ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S"

Transkript

1 ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S Skandia oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger i kroner og Årlige omkostninger i procent, og viser de samlede omkostninger, hver enkelt kunde har betalt for at have sin pensionsordning i Skandia. Skandia ønsker at vise kunderne alle de omkostninger, der er forbundet med at have en pensionsordning. I enkelte tilfælde er det ikke muligt at indhente alle oplysninger om omkostninger fra tredjepart. I disse tilfælde anvendes de foruddefinerede satser, som fremgår af branchehenstillingen. De oplyste ÅOK og ÅOP tal, er beregnet på baggrund af henstillingen fra brancheforeningen Forsikring & Pension. Læs om den fælles branchestandard på forsikringogpension.dk. I denne beskrivelse er der redegjort for den anvendte metode i Skandia Link Livsforsikring A/S.

2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Omkostningsbegreber Samlede administrationsomkostninger Samlede investeringsomkostninger Investeringsomkostninger i danske fonde Investeringsomkostninger i udenlandske fonde Periodeforskydning ved opgørelse af ÅOP for fonde Betaling for sikkerhed Mægleromkostninger ÅOK for bestande, hvor ÅOK ikke er relevant ÅOK for kunder der har forladt selskabet Metodebeskrivelse og afstemning Metodebeskrivelse for markedsrenteprodukter Metodebeskrivelse for gennemsnitsrente Afstemning Erklæringer Erklæring fra Skandia Erklæring om beregning af ÅOK og ÅOP... 14

3 1 Omkostningsbegreber I henstillingen fra Forsikring & Pension arbejdes der med fire overordnede omkostningsbegreber. Samlede administrationsomkostninger Samlede investeringsomkostninger Betaling for sikkerhed (risikoforrentning og garantibetaling) Mægleromkostninger (omkostninger til ekstern rådgiver) 2 Samlede administrationsomkostninger De samlede administrationsomkostninger omfatter udgifter til administration, samt løbende service og rådgivning. Omkostningerne bliver trukket direkte i kundernes indbetalinger, indskud, overførsler, eller i opsparingen. Desuden indgår administrationsomkostninger vedrørende tilknyttede forsikringer som fx: Syge og ulykkeforsikring (SUL) Sundhedsforsikring, der er en integreret del af kundens pensionsordning Gruppelivsforsikring 3 Samlede investeringsomkostninger Fælles for investeringsomkostningerne er, at de er trukket fra i det afkast eller den depotrente kunderne får. Omkostningerne dækker udgifter til investering og forvaltning af kundernes pensionsopsparinger. Det gælder både udgifter til Skandia og til eksterne forvaltere. En del af investeringsomkostningerne fremgår direkte af selskabets regnskab, mens den del, der vedrører de underliggende aktiver, der investeres i fonde, opgøres på baggrund af oplysninger fra de pågældende kapitalforvaltere eller de foruddefinerede satser. 3.1 Investeringsomkostninger i danske fonde Investeringsomkostninger for fonde er opgjort med udgangspunkt i fondenes officielle omkostningstal ÅOP. Danske investeringsforeninger opgør ÅOP en gang årligt i forbindelse med foreningernes aflæggelse af årsregnskaber. ÅOP tallene er offentligt tilgængelige på InvesteringsForeningsRådets hjemmeside: ÅOP for danske fonde består af følgende: *Total Expense Ratio (TER) **Emissionstillæg og indløsningsfradrag (Der medtages 1/7 del af fondens maksimale emissionstillæg og indløsningsfradrag, da det antages, at fonden ejes i 7 år) ***Direkte omkostninger i forbindelse med porteføljepleje.

4 *TER omfatter beholdningsprovision, som er honorering af distributionskanaler, honorar for investeringsrådgivning/porteføljeforvaltning, gebyr til depotselskab og udgifter til administration (som fx løn, husleje m.m.). **Skandia regner ikke emissionstillæg eller indløsningsfradrag med i fondenes ÅOP, da kunderne i Skandia ikke betaler disse omkostninger. ***Fondens direkte omkostninger omfatter kurtage, eventuelle handelsafgifter og skatter, men ikke indirekte omkostninger, hvor disse er en del af den handlede kurs kursspreads. 3.2 Investeringsomkostninger i udenlandske fonde Udenlandske fonde er ikke omfattet af samme regler som danske fonde, og der stilles fx ikke krav om, at de skal beregne og offentliggøre ÅOP tal. Derfor har Forsikring & Pension henstillet til, at pensionsselskaberne beregner ÅOP for udenlandske fonde, som summen af den enkelte investeringsfonds TER, som fremgår af fondenes regnskaber, tillagt fondens direkte omkostninger i forbindelse med porteføljepleje. Hvis det ikke er muligt, at få oplyst størrelsen af en fonds direkte omkostninger for porteføljepleje, skal selskaberne ifølge henstillingen fra Forsikring & Pension anvende et omkostningstillæg jævnfør nedenstående skemaer: T.E.R.-tillæg for udenlandske investeringsforeninger, obligationer, bp. Aktivt forvaltede Passivt forvaltede Udviklede Ikke-udviklede Udviklede Ikke-udviklede 3 bp. 11 bp. 1 bp. 0 bp. T.E.R.-tillæg for udenlandske investeringsforeninger, aktier, bp. Aktivt forvaltede Passivt forvaltede Udviklede Ikke-udviklede Udviklede Ikke-udviklede 14 bp. 31 bp. 7 bp. 14 bp. Fondens direkte omkostninger omfatter kurtage, eventuelle handelsafgifter og skatter, men ikke indirekte omkostninger, hvor disse er en del af den handlede kurs kursspreads. 3.3 Periodeforskydning ved opgørelse af ÅOP for fonde Ved opgørelsen af kundernes samlede ÅOK og ÅOP, anvendes de underliggende fondes senest offentliggjorte investeringsomkostninger på beregningstidspunktet. Det betyder i praksis, at det er forrige års ÅOP for danske fonde, henholdsvis TER for udenlandske fonde, der anvendes, da fondene typisk ikke har aflagt regnskaber eller offentliggjort nye ÅOP/TER satser, når beregningen af kundernes samlede ÅOK og ÅOP finder sted. 4 Betaling for sikkerhed Skandia Link Livsforsikring A/S administrerer både gennemsnitrente og markedsrenteprodukter. Markedsrenteprodukterne, Skandia tilbyder kunderne, er:

5 1. Skandia Link 2. Skandia Match 3. Skandia Basic 4. Skandia Safe I Skandia Link, Skandia Match og Skandia Basic er der ikke nogen form for garanti, hvorfor kunderne heller ikke betaler for dette. Skandia Safe er et opsparingsprodukt, der giver sikkerhed for at få udbetalt et minimumsbeløb på det aftalte pensionstidspunkt. Uanset hvordan de finansielle markeder udvikler sig, bliver de penge, der indbetales til opsparingen, som minimum udbetalt igen. Sikkerheden gælder nettoindbetalingerne, efter Skandia har trukket omkostninger, betaling for sikkerhed, udgifter til dækninger samt evt. arbejdsmarkedsbidrag og før skat. Skandia har mulighed for at opkræve betaling for denne sikkerhed, men har jævnfør anmeldelse til Finanstilsynet, ikke gjort det i kalenderåret Hvis Skandia på et tidspunkt beslutter at opkræve betaling for sikkerheden i Skandia Safe, vil udgiften i så fald indgå i opgørelsen af ÅOP og ÅOK. For Bonuspension, der er gennemsnitsrente bestanden, betales der ikke for ydelsesgaranti, jævnfør anmeldelse til Finanstilsynet. Tidligere var der betaling for garantien, der blev trukket direkte på den enkelte kundes ordning i løbet af året. I tilfældet af der har været noget tilbageløb for denne betaling, vil det indgå i opgørelsen af ÅOK, da det vil fremgå direkte på den enkelte kundes ordning. Yderligere for Bonuspension indgår udgifter til risikoforrentning i opgørelsen af ÅOK med en sats beregnet ud fra det, der faktisk er trukket af overskuddet på det realiserede resultat i rentegruppen. Herudover indgår den del af nedbringelse af skyggekontoen, der vedrører tidligere års ikke opnået risikoforrentning og forrentning heraf. 5 Mægleromkostninger Omkostninger til mægler og/eller uafhængig rådgiver omfatter omkostninger for rådgivning i forbindelse med oprettelse samt løbende service. Disse omkostninger trækkes direkte i kundernes indbetalinger, indskud, overførsler, eller i opsparingen. 6 ÅOK for bestande, hvor ÅOK ikke er relevant Omkostninger der er forbundet med hensættelser til invalideudbetalinger i oplyses ikke til kunderne. Det drejer sig om risikoforrentning, betaling for garanti og investeringsomkostninger. Summen af de omkostninger udgør post 1C i afstemningsskemaet. 7 ÅOK for kunder der har forladt selskabet ÅOK for kunder der har forladt selskabet er beregnet forholdsmæssigt ud fra de udbetalte beløb, under antagelse af at alle kunder har genkøbt midt i året, og omkostningerne fordeler sig ligeligt over året.

6 8 Metodebeskrivelse og afstemning 8.1 Metodebeskrivelse for markedsrenteprodukter Omkostningselement Metode/kilde Fordelingsnøgle De samlede administrationsomkostninger Omkostnings- og risikoresultat De samlede investeringsomkostninger De samlede administrationsomkostninger udgør summen af de gebyrer, der trækkes direkte på hver enkelt kundes ordning, og de omkostninger, der vedrører sundhedsforsikring og gruppelivsforsikring. De gebyrer, der trækkes direkte på den enkelte kundes ordning, fremgår af såvel selskabets systemer, som af den detaljerede årlige oversigt kunderne kan finde på Mit Skandia. De omkostninger der vedrører den del af kundernes indbetalinger, der anvendes til sundhedsforsikring og gruppelivsforsikring findes i henholdsvis det interne regnskab for Skandia Lifeline, Mølholms årsregnskab for 2012 og Forenede Gruppelivs regnskab. Ej relevant da der er tale om markedsrenteprodukt De samlede investeringsomkostninger udgøres dels af de omkostninger, som fremgår af årsregnskabet for Skandia Link Livsforsikring A/S, under regnskabsposten Administrationsomkostninger i forbindelse med investeringsvirksomhed, og dels af de indirekte investeringsomkostninger, der er forbundet med investeringer i fonde, værdipapirer og lignende. Skandia Link har hverken internt administrerede aktier eller obligationer, men benytter sig udelukkende af eksterne fonde. Specifikt opgør Skandia investeringsomkostninger for følgende tre aktivkategorier: Gebyrerne, der trækkes direkte, fordeles og posteres på hver enkelt kundes ordning løbende gennem året. For kunder der forlader selskabet i året, udgør de månedlige fordelte gebyrer de endelige omkostninger for perioden. Omkostningerne vedrørende sundhedsforsikring og gruppeliv, fordeles til de kunder, der rent faktisk har haft en eller flere af de pågældende forsikringer i året. Fordelingen sker ud fra størrelsen af den præmie der er betalt til de pågældende dækninger. Investeringsomkostningerne fra regnskabet fordeles på kunderne efter deres gennemsnitlige årlige depot = (½ x primo depot) + (½ x ultimo depot). Investeringsomkostningerne i fonde og sammensatte porteføljer fordeles på baggrund af kundernes faktiske daglige beholdning i den enkelte fond. Eksternt administrerede

7 aktiefonde Eksternt administrerede obligationsfonde Hedgefonde For alle tre kategorier opgøres omkostningerne efter nedenstående metode: For danske investeringsforeninger (fonde) anvender Skandia det officielle ÅOP fra de pågældende fondes seneste regnskab, med de tilpasninger, som er beskrevet ovenfor i afsnittet "Samlede investeringsomkostninger". For udenlandske fonde anvender Skandia i stedet fondenes TER (Total Expense Ratio). I TER er kurtagebetaling imidlertid ikke inkluderet, og derfor indhenter Skandia selv de faktiske kurtageomkostninger hos de udenlandske fondsforvaltere. I enkelte tilfælde kan eller vil en udenlandsk forvalter ikke oplyse kurtageomkostningerne, så her anvendes de prædefinerede satser fra F&P. Skandia har desuden selv ansvaret for at beregne ÅOP på alle sine sammensatte porteføljer og markedsrenteprodukter, hvilket sker efter samme metode som ovenfor. Risikoforrentning til al basiskapital Garantibetaling Mægleromkostninger Ikke relevant, markedsrente bestanden har ikke tilknyttet ansvarlig lånekapital. For produktet Skandia Safe, er der mulighed for at opkræve betaling for garanti. Satsen er 0 % for 2014, og der blev således ikke opkrævet noget. Mægleromkostninger udgør de omkostninger til aftalt vederlag for rådgivning og service, der månedligt trækkes direkte på hver enkelt kundes ordning. Mægleromkostninger fordeles og posteres på hver enkelt kundes ordning i løbet af året. Det samlede beløb fremgår også af den detaljerede årlige oversigt, som kunderne kan finde på Mit Skandia. 8.2 Metodebeskrivelse for gennemsnitsrente

8 Omkostningselement Metode/kilde Fordelingsnøgle De samlede administrationsomkostninger De samlede administrationsomkostninger udgør summen af de gebyrer, der trækkes direkte på hver enkelt kundes ordning, og de omkostninger, der vedrører sundhedsforsikring, syge- og ulykkesforsikring samt gruppelivsforsikring. De gebyrer, der trækkes direkte på den enkelte kundes ordning, fremgår af såvel selskabets systemer, som af den detaljerede årlige oversigt kunderne kan finde på Mit Skandia. De omkostninger, der vedrører den del af kundernes indbetalinger, der anvendes til sundhedsforsikring og gruppelivsforsikring, findes i henholdsvis det interne regnskab for Skandia Lifeline, Mølholms årsregnskab for 2012 og Forenede Gruppelivs regnskab. For syge- og ulykkesforsikringer kommer oplysningen fra note 9 i årsregnskabet for Skandia Link Livsforsikring A/S. Gebyrerne, der trækkes direkte, fordeles og posteres på hver enkelt kundes ordning løbende gennem året. For kunder der forlader selskabet i året, udgør de månedlige fordelte gebyrer de endelige omkostninger for perioden. Omkostningerne vedrørende sundhedsforsikring, syge-, ulykkesforsikring og gruppelivsforsikring, fordeles til de kunder, der rent faktisk har haft en eller flere af de pågældende forsikringer i året. Fordelingen sker ud fra størrelsen af den præmie der er betalt til de pågældende dækninger. Omkostnings- og risikoresultat De samlede investeringsomkostninger Gennemsnitsrentebestanden følger kontributionsbekendtgørelsen og skal således ikke medtage omkostnings- og risikoresultatet. De samlede investeringsomkostninger udgør dels de omkostninger, som fremgår af årsregnskabet for Skandia Link Livsforsikring A/S, under regnskabsposten Administrationsomkostninger i forbindelse med investeringsvirksomhed, og dels de indirekte omkostninger, der er forbundet med investeringer i fonde, værdipapirer og lignende. Specifikt opgør Skandia investeringsomkostninger for følgende fem aktivkategorier: Direkte investeringsomkostninger fordeles sammen med indirekte investeringsomkostninger ud på kunderne efter deres gennemsnitlige årlige depot = (½ x primo depot) + (½ x ultimo depot). Internt administrerede obligationer Eksternt administrerede obligationsfonde Eksternt administrerede aktiefonde Hedge fonde Omkostninger fra afledte finansielle instrumenter

9 Risikoforrentning til al basiskapital Internt administrerede obligationer: For internt administrerede obligationer dækkes omkostningerne af de omkostninger Skandia betaler Skandia Asset Management Fondsmæglerselskab A/S. Omkostningerne dækker forvaltning af aktiverne, herunder depotgebyrer, løn, lokaleomkostninger m.m. Eksternt administrerede obligations- og aktiefonde samt hedgefonde: For danske investeringsforeninger (fonde) anvender Skandia det officielle ÅOP fra de pågældende fondes seneste regnskab, med de tilpasninger, som er beskrevet ovenfor i afsnittet "Samlede investeringsomkostninger". For udenlandske fonde anvender Skandia i stedet fondenes TER (Total Expense Ratio). I TER er kurtagebetaling imidlertid ikke inkluderet, og derfor indhenter Skandia selv de faktiske kurtageomkostninger hos de udenlandske fondsforvaltere. I enkelte tilfælde kan eller vil en udenlandsk forvalter ikke oplyse kurtageomkostningerne, så her anvendes de prædefinerede satser fra F&P. Skandias har desuden selv ansvaret for at beregne ÅOP på alle sine sammensatte porteføljer og markedsrenteprodukter, hvilket sker efter samme metode som ovenfor. Afledte finansielle instrumenter: Omkostninger fra afledte finansielle instrumenter dækker over kurtage på handel med aktiederivater. Når Skandia handler et aktiederivat betaler vi et beløb per styk vi handler, til at dække brokerens omkostninger. Omkostningerne fremgår af handelsnotaerne fra brokeren og registreres per handel i porteføljesystemet. Omkostninger til risikoforrentning følger de regler, som selskabet har anmeldt til Finanstilsynet. Oplysningerne for året findes i note 21 i årsregnskabet for Skandia Link Livsforsikring A/S. Her findes egenkapitalens størrelse, samt risikoforrentningen i procent af egenkapitalen. Opgørelse af risikoforretningen er foretaget i overensstemmelse med selskabets Risikoforrentningen og forrentningen af den ansvarlige kapital fordeles ud på kunderne efter deres gennemsnitlige årlige depot = (½ x primo depot) + (½ x ultimo depot).

10 anmeldelse til Finanstilsynet. Risikoforrentningen indgår i ÅOK med den sats, der er realiseret. Den resterende del er overført til skyggekontoen, som ved overførsel til basiskapital vil indgå i omkostninger i det år det foregår. Selskabet har opdelt den samlede skyggekonto for gennemsnitsrentebestanden i hvad der tilhører utilstrækkeligt risikoforrentning og forretning heraf i de historiske år. Opdeling er baseret på regnskabsopgørelser tilbage til Herefter er det antaget ved negativt resultatbidraget til skyggekontoen (pga. et positivt realiseret resultat) at al risikoforrentning blev realiseret, ved positiv resultatbidrag antages forskellen mellem kravet for risikoforrentning og resultatbidraget, dog kun hvis det er positivt. Forrentning af dette er regnet forholdsmæssigt i forhold til renten af skyggekontoen de givne år. Kravet til risikoforrentning der er anmeldt til Finanstilsynet er indtil år 2007 estimeret ud fra udviklingen de tidligere år. I 2014 har der været nedskrivning af skyggekonti som følge af genkøb, dette er ikke en indtægt til egenkapitalen og bidrager derfor ikke til at dække utilstrækkelig risikoforrentning. Derimod hvis der havde været et positivt resultatbidrag, ville dette have ført til at noget af den historiske utilstrækkelige risikoforrentning blev overført til basiskapitalen, som ville påvirke i ÅOK. Garantibetaling Gennemsnitsrentebestanden har ansvarlig lånekapital der udgør 70 MDKK. Forrentningen af denne er regnet ved brug af nøgletal 17 (N17). Der er ikke særlige bonushensættelser relateret til gennemsnitsrentebestanden. Garantibetaling følger de regler, som selskabet har anmeldt til Finanstilsynet. Satsen er anmeldt til 0. Posten udgør derfor kun tilbageløb fra tidligere år. Beløbet er fordelt på hver enkelt kundes ordning. Betaling for garanti fordeles og posteres på hver enkelt kundes ordning i løbet af året. Det samlede beløb fremgår også af den detaljerede årlige oversigt, som kunderne kan

11 Summen af posten Betaling for garanti, udgør optælling af de månedlige træk på kundernes ordning. finde på Mit Skandia. Mægleromkostninger Mægleromkostninger udgør de omkostninger til aftalt vederlag, der månedligt trækkes direkte på hver enkelt kundes ordning. Mægleromkostninger fordeles og posteres på hver enkelt kundes ordning i løbet af året. Det samlede beløb fremgår også af den detaljerede årlige oversigt, som kunderne kan finde på Mit Skandia.

12 8.3 Afstemning Nr. TDKK 1A Summen af ÅOK oplyst til kunderne B Summen af ÅOK fordelt på kunder, der har forladt selskabet C Summen af ÅOK for bestande, hvor ÅOK ikke er relevant D Summen af endnu ikke oplyst ÅOK 1 Summen af ÅOK til kunderne TDKK Omkostningspost Gennemsnitsrente Markedsrente Sum 2 Administrations- og erhvervelsesomkostninger, jf. resultatopgørelsen Leje af domicilejendom 4 Mægleromkostninger Forsikringsmæssige driftsomkostninger i datterselskaber 6 Administrationsomkostninger hos eksterne leverandører af forsikringsydelser Administrations- og erhvervelsesomkostninger forbundet med SUL-forsikringer, jf. regnskabet Over-/underskud på administrations- og erhvervelsesomkostninger, som dækkes af basiskapitalen Investeringsomkostninger, jf. resultatopgørelsen Indirekte investeringsomkostninger i fonde, datterselskaber, investeringsforeninger mv Over-/underskud på investeringsomkostninger, som dækkes af basiskapitalen 12 Investeringsomkostninger forbundet med basiskapitalen Risikoforrentning inkl. udligning af skyggekonti Garantibetalinger Omkostnings- og risikoresultat Øvrige omkostninger, der kan specificeres 17 I alt Forskel mellem 1 og

13

14 9.2 Erklæring om beregning af ÅOK og ÅOP Til ledelsen i Skandia Link Livsforsikring A/S Vi har i overensstemmelse med Forsikring & Pensions henstilling i LP-information 49/14 foretaget en gennemgang af metodebeskrivelse, afstemningsskema og beregning af omkostningselementer ved opgørelse af ÅOK (årlige omkostninger i kroner) og ÅOP (årlige omkostninger i procent) for Skandia Link Livsforsikring A/S for Ledelsen har ansvaret for, at metodebeskrivelsen, afstemningsskemaet samt beregning og fordeling af omkostningselementer ved opgørelsen af ÅOK og ÅOP er udarbejdet i overensstemmelse med LPinformation 49/14. Vores ansvar er på baggrund af vores gennemgang alene at udtrykke en konklusion om, hvorvidt selskabets beregning af omkostningselementer ved opgørelse af ÅOK og ÅOP er foretaget i overensstemmelse med den udarbejdede metodebeskrivelse og selskabets øvrige registreringer. Selskabets metodebeskrivelse og afstemningsskema er dateret den 23. april Det udførte arbejde Vi har udført vores arbejde i overensstemmelse med den internationale standard om andre erklæringsopgaver med sikkerhed og yderligere krav ifølge dansk revisorlovgivning samt i overensstemmelse med vejledningen i LP-information 49/14 fra Forsikring & Pension med henblik på at opnå begrænset sikkerhed for, at selskabets beregning af omkostningselementer ved opgørelse af ÅOK og ÅOP er foretaget i overensstemmelse med den udarbejdede metodebeskrivelse og selskabets øvrige registreringer. Det udførte arbejde er foretaget ved hjælp af begrænsede stikprøver, interviews og proceduregennemgang, og vi har herunder påset, om selskabet beregner omkostningselementerne, herunder ÅOK og ÅOP, på den måde, som selskabet har beskrevet i metodebeskrivelsen, der er overensstemmelse mellem de oplysninger, som fremgår af afstemningsskemaet, og årsregnskabet for 2014 samt selskabets øvrige registreringer, de metodemæssige valg, som selskabet har redegjort for i metodebeskrivelsen, er anvendt i afstemningsskemaet, selskabet har udarbejdet en afstemning af, at samtlige opgjorte omkostninger er fordelt på selskabets kunder, samt at selskabet har godtgjort, at det ÅOK og ÅOP, som den enkelte kunde oplyses om, svarer til de omkostninger, som selskabet beregningsmæssigt har pålignet kunden. Det udførte arbejde har ikke omfattet: Kontrol af fordelingen af de opgjorte omkostninger mellem de enkelte kunder samt den enkelte kundes oplysninger om ÅOK og ÅOP.

15

ÅOK og ÅOP i Skandia. Skandia Link Livsforsikring A/S

ÅOK og ÅOP i Skandia. Skandia Link Livsforsikring A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Skandia Link Livsforsikring A/S Skandia oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger i kroner og Årlige

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Skandia Livsforsikring A A/S

ÅOK og ÅOP i Skandia Livsforsikring A A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Livsforsikring A A/S Skandia oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger i kroner og Årlige omkostninger

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Skandia. Skandia Link Livsforsikring A/S

ÅOK og ÅOP i Skandia. Skandia Link Livsforsikring A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Skandia Link Livsforsikring A/S Skandia oplyser de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger i kroner og Årlige omkostninger

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S

ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S Klassifikation Side Åben 1/13 Dato 23. maj 2018 ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S Skandia Link Livsforsikring A/S (Skandia) oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik.

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S

ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S Skandia oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger i kroner og Årlige omkostninger

Læs mere

Skandia Livsforsikringsselskab A/S og Skandia Livsforsikringsselskab A A/S

Skandia Livsforsikringsselskab A/S og Skandia Livsforsikringsselskab A A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Skandia Livsforsikringsselskab A/S og Skandia Livsforsikringsselskab A A/S Skandia oplyser de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S

ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S Norli Pension Livsforsikring A/S, der i det efterfølgende kort skrives Norli Pension, oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik.

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S For Bonuspensionbestanden / Norli B

ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S For Bonuspensionbestanden / Norli B ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S For Bonuspensionbestanden / Norli B Norli Pension Livsforsikring A/S (efterfølgende Norli Pension), oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes

Læs mere

ÅOK g ÅOF i Norfli Fe&isioin) Livsforsikring A/S

ÅOK g ÅOF i Norfli Fe&isioin) Livsforsikring A/S DDRLI ÅOK g ÅOF i Norfli Fe&isioin) Livsforsikring A/S Norli Pension Livsforsikring A/S, der i det efterfølgende kort skrives Norli Pension, oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S

ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S Klassifikation Åben 1/13 Dato 28. maj 2019 ÅOK og ÅOP i Skandia Link Livsforsikring A/S På kundeportalen Mit Skandia udstiller Skandia Link Livsforsikring A/S (Skandia) de årlige nøgletal ÅOK og ÅOP. ÅOK

Læs mere

PENSIONSKASSEN FOR FARMAKONOMER. Metodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP

PENSIONSKASSEN FOR FARMAKONOMER. Metodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2013 Indholdsfortegnelse Side Indledning Indledning 2 Metodebeskrivelse Metodebeskrivelsen, den kvalitative del. 3 Afstemningsskemaet, den kvantitative del

Læs mere

PENSIONSKASSEN FOR FARMAKONOMER. Metodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP

PENSIONSKASSEN FOR FARMAKONOMER. Metodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2014 Indholdsfortegnelse Side Indledning Indledning 2 Metodebeskrivelse Metodebeskrivelsen, den kvalitative del. 3 Afstemningsskemaet, 5 Erklæringer Pensionskassens

Læs mere

SEB PENSION. ÅOP og ÅOK. Metodebeskrivelse 2013

SEB PENSION. ÅOP og ÅOK. Metodebeskrivelse 2013 SEB PENSION ÅOP og ÅOK Metodebeskrivelse 2013 28. maj 2014 Indholdsfortegnelse side 1 Indledning og overblik 3 2 Metodebeskrivelse i henhold til henstilling fra Forsikring & Pension 4 3 Afstemningsskema

Læs mere

ÅOK viser de samlede omkostninger i kroner, og ÅOP viser omkostningerne i procent af medlemmets pensionsopsparing ved årets udgang.

ÅOK viser de samlede omkostninger i kroner, og ÅOP viser omkostningerne i procent af medlemmets pensionsopsparing ved årets udgang. ÅOK & ÅOP 2016 Dato: Marts 2017 Afsender: Industriens Pensionsforsikring A/S Indhold Indledning... 1 Metodebeskrivelse... 2 Afstemningsskema... 6 Selskabets erklæring... 7 Den uafhængige revisors erklæring

Læs mere

Metodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP

Metodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2017 Tuborg Boulevard 3, 2900 Hellerup CVR nr. 10 49 68 37 Indholdsfortegnelse Side Indledning Indledning 2 Metodebeskrivelse Metodebeskrivelsen, den kvalitative

Læs mere

ÅOK viser de samlede omkostninger i kroner, og ÅOP viser omkostningerne i procent af kundens pensionsopsparing ved årets udgang.

ÅOK viser de samlede omkostninger i kroner, og ÅOP viser omkostningerne i procent af kundens pensionsopsparing ved årets udgang. ÅOK & ÅOP 2015 Dato: Marts 2016 Afsender: Industriens Pensionsforsikring Indhold Indledning... 1 Metodebeskrivelse... 2 Afstemningsskema... 6 Selskabets erklæring... 7 Den uafhængige revisors erklæring

Læs mere

PENSIONSKASSEN FOR JORDBRUGSAKADEMIKERE & DYRLÆGER, CVR.NR ÅOP og ÅOK 2017

PENSIONSKASSEN FOR JORDBRUGSAKADEMIKERE & DYRLÆGER, CVR.NR ÅOP og ÅOK 2017 PENSIONSKASSEN FOR JORDBRUGSAKADEMIKERE & DYRLÆGER, CVR.NR. 30 18 60 28 ÅOP og ÅOK 2017 1 Indledning... 3 Nøgletallene ÅOK og ÅOP... 3 Metodebeskrivelse... 4 Afstemningsskema tal fra halvårsregnskab...

Læs mere

ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort

ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort Metodebeskrivelse og afstemning, ledelses- og revisionserklæring for Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger for regnskabsåret 2016 1 Indhold Indhold...

Læs mere

ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort

ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort Metodebeskrivelse og afstemning, ledelses- og revisionserklæring for Arkitekternes Pensionskasse for regnskabsåret 2016 1 Indhold Indhold... 1 Indledning...

Læs mere

ARKITEKTERNES PENSIONSKASSE, CVR.NR ÅOP og ÅOK 2018

ARKITEKTERNES PENSIONSKASSE, CVR.NR ÅOP og ÅOK 2018 ARKITEKTERNES PENSIONSKASSE, CVR.NR. 22 07 86 15 ÅOP og ÅOK 2018 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Nøgletallene ÅOK og ÅOP... 3 Metodebeskrivelse... 4 Afstemningsskema... 7 Pensionskassens erklæring...

Læs mere

SEB PENSION. ÅOP og ÅOK. Metodebeskrivelse 2012

SEB PENSION. ÅOP og ÅOK. Metodebeskrivelse 2012 SEB PENSION ÅOP og ÅOK Metodebeskrivelse 2012 31. maj 2013 Indholdsfortegnelse side 1 Indledning og overblik 3 2 Metodebeskrivelse i henhold til henstilling fra Forsikring & Pension 4 3 Afstemningsskema

Læs mere

The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog.

The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog. Opgørelse af ÅOP og ÅOK 2018 JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE CVR.NR.: 19676889 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Metodebeskrivelse... 4 3 Afstemningsskema... 7 4 Selskabserklæring... 8 5

Læs mere

PENSIONSKASSEN FOR JORDBRUGSAKADEMIKERE & DYRLÆGER, CVR.NR ÅOP og ÅOK 2018

PENSIONSKASSEN FOR JORDBRUGSAKADEMIKERE & DYRLÆGER, CVR.NR ÅOP og ÅOK 2018 PENSIONSKASSEN FOR JORDBRUGSAKADEMIKERE & DYRLÆGER, CVR.NR. 30 18 60 28 ÅOP og ÅOK 2018 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Nøgletallene ÅOK og ÅOP... 3 Metodebeskrivelse... 4 Afstemningsskema... 7 Pensionskassens

Læs mere

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP 2014

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP 2014 Indledning For året 2010 og frem har vi beregnet og offententliggjort ÅOK og ÅOP for alle kunder med en opsparing i Alm. Brand Liv og Pension. ÅOK og ÅOP er tilgængelige for vores kunder via Mit Kundeoverblik

Læs mere

Topdanmark Link Livsforsikring A/S ÅOK ÅOP Metodebeskrivelse.

Topdanmark Link Livsforsikring A/S ÅOK ÅOP Metodebeskrivelse. Topdanmark Link Livsforsikring A/S ÅOK ÅOP Metodebeskrivelse. CVR-nr. 26 18 83 85 Kvalitativ metodebeskrivelse - Topdanmark Link Livsforsikring A/S Onsdag d. 30-05-2012. Kvalitativ metodebeskrivelse Omkostningselement

Læs mere

Indhold. Indledning. Indledning 1. Metodebeskrivelsen. Metodebeskrivelse 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer

Indhold. Indledning. Indledning 1. Metodebeskrivelsen. Metodebeskrivelse 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2013 Indhold Indledning Indledning 1 Metodebeskrivelsen Metodebeskrivelse 2 Afstemningsskema 5 Erklæringer Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors

Læs mere

Indledning... 3 Nøgletallene ÅOK og ÅOP... 4 Metodebeskrivelse... 4 Selskabserklæring... 9 Den uafhængige revisors erklæring om beregning af ÅOK og

Indledning... 3 Nøgletallene ÅOK og ÅOP... 4 Metodebeskrivelse... 4 Selskabserklæring... 9 Den uafhængige revisors erklæring om beregning af ÅOK og 1 Indledning... 3 Nøgletallene ÅOK og ÅOP... 4 Metodebeskrivelse... 4 Selskabserklæring... 9 Den uafhængige revisors erklæring om beregning af ÅOK og ÅOP... 10 2 Indledning For at sikre åbenhed og gennemsigtighed

Læs mere

ÅOK og ÅOP Side 1

ÅOK og ÅOP Side 1 ÅOK og ÅOP 2018 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Metodebeskrivelse...3 3. Afstemningsskema...7 4. Selskabserklæring vedrørende ÅOK og ÅOK... 8 5. Den uafhængige revisors erklæring om beregning

Læs mere

Indhold. Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer. Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors erklæring 7

Indhold. Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer. Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors erklæring 7 Opgørelse af ÅOK og ÅOP 2016 Indhold Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2 Afstemningsskema 5 Erklæringer Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors erklæring 7 Side 1/8 Metodebeskrivelse

Læs mere

ÅOK & ÅOP, brancheprincip

ÅOK & ÅOP, brancheprincip ÅOK & ÅOP, brancheprincip 2017 Metodebeskrivelse og afstemning, ledelses- og revisionserklæring for MP Pension Pensionskassen for Magistre & Psykologer for regnskabsåret 2017 Indhold Dette dokument beskriver

Læs mere

The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog.

The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog. The quick brown fox jumps over a lazy dog. Opgørelse af ÅOP og ÅOK 2017 JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE CVR.NR.: 19676889 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Metodebeskrivelse... 4 3 Afstemningsskema... 7 4 Selskabserklæring... 8 5

Læs mere

Skandia Livsforsikring A/S og Skandia Livsforsikring A A/S

Skandia Livsforsikring A/S og Skandia Livsforsikring A A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Skandia Livsforsikring A/S og Skandia Livsforsikring A A/S Skandia oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger

Læs mere

Skandia Link Livsforsikringsselskab A/S

Skandia Link Livsforsikringsselskab A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Skandia Link Livsforsikringsselskab A/S Skandia oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger i kroner og

Læs mere

Topdanmark Livsforsikring A/S ÅOK ÅOP Metodebeskrivelse.

Topdanmark Livsforsikring A/S ÅOK ÅOP Metodebeskrivelse. Topdanmark Livsforsikring A/S ÅOK ÅOP Metodebeskrivelse. CVR-nr. 19 62 50 87 Kvalitativ metodebeskrivelse - Topdanmark Livsforsikring A/S Onsdag d. 30-05-2012. Kvalitativ metodebeskrivelse Omkostningselement

Læs mere

Skandia Livsforsikringsselskab A/S og Skandia Livsforsikringsselskab A A/S

Skandia Livsforsikringsselskab A/S og Skandia Livsforsikringsselskab A A/S ÅOK og ÅOP i Skandia Skandia Livsforsikringsselskab A/S og Skandia Livsforsikringsselskab A A/S Skandia oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står

Læs mere

Indhold. Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer. Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors erklæring 7

Indhold. Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer. Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors erklæring 7 Opgørelse af ÅOK og ÅOP 2017 Indhold Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2 Afstemningsskema 5 Erklæringer Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors erklæring 7 Side 1/8 Metodebeskrivelse

Læs mere

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S. pka. Sammen giver vi mere tilbage

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S. pka. Sammen giver vi mere tilbage Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for pka Sammen giver vi mere tilbage Tuborg Boulevard 3, 2900 Hellerup - CVR nr. 16 37 61 91 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Metodebeskrivelse...3 3 Uddybende

Læs mere

SEB PENSION. ÅOP og ÅOK 2017

SEB PENSION. ÅOP og ÅOK 2017 SEB PENSION ÅOP og ÅOK 2017 24. maj 2018 Indholdsfortegnelse side Indledning og overblik 3 Metodebeskrivelse i henhold til henstilling fra Forsikring & Pension 4 Afstemningsskema i henhold til henstilling

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse 2011. Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse 2011. Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2011 Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 15. marts 2012 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger...

Læs mere

ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S

ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S ÅOK og ÅOP i Norli Pension Livsforsikring A/S Norli oplyser hvert år de to nøgletal ÅOK og ÅOP på kundernes årlige pensionsoverblik. ÅOK og ÅOP står for Årlige omkostninger i kroner og Årlige omkostninger

Læs mere

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2018 for PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2018 for PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2018 for Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Metodebeskrivelse... 3 3 Uddybende kommentarer til metodebeskrivelse...7 4 Afstemningsskema...8 5 Bemærkninger til

Læs mere

Indledning. Indledning 1. Metodebeskrivelsen. Metodebeskrivelse 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer

Indledning. Indledning 1. Metodebeskrivelsen. Metodebeskrivelse 2 Afstemningsskema 5. Erklæringer Metodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2015 Indledning Indledning 1 Metodebeskrivelsen Metodebeskrivelse 2 Afstemningsskema 5 Erklæringer Direktionens erklæring 6 Den uafhængige revisors erklæring

Læs mere

Omkostninger. - metodebeskrivelse

Omkostninger. - metodebeskrivelse Omkostninger - metodebeskrivelse Maj 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Omfattede produkter... 3 Sådan regner vi... 3 Direkte omkostninger... 4 Indirekte omkostninger... 4 Administrationsomkostninger

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse 2013. Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse 2013. Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2013 Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 20. marts 2014 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger...

Læs mere

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og Kontorpersonale. pka

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og Kontorpersonale. pka Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og Kontorpersonale pka Sammen giver vi mere tilbage Tuborg Boulevard 3, 2900 Hellerup - CVR nr. 71 97 43

Læs mere

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for Pensionskassen for Sundhedsfaglige. pka. Sammen giver vi mere tilbage

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for Pensionskassen for Sundhedsfaglige. pka. Sammen giver vi mere tilbage Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2017 for pka Sammen giver vi mere tilbage Tuborg Boulevard 3, 2900 Hellerup - CVR nr. 71 97 35 14 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Metodebeskrivelse...3 3.

Læs mere

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2018 for Pensionskassen for Farmakonomer

Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2018 for Pensionskassen for Farmakonomer Metodebeskrivelse for ÅOK og ÅOP for 2018 for Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Metodebeskrivelse... 3 3. Uddybende kommentarer til metodebeskrivelse... 6 4. Afstemningsskema... 7 5. Bemærkninger

Læs mere

pka Metodebeskrivelse for AOK og AOP for 2013 for Pensionskassen for Lasgesekretaerer Sammen giver vi mere tilbage

pka Metodebeskrivelse for AOK og AOP for 2013 for Pensionskassen for Lasgesekretaerer Sammen giver vi mere tilbage pka Sammen giver vi mere tilbage Metodebeskrivelse for AOK og AOP for 2013 for Pensionskassen for Lasgesekretaerer Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Metodebeskrivelse 3 3. Uddybende kommentarer til

Læs mere

LP-information 84/13. Omkostningshenstilling - nu også med opdateret kapitel om omkostningsmålere

LP-information 84/13. Omkostningshenstilling - nu også med opdateret kapitel om omkostningsmålere LP-information 84/13 Omkostningshenstilling - nu også med opdateret kapitel om omkostningsmålere Resume: Hermed fremsendes en opdateret omkostningshenstilling. Denne henstilling er kun opdateret for så

Læs mere

pka Metodebeskrivelse for AOK og AOP for 2014 for PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S Sammen giver vi mere tilbage

pka Metodebeskrivelse for AOK og AOP for 2014 for PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S Sammen giver vi mere tilbage pka Sammen giver vi mere tilbage Metodebeskrivelse for AOK og AOP for 2014 for PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Metodebeskriveise 3 3 Uddybende kommentarer til metodebeskriveise

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse 2014. Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse 2014. Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2014 Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 9. april 2015 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger...

Læs mere

LP-information 52/13. Omkostningshenstilling 2013

LP-information 52/13. Omkostningshenstilling 2013 LP-information 52/13 Omkostningshenstilling 2013 20.11.2013 Resume: Hermed fremsendes en opdateret udgave af s omkostningshenstilling. Henstillingen er vedtaget af s bestyrelse den 24. oktober 2013 og

Læs mere

PENSIONSKASSEN FOR FARMAKONOMER. kodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP

PENSIONSKASSEN FOR FARMAKONOMER. kodebeskrivelse for opgørelse af. ÅOK og ÅOP kodebeskrivelse for opgørelse af ÅOK og ÅOP 2015 Indholdsfortegnelse Side Indledning Indledning 2 Metodebeskrivelse Metodebeskrivelsen, den kvalitative del. 3 Afstemningsskemaet, 5 Erklæringer Pensionskassens

Læs mere

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 3,0. LP 2,0 fra LP 3,5. LP 2,0 fra. LP 2,0 fra LP 2,0 LP 2,0 3,0. unisex. unisex 3,5 3,0 3,0.

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 3,0. LP 2,0 fra LP 3,5. LP 2,0 fra. LP 2,0 fra LP 2,0 LP 2,0 3,0. unisex. unisex 3,5 3,0 3,0. FRA MARKEDSAFKAST TIL KONTORENTE - I tabellerne vises - for hver af afdelingerne, UA og LR - hvordan det opnåede markedsafkast af investeringerne hænger sammen med den kontorente, som medlemmerne får tilskrevet

Læs mere

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 2,0. LP 2,0 fra 3,0 LP 3,5. LP 2,0 fra 3,0. LP 2,0 fra 3,5 LP 3,0 LP 2,0. LP 3,0 unisex. unisex.

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 2,0. LP 2,0 fra 3,0 LP 3,5. LP 2,0 fra 3,0. LP 2,0 fra 3,5 LP 3,0 LP 2,0. LP 3,0 unisex. unisex. FRA MARKEDSAFKAST TIL KONTORENTE - 2009 I tabellerne vises - for hver af afdelingerne, UA og LR - hvordan det opnåede markedsafkast af investeringerne hænger sammen med den kontorente, som medlemmerne

Læs mere

PBU Paedagogernes Pensionskasse. Beskrivelse af AOK og AOP 2014 for Pensionskassen for Borne- og Ungdomspaedagoger (PBU)

PBU Paedagogernes Pensionskasse. Beskrivelse af AOK og AOP 2014 for Pensionskassen for Borne- og Ungdomspaedagoger (PBU) Paedagogernes Pensionskasse Beskrivelse af AOK og AOP 2014 for Pensionskassen for Borne- og Ungdomspaedagoger (PBU) Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Metodebeskrivelse 4 3. Uddybende kommentarer til

Læs mere

FRA MARKEDSAFKAST TIL KONTORENTE

FRA MARKEDSAFKAST TIL KONTORENTE FRA MARKEDSAFKAST TIL KONTORENTE - 2013 I tabellerne vises - for hver af afdelingerne LP, LPUA og LR - hvordan det opnåede markedsafkast af investeringerne hænger sammen med den kontorente, som medlemmerne

Læs mere

Fra markedsafkast til kontorente

Fra markedsafkast til kontorente Fra markedsafkast til kontorente - 2016 I tabellerne vises - for hver af afdelingerne LP, LPUA, LR og LL - hvordan det opnåede markedsafkast af investeringerne hænger sammen med den kontorente, som medlemmerne

Læs mere

AOK og AOP 3 Norii Pension Livsforsikring A/S

AOK og AOP 3 Norii Pension Livsforsikring A/S AOK og AOP 3 Norii Pension Livsforsikring A/S Norli Pension Livsforsikring A/S, der i det efterfolgende kort skrives Norii Pension, opiyser hvert ar de to n0gletal AOK og AOP pa kundernes ariige pensionsoverbiik.

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Karl Kjær Bang

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Karl Kjær Bang ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2018 Kontakt: Pressechef Karl Kjær Bang 50 50 86 07 12. juli 2019 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger... 4

Læs mere

Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2015

Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2015 Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2015 Metodebeskrivelse, opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2015 Denne beskrivelse er primært rettet mod personer, der er fortrolige med pensionsforhold. Pensionskunder

Læs mere

Metodebeskrivelse, opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2018

Metodebeskrivelse, opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2018 Metodebeskrivelse, opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2018 Denne beskrivelse er primært rettet mod personer, der er fortrolige med pensionsforhold. Pensionskunder får oplyst deres ÅOK (årlige omkostninger i kroner)

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2012 Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 23. april 2013 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger...

Læs mere

LP-information 50/18. Omkostningshenstilling - opdateret udgave

LP-information 50/18. Omkostningshenstilling - opdateret udgave LP-information 50/18 Omkostningshenstilling - opdateret udgave 11.12.2018 Resume Hermed fremsendes en opdateret udgave af s omkostningshenstilling. I forhold til den hidtidige udgave er det præciseret,

Læs mere

Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2014

Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2014 Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2014 Metodebeskrivelse, opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2014 Denne beskrivelse er primært rettet mod personer, der er fortrolige med pensionsforhold. Pensionskunder

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

Beskrivelse af ÅOK og ÅOP 2017 for Pædagogernes Pension - pensionskassen for pædagoger PBU. Pædagogernes Pension

Beskrivelse af ÅOK og ÅOP 2017 for Pædagogernes Pension - pensionskassen for pædagoger PBU. Pædagogernes Pension Beskrivelse af ÅOK og ÅOP 2017 for Pædagogernes Pension - pensionskassen for pædagoger PBU Pædagogernes Pension Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Metodebeskrivelse... 4 3. Noter til metodebeskrivelse...7

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Investeringsbetingelser for Balance Side 1 Ref. D99 Indhold - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Ref. R99 Forsikringsnr Ikrafttrædelse den

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Ref. R99 Forsikringsnr Ikrafttrædelse den Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Ref. R99 Danica Balance FlexOpsparing Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din

Læs mere

Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2012

Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2012 Metodebeskrivelse - opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2012 Metodebeskrivelse, opgørelse af ÅOK og ÅOP for 2012 Denne beskrivelse er primært rettet mod personer, der er fortrolige med pensionsforhold. Pensionskunder

Læs mere

Kontooversigt ÅOP og ÅOK

Kontooversigt ÅOP og ÅOK Kontooversigt ÅOP og ÅOK sådan har vi gjort Kontakt: Cheføkonom Jens Christian Nielsen 45 13 14 14 Senioranalytiker Camilla Kerlauge 45 13 18 65 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Tim Smidemann

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Tim Smidemann ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2017 Kontakt: Pressechef Tim Smidemann 23 34 17 02 26. april 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger... 4

Læs mere

1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension

1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension 1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension Begivenheder Velkommen til nyt elektronisk kvartalsregnskab Regnskab Nordea Liv & Pension introducerer her et nyt og læsevenligt kvartalsregnskab. Med vores nye

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Ref. D999 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med et engangsbeløb - Når pensionen

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Mikkel Bro Petersen

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Mikkel Bro Petersen ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2015 Kontakt: Pressechef Mikkel Bro Petersen 45 13 11 73 24. maj 2016 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger...

Læs mere

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Tim Smidemann

ÅOP og ÅOK. metodebeskrivelse Kontakt: Pressechef Tim Smidemann ÅOP og ÅOK metodebeskrivelse 2016 Kontakt: Pressechef Tim Smidemann 23 34 17 02 18. maj 2017 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Overblik... 3 3 ÅOK - opsparing... 4 3.1 Direkte omkostninger... 4 3.2

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med et engangsbeløb - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på eller konverteret til beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Link

Investeringsbetingelser for Danica Link Side 1 Ref. D999 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Sådan tilskrives afkast - Sådan vælger du en indbetalingsprofil - Hvis du har valgt udbetalingsgaranti - Sådan handler vi med investeringsforeningsbeviser

Læs mere

PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S

PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S HALVÅRSRAPPORT PR. 30. JUNI 2014 PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S Gentofte Kommune CVR nr. 16 37 61 91 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning 3 Ledelsespåtegning 5 Resultatopgørelse for perioden 01.01

Læs mere

Danica Pension I, Livsforsikringsaktieselskab. Halvårsregnskab

Danica Pension I, Livsforsikringsaktieselskab. Halvårsregnskab Danica Pension I, Livsforsikringsaktieselskab Halvårsregnskab 1. halvår 2004 Danica Pension I Periodens resultat 1. halvår 1. halvår Året (Mio. kr.) 2004 2003 2003 Præmier f.e.r. 963 1.027 2.034 Resultat

Læs mere

Regnskab for 1. halvår 2004 Nordea Link Danmark, investeringslivsforsikringsselskab A/S

Regnskab for 1. halvår 2004 Nordea Link Danmark, investeringslivsforsikringsselskab A/S Regnskab for 1. halvår 2004 Nordea Link Danmark, investeringslivsforsikringsselskab A/S (CVR-nr. 15319615) Indholdsfortegnelse Selskabsoplysninger 1 Kommentarer til halvårsregnskabet 2 Resultatopgørelse

Læs mere

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 % samt L99 1/7 1. Lovgrundlag

Læs mere

PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S

PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S HALVÅRSRAPPORT PR. 30. JUNI 2015 PKA+ Pension Forsikringsselskab A/S Gentofte Kommune CVR nr. 16 37 61 91 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning 3 Ledelsespåtegning 5 Resultatopgørelse for perioden 01.01

Læs mere

Topdanmark Link Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr

Topdanmark Link Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr Topdanmark Link Livsforsikring A/S Halvårsrapport 2012 CVR-nr. 26188385 INDHOLD Ledelsesberetning 3 Ledelsespåtegning 4 Regnskab Resultatopgørelse 5 Totalindkomstopgørelse 5 Balance 6 Egenkapitalopgørelse

Læs mere

Regler for forrentning af egenkapital

Regler for forrentning af egenkapital Alm. Brand Livs AP Pension Livs Apotekere og Farmaceuter Arkitekternes Pensionskasse BANKPENSION Pensionskasse for finansansatte Regler for forrentning af egenkapital Rentegrupper: 0,1 % af de gennemsnitlige

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Link

Investeringsbetingelser for Danica Link Side 1 Ref. D999 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Sådan tilskrives afkast - Sådan vælger du en indbetalingsprofil - Udbetalingsgaranti i Danica Link - Sådan handler vi med investeringsforeningsbeviser

Læs mere

Nykredit Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr Østbanegade København Ø

Nykredit Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr Østbanegade København Ø Nykredit Livsforsikring A/S Halvårsrapport 2018 CVR-nr. 25707184 Østbanegade 135 2100 København Ø INDHOLD Ledelsesberetning 3 Ledelsespåtegning 4 Regnskab Resultatopgørelse 5 Totalindkomstopgørelse 5 Balance

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser 6584 8 februar 2019 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rapport om nettoafkast på markedsrenteprodukter (privat)

Rapport om nettoafkast på markedsrenteprodukter (privat) Rapport om nettoafkast på markedsrenteprodukter (privat) 2006-2010 23. september 2011 BEDSTpension finansiel rådgivning ApS Centervænget 19 3400 Hillerød Indholdsfortegnelse 1. Management summary 2. Detailresultater

Læs mere

Hoved- og nøgletal for PFA-koncernen

Hoved- og nøgletal for PFA-koncernen Hoved- og nøgletal for PFA-koncernen Hovedtal (mio. kr.) Resultatopgørelse Indbetalinger i alt 21.275 18.064 25.318 Forsikringsteknisk resultat pension 784 807 914 Forsikringsteknisk resultat af syge-

Læs mere

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Regler for forrentning af egenkapital

Regler for forrentning af egenkapital Alm. Brand Livs Amtsvejmænd m.fl. AP Pension Livs Apotekere og Farmaceuter Arkitekternes Pensionskasse BANKPENSION Pensionskasse for finansansatte Bioanalytikere Regler for forrentning af egenkapital 0,5

Læs mere

Læseguide til Pensionsoversigt 2013

Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Pensionsoversigt 2013 indeholder: En konto- og indbetalingsoversigt, der viser udviklingen i din opsparing i 2013. En dækningsoversigt pr. 1. januar 2014, der viser

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning

Læs mere

Nykredit Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr

Nykredit Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr Nykredit Livsforsikring A/S Halvårsrapport 2009 CVR-nr. 25707184 INDHOLD Ledelsesberetning 3 Ledelsespåtegning 5 Regnskab Resultatopgørelse 6 Balance 7 Egenkapitalopgørelse 8 Noter 9 Nykredit Livsforsikring

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser Forsikringsbetingelser 6584-7 Januar 2018 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Topdanmark Link Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr

Topdanmark Link Livsforsikring A/S. Halvårsrapport CVR-nr Topdanmark Link Livsforsikring A/S Halvårsrapport 2010 CVR-nr. 26188385 INDHOLD Ledelsesberetning 3 Ledelsespåtegning 4 Regnskab Resultatopgørelse 5 Balance 6 Egenkapitalopgørelse 7 Noter 8 Topdanmark

Læs mere

Regnskab for 1. halvår 2004 Nordea Pension Danmark, livsforsikringsselskab III A/S

Regnskab for 1. halvår 2004 Nordea Pension Danmark, livsforsikringsselskab III A/S Regnskab for 1. halvår 2004 Nordea Pension Danmark, livsforsikringsselskab III A/S (CVR-nr. 17168975) Indholdsfortegnelse Selskabsoplysninger 1 Kommentarer til halvårsregnskabet 2 Resultatopgørelse 4 Balance

Læs mere