Aktiviteter i Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktiviteter i Danmark"

Transkript

1 ÅRSBERETNING 2012

2 I hele verden 365 dage om året I Læger uden Grænser er vi stolte. Vores samlede indsats i 2012 har hjulpet millioner af mennesker i hele verden. Gjort dem raske, reddet deres liv, givet dem og deres familier håb. Alt sammen med udgangspunkt i et vidtfavnende, globalt fokus på medicinsk nødhjælp. Hjælpen bliver ydet i en virkelighed fuld af udfordringer og kompleksitet. Læger uden Grænser er blevet en stor, international organisation, som er til stede 365 dage om året i op mod 70 lande, særligt med massive indsatser i både Asien og Afrika. Hvert land og landsdel, befolkning og kontekst har sine egne unikke udfordringer, som vi som medicinsk nødhjælpsorganisation skal forstå og gøre alt for at arbejde effektivt med og i. Takket være blandt andet jeres opbakning udsendte vi i år et rekordstort antal nødhjælpsarbejdere til verdens brændpunkter og humanitære kriser. I det perspektiv handler det stadig om noget helt simpelt: At hjælpe vores patient, når vi står over for ham eller hende. Det fokus havde vi hver dag i 2012, og det kan vi også have i 2013 takket være jer donorer. Og det kan I alle være rigtig stolte af! På bestyrelsens vegne Aktiviteter i Danmark Sikkerhed og humanitært arbejde Den 29. marts holdt Læger uden Grænser en konference om udfordringerne ved humanitært arbejde i konfliktområder. Omkring 100 deltagere, herunder politikere, forskere og repræsentanter for militæret og nødhjælpsorganisationer, diskuterede problemerne med sikkerhed, og hvordan man sikrer bedre arbejdsvilkår for humanitære organisationer. Fra gode intentioner til handling I november kørte Læger uden Grænser en kampagne under overskriften Gode intentioner redder ikke liv. Formålet var at få flere danskere til at tage stilling til Læger uden Grænsers arbejde og omsætte deres gode intentioner til handling. Kampagnen betød, at over valgte at støtte Læger uden Grænser fast. Jesper H.L. Jørgensen Formand Læger uden Grænser Ny aftale med Danida I april underskrev Læger uden Grænser og Danida en humanitær partnerskabsaftale, som sikrer en fast, årlig støtte til Læger uden Grænsers arbejde. Samtidig betyder aftalen større fleksibilitet i måden, midlerne kan bruges på. Læger uden Grænser fik i alt 26,5 mio. kr. i støtte fra Danida til sit arbejde i Læger uden Grænser (MSF), Dronningensgade 68, 3., 1420 København K Telefon , info@msf.dk, Forside: En lille patient på Virunga hospital ved byen Goma i Nordkivu-provinsen i den østlige del af DR Congo får behandling efter kampe mellem oprørsgruppen M23 og regeringsstyrker. Foto: Sven Torfinn Layout: Mediegruppen, Tryk: Stibo, Oplag: stk. Foto: Claus Kunckel Skoleelever samler ind Siden 2007 har Sct. Mariæ Skole i Aalborg samlet ind til Læger uden Grænser på deres årlige Tivolidag. Elever, forældre og venner står for dagen, der blandt andet byder på mad, lotteri, flødebollekast, fiskedam og muligheden for at blive foreviget som Superman. Siden 2007 har skolen samlet over kr. ind til Læger uden Grænsers arbejde.

3 Hvor bliver den gode og billige medicin af? Mange af Læger uden Grænsers millioner af patienter får ikke den behandling, de har brug for, fordi medicinen er for dyr, for dårlig eller slet ikke eksisterer. Vi kæmpede for billig og ordentlig medicin i 2012 og starter 2013 med et gennembrud. I 2012 arbejdede Læger uden Grænser på at sikre bedre adgang til medicin for vores patienter. Fokus var at sikre produktionen af såkaldt generisk medicin, som er identisk med det originale præparat, men som kan produceres billigt, fordi patentet er udløbet eller ikke gælder det sikrer konkurrence og dermed lavere priser. I årets løb har vi set forskellige forsøg på at begrænse den generiske medicin, som primært laves i Indien. Handelsaftaler truer adgang til medicin I juli måned forkastede Europaparlamentet handelsaftalen ACTA efter voldsom kritik af aftaleteksten. ACTA indeholdt en række problematiske elementer, som potentielt kunne begrænse produktionen af generisk medicin. I Det er første gang i 50 år, at der er blevet udviklet ny medicin mod den livsfarlige sygdom tuberkulose. løbet af 2012 har EU fortsat forhandlet med Indien om en frihandelsaftale. Her har vi oplevet flere forsøg på at introducere tekniske foranstaltninger, som vil begrænse produktionen af generisk medicin. I 2013 vil vi fortsat følge forhandlingerne og sikre, at det ikke sker. Patienternes behov i fokus Læger uden Grænser vil i 2013 arbejde for at sikre, at den medicin, der udvikles, tager højde for, hvad patienterne har brug for, og sikre politisk opbakning til at sætte klare mål for den støtte, der bliver givet til forskning og udvikling. I løbet af foråret 2013 afholder Læger uden Grænser en konference om adgang til medicin med fokus på innovative løsninger og politiske prioriteringer, der kan sætte skub i udviklingen af ny medicin med udgangspunkt i patienternes behov. Der er brug for fokus på den rigtige medicin til de millioner af mennesker, der mangler den i dag. Ny tuberkulosemedicin giver håb 2012 sluttede med et gennembrud for nogle af de mennesker, der mangler ordentlig behandling tuberkulosepatienterne. Det er første gang i 50 år, at der er blevet udviklet ny medicin, bedaquiline, mod den livsfarlige sygdom. Den eksisterende behandling af tuberkulose, særligt den multiresistente variant, er langvarig og ubehagelig. Den to år lange behandling omfatter omkring 20 piller og en indsprøjtning dagligt, og bivirkningerne er stærk kvalme, risiko for permanent tab af hørelse og svære psykoser. Kun 48 procent af patienterne bliver kureret. Læger uden Grænser vil arbejde for en kortere og mere effektiv behandling til en rimelig pris og bedre tilpasset diagnostik.

4 Tak fordi du bekymrer dig Økonomi I alle væbnede konflikter er det civile; mænd, kvinder og børn, som er de største ofre. De bliver tvunget til at flygte fra deres hjem, beskudt, voldtaget eller tortureret. Infrastruktur og sundhedssystemer er brudt sammen. Det er ofte en vanskelig og farlig opgave at nå ofrene, og Læger uden Grænser må forhandle med alle konfliktens parter for at få adgang. Neutralitet, upartiskhed og uafhængighed er afgørende for udfaldet af disse forhandlinger. Derfor er din støtte så væsentlig. Du er med til at sikre vores uafhængighed. Som privatperson er din støtte penge, der ikke kommer fra staten afgørende for vores arbejde i blandt andet Afghanistan, Somalia og Syrien. Du har besluttet at hjælpe de mest sårbare i denne verden. Vi ved, at de mennesker, der modtager hjælpen, er taknemlige for og rørte over, at helt almindelige mennesker yder det, de kan, så vi kan give lægehjælp midt i katastrofen. Med støtten signalerer du og andre, at I bekymrer jer. Med 139,8 mio. kr. i indtægter i 2012 er det lykkedes Læger uden Grænser at trodse den økonomiske krise og sikre et meget tilfredsstillende resultat. Krisen har tvunget os til at investere mere for at samle penge ind, og vi har derfor haft en lille stigning i udgifterne på fundraising og administration. I modsætning til tidligere år har 2012 ikke være præget af store, mediedækkede katastrofer og tv-indsamlinger. Vi har derfor brugt flere midler på at samle ind til de kriser, der foregår uden for mediernes søgelys. En stadigt stigende del af vores donorer vælger at støtte os fast, hvilket betyder større forudsigelighed og lettere administration. Udgifter Indtægter Hvis vi også i fremtiden skal yde hjælp til ofre for menneske- og naturskabte katastrofer, så er forudsætningen, at vi er neutrale, upartiske og uafhængige. Det kan vi ikke være uden private midler, og derfor håber vi, at du også fremover vil bakke vores arbejde op. Tusind tak. Michael Gylling Nielsen Direktør i Læger uden Grænser Find listerne over donationer fra virksomheder, foreninger, fonde og samarbejdspartnere på Medicinske indsatser, inkl. bidrag til Danida og andre offentlige midler: projektstyring mv.: 78,8 % 28,7 mio. (20,5 %) Administration: 6,5 % Private bidrag: 86,9 mio. (62,3 %) Fundraising: 12,7 % Bidrag til forskning og kontordrift Information og fortaler- i Danmark: 4 mio. (2,9 %) virksomhed: 1,5 % Fonde: 7,0 mio. (5 %) Forskning og andet humanitært Virksomheder: 4 mio. (2,8 %) arbejde: 0,5 % Arrangementer: 8,7 mio. (6,2 %) Klubber og foreninger: 0,5 mio. (0,3 %) Resultaterne beskrevet på denne side er foreløbige tal for 2012 og udgør ikke de endelige, reviderede regnskabstal. Disse vil blive offentliggjort på Læger uden Grænsers hjemmeside senest i juli Der kan derfor forekomme ændringer i tallene efter redaktionens afslutning.

5 LIBYEN: STOPPER BEHANDLING AF TORTUROFRE Den 26. januar afbryder Læger uden Grænser arbejdet i libyske fængsler i protest, da det står klart, at mange af fangerne bliver udsat for tortur gentagne gange for derefter at blive bragt til medicinsk behandling. Læger uden Grænser har arbejdet i landets fængsler, blandt andet i havnebyen Misrata, siden borgerkrigen i Libyen sluttede i Mange af fangerne er tidligere støtter af Moammar Gadaffis regime. DRÆBERVIRUS BRYDER UD I UGANDA 90% Så høj kan dødeligheden være under et ebolaudbrud Foto: Mathieu Fortoul Der var mærker efter slag og pisk, folk med nyresvigt efter at have fået ødelagt musklerne og alt det, man ikke kan se: slag under fødderne, tortur med elektricitet og vand og meget andet. Læge Niels Munksgaard Søndergaard Foto: Claus Kunckel Foto: Lynsey Addario MALI: KUP BLIVER STARTSKUD PÅ FLYGTNINGEKRISE Den 22. marts bliver Malis præsident Amadou Toumani Touré afsat ved et kup, som splitter landet i en regeringskontrolleret sydlig del og en nordlig del kontrolleret af islamistiske grupper. Store områder i Vestafrika er i forvejen plaget af fødevareusikkerhed, og konflikten forværrer ernæringssituationen, særligt blandt børnene i området. Læger uden Grænser hjælper en del af de omkring mennesker, der flygter til andre dele af Mali eller til nabolandene Burkina Faso, Mauretanien og Niger. Den 28. juli står det klart, at Uganda er ramt af den frygtede blødningsfeber ebola. Symptomerne minder om influenza, men virussen kan ikke behandles og dræber op mod 90 procent af de smittede. Læger uden Grænser sender et international eksperthold til Kigadi hospital i den vestlige del af landet for at inddæmme den ekstremt smitsomme og dødelige sygdom. En hurtig indsats betyder, at kun 17 mennesker mister livet i udbruddet. Foto: Agus Morales ORKANEN SANDY HÆRGER HAITI Orkanen Sandy rammer Haiti i slutningen af oktober af indbyggerne er ekstra udsatte for naturens kræfter, da de stadig bor i telte efter det katastrofale jordskælv i Stormen kræver over 100 menneskeliv. Samtidig betyder Sandy en kraftig stigning i antallet af kolerapatienter på Læger uden Grænsers behandlingscentre, som i 2012 behandler patienter bor stadig i telte i Haiti KRISER 2012 Det er svært at lukke for sundhedsydelser på et sted, hvor vores tilstedeværelse er livreddende for rigtig mange mennesker. Christopher Stokes, generaldirektør i Læger uden Grænser PROJEKTER LUKKER EFTER DRAB I SOMALIA Den 29. december 2011 bliver to nødhjælpsarbejdere fra Læger uden Grænser dræbt i Somalias hovedstad Mogadishu. Drabene understreger sikkerhedsproblemerne i det borgerkrigshærgede land på Afrikas Horn og tvinger Læger uden Grænser til at lukke sit hospital i Hodan-distriktet i byen i januar Læger uden Grænsers ansatte i Somalia fortsætter i 2012 med at yde medicinsk nødhjælp til den hårdt prøvede befolkning, blandt andet behandling af akut underernærede børn FLYGTER TIL SYDSUDAN Fra begyndelsen af 2012 strømmer flygtninge ind over grænsen til Sydsudan fra nabolandet Sudan i nord. Flere end mennesker samler sig i flygtningelejre i den nordlige del af landet. I juli måned begynder regntiden, som yderligere forværrer situationen for de mange flygtninge i de overfyldte lejre. Læger uden Grænser indleder en storstilet indsats med forsyning af rent drikkevand, lægehjælp, vaccinationer og nødhjælpsforsyninger. Der, hvor vi kommer fra, er der kun krig. Amal, 28 år, flygtning og mor til tre Foto: Martina BacigalupoFoto: Shannon Jensen HEMMELIGE HOSPITALER I SYRIEN Borgerkrigen i Syrien præger hele Læger uden Grænser er nødt til også at arbejde gennem uofficielle kanaler for at hjælpe i landet. Sårede syrere bliver derfor opereret for deres skader på en række hemmelige hospitaler. Læger uden Grænser hjælper befolkningen flere steder i Syrien og flygtninge i nabolandene Irak, Libanon og Jordan. Når det var tættest på, faldt bomberne fem kilometer fra hospitalet. Det var en usædvanlig intens oplevelse. Kirurg Kathrine Holte Foto: Kathrine Holte Foto: Eddy McCall OPRØRSSTYRKER SENDER TITUSINDER PÅ FLUGT I DR CONGO Provinshovedstaden Goma i den uroplagede Nordkivu-provins bliver i slutningen af november indtaget af M23-oprørsgruppen efter kampe med congolesiske regeringsstyrker. Kampene sender titusinder på flugt. Mange er i forvejen flygtet fra deres hjem og bor i lejre i udkanten af byen. Læger uden Grænser tilbyder udover lægehjælp også assistance med at etablere rent drikkevand til flygtningene og forebygge af kolera. Foto: Sven Torfinn

6 UDSENDTE FRA DANMARK: ADRIANA FERRACIN KLEIVAN, SYGEPLEJERSKE, SYDSUDAN, JORDAN, SIERRA LEONE OG SYRIEN, ANDERS DREJER, ADMINISTRATOR, KENYA, ANJA STUBAGER, NARKOSESYGEPLEJERSKE, DEN CENTRALAFRIKANSKE REPUBLIK, DR CONGO, AFGHANISTAN, ANN-SOPHIE NIELSEN, SYGEPLEJERSKE, DR CONGO, ANTONIOS GOUTSIOS, LOGISTIKER, ETIOPIEN, ASHRAF HAMMAD, LOGISTIKER, AFGHANISTAN, BIRGIT OLSEN, HR-KOORDINATOR, AFGHANISTAN, HAITI, BIRGITTE JØRGENSEN, FORSYNINGSKOORDINATOR, INDIEN, BJØRN HEINESEN, LOGISTIK OG ADMINISTRATION, ETIOPIEN, SYDSUDAN, SYRIEN, BRINTHALINI JEYARATNAGANTHAN, LÆGE, SYDSUDAN, CATHERINE LUN, FINANSMEDARBEJDER, SYDSUDAN, CHEME ANDERSEN, LÆGE, SYRIEN, DAN SCHØLER, LOGISTIKER, SYDSUDAN, AFGHANISTAN, DORIS KLOCKMANN, NARKOSESYGEPLEJERSKE, NIGERIA, EDDA SCHMIDT-BAMBACH, HR-KOORDINATOR, SWAZILAND, JORDAN, ELSEBETH RENNEBERG, NARKOSESYGEPLEJERSKE, NIGERIA, ERIK HEYER, VAND- OG SANITET, SYDSUDAN, EVA CAPA CORRALES, LANDEREPRÆSENTANT, ZAMBIA, GITTE BRUHN, SYGEPLEJERSKE, IRAK, HAITHAM ABDELRAHMAN, ELEKTRIKER, LAOS, HANNE AUGUSTENBORG, SUNDHEDSOPLYSNING, SYDSUDAN, HEIDI CHRISTENSEN, LÆGE, SYDSUDAN, PAKISTAN, HELLE GAMMELGAARD, LOGISTIK OG ADMINISTRATION, SOMALILAND, HELLE LHJUNGMANN PEDERSEN, SYGEPLEJERSKE, ETIOPIEN, SYDSUDAN, HIMEDAN MOHAMMED HIMEDAN, ASSISTERENDE LANDECHEF, KENYA, HIPPOLYTE TEN, LÆGE, NIGER, IRENE JUUL JENSEN, LOGISTIKER, SYDSUDAN, HAITI, JENS WINDAHL PEDERSEN, PROJEKTKOORDINATOR, SYDAFRIKA, JERZY STIASNY, KIRURG, NIGERIA, JO GUDMAN RASMUSSEN, HR-MEDARBEJDER, MALI, KAMILLE LIV FREDERIKSEN, ADMINISTRATOR, SYDSUDAN, KAMMA SKAARUP, NARKOSESYGEPLEJERSKE, SYDSUDAN, KARINA SEIFFERT, FORSYNINGSKOORDINATOR, TCHAD, KATHRINE HOLTE, KIRURG, ELFENBENSKYSTEN, YEMEN, SYRIEN, DEN CENTRALAFRIKANSKE REPUBLIK, DR CONGO, KETTY POULSEN, NARKOSESYGEPLEJERSKE, NIGERIA, KNUD JEPSEN, NARKOSELÆGE, YEMEN, KIRSTEN RASMUSSEN, SYGEPLEJERSKE, SYDSUDAN, KRISTIN BRØNNUM NYSTRUP, LÆGE, AFGHANISTAN, LISBETH MARIA NIELSEN, NARKOSELÆGE, NIGERIA, LISE LOTTE WINTHER NIELSEN, NARKOSELÆGE, YEMEN, LONE JENSEN, LÆGE, ETIOPIEN, LOTTE VALENTINER, SYGEPLEJERSKE, AFGHANISTAN, MAGNUS BERGKVIST, LOGISTIKER, SIERRA LEONE, MAL PANTELIC, LOGISTIKER, ETIOPIEN, SYDSUDAN, MARIO TRAVAINI, LOGISTIKER, MAURETANIEN, AFGHANISTAN, METTE BUCHARDT LINDEGAARD, SUNDHEDSOPLYSNING, LESOTHO, SYDSUDAN, METTE UDENGAARD NORS, ADMINISTRATOR, SYDSUDAN, MORTEN VADGAARD, LOGISTIKER, SYDSUDAN, NIELS KJÆRGAARD, GYNÆKOLOG, SIERRA LEONE, NIELS M. SØNDERGAARD, LÆGE, LIBYEN, NILS GISLI, LOGISTIKER, ETIOPIEN, PETER BECH LARSEN, KIRURG, BURUNDI, PIA MONICA BACK, KIRURG, NIGERIA, REBECCA NIELSEN, NARKOSESYGEPLEJERSKE, NIGERIA, RONALD VAN BEEST, LOGISTIKER, SYDSUDAN, SANNI BUNDGAARD, JORDEMODER, ETIOPIEN, SOMALILAND, SYDSUDAN, PAKISTAN, AFGHANISTAN, SARA ULDAEL JENSEN, FINANSMEDARBEJDER, SIERRA LEONE, STEFFEN HAVELUND, LOGISTIKER, SIERRA LEONE, SYDSUDAN, TAUS HOLLÆNDER, LOGISTIKER, SOMALILAND, TINA NIELSEN, LÆGE, LIBYEN, AFGHANISTAN, SYDSUDAN, TOMAS ØSTERGAARD JENSEN, LÆGE, ZAMBIA, TRINE MAROTT, SYGEPLEJERSKE, SWAZILAND, ULLA COLLINS, BIOANALYTIKER, MADAGASKAR, VARNIE PONDER, VAND- OG SANITET, SYDSUDAN, NIGERIA LÆS MERE OM DE UDSENDTE PÅ

INDSATSER OG RESULTATER

INDSATSER OG RESULTATER INDSATSER OG RESULTATER Indhold Redaktion: 8884 Red Barnet 4 4 8 4 8 Foto: Anne-Sofie Helms/Red Barnet Modelfoto: Ken Hermann Foto: Hedinn Halldorsson/Red Barnet BUD EFTER RED BARNET ser bse beder se dræbte

Læs mere

Uden tag over hovedet

Uden tag over hovedet Nr. 62 nov. 2005 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Foto: Bruno Stevens/Cosmos NYHEDSJOURNALEN Uden tag over hovedet 33 millioner mennesker mangler lige nu et sted at bo. De har ikke længere

Læs mere

Aktiviteter i Danmark

Aktiviteter i Danmark ÅRSBERETNING 2013 Derfor er din støtte så vigtig Uden din støtte havde Læger uden Grænser ikke kunnet hjælpe 12.000 børn til verden på fødselshospitalet i Khost i Afghanistan sidste år. Uden din støtte

Læs mere

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i perioden ' '` 1 Afghanistan 3 52 26 373 6 103 2 16 37 544 Albanien... 1. 3... 4 Algeriet. 6 4 83 1 46 1 1 6 136 Armenien.

Læs mere

ÅRSBERETNING SE VORES NYE ONLINE ÅRSBERETNING PÅ MSF.DK/AARSBERETNING-2014

ÅRSBERETNING SE VORES NYE ONLINE ÅRSBERETNING PÅ MSF.DK/AARSBERETNING-2014 ÅRSBERETNING 2014 SE VORES NYE ONLINE ÅRSBERETNING PÅ MSF.DK/AARSBERETNING-2014 Din støtte er afgørende I år har vi takket være din støtte været i stand til at levere en kæmpe indsats mod ebolaepidemien

Læs mere

Bliv erhvervspartner OG STØT FLYGTNINGE I VERDENS BRÆNDPUNKTER VI ER DER. Foto: DFH

Bliv erhvervspartner OG STØT FLYGTNINGE I VERDENS BRÆNDPUNKTER VI ER DER. Foto: DFH Bliv erhvervspartner 2 HVORFOR BLIVE ERHVERVSPARTNER I DANSK FLYGTNINGEHJÆLP? Som erhvervspartner i Dansk Flygtningehjælp er jeres virksomhed med til at hjælpe børn og voksne, der er tvunget på flugt på

Læs mere

Flygtningelande 2007

Flygtningelande 2007 Flygtningelande 2007 Dækningsgrad på baggrund Asylprocent Danmarks Statistik har dannet en ny variabel for indvandrere og efterkommere, som det er nærmere beskrevet i i Danmark 2008, kapitel 2. For at

Læs mere

Journalen. Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark Nr. 91 September 2012.»Der burde ikke bo mennesker«flygtningekrise i Sydsudan

Journalen. Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark Nr. 91 September 2012.»Der burde ikke bo mennesker«flygtningekrise i Sydsudan Journalen Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark Nr. 91 September 2012»Der burde ikke bo mennesker«flygtningekrise i Sydsudan 1 INDHOLD Ebola. I juli blev Uganda ramt af den frygtede virussygdom Ebola,

Læs mere

Journalen. Mødredødelighed. På kursus med Læger uden Grænser:»Det gælder om at holde det simpelt. Det er de simple ting, der redder 90 procent«

Journalen. Mødredødelighed. På kursus med Læger uden Grænser:»Det gælder om at holde det simpelt. Det er de simple ting, der redder 90 procent« Journalen Tema: Mødredødelighed Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark Nr. 92 December 2012 På kursus med Læger uden Grænser:»Det gælder om at holde det simpelt. Det er de simple ting, der redder 90

Læs mere

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonas Gratzer/Red Barnet. Vejledning til temaer og elevaktiviteter

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonas Gratzer/Red Barnet. Vejledning til temaer og elevaktiviteter NÅR KASTASTROFEN RAMMER Jonas Gratzer/Red Barnet Vejledning til temaer og elevaktiviteter indhold 3 4 5 6-7 8-9 10 11-12 BØRN I KATASTROFER FLUGT jordskælv og tsunamier epidemien ebola sult ORKAN krig

Læs mere

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER 1.1 Libyen og vandet (1) Formål: At placere Libyen på verdenskortet. Materialer: Atlas og internet. Du skal hente oplysninger om Libyen i et atlas og på internettet.

Læs mere

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 Lov om udviklingssamarbejde 1971: støtte samarbejdslandenes regeringer i at opnå økonomisk vækst for derigennem at sikre social fremgang og politisk uafhængighed

Læs mere

NYHEDSJOURNALEN. En ny chance for livet

NYHEDSJOURNALEN. En ny chance for livet Nr. 72 nov. 2007 N Y H E D S B R E V F R A L Æ G E R U D E N G R Æ N S E R / M S F I D A N M A R K NYHEDSJOURNALEN En ny chance for livet Drengen på billedet lider af underernæring. Væskeansamlinger under

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.6.2004 KOM(2004) 424 endelig. Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum BEK nr 202 af 27/02/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2017 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2016-7734 Senere ændringer til

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20 6,00 2,50 60 kr. Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20

Læs mere

Modtagelse af flygtninge i Danmark Boligkontoret Danmark Nyborg 13. april 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen, Center for Udsatte Flygtninge Dansk

Modtagelse af flygtninge i Danmark Boligkontoret Danmark Nyborg 13. april 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen, Center for Udsatte Flygtninge Dansk Modtagelse af flygtninge i Danmark Boligkontoret Danmark Nyborg 13. april 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen, Center for Udsatte Flygtninge Dansk Flygtningehjælp Dagens program > Flygtninges ankomst til Danmark

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014. fra Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00

Læs mere

Dansk Flygtningehjælps Internationale Arbejde. - Fra nødhjælp til langsigtet rehabilitering og udvikling

Dansk Flygtningehjælps Internationale Arbejde. - Fra nødhjælp til langsigtet rehabilitering og udvikling Dansk Flygtningehjælps Internationale Arbejde - Fra nødhjælp til langsigtet rehabilitering og udvikling Internationalt mandat (vedtaget 2004) Beskyttelse og fremme af varige løsninger på flygtninge- og

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015. samtaler Afghanistan 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Albanien 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80 2,00 48,00 Algeriet 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Andorra 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80

Læs mere

Gidsler i en humanitær katastrofe. Interview med dansk sygeplejerske i Syrien. Syrien: Tidslinje over konflikten. Borgerkrigen i Syrien:

Gidsler i en humanitær katastrofe. Interview med dansk sygeplejerske i Syrien. Syrien: Tidslinje over konflikten. Borgerkrigen i Syrien: journalen Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark 93 April 203 Interview med dansk sygeplejerske i Syrien Syrien: Tidslinje over konflikten Borgerkrigen i Syrien: Gidsler i en humanitær katastrofe Enkel,

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere. januar 06 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 986.56 3 Majoritet Bulgarien 8.040 8.476 53 84% 7,8% Cypern 08 95 6 94%,8% Estland.4.56 30 9% Finland.670

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, alle af herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 1.042 1.200 107 Majoritet Bulgarien 7.222 7.516 447 84% 12% 4% Cypern 80 177 26 78% 18%

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019. øvrige i et i et fra et Bruge data i et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.12.2006 KOM(2006) 800 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 2. marts 2017 Kontor: Enheden for Internationalt Politisamarbejde Sagsbeh: Sofie Anne Marner Sagsnr.: 2017-0030-5247

Læs mere

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF Steen M. Andersen 2 I UNICEF Generalsekretær, UNICEF Danmark UNICEF/UNI194536/KHUZAIE J eg har mødt rigtig mange udsatte børn,

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017. fra et Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 100,00 Angola

Læs mere

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.12.2015 COM(2015) 597 final ANNEXES 1 to 5 BILAG til Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om oplysninger om indvirkningen på budgettet af den årlige

Læs mere

!" " # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '! """ -&/% / '!""!" "!"".!" " -, 0 %1 2 0!! " # + *! * ) ( &'! " # $! %!

!  # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '!  -&/% / '!! !.!  -, 0 %1 2 0!!  # + *! * ) ( &'!  # $! %! !""#$%&'(#) #!%*'&%&'+,-.%.'!""" -&/%/'!""!""!"".!""-, 0%12 0!!"# &'()*!*+!" # $! %! $%"" & 2008 2009 2010 Antal indvandrere og efterkommere Århus 40.835 42.993 43.933 Region Midtjylland 91.964 97.274

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017. Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95

Læs mere

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND INDSAMLINGSREGNSKAB

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND INDSAMLINGSREGNSKAB LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND Kristianiagade 8 2100 København Ø Danmark CVR-nr. 17 01 00 77 INDSAMLINGSREGNSKAB 2008 1 Indholdsfortegnelse Side Påtegninger Ledelsens regnskabspåtegning 2 Den uafhængige revisors

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli)

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli) Egypten Libyen Tunesien Kairo Tripoli, Tunis Selvstændighed år 1922 Antal indbyggere 97.583.002 Befolkningstilvækst 1,95 % Arealstørrelse 1.001.450 km 2 76.600 kr. 2629 m Største by (Kairo) 7.734.614 72,51

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder 2002/0052(COD) 16. september 2002 UDTALELSE fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder til Udvalget om Udvikling

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April 2015. Etnicitet og statsborgerskab

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April 2015. Etnicitet og statsborgerskab Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik April 2015 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to forskellige opgørelser, én om etnisk

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010

UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010 Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 57 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010 Center for Udviklingspolitik HUC, j.nr. 46.Haiti.5.b. Talepunkt til brug for udviklingsministeren

Læs mere

VÆRDISKABENDE PARTNERSKABER

VÆRDISKABENDE PARTNERSKABER VÆRDISKABENDE PARTNERSKABER Dansk Flygtningehjælp inviterer danske virksomheder og fonde til samarbejde VI ER DER PARTNERSKABER GAVNER VIRKSOMHEDER, FONDE OG MENNESKER PÅ FLUGT Vi befinder os i en ny verdensorden.

Læs mere

BIBELSTUDIUM FOR SABBATSSKOLEN. Søg Herren og lev! Zdravko Stefanovic

BIBELSTUDIUM FOR SABBATSSKOLEN. Søg Herren og lev! Zdravko Stefanovic 1. 2. KVARTAL 2007 2013 BIBELSTUDIUM FOR SABBATSSKOLEN 2. kvartal Forfatter Søg Herren og lev! Zdravko Stefanovic SYVENDE DAGS ADVENTISTKIRKEN, DANMARK 2013 Dansk Bogforlag, Nærum ISBN 978 87 7532 551

Læs mere

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min ÆKVATORIAL GUINEA 1.99 kr. 1.99 kr. AFGHANISTAN 59 øre 1.49 kr. ALBANIEN 49 øre 1.79 kr. ALGERIET 29 øre 2.49 kr. AMERIKANSK SAMOA 6.69 kr. 6.69 kr. ANDORRA 1 øre 1.59 kr. ANGOLA 1.50 kr. 1.85 kr. ANGUILLA

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 23. maj 2016.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 23. maj 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 * 11,95 * 11,95

Læs mere

Uden aids-medicin ville mor være død

Uden aids-medicin ville mor være død Nr. 68 dec. 2006 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK NYHEDSJOURNALEN Uden aids-medicin ville mor være død Fra Ukraine til Uganda er aids skyld i, at børn mister deres forældre. Læger uden

Læs mere

Dansk Flygtningehjælps Repræsentantskabsmøde maj 2013

Dansk Flygtningehjælps Repræsentantskabsmøde maj 2013 Mundtlig beretning Dansk Flygtningehjælps Repræsentantskabsmøde maj 2013 Af Stig Glent-Madsen Indledning Endnu en gang har jeg det privilegium at aflægge beretning for Dansk Flygtningehjælp for året der

Læs mere

KORT FORTALT OM, HVORFOR DANSK ERHVERVSLIV STØTTER DANMARKS INDSAMLING. Præsentations-slides kan også bruges til virksomhedernes egne præsentationer

KORT FORTALT OM, HVORFOR DANSK ERHVERVSLIV STØTTER DANMARKS INDSAMLING. Præsentations-slides kan også bruges til virksomhedernes egne præsentationer KORT FORTALT OM, HVORFOR DANSK ERHVERVSLIV STØTTER DANMARKS INDSAMLING Præsentations-slides kan også bruges til virksomhedernes egne præsentationer ÅRETS TEMA > Millioner af verdens børn har ikke noget

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 SMS, MMS og i pågældende zone

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.6.2010 KOM(2010)342 endelig 2010/0189 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr..../... om fastsættelsen af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. marts 2019 stillet følgende spørgsmål nr. 350 (alm. del), som hermed besvares.

Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. marts 2019 stillet følgende spørgsmål nr. 350 (alm. del), som hermed besvares. Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 350 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,3 millioner mennesker. Over en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

indsatser og resultater

indsatser og resultater 2014 indsatser og resultater Foto: Rosie Thompsen/Red Barnet red barnet - én organisation Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

Indenfor fem til ti år kan det her erhverv være helt væk

Indenfor fem til ti år kan det her erhverv være helt væk Direktør: Indslusningsløn vil trække tæppet væk under transportbranchen - UgebrevetA4.dk 14-01-2016 22:00:42 LØNPRES Direktør: Indslusningsløn vil trække tæppet væk under transportbranchen Af Mathias Svane

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 Den angivne takst for tale, er

Læs mere

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min.

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min. Afghanistan 0.59 kr. 1.49 kr. Albanien 0.49 kr. 1.79 kr. Algeriet 0.29 kr. 2.49 kr. Amerikansk Samoa 6.69 kr. 6.69 kr. Andorra 0.01 kr. 1.59 kr. Angola 1.50 kr. 1.85 kr. Anguilla 10.09 kr. 10.09 kr. Antarktis

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Tvunget til et liv udenfor

Tvunget til et liv udenfor Nr. 76 nov. 2008 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK NYHEDSJOURNALEN Foto: Henrik Glette/MSF Tvunget til et liv udenfor Uden tag over hovedet Millioner af mennesker bliver hvert år hjemløse

Læs mere

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Policy Advice Maj 2015 Hvis meningsmålingerne holder, vil der efter folketingsvalget være et politisk flertal - bestående af Venstre, Liberal Alliance og Dansk

Læs mere

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk kontor Juli 2013

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk kontor Juli 2013 Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk kontor Juli 2013 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to væsensforskellige opgørelser, én om etnisk oprindelse og én om statsborgerskab.

Læs mere

50 år med. SOS Børnebyerne

50 år med. SOS Børnebyerne 50 år med SOS Børnebyerne FOR 50 ÅR SIDEN fandt en lille gruppe frivillige i Danmark på, at de ville hjælpe verdens forældreløse til et bedre liv. Bare en tanke. Men de troede på, at det var muligt at

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Ugandas bange børn. Et virkeligt mareridt hver nat En humanitær krise har hærget det nordlige Uganda i snart 20 år. Det er børnene, der lider mest.

Ugandas bange børn. Et virkeligt mareridt hver nat En humanitær krise har hærget det nordlige Uganda i snart 20 år. Det er børnene, der lider mest. Nr. 63 marts 2006NYHEDSJOURNALEN NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Ugandas bange børn Foto: Sven Torfinn Hver nat forlader 7.000 børn deres hjem for at søge sikkerhed i Gulu i Uganda af

Læs mere

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Delstudium i ABC (Asthma

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande borgere Herkomst Kristne Muslimer Jøder Hinduer Buddhister Andre EU Belgien 1.187 1.477 137 Majoritet Bulgarien

Læs mere

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Priserne er gældende fra 1. juli 2013 Alle priser i danske kroner inklusiv moms. * Visse operatører tager en ekstra afgift for samtaler i deres net i udlandet.

Læs mere

20 år. med medicinsk nødhjælp. Magasin fra Læger uden grænser i danmark

20 år. med medicinsk nødhjælp. Magasin fra Læger uden grænser i danmark journalen Magasin fra Læger uden grænser i danmark 94 Juni 2013 20 år med medicinsk nødhjælp idealisterne der BLeV PrOFessiOneLLe. Læs HisTOrien OM Læger uden grænser i danmark På side 6 Leder En verden

Læs mere

Ansvarshavende redaktør: Michael G. Nielsen

Ansvarshavende redaktør: Michael G. Nielsen 2011 Årsberetning 1 NORDISK MILJØMÆRKNING Læger uden Grænser (MSF) Kristianiagade 8 2100 København Ø Telefon: 39 77 56 00 info@msf.dk www.msf.dk www.facebook.com/laegerudengraenser twitter.com/msf_dk Ansvarshavende

Læs mere

Nyhedsjournalen. Sultkatastrofe i Niger Regnskab 2004 Ny bestyrelse. Nr. 61 okt. 2005 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK

Nyhedsjournalen. Sultkatastrofe i Niger Regnskab 2004 Ny bestyrelse. Nr. 61 okt. 2005 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Nr. 61 okt. 2005 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Nyhedsjournalen De kasserede børn Hjemløse børn er blevet en del af Moskvas gadebillede. Derfor sætter Læger uden Grænser ind, hvor myndighederne

Læs mere

Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk

Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk En Verden med 7 mia. mennesker Vi topper mellem 9 og 10 mia. (måske) Middelklassen

Læs mere

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 15.6.2001 KOM(2001) 306 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Vi henvender os til dig

Læs mere

Dansk ishockey savner klarhed ved hjernerystelser

Dansk ishockey savner klarhed ved hjernerystelser Dansk ishockey savner klarhed ved hjernerystelser Metal Ligaen rammes hver sæson af en række hjernerystelser, som har alvorlige konsekvenser for spillerne, det går ud over. Danmarks Ishockey Union arbejder

Læs mere

SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1

SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1 SLUTAKT AF/ACP/CE/2005/da 1 AF/ACP/CE/2005/da 2 De befuldmægtigede for: HANS MAJESTÆT BELGIERNES KONGE, PRÆSIDENTEN FOR DEN TJEKKISKE REPUBLIK, HENDES MAJESTÆT DANMARKS DRONNING, PRÆSIDENTEN FOR FORBUNDSREPUBLIKKEN

Læs mere

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2 Foto: Finn John Carlsson HK-KLUBBEN Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD Langtidsfrisk? Læs side 2 Er du en del af fællesskabet Håber på ny MED-aftale Husk din fødselsdag Elever på besøg Brittas

Læs mere

flygtninge & migranter

flygtninge & migranter Fakta om flygtninge & migranter i Danmark Indhold Forord................................................ 3 Hvor kommer flygtninge og migranter fra?...4 Hvor mange hjælper Danmark sammenlignet med andre

Læs mere

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2018 COM(2018) 139 final ANNEXES 1 to 4 BILAG Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere

Læs mere

sådan holder de danske udsendte jul i felten. se hvorfor hospitaler er noget man puster op.

sådan holder de danske udsendte jul i felten. se hvorfor hospitaler er noget man puster op. journalen magasin fra læger uden Grænser i Danmark 96 november 2013 sådan holder de danske udsendte jul i felten. side 14 se hvorfor hospitaler er noget man puster op. side 10 Afghanistan: Vejen til hospitalet

Læs mere

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil 1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil Afrika Algeriet 0,39 1,99 Afrika Sydafrika 0,39 1,09 Afrika Kenya 0,56 0,69 Afrika Nigeria 0,59 0,59 Afrika Swaziland

Læs mere

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten Mali Alliance MALI Den vestafrikanske republik, Mali, grænser op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten og Guinea mod syd samt Senegal og Mauretanien mod vest. Hovedstaden

Læs mere

Oversigt over danske missionsorganisationers internationale arbejde i 2010

Oversigt over danske missionsorganisationers internationale arbejde i 2010 Oversigt over danske missionsorganisationers internationale arbejde i 2010 Senest opdateret 28. juli 2011 Udsendte i 2010 Heraf Oplag Antal Antal lokale Antal Samlet kont. Antal private Samlede Samlede

Læs mere

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms Gælder fra 1. september 2015 Land Opkaldsafgift Minutpris Afghanistan 0,20 14,74 Albanien 0,20 3,93 Albanien Mobil 0,20 5,53 Algeriet 0,20 5,24 Algeriet Mobil 0,20 6,84 Andorra 0,20 2,34 Andorra Mobil

Læs mere

Priser til udlandet med Lebara Danmark + Norden

Priser til udlandet med Lebara Danmark + Norden AFGHANISTAN 1,29 DKK 2,19 DKK ALBANIEN 0,49 DKK 2,89 DKK ALGERIET 0,79 DKK 3,39 DKK AMERIKANSK SAMOA 6,69 DKK 6,69 DKK ANDORRA 1,99 DKK 1,99 DKK ANGOLA 1,69 DKK 1,99 DKK ANGUILLA 10,09 DKK 10,09 DKK ANTARKTIS

Læs mere

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter Når katastrofen rammer Vejledning til temaer og elevaktiviteter 0.-3. klasse Indhold 3 Til underviseren 4 Skole 6 Nødhjælp 7 Leg og tryghed 8 Fold og klip Til underviseren Aktiviteterne handler om nødhjælp

Læs mere

ET USÆDVANLIGT KATASTROFEPRÆGET ÅR

ET USÆDVANLIGT KATASTROFEPRÆGET ÅR Magasin fra Læger uden Grænser i Danmark journalen nr. 101 Marts 2015 Kuglen fra en AK47-riffel er blevet fjernet fra en ung kvindes ben af vores kirurger ET USÆDVANLIGT KATASTROFEPRÆGET ÅR Fire humanitære

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Tellio Free - Gruppe 2 - A-E Afghanistan Albanien Algeriet Andorra Angola Anguilla Antigua &

Læs mere

Sydsudan - Unge Bygger et nyt land

Sydsudan - Unge Bygger et nyt land Sydsudan - Unge Bygger et nyt land 0 Tema: I verdens nyeste land, Sydsudan, strømmer de unge hjem fra flygtningelejre i regionen for at starte genopbygningsarbejdet eller tyve års blodig krig. Udfordringerne

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

VENSKABSPROJEKT. Et bedre liv for konfliktramte familier på landet. Venskabsprojekt i Etiopien MAJ 2019

VENSKABSPROJEKT. Et bedre liv for konfliktramte familier på landet. Venskabsprojekt i Etiopien MAJ 2019 VENSKABSPROJEKT MAJ 2019 Et bedre liv for konfliktramte familier på landet Venskabsprojekt i Etiopien Marie Sjødin Græsholm, Afdelingernes Internationale Arbejde rødekors.dk 1 INDHOLD 1 Baggrund om Etiopien...

Læs mere

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y Navn: Klasse: A: B: C: R E H A Æ W G Q O R V E N I S X J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I W Å G A T U Y G J M K X F S O D: E: F: Å J T H A Z P Q N L O K E D U K I G A Ø Y T C B X S N O W J I I S Å F Æ Ø

Læs mere

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 Nr. 1.03 April 1997 STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 x Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis udenlandsk statsborgerskab og udenlandsk

Læs mere

100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1

100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1 100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT AF/ACP/CE/2005/da 1 2 von 11 100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer

Læs mere

Darfur ladt i stikken

Darfur ladt i stikken Nr. 64 maj 2006NYHEDSJOURNALEN NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Darfur ladt i stikken Den humanitære katastrofe i Darfur i det vestlige Sudan er blevet værre med nye kampe, der har medført

Læs mere

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med?

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? STØTTET AF TILMELD DIG TIL COOL CAMP 2016 - EN CAMP FOR SØSKENDE TIL KRÆFTRAMTE Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? Cool Camp er en camp for 20 søskende til kræftramte

Læs mere

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND INDSAMLINGSREGNSKAB

LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND INDSAMLINGSREGNSKAB LÆGER UDEN GRÆNSERS FOND Kristianiagade 8 2100 København Ø Danmark CVR-nr. 17 01 00 77 INDSAMLINGSREGNSKAB 2009 1 Indholdsfortegnelse Side Påtegninger Ledelsens regnskabspåtegning 2 Den uafhængige revisors

Læs mere