesskab både blandt elever, lærere og forældre og flytte dem til en ny skole, hvor forældrene ikke kender hinanden og dermed ikke kan være med til at forebygge mobning, ensomhed og mistrivsel. De er særligt sårbare i den alder og har i deres vej ind i ungdommen netop brug for at mærke og vide, at de har et stabilt bagland, hvor man kender hinanden, kender vennernes forældre, og hvor man passer på hinandens børn. Dette kendskab til hinandens familier og kammerater er netop et af de centrale træk ved Trællerupskolen. Erfaringer fra større skoler giver ikke belæg for at mene, at fordi der er 3 eller 4 klasser på årgangen, bliver sammenhængskraften større og samarbejdet mellem klasserne mere udbygget. Det behøver ikke at være folkeskolen, der har ansvaret for at skabe sammenhæng mellem kommunens forskellige områder, men dette bør fortsat varetages af musikskole og ungdomsskole, der i forvejen har aktiviteter spredt over kommunen. Det er vores opfattelse (og elevrådets), at Trællerupskolen som to-sporet skole kan understøtte brede læringsmiljøer, god trivsel, fagtilbud med dynamik i elevgrupper og rigelige muligheder for kammeratskaber. (se bilag Patricks brev). Valgfag Et bredt og inspirerende linje- eller valgfagsudbud er en anden begrundelse for at ville sammenlægge overbygningerne. Vi mener, at man godt kan stille spørgsmålstegn

5 ved, om det er grund nok til at ville flytte mere end 100 elever op imod 10 kilometer hver dag. Skolens fundament er de bærende fag: Dansk, engelsk, matematik, fysik/kemi, biologi, geografi og 2. sprogfag. Disse fag løftes allerede nu fuldt tilfredsstillende på Trællerupskolen. Valgfagsudbuddet er naturligvis begrænset på en mindre skole. Eleverne på Trællerup udtrykker dog tilfredshed med det udbud, der er for tiden. I skrivende stund tilbydes der fx ikke fransk på Trællerup. Det gør der heller ikke på en af de skoler, kommunalbestyrelsen ønsker at gøre til overbygningsskole, nemlig Hvalsø Skole. Vi oplever ikke store efterspørgsel efter dette fag, og forældre der sender deres børn på Trællerupskolen, er klar over, at fransk ikke er en mulighed. Ad. 4 Faglige kompetencer og passion Skolebestyrelsen er enig i, at der skal skabes sparrings- og udviklingsmuligheder for det pædagogiske personale. Dette er efter vores mening ikke betinget af, at der skabes børneuniverser og udskolingsskoler. Det pædagogiske personale har med skolereformen fået helt nye arbejdsopgaver, og har derfor brug for kurser og sparring. Vi ved fra andre skoler, at der både kan foregå samarbejde på den enkelte skole og på tværs af skolerne fx med et mere udbygget samarbejde mellem fx 3-4 skoler. Allerede nu ved vi, at der er et sådant samarbejde mellem fysik/kemilærerne på Allerslev Skole og Trællerupskolen. Derudover er der i Roskilde Kommune positive erfaringer med samarbejdsprojekter mellem folkeskoler og ungdomsuddannelser omkring overgange i naturfag, dansk og matematik. Imidlertid vil det være svært for en tysk- eller fransklærer i et børneunivers mht. timetal og sparring (da andetsproget starter allerede i 5. klasse). Fortsat tiltrækning af kompetente lærere Som skolebestyrelse er vi meget optagede af, at skolen fortsat kan fastholde og tiltrække kompetence og engagerede lærere. Der er en risiko for at det faglige niveau påvirkes negativt på skoler, der reduceres til 6. klasse. Jf. Konsekvenser af en ændret skolestruktur, Kommunernes og regionernes evaluerings institut: KREVI, Vi har erfaret fra andre områder, at det kan blive vanskeligt at tiltrække kompetente særligt mandlige lærere på en basisskole. Børnene i børneuniverserne (0-12 år) vil således i langt overvejende grad blive mødt af kvindelige lærere og pædagoger. Det mener vi, er et problem. Ifølge Rejseholdets Baggrundsrapport om fremtidens skole, juni 2010, s. 126, har en feminin skolekultur negative konsekvenser for især drengenes læringsmotivation og arbejdsindsats.

6 Det vil heller ikke være nemt at tiltrække tysk-/fransklærere til en skole, der kun tilbyder faget i 1-2 år. Dermed risikerer vi mangelfuld undervisning i 2. sprogfag i den vigtige begynderfase. Faglig sparring handler også om, at kunne følge den røde tråd i faget hvad gør vi med begynderundervisningen, og hvordan peger det hen imod afgangsprøven i faget? Den dimission vil forsvinde på basisskolerne. Det vil derfor være et større tab end gevinst for den faglige sparring, hvis man fjerner overbygningen. Yderligere vil den sparring, der foregår mellem de store og små elever blive ødelagt. Trællerupskolen har et meget velfungerende venskabsklassesamarbejde til stor glæde for både små og store elever. Dette samarbejde fungerer både i forhold til at skabe trygge relationer mellem eleverne og til at lave faglige samarbejder. Det vil vi meget gerne have lov til at fortsætte med. Kan overbygningstilbuddet blive attraktivt? Et overbygningstilbud på Allerslev Skole vil betyde, at eleverne fra Osted Skole og Trællerupskolen fra 6. eller 7. klassetrin skal ind i en skolekultur, der allerede er skabt. De fleste elever i de nye klasser er dermed bekendt med måden at være elev på, mens andre først skal finde deres ben ud over, at de skal rejse relativt længere for at komme i skole. Det første stykke tid vil derfor skulle bruges på at etablere en ny klassekultur og at finde ud af, hvor de nye elever er rent fagligt, idet man må gå ud fra, at læringsstile og gennemgået pensum vil være forskelligt på de enkelte skoler og i de enkelte klasser. En sådan flytning af overbygningseleverne vil medføre flere år med uro før byggeri, undervisningslokaler, faglokaler, medarbejdere, samarbejde, elevrelationer, traditioner osv er på plads. Og i følge CEPOS (2013) tyder de foreløbige forskningsresultater ikke på faglige eller økonomiske fordele ved disse sammenlægninger. Vi vurderer derfor ikke, at det overbygningstilbud, der kan skabes på Allerslev, kan opveje tabet af overbygningen på Trællerupskolen. Den aktuelle debat om skoleplanen har allerede medført en øgning i antallet af forældre, der skriver deres indskolings- og mellemgruppeelever op til privatskoler i Roskilde. Konsekvensen af planen vil være, at endnu flere elever vil søge til skoler i Roskilde. Økonomi Hvad er de økonomiske udsigter i forslaget? Vi har i Trællerupskolens bestyrelse lagt stor vægt på, at skolen bliver drevet økonomisk forsvarligt, og det er gennem en længere årrække er lykkedes tilfredsstillende. Vi har naturligvis forståelse for, at kommunens ressourcer bliver anvendt hensigtsmæssigt og effektivt, og vi har bidt mærke i at bl.a. Carsten Rasmussen gentagne gange (bl.a. på borgermødet i Gevninge d. 21/6-15) har udtalt, at økonomi ikke er bevæggrunden for strukturændringerne på skoleområdet. Vi anerkender, at det formentlig er muligt at opnå nogle stordriftsfordele ved at samle overbygningseleverne på udskolingsskolerne, men det er også vores opfattelse, at forslaget samlet set kræver omfattende investeringer og udgifter, der vil overstige stordriftsfordelene.

7 Vi har således erfaret, at Allerslev skole allerede på nuværende tidspunkt er fuldt udnyttet, og en flytning af overbygningerne fra Trællerup og Osted skoler vil derfor kræve store tilbygninger, der størrelsesmæssigt må nærme sig en op mod en fordobling af Allerslev skole. Hver ekstra klasse, der tilføres, kræver jo et nyt klasseværelse samtidig med, at der også skal opføres nye faglokaler til fx naturvidenskabelige fag, musik og idrætsfaciliteter/hal samt udvidelse af fællesarealer, toiletter, p-plads, lærerværelse og kontor/administration. Hvor meget vil denne udbygning reelt koste? En flytning af overbygningseleverne vil også medføre en vedvarende driftsudgift til transport af eleverne i form af etablering af skolebusordning og nye busruter, der kan håndtere flytning af elever, der jo skal transporteres indenfor samme tidspunkter på dagen. Det kræver stor, samtidig kapacitet. Skolebestyrelsens vision for børne- og ungeområdet i Trællerup Skoledistrikt: 1. Unikke, lokale løsninger og bredde i vores skole- og dagtilbud Fagligheden er på plads på Trællerupskolen. Vi ønsker at brande Trællerupskolens høje faglighed og internationale profil. Skolen har det højeste karaktergennemsnit i Lejre og Roskilde kommuner. Vi vil gerne styrke vores skole, dens profil og vores by. Vi vil gerne hjælpe kommunen med at udvikle og tiltrække nye skatteborgere og bekæmpe det modsatte. (Se evt. bilag med uddrag af Claes Kastholms artikel). Derudover vil vi foreslå en ændring af skoledistriktet, så Lyndby området hører under Trællerupskolen. Mange fra det område er orienterede mod Gevninge området og der er foreløbig 50 børn fra det område, som går på Trællerupskolen. Med disse tiltag vil vi optimere muligheden for, at der er to solide spor på Trællerupskolen. Det er vigtigt, at skolens elever og forældre let kan komme i dialog med ledelsen og lærerkollegiet. Kommunens skoler skal derfor eksistere som selvstændige enheder, hvor der er kortest mulig vej mellem skoleledelsen og den enkelte lærer. Vi ønsker ro om vores skole og vores område, så vi i fællesskab kan videreudvikle Vores Sted. Vi håber på at blive inviteret til at bistå med idéer til udviklingen af "Vores sted". Vi er mange, som gerne vil løfte denne opgave. 2. Det gode børneliv vores trygge børnefællesskaber Myretuen er en succeshistorie med sin idrætsprofil, og nye, egnede bygninger kan findes flere steder. Også gerne tæt på skolen. Men ikke på skolen. Vi mener ikke, at der behøver at være et Børneunivers for at sikre trygge overgange mellem daginstitution og skole. Ved at indføre formelt samarbejde, kan de trygge overgange sikres for alle børn, uanset hvilken børnehave børnene kommer fra. Det er vigtigt at understrege, at Trællerupskolen modtager børn

8 fra andre børnehaver end Solsikken og Myretuen. Bl.a. fra Abbetved Børnegård, Børnehaven Bøgen og Lindholm Skovbørnehave. Det er dog majoriteten af børn der starter i 0. Klasse på Trællerupskolen, der kommer fra Myretuen og Solsikken. Vi foreslår en mere formaliseret videndeling omkring det enkelte barns trivsel og kompetencer og dermed om dets særlige behov i en overgangsperiode, fx gennem brugen af standardiserede udviklingsskemaer og overleveringsmøder for alle daginstitutioner i Trællerupskolens opland. Vi foreslår en struktureret ramme hvorved samarbejdet mellem lærerne fra indskolingen og pædagogerne i børnehusene omkring førskolearbejdet styrkes. Fx gennem besøg af skolelærere/skolepædagoger og elever fra indskolingen i daginstitutionerne, og omvendt jævnlige besøg fra daginstitutionerne i indskolingen. Vi foreslår, at institutionerne ca. en gang om måneden har idræt/rytmik/musik/bevægelse eller andre former for fordybelse på skolens område. Her ville alle parter få mulighed for at lære hinanden og de fysiske rammer at kende Endelig foreslår vi, at der ved SFO start 1. august følger en pædagog med fra de daginstitutioner, der har grupper af børn til skolestart. Denne pædagog kunne være et par timer hver dag i SFO'en som en form for brobygger, der kunne skabe tillid og tryghed for både børn, forældre og personale. Fortsat opkvalificering af lærerne på inklusionsområdet. Oprettelse af et inklusionskompetence center og hurtig reaktionstid hos PPR. Og forhåbentlig lægger den nye opbygning af forvaltningen med en direktør for hele børneområdet op til dette udvidede samarbejde på tværs af institutioner, skoler og specialområdet. 3. Inspirerende ungemiljøer Et attraktivt ungemiljø er kendetegnet ved muligheden for at være sig selv, ved trygheden ved, at der er voksne omkring, som kender en og ens baggrund, ved trygheden ved kammerater, der kender en, ved muligheden for at kunne dyrke sin fritidsinteresse. Trællerupskolen har i samarbejde med de unge allerede taget initiativer til arbejdet med særlige tilbud til overbygningseleverne med fx internationale kontakter og samarbejder, højt fagligt miljø, venskabsklasser, skuespil, revy samt andre traditioner i overbygningen. Der er fordybelsesuger i samarbejde med andre skoler både virtuelt og fysisk i støbeskeen sammen med planer for samarbejde med ungdomsuddannelser og erhvervsliv. Vi ønsker et fagligt og socialt fællesskab med andre skoler i kommunen for både elever og lærere. Her kan vi blandt andet udnytte fordybelsesugerne, arrangere sportsturneringer, lave fællestimer og mange andre tiltag. Trællerupskolen har allerede et internationalt udsyn og samarbejde med skoler i andre lande. Dette arbejde skal fastholde og udbygges

9 Det er vigtigt at markere overgangen fra mellemgruppe til overbygning. Fx vil et særligt spiserum/kantine med mulighed for at få te, samt hyggekroge forbeholdt overbygningen være af stor betydning for eleverne trods en begrænset investering Det er centralt, at der arbejde med forskellige måde at fremme eleverne læringslyst og læringsparathed. Skolerne skal i højere grad planlægge tværfaglige undervisningsforløb og projektorienteret undervisning på tværs af klasser, årgange og skoler. Som før nævnt tænker vi at musikskole og ungdomsskole skaber ungemiljø på tværs af kommunen. Også på dette område vil vi gerne give vores unge medindflydelse og høre, om de har fået flere idéer siden sidst, vi spurgte til deres ungemiljø. 4. Faglige kompetencer og passion professionsudvikling i stærke faglige miljøer Trællerupskolen har det højeste afgangseksamens gennemsnit i Lejre og Roskilde Kommuner. (se bilag bagest) Vi vil gerne understøtte dette med mere sparring skolerne imellem på lærerniveau. Vi anbefaler, at man ansætter en fransklærer til flere skoler, og etablerer et samarbejde skolerne imellem om udførelsen af valgfag. På denne måde bliver det enkelte voksne som flytter sig og ikke flere hundrede børn dagligt for at optimere det faglige udbytte. I fordybelsesuger kan eleverne samles på en af skolerne med større indsats og læring til følge. Derudover kan der tilbydes sprogundervisning i ungdomsskoleregi. Passion hos lærerne er altafgørende. Hvordan fremmer vi arbejdsglæden blandt lærerne, som er så bærende i folkeskolen? Den skal der fokus på. Den kommer af respekt og plads til udvikling bland lærerne og passionen og arbejdsglæden slukkes ved at blive udsat for en udmattelseskamp i form af utallige nye reformer uden medinddragelse og medejerskab. Vi ser en mulighed for både at udvide valgfagspaletten, udbygge samarbejdet mellem lærerne på de forskellige skoler og give mulighed for, at unge mennesker møder hinanden og knytter venskaber på tværs af skolerne: Hvert år planlægger skolerne med et vist antal fordybelsesuger. Disse uger kan med fordel bruges til valgfag. Der er her en oplagt mulighed for at overbygningslærerne på de implicerede skoler, fx Trællerupskolen, Osted Skole og Allerslev Skole, laver et fælles valgfagskatalog, hvor hver lærer udbyder det fag/kursus, han eller hun har særlig evner og interesser inden for. Eleverne vælger sig ind på kurserne, og undervisningen foregår på den skole, der udbyder det pågældende kursus. Det kræver transport af eleverne. Men alt andet lige er det mindre transport, end der ville kræves, hvis man permanent flyttede overbygningen til Allerslev. Til gengæld vil det styrke lærersamarbejdet og kammeratskabet skolerne imellem. Inklusions og kompetencecenter Vi ser et behov for en kortlægning og højnelse af lærernes og pædagogernes viden og kompetencer indenfor inklusion. Særligt i indskolingen, hvor børnene

10 ud over den faglige læring, også skal udvikle sociale kompetencer. Her er det nødvendigt med flere kurser og uddannelser, men også faglig sparring i de akutte situationer. Her ser vi en mulighed i at etablere et centralt inklusions og kompetence center. Vi er her inspirerede af bl.a. Frederikssund Kommune, hvis specialskoler, specialklasser og heldagsskoler på tværs af kommunerne i det tidligere Frederiksborg Amt gik sammen og skabte et inklusions og kompetencecenter. I dette havde de enkelte skoler mulighed for at ansøge om supervision fra personale fra en af de tilknyttede skoler ift. særlige problemstillinger. Det kunne være udadreagerende børn, læsevanskeligheder, ADHD/Asberger, særligt sensitive, børn med særlige forudsætninger m.v. Et sådan inklusionscenter består således af medarbejdere med særlig viden indenfor disse området. De fungerer som supervisorer, når der er behov for deres særlige viden. Vi vil gerne bidrage og inviteres til dialog om udvikling. Vi ønsker at se på 'best practice'. Og dermed undersøge mere i bund hvad virker hvorhenne, hvorfor virker det og er det noget vi kan indføre hos os. På skolebestyrelsens vegne Forældregruppen: Randi Alban Lise Hejde Frimann Thomas Lowes Claus Helmer Anja Roland Henrik Nevers Katrine Bastian Meiner Kristina Garth-Grüner

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Fremtidens bæredygtige børnetilbud

Fremtidens bæredygtige børnetilbud Fremtidens bæredygtige børnetilbud Udvikling af dagtilbuds- og skoleområdet i Lejre Kommune HØRINGSMATERIALE 1 Unikke, lokale løsninger og bredde i vores skoleog dagtilbud 2 Det gode børneliv vores trygge

Læs mere

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen Center for Børn & Undervisning Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen 1. Baggrund Uddannelsesudvalget i Faxe Kommune iværksatte den 24. februar 2015 en proces, der tilgodeser analyse, dialog

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Vejen frem mod Skolestrategi 2021

Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Forslag til ny skolestruktur Sendt i høring pr. 29. sept. 2015 Silkeborg Byråd Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Børne- og Ungeudvalget har over en længere periode drøftet en strategi for folkeskolen på

Læs mere

Alle børn og unge er en del af fællesskabet

Alle børn og unge er en del af fællesskabet Alle børn og unge er en del af fællesskabet Herning Kommunes Inklusionsstrategi PIXIUDGAVE Til forældre Forskning har vist, at forskellighed i børnegruppen skaber et markant bedre udviklings- og læringsgrundlag

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

Skolereform & skolebestyrelse

Skolereform & skolebestyrelse Skolereform & skolebestyrelse v/ Pædagogisk udviklingskonsulent Thomas Petersen Overordnede mål: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2. Folkeskolen skal mindske betydningen

Læs mere

Politik for inklusion i Mariagerfjord kommune

Politik for inklusion i Mariagerfjord kommune Politik for inklusion i Mariagerfjord kommune Baggrund: Den vedtagne politik bygger på Mariagerfjord kommunes børnepolitik. Inklusionspolitikken skal ligeledes ses i sammenhæng anbefalingerne fra regeringens

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg.

Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg. Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg. Faaborg d. 30.7.2015 I forbindelse med den politiske beslutning om at nedlægge og omstrukturere Sund-/ og

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området 3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området Efter Før Dette forslag er et alternativ til forslag 6A. Planen

Læs mere

I teksten herunder gives der høringssvar til beslutningsoplægget " Fremtidens fælles folkeskole i Halsnæs og implementeringen af skolereformen 2014.

I teksten herunder gives der høringssvar til beslutningsoplægget  Fremtidens fælles folkeskole i Halsnæs og implementeringen af skolereformen 2014. Halsnæs Kommune Rådhuset Udvalget for Skole, Familie og Børn 30. januar 2014 Høringssvar I teksten herunder gives der høringssvar til beslutningsoplægget " Fremtidens fælles folkeskole i Halsnæs og implementeringen

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge Januar 2014 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye skolereform.

Læs mere

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Roskilde Kommune vil være ordentligt forberedt. Derfor gennemfører alle kommunens folkeskoler i 2013-2014 en række forsøg. Forsøgene evalueres første gang i

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Børneperspektiv I Den Sammenhængende Skoledag er der en udvidet undervisningstid, et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger ligesom der er et fokus

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Høringssvar vedr. budget 2015.

Høringssvar vedr. budget 2015. Skuldelev, d. 22/9 2014. Til Byrådet Høringssvar vedr. budget 2015. Bestyrelsen ved Skuldelev skole har nærlæst høringsmaterialet og har følgende kommentarer. Hvorfor ødelægge et velfungerende læringsmiljø?

Læs mere

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling Sankt Helene Skole SkoIestart og indskoling På Sankt Helene Skole har vi rullende skolestart og aldersblandet undervisning i indskolingen. Formålet er at skabe bedre læring og trivsel. Indskolingen omfatter

Læs mere

Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen.

Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 17.01.04-K04-1-14 Dato:25.1.2015 Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen. I det følgende

Læs mere

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog 11. maj 2010 Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog Århus Kommune har siden 2006 henvist skolebegyndere med dansk som andetsprog og med et ikke uvæsentligt

Læs mere

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 Kvalitetsrapport 2008/2009 Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 1 Indholdsfortegnelse. Side 3. Kapitel 1. Resumé med konklusioner. Side 4. Kapitel 2. Tal og tabeller Side 5. Kapitel 3 Fagligt niveau

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Hvorfor en ny reform Ny Folkeskolereform Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Vi har en god folkeskole, men den skal være bedre på flere områder vejen til en hel ny version af Parkskolen

Læs mere

Påpeger de negative konsekvenser for 4H, hvis Allindelille Skole lukker. Morten Larsen og Stine Veisegaard

Påpeger de negative konsekvenser for 4H, hvis Allindelille Skole lukker. Morten Larsen og Stine Veisegaard Bilag 1 Afsender Kort opsummering af høringssvar vedr. Skolestruktur pr. 1. juni 2011 Preben Leonhardt Ønske om opmærksomhed på oplistede punkter. Bl.a. faldende elevtal på Søholmskolen og Asgårdskolen,

Læs mere

Principper for inklusion

Principper for inklusion Principper for inklusion Inspiration til kommunens skolebestyrelser En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen Hvorfor arbejde med principper for inklusion? Skolernes Udviklingsudvalg har taget initiativ

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Fælles udgangspunkt for scenarierne

Fælles udgangspunkt for scenarierne Fælles udgangspunkt for scenarierne Der skal være sammenhæng mellem bosætningspolitik og skolepolitik. Én skole, én matrikel, én bestyrelse, én ledelse. 10. klassecenteret skal bestå. Undervisningstilbud

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge 20. november 2013 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye

Læs mere

Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015

Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015 Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015 SkoleNyt oktober 2014 Indledning Så kom vi i gang med det nye skoleår. I skrivende stund har vi været igennem syv uger. Børn og voksne har mærket på deres

Læs mere

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Indhold Hvorfor denne publikation? INDLEDNING Hvorfor denne publikation?... 2 Indledning...

Læs mere

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved:

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Kendetegn Ses i hverdagen ved: Spejling til værdigrundlag SAMARBEJDET MELLEM SKOLE OG HJEM Samarbejdet opfordrer forældrene til

Læs mere

Tema 5: Læringsledelse. Fase A: Nuværende praksis. 1.2.Hvordan arbejder vi som ledere af læringsprocesser i dag (læringsledelse) de vigtigste punkter?

Tema 5: Læringsledelse. Fase A: Nuværende praksis. 1.2.Hvordan arbejder vi som ledere af læringsprocesser i dag (læringsledelse) de vigtigste punkter? Tema 5: Læringsledelse Fase A: Nuværende praksis 1.2.Hvordan arbejder vi som ledere af læringsprocesser i dag (læringsledelse) de vigtigste punkter? Fase B: Analyse og vurdering Hvad kendetegner jeres

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Skoleleder Søndersøskolen

Skoleleder Søndersøskolen Skoleleder Søndersøskolen Job- og Kravprofil Forfatter: Jette Marie Christensen Oprettet den 10. december 2015 Dokument nr. 480-2015-100048 Sags nr. 480-2013-13508 Indhold Indledning... 2 Ansættelsesudvalg...

Læs mere

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ)

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Ø. Fem skoler med overbygning - 4 fødeskoler, 1. Kort beskrivelse af alternativ Ø Alternativ Ø er baseret på et bærende princip om, at der skal være skoler over

Læs mere

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 KVALITETSRAPPORT 2013/14. Langeland Kommune. Hjernen&Hjertet

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 KVALITETSRAPPORT 2013/14. Langeland Kommune. Hjernen&Hjertet KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 RAMBØLL KOMMUNE KVALITETSRAPPORT 2013/14 Langeland Kommune Hjernen&Hjertet 1 Indholdsfortegnelse 1 FORORD 3 2 LÆSEVEJLEDNING 4 2.1 Formål med kvalitetsrapporten

Læs mere

Høringssvar i forhold til foreslået skolestruktur:

Høringssvar i forhold til foreslået skolestruktur: skole@frederikssund.dk Dato 23. januar 2015 Sagsnr. GYLDENSTENSKOLEN Gyldenstenskolens MED-udvalg og Skolebestyrelse har ved møder torsdag den 22. januar 2015 drøftet høringsforslaget om ændret fremtidig

Læs mere

Mål og Midler Ungdomsskoler

Mål og Midler Ungdomsskoler Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Udviklingsplan for Brændgårdskolen 2015-16

Udviklingsplan for Brændgårdskolen 2015-16 Sammenhæng/status: 1. Kommunens mål er at 96% af elever skal inkluderes. (Andelen af ekskluderende fællesskaber skal nedbringes til maksimalt 4 procent). Det søges opnået ved at implementere inklusionsstrategien

Læs mere

Skolereform. Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole

Skolereform. Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole Skolereform Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole Kære forældre! Nu er det næsten sommerferie, og på den anden side af ferien er den der, skolereformen! I hele dette skoleår har vi på skolen og i kommunen,

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder for Heldagsskolen Munkgård en afdeling af Snejbjerg Skole

NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder for Heldagsskolen Munkgård en afdeling af Snejbjerg Skole NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder for Heldagsskolen Munkgård en afdeling af Snejbjerg Skole 1. Indledning Da vores tidligere afdelingsleder har fået nyt job, er stillingen som afdelingsleder ledig

Læs mere

Ny skoleleder til ny tid på Katrinebjergskolen

Ny skoleleder til ny tid på Katrinebjergskolen Ny skoleleder til ny tid på Katrinebjergskolen Katrinebjergskolen søger en visionær skoleleder, der inspirerer, udfordrer og samler skolens medarbejdere, og som er et nærværende og tydeligt midtpunkt for

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Fremtidens fritidstilbud

Fremtidens fritidstilbud Fremtidens fritidstilbud 1. DEL kl. 19.30-21.00: Debat om fritidstilbud på Christianshavn 2. DEL kl. 21.00-21.30: Aktuelle sager Deltagere: ca. 30 personer 1. DEL Kl. 19.30-21.00 Debat om fritidstilbud

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Mål og handleplan SFO Højvangskolen

Mål og handleplan SFO Højvangskolen Mål og handleplan SFO Højvangskolen Overskrift MEDINDFLYDELSE Sammenhæng SFO tid er børnenes frie tid og skal derfor opleve en SFO, hvor de har stor indflydelse på hvad de vil udfylde dagen med. Mål Børnene

Læs mere

Fælles høringssvar vedr. den fremtidige skolestruktur i FMK

Fælles høringssvar vedr. den fremtidige skolestruktur i FMK Allested-Vejle skole Nr. Broby skole Pontoppidanskolen Fælles høringssvar vedr. den fremtidige skolestruktur i FMK Udarbejdet af skolebestyrelserne på Nord- og Sydskolerne i Fåborg-Midtfyn kommune Sammen

Læs mere

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne EMNE FOR DENNE RAPPORT Denne rapport er resultatet af workshop for skolebestyrelserne i Stevns Kommune.

Læs mere

Årsmøde 2013/14. Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82

Årsmøde 2013/14. Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82 Årsmøde 2013/14 Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82 Dagsorden for årsmødet (18:00 20:30) Intro og velkomst (5 minutter) Årsberetning ved formand (10 minutter) Ny folkeskolereform hvordan bliver

Læs mere

Erfaringer og evidens udefra. Randers Kommune Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk

Erfaringer og evidens udefra. Randers Kommune Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Erfaringer og evidens udefra Randers Kommune Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Opsummering: Hvorfor grundskoler og overbygningsskoler Skoler for elever fra 7. til 9. klassetrin: Flere unge skal

Læs mere

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår. SORØ PRIVATSKOLE Information om kommende skoleår 1 Kære elever og forældre, Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

Høringssvar til ny skolestruktur Holbæk kommune

Høringssvar til ny skolestruktur Holbæk kommune Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk Kirke Eskilstrup, den 21. januar 2011 Høringssvar til ny skolestruktur Holbæk kommune Den aktive landsby er et velovervejet tilvalg Der er en skiftende tendens

Læs mere

KASTRUPGÅRDSSKOLEN SKOLEBESTYRELSENS ÅRSRAPPORT. Skoleåret 2012-2013

KASTRUPGÅRDSSKOLEN SKOLEBESTYRELSENS ÅRSRAPPORT. Skoleåret 2012-2013 KASTRUPGÅRDSSKOLEN SKOLEBESTYRELSENS ÅRSRAPPORT Skoleåret 2012-2013 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...3 1.1. Skolebestyrelsens arbejde i skoleåret 2012 & 2013... 3 1.2. generelt og skolebestyrelsens

Læs mere

Inklusionsstrategi for Bolderslev Skole

Inklusionsstrategi for Bolderslev Skole Inklusionsstrategi for Bolderslev Skole Forord I Aabenraa Kommune har vi gennem de sidste par år arbejdet på at udvikle Den inkluderende skole, hvor der er plads til menneskers forskellighed. Der er lavet

Læs mere

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft.

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft. Indskolingen Faglighed med kreativitet. Vi lægger stor vægt på forskellige arbejds- og samarbejdsformer for at eleverne kan agere i det kreative læringsmiljø. Kreativ undervisning kan eksempelvis være

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Årsberetningen bliver offentliggjort via skolens intranet og Skoleporten.

Årsberetningen bliver offentliggjort via skolens intranet og Skoleporten. Årsberetning for Ans Skole 2012 Årsberetningen giver indsigt i, hvad der er lagt vægt på i bestyrelsesarbejdet. Sammen med referater fra bestyrelsesmøderne giver dette et overblik over, hvad der har rørt

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Mere undervisning i dansk og matematik

Mere undervisning i dansk og matematik Mere undervisning i dansk og matematik Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører mere undervisning i dansk og matematik: 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

TJØRNEGÅRDSKOLEN. Til forældre med børn, der skal i børnehaveklasse til august 2005! Mandag d. 8. november 2004 kl. 19.00

TJØRNEGÅRDSKOLEN. Til forældre med børn, der skal i børnehaveklasse til august 2005! Mandag d. 8. november 2004 kl. 19.00 TJØRNEGÅRDSKOLEN ROSKILDE KOMMUNE Dato: 22. oktober 2004 Til forældre med børn, der skal i børnehaveklasse til august 2005! Kære forældre! Tjørnegårdskolen inviterer til informationsmøde på skolen Mandag

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Ungepolitik 2010-2015

Ungepolitik 2010-2015 Ungepolitik 2010-2015 Forord Det skal være sundt, sjovt og trygt at være ung i Hørsholm! Det er visionen for et godt ungdomsliv i Hørsholm Kommune. Kommunalbestyrelsen har vedtaget Hørsholm Kommunes nye

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Brobygning. Handleplan

Brobygning. Handleplan Brobygning Handleplan Indhold Indledning 4 Lovgrundlaget 4 Brobygning og inklusion 6 Sammenhænge i børns liv at bygge bro mellem børns steder 6 Overgang fra forældre til dagpleje/vuggestue 7 Brobygning

Læs mere

Mål -og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger

Mål -og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger Mål -og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger April 2015 Mål -og indholdsbeskrivelse for: Institutionens navn: SFO er i Løgumkloster Distrikt Begrundelse for mål- og indholdsbeskrivelse i skolefritidsordningen.

Læs mere

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole SKOLEREFORM 2014 FILM OM SKOLEREFORMEN https://publisher.qbrick.com/embed.aspx?mid=9991a52e SKOLEREFORMENS FORMÅL Folkeskolereformen skal gøre en god folkeskole bedre. Vi skal bygge videre på folkeskolens

Læs mere

KVALITETSRAPPORT 2014/15. Gadehaveskolen Høje-Taastrup Kommune

KVALITETSRAPPORT 2014/15. Gadehaveskolen Høje-Taastrup Kommune KVALITETSRAPPORT 2014/15 Gadehaveskolen Høje-Taastrup Kommune Indholdsfortegnelse 1 PRÆSENTATION AF SKOLEN 3 2 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 4 2.1 Skolelederens/skoleledelsens vurdering af kvaliteten

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

Kvalitetsrapport 2010

Kvalitetsrapport 2010 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 20 Skoleåret 2009- Delrapport fra Brændkjærskolen ved Niels E. Danielsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Med udgangspunkt i Skolepasset

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Skolereform. Dialogmøde 3. September 2013

Skolereform. Dialogmøde 3. September 2013 1 Skolereform Dialogmøde 3. September 2013 Målsætning 2 Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige

Læs mere

Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar

Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Fremtidens folkeskole Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Skal Danmark opretholde velfærden i fremtiden, så skal

Læs mere

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Nøglen til succes ligger i høj grad i de tidlige år af børns liv. Vi skal have et samfund, hvor alle børn trives og bliver så dygtige,

Læs mere

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre 1. Indledende kommentarer. Nordsjællands Grundskole

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til ny skolestruktur i Guldborgsund Kommune. Skolebestyrelsen på Nørre Vedby skole

Høringssvar vedr. forslag til ny skolestruktur i Guldborgsund Kommune. Skolebestyrelsen på Nørre Vedby skole Høringssvar vedr. forslag til ny skolestruktur i Guldborgsund Kommune Skolebestyrelsen på Nørre Vedby skole 1. Indledning Nørre Vedby Skolebestyrelse vil i det følgende afgive høringssvar vedrørende Forslag

Læs mere

Hareskov Skole Kvalitetsrapport 2011-2012

Hareskov Skole Kvalitetsrapport 2011-2012 Furesø Kommune Center for dagtilbud og skole Hareskov Skole Kvalitetsrapport 2011-2012 KVALITETSRAPPORT 2011 2012 LILLE VÆRLØSE SKOLE INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 Skolens indledning... 6 Faglig vurdering

Læs mere

Høringssvar fra Skolen ved Sundet (SvS), Amager

Høringssvar fra Skolen ved Sundet (SvS), Amager Høringssvar fra Skolen ved Sundet (SvS), Amager Skolebestyrelsen på Skolen ved Sundet forventer, at en sammenlægning af de nuværende fritidstilbud til skolens børn vil blive en realitet som følge af de

Læs mere

Udgave 26. februar 2015. 1.0 Indledning

Udgave 26. februar 2015. 1.0 Indledning Børne- og familiepolitikken 2015 2018 2014090062EB Udgave 26. februar 2015 1.0 Indledning Børne- og familiepolitikken 2015-2018 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

De 7 Netværk 2014-15

De 7 Netværk 2014-15 Skole Samspil skole & fritid SSP Koordinering Ungdomsskole Samle fagligheder UU Understøtte uddannelsesparathed Ungdomsklub Trivsel, personlig og social udvikling Børn og unge Læring og trivsel Netværksklubber

Læs mere

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 stre Forældrefolder Østre Åvang Søndermark Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 vang øndermark Rønneskolen Rønneskolen Indhold Visioner og værdier... side 04 Inklusion... side 06 Trivsel og tryghed...

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen 1. Indledning Da vores nuværende viceskoleleder har søgt nye udfordringer, er stillingen som viceskoleleder ledig til besættelse snarest muligt.

Læs mere

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 1 Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning Center for Børn & Kultur 2 Indhold Velkommen i skole!... 3 Hvornår skal mit barn i skole?... 4 Den røde tråd fra daginstitution

Læs mere

Hvem er vi? Ca. 1050 elever Mellem 3 og 6 spor Vores forskellige huse en lille skole i den store skole De fysiske rammer

Hvem er vi? Ca. 1050 elever Mellem 3 og 6 spor Vores forskellige huse en lille skole i den store skole De fysiske rammer Præsentation Hvem er vi? Ca. 1050 elever Mellem 3 og 6 spor Vores forskellige huse en lille skole i den store skole De fysiske rammer Visionen Antvorskov Skole er en anerkendende og inkluderende virksomhed,

Læs mere

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80 Børneudvalget Børneudvalget varetager forvaltningen af kommunens undervisningsmæssige, pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige opgaver for børn og unge, herunder dagpleje, vuggestuer, børnehaver, daginstitutioner,

Læs mere

Ud fra status at fortsætte 2013/2014 med fokus på diverse områder for at bevæge os med små skridt men styrkede fælles skridt frem mod 2014/2015.

Ud fra status at fortsætte 2013/2014 med fokus på diverse områder for at bevæge os med små skridt men styrkede fælles skridt frem mod 2014/2015. Læringsledelse Overordnet for Læringsledelse: At løfte skolen inden for de tre hovedområder: 1. at udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan, 2. at mindske betydningen af social baggrund i

Læs mere

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Sagsnummer: 480-2014-97805 Dokumentnummer: 480-2015-1021 Afdeling: Skole og Dagtilbud Udarbejdet af: Hanne Vogelius Indhold Forord... 2 Indledning...

Læs mere

Kvalitetsrapport 2010

Kvalitetsrapport 2010 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 20 Skoleåret 2009- Delrapport fra Sdr. Bjert Centralskole ved Lars Andersen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Vi har altid opmærksomheden

Læs mere