1 Indledning. National handleplan for fysisk aktivitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Indledning. National handleplan for fysisk aktivitet 2015-2019"

Transkript

1 1 Indledning 0 National handleplan for fysisk aktivitet

2 1 Indledning 1 Indhold 1 Indledning Formål Fakta Definition af fysisk aktivitet Anbefalinger for fysisk aktivitet WHO s anbefaling for fysisk aktivitet: Gevinster ved fysisk aktivitet Fysisk aktivitet i Grønland Børn Voksne Samfundsmæssige konsekvenser af fysisk inaktivitet Årsager til sygdom Tab i middellevetid Dødelighed Social ulighed i sundhed Samarbejde og partnerskaber Udarbejdelse af handleplan og idékatalog samt økonomi Handleplan for fysisk aktivitet Målsætning 1 Skolen Information og viden Kampagner Målsætning 2 Arbejdspladsen Information og viden Kampagner Målsætning 3 Samfundet Information og viden Kampagner Implementering og opfølgning Tidsplan Information og viden Tidsplan Kampagner Litteratur... 17

3 1 Indledning 2 1 Indledning Inuuneritta II er vores nationale forebyggelsesstrategi, der har til formål at øge befolkningens livskvalitet gennem sundhedsfremmende og forebyggende indsatser. Inuuneritta II ser sundhed som det gode liv, og visionen er, at Alle borgere i Grønland skal have de bedste muligheder for et godt og langt liv 1. I Inuuneritta II er det overordnede mål for området fysisk aktivitet, at befolkningen opretholder en fysisk aktiv livsstil for at sikre et højt funktionsniveau langt op i årene og bremse udviklingen i forekomsten af overvægt og en række sygdomme. I er indsatsen rettet mod tre mål: At sikre 1 times skemalagt fysisk aktivitet dagligt i hverdagen for alle skolesøgende børn og unge under 18 år. At alle større arbejdspladser med overvejende stillesiddende arbejde sikrer, at medarbejderne har mulighed for at være fysisk aktive i arbejdstiden. At forbedre hele befolkningens mulighed for at leve op til de gældende anbefalinger for fysisk aktivitet. Den nationale handleplan for fysisk aktivitet skal ses som en udbygning af Inuuneritta II s afsnit om fysisk aktivitet, med fokus på konkrete indsatser relateret til ovenstående tre mål. Handleplanen er endvidere et supplement til de indsatser, der allerede er igangsat af selvstyret, kommunerne, private virksomheder, lokalsamfundet, organisationer og frivillige foreninger er indsatsår for fysisk aktivitet. Implementeringen af de nævnte initiativer i handleplanen, vil begynde i indsatsåret og fortsætte frem til 2019.

4 3 Mål 1 At sikre 1 times skemalagt fysisk aktivitet dagligt i hverdagen for alle skolesøgende børn og unge under 18 år Skolen - børn under 18 år Mål 2 At alle større arbejdspladser med overvejende stillesiddende arbejde sikrer, at medarbejderne har mulighed for at være fysisk aktive i arbejdstiden Arbejdspladsen - voksne Mål 3 At forbedre hele befolkningens mulighed for at leve op til de gældende anbefalinger for fysisk aktivitet Samfundet - alle aldersgrupper Figur 1 De 3 målsætninger for fysisk aktivitet i Inuuneritta II med tilhørende indsatsområder og målgrupper. 2 Formål Den nationale handleplan for fysisk aktivitet er delt op i to dele: 1. En handleplan for de nationale indsatser som påtænkes iværksat af Departementet for Sundhed i perioden for Inuuneritta II , med start i indsatsåret Et idékatalog for kommuner, skoler, private virksomheder, organisationer, frivillige foreninger samt andre interesserede, med inspiration til initiativer som kan iværksættes for at fremme fysisk aktivitet. De forskellige ideer, der indgår i kataloget, er forsynet med referencer til konkrete initiativer, som allerede er iværksat og afprøvet. Herfra kan man hente inspiration, hvis man ønsker at iværksætte lignende initiativer. Idekataloget er udgivet særskilt og kan hentes på Handleplan - nationale indsatser Information og viden Kampagner Idékatalog - Inspiration til fremme af fysisk aktivitet Rammer Ideer til indsatser Figur 2 Handleplanen for fysisk aktivitet indeholder de nationale indsatser, som påtænkes iværksat af Departementet for Sundhed inden for områderne kampagner samt information og viden. Idékataloget indeholder inspiration til, hvordan man kan fremme fysisk aktivitet ved at sikre gode rammer og konkrete ideer til indsatser.

5 3 Fakta 4 3 Fakta 3.1 Definition af fysisk aktivitet Fysisk aktivitet omfatter al bevægelse, der øger energiomsætningen. Det kan være alt fra dagligdagsaktiviteter, som en gåtur, rengøring og leg til deltagelse i motion og sport 2. Der kan være forskelle i intensitetsniveauet af aktiviteterne, og det har betydning for den sundhedsmæssige effekt af aktiviteten. Moderat fysisk aktivitet er kendetegnet ved, at man bliver lettere forpustet, men stadigvæk kan føre en samtale. Dette gælder de fleste dagligdagsaktiviteter. Hård fysisk aktivitet er kendetegnet ved at pulsen kommer højt op, og at man sveder Anbefalinger for fysisk aktivitet Anbefalingen for fysisk aktivitet er en del af de 10 kostråd fastsat i 2005 af Ernærings- og Motionsrådet 4. Anbefalingen gælder både børn og voksne, og er inspireret af World Health Organizations (WHO) internationale anbefalinger for fysisk aktivitet. Ernærings- og Motionsrådet anbefaler: Vær i bevægelse mindst en time om dagen Bevægelse kan være gå/cykle til og fra arbejde, gå på jagt, gøre rent, dyrke sport, spille bold og meget andet. WHO s internationale anbefalinger for fysisk aktivitet, er mere nuanceret end den nationale anbefaling. De er inddelt i aldersniveauer og indeholder desuden anbefalinger for intensitetsniveauet af den fysiske aktivitet. Anbefalingerne tydeliggør, at det er nødvendigt også at inddrage fysisk aktivitet af en vis intensitet i løbet af ugen. WHO s anbefalinger er internationalt anerkendte, og i lande vi normalt sammenligner os med, har man også taget anbefalingerne for intensitetsniveauet til sig.

6 3 Fakta WHO s anbefaling for fysisk aktivitet 5 : Børn fra 5-17 år Børn og unge skal være fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen af moderat til høj intensitet. Fysisk aktivitet i mere end 60 minutter om dagen vil give yderligere helbredsfordele. Den daglige fysiske aktivitet skal være af mindst moderat intensitet. Der skal indgå aktiviteter af høj intensitet inklusiv aktiviteter, der styrker muskler og knogler mindst 3 gange om ugen. Voksne fra år Voksne skal være fysisk aktive i mindst 150 minutter om ugen af moderat intensitet eller 75 minutter om ugen af høj intensitet eller en tilsvarende kombination af fysisk aktivitet af moderat til høj intensitet. Aktiviteter skal vare i mindst 10 minutter af gangen. For at opnå yderligere helbredsfordele skal voksne øge den moderate fysiske aktivitet til 300 minutter per uge eller udføre 150 minutters fysisk aktivitet af høj intensitet per uge eller en tilsvarende kombination af fysisk aktivitet af moderat til høj intensitet. Muskelstyrkende aktiviteter, der involverer de store muskelgrupper, skal indgå 2 eller flere dage om ugen. Ældre fra 65+ Ældre skal være fysisk aktive i mindst 150 minutter om ugen af moderat intensitet eller 75 minutter om ugen af høj intensitet eller en tilsvarende kombination af fysisk aktivitet af moderat til høj intensitet. Aktiviteter skal vare i mindst 10 minutter af gangen. For at opnå yderligere helbredsfordele skal ældre øge den moderate fysiske aktivitet til 300 minutter per uge eller udføre 150 minutters fysisk aktivitet af høj intensitet per uge eller en tilsvarende kombination af fysisk aktivitet af moderat til høj intensitet. Ældre med ringe bevægelighed skal være fysisk aktive 3 eller flere dage om ugen for at styrke balancen og forebygge fald. Muskelstyrkende aktiviteter, der involverer de store muskelgrupper, skal indgå 2 eller flere dage om ugen. Ældre, der af helbredsårsager ikke kan udføre de anbefalede mængder af fysisk aktivitet, skal være så fysisk aktive, som deres helbred tillader.

7 3 Fakta Gevinster ved fysisk aktivitet Der er flere fordele ved at være fysisk aktiv. Gennem sport og aktiviteter er der mulighed for at møde nye mennesker og udvikle nye færdigheder. Det kan hjælpe til at sænke niveauet af kriminalitet og asocial adfærd. Fysisk aktivitet kan også være med til at opbygge sociale færdigheder hos børn, selvværd hos både børn og voksne, et positivt selvbillede hos mænd og kvinder, samt forbedre livskvaliteten. Derudover er fysisk aktivitet ofte forbundet med anden positiv sundhedsadfærd som at spise sundt, og at være ikkeryger. Fysiologisk set giver fysisk aktivitet også en række positive effekter. Det forbedrer den fysiske kondition og muskelstyrken samt mindsker risikoen for overvægt og fedme. Fysisk aktivitet har en selvstændig helbredsmæssig betydning for både normalvægtige og overvægtige. Desuden forebygger fysisk aktivitet en række sygdomme, som f.eks. hjertekarsygdomme, slagtilfælde og type 2 diabetes. Fysisk aktivitet bliver også forbundet med en reducering af den generelle risiko for kræft. Derudover kan fysisk aktivitet reducere symptomerne for depression og muligvis også for angst og stress. Fysisk aktivitet livet igennem kan øge og vedligeholde knoglerne og musklernes styrke, kroppens smidighed og bevægelighed Fysisk aktivitet i Grønland Børn I løbet af de senere år er andelen af grønlandske børn, som er fysisk aktive i mindst en time om dagen faldet. Tal fra skolebørnsundersøgelsen (HBSC) viser, at andelen er faldet fra 30 % i 2002 til 27 % i Tallene fra 2010 viser også en forskel i andelen af fysisk aktive i mindst en time om dagen fordelt på køn. Blandt drengene er andelen 30 % og blandt pigerne 24 %. Fordelt på geografi viser billedet, at flere piger er fysisk aktive i byerne (med undtagelse af Nuuk), hvorimod drengene er mere fysisk aktive i Nuuk og i bygder. Endvidere viser undersøgelsen at andelen, der er fysisk aktive en time om dagen alle ugens dage falder med alderen 3. Der er en stor andel af børn i gruppen af mindst aktive. 50 % af pigerne og 38 % af drengene dyrker mindre end en ½ times aktivitet ugentligt 3. Der er således en stor gruppe af børn i Grønland, der ikke bevæger sig nok i dagligdagen i forhold til anbefalingerne, og det er derfor vigtigt at få fokus på, at børn skal bevæge sig mere. Samtidig er det vigtigt at understrege, at børn, der ikke er fysisk aktive, har gavn af at øge deres fysiske aktivitetsniveau også selvom de ikke helt når op på den anbefalede mængde motion Voksne Der er igennem de senere år sket en ændring i aktivitetsmønsteret i den grønlandske befolkning i takt med, at de traditionelle fysisk krævende leveformer forsvinder, og flere får et stillesiddende arbejde. En høj uddannelse medfører ofte et arbejde med meget stillesiddende tid, som ikke altid opvejes af en aktiv fritid. Faglærte, ufaglærte, fangere og fiskere er som regel mere aktive end dem, der har en længerevarende uddannelse. Generelt set gælder det, at den voksne grønlandske befolkning er mest fysisk aktiv på arbejdet for mænd og i hjemmet for kvinder.

8 3 Fakta 7 Generelt er en større andel af mænd end kvinder fysisk aktive, og mænd har et lidt større energiforbrug i fritiden i forhold til kvinder. Aktivitetsniveauet falder generelt med alderen. Mænd og kvinder bruger lige meget energi på aktiviteter i forbindelse med transport, og der er en lige stor andel af mænd og kvinder i gruppen af mindst aktive. Der er forskelle i aktivitetsniveauet ved sammenligning mellem Nuuk, byer og bygder. I Nuuk og byerne er der en større andel af mænd og kvinder med et lavt aktivitetsniveau i forhold til bygderne. I bygderne bliver der brugt mere energi på fysisk aktivitet i hjemmet i forhold til byerne, hvor der bliver brugt mere energi på fysisk aktivitet i fritiden. I gennemsnit bruger både mænd og kvinder 4 timer om dagen på stillesiddende aktiviteter Samfundsmæssige konsekvenser af fysisk inaktivitet Årsager til sygdom Fysisk inaktivitet er estimeret til globalt at være den væsentligste årsag til ca % af bryst- og kolonkræft tilfælde, 27 % af diabetes tilfælde og 30 % af tilfælde af iskæmisk hjertesygdom 5. I den grønlandske befolkning er der en række af de sygdomme, som fysisk inaktivitet har betydning for. Forekomsten af overvægt er markant stigende hos begge køn, men der er dog flere kvinder end mænd, som er overvægtige. For kvinderne er 57 % overvægtige og af disse er 27 % svært overvægtige, mens 49 % af mændene er overvægtige og deraf 19 % svært overvægtige. Definitionen af om en person er overvægtig eller svært overvægtig afgøres ud fra personens Body Mass Index (BMI). BMI er et mål for forholdet mellem en persons højde og vægt. Overvægt defineres som BMI 25, mens svær overvægt er et BMI Den hyppigste årsag til langvarig sygdom er smerter i muskler og led. I Grønland har 40 % af mænd og 32 % af kvinder forhøjet blodtryk, og 28 % af befolkningen over 65 år har type 2 diabetes. Der er en højere forekomst af type 2 diabetes i bygderne, mens overvægt er mindre udbredt i bygderne 7,8. Et lavt energiforbrug ved fysisk aktivitet og overvægt kan være en faktor for den høje forekomst af type 2 diabetes i Grønland 9. Der er således meget at vinde ved at forebygge fysisk inaktivitet Tab i middellevetid Fysisk inaktivitet kan også påvirke middellevetiden. Beregninger fra Danmark viser, at tabet i middellevetid for fysisk inaktive er fem til seks år i forhold til fysisk aktive. I Danmark har man også beregnet, at hvis fysisk inaktive som minimum opnår at blive moderat fysisk aktive, vil det årligt føre til færre dødsfald, svarende til 7 % af alle dødsfald i Danmark. Derudover vil man få 2,6 mio. færre henvendelser til privatpraktiserende læger, færre hospitalsindlæggelser, og 3,1 mio. færre fraværsdage fra arbejdet 2. Beregningerne viser endvidere, at der er store samfundsøkonomiske gevinster forbundet med at forbedre befolkningens fysiske aktivitetsniveau. Det vil endog give besparelser blot at bibeholde befolkningens gældende fysiske aktivitetsniveau 6. Selvom tallene er fra Danmark og ikke direkte kan overføres til grønlandske forhold, giver de en indikation af, at der er gevinster at hente både for den enkelte og samfundet ved at forbedre befolkningens fysiske aktivitetsniveau.

9 3 Fakta Dødelighed Fysisk inaktivitet er globalt den fjerde største risikofaktor for dødelighed, og udgør 6 % af alle dødsfald. Globalt er forhøjet blodtryk, tobak og forhøjet blodsukker de tre største risikofaktorer for dødelighed. Næst efter fysisk inaktivitet fører overvægt og fedme til 5 % af alle dødsfald globalt 5. Her i landet er de tre hyppigste dødsårsager kræft (26,8 %), hjertekarsygdom (22 %) og andet (21,8 %), som ikke er yderligere specificeret (gennemsnit for ) 10. Fysisk inaktivitet kan være medvirkende risikofaktor i forhold til dødeligheden, men der foreligger ingen registrering af dette. 3.7 Social ulighed i sundhed Som en del af arbejdet med Inuuneritta II er der også fokus på at mindske social ulighed i sundhed. Dette gælder også i arbejdet med bevægelse og fysisk aktivitet. Igennem systematisk fokus på rammerne for sundhed og på de basale sundheds-, omsorgs-, og uddannelsesmæssige ydelser i samfundet kan den sociale ulighed blandt børn, unge og familier på sigt mindskes. Inuuneritta II supplerer de øvrige initiativer omkring børn og unge, og satser på at skabe gode sundhedsvaner for alle fra begyndelsen af livet. I Grønland er der stor ulighed i de økonomiske forhold, sammenlignet med de øvrige nordiske lande. Levevilkårene og sundhedstilstanden varierer betydeligt mellem bygder og byer samt mellem landsdelene. Ulighed i sundhed og mange sociale forskelle er øget siden befolkningsundersøgelsen i 1993 og frem til den foretaget i Hvad angår kost, fysisk aktivitet og selvvurderet helbred er der fundet social variation i forhold til bl.a. erhverv og velstand. For børns vedkommende viser det sig generelt, at der er forskelle i sundhedsforholdene mellem Nuuk, byer og bygder. For mange forholds vedkommende er det børn i bygder, der er dårligst stillede 1 7. Usund adfærd omkring rygning, alkohol, kost og fysisk inaktivitet koncentreres blandt socialt dårligt stillede grupper. Ligeledes gælder det for overvægt, forhøjet blodfedtniveau og blodtryk. Disse risikofaktorer forstærker samtidig hinandens effekt på en række store folkesygdomme 11. Det er derfor vigtigt at have fokus på også at nå socialt dårligt stillede grupper for at undgå og mindske social ulighed i sundhed. Som et led i at mindske den sociale ulighed i sundhed, er hele befolkningen eller dele af befolkningen (afhængig af det mål der arbejdes med) i fokus, når der arbejdes med indsatserne i handleplanen. Der vil blive arbejdet med indsatserne således, at alle borgere, uanset bosted og socioøkonomisk status vil kunne få gavn og glæde af indsatserne.

10 4 Samarbejde og partnerskaber 9 4 Samarbejde og partnerskaber I handleplanen og idékataloget er der beskrevet flere idéer og indsatsområder, som ligger op til, at forskellige aktører samarbejder og indgår partnerskaber. Idéerne og indsatsområderne i handleplanen og idékataloget skal derfor også ses som et bud på, hvordan Selvstyret, kommunerne, private virksomheder, organisationer (Grønlands Idrætsforbund (GIF), Grønlands Skoleidræt (TIMI), Kræftens Bekæmpelse, CSR Greenland (CSR), MIO mv.) og andre aktører f.eks. LivsstilsGruppen, frivillige idrætsorganisationer, fitnesscentre mv. kan samarbejde på tværs for at sætte gang i forskellige initiativer og aktiviteter, der styrker fysisk aktivitet. Et godt eksempel på dette er Maaji Nuan. Samarbejdspotentialet har ingen begrænsninger. Når flere går sammen er det lettere at igangsætte større aktiviteter. Samarbejde på tværs skaber ligeledes netværk. Netværk som man også kan gøre brug af ved fremtidige og fremadrettede aktiviteter. Figur 3 Eksempler på mulige samarbejdspartnere i arbejdet med fysisk aktivitet

11 5 Udarbejdelse af handleplan og idékatalog samt økonomi 10 5 Udarbejdelse af handleplan og idékatalog samt økonomi Handleplanen og idékataloget omhandler fysisk aktivitet som primær forebyggelse. Det vil sige, at forebyggelsen er borgerrettet og har til hensigt at mindske risikoen for at sygdom og generel helbredssvækkelse opstår. Fysisk aktivitet som genoptræning og sygdomsbehandling indgår således ikke i handleplanen eller idékataloget, da det ikke er omfattet af den primære forebyggelse. I arbejdet med at udforme handleplanen og idékataloget har der været inddraget interessenter fra de tre indsatsområder for målene for fysisk aktivitet: skolen, arbejdspladsen og samfundet. De har med deres erfaring fra indsatsområderne, samt viden om fysisk aktivitet, medvirket til at handleplanen og idékataloget på bedste måde kan fremme udbredelsen af fysisk aktivitet. Deslige har arbejdet med handleplanen samt idékataloget taget udgangspunkt i Toronto charteret for fysisk aktivitet: A global call for action 12. Charteret er et redskab til lande, regioner og lokalsamfund for at stræbe efter et bedre politisk og socialt engagement til at støtte sundhedsfremmende fysisk aktivitet for alle. Charteret indeholder fire tiltag baseret på ni principper for en befolkningsbaseret indsats for fysisk aktivitet. De fire tiltag er: en national politik og handleplan, politikker på nationalt, regionalt og lokalt plan, som støtter fysisk aktivitet, reorganisering af ydelser og finansieringer til prioritering af fysisk aktivitet samt udvikling af partnerskaber til at iværksætte handlinger. Toronto charteret er udgivet af the Global Advocacy Council for Physical Activity, som er en del af the International Society for Physical Activity and Health. Charteret ligger endvidere i tråd med WHO s globale strategi for fysisk aktivitet 12. De økonomiske rammer for arbejdet med de nationale indsatser i handleplanen information og viden, kampagner samt rådgivning omkring idékataloget, ligger indenfor rammerne af den fastsatte bevilling i finansloven for fysisk aktivitet under Inuuneritta II. 6 Handleplan for fysisk aktivitet Handleplanen for de nationale indsatser for fysisk aktivitet indeholder forslag til indsatser som påtænkes iværksat af Departementet for Sundhed for at nå målsætningerne i Inuuneritta II. Målet er at befolkningen opretholder en fysisk aktiv livsstil ved at skabe viden om og fokus på fysisk aktivitet inden for de 3 indsatsområder: skolen, arbejdspladsen og samfundet. Departementet for Sundhed vil arbejde med indsatser indenfor information og viden samt kampagner om fysisk aktivitet. Der vil arbejdes hen imod at opfylde nedenstående indsatser fra indsatsåret 2015 og frem til 2019 perioden for Inuuneritta II. Bliver Departementet for Sundhed bekendt med andre tiltag vedr. fysisk aktivitet, som har stor gavnlig effekt for befolkningen eller dele af befolkningens sundhed, kan disse blive prioriteret frem for dele af nedenstående.

12 7 Målsætning 1 Skolen 11 7 Målsætning 1 Skolen Sikre 1 times skemalagt fysisk aktivitet dagligt i hverdagen for alle skolesøgende børn og unge under 18 år. 7.1 Information og viden Information om fysisk aktivitet i skolen Udvikling af materiale henvendt til skolebestyrelser, skoleledere, lærere og forældre omkring betydningen af at prioritere fysisk aktivitet. Deri hvordan man kan fremme fysisk aktivitet og bevægelse i skoledagen, og hvordan de enkelte grupper kan bakke op omkring, at området prioriteres. Vejledning til udformning af en skolepolitik for fysisk aktivitet Udarbejde en vejledning til, hvordan man kan udforme en politik for fysisk aktivitet på folkeskoler og ungdomsuddannelser. Tilbud om workshop for skoleledere Tilbud om workshop for skoleledere i de enkelte kommuner, omhandlende vigtigheden af at fremme fysisk aktivitet på skolen, og hvordan man kan udforme en skolepolitik på området. Materiale til idrætslærere Udvikling af materiale til idrætslærerne, der kan inspirere til afholdelse af idrætstimer, sådan at børn og unge igennem idrætsundervisningen kan blive inspireret til mere bevægelse og fysisk aktivitet. Materialet kunne om muligt være i form af en hjemmeside. 7.2 Kampagner Aktiv transport til og fra skole Der sættes fokus på aktiv transport til og fra skole, i form af gang, cykling eller andet med en årlig tilbagevendende kampagne. I kampagnen kan der eventuelt også indgå et konkurrenceelement. Oplysningskampagner Nationale oplysningskampagner omkring fysisk aktivitet målrettet børn og unge, med fokus på anbefalinger for fysisk aktivitet og måder at være fysisk aktiv på. Nationale konkurrencer Der igangsættes nationale konkurrencer med fysisk aktivitet og bevægelse for skoleelever i perioden for Inuuneritta II. Konkurrencerne kan være med til at sætte fokus på fysisk aktivitet. Aktiviteten må gerne være af høj intensitet, men det skal være for alle.

13 8 Målsætning 2 Arbejdspladsen 12 8 Målsætning 2 Arbejdspladsen At alle større arbejdspladser med overvejende stillesiddende arbejde sikrer, at medarbejderne har mulighed for at være fysisk aktive i arbejdstiden. 8.1 Information og viden Strategisk sundhedsledelse Udarbejdelse af materiale og eventuelt afholdelse af et kursus om strategisk sundhedsledelse. Gennem strategisk sundhedsledelse kan virksomheder og arbejdspladser vejledes i, hvordan de kan arbejde med sundhed på arbejdspladsen - herunder bevægelse og reducering af stillesiddende tid på arbejdspladsen. Virksomhederne skal inspireres til, hvordan de integrerer bevægelse og stående aktivitet i virksomhedens kultur, så det også bliver en langsigtet løsning. 8.2 Kampagner Aktiv transport til og fra arbejde Der sættes fokus på aktiv transport til og fra arbejde, i form af gang, cykling eller andet med en årlig tilbagevendende kampagne. I kampagnen kan der eventuelt også indgå et konkurrenceelement. Kampagne for at komme op af kontorstolen Med baggrund i bl.a. forskningsprojektet Take a Stand!, som GrønlandsBANKEN er involveret i (se boxen Take a Stand! s. 23), udvikles en kampagne med materiale til virksomheder, der kan inspirere til mere bevægelse og stående aktivitet i løbet af arbejdsdagen. Dette kan være i form af et hæfte med inspiration til, hvordan man kan afbryde det stillesiddende arbejde, og/eller gadgets der kan bruges på arbejdspladsen til inspiration og påmindelse om bevægelse. Nationale konkurrencer Der igangsættes nationale konkurrencer med fokus på fysisk aktivitet og bevægelse for arbejdspladser i perioden for Inuuneritta II.

14 9 Målsætning 3 Samfundet 13 9 Målsætning 3 Samfundet At forbedre hele befolkningens mulighed for at leve op til de gældende anbefalinger for fysisk aktivitet. 9.1 Information og viden Kortlægning og vedligeholdelse af information om idrætstilbud online Udbredelse af kendskabet til både den organiserede og den ikke-organiserede idræt i hele landet, ved en kortlægning af tilbuddene. Listen skal ligge på Informationsmateriale om fysisk aktivitet Udvikling af en programpakke/et forløbsprogram om fysisk aktivitet. Hjælp til selvhjælp. Opkvalificering af frivillige ledere Opkvalificering og uddannelse af frivillige idrætsledere der varetager af den frivillige idræt lokalt. App med træningsøvelser Udvikling af en gratis app med et træningsprogram/øvelser. 9.2 Kampagner Fysisk aktivitetsuge En årlig tilbagevendende uge med fokus på fysisk aktivitet i stil med Alkoholfri uge 18 og Røgfri uge 22. Formålet med ugen er at sætte fokus på fysisk aktivitet rundt om i landet. Der skal udvikles materiale/gadgets til ugen, som forebyggelseskonsulenterne kan bruge i forbindelse med de aktiviteter, som måtte foregå i de enkelte kommuner. Der kan vælges nye temaer for ugen år for år. Oplysningskampagner Landsdækkende oplysningskampagne(r) målrettet forskellige målgrupper om, hvad anbefalingen er for fysisk aktivitet, og hvordan man kan være mere fysisk aktiv. Andre elementer i kampagnen kan være motivation til at være fysisk aktiv eller information om intensiteten af den fysiske aktivitet. Kampagnen kan eksempelvis kobles op på noget som allerede sker såsom skiarrangementer om vinteren og Maaji Nuan, eller den årlige fysisk aktivitetsuge. Gang i Grønland Gennem partnerskabsaftaler skal der åbnes op for mulighederne for at udvikle et idékatalog, som skal indeholde aktiviteter omkring fysisk aktivitet, der kan være med til at få Gang i Grønland. Radiogymnastik Fast gymnastikradioprogram i x antal afsnit, som kan sendes på national radio og nå ud til hele befolkningen.

15 10 Implementering og opfølgning Implementering og opfølgning Departementet for Sundhed har ansvaret for implementeringen af de nationale indsatser i handleplanen for fysisk aktivitet kampagner, information og viden. Derudover kan Departementet for Sundhed bistå med rådgivning omkring idékataloget. Det er målet fra Departementets side at implementere dele af indsatserne allerede i indsatsåret 2015, mens andre indsatser vil blive implementeret i løbet af årene frem til Implementeringen af de foreslåede indsatser i idékataloget ligger hos forskellige aktører, som f.eks. kommunerne, private virksomheder, foreninger, skoler mv. En del af arbejdet vil også foregå tværsektorielt eller i samarbejde med relevante samarbejdspartnere. Opfølgningen på handleplanen og idékataloget vil ske løbende. Dertil er der i Inuuneritta II indlagt en evaluering og justering af indsatserne på området for fysisk aktivitet i Her vil det blive vurderet om indsatserne i handleplanen er blevet sat i værk, om de skal justeres eller udvides, om de virker efter hensigten eller om der er brug for nye tiltag på området. Derudover vil det blive vurderet, om idékataloget fungerer efter hensigten og inspirerer de aktører, som den måtte vedrøre. Ved evaluering af handleplanen og idékataloget vil der bl.a. blive set på udviklingen i resultaterne fra Befolkningsundersøgelsen og HBSC undersøgelen blandt skolebørn, med fokus på undersøgelserne forestået i 2010, 2014 og Der vil bl.a. blive set på, om der er sket en reduktion af stillesiddende tid i hverdagen, og om der sket en stigning i andelen der bevæger sig.

16 Tidsplan Information og viden 15 Tidsplan Information og viden Mål/År Skolen: Information om fysisk aktivitet i skolen Udvikling Implementering Materiale til idrætslærerne Udvikling Udvikling Implementering Vejledning til udformning af en Udvikling Implementering skolepolitik for fysisk aktivitet Tilbud om workshop for skoleledere Udvikling Udvikling Arbejdspladsen: Strategisk sundhedsledelse Udvikling Implementering Samfundet: Kortlægning og vedligeholdelse af information om idrætstilbud online Informationsmateriale om fysisk aktivitet Opkvalificering af frivillige ledere App med træningsøvelser Udvikling Udvikling Implementering* Implementering Udvikling Implementering *Udvikling efterår 2014

17 Tidsplan Kampagner 16 Tidsplan Kampagner Mål/År Skolen: Oplysningskampagner Udvikling Implementering Aktiv transport til og fra skole Udvikling Implementering Nationale konkurrencer Implementering* Arbejdspladsen: Kampagne for at komme op af kontorstolen Nationale konkurrencer Aktiv transport til og fra arbejde Udvikling Implementering* Implementering Udvikling Implementering Samfundet: Fysisk aktivitetsuge Oplysningskampagner Gang i Grønland Radiogymnastik Implementering* Udvikling Implementering Udvikling Udvikling Implementering Udvikling Implementering *Udvikling efterår

18 Litteratur 17 Litteratur 1 Departementet for Sundhed, Inuuneritta II Naalakkersuisuts strategier og målsætninger for folkesundheden , Departementet for Sundhed, Sundhedsstyrelsen, Forebyggelsespakke Fysisk aktivitet, København, Sundhedsstyrelsen, Niclasen B., Bjerregaard, P., Folkesundhed blandt skolebørn Resultater fra HBSC undersøgelsen 2010, København, Statens Institut for Folkesundhed, Peqqik.gl, De 10 kostråd DK set juni World Health Organization, Global recommendations on physical activity for health, World Health Organization, Sund By Netværket, Fysisk aktivitet og sundhed I Europa: Evidens og handling, oversættelse af Physical activity and health in Europe: evidence for action, Regional Office for Europe of the World Health Organization in 2006, Sundby Netværket, Bjerregaard, P., Aidt, E.C., Levevilkår, livsstil og helbred Befolkningsundersøgelsen i Grønland , København, Statens Institut for Folkesundhed, Bjerregaard, P., Dahl-Petersen, I.K., Befolkningsundersøgelsen i Grønland Levevilkår, livsstil og helbred, København, Statens Institut for folkesundhed, Dahl-Petersen, I.K., Physical activity pattern and its relation to glucose metabolism in Greenland a country in transition, PhD thesis, National Institute of Public health, Faculty of Science, University of Southern Denmark, December, Landsembedslægen årsberetninger kapitlet: Dødsårsager, , 11 Sundhedsstyrelsen, Social ulighed i sundhed hvad kan kommunen gøre?, København, Sundhedsstyrelsen, Global Advocacy for Physical Activity (GAPA) International Society for Physical activity an Health (ISPAH), The Toronto Charter for Physical Activity: A Globall Call to Action, maj, 2010.

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Greve Kommune. sundhedsprofil for greve Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Greve Kommune. sundhedsprofil for greve Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Greve sundhedsprofil for greve Indhold En sund kommune, hvor borgerne trives...................... 3 Fakta om Greve kommune..................................

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved Kommune. sundhedsprofil for næstved Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved Kommune. sundhedsprofil for næstved Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved sundhedsprofil for næstved Indhold Sådan er det i Næstved............................ 3 Lidt om Næstved................................. 4 Fakta om undersøgelsen....................................

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Roskilde Kommune. sundhedsprofil for roskilde Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Roskilde Kommune. sundhedsprofil for roskilde Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Roskilde sundhedsprofil for roskilde Indhold Sundhed i Roskilde............................... 3 Fakta om Roskilde............................... 4 Fakta om

Læs mere

2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4. 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du vil bare gør noget! 4

2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4. 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du vil bare gør noget! 4 Sundhedsstyrelsens baggrundsnotat om fysisk aktivitet 2004 1 Indledning 3 2 Baggrunden for kampagnen 3 2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere

Nye anbefalinger fra SST

Nye anbefalinger fra SST Nye anbefalinger fra SST Hvor meget bør man motionere? Hvor meget bør man motionere? Moderat fysisk aktivitet dækker alle former for ustruktureret aktivitet/motion, hvor pulsen skal op, og hvor du kan

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 FOA Kampagne og Analyse 18. juni 2012 Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 Statens Institut For Folkesundhed (SIF) har udarbejdet en omfattende rapport om FOAmedlemmernes sundhed. Den bygger på

Læs mere

Fysisk aktivitet i Danmark status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis

Fysisk aktivitet i Danmark status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis Syddansk Universitet Fysisk inaktivitet som risikofaktor for sygdom og død Fysisk aktivitet status og udvikling på baggrund af de

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe 2008 Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe O:\CSFIA1\M E T T E\Sager i gang\sundhedsprofil 2008\Sundhedsprofil 2008 indhold til tryk2.doc

Læs mere

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 SUNDHEDSPOLITIK 2016-2019 2 Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 1. Sunde måltider og gode vaner 8 2. Mere

Læs mere

Folkesundhed i et børneperspektiv. Birgit Niclasen, Lægefaglig konsulent Departementet for Sundhed

Folkesundhed i et børneperspektiv. Birgit Niclasen, Lægefaglig konsulent Departementet for Sundhed Folkesundhed i et børneperspektiv Birgit Niclasen, Lægefaglig konsulent Departementet for Sundhed Folkesundhed i et børneperspektiv 1. Børn i internationale folkesundhedsprogrammer 2. Børns verden 3. Kort

Læs mere

Cykling, sundhed og økonomi

Cykling, sundhed og økonomi Baggrundsnotat til Københavns Kommunes Cykelregnskab 2006 Søren Underlien Jensen Marts 2007 Forskerparken Scion-DTU Diplomvej, Bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Sund af fysisk aktivitet Enhver

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Kapitel 16. Hvilken betydning har kondital for selvvurderet helbred og blodsukker?

Kapitel 16. Hvilken betydning har kondital for selvvurderet helbred og blodsukker? Kapitel 16 Hvilken betydning har kondital for selvvurderet helbred og blodsukker? Kapitel 16. Hvilken betydning har kondital for selvvurderet helbred og blodsukker? 165 Et lavt kondital er forbundet med

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Baggrund 2 Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra: Kløvervænget, Borgercaféen, Nr. 1, Svanen og Beskyttet beskæftigelse. Derudover

Læs mere

Denne folder viser uddrag fra Region Sjællands Sundhedsprofil 2013 og sammenholder på tal fra 2013 med tal fra 2010 det år, hvor den første

Denne folder viser uddrag fra Region Sjællands Sundhedsprofil 2013 og sammenholder på tal fra 2013 med tal fra 2010 det år, hvor den første SUNDHEDSPROFIL 2013 Denne folder viser uddrag fra Region Sjællands Sundhedsprofil 2013 og sammenholder på tal fra 2013 med tal fra 2010 det år, hvor den første Sundhedsprofil i Region Sjælland blev lavet.

Læs mere

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG Strategien for sund mad og drikke er en strategi under Sundhedspolitikken 2014-2018. Byrådet har i sundhedspolitikken

Læs mere

Lunden. De enkelte aftaler beskriver konkret hvilke målsætninger aftaleholderen har i forhold til:

Lunden. De enkelte aftaler beskriver konkret hvilke målsætninger aftaleholderen har i forhold til: Lunden Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling af de kommunale serviceydelser og

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om Stoffer Indhold Hvad er stoffer? Hvad betyder brug af stoffer for helbredet? Cannabis Hvordan er brugen af stoffer i Danmark? Hvilke

Læs mere

Sundhedsprofil 2013. Trivsel, sundhed og sygdom i Nordjylland

Sundhedsprofil 2013. Trivsel, sundhed og sygdom i Nordjylland Sundhedsprofil 2013 Trivsel, sundhed og sygdom i Nordjylland Forord Denne pjece er et sammendrag af nogle af de mange resultater fra Region Nordjyllands Sundhedsprofil 2013. Pjecen giver et kort indblik

Læs mere

Sund og cykelvenlig skolevej

Sund og cykelvenlig skolevej Sund og cykelvenlig skolevej Baggrund for manualen Sundhedsstyrelsens Get moving kampagne 2012 Lokal kampagne i 4 kommuner (Aalborg, Fredericia, Kalundborg, Furesø) Partnerskab ml. Naturstyrelsen, Cyklistforbundet,

Læs mere

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Hvad er sundhed?...2 Tegn på sundhed...2 Sundhed i forhold til livsstil....4 Bilag...7 1 Indledning Der skal gøres rede for hvad der forstås ved

Læs mere

Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014

Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014 Udkast til revision af Sundhedspolitik for Ringsted Kommune 2011-2014 - Med hjertet i midten Byrådets Vision Ringsted, en kommune med sunde og fysisk aktive borgere 1 Indhold: 1. Indledning ved Ringsted

Læs mere

FOREBYGGELSE OG. Go Gentofte. Evaluering af projekt. Go Gentofte

FOREBYGGELSE OG. Go Gentofte. Evaluering af projekt. Go Gentofte FOREBYGGELSE OG S U N D H E D S F R E M M E Go Gentofte Evaluering af projekt Go Gentofte Indhold Forord 2 Resume 3 Resultater 4 Baggrund 6 Go Gentofte 8 Erfaringer og anbefaling 11 Referencer 13 1 Forord

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

Ulighed i sundhed koster på livskvalitet og levetid

Ulighed i sundhed koster på livskvalitet og levetid Ulighed i sundhed koster på livskvalitet og levetid Vi lever længere. Levetiden har været stigende i Danmark siden midten af 1990 erne, men forskellen mellem de rigestes og fattigstes levetid er blevet

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015. Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune

Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015. Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune Januar 2016 Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015 Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune Indhold Side Baggrund 2 Sammenfatning 3 Trivsel

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF)

Læs mere

Kapitel 6 Motion. Kapitel 6. Motion

Kapitel 6 Motion. Kapitel 6. Motion Kapitel 6 Motion Kapitel 6. Motion 59 Der er procentvis flere mænd end kvinder, der dyrker hård eller moderat fysisk aktivitet i fritiden Andelen, der er stillesiddende i fritiden, er lige stor blandt

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Indledning Sundhedsprofil for Region og Kommuner 2013 er den tredje sundhedsprofil udgivet af Forskningscenteret for Forebyggelse og Sundhed, Region

Læs mere

Folkesundhed i et kommunalt perspektiv. Tine Curtis, centerchef Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor, Syddansk Universitet

Folkesundhed i et kommunalt perspektiv. Tine Curtis, centerchef Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor, Syddansk Universitet Folkesundhed i et kommunalt perspektiv Tine Curtis, centerchef Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor, Syddansk Universitet Hvorfor sundhed og forebyggelse? Sundhed er at have det godt, være rask,

Læs mere

Sikkerhed i forbindelse med vægttab

Sikkerhed i forbindelse med vægttab Sikkerhed i forbindelse med vægttab Af Thomas Meinert Larsen Forhindring af vægtforøgelse samt introduktion af vægttab er almindeligvis ikke forbundet med nogen særlig sundhedsmæssig risiko, så længe vægtstopperens

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om fysisk aktivitet Indhold Hvad er fysisk aktivitet? Hvad betyder fysisk aktivitet for helbredet? Hvor fysisk aktive er danskerne? Hvilke

Læs mere

BAGGRUNDSMATERIALE TIL BØRN OG UNGE-UDVALGETS TEMADRØFTELSE OM SUNDHED OG TRIVSEL

BAGGRUNDSMATERIALE TIL BØRN OG UNGE-UDVALGETS TEMADRØFTELSE OM SUNDHED OG TRIVSEL BAGGRUNDSMATERIALE TIL BØRN OG UNGE-UDVALGETS TEMADRØFTELSE OM SUNDHED OG TRIVSEL SUNDHED OG TRIVSEL: ET MÅL I SIG SELV, ET MIDDEL TIL LÆRING At være sund og trives handler om at have det godt fysisk,

Læs mere

Sundhedsprofil for Aarhus

Sundhedsprofil for Aarhus Sundhedsprofil for Aarhus Temaanalyse ældres sundhed Analyser lavet af CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland på baggrund af Hvordan har du det? 2013 Sundhedsprofil for region og kommuner

Læs mere

Sammenfatning. Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen

Sammenfatning. Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen Sammenfatning 7 Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen KRAM-undersøgelsen er en af de hidtil største samlede undersøgelser af danskernes sundhed. Undersøgelsen kaldes KRAM, fordi den handler om Kost,

Læs mere

Sundhedsstrategi. Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser. Oktober

Sundhedsstrategi. Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser. Oktober Sundhedsstrategi Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser 012 Oktober Sundhedsstrategi Banedanmark HR Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

Sundhed og fysisk aktivitet

Sundhed og fysisk aktivitet Sundhed og fysisk aktivitet Sund levevis indebærer passende fysisk aktivitet og gode kostvaner Sundhed og fysisk aktivitet Ilinniarfissuaq 25. juni 2008. HBH. 1 Alle dele af kroppen, som er skabt til at

Læs mere

VARDE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsteamet Social og Sundhedsafdelingen SKOLESUNDHEDSPROFILEN

VARDE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsteamet Social og Sundhedsafdelingen SKOLESUNDHEDSPROFILEN SKOLESUNDHEDSPROFILEN PRÆSENTATION Børn, Forebyggelse og Trivsel Louise Thastrup Børn og Læring: Søren Meinert Skousen Mette Matthisson Sundhed og Rehabilitering: Mai Bjørn Sønderby Sara Møller Olesen

Læs mere

Notat vedr. Kommunallægernes sundhedsprofil for udskolingsårgangen 2007-08

Notat vedr. Kommunallægernes sundhedsprofil for udskolingsårgangen 2007-08 I forbindelse med udskolingsundersøgelserne af kommunens 9.klasser, skoleåret 2007-08, gennemførte kommunallægerne en registrering af data, dels fra spørgeskema, dels med data fra selve helbredsundersøgelsen.

Læs mere

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Undervisningsdag 2 De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Spis frugt og grønt, 6 om dagen Det er lige så godt at spise frosne Hvor meget er 6 om dagen? Spis

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 12-04-2011 Dato: 04-04-2011 Sag nr.: 34 Sagsbehandler: Marianne Hallberg Eshetu Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Udfordringer for sundhedsarbejdet

Udfordringer for sundhedsarbejdet Bilag 1 Sundhedsprofil af Faaborg-Midtfyn kommune I 2010 gennemførtes en undersøgelse af borgernes sundhed i kommunerne i Danmark som er samlet i regionale opgørelser, hvor kommunens egne tal sammenholdes

Læs mere

Sundhed og trivsel Hjørring Kommunes sundhedspolitik 2008-2014

Sundhed og trivsel Hjørring Kommunes sundhedspolitik 2008-2014 Sundhed og trivsel Hjørring Kommunes sundhedspolitik 2008-2014 Hjørring blandt de sundeste kommuner i Danmark Med kommunalreformen fik kommunerne ansvaret for en lang række opgaver på sundhedsområdet.

Læs mere

20. oktober 2006 EM2006/39 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende

20. oktober 2006 EM2006/39 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende 20. oktober 2006 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg vedrørende Forslag til landstingsbeslutning om, at Landstinget tilslutter sig Landsstyrets fortsatte arbejde med Folkesundhedsprogrammet

Læs mere

Udvalgte indikatorer for sundhed og sundhedsrelateret livskvalitet i 1987, 1994, 2000 og 2005. Justeret procent og antal i befolkningen i 2005.

Udvalgte indikatorer for sundhed og sundhedsrelateret livskvalitet i 1987, 1994, 2000 og 2005. Justeret procent og antal i befolkningen i 2005. Sammenfatning Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne (SUSYundersøgelserne) har til formål at beskrive status og udvikling i den danske befolknings sundheds- og sygelighedstilstand og de faktorer, der

Læs mere

Sådan står det til med sundheden i Aalborg Kommune 2010

Sådan står det til med sundheden i Aalborg Kommune 2010 Sådan står det til med sundheden i Aalborg Kommune 2 Sådan står det til MED SUNDHEDEN i aalborg Kommune 2 Udgivet marts 211 af: Aalborg Kommune i samarbejde med Region Nordjylland Layout & tryk: HolstPLUS.dk

Læs mere

Sundhedsprofil for udskolingen i 9. klasse Skoleåret 2013 2014

Sundhedsprofil for udskolingen i 9. klasse Skoleåret 2013 2014 Sundhedsprofil for udskolingen i 9. klasse Skoleåret 2013 2014 Udarbejdet af Ledende sundhedsplejerske Jane Tanghøj og Sundhedstjenesten Center for Børn Unge og Familier Den kommunale Sundhedstjeneste

Læs mere

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion.

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion. Notat Anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter (2. revidering, maj 2015) /retc Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet

Læs mere

Kost- og bevægelsespolitik. for børn og unge i gribskov kommune

Kost- og bevægelsespolitik. for børn og unge i gribskov kommune Kost- og bevægelsespolitik for børn og unge i gribskov kommune april 2009 Formålet med kost- og bevægelsespolitikken er at fremme alle børn og unges sundhed. Forældre har hovedansvaret for deres børns

Læs mere

De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning

De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning Oktober 2007 Jr. nr. 1.2007.31 AKA/TDU/FKJ De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning Udarbejdet af Anne Kristine Aarestrup, Tina Drud Due og Finn Kamper-Jørgensen Kortlægningen blev udarbejdet

Læs mere

Et samarbejde mellem 6 danske kommuner Skoleåret 2012-2013

Et samarbejde mellem 6 danske kommuner Skoleåret 2012-2013 DEN FÆLLESKOMMUNALE SUNDHEDSPROFIL FOR UDSKOLINGSELEVER Et samarbejde mellem 6 danske kommuner Skoleåret 2012-2013 Udarbejdet af kommunallægerne: Tove Billeskov, tob@ishoj.dk Tine Keiser -Nielsen, tkn@rudersdal.dk

Læs mere

Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION

Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION Kære patient Velkommen til Dronninglund Sygehus Vi fokuserer på din livsstil/ KRAM - faktorerne KOST RYGNING ALKOHOL/stoffer MOTION

Læs mere

Temamøde om mental sundhed. Tirsdag 15. November 2011 Anne Illemann Christensen Statens Institut for Folkesundhed

Temamøde om mental sundhed. Tirsdag 15. November 2011 Anne Illemann Christensen Statens Institut for Folkesundhed Temamøde om mental sundhed Tirsdag 15. November 2011 Anne Illemann Christensen Statens Institut for Folkesundhed Mental sundhed handler om Mental sundhed handler om at trives, at kunne udfolde sine evner,

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Allerød Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Allerød Kommune Uddrag af Sundhedsprofil 20 for Kommune Titel: Copyright: Forfattere: Udgiver: Uddrag af sundhedsprofil 20 for Kommune 2011 Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Alle rettigheder forbeholdes Lene

Læs mere

Kostvejledning for borgere med særlig behov

Kostvejledning for borgere med særlig behov Kostvejledning for borgere med særlig behov Evaluering af projektperioden 2009-2010 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Baggrund... 3 Kostvejledningens formål, mål og succeskriterier... 4 Formål...

Læs mere

Arbejdsnotat om udviklingen i social ulighed i selvvurderet helbred og sundhedsadfærd i Danmark

Arbejdsnotat om udviklingen i social ulighed i selvvurderet helbred og sundhedsadfærd i Danmark Arbejdsnotat om udviklingen i social ulighed i selvvurderet helbred og sundhedsadfærd i Danmark Udarbejdet af Esther Zimmermann, Ola Ekholm, & Tine Curtis Statens Institut for Folkesundhed, december 25

Læs mere

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010.

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Udover en række demografiske faktorer beskrives forskellige former for sundhedsadfærd,

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Befolkningens motivation og barrierer for fysisk aktivitet. Januar 2003 Telefoninterview

Sundhedsstyrelsen Befolkningens motivation og barrierer for fysisk aktivitet. Januar 2003 Telefoninterview Sundhedsstyrelsen Befolkningens motivation og barrierer for fysisk aktivitet Januar 2003 Telefoninterview Sundhedsstyrelsen Befolkningens motivation og barrierer for fysisk aktivitet Januar 2003 Telefoninterview

Læs mere

Projekt 2 Tidlig opsporing af fysisk svage ældre

Projekt 2 Tidlig opsporing af fysisk svage ældre SOLRØD KOMMUNE GENOPTRÆNINGEN NOTAT Emne: Til: Projekt 2 "Tidlig opsporing af fysisk svage ældre" Social-, sundheds- og fritidsudvalget Dato: 17.02.16 Sagsbeh.: Sigrid Rahbek Thorlaksen Sagsnr.: Projekt

Læs mere

Bilag 1: Projektets teoretiske referenceramme

Bilag 1: Projektets teoretiske referenceramme Bilag 1: Projektets teoretiske referenceramme I det følgende beskrives projektets teoretiske referenceramme: Dokumenteret viden om betydningen af fysisk aktivitets betydning for sundhedstilstanden Kulturteoretisk

Læs mere

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 INDHOLD AT NYDE LIVET ER SUNDT s 5 1. EN LANGSIGTET VISION s 7 2. KØBENHAVNERNES SUNDHED 2015 s 9 Vi lever længere, men s 9 Vi har ikke lige muligheder s 10 Flere

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

Kapitel 7. Ophobning af KRAM-faktorer

Kapitel 7. Ophobning af KRAM-faktorer Kapitel 7 Ophobning af KRAM-fa k t o rer Kapitel 7. Ophobning af KRAM-faktorer 65 Dagligrygere spiser generelt mere usundt og har oftere et problematisk alkoholforbrug end svarpersoner, der ikke ryger

Læs mere

Der har været en positiv udvikling i andelen af dagligrygere og storrygere siden 2010 dog ses en tendens til stagnation siden 2013.

Der har været en positiv udvikling i andelen af dagligrygere og storrygere siden 2010 dog ses en tendens til stagnation siden 2013. ET SPADESTIK DYBERE INTRODUKTION Dette er en uddybning af de grafikker og informationer der kan findes i SUND ODENSE Hvordan er sundheden i Odense 2017?. For hver indikator er vist udviklingen fra 2010

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

Overvægt og Fysisk aktivitet

Overvægt og Fysisk aktivitet Overvægt og Fysisk aktivitet Af Finn Berggren Hvad er den bedste fysiske aktivitet for den overvægtige? - den aktivitetsform, der får den enkelte til at føle sig så tilpas ved aktiviteten, at vedkommende

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde

Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde Frederikshavn den 29/10-2007 Hjertekarsygdomme / hjertekar-rehabilitering. Der afsættes 500.000 kroner til udvikling og igangsætning

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Halsnæs Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Halsnæs Kommune Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Kommune Titel: Copyright: Forfattere: Udgiver: Uddrag af sundhedsprofil 2010 for Kommune 2011 Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Alle rettigheder forbeholdes

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Herlev Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Herlev Kommune Uddrag af Sundhedsprofil 10 for Kommune Titel: Copyright: Forfattere: Udgiver: Uddrag af sundhedsprofil 10 for Kommune 11 Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Alle rettigheder forbeholdes Lene

Læs mere

Motionsbånd Assens skole Forsøgsperiode 2013/2014

Motionsbånd Assens skole Forsøgsperiode 2013/2014 Bevægelsesbånd Bevægelsesbånd kan anvendes på mange forskellige måder samt tidspunkter i løbet af skoledagen alt efter hvor i skolen man befinder sig indskoling, mellemtrin eller udskoling. Forskningen

Læs mere

Hvordan har du det? 2010

Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 21 voksne Center for Folkesundhed hvordan har du det? 21 voksne Udarbejdet af: Finn Breinholt Larsen Pia Vedel Ankersen Stine Poulsen Dorte Søe Stinne Møller Christensen Center for

Læs mere

Formand for Sundhedsudvalget

Formand for Sundhedsudvalget Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) 1 Hvad er Hørsholm for en kommune? Hørsholm Lolland Antal borgere/ Størrelse Gennemsnitsindtægt for 15+ år Andel med videregående uddannelse af arbejds styrken

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Lighed i sundhed... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale sundhed skal styrkes...11 Sunde arbejdspladser og en sund

Læs mere

N O TAT. Tilgangen og forekomsten af diabetespatienter

N O TAT. Tilgangen og forekomsten af diabetespatienter N O TAT Tilgangen og forekomsten af diabetespatienter Diabetes er en sygdom, som rammer en stadig større del af befolkningen. Sygdommen har betydelige konsekvenser både for den enkelte og for samfundet.

Læs mere

Sundhedsprofil 2010. Med fokus på alkohol

Sundhedsprofil 2010. Med fokus på alkohol Sundhedsprofil 2010 Med fokus på alkohol Formål Et skridt videre ift. tidligere temamøder Alkohol som case Hvilke data giver profilen om alkohol Hvorledes kan disse data anvendes i kommunen Alkohol som

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer Kapitel 9 Selvvurderet helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer 85 Andelen, der vurderer deres helbred som virkelig godt eller

Læs mere

2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover

2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover Kapitel 2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover 2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover Både andelen og antallet af ældre her afgrænset til personer på 60 år eller derover forventes

Læs mere

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG I Sundhedspolitikken 2014-2018 har Byrådet opsat seks overordnede målsætninger. Målsætningen for bevægelse

Læs mere

1. Onboarding og uddannelse

1. Onboarding og uddannelse Den systematiske sygefraværsindsats i MSO skal sikre, at målet om 9,5 sygefraværsdage pr. medarbejder i 2016 nås. Målet skal nås gennem en række fokusområder og konkrete indsatser, som er beskrevet i denne

Læs mere

Projektbeskrivelsesskema

Projektbeskrivelsesskema Projektbeskrivelsesskema Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper 1. Projektets titel: Sundhedsfremmeprojekt på bosteder for psykisk udviklingshæmmede* 2. Baggrund: Projektet baseres

Læs mere

Livskraft hele livet. Seniorpolitik

Livskraft hele livet. Seniorpolitik Livskraft hele livet Seniorpolitik Forord Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup Kommune. Kommunen ønsker en helhedsorienteret seniorpolitik, som kan sikre rammerne og vise retningen, når samarbejdet

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Udkast Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt

Læs mere

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Til patienter og pårørende KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Vælg farve Sundhedsstyrelsens anbefalinger Psykiatrisk afdeling Odense - Universitetsfunktion KRAM på Psykiatrisk Afdeling Odense På Psykiatrisk

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2013 for Københavns Kommune. Kroniske sygdomme

Uddrag af Sundhedsprofil 2013 for Københavns Kommune. Kroniske sygdomme Uddrag af Sundhedsprofil 2013 for Københavns Kommune Kroniske sygdomme Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Kroniske sygdomme... 5 2.1 Diabetes... 5 2.2 Hjertesygdom... 9 2.3 KOL... 13 2.4 Kræft... 17

Læs mere