Godkendelse af projektforslag om flisfyret kedel til fjernvarme for Oksbøllejren Dok.nr.: Sagsid.: 15/11839 Initialer: Heox Åben sag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Godkendelse af projektforslag om flisfyret kedel til fjernvarme for Oksbøllejren Dok.nr.: 10087 Sagsid.: 15/11839 Initialer: Heox Åben sag"

Transkript

1 Gdkendelse af prjektfrslag m flisfyret kedel til fjernvarme fr Oksbøllejren Dk.nr.: Sagsid.: 15/11839 Initialer: Hex Åben sag Sagsfremstilling Baggrund COWI har fr Oksbøl Varmeværk A.m.b.a. udarbejdet et prjektfrslag m fjernvarmefrsyning af Oksbøllejren g har ansøgt Varde Kmmune m at gdkende prjektet. Prjektfrslaget mfatter: Knvertering af Oksbøllejrens varmefrsyning fra naturgasfyring til fjernvarmefrsyning fra Oksbøl Varmeværk. Ændring af mrådeafgrænsningen mellem naturgasfrsyning g fjernvarmefrsyning. Etablering af ca. 2,7 MW bimassefyret kedelanlæg i Oksbøl Varmeværks varmecentral. Etablering af ca. 3 km frsyningsledning i DN 125 fra Oksbøl Varmeværk til Oksbøllejrens varmecentral. Prjektet vil erstatte et fssil brændsel (naturgas) med et frnybart brændsel (træflis) g er dermed i verensstemmelse med de natinale målsætninger m at reducere brugen af fssilt brændsel. Prjektet er derudver i verensstemmelse med de udmeldinger m knvertering af naturgasmråder, sm tidligere Energiminister Cnnie Hedegaard anførte ver fr kmmunerne i sit brev af 27. januar Øknmiske g miljømæssige knsekvenser Beregningerne i prjektfrslaget fra september 2015 viser, at der vil være en samfundsøknmisk frdel ved etablering af en ny 2,7 MW flisfyret kedelcentral g udvidelse af frsyningsmrådet på 7,2 mi. kr., ekskl. mms, ver 20 år. Gennemførelse af prjektfrslaget vil give en besparelse fr Oksbøllejren i frhld til nuværende frsyning på ca. 1,25 mi. kr. pr. år. Den selskabsøknmiske frdel fr Oksbøl Varmeværk A.m.b.a. bliver på 18 mi. kr., ekskl. mms, ver 20 år. Prjektet giver miljømæssigt en besparelse på ca tns CO 2 -ækvivalenter ver 20 år. Dg vil prjektet give en lidt højere emissin af svvldixid (SO 2 ), kvælstfxider (NO X ) g fine partikler (PM 2,5 ), da afbrænding af flis har en højere emissin af disse end naturgas.

2 Høring af berørte parter I henhld til 25 i Prjektbekendtgørelsen er prjektfrslaget sendt i høring i 4 uger hs DONG Gas Distributin A/S (DGD), sm er høringsberettiget. I sit høringssvar har DGD gjrt følgende bemærkninger: priserne fr bimassekedel g fr naturgaskedel er sat henhldsvis fr lavt g fr højt der er anvendt frkerte virkningsgrader der er anvendt fr lavt varmetab fra fjernvarmeledningen der er anvendt frkerte frudsætninger m udskiftning af alle gaskedler g, at dette er sket til frdel fr en gennemførelse af prjektet. DGD pfrdrer Varde Kmmune til at fretage en knkret vurdering af, m prjektet samfundsøknmisk er det mest rentable prjekt, hvilket er en frudsætning fr, at kmmunen kan gdkende det i henhld til Prjektbekendtgørelsen. Lvgrundlag Varmefrsyningslven (Lvbekendtgørelse nr af 24. nvember 2014) samt Prjektbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr af 23. september 2015 m gdkendelse af prjektfrslag fr kllektive varmefrsyningsanlæg). Byrådet gdkender i henhld til Varmefrsyningslven g Prjektbekendtgørelsen: Prjekter fr kllektive varmefrsyningsanlæg: Opførelse, udvidelse g nedlæggelse af varmeprduktinsanlæg, herunder frbrændingsanlæg fr affald, træ, halm m.v. g varmepumper til kmbineret prduktin af varme g køling. Etablering, udvidelse, indskrænkning eller brtfald af distributinsnet eller frsyningsmråder. Byrådet skal anvende frudsætningerne i kapitel 3 i frbindelse med prjekter fr kllektive varmefrsyningsanlæg g skal herunder sørge fr, at prjektet ud fra en knkret vurdering er det samfundsøknmisk mest frdelagtige prjekt. Frvaltningens vurdering I det følgende har frvaltningen fretaget en vurdering af, m prjektfrslaget pfylder prjektbekendtgørelsens krav til gdkendelse. Bimassekedel: På baggrund af DGDs bemærkninger har COWI indhentet pris på en bimassekedel hs kedelfirmaet LINKA. LINKA har fremsendt budgetpris på 8,6 mi. kr. fr et kmplet bimassekedelanlæg inkl. bygning. COWI har på den baggrund indregnet prisen på 8,6 mi.kr. i følsmhedsanalysen.

3 Frvaltningen vurderer, at den indhentede budgetpris, fr den knkrete anlægsstørrelse, mere retvisende dkumenterer investeringsmfanget fr bimassekedlen end anvendelse af Teknlgikatalgets generelle prisspænd, sm DGD henviser til. Naturgaskedler: DGD anfører i deres høringssvar, at t af de nuværende gaskedler, sm begge er installeret i 2011, har mange år endnu g derfr ikke bør udskiftes. DGD anfører endvidere, at der derfr kun er behv fr kw ny kapacitet g, at investeringen i nye gaskedler g ny bygning derfr kan nedbringes. I dag er varmeprduktinen til Oksbøllejren spredt på en række små, decentralt placerede g udtjente naturgaskedelanlæg. Dette medfører større udgifter end nødvendigt g er altså uøknmisk. Hvis der ikke etableres fjernvarmefrsyning, vil Oksbøllejren i stedet samle hele varmeprduktinen på én central. Dette vil ske ved en udvidelse g mbygning af den nuværende central g etablering af kw ny gaskedelkapacitet. I sine bemærkninger giver COWI udtryk fr, at frsyningssikkerheden er meget vigtig g at det er afgørende fr Oksbøllejren, at den fremtidige frsyningssikkerhed ikke frringes i frhld til den nuværende frsyningssikkerhed, hvr der er ca. 60 % reservekapacitet sm skal sikre frsyningen, hvis ngle kedler bryder ned. Hvis Oksbøllejrens nuværende frsyningssikkerhed skal bevares, vil der fremver være behv fr en installeret kapacitet på kw. Bibehldes de t nyeste kedler på i alt kw, vil den nødvendige nye kedelkapacitet være kw 1790 kw, i alt kw ny gaskedelkapacitet. Frvaltningen vurderer, at behvet fr kw ny kedelkapacitet er frnuftigt begrundet med ønsket m at bevare den nuværende grad af frsyningssikkerhed. Hensynstagen til den nødvendig frsyningssikkerhed ved dimensinering af prduktinsanlæg er i øvrigt i fuld verensstemmelse med en udtalelse fra Energistyrelsen af 2. ktber Omkring investeringsmfanget i ny gaskedelkapacitet er det frvaltningens vurdering, at prisen, sm COWI anvender i beregningerne g sm bygger på et detaljeret tilbud fra Viessmann, er et retvisende investeringsgrundlag. Med hensyn til udvidelse g mbygning af den nuværende central, har COWI revurderet prisen fr denne bygning til at kste ca. 1,9 mi. På den baggrund har COWI indregnet en reduceret investering på 1,9 mi.kr. i sin følsmhedsanalyse. Varmetab i frsyningsledning: DGD anfører i deres høringssvar, at det anvendte varmetab fra den nye ca. 3 km lange frsyningsledning fra Oksbøl Varmeværk til Oksbøllejrens varmecentral på 189 MWh/år er sat alt fr lavt. DGD begrunder dette med, at de 189 MWh/år kun svarer til 2,7 % af Oksbøllejrens varmebehv, hvrimd varmetabet i Oksbøl Varmeværks nuværende mråde er 26 %, hvilket er næsten 10 gange højere end frudsat i prjektfrslaget.

4 Til dette svarer COWI, at varmetabet i prcent fra et frgrenet distributinsnet, sm det i Oksbøl by, altid vil være væsentligt større end tabet fra én ledning sm den fra Oksbøl Varmeværk til Oksbøllejrens varmecentral. Endvidere er varmetabet i nye fjernvarmeledninger væsentligt lavere end i ledninger, der blev etableret fr måske mere end 20 år siden. Derudver indgår det interne varmetab i distributinsnettet i Oksbøllejren allerede i den samfundsøknmiske beregning. COWI har anslået varmetabet på 189 MWh/år (dvs. 2,8 %) på baggrund af andre prjekter. På baggrund af DGDs bemærkninger til ledningstabet har COWI fretaget en egentlig varmetabsberegning på ledningen. Beregningen er fretaget ved hjælp af fjernvarmerørleverandøren Isplus beregningsprgram. Beregningen viser et varmetab fra ledningen på 273 MWh/år (dvs. 4,0 %) g den er dermed større end det først anslåede varmetab, men stadig langt fra de 26 % DGD freslår. COWI har på den baggrund indregnet et varmetab på 273 MWh/år i den ny beregning af prjektet. Frvaltningen vurderer, at den fremlagte dkumentatin fr varmetabet på 273 MWh/år er udtryk fr et retvisende grundlag. Virkningsgrader g brændselsfrbrug: DGD anfører, at der skal anvendes en højere virkningsgrad fr gaskedlerne på 104 % med deraf ændret brændselsfrbrug til følge. Af DGDs bilag 2 med indhentede priser på gaskedler fremgår det, at virkningsgraden fr de tilbudte kedler er 102 %. COWI har i følsmhedsanalysen hævet virkningsgraden til 102 % i verensstemmelse med tilbuddet indhentet af DGD. Frvaltningen vurderer, at det er retvisende at anvende den virkningsgrad, der fremgår af DGDs tilbud fra Viessmann. Frbrugerøknmi: COWI har fundet en fejl i tabel 9 i prjektfrslaget. Der er ved en fejl byttet rundt på mkstningerne ved fjernvarme g naturgasfyring. Tabel 9 skal ændres sm det fremgår nedenfr. Frsyningsfrm Kr. pr. år Fjernvarmefrsyning Naturgasfyret blkvarmecentral Tabel 1 Årlig varmeudgift ved frskellige frsyningsfrmer ekskl. mms. Med de anvendte frudsætninger, vil der være en frbrugerøknmisk besparelse på ca. 1,25 mi. kr. ved fjernvarmefrsyning i frhld til naturgasfrsyning af prjektmrådet. Ny samfundsøknmisk følsmhedsberegning: Fr at belyse knsekvensen af DGDs bemærkninger har COWI fretaget en samfundsøknmisk følsmhedsberegning med følgende frudsætninger: Investering i bimassekedelanlæg 8,644 mi.kr.

5 Investering i ny bygning til gaskedler 1,990 mi.kr. Varmetab i frsyningsledning 273 MWh/år Virkningsgrad fr gaskedler 102% I nedenstående tabel er resultaterne af prjektfrslaget fra september 2015 plistet ved siden af resultaterne af en ny beregning med vennævnte frudsætninger: Prjektfrslag fra september 2015 mi.kr. Følsmhedsberegning med vennævnte frudsætninger mi.kr. Reference 45,7 44,1 Prjekt 38,5 40,4 Samfundsøknmisk frdel ved prjektet 7,2 3,7 Sm det fremgår af venstående viser prjektet en psitiv samfundsøknmi, gså hvis COWI imødekmmer DGDs kritik i det mfang, sm ansøger finder rimeligt. Følsmhedsberegningen viser en samfundsøknmisk frdel på 3,7 mi. kr. Knklusin Det vurderes, at prjektfrslaget pfylder de frmelle krav til prjektbelysning i henhld til prjektbekendtgørelsen. Frvaltningen har ved vurderingen af prjektfrslaget tages hensyn til følgende hvedhensyn der taler fr prjektet: der ses en samfundsøknmisk, virksmhedsøknmisk g frbrugerøknmisk frdel ved at gennemføre prjektet. vurdering g belysning af frhld, der er fremført af DGD under høringen, har ikke ændret ved, at prjektet er en frdel. Prjektet medfører reduktin af energifrbrug g miljøbelastning sm følge af øget virkningsgrad g reduktin af fssilt brændselsfrbrug. at COWI har fremlagt dkumentatin fr investering i kedler på bimasse g naturgas samt størrelsen af ledningstabet. Prjektet er i verensstemmelse med den natinale målsætning m udfasning fssilt brændsel. Prjektet pfylder ligeledes målene i kmmunens Klima- g Miljøplitik 2. juli 2014, m en bæredygtig CO₂ neutral energifrsyning med str frsyningssikkerhed: Frsyningssikkerheden fr Oksbøllejren frringes ikke. Prjektet vil øge anvendelsen af vedvarende energi g bidrage til et bedre klima. Prjektet vil derved bringe Varde Kmmune nærmere en CO 2 -neutral varmefrsyning. Prjektet vil bidrage til en CO 2 -reduktin på ca tn ver en 20-årig peride. Prjektet vil medføre øget anvendelse af lkale bimasseressurcer, der vil bidrage til at skabe eller fasthlde lkale arbejdspladser.

6 Den samlede vurdering efter Prjektbekendtgørelsen g Varmefrsyningslven er således, at prjektfrslaget, ud fra en samfundsøknmisk vurdering, anses sm mere frdelagtig end frsat naturgasfrsyning af Oksbøllejren. Frvaltningens vurdering er fretaget med baggrund i Varmefrsyningslven (Lvbekendtgørelse nr af 24. nvember 2014) samt Prjektbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr af 23. september 2015 m gdkendelse af prjektfrslag fr kllektive varmefrsyningsanlæg). Knsekvens i frhld til visinen Prjektet erstatter frbruget af fssile brændstffer med ptentielt lkalt, frnybart brændstf (træflis). Ved brug af lkalt brændstf vil det medvirke til at fremme lkal beskæftigelse. Prjektet må derfr siges at være i verensstemmelse med visinen. Øknmi Ingen Høring Prjektfrslaget har været i høring hs Dng Gas Distributin A/S, sm har gjrt indsigelse verfr prjektfrslaget. Bilag: 1 Åben Prjektfrslag til bimassefyret kedel til varmefrsyning af Oksbøllejren /15 2 Åben Høringssvar fra DONG /15 3 Åben Høringssvar Oksbøllejren - Oksbøllejren.dcx /15 4 Åben Høringssvar Oksbøllejren - Bilag 2 kedelpriser Oksbøllejren.xlsx /15 5 Åben Høringssvar Oksbøllejren - Bilag 1 frbrugs g kedelplysninger /15 Oksbøl.xlsx 6 Åben FW: Vedr.: Tilbud på kedelinstallatiner til Oksbøllejren /15 7 Åben FW: Vedr.: Tilbud på kedelinstallatiner til Oksbøllejren - Budgetpris ny /15 udvidelse af eksisterende kedelkapacitetl.pdf 8 Åben FW: Vedr.: Tilbud på kedelinstallatiner til Oksbøllejren - Budgetpris ny /15 kedelcentral.pdf 9 Åben Oksbøl - Bemærkninger til høringssvar fra DONG - Bemærkninger til 611/16 høringssvar fra DONG.pdf

7 Anbefaling Frvaltningen anbefaler udvalget at prjektfrslaget gdkendes.

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren.

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren. From: Kristian Nielsen Sent: 25 Nov 2015 17:00:35 +0100 To: Henrik Oxenvad Cc: Christian Bruun Subject: Høringssvar Oksbøllejren Attachments: Bilag 1 forbrugs og kedeloplysninger Oksbøl.xlsx, Bilag 2 kedelpriser

Læs mere

Biogasproduktion i Tyskland

Biogasproduktion i Tyskland Bigasprduktin i Tyskland Af Prjektleder Henning Lyngsø Fged, Center fr Bienergi g Miljøteknlgisk Innvatin, hlf@cbmi.dk Tyskland har ca. 4.000 bigas gårdanlæg, g ca. halvdelen af den bimasse de prducerer

Læs mere

LÆSØ VARME AIS ÅRSRAPPORT. la t og godkendt på e eralforsamling, CVR-NR. 33 06 37 84. Tlf.: 99 89 1400 saeby@bdo.dk www.bdo.dk

LÆSØ VARME AIS ÅRSRAPPORT. la t og godkendt på e eralforsamling, CVR-NR. 33 06 37 84. Tlf.: 99 89 1400 saeby@bdo.dk www.bdo.dk Tlf.: 99 89 1400 saeby@bd.dk www.bd.dk BDO Statsautriseret Sæbygårdvej 25 DK-9300 Sæby CVR-nr. 20 22 26 70 revisinsaktieselskab LÆSØ VARME AIS ÅRSRAPPORT 2014 la t g gdkendt på e eralfrsamling, CVR-NR.

Læs mere

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i grundejerforeningen Ved Rævebakken. Generalforsamlingen afholdes i Greve Borgerhus den 26/11 kl. 19.

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i grundejerforeningen Ved Rævebakken. Generalforsamlingen afholdes i Greve Borgerhus den 26/11 kl. 19. Indkaldelse til ekstrardinær generalfrsamling i grundejerfreningen Ved Rævebakken. Generalfrsamlingen afhldes i Greve Brgerhus den 26/11 kl. 19. I henhld til freningens vedtægter 7 skal indkaldelsen ske

Læs mere

Vejledning til kommuner om refusion af kommunale udgifter ved køb af refusionsgodkendte forestillinger af børneteater og opsøgende teater

Vejledning til kommuner om refusion af kommunale udgifter ved køb af refusionsgodkendte forestillinger af børneteater og opsøgende teater Vejledning til kmmuner m refusin af kmmunale udgifter ved køb af refusinsgdkendte frestillinger af børneteater g psøgende teater Hjemmelsgrundlag g refusinens størrelse Kmmuner kan få refunderet 50 prcent

Læs mere

IT- og Telestyrelsen har med henblik på fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen

IT- og Telestyrelsen har med henblik på fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse ver fr TDC A/S vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen fr sparede mkstninger i frbindelse med salg af tjenester på fastnetmrådet

Læs mere

Vejledning om ansøgning til Særligsoc 2009 / 2010. Tips og Lottopuljen til særlige sociale formål - frivilligt socialt arbejde - 7. 18. 19.

Vejledning om ansøgning til Særligsoc 2009 / 2010. Tips og Lottopuljen til særlige sociale formål - frivilligt socialt arbejde - 7. 18. 19. VELFÆRDSMINISTERIET Vejledning m ansøgning til Særligsc 2009 / 2010 Tips g Lttpuljen til særlige sciale frmål - frivilligt scialt arbejde - 7. 18. 19. 50 Ansøgningsfrist 16. februar 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

ENERGIBYEN. Vedvarende vilje til vedvarende energi. www.energibyenskive.dk

ENERGIBYEN. Vedvarende vilje til vedvarende energi. www.energibyenskive.dk - Et bud på en energivenlig kmmune ENERGIBYEN T RY K S A G N R. 541-618 ENERGIBYEN ENERGIBY Krav til Energiby s. 4-5 Skive Kmmune - fficiel energiby Mål g visiner s. 6-7 Resultater til dat s. 8-9 Energibyen

Læs mere

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose Vejledning til tilskudsrdning fr Grøn industrisymbise Dette er en vejledning til virksmheder, sm ønsker at søge m tilskud til teknisk, finansiel eller juridisk rådgivning i frbindelse med etablering af

Læs mere

Norddjurs Kommune. Implementering. Politik for inklusion og tidlig indsats samt politik for 7.-10. årgang

Norddjurs Kommune. Implementering. Politik for inklusion og tidlig indsats samt politik for 7.-10. årgang Nrddjurs Kmmune Implementering Plitik fr inklusin g tidlig indsats samt plitik fr 7.-10. årgang Skle- g dagtilbudsafdelingen August 2012 Side 2 Indhld FUNDAMENTET Faglig g rganisatrisk visin 2014 Pririterede

Læs mere

Referat Direktørforum for almene boliger

Referat Direktørforum for almene boliger Referat Direktørfrum fr almene : Onsdag den 06. april 2016 Mødetidspunkt:Kl. 11:00 Sluttidspunkt: Kl. 12:30 Mødested: Det Blå Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Marianne Hff Andersen

Læs mere

Annoncering omfattende rådgiverressourcer til udarbejdelse af spildevandsstrategi i Forsyning Ballerup. Beskrivelse af opgaven

Annoncering omfattende rådgiverressourcer til udarbejdelse af spildevandsstrategi i Forsyning Ballerup. Beskrivelse af opgaven Annncering mfattende rådgiverressurcer til udarbejdelse af spildevandsstrategi i Frsyning Ballerup Frsyning Ballerup d. 9. juni 2015 Frsyning Ballerup ønsker på vegne af Afløb Ballerup A/S tilbud på rådgiverressurcer

Læs mere

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal Referat Mødetidspunkt: 19:00 Mødested: Kmmunalbestyrelsens mødesal Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Brian Hlm, Karsten Skawb-Jensen, Pernille Høxbr g Mette Bang Larsen havde meldt frfald. I stedet

Læs mere

TILLÆG TIL VARMEPLAN TVIS

TILLÆG TIL VARMEPLAN TVIS TILLÆG TIL VARMEPLAN TVIS KORTLÆGNING AF MULIGHEDERNE FOR TVIS LEVERANCER TIL NYE FORSYNINGSOMRÅDER 2. Udgave Marts 2016 TVIS er ejet af Klding Kmmune Fredericia Kmmune Vejle Kmmune Middelfart Kmmune Nærværende

Læs mere

Boligmuligheder for kontanthjælpsmodtagere på laveste ydelse

Boligmuligheder for kontanthjælpsmodtagere på laveste ydelse Bligmuligheder fr kntanthjælpsmdtagere på laveste ydelse I frbindelse med kntanthjælpsrefrmen er de tidligere matchgrupper blevet afskaffet. Fremver skal unge uden en erhvervskmpetencegivende uddannelse,

Læs mere

Indstilling. Nyt storkøkken til Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg - forøget anskaffelsessum. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Nyt storkøkken til Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg - forøget anskaffelsessum. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed g Omsrg Den 18. juli 2007 Århus Kmmune Bygningsafdelingen Sundhed g Omsrg Nyt strkøkken til Magistratsafdelingen fr Sundhed g Omsrg - frøget anskaffelsessum

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 123 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 123 Offentligt Miljø- g Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 123 Offentligt NOTAT Jrd & Affald J.nr. MST-001-13422 Ref. ki/hekh Den 25. september 2015 Status fr frureningen ved

Læs mere

Hvordan bruger vi Lolland i fremtiden? Fyraftensmøde med Klima- Miljø- og Teknikudvalget. Vindmøller:

Hvordan bruger vi Lolland i fremtiden? Fyraftensmøde med Klima- Miljø- og Teknikudvalget. Vindmøller: Vindmøller: Når vi kigger 4-8 år frem, skal Llland så have flere eller færre vindmøller, stre sm små? Se faktaark m vindmøller på bagsiden! Vindmøller: Med udgangen af marts 2016, er der i Llland Kmmune

Læs mere

Effektivisering af vandforsyningsanlæg kræver mere nuanceret benchmarking

Effektivisering af vandforsyningsanlæg kræver mere nuanceret benchmarking Ingeniør, MSc Jørgen G. Øllgaard, ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S Civilingeniør Anders Christiansen, ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S Ingeniør Mads Nørgaard, ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S Fkus:

Læs mere

Referat af styringsdialogmøde 2011 med Boligforeningens AAB om afdelingerne på Frederiksberg

Referat af styringsdialogmøde 2011 med Boligforeningens AAB om afdelingerne på Frederiksberg Mødet blev afhldt Rådhus. Fra Bligfreningen AAB: Direktør Christian Høgsbr, gruppeleder Henrik Schultz g kundechef Pia Skv. Fra Frederiksberg Kmmune: Leder af Byggeri g Arkitektur Luise Rsendahl Henriksen,

Læs mere

Kravspecifikation for private daginstitutioner for 0-6 årige

Kravspecifikation for private daginstitutioner for 0-6 årige Kravspecifikatin fr private daginstitutiner fr 0-6 årige Kravspecifikatinen er gdkendt i Børne- g Skleudvalgets møde d. 16.01.2007 med titlen Harmnisering af kravspecifikatin fr private daginstitutiner

Læs mere

Implementering. Norddjurs Kommune

Implementering. Norddjurs Kommune Nrddjurs Kmmune Implementering Organisatin, rammer g strategier vedrørende implementering af plitikker g indsatser i Skle- g dagtilbudsmrådet Skle- g dagtilbudsafdelingen August 2012 Side 2 Indhld FUNDAMENTET

Læs mere

Fokusgruppen Det vestjyske ressourceområde. Møde nr. 5: Biomasse til energi. Referat: Om midt.energistrategi (v. Louise, Region Midtjylland)

Fokusgruppen Det vestjyske ressourceområde. Møde nr. 5: Biomasse til energi. Referat: Om midt.energistrategi (v. Louise, Region Midtjylland) Fkusgruppen Det vestjyske ressurcemråde Møde nr. 5: Bimasse til energi Sted: Havnens Hus, Havnen 70, 7620 Lemvig Tidspunkt: Trsdag den 29. januar 2015, kl. 9.00-14.00 Referat: Om midt.energistrategi (v.

Læs mere

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune Opsamling på høringssvar i frbindelse med frslaget m at etablere ferieinstitutiner i sklefritidsrdninger i Randers Kmmune 1. Indledning Børn g skleudvalget besluttede på deres møde d. 7. februar 2012,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 3. april 2012

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 3. april 2012 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 3. april 2012 Samlet driftsudbud 2012 Entreprise ME-KB-OD (Krnprins Frederiks Br) Indhldsfrtegnelse: 1. Overdragelse af medarbejdere fra BV System v/ Michael Schlægelberger

Læs mere

Sundhedsstyrelsen indkalder hermed ansøgninger fra private organisationer om tilskud fra puljen Børn som pårørende til psykisk syge og misbrugere

Sundhedsstyrelsen indkalder hermed ansøgninger fra private organisationer om tilskud fra puljen Børn som pårørende til psykisk syge og misbrugere OPSLAG AF SATSPULJE Børn sm pårørende til psykisk syge g misbrugere indkalder hermed ansøgninger fra private rganisatiner m tilskud fra puljen Børn sm pårørende til psykisk syge g misbrugere Under satspuljen

Læs mere

Retningslinjer. for personalereduktioner. i forbindelse med besparelser, faldende børnetal og omstruktureringer. i Langeland Kommune.

Retningslinjer. for personalereduktioner. i forbindelse med besparelser, faldende børnetal og omstruktureringer. i Langeland Kommune. Retningslinjer fr persnalereduktiner i frbindelse med besparelser, faldende børnetal g mstruktureringer i Langeland Kmmune (Børn g Kultur) Sagsnr. 11/4526 Gdkendt i Fælles MED Børn g Kultur 1. Baggrund

Læs mere

Kravspecifikation for den pædagogiske læreplan

Kravspecifikation for den pædagogiske læreplan Kravspecifikatin fr den pædaggiske læreplan Den pædaggiske læreplan Indhld Indledning... 3 Del 1. Lvgrundlag... 4 Del 2. Generelle plysninger... 5 Del 3. Dkumentatin via hverdagslivstemaer... 8 3.1 Vkseninitieret

Læs mere

Evaluering af selvkørende støvsugere på botilbud og plejecentre

Evaluering af selvkørende støvsugere på botilbud og plejecentre Evaluering af selvkørende støvsugere på btilbud g plejecentre 1. Indledning Sm en del af det vedtagne budget fr 2013-2016 indgår en række budgetprjekter, sm samlet set har det verrdnede frmål at skabe

Læs mere

Ringsted Kommune godkender hermed, at der er sket opfyldelse af meddelt Caroline og Svend Pedersen Høedvej 15 4174 Jystrup Midtsj.

Ringsted Kommune godkender hermed, at der er sket opfyldelse af meddelt Caroline og Svend Pedersen Høedvej 15 4174 Jystrup Midtsj. Opfyldelse af undersøgelsespåbud, frvarsling af prydningspåbud efter spild fra villalietank på ejendmmen Høedvej 15, 4171 Jystrup Midtsj. Ringsted Kmmune Ringsted Kmmune gdkender hermed, at der er sket

Læs mere

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a.

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Klima og Planlægning Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Næstved Kommune Rune Nielsen www.næstved.dk Dato 2.7.2014 Sagsnr. 13.03.01-P00-1-12 CPR-nr. Sagsbehandler Rune Nielsen Projektgodkendelse for projektforslaget

Læs mere

Beskæftigelse og Uddannelse

Beskæftigelse og Uddannelse Beskæftigelse g Uddannelse - Vurdering Hlder det krrigerede budget? Nej der frventes et merfrbrug på 14,6 mi. kr. før mplaceringer. Det frventede merfrbrug frdeler sig med 13,3 mi. kr. på plitikmrådet

Læs mere

IKKE-BINDENDE VEJLEDNING I SIKRING AF ET

IKKE-BINDENDE VEJLEDNING I SIKRING AF ET Dc.1598_01_EN IKKE-BINDENDE VEJLEDNING I SIKRING AF ET MINIMUMSKOMPETENCENIVEAU HOS PERSONER, DER UDFØRER PERIODISK INSPEKTION AF TÅRNKRANER OG MOBILKRANER OG INSPEKTION AF MONTERINGEN AF DISSE KRANER

Læs mere

Vejledning om Den Ældre Medicinske Patient. Til sundhedspersoner på sygehuse, i kommuner og i almen praksis

Vejledning om Den Ældre Medicinske Patient. Til sundhedspersoner på sygehuse, i kommuner og i almen praksis Vejledning m Den Ældre Medicinske Patient Til sundhedspersner på sygehuse, i kmmuner g i almen praksis UDKAST pr. 27. februar 2014 En styrket indsats fr den ældre medicinske patient - Vejledning til sundhedspersner

Læs mere

UDBUDSMATERIALE TIL UDARBEJDELSE AF TILBUD PÅ RENGØRING I

UDBUDSMATERIALE TIL UDARBEJDELSE AF TILBUD PÅ RENGØRING I UDBUDSMATERIALE TIL UDARBEJDELSE AF TILBUD PÅ RENGØRING I Udarbejdet: Nvember 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 UDBUDSBETINGELSER... 2 1. Indledning... 2 1.1 Velkmst... 2 2. Generelle frhld...

Læs mere

Guide til netværk LÆR AT TACKLE

Guide til netværk LÆR AT TACKLE Guide til netværk LÆR AT TACKLE Guide til netværk Kmiteen fr Sundhedsplysning 2. udgave, 1. plag 2015 Med støtte fra Indhld Guide til netværk... 2 Hvrdan kan netværket rganiseres?... 3 Hvrdan frdeles pgaverne?...

Læs mere

15. maj 2015 FM2015/131 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

15. maj 2015 FM2015/131 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 15. maj 2015 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget fr Kultur, Uddannelse, Frskning g Kirke vedrørende Frslag til Inatsisartutbeslutning m at Naalakkersuisut pålægges at fremlægge en redegørelse m integratin.

Læs mere

Varsling af påbud om regulering af støvemission fra håndtering af flis og træpiller på Assens Havn

Varsling af påbud om regulering af støvemission fra håndtering af flis og træpiller på Assens Havn Assens Havn Nrdre Havnevej 12 5610 Assens Att. Ole Knudsen Varsling af påbud m regulering af støvemissin fra håndtering af flis g træpiller på Assens Havn I frhld til støv er det administratinens faglige

Læs mere

Jeg fremsender her tilbud fra Viessmann på nye gaskedler og drift og vedligehold af dem som supplerende dokumentation til mit tidligere høringssvar.

Jeg fremsender her tilbud fra Viessmann på nye gaskedler og drift og vedligehold af dem som supplerende dokumentation til mit tidligere høringssvar. From: Kristian Nielsen Sent: 11 Dec 2015 06:40:55 +0100 To: Henrik Oxenvad Cc: Christian Bruun Subject: FW: Vedr.: Tilbud på kedelinstallationer til Oksbøllejren Attachments: Budgetpris ny kedelcentral.pdf,

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste fr Klima+ virksmheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energifrbrug, g derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn fr miljøet g din frretning/virksmhed. Listen kan bruges

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune 2012 Frmål Den sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune skal sikre en tæt sammenhæng mellem det generelle frebyggende arbejde i kmmunen g den målrettede

Læs mere

Udkast til. Indkøbspolitik for Region Nordjylland. Indkøbspolitik

Udkast til. Indkøbspolitik for Region Nordjylland. Indkøbspolitik Udkast til Indkøbsplitik fr Regin Nrdjylland Indkøbsplitik 1 INDLEDNING 2 2 FORMÅL 2 3 OMFANG AF REGION NORDJYLLANDS INDKØBSPOLITIK 3 4 INDKØBSFUNKTION 3 5 INDKØBSPROCESSEN 5 6 INDKØBSSYSTEM 5 7 INDKØB

Læs mere

1 Baggrund og sammenfatning

1 Baggrund og sammenfatning Byrådssekretariat Sagsnr. 91362 Brevid. 882362 Ref. NIR Dir. tlf. 46 31 80 09 niclair@rskilde.dk NOTAT: Evaluering af Særligt Tilrettelagt Ungdmsuddannelse (STU) Januar 2010 1 Baggrund g sammenfatning

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Overdragelses- og økonomiaftale mellem Palm City Properties A/S og Frederikshavn Forsyning A/S vedr. kloakanlæg på Kærtoften og Kærvang

Overdragelses- og økonomiaftale mellem Palm City Properties A/S og Frederikshavn Forsyning A/S vedr. kloakanlæg på Kærtoften og Kærvang Palm City Prperties A/S Skagensvej 100A 9900 Frederikshavn Att. Ott Stavad Frederikshavn Frsyning A/S Knivhltvej 15, 9900 Frederikshavn Tlf. 98 45 60 00 Fax 98 43 93 88 Lkal tlf. 98 45 60 97 Sagsbeh.:

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste fr Klima+ virksmheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energifrbrug, g derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn fr miljøet g din frretning/virksmhed. Listen kan bruges

Læs mere

F O R S V a r m e R o s k i l d e A / S

F O R S V a r m e R o s k i l d e A / S F O R S V a r m e R s k i l d e A / S Prjektfrslag fr varmefrsyning af den nye bydel Vindinge Vest iht. Rskilde Kmmunes Lkalplan 644 Sag 1100012213 J.nr. VindingeVest Udarb. KLF Udg. 1 Kntrl SORK Dat 06-03-2018

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte i eget hjem ( 85) Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for støtte i eget hjem ( 85) Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 11 Kvalitetsstandard fr støtte i eget hjem ( 85) Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Frmålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet rd fr serviceniveau. Den beskriver indhldet g mfanget

Læs mere

Oplæg til at skabe et budget i balance på ældreområdet via omlægning af afregningsmodel

Oplæg til at skabe et budget i balance på ældreområdet via omlægning af afregningsmodel Oplæg til at skabe et budget i balance på ældremrådet via mlægning af afregningsmdel Frskellige faktrer har gennem de seneste år presset øknmien på ældremrådet på såvel myndighedsmrådet sm mrådecentrenes

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommune NOTAT Allerød Kmmune Frvaltningen Sekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf.: 48 100 100 kmmunen@allered.dk www.allered.dk Baggrund Gennem vinteren er der rejst spørgsmål fra frskellig side til Allerød

Læs mere

Fælles regional retningslinje for ledelse

Fælles regional retningslinje for ledelse Psykiatri g Scial Januar 2016 Fælles reginal retningslinje fr ledelse Resume ver arbejdsgange vedrørende ledelse Arbejdet med ledelse Generelt Indhldet i de lkale virksmhedsgrundlag Evaluering af resultater

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

BYGGESKADEFONDEN RENOVERINGER OBLIGATORISK ORDNING BYGGESKADEFORSIKRING

BYGGESKADEFONDEN RENOVERINGER OBLIGATORISK ORDNING BYGGESKADEFORSIKRING RENOVERINGER OBLIGATORISK ORDNING Studiestræde 50, 1554 København V Tel 33 76 20 00, bsf@bsf.dk www.byggeskadefnden.dk BYGGESKADEFONDEN BYGGESKADEFORSIKRING Studiestræde 50, 1554 København V Tel 33 76

Læs mere

Rapportering 1. halvår 2011. Genoptræningen. Rapportering fra 1. halvår 2011. Udarbejdet af: Genoptræningen i Esbjerg Kommune

Rapportering 1. halvår 2011. Genoptræningen. Rapportering fra 1. halvår 2011. Udarbejdet af: Genoptræningen i Esbjerg Kommune Rapprtering 1. halvår 211 Genptræningen Rapprtering fra 1. halvår 211 Udarbejdet af: Genptræningen i Esbjerg Kmmune Udarbejdet: August 211 1 Rapprtering 1. halvår 211 Indhldsfrtegnelse Indledning... 3

Læs mere

STATIONSSTRUKTUREN I DANMARK

STATIONSSTRUKTUREN I DANMARK STATIONSSTRUKTUREN I DANMARK - en undersøgelse Indledning Andreas Røhl, Banestyrelsen g Peter Feilberg Schjødt, Trafikministeriet Banestyrelsen g Trafikministeriet gennemførte i 2. halvår af 2001 en undersøgelse

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste fr Klima+ virksmheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energifrbrug, g derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn fr miljøet g din frretning/virksmhed. Listen kan bruges

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol Fritids- g Kulturudvalget Beslutningsprtkl Dat: 10. december 2009 Lkale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 14:45-16:45 Eskild Andersen, Frmand (A) Gitte Krgh (V) Runa Christensen (V) Marianne Jensen

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik Hillerød Kmmune It-sikkerhedsplitik Overrdnet plitik 23-02-2011 Plitik Frrd Dette er Hillerød Kmmunes it-sikkerhedsplitik, sm er udarbejdet af Administratinen, med udgangspunkt i DS484-2005 g ISO27001.

Læs mere

RETTEBEMÆRKNINGER TIL SKRIFTLIG KVALIFIKATIONSEKSAMEN 2011 Side 1 af 7 sider

RETTEBEMÆRKNINGER TIL SKRIFTLIG KVALIFIKATIONSEKSAMEN 2011 Side 1 af 7 sider Side 1 af 7 sider RETTEBEMÆRKNINGER TIL SKRIFTLIG KVALIFIKATIONSEKSAMEN FOR REGISTREREDE REVISORER 26. AUGUST 2011 Side 2 af 7 sider Generelt. Ved bedømmelsen lægges dels vægt på de i efterfølgende vejledning

Læs mere

International strategi

International strategi Internatinal strategi Kmmuneqarfik Sermersq Indhld Frrd... 3 Indledning... 4 Visin... 4 Mål... 5 Knkret... 6 Venskabsbyaftaler... 6 Strategisk samarbejde... 6 Prjektbaseret samarbejde... 7 Andre muligheder

Læs mere

Behandlingerne står med kursiv. 1. Godkendelse af dagsorden Godkendt. 2. Godkendelse af seneste referat Bestyrelsesmøde den 13. januar 2014 Godkendt

Behandlingerne står med kursiv. 1. Godkendelse af dagsorden Godkendt. 2. Godkendelse af seneste referat Bestyrelsesmøde den 13. januar 2014 Godkendt Referat af bestyrelsesmøde i Idrætsrådet Silkebrg Kmmune Dat g tidspunkt: mandag den 3. februar 2014 kl. 17.15 20.00 inkl. spisning Sted: Mødelkalet, Silkebrg Sprtscenter Deltagere: Lars Bundgaard, Jørgen

Læs mere

Haderslevden 12. aprli2012. drifts- og vedligeholdelsesomkostninger

Haderslevden 12. aprli2012. drifts- og vedligeholdelsesomkostninger AabenraaKmmune, Teknik g Milj, Skelbrekvej2, 6200 Aabenraa. Att.: BrgeVestergaardNielsen Haderslevden 12. aprli2012 Vedr.: Aabenraa-Rsdekr Fjernvarme a.m.b.a. Prjektfrslag fr etablering af ny grundlastanlreg-

Læs mere

Effektiv digital selvbetjening

Effektiv digital selvbetjening Udviklingsønsker fr Navne- g adressebeskyttelse 1. Indledning Nedenstående beskriver kmmunale frslag til udviklingstiltag fr eksisterende g nye løsninger inden fr mrådet Navne- g adressebeskyttelse. Frslagene

Læs mere

Der er efterfølgende lavet en budgetkontrol pr. 30. juni 2016, heraf fremgår det at:

Der er efterfølgende lavet en budgetkontrol pr. 30. juni 2016, heraf fremgår det at: Ntat Vedrørende: Ejendmsservice - ntat vedr. frslag fra Radikale Venstre Sagsnavn: Frslag fra Mgens Nyhlm, Radikale Venstre, vedr. ejendmsservice (Møde 5. september 2016) Sagsnummer: 00.01.00-G01-107-16

Læs mere

Ansøger anmodede om fornyet VVM-tilladelse den , da den tidligere VVM-tilladelse udløb den

Ansøger anmodede om fornyet VVM-tilladelse den , da den tidligere VVM-tilladelse udløb den Ecpartner ApS Egå Havvej 21 8250 Egå Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Att. Erling Olesen Frnyet VVM-tilladelse pstilling af 3 vindmøller i Trrild Odder Kmmune meddeler hermed frnyet VVM-tilladelse

Læs mere

RÅDGIVNING VEDR. STØJSKÆRMSPROJEKTER

RÅDGIVNING VEDR. STØJSKÆRMSPROJEKTER UDBUDSBETINGELSER RÅDGIVNING VEDR. STØJSKÆRMSPROJEKTER APRIL 2014 2 af 9 Indhld ADVEST-MA.R01 INDHOLDSFORTEGNELSE BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT)... 3 1. Alment... 3 2. Orientering... 3 3. Udbud...

Læs mere

MØDEDELTAGERE Formand: Lise Lotte Due Næstformand: Hanne Vedersø Rigmor Nielsen Vibeke Davids Hansen Erik Nielsen

MØDEDELTAGERE Formand: Lise Lotte Due Næstformand: Hanne Vedersø Rigmor Nielsen Vibeke Davids Hansen Erik Nielsen Ældrerådet Mandag den 6.10.2014 kl. 09:15 12:30 i lkale F2 på Rådhuset MØDEDELTAGERE Frmand: Lise Ltte Due Næstfrmand: Hanne Vedersø Rigmr Nielsen Vibeke Davids Hansen Erik Nielsen Christian Heiberg Ole

Læs mere

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016 Effektevaluering af gruppetilbud g individuel vejledning i Handicap & Scialpsykiatri i Stevns Kmmune Januar 2016 Side 1 af 15 Indhld Hvedresultater... 3 Effektevaluering af kvalitet... 3 Test fr at frskellen

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af fjernvarmeforsyning i lokalplanområde 4-703 Forsker- og Videnpark 30. marts 2011 1/38 1 Indhold Afsnit 2: Stamoplysninger s. 3 Afsnit 3: Læsevejledning

Læs mere

J&E electric a/s Måløv Værkstedsby 54 2760 Måløv

J&E electric a/s Måløv Værkstedsby 54 2760 Måløv J&E electric a/s Måløv Værkstedsby 54 2760 Måløv Telefn: +45 44 68 07 77 Internet: www.jeel.dk & J E Energirådgivning/tjekliste fr Klima+ virksmheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få

Læs mere

Borgerrådgiverfunktionen i Hvidovre Kommune

Borgerrådgiverfunktionen i Hvidovre Kommune Brgerrådgiverfunktinen i Hvidvre Kmmune Evaluering af brgerrådgiverfunktinen i Hvidvre Kmmune et år efter pstart Brgmesterkntret nvember 2015 Side 1 Indhld 1. Opsummering af hvedresultater... 3 2. Intrduktin...

Læs mere

Vejledning til kulturaftaler

Vejledning til kulturaftaler Hvad er en kulturaftale Vejledning til kulturaftaler En kulturaftale er en frivillig aftale, der indgås mellem Kulturministeriet g en række kmmuner. Tilsammen udgør kmmunerne i aftalen det, der kaldes

Læs mere

Vestsjællands Brandvæsen I/S

Vestsjællands Brandvæsen I/S Vestsjællands Brandvæsen I/S Beredskabskmmissinen Vestsjællands Brandvæsen (Møde i Beredskabskmmissinen VSBV) 14-09-2018 08:00 Brandstatinen, L.C. Wrsøesvej 6, 4300 Hlbæk Infrmatin : Medlemmer: Christina

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste fr Klima+ virksmheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energifrbrug, g derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn fr miljøet g din frretning/virksmhed. Listen kan bruges

Læs mere

Hjemmeplejen, Distrikt Hesseløvej

Hjemmeplejen, Distrikt Hesseløvej Hjemmeplejen, Distrikt Hesseløvej Rapprt ver tilsyn 2013 Scialcentret 1 Indhld Hjemmeplejen, Distrikt... 1 Hesseløvej... 1 Beskrivelse af enheden: Lvgrundlag, rammer g vurdering... 3 Navn g Adresse...

Læs mere

energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017

energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017 MEMO TITEL Projektforslag for konvertering til fjernvarme i 14 energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017 DATO 13. november 2017 TIL KOPI FRA PROJEKTNR

Læs mere

Politik for anvendelse af sociale klausuler ved udbud

Politik for anvendelse af sociale klausuler ved udbud Plitik fr anvendelse af sciale klausuler ved udbud Indledning Byrådet vedtg den 19. december 2007 Skanderbrg Kmmunes Servicestrategi 2007 2009. En del af denne servicestrategi er en Udbudsplitik, sm bl.a.

Læs mere

Overordnede principper og anbefalinger for håndtering af og skadelig brug af rusmidler i Center for Boområdet

Overordnede principper og anbefalinger for håndtering af og skadelig brug af rusmidler i Center for Boområdet Ntat Emne Overrdnede principper g anbefalinger fr håndtering af g skadelig brug af rusmidler i Center fr Bmrådet Til Kpi til Ledere g medarbejdere i Center fr Bmrådet Aarhus Kmmune Scialfrvaltningen Den

Læs mere

Notat. Teknisk budgetlægning - nye principper for budgetlægning og årlig budgetregulering på børn og ungeområdet samt voksen og ældreområdet

Notat. Teknisk budgetlægning - nye principper for budgetlægning og årlig budgetregulering på børn og ungeområdet samt voksen og ældreområdet Løn g Øknmi - Team Øknmi Middelfart Kmmune Søndergade 65 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefn +45 8888 5500 Direkte 8888 5038 cvr.: 29189684 Dat: 7. juli 2015 Sagsnr.: 2015-007700-1 Mads.SandagerHansen@middelfart.dk

Læs mere

Vejledning om ansøgning til PUF 2014 puljen til frivilligt socialt arbejde til fordel for socialt truede mennesker 15.13.15.10 11.

Vejledning om ansøgning til PUF 2014 puljen til frivilligt socialt arbejde til fordel for socialt truede mennesker 15.13.15.10 11. Scial-, Børne- g Integratinsministeriet Vejledning m ansøgning til PUF 2014 puljen til frivilligt scialt arbejde til frdel fr scialt truede mennesker 15.13.15.10 11. nvember 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1

Læs mere

EU-UDBUD 2014/S 175-309171

EU-UDBUD 2014/S 175-309171 Kntrakt rengøringsydelser 2015 2018/2020 16. ktber 2014 TILBUDSVURDERING EU-UDBUD 2014/S 175-309171 RENGØRINGSYDELSER RINGSTED KOMMUNE SERVICEKONTRAKT FOR PERIODEN: 1. JANUAR 2014-31. DECEMBER 2018 Ringsted

Læs mere

Bilag: Status juni 2008 vedrørende projekter bevilget landdistriktsmidler november 2007

Bilag: Status juni 2008 vedrørende projekter bevilget landdistriktsmidler november 2007 Bilag: Status juni 2008 vedrørende prjekter bevilget landdistriktsmidler nvember 2007 Jurnalnummer Prjekt titel Ansøgt bevilling Bevilling Betingelser knyttet til bevilling 1849-20811 Kæret/Oasen grønt

Læs mere

Til: Transportministeriet, Frederiksberg kommune, Københavns kommune, Trafikstyrelsen, DSB, Metro

Til: Transportministeriet, Frederiksberg kommune, Københavns kommune, Trafikstyrelsen, DSB, Metro Ntat Til: Transprtministeriet, Frederiksberg kmmune, Københavns kmmune, Trafikstyrelsen, DSB, Metr Kpi til: sag 1. juli 2009 Sagsnummer Sagsbehandler KV Direkte 36 13 16 67 Fax KV@mviatrafik.dk CVR nr:

Læs mere

Projektskitse Verdensarv Vadehavet

Projektskitse Verdensarv Vadehavet Prjektskitse Verdensarv Vadehavet Baggrunden. Den danske del af Vadehavet er udpeget sm verdensarv g verdensarven bliver det fremtidige fkus fr det frpligtende samarbejde med Tyskland g Hlland m Vadehavet

Læs mere

Redegørelse vedr. høringssvar om vindmølleplaner ved Tornbygård

Redegørelse vedr. høringssvar om vindmølleplaner ved Tornbygård Bilag til sagen Redegørelse vedr. høringssvar m vindmølleplaner ved Trnbygård Offentlig høring 24. februar til 26. april 2011 m frslag til lkalplan 048 g kmmuneplantillæg 002 Teknik & Miljø 20. september

Læs mere

VEJLEDNING OM OMRÅDEFORNYELSE ET REDSKAB TIL KOMMUNERNE OM HVORDAN MAN PLANLÆGER OG GENNEMFØRER ET OMRÅDEFORNYELSESPROJEKT SEPTEMBER 2015

VEJLEDNING OM OMRÅDEFORNYELSE ET REDSKAB TIL KOMMUNERNE OM HVORDAN MAN PLANLÆGER OG GENNEMFØRER ET OMRÅDEFORNYELSESPROJEKT SEPTEMBER 2015 VEJLEDNING OM OMRÅDEFORNYELSE ET REDSKAB TIL KOMMUNERNE OM HVORDAN MAN PLANLÆGER OG GENNEMFØRER ET OMRÅDEFORNYELSESPROJEKT SEPTEMBER 2015 BYFORNYELSE 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 5 1.0. GENERELT

Læs mere

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT MAJ 2014 HVIDOVRE FJERNVARMESELSKAB A.M.B.A. FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT PROJEKTFORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2014 HVIDOVRE

Læs mere

Energistrategi Den 17. november 2005 Kontorchef Claus Andersen, Energistyrelsen

Energistrategi Den 17. november 2005 Kontorchef Claus Andersen, Energistyrelsen Energistrategi 2025 Den 17. nvember 2005 Kntrchef Claus Andersen, Energistyrelsen Overblik Med Energistrategi 2025 præsenterer regeringen sin langsigtede energiplitik Målsætningen er at skabe sammenhæng

Læs mere

Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg

Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg JUNI 2015 GALTEN VARMEVÆRK A.M.B.A. Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000

Læs mere

Dagsorden til Campusbestyrelsesmøde Sankt Annæ Gymnasium

Dagsorden til Campusbestyrelsesmøde Sankt Annæ Gymnasium Dagsrden til Campusbestyrelsesmøde Sankt Annæ Gymnasium Dat: 1. december 2015 Tid: 18.30 20.00 Sted: Mødedeltagere: Afbud: Gæster: Referent: Lærerværelset Jens Kramer Mikkelsen, Marianne Zibrandtsen, Nynne

Læs mere

!""# $%%&$ '( )$* '+, -* ' (,* '. $, ( /

!# $%%&$ '( )$* '+, -* ' (,* '. $, ( / !""# $%%&$ '( )$* '+, -* ' (,* '. $, ( / ! # #!! % & '!!! #!! " " $ % $ & & & % &## $ &(#! $ % Redegørelsen er struktureret således, at der først præsenteres et resumé af redegørelsen. I resumeet er der

Læs mere

- Reducere antallet af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser - Styrke sammenhængen i og koordinationen af patientforløbet

- Reducere antallet af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser - Styrke sammenhængen i og koordinationen af patientforløbet Puljepslag Styrket samarbejde vedrørende subakutte/akutte tilbud indkalder hermed ansøgninger fra reginer sammen med en eller flere kmmuner m tilskud fra puljen Styrkelse af samarbejde mellem reginer,

Læs mere

ALM. BRAND A/S DAGSORDEN OG DE FULDSTÆNDIGE FORSLAG DAGSORDEN

ALM. BRAND A/S DAGSORDEN OG DE FULDSTÆNDIGE FORSLAG DAGSORDEN ALM. BRAND A/S DAGSORDEN OG DE FULDSTÆNDIGE FORSLAG DAGSORDEN På den rdinære generalfrsamling fredag den 29. april 2016 kl. 11.00 på Tivli Htel & Cngress Center, Arni Magnussns Gade 2, 1577 København V,

Læs mere

Dette notat omhandler således alene ansøgning om afhændelse af almene boliger, i henhold til almenboliglovens 27 (salg) og 28 stk. 2-5 (nedrivning).

Dette notat omhandler således alene ansøgning om afhændelse af almene boliger, i henhold til almenboliglovens 27 (salg) og 28 stk. 2-5 (nedrivning). 27. januar 2015 Afhændelse/nedrivning af almene bliger Lv m almene bliger mv. (almenbliglven) mfatter flere frmer fr afhændelse af almene bliger. Blandt andet 75 a-m, der mhandler salg af almene bliger

Læs mere

Lægemiddel industri foreningen

Lægemiddel industri foreningen Lægemiddel industri freningen Appendiks til fælleserklæring m kliniske lægemiddelfrsøg g nn-interventins-frsøg mellem Lægemiddelindustrifreningen (Lif), Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) g Lægefreningen

Læs mere

Hvad en klimaaftale i København skal indeholde

Hvad en klimaaftale i København skal indeholde Hvad en klimaaftale i København skal indehlde Synspunkter fra 92-gruppen i frbindelse med klimaknventinsmødet i København (COP15), 7-18. december 2009 En klimaaftale der er tilstrækkelig, retfærdig g sikker

Læs mere

REFERAT 1. gårdgruppemøde Boyesgade-karréen

REFERAT 1. gårdgruppemøde Boyesgade-karréen REFERAT 1. gårdgruppemøde Byesgade-karréen Afhldt i Kulturstaldene ved Halmtrvet, Onkel Dannys Plads 5, 1711 Kbh. V, nsdag d 14.5.2014. Deltagere: 31 bebere 43 var med på gårdvandringen. Karin Nygaard

Læs mere

Indstilling. Indstilling om organisationsændring af Borgmesterens Afdeling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Indstilling om organisationsændring af Borgmesterens Afdeling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Brgmesterens Afdeling Den 31. juli 2007 Indstilling m rganisatinsændring af Brgmesterens Afdeling Århus Kmmune IT g Organisatinsafdelingen Brgmesterens Afdeling

Læs mere

Udtalelse fra Fødevareregion Nordjyllands SU vedr. Rapport om fremtidig struktur i Fødevarestyrelsen

Udtalelse fra Fødevareregion Nordjyllands SU vedr. Rapport om fremtidig struktur i Fødevarestyrelsen Udvalget fr Fødevarer, Landbrug g Fiskeri FLF alm. del - Offentlig HSU 250105. Bilag 10 21.1.2005 J.nr.: 2005-01-142-00006 / LINA/MOJO/GMPE Høring vedr. Strukturrapprt 2005 Udtalelse fra Fødevareregin

Læs mere