Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve"

Transkript

1 Historien om Dragen Magnus Storyline af Lotte Støve

2 Forord Målgruppen er udviklingshæmmede børn ( fra 8 år og op) uden, eller med kun lidt, fysiske vanskeligheder og med nogenlunde forståelig sprog. Børn, som dog skal støttes og vejledes gennem alle processer. Det er vigtig, at den voksne arbejder ud for NUZO, så børnene der deltager er i deres aktuelle zone eller zonen for nærmeste udvikling. Børnene lærer ved hjælp fra en voksen. Børnene laver det, de hver især behersker og støttes der, hvor der er behov for det, så de har mulighed for at udvikle sig og lære nyt i deres eget tempo. Der arbejdes ud fra de 3 læringsrum. (den voksne gå foran, gå ved siden af eller gå bagved) Udviklingshæmning påvirker de kognitive, sproglige, motoriske og sociale evner og færdigheder.

3 Historien om Dragen Magnus Musik Teori Aktiviteter Fagte-sang Musikleg Værksted Teori Aktiviteter Edderkopper Raslekugler Indholdsfortegnelse Natur Teori Aktiviteter Byg en drage Bål og dragebrød Medie Teori Aktiviteter Photo-story Vendespil Drama Teori Aktiviteter Mit skattekammer Dyrene i Zoo

4 Her er Dragen Magnus

5 Magnus var en lille sød drage, som boede langt inde i Drageskoven, sammen med sin mor og far og alle de andre drager. De boede inde i det store bjerg, som blev kaldt kongebjerget.

6 Magnus havde mange legekammerater og hans bedste ven hed Malte. Malte og Magnus var næsten altid sammen. De elskede at tegne, høre musik, spille spil og bage dragebrød. Dragebrød var Magnus og Maltes ynglings mad og de var ret gode til selv at lave dem og de kunne spise rigtig mange - så mange, at de nogle gange fik ondt i maven.

7 Magnus var dog ikke helt som de andre drager. Magnus kunne nemlig ikke flyve. Der var noget galt med hans hale, så den kunne ikke holde ham i lufte. Sådan var Magnus født og der var ikke noget at gøre ved det. Der var mange, som havde forsøgt at hjælpe ham, men uden held. Magnus var sommetider lidt ked af det. For selv om han havde Malte, og elskede at være sammen med ham, så kunne han jo ikke være med til alt det sjove. De andre drager elskede at flyve rundt i skoven og lege gemme leg og tagfat, men her kunne Magnus jo ikke være med, så når de andre drager fløj rundt, så sad han ofte alene tilbage.

8 Magnus gik tit ned til søen, når han var alene. Her kunne han sidde i timevis og spejle sig i vandet og dagdrømme om flyveture. Han drømte om, hvor hurtigt han kunne flyve og hvor højt op han kunne komme. Han drømte at han var den bedste til at flyve.

9 En dag, da Magnus sad alene ved søen og dagdrømte, fik han øje på noget, som glimtede på bunden af søen. Han hoppede i søen og opdagede at det var en ring. Ringen var lidt beskidt, og det så ud til at den havde ligget rigtig længe i vandet. Magnus gned ringen mod det våde græs og frem kom en smuk guldring.

10 Ringen var utrolig smuk. Inde i ringen var der skrevet noget og Magnus prøvede at læse det højt. Det var lidt svært, så han prøvede nogle gange. Pludselig kunne Magnus høre en klokke bag sig og han vendte sig om. Der på den store sten foran ham, sad en lille fin edderkop. Edderkoppen fortalte Magnus, at hun hed Tulle og at ringen, han havde fundet tilhørte hende. Hun fortalte at ringen havde magiske kræfter og som tak, fordi han havde fundet ringen, måtte han ønske sig en ting til sig selv.

11 Magnus fortalte edderkoppen Tulle, at han aldrig havde prøvet at flyve og at det var hans højeste ønske. Edderkoppen Tulle ringede med sine klokker og pludselig kunne Magnus mærke sin krop lette fra jorden, han fløj. Hans højeste ønske var gået i opfyldelse. Han takkede edderkoppen mange gange og skyndte sig at flyve hjem for at fortælle hvad der var sket. Magnus fløj for første gang i sit liv og han kunne næsten røre skyerne.

12 Nu kunne Magnus flyve sammen med Malte og alle sine legekammerater. Han kunne være med til gemme leg og tagfat. Han kunne være med til alt det sjove. Magnus elskede at flyve og var nu den lykkeligste lille drage man kunne tænke sig. Retur til indholdsfortegnelsen

13 Musik -Teori

14 Hvorfor er musik godt for udviklingshæmmede børn? Menneskets musikalske udvikling begynder allerede i fosterstadiet, undersøgelser viser at udviklingen af sansen for rytme, bevægelse og lyd, sker i ca.5-6 mdr. stadiet af foster tiden, ved at barnet lytter til moderens stemme, puls, hjerterytme og andre udefra kommende lyde. Hjerterytme og pulsen er grundlæggende i musikken og barnet kan finde glæde og tryghed ved at høre lydene igen efter fødslen. Barnets omsorgspersoner kan, ved at fortsætte med musisk stimuli videreudvikle barnets musikalske habitus. Musik er et udtryksmiddel, hvor det er muligt at kommunikere sine følelser og sindsstemninger til andre uden at have et talesprog. Sang og musik kan skabe glæde, være inspirerende og give børnene lyst til fysisk aktivitet, og er derved et godt pædagogisk udgangspunkt.

15 Musik kan formidles på flere måder, man kan synge og spille for sig selv eller sammen med nogen eller man kan lytte til musik enten på en cd eller live. Når man udøver musik sammen med andre er det med til at fører til socialt samvær. Når man laver musik med udviklingshæmmede børn/voksne, kommer der tit en livsglæde frem, som viser de godt kan lide at synge sammen med andre og de kommer i godt humør. Der findes mange sanglege, der kombinere kroppen og begreberne, her kan man slå to fluer med et smæk, begreberne er nødvendige i kommunikationer og motorikken bliver stimuleret. Ligeledes ved vi at bevægelse og rytme har en sammenhæng. Man lære at beherske motorikken ved rytmiske bevægelser, med medfølgende lyde, vi kender det også fra os selv, når vi høre en god rytmisk melodi eller sang, kan vi med foden holde takten. Retur til indholdsfortegnelsen.

16 Musik - Aktiviteter Sangen Dragen Magnus Sang og musik legen Her er ringen

17 Dragen Magnus og hans bedste ven Malte elskede at høre musik. En dag da de sad sammen ved foden af bjerget med deres musikafspiller og hørte rigtig højt musik, spurgte Malte pludselig Magnus om de ikke skulle synge en sang sammen, i stedet for. Det ville Magnus rigtig gerne, for han var ved at få lidt ondt i ørene af det høje musik. Magnus syntes det skulle være sangen om ham. Vil I være med til at synge en fagte sang om Dragen Magnus? Vi synger sangen og laver fagter til kig på mig.

18 Dragen Magnus, dragen Magnus (Hænderne i siden) Bor du her, bor du her (tegn et hus) Oppe på bjerget, oppe på bjerget (tegn en bue) Højt højt op, højt højt op (peg op i luften) Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Flyver du, flyver du (flyve bevægelser) Nej det kan jeg ikke, nej det kan jeg ikke (Ryst på hovedet) Ked af det, ked af det (se ked ud af det, mundvigene nedad) Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Hvor er du, hvor er du (hænderne ud til siden, håndfladen op) Svømmer nede ved søen, svømmer ned ved søen (svømme bevægelser) Plask plask plask, plask plask plask (slå begge hænder ned i vandet ) Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Hvad er det, hvad er det (hænderne ud til siden, håndfladen op) Trylle rylle ringen, trylle rylle ringen (cyklebevægelser med hænderne) Pif paf puf, pif paf puf (klappe 3 gange)

19 Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Flyver du, flyver du (flyve bevægelser) Ja det gør jeg nemlig, ja det gør jeg nemlig (nikke med hovedet) Jeg er glad, jeg er glad (smile og se glad ud) Info til den Pædagogiske assistent. Sangen øves rigtig mange gange uden fagter, og et par vers ad gangen og fagter tilsættes, lidt efter lidt. Har man kendskab til tegn til tale, kan man med fordel bruge disse. Retur til indholdsfortegnelsen

20 Dragen Magnus, Malte og alle de andre legekammerater legede en dag ude i skoven. De havde alle deres fine ringe med i alle mulige forskellige farver. Der var en blå, en sort, en grøn og en rød ring. Samtidig med at de kastede deres ringe op i luften, trommede de på alt hvad der var i nærheden. Det gav en masse sjove lyde. Vil I være med til at synge en sang, samtidig med at vi laver en masse sjove lyde? Vi skal bruge 4 ringe i forskellige farver samt en tromme til hver deltager.

21 Sang og musik legen Her er ringen Melodi: Mester Jacob Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er rød, den er rød (vi kører med flad hånd på trommen) Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er sort, den er sort (tromme skiftevis med højre og venstre bum bum bum bum) Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er blå, den er blå (vi trommer alt hvad vi kan, ligesom tordenvejr) Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er grøn, den er grøn (vi trommer med fingrespidserne, ligesom regnvejr)

22 Info til den Pædagogiske assistent. Sangen bygges det stille og rolig op. Start med at synge sangen nogle gange kun med en farve. Så synges sangen, lige så mange gange som der er farver. Derefter skal trommerne med. Den voksne fortæller, hvilken lyd der skal bruge til den første farve og det afprøves et par gange. Der tilføres endnu en lyd til næste farve og det prøves et par gange. Nu synges begge vers med lyde til. Gentag ovenstående proces med de næste to farver og til sidst synges alle 4 vers (farver) med trommelyde til. Sangen kan gøres svære ved at tilfører flere farver og lyde. Børnene kan også selv bestemme, hvilken lyde de vil bruge til de forskellige farver. Og endnu svære, hvis man tilfører flere instrumenter og børnene spiller mod hinanden. Retur til indholdsfortegnelsen

23 Medier - Teori

24 Hvorfor er det vigtig at børn lære at bruge de digitale medier? så godt som alle danske hjem har i dag digitale medier, som mobiltelefoner, ipads, computere osv. Børn bliver præsenteret for digitale medier i en meget tidlig alder og i dag er det ikke unaturligt at se et lille barn beherske en ipad, på alle leder og kanter, selvom barnet endnu ikke har lært at lyne sin jakke. Mange børn har adgang til både fjernsyn, ipads og mobiltelefon på værelset og de har som regel gang i flere medier på en gang. De ser tv, spiller spil på ipadén eller computeren samtidig med at de snakker med vennerne. De digitale medier anvendes på lige fod med andet legetøj og de digitale medier er blevet en del af børnenes liv og sociale fælleskab.

25 Vi lever i et digitaliseret samfund, hvor den teknologiske udvikling i den grad er stigene og det er derfor vigtig at børn i en tidlig alder får kendskab til de digitale medier for at kunne begå sig. Børn leger stadig, men de søger inspiration gennem medier. Legetøjet følger den teknologiske udvikling og afspejler den verden vi lever i. Gennem brug af de digitale medier i legen får barnet nogle færdigheder og kompetencer, det kan bruge senere i livet, f.eks. de sociale, de sproglige og tekniske kompetencer. Udviklingshæmmede har stor glæde af ipads, da de er nemme at betjene og har touch funktionen. De kan trykke direkte på skærmen og skal derfor kun fokuserer et sted, frem for computeren, hvor det kræver meget motorik, både at skulle fokuserer på skærmen og samtidig styre en mus. Der findes rigtig mange lærerige spil til f.eks. ipads. Spil som udvikler barnet kognitivt. Der findes også digitale medier, som kan bruges til fysiske aktiviteter f.eks. Nintendo Wii. Retur til indholdsfortegnelsen

26 Medier - Aktiviteter Lav en photo-story Lav dit eget vendespil

27 Dragen Magnus vågnede tidligt, han kunne dufte nybagte boller. Han kunne høre sin mor og far snakke. Åhh ja det var jo hans mors fødselsdag i dag. Han viste ikke rigtig, hvad han skulle give hende i fødselsdagsgave. Blomster måske, nej det var lidt kedeligt. Et billede? nej nu ved jeg det, jeg vil lave en photo-story til min mor, tænkte Magnus. Vil I være med til at lave en photo-story om jer selv? I kan en photo-story om lige hvad I har lyst til. I skal bruge et kamera, ledning og en computer.

28 Tag en masse sjove billeder med kameraet, af dine omgivelser. Din familie, dit hus, dit værelse og få en til at tage nogle billeder af dig. Forbind kameraet til computeren med ledningen og download billederne til en mappe på computeren. Installer Photo-story fra Windows Åben programmet Photo-story og følg vejledningen eller se linket. Når du er færdig har du en sjov videofortælling. sk/brugphotostory3- filer/brugphotestory3.pdf

29 Info til den Pædagogiske assistent. Som minimum skal børnene selv kunne tage billeder med et kamera eller en ipad. De skal evt. have hjælp til at ligge billederne på computeren og installerer programmet Photo-story, samt ligge billeder ind i photo-storyen, men de kan selv være med i udvælgelsesprocessen af billeder samt musik. Retur til indholdsfortegnelsen

30 Dragen Magnus og Malte elskede at spille spil. De spillede ofte spil, når de var sammen. Nogle gange sad de, hver for sig, med deres ipad og spillede og andre gange spillede de spil, hvor de dystede mod hinanden. Der var ingen af dem, som kunne lide at tabe. Vil I være med til at lave et vende-spil, som vi kan spille sammen? I skal bruge en computer, printer, lamineringsmaskine, lamineringslommer, saks og farvet papir.

31 Finde nogle billeder på computeren vælge evt. et emne og find billederne ud fra dette emne. F.eks. 12 eller 24 billeder Gem billederne, i en mappe, på computeren. Indsæt billederne i et worddokument. Hver billede skal indsættes 2 gange. (max 3x2 billeder på hver side) Print billederne ud. Tag et farvet stykke papir som bagside og laminere hver side. Billederne klippes nu ud i lige store størrelser. Nu har du et sjovt vende-spil du kan spille sammen med dine kammerater. Du kan også hente og installerer spillet Fotospil på din ipad. Her kan du spille vende-spil som allerede er lavet. Men du kan også lave dit eget vendespil, der inde. Du tager nogle billeder med din ipad, eller bruger nogle af de billeder du måske allerede har. Åbner spillet og trykker på knappen lav et nyt sæt Her tilføjer du billederne, et af gangen og kun et af hver. Herefter kan du spille dit helt eget vende-spil.

32 Info til den Pædagogiske assistent. Som minimum skal børnene selv kunne tage billeder med et kamera eller en ipad. De skal evt. have hjælp til, at ligge billederne på computeren samt ligge dem ind i et word-dokument. De kan selv være med i udvælgelsesprocessen af billederne. De kan også hjælpe med at laminerer billederne og klippe dem ud. Den voksne hjælper med at installerer spillet fotospil på ipaden og guider børnene, så de selv kan indsætte billederne i Fotospillet Retur til indholdsfortegnelsen

33 Værksted - Teori

34 Hvorfor er fantasi vigtig for børns udvikling? Fantasi: en helt særlig evne, hvor mennesker kan forestille sig noget, som ikke findes eller er til stede lige nu. Den allerførste form for fantasi opstår, når den voksne leger titte bøh med det lille barn på puslebordet. Gennem gentagelser lærer det lille barn, at den voksne hurtigt kommer frem igen og efterhånden bliver barnet i stand til at forstille sig at, den voksne gemmer sig bag hænderne. At lege gemmeleg er en grundleg. Grundlegene ligger latent i barnet og kommer frem ved stimulering og skal ikke læres. Grundlege leges for at børnene derigennem ubevidst stimulerer deres sanser og forfiner deres motorik på forskellige udviklingstrin.

35 At lege fantasi lege virker udviklende på en lang række områder, eksempelvis sprog, tænkning, kreativitet, brug af symboler, empati, hukommelsen og sociale kompetencer. Fantasien er vigtig, fordi børn udforsker, opdager og udvikler sig gennem fantasien. Når børnene selv finder på en leg og i fællesskab finder på ting til legen, videreudvikler legen, og de er spontane og deres fantasi får frit spil. Samtidig giver fantasien plads til, at børn hele tiden udvikler deres kreativitet. Hvis man er nysgerrig og kan forestille sig noget der ikke er der, samtidig med at man har et udækket behov, har man forudsætningerne for at tænke og handle kreativt. Retur til indholdsfortegnelsen

36 Værksted - Aktiviteter Lav dine egne edderkopper i Cernit Lav raslekugler i papmache

37 En dag sad Magnus og Malte og kedede sig på værelset. Det regnede og stormede udenfor, så de kunne ikke flyve og de gad ikke spille spil. Malte foreslog at de kunne tegne, men det gad Magnus ikke, han ville hellere lege med cernit. Den var Malte med på, men hvad skulle de lave? Vi skal prøve at lave edderkopper vil I være med? Vi skal bruge CERNIT i forskellige farver, stanniol, kagerulle, lineal, et stykke bagepapir og en ovn

38 Lav nogle kugler i stanniol Tril nogle ben, ca. 6-8 cm lange 8 stk. Vælge en farve til edderkoppens krop og rul en lille klump flad med kagerullen Tryk dem op under edderkoppen Kom det rundt om en stanniol kugle og tril den ganske let, så den bliver fin Pynt edderkoppen som du har lyst til. Bages i ovnen på bagepapir i ca. 30 min ved 140 grader

39 Info til den Pædagogiske assistent. Det kræver lidt voksehjælp at få blødgjort cerniten. Den voksne arbejder sammen med børnene, så de kan imiterer den voksne, men ellers er det en opgave de fleste vil kunne klare med kun lidt hjælp fra en voksen. Retur til indholdsfortegnelsen

40 Dragen Magnus og nogle af hans kammerater havde lavet et lille orkester. De trommede løs på alt hvad man kunne tromme på. Nogle havde spande med, andre havde gryder med. Nogle trommede endda på træstammer og Malte spillede på sin guitar. Men de syntes at der manglede noget. Noget de kunne rasle med. Vil I være med til at lave raslekugler af papmache? Vi skal bruge balloner, aviser, perler, fin papir, akrylmaling og pensler. Samt en skål, piskeris, mel og kogt vand til melklister.

41 Raslekugler i papmache Pust et par runde balloner lidt op og sæt evt. et stykke malertape over spidsen. Stram knuden godt. Beklæd balloner med små avisstykker i 3-4 lag - brug melklister som lim. Melklister: Kogt vand, som tilsættes sigtet mel lidt af gangen, samtidig med at det piskes godt ud. Beklæd derefter ballonerne med et tyndt lag fin, lyst papir.

42 Lad balloner tørrer 1 døgn Fjern forsigtigt ballonerne inden i. Fyld lidt perler eller ris i ballonerne, og luk hullet igen efter sammen princip med et par lag avispapir og et enkelt lag fin papir. Og lad det tørrer.

43 Mal raslekuglerne i lige den farve du ønsker dig du skal bruge akrylmaling. Lad dem, igen tørre godt. Nu har du et par fine raslekugler du kan bruge til at spille med.

44 Info til den Pædagogiske assistent. Børnene skal kunne håndterer at få deres fingre i klister og de skal kunne mestre finmotorikken nogenlunde. En opgave, som kræver lidt tålmodighed af den enkelte. Derfor også en opgave, der kræve mere opmærksomhed og hjælp til det enkelte barn. Max. 2 børn pr. voksen. Retur til indholdsfortegnelsen

45 Drama - Teori

46 Hvorfor er drama godt for udviklingshæmmede børn? Drama er en måde, hvorpå man kan udtrykke sig, enten som sig selv eller i en rolle. Disse udtryk sker oftest gennem gestik, mimik, udklædning og sprogbrug. Børnene får mulighed for at udtrykke noget med deres kropsprog, de lærer at efterligne og imiterer andre. Det giver dem mulighed for at styrke deres fantasi og kreativitet. De kan tænke og gøre noget på forskellige måder. De lærer at begå sig socialt og samarbejde med andre. De udvikler deres saner og motorik, samt styrker deres kropsbevidsthed og selvværd.

47 Igennem legen med drama får de mulighed for at udforske forskellige æstetiske læreprocesser, herunder den æstetiske læringsmåde, som bygger på den æstetiske virksomhed. Æstetisk virksomhed er alle former for aktiviteter, som man selv udfører eller er tilskuer til og som omfatter brugen af sanserne og giver en form for glæde eller velbehag. En måde, hvorpå man kan bearbejde forskellige følelser og tanker. Retur til indholdsfortegnelsen

48 Drama - Aktiviteter Mit skattekammer - Gæt dyrene i zoologiskhave

49 Dragen Magnus og alle de andre drager elskede at lege i skoven. De legede næsten altid tagfat og gemmeleg. Nogle gange legede de nede på jorden og andre gange legede de det oppe i luften. Her kunne de bruge trætoppene til at gemme sig bag. Efter Magnus' møde med Tulle kunne han også være med i luften, men det var lidt som om de manglede nogle nye lege. Magnus tænkte lidt på Tulle og ringen og pludselig havde han en idé til en ny leg. Vil I være med til at lege en ny leg, der hedder Mit skattekammer? Vi skal bruge 10 ringe, en skumgummirulle eller sammenrullet avis, samt et tørklæde.

50 Mit skattekammer 5-10 deltagere En af deltagerne udvælges til at være edderkoppen, som vogter over sit skattekammer. Han/hun skal sætte sig på gulvet og vogte over sin skat, som er fx 10 ringe. Edderkoppen får bind for øjnene, og til at forsvare sig får han/hun en skumgummirulle eller avis, som han/hun må slå fra sig med. Nu skal de andre deltagere prøve at stjæle af skatten efter tur, uden at edderkoppen opdager noget. Hvis edderkoppen får mistanke om, at der er en tyv på spil, skal han/hun slå ud efter tyven. Hvis edderkoppen rammer, må tyven lægge sine tyvekoster tilbage og gå ud af legen. Hvis edderkoppen ikke rammer, fortsætter tyven. Vinder bliver den, der får fat i flest skatte. Alle skal prøve at være i midten.

51 Info til den Pædagogiske assisent. Børnene skal kunne accepterer at få bind for øjnene, men ellers er det en leg med simple regler, som næsten alle kan være med til. Retur til indholdsfortegnelsen

52 Dragen Magnus boede jo på Kongebjerget. Kongebjerget var meget højt og tæt omkranset af en stor skov. Der boede rigtig mange drager på Kongebjerget, men der boede også mange andre dyr på bjerget og i skoven. Magnus så ikke ret tit de andre dyr i skoven. Dyrene var bange for drager, selvom dragerne ikke gjorde dem noget. Magnus var sikker på, at det var fordi drager er meget store. Dyrene i skoven var ikke farlige dyr. Magnus havde set film med dyr, som boede andre steder og dyr som boede i zoologiskhaver. Han synes der var mange spændende dyr. Vil I være med til at lege gæt dyrene i zoologiskhave?

53 Gæt dyrene i zoologiskhave 5-10 deltagere. Sammen bygger vi en masse indhegninger, i mange forskellige størrelser, af borde, stole og hvad vi eventuelt lige har i lokalet. 2 børn går uden for døren sammen med en voksen, så de ikke kan se/høre de andre. De andre finder på et dyr de rigtig gerne vil være og dette dyr skal de forsøge at imiterer/efterligne uden lyd. Børnene fordeler sig rundt i de forskellige indhegninger. De 2 børn, som har været udenfor døren må nu komme ind og de skal forsøge at gætte hvilken dyr der er i zoologiskhave. Alle skal prøve at gætte og alle skal prøve at være dyr. Se evt. filmen på YouTube og få gode ideer til, hvilken dyr der kan være i zoologiskhave. https://www.youtube.com/watch?v=chbp0hnqvo0

54 Info til den Pædagogiske assistent. Denne leg har simple regler, og kræver kun lidt af børnene. De kan alle være med på det plan de nu behersker. Den voksne kan hjælpe med at vælge dyr, som ikke kræver så meget motorik eller balance. Legen kræver dog min. 2 voksne en inde i lokalet og en sammen med de 2, som skal gætte. Retur til indholdsfortegnelsen

55 Natur - Teori

56 Hvorfor er det vigtig at børn kommer ud og oplever naturen? mennesker bekymrer sig generelt om det de forstår og er fortrolige med og derfor er det helt afgørende, at børn får kendskab til de væsner, vi deler pladsen med Naturen kan bruges som legeplads, den inspirerer til leg og brugen af fantasi. Man kan gå på opdagelse i naturen og give børnene en grundlæggende viden og indsigt i naturens mangfoldighed, dyr, planter, skoven og stranden osv. Børnene skal inspireres til selv at udforske naturen og lære at passe på dyr og planter i naturen og lære hvad der er spiseligt og hvad der er giftigt.

57 Det er sundt at opholde sig i naturen. Motorikken bliver udfordret ved at være i naturen. Det ujævne terræn, bakker, skråninger, grene, huller, og væltede træstubbe er naturlige forhindringer for børnene. Børnene oplever naturen gennem alle sanser, ved at se, røre, dufte, smage og føle. Dette gavner børnenes koncentration og deres kognitive udvikling. Der er færre konflikter når man er ude, for der er plads til alle og højt til loftet Det er også vigtig at lære børnene om de grundlæggende principper for jord til bord de skal ud og se dyrene på markerne og lærer hvor kødet og mælken kommer fra. Opleve hønsene og æggene. De skal se, føle og smage på æblerne på træerne og bærrene på buskene. De skal lære at behandle naturen ordentlig og ikke ødelægge træer og buske og lære at holde naturen ren. Retur til indholdsfortegnelsen

58 Natur - Aktiviteter Byg en drage *svær udgave *nem udgave Lav et bål og bag dragebrød

59 Dengang Dragen Magnus ikke kunne flyve, drømte han tit om at flyve ligesom alle de andre drager. Han drømte om hvordan det var at svæve oppe i luften og om hvor småt alting på jorden måtte være der oppe fra. Han drømte om at flyve højt og hurtigt. Han drømte om hvordan han kunne mærke vinden mod sin hud. Han drømte om at skyerne og himlen. Vil I være med til at bygge din egen drage, som kan flyve højt og hurtig?

60 Byg en drage - svær udgave. Du skal bruge: et stykke kraftigt karton eller en gammel plakat, saks, blomsterpinde til skelet, tape, en blyant til at tegne formen op med, snor til hale og til at holde i. Det er vigtigt at have en god skabelon. Vi bruger 2 blomsterpinde på 40 og 60 centimeter til skelettet. Derfor er det vigtigt at det stykke karton, der tegnes op, er lidt større. Vi har lagt knap 5 centimeter til i hver side, så der er noget at bukke rundt.

61 Knuden, der holder de 2 blomsterpinde sammen, skal være stram og god. Start med en almindelig knude og kør derefter snoren skiftevis højre og venstre om den anden pind et par gange og slut med et par knuder. Kanterne foldes nu ind og fastgøres med tape. I bunden bliver der en lille snip, når kartonet foldes sammen. Den kan med fordel klippes af, så samlingen bliver glat og tætlukket.

62 Sløjfer til halen. Klip kvadrater ud af karton og fold dem på langs på samme måde, som man folder musetrapper. Lav en 5-6 stykker. Du kan altid pille en enkelt af, hvis halen er blevet for tung. Halen skal være lige så lang som dragens krop. Sæt sløjferne med jævne mellemrum på omkring 10 centimeter og husk, at den ene ende af snoren skal være fri, så den kan tapes fast i bunden af dragen. For at få styresnoren ud på den rigtige side skal der prikkes huller på hver side af skelettets samling. Fra forsiden fører du nu styresnoren ind, trækker den rundt om samlingen og ud gennem det andet hul. På forsiden binder du en knude.

63 Nu er dragen klar til at flyve. Hvis du har brugt hvid karton kan du evt. farvelægge din drage. Sørg for at det blæser lidt når du skal ud og lege med din drage. Fortsæt til næste side her finder du en lidt nemmere udgave.

64 Byg en drage nem udgave. Du skal bruge en plasticpose, snor, tape, 2 blomsterpinde og en saks Klip hanken af posen og del den du skal kun bruge den ene side. Tape blomsterpindene fast. Klip posen som vist på billedet.

65 Forstærk begge hjørner med tape og prik et hul. Bind en snor fra det ene hjørne til det andet hjørne. Det skal være lidt løst. Bind en 3 meter lang snor på midten af tvær-snoren og nu kan du flyve med din drage.

66 Info til den Pædagogiske assisent. Børnene skal som minimum kunne bruge en saks. Den svære udgave af dragen, kræver en del finmotorik og koncentration. Dette kan være en god udfordring til børnene, men vil kræver 1:2 bemanding. Den nemme udgave kræver knap så meget og vil kunne laves med god guidning og kun lidt hjælp fra den voksne. Retur til indholdsfortegnelsen

67 Dragen Magnus elskede dragebrød og specielt når han kunne lave det samme med sin bedste ven Malte. De to kunne samme spise rigtig mange dragebrød. Magnus måtte ikke selv lave bål og han var heller ikke stor nok til selv at lave ild. Drager kan nemlig først spyde ild, når de er voksne. Magnus plagede ofte sine forældre om at få lov til at lave bål sammen med dem og så bage dragebrød. Nogle gange sagde de nej, men lige i dag sagde de ja. Vil I være med til at lave et bål og så lave dragebrød (snobrød) over ild?

68 Lav et bål altid sammen med voksne Vi skal først finde noget brænde. Der skal bruge nogle døde grene og kviste, de kan findes i skovbunden. Find alt det brænde, der skal bruge inden bålet skal tændes og slæb det med hen til bålpladsen. Den voksne hjælper med at save og kløv de grene I har fundet til brænde. De tynde grene kan I bare knække med hænderne og I kan også prøve at knække de lange grene ved at lægge dem op af en sten, og trampe på dem. Bålet bygges efter Pagode princippet.

69 Pagode bål Find to stykker brænde der er centimeter i diameter og centimeter lange. Læg dem parallelt med lidt luft imellem som vist på tegningen. Læg dem så de peger i vindens retning. Find to stykker mere, og læg dem på tværs ovenpå de andre. Og så måske to mere på tværs og ovenpå. Det skal ligne et lille fint hus en pagode (se tegning). Krøl nogle avissider sammen til små kugler, og læg dem ind i pagoden. Knæk en masse tynde kviste i stykker, og sæt dem lodret ned omkring aviskuglerne. Kom nogle tynde grene udenpå. Tænd bålet med en tændstik fra vindsiden så flammerne bliver suget ind gennem bålet.

70 Knæk flere tynde grene og kviste i stykker, og læg dem på kryds og tværs over bålet. Giv bålet masser af dem så det får rigtig godt fat. Giv tykkere og tykkere pinde og til sidst brænde på kryds og på tværs så der kan komme luft til ilden. Da vi skal lave mad over bålet er det godt at lægge meget brænde på i starten, så der bliver dannet rigtig mange gløder til. Så skal vi bare vente til der er kommet rigtig mange gløder. Vi kan bruge ventetiden på at finde nogle lange pinde som kan bruges til dragebrød. Husk at alle bålregler skal overholdes og efterlad aldrig børn alene ved bålet. Læs mere om bål og bålregler på

71 Dragebrød

72 Info til den Pædagogiske assistent. Børnene skal, som minimum have motorik og balance til at færdes i naturen og skovbunden samt kunne betjene en skarp kniv. Børnene hjælper med at samle grene, kviste og tørv, mens den voksne kløver og hugger brænde. Børnene kan evt. hjælpe den voksne med at stable bålet. Børnene kan, med lidt hjælp, selv snitte pindene til dragebrød og lave dejen. Retur til indholdsfortegnelsen

Lidt om bål. Bålregler

Lidt om bål. Bålregler Natur/teknik Lidt om bål Side 1 Lidt om bål Bål er varme. Bål er mad. Bål er lys og gløder. Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv. Det at kunne lave ild gav varme og magt.

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Betinas dagpleje. Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470

Betinas dagpleje. Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470 Betina s dagpleje Betinas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470 Betina Daugaard Hansen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.:

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.: Lone s dagpleje Lones dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang 22 6752 Glejbjerg Tlf.: 75198111 Lone Hagedorn Nielsen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem Indholdsfortegnelse. Historie Motivationshistorier Aktiviteter Frem Tilbage Hjem Den lille drypstenstrold. Storyline-målgruppe 3-6 år. Skrevet af; Tina Redder Den lille drypstenstrold. Der var engang,

Læs mere

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild s dagpleje Gunhilds dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild Rask Jensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide at spise

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene s dagpleje Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene Schlünsen Preston Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Først

Læs mere

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Side 1 Vi bruger alle læringsstilene, men mest 2 eller 3. Så find dine stærkeste stile, og

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Annys Dagpleje. Kontakt oplysninger: Anny Schlünsen Kronborgvej 1 B 6600 Vejen Tlf: 26 25 51 67 Mail: annyschlunsen@gmail.com

Annys Dagpleje. Kontakt oplysninger: Anny Schlünsen Kronborgvej 1 B 6600 Vejen Tlf: 26 25 51 67 Mail: annyschlunsen@gmail.com Anny s dagpleje Annys Dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anny Schlünsen Kronborgvej 1 B 6600 Vejen Tlf: 26 25 51 67 Mail: annyschlunsen@gmail.com Anny Schlünsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Anne s dagpleje Annes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej 45 6600 Vejen Tlf.: 40893753 Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Jytte s Jyt dagpleje

Jytte s Jyt dagpleje Jytte s dagpleje Jyttes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Jytte Troelsgaard Rugvænget 11 6600 Vejen Tlf.: 22888040 Jytte Troelsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen i dagplejen.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Bodil s Bodil dagpleje

Bodil s Bodil dagpleje Bodil s dagpleje Bodils dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Bodil Aaskov Overmarken 1 6670 Holsted Tlf.: 75393081 Mobil nr.: 51327985 Bodil Aaskov Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Udarbejdet af Pia Solholt, psykolog Ninna Holst-Hansen, pædagogisk konsulent Birthe Hyldgaard Klausen, pædagogisk konsulent Tove Søby, pædagogisk konsulent

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Åses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Åse Clausen Byagervej 68 6650 Brørup Tlf.: 21 35 87 58. Åse Clausen Redigeret af Maria Moesgaard

Åses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Åse Clausen Byagervej 68 6650 Brørup Tlf.: 21 35 87 58. Åse Clausen Redigeret af Maria Moesgaard Åse s dagpleje Åses dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Åse Clausen Byagervej 68 6650 Brørup Tlf.: 21 35 87 58 Åse Clausen Redigeret af Maria Moesgaard Hej forældre! Velkommen i dagplejen. Jeg glæder mig

Læs mere

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge.

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Anja Andersen Indledning Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Det er igennem alle aktiviteter vigtigt, hele tiden at have i baghovedet, at vi

Læs mere

Anna- Marie s dagpleje

Anna- Marie s dagpleje Anna- Marie s dagpleje Anna-Maries dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anna-Marie Wiuff Anderson Grønhøjgade 9 6600 Vejen Tlf.: 21604726 Anna-Marie Wiuff Anderson Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE

Læs mere

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita s dagpleje Anitas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita Dalby Schneider Dich Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Respekt! Jeg frygter Gud! -2

Respekt! Jeg frygter Gud! -2 Respekt! Jeg frygter Gud! -2 Jeg siger undskyld. Mål: Børnene ser værdien og vigtigheden i at sige undskyld til Gud. De lærer, at der altid er en vej tilbage, når de har fejlet. Bibeltekst: Jonas Bog 2,

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

Gud taler til mennesker -1

Gud taler til mennesker -1 Gud taler til mennesker -1 Gud taler til børn Mål: Børnene opdager, at Gud taler til mennesker og deler sine hemmeligheder med dem, der søger ham, ærer ham og holder sig tæt til ham. Børnene får forståelse

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen Aktive børn lærer bedre og trives bedst Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at de hos os oplever glæden

Læs mere

Guide: Sådan tænder du et bål

Guide: Sådan tænder du et bål Guide: Sådan tænder du et bål Af: Henrik Vang Christensen, indehaver af www.børninaturen.dk Hvad bruger du som tænd kilde til at få gang i bålet? Hvor lang tid går der, inden du kan lave snobrød? Hvad

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Luk op for Jesus -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Luk op for Jesus -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Luk op for Jesus -4 Jesus ønsker dit hjerte. Mål: Lær børnene, at det er Jesus største ønske, at vi giver vort hjerte til ham. Så vil hele vort liv, alt det vi er, og alt det vi har, tilhøre ham. På den

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Berits dagpleje. Kontakt oplysninger: Berit Skovlund Poulsen Birkevænget 19, Askov 6600 Vejen Tlf.: 60957188

Berits dagpleje. Kontakt oplysninger: Berit Skovlund Poulsen Birkevænget 19, Askov 6600 Vejen Tlf.: 60957188 Berit s dagpleje Berits dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Berit Skovlund Poulsen Birkevænget 19, Askov 6600 Vejen Tlf.: 60957188 Berit Skovlund Poulsen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Evas dagpleje Kontakt oplysninger: Eva Julius Kristensen Petreavej Bække Tlf.: Mobil:

Evas dagpleje Kontakt oplysninger: Eva Julius Kristensen Petreavej Bække Tlf.: Mobil: Eva s dagpleje Evas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Eva Julius Kristensen Petreavej 14 6622 Bække Tlf.: 75 38 91 74 Mobil: 23 44 39 88 Eva Julius Kristensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Alices dagpleje. Kontakt oplysninger: Alice Nicoline Petersen Pilevej 12 6600 Vejen Tlf.: 40621653

Alices dagpleje. Kontakt oplysninger: Alice Nicoline Petersen Pilevej 12 6600 Vejen Tlf.: 40621653 Alice s dagpleje Alices dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Alice Nicoline Petersen Pilevej 12 6600 Vejen Tlf.: 40621653 Alice Nicoline Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Drengen der mødte det uhyggelige træ.

Drengen der mødte det uhyggelige træ. Drengen der mødte det uhyggelige træ. 3-6 årige Storyline lavet af Panerak Tobiassen Indholds fortegnelse Drengen der mødte det uhyggelige træ Værksted: Fokus spørgsmål Motivation + Aktivitet 1 Motivation

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard Else s dagpleje Elses dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51 Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min dagpleje,

Læs mere

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Indholdsfortegnelse Bo s trehjulede cykel Aktiviteter Teori Bo 3 År. Der var en gang en lille dreng, Bo. Hans 2 års fødselsdag nærmede sig og alle glædede

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Kvalitet i leg-læringstimerne.

Kvalitet i leg-læringstimerne. Kvalitet i leg-læringstimerne. Pædagogerne skal være med til at skabe de bedste betingelser for børnenes udvikling, de skal være med til at skabe fysisk og mental rum, som fremmer børnenes selvværd og

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Lissis dagpleje. Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.:

Lissis dagpleje. Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.: Lissi s dagpleje Lissis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.: 51 28 99 05 Lissi Astrup Hansen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Lindas dagpleje. Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073. Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Lindas dagpleje. Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073. Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073 Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv Find navneord Hvad er Halloween? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man Halloween? Se, syng, lyt og læs. Se videoen Halloween

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket I Guds hånd -2 I Guds hånd er jeg elsket Mål: At lære børnene, at Gud altid elsker os. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan vi være trygge og behøver ikke være bange. Intet kan skille os fra Guds kærlighed.

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Til Herrens tjeneste -4

Til Herrens tjeneste -4 Til Herrens tjeneste -4 Indsigt som gave fra Helligånden (kende ånder, visdomsord og kundskabsord). Mål: At vide, at Helligånden giver os indsigt, visdom og kundskab som gaver. Disse gaver hjælper os til

Læs mere

Det lover jeg dig -1

Det lover jeg dig -1 Det lover jeg dig -1 Hør, hvad Gud lover Mål: Børnene forstår, at det er vigtigt at være opmærksom, når Gud taler. Del Guds løfter. Guds løfter skaber håb, glæde og begejstring! Tekst: 1. Mos. 15, 1-6

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere