Dronninggårdskolen Dronninggårdklasserne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dronninggårdskolen Dronninggårdklasserne"

Transkript

1 Dronninggårdskolen Dronninggårdklasserne Målgruppe: Børn og unge med autismespektrumsforstyrrelser. Dronninggårdklassernes målgruppe er normaltbegavede børn og unge med en autismespektrumsforstyrrelse, som er berettiget til vidtgående specialundervisning iht. Folkeskolelovens Mennesker med autismespektrumforstyrrelser har ofte særlige vanskeligheder ved: at forestille sig andet perspektiv end sit eget. at de rigidt fastholder rutiner. at de har en forstærket sanseintegrationsfølsomhed. at forstå samt udtrykke følelser. at de er faktaorienterede uden nuancer. Værdigrundlag Målet med undervisningen og specialpædagogikken er at optimere børnenes personlige ressourcer og styrke deres selvværd, så det enkelte barn kan deltage aktivt og positivt i sit eget liv. Vi tager udgangspunkt i et specialpædagogisk læringsmiljø, som er kendetegnende ved: et alsidigt syn på faglighed. at vægte det sociale, struktur og forudsigelighed. faglige og sociale læringsmål for det enkelte barn. at skabe plads til forskellighed.

2 Målsætning Dronninggårdklassernes mål er at arbejde og udvikle børnenes: Skolefaglige læring i henhold til folkeskolens formålsparagraf. Sociale og personlige kompetencer. Selvstændighed samt oplevelsen af at kunne selv. Selvindsigt og strategier i forhold til deres specifikke vanskeligheder. Det er væsentligt at have fokus på det skolefaglige, men i høj grad også de daglige og praktiske færdigheder, så barnet opnår så stor grad af selvhjulpenhed som muligt. Pædagogisk platform Al undervisning og pædagogisk arbejde tager udgangspunkt i det enkelte barns behov, kompetencer og resurser, og der fokuseres på såvel personlig, social som faglig udvikling. Nøgleordene for vores fælles pædagogiske platform er: Relationer Struktur Forudsigelighed Genkendelighed Visualisering Relationer: Det er et kerneområde at skabe nære relationer til og imellem børnene og være anerkendende og bruge kognitiv træning. Struktur: Vi sikrer struktur i forhold til tid, rum og tema.

3 Forudsigelighed: En forudsigelig hverdag modvirker følelsen af, at tilværelsen er kontrolleret af tilfældigheder. Forudsigelighed skaber overblik og mindsker følelsen af kaos og angst. Genkendelighed: Børnenes tid er skemalagt, og vi fastholder så vidt muligt de daglige rutiner. Visualisering: Visuelle hjælpemidler understøtter strukturen og kommunikationen. Med udgangspunkt i det enkelte barns funktionsniveau vil graden af struktur, forudsigelighed, genkendelighed og visualisering tilpasses barnet. Det er hensigten, at børnene skal hjælpes/støttes til at opnå størst mulig selvstændighed. Når barnet oplever et mentalt overskud i kraft af de fysiske rammer (skolen/sfo en), relationerne, strukturen, forudsigeligheden, genkendeligheden og visualiseringen vil nysgerrigheden og lysten til at udforske omverdenen vokse. Barnet får her mulighed for en stadig søgen efter helheder og forståelse af verden. Nysgerrigheden overfor omverden og relationerne til personalet skal skabe grundlaget for barnets lyst/mod til at prøver kræfter med de ting der ikke umiddelbart er kendte. Nogle oplever verden som åben og spændende, andre oplever verden som truende og afvisende.

4 Vi tilstræber at: sikre en optimal støtte af barnet gennem dagen ved at skabe forudsigelighed, mening og sammenhæng i hverdagen. sikre barnet tryghed vha. struktur i form af konkret vejledning. vi er tydelige overfor det enkelte barn. skabe organisering, tydelighed og hjælp til at skabe overblik. strukturen støttes af f.eks. piktogrammer, symboler, skriftlig information og andet visuelt værktøj alle hverdagsrutiner er en del af en fastlagt struktur, som alle medarbejdere og børn følger vi møder barnet med åbenhed, krav og forventninger Det tydelige læringsmiljø: Det skal være tydeligt for barnet, hvad vi forventer af det. Der skal være tydelighed i aftaler og relationer med børnene. Det er af stor betydning for barnets trivsel, hvordan miljøet er indrettet. Tænk visuelt i dagligdagen og marker visuelt, hvis der er behov for det. I klassen har hver enkelt barn sin egen arbejdsplads og desuden er der et fællesbord. Børnene kan have behov for afskærmning på deres arbejdsplads, da dette kan være med til at minimere den visuelle støj og den auditive forstyrrelse. Et tydeligt læringsmiljø indebærer også, at børnene kan have individuelle skemaer, tilpasset deres behov. For at lette børnenes dagligdag er det vigtigt, at vi er opmærksomme på betydningen af den visuelle guidning. Visualiseringen kan udmønte sig eksempelvis som: Skemaer Arbejdssedler De 9 H er Motivationssystemer f.eks. belønning/særlig aftale

5 Rækkefølgesedler og skriftlige instruktioner Tydeligheden understreges af de 9 H er: 1. Hvad skal jeg lave? (indhold) 2. Hvorfor skal jeg lave det? (skabe mening) 3. Hvornår skal jeg lave det? (tidspunkt) 4. Hvor skal jeg lave det? (placering) 5. Hvem skal jeg lave det med? (voksne/børn) 6. Hvordan skal jeg lave det? (metode) 7. Hvor længe skal jeg lave det? (tid) 8. Hvad skal jeg lave bagefter? (indhold) 9. Hvordan kan jeg få hjælp? (metode) Tilgang, Tid og Tydelighed: Til trods for at strukturen oftest skal være ens for børn med autisme, kan tilgangen være meget forskellig. Nedenstående er nogle af de overvejelser, man bør gøre sig vedrørende tilgangen til det enkelte barn. Tilgang: Tage højde for specifik viden om autisme. Børnenes særlige karakteristika og personlighedstræk skal respekteres. Vores tilgang og tænkning skal være funderet i et grundigt kendskab til, hvad autisme indebærer. Udvise respekt, tillid og positiv udstråling fra den voksnes side. Børnene skal mødes med respekt og tillid. Vores børn er meget følsomme overfor negativitet fra den voksnes side. Den forventning eller manglende forventning der udvises overfor det enkelte barn, har betydning for den respons og udvikling, barnet udviser. Det gælder både det faglige, det adfærdsmæssige og det generelt udviklingsmæssige.

6 Positive / negative forventninger til barnet giver forskelligt udslag. Auditiv tilgang / visuel tilgang / kinæstetisk tilgang. Der skal tages højde for hvilke indlæringsstrategier det enkelte barn profiterer mest af. Nogle kan eksempelvis ikke modtage indlæring ved megen tale og har derfor brug for en visuel præsentation af det stof, der skal indlæres. Reduceret mængde tale fra den voksnes side. Begræns mængden af informationer. Vær opmærksom på brug af sarkasme og ironi. Oversæt så barnet forstår meningen. Giv entydig information/besked og instruktion til barnet. Ros / opmuntring. Det enkelte barns behov for opmuntring og ros varierer meget. Mængden og i hvilken form skal overvejes. Del begejstring over udvikling med barnet. Belønning / ikke belønning. For at blive motiveret til nye mål har nogle børn behov for belønning. Andre behøver det ikke. Dette er ikke at være uretfærdig men for at tage individuelle hensyn. Sensitivitet. Mange børn udviser særlige reaktioner i forhold til sanseindtryk. De har et mere sensitivt nervesystem overfor sanseindtryk som lyd, lys, syn og lugt. Information fra omgivelserne bearbejdes grundigere og man opfatter nuancer, som andre ikke opfatter. Dette kan vise sig som nedsat evne til at frasortere irrelevante indtryk. Det er en del af deres handicap. Dette skal der tages individuelt hensyn til. Eksempelvis kaffe eller deodorantdufte/ bestemte lyde eller farver og for mange illustrationer på væggene. Mængden af stimuli i rummet ved barnets arbejdsplads skal begrænses.

7 Tid I arbejdet med børnene er det vigtigt at give barnet den tid, det har brug for. Børnene har ofte behov for mere tid til at bearbejde de indtryk de får, til at forstå de verbale beskeder, de får, eller til at forstå meningen med det de skal. Børnenes reaktionstid/ latenstid er varierende. Nogle børn skal bruge megen tid til at løse en opgave, reagere på en opfordring eller læse en tekst, andre er hurtige. Begge dele er ok, men der skal tages højde for det ved planlægning af dagen. Barnets tankeforløb kan forstyrres, hver gang det påmindes om at komme i gang. Tydelighed Ved tydelighed forstår vi struktur og visuel tilgang: Tydelig voksen: i tale, forventninger, holdninger og anerkendelse Nærvær og koncentreret fokus på interaktion med det enkelte barn. Nemt aflæselig og overskuelig visualisering. Orden omkring elevens arbejdsplads. Tydeligt regelsæt i forhold til klassen såvel som til det enkelte barn Vejledningsform: Verbal, visuel eller anden. Nogle børn lærer bedst ved hjælp af verbal instruktion, andre ved en visuel præsentation af, hvad der forventes i en given sammenhæng. Øjenkontakt Der er børn, som føler et kraftigt ubehag, fysisk såvel som følelsesmæssigt, ved vedvarende øjenkontakt. Der er andre, der har et overdrevent behov for kontinuerlig intens øjenkontakt.

8 Afglidende / insisterende. Nogle børn har gavn af at den voksne er mindre insisterende og vedholdende i sine krav og forventninger. Andre børn har brug for en mere afglidende tilgang, så der ikke fremprovokeres en konflikt. Som professionel kan man med fordel opfatte sig selv som et stillads omkring eleven. Ved vanskeligheder i undervisningen og /eller tilgangen til barnet, er det ikke nødvendigvis barnet som skal ændres, men omgivelserne. Når en konflikt opstår med et barn, skal den/de voksne være opmærksomme på, at det ofte er den voksnes tilgang til barnet, der skal ændres frem for at irettesætte barnet. Man kan have en tendens til at lægge al forklaring over på barnet/ fejlfinding grundet diagnosen etc. Dette er ikke tilstrækkeligt. Børn gør det rigtige, hvis de kan. Komme i gang og tage initiativ (initiere) Mange af børnene har svært ved at initiere, hvilket bør observeres og beskrives for det enkelte barn. Disse observationer skal udmønte sig i en pædagogisk strategi i forhold til det enkelte barn. Teoretisk begrundelse for visualisering og struktur Dronninggårdklassernes specialpædagogiske grundlag er baseret på den grundlæggende viden og forståelse af autismespektrumforstyrrelse. Metoder og redskaber udvælges ud fra denne viden. Vi baserer vores pædagogik på den strukturerede og visualiserede tilgang til børnene. Det skyldes det faktum, at børnene som oftest har vanskeligheder med de eksekutive funktioner, som påvirker den følelsesmæssige selvregulering stærkt. Problemer med de eksekutive funktioner påvirker derfor ikke kun udførelsen af praktiske opgaver, men handler i høj grad om evnen til at kunne indgå hensigtsmæssigt i komplekse sociale sammenhænge.

9 De eksekutive funktioner omfatter det at kunne: Forholde sig til nye processer (regulere følelser) Lave den nødvendige planlægning (overveje handlinger/reaktioner) Udføre i relevant rækkefølge med baggrund i erfaring (ikke lade sig aflede/afbryde aktuel adfærd) Vurdere forløbet og evt. at justere handlinger (tænke på konsekvenser, ændre adfærd) Manglende eksekutive funktioner viser sig eksempelvis i form af: Negativ selvforståelse Vanskeligheder ved at regulere igangværende adfærd i forhold til omstændighederne - intensiteten i reaktionen (overreagerer, er utålmodige m.v.) Problemer med skift Ringe tidsfornemmelse Vanskeligheder med at vælge Problemer med at holde orden Mennesker med disse vanskeligheder kan lære strategier og færdigheder, som kan hjælpe dem til at blive mere organiserede. Børn med eksekutiv dysfunktion får ofte øgede vanskeligheder, efterhånden som abstraktionsniveauet øges. Det er derfor vigtigt med den strukturerede pædagogik. Børn med autisme har en udviklingsforstyrrelse, der kan påvirke deres sociale udvikling. De har grundlæggende vanskeligheder med at kommunikere og forstå og bruge non-verbale udtryk, samt at bruge sproget i en social sammenhæng. Børnene lærer ikke, hvordan de skal kommunikere, men de lærer det ved at kommunikere! De vigtigste funktioner i kommunikation er at kræve og få opmærksomhed, at kunne bede om noget og kunne være nysgerrig og kommentere på noget. At barnet kan spørge om informationer og give informationer til andre. Det er kommunikation at kunne udtrykke sine følelser samt at kunne afvise andre eller selv tåle at blive afvist.

10 Der er sprog i alt, hvad vi beskæftiger os med, men sprog er meget andet end det der tales og skrives. Kommunikation forveksles ofte med sprog, men sprog og kommunikation er ikke det samme. Sproget er ikke kun et kommunikationsmiddel, men først og fremmest noget, der lever i vores bevidsthed, som et væsentligt mentalt organisationsmiddel, som et redskab for tænkning og refleksion. Den usynlige kommunikative kompetence favner de sociale regler. Gælder for vores sproglige udvekslinger kaldet samtaler (initiativ, opretholde og afslutte) Al adfærd i samspil med andre er udtryk for kommunikation Børn med autisme kan i visse sammenhænge have vanskeligt ved at aflæse og forstå andres tanker og følelser (evnen til empati). Dette kan medføre, at kontakten og forståelsen for andre bliver vanskeliggjort. (M.G.Winner YouTube) Disse børn kan fremstå som socialt ubehjælpsomme, som nogle børn der ikke vil kontakten til andre. Det vil de ofte gerne, men ved ikke altid, hvordan de skaber denne kontakt. For en del børn er det svært at forestille sig bestemte situationer eks at gå på biblioteket, at skulle til fødselsdag eller at der kommer en vikar. Det kan tage lang tid, før det har lagret sig i hjernen hvordan en bestemt situation gribes an og foregår. Dette kan medføre, at barnets aktiviteter er gentagelser af det kendte eller at de reagerer voldsomt ved ukendte situationer. Nogle børn viser stor tryghed ved det kendte og kan have svært ved opgaver, som ikke er konkrete. Børn med autisme kan have brug for hjælp til at få nye ideer både i forhold til skoleopgaver, men også i forhold til leg og aktiviteter i pauser. For en del børn er et regelsæt i sociale situationer en hjælp til, hvordan de skal agere. Det kan dog også medvirke til, at barnet hænger for meget fast i nogle regler og har svært ved at afvige i eks spil. Barnet har måske svært ved at erindre tidligere situationer eller oplevelser og har ikke altid den samme oplevelse af en situation, som de andre der var til stede. Det kan bevirke, at barnet kommer i en konflikt med en anden, da barnet ikke

11 nødvendigvis kunne forudse, hvad der kunne ske eller kunne drage nytte af tidligere erfaringer. Vær opmærksom på sprogbrugen overfor børnene. For nogle børn kan en negation i sproget være svær at forstå. Det samme gør sig gældende med ironi og sarkasme. Anderledes sanseopfattelse Børn med autisme har ofte et sart sansesystem i forhold til: Lyd Lugt Lys Smag Berøring Sanseintegration Samspillet mellem alle de sensoriske områder. Evnen til at modtage og bearbejde stimuli. Voldsomme stimuli i det autonome sansesystem hindrer at de andre sansesystemer folder sig ud. Børn med autisme kan reagere usædvanligt/overfølsomt i forhold til sanseindtryk. De kan irriteres/distraheres af lyde fra omgivelserne. Deres smagspåvirkninger kan være anderledes end hos andre mennesker. Måske reageres der ikke på varme og kuldepåvirkninger. Stressfaktorer og ressourceskabelse. Stress er en del af livet for børn med autisme. Vi beskriver det i to dele: grundstressen og den situationsbestemte stress.

12 Grundstressen er den stress, der ligger som konstant påvirkning af barnet og den situationsbestemte stress, er den stress, der opstår akut og utilsigtet. Grundstresselementer kan f.eks. være: Dårlige søvnmønstre, teenageproblematikker, manglende generelt overblik, ringe ernæring, larmende hverdag, visuel støj og ensomhed. Den grundlæggende stress ligger som et fundament i barnets liv og er en konstant, som tager store dele af barnets læringsressource. Den akut opståede situationsbestemte stress lægger sig oven på den grundlæggende og skaber et yderligere pres. Som konflikthåndterende værktøj er det vigtigt at observere og lære børnenes advarselstegn, så de kan undgå eksplosion og kaos. Vi må erkende at verden er dynamisk, og at vi ikke har mulighed for at dæmme op for akut opstået stress, trods tydelig og klar struktur. Derimod er der mulighed for at arbejde med den grundlæggende stress, så ressourcen til den situationsbestemte stress bliver større. Hvert barn har forskellige stressfaktorer. De skal observeres, og observationen skal bruges i den pædagogiske planlægning. Udviklingsperspektiv og selvstændiggørelse Børn med autisme har som oftest en meget ujævn udviklingsprofil og hermed indlæringsprofil, hvilket vi prøver at tage højde for. Det kan betyde at det enkelte barn kan fungere på mange forskellige niveauer. Der er ofte store forskelle på de faglige færdigheder, de praktisk dagligdags færdigheder såvel som den personlighedsmæssige udvikling. Dette indebærer at det enkelte barns indlæring og gradvise selvstændiggørelse og udvikling må anskues og støttes op om individuelt. Det gælder om at finde balancen mellem for nemme og for svære opgaver/udfordringer for det enkelte barn. Det er de voksnes opgave at finde denne balance.

13 For at barnet skal kunne magte den lidt for svære opgave, skal barnet stå lidt på tå og understøttes, så barnet magter at gennemføre opgaven delvist selvstændigt. Relationer i den pædagogiske hverdag Relationsdannelse Man kan ikke udelukkende tale sig til en relation. Relationen skabes oftest i en aktivitet mellem voksen og barn med fokus på et fælles tredje. I Drklasserne arbejdes på at skabe en relation. Opbygningen af en god relation til barnet er uhyre vigtig i forhold til det fremadrettede pædagogiske arbejde. En god relation er at kunne forstå og have indføling i det enkelte barn med henblik på at kunne afkode barnet i forskellige situationer og ikke mindst de vanskelige. Det er den voksnes ansvar at opbygge en god relation til det enkelte barn. Vi ønsker at give børnene en tryg, meningsfuld og sammenhængende hverdag ved hjælp af struktur og visualisering. Den voksne modspiller I udskolingsalderen bliver det gradvist mere nødvendigt, at den unge stifter bekendtskab med den verden, som venter udenfor. Det gælder også de forventninger og krav, som de unge måtte forventes at møde, og det er en meget afgørende faktor for de unges trivsel efterfølgende, at de er forberedt på, at tilværelsen ikke er så beskyttet, som den hidtil har været i specialmiljøet. Det betyder imidlertid ikke, at der ikke skal være et specialtilbud i de ældste klasser, tværtimod. Men den voksne kontaktperson får en mere modspillende rolle end tidligere. For at kunne give modspil, er det nødvendigt at have oparbejdet et fundament for medspil. Dette er helt afgørende i arbejdet med de unge, da man i modsat fald blot vil blive opfattet som en fjendtlig voksen, som den unge kun kan reagere konfronterende overfor. Et vigtigt element heri er den gode relation mellem den unge og den voksne. Denne kommer ikke af sig selv, men oparbejdes over en lang periode. Man vil som ny voksen i en gruppe kunne forvente flere måneders stilstand og ikke en umiddelbar

14 forståelse fra den unges side overfor eventuelle kravsituationer, heller ikke de små af slagsen. Der vil altid skulle indgå stabilitet og linie i dét, den voksne står for og den skal altid tydeliggøres over for den unge. Konkrete metodeforslag til den voksne: Gør projekterne til vi-projekter, underforstået det er os som skal igennem noget vanskeligt, og ikke kun dig (den unge) dine projekter er også mine. Dermed står den unge ikke alene med noget, men den unges glæder og sorger deles med relationspersonen. Sig til den unge: Om lidt skal vi noget svært. Vil du være med til at kæmpe for at det lykkes? Fortæl den unge om de gange du selv har fejlet med noget måske endda også om de øjeblikke, hvor det føltes rigtig pinligt. Dette skaber en form for ligeværdighed og mindsker den unges frygt for ikke at lykkes og mindsker opgavens eventuelle uoverkommelighed. Udtryk dine forventninger til den unge inden en opgave. Vær opmærksom på egne forventninger og tilpas dem i forhold til den unges formåen. Det er helt ok at tydeliggøre at du har brugt tid på at forberede lektionen og at også du forventer en hyggelig time. Dette træner den unges sociale ansvarsfølelse. Når relationen er gjort stærk, kan den benyttes pædagogisk: Vær rar at gøre det også for min skyld. Sig, hvad du tænker, især når den unge lykkes og spar ikke på ros. Gør man det, kan man ind imellem også være kritisk ved f.eks. at sige Jeg kender dig så godt, at jeg ved du kan mere end du viser lige nu kan jeg hjælpe dig? Tal åbent om vanskelige situationer i en voksenstyret rundbordssamtale. Væn den unge til at forholde sig til andres konflikter og lad dem komme med

15 løsningsforslag. Tilvæn herefter den unge til også at forholde sig konstruktivt til sine egne konflikter. Henled opmærksomheden på en hensigtsmæssig løsning, når det ikke lykkes for den unge at komme frem til den, og inddrag gerne klassekammerater. Med jævnlig træning vil svaret imidlertid være fundet af de unge selv. Træn forståelsen af begreber, der er relevante for sociale sammenhænge og som er vigtige, når vi er flere sammen. Hav en serie aktuelle nøgleord stående på tavlen/væggen, såsom tillid, goodwill og ansvar. Tag fat i dem jævnligt, få den unge til at definere ordene og bearbejd dem i de situationer, I står i. Træn også de unges ansvarsfølelse ved at give dem lov til at være kritisk overfor alt, men med respekt og omtanke. Sig fra overfor voldsomheder såsom trusler, som ikke hører hjemme i et demokratisk samfund. Fortæl de unge, hvad samfundets (måske markante) reaktion vil være, når den unge forlader skolen. Visualisér, hvad der er plus- og minus-reaktioner og hæng dem op.

16 Relevant litteratur og materiale Theo Peeters: Autisme - fra teoretisk forståelse til pædagogisk praksis Videncenter for Autisme 1997 Tony Attwood: En fod ude- en fod inde Dansk Psykologisk Forlag 2000 Martin L. Kutscher: Børn med blandingsdiagnoser Dansk Psykologisk Forlag 2008 Pernille Dyrbjerg og Maria Vedel: Hverdagspædagogik om visuel støtte til børn med autisme 24 Center for Autisme 2002 Philip Whitaker: Problematisk adfærd og autisme Videncenter for Autisme 2006 Anne Vibeke Fleischer og John Merland: Eksekutive vanskeligheder hos børn Dansk Psykologisk Forlag 2007 Dorthe Holm: HVASKO -pjece Pædagogik i hverdagen for børn med autismespektrumforstyrrelse Videncenter for Autisme Dorthe Holm: HVASKO pjece Pædagogik i hverdagen for børn med ADHD ADHD foreningen Dorte Damm og Per Hove Thomsen: Om børn og unge med ADHD Hans Reitzels Forlag 2006 Ross W. Greene: Det eksplosive barn Forlaget Pressto 2005

17 Olga Bogdashina: Persepsjon hos personer med Autisme og Asperger-syndrom Ulige sensoriske erfaringer, ulige perceptuelle verdener Spiss forlag Oslo 2008 (Engelsk udgave 2003) Kjeld Fredens: Mennesket i hjernen en grundbog i neuropædagogik. Forlaget Academia 2004 Jesper Juul og Helle Jensen: Pædagogisk Relationskompetence fra lydighed til ansvarlighed. Michelle Garcia Winner: Social tænkning Susan Hart Hjerne Samhørighed Personlighed Links Kirsten Callesen Center for autisme Rory Hoy

Kasperskolens specialpædagogiske grundlag

Kasperskolens specialpædagogiske grundlag 26. marts 2014 1 Kasperskolens specialpædagogiske grundlag Indhold: 1. Målgruppen 2. Værdigrundlag 3. Målsætning 4. Pædagogik a. Pædagogisk fundament b. Vi tilstræber c. Det tydelige skolemiljø d. Tydeligheden

Læs mere

Dronninggårdklasserne

Dronninggårdklasserne Dronninggårdklasserne Målgruppen i tilbuddet Dronninggårdklasserne er et skoletilbud for børn, der har en diagnose inden for det autistiske Spektrum. Dronninggårdklassernes målgruppe er normaltbegavede

Læs mere

Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza

Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza De grundlæggende kognitive dysfunktioner Empati: Empati er driften til at identificere andres menneskers

Læs mere

PROBLEMSKABENDE ADFÆRD - OG HVAD GØR VI SÅ??1

PROBLEMSKABENDE ADFÆRD - OG HVAD GØR VI SÅ??1 PROBLEMSKABENDE ADFÆRD - OG HVAD GØR VI SÅ??1 PROBLEMSKABENDE ADFÆRD BO JØRGENSEN HEJLSKOV Manglende efterrettelighed Infleksible adfærd Selvskadende adfærd Aggressiv adfærd 85% af alle magtanvendelser

Læs mere

KOM GODT FRA START. inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen

KOM GODT FRA START. inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen KOM GODT FRA START inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen KOM GODT FRA START - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Af Dorthe Holm, pædagogisk vejleder,

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk Emotionel ekspressiv dialog/følelsesmæssig kommunikation. 1. Vis positive følelser for barnet. Vis at du er glad for barnet. Smil til barnet Hold øjenkontakt

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

HVAD ER ADHD kort fortalt

HVAD ER ADHD kort fortalt FORMÅLET med denne pjece HVAD ER ADHD kort fortalt HVAD ER adfærdsvanskeligheder 07 08 11 ÅRSAGER til adfærdsvanskeligheder når man har ADHD 12 ADHD og adfærdsforstyrrelse 14 PÆDAGOGISK STØTTE og gode

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Faglige procedure omkring magtanvendelse

Faglige procedure omkring magtanvendelse Faglige procedure omkring magtanvendelse Opfølgning og organisering på magtanvendelsesansøgninger og indberetninger med udgangspunkt i borgerens liv Lisbeth Hyldegaard Udvikling og demenskonsulent i Skanderborg

Læs mere

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen Inge Brink Nielsen, konsulent og underviser i kommunikation og konfliktløsning, advanced trainee i Problemløsning, certificeret træner i Ikke voldelig Kommunikation, gymnasielærer på deltid, herunder mentor

Læs mere

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Baggrund: Hele personalegruppen har på en personalelørdag i november 2015 arbejdet med emnet Selvhjulpenhed i vuggestuen. Vi har arbejdet ud fra

Læs mere

Basens grundforståelse for vigtigheden af struktur og planlægning

Basens grundforståelse for vigtigheden af struktur og planlægning Basens grundforståelse for vigtigheden af struktur og planlægning For at kunne implementerer en tydelig struktur for eleverne i hverdagen, er det nødvendigt at hver enkelt medarbejder har en grundlæggende

Læs mere

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Hvem er vi? Alle børn vil, hvis de kan Filadelfia Skole- og Specialrådgivningscenter Landsdækkende rådgivning

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Kognition betyder: tænkning / erkendelse

Kognition betyder: tænkning / erkendelse SELVFORSTÅELSE AUGUSTINS BØN: GUD GIVE MIG SINDSRO TIL AT ACCEPTERE DE TING, JEG IKKE KAN MAGTE, MOD TIL AT ÆNDRE DE TING, SOM JEG KAN, OG VISDOM TIL AT SE FORSKELLEN DEN KOGNITIVE INDFALDSVINKEL Kognition

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Elevernes Alsidige Udvikling Samarbejde/ samarbejdsevne Kommunikation Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Empati/ respekt for forskellighed 0.-3. kl. Eleven kan arbejde sammen i større såvel som mindre

Læs mere

UROLIGE OG UKONCENTREREDE BØRN UNGE? EN PJECE TIL FAGFOLK

UROLIGE OG UKONCENTREREDE BØRN UNGE? EN PJECE TIL FAGFOLK UROLIGE OG UKONCENTREREDE BØRN UNGE? OG EN PJECE TIL FAGFOLK UROLIGE OG UKONCENTREREDE BØRN OG UNGE Måske kender du det, at et barn har svært ved at deltage i det, som du laver med de andre børn? Når I

Læs mere

STU Greve Målgrupper 2014

STU Greve Målgrupper 2014 STU Greve r 2014 r, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder er så omfattende, at de ikke

Læs mere

Specialpædagogiske metoder Autisme / ADHD

Specialpædagogiske metoder Autisme / ADHD + Specialpædagogiske metoder Autisme / ADHD + Hvorfor struktur? n Empati/ Central coherence / Eksekutive funktioner n Brug teknikker som hjælper til at organisere og fastholde viden visuelt n Forskellige

Læs mere

Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen

Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Program Hvad er ADHD? ADHD og hjernen ADHD og kernesymptomer Pædagogiske virkemidler

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Sociale kompetencer er nøglen til fællesskabet, hvor børnene får mulighed for at udfolde sig i samspil med andre børn og voksne.

Sociale kompetencer er nøglen til fællesskabet, hvor børnene får mulighed for at udfolde sig i samspil med andre børn og voksne. Sociale kompetencer De sociale spilleregler og kommunikation er centralt i forhold til at kunne indgå og omgås med andre mennesker i sociale sammenhænge, samt til at kunne begå sig i det offentlige rum.

Læs mere

Hvad kan skabe trivsel for alle? www.grybastiansen.dk

Hvad kan skabe trivsel for alle? www.grybastiansen.dk Hvad kan skabe trivsel for alle? www.grybastiansen.dk Programmet for torsdag den 14. september 9.00 velkomst og præsentation At skabe relationer til udsatte børn, Pause Den positive psykologi og de 24

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen den 28/4-15 Præsentation af Mælkevejen Mælkevejen er en daginstitution i Frederikshavn Kommune for børn mellem 0 6 år. Vi ønsker først og fremmest, at

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum:

Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum: Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Artiklen er publiceret i: Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum: Oliver spiller et af sine ynglings

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Velkommen til Baunegård

Velkommen til Baunegård Velkommen til Baunegård Om Baunegård Grupper Baunegård er et skole- og døgntilbud under Københavns kommune, Center for Børn med Handicap og huser til daglig op til 12 børn på døgn og yderligere 12 børn

Læs mere

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER Motivation og mestring Dette e-læringsforløb indeholder en gennemgang af, hvad det er, der opretholder og reducerer motivationen hos enkeltelever og klasser. Deltagerne gøres opmærksom på aktuelle teorier,

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation. hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog

Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation. hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog Fysiske forudsætninger for nonverbal kommunikation Basale sanser Basal motorisk kontrol

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Kalundborgvej 49, 4591 Føllenslev, Tlf: 59 29 14 38

Kalundborgvej 49, 4591 Føllenslev, Tlf: 59 29 14 38 Højsted, den 08-02-16 UMV maj 2015 Kortlægning af undervisningsmiljøet sådan greb vi det an Vi har brugt spørgeskemaværktøjet www.termometeret.dk fra Dcum. Undersøgelsen er foregået i perioden fra marts

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang Elvén Autoriseret psykolog Hvem har problemer? www.hejlskov.se Adfærdsproblemer Definition Adfærd, der skaber problemer for hvem? Vi

Læs mere

Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud

Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud Indledning. Spiregruppen er Struer Kommunes specialtilbud til børn i 3 6 års alderen, undtagelsesvis også 0 3 års alderen. Specialgruppen er organiseret i henhold til Dagtilbudsloven,

Læs mere

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Vi har uddraget det vi kan bruge fra bogen De utrolige år af Carolyn Webster-Stratton. Bogen er meget amerikansk, og derfor bruger vi kun enkelte metoder fra

Læs mere

Generelt for alle stillinger i Hvidehøj: I Børnehuset Hvidehøj tager vi sammen udgangspunkt i følgende værdier, pædagogiske ramme og retning.

Generelt for alle stillinger i Hvidehøj: I Børnehuset Hvidehøj tager vi sammen udgangspunkt i følgende værdier, pædagogiske ramme og retning. Generelt for alle stillinger i Hvidehøj: I Børnehuset Hvidehøj tager vi sammen udgangspunkt i følgende værdier, pædagogiske ramme og retning. Nærvær er for os, evnen til at være tilstede/have kontakt her

Læs mere

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 1. Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 Konflikter er en del af det at være forældre og barn altså menneske Det er OK at sige: NEJ! Det er OK at sige: det bestemmer

Læs mere

Børneskolen. Epilepsi og ADHD. www.filadelfia.dk. Titel es dem præsentationen 00.00 2008 Filadelfi

Børneskolen. Epilepsi og ADHD. www.filadelfia.dk. Titel es dem præsentationen 00.00 2008 Filadelfi Titel es dem præsentationen 00.00 2008 Filadelfi Børneskolen Epilepsi og ADHD Personale og rammer 8 Lærere 2 Pædagoger 1 Souschef 1 Skoleleder 1 sekretær Epilepsielever 11.5 årspladser 3.2 mill. ADHD elever

Læs mere

Når hunden er aggressiv

Når hunden er aggressiv Når hunden er aggressiv Selvom det af og til kan virke sådan, er der ingen hunde der er ondskabsfulde, men der er hunde som farlige. Det kan være generelt eller i isolerede situationer. Hunde indeholder

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

Ishøj Kommune. Tilsynsrapport Gildbroskolen 2012

Ishøj Kommune. Tilsynsrapport Gildbroskolen 2012 Ishøj Kommune Tilsynsrapport Gildbroskolen 2012 Indledning... 3 Lovgivning og målsætning... 3 Faktuelle oplysninger... 3 Hvad har vi hørt ved de reflekterende samtaler... 4 Hvad har vi set/oplevet ved

Læs mere

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted 1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted Bekendtgørelsens tekst 14: Praktikstedet udarbejder en praktikstedsbeskrivelse, der skal indeholde følgende: 1)Beskrivelse af praktikstedet, herunder

Læs mere

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn 1. VÆRDIGRUNDLAG Vuggestuen Lærkebo er en afdeling i Skejby Vorrevang Dagtilbud, og Lærkebos og dagtilbuddets værdigrundlag bygger på Aarhus Kommunes

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

Børn med social-kognitive vanskeligheder

Børn med social-kognitive vanskeligheder Børn med social-kognitive vanskeligheder Hvordan håndterer vi dette i spejderarbejdet? 01-03-2013 LIMBIS / Mikala Lousdal Liemann 1 Model for diagnoserne ADHD 3-12 af 100 Aggressiv adfærd ASF 3-15 af 1000

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sprog: I de første 7 år af barnets liv, grundlægges barnets forudsætninger for at kommunikerer ved hjælp af sproget. Barnet øver sig på at sætte ord på deres

Læs mere

Serviceniveau for specialundervisning og specialpædagogisk bistand Gladsaxe Kommune

Serviceniveau for specialundervisning og specialpædagogisk bistand Gladsaxe Kommune Serviceniveau for specialundervisning og specialpædagogisk bistand Gladsaxe Kommune Småbørnsområdet Folkeskolen tilbyder specialpædagogisk bistand til børn der endnu ikke er påbegyndt folkeskolen jf. 4

Læs mere

Håndtering af problemskabende adfærd ved ADHD Udgangspunkt Udgangspunkt Hvad er det, man ikke kan?

Håndtering af problemskabende adfærd ved ADHD Udgangspunkt Udgangspunkt Hvad er det, man ikke kan? Håndtering af problemskabende adfærd ved ADHD Autoriseret psykolog Hvem har problemer? www.hejjlskov.se Udgangspunkt Det er kendetegnende for mennesker med ADHD, at almindelige adfærdsregulerende metoder

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Børneperspektiv I Den Sammenhængende Skoledag er der en udvidet undervisningstid, et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger ligesom der er et fokus

Læs mere

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011 Indholdsfortegnelse: Forord og indledning: Periode for arbejdet med Pædagogiske udviklingsplaner side 2 Hvem har udarbejdet PUP side 2 Hvor, af hvem og med hvilket formål arbejdes med PUP side 2 Arbejdet

Læs mere

Miljøterapi og emotioner II. Torben Schjødt Schizofrenidagene 2015

Miljøterapi og emotioner II. Torben Schjødt Schizofrenidagene 2015 Miljøterapi og emotioner II Schizofrenidagene 2015 2 Et terapeutisk miljø for mennesker med psykose 3 Miljøterapi er aldrig blot miljøterapi men altid miljøterapi for bestemte mennesker med særlige behandlingsbehov

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik Ringsted Kommune Indledning Byrådet i Ringsted har vedtaget en samlet børne- og ungepolitik som gælder alle de kommunale institutioner, der har kontakt med børn og unge samt deres

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Sansepåvirkning, der kan stresse

Sansepåvirkning, der kan stresse Sansepåvirkning, der kan stresse Autismeforeningen, Region Østjylland Onsdag d. 18. september 2013 Kirsten Bundgaard og Inge Moody Frier Opfattelse af verden Når hjernen skal skabe en relevant virkelighedsopfattelse,

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD I Superbarn får du masser af inspiration til at stimulere dit barn - uanset om det er tre måneder og skal lære at ligge på maven, tre år og måske lidt af en klodsmajor,

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE - CAS 5/Nordlys

PRAKTIKBESKRIVELSE - CAS 5/Nordlys PRAKTIKBESKRIVELSE - CAS 5/Nordlys Praktikbeskrivelsen består af følgende: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode - Specialiseringsmuligheder for Social-

Læs mere

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 1 Indholdsfortegnelse: Nyt værdigrundlag s. 2 Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3 Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 Formål, værdigrundlag og mål kort fortalt s. 10 Nyt værdigrundlag

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT CRPS Komplekst Regionalt Smertesyndrom Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT Denne pjece er til personer, hvor der er mistanke om CRPS, eller hvor CRPS er diagnosticeret.

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Inklusion i skolen ADHD-foreningen afd. Nordsjælland 21. november 2013

Inklusion i skolen ADHD-foreningen afd. Nordsjælland 21. november 2013 Inklusion i skolen ADHD-foreningen afd. Nordsjælland 21. november 2013 Inklusion Dagsorden Hvad er inklusion? ADHD og inklusion Hvad kan der gøres i skolen? Inklusion Kort introduktion til inklusionsbegrebets

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Pjece. - til forældre til kommende skolebørn i Lærkereden. Skolestart - august 2016

Pjece. - til forældre til kommende skolebørn i Lærkereden. Skolestart - august 2016 Pjece - til forældre til kommende skolebørn i Lærkereden Skolestart - august 2016 Kære forældre Et ny og spændende kapitel i dit barns liv starter i forbindelse med den kommende skolestart. Der er meget

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Heidi Jacobi Madsen Skolekonsulent i Varde Kommune Læreruddannet Skole-hjemvejleder for nydanskere Projektleder, Projekt NUSSA. Legemetode

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup Vi arbejder med kontinuitet og udvikling i daginstitutionen Af Stina Hendrup Indhold Indledning.............................................. 5 Hvilke forandringer påvirker daginstitutioner?...................

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Hverdagslivstema i Spirens vuggestue

Hverdagslivstema i Spirens vuggestue Hverdagslivstema i Spirens vuggestue Måltidet som en pædagogisk aktivitet. Beskriv vores praksis i forhold til hverdagslivstemaer. Hvad foregår der? Hvem bestemmer hvad? Hvilke regler er der? Fysiske rammer

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser

Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser Undersøgelser viser, at der er en kønsfordeling på 60 % drenge og 40 % piger, der

Læs mere

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber Ude-hjemme-organisering af læring På Buskelundskolen har vi valgt at organisere os på en måde, hvor skoledagen er opdelt i hjemmetid og uderum for at kunne understøtte elevens læring bedst. Det er pædagogens

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere