Grønthandler. En grønthandler, der kan tilbyde de varer de lokale kunder ønsker, kan få sig et spændende arbejdsliv.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grønthandler. En grønthandler, der kan tilbyde de varer de lokale kunder ønsker, kan få sig et spændende arbejdsliv."

Transkript

1 Grønthandler Der er en rivende udvikling i detailhandlen. Det kommer kunderne til gode. De præsenteres for masser af nye varer i spændende butikker. At være detailhandler giver mange udfordringer. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker. En grønthandler, der kan tilbyde de varer de lokale kunder ønsker, kan få sig et spændende arbejdsliv.

2 Er en frugt- og grøntbutik noget for dig? Test dig selv: 1 Jeg kan lide at snakke med folk 2 Jeg har masser af energi 3 Jeg kan lide at tage initiativ 4 Jeg er god til at holde orden og gøre rent 5 Jeg kan holde ud at stå og gå meget 6 Jeg har ikke noget imod at arbejde, når andre har fri 7 Jeg smiler og er oftest i godt humør 8 Jeg kan leve med, at indtjeningen svinger 9 Min familie er med på ideen 10 Jeg er god til at planlægge og organisere 11 Jeg bliver ikke stresset 12 Jeg kender nogen i branchen, som kan hjælpe mig, hvis det skulle være 13 Jeg kan fremskaffe kr. Helt sikkert Som regel I tvivl Hvis du har mindst 9 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Hvordan vil du starte? Grønthandlerbranchen er populær i Danmark. Der er konkurrence om kunderne. Derfor skal du være meget omhyggelig med at planlægge din butik. Der er to måder at starte på. Der er fordele og ulemper ved begge måder: Starte en grøntbutik fra bunden Når du selv bygger op fra bunden, kan du også sætte præg på din forretning. Du bestemmer selv vareudvalg og priser. Man kan prøve ideer af og være kreativ. Men det er også usikkert. Fejl kan være meget dyre og svære at rette op. Overtage en forretning Når man overtager en virksomhed, er mange ting på plads. Lokalerne er indrettet. Kunderne kender stedet. Arbejdsgangen ligger fast. Den tidligere ejer vil måske hjælpe med gode råd. Du kan siden hen ændre, så butikken bliver efter dit hoved. Du kan også risikere at overtage en forretning med et dårligt ry.

3 Der er ingen franchise-systemer eller forretningskæder inden for frugt og grønt. Men hvis din butik mere skal være en slags kiosk eller nærsupermarked, er der muligheder. Se Startvejledningen for kiosk. En god butikside De fleste kunder forventer en bred vifte af frisk frugt og grønsager i butikken. Men der er også tradition for udvalg af tørrede frugter, konserves, oliven, chokolade og en del kolonialvarer. Nogle grønthandlere fører brød, mælkeprodukter, drikkevarer, tobak, aviser og ugeblade. Ikke mindst de etniske grønthandlere har salater og andre specialiteter i køledisken. Nogle grønthandlere er mere kiosker, andre er små supermarkeder. Aviser som Jyllands Posten og Berlingske Tidende bringer ofte annoncer med butikker til salg eller overtagelse. Du kan også kontakte ejendomsmæglere i lokalområdet. Se tillige Danske grønthandlere ligner hinanden temmelig meget. Måske skal din grønthandel også være som de fleste andre. Dem kender folk. Der er kun få butikker, som skiller sig ud for alvor. Men hvis din butik ligger i et område med et købedygtigt publikum, der gerne vil eksperimentere, kan du overveje at gøre tingene anderledes. Det er især vigtigt at bemærke: Mange vil gerne snuppe en frokost eller et mellemmåltid på vejen, men vil have noget sundere end fastfood Mange mennesker ved simpelthen ikke, hvordan man tilbereder frugt og grønt Der er bud efter varer, som er nemme at gå til. At vaske, skrælle og snitte er kedeligt og tager tid Mange vil gerne have hjælp til at efterleve kost- og slankeråd. En del andre lande er ofte foran Danmark. Her kan man finde grønthandlere og grøntafdelinger i supermarkeder med følgende: Juicebar: friskpresset frugt- og grønsagsjuice til at drikke på stedet eller tage med Speciale i økologiske produkter Speciale i eksotiske og sjældne frugter og grønsager Stort sortiment i olier, eddiker, kryderier af alle afskygninger Grønsagssalsaer og supper Færdige frugtdesserter, herunder sorbet Vaskede og snittede grønsager og frugt i potionsstørrelser Færdige dressinger Mærkevarer fra udvalgte avlere eller producenter Levering af frugtfade og grønsagsfade til receptioner og firma-arrangementer Frugt-abonnement til firmaer Bøger og pjecer om grøn mad.

4 Forhandlere af frugt og grønt kan gå i samarbejde med vægtvogtere, slankeklubber, fitness centre m.v. Nogle deltager i begivenheder som madfestivaller, madkonkurrencer, høstmarkeder, sportsbegivenheder og andet. Det er ikke ualmindeligt, at grønthandlere har stade på torvet om lørdagen. Du skal se dit lokaleområde efter i sømmene. Er der konkurrenter? Prøv at se, om de trives. Kan din forretning noget, som de andre ikke kan? Kan du udvikle din egen niche? Vær opmærksom på, at andre butikker også sælger frugt og grønt. Konkurrenterne er supermarkeder og kiosker. Men du kan også opleve konkurrence fra fastfood steder. Små frugt- og grøntbutikker har den fordel, at de kan have åbent på helligdage. Når lukkeloven bliver mere liberal, går det nok ud over nogle af butikkerne tættest ved supermarkeder. Beliggenhed, beliggenhed og atter beliggenhed Beliggenheden er alfa og omega for en butik. Hvis den ligger rigtigt, er den en reklamesøjle for sig selv. Du må derfor ikke gå på kompromis. Velbeliggende lokaler er typisk dyrere, men det betaler sig rigeligt. Hvis din forretning satser spontane indkøb, så dur en fjern sidegade ikke. Før du beslutter dig for lokaler, skal du studere, hvordan folk bruger omgivelserne. Er der livligt? Tager folk sig tid? Er der rare omgivelser, så kunderne ikke bare skynder sig væk? Er der trafiksikkert? Du skal være opmærksom på, hvad kunderne i nabolaget har brug for. Hvis din butik ligger i et velhavende område, er folk ofte kritiske. Men de er også med på at prøve noget nyt, og de kan betale for det. Hvis din butik ligger i et mindre velstående område, kan det være fornuftigt at satse på et mere traditionelt sortiment. Måske også supplere med kioskvarer. Det er også vigtigt at se på de andre butikker i nabolaget. Det er godt at have slagter, bager og andre specialbutikker ved siden af. Butikkerne understøtter hinanden. Men flere butikker med næsten samme varer vil bare øge konkurrencen. Mange butikscentre styrer butikstyperne med hård hånd, så alle får mest muligt ud af det. Overvej om din butik kan ligge ved indfaldsvejene. Det kan være en fordel, hvis du sælger i større mængder af gangen, for eksempel til firmaer. Eller hvis det er vigtigt med parkering tæt på. Nogle sælger frugt og grønt fra gårdbutikker på landet. Eller på torvet. Se evt. forretningsbeskrivelse om gårdbutik og stadehandel. Skabe opmærksomhed Når beliggenheden først er valgt, kan du øge opmærksomheden endnu mere. Du kan sørge for flotte skilte og gadeudstilling. Butikkens ydre skal sende de rigtige signaler. En butik med dyre varer skal også se ekstra frisk og velordnet ud. En butik med lave priser skal med sine skilte og vareudstilling fortælle kunderne, at her kan de gøre et kup.

5 De fleste grønthandlere gør ikke så meget ud af indretningen. De genbruger emballagen fra grossisten. Så må varerne tale for sig selv. Det er med til at holde omkostningerne nede. Hvis der er basis for det, kan du gøre noget mere ud af lokalerne. God belysning, afstemte farver og smuk opstilling af varerne er af stor psykologisk betydning. Hvis du bruger kølediske, er det med at øge friskheden. Det sender signaler om, at her er man omhyggelig med sine varer. Hvis butikken sælger salater, humus, oliven og andre kølevarer, skal der være ekstra rent alle steder i butikken. Det siger loven. Det er også vigtigt, for at kunderne ikke mister lysten til at købe disse varer. Økonomi Det er altid forholdsvis dyrt at starte en butik. Lokaler og varelager er ofte en stor investering. Risikoen er dog mindre end i så mange andre brancher. Det betyder til gengæld mange iværksættere og en vis konkurrence. Mange butikker drives med en temmelig lille indtjening. Timelønnen er som regel ret lav. Hvis du ikke har medarbejdere eller har en forretningspartner, skal du være på arbejde mange timer i døgnet. At få en god indkomst fra en frugt og grøntbutik er ikke så nemt. Derfor er det en god ide at undersøge økonomien meget omhyggeligt. Du skal lave et budget for at få et overblik. Budgettet skal hvile på de valg, du har taget, om hvilken slags butik, du gerne vil drive. Det er nødvendigt at undersøge efterspørgsel og omkostninger i marken, for at budgettet kan blive så solidt som muligt. Nogle moderne forretninger kan forlange høje priser. Men for de fleste er der ikke de store forskelle på priserne. Omsætningen afhænger mere af butikkens beliggenhed. Det er også af stor betydning, om du er en dygtig leder og sælger. Beliggenhed og lederskab er det allervigtigste, når du vil drive frugt og grøntbutik Årsbudget Nedenstående er et eksempel på et årsbudget for en butik som drives med én ansat. Forudsætningen for budgettet er: Butikken sælger for grøntsager om dagen (eks. moms kr.). Desuden sælger butikken feta, krydderier, brød og andre madvarer for kr. om dagen (1.000 kr. eks. moms). Butikken har åbent 300 dage om året.

6 Omsætning Salg af grøntsager: 300 dage x kr. (2.500 inkl. moms) Salg andre fødevarer: 300 dage x kr. (1.250 inkl. moms) I alt Per år eks. moms Direkte omkostninger ved salg Varekøb og svind af grøntsager: 33 % af salg Varekøb andet: 60 % af salg I alt Dækningsbidrag (Omsætning Direkte omkostninger) Faste omkostninger: Løn og sociale omkostninger, en medarbejder Husleje og lokaleomkostninger Administration, revisor forsikringer m.v. Kørsel i egen bil Markedsføring Renter og afdrag af lån til etablering I alt Overskud (Dækningsbidrag Faste omkostninger) Etableringsbudget Det er også en god ide at lave et etableringsbudget. Det kan for eksempel se således ud: Frugt- og grønthandlere køber ind hos INCO, Grønttorvet eller hos andre grøntleverandører. Der skal nye forsyninger til hver dag eller næsten hver dag. Leverandørerne har ofte et bredt sortiment. De inviterer også til inspirationsdage og udgiver foldere og materialer. Nogle grønthandlere importerer for eksempel etniske specialiteter selv. Der findes også grossister af den slags varer. Hvis du selv vil importere, så vær opmærksom på toldreglerne. Der kan være begrænsninger og told på nogle varer. Se Startvejledning om import. Der er mange firmaer, som er specialiseret i udstyr til butikker. Du kan slå dem op på de gule sider i telefonbogen eller på internettet. Nogle iværksættere foretrækker at begynde med brugt udstyr. I Den Blå Avis kan du finde gode tilbud.

7 Hvor kommer pengene fra? Hvis du vil starte virksomhed, er det en stor fordel, hvis du har sparet nogen penge op. Måske kan du tage lån i hus eller lejlighed for dække etableringen og de første måneder. Nogle iværksættere kan låne penge i familien. Måske starter man flere sammen, og investeringen kan fordeles. Mange banker vil gerne hjælpe med at finansiere. Du kan oprette en kassekredit. Hvis du har planer om stor vækst og udvikling, kan du eventuelt søge vækstkaution eller kom-igang-lån, som også tilbydes via bankerne. Se på vækstfondens hjemmeside om disse muligheder: Alle banker beder om at få detaljerede budgetter og planer. Hvis du starter i en branche med stor konkurrence, skal du være forberedt på ekstra mange spørgsmål. Der findes ikke offentlige tilskud til investeringer og drift af frugt og grøntbutikker. Skat Du skal betale skat af virksomhedens overskud. Når du har trukket alle virksomhedens udgifter fra virksomhedens indtægter, finder du din skattepligtige indkomst. Du ved sjældent på forhånd, hvor stort overskud din virksomhed vil få. Du bliver derfor nødt til at lave et skøn. Brug dit budget til at lave dette skøn. Det skal du indberette til SKAT. SKAT vil sende dig indbetalingskort, så du i løbet af året får betalt den forventede skat. Når året er omme, får du en udvidet selvangivelse. Heri skal du oplyse det realiserede overskud af din virksomhed. Har du tjent mere, end du forventede i dit budget, kommer du til at betale ekstra skat. Hvis du har tjent mindre, får du penge tilbage. En revisor vil kunne hjælpe med andre detaljer, så din skat bliver så fordelagtig som muligt for dig. Personale Mange større frugt- og grøntbutikker har personale ansat. Måske er de faglærte butiksmedarbejdere. Du kan få kontakt til mulige medarbejdere ved at henvende dig til det lokale jobcenter eller ved at annoncere. Studerende er ofte dygtige og fleksible, og de vil gerne arbejde på deltid. Dem kan du for eksempel komme i kontakt med ved at sætte opslag op på skoler og universiteter. Du skal regne med, at du skal bruge tid på at lede medarbejderne. Det gælder også, hvis medarbejderne er familiemedlemmer. Når man er i konktakt med kunderne hele tiden, er de ansattes holdninger meget vigtige. De skal levere den rette service. Du skal tænke nøje over, hvad der skal til for at være en god leder. Når du ansætter medarbejdere, skal de have et ansættelsesbrev. Det gælder også medarbejdere på deltid og familiemedlemmer, som får løn for deres arbejde. Brevet skal indeholde alle væsentlige vilkår. For eksempel arbejdssted, løn, arbejdstid, ferie, pension, opsigelse m.v. Nogle butikker har overenskomst med HK. Der er ingen regler om, at

8 butikker skal beskæftige organiseret arbejdskraft. Men de butikker, som er medlem af Dansk Handel og Service, og som beskæftiger lønnet personale, skal have overenskomst. Du må ikke selv modtage dagpenge, efter du har startet din virksomhed. Du må heller ikke få hjælp fra nogen, der modtager dagpenge fra det offentlige. Det gælder uanset, om de får eller ikke får betaling for deres arbejde. Sort arbejde hvor omsætning og betaling til de ansatte holdes uden for regnskabet er ulovligt og strafbart. I kontakt med kunderne At være synlig i gadebilledet er noget af det vigtigste for en frugt- og grønthandler. Du skal sørge for flotte og tiltalende udstillinger, der fortæller forbrugeren, at her findes områdets bedste grøntforretning. Du kan annoncere i lokalaviserne. For eksempel kan de bruges til slagtilbud. Få også butikken på internettet. Avisernes og ugebladenes omtale er guld værd. Opsøg journalister. Men for at få opmærksomhed skal butikken skille sig ud fra de andre. Du skal have en god historie, for eksempel om dine varers oprindelse. Eller om dig selv og din kreativitet. En frugt- og grøntbutik skal hele tiden forny sig. Det er måden at få nye kunder på og beholde de gamle. Lyt til kunderne. Måske spørger de efter varer, du ikke har? Vurder om de bør skaffes hjem. Kritiserer de varerne? At butikken er dårligt indrettet? Synes de, at butikken er kedelig? Eller beskidt? Så gør noget ved det. Google Maps Læg din placering af butikken ind på Google Maps. Søger man fx efter Grønthandler i Aarhus vil din butik blive vist i Googles søgeresultat. Se Besøg andre grønt og frugtbutikker og supermarkedernes grøntafdelinger. Få inspiration til varer og indretning. Se hvordan kunderne bruger dem. Hvis du skal indrette eller bygge om, overvej at købe eksperthjælp. Jo bedre varerne bliver præsenteret, desto mere sælger du. Registrering af virksomhed Når du ved, hvad du skal sælge, har en rimelig klar fornemmelse af hvem og hvor mange, der vil købe det du sælger, og økonomien kan hænge samme, skal du starte/registrere din virksomhed. Nogen kalder det også at få sit momsnummer. Det er meget nemt at starte en enkeltmandsvirksomhed i Danmark. Der er tre ting der skal være i orden, når du starter virksomhed:

9 1) Registrering Du kan registrere direkte via internettet på Du får så en særlig registreringsanmeldelse, hvor du skal skrive alle dine personoplysninger, driftsform, og fortælle, hvilken branche din virksomhed er indenfor. Det er alt. 2) Tilladelser Selvom du er blevet registeret/har fået momsnummer, kan det godt ske, at du også skal have nogle tilladelser til at udføre dit erhverv. Måske skal du kontakte kommunens tekniske forvaltning for at høre om du må bruge dine lokaler til erhvervsformål eller du skal godkendes til at sælge fødevare 3) Regnskabspligt Det at føre regnskab er et vigtigt styringsredskab i din virksomhed, men det skal også bruges til at opfylde statens regler om regnskabspligt og momsafregning. Reglerne gælder både for virksomheder der drives på fuldtid og på deltid. Det er dog ikke et krav at registrere virksomheden, med mindre der er en omsætning på over kr. om året. Virksomhedsformer Når du starter virksomhed, skal du vælge, hvilken virksomhedsform du vil starte under. De almindeligste er: Enkeltmandsvirksomhed Personligt ejet enkeltmandsvirksomhed - dette er den mest enkle virksomhedsform. Der er ingen kapitalkrav, og som ejer hæfter du personligt med alt, hvad du ejer. Interessentskab (I/S) Interessentskab (I/S) - dette er en personligt ejet virksomhed blot med flere ejere. Der er ingen kapitalkrav og ejerne hæfter hver især personligt og solidarisk. Det anbefales at få udarbejdet en interessentskabs-kontrakt. Anpartsselskab (ApS) Anpartsselskab (ApS) - ApS'et kan stiftes af en eller flere personer og selskabet skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Der er et kapitalkrav på min. kr , og du hæfter med den indskudte kapital. Aktieselskab (A/S) Der er et kapitalkrav på min. kr , men er ellers meget lig reglerne for anpartsselskab Virksomhedens økonomiske system Det meste bøvl i virksomheden opstår, fordi ejeren ikke følger nedenstående fem trin. Følger du disse, vil 98% af dine administrative problemer forsvinde.

10 Love og regler Oplysninger om told og skat findes på Du kan også henvende dig på SKAT s kontorer. Det er ikke lovligt at importere og sælge drikkevarer, som ikke matcher det danske pantsystem. Næringsbasen Din virksomhed skal optages i Næringsbasen. Næringsbasen skal hjælpe med at holde folk, som gentagne gange overtræder lovgivningen for fødevarer, væk fra branchen. Der er oplysninger på om Næringsbasen. Ejere af butikker med fødevarer skal enten have en relevant erhvervsuddannelse, eller erfaring, eller bestå næringsprøven. Den tilbydes på en række uddannelsesinstitutioner rundt omkring i landet. Prøven koster 600 kr. Der er gratis forberedelsesmateriale på Internettet på Fødevarekontrol Du skal anmelde din virksomheds aktiviteter til fødevareregionen og søge om tilladelse og godkendelse. Blanketter findes på Myndighederne kommer på besøg for at kontrollere, at fødevarereglerne er overholdt. Myndighederne kommer herefter på anmeldte eller uanmeldte besøg med jævne mellemrum. De ser især på hygiejne og opbevaringsforhold. De udsteder smileys, som skal hænge synligt. Hvis forholdene ikke er i orden, får du besked på at gøre noget ved det. I værste tilfælde kan virksomheden beordres lukket. Du skal gennemføre en systematisk egenkontrol, hvor du hver dag tjekker alle kritiske punkter. Fødevarestyrelsens folk kan hjælpe på vej. Se et eksempel på + søg på Egenkontrol Næringsbrev Hvis du vil servere mad og drikkevarer, skal der et næringsbrev til. Det udstedes i reglen af det lokale politi. Du kan ikke starte din virksomhed, før lokalerne er godkendt. Hvis du har en større gæld til det offentlige, vil du normalt ikke kunne få et næringsbrev.

11 Forsikring mod ulykker, arbejdsskader og erhvervssygdomme Du er forpligtet til at forsikre dine ansatte mod ulykker, arbejdsskader og sygdom. Som selvstændig kan du forsikre dig selv mod sygdom og skader. Men du har ikke pligt til det. Se og Arbejdsmiljøloven Grøntbutikker er som alle andre virksomheder omfattet af arbejdsmiljøloven. Der kan være tunge løft og andet farligt arbejde. Derfor er det en god ide at være på forkant. På Branchearbejdsmiljørådet hjemmeside finder du værktøjer til at håndtere de forskellige miljøkrav, se og og find din branche. Lokaler Hvis du indretter forretning et nyt sted, så kontakt Teknisk Forvaltning i din kommune. Det er ikke alle steder, du må indrette butik. Der kan også være begrænsninger på de varetyper, som du må føre. Nogle kommuner har en detailhandelsplan. Spørg i Teknisk Forvaltning. Uddannelse Handelsskoler og AMU-centrene udbyder mange forskellige korte kurser inden for butiksfaget. Du kan finde dem ved at slå op på og her søger du på detailhandel. Du kan lære om for eksempel indkøb, driftsøkonomi, butikkens indretning og meget andet. Branchens organisationer Det er ikke så almindeligt, at frugt- og grønthandlere er medlem af brancheforeninger. Men der er muligheder: Dansk Erhverv er en arbejdsgiverorganisation med mange medlemmer inden for detail- og engroshandel. Dansk Erhverv rådgiver, arrangerer kurser og foredrag og meget andet. Dansk Erhverv, Børsen, 1217 København K, Tlf: , De lokale handelsstandsforeninger er et mødested for de handlende. De afholder ofte gode arrangementer. Økologisk Landsforening kan være relevant for frugt- og grønthandlere med speciale i økologi. Økologisk Landsforening, Silkeborgvej 260, 8230 Åbyhøj Tlf , Flere oplysninger er et online iværksætterforum, hvor iværksættere diskuterer og hjælper hinanden med praktiske problemer. Din frugt- og grøntbutik hvordan? Der er mange valg, før du starter. Det er vigtigt at gå grundigt ind i alle spørgsmål:

12 Hvad vil du sælge? Det almindelige frugt og grønt sortiment? Andre varer? Hvilke? Servering på stedet? Hvad? Levering til firmaer og begivenheder? Andet? Hvad? Hvad skal kunderne især huske om din butik? Friske varer? Spændende vareudbud? Venlig betjening? Fordelagtige priser? Anderledes butik? Atmosfære, hvilken? Gode servicetilbud? Bekvem parkering? Andet? Hvem er dine kunder? Beboere i nabolaget? Forbipasserende? Virksomheder? Velstående eller ej? Madbegejstrede eller ligeglade? Unge eller gamle? Hvem er konkurrenterne? Andre frugt og grønt butikker i nabolaget? Supermarkeder? Kiosker? Gårdbutikker? Fastfood? Hvor skal butikken ligge? I et bycentrum? På hovedfærdselsåre? I indkøbscenter? På landet? Andet sted? Hvordan får folk øje på din butik? Beliggenhed, hvor der kommer mange folk? Skilte og facader? Varer på gaden? Annoncer? Internet? Medierne? Hvordan indretter du lokalerne? Butikkens indretning? Stil og atmosfære?

13 Selvbetjening eller diskbetjening? Tyverisikring? Bagbutik og lager? Parkering eller cykelparkering? Forsyning med varer? Hvor køber du ind og hvor tit? Hvordan leveres varerne? Kan du få rabatter? Hvor meget spild og svind skal du regne med? Personale? Enmandsforetagende? Partnerskab? Medarbejdere hvor mange? Hvad skal medarbejdere eller partner kunne? Hvilken personlighed eller baggrund skal de have? Løst ansatte eller fast ansatte? Hvordan ser dagen ud i din grøntbutik? Åbningstider? Hvornår kommer kunderne? Hvordan deler du og personalet arbejdsopgaverne? Hvornår gøres der rent og købes ind? Hvornår laver du regnskaber? Prøv at lave en vagtplan for en uge. Kender du nogen, der kan hjælpe? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for hjælp til økonomiske spørgsmål? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for at finde leverandører? Hvem kan du gå til, når du skal markedsføre? Hvem kan hjælpe med praktiske opgaver?

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker.

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker. Blomsterbutik Der er en rivende udvikling i detailhandlen. Det kommer kunderne til gode. De præsenteres for masser af nye varer i spændende butikker. Blomsterbutikkerne er med på denne bølge. At være indehaver

Læs mere

Er en kiosk noget for dig?

Er en kiosk noget for dig? Kiosk Kioskerne har spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Man går lige ind efter en pakke smøger og en cola. Eller spiller sin ugentlige lottokupon. Kioskerne gør det nemt og hurtigt at købe småting.

Læs mere

Butik. Har du fingeren på pulsen, og kan du gennemskue, hvad danskeren vil købe i dag, så har du en stor fremtid i butikshandlen.

Butik. Har du fingeren på pulsen, og kan du gennemskue, hvad danskeren vil købe i dag, så har du en stor fremtid i butikshandlen. Butik Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Man ser ofte nye, sjove og smarte butikker. Udenlandske kædebutikker skyder også op. Det er med til at gøre

Læs mere

Er butikslivet noget for dig?

Er butikslivet noget for dig? Butik i Bazar Vest Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Har du butik i et center som Bazar Vest, har du den fordel, at de kunder, der kommer for at

Læs mere

Fastfood. Fastfood er en branche i fremgang.

Fastfood. Fastfood er en branche i fremgang. Fastfood Danskerne får flere penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Folk får også mere travlt, og de har brug for at spise på vej til og fra arbejdet. Mange kan ikke eller

Læs mere

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Frisør Alle vil gerne se godt ud, og mange interesserer sig for mode. Næsten uanset alder. Markedet for skønhed er i vækst. Mange synes, at de har råd til at forkæle sig selv. At det styrker deres selvtillid.

Læs mere

Café. - om at starte en café

Café. - om at starte en café Café - om at starte en café Danskerne har penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Caféerne er meget populære. De er uhøjtidelige mødesteder. Man ser ofte nye, sjove og smarte

Læs mere

Er stadesalg noget for dig?

Er stadesalg noget for dig? Stand på marked Alle dage har der været handlende, som solgte varer fra stader, telte og vogne. Engang var det mælkemanden, fiskehandleren, brødudsalget og børstenbinderen. De sørgede for, at folk langt

Læs mere

Er vinduespolering noget for dig?

Er vinduespolering noget for dig? Vinduespolering Blanke vinduer er en betingelse for, at butikker kan trække køberne ind. Mange mennesker synes, at rene vinduer får humøret til at stige. De, som polerer vinduer, løser en vigtig opgave.

Læs mere

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel.

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel. Rengøring Rene omgivelser er en livsbetingelse for de fleste. Men mange vil gerne have hjælp til arbejdet. Enten fordi de ikke kan selv, eller fordi de vil bruge deres tid på noget andet. God rengøring

Læs mere

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Start med at teste dig selv: 1 Jeg er god til at lytte til folk og forstå deres behov 2 Jeg har en god faglig ballast 3 Jeg har solid erfaring fra tidligere jobs 4 Komplekse problemer tiltaler mig 5 Jeg

Læs mere

- start som selvstændig konsulent

- start som selvstændig konsulent Konsulent - start som selvstændig konsulent Danmark skal overleve på at være et videnssamfund, siger de økonomiske spåmænd. Der handles da også med viden som aldrig før. Viden er faktisk en af de vigtigste

Læs mere

Vil du være god til at lave hjemmesider?

Vil du være god til at lave hjemmesider? Webbureau En virksomhed uden en hjemmeside er et særsyn i dag. Organisationer, foreninger og projekter af enhver størrelse har deres eget website. Og nogle familier har deres egen familiehjemmeside. Teknologien

Læs mere

Er taxikørsel noget for dig?

Er taxikørsel noget for dig? Taxa I modsætning til de fleste andre erhverv kan du ikke uden videre starte en taxiforretning. Du skal have en tilladelse. Antallet af tilladelser til taxikørsel fastsættes af kommunerne og af Storkøbenhavns

Læs mere

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Sprogservice Globaliseringen buldrer frem, og Danmark er ved at blive et multikulturelt samfund. Forståelse for sprog og kultur bliver vigtigere og vigtigere. Ganske vist behersker mange mennesker engelsk.

Læs mere

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens:

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens: Webshop At købe sine cowboybukser, bestille billetter til koncerten, booke sit besøg hos frisøren eller ændre adresse hos kommunen online bliver mere almindeligt år for år. Forbrugeren forventer efterhånden

Læs mere

- sådan starter du en webshop

- sådan starter du en webshop Webshop - sådan starter du en webshop At købe sine cowboybukser, bestille billetter til koncerten, booke sit besøg hos frisøren eller ændre adresse hos kommunen online bliver mere almindelig år for år.

Læs mere

Forretningsplan. Fra idé til virksomhed

Forretningsplan. Fra idé til virksomhed Forretningsplan Fra idé til virksomhed Forretningsplanen er forfattet og udformet af System Design, rådgiver Torben Nicolaisen, Skibbrogade 23, 6200 Aabenraa, tel 7462 6688, fax 7462 8459, Homepage: www.system-design.dk

Læs mere

Forretningsplan. for. [indsæt virksomhedsnavn]

Forretningsplan. for. [indsæt virksomhedsnavn] Forretningsplan for [indsæt virksomhedsnavn] Overordnet vejledning til forretningsplanen: Din Forretningsplan indeholder alle de elementer, du har brug for i den forretningsplan, du skal lave. Under hver

Læs mere

På vej mod egen virksomhed

På vej mod egen virksomhed På vej mod egen virksomhed Fradrag Frister Skat Registrering Regnskab Ny virksomhed med Told Skat Moms Indhold Hvornår driver du en virksomhed...6 Selvstændig eller lønmodtager...6 Erhverv eller hobby...6

Læs mere

Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan

Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan DEN DYNAMISKE FORRETNINGSPLAN 4. REVIDEREDE UDGAVE 2009 Mogens Thomsen Forfatter: Mogens Thomsen, post@mogensthomsen.dk

Læs mere

Iværk i sæt d terma e ppen Indhold Iværksættermappen Indledning Checkliste før mødet i pengeinstituttet Forretningsplanen

Iværk i sæt d terma e ppen Indhold Iværksættermappen Indledning Checkliste før mødet i pengeinstituttet Forretningsplanen guide Iværksættermappen Indhold Iværksættermappen 1 Indledning 2 Checkliste før mødet i pengeinstituttet 3 Forretningsplanen 5 Sammenfatning 5 Idégrundlag 5 Personlige forudsætninger 6 Forretningsbeskrivelse

Læs mere

af Susan Vestergaard, 1264

af Susan Vestergaard, 1264 af Susan Vestergaard, 1264 En bog til dig, som går og overvejer at starte virksomhed eller lige er sprunget ud som iværksætter Version nr. 5, udgivet juni 2013 Indholdsfortegnelse Forord 3 Lidt at tænke

Læs mere

Side 1 af 28 På vej mod egen virksomhed Dato for 09 sep 2011 10:42 offentliggørelse Resumé Hvad er nyt? - I denne vejledning kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om skat, moms, afgifter,

Læs mere

Wesselsgade 2 2200 København N

Wesselsgade 2 2200 København N Iværksætter 2011 udgives af Wesselsgade 2 2200 København N Iværksætter 2011 Tlf. 3333 0161 E-mail post@regnskabsskolen.dk www.regnskabsskolen.dk i samarbejde med www.dana.dk ISBN (trykt) 978-87-91875-18-2

Læs mere

Er du selvstændig, eller ved at blive det?

Er du selvstændig, eller ved at blive det? Iværksætter 2009 1 Er du selvstændig, eller ved at blive det? Flere fordele for dig Personlig service DANA tillægsforsikring - op til 40.000 kr. om måneden Gratis rådgivning via DANA-Net, jura, salg m.v.

Læs mere

Kom godt i gang som selvstændig

Kom godt i gang som selvstændig 1 Kom godt i gang som selvstændig 2 3 Indhold 04 MA har svarene på dine selvstændige spørgsmål 05 Det vil vi råde dig til at undersøge på forhånd 08 Sådan kan du forsikre dig 12 Honorarog freelancearbejde

Læs mere

Socialøkonomisk iværksætterguide

Socialøkonomisk iværksætterguide 1 Socialøkonomisk iværksætterguide VIDEN ANALYSE PERSPEKTIV - Vi rådgiver praksis - analyserer tendenser - perspektiverer fremtiden 2 Indhold Værdien af en forretningsplan 4 Er du en socialøkonomisk iværksætter?

Læs mere

Egen virksomhed få styr på reglerne

Egen virksomhed få styr på reglerne Egen virksomhed få styr på reglerne MAJ 2006 Kære virksomhedsejer Tillykke med at du har startet egen virksomhed. Vi håber, det bliver til glæde for dig, og vi er glade for, at du dermed bidrager til det

Læs mere

Køb og salg af virksomhed

Køb og salg af virksomhed Køb og salg af virksomhed Ejerskiftehåndbogen OM EJERSKIFTEHÅNDBOGEN Alle teksterne i Ejerskiftehåndbogen findes på www.startvækst.dk Startvækst er en portal til iværksættere og virksomheder i vækst og

Læs mere