Ernæringsassistentelever

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ernæringsassistentelever"

Transkript

1 EUD ERHVERVSUDDANNELSER Ernæringsassistentelever - svendeprøve forår 2015 Projektopgave: Den Praktisk prøve: Den Mundtlig prøve: Den kompetencer til en fremtid med succes

2 Den skriftlige projektopgave Projektopgaven er opdelt i en obligatorisk og en valgfri del. Du skal besvare alle punkter fra den obligatoriske del samt udvælge mindst 1 emne fra den valgfrie del. Cases I dette projekt skal du tage udgangspunkt i et af følgende korte beskrivelser af 4 køkkener. Beskrivelsen af køkkenerne er meget åben. Det betyder, at du selv i projektet skal beskrive de forudsætninger, som du er gået ud fra. 1. Børn og Unge En folkeskole i kommunen har 500 elever fordelt på elever fra klasse samt 35 ansatte. Skolens kantine har en daglig åbningstid fra kl til kl Skolekantinens tilbud tager udgangspunkt i kommunens mad- og måltidspolitik, hvor der står beskrevet, at måltiderne fra skolekantinen skal være et sundt og attraktivt alternativ til madpakken. 2. Voksne Bankens hovedafdeling har en personalekantine, hvor der dagligt kommer ca. 200 ansatte for at spise frokost; mænd og kvinder fra år. Desuden er der ofte gæstebespisning ved møder i løbet af dagen samt enkelte gange om aftenen. Personalekantinen har åbent mandag-tirsdag-onsdag fra kl til kl , torsdag til kl og fredag til kl Maden skal fremme sunde og tilfredse medarbejdere. 3. Ældre Plejecenteret har besluttet, at kosten til de 95 beboere skal tage udgangspunkt i kost til småtspisende, da en screening viste, at 78 % af beboerne var i eller i nærheden af risikogruppen. Samtidig skal produktionskøkkenet levere alle de øvrige kostformer. De fleste beboere spiser i dagligstuen og 80 % af dem er demente. Plejecenteret er en døgninstitution. 4. Patienter/syge Det gode køkken er en del af Region X. De tilbereder mad til 2 af regionens sygehuse. Det gode køkken er fysisk placeret på sygehus vest, mens maden til sygehus øst skal transporteres ca. 30 km. Der serveres i alt 1000 portioner mad dagligt til de indlagte patienter.

3 Obligatoriske emner Du bestemmer selv i hvilken rækkefølge punkterne besvares. Det er tilladt at besvare flere punkter under et. Udvælg en af de 4 cases, og tag udgangspunkt i denne case / dette køkken i hele din besvarelse: 1. Beskriv køkkenet, herunder også produktionsform. 2. Beskriv målgruppen. 2.1 Redegør for de ernæringsmæssige krav til maden. 3. Beskriv køkkenets kommunikation med målgruppen. 4. Udarbejd en menuplan for hovedmåltidet for en uge. Hovedmåltidet er det varme måltid og består både af hovedret og biret 1. Redegør derudover for øvrige måltider. 4.1 Redegør for dine generelle overvejelser om valg m.h.t. sensorik, er næring og råvarer m.m. i din menuplan. Menuplanen vedlægges som bilag. 5. Udarbejd et forslag til en hel dagskost til en person fra målgruppen. 5.1 Begrund dine valg mht. metodik, anretning og servering m.m. 5.2 Vælg en diæt eller kostform som er relevant for din målgruppe og redegør for diætprincipperne/kostprincipperne til denne. 5.3 Tilpas dagskostforslaget til en person på diæten/kostformen. Forslag til dagskostforslag og diæt/kostform vedlægges som bilag. 1 For institutionstyper, hvor det ikke er almindeligt at servere både hovedret og biret i forbindelse med det varme måltid, skal der i stedet for biret kommes med forslag til et mellemmåltid.

4 6. Vælg en menu fra din menuplan til den praktiske prøve. Retterne skal være fra den samme dag. Menuen skal bestå af min. 2 retter med afsæt i det varme måltid. 6.1 Beskriv overvejelserne vedr. menusammensætning, metodik og anretning. 6.2 Forklar din risikoanalyse for produktionen af din menu. Beskriv gode arbejdsgange og udpeg de kritiske kontrolpunkter og beskriv herefter de korrigerende handlinger. Risikoanalyse og egenkontrolskema vedlægges som bilag. Kommenter på dine øvrige bilag (opskrifter, varebestilling, arbejdsplan for den praktiske prøve m.m.). 6.3 Udarbejd en næringsstofberegning og næringsvurdering af den valgte menu. Udskrifter vedlægges som bilag. Valgfrie emner Du skal udvælge mindst 1 valgfrit emne, som du vil arbejde med. De valgfrie emner er kun angivet som overskrifter. Det betyder at du selv skal udvælge, problematisere og afgrænse det / de valgte emner. Emnerne SKAL bearbejdes med udgangspunkt i målgruppen, og det valgte køkken. Der skal være en rød tråd i opgaven, således at den obligatoriske del hænger naturligt sammen med den valgfrie del. Valgfrie emner: Sundhedsfremmende måltider Nøglehulsmærkning Fisk Kostråd Kulinarisk sensorik Anretning af mad Brugeren i centrum Mad i et multikulturelt samfund Psykisk arbejdsmiljø

5 Skrivevejledning til svendeprøve Forside Angiver projektopgavens titel, dit navn og dato for aflevering. Indholdsfortegnelse Alle overskrifter med sideangivelse på hvor afsnittet starter samt en bilagsoversigt (også med sideangivelse). Indledning Beskriv: Hvad er svendeprøveopgavens indhold i hovedtræk. Hvad er grunden til, at det er relevant? Fortæl hvad opgaven handler om, og hvilke valg der er truffet. - dit valg af målgruppe og valg af valgfrie emner fra den valgfrie del. Selve projektopgaven og dens opbygning Projektopgaven deles op i afsnit. Check at alle emner er behandlet. Efter hvert afsnit kan der evt. skrives en kortfattet refleksion over det behandlede emne. Når der refereres eller skrives af fra bøger, tidsskrifter, internettet eller andre medier skal dette fremgå med en henvisning til litteraturlisten. Der henvises til bilag indsat sidst i rapporten. Konklusion En afrunding af svendeprøveopgaven som giver læseren et overblik over hvilke resultater du er kommet frem til, dine refleksioner og selvstændige holdning til emnerne. Konklusionen skal ikke indeholde nyt stof. Indledning og konklusion skal tilsammen give et billede af hele opgaven.

6 Skrivevejledning fortsat Bilag Dette er som udgangspunkt altid eget udarbejdet materiale f.eks. udskrifter fra WinFood og tabeller. Bilag skal være benyttet og kommenteret i projektopgaven for at gøre sig fortjent til at komme med. Bilag kan kun understøtte / dokumentere de ting, der er behandlet i projektopgaven. Bilagsmaterialet nummereres efterhånden som der henvises til det i rapporten. Obligatorisk er kostberegninger, menuplan og materialer til den praktiske prøve. Litteraturliste Den anvendte litteratur opstilles med et nummer. Angiv forfatter, titel, forlag og årgang på den / de bøger, der anvendes. Er materiale fundet på Internettet oplyses dette med en henvisning til web-side. Husk at være kritisk når der udvælges materiale på nettet. Ikke alt er anvendeligt og troværdigt. Angiv kilde i teksten med sidetal / kapitel / paragraf eller andet, når der refereres til materiale produceret af andre f. eks. : (Kilde 3 s ) eller (Kilde 4 25). Formalia Projektopgaven skal skrives ind på PC. Skriftstørrelse: 12, overskrifter må være i andet format. Skrifttype: Times new roman eller anden letlæselig skrifttype Rapporten skal have et omfang på anslag uden mellemrum (eksl. bilag). Anslagsoptælling er fra begyndelsen af indledning til slutning af konklusion. Tekstbokse og fodnoter tæller ikke med i anslag. Tekstbokse kan indeholde fx forklarende tekster til billeder. Fodnoter kan være f.eks. litteraturhenvisninger Antal anslag skal oplyses sidst i opgaven efter litteraturlisten. Hele projektopgaven skal være sidenummereret - også bilagene. Som bilag regnes bl.a. menuplan / kostplan, udskrifter fra WinFood, egenkontrolskemaer m.m. Tabeller der er en naturlig del af teksten i opgaven tælles med.

7 Aflevering Projektbesvarelsen afleveres den mandag den 18. maj senest kl Der skal afleveres 2 eksemplarer. Husk også et eksemplar til dig selv. Vejledning, hjælpemidler og arbejdsforhold. Der tilbydes vejledning i forbindelse med, at du skriver projektopgave. Det er dit ansvar at udnytte dette tilbud. Der disponeres med max. 1 time pr. elev. Første vejledning er i forbindelse med udlevering af projektopgaven. Du bør forberede din vejledning med læreren, ex. aflevere de spørgsmål, der ønskes drøftet, inden vejledningen. Synes alt håbløst, bør du straks kontakte læreren og aftale tid til en samtale. Send mail til ge@erhvervsskolerne.dk eller lgj@erhvervsskolerne.dk. Vejledning er vejledning og ikke en forhåndsgodkendelse af projektopgaven. Læreren kan ikke forhåndsgodkende en svendeprøvebesvarelse. Hjælpemidler til projektopgaven Der må benyttes alle tilgængelige oplysninger til løsning af projektopgaven, eksempelvis bøger, kogebøger, internet og egne noter. Skolen stiller It- og teknisk bistand til rådighed i åbningstiden. Arbejdsforhold Du vælger selv om du vil arbejde på skolen eller hjemme. Men husk det er kun på skolen du kan få hjælp fra læreren.

8 Den praktiske del af svendeprøven Onsdag den 27. maj 2015 kl afholdes praktisk svendeprøve. Til den praktiske prøve skal du planlægge, tilberede og anrette minimum 2 retter fx hovedret og biret, med afsæt i det varme måltid tilpasset 4 personer. Derudover indgår der en produktion af en ret med fokus på grundtilberedningsmetoder. Den praktiske prøve varer 4 timer i alt inkl. bedømmelse. Tiden er inkl. tid til afrydning, men ekskl. tid til rengøring. Indenfor denne tid skal du have klargjort, tilberedt og anrettet din mad så den er klar til bedømmelse når 3 timer og 40 minutter er gået. Der afsættes til slut 20 minutter til bedømmelse af din produktion. Tidsplan Tilpasse arbejdsplan: 10 minutter Den selvvalgte opgave: 3 timer Den bundne opgave: 30 minutter Votering / bedømmelse: 20 minutter I alt: 4 timer Den bundne opgave får du ved lodtrækning ved starten af prøven, sammen med ingrediensliste med nettevægtangivelser og råvarer. Der er afsat 10 minutter til at sætte sig ind i opskriften, udarbejde metodik og indarbejde den bundne opgave i arbejdsplanen. Den bundne opgave afleveres til bedømmelse sammen med den selvvalgte opgave. Tiden i køkkenet skal bruges fornuftigt / udnyttes optimalt - d.v.s. du skal vælge en menu som giver dig nok at lave. Der skal indgå mindst 5 forskellige metodikker / tilberedningsmetoder. Det er vigtigt, at du viser din alsidighed og kreativitet mht. anvendelsen af råvarerne. Planlæg anretningen og husk at bestille varer til det. Tag højde for økonomien i forhold til hvad der er realistisk for dit køkken/din målgruppe.

9 Bedømmelse af den praktiske del af svendeprøven. En forudsætning for bedømmelse er, at maden er afleveret til tiden (d.v.s. efter 3 timer og 40 minutter) En ret skal tallerkenanrettes og de tre øvrige anrettes efter eget valg. Når middagsmenuen afleveres gives der en kort præsentation af menuen, og alle udfyldte egenkontrolskemaer afleveres. Herefter afgiver censor og eksaminator bedømmelse, og du får karakter for den praktiske produktion. Hvad bedømmes der på? Den praktiske fremstilling af både den selvvalgte og den bundne opgave Den færdige menu, både den selvvalgte og den bundne opgave Elevens sikkerhed i valg af metodik til den bundne opgave Den mundtlige kommentering Komponenter der ikke er afleveret til tiden kan ikke indgå i bedømmelsen. Hvis der er uoverensstemmelser mellem den opgave du har beskrevet og det resultat du afleverer til bedømmelse for censor og eksaminator vil det trække ned i din karakter. Rammer for råvarer Hel og halvfabrikata minimeres. De råvarer som anvendes skal i videst muligt omfang udleveres uforarbejdet. Kødstykker udleveres i passende udskæringer, uafpudsede. Hakket kød udleveres. Fjerkræ udleveres frisk. Fisk udleveres hel eller delvis forarbejdet (anvendelsen af frossen fisk minimeres). Grøntsager og frugt m.m. udleveres urensede/uskrællede. Skolen sørger for alle råvarer i henhold til din varebestilling. Alle varer der skal bruges forefindes i køkkenet, korrekt opbevaret og fordelt i bakker til den enkelte elev. Hjælpemidler under prøven I køkkenet forefindes udstyr og maskiner mv. Udstyr/maskiner som ikke forefindes i køkkenet kan skaffes/ lånes eller på anden måde medbringes efter aftale med eksaminator. Der anvendes skolens serveringsudstyr. For at sikre ens vilkår skal alle som udgangspunkt anvende skolens serveringsudstyr. Opstår der et særligt behov for specialudstyr skal dette aftales og godkendes af eksaminator og censor. Der foretages da et notat om hvad der ønskes medbragt.

10 Den mundtlige del af svendeprøven Torsdag den 28. maj 2015 afholdes mundtlig svendeprøve Der er afsat 20 minutter, inkl. votering, til hver elev Den mundtlige prøve består af en dialog på grundlag af den skriftlige besvarelse Der skal fremlægges væsentlige tværfaglige elementer fra den skriftlige besvarelse. Det, der i øvrigt fremlægges kan f.eks. være: 1. Elementer, der perifert er nævnt i den skriftlige besvarelse 2. Nye ting, der er kommet frem, siden den skriftlige besvarelse blev afleveret 3. Forhold fra arbejdet med den praktiske prøve undervejs og det endelige resultat. Det kan være en god idé, at du præsenterer eksaminator og censor for en disposition/dagsorden ved prøvens start. Du må anvende power-point, plancher, OH, vareprøver m.m. til at understøtte den mundtlige fremlæggelse. Eksaminator og censor kan stille uddybende spørgsmål Du bliver bedømt på følgende punkter: Din evne til mundtligt at fremlægge væsentlige elementer der uddyber eller supplerer svendeprøvebesvarelsen. Dine refleksioner over besvarelsen. Din paratviden i forbindelse med uddybende spørgsmål.

11 Andet som indgår i bedømmelsesgrundlaget Den skriftlige opgave Indledning: Giver den læseren et godt overblik over, hvad opgaven handler om, og de valg som er truffet? Projektopgavens afsnit Er alle spørgsmål besvaret? Er der inddraget passende teori i besvarelsen? Er der relevans mellem praktisk erfaring og teori? Er der systematik, logik og struktur i besvarelsen? Er der en rød tråd i besvarelsen? Er der selvstændig tænkning og argumentation for de fremførte påstande? Er de fremførte tal og oplysninger korrekte / dokumenterede? Er der evt. en løbende opsamling med delkonklusioner? Er de faglige emner fra den valgfrie del integreret i målgruppen / det valgte køkken? Konklusion Indeholder konklusionen en selvstændig holdning til emnerne i svendeprøvebesvarelsen? Indeholder konklusionen en afrunding af svendeprøvebesvarelsen? Bilag Er der vedlagt relevante bilag, og er de kommenteret og inddraget i besvarelsen? Litteratur Er litteraturlisten udformet og henvisninger angivet efter retningslinjerne? Er dokumentationen i orden? Formalia Er formalia fulgt? Er svendeprøvebesvarelsens opbygning og læsbarhed i orden? Er kravet om svendeprøvebesvarelsens omfang overholdt? Er opgaven afleveret til tiden?

12 - kompetencer til en fremtid med succes Bedømmelse Beståkrav - Minimalt acceptable grad af opfyldelse af målene: 1. 5 metoder er anvendt 2. Menuen er serverbar 3. Menuen er ikke sundhedsfarlig 4. Menuen er egnet til målgruppen 5. Menuen er valgt m.h.t. sæson 6. Der er foretaget egenkontrol og arbejdet efter gældende hygiejneregler. Kilde: Skolevejledning til svendeprøveafvikling. Opgavekommissionen for ernæringsassistentuddannelsen, august 2014 Ved svendeprøve i ernæringsassistentuddannelsen gives der to karakterer: 1. En karakter for den praktiske prøve 2. En karakter for den mundtlige prøve For at bestå den afsluttende prøve skal henholdsvis den praktiske og den mundtlige prøve være bestået. Prøver, der ikke er bestået, skal tages om. Elever, der opnår karakteren 12 i både den mundtlige og den praktisk prøve, modtager præmiering i form af en guldmedalje. Elever, der opnår 12 i den ene af prøverne og 10 i den anden, modtager præmiering i form af en sølvmedalje. Østre Boulevard Aars Tlf Fax aars@erhvervsskolerne.dk erhvervsskolerne.dk

Ernæringsassistentelever

Ernæringsassistentelever EUD ERHVERVSUDDANNELSER Ernæringsassistentelever - svendeprøve efterår 2015 Projektopgave: Den 06.11.15-16.11.15 Praktisk prøve: Den 25.11.15 Mundtlig prøve: Den 26.11.15 - kompetencer til en fremtid med

Læs mere

Ernæringsassistentelever

Ernæringsassistentelever EUD ERHVERVSUDDANNELSER Ernæringsassistentelever - svendeprøve efterår 2014 Projektopgave: Den 07.11.14-17.11.14 Praktisk prøve: Den 26.11.14 Mundtlig prøve: Den 27.11.14 Den skriftlige projektopgave Projektopgaven

Læs mere

Ernæringsassistentelever

Ernæringsassistentelever EUD ERHVERVSUDDANNELSER Ernæringsassistentelever - Svendeprøve forår 2016 Projektopgave: Den 20.04 til den 29.04 Praktisk prøve: Den 11.05 Mundtlig prøve: Den 12.05 - kompetencer til en fremtid med succes

Læs mere

Projektopgave: Praktisk prøve: Mundtlig prøve:

Projektopgave: Praktisk prøve: Mundtlig prøve: Ernæringsassistent Svendeprøve efteråret 2016 Version 6 Projektopgave: 09. til 17. november Praktisk prøve: 29. november Mundtlig prøve: 30. november 1 Den skriftlige projektopgave Projektopgaven er opdelt

Læs mere

Ernæringsassistent. Svendeprøve foråret 2017 Version 7. Skriftlig Projektopgave: 20. til 27. april 2017 Mundtlig eksamen: tirsdag den 2.

Ernæringsassistent. Svendeprøve foråret 2017 Version 7. Skriftlig Projektopgave: 20. til 27. april 2017 Mundtlig eksamen: tirsdag den 2. Ernæringsassistent Svendeprøve foråret 2017 Version 7 Skriftlig Projektopgave: 20. til 27. april 2017 Mundtlig eksamen: tirsdag den 2. maj 2017 Den skriftlige projektopgave Projektopgaven er opdelt i en

Læs mere

Ernæringsassistent. Svendeprøve efteråret 2016 Version 7

Ernæringsassistent. Svendeprøve efteråret 2016 Version 7 Ernæringsassistent Svendeprøve efteråret 2016 Version 7 Skriftlig Projektopgave: 10. til 17. november 2016 Mundtlig eksamen: tirsdag den 22. november 2016 1 Den skriftlige projektopgave Projektopgaven

Læs mere

Ernæringsassistent. Svendeprøve forår 2019 Version 7 SKRIFTLIG PROJEKTOPGAVE: 6. TIL 13. MAJ 2019 MUNDTLIG EKSAMEN: TORSDAG DEN 16.

Ernæringsassistent. Svendeprøve forår 2019 Version 7 SKRIFTLIG PROJEKTOPGAVE: 6. TIL 13. MAJ 2019 MUNDTLIG EKSAMEN: TORSDAG DEN 16. Ernæringsassistent Svendeprøve forår 2019 Version 7 SKRIFTLIG PROJEKTOPGAVE: 6. TIL 13. MAJ 2019 MUNDTLIG EKSAMEN: TORSDAG DEN 16. MAJ 2019 1 Den skriftlige projektopgave Projektopgaven er opdelt i en

Læs mere

Ernæringsassistent. Svendeprøve foråret 2018 Version 7 SKRIFTLIG PROJEKTOPGAVE: 1. TIL 8. JUNI 2018 MUNDTLIG EKSAMEN: ONSDAG DEN 13.

Ernæringsassistent. Svendeprøve foråret 2018 Version 7 SKRIFTLIG PROJEKTOPGAVE: 1. TIL 8. JUNI 2018 MUNDTLIG EKSAMEN: ONSDAG DEN 13. Ernæringsassistent Svendeprøve foråret 2018 Version 7 SKRIFTLIG PROJEKTOPGAVE: 1. TIL 8. JUNI 2018 MUNDTLIG EKSAMEN: ONSDAG DEN 13. JUNI 2018 1 Den skriftlige projektopgave Projektopgaven er opdelt i en

Læs mere

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE:

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Ernæringsassistent Svendeprøve efteråret 2017 Version 7 PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Onsdag / torsdag den 22. og 23. november 2017 PRAKTISK / MUNDTLIG PRØVE: ONSDAG DEN 29.NOVEMBER.2017 Praktisk / mundtlig

Læs mere

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE:

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Ernæringsassistent Svendeprøve efteråret 2018 Version 7 PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Onsdag / torsdag den 5. og 6. december 2018 PRAKTISK / MUNDTLIG PRØVE: TORSDAG DEN 13. DECEMBER 2018 Praktisk / mundtlig

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende eksamen (Svendeprøven) Svendeprøveopgaven Den Selvvalgte opgave Den bundne opgave

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Skolevejledning til svendeprøveafvikling

Skolevejledning til svendeprøveafvikling Skolevejledning til svendeprøveafvikling til brug ved svendeprøver i henhold til Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang mad til mennesker nr. 329 af 28. april 2009, som ændret

Læs mere

Ernæringshjælper. Ernæringsassistent

Ernæringshjælper. Ernæringsassistent Bedømmelsesplan og eksamensreglement for den afsluttende eksamen for uddannelsen til ernæringsassistent, incl. reglerne for prøven efter trin 1 for ernæringshjælper. Ernæringshjælper Ernæringsassistent

Læs mere

Elevvejledning til projektbaserede prøver på SOPU

Elevvejledning til projektbaserede prøver på SOPU : Formål med prøven Formålet er, at du får mulighed for at dokumentere i hvilken grad, du opfylder målene for prøven. Prøvegrundlag Forud for den mundtlige prøve skal du aflevere en individuel skriftlig

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2016

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2016 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2016 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 01-08-2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent

Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent Formalia Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent Grundforløbsprøven er en prøve i det uddannelsesspecifikke fag og danner grundlag for bedømmelse af din opfyldelse af de faglige

Læs mere

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt.

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt. Praktikindkald Praktikprøvetilmelding Praktikprøve d. 22-23.03 Udarb. af synopsis Påskeferie Multimedie Designer Uddannelsen Information om 4 semester, foråret 2012 Det overordnede tema for 4. semester

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel vejledning til den større

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015 Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

OSO'en. (Obligatorisk Selvvalgt Opgave)

OSO'en. (Obligatorisk Selvvalgt Opgave) OSO'en (Obligatorisk Selvvalgt Opgave) Du skal nu i gang med at forberede din obligatorisk selvvalgte opgave (OSO'en), som alle elever i 10. klasse skal lave. Her skal du arbejde SELVSTÆNDIGT med et emne,

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Tjener

Uddannelsesordning for uddannelsen til Tjener Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende eksamen (Svendeprøven) Projektopgaven Skriftlig prøve Mundtlig prøve Side 4 Bedømmelsesplan

Læs mere

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016 Kursistmanual til Større skriftlig opgave 2 Hf, 2015-2016 Indholdsfortegnelse: I. Generelt om opgaven og forløbet s. 3 II. Hf-bekendtgørelsens bilag 4 - Større skriftlig opgave, juni 2010 s. 7 III. Generelt

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015

Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015 Prøvevejledning redigeret april 2015 Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015 Indhold Prøvevejledning - Den pædagogiske Assistentuddannelse... 2 Danskprøve... 4 Samfundsfagsprøve...

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent Vejledende uddannelsestid 20 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Køreplan: Fredag d. 12. september: Valg af fag og ønske til vejledere udfyld spørgeskema i Lectio Vejledning tider (15 minutter) tildeles og lægges

Læs mere

B-prøven - En lærerhåndbog

B-prøven - En lærerhåndbog B-prøven - En lærerhåndbog I mundtlig fremstilling i dansk i 9. klasse kan prøven afvikles som A- eller B- prøve. I 10. klasse er B-prøven den eneste. Valg af prøveform I begyndelsen af 9. klasse skal

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 18 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor November 2015 Side 2 af 18 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 20 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor April 2016 Side 2 af 20 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet - trin

Læs mere

Prøve vejledning Pædagoguddannelsen i Jelling 2016 og 2017

Prøve vejledning Pædagoguddannelsen i Jelling 2016 og 2017 Prøve vejledning Pædagoguddannelsen i Jelling 2016 og 2017 Juni 2016 Indhold Studieordningens nationale del og Link til Nationale Moduler: http://paedagoguddannelsenet.dk/... 3 Prøveform: Grundfagligheden...

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 439 af 29/04/2013 af lov om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

KALUNDBORG MADSERVICE, TLF. 59 53 41 01. Madservice leverer god smag på bestilling

KALUNDBORG MADSERVICE, TLF. 59 53 41 01. Madservice leverer god smag på bestilling Madservice leverer god smag på bestilling MADSERVICE Hvem er Madservice egentlig - og hvad kan vi? Madservice, det kommunale produktionskøkken. Vi sætter altid borgeren i centrum, og er lydhøre for nye

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedelsesdato 5. juli 203 Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedt af Fagligt udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 32 af 2. marts 203 om

Læs mere

Eksamensprojekt for grundforløb 2, ernæringsassistent

Eksamensprojekt for grundforløb 2, ernæringsassistent Eksamensprojekt for grundforløb 2, ernæringsassistent Form Dit eksamensprojekt skal tage udgangspunkt i et emne, eksempelvis: En råvare En fødevare og forskellige tilberedningsmetoder Et måltid Indhold,

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016

Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016 Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016 Hvad er SRP? Studieretningsprojektet er en skriftlig eksamensopgave af et omfang på 15 20 sider og med 10 skrivedage. Her skal du selvstændigt og dybdegående

Læs mere

Vejledning til prøven i valgfaget madkundskab

Vejledning til prøven i valgfaget madkundskab Vejledning til prøven i valgfaget madkundskab Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Center for Prøver, Eksamen og Test September 2014 Indhold 3 Forord 4 Indledning 4 Generelt 5 Prøveform og -forløb 6 Undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Administrationsbacheloruddannelsen

Administrationsbacheloruddannelsen Studieretninger 5. semester Januar 2015 Skriftlig og mundtlig del Ekstern censur 7-trins-skalaen Opgavesættet består af i alt 5 sider. Eksamen Form Skriftlig opgave og mundtlig eksamen. Eksamenen kan gennemføres

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice med levering - Leverandørmateriale

Kvalitetsstandard for madservice med levering - Leverandørmateriale Sundhed og Ældre Kvalitetsstandard for madservice med levering - Leverandørmateriale Lovgrundlag: Lov om social service 83 Sundhedsloven 119 Ydelsen dækker: Formål med ydelsen: Ydelsen Madservice er et

Læs mere

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium.

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt. I samråd med en faglærer vælges en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område, der knytter sig til

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN 2016 LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Ernæringsassistent Indhold 1. Fagets formål og profil... 2 1.1 Fagets formål... 2 1.2 Fagets profil... 2 2. Faglige mål og fagligt indhold... 3 2.1. Faglige mål... 3 2.3 Fagligt

Læs mere

Interne retningslinjer ved prøver. Generelle bestemmelser ved prøver

Interne retningslinjer ved prøver. Generelle bestemmelser ved prøver Interne retningslinjer ved prøver Generelle bestemmelser ved prøver Gældende for årgang 12SM 11SM Pædagoguddannelsen i Jelling Ikrafttræden den 15. september 2014 og erstatter alle tidligere udgaver. September

Læs mere

hf - EP Vejledning til eksamensprojekt

hf - EP Vejledning til eksamensprojekt hf - EP Vejledning til eksamensprojekt 2016 Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Falstersvej 3-5, 2000 F Lindevangs Allé 8-12, 2000 F tlf. 3815 8500 Huskeliste: Gå-i-gang-møde om eksamensprojektet: i

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for matematik niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014 Trin 1. Revideret maj 2014 Prøvebestemmelser Trin 1, Social- og hjælperuddannelsen Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 01. januar 2013 Indhold Generelt... 2 Prøver for elever på trin

Læs mere

Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag

Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag Bilag til studieordningerne for akademiuddannelserne Gældende fra 1. januar 2016 Version af 2/10 2015 Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om

Læs mere

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Nakskov Gymnasium og HF september 2015 Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: tirsdag d. 15. december kl. 10. til tirsdag d. 22. december kl. 10.

Læs mere

Projektopgaven Elise Smiths Skole

Projektopgaven Elise Smiths Skole Projektopgaven Elise Smiths Skole Slutmål for projektopgaven på Elise Smiths Skole Eleverne skal have ejerskab over deres projektopgave. Eleverne skal kunne fordybe sig i en arbejdsproces. Eleverne skal

Læs mere

Varighed: Uge: 44/47-50 = 4 uger Start: Mandag d. 16-11 Slut: Fredag d. 11-12

Varighed: Uge: 44/47-50 = 4 uger Start: Mandag d. 16-11 Slut: Fredag d. 11-12 Projektoplæg: Vild med mad Projektorganiseret, tværfagligt undervisningsforløb omhandlende kunst, billedanalyse, æstetik, forskellige kvalitetsparametre i relation til mad og fødevarer, faglig dokumentation

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen, specialet ernæringshjælper.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen, specialet ernæringshjælper. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen, specialet ernæringshjælper. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende eksamen for ernæringshjælperuddannelsen Projektopgave Side 4 Bedømmelse Valg af måltid

Læs mere

Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik. Skoleåret 2015-16

Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik. Skoleåret 2015-16 Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik Skoleåret 2015-16 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Februar 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 4 Generelt... 4 Prøveform og -forløb... 5 Undervisningsbeskrivelsen...

Læs mere

Elevmanual til SRP. Elevmanual til studieretningsprojektet

Elevmanual til SRP. Elevmanual til studieretningsprojektet Elevmanual til SRP Elevmanual til studieretningsprojektet 3g, 2014-2015 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsprojektet - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Opgaver i fremmedsprog s. 5

Læs mere

Information om. Historieopgaven i 1hf

Information om. Historieopgaven i 1hf 2016 Information om Historieopgaven i 1hf Indhold HISTORIEOPGAVEN 3 FORMÅLET MED HISTORIEOPGAVEN 3 TIDSPLAN OG OMFANG 3 OPGAVENS INDHOLD 3 TITELFORSIDEN 4 INDHOLDSFORTEGNELSEN 4 INDLEDNINGEN 4 BRØDTEKSTEN

Læs mere

Vejledning til prøven i Sundhed og sociale forhold, tilbudsfag i 10.klasse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Prøver, Eksamen og Test

Vejledning til prøven i Sundhed og sociale forhold, tilbudsfag i 10.klasse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Prøver, Eksamen og Test Vejledning til prøven i Sundhed og sociale forhold, tilbudsfag i 10.klasse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Prøver, Eksamen og Test Indhold 1 Forord 2 Indledning 3 Generelt 4 Prøveform

Læs mere

Word 2007 Vejledning til rapportskrivning

Word 2007 Vejledning til rapportskrivning Indholdsfortegnelse Generelt om Word 2007... 2 Opsætning af dokument... 2 Afsnit... 2 Sidelayout... 3 Skrifttype... 3 Indsæt sidetal... 4 Indsæt indholdsfortegnelse... 5 Overskrift til indholdsfortegnelse

Læs mere

Nuværende madordning Allerød Kommune plejecentre. kostformer/diæter leveres. Kost til småtspisende: Protein: 18 E% Kulhydrat: 30-35 E% Fedt: 50 E%

Nuværende madordning Allerød Kommune plejecentre. kostformer/diæter leveres. Kost til småtspisende: Protein: 18 E% Kulhydrat: 30-35 E% Fedt: 50 E% Kommunens nuværende Cook chill produktion. hvor Hjemmelavet mad der køles ned. produktionsform maden tilberedes, nedkøles og derefter portioneres i enkelt portioner. Hvilke kostformer leveres? Valgmulighed

Læs mere

SRO på MG, åpril-måj 2014

SRO på MG, åpril-måj 2014 SRO på MG, åpril-måj 2014 Kære 2.g er Du skal i maj 2014 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. 2015. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. 2015. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende prøve Projektopgave Side 4 Praktisk bedømmelse Hygiejne og kvalitetssikring Planlægning

Læs mere

Censorvejledning for. Teknisk designer

Censorvejledning for. Teknisk designer Juli 2013 Censorvejledning for Teknisk designer Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk 2 Generel vejledning 3 Indledning 3 Censorerne 3 Honorarregler

Læs mere

INDLEDNING... 3 VIGTIGE DATOER... 3 EKSAMENSFAG... 3 SKRIFTLIGE EKSAMINER OG ÅRSPRØVER... 4 MUNDTLIGE EKSAMINER/ÅRSPRØVER... 5

INDLEDNING... 3 VIGTIGE DATOER... 3 EKSAMENSFAG... 3 SKRIFTLIGE EKSAMINER OG ÅRSPRØVER... 4 MUNDTLIGE EKSAMINER/ÅRSPRØVER... 5 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 VIGTIGE DATOER... 3 EKSAMENSFAG... 3 SKRIFTLIGE EKSAMINER OG ÅRSPRØVER... 4 MUNDTLIGE EKSAMINER/ÅRSPRØVER... 5 Forberedelse... 6 Eksamination... 6 SÆRLIGE SITUATIONER...

Læs mere

Eksamensbestemmelser

Eksamensbestemmelser 2015-2016 Eksamensbestemmelser Indholdsfortegnelse Afsætning A, skriftlig... 3 Afsætning A, mundtlig... 3 Afsætning B, mundtlig... 3 Dansk A, skriftlig... 4 Dansk A, mundtlig... 4 Engelsk A, skriftlig...

Læs mere

Vejledning, eksamener og årsprøver HHX 2016

Vejledning, eksamener og årsprøver HHX 2016 Vejledning, eksamener og årsprøver HHX 2016 Maj 2016 Indhold 1. Afsluttende standpunktskarakterer... 1 1.1 Karakterskala... 1 1.2 Eksamener/årsprøver... 1 1.3 Karakterer... 2 2. Eksamensreglement og regler

Læs mere

Erfaringsopsamling om madproduktion på. Lindholm Plejehjem

Erfaringsopsamling om madproduktion på. Lindholm Plejehjem Erfaringsopsamling om madproduktion på Lindholm Plejehjem Ældre og Sundhed Marts 2016 Indhold 1. INDLEDNING 3 BAGGRUND 3 SAMMENFATNING 3 2. ERNÆRINGSASSISTENTERNES ROLLE 4 3. PROJEKTETS KVALITET 4 4. MAD

Læs mere

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Nakskov Gymnasium og HF september 2012 Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: torsdag d. 13. december kl. 14. til torsdag d. 20. december kl. 14.

Læs mere

Skolevejledning til svendeprøve for ernæringsassistentuddannelsen

Skolevejledning til svendeprøve for ernæringsassistentuddannelsen Skolevejledning til svendeprøve for ernæringsassistentuddannelsen - til svendeprøver i henhold til Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til ernæringsassistent BEK nr. 230 af 08/03/2016 og Uddannelsesordning

Læs mere

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2015

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2015 Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2015 Hvad indeholder mad og måltider? Det er plejecentrets ansvar at tilbyde en forplejning, som er sund og tilpasset dine individuelle behov. Derfor bevilges du døgnforplejning,

Læs mere

Hvad er formålet med ydelsen: Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen

Hvad er formålet med ydelsen: Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen Hvilke behov skal Et tilbud om døgnforplejning for beboere på plejecentre. ydelsen dække: Hvad er formålet med ydelsen: Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen At tilbyde, producere og levere en ernæringsrigtig

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består af et

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt Formalia ved opgaveskrivning Indhold 1 Formalia ved opgaveskrivning... 3 2 Layout... 3 3 Opbygning... 3 4 Aflevering... 5 5 Sanktioner... 5 6 Litteraturliste...

Læs mere

Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014

Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014 Multimedie Designer Uddannelsen Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014 Det overordnede tema for 4. semester er PRAKTIK OG PERSPEKTIVERING. Det betyder, at du på 4. semester har mulighed

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Grundlæggende kost- og menuplanlægning

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Grundlæggende kost- og menuplanlægning Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Grundlæggende kost- og menuplanlægning Nr. 47 673 Udviklet af: Marianne Luther og Ulla Bach EUC-Nord M. P.Kofoedsvej 10, 9800 Hjørring maj 2013 1. Uddannelsesmålet

Læs mere

AT-eksamen 2016. Information til alle 3g-elever

AT-eksamen 2016. Information til alle 3g-elever AT-eksamen 2016 Information til alle 3g-elever 1 I folderen findes Generel information om AT De overordnede rammer Opgaven sag, fag og fagkombination Vejledning shopping, respons og vejledning AT og innovation

Læs mere

Ved mundtlig eksamen skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål.

Ved mundtlig eksamen skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål. Eksamensregler Regler vedrørende EKSAMEN Mød altid i god tid til en eksamen. Ved skriftlig eksamen skal man sidde på sin plads og være klar senest 10 minutter før prøvens start. Man skal altså møde senest

Læs mere

EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole

EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole Skriftlige prøver Generelt 1. Det er aldrig lovligt at kommunikere med andre end eksamensvagterne under en skriftlig prøve. Og denne kommunikation

Læs mere

Interne retningslinjer for prøver på Pædagoguddannelsens 6. og 7. semester gældende fra 1. februar 2014

Interne retningslinjer for prøver på Pædagoguddannelsens 6. og 7. semester gældende fra 1. februar 2014 Afdeling/enhed Pædagoguddannelsen i Odense og Svendborg Senest redigeret 20-02-2014 Udarbejdet af laud / eksamenskontoret Dokumentnavn Interne retningslinjer for prøver på grunduddannelsens 6. og 7. semester

Læs mere

Generel vejledning til prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens

Generel vejledning til prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Indhold Skriftlige prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens... 2 Mundtlige prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens... 2 Tilhørere... 2 I øvrigt... 3 Bachelor... 3 Retningslinjer for individuel

Læs mere

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Naturfagsprøve Der afholdes prøve på niveau C. Adgang til prøve For at kunne indstille eleven til prøve

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016 Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1638 af 15/12/2015

Læs mere

Eksamensvejledning. Akademiuddannelsen i ledelse. Forår 2016

Eksamensvejledning. Akademiuddannelsen i ledelse. Forår 2016 Eksamensvejledning Akademiuddannelsen i ledelse Forår 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Grundlaget for eksamen... 3 Overblik over eksamensformerne... 4 Moduler... 5 Organisation og arbejdspsykologi

Læs mere

Side 1 af 10. Prøveperiode og prøvetidspunkter. kl. 9.00-10.00 FP9 Dansk, retskrivning (pilotforløb digital samt papir)1

Side 1 af 10. Prøveperiode og prøvetidspunkter. kl. 9.00-10.00 FP9 Dansk, retskrivning (pilotforløb digital samt papir)1 Orientering om folkeskolens prøver pa Midtskolen Denne orientering giver dig vigtig information om prøverne og viden om de regler der knytter sig til prøverne samt konsekvenser af eventuelle overskridelser

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedelsesdato 5. juli 0 Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedt af Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 39 om uddannelserne i den

Læs mere

Campus Bornholms eksamensregler for HF, HHX, HTX og STX

Campus Bornholms eksamensregler for HF, HHX, HTX og STX Campus Bornholms eksamensregler for HF, HHX, HTX og STX Indhold Eksamensvilkår... 1 Mødetid... 2 Udeblivelse... 2 Hvornår er en prøve begyndt?... 2 Sygdom eller udeblivelse af andre uforskyldte grunde...

Læs mere

Tidsplan for eksamensprojektet foråret 2010

Tidsplan for eksamensprojektet foråret 2010 Kursistvejledning til eksamensprojekt Side 1 af 5 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om eksamensprojektet på hf Tidsplan for eksamensprojektet foråret 2010 3. februar, kl. 12.00 12.45 i auditoriet : Skolen

Læs mere

NØRRE ALSLEV SKOLE FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER REGLER OG RETNINGSLINJER NØRRE ALSLEV SKOLE 2014

NØRRE ALSLEV SKOLE FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER REGLER OG RETNINGSLINJER NØRRE ALSLEV SKOLE 2014 NØRRE ALSLEV SKOLE FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER REGLER OG RETNINGSLINJER PÅ NØRRE ALSLEV SKOLE 2014 Praktiske og proceduremæssigeforhold: 1. Prøveperiode og prøvetidspunkter for de skriftlige prøver DATO:

Læs mere

Kostpolitik for Plejecentret Solgaard

Kostpolitik for Plejecentret Solgaard Kostpolitik for Plejecentret Solgaard Kostpolitikken står inden for Københavns Kommunes kostpolitik og plejehjemmets værdier og viser sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder for måltider og ernæring.

Læs mere

1. Om synopsis. Koncept bogens bærende ide. Målgruppe og anvendelse

1. Om synopsis. Koncept bogens bærende ide. Målgruppe og anvendelse Om denne folder Denne folder er henvendt til dig, der skal tilrettelægge og redigere en antologi til udgivelse hos Samfundslitteratur. Den skal ses som supplement til folderen Forfatter hos Samfundslitteratur,

Læs mere

KØBENHAVNS MADSERVICE GOD SMAG HVER DAG

KØBENHAVNS MADSERVICE GOD SMAG HVER DAG KØBENHAVNS MADSERVICE GOD SMAG HVER DAG Dejlig mad giver glæde VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS MADSERVICE Vi giver dig den gode smag af det sunde hjemmelavede måltid bragt direkte hjem til dig. Vores menuer er

Læs mere

RETNINGSLINJER OM PRAKTISKE OG PROCEDUREMÆSSIGE FORHOLD VEDRØRENDE PRØVEAFHOLDELSEN

RETNINGSLINJER OM PRAKTISKE OG PROCEDUREMÆSSIGE FORHOLD VEDRØRENDE PRØVEAFHOLDELSEN RETNINGSLINJER OM PRAKTISKE OG PROCEDUREMÆSSIGE FORHOLD VEDRØRENDE PRØVEAFHOLDELSEN I medfør af 3 i prøvebekendtgørelsen fastsættes nedenstående retningslinjer: Skolestyrelsen har modtaget en del henvendelser

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøver 2014 Vestervangskolen

Folkeskolens afgangsprøver 2014 Vestervangskolen Folkeskolens afgangsprøver 2014 Vestervangskolen Indholdsfortegnelse 9. klasse projektopgaven side 3 Tilmelding side 3 Prøvetidspunkt side 3 Sygdom side 3 Hjælpemidler side 3 Skriftlig udtalelse og karakter

Læs mere

AT-eksamen foråret 2016 på Nakskov Gymnasium og HF

AT-eksamen foråret 2016 på Nakskov Gymnasium og HF AT-eksamen foråret 2016 på Nakskov Gymnasium og HF Januar-februar Valg af sag, problemformulering og bærende fag. Mandag d. 25. januar, kl. 12.00-12.45, i auditoriet. AT ressourcerummet åbnes. Hver elev

Læs mere

Ved mundtlig eksamen/prøve skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål.

Ved mundtlig eksamen/prøve skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål. Eksamensregler Regler vedrørende eksamen og prøver. Mød altid i god tid til en eksamen/prøve. Ved skriftlig eksamen/prøve skal man sidde på sin plads og være klar senest 10 minutter før prøvens start.

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Vejledning, HF 1 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel

Læs mere