Københavns Byret DOM. Afsagt den 26. februar 2018 i sag nr. BS I 9C-3394/2016: A... mod X-advokater I/S...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Københavns Byret DOM. Afsagt den 26. februar 2018 i sag nr. BS I 9C-3394/2016: A... mod X-advokater I/S..."

Transkript

1 Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. februar 2018 i sag nr. BS I 9C-3394/2016: A... mod X-advoker I/S... Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag. der er anlagt den I 0. juni vedrører advokansvar og drejer sig om. hvorvidt en advok har handlet ansvarspådragende ved som advok for en skadelidt ikke have forfulgt dennes erstningssag behørigt over for forsikringsselskabet med den folge, sagen forældede. Sagen angår sporgsmålene om forældelse, årsagssammenhæng og tabsopgørelsen. A har nedlagt endelig påstand om, X-advoker I/S skal tilpligtes til sagsøger betale ,70 kr., subsidiært et mindre beløb. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg den I 0. juni 2016, alt til betaling sker X-advoker I/S har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært mod betaling af et mindre belob end det påstævnte. Dommen indeholder ikke en fuld ta::ndig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. Oplysningerne i sagen A har fri proces under sagen. A har endvidere retshjælpsforsikringsdækning i Tryg. Det fremgår af fri proces bevillingen. forsikringsselskabet har meddelt dækningstilsagn til sagen med dækningsmaksimum på kr. Forklaringer Der er afgivet forklaring af A.

2 Side 2/22 A har forklaret blandt andet, han var ude for en færdselsulykke den 5. februar Han kørte på motorcykel med en hastighed på km/t ind på en parkeringsplads, hvor en bil kørte ind i siden på ham. Han blev kastet af motorcyklen ved påkørslen og landede, så han ramte med hovedet. Bagefter var styrthjelmen smadret øverst i højre side. Han fik dundrende hovedpine med kvalme. Det hele kørte rundt, og han kunne slet ikke være til. Han måtte ringe efter sin kone til komme og hjælpe sig. Hovedpinen har varet ved lige siden ulykken. Den varierer i intensitet. Lige så snart han belastes eller skal præstere noget, forværres hovedpinen. Han tog ikke smertestillende medicin før ulykken. På et tidspunktet efter ulykken var han oppe på tage 38 smertestillende tabletter dagligt. Foreholdt journalnot af 2. april 2009, ekstraktens side 80, nederst, har A forklaret, han fik koncentrionsbesvær på grund af hovedpinen og hukommelsesproblemer efter ulykken. Han havde tidligere læst meget, men nu kunne han læse det samme igen og igen, uden det fæstnede sig. Han glemte, hvad han skulle. og hvad han var på vej til. Generne er der stadig. Han havde ingen gener forud for ulykken. På ulykkestidspunktet var han ans som folkeskolelærer på en skole i... Han var også tillidsmand. Den I. august 2009 tiltrådte han en stilling som lære i Grønland. Det var planlagt inden ulykken. Da han startede i jobbet. havde han stadig alle generne efter ulykken. Det var sådan set ikke realistisk påbegynde jobbet i Grønland med hans gener. Han fortalte ved ankomsten om sine gener. På grund af stor lærermangel i Gronland accepterede skoleledelsen, han startede i jobbet. Han havde overordentligt vanskcl igt ved passe arbejdet på grund af sine gener Han stoppede som planlagt ved skoleårets udgang. I august 20 IO startede han i... som lærer på en skole for store elever med autisme og ADI-ID. Det var heller ikke realistisk starte der, men han kunne ikke forholde sig til, hvad han ellers skulle lave. I lan fortalte ikke sin arbejdsgiver om sin tilstand. Det gik skidt med passe arbejdet i perioden fra den I. august 20 IO til den 27. september 20 I 0. Han haltede sig igennem på medicin. Han blev overfaldet af en elev den 27. september 20 I 0. Det var en elev. som han havde tilsyn med. Han var på vej hjem. da han hørte. en af de andre lærere havde en konfrontion med eleven. Han gik derhen og spurgte, hvad det handlede om. hvorpå eleven vendte sig om og gav ham et knytnæveslag i hovedet og en skalle. Han er ikke enig i Ankestyrelsens vurdering af. en tredjedel af hans men kan hen fores til arbejdsulykken, jf. ekstraktens side 257 nederst. Han vi I sige, 90 % af hans men kan henføres til motorcykelulykken og 10 % til arbejds- '-Tf))t' IS?S-501 ' rul-k ll)j.fl-1 IU.Mi.M l'cii-j.::11

3 Side 3/22 skaden. Derimod er han enig i. der ikke er sket en forværring af hans fysiske gener efter arbejdsskaden. jf. ekstraktens side 257 midt for. Han blev sygemeldt samme dag som overfaldet, og han kom ikke tilbage igen. Han havde det så skidt, han ikke kunne overskue komme tilbage til arbejdet og møde de samme elever igen. Han søgte heller ikke andre stillinger, for han kunne simpelthen ikke mere have fuldtidsarbejde på grund af hovedpine. Foreholdt not af 12. marts 2012 i arbejdsevnevurderingsjournal, ekstraktens side 185 midt for, har A forklaret. de skånehensyn, som han har behov for, udelukkende skyldtes generne efter færdselsulykken. Han havde ingen forberedelsestid. Hans reelle arbejdstid var 12 timer ugent- 1 ig. Det er forkert, når der står, den reelle arbejdstid var 18 timer ugent- 1 ig. jf. ekstraktens side I 85, andet afsnit. Allerede i forbindelse med den lange sygemelding efter færdselsulykken blev han klar over. ulykken ville få betydning for hans arbejdsevne. Aktuelt underviser han 2 x I½ time ugentlig på en skole i... Han kan ikke ret godt tåle have mange elever ad gangen. Han kan ikke finde et job med færre timer. Han kan ikke huske, hvornår advok B korn på sagen. r Han havde forsten advok fa..., men AI mindelig Brand ringede og sagde, han skul le finde en anden advok. Derfor kontaktede han Ret & Raad, som valgte advok B. som åbenbart var den bedst egnede. til ham. Han fik Arbejdsskadestyrelsens vej ledende udtalelse, jf. ekstraktens side , tilsendt fra sin advok. Foreholdt advok B's brev af 30. september 2013, ekstraktens side 221, og sit eget brev af 17. september 2013, ekstraktens side , har A forklaret, han modtog en mail 0111, advok B havde bedt Arbejdsskadestyrelsen om revurdere sagen. Foreholdt A]mindelig Brands brev af 11. november ekstraktens side 225.har A forklaret, han så brevet, og det var hans forståelse, Almindelig Brand lukkede sagen og sagde, der ikke var mere komme efter. Advok B sagde ikke noget om, brevet ikke betød, sagen var lukket. Derefter talte han ikke mere med advok B, for der skete noget i arbejdsskadesagen. Det var hans opftelse, man så ville prøve få noget i den anden sag ved Arbejdsskadestyrelsen, når man ikke kunne få noget i sagen ved Arbejdsskadestyrelsen vedrorende færdselsulykken.

4 Side 4/22 Parternes synspunkter A har i påstandsdokument af 28. januar 2018 anført følgende: ANBRINGENDER: Alm. Brand anmodede den 3. marts 2011 Arbejdsskadestyrelsen (nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) om en vejledende udtalelse om sagsøgers mengrad og crhvervscvnetab som følge af tilskadekomsten den 5. februar jf. bilag 11. Den I 0. september 2013 fremkom Arbejdsmarkedets Erhvervssikring med vejledende udtalelse, hvor sagsogers mengrad blev vurderet til 5 % og sagsøgers erhvervsevnetab blev vurderet ti I 111 indre end 15 %, jf. bi lag 12. Sagsogte bad den 30. september 2013 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om revurdere deres udtalelse, da sagsøgte og sagsøger var af den opftelse, sagsogers varige men var mere end 5 % og erhvervsevnetabet mindst 15 %, jf. bilag 13. Alm. Brand meddelte ved skrivelse den 14. november 2013,jf. bilag 15, Alm. Brand var enige i den vejledende udtalelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Som var på sagsogtcs skrivelse af den 18. november 2015 til Alm. Brand,jf. bilag 23, meddelte Alm. Brand sagsogte ved skrivelse af den 8. december 2015, jf. bilag 24, Alm. Brand anså krav for værende forældet. Ved ny vejledende udtalelse af den 22. december 2015 vurderede Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. sagsogers mengrad til I 5 % og sagsogers erhvervsevnetab til 65 %,jf. bilag 22. Sagsogte fremsendte den 12.januar 2016 den vejledende udtalelse til Alm. Brand og meddelte samtidig Alm. Brand folgende: 'De har soledes hverken mods Dem rel'l1rderingen i ArbejdHkadestyrelsen, eller meddelt, De betragtede sagen som afsluttet. Med denne handlemade har De, i hvert.fald stiltiende, accepteret sagens udsættelse pa Arbejdsskadestyrelsens revurdering Alm. Brand svarede sagsogtc den 22. januar 2016, jf. bilag 26: "Som tidligere oplyst, sa er genforelægf,relsen jor Arbejdsskadestyrelsen ensidigt indhentet. Vi meddeler straks herefter, vi accepterer Arbejdsskadestyrelsens vejledende udtalelse af I 0. september Det er herejier dit ansvc/r sikre dig, C/t der er forhandlinger i gang. nar du ensidigt beder 0111 en genforelæggelse. Dette er undladt. Da vi meddeler, al vi accepterer A rhejdsskadestyrelsens udtalelse af I 0. september sa løber den I arige forældelse herefter. Jf FOL 29, 5. " På baggrund af de af agsøgte fremste anbringender i sagsøgtes processkrifter. må det lægges til grund der mellem parterne er enighed 0111, sagsogers krav overfor Alm. Brand er forældet med mindre der er sket suspension af forældelse.

5 Side 5/22 Det gøres i relion til forholdet om forældelse gældende. sagsøgers krav overfor Alm. Brand forældede mens sagsøger var bistået af sagsøgte. og der ikke er sket suspension af forældelse inden forældelse indtrådte. Særligt i forhold til forældelseslovens 21, stk. 5: "Er der indenforældelsesfristens ud/oh indledtforhandlinger 0111fordringe11 111el/e111 skyldneren og fordringshaveren, eventuelt under medvirken af en uafhængig tredjemand, indtræderforældelse tidligst I ar efter det tids punkt, hvorforhandli11gerne mil anses.for al være af\ lullet. " gores det gældende, sagsøgers krav forældede I år fra fremkomst af den vejledende udtalelse af den I 0. eptember 2013 fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. jf. bilag 12. alternivt I år fra Alm. Brands meddelelse den I. november 2013 om Alm. Brand var enige i den vejledende udtalelse af den I 0. september 2013 fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring,jf. bilag 15, da Alm. Brand efter fremkomst af den vejledende udtalelse af den I 0. september 2013 fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring overfor sagsøger. herunder sagsøgte. indtog den holdning erhvervsevnetabet efter tilskadekomsten den S. februar 2009 var mindre end 15 % og mcngraden udgjorde 5 % og der fra dette tidspunkt ikke fandt nogen former for forhandling sted og Alm. Brand således ikke ud iste en sådan grad af imodekommenhed, således der for sagsoger, herunder sagsogte. var rimelig udsigt til en løsning. sagsoger, herunder sagsogte. henset til der ikke efter fremkomst af den vejledende udtalelse den I 0. september 2013 fandt nogen form for realitetsforhandling sted mellem Alm. Brand og sagsoger. herunder sagsogte, ikke have foje til forvente, forældelsesf r isten lob længere end I år efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende udtalelse af den I 0. september 2013 alternivt I år f r a Alm. Brands meddelelse den I. november 2013 om Alm. Brand var enige i den vejledende udtalelse af den I 0. september 2013 f r a Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. sagsogers. herunder sagsogtes. ensidige anmodning til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om ny vurdering den 30. september jf. bi lag 13, ikke suspenderede forældelse yder I igere end I år fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vej ledende udtalelse af den I 0. september 2013 alternivt I år fra Alm. Brands meddelelse den I. november Alm. Brand var enige i den vejledende udtalelse af den I 0. september 2013 fra Arbejd markedets Erhvervssikring. ',Tf))t-14i 15.,01-.,r111.i,.: l'm-rl-1 l1t-:,.t..,.. l'ut- K\I

6 Side 6/22 særskilt skal i relion til dommen U H. følgende fremdrages f r a Højesterets præmisser: Højesteret jlnder i lyse/ af det, so111 er anført foran 0111 forelobig afbrydelse afforældelse ved.forlig.sforhandlinger, skadevolder som udgangspunkt må anses.for stiltiende have accepteret en udskydelse - en foreløbig af b,ydelse - afforældelse. fristen. hvis skadevolder (eller skadelidte efter aftale med skadevolde,) har anmodet Arbejdsskadestyrelsen om en udtalelse i henhold til erstningsansvarslovens I 0. Det skyldes, skadelidte i denne situion som udgangspunkt har.foje til antage, parterne, når Arbejdsskadestyrelsens udtalelse foreligger, kan nåfrern til en.forligsmæssig løsning uden anl æg af retssag". Sammenholdt overfor nærværende konkrete sag. gøres det gældende, Alm. Brand netop ikke bad Arbejdsskadestyrelsen om revurdering, idet iværksættelse af revurdering skete på sagsogers, herunder sagsøgtes. ensidige foranledning uden nærmere aftale med Alm. Brand. relevante domme i forhold til nærværende konkrete sag er Østre Landsrets dom af den 16. september 2016, jf. bilag 28 og 38, samt Østre Landsrets dom optrykt i FED Særligt i forhold til forsikringsaftalelovens 29, stk. 5: ''Er en skade inden forældelsesfristens udløb anmeldt til selskahel, indlræderforældelse af krav, so111 skaden giver anledning til, tidligst I år efter selskabels rneddelelse 0111, al del heil eller delvis afviser kravet. Hvis selskabet anerkender, der foreligger en dækningsberettiget skade, 111en anmoder om yderligere oplysninger med henblik på opgorelse af kravets slorrelse, indtræder forældelse 3 ar eft er selskabets meddelelse herom." gøres det gældende, i nærværende konkrete sag afviste Alm. Brand krav den 3. marts 2013, jf. bilag 15. hvorfor forældelse vedrørende under alle omstændigheder erhvervsevnetabserstning og mengodtgørelse indtræder I år f r a den 3. marts Alm. Brands meddelelse 0111, Alm. Brand er enige i Arbejdsskadestyrelsens vejledende udtalelse af den I 0. september 2013 ikke kan forstås på andre måder end en afvisning. det forhold der ikke mellem sagsøger. herunder sagsøgte, og Alm. Brand efterfolgende Alm. Brands meddelelse den 11. november 2013 ikke foreligger nogen korrespondance før sagsøgte skrivelse den 18. november 2015 (periode på 2 år) viser med al tydelighed, såvel sagsøger, herunder sagsøgte, samt Alm..'lll)Jf,I , ro1-k l'j.t. r1-l lt'-mo-4-poi-\k 11

7 Side 7/22 Brand den I 0. september 2013 betragtede sagsøgers krav for afvist. Særligt i forhold til erstning for tabt arbejdsfortjeneste gøres det gældende. forældelsesfrist ved krav på erstning for tabt arbejdsfortjeneste regnes fra skadens indtræden, jf. U.2013.I I relion til forældelseslovens 3, stk. 2: "Var fordringshaveren ubekendt med fordringen eller skyldneren, regnes forældelsesfristen i stk. 1 forstfra den dag, da fordringshaveren fik eller burde havefået kendskab hertil. gøres del gældende, sagsoger. herunder sagsøgte. ikke var ubekendt med fordringen eller skyldneren vedrørende erstning for tabt arbejdsfortjeneste, det forhold Ersln ingsnævnet foretog udbetaling af erstning for tabt arbejdsfortjeneste i perioden I. september november 2013 ikke medfører sagsøger, herunder sag sogte var ubekendt med skyldneren. sagsøger, herunder sagsogte. netop fastholdt krav overfor Alm. Brand vedrørende tilskadekomsten den 5. februar 2009, ud fra forudsætning om skyldneren også vedrorende erstning for tabt arbejdsfortjeneste var Alm. Brand, det anførte journal fra sagsøgers i ambulant epikrise af den 23. september 2010,jf. bilag 33: pa "'Stus nu er, pt. har kronisk hovedpine, beskrives som konstant og forværres ved den mindste smule stress. Har svimmelhedsa((acker. Der er k v alme og lejlighedsvis opkastning, sidstnævnte specielt iforbindelse med svi111111elhedsanfald. Har dobbelt.syn og ægtefælle beskriver, al der har været stammende ordfindingsbesvær siden ulykken, men al delle ligesom de ovrige nævnte!>jm1p10111er er tiltaget over det sids te halve års tid. Har smerter i venstre skulder, der trækker ud i venstre arm diffust saml af og til prikken i det yderste led af alle 5 fingre venstre hand. I!ar desuden mavepine - værst om morgenen, hvor det.føles som om 111aven trækker sig sammen. Har ikke tabt sig, ingen blodige opkastninger, ingen blod eller slim i a:f føring. Har svært ved al passe sit job som skolelærer. " sammenholdt med særligt afgorelsen om fleksjob. herunder det

8 Side 8/22 an førte i arbejdsevnevurderingsjournalen, jf. 40: "Det vurderes. der er tale om begrænsninger pga kronisk hovedpine, kognitive vanskeligheder i form af opmærksomheds- og koncentrionsproblemer, indlærings- og huko111melsesproblemer, lyd og lys ove,følsom. tinnitus. saml reduceret p!!>ykomotorisk tempo. Det vurderes al tilstanden er forening med postcornmotionelt.1yndrom. Han er plaget af kronisk hovedpine af invaliderende karakter og når han ud ællesfor pres, intensiveres hovedpine. Han lider også af svimmelhed og tendens til 111avesmerler. Han er også meget stresssensitiv. " tyde I iggjorde, det var ti I skadekornsten den 5. februar 2009 der var udløsende årsag til sagsogers indtægtstab, og sagsøger, herunder sagsøgte, ikke var eller burde være uvidende 0111 skyldneren vedrorende erstning for tabt arbejdsfortjeneste. I sammenhæng med ovennævnte anbringende henvises til sagens bilag 4, hvor sagsøger oplyser: "Men når del er sagt, så er der også en udvikling som skal medtages i den fremtidige betragtning. Jeg har som sagt været!!>yge111eld1 siden 2. november 20 IO på grund af hovedpine og gener so111 træthed, koncentrionsbesvær o. lign. " og ''Jeg er selv af den overbevisning al den fysiske skade jeg pådrog mig i 2009 ikke er blevet ændre/ af den episode der var i oktober 20 IO på...skolen i... " hvor sagsøger tilkendegiver, det er generne efter tilskadekomsten den 5. februar 2009 der er årsag til sagsøgers sygef r a vær. Særligt i forhold til årsagssammenhæng mellem det af sagsøger f r emste krav på erhvervsevnetab samt kravet på erstning for tabt arbejdsfor jeneste og tilskadekomsten den 5. februar 2009 gores det gældende, der skal lægges vægt på afgorelsen 0111 nek job.jf. bilag 39 og arbejdsevnevurderingsjournalen, jf. bilag 40. Under konklusionen i arbejdsevnevurderingsjournalen an fores blandt andet: "Det vurderes, der er tale 0111 begrænsninger pga kronisk hovedpine, kognitive vanskeligheder i.form af opmærksomheds- og koncentrionsproblemer, indlærings- og huko111melsesproble111er, lyd og lys overfølsom, tinni- :-.! l)jt,15 1 JS o1-:-.rn1-k 1 1 }4-rl-l IO-Mi)4-l'IJI.\K 11

9 Side 9/22 tus, samt reduceret psykomotorisk tempo. Det vurderes tilstanden er forening med postcommotionelt syndrom. Han er plaget af kronisk hovedpine af invaliderende karakter og når han udsættes for pres, intensiveres hovedpine. Han lider også <, f svimme/hed og tendens til mavesmerter. Han er også mege1 stresssensitiv. " Af ovennævnte f r emgår, det særligt er hovedpinen og følgerne af hovedpinen, som er årsag til sagsøgers nedste arbejdsevne. I relion hertil skal der særligt lægges vægt på Retslægerådets svar på spørgsmål I : "Siden uheldet har han ifolge medsendte vedvarende haft varierende grad af hovedpine og nakkesmerter lecl.rnget a f tilfælde med svimmelhed, tinnitus, og nedsal hukommelse- og koncenlrionsbesvær." Endvidere skal der lægges vægt på Retslægerådets svar på spørgsmål 4: "H1.1ko111111elses- og koncentrionsgener er ofteforekommende i sammenhæng med hovedpineklager og s111er1er. Der henvises i øvrigt til den neuropsykologiske erklæring (bilag a). " Herudover skal der lægges vægt på Retslægerådets svar på sporgsmål 5: "Generne har være/ varierende, soledes so111 det er sædvanligt ved smerter. De li/sendte sagsakler tillader ikke en yderligere beskrive/se. Ved indlæggelse i... i februar 20 IO beskrives smerter ved hojre oje. Der er ikke oplysninger om eventuelt andre arsager til generne end Jo/ger efter uheldet." der ikke er forhold der tilsiger den vejledende udtalelse af den 22. december 2015, jf. bilag 22 fra specialistmyndigheden Arbejdsmarkedets Erhvervssikring skal tilsidesættes. Der henvises i relion til erhvervsevnetab til følgende: "'Det er vores vurdering, al årsagen til det arbejdsmæssige funktionsniveau i det væsentligste skyldes hovedpinegener efier aktuelle ulykke. " og "Vi er opmærksomme på, A også har betydelige psykiske symptomer eji er begge ulykker. Vi har imidlertidig lagt vægt på, der under ajk/aringsfor/obel ikke har været skånebehov på grund af psykiske gener. Begrænsningerne har i det væsentligste været begrundet i de betydelige hovedpinegener. A'i erhvervsevne/ab skyldes de,.for heil overvejende Jo/gerne eft er ulykken den j_ februar " der tillige i relion til årsagssammenhæng skal lægges vægt på Ankestyrelsen ved afgørelse den 2. oktober 2015 afviste, sagsoger var berettiget ti I erstning for tab af erhvervsevne ef-

10 Side J 0/22 ter arbejdsskadesikringsloven. herunder bemærkes særskilt, Arbejdsskadesikringslovens 12, stk. 2 bestemmer følgende: ''Er påvist rab af erhvervsevne, er varig, men eller en persons død ansesfor ar være en følge af arbejdsskaden, medmindre oven 1 ejende sandsynlighed rer herim od, eller andet er fasrsar i denne l ov.,. Særligt i forhold til årsagssammenhæng mellem det af sagsøger fremste krav på mengodtgørelse og tilskadekomsten den 5. februar 2009 gøres del gældende. der skal særligt lægges vægt på den vejledende udtalelse af den 22. december jf. bilag 22 fra specialistmyndigheden, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvor mengraden efter tilskadekomsten den 5. februar 2009 vurderes ti I 15 %. Særligt i forhold til opgørelsen af de f r emste krav gøres det gældende, kravene kan opgores i overensstemmelse med sagens bilag 27 med underbilag. Overordnet gøres herefter gældende, sagsøgte har pådraget sig erstningsansvar overfor sagsøger, fordi sagsøgte som sagsogers advok i relion til varetagelse af sagsøgers erstningssag overfor Alm. Brand vedrørende til skadekornsten den 5. februar 2009 undlod sikre, sagsøgers erstningskrav/godtgørelseskrav ikke forældede. X-advoker I/S har i påstandsdokument af 15. januar 20 I 8 anfort følgende: ANBRINGE DER: I. Det bestrides, sa:;:søgcr har godtgjort et ansvars:;:rundlag Forudsætningen for, sagsogte kan blive dømt erstningsansvar I ig overfor sagsøger, er. sagsøger godtgør, der indtrådte forælde I e for sagsøgers evt. krav mod Alm. Brand Forsikring A/S. mens sagsøgte repræsenterede sagsøger. Det bestrides af folgende årsager, sagsøger har godtgjort dette: 1.1 Vedrørende samtlige krav TJ)ll\'.IS'J -'-411- rm-k 1 u-r1-1 li\.mo..-poi- K11

11 Side 11/ Juridisk grundlag Forældelseslovens 21. stk. 5 lyder således: "Er der inden forældelsesfristens udløb indledt forhandlinger om fordringen mellem skyldneren og fordringshaveren, eventuelt under medvirken af en uafhængig tredjemand, indtræder forældelse tidligst I år efler det tidspunkt, hvor forhandlingerne må anses for være af.. lullet." Af lovforslag nr. 165 af 28. februar 2007 om forældelse af fordringer (forældelsesloven) fremgår følgende af bemærkningerne til 21, stk. 5: ''Ti/lægsfristen på I år regnesfraforligsforhandlingernes af slutning. Mens kreditor so111 udgangspunkt har bevisbyrden for, der er indledt forhandlinger, vil skyldneren som udgangspunkt have bevisbyrden for, forhandlingerne er af..yluttet på et heste1111 tidspunkt. og skyldneren hør detjin udtrykkeligt tilkendegive, hvornår den pågældende anser forhandlingerne for afsluttet. I praksis vil det kunne forekomme, al forligsforhandlingerne blot glider ud og ikke afslwtes udt,ykkeligt, og i el sådant tilfælde måf r islen regnes fra den sidste kommunikion 111elle111 parterne. der har karakter af egentlige forhandlinger" (min understregning). Det f r emgår af U H. en forelæggelse for Arbejdsskadestyrelsen som udgangspunkt anses for udtryk for forligsforhandlinger. Forsikringsaftalelovens 29, stk. 5, I. pkt. lyder således: r ''Er en skade inden forældelses.fistens udlob anmeldt til selskabet, indtræder forældelse a_f krav, som skaden giver anledning til, tidligst I år efl er selskabets 111eddelelse 0111, det helt eller delvis afviser kravet. " Af lovforslag nr. 166 af 28. februar 2007 om Ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. fremgår folgende af de almindelige bemærkninger afsnit (vedrørende ændring af Forsikringsaftalelovens regler): "Justitsministeriet er enig i, forsikringsområdets karakter tilsiger en særlig nem adgang til afbrydelse af forældelsen ved krav mod forsikringsselskaber i anledning afskader. Det er således ikke hensigtsmæssigt, forsikringstagere og sikrede skal,mo,,i J SOl Sl'OI-K I94-Tl-I IO.M<)4 1'fl1 \K 1J

12 Side 12/22 være opmærkso111111e på, der kan indtræde forældelse, mens en sag er under behandling ved et forsikringsselskab. Det er imidlertid Justitsministeriets opftelse, det fristafbrydende tidspunkt bør fastlægges til tidspunktet for anmeldelsen af skaden, der ligger til grund for kravet. Dette tidspunkt vil efter.justitsministeriets opftelse give anledning til færre tvivlsspørgsmål end I idspunktel fhrfremsæflelsen af et konkret krav. Forsikringstageren eller den sikrede vil i mange tilfælde først være i stand til fremsælle et konkret krav modjårsikrings selskabet, når der er foretaget nærmere undersogelser, so111 i praksis ofte gennemfores af forsikrings elskabet." Af lovforslagets sær I ige bemærkninger Li I Forsikringsaftalelovens 29, slk. 5, I. pkl. fremgår følgende: "Virkningen af afbrydelsen vil være. forældelse tidligst indtræder et år efter selskabets meddelelse om, ar kravet helt eller delvist afvises. I det omfang kravet kun afvises delvist, gælder stk. 5. I. pkt..for den afviste del." Del fremgår også af U20 I 6. I 33/2H, der skal ske en decideret afvisning overfor den erstningssagende. De ovenfor citerede forarbejder til Forældelsesloven og Forsikring aftaleloven samt retspraksis tilsiger. en afvisning af et krav eller yderligere forhandling herom skal ske direkte overfor den erstningssagende og være udtrykkelig, for afvisningen får forældelsesmæssig betydning. I. I.2 Sagen konkret Sagsøgers skade var ubestridt anmeldt til Alm. Brand Forsikring A/S inden forældelsesfristens udløb, og der var ubestridt igangs et forhandlingsforløb vedrørende sagsøgers krav. Alm. Brand Forsikring A/S udbetalte i 2009 sagsøger a conto godtgørelse for 8 % varigt men pga. horenedsættelse (bilag I 0). Det var Alm. Brand Forsikring A/S, der i første omgang anmodede Arbejdsskadestyrelsen om en vejledende udtalelse (bilag 11 ). I skrivelse af 7. apri I 20 I I (bi lag E) gjorde sagsagte Arbejdsskadestyrelsen opmærksom på, en neuropsykologisk undersogelse kunne være relevant. '1 l>iv,i s,s.,01- n11-k 1'14- r ,1-MtH-PUI-\K "\ I

13 Side 13/22 Arbejdsskadestyrelsen forholdt sig i udtalelse af I 0. september 2013 (bilag 12) ikke konkret til, om sagsøger ved uheldet d. 5. februar 2009 blev påført et psykisk varigt men. Arbejdsskadestyrelsen vurderede mods Alm. Brand Forsikring A/S. der ikke var årsagssammenhæng mellem sagsøgers hørenedsættelse og uheldet i Sagsøgtes skrivelse af 30. september 2013 til Arbejdsskadestyrelsen (bilag 13), hvori der anmodes om en revurdering. er i følgeskrivelsen fra sagsogte konkret begrundet med, Arbejdsskadestyrelsen ikke havde forholdt sig til, om sagsøger pådrog sig psykiske gener ved uheldet i Endvidere henvises der i skrivelsen til bl.a. en psykirisk speciallægeerklæring, som ikke indgik i Arbejdsskadestyrelsens forste udtalelse. Der var således helt konkrete årsager ti I. sagsøger anmodede Arbejdsskadestyrelsen om en revurdering. Årsager der bl.a. var begrundet i relevant lægeligt meriale, som Arbejdsskadestyrelsen ikke havde fået forelagt. Der var med andre ord ikke tale om en anmodning om revurdering på samme grundlag. Alm. Brand Forsikring A/S tilkendegav i skrivelse af I I. november 2013 til Arbejdsskadestyrelsen (bilag 15). Alm. Brand Forsikring A/S var "enige i Arbejdsskadestyrelsen vejledende udtalelse af I 0. september 2013". Allerede fordi skrivelsen ikke var stilet til sagsøger, er den ikke udtryk for en afvisning overfor sagsoger, jf. U /21-l. Det giver ikke mening. al Alm. Brand Forsikring A/S kommunikerede overfor Arbejdsskadestyrelsen, hvis deres reelle hensigt var afvise sagen overfor sagsøger. Indholdsmæssigt kan skrivelsen heller ikke anses for have en sådan klarhed, det på baggrund af denne måtte stå sagsøgte klart, der - uanset hvad Arbejdsskadestyrelsen måtte komme frem til i deres revurdering - ikke var udsigt til finde en udenretlig løsning på sagen. Dette så meget desto mere, når der henses til det ovenfor beskrevne forløb, hvor Alm. Brand Forsikring A/S ved der- '-Tl)lf,IS'l -\fll!--fol-h. l'm-fl I lll-m0-1-poi-\k] I

14 Side 14/22 es egen vurdering af sagen netop ikke havde været enige med Arbejdsskadestyrelsen, og da der var helt centrale lægelige bilag. som ikke var indgået i Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling. Skrivelsen kan bedst læses derhen, Alm. Brand Forsikring A/S (stiltiende) accepterede gen forelæggelsen - og dermed sagsbehandlingen skulle afvente Arbejdsskadestyrelsens revurdering- men Alm. Brand Forsikring A/S i øvrigt mente, Arbejdsskadestyrelsen burde komme frem til samme result som i første udtalelse. At dette var Alm. Brand Forsikring A/S' reelle hensigt på det tidspunkt bestyrkes også af, Alm. Brand Forsikring A/S i skrivelse af 2. december 2014 anmodede Arbejdsskadestyrelsen 0111 en stus i sagen. Der synes ikke være nogen fornuftig grund hertil, hvis Alm. Brand Forsikring A/S reelt var af den opftelse, de i skrivelsen I I. november 2013 havde afvist sagen overfor sagsøger. Igen er Alm. Brand Forsikring A/S' handlemåde fornuftsstridig, hvis deres skrivelse af 11. november 2013 var udtryk for en afvisning af sagen overfor sagsogcr. Først i skrivelsen af 8. december 2015 afviste Alm. Brand Forsikring A/S sagsogers krav og yderligere forhandling direkte over f or sagsoger og med sådan udtrykkelighed, som kræves efter Forældelseslovens 21, stk. 5 og Forsikringsaftalelovens 29, stk. 5. Det er værd bemærke. Alm. Brand Forsikring A/S i denne skrivelse - hvor hensigten utvivlsomt var afslutte sagen - netop anfører, "vi betragter herefier sagen for afsluttet"'. Havde hensigten været det samme med skrivelsen af 11. november 2013 var samme klare sprogbrug formentlig anvendt deri. Forældelse indtrådte derfor som udgangspunkt et år efter skrivelsen af 8. december 2015, dvs. 8. december Sagsøgte kan ikke være ansvarlig for, hvis denne frist ikke blev afbrudt overfor Alm. Brand Forsikring A/S, idet sagsøger i det meste af 2016 var repræsenteret ved sagsøgers nuværende advok. 1.2 Særligt vedrorende erstning for tabt arbejdsfortjeneste Det sygdomsforlob, der forte f r em til, sagsager blev afskediget i 2011, og hvorefter kravet på erstning for tabt arbejdsfortjeneste Tr),.11',1 95..;01.s foi-k! '14 fl-! 10-M0-1-POI-\K 11

15 Side 15/22 opstod, blev direkte udløst af arbejdsskaden/overfaldet i oktober 20 I 0. Dette blev accepteret af Erstningsnævnet. der som følge heraf betalte sagsøger erstning for tabt arbejdsfortjeneste og godtgørelse for svie og smerte for perioden I. september 2011 til 30. november Der var således intet, der indikerede, kravet skulle henføres til uheldet i Sagsager var derfor i utilregnelig uvidenhed om. et eventuelt krav på erstning for tabt arbejdsfortjeneste skulle henføres til u heldet i Denne utilregnelige uvidenhed varede indtil i hvert fald 30. november 2013 (doen hvor Erstningsnævnet stoppede med betale erstning for tabt arbejdsfortjeneste) og muligvis længere. Forældelse for dette krav indtrådte derfor tidligst i november 2016, jf. Forældelseslovens 3, stk. 2 og U H. Sagsøger havde heller ikke på et tidligere tidspunkt anledning til rejse et erstningskrav for tabt arbejdsfortjeneste overfor Alm. Brand Forsikring AIS, da sagsøgers tab blev dækket af Erstningsnævnet. På dette tidspunkt - november var sagsoger repræsenteret af sagsagers nuværende advok, hvorfor sagsøgte ikke kan være ansvarlig for, hvis forældelsesfristen for dette krav ikke blev afbrudt overfor Alm. Brand Forsikring A/S. 2. Det bestrides, der er årsa ssammenhæni: mellem en evt. ansvarspådra2cnde fejl 02 sags02ers tab Det bestrides. sagsøger har godtgjort årsagssammenhæng mellem uheldet i 2009 og sagsøgers tab i videre om fang. end hvad der følger af Arbejdsskadestyrelsens udtalelse af I 0. september 2013 (bilag 12). Beviskravet for årsagssammenhæng er et kvalificeret beviskrav,jf. U2002. l 496H og H samt Lærebog i Erstningsret 8. udgave s På baggrund af Retslægerådets udtalelse. har sagsøger ikke godtgjor1 årsagssammenhæng mellem uheldet i 2009 og sagsøgers psykiske gener,jf. svaret på spørgsmål 7 og A. Arbejdsskadestyrelsen har i deres seneste udtalelse af 22. december 2015 (bilag 22) lagt til grund, sagsøger ved uheldet i 2009 pådrog sig IO% psykisk varigt men. Dette er jf. Retslægerådets vurdering ikke korrekt, og der er dermed et sikkert grundlag for tilsidesætte Arbejdsskadestyrelsens vurdering.

16 Side 16/22 Henset til det psykisk varige men udgør IO% ud af et varigt men på 15 %, bestrides det, det kan lægges til grund, sagsøgers erhvervsevnetab efter uheldet i 2009 er 65 %, hvis der bortses f r a det psykisk varige. Da det er sagsøgers bevisbyrde godtgøre. sagsøgers tab kan henføres til uheldet i da sagsøger ikke ønskede medvirke til afklare usikkerheden om sagsøgers erhvervsevnetab (sagsøger gjorde indsigelse mod en ny forelæggelse for Arbejdsskadestyrelsen), og da Arbejdsskadestyrelsen tidligere har vurderet. sagsøger ikke havde et erhvervsevne over I 5 % på baggrund af de 5 % men. som det alene kan lægges til grund, sagsoger fik som følge af uheldet i 2009, gøres det gældende, sagsøger ikke har godtgjort have lidt et erstningsberettigende erhvervsevnetab subsidiært et erhvervsevnetab på 65 % som folge af uheldet i Sa,:sø2ers crstninf.!sop20relse bestrides 3.1 Erstning for tab af erhvervsevne I det om fang retten måtte finde, sagsoger har godtgjort et erstningsberettigende tab af erhvervsevne, bestrides den årsløn, som sagsøger anvender til beregning heraf. Det f r emgår af sagsøgers lonseddel for december 2008 (bilag 27 underbilag n). sagsøger i året forud for uheldet i 2009, havde en AM-indkomst på ,85 kr. Hertil skal lægges det samlede pensionsbidrag på ,69 kr. samt ATP på 1.786,50 kr. Dette giver i alt ,04 kr.. hvilket er den løn. der skal beregnes erstning for tab af erhvervsevne efter. jf. Erstningsansvarslovens 7, stk. 2. Ved et erhvervsevnetab på 65 % giver dette en erstning på kr. ( kr. x 10 x 0.65 x 0,77). 3.2 Erstning for tabt arbejdsfortjeneste Sagsogers opgørelse af kravet på erstning for tabt arbejdsfortjeneste bestrides. Der er ikke grundlag for opgore kravet anderledes. end hvad Erstningsnævnet har opgjort det til og kompenseret sagsøger for. Det forhold sagsøger evt. har opgjort kravet forkert over for Erstningsnævnet gør ikke, den resterende del kan kræves i sagen vedrørende uheldet i Sagsøger kan derfor alene kræve erstning for tabt arbejdsfortjeneste for perioden december 2013 (Erstningsnævnet betalte er-

17 Side 17/22 stning for tabt arbejdsfortjeneste f r em til 30. november 2013) og frem til december 2015, da Arbejdsskadestyrelsen vurderede sagsøgers tab af erhvervsevne til 65 %. Dette giver et krav på kr. (tabt arbejdsfortjeneste for december 20 13) ,64 kr. (tabt arbejdsfortjeneste for 20 14) , 18 kr. (tabt arbejdsfortjeneste for 2015) = ,82 kr. 3.3 Godtgørelse for varigt men om der er redegjort for oven for, kan det på baggrund af Retslægerådets vurdering alene lægges til grund, sagsøger har en mengrad på 5 % som folge af uheldet i Alm. Brand Forsikring A/S har allerede kompenseret sagsøger for 8 % varigt men, jf. bi lag I 0, hvorfor sagsøger ikke har noget yder I i gere krav på godtgorelse. Såf r emt retten lægger til grund, sagsøger har godtgjort skulle have erstning fra sagsoger på baggrund af en mengrad på 15 %, gøres det gældende, kravet herfor alene kan opgøres til ,35 kr. (7 % men x x 0.87). Sagsoger blev i 2009 kompenseret for 8 % men Uf. bi lag I 0), hvorfor der ikke skal ske regulering efter Erstningsansvarslovens 15. stk. I for denne del af godtgørelsen i tiden efter Parterne har i det væsentligste procederet i overensstemmelse hermed. Rettens begrundelse og afgørelse Forældelse Forældelsesfristen for erstningskrav for personskade er tre år, jf. forældelseslovens 3, stk. I. Forældelsen løber fra tidspunktet for skadens indtræden, jf. 2, stk. 4, idet fristen dog suspenderes indti I det tidspunkt, hvor fordringshaveren fik eller burde have fået kendskab til kravet eller skyldneren.jf. 3, stk. 2. Af forældelseslovens 21, sek. 5, f r emgår, er der inden forældelsesfristens udløb indledt forhandlinger 0111 fordringen mellem skyldneren og fordringshaveren, eventuelt under medvirken af en uafhængig tredjemand, indtræder forældelse tidligst I år efter det tidspunkt, hvor forhandlingerne må anses for være afsluttet. Af forsikringsaftalelovens 29, stk. I, fremgår. krav i anledning afforsik-,1!))f,t,s-'-iii-:. rtll-k 1 1 ).t. r1-l l1\.mfl.4-l'oi-\k' l

18 Side 18/22 ringsaftalen forældes efter reglerne i forældelsesloven. Af 29, stk. 5, fremgår. er en skade anmeldt til selskabet inden forældelsesfristens udløb, indtræder forældelse af krav, som skaden giver anledning til. tidligst I år efter selskabets meddelelse om, det helt eller delvis afviser kravet. Bestemmelsen omfter ifølge forarbejderne tillige tilfælde, hvor et forsikringsselskab i med for af lovgivningen, herunder færdselslovens I 08, hæfter umiddelbart over for skadelidte. A var uds for et færdselsuheld den 5. februar hvor han blev påkørt af en bi I. da han på motorcykel kørte ind på et parkeringsplads. Retten lægger på baggrund af sagens oplysninger til grund, A anmeldte sit krav i anledning af færdselsuheldet den 5. februar 2009 over for Almindelig Brand som forsikringsselskab for det skadeforvoldende koretøj, og A!- mindelig Brand anerkendte ertningspligten. Det er uoplyst, hvornår det skete, men den 2. november 2009 udbetalte Almindelig Brand godtgørelse for svie og smerte, og den I I. november 2009 udbetalte selskabet godtgørelse for varigt men for så vidt angår en høreskade, hvor mengraden blev vurderet til 8 %. Det lægges endvidere til grund, Almindelig Brand den 3. marts 2011 anmodede Arbejdsskadestyrelsen (nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) 0111 en vejledende udtalelse 0111 A's mengrad og erhvervsevnetab som folge af ulykken, og Arbejdsskadestyrelsens udtalelse forelå den I 0. september Af udtalelsen fremgår, mengraden blev vurderet til 5 % og erhvervsevnetabet til mindre end 15 %. Det femgår endvidere, styrelsen ikke vurderede, der var grundlag for fastsætte r et selvstændigt horemen. Det lægges dernæst til grund. A's daværende advok, advok B, X- advoker I/S. den 30. september 2013 anmodede Arbejdsskadestyrelsen om revurdere sagen. uden dette var aftalt med Almindelig Brand. men forsikringsselskabet blev orienteret ved en kopi af brevet til Arbejdsskadestyrelsen, og Almindelig Brand den 11. november 2013 skrev således til Arbejdsskadestyrelsen: "Vi er enige i Styrelsens vejledende udtalelse Vi har nu modtaget de ønskede oplysningerfra skadelidtes advok og vi kan konstere, al der er tale 0111 de tidligere fremsende akter fra Ørelæger ne Pio Juul & Lone./ung ApS. Vi gor opmærksom pa. vi er enige i Arbejdsskadestyrelsens vejledende udtalelse af IO september Kopi af dette brev er sendt til skadelidtes advok til orientering.". Den 8. august 2014 skrev Arbejdsskadestyrelsen til advok B, styrelsen først ville genvurdere sagen, når Ankestyrelsens afgøre!se Sl J>it,tS'JS-\Ol nll-1< 1'14-rt-l IO-M04-l'lll-\K'\I

19 Side 19/22 i A's arbejdsskadesag, jf. nedenfor, forelå. Den 2. december 2014 rykkede A!mindelig Brand Arbejdsskadestyrelsen for en stus i sagen og henviste til, skadelidtes advok den 30. september 2013 havde anmodet om en revurdering af Arbejdsskadestyrelsens udtalelsen af I 0. september 2013, og man intet havde hørt siden da. Den 18. november 2015 rykkede advok B Arbejdsskadestyrelsen med kopi til Almindelig Brand. Advoken henviste til, Ankenævnets afgørelse i arbejdsskadesagen nu forelå. Den 8. december 2015 svarede Almindelig Brand til advok B, selskabet anså sagen for forældet. Som sagen er forelagt for retten, lægges det til grund, der ikke var nogen kontakt mellem A/hans advok og Almindelig Brand i perioden fra den 11. november 2013 til den 18. november Den 22. december 2015 f r emkom Arbejdsskadestyrelsen med en revurderet vejledende udtalelse om A's mengrad og erhvervsevnetab som folge af færdselsulykken. Af udtalelsen f r emgår. mengraden blev vurderet til 15 % og erhvervsevnetabet til 65 %. Sidelobende hermed behandlede Arbejdsskadestyrelsen en arbejdsskadesag vedrørende A, som den 27. september 2010 var blevet overfaldet af en elev på sin arbejdsplads. Styrelsens afgorelser om varigt men og erhvervsevnetab blev påklaget til Ankestyrelsen. Ankestyrelsens afgorelse vcdrorende varigt men forelå den 7. november 2014, og afgørelsen om erhvervsevnetab forelå den 2. oktober Det er oplyst, A blev afskediget i 2011 i forlængelse af overfaldet, og Erstningsnævnet har udbetalt godtgørelse for svie og smerte og erstning for tabt arbejdsfortjeneste fra den I. september201 I til den 30. november r Det er oplyst af sagsøgeren. advok B frådte som sagøgerens advok på sagen i januar Spørgsmålet er herefter. om forældelsen over for Almindelig Brand har været foreløbigt afbrudt i perioden frem til. advok B frrådte som sagøgerens advok på sagen i januar jf. forældelseslovens 21, stk. 5. og forsikringsaftalelovens 29, stk. 5. Ad erhvervsevnetabs- og menerstning Som anført ovenfor lægger retten til grund, Almindelig Brand i 2009 anerkendte erstningspligten over for A, og forsikringsselskabet den 3. marts 2011 anmodede Arbejdsskadestyrelsen om en vejledende udtalelse om A's mengrad og erhvervsevnetab. Det f emgår af forelæggelsesskriveisen, parternes tvist angik omfanget af følgerne af tilskadekomsten. Det lægges på den baggrund til grund, forelæggelsen for 1,u,15?5-,,.,ro,.i,: l'j4.fl-1 l(\. -1'01-'Kll

20 Side 20/22 Arbejdsskadestyrelsen skete med henblik på opgørelse af tabet. Renen finder, Almindelig Brand herved har accepteret en foreløbig afbrydelse af forælristen samt tillige givet A grund til antage, parterne kunne nå delsesf frem til en forligsmæssig løsning af sagen. når Arbejdsskadestyrelsens udtalelse forelå. Arbejdsskadestyrelsens udtalelse forelå den I 0. september Det er ubestridt under sagen, advok B den 30. september 2013 ensidigt anmodede Arbejdsskadestyrelsen 0111 revurdere sagen, og A!mindelig Brand fik tilsendt en kopi af anmodningen. Retten finder. forsikringsselskabets brev af 11. november 2013 til Arbejdsskadestyrelsen efter sit indhold og kontekst må forstås som en stiltiende accept af, Arbejdsskadestyrelsen blev bedt om revurdere sagen, og forældelsen blev foreløbigt afbrudt, ind ti I den ny udtalelse forelå. Retten har lagt vægt på, forsikringsselskabets brev af 11. november 2013 er stilet til Arbejdsskadestyrelsen, brevet alene blev fremsendt til skadelidte til orientering, der henvises til advok B's anmodning on1 revurdering af sagen, og der intet fremgår 0111, kravet afvises. hvilket Almindelig Brand i lyset af den første udtalelse og anmodningen om revurdering havde anledning til forholde sig til. Retten har også lagt vægt på. der var uenighed mellem Almindelig Brand og Arbejdsskadestyrelsen om, hvorvidt der var et høremen, hvilket forsikringsselskabet havde anerkendt mods Arbejdsskadestyrelsen, og anmodningen 0111 revurdering blandt andet skete med henvisning til nogle r akter fra en ørelæge, således anmodningen om revurdering for Almindelig Brand måtte fremstå som begrundet i denne divergens. Retten har endelig lagt vægt på, Almindelig Brand den 2. december 2014 skrev til Arb.jdsskadestyrelsen og anmodede om en stus i sagen. Arbejdsskadestyrelsen afgav sin nye udtalelse den 22. december 2015, men Almindelig Brand havde allerede den 8. december 2015 afvist A's krav som forældet. På baggrund af det oven for an førte finder retten således ikke, A 's erstningskrav vedrørende erhvervsevnetab og men var forældet, da advok B frrådte som hans advok på sagen i januar og sagen blev overtaget af hans nuværende advok. Ad tabt arbejdsfortjeneste Som sagen er forelagt for retten, foreligger der ikke oplysninger 0111, hvorvidt et specifikt krav vedrorende tabt arbejdsfortjeneste er blevet gjort gældende over for Almindelig Brand. inden /\lmindclig Brand den 8. december 2015 afviste A's sag som forældet. Sagsøgeren har oplyst under proceduren, Erstningsnævnet udbetalte godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste, fordi Almindelig Brand havde afvist det, men der foreligger ikke nærmere herom. På baggrund af sagens oplysninger finder retten, A har været i utilregnelig :-.1I.)llt, I '/\.,o,. flll K I ''4- ri-i lto. 1c)J.J 11 \K 11

21 Side 21/22 uvidenhed om, hvem der var skyldner. indtil Erstningsnævnet den 30. november 2013 ophørte med udbetale erstning for tabt arbejdsfortjeneste, r jf. forældelseslovens 3. stk. 2, hvorfor forældelsesfisten skal regnes fra den 30. november Det fremgår af erstningsansvarslovens 2. stk. I. erstning for tabt arbejdsfortjeneste ydes, indtil skadelidte kan begynde arbejde igen. Må det antages. skadelidte vil lide et erhvervsevnetab på 15 pct. eller derover, ydes erstning indtil det tidspunkt, hvor det er muligt midlertidigt eller endeligt skønne over skadelidtes r femtidige erhvervsevne. På den baggrund finder retten, forelæggelsen for Arbejdsskadestyrelsen med anmodning om et udtalelse om A's mengrad og erhvervsevnetab havde betydning for A's samlede erstningskrav. Da A!mindelig Brand havde anerkendt erstningspligten i anledning af færdselsuheldet, og jf. oven for, accepteret forelobig afbrydelse af forældelsen, indtil den nye udtalelse fra Arbejdsskadestyrelsen forelå den 22. december 2015, folger det af forsikringsaftalelovens 29, stk. 5. og forældelseslovens 21, stk. 5, forældelse tidligst indtrådte I år efter fremkomsten af den nye udtalelse. På baggrund finder retten heller ikke, A's erstningskrav vedrorende tabt arbejdsfortjeneste var forældet da advok B frrådte som hans advok på sagen i januar Retten finder det således ikke godtgjort. X-advoker I/S har pådraget sig erstningsansvar over for A. X-advoker I/S frifindes derfor for A's påstand under sagen. Der afsiges dom i overensstemmelse hermed. Vedrørende sagens omkostninger forholdes som nedenfor bestemt, idet retten kan oplyse. der er tilkendt kr. til dækning af udgift til advokbistand. Retten har ved fastsættelsen taget hensyn til sagens værdi, forløb og udfald. Thi kendes for ret: X-advoker I/S frifindes. Inden 14 dage betaler A inden for forsikringsdækningen og herudover stskassen sagens omkostninger til X-advoker I/S med kr. rll0hl5'j:5-soi-s ro1-k 1 1 },4. r1-[ II\.M().t-Ptll-\},( l I

22 De idømte sagsomkostninger forrentes efter rentelovens 8 a. Side 22/22

LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE AF ERSTATNINGSKRAV FORÆLDELSESLOVENS 21 FAL 29 STILTIENDE SUSPENSION

LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE AF ERSTATNINGSKRAV FORÆLDELSESLOVENS 21 FAL 29 STILTIENDE SUSPENSION 8. FEBRUAR 2019 LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE AF ERSTATNINGSKRAV FORÆLDELSESLOVENS 21 FAL 29 STILTIENDE SUSPENSION Østre Landsret har netop afsagt dom i en interessant sag, der bl.a. vedrørte spørgsmål om,

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 18. december 2018

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 18. december 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. december 2018 Sag BS-12529/2018-HJR (1. afdeling) L (advokat Christina Neugebauer) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Anja Hejde) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 Sag 305/2013 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Aarhus Universitet (advokat Karsten Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Denne sag, der er anlagt den 28. maj 2014, drejer sig om, hvorvidt sagsøgerens krav mod sagsøgte vedrørende regres for sygedagpenge, er forældet.

Denne sag, der er anlagt den 28. maj 2014, drejer sig om, hvorvidt sagsøgerens krav mod sagsøgte vedrørende regres for sygedagpenge, er forældet. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2015 i sag nr. BS 10F-1528/2014: Aalborg Kommune J.F. Kennedys Plads 1B, 5.sal 9000 Aalborg (advok Janne Juul Wandahl) mod Danske Forsikring

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Retten i Glostrup DOM Afsagt den 29. februar 2016 i sag nr. BS 10B-955/2015: Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

DOM. afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst.

DOM. afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst. DOM afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst.)) i ankesag V.L. B-1884-16 A (advokat Birgit Lindø, Aarhus) mod Tryg Forsikring

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1706004 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 7. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Michael Kistrup og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr.

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede]. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-2369/GGR K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A]

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

Nærværende sag omhandler sagsøgers ret til erhvervsevnetabserstatning og størrelsen heraf.

Nærværende sag omhandler sagsøgers ret til erhvervsevnetabserstatning og størrelsen heraf. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen Kendelse Afsagt den 13. juli 2015 i sag nr. BS 10A-3063/2014: mod MTU Moje Towarzystwo Ubezpieczen S.A. v/ Grupo Ergo Hestia ul. Hestii 1 81-731 Sopot Polen Sagens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Aarhus Kommunes endelige påstand er, at Danske Forsikring A/S skal anerkende, at kommunens regreskrav for sygedagpenge ikke er forældet.

Aarhus Kommunes endelige påstand er, at Danske Forsikring A/S skal anerkende, at kommunens regreskrav for sygedagpenge ikke er forældet. DOM Afsagt den 8. januar 2015 i sag nr. BS 10F-2144/2013: Aarhus Kommune Beskæftigelsesforvaltningen Værkmestergade 15 8000 Århus C mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

Til brug for erstatningssagen var sagsøgeren undergivet undersøgelse af speciallæge Kaj Døssing, der afgav speciallægeerklæring den 2. januar 2007.

Til brug for erstatningssagen var sagsøgeren undergivet undersøgelse af speciallæge Kaj Døssing, der afgav speciallægeerklæring den 2. januar 2007. DOM Afsagt den 5. marts 2014 i sag nr. BS 4-535/2013: Dødsboet efter A mod Codan Forsikring A/S som mandatar for Y-firma Sagen drejer sig om differencekravserstatning. Stævning er modtaget den 7. juni

Læs mere

D O M. afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag

D O M. afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag D O M afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag V.L. B 0699 14 Boet efter A (advokat Michael S. Wiisbye, København)

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE AF AR- BEJDSSKADESAGER

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE AF AR- BEJDSSKADESAGER 11. DECEMBER 2015 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE AF AR- BEJDSSKADESAGER En ny landsretsdom har afgjort det principielle spørgsmål om, fra hvilket tidspunkt den særlige 5- årige forældelsesfrist

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

B100900F - VGB UDSKRIFT F ØSTRE LNDSRETS DOMBOG D O M fsagt den 15. april 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Peter Mørk Thomsen og Morten Ruben Brage (kst.)). 6. afd. nr.

Læs mere

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil.

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil. DOM Afsagt den 21. juni 2012 i sag nr. BS 11-2116/2011: A Xvej 13 mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 14. marts

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010:

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010: DOM Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 BS 1-1583/2010: E mod A A v/ M A v/ F A v/ M mod Alm. Brand Forsikring A/S att. Skadebeh. Dorte W. Rasmussen Midtermolen 7 2100 København Ø Hovedsagen

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven NFT 4/2007 Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven af Jens Teilberg Søndergaard og Gitte Danelund I artiklen gennemgås hovedtrækkene i den nye danske forældelseslov og de nyaffattede bestemmelser

Læs mere

AIDA - Maj 2015. Forældelse og personskade. v/ advokaterne Søren Vagner Nielsen og Christina Neugebauer

AIDA - Maj 2015. Forældelse og personskade. v/ advokaterne Søren Vagner Nielsen og Christina Neugebauer AIDA - Maj 2015 Forældelse og personskade v/ advokaterne Søren Vagner Nielsen og Christina Neugebauer 2008-loven - Lovens opbygning Kap. 1: Lovens område Kap. 2: Forældelsesfristens begyndelsestidspunkt

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes.

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes. Retten i Svendborg DOM Afsagt den 23. oktober 2015 i sag nr. BS R5-425/2014: Advok A mod Advoknævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører, hvorvidt

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

FOA Fag og Arbejde s.m.f. A har nedlagt påstand om, at Nykredit Forsikring A/S, tilpligtes at anerkende, at erstatningskravet kan rettes direkte

FOA Fag og Arbejde s.m.f. A har nedlagt påstand om, at Nykredit Forsikring A/S, tilpligtes at anerkende, at erstatningskravet kan rettes direkte RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM fsagt den 26. oktober 2016 i sag nr. BS : FO Fag og rbejde s.m.f. mod Nykredit Forsikring /S.C. Meyers Vænge 9 2450 København SV DOM Delforhandlingen i sagen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2339/ADH 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A],

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV 6. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV Vestre Landsret har i en ny dom taget stilling til det principielle

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95 Meddelelse dagpenge - forlængelse - arbejdsskade - midlertidig afgørelse - anke - revision om: Lov: dagpengeloven - lovbekendtgørelse nr. 549 af 23.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen Selvforsikret arbejdsgiver Camilla Folkersen 07-02-2019 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring AES er en selvejende institution, administreret af ATP, der behandler sager om arbejdsskader efter arbejdsskadesikringsloven

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 54/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Hansen & Andersen A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. juni 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. juni 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. juni 2014 Sag 29/2014 A (advokat John Kahlke) mod Sydbank A/S (advokat Nicolai Dyhr) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten i Lyngby den 14.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 Sag 70/2014 (1. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Topdanmark Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. januar 2018 Sag 93/2017 (1. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Anja Hejde) mod Vordingborg Kommune (advokat Marianne Fruensgaard) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Arbejdsskadestyrelsens stillingtagen til forsikringsselskabs beregning af engangsbeløb var en afgørelse

Arbejdsskadestyrelsens stillingtagen til forsikringsselskabs beregning af engangsbeløb var en afgørelse Arbejdsskadestyrelsens stillingtagen til forsikringsselskabs beregning af engangsbeløb var en afgørelse En mand som i 1988 var udsat for en arbejdsskade, fik i flere omgange ændret sin erhvervsevnetabsprocent.

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

Den Sociale Ankestyrelses sagsbehandling i tvangsfjernelsessag

Den Sociale Ankestyrelses sagsbehandling i tvangsfjernelsessag Den Sociale Ankestyrelses sagsbehandling i tvangsfjernelsessag Fundet det meget beklageligt, at Den Sociale Ankestyrelse ikke havde forberedt en sag om hjemgivelse af en 5-årig pige til faderen på en sådan

Læs mere

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 12 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K.

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 12 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K. Retsudvalget L 165 - Svar på Spørgsmål 12 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Lovafdelingen Dato: 21. maj 2007 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2005-705-0012 Dok.: JTS41066

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM .. Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14.juni 2017 i sag nr. BS 11-858/2016: A 7400 Herning mod Ankestyrelsen Aalborg Nytorv 7 9000 Aalborg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Norman E. Cleaver og Lotte Calundann Noer (kst.)). 9. afd. nr. B-842-15: Topdanmark

Læs mere

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Denne pjece er tænkt som din førstehjælp ved en arbejdsskade. Dit medlemskab af Fængselsforbundet giver ret til bistand i arbejdsskadesager.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 Sag 72/2016 Advokat Dan Terkildsen (selv) mod Processelskabet af 28. august 2009 ApS (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Sagsøgerens påstand er betaling af 683.597,50 kr. med tillæg af procesrente, jf. erstatningsansvarslovens 16, fra den 15. februar 2012.

Sagsøgerens påstand er betaling af 683.597,50 kr. med tillæg af procesrente, jf. erstatningsansvarslovens 16, fra den 15. februar 2012. DOM Afsagt den 10. oktober 2012 i sag nr. BS 10B-3980/2010: A mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 24. september 2010,

Læs mere