OLLERUPKURSUS APRIL FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION FAGLIGHED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OLLERUPKURSUS2014 7. - 11. APRIL FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION FAGLIGHED"

Transkript

1 OLLERUPKURSUS2014 FAGLIGHED APRIL FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION DEN FRIE LÆRERSKOLE Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge

2 VELKOMMEN TIL WEB-UDGAVEN AF OLLERUPKURSUS-KATALOGET 2014 Ollerupkurset har eksisteret siden Den frie Lærerskole har i alle årene dannet rammen om dette unikke faglige kursusforløb og udviklet det i takt med tidens krav til skolen, lærerne og undervisningen. Kendetegnende for Ollerupkurset er velbegrundede, faglige kurser, kvalitet, fordybelse, ny viden og inspiration. OLLERUPKURSETS FORMÅL ER at udbyde en alsidig vifte af velbegrundede, faglige kurser med høj kvalitet i indholdet og i formidlingen at være et frit mødested for ansatte fra forskellige skoleformer og institutioner at fremme den levende dialog og stillingtagen til aktuelle pædagogiske, didaktiske, skolepolitiske, kulturelle og eksistentielle spørgsmål. HVEM HENVENDER OLLERUPKURSET SIG TIL? Ollerupkurset henvender sig til: lærere, ledere, pædagoger og andre interesserede med tilknytning til friskoler og alle øvrige private grundskoler, efterskoler, frie fagskoler, højskoler, produktionsskoler, landbrugsskoler, danske skoler i Sydslesvig, folkeskolen samt ansatte med tilknytning til de frie skoler i de nordiske lande. KOSTSKOLEKULTUREN De fleste kursusdeltagere bor på Den frie Lærerskole i kursusugen. Det lader sig gøre, fordi de lærerstuderende fra 1. og 2. årgang er i 3-ugers praktik i den periode, hvor der er Ollerupkursus. Derudover råder Den frie Lærerskole over både enkelt- og dobbeltværelser i kursusafdelingen. Udover et varieret fagligt udbud, venter der kursusdeltagerne en række kulturelle arrangementer i ugens løb og et inspirerende cafeliv tilrettelagt af studerende ved Den frie Lærerskole. KURSUSUGEN Undervisningen er tilrettelagt, så der skal vælges både formiddagsfag (16 lektioner) og eftermiddagsfag (16 lektioner). Der er ankomst og indkvartering mandag den 7. april mellem kl og afrejse fredag den 11. april kl efter arrangementet Grundtvig og kvinderne - en fortælling med musik og sange. Efter arrangementet er der en let anretning i spisesalen. Mandag den 7. april er der efter velkomsten undervisning på formiddagsholdene. Senere på eftermiddagen skiftes der til eftermiddagsholdene der forsætter frem til kl Dvs. allerede den første dag har alle kursusdeltagere haft deres to valgfag. Tirsdag og resten af ugen starter vi fælles med Ved dagens begyndelse i skolens foredragssal. Herefter er der undervisning på valgholdene.

3 PROGRAM FOR ANKOMSTDAGEN MANDAG DEN 7. APRIL Kl Ankomst og indkvartering. Kaffe med brød Kl Velkomst til Ollerupkursus Kl Formiddagshold Kl Middag Kl Formiddagsholdene fortsætter Kl Kaffe/te og fordeling på eftermiddagshold Kl Eftermiddagshold Kl Svømning, idræt, gåture. Cafeerne er åbne. Kl Aftensmad Kl Eftermiddagshold Cafeerne åbner HVERDAGENS RYTME RESTEN AF UGEN Kl Morgenmad Kl Ved dagens begyndelse Kl Formiddagsfag Kl Middag Kl Eftermiddagsfag Kl Svømning, idræt, gåture. Cafeerne åbner Kl Aftensmad Kl Aftenarrangement. Cafeerne åbner FORMIDDAG 1 Matematik. Det er tanken der tæller i matematik Bent Lindhardt 2 Biologi, geografi, fysik/kemi. Fællesfaglig naturfagsundervisning Keld Nørgaard, Gurli Høier, Joakim Rask, Erik Jørgensen, Jørn Mathiesen 3 Soundpainting - et musikalsk tegnsprog. Træn improvisation og sammenspil med Soundpainting Gustav Rasmussen og Ketil Duckert 4 Ipad i undervisningen - når IT bliver usynlig Jakob Steensig 5 Maleri som brobygger - ord i billeder og billeder i ord Dorthe Berg 6 Den internationale dimension - verden ind i skolen, skolen ud i verden Arrangør: De Frie Skolers internationale udvalg Jakob Clausager Jensen og Tove Heidemann 7 Grønne læringsrum Lars Kjær Larsen 8 Aktivitetsudvikling i fremtidens skole René Gøttler Nielsen og Jonathan Lilliendal EFTERMIDDAG 1 Inklusion David Lindekilde og Birgitte Madsen 2 Nye måder at motivere eleverne på med pædagogisk IT Jakob Steensig 3 Fortælling og de nordiske myter Bent Hansen 4 Teater - med kroppen på scenen - fysisk skuespil i skolen Astrid Guldhammer 5 Godt lederskab. Et kursus om ledelse til dig som overvejer at tage lederskabet på dig Ole Pedersen 6 Udvikling og læring med baggrund i Steinerskolernes pædagogik Mette Jacobsen og Stig Nielsen 7 Friluftsliv Henrik Kalckar Hansen 8 Grafik collografi, koldnål og fotooverførsler. Ann-Kerstina Nielsen Heldagskursus: Begynd på en pædagogisk diplomuddannelse, der i særlig grad omhandler de frie skoler. NB: Se nærmere beskrivelse i den elektroniske udgave eller gå direkte ind på og læs mere om diplomuddannelserne. Særligt ansøgningsskema og pris.

4

5 FAGBESKRIVELSER FORMIDDAGSFAG 1. DET ER TANKEN DER TÆLLER I MATEMATIK Vi vil sammen gennem leg, undersøgelser, diskussion og foredrag bevæge os ind i en for mange elever besværlig verden af abstraktioner - og forsøge at finde nye og bedre veje at gå. Under kurset vil vi: Afklare hvad et moderne skolefag i matematik kan være og bl.a. se på hvordan vi kan højne forståelsen gennem sprog og mundtlighed, herunder hvordan vi håndterer den nye trend om faglig læsning. Afprøve ideer til at afhjælpe forståelsesproblemer omkring udvalgte matematiske begreber med særlig fokus på tallenes verden og forslag til anvendelsen af IT som middel til større fordybelse. Indkredse hvad vanskeligheder i matematik kan være - hvilke kendetegn det har og hvordan vi kan diagnosticere det hensigtsmæssigt. Det vil være hensigtsmæssigt at man medbringer bærbar computer, lommeregner, diverse redskaber som vinkelmåler og derudover gåpåmod og godt humør. Underviser: Bent Lindhardt, lektor fra læreruddannelsen i Holbæk.

6 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG 2. FÆLLESFAGLIG NATURFAGSUNDERVISNING -BIOLOGI, GEOGRAFI, FYSIK/KEMI Hvordan laver vi en fællesfaglig naturfagsundervisning, hvor fagene geografi, biologi og fysik/ kemi indgår ligeværdigt, ud fra hvert fag i styrket samarbejde? I 2013 blev der meldt ud, at nu kom der en fællesfaglig naturfagsprøve. Den er foreløbig blevet udsat; men allerede fælles mål fra 2009 giver mulighed og forlanger styrket samarbejde mellem naturfagene. På kurset vil vi gå i dybden med spørgsmålene: hvorfor fællesfagligt, hvordan i forhold til skole og kolleger og hvorledes i forhold til eleverne? På 1. kursusdag vil fagkonsulent i naturfag, Keld Nørgaard, komme ind på de overvejelser og erfaringer, man i ministeriet og blandt eksperter har gjort sig omkring et fællesfagligt samarbejde. 2. kursusdag vil kollegerne Gurli Høier og Joakim Rask fra Hellerup Skole fortælle om deres erfaringer med fællesfagligt samarbejde, naturfagsprøve, naturfagskanon og erfaringerne med udviklingsprojektet Naturium. På 3. kursusdag skal du selv have hænderne, kroppen og hovedet med i praktisk, konkrete forløb. Erik Jørgensen, museumsformidler ved Energimuseet ved Tange, Bjerringbro vil præsentere, inspirere til og igangsætte forløb, der kan anvendes i et fællesfagligt undervisningsforløb. 4. kursusdag skal du igen på banen. I samarbejde med dine medkursister skal I tilrettelægge fællesfaglige undervisningsforløb, som I kan præsentere for kurset. Vi gemmer forløbene, ideerne, og tips i en fælles vidensbank. Etablering af netværk til fremme og støtte af fællesfagligt samarbejde er et ønskværdigt mål for dagen. Kurset afsluttes med evaluering af forløbet. Oplæg mm. Jørn Mathiesen, Den frie Lærerskole. Kurset henvender sig til udskolingslærere i fagene biologi, geografi, fysik/kemi og andre interesserede. Undervisere: Kursuslærere: Keld Nørgaard, fagkonsulent i Undervisningsministeriet, Gurli Høier, Joakim Rask, begge undervisere på Hellerup skole, Erik Jørgensen, Energimuseet ved Tange, samt Jørn Mathiesen, seminarielærer ved Den frie Lærerskole.

7 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG 3. SOUNDPAINTING ET MUSIKALSK TEGNSPROG Træn improvisation og sammenspil med Soundpainting - det er sjovt, kreativitetsstimulerende, skaber nærvær og et naturligvis engagement hos alle deltagere. Med Soundpainting inkluderes alle - også på tværs af instrumentale færdigheder - og soundpainting retter sig mod undervisningen på alle klassetrin. I lærer at dirigere og deltager også som en del af orkestret i undervisningen. Undervisere: Gustav Rasmussen og Ketil Duckert. De har netop udgivet den første undervisningsbog i Soundpainting Soundpainting - improvisation og sammenspil. Interesserede kan købe bogen hos Edition Wilhelm Hansen.»... det er sjovt, kreativitetsstimulerende, skaber nærvær...

8 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG 4. IPAD I UNDERVISNINGEN NÅR IT BLIVER USYNLIG Dette kursus vil tage deltagerne på en rundtur i de muligheder brugen af tablets kan give til den daglige undervisning. Brugt rigtigt kan teknologi understøtte autentiske, engagerende arbejdsformer, der ikke blot gør undervisningen mere interessant, men også højner fagligheden og styrker de bløde kompetencer. Kurset klæder deltagerne på til at: Facilitere og inspirere elevernes læring og kreativitet. Inspiration til mobil læring og undervisning på tværs af fysiske rammer. Styrke elevernes evne til formidling via digitale medier. Konkrete ideer til brugen af ipads i den daglige undervisning. Metoder og arbejdsgange til deling og evaluering af elevproduktioner. Kendskab til de medfølgende apps, samt 3. parts apps. Dette kursus er for alle og der kræves ingen forudgående kendskab til ipad. Underviser: Jakob Steensig.

9 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG 5. MALERI SOM BROBYGGER ORD I BILLEDER OG BILLEDER I ORD Kurset vil arbejde i det kreative sammenstød mellem kunstfaget og andre fag som dansk, engelsk, tysk m.m. Hvordan kan maleriet bruges til at fortolke og forstå digte, sange og litteratur på nye måder? Vi vil arbejde med konkrete teknikker og metoder til at indarbejde tekststykker i maleriet, så teksten får en dobbeltfunktion som både ornamentik og betydnings-giver. Vi vil også arbejde med teknikker og metoder til at slippe sproget løs i billedkunsten ved at sætte fuld skrue på associationer og metaforer. Desuden vil vi gennemgå de grundlæggende maleteknikker så som akvarel, acrylmaling, ægtempera, blyant m.m. Kursets formål: At give deltagerne ideer til at styrke undervisningen i kunst og maleri. At lade deltagerne arbejde med deres eget personlige kunstneriske udtryk. Dagsrytme: Opvarmning Vi vil hver dag starte med en kunstnerisk/kreativ komme-til-stede -øvelse, som kan anvendes i egen undervisning. Maleri med tema Hver dag vil der blive introduceret nye metoder og teknikker til at arbejde med forholdet mellem maleri og sprog. Vi vil desuden arbejde med logbøger Dvs. en oversættelse af tanker, oplevelser og erfaringer til konkrete ideer som kan bruges i hverdagen. Max: 16 deltagere NB: Ekstra pris til tekst, kompendier, mv. Deltagerne skal forvente en ekstra udgift på ca. 500 kr. Underviser: Dorthe Berg, billedkunstner.

10 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG 6. DEN INTERNATIONALE DIMENSION VERDEN IND I SKOLEN, SKOLEN UD I VERDEN Mål og læringsudbytte Målet er, at deltageren kan udvikle kompetencer i arbejdet med internationale skoleprogrammer, partnersøgning, internationalisering af egen skole og internationale skolesamarbejdsprojekter. Kurset henvender sig til lærere og ledere, der ønsker at udbygge egne kompetencer til at inddrage internationale og interkulturelle erfaringer i sin egen organisation og pædagogiske praksis. Det være sig internationale læringsmiljøer på skolen, viden om online samarbejde i undervisningen samt ikke mindst en udveksling med projekt tilpasset den daglige undervisning. Viden Indsigt i teorier om tilegnelse af interkulturelle kompetencer. Forstå og reflektere over rammer og muligheder i internationale skoleprogrammer. Indsigt i de mange muligheder man har for at få verden ind på skolen uden at skulle ændre skolens profil eller dagligdag. Færdigheder Udvikle og organisere læseplansarbejde med internationale og interkulturelle perspektiver. Gennemføre partnersøgning og efterfølgende online samarbejde via diverse IT værktøjer. Viden om allerede afprøvede projekter og erfaringer fra andre skoler. Kompetencer Virke som interkulturel forandringsagent i egen organisation. Virke som vejleder og innovator i skolens internationale udvalg samt i stand til at indgå i internationale og interkulturelle samarbejdsprojekter. Kan tilrettelægge og gennemføre interkulturelle læringsaktiviteter med fokus på elevernes tilegnelse af interkulturelle kompetencer.

11 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG Indhold Globaliseringsteorier og generel samfundsudvikling; interkulturelle kompetencer; prioriteringer, midler og effekt af internationalisering og interkulturel læring; erfaringer fra internationaliserede skoler; partnersøgning; rammer og muligheder i internationale skoleprogrammer; face-to-face og online samarbejde; internationalt læringsmiljø på skolen. Undervisere: Tove Heidemann, Ph.D, Head of International relations, UC-Syddanmark, Haderslev. Siden slutningen af 1980 erne har Tove Heidemann arbejdet med internationalisering i uddannelserne. Som projektleder, som journalist, som forsker, som underviser, som konsulent, som policymaker, og de seneste 8 år som leder af internationaliseringen på UC- Syddanmark. Jakob Clausager Jensen, konsulent for internationale aktiviteter i Efterskoleforeningen. Jakob har været efterskolelærer og international koordinator med fokus på internationalt samarbejde online såvel som face-to-face på efterskoler med en international profil fra herefter har fokus været på efteruddannelse af lærere i forhold til mulighederne for internationalt samarbejde. Arrangør: De Frie Skolers internationale udvalg

12 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG 7. GRØNNE LÆRINGSRUM På kurset arbejdes både i teori og praksis. Målet er, at deltagerne kan tage hjem og starte deres egne skolehave-projekter - i stor eller lille skala. På kurset arbejdes med: Hvordan haverne i omfang og størrelse kan indrettes til den enkelte friskole. Der gives vejledning, råd, eksempler på så-plan, årstidernes cyklus, organisering, lugning og høst. Hvorfor udeaktiviteter og udelege er særligt velegnede i forbindelse med arbejdet med skolehaverne og dermed kan bidrage til børnenes fysiske og psykiske sundhed. Hvordan udemad kan organiseres, planlægges og laves med udgangspunkt i havernes og børnenes egne plantede, passede og høstede grøntsager. Eksempler afprøves. Hvilken ude-didaktik og ude-pædagogik der kan anvendes og dermed skabe sammenhængen mellem miljø, trivsel og læring. Eksempler på haverne inddragelse i friskolens undervisning. Sidst men ikke mindst videregives gennem ord og billeder - erfaringer fra Jellings have- projekt, hvor bl.a. Jelling Friskole deltager. Samtidig gives der indsigt i resultater fra evalueringsrapport om temaet. Underviser: Lars Kjær Larsen, master i sundhedspædagogik. Underviser på UC-Lillebælt i sundhed, krop, bevægelse.

13 FAGBESKRIVELSER - FORMIDDAGSFAG 8. AKTIVITETSUDVIKLING I FREMTIDENS SKOLE Aktivitetsudvikling er en proces, hvor man opfinder nye aktiviteter eller justerer kendte aktiviteter til bestemte målgrupper, i bestemte sammenhænge med bestemte mål for øje. Det gør aktivitetsudvikling til et højaktuelt tema for lærere. Det kan være vejen til at udvikle en (idræts)undervisning, hvor alle elever kan inkluderes i samme aktivitet. Derudover kan det gøre læreren kompetent til at inddrage relevant fysisk aktivitet i den boglige undervisning. Derfor er kurset for såvel idrætslærere som lærere i andre fag. Aktivitetsudvikling tilbyder konkrete, innovative redskaber til såvel lærere som elever. Vi vil have fokus på kompetenceudvikling af deltagerne indenfor aktivitetsudvikling, samt udarbejdelse af såvel en aktivitetsbank som et længerevarende forløb, som kan tilpasses de enkelte klassetrin. Teorien og erfaringen omkring aktivitetsudvikling bygger på den nyeste viden på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, hvor underviserne selv har deres daglige gang. Hvis du vil være en del af den nyeste udvikling indenfor fysisk og kropslig aktivitet i skolen, så er kurset i aktivitetsudvikling lige noget for dig! Undervisere: René Gøttler Nielsen & Jonathan Lilliendal, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

14 FAGBESKRIVELSER EFTERMIDDAGSFAG 1. INKLUSION I HVERDAGEN Kurset er et praksisnært kursus der tager udgangspunkt i den inklusionsstrategi, som Odense Kommune har vedtaget på baggrund den nye folkeskolelov, nyere forskning, praktisk viden og erfaring med inklusionsbegrebet. På baggrund af inklusionsstrategien arbejder Center for Inklusion/PPR i Odense Kommune med mange forskellige elementer, bl.a. kompetenceudvikling for de professionelle i skolen, ledelsessparring og forældreinddragelse samt forebyggende konfliktløsning mellem elever og de professionelle. Et fælles fokus med de professionelle er inklusionstrekanten der består af relationskompetence, klasserumsledelse og didaktisk kompetence. Dette skal ses fra et systemteoretisk perspektiv (Nordahl, 2011). Omdrejningspunktet for kurset vil være inklusionsstrategien fra Odense Kommune, som indeholder disse fem elementer: Ledelsen er nøglen De professionelles samarbejde Forældre er en aktiv ressource. Børn og unge føler sig anerkendte i udviklende og forpligtende fællesskaber Afsæt i børn og unges styrker og potentialer Med udgangspunkt i den nyere forskning samt daglig praksis vil kurset sætte fokus på: De professionelles kompetencer, hvad virker? Praksisnær kompetenceudvikling, feedback og refleksion over egen undervisning Forebyggende konfliktløsning (Ross W. Green, 2009) Inklusion set fra organisationens perspektiv Forældreinddragelse, en ressource der bør bruges aktivt Hvad skaber fællesskaber? Kurset vil være tilrettelagt som en vekselvirkning mellem teori, gruppeoplæg, refleksionsrum og eksempler fra hverdagen. Undervisere: David Lindekilde, psykolog, leder PPR Børn og Unge og Birgitte Madsen, Centerchef, Center for Inklusion, Odense kommune.

15 FAGBESKRIVELSER - EFTERMIDDAGSFAG 2. NYE MÅDER AT MOTIVERE ELEVERNE PÅ MED PÆDAGOGISK IT Kurset skal give deltagerne indblik i og kompetencer til at anvende pædagogisk IT som kan fremme elevernes engagement, faglighed og motivation i de enkelte fag. Pædagogisk IT vil i særlig grad give eksempler på, hvordan undervisningsforløb kan tilrettelægges efter en aktionspræget tilgang til elevernes videntilegnelse og forståelse af denne. Vi skal præsenteres for og drøfte konkrete eksempler på ombearbejdede og nydesignede undervisningsforløb, der har haft en god motiverende virkning på elevernes motivation. Kursusdeltagerne medbringer egne undervisningsforløb, som ønskes ombearbejdet og afprøvet med nye metodiske og IT-baserede tilgange til motivation og videntilegnelse. Kurset henvender sig til lærere på alle klassetrin. Indhold Læringsteori og øvelser. Hvordan kan der arbejdes med ugooglebare elevopgaver. Hjælp til bearbejdelse af målsætninger, materialer, elevopgaver til egen undervisning. Viden- og erfaringsudveksling. Nye undervisningsforløb præsenteres og drøftes. Hver deltager medbringer egen Ipad og konkrete undervisningsforløb, som man ønsker at bearbejde og designe med IT-pædagogiske værktøjer i kursusugen. Hermed kan du rejse hjem med dine egne nye inspirerende konkrete undervisningsforløb og begynde at gøre erfaringer med dem. Underviser: Jakob Steensig suppleret med gæstelærere.

16 FAGBESKRIVELSER - EFTERMIDDAGSFAG 3. FORTÆLLING OG DE NORDISKE MYTER Trænger du til et brush up på de nordiske myter og på at pudse fortællestilen af? Fortælling er et håndværk, enhver kan lære det. Med udgangspunkt i de nordiske myter arbejder vi med at udvikle og finde deltagernes egen fortællestil. Eneste forudsætning er lysten til at fortælle og til at grave i det skatkammer af historier, som alle er udstyret med. Kurset er praktisk, gennem et utal af fortælleøvelser dykker vi ned i det skatkammer af fortællinger, som den nordiske mytologi består af. Vi arbejder med både forskellige måder at begynde og slutte en historie på, temposkift, husketeknikker, person- og stedbeskrivelser. Vi kommer omkring rigtig mange myter, og teorien kobles hele tiden på de enkelte aktiviteter, og der gives praktiske bud på, hvordan fortælling kan bruges i undervisningen, både af læreren og af eleverne. Fortælling skal være sjovt, derfor eksperimenterer vi med forskellige virkemidler, fortællerum, inspirationer og genrer, hele tiden på jagt efter den enkelte deltagers fortællestil. Det hele foregår i trygge rammer, hvor der primært fortælles to og to, men senere på kurset får alle deltagerne også feedback. Underviser: Bent Hansen er friskolelærer og seminarielærer på Den frie Lærerskole i fortælling. Han har skrevet mange artikler om fortælling i de frie skoler og dets comeback i det nye årtusinde.

17 FAGBESKRIVELSER - EFTERMIDDAGSFAG 4. TEATER MED KROPPEN PÅ SCENEN Fysisk skuespil i skolen Teater er noget man kigger på, og drama betyder handling. På dette kursus vil vi arbejde med kroppens handlinger - på scenen såvel som i øvesalen. Her vil vi lave øvelser med en fysisk indgangsvinkel til ny inspiration i teaterarbejdet med børn og unge. Vi skal selv på gulvet og udforske forskellige teaterudtryk, der har kroppen som det primære udgangspunkt for at skabe handlinger. Vi skal lave koreografier med kroppen, som enten kan stå for sig selv eller blive til en ekspressiv scene med tekstdialog. Øvelserne er hentet fra bl.a. Odin Teatret og Michail Chekov samt nyere hybridformer inden for teater og performance. Du vil på kurset også få inspiration til arbejdet med fællesscener, hvor man skal have mange elever til at foretage sig noget samtidigt samt performative elementer i en forestilling. Og selv om vi skal arbejde fysisk, er der intet krav om god fysik! Underviser: Astrid Guldhammer, uddannet dramaturg og nuværende børnekulturkonsulent i Aarhus samt tidligere teaterlærer på Herning Højskole. Underviser på Diplomuddannelsen i Teater og Drama på Den frie Lærerskole/UC Lillebælt samt på Masteruddannelsen i Design og ledelse af kreative processer på Aarhus Universitet.

18 FAGBESKRIVELSER - EFTERMIDDAGSFAG 5. GODT LEDERSKAB - Et kursus om ledelse til dig som overvejer at tage lederskabet på dig. Der er brug for ledere til de frie skoler, og der bliver brug for at udvikle lederskabet de kommende år. Kurset henvender sig til alle, som er nysgerrige på at tale om ledelse og har lyst til at sætte sig selv på spil i dette perspektiv. Vi vil arbejde med, hvad vil det sige at være leder, og hvad det er en leder laver, som andre ikke gør. På kurset vil vi se på lederskabet ud fra: Den personlige udfordring: Hvorfor vælge at blive leder? Når ledere skal motivere medarbejdere, hvad motiverer så ledere? Lederfortællinger fra de frie skolers tradition Ledelse og etik Organisationen: Værdibaseret ledelse Ledelsesfilosofi og Teori U Medarbejdersamtaler og udvikling Ledelse som profession: Kommunikation og motivation Ledelse i konflikt og modstand Netværk og udvikling Vi vil arbejde med holdninger til ledelse, og søger at behandle spørgsmål og myter om ledelse gennem samtaler, oplæg, drøftelser, cases, essays m.v. Vi forventer at du møder med et åbent sind og lyst til at lade dig udfordre sammen med andre, som deler din nysgerrighed. Rough, Tough and Tight Underviser: Ole Pedersen, forstander, Den frie Lærerskole suppleret af gæstelærere.

19 FAGBESKRIVELSER - EFTERMIDDAGSFAG 6. UDVIKLING OG LÆRING MED BAGGRUND I STEINERSKOLERNES PÆDAGOGIK Ved 12-års alderen begynder barnet at forholde sig til tid og rum ud fra en vis kausalitet: Noget, der er hændt i tidligere tider, kaster sine virkninger ind i nutiden - og det som skete dengang, havde igen sine årsager. Vi vil på kurset dykke ned i historien i tiden fra Det Antikke Grækenland til Den Industrielle Revolution, og gennem biografier og kunstneriske øvelser fordybe os i de kulturimpulser, som udfoldede sig i de forskellige perioder under bestemte geografiske vilkår. Hånd i hånd med historiestoffet går den første, elementære fysik- og kemiundervisning. Vi vil gennem kunstneriske øvelser og enkle praktiske forsøg arbejde med, hvordan natur- og samfundsfagene på dette trin kan virke understøttende for tænkningens udvikling hos eleverne. Kurset giver rig mulighed for samtale og udveksling af gode ideer til opbygning af periodeundervisning og tværfaglighed. Kurset henvender sig til alle friskolelærere, ikke kun til Steinerlærere, som søger fordybelse af deres fag og inspiration til deres undervisning. Undervisere: Mette Jacobsen, lærer ved Kristofferskolen, Roskilde, gennem mange år. Stig Nielsen, arkitekt og lærer ved Kristofferskolen og tidligere Michaelskolen.

20 FAGBESKRIVELSER - EFTERMIDDAGSFAG 7. FRILUFTSLIV TIL HVERDAGSBRUG Kurset henvender sig til dig, der gerne vil ha praktiske ideer, lidt teknik og nogle nye vinkler på basisområderne indenfor friluftsliv i undervisningssammenhæng. Vi vil tage udgangspunkt i friluftsliv, som kan praktiseres i skolens nærområde uden specielle forudsætninger. Vi vil bla. arbejde med følgende emner: (I kursiv angivet eksempler på konkrete øvelser) Bållege og bålmad (bålstafet, brug af strygestål, mad på trangia, pandekager med naturfyld) Rafteopgaver og besnøringer (raftetårn og hemmelige huler ) Simple tovbroer, sansebaner og andre reblege (opsætning af sansebaner, brug af taljer til løft og træk) O-løbslege og GPS (millitærleg og GPS løb) Naturoplevelser i friluftsliv ( naturen netop nu, stillesidning) Teambuilding med friluftsliv (eks. på konkrete øvelser ligger under de forskellige emner) Inspirationsudflugt til natur- og friluftsområdet Tarup-Davinde på Midtfyn. Se hjemmesiden I forbindelse med kurset vil du få et lille kompendie indeholdende øvelser og materialer. NB: Husk praktisk udendørspåklædning. Underviser: Henrik Kalckar Hansen, naturvejleder på Naturskolen Åløkkestedet, Friskolelærer og seminarielærer ved Den frie Lærerskole i friluftsliv.

21 FAGBESKRIVELSER - EFTERMIDDAGSFAG 8. GRAFIK COLLOGRAFI, KOLDNÅL OG FOTOOVERFØRSLER Enkle trykteknikker på pap-plader, plexiglas og papir. Du får mulighed for både at arbejde med plantryk og dybtryk, at kombinere forskellige trykteknikker, foruden en grundig indføring i det håndværksmæssige, som netop gør det grafiske udtryk så rent og nærværende. Man behøver ikke at være en god tegner eller på anden vis være kvalificeret for at lave god grafik. Umiddelbarhed og nysgerrighed overfor materialet og teknikkerne gør, at det simple og enkle ofte virker bedst. Et kursus, hvor du dels får: Et grundigt indblik i de forskellige grafiske teknikker. Mulighed for at eksperimentere med- og mikse teknikkerne. Inspiration til at bruge grafikken i undervisningen. Man vil i løbet af kurset beskæftige sig med tryk på pap og anden emballage, plexiglas og papir. Isætning af andre papirkvaliteter (chine collé), samt efterbehandling med transparente farver. Max. 16 deltagere Materialeudgifter 350,- Underviser: Ann-Kerstina Nielsen- Møllergade 21 c 5700 Svendborg Tlf info@ann-kerstina.dk Ann-Kerstina har siden midten af 90 erne dagligt arbejdet med og undervist i grafik. Er formand for SAK s Grafiske Kælder og indehaver af Grafik Galleri 21 C i Svendborg. Har gennem årene deltaget på forskellige danske og internationale udstillinger, se:

22 FAGBESKRIVELSER HELDAGSKURSUS PÆDAGOGISK DIPLOMUDDANNELSE Hvis du går med planer om at begynde på en Pædagogisk Diplomuddannelse (PD), der i særlig grad kommer i dybden med at udfordre de frie skoler, så er her en god mulighed for lærere og ledere i alle de frie skoler og i folkeskolen. I Ollerupkursusugen udbydes et af modulerne Grundtvig og Kolds ideverden i den Pædagogiske Diplomuddannelse der har den fælles overskrift De frie skolers tradition og pædagogik. Man kan nøjes med at tage dette ene modul. De andre moduler i denne PD bliver udbudt over de efterfølgende 3 år, så de kan følges på deltid således at man kan have sit lærer- eller lederarbejde ved siden af. Alle modulerne udbydes som internater og foregår på Den frie Lærerskole. Der udbydes typisk et modul pr. semester. Undervisningen er tilrettelagt, så den kan afvikles over to internater der ligger fra onsdag fredag. Hvert modul afsluttes med opgaveskrivning og eksamen i modulet. Det særlige ved denne Pædagogiske Diplomuddannelse er, at værdierne i den frie skoletradition udfordres af modernitetsforskning og nyere pædagogiske tænkere samt den nyeste forskning i undervisning og læring. PD-uddannelsen undersøger livs- og skolesyn samt praksis, fortællingen og det narrative, læreridentitet, faglige/didaktiske problemstillinger, barnesyn og dannelsessyn, ledelse og samarbejde, medborgerskabsaspektet og den mellemfolkelige oplysning. Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem Den frie Lærerskole og University College Lillebælt. Find yderligere information om uddannelsen, moduludbud, pris, ansøgningsskema på og på LÆS MERE HÉR

23 PRAKTIKANTORDNING I læreruddannelsen på Den frie Lærerskole skal de studerende på 1. og 2. årgang ud i 3-ugers praktik. Praktikperioden er placeret, så den afvikles samtidig med Ollerupkurset. Skolerne kan på den måde tilbyde en praktikplads til en studerende i tre uger, hvor praktikanten overtager undervisningen i den sidste uge, når læreren tager på kursus. Vi prøver så vidt muligt at sørge for at alle kursister kan benytte denne mulighed. Skolerne er meget velkomne til at tilbyde praktikpladser til de studerende, selv om de ikke sender medarbejdere på Ollerupkursus. Vi har erfaring for, at det er en god måde at tilrettelægge undervisningen i de tre uger så praktikanten følger læreren i de første to uger og forbereder i samarbejde med denne overtagelsen af undervisningen den tredje uge. Skoler, der ønsker at tilbyde en praktikplads, skal udfylde en tilmeldingsblanket, hvoraf det skal fremgå, hvilke fag/klassetrin praktikanten skal overtage, og om der er mulighed for fleksibilitet. En nærmere beskrivelse af rammer og indhold vedr. praktikordningen følger, såfremt der indgås en aftale om praktik. Det vil være en stor hjælp, hvis skolen kan tilbyde logi til praktikanten. Fristen for at tilbyde en praktikplads er fredag den 10. januar Skolen vil senest i uge 6 få besked om, hvorvidt læreren/skolen har fået en praktikant, og vil i givet fald blive kontaktet af praktikanten inden udgangen af februar måned. TILMELDING TIL PRAKTIKANTORDNING Mail til tkk@dfl-ollerup.dk

24 PRAKTISKE INFORMATIONER OM KURSERNE Undervisningen Formiddagshold: 16 lektioner á 45 min. Eftermiddagshold: 16 lektioner á. 45 min. Hver deltager vælger et formiddags- og et eftermiddagsfag svarende til 32 lektioner. Ud over undervisningen på holdene deltager kursisterne i morgen- og aftenarrangementerne samt det musikalsk poetiske arrangement fredag formiddag den 11. april. Hele Ollerupkurset er samlet på i alt 40 undervisningslektioner. Kursusdeltagere som ønsker at tage PD modulet Grundtvig og Kolds ideverden, skal benytte sig af et særligt ansøgningsskema til optagelse på den pædagogiske diplomuddannelse. Skemaet kan downloades fra eller fås ved henvendelse til Den frie Lærerskole. Indkvartering Der er generelt et ønske om at bo på Den frie Lærerskole, hvor kurset finder sted. Ud over værelserne i skolens kursusafdeling, har vi rådighed over forskellige indkvarteringsmuligheder som: Elevværelser på Den frie Lærerskole typisk praktikanter, der udlejer deres værelser. Ved indkvartering på elevværelser må man være indstillet på at dele gangarealer, bad og toilet med husets øvrige beboere. Mulighed for billig indkvartering på sovesal hvor der overnattes på madrasser i et klasseværelse med adgang til bad og toilet. Privat indkvartering i Ollerup og nærmeste omegn hos gode venner af skolen med hus- og hjerterum. I kan også helt fravælge logi, hvis I har andre overnatningsmuligheder. NB: Kursusdeltagere, der bytter værelser med praktikanter, skal ikke bestille indkvartering igennem Den frie Lærerskole, men kan blot lave gensidig aftale med den lærerstuderende.

25 Kursusprisen Pris for kurset kr Af dette beløb udgør den obligatoriske undervisningsafgift kr , og kr dækker kost og logi. Rabat: Hvis en skole har mere end én deltager med på Ollerupkurset, reduceres prisen med kr. 500 for hver anden deltager. De skoler der har en årspraktikant fra Den frie Lærerskole ansat, får en reduktion i kursusprisen på kr Lærerne fra skoler i Dansk Friskoleforening kan søge om tilskud i Understøttelsesfonden under Dansk Friskoleforening. Ansøgningsblanket findes på Friskoleforeningens hjemmeside: Tilmelding Tilmeldingsfristen er fredag den 10. januar På tilmeldingssedlen skal man angive 1., 2. og 3. prioritet. Vi tilstræber at opfylde 1. prioriteterne, men flytninger til andre hold kan komme på tale. I disse tilfælde vil det ske med hensyntagen til deltagerens 2. og 3. prioritet. Kursisterne vil senest i uge 6 modtage besked om, hvilke hold de er placeret på. Framelding og afbestilling af værelse: Ved framelding senere end fredag den 28. februar hæfter deltagerne for hele kursusprisen. Den samme regel gælder også for afbestilling af værelse. ELEKTRONISK TILMELDING

26 ELEKTRONISK TILMELDING

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder VIA University College Campus Aarhus C Ceresbyen 24 8000 Aarhus C Tlf.: 87 55 30 00 VIA.DK VIA University College Læreruddannelsen Aarhus Optagelse med andet

Læs mere

Kursusprogram Efterskolelærer parat! Kursus for nye efterskolelærere. Vejle Center Hotel 5. - 6. oktober 2011 og 26. 27.

Kursusprogram Efterskolelærer parat! Kursus for nye efterskolelærere. Vejle Center Hotel 5. - 6. oktober 2011 og 26. 27. Kursusprogram Efterskolelærer parat! Kursus for nye efterskolelærere Vejle Center Hotel 5. - 6. oktober 2011 og 26. 27. marts 2012 Efterskolelærer parat! Kursus for nye lærere i efterskolen Efterskolen

Læs mere

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger Kurser efterår 2014 - nu også for børnehavepædagoger Kære børnehavepædagoger I har modtaget en folder fra Center for Undervisningsmidler, henvendt til pædagoger, der arbejder med kommende skolestartere.

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Praktisk inklusion af unge på efterskolen -hvordan håndterer vi de såkaldt udfordrende og udfordrede unge?

Praktisk inklusion af unge på efterskolen -hvordan håndterer vi de såkaldt udfordrende og udfordrede unge? Kursusprogram Praktisk inklusion af unge på efterskolen -hvordan håndterer vi de såkaldt udfordrende og udfordrede unge? Brogaarden, Strib 24. 26. oktober og 28. 30. november 2016 samt opsamlingsdag den

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Rathlouskolens uddannelsesplan Professionsteam 13.16 2. niveau

Rathlouskolens uddannelsesplan Professionsteam 13.16 2. niveau Rathlouskolens uddannelsesplan Professionsteam 13.16 2. niveau en styrke i dit barns hverdag 2 Kultur og særkende: Professionsteam 13.16 består ud af skoler beliggende i Odder kommune. I Odder kommune

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Prøver i LU 07 gældende for perioden 2013-2016

Prøver i LU 07 gældende for perioden 2013-2016 VIA UC Læreruddannelsen i Aarhus, april 2014 r i LU 07 gældende for perioden 2013-2016 Grundlaget for prøverne er bestemmelserne i Studieordning for Læreruddannelsen i Aarhus samt Bekendtgørelse om prøver

Læs mere

Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet

Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet Smag på kulturen I Kultur har vi et ønske om, at børn får smag for kunst og kultur i deres hverdag. Smag på kulturen er tænkt som en appetitvækker til

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

vucstor.dk 2-årig hf

vucstor.dk 2-årig hf vucstor.dk 2-årig hf www.vucstor.dk Gode muligheder for at sammensætte din hf efter interesse Nye hf-toninger på VUC Storstrøm fra august 2016 Velkommen Den 2-årige hf er en kompetencegivende ungdomsuddannelse,

Læs mere

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Social og Sundhedsskolen Esbjerg Gjesinglundallé 8, 6715 Esbjerg N www.sosuesbjerg.dk University College Syddanmark

Læs mere

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk Dyk ned i din tid - og dit liv En uge i livsfortællingens tegn Mandag 30. maj - fredag 3. juni 2016 1 1960 1940 1950 2 1930 Dyk

Læs mere

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE Dagtilbudspædagogik anden og tredje praktikperiode 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014

PRAKTIKBESKRIVELSE Dagtilbudspædagogik anden og tredje praktikperiode 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014 PRAKTIKBESKRIVELSE Dagtilbudspædagogik anden og tredje praktikperiode 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014 Praktikbeskrivelsen består af 2 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

Harmonika og højskole

Harmonika og højskole 2016 Harmonika og højskole Uge 31 31/7 7/8 2016 Side 2 Send harmonikaen på højskole Livsstilshøjskolen i Gudum inviterer til et fuldstændig fantastisk harmonikakursus, hvor harmonikaen er i centrum. Vi

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Velkommen til Linie 10 Et år på Linie 10 er et frivilligt skoleår. Det er dit valg! Når du vælger Linie 10, er det fordi du ønsker at indgå i et forpligtende fællesskab,

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger.

Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger. Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger. Alle arbejder vi sammen efter følgende formål og værdier: Sct.

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse

Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse følg gymnasiet på de sociale medier Invitation Silkeborg Gymnasium inviterer hermed grundskolerne til et samarbejde baseret på

Læs mere

Kurser 2016. www.autismecenter.dk

Kurser 2016. www.autismecenter.dk Kurser 2016 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Stine Clasen, Konsulent, Århus Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Udgangspunkt På det helt store lærred er der på en lang række områder brug for nye paradigmer og nye handlinger. På sundhedsområdet,

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag.

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. SELVEVALUERING 2014 Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. Vi har i 2014 valgt at beskæftige os med emnet INKLUSION, idet der fra

Læs mere

Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder

Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder ! Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder Dokumentnr.: 727-2015-137306 side 1 Uddannelsesplan 1. niveau Saksild Skole og børnehus - Odder Kultur og særkende: Sidst redigeret

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Læreruddannelsen januar 2014 University College Nordjylland. LÆRER en klasse for sig!

Læreruddannelsen januar 2014 University College Nordjylland. LÆRER en klasse for sig! Læreruddannelsen januar 2014 University College Nordjylland LÆRER en klasse for sig! Ekspert i undervisning Med en læreruddannelse bliver du ekspert i undervisning. Hovedformålet med uddannelsen er at

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Specialiseringsmuligheder

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Kontaktoplysninger Pilegårdsskolen Ole Klokkersvej 17 2770 Kastrup Tlf: 32507525 Skoleleder

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 18 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor November 2015 Side 2 af 18 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet

Læs mere

KUNST TALENT KLASSEN SKÆLSKØR SKOLE 2016/2017

KUNST TALENT KLASSEN SKÆLSKØR SKOLE 2016/2017 KUNSTTALENTKLASSEN SKÆLSKØR SKOLE 2016/2017 VIL DU DYRKE DIT TALENT? Skal du i 7. klasse efter sommerferien 2016? Elsker du musik, kunst, design eller performance? Drømmer du om at skabe dit eget professionelle

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole SKOLEREFORM 2014 FILM OM SKOLEREFORMEN https://publisher.qbrick.com/embed.aspx?mid=9991a52e SKOLEREFORMENS FORMÅL Folkeskolereformen skal gøre en god folkeskole bedre. Vi skal bygge videre på folkeskolens

Læs mere

RUNE STRØM. Sjællandske Region byder velkommen til Pædagogisk dag på Midtsjællands Efterskole Mandag d. 3. nov. 2014 DEN GODE ARBEJDSPLADS

RUNE STRØM. Sjællandske Region byder velkommen til Pædagogisk dag på Midtsjællands Efterskole Mandag d. 3. nov. 2014 DEN GODE ARBEJDSPLADS Program. Kl. 9.15 Ankomst og kaffe Kl. 9.45 Velkomst Foredrag ved Rune Strøm Den gode arbejdsplads Kl. 11.30 Nyt fra sjællandske region samt sang ved forstander Christian Hougaard- Jacobsen Kl. 12.00 Frokost

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne BEK nr 440 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 008.860.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1 Parat til DESIGN FORMÅL & INDHOLD Parat til design // & indhold 1 INDHOLD Målgruppe Elever med erhvervs- og husholdningsfaglig interesse for design og sund livsstil 3 Parat til Design vil gøre eleven mere

Læs mere

Efteruddannelse: RELATIONSBASERET FAGLIGHED I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE. Blå Kors Danmark indbyder til et undervisningsforløb over 12 kursusdage.

Efteruddannelse: RELATIONSBASERET FAGLIGHED I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE. Blå Kors Danmark indbyder til et undervisningsforløb over 12 kursusdage. Efteruddannelse: RELATIONSBASERET FAGLIGHED I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE Blå Kors Danmark indbyder til et undervisningsforløb over 12 kursusdage. Pædagogkurset er det andet ud af fem moduler, som udbydes

Læs mere

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014 Ekstra Nyhedsbrev fra Januar 2014 Diplomforløb i innovation, værktøjskasse og blive-klogere-sammen arrangementer Velkommen til denne ekstraudgave af s nyhedsbrev! Grunden til at vi beder om din opmærksomhed

Læs mere

KURSET: PRAKSIS: copyright all rights reserved hamsa yoga studio

KURSET: PRAKSIS: copyright all rights reserved hamsa yoga studio KURSET: Teknik bliver til kunst når den udvider ens potentiale. På Hamsa Yoga Studio er det ultimative mål med teknik er at forøge effekten af yogaen, så som stress reduktion, forbedret søvnkvalitet og

Læs mere

De femårige gymnasieforløb

De femårige gymnasieforløb GENTOFTE KOMMUNE De femårige gymnasieforløb i Gentofte Kommune Forord I Gentofte Kommune er vi ambitiøse og det er derfor med stor glæde, at vi sender dette tilbud ud til alle 7. klasses elever. Vi kan

Læs mere

Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Matematikkens Dag 2011

Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Matematikkens Dag 2011 Pressemeddelelse Dag Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Dag 2011 Kroniske sygdomme og ikke mindst livsstilssygdomme fylder meget i menneskers bevidsthed og oplevelse af livskvalitet, og koster samfundet

Læs mere

HF PÅ VUC AARHUS.» Adgangsgivende uddannelser, fag og fagpakker

HF PÅ VUC AARHUS.» Adgangsgivende uddannelser, fag og fagpakker PÅ VUC AARHUS» Adgangsgivende uddannelser, fag og fagpakker To -spor på VUC Aarhus Hvis du vil studere på VUC Aarhus, skal du vælge ét af nedenstående to spor. Uanset hvilket spor du vælger, kan du få

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Tilbud fra CFU til BØRNEHAVEKLASSEN. - pædagoger og børnehaveklasseledere SKOLEÅRET 2011/2012

Tilbud fra CFU til BØRNEHAVEKLASSEN. - pædagoger og børnehaveklasseledere SKOLEÅRET 2011/2012 Tilbud fra CFU til BØRNEHAVEKLASSEN - pædagoger og børnehaveklasseledere SKOLEÅRET 2011/2012 Mylius Erichsens vej 139, 9210 Aalborg SØ. Tlf. 7269 2000. Mail: cfu@ucn.dk CFU Skolevangen 45, 9800 Hjørring.

Læs mere

2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik

2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik Plan for og udtalelse om arbejdet med 2. praktiks kompetencemål Den studerendes plan for arbejdet med praktikkens kompetencemål. Studerendes navn: 2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik Kompetenceområde:

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Kom til digitale inspirationsdage

Kom til digitale inspirationsdage Kom til digitale inspirationsdage GRATIS deltagelse med fuld forplejning Vi kommer rundt i hele landet også til en by i nærheden af dig! Digitale inspirationsdage vi kommer også til en by nær Dig! 24.

Læs mere

Kursusprogram for GF 2016 på IHS i Sønderborg

Kursusprogram for GF 2016 på IHS i Sønderborg Kursusprogram for GF 2016 på IHS i Sønderborg Fra onsdag d. 5/10 til fredag d. 7/10 inviterer GI til kursus, generalforsamling og fest på Idrætshøjskolen i Sønderborg, Friheds Allé 42, 6400 Sønderborg.

Læs mere

Praktik uddannelsesplan Skolen på Duevej 2014-15

Praktik uddannelsesplan Skolen på Duevej 2014-15 Praktik uddannelsesplan Skolen på Duevej 2014-15 Navn og kontaktoplysninger til praktikansvarlig Skoleleder: Niels Christophersen Praktikansvarlig: Leif Skovby Larsen Skolen som uddannelsessted Skolen

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige

læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige WWW.VIAUC.DK/VIDEREUDDANNELSE kursusudbud til ledige 02 VIA udbyder nu et unikt koncept, Læg spor til dit næste job, for dig, der er ledig og har ret

Læs mere

KREATIV BRUG AF IPADS I DAGTILBUD

KREATIV BRUG AF IPADS I DAGTILBUD KREATIV BRUG AF IPADS I DAGTILBUD Ved Jette Aabo Frydendahl Cand. it og lektor Via University College MIN OPGAVE I DAG Med de nye teknologier har vi fået unikke muligheder for at skabe læringsmiljøer,

Læs mere

Praktikfolder Uddannelsesplan for pædagogstuderende

Praktikfolder Uddannelsesplan for pædagogstuderende 2015 Praktikfolder Uddannelsesplan for pædagogstuderende Daginstitution Dagnæs Vision I Daginstitution Dagnæs udvikler det enkelte individ selvværd, livsglæde og handlekraft. Med anerkendende kommunikation

Læs mere

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Projektarbejdsformen og skabende processer som udgangspunkt for inkluderende fællesskaber i dagtilbud Udviklingsprojekt i Aalborg Kommune 2012 Indledning Hvorfor

Læs mere

Vejledning til individuelle undervisningsplaner

Vejledning til individuelle undervisningsplaner Vejledning til individuelle undervisningsplaner Den individuelle undervisningsplans baggrund Den individuelle undervisningsplan tager sit juridiske udgangspunkt i folkeskoleloven og dens ultimative krav

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Praktikstedsbeskrivelsen består af 4 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden praktikperiode D. Uddannelsesplan

Læs mere

Kvindelig Meningsdanner

Kvindelig Meningsdanner Kvindelig Meningsdanner Kursus for kvinder med minoritetsbaggrund 1 På dette kursus kan du møde: Du vil selvfølgelig møde de andre spændende deltagere på kurset. Men ud over dem, vil du også møde en række

Læs mere

læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige

læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige WWW.VIAUC.DK/VIDEREUDDANNELSE kursusudbud til ledige 02 VIA udbyder nu et unikt koncept, Læg spor til dit næste job, for dig, der er ledig og har ret

Læs mere

EUD 10 Erhverv og Sundhed

EUD 10 Erhverv og Sundhed EUD 10 Erhverv og Sundhed Indhold Formål og hensigt... 3 Elevens udbytte... 4 Tilrettelæggelse af EUD10 - Erhverv og Sundhed... 5 Undervisningsforløbets organisering... 5 Linjer på EUD 10 Erhverv og Sundhed...

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej Praktikstedsbeskrivelse Børnehaven Gl. Struervej Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Institutionstype...2 Arbejdsmetoder...2 Arbejdsforhold for den studerende...2 Uddannelsesplan...2

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedet Institutionens navn: Adresse: Tlf.nr.: Email: Hjemmesideadresse: Åbningstider: Institutionsleder: Aldersgruppe: Antal børn/unge/voksne: Antal stuer/afdelinger: Institutionens

Læs mere

OLLERUPKURSUS2015. 23. - 27. marts. Den frie Lærerskole Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge www.dfl-ollerup.dk

OLLERUPKURSUS2015. 23. - 27. marts. Den frie Lærerskole Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge www.dfl-ollerup.dk OLLERUPKURSUS2015 faglighed 23. - 27. marts fordybelse ny viden inspiration Den frie Lærerskole Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge www.dfl-ollerup.dk Velkommen til web-udgaven af Ollerupkursus

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

kreativitetslaboratoriet

kreativitetslaboratoriet kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform 55067_krealab.indd 1 29/08/07 10:20:16 Den Kreative Platform er kernen i Kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform er en metafor for et sted, hvor deltagerne

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Fagene i Haver til Maver

Fagene i Haver til Maver Til skoleledere og lærere i Aarhus kommune Fagene i Haver til Maver Et tilbud for skoleklasser 1.-6. kl. i Aarhus kommune Dette bilag henvender sig til skoler, der gerne vil vide mere om hvilke fag, der

Læs mere

Uddannelsesplan for pædagogstuderende i Strandhuse børnehave

Uddannelsesplan for pædagogstuderende i Strandhuse børnehave Institutionens navn: Adresse: Strandhuse Børnehave Skolebakken 41, Kolding Telefonnummer: 23260980 E-mail: Hjemmesideadresse: strandhuse@kolding.dk bhstrandhuse.kolding.dk Åbningstider: Mandag til fredag

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Praktiklærer til læreruddannelsen

Praktiklærer til læreruddannelsen Praktiklærer til læreruddannelsen Efterår 2014 Odense og Jelling Modul fra de fælles valgfrie moduler om praktikvejledning på pædagogisk diplomuddannelse (PD) Uddannelsen udbydes af University College

Læs mere

Virksomhedsplan 2013 Børnehuset Kastaniehuset

Virksomhedsplan 2013 Børnehuset Kastaniehuset 1 2 Virksomhedsplan 2013 Børnehuset Kastaniehuset Indholdsfortegnelse 1. Centeret for uddannelse og pædagogik: CUP 2. Taske force 3. Inklusion 4. Kastaniehusets pædagogiske Handleplan 5. Indsatsområder

Læs mere

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Social og Sundhedsskolen Esbjerg Gjesinglundallé 8, 6715 Esbjerg N University College Syddanmark Degnevej 16, 6705

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017 Åben skole s tilbud til skolerne 2016/2017 Kære skoler i Ringsted kommune s Åben-skole-katalog indeholder i år både nye og velkendte tilbud. Fælles for dem alle er, at der er fokus på læring, viden og

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

GILBJERGSKOLEN SCIENCE KROP & SUNDHED KULTUR & SAMFUND INTERNATIONAL DESIGN & PERFORMANCE. Linjer 2013/14

GILBJERGSKOLEN SCIENCE KROP & SUNDHED KULTUR & SAMFUND INTERNATIONAL DESIGN & PERFORMANCE. Linjer 2013/14 GILBJERGSKOLEN SCIENCE KROP & SUNDHED KULTUR & SAMFUND INTERNATIONAL DESIGN & PERFORMANCE Linjer 2013/14 foto VEL KOM MEN Velkommen til et nyt skoleår hvor vi går nye veje sammen. Fra skoleåret 13/14 organiserer

Læs mere

Empati og nærvær et uddannelsesforløb for mennesker der arbejder professionelt med børn

Empati og nærvær et uddannelsesforløb for mennesker der arbejder professionelt med børn Empati og nærvær et uddannelsesforløb for mennesker der arbejder professionelt med børn Begynder i september 2016 Afsluttes i februar 2017 Opfølgningsdag i august 2017 UNDERVISERE Forfatter Peter Høeg

Læs mere

Inklusion og stærke børnefællesskaber

Inklusion og stærke børnefællesskaber Konference 6. april 2016 Inklusion og stærke børnefællesskaber Invitation Læringskonsulenterne inviterer til konferencen Inklusion og stærke børnefællesskaber den 6. april 2016. Konferencen sætter fokus

Læs mere

God administrativ praksis

God administrativ praksis Kursus: God administrativ praksis Kvalitet i dagligdagen bliv ajourført med lovgivning, tilskudsregler, kommunikation mm. Modul 1 12.-13. september 2011, Aarhus Dag 1: Lovgivning Dag 2: Forvaltningspraksis

Læs mere

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Indsæt billede Marker rammen nedenfor, og tryk slet. I stedet sætter du dit eget billede ind. Tryk på indsæt i menuen og derefter tryk på billede så finder du billedet

Læs mere