Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0415 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0415 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0415 Bilag 1 Offentligt NOTAT DEPARTEMENTET Dato 8. juli 2011 J nr. Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Rådets og Europa-Parlamentet om en ny strategi for transportsamarbejde mellem EU og dets naboregioner Internationalt Kontor THB@TRM.dk KOM (2011) 415 Notatet er fremsendt parallelt til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Trafikudvalg. Resumé Kommissionen har den 7. juli 2011 offentliggjort en meddelelse om en handlingsplan for transportforbindelser til EU s naboregioner. I handlingsplanen beskrives kort- og langsigtede initiativer der skal styrke EU s transportforbindelser mod øst og syd. Handlingsplanen har til formål at opnå tættere integration mellem EU og nabolandenes transportmarkeder. I handlingsplanen fremlægges der en række initiativer fordelt på alle transportformer som Kommissionen ønsker gennemført. Initiativerne handler bl.a. om emner som at udvide de fælles europæiske luftrum til at omfatte naboregionerne og at fjerne tekniske hindringer for jernbanetransport. 1. Baggrund og indhold Meddelelsen er fremsendt af Kommissionen den 7. juli 2011 og forelå i dansk sprogversion samme dag. Meddelelsen bygger på Kommissionens meddelelse fra 2007: Køreplan for et fælles transportområde hvor der blev sat fokus på transportsamarbejdet med EU s nabolande. Kommissionen vedtog for nyligt hvidbogen Køreplan for et fælles transportområde der lagde op til at EU s transport og infrastrukturpolitik udvides til at omfatte EU s nærmeste naboer, og at tredjelandes markeder åbnes for transporttjenester. Kommissionen præsenterer med den nye handlingsplan initiativer, der skal styrke det transportpolitiske samarbejde med EU s naboregioner. Handlingsplanen fokuserer især på de lande der er omfattet af den europæiske naboskabspolitik (ENP), men omfatter også udvidelseslandene. Handlingsplanen har til formål, at opnå tættere integration mellem EU og nabolandenes transportmarkeder for derved at gøre transportforbindelserne hurtigere, billigere og mere effektive. Tættere integration opnås primært ved, at

2 nabolandene indoptager standarder der svarer til dem, som anvendes i EU. Handlingsplanens initiativer er opdelt på de forskellige transportformer. Side 2/9 Luftfart På luftfartsområdet ønsker Kommissionen at skabe et bredere europæisk luftfartsområde (ECAA) så det omfatter EU s naboregioner og gradvis give mulighed for at åbne markedet mellem EU og dets naboer. Handlingsplanen sætter som mål at afslutte alle igangværende forhandlinger om omfattende luftfartsaftaler og at udvide forhandlingerne om sådanne aftaler til at omfatte andre interesserede nabolande når de er klar til det. Kommissionen foreslår, at bistå nabolandene med henblik på at tilslutte sig en af EU s luftrumsblokke, de såkaldte FAB s, samt at fortsætte bistanden til nabolandene med henblik på at modernisere deres luftfartsstyringssystemer (SESAR) og gøre systemerne tilgængelige for andre interesserede lande. Kommissionen ønsker, at forbedre luftfartssikkerheden i naboregionerne ved at bistå nabolandene i at opnå europæiske og internationale luftfartssikkerhedsstandarder. Søfart Handlingsplanens initiativer på søfartsområdet er primært rettet mod, at nabolandene skal leve op til internationale krav med hensyn til maritim sikkerhed, beskyttelse og miljøbeskyttelse. Kommissionen ønsker derudover, at støtte liberalisering af søtransporttjenester for at skabe ensartede konkurrencevilkår i forhold til nabolandene. Kommissionen lægger op til, at fortsætte bistanden til naboerne med henblik på at forbedre deres flagstatsstatus og opfylde sikkerheds og beskyttelsesmæssige standarder og sociale standarder. Kommissionen vil fremme en tættere integration af søfarten gennem deltagelse af naboregionerne i det såkaldte Blue Belt der skal sikre fri bevægelighed til søs ved bl.a. at forenkle procedurerne for nærskibstrafikken. Vejtransport Handlingsplanens initiativer på vejtransportområdet er primært rettet mod at lempe procedurerne for grænsepassage, øge trafiksikkerheden i nabolandene og gradvist at åbne op for vejtransportmarkedet i EU og i nabolandene. Kommissionen foreslår at styrke toldsamarbejdet med Belarus, Moldova og Ukraine for at lette grænsepassage samt at hjælpe nabolandene med at udvikle og gennemføre forbedringer, der øger vejsikkerheden.

3 Handlingsplanen lægger op til at assistere nabolandene i at indføre digitale fartskrivere, så de lever op til kravene om køre- og hviletidsregler for international landevejstransport. Side 3/9 På lang sigt lægger handlingsplanen op til at udvide anvendelsesområdet for Interbus-aftalen, der danner ramme for samarbejde om personbefordring med bus mellem EU og en række nabolande. Kommissionen ønsker, at Interbusaftalen skal omfatte regelmæssig international personbefordring med bus og at aftalen også skal omfatte ENP-lande. Jernbanetransport Kommissionen anfører, at jernbanetransport til EU s østlige naboer besværliggøres ved forskellen på f.eks. sporvidde og signalsystemer. I handlingsplanen lægger Kommissionen derfor op til at fjerne tekniske barrierer for effektiv godstransport til EU s østlige naboer. Kommissionen foreslår, at specificere sporviddesystemet på 1520/1524 mm i de standarder der udarbejdes af Det Europæiske Jernbaneagentur (ERA) samt at fremme udvidelses- og nabolandenes deltagelse i ERA. Kommissionen foreslår endvidere, at fremme udbredelsen af det europæiske system til styring af jernbanetrafik (ERTMS) til nabolandene og på længere sigt at undersøge mulighederne for helt at åbne af jernbanemarkedet til ENPlandene. Infrastrukturforbindelser Kommissionen foreslår tre konkrete skridt til at forbedre og fremme infrastrukturforbindelser til EU s nabolande. Første skridt er at definere strategiske transportnet i naboregionerne, som er forbundet til det reviderede transeuropæiske transportnetværk (TEN). Andet skridt er at forberede potentielle transportprojekter af europæisk interesse i de østlige nabolande, ved at identificere prioriterede infrastrukturprojekter der forbinder nabolandene med EU. Sidste skridt er at tilvejebringe finansiering til modne prioriterede projekter. Kommissionen lægger op til at styrke samarbejdet mellem EU, nabolande, andre donorer og innovative finansieringsinstrumenter (IFI er) om at tilvejebringe finansiering. Kommissionen overvejer at gøre brug af EU-programmer til forbedring af transportforbindelser med nabolandene, heriblandt naboskabsinvesteringsfaciliteten (NIF) der disponerer over ubrugte midler (ca. 3.5 mia. kr. indtil 2013) og eksisterende innovative investeringsinstrumenter som EU har indført for naboregionerne.

4 Derudover nævner Kommissionen den nye facilitet for netforbindelser i Europa der blev introduceret i Kommissionens meddelelse om Et nyt budget for Europa 2020 som en mulighed for finansiering. Side 4/9 Transportpanel for det østlige partnerskab Kommissionen lægger op til, at der for alle berørte regioner defineres en ramme for opfølgningen og gennemførelsen af handlingsplanen. Kommissionen foreslår derfor at oprette et transportpanel under det østlige partnerskab, som skal stå i spidsen for både det politiske samarbejde, planlægningen af transportinfrastrukturen og forberedelsen af infrastrukturprojekter. 2. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Meddelelsen har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser for Danmark. 3. Høring Meddelelsen blev sendt i høring i EU-specialudvalget den 7. juli 2011 med høringsfrist den 11. august Dansk Jernbaneforbund og DSB har oplyst at de ingen bemærkninger har til meddelelsen. DI Transport: DI Transport deler Kommissionens vurdering i at transport i stort omfang bidrager til Europas velstand. Et styrket samarbejde med naboregionerne på transportområdet kan derfor være med til at gøre såvel EU som nabolandene økonomiske stærkere. Gode transportforbindelser i EU og med naboregionerne er endvidere med til at styrke dansk erhvervslivs eksportmuligheder til de pågældende markeder. I forhold til luftfarten er den internationale tilgængelighed vigtig for de danske virksomheders vækstpotentiale. DI Transport er derfor positivt indstillet over for tættere samarbejde med naboregionerne på luftfartsområdet. Særligt vil det være oplagt at se på luftfartssikkerhed og på et tættere samarbejde indenfor lufttrafikstyringen og det fælles europæiske luftrum. Dette må dog ikke gå ud over implementeringen af det fælles luftrum internt i EU. DI Transport mener, det er vigtigt at lette de administrative procedurer ved grænsepassage med nabolandene og hilser derfor velkommen, at EU fokuserer på dette i det videre arbejde. I forhold til vejgodstransporten er det vigtigt, at samarbejdet med naboregioner er med til at øge trafiksikkerheden, herunder et tættere samarbejde om sikre rastepladser i relevante nabolande.

5 Endeligt så er DI Transport som udgangspunkt positiv overfor øget integration af markedet for vejgodstransport med nabolande. Da markedet for international vejgodstransport er fuldt ud liberaliseret i EU og dermed kendetegnet ved høj konkurrence, bør en eventuel aftale om øget markedsadgang sikre en lige og fair konkurrence under hensyn til øvrige relevante fællesskabsregler, som f.eks. køre- og hviletid. Side 5/9 DTL: Generelt skal vi bemærke, at gruppen af ENP-lande som meddelelsen fokuserer på er lande, der har en handel med Danmark af relativ beskeden karakter. Betydningen af disse lande for dansk vejtransport er derfor i dag også af begrænset størrelse. Dette kan selvfølgelig ændre sig og Kommissionens meddelelse og EU s naboregions politik generelt har jo netop til formål at fremme tættere kommercielle kontakter med også disse lande. DTL skal derfor fremføre for en række kommentarer af mere generel karakter. Tanken om en tættere markedsintegration kan hilses velkommen, men må ikke ske på bekostning af det niveau for sociale forhold, miljø- og klimabeskyttelse, færdselssikkerhed, sundhed og sikkerhed for arbejdstager, beskyttelse af chauffører, køretøjstandarder mv som EU har etableret i dag og som EU vedvarende arbejder på at forbedre. Kommissionen angiver selv dette under pkt.2 i meddelelsen, men for DTL er dette et kardinal punkt i eventuelle aftaler med disse nabolande. Det er derfor også positivt, hvis Kommissionen vil sikre at transportaftaler kun indgås, når disse kriterier er opfyldt. Det er tidligere set, at i mere brede aftaler med ikke-eu lande har hensyn til transporterhvervet spillet end mindre rolle i forhold til andre økonomiske interesse i EU. Dette kan ikke accepteres. DTL konstaterer, at Kommissionen på kort sigt blot vil undersøge virkningen af en gradvis åbning af vejtransportmarkedet for udvalgte nabolande. Det er efter DTLs opfattelse det rette tempo. I første omgang skal fokus være på at eksisterende aftaler, som f.eks. AETR implementeres og anvendes på samme vis som i EU, at færdselssikkerheden øges, at standarden for køretøjer fra nabolandene sikres, at der fokuseres på grænsepassage og forhold for chauffører i f m grænsepassage. DTL skal i den forbindelse også pege på de voldsomme problemer, som vognmænd kan stå overfor, hvis der lige pludselig indføres forbud af import af f.eks. fødevarer til et af disse lande. Særligt for de vognmænd som allerede måtte befinde sig ved grænsen. Eventuelle tættere kontakter med disse nabolande skal derfor også skabe klare retningslinjer for den slags situationer. Særligt kompliceret er det, når problemerne opstår af andre grunde end transport f.eks. fødevare lovgivning men det er vognmænd som rammes af problemerne. Erhvervsflyvernes sammenslutning (ES):

6 ES har noteret sig, at luftfarten er omtalt således: Side 6/9 På kort sigt (indtil 2013) - Afslutte igangværende forhandlinger om omfattende aftaler om luftfartstjenester og udvide forhandlingerne om sådanne aftaler til at omfatte andre interesserede nabolande, når disse er klar. - Fortsætte bistanden til nabolandene med henblik på at modernisere deres lufttrafikstyringssystemer (SESAR) og gøre dem tilgængelige for andre interesserede lande. - Tilvejebringe oplysninger, vejledning og teknisk bistand til nabolande med henblik på tilslutning til en af Europas funktionelle luftrumsblokke (FAB). - Bistand til nabolande med henblik på at opnå overensstemmelse med internationale og europæiske luftfartsikkerhedsstandarder. - Samarbejde med EU's naboer med det formål at fastlægge holdninger i Eurocontrol på linje med dem, der er udarbejdet af EU. - Bistå nabolandene med at nå EU's niveau og internationale niveauer inden for luftfartsikkerhed. På længere sigt - Konsolidere luftfartsaftalerne med henholdsvis de østlige ENP-lande og de sydlige ENP-lande med henblik på at færdiggøre ECAA. - Udvide luftfartsikkerhedssamarbejdet under EASA til at omfatte de østlige ENP-lande og de resterende sydlige ENP-lande. - Fuld integration af nabolandene i det fælles europæiske luftrum. ES har ikke bemærkninger til de foreslåede tiltag under forudsætning af, at de er omkostningsneutrale for dansk luftfart. Forbrugerrådet: Meddelelsen EU og dets naboregioner: En ny strategi for transportsamarbejde, der udgør Kommissionens planer for et nyt transportpolitisk samarbejde med EU's naboregioner er blevet fremsendt til bemærkninger. Forbrugerrådet skal bemærke følgende: Forbrugerrådet kan støtte op om intentionerne om et samarbejde mellem EU og dets nabolande, der skal sikre et transportsystem med høje sikkerhedsmæssige, beskyttelsesmæssige, sociale og miljømæssige standarder. Vi mener dog at det er vigtigt, at der ligeledes fokuseres på hensynene til passagererne/brugerne herunder passagerrettigheder for rejsende, der transporteres til og fra EU. Dette ses ikke umiddelbart medinddraget i

7 nærværende meddelelse men bør i forlængelse af de øvrige faktorer inddrages. Det kan til eksempel nævnes at passagerer i EU er beskyttet af forordninger og direktiver der sikrer deres rettigheder som rejsende med fly, bus og tog mv. Disse standarder bør i samme udstrækning søges anvendt i nabolandende herunder således, at reglerne imødekommes af såvel de fremtidige som eksisterende samarbejdspartnere. Side 7/9 International Transport Danmark: Kommissionens oplæg til en transportstrategi med naboregionerne indeholder en del konkrete forslag til initiativer, der bør fremmes for at sikre et øget transportsamarbejde mellem EU og naboregionerne. Med naboregionerne menes Hviderusland, Ukraine og Moldova, samt landene på Balkan. Desuden redegør Kommissionens meddelelse også for EU s forhold til en del lande i Mellemøsten og Nordafrika. Transport er en væsentlig faktor i udviklingen af samarbejde på tværs af grænser, og et effektivt transportsamspil sikrer alt andet lige forbedrede markedsmuligheder til gavn for de involverede parter. Virksomheder og borgere i EU og i nævnte naboregioner har samfundsmæssig stor gavn af at forbedre transportsamarbejdet, da de ressourcer og den tid, der bruges på transport af varer og personer hen over grænserne, kan reduceres væsentligt. ITD hilser derfor Kommissionens udspil velkommen. Det er i EU s interesse alt andet lige at sikre et effektivt samarbejde om transport med lande, der ligger tæt på EU. Der er tale om vidt forskellige lande med hver deres baggrund og ståsted i forhold til EU. Derfor peger ITD på, at hvert land og region bør behandles særskilt. Der er således stor forskel på, om der er tale om et kommende tiltrædelsesland, fx Kroatien og et land som fx Hviderusland. Meddelelsen redegør for initiativer inden for de forskellige transportformer. For vejtransports vedkommende lægges der i meddelelsen op til et øget toldsamarbejde med Hviderusland, Moldova og Ukraine. Dette er et relevant område at fokusere på, da der på grænserne mellem EU og de nævnte lande opleves endog meget lange passageventetider for lastbiler. Som det fremgår spildes op til 40% af den samlede transporttid ved grænserne. Dette skyldes bl.a. forskelle i toldregler og administrative procedurer. ITD peger på, at der på mange grænseovergange mellem EU og Hviderusland/Ukraine og Moldova eksisterer en uhensigtsmæssig infrastruktur. Ofte er der tale om for få toldere, for få faciliteter til vognmænd, chauffører og speditører, og der eksisterer typisk en ringe fysisk infrastruktur (veje, toldbygninger m.m.). Der findes alt for mange eksempler på, at grænseovergangene ikke er tidssvarende indrettet. Vi opfordrer derfor Kommissionen til, at utilstrækkelige fysiske faciliteter på grænserne til EU s nabolande opprioriteres i EU-indsatsen. ITD mener, at en generel forbedring af infrastrukturen i nabolandene bør være et prioriteret emne for EU. I dag er der således alt for stor forskel på vejnettets kvalitet i EU og landene uden for. Et udvidet TEN-vejnet, der også omfatter veje og internationale ruter i naboregionerne, er derfor et oplagt indsatsområde at fokusere på for EU, jf, meddelelsens afsnit herom.

8 ITD er ellers tilfreds med de tiltag, som Kommissionen lægger op til på vejtransportområdet. ITD lægger overordnet set vægt på behovet for en øget markedsadgang og en øget markedsliberalisering, og Kommissionens påtænkte initiativer synes at være relevante i den sammenhæng. Også de nævnte initiativer inden for trafiksikkerhed, miljø og køre-hvile-tid udgør hensigtsmæssige indsatsområder. Kommissionen bør dog også fokusere på de forskelle, der eksisterer mellem EU og enkelte lande om lastbilers vægt og dimensioner. Alt andet lige er det hensigtsmæssigt, at nabolandene animeres til at indføre samme vægt- og dimensionsregler som i EU. Dette emne bør derfor prioriteres. Endelig ser ITD intet til hinder for, at Kommissionen på vegne af Fællesskabet indgår aftaler om kørselstilladelser med EU s nabolande i stedet for som hidtil, hvor dette i dag er et nationalt anliggende. Side 8/9 4. Statsfinansielle, samfundsøkonomiske og administrative konsekvenser af meddelelsen Meddelelsen skønnes ikke i sig selv at have statsfinansielle herunder økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark. Konkrete initiativer, der foreslås med udgangspunkt i meddelelsen, vil blive analyseret inden regeringen tager stilling til disse. Samfundsøkonomisk kan der være gevinster forbundet med, at EU og naboregionernes transportmarkeder integreres. 5. Nærhedsprincippet Da der er tale om en meddelelse, er nærhedsprincippet ikke relevant. 6. Regeringens foreløbige generelle holdning Regeringen ser overordnet positivt på initiativerne i Kommissionens meddelelse om en ny strategi for transportsamarbejde mellem EU og dets naboregioner. Regeringen finder det vigtigt, at handlingsplanens initiativer ikke medfører merudgifter på EU s budget. Initiativer skal således finansieres med eksisterende puljer som f.eks. naboskabsinvesteringsfaciliteten. Regeringen lægger vægt på, at drøftelserne af handlingsplanen ikke foregriber forhandlingerne om EU s flerårige finansielle ramme, herunder den nye facilitet for netforbindelser i Europa, som blev introduceret i Kommissionens meddelelse om Et nyt budget for Europa Regeringen ser generelt positivt på tiltag, der gør gods- og persontransport til EU s nabolande enklere og mere effektiv. Effektive transportforbindelser kan

9 fremme frihandel og kan derfor hjælpe EU s nabolande med at blive økonomisk stærkere og politisk mere stabile. For det andet kan en tættere markedsintegration bidrage til at åbne nye markedsmuligheder for virksomheder i EU. Side 9/9 Regeringen er enig med Kommissionen i, at en betingelse for markedsåbning, i forhold til EU s nabolande, er at disse lande indoptager standarder der svarer til dem der anvendes i EU. Det gælder især miljøbeskyttelse og sikkerhedsniveau, således at der gælder lige konkurrencevilkår for transportservices både hvad angår landtransport og luftfart. Regeringen ser positivt på Blue Belt pilotprojektet og ser gerne konceptet udbredt til nabolandene. Ligeledes støtter regeringen udbredelsen af signalsystemet ERTMS til EU s naboregioner. Regeringen støtter Kommissionens ambition om at nabolandene, når de er klar til det, tilslutter sig en af Europas funktionelle luftrumsblokke (FAB). På den måde sikres effektiv overflyvning over EU s naboregioner. Regeringen ser frem til Kommissionens anbefalinger og / eller forslag til gennemførelse af handlingsplanen. 7. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der er endnu ikke kendskab til andre landes holdninger til den foreslåede handlingsplan. 8. Europa-Parlamentets udtalelser Parlamentets holdning forelægger endnu ikke. 9. Tidligere forelæggelser for Europaudvalget Meddelelsen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Grund- og nærhedsnotat

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0390 Bilag 3 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 22. september 2008 Supplerende grundnotat vedrørende forslag (KOM(2008) 390) fra Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16-11-2010 OK 4/0405-0300-0037 /JH Kommissionens grønbog om øget anvendelse af elektronisk baserede offentlige

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0678 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0678 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0678 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.9.2013 COM(2013) 678 final 2013/0325 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets

Læs mere

Grundnotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en adfærdskodeks for edbreservationssystemer

Grundnotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en adfærdskodeks for edbreservationssystemer Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 57 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 21. december 2007 J. nr. 222-56 EU- og Luftfartskontoret Grundnotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Info Note 28 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens meddelelse " En strategi for et sikkert informationssamfund Dialog, partnerskab, myndiggørelse

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

EU-programmer for fremme af godstransport med skib

EU-programmer for fremme af godstransport med skib EU-programmer for fremme af godstransport med skib Chefkonsulent Steen Jonssen, TØF Havnekonference den 10. september 2009 Europa-Kommissionens Hvidbog af 12.9.2001 (KOM(2001)370): Den Europæiske transportpolitik

Læs mere

SKRIFTLIG FORELÆGGELSE AF RÅDSMØDE (LANDBRUG OG FISKERI) DEN 15.-16. DE-

SKRIFTLIG FORELÆGGELSE AF RÅDSMØDE (LANDBRUG OG FISKERI) DEN 15.-16. DE- Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 6 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1 Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 14. december 2011

Læs mere

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter Præsentation ved Kent Bentzen Formand for FDT Foreningen af Danske Transportcentre Vicepræsident for

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt G R UND- OG NÆ RHEDS NOT AT Den 7. februar 2013 Departementet: Ref. Stkj/svfri Sagsnummer: KOMMISSIONENS HENSTILLING om minimumsprincipper for efterforskning

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 68 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevarepolitisk kontor/2.1 Den 9. januar 2008 FVM 480 Notat til Folketingets

Læs mere

Skatteministeriet SKAT

Skatteministeriet SKAT Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 23 Offentligt Skatteministeriet SKAT 30. november 2007 J. nr. 07-172251 Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til ændringer af Rådets forordning

Læs mere

Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005.

Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005. Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 167 Offentligt Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005. Jeg skal hermed forelægge dagsordenen for Rådsmødet (transport, telekommunikation

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2. november 2015 Nyt notat Situationen i den europæiske stålindustri 1. Resumé På opfordring fra

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 124 Offentligt 2. februar 2009 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 19.-20. marts

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Dyresundhed/Veterinærenheden/EUenheden Sagsnr.: 2012-20-221-01216 Den 2. april 2012 FVM 021 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt NOTAT DEPARTEMENTET Dato 6. december 2007 J. nr. 504-28 EU- og Luftfartskontoret Grundnotat om Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europaparlamentet

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0922 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0922 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0922 Bilag 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Grund og nærhedsnotat om forslag

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Samlenotat (Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Færre omkostninger ved udbygning af højhastighedsnet

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål 25. juni 2003 PE 323.186/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 323.186) Miquel Mayol i Raynal om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0820 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0820 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0820 Bilag 2 Offentligt Dato: 16. november 2012 Kontor: Kontoret for Internationalt Udlændingesamarbejde Sagsbeh: Lisbeth Sandbjerg Hansen Dok: 608892 6046182012-3080-0006

Læs mere

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet.

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0603 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund- og nærhedsnotat om genoptagelse af ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om mindstekrav til fremme af arbejdskraftens

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. februar 2016 Click here to enter text. Click here to enter text. Ændring af EMSA-forordningen,

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Europaudvalget EU-note - E 7 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Fri konkurrence for posttjenester

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0828 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0828 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0828 Bilag 2 Offentligt 6. januar 2012 J.nr. TS3000703-00002 Supplerende grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om

Læs mere

Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt

Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Europaudvalget (Alm. del - bilag 187) transportministerråd (Offentligt) Medlemmerne

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0388 Bilag 3 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 22. september 2008 Supplerende grundnotat vedrørende forslag (KOM(2008) 388) fra Kommissionen

Læs mere

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Europaudvalget 2008 2856 - miljø Bilag 2 Offentligt KLIMA OG ENERGIMINISTERIET S AM L E N O T AT 21. februar 2008 Side 1/7 Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Forslaget om fastsættelse af præstationsnormer

Læs mere

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg MILJØstyrelsen Jord & Affald MST/dokca 9. juli 2008 GRUNDNOTAT til FOLKETINGET Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2006/66/EF

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Foder og Fødevaresikkerhed Sagsnr: 26761 Dato: 1. juli 2014 FVM 300 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den 11-12. juni 2007 Sager på Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders område

KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den 11-12. juni 2007 Sager på Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders område Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 377 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Den 31. maj 2007 KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 6. december 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 6. december 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 154 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 6. december 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del Bilag 79 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del Bilag 79 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del Bilag 79 Offentligt Udlændingeafdelingen Bidrag til samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde, der forventes

Læs mere

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686 Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0686 Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. juni 2007 Eksp.nr. JAV/ Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Lanbrug Den 11. juli 2006 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Lanbrug Den 11. juli 2006 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 575 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Lanbrug Den 11. juli 2006 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0043 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0043 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0043 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 29. februar 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om anvendelsen af 470-790

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets Forordning om ændring

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. 001-06878 Ref. FJE/VJO Dep-kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Dato J. nr. 16. oktober 2015 2015-448 Høringsnotat Transport- og Bygningsministeriet har i perioden 10. april 2015 29. maj 2015 og i perioden

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

Sikkerhedskonference 2013

Sikkerhedskonference 2013 DI Transport 31. OKT 13 Sikkerhedskonference 2013 4. Jernbanepakke i et dansk perspektiv Den fælles ambition om det indre (transport-)marked Hvorfor pakkerne? Etableringen af et indre europæisk jernbanemarked

Læs mere

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final)

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final) NOTAT Kemikalier J.nr. 001-08381 Ref. Vijoh Den 11. januar 2013 RAMMENOTAT til MILJØSPECIALUDVALGET Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012)

Læs mere

Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 14, stk. 1, litra a i pesticidrammeforordningen.

Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 14, stk. 1, litra a i pesticidrammeforordningen. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/BRL Sagsnr.: 2014-29-221-02102/Dep sagsnr: 24728 Den 17. februar 2014 FVM 244 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 276 Offentligt D ELEGERET RE TSAKT - NOTAT 13. marts 2013 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Notat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der supplerer

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Kontor for husdyrsundhed/ Dep. 3.1 og 2.1 Sagsnr.: 2008-20-762-01640/ Dep sagsnr. 13650 Den 20. november 2008 Initialer HCHR/MBG/TAER FVM 607 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0151 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund-og nærhedsnotat om direktivforslag om betingelserne for tredjelandsstatsborgeres indrejse og ophold med henblik på forskning, studier,

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 19.4.2013 2012/0122(NLE) *** UDKAST TIL HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 3 Offentligt Den internationale enhed Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3395 5411 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Samlenotat

Læs mere

Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Den 26. maj 2008 Samlenotat for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse)

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 7. marts 2002

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 7. marts 2002 Europaudvalget 2001-02 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 427 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Europaudvalget

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 474 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Dyresundhed Sagsnr.: 2011-20-762-000059 Den 8. juni 2012 FVM 038 GRUNDNOTAT TIL

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grundnotat vedrørende Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 92/85/EØF om iværksættelse af foranstaltninger

Læs mere

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes.

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 131 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2.februar 2010 Kommissionens forordning (EU) om anvendelse af Traktatens artikel 101, stk. 3, på kategorier

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 26157 Den 15. maj 2014 FVM 273 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 1402 Offentligt

Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 1402 Offentligt Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 1402 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Europaudvalget (Alm. del - bilag 1402) transportministerråd (Offentligt) Medlemmerne

Læs mere

KOMITÉSAG - NOTAT 5.marts 2013. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

KOMITÉSAG - NOTAT 5.marts 2013. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB Alm.del Bilag 160 Offentligt KOMITÉSAG - NOTAT 5.marts 2013 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Grund- og nærhedsnotat om forslag fra EU-kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget, Energiudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Transportudvalget, Kommunaludvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato:

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009 2014 Transport- og Turismeudvalget 19.12.2011 2011/2196(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om fremtiden for regionale lufthavne og luftfartstjenester i EU (2011/2196(INI)) Transport- og

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING

DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING Indledning 1. Den Europæiske Union giver sin uforbeholdne støtte til De Forenede Nationer, er fast besluttet på at værne

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 34 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: NaturErhvervstyrelsen/Center for Jordbrug Sagsnr.: 12-41811-000002/Dep. sagsnr. 7570

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 27. november 2009 Dok.id J. nr. 120-29 Internationalt Kontor Grundnotat Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Deres ref.: FTH / PDY Vor ref.: jhc Dok. nr.: D-010211-9112 Dato: 31.01.2011

Deres ref.: FTH / PDY Vor ref.: jhc Dok. nr.: D-010211-9112 Dato: 31.01.2011 Trafikstyrelsen, Bilteknik Att: Frank Thrusholm Gl. Mønt 4 DK-1117 København K Lyren 1 DK-6330 Padborg Telefon: +45 74 67 12 33 Telefax: +45 74 67 43 17 Internet: www.itd.dk e-mail: itd@itd.dk fth@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Notat til Folketinget om ecodesignkrav til professionelt køleudstyr KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) No /.. of XXX der implementerer Europa-Parlamentet

Læs mere

Europaudvalget 2016 Det Europæiske Råd 17-18/3-16 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2016 Det Europæiske Råd 17-18/3-16 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2016 Det Europæiske Råd 17-18/3-16 Bilag 6 Offentligt Det Europæiske Råd Bruxelles, den 18. marts 2016 (OR.en) SN 38/16 NOTE Vedr.: Erklæring fra EU og Tyrkiet SN 38/16 1 Erklæring fra EU

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt Notat Ministersekretariatet J.nr. SNS- Ref. CLJ Miljøministerens besvarelse af spørgsmål DF, DG og DH fra Folketingets Miljø- og

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 98/8/EF

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Strasbourg, den 11. juli 2007 (OR. en) 2006/0183 (COD) LEX 804 PE-CONS 3620/3/07 REV 3 TRANS 169 CODEC 531 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV OM EFTERMONTERING

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 24 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 24 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 24 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 11. oktober 2013 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 317 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6. kontor / Sagsnr.: 2004-20-24-01595 Dep. sagsnr. 14890 Den 7. april 2009 FVM 649 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.8.2012 COM(2012) 430 final 2012/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastlæggelse af EU's holdning med henblik på revisionen af det internationale telekommunikationsreglement

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0047 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0047 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0047 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 28-02-2017 2017-779 Grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til ændring af Uddannelsesdirektivet (direktiv om grundlæggende

Læs mere

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0758 Bilag 1, KOM (2011) 0759 Bilag 1 Offentligt Dato: 3.februar 2012 Kontor: Formandskabssekretariatet Sagsbeh: Henriette Vincens Norring Sagsnr.: 2012-3705-0010 Dok.: 333070

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 550 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 550 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 550 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg om delegeret retsakt om energimærkning af professionelle lagerkølemøbler KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/GUH Sagsnr.: 2013-29-221-01725/Dep sagsnr: 20417 Den 18. april 2013 FVM 139 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Grundnotat. Skatteudvalget. SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt. Notat. Skatteudvalget

Grundnotat. Skatteudvalget. SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt. Notat. Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt Notat Skatteudvalget 29. juni 2007 J.nr. 2007-241-0041 Grundnotat Vedrørende forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2003/96/EF for så vidt

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0661 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 6.11.2006 KOM(2006) 661 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0893 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0893 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0893 Bilag 2 Offentligt Lovafdelingen G R U N D N O T A T Dato: 11. marts 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-748/21-0375 Dok.: MHE40590 Vedrørende forslag til

Læs mere