Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve"

Transkript

1 Historien om Dragen Magnus Storyline af Lotte Støve

2 Forord Målgruppen er udviklingshæmmede børn ( fra 8 år og op) uden, eller med kun lidt, fysiske vanskeligheder og med nogenlunde forståelig sprog. Børn, som dog skal støttes og vejledes gennem alle processer. Det er vigtig, at den voksne arbejder ud for NUZO, så børnene der deltager er i deres aktuelle zone eller zonen for nærmeste udvikling. Børnene lærer ved hjælp fra en voksen. Børnene laver det, de hver især behersker og støttes der, hvor der er behov for det, så de har mulighed for at udvikle sig og lære nyt i deres eget tempo. Der arbejdes ud fra de 3 læringsrum. (den voksne gå foran, gå ved siden af eller gå bagved) Udviklingshæmning påvirker de kognitive, sproglige, motoriske og sociale evner og færdigheder.

3 Historien om Dragen Magnus Musik Teori Aktiviteter Fagte-sang Musikleg Værksted Teori Aktiviteter Edderkopper Raslekugler Indholdsfortegnelse Natur Teori Aktiviteter Byg en drage Bål og dragebrød Medie Teori Aktiviteter Photo-story Vendespil Drama Teori Aktiviteter Mit skattekammer Dyrene i Zoo

4 Her er Dragen Magnus

5 Magnus var en lille sød drage, som boede langt inde i Drageskoven, sammen med sin mor og far og alle de andre drager. De boede inde i det store bjerg, som blev kaldt kongebjerget.

6 Magnus havde mange legekammerater og hans bedste ven hed Malte. Malte og Magnus var næsten altid sammen. De elskede at tegne, høre musik, spille spil og bage dragebrød. Dragebrød var Magnus og Maltes ynglings mad og de var ret gode til selv at lave dem og de kunne spise rigtig mange - så mange, at de nogle gange fik ondt i maven.

7 Magnus var dog ikke helt som de andre drager. Magnus kunne nemlig ikke flyve. Der var noget galt med hans hale, så den kunne ikke holde ham i lufte. Sådan var Magnus født og der var ikke noget at gøre ved det. Der var mange, som havde forsøgt at hjælpe ham, men uden held. Magnus var sommetider lidt ked af det. For selv om han havde Malte, og elskede at være sammen med ham, så kunne han jo ikke være med til alt det sjove. De andre drager elskede at flyve rundt i skoven og lege gemme leg og tagfat, men her kunne Magnus jo ikke være med, så når de andre drager fløj rundt, så sad han ofte alene tilbage.

8 Magnus gik tit ned til søen, når han var alene. Her kunne han sidde i timevis og spejle sig i vandet og dagdrømme om flyveture. Han drømte om, hvor hurtigt han kunne flyve og hvor højt op han kunne komme. Han drømte at han var den bedste til at flyve.

9 En dag, da Magnus sad alene ved søen og dagdrømte, fik han øje på noget, som glimtede på bunden af søen. Han hoppede i søen og opdagede at det var en ring. Ringen var lidt beskidt, og det så ud til at den havde ligget rigtig længe i vandet. Magnus gned ringen mod det våde græs og frem kom en smuk guldring.

10 Ringen var utrolig smuk. Inde i ringen var der skrevet noget og Magnus prøvede at læse det højt. Det var lidt svært, så han prøvede nogle gange. Pludselig kunne Magnus høre en klokke bag sig og han vendte sig om. Der på den store sten foran ham, sad en lille fin edderkop. Edderkoppen fortalte Magnus, at hun hed Tulle og at ringen, han havde fundet tilhørte hende. Hun fortalte at ringen havde magiske kræfter og som tak, fordi han havde fundet ringen, måtte han ønske sig en ting til sig selv.

11 Magnus fortalte edderkoppen Tulle, at han aldrig havde prøvet at flyve og at det var hans højeste ønske. Edderkoppen Tulle ringede med sine klokker og pludselig kunne Magnus mærke sin krop lette fra jorden, han fløj. Hans højeste ønske var gået i opfyldelse. Han takkede edderkoppen mange gange og skyndte sig at flyve hjem for at fortælle hvad der var sket. Magnus fløj for første gang i sit liv og han kunne næsten røre skyerne.

12 Nu kunne Magnus flyve sammen med Malte og alle sine legekammerater. Han kunne være med til gemme leg og tagfat. Han kunne være med til alt det sjove. Magnus elskede at flyve og var nu den lykkeligste lille drage man kunne tænke sig. Retur til indholdsfortegnelsen

13 Musik -Teori

14 Hvorfor er musik godt for udviklingshæmmede børn? Menneskets musikalske udvikling begynder allerede i fosterstadiet, undersøgelser viser at udviklingen af sansen for rytme, bevægelse og lyd, sker i ca.5-6 mdr. stadiet af foster tiden, ved at barnet lytter til moderens stemme, puls, hjerterytme og andre udefra kommende lyde. Hjerterytme og pulsen er grundlæggende i musikken og barnet kan finde glæde og tryghed ved at høre lydene igen efter fødslen. Barnets omsorgspersoner kan, ved at fortsætte med musisk stimuli videreudvikle barnets musikalske habitus. Musik er et udtryksmiddel, hvor det er muligt at kommunikere sine følelser og sindsstemninger til andre uden at have et talesprog. Sang og musik kan skabe glæde, være inspirerende og give børnene lyst til fysisk aktivitet, og er derved et godt pædagogisk udgangspunkt.

15 Musik kan formidles på flere måder, man kan synge og spille for sig selv eller sammen med nogen eller man kan lytte til musik enten på en cd eller live. Når man udøver musik sammen med andre er det med til at fører til socialt samvær. Når man laver musik med udviklingshæmmede børn/voksne, kommer der tit en livsglæde frem, som viser de godt kan lide at synge sammen med andre og de kommer i godt humør. Der findes mange sanglege, der kombinere kroppen og begreberne, her kan man slå to fluer med et smæk, begreberne er nødvendige i kommunikationer og motorikken bliver stimuleret. Ligeledes ved vi at bevægelse og rytme har en sammenhæng. Man lære at beherske motorikken ved rytmiske bevægelser, med medfølgende lyde, vi kender det også fra os selv, når vi høre en god rytmisk melodi eller sang, kan vi med foden holde takten. Retur til indholdsfortegnelsen.

16 Musik - Aktiviteter Sangen Dragen Magnus Sang og musik legen Her er ringen

17 Dragen Magnus og hans bedste ven Malte elskede at høre musik. En dag da de sad sammen ved foden af bjerget med deres musikafspiller og hørte rigtig højt musik, spurgte Malte pludselig Magnus om de ikke skulle synge en sang sammen, i stedet for. Det ville Magnus rigtig gerne, for han var ved at få lidt ondt i ørene af det høje musik. Magnus syntes det skulle være sangen om ham. Vil I være med til at synge en fagte sang om Dragen Magnus? Vi synger sangen og laver fagter til kig på mig.

18 Dragen Magnus, dragen Magnus (Hænderne i siden) Bor du her, bor du her (tegn et hus) Oppe på bjerget, oppe på bjerget (tegn en bue) Højt højt op, højt højt op (peg op i luften) Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Flyver du, flyver du (flyve bevægelser) Nej det kan jeg ikke, nej det kan jeg ikke (Ryst på hovedet) Ked af det, ked af det (se ked ud af det, mundvigene nedad) Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Hvor er du, hvor er du (hænderne ud til siden, håndfladen op) Svømmer nede ved søen, svømmer ned ved søen (svømme bevægelser) Plask plask plask, plask plask plask (slå begge hænder ned i vandet ) Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Hvad er det, hvad er det (hænderne ud til siden, håndfladen op) Trylle rylle ringen, trylle rylle ringen (cyklebevægelser med hænderne) Pif paf puf, pif paf puf (klappe 3 gange)

19 Dragen Magnus, dragen Magnus (hænderne i siden) Flyver du, flyver du (flyve bevægelser) Ja det gør jeg nemlig, ja det gør jeg nemlig (nikke med hovedet) Jeg er glad, jeg er glad (smile og se glad ud) Info til den Pædagogiske assistent. Sangen øves rigtig mange gange uden fagter, og et par vers ad gangen og fagter tilsættes, lidt efter lidt. Har man kendskab til tegn til tale, kan man med fordel bruge disse. Retur til indholdsfortegnelsen

20 Dragen Magnus, Malte og alle de andre legekammerater legede en dag ude i skoven. De havde alle deres fine ringe med i alle mulige forskellige farver. Der var en blå, en sort, en grøn og en rød ring. Samtidig med at de kastede deres ringe op i luften, trommede de på alt hvad der var i nærheden. Det gav en masse sjove lyde. Vil I være med til at synge en sang, samtidig med at vi laver en masse sjove lyde? Vi skal bruge 4 ringe i forskellige farver samt en tromme til hver deltager.

21 Sang og musik legen Her er ringen Melodi: Mester Jacob Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er rød, den er rød (vi kører med flad hånd på trommen) Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er sort, den er sort (tromme skiftevis med højre og venstre bum bum bum bum) Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er blå, den er blå (vi trommer alt hvad vi kan, ligesom tordenvejr) Her er ringen, her er ringen Rund og fin, rund og fin Hør hvad den kan spille, hør hvad den kan spille Den er grøn, den er grøn (vi trommer med fingrespidserne, ligesom regnvejr)

22 Info til den Pædagogiske assistent. Sangen bygges det stille og rolig op. Start med at synge sangen nogle gange kun med en farve. Så synges sangen, lige så mange gange som der er farver. Derefter skal trommerne med. Den voksne fortæller, hvilken lyd der skal bruge til den første farve og det afprøves et par gange. Der tilføres endnu en lyd til næste farve og det prøves et par gange. Nu synges begge vers med lyde til. Gentag ovenstående proces med de næste to farver og til sidst synges alle 4 vers (farver) med trommelyde til. Sangen kan gøres svære ved at tilfører flere farver og lyde. Børnene kan også selv bestemme, hvilken lyde de vil bruge til de forskellige farver. Og endnu svære, hvis man tilfører flere instrumenter og børnene spiller mod hinanden. Retur til indholdsfortegnelsen

23 Medier - Teori

24 Hvorfor er det vigtig at børn lære at bruge de digitale medier? så godt som alle danske hjem har i dag digitale medier, som mobiltelefoner, ipads, computere osv. Børn bliver præsenteret for digitale medier i en meget tidlig alder og i dag er det ikke unaturligt at se et lille barn beherske en ipad, på alle leder og kanter, selvom barnet endnu ikke har lært at lyne sin jakke. Mange børn har adgang til både fjernsyn, ipads og mobiltelefon på værelset og de har som regel gang i flere medier på en gang. De ser tv, spiller spil på ipadén eller computeren samtidig med at de snakker med vennerne. De digitale medier anvendes på lige fod med andet legetøj og de digitale medier er blevet en del af børnenes liv og sociale fælleskab.

25 Vi lever i et digitaliseret samfund, hvor den teknologiske udvikling i den grad er stigene og det er derfor vigtig at børn i en tidlig alder får kendskab til de digitale medier for at kunne begå sig. Børn leger stadig, men de søger inspiration gennem medier. Legetøjet følger den teknologiske udvikling og afspejler den verden vi lever i. Gennem brug af de digitale medier i legen får barnet nogle færdigheder og kompetencer, det kan bruge senere i livet, f.eks. de sociale, de sproglige og tekniske kompetencer. Udviklingshæmmede har stor glæde af ipads, da de er nemme at betjene og har touch funktionen. De kan trykke direkte på skærmen og skal derfor kun fokuserer et sted, frem for computeren, hvor det kræver meget motorik, både at skulle fokuserer på skærmen og samtidig styre en mus. Der findes rigtig mange lærerige spil til f.eks. ipads. Spil som udvikler barnet kognitivt. Der findes også digitale medier, som kan bruges til fysiske aktiviteter f.eks. Nintendo Wii. Retur til indholdsfortegnelsen

26 Medier - Aktiviteter Lav en photo-story Lav dit eget vendespil

27 Dragen Magnus vågnede tidligt, han kunne dufte nybagte boller. Han kunne høre sin mor og far snakke. Åhh ja det var jo hans mors fødselsdag i dag. Han viste ikke rigtig, hvad han skulle give hende i fødselsdagsgave. Blomster måske, nej det var lidt kedeligt. Et billede? nej nu ved jeg det, jeg vil lave en photo-story til min mor, tænkte Magnus. Vil I være med til at lave en photo-story om jer selv? I kan en photo-story om lige hvad I har lyst til. I skal bruge et kamera, ledning og en computer.

28 Tag en masse sjove billeder med kameraet, af dine omgivelser. Din familie, dit hus, dit værelse og få en til at tage nogle billeder af dig. Forbind kameraet til computeren med ledningen og download billederne til en mappe på computeren. Installer Photo-story fra Windows Åben programmet Photo-story og følg vejledningen eller se linket. Når du er færdig har du en sjov videofortælling. sk/brugphotostory3- filer/brugphotestory3.pdf

29 Info til den Pædagogiske assistent. Som minimum skal børnene selv kunne tage billeder med et kamera eller en ipad. De skal evt. have hjælp til at ligge billederne på computeren og installerer programmet Photo-story, samt ligge billeder ind i photo-storyen, men de kan selv være med i udvælgelsesprocessen af billeder samt musik. Retur til indholdsfortegnelsen

30 Dragen Magnus og Malte elskede at spille spil. De spillede ofte spil, når de var sammen. Nogle gange sad de, hver for sig, med deres ipad og spillede og andre gange spillede de spil, hvor de dystede mod hinanden. Der var ingen af dem, som kunne lide at tabe. Vil I være med til at lave et vende-spil, som vi kan spille sammen? I skal bruge en computer, printer, lamineringsmaskine, lamineringslommer, saks og farvet papir.

31 Finde nogle billeder på computeren vælge evt. et emne og find billederne ud fra dette emne. F.eks. 12 eller 24 billeder Gem billederne, i en mappe, på computeren. Indsæt billederne i et worddokument. Hver billede skal indsættes 2 gange. (max 3x2 billeder på hver side) Print billederne ud. Tag et farvet stykke papir som bagside og laminere hver side. Billederne klippes nu ud i lige store størrelser. Nu har du et sjovt vende-spil du kan spille sammen med dine kammerater. Du kan også hente og installerer spillet Fotospil på din ipad. Her kan du spille vende-spil som allerede er lavet. Men du kan også lave dit eget vendespil, der inde. Du tager nogle billeder med din ipad, eller bruger nogle af de billeder du måske allerede har. Åbner spillet og trykker på knappen lav et nyt sæt Her tilføjer du billederne, et af gangen og kun et af hver. Herefter kan du spille dit helt eget vende-spil.

32 Info til den Pædagogiske assistent. Som minimum skal børnene selv kunne tage billeder med et kamera eller en ipad. De skal evt. have hjælp til, at ligge billederne på computeren samt ligge dem ind i et word-dokument. De kan selv være med i udvælgelsesprocessen af billederne. De kan også hjælpe med at laminerer billederne og klippe dem ud. Den voksne hjælper med at installerer spillet fotospil på ipaden og guider børnene, så de selv kan indsætte billederne i Fotospillet Retur til indholdsfortegnelsen

33 Værksted - Teori

34 Hvorfor er fantasi vigtig for børns udvikling? Fantasi: en helt særlig evne, hvor mennesker kan forestille sig noget, som ikke findes eller er til stede lige nu. Den allerførste form for fantasi opstår, når den voksne leger titte bøh med det lille barn på puslebordet. Gennem gentagelser lærer det lille barn, at den voksne hurtigt kommer frem igen og efterhånden bliver barnet i stand til at forstille sig at, den voksne gemmer sig bag hænderne. At lege gemmeleg er en grundleg. Grundlegene ligger latent i barnet og kommer frem ved stimulering og skal ikke læres. Grundlege leges for at børnene derigennem ubevidst stimulerer deres sanser og forfiner deres motorik på forskellige udviklingstrin.

35 At lege fantasi lege virker udviklende på en lang række områder, eksempelvis sprog, tænkning, kreativitet, brug af symboler, empati, hukommelsen og sociale kompetencer. Fantasien er vigtig, fordi børn udforsker, opdager og udvikler sig gennem fantasien. Når børnene selv finder på en leg og i fællesskab finder på ting til legen, videreudvikler legen, og de er spontane og deres fantasi får frit spil. Samtidig giver fantasien plads til, at børn hele tiden udvikler deres kreativitet. Hvis man er nysgerrig og kan forestille sig noget der ikke er der, samtidig med at man har et udækket behov, har man forudsætningerne for at tænke og handle kreativt. Retur til indholdsfortegnelsen

36 Værksted - Aktiviteter Lav dine egne edderkopper i Cernit Lav raslekugler i papmache

37 En dag sad Magnus og Malte og kedede sig på værelset. Det regnede og stormede udenfor, så de kunne ikke flyve og de gad ikke spille spil. Malte foreslog at de kunne tegne, men det gad Magnus ikke, han ville hellere lege med cernit. Den var Malte med på, men hvad skulle de lave? Vi skal prøve at lave edderkopper vil I være med? Vi skal bruge CERNIT i forskellige farver, stanniol, kagerulle, lineal, et stykke bagepapir og en ovn

38 Lav nogle kugler i stanniol Tril nogle ben, ca. 6-8 cm lange 8 stk. Vælge en farve til edderkoppens krop og rul en lille klump flad med kagerullen Tryk dem op under edderkoppen Kom det rundt om en stanniol kugle og tril den ganske let, så den bliver fin Pynt edderkoppen som du har lyst til. Bages i ovnen på bagepapir i ca. 30 min ved 140 grader

39 Info til den Pædagogiske assistent. Det kræver lidt voksehjælp at få blødgjort cerniten. Den voksne arbejder sammen med børnene, så de kan imiterer den voksne, men ellers er det en opgave de fleste vil kunne klare med kun lidt hjælp fra en voksen. Retur til indholdsfortegnelsen

40 Dragen Magnus og nogle af hans kammerater havde lavet et lille orkester. De trommede løs på alt hvad man kunne tromme på. Nogle havde spande med, andre havde gryder med. Nogle trommede endda på træstammer og Malte spillede på sin guitar. Men de syntes at der manglede noget. Noget de kunne rasle med. Vil I være med til at lave raslekugler af papmache? Vi skal bruge balloner, aviser, perler, fin papir, akrylmaling og pensler. Samt en skål, piskeris, mel og kogt vand til melklister.

41 Raslekugler i papmache Pust et par runde balloner lidt op og sæt evt. et stykke malertape over spidsen. Stram knuden godt. Beklæd balloner med små avisstykker i 3-4 lag - brug melklister som lim. Melklister: Kogt vand, som tilsættes sigtet mel lidt af gangen, samtidig med at det piskes godt ud. Beklæd derefter ballonerne med et tyndt lag fin, lyst papir.

42 Lad balloner tørrer 1 døgn Fjern forsigtigt ballonerne inden i. Fyld lidt perler eller ris i ballonerne, og luk hullet igen efter sammen princip med et par lag avispapir og et enkelt lag fin papir. Og lad det tørrer.

43 Mal raslekuglerne i lige den farve du ønsker dig du skal bruge akrylmaling. Lad dem, igen tørre godt. Nu har du et par fine raslekugler du kan bruge til at spille med.

44 Info til den Pædagogiske assistent. Børnene skal kunne håndterer at få deres fingre i klister og de skal kunne mestre finmotorikken nogenlunde. En opgave, som kræver lidt tålmodighed af den enkelte. Derfor også en opgave, der kræve mere opmærksomhed og hjælp til det enkelte barn. Max. 2 børn pr. voksen. Retur til indholdsfortegnelsen

45 Drama - Teori

46 Hvorfor er drama godt for udviklingshæmmede børn? Drama er en måde, hvorpå man kan udtrykke sig, enten som sig selv eller i en rolle. Disse udtryk sker oftest gennem gestik, mimik, udklædning og sprogbrug. Børnene får mulighed for at udtrykke noget med deres kropsprog, de lærer at efterligne og imiterer andre. Det giver dem mulighed for at styrke deres fantasi og kreativitet. De kan tænke og gøre noget på forskellige måder. De lærer at begå sig socialt og samarbejde med andre. De udvikler deres saner og motorik, samt styrker deres kropsbevidsthed og selvværd.

47 Igennem legen med drama får de mulighed for at udforske forskellige æstetiske læreprocesser, herunder den æstetiske læringsmåde, som bygger på den æstetiske virksomhed. Æstetisk virksomhed er alle former for aktiviteter, som man selv udfører eller er tilskuer til og som omfatter brugen af sanserne og giver en form for glæde eller velbehag. En måde, hvorpå man kan bearbejde forskellige følelser og tanker. Retur til indholdsfortegnelsen

48 Drama - Aktiviteter Mit skattekammer - Gæt dyrene i zoologiskhave

49 Dragen Magnus og alle de andre drager elskede at lege i skoven. De legede næsten altid tagfat og gemmeleg. Nogle gange legede de nede på jorden og andre gange legede de det oppe i luften. Her kunne de bruge trætoppene til at gemme sig bag. Efter Magnus' møde med Tulle kunne han også være med i luften, men det var lidt som om de manglede nogle nye lege. Magnus tænkte lidt på Tulle og ringen og pludselig havde han en idé til en ny leg. Vil I være med til at lege en ny leg, der hedder Mit skattekammer? Vi skal bruge 10 ringe, en skumgummirulle eller sammenrullet avis, samt et tørklæde.

50 Mit skattekammer 5-10 deltagere En af deltagerne udvælges til at være edderkoppen, som vogter over sit skattekammer. Han/hun skal sætte sig på gulvet og vogte over sin skat, som er fx 10 ringe. Edderkoppen får bind for øjnene, og til at forsvare sig får han/hun en skumgummirulle eller avis, som han/hun må slå fra sig med. Nu skal de andre deltagere prøve at stjæle af skatten efter tur, uden at edderkoppen opdager noget. Hvis edderkoppen får mistanke om, at der er en tyv på spil, skal han/hun slå ud efter tyven. Hvis edderkoppen rammer, må tyven lægge sine tyvekoster tilbage og gå ud af legen. Hvis edderkoppen ikke rammer, fortsætter tyven. Vinder bliver den, der får fat i flest skatte. Alle skal prøve at være i midten.

51 Info til den Pædagogiske assisent. Børnene skal kunne accepterer at få bind for øjnene, men ellers er det en leg med simple regler, som næsten alle kan være med til. Retur til indholdsfortegnelsen

52 Dragen Magnus boede jo på Kongebjerget. Kongebjerget var meget højt og tæt omkranset af en stor skov. Der boede rigtig mange drager på Kongebjerget, men der boede også mange andre dyr på bjerget og i skoven. Magnus så ikke ret tit de andre dyr i skoven. Dyrene var bange for drager, selvom dragerne ikke gjorde dem noget. Magnus var sikker på, at det var fordi drager er meget store. Dyrene i skoven var ikke farlige dyr. Magnus havde set film med dyr, som boede andre steder og dyr som boede i zoologiskhaver. Han synes der var mange spændende dyr. Vil I være med til at lege gæt dyrene i zoologiskhave?

53 Gæt dyrene i zoologiskhave 5-10 deltagere. Sammen bygger vi en masse indhegninger, i mange forskellige størrelser, af borde, stole og hvad vi eventuelt lige har i lokalet. 2 børn går uden for døren sammen med en voksen, så de ikke kan se/høre de andre. De andre finder på et dyr de rigtig gerne vil være og dette dyr skal de forsøge at imiterer/efterligne uden lyd. Børnene fordeler sig rundt i de forskellige indhegninger. De 2 børn, som har været udenfor døren må nu komme ind og de skal forsøge at gætte hvilken dyr der er i zoologiskhave. Alle skal prøve at gætte og alle skal prøve at være dyr. Se evt. filmen på YouTube og få gode ideer til, hvilken dyr der kan være i zoologiskhave. https://www.youtube.com/watch?v=chbp0hnqvo0

54 Info til den Pædagogiske assistent. Denne leg har simple regler, og kræver kun lidt af børnene. De kan alle være med på det plan de nu behersker. Den voksne kan hjælpe med at vælge dyr, som ikke kræver så meget motorik eller balance. Legen kræver dog min. 2 voksne en inde i lokalet og en sammen med de 2, som skal gætte. Retur til indholdsfortegnelsen

55 Natur - Teori

56 Hvorfor er det vigtig at børn kommer ud og oplever naturen? mennesker bekymrer sig generelt om det de forstår og er fortrolige med og derfor er det helt afgørende, at børn får kendskab til de væsner, vi deler pladsen med Naturen kan bruges som legeplads, den inspirerer til leg og brugen af fantasi. Man kan gå på opdagelse i naturen og give børnene en grundlæggende viden og indsigt i naturens mangfoldighed, dyr, planter, skoven og stranden osv. Børnene skal inspireres til selv at udforske naturen og lære at passe på dyr og planter i naturen og lære hvad der er spiseligt og hvad der er giftigt.

57 Det er sundt at opholde sig i naturen. Motorikken bliver udfordret ved at være i naturen. Det ujævne terræn, bakker, skråninger, grene, huller, og væltede træstubbe er naturlige forhindringer for børnene. Børnene oplever naturen gennem alle sanser, ved at se, røre, dufte, smage og føle. Dette gavner børnenes koncentration og deres kognitive udvikling. Der er færre konflikter når man er ude, for der er plads til alle og højt til loftet Det er også vigtig at lære børnene om de grundlæggende principper for jord til bord de skal ud og se dyrene på markerne og lærer hvor kødet og mælken kommer fra. Opleve hønsene og æggene. De skal se, føle og smage på æblerne på træerne og bærrene på buskene. De skal lære at behandle naturen ordentlig og ikke ødelægge træer og buske og lære at holde naturen ren. Retur til indholdsfortegnelsen

58 Natur - Aktiviteter Byg en drage *svær udgave *nem udgave Lav et bål og bag dragebrød

59 Dengang Dragen Magnus ikke kunne flyve, drømte han tit om at flyve ligesom alle de andre drager. Han drømte om hvordan det var at svæve oppe i luften og om hvor småt alting på jorden måtte være der oppe fra. Han drømte om at flyve højt og hurtigt. Han drømte om hvordan han kunne mærke vinden mod sin hud. Han drømte om at skyerne og himlen. Vil I være med til at bygge din egen drage, som kan flyve højt og hurtig?

60 Byg en drage - svær udgave. Du skal bruge: et stykke kraftigt karton eller en gammel plakat, saks, blomsterpinde til skelet, tape, en blyant til at tegne formen op med, snor til hale og til at holde i. Det er vigtigt at have en god skabelon. Vi bruger 2 blomsterpinde på 40 og 60 centimeter til skelettet. Derfor er det vigtigt at det stykke karton, der tegnes op, er lidt større. Vi har lagt knap 5 centimeter til i hver side, så der er noget at bukke rundt.

61 Knuden, der holder de 2 blomsterpinde sammen, skal være stram og god. Start med en almindelig knude og kør derefter snoren skiftevis højre og venstre om den anden pind et par gange og slut med et par knuder. Kanterne foldes nu ind og fastgøres med tape. I bunden bliver der en lille snip, når kartonet foldes sammen. Den kan med fordel klippes af, så samlingen bliver glat og tætlukket.

62 Sløjfer til halen. Klip kvadrater ud af karton og fold dem på langs på samme måde, som man folder musetrapper. Lav en 5-6 stykker. Du kan altid pille en enkelt af, hvis halen er blevet for tung. Halen skal være lige så lang som dragens krop. Sæt sløjferne med jævne mellemrum på omkring 10 centimeter og husk, at den ene ende af snoren skal være fri, så den kan tapes fast i bunden af dragen. For at få styresnoren ud på den rigtige side skal der prikkes huller på hver side af skelettets samling. Fra forsiden fører du nu styresnoren ind, trækker den rundt om samlingen og ud gennem det andet hul. På forsiden binder du en knude.

63 Nu er dragen klar til at flyve. Hvis du har brugt hvid karton kan du evt. farvelægge din drage. Sørg for at det blæser lidt når du skal ud og lege med din drage. Fortsæt til næste side her finder du en lidt nemmere udgave.

64 Byg en drage nem udgave. Du skal bruge en plasticpose, snor, tape, 2 blomsterpinde og en saks Klip hanken af posen og del den du skal kun bruge den ene side. Tape blomsterpindene fast. Klip posen som vist på billedet.

65 Forstærk begge hjørner med tape og prik et hul. Bind en snor fra det ene hjørne til det andet hjørne. Det skal være lidt løst. Bind en 3 meter lang snor på midten af tvær-snoren og nu kan du flyve med din drage.

66 Info til den Pædagogiske assisent. Børnene skal som minimum kunne bruge en saks. Den svære udgave af dragen, kræver en del finmotorik og koncentration. Dette kan være en god udfordring til børnene, men vil kræver 1:2 bemanding. Den nemme udgave kræver knap så meget og vil kunne laves med god guidning og kun lidt hjælp fra den voksne. Retur til indholdsfortegnelsen

67 Dragen Magnus elskede dragebrød og specielt når han kunne lave det samme med sin bedste ven Malte. De to kunne samme spise rigtig mange dragebrød. Magnus måtte ikke selv lave bål og han var heller ikke stor nok til selv at lave ild. Drager kan nemlig først spyde ild, når de er voksne. Magnus plagede ofte sine forældre om at få lov til at lave bål sammen med dem og så bage dragebrød. Nogle gange sagde de nej, men lige i dag sagde de ja. Vil I være med til at lave et bål og så lave dragebrød (snobrød) over ild?

68 Lav et bål altid sammen med voksne Vi skal først finde noget brænde. Der skal bruge nogle døde grene og kviste, de kan findes i skovbunden. Find alt det brænde, der skal bruge inden bålet skal tændes og slæb det med hen til bålpladsen. Den voksne hjælper med at save og kløv de grene I har fundet til brænde. De tynde grene kan I bare knække med hænderne og I kan også prøve at knække de lange grene ved at lægge dem op af en sten, og trampe på dem. Bålet bygges efter Pagode princippet.

69 Pagode bål Find to stykker brænde der er centimeter i diameter og centimeter lange. Læg dem parallelt med lidt luft imellem som vist på tegningen. Læg dem så de peger i vindens retning. Find to stykker mere, og læg dem på tværs ovenpå de andre. Og så måske to mere på tværs og ovenpå. Det skal ligne et lille fint hus en pagode (se tegning). Krøl nogle avissider sammen til små kugler, og læg dem ind i pagoden. Knæk en masse tynde kviste i stykker, og sæt dem lodret ned omkring aviskuglerne. Kom nogle tynde grene udenpå. Tænd bålet med en tændstik fra vindsiden så flammerne bliver suget ind gennem bålet.

70 Knæk flere tynde grene og kviste i stykker, og læg dem på kryds og tværs over bålet. Giv bålet masser af dem så det får rigtig godt fat. Giv tykkere og tykkere pinde og til sidst brænde på kryds og på tværs så der kan komme luft til ilden. Da vi skal lave mad over bålet er det godt at lægge meget brænde på i starten, så der bliver dannet rigtig mange gløder til. Så skal vi bare vente til der er kommet rigtig mange gløder. Vi kan bruge ventetiden på at finde nogle lange pinde som kan bruges til dragebrød. Husk at alle bålregler skal overholdes og efterlad aldrig børn alene ved bålet. Læs mere om bål og bålregler på

71 Dragebrød

72 Info til den Pædagogiske assistent. Børnene skal, som minimum have motorik og balance til at færdes i naturen og skovbunden samt kunne betjene en skarp kniv. Børnene hjælper med at samle grene, kviste og tørv, mens den voksne kløver og hugger brænde. Børnene kan evt. hjælpe den voksne med at stable bålet. Børnene kan, med lidt hjælp, selv snitte pindene til dragebrød og lave dejen. Retur til indholdsfortegnelsen

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN.

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. 1 Introduktion. Side 3 Vores lærings- og udviklingsforståelse. Side 4 Barnets alsidige personlige udvikling. Side 5 Sociale kompetencer. Side 8 Sprog. Side 10 Krop og

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn S t o r y l i n e Målgruppe 0-3 år Af Marianne Hahn Indholdfortegnelse Historie Teori Motivationshistorie Aktiviteter Teori Værksted Natur Musik Drama Medier Motivationshistorier Værksted Historie 1 Historie

Læs mere

Spring pring Ud i inaturen

Spring pring Ud i inaturen Spring Ud i Naturen Spring Ud i Naturen Velkommen i det grønne... 3 Aktivitetskort...3 5. Risikofyldte lege udvikler børn... 11 Forslag til seks typer af vilde lege... 11 1. Spring Ud i Naturen... 4 Bevægelsesglæden

Læs mere

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret )

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret ) Min mund ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret, hvor både noder og lydfil til sangen kan hentes) Min mund, den er så sjov den

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Kom og leg. Et inspirationshæfte om, hvordan sociale idrætslege forebygger sygdom, overvægt og mobning

Kom og leg. Et inspirationshæfte om, hvordan sociale idrætslege forebygger sygdom, overvægt og mobning Kom og leg Et inspirationshæfte om, hvordan sociale idrætslege forebygger sygdom, overvægt og mobning 1 Kære pædagoger og kollegaer Vi i Hylet har søgt og fået penge af Trygfonden, BUPL, Danmarks Idrætsforbund

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Læreplan for Blåmuslingen

Læreplan for Blåmuslingen Læreplan for Blåmuslingen 1 INDHOLDSFORTEGNELSE: Præsentation side 3 Waldorf pædagogik som retning side 5 Blåmuslingens pædagogik side 6 Børn med særlige behov side 7 Bøger i pædagogisk arbejde side 8

Læs mere

Kroppens og hjertets sprog

Kroppens og hjertets sprog Kroppens og hjertets sprog Afdækning af non-verbale kommunikationsstrategier i arbejdet med sprogligt svage udviklingshæmmede. Aktivering af pædagogers tavse viden. Af Dorthe Møller Johnsen, cand. mag.

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Projekt Bamse Polle. Lærervejledning. For børn i førskolealderen samt elever i 0. klasse 3. klasse. www.bamsepolle.dk

Projekt Bamse Polle. Lærervejledning. For børn i førskolealderen samt elever i 0. klasse 3. klasse. www.bamsepolle.dk Projekt Bamse Polle For børn i førskolealderen samt elever i 0. klasse 3. klasse Lærervejledning 1 www.bamsepolle.dk Polle Noller Sigurd Søren Lasse (2. - 3. kl.) Maren Snella Lise Helle Børnehaven Jytte

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Skab dig i fælleskabet -timen

Skab dig i fælleskabet -timen Skab dig i fælleskabet -timen Side 1 af 25 Forord: Undervisningsforløbet: Skab dig i fællesskabet-timen er vores udgave af klassens time. Først og fremmest er det meningen, at disse undervisningsforløb

Læs mere

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner På fod med naturen Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Del 1 børn i naturen Ud i naturen derfor og sådan 3 Naturkompetence 4 Fornyelse og udviklingsarbejde 5 Det enkelte barns behov 6 Forældresamarbejde

Læs mere

Anderledes sten, sten du ikke kender, og sten du ikke vidste eksisterede

Anderledes sten, sten du ikke kender, og sten du ikke vidste eksisterede Anderledes sten, sten du ikke kender, og sten du ikke vidste eksisterede FORORD 4 FERSKENCALCIT 5 TURITELLA AGATEN SORT OBSEDIAN 5 6 SHABALIT AMETHYST 7 8 TOPAMETHYST LYSERØD STEN 9 9 PETANENERGI AGATSLANGESKIND

Læs mere

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Foto: Rasmus Mikkelsen... i dit liv Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden

Læs mere

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud TEMA 3 En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud KOLOFON en guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud udgivet af Ministeriet

Læs mere

Klar til skole og fritidshjem

Klar til skole og fritidshjem Klar til skole og fritidshjem Læringsparathed og motivation inden skolestart Center for skoler og dagtilbud Indholdsfortegnelse Klar til skole og fritidshjem 4 Sociale kompetencer 5 Krop og Bevægelse 6

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 Tved Børnehave er et privat dagtilbud, med drift tilskud fra Svendborg Kommune. Vi lever op til de gældende regler i Dagtilbudsloven og de respektive kommunale politikker.

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Virksomhedsplan for. Ringsted Private. Skovbørnehave

Virksomhedsplan for. Ringsted Private. Skovbørnehave Virksomhedsplan for Ringsted Private Skovbørnehave 2012-2013 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af virksomheden hvem er vi? Side 3 2. Værdigrundlag Side 4 3. Institutionens vision Side 6 4. Indsats for

Læs mere

Introduktion til hæftet.

Introduktion til hæftet. Introduktion til hæftet. Kære leder. Værsgo her har du FDFs nye forkyndelsesmateriale 12. 12 er et materiale, der gerne skulle give den erfarne leder nye indspark til forkyndelsesarbejde ude i kredsen

Læs mere

Kommunikation og sprog

Kommunikation og sprog Pædagogiske læreplaner i dagtilbud Sprog 1 Kommunikation og sprog Børns sprogudvikling er et vigtigt tema i den løbende debat om børn. Det er naturligt nok, idet vi lever i et videnssamfund, hvor det gælder

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 1 S i d e

Indholdsfortegnelse: 1 S i d e Indholdsfortegnelse: Forord s. 2 Tjek-liste inden start af seksualundervisning/brugerkursus s. 4 Velkomst s. 8 Kropsbevidsthed og samspilsøvelser s. 10 Seksualundervisning udenfor de vante rammer s. 17

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere