Filosofi og idehistorie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Filosofi og idehistorie"

Transkript

1 Filosofi og idehistorie Den første filosofi 1. udgave, 2008 ISBN Forfatter(e) Astrid Holm En ebog om de første filosoffer, der stillede spørgsmål om, hvad verden består af, og hvordan man kan tilegne sig viden om den. Den første filosofi - 4 år 120,00 DKK ebogen Den første filosofi er tænkt som en begyndervenlig grundbog i faget filosofi. Bogen gennemgår på en pædagogisk tilgængelig måde filosofiens opståen og udvikling i det antikke Grækenland fra ca f.kr. Bogen introducerer en række begreber og erkendelsesfigurer, som i forskellige varianter dukker op i den efterfølgende tradition: permanens/forandring, rationalitet/empiri, deduktion/induktion, monisme/dualisme. Til hver tekst er der øvelser, der letter forståelsen af pointerne i teksterne, og som bibringer til indlevelse i filosoffernes tankegang. Den første filosofi 1. udgave, 1999 ISBN Forfatter(e) Astrid Holm En gennemgang af filosofiens opståen og udvikling i det antikke Grækenland fra ca f.kr. I gennemgangen af filosofiens tidlige udvikling fra Thales til Aristoteles introducerer bogen en række begreber og erkendelsesfigurer, som i forskellige varianter genfindes i den efterfølgende tradition: permanens/forandring, rationalitet/empiri, deduktion/induktion, monisme/dualisme. Til hver af bogens tekster er der øvelser, der letter forståelsen af pointerne i teksterne og som lægger op til, at læseren tænker med på filosoffens tanker. Den første filosofi er tænkt som en grundlæggende begynderbog i faget filosofi. Bogen henvender sig til alle ungdomsuddannelser.

2 Enigma - et dilemma 1. udgave, 2010 ISBN Forfatter(e) Jesper Frandsen, Mads Rangvid Bogen er et tværfagligt værk, der stiller matematiske koder og nyskabende teknikker overfor etiske dilemmaer, med henvisninger til konkrete historiske situationer. 195,00 DKK Inkl. moms Indledningsvis gennemgår bogen udvalgte dele af kryptologiens historie, der ender med en mere grundig gennemgang af den tyske kodemaskine Enigma, herunder hvorfor dens koder var så svære at bryde, og omtale af opdagelser der alligevel gjorde det muligt. Briterne vidste, at hvis de kunne bryde den, ville de komme i et dilemma, nemlig at de, for at skjule at den var brudt, måtte lade allierede dø. De brød den, men hvor mange var (og er) man klar til at ofre, for at bevare en sådan hemmelighed? Der omtales episoder fra 2. Verdenskrig, hvor dilemmaet var aktuelt, og eleverne skal derefter agere beslutningstagere og gøre rede for, hvordan de ville have valgt og begrunde valget. Når man skal træffe sådanne valg, er der imidlertid hjælp at hente i etikken. Derfor omtales filosofferne I. Kant og J. Bentham og deres filosofiske retninger hvorefter eleverne skal tage stilling til briternes dilemmaer. Bogen lægger op til AT-forløb med matematik og filosofi (evt. religion), men det vil være helt naturligt at inddrage andre fag, mest oplagt er historie og engelsk. Der kræves ingen specielle faglige forudsætninger for at læse bogen. Erkendelse og virkelighed 1. udgave, 2009 ISBN Forfatter(e) Peter Laurs Sørensen, Keld B. Jessen En tekstsamling om erkendelsesproblemet i den europæiske filosofitradition - fra Platon til H.C. Ørsted. Erkendelse og virkelighed - 4 år 120,00 DKK Bogen Erkendelse og virkelighed tager udgangspunkt i Platons filosofiske tankegang. Herefter behandler bogen modsætningerne rationalisme og empirisme, samt romantik og positivisme frem til markante ny strømninger i vort århundrede. Tekstsamlingen behandler emner som det filosofiske perspektiv i kvantefysikken over for den klassiske fysik. Bogen belyser ligeledes Poppers kritik af den måde, hvorpå man siden Platon har opstillet erkendelsesspøgsmålet. Erkendelse og virkelighed indeholder tekster af bl.a. Platon, David Hume, H.C. Ørsted samt Werner Heisenberg.

3 Erkendelse og virkelighed 1. udgave, 1993 ISBN Forfatter(e) Peter Laurs Sørensen, Keld B. Jessen En tekstsamling om erkendelsesproblemet i den europæiske filosofitradition - fra Platon til H.C. Ørsted. Bogen Erkendelse og virkelighed tager udgangspunkt i Platons filosofiske tankegang. Herefter behandler bogen modsætningerne rationalisme og empirisme, samt romantik og positivisme frem til markante nye strømninger i vort århundrede. Tekstsamlingen behandler emner som det filosofiske perspektiv i kvantefysikken over for den klassiske fysik. Bogen belyser ligeledes Poppers kritik af den måde, hvorpå man siden Platon har opstillet erkendelsesspørgsmålet. Erkendelse og virkelighed indeholder tekster af bl.a. Platon, David Hume, H.C. Ørsted og Werner Heisenberg. Filosofi og videnskab 1. udgave, 2007 ISBN Forfatter(e) Peter Laurs Sørensen Bogen indeholder et tekstudvalg, der præsenterer nogle af de væsentligste synspunkter i diskussionen om, hvad videnskab er. 150,00 DKK Inkl. moms Filosofi og Videnskab tager udgangspunktet i den positive opfattelse af videnskaben, som var dominerende i det tyvende århundredes første halvdel. På trods af en samtidig kritik af den positivistiske tankegang, er det først med en historisk og samfundsmæssig orienteret kritik fra omkring midten af det tyvende århundrede, at et mere nuanceret syn på videnskaben vinder indpas. Bogens udvalgte tekster følger kronologisk denne historiske udvikling. Desuden har teksterne et fælles udgangspunkt i de traditionelle filosofiske diskussioner om, hvad viden og erkendelse er. Bogen er velegnet til undervisningen på alle ungdomsuddannelser.

4 Filosofi. Fra antikken til vor tid 1. udgave, 1999 ISBN Forfatter(e) Keld B. Jessen, Bent Rensch, Bjarne Troelsen, Anne Okkels Olsen, Arne Jørgensen, Astrid Holm, Dietrich Harbsmeier, Jens Frørup Madsen, Johannes Iversen En kronologisk gennemgang af filosofiens historie fra før-sokratikerne til i dag, med fokus på de vigtigste perioder, navne, retninger og problemstillinger. 395,00 DKK Inkl. moms Filosofi. Fra antikken til vor tid indeholder tekster, der veksler mellem historisk udsyn, præsentation af centrale emner og inddragelse af citater fra primærlitteratur, med henblik på at give læseren et godt overblik over filosofiens udvikling og historie. Bogen indeholder emner som bl.a. De første filosoffer, Aristoteles, Hellenismens filosofi, Renæssancen, Empirismen, Kant samt Romantisk idealisme. Filosofi. Fra antikken til vor tid henvender sig til filosofiundervisningen på gymnasie- og hf-niveau. Fire menneskesyn 1. udgave, 1996 ISBN Forfatter(e) Astrid Holm Bogen præsenterer på en pædagogisk og lettilgængelig måde fire centrale menneskeopfattelser i den europæiske filosofitradition. 225,00 DKK Inkl. moms Fire Menneskesyn omhandler fire forskellige menneskeopfattelser i den europæiske tradition indenfor filosofi. De fire menneskeopfattelser er den dualistiske ved Platon og Descartes, den naturalistiske ved Darwin, Nietzsche og Freud, den ekstistentialistiske ved Kierkegaard, Sartre og Camus samt den kommunikative ved Løgstrup. Indledningsvis gennemgår bogen både filosofferne og deres menneskesyn. Derefter følger filosofiske kernetekster, hvoraf en del er perspektiveret med skønlitterære tekster af mere oplevelsespræget karakter. Til hver tekst er der øvelser, der letter forståelsen af pointerne i teksterne. Bogen henvender sig til alle ungdomsuddannelser.

5 Frihed og ansvar 1. udgave, 1990 ISBN Forfatter(e) Niels Arne Nielsen En filosofisk teoribog, der tager stilling til livets store spørgsmål, og som diskuterer disse i henhold til den videnskabelige, politiske og kulturelle udvikling. Teksterne i Frihed og ansvar er alle hentet fra den nyere filosofi, dvs. filosofien efter år Tekstsamlingen er baseret på mere nutidige tekster for at kunne sætte sig ind i en række nyere standpunkter i den filosofiske diskussion om bl.a. menneskets frihed og ansvar. Samlingen af tekster er sammensat ud fra systematiske synspunkter, således at bogen rummer tekster, der udtrykker vigtige standpunkter i den filosofiske diskussion. Frihed og ansvar indeholder tekster af bl.a. R.E. Hobart, Georg Wilhelm Friedrich Hegel og Friedrich Engels. Bogen henvender sig til filosofiundervisngen på gymnasie- og hf-niveau. Grundbog til filosofi - Mennesket i verden 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) Kasper Larsen, Christoffer Boserup Skov Mennesket i verden gennemgår centrale filosofiske emner som etik, videnskabsteori, filosofi om mennesket og politisk filosofi på en letlæselig og letforståelig facon. 18 kildetekster 30 arbejdsspørgsmål 16 diskussionsopgaver 90 interaktive opgaver 60 billeder 1 oplæsning ca. 130 sider ebog Grundbog til filosofi - Mennesket i verden - 1 år Grundbog til filosofi - Mennesket i verden - 4 år 125,00 DKK 245,00 DKK Mennesket i verden gennemgår centrale filosofiske emner som etik, videnskabsteori, filosofi om mennesket og politisk filosofi på en letlæselig og letforståelig facon. Den spænder vidt fra klassiske filosoffer som Platon, Descartes og Kant til mere moderne tænkere som Nietzsche, Kuhn og Singer. Derudover er der også fundet plads til de danske filosoffer David Favrholdt og Peter Kemp. Der er tekstuddrag fra 16 filosoffer, arbejdsspørgsmål, spørgsmål til fordybelse og efter hvert kapitel en lille oversigt over de væsentligste begreber.

6 Grundbog til filosofi - Mennesket i verden 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) Kasper Larsen, Christoffer Boserup Skov Grundbog i filosofi spækket med aktuelle problemstillinger og perspektiveringer, hvor klassiske filosofiske tanker og argumenter får nyt liv. 275,00 DKK Inkl. moms Mennesket i verden gennemgår centrale filosofiske emner som etik, videnskabsteori, filosofi om mennesket og politisk filosofi på en letlæselig og letforståelig facon. Den spænder vidt fra klassiske filosoffer som Platon, Descartes og Kant til mere moderne tænkere som Nietzsche, Kuhn og Singer. Derudover er der også fundet plads til de danske filosoffer David Favrholdt og Peter Kemp. Der er tekstuddrag fra 16 filosoffer, arbejdsspørgsmål, spørgsmål til fordybelse og efter hvert kapitel en lille oversigt over de væsentligste begreber. Kierkegaard - lidenskabens tænker 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) John Rydahl, Pia Søltoft, Mette Berndsen En aktualiserende indføring i Kierkegaards tænkning. 225,00 DKK Inkl. moms Bogen fokuserer på fem centrale fænomener, som et menneske kun kan nærme sig og forstå gennem lidenskaben, nemlig angsten, friheden, skylden, kærligheden og troen. For at aktualisere Kierkegaards tænkning har fem kendte billedkunstnere givet hver deres kunstneriske fortolkning af et af de centrale temaer hos Kierkegaard: Peter Brandes (angsten) Erik A. Frandsen (friheden) Christian Lemmerz (skyld) Cathrine Raben Davidsen (kærligheden) Maja Lisa Engelhardt (troen). Bogen er opgavebaseret og indeholder en lettilgængelig introduktion til Kierkegaards tænkning, et alsidigt tekstuddrag fra hans værker og en række perspektiverende tekster og billeder. Udgivelsen lægger op til refleksion og selvstændig bearbejdning af Kierkegaards tanker og filosofi i en nutidig kontekst. Bogen kan anvendes i fagene dansk, filosofi, religion og billedkunst. Desuden vil den være velegnet til AT-forløb.

7 Kierkegaard - lidenskabens tænker 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) John Rydahl, Pia Søltoft, Mette Berndsen Udgivelsen fokuserer på fem centrale fænomener, som et menneske kun kan nærme sig og forstå gennem lidenskaben. 5 film om kunstnerne og værkerne 35 opgaver 30 illustrationer 55 primærtekster 110 sider ebog Kierkegaard - lidenskabens tænker - 1 år Kierkegaard - lidenskabens tænker - 4 år 160,00 DKK 295,00 DKK Udgivelsen fokuserer på fem centrale fænomener, som et menneske kun kan nærme sig og forstå gennem lidenskaben, nemlig angsten, friheden, skylden, kærligheden og troen. For at aktualisere Kierkegaards tænkning har fem kendte billedkunstnere givet hver deres kunstneriske fortolkning af et af de centrale temaer hos Kierkegaard: Peter Brandes (angsten) Erik A. Frandsen (friheden) Christian Lemmerz (skyld) Cathrine Raben Davidsen (kærligheden) Maja Lisa Engelhardt (troen). Denne ibog er opgavebaseret og indeholder en lettilgængelig introduktion til Kierkegaards tænkning, et alsidigt tekstuddrag fra hans værker og en række perspektiverende tekster og billeder. Desuden finder du videointerviews med kunstnerne, hvor de forklarer, hvordan de er blevet inspireret af Kierkegaard i deres kunstneriske arbejde. Udgivelsen lægger op til refleksion og selvstændig bearbejdning af Kierkegaards tanker og filosofi i en nutidig kontekst. ibogen kan anvendes i fagene dansk, filosofi, religion og billedkunst. Desuden vil den være velegnet til AT-forløb.

8 Kærlighedens filosofi 1. udgave, 2010 ISBN Forfatter(e) Mads Rangvid En antologi med filosofiske tekster om kærlighed fra antikken til nutiden. Kærlighedens filosofi handler i dobbelt forstand om det græske philosophia, idet bogen er en antologi med filosofiske tekster om kærlighed fra antikken til nutiden. Teksterne fra filosofiens allernyeste tid er organiseret tematisk fra kærlighedsopfattelser på biologisk grundlag over opfattelser med psykoanalytisk og eksistentialistisk grundlag til konstruktivistiske opfattelser. Bogen indeholder endvidere andet materiale med filosofisk indhold. Alle tekster er forsynet med en tekstnær indføring samt arbejdsspørgsmål, ordforklaringer og forklarende noter. Bogen indledes med en præsentation af en række af filosofiens grundlæggende begreber. Kærlighedens filosofi: giver mulighed for på en ny måde at tematisere en række af filosofiens traditionelle problemer og grundbegreber. lægger op til at filosofere tættere op ad den erfaringsnære hverdag. indbyder til tværfagligt samarbejde, fx med psykologi, biologi, historie, samfundsfag og idræt.

9 Liv & magt - bioetik og videnskabsteori 1. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Ulrik B. Nissen, Mickey Gjerris En tværfaglig lærebog om bioetik og videnskabsteori 245,00 DKK Inkl. moms Liv & Magt er en tværfaglig lærebog, der fra en bioetisk synsvinkel sætter videnskabens resultater til debat. Bogen berører en række fundamentale spørgsmål om mennesket og naturen, vores syn på magt og teknologi og vores frygt og håb for fremtiden. Bogen består af en introcase om medicinsk forbedring af mennesker, to indførende kapitler om bioetik og videnskabsteori og seks cases med tilhørende elevaktiverende opgaver og forslag til videre læsning og relevante websites. De seks cases er: Cyborgs Fosterdiagnostik Genmodificerede dyr Stamceller Nanoteknologi Genmodificerede planter Liv & Magt er skrevet af Ulrik Becker Nissen og Mickey Gjerris. Begge er lektorer i bioetik ved henholdsvis Aarhus og Københavns Universitetet og har mange års erfaring med undervisning, formidling og forskning i bioetiske problemstillinger. Bogen er velegnet til undervisning i almen studieforberedelse (AT) inden for fagene biologi, religion og filosofi. Logik og argumentationsteori - en introduktion 1. udgave, 2010 ISBN Forfatter(e) Steffen M. Iversen En grundlæggende introduktion til elementær logik og argumentationsteori. I logikken undersøger man de grundlæggende principper og regler for korrekte argumenter, og logikken er derfor et vigtigt redskab at mestre, når man skal navigere i alle former for beskrivelser, samtaler, diskussioner og debatter. Logik & argumentationsteori består af to dele og indeholder i alt seks kortfattede kapitler. Bogens første tre kapitler beskæftiger sig med argumenters natur, den specielle logiske gyldighed samt eksempler på fejlslutninger. Bogens anden del består af tre tematiske kapitler, der tager livtag med henholdsvis etikkens argumenter, klassisk logik samt moderne elementær logik. Efter hvert kapitel findes en række opgaver, der giver mulighed for at omsætte kapitlernes begreber og indsigter til praksis.

10 Logisk set 1. udgave, 2012 ISBN Forfatter(e) Peter Øhrstrøm Bogen omhandler logik-begrebet, der ikke kun er en formalistisk spidsfindighed, men et afgørende ideal i vores hverdag. Logisk set - 4 år 120,00 DKK Logisk set er en bog, der sætter vores argumentation i hverdagen samt den videnskabelige tænkning i relief. Bogen introducerer logik som en filosofisk og teoretisk disciplin, men lægger hele vejen igennem op til de praktiske konsekvenser og anvendelser. I bogen diskuteres både moderne logik og træk af logikkens historie. Bogen indeholder bl.a. emner som Aristoteles' syllogismer, udsagnslogik, begrebslogik, semiotik samt en etisk diskussion og argumentation, der sætter filosofien i vores tidsalder i fokus. Logisk set henvender sig til alle ungdomsuddannelser samt til introkurser i logik og argumentation på de videregående uddannelser. Logisk set 2. udgave, 1998 ISBN Forfatter(e) Peter Øhrstrøm Bogen omhandler logik-begrebet, der ikke kun er en formalistisk spidsfindighed, men et afgørende ideal i vores hverdag. 195,00 DKK Inkl. moms Logisk set er en bog, der sætter vores argumentation i hverdagen samt den videnskabelige tænkning i relief. Bogen introducerer logik som en filosofisk og teoretisk disciplin, men lægger hele vejen igennem op til de praktiske konsekvenser og anvendelser. I bogen diskuteres både moderne logik og træk af logikkens historie. Bogen indeholder bl.a. emner som Aristoteles' syllogismer, udsagnslogik, begrebslogik, semiotik samt en etisk diskussion og argumentation, der sætter filosofien i vores tidsalder i fokus. Logisk set henvender sig til alle ungdomsuddannelser samt til introkurser i logik og argumentation på de videregående uddannelser. Matematikfilosofi 1. udgave, 2011 ISBN Forfatter(e) Ole Skovsmose, Ole Ravn Præsentere nogle af de vigtigste positioner inden for matematikkens filosofi. 375,00 DKK Inkl. moms Matematikfilosofi behandler spørgsmålene "Hvor er matematikken? Hvor sikker er matematikken? Hvor social er matematikken? og hvor god er matematikken". Spørgsmålene fører læseren gennem en lang række emner fra Platons idéverden til matematikkens betydning for samfundet og vores handlinger i det hele taget. Bogen søger at give matematikfilosofien nye dimensioner.

11 Moralen og dens begrundelse 1. udgave, 1995 ISBN Forfatter(e) Bjarne Troelsen Bogen berører det metafysiske spørgsmål om vore værdiers grundlag og syn på mennesket. Når vi i dag diskuterer konkrete moralske spørgsmål, vil vi bevidst eller ubevidst trække på problemformuleringer og argumenter fra den filosofiske tradition. Moralen og dens begrundelse præsenterer en række af de mest markante klassiske tekster inden for den europæiske moralfilosofiske tradition fra Platon til Havel. I bogens indledning er teksterne forsøgt sat ind i en bred idé- og filosofihistorisk sammenhæng. Hver enkelt afsnit er desuden forsynet med forklarende noter, og de enkelte forfattere præsenteres kort forud for teksterne i en indledning. Bogen henvender sig til alle ungdomsuddannelser. Moralfilosofi -bidrag til den moralfilosofiske diskussion i det 20. århundrede 1. udgave, 2000 ISBN Forfatter(e) Bent Rensch En bog, der diskuterer moralfilosofien på godt og ondt - hvad er rigtigt eller forkert? moralsk acceptabelt eller forkasteligt? 245,00 DKK Inkl. moms Moralfilosofien har i det 20. århundrede i høj grad drejet sig om, hvorvidt det overhovedet er muligt at diskutere moralske spørgsmål, hvis man er uenig om de grundlæggende moralske værdier. Bogen Moralfilosofi - bidrag til den moralfilosofiske diskussion i det 20. århundrede præsenterer en række moralfilosofiske tekster, der viser nogle af de centrale positioner i den filosofiske debat. Bogen indeholder tekster af bl.a. G.E. Moore, A.J. Ayer, C.L. Stevenson, R.M. Hare, A. MacIntyre, Peter Singer, Max Scheler, J.P. Sartre, K.E. Løgstrup, Jürgen Habermas, Hans Jonas og Luc Ferry. Bogen indgår i serien: FILOSOFISKE TEKSTER. Moralfilosofi - bidrag til den moralfilosofiske diskussion i det 20. århundrede henvender sig til alle ungdomsuddannelser.

12 Renæssancen - da mennesket kom i centrum 2. udgave, 2016 ISBN Forfatter(e) Sanne Stemann Knudsen, Kim Beck Danielsen En bog om renæssancen og dens historiske baggrund. 295,00 DKK Inkl. moms Renæssancen da mennesket kom i centrum gør rede for renæssancens historiske baggrund, som sociale forhold, byen og kunsten, litteraturen samt naturvidenskaben. Udgivelsen giver en introduktion til de tre store italienske forfattere; Dante, Petrarca og Boccaccio. Bogen er rigt illustreret og indeholder centrale fremstillinger og kilder, der kan bruges i både den tværfaglige og særfaglige undervisning i historie, dansk, billedkunst, italiensk, matematik, fysik, filosofi og AT. Ret og magt - retsfilosofi mellem etik og politik 1. udgave, 1993 ISBN Forfatter(e) Bent Rensch Bogen behandler centrale problemer inden for retsfilosofien som f.eks. forholdet mellem lovlighed og retfærdighed. Kan en lovlig handling være uretfærdig? Og kan en ulovlig handling være retfærdig? Retsfilosoffer har i årenes løb givet mange forskellige svar på spørgsmål, der drejer sig om de problemer, der er forbundet med at definere, begrunde og udøve retfærdighed. Ret og magt - retsfilosofi mellem etik og politik præsenterer en række retsfilosofiske tekster fra den græske oldtid og frem til i dag. Hovedvægten er lagt på spændingsfeltet mellem forskellige former for naturretsfilosofi og retspositivisme. Bogen indeholder tekster af bl.a. Antifon, Aristoteles, Thomas Aquinas, Alf Ross, MacIntyre og Peter Høilund. Ret og magt - retsfilosofi mellem etik og politik henvender sig til alle ungdomsuddannelser.

13 Teknologi og filosofi 1 1. udgave, 2010 ISBN Forfatter(e) Mikkel Guldhammer Sparsø En grundbog til filosofifaget i de gymnasiale uddannelser. 175,00 DKK Inkl. moms Teknologi og filosofi 1 er en undervisningsbog til filosofifaget i de gymnasiale uddannelser. Bogen giver ud fra tekstlæsning, arbejdsspørgsmål og cases en introduktion til filosofihistorien og de filosoffer, som har haft størst indflydelse på den vestlige opfattelse af teknologi og videnskab siden oldtiden: Platon, Aristoteles, Thomas Aquinas, Francis Bacon, Spinoza, Auguste Comte, Marx og Hannah Arendt. Bogen indeholder tekstuddrag, der står centralt i den enkelte filosofs værk. Perspektivet er historisk: oldtiden, middelalderen, renæssancen, oplysningstiden og den nyere tid inddrages. I centrum står begreber som erkendelse, sandhed og videnskab, teknik, teknologi og nytteværdi. Teknologi og filosofi 1 er den første af to udgivelser.

14 Teknologi og filosofi 2 1. udgave, 2013 ISBN Forfatter(e) Mikkel Guldhammer Sparsø Spændende ny grundbog til filosofiundervisningen, der stiller skarpt på centrale spørgsmål om teknologiens betydning for menneskets tilværelse. 220,00 DKK Inkl. moms Teknologi og filosofi 2 er en spændende grundbog til filosofiundervisningen, der stiller skarpt på centrale spørgsmål om teknologiens betydning for menneskets tilværelse. Bogen introducerer eleverne til en række aktuelle teknologifilosofiske temaer gennem tekster, spørgsmål og cases. I fire tematiske afsnit arbejdes der med emnerne: teknologietik miljøetik og dyrevelfærd transhumanisme bevidsthed og kunstig intelligens Teknologi og filosofi 2 dækker den filosofiske tradition med tekster af bl.a. Immanuel Kant, Jeremy Bentham, Knud Ejler Løgstrup og René Descartes. Den inddrager samtidig mere moderne filosoffer som bl.a. Hans Jonas, Peter Kemp, Arne Næss, Mickey Gjerris, Peter Singer, Luc Ferry og Francis Fukuyama. Bogen har særligt fokus på begreber som: teknologi og videnskab etik og ansvar erkendelse og bevidsthed logik og argumentation. Indfaldsvinklen er det praktisk-filosofiske, og Teknologi og filosofi 2 er således et supplement til forløberen Teknologi og filosofi 1, der har et mere teoretisk, idéhistorisk perspektiv. Teknologi og filosofi 1 og 2 er sammen tænkt som grundbøger til filosofifaget. Begge lægger vægt på teknologien og videnskaben som et grundlæggende vilkår for mennesket i det moderne, vestlige samfund.

15 Ud med Gud? - bidrag til den moderne religionskritik 1. udgave, 2001 ISBN Forfatter(e) Bent Rensch En bog, der sætter spørgsmålstegn ved religion - herunder Kristendommens og Guds eksistens. 245,00 DKK Inkl. moms I det 5. århundrede f.v.t sagde den græske filosof, at man som menneske ikke kunne vide noget om guderne - hverken om de er til eller ikke er til. I de ca år der er gået siden da, har spørgsmålet om gudernes - eller Guds - eksistens været et tilbagevendende problem, både for almindelige mennesker, teologer, præster og filosoffer. Da det moderne samfund begyndte at tage form, blev de traditionelle autoriteter overalt kritiseret - også kirken og religionen fik hård kritik. Fra slutningen af 1700-tallet og helt frem til i dag har der været ført en massiv religionskritik. Bogen Ud med Gud? bidrag til den moderne religionskritik præsenterer en række centrale, filosofiske tekster fra Hume og Kant i 1700-tallet, over Feuerbach, Marx, Kierkegaard og Nietzsche i tallet til Freud, Fromm, Russell, Ayer og Camus m.fl. i 1900-tallet. Enkelte af teksterne har ikke tidligere været oversat og foreligger her for første gang på dansk. Bogen henvender sig til alle ungsomsuddannelser. Viden og vished 1. udgave, 2003 ISBN Forfatter(e) Anders Christian Skouvig Bogen introducerer en række videnskabsteoretiske positioner og forsøger at afdække, hvad der karakteriserer den videnskabelige tænkemåde. Bogen Viden og vished sætter spørgsmålstegn ved, hvor sikre og gyldige videnskabens resultater er, og om vi bliver lykkeligere og bedre mennesker af at forsøge at finde den "videnskabelige" sandhed om alt. Bogen rummer endvidere en kort gennemgang af videnskabslogikkens centrale begreber, som for eksempel deduktion og induktion, samt årsag og virkning. Hver af bogens tekster - der for ca. halvdelens vedkommende foreligger på dansk for første gang - er forsynet med en kort præsentation af tekstens forfatter og det emne, forfatteren beskæftiger sig med. Til teksterne hører desuden opgaver, arbejdsspørgsmål samt spørgsmål til perspektivering. Viden og vished henvender sig til alle ungdomsuddannelser.

Hurtigt overblik En ebog om de første filosoffer, der stillede spørgsmål om, hvad verden består af, og hvordan man kan tilegne sig viden om den.

Hurtigt overblik En ebog om de første filosoffer, der stillede spørgsmål om, hvad verden består af, og hvordan man kan tilegne sig viden om den. Filosofi Den første filosofi 1. udgave, 2008 ISBN 13 9788761623638 Forfatter(e) Astrid Holm En ebog om de første filosoffer, der stillede spørgsmål om, hvad verden består af, og hvordan man kan tilegne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Filosofi c René Staustrup

Læs mere

Hurt igt overblik Introduktioner til elevøvelser 85 elevøvelser 11 videoklip 10 primærtekster 35 illustrationer ca. 200 sider

Hurt igt overblik Introduktioner til elevøvelser 85 elevøvelser 11 videoklip 10 primærtekster 35 illustrationer ca. 200 sider Teknologi Fag og læsning (htx) 1. udgave, 2014 ISBN 13 9788761668646 Forfatter(e), Signe Søndergaard Irminger, Thorleif Bundgaard, Erik Arendal, Ina Schmidt, Anna Holm Grønlund, Karin Kirkegaard Rasmussen,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Filosofi c Margaret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014 maj 2015 Institution Handelsgymnasiet ved Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Sommer 2015 VUC

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2009/2010 Institution HTX Vibenhus Københavns Tekniske Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2009-forår 2010 Institution Grenaa tekniske skoler Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Filosofi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 15-Juni 17 Institution Hansenberg Uddannelse Fag og niveau HTX Idehistorie B - 150 timer Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2013 VUF,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2009/2011 Institution HTX Vibenhus Københavns Tekniske Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse 1 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 13/14 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Filosofi C Johanne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Sommer 2016 VUC

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2015 Institution VUC Hvidovre Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Filosofi C Margaret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Filosofi C-niveau Anders

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015/2016 Institution VID Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx Filosofi C Frederik Bo

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 15-Juni 17 Institution Hansenberg Uddannelse Fag og niveau HTX Idehistorie B - 150 timer Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 19 Institution Vestegnen HF & VUC, Gymnasievej 10, 2620, Albertslund Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Sommer 2015 VUC

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse HTX Valgfag09 Idehistorie B Termin Efterår 2011 forår 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Gymnasiet HTX Skjern HTX Idehistorie B Niels-Arne Hansen HTXValgfag09

Læs mere

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Skolens eksaminationsgrundlag: Jeg ønsker at gå til eksamen i nedennævnte eksaminationsgrundlag (pensum), som skolen har lavet. Du skal ikke foretage dig yderligere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Vinter 2014 (eksamen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juli 2017 Institution HF&VUC KBH SYD Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Casper Georgsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2015-2016 Institution Vestegnen HF & VUC, Gymnasievej 10, 2620, Albertslund Uddannelse Fag og niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF Filosofi C Mathias Reichert

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Termin hvori undervisningen afsluttes: Sommer 2017 VUC Vestegnen Hfe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2011 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold ZBC, Vordingborg HHX FILOSOFI C Bjarke Jensen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Skive-Viborg HF og VUC Hf enkeltfag Filosofi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: juni 14 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUC Vest,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 14-Juni 16 Institution Hansenberg Uddannelse Fag og niveau HTX Idehistorie B - 150 timer Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2016 Forår 2017 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er.

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er. Indhold Forord 7 1. Indledning 9 2. Filosofi og kristendom 13 3. Før-sokratikerne og Sokrates 18 4. Platon 21 5. Aristoteles 24 6. Augustin 26 7. Thomas Aquinas 30 8. Martin Luther 32 9. 30-årskrigen 34

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF

Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF Fag: Filosofi C, VAF Niveau: C Institution: HF og VUC Fredericia (607247) Hold: Filosofi C Termin: Juni 2014 Uddannelse: Valgfags Bek. Lærer(e):

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2014 Institution Vestegnen HF & VUC, Albertslund Afdeling, Gymnasievej 10, 2625 Vallensbæk Uddannelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold August 2015 Juli 2016 Favrskov Gymnasium stx Filosofi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2013. Institution Teknisk Gymnasium Skive Tekniske Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold August 2014 Juli 2015 Favrskov Gymnasium stx Filosofi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg afdl. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold August 2013 Juli 2014 Favrskov Gymnasium stx Filosofi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF Filosofi C Mathias Reichert

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/ juni 2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Marianne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2019 Institution HF og VUC Kolding Uddannelse Hfe Fag og niveau Filosofi C Lærer(e) Hold Line Kirstine

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2011 Institution Uddannelsescenter Herning CEU Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF Filosofi C Jens Bernhart 16filc1

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar-juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Skive-Viborg HF&VUC Hf Filosofi C Julie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2014 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg afdl. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg afdl. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2016 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Claus Peer Bækby 15FI0C11E15

Læs mere

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne.

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne. Carl-Johan Bryld, forfatter AT FINDE DET PERSPEKTIVRIGE Historikeren og underviseren Carl-Johan Bryld er aktuel med Systime-udgivelsen Verden efter 1914 i dansk perspektiv, en lærebog til historie i gymnasiet,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin december 2017 Institution VUC Lyngby [407] Uddannelse Hf enkeltfag Fag og niveau Filosofi Filosofi C bilag

Læs mere

Christian Hansen: Filosofien i hverdagen. Christian Hansen og forlaget Klim, 2005

Christian Hansen: Filosofien i hverdagen. Christian Hansen og forlaget Klim, 2005 Christian Hansen: Filosofien i hverdagen Christian Hansen og forlaget Klim, 2005 Omslagslayout: Joyce Grosswiler Sats: Klim: Clearface 10,5 samt Futura Tryk: Narayana Press, Gylling Indbinding: Damms Bogbinderi,

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Italiensk grundgrammatik - esercizi 1. udgave, Hurtigt overblik Udgivelsen er en komplet begyndergrammatikbog til italiensk.

Italiensk grundgrammatik - esercizi 1. udgave, Hurtigt overblik Udgivelsen er en komplet begyndergrammatikbog til italiensk. Italiensk Italiensk grundgrammatik - esercizi 1. udgave, 2011 ISBN 13 9788761616913 Forfatter(e) Flemming Forsberg, Alexander Forsberg Udgivelsen er en komplet begyndergrammatikbog til italiensk. 34 paragraffer

Læs mere

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan Selam Friskole Religion Målsætning og læseplan September 2009 Religionsundervisning Formål for faget Formålet med undervisningen i kundskab til islam er, at eleverne erkender og forstår, at den religiøse

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Filosofi og Videnskabsteori Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2013 2012-906 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2013/2014 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Claus Peer Bækby

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg afdl. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Filosofi C-niveau

Læs mere

Faglig udvikling i praksis

Faglig udvikling i praksis Faglig udvikling i praksis Læreplaner for filosofi i høring forår 2017 Indsæt note og kildehenvisning via Sidehoved og sidefod Side 1 Program & praktisk 10.00-10.45: Gennemgang af læreplansændringerne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF Filosofi C Marianne

Læs mere

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag.

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Kære selvstuderende i Filosofi B Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes i tidsrummet: onsdage 13-15 På mailadressen: jw@kvuc.dk Eller telefonnr.:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2016/2017 Institution Frederiksberg HF Kursus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Thomas

Læs mere

Forslag til spørgeark:

Forslag til spørgeark: Forslag til spørgeark: Tekst 1 : FAIDON linieangivelse 1. Hvad er dialogens situation? 2. Hvad er det for en holdning til døden, Sokrates vil forsvare? 3. Mener han, det går alle mennesker ens efter døden?

Læs mere

Analyse af kultur og sprog. En arbejdsbog til kultur- og sprogområdet i SO1 på hhx. 1. udgave, 2015

Analyse af kultur og sprog. En arbejdsbog til kultur- og sprogområdet i SO1 på hhx. 1. udgave, 2015 Studieområdet Analyse af kultur og sprog. En arbejdsbog til kultur- og sprogområdet i SO1 på hhx. 1. udgave, 2015 ISBN 13 9788761683557 Forfatter(e) Barbara Kjær-Hansen, Kasper Asklund Analyse af kultur

Læs mere

Almen sprogforståelse

Almen sprogforståelse Almen sprogforståelse Dansk Minimalgrammatik - med øvelser 1. udgave, 2008 ISBN 13 9788761622303 Forfatter(e) Birgit Lohse, Zsuzsanna Bjørn Andersen Kort og præcis oversigt over de væsentligste grammatiske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2013/2015 Institution HTX Vibenhus Københavns Tekniske Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Kilde: Den store danske encyklopædi reto rik Men det er, som Aristoteles også fremhæver, ikke ligegyldigt, om man siger tingene

Læs mere

AT-EKSAMENSOPGAVEN 2016. januar 2016 / MG & RO

AT-EKSAMENSOPGAVEN 2016. januar 2016 / MG & RO AT-EKSAMENSOPGAVEN 2016 januar 2016 / MG & RO TIDSPLAN Valg af sag og fag Vejledning og skrivedage Aflevering Uge 4 Uge 5 Uge 6 Uge 7 Uge 8 Uge 9 Uge 10 Uge 11 Uge 12 Uge 13 Tirsdag 26/1: Introduktion

Læs mere

Kære selvstuderende i: Filosofi B. Herunder ser du det materiale, der udgør dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes i tidsrummet: kl.

Kære selvstuderende i: Filosofi B. Herunder ser du det materiale, der udgør dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes i tidsrummet: kl. Kære selvstuderende i: Filosofi B Herunder ser du det materiale, der udgør dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes i tidsrummet: kl. 13-16 På mailadressen: ch@kvuc.dk Eller telefonnr.:27343483/88824795

Læs mere

Ateisterne VEJLEDNING OG OPGAVER. Kristendommen møder modstand. Gud er død! Religion er opium for folket! Gud er menneskets spejlbillede!

Ateisterne VEJLEDNING OG OPGAVER. Kristendommen møder modstand. Gud er død! Religion er opium for folket! Gud er menneskets spejlbillede! VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen Ateisterne Kristendommen møder modstand Gud er død! Gud er menneskets spejlbillede! Gud er menneskets sutteklud! Religion er opium for folket! Religion er undertrykkelse!

Læs mere

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Kursusforløb 6-8. klasse ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl. er der i 6.

Læs mere

Anvendt videnskabsteori

Anvendt videnskabsteori Anvendt Reflekteret teoribrug i videnskabelige opgaver viden skabs teori Vanessa sonne-ragans Vanessa Sonne-Ragans Anvendt videnskabsteori reflekteret teoribrug i videnskabelige opgaver Vanessa Sonne-Ragans

Læs mere

1Undervisningsbeskrivelse

1Undervisningsbeskrivelse 1Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUC NORDVEST HTX Idehistorie B Jens Bach-Petersen

Læs mere

Dannelse i gymnasiet: Hvad, Hvorfor, Hvordan.

Dannelse i gymnasiet: Hvad, Hvorfor, Hvordan. Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 142 Offentligt 1 Dannelse i gymnasiet: Hvad, Hvorfor, Hvordan. Tale på uddannelsespolitisk konference på Christiansborg, lørdag, den 28-11-2015.

Læs mere

Indhold. Forord Indledning... 17

Indhold. Forord Indledning... 17 Indhold Forord... 14 Indledning... 17 I. Forståelsen af sandhed (virkelighed og erkendelse) i den postmoderne kultur... 28 1. De store fortællingers fallit... 29 2. Afvisning af den rationelle sandhedsforståelse...

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

5 TIP FRA EN TVIVLER

5 TIP FRA EN TVIVLER 5 TIP FRA EN TVIVLER 5 TIP FRA EN TVIVLER MANUEL VIGILIUS Credo Forlag København 2007 5 TIP FRA EN TVIVLER 1. udgave, 1. oplag Copyright Credo Forlag 2007 Forfatter: Manuel Vigilius Omslag: Jacob Friis

Læs mere

Filosofi med børn -og Kierkegaard

Filosofi med børn -og Kierkegaard Filosofi med børn -og Kierkegaard FST, Aarhus 16. september 2013 Ved Dorete Kallesøe Lektor ved VIAUC og Husfilosof på MC Holms Skole Dagsorden 1. Filosofisk samtale i praxis (Frihed og Kierkegaard) 2.

Læs mere

Dansk A - toårigt hf, juni 2010

Dansk A - toårigt hf, juni 2010 Dansk A - toårigt hf, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. I arbejdet med dansk sprog og dansksprogede tekster i en mangfoldighed af

Læs mere

Professionelle læringsfællesskaber

Professionelle læringsfællesskaber Thomas R. S. Albrechtsen Professionelle læringsfællesskaber teamsamarbejde og undervisningsudvikling Thomas R. S. Albrechtsen Professionelle læringsfællesskaber teamsamarbejde og undervisningsudvikling

Læs mere

Eksamen efter den nye læreplan Fil. C & B. Ved Martin Krag Rasmussen & Mikkel Guldhammer Sparsø

Eksamen efter den nye læreplan Fil. C & B. Ved Martin Krag Rasmussen & Mikkel Guldhammer Sparsø Eksamen efter den nye læreplan Fil. C & B Ved Martin Krag Rasmussen & Mikkel Guldhammer Sparsø Læreplanen prøveform C-niveau Der afholdes en mundtlig prøve på grundlag af en opgave med et tema og bilagsmateriale.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2017-2018 Institution VID Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idéhistorie B Lasse Andersen

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF Filosofi C Marianne

Læs mere

Idræt i skolen, på eliteniveau og i historisk perspektiv

Idræt i skolen, på eliteniveau og i historisk perspektiv Idræt i skolen, på eliteniveau og i historisk perspektiv FORUM FOR IDRÆT 31. ÅRGANG, NR. 1 2015 REDIGERET AF RASMUS K. STORM, SIGNE HØJBJERRE LARSEN, MORTEN MORTENSEN OG PETER JUL JACOBSEN SYDDANSK UNIVERSITETSFORLAG

Læs mere

5. Bio A, Idræt B, Mat B

5. Bio A, Idræt B, Mat B Studieretningsbeskrivelse for 5. Bio A, Idræt B, Mat B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Foråret 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Skole, Sukkertoppen Htx

Læs mere

Bogen henvender sig til alle ungdomsuddannelser samt de videregående uddannelser. Anvendt psykologisk leksikon 1. udgave, 2009

Bogen henvender sig til alle ungdomsuddannelser samt de videregående uddannelser. Anvendt psykologisk leksikon 1. udgave, 2009 Psykologi Anvendt psykologi 5. udgave, 2007 ISBN 13 9788761619785 Forfatter(e) Bokforlaget Natur Och Kultur Bogen lægger vægt på en bred orientering i psykologien og skaber dermed overblik over de forskellige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 12 Institution VUF Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) hfe Oldtidskundskab C Tommy Thambour (TTP) Hold

Læs mere

Rettelsesblad til studieordning 2009 Filosofi Bacheloruddannelsen

Rettelsesblad til studieordning 2009 Filosofi Bacheloruddannelsen Rettelsesblad til studieordning 2009 Filosofi Bacheloruddannelsen Ændringer i 13, 24 e) og g), 2 e) og g), 26 f), 33 e) og g), 34 c). 1. Bacheloruddannelsen: Ændring: 13 Førsteårsprøven Ved udgangen af

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2017-2018 Institution Det Naturvidenskabelige Gymnasium på HRS Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold htx Idéhistorie B Trine Korp Skovgaard 3. x/y vf3 Oversigt over gennemførte

Læs mere

Fælles Mål 2009. Teknologi. Faghæfte 35

Fælles Mål 2009. Teknologi. Faghæfte 35 Fælles Mål 2009 Teknologi Faghæfte 35 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 37 2009 Fælles Mål 2009 Teknologi Faghæfte 35 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 37 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

Opgave i AT med krav om innovativt løsningsforslag

Opgave i AT med krav om innovativt løsningsforslag 13.06.2013 Opgave i AT med krav om innovativt løsningsforslag - tillæg til Vejledning/Råd og vink om Almen Studieforberedelse (AT). I formålet for AT indgår ifølge læreplanen, at Almen studieforberedelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014. Institution Teknisk Gymnasium Skive Tekniske Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag

Læs mere

Hurtigt overblik Strækker sig fra biokemi og cellelære til sundhed og økologi.

Hurtigt overblik Strækker sig fra biokemi og cellelære til sundhed og økologi. Bioteknologi BioAktivator 1. udgave, 2014 ISBN 13 9788761635846 Forfatter(e) Troels Wolf, Henrik Falkenberg, Peder K. Gasbjerg, Henning Troelsen, Annette Balle Sørensen, Chris Østergaard, Bodil Junker

Læs mere

E B. Forslag til undervisningsforløb. Vurdering. Syntese. Analyse. Anvendelse. Forståelse. Kendskab

E B. Forslag til undervisningsforløb. Vurdering. Syntese. Analyse. Anvendelse. Forståelse. Kendskab Forslag til undervisningsforløb Ø N S K E B A R N Emnet er velegnet som et tværfagligt projektforløb i samfundsfag, kristendom og biologi. Forløbet strækker sig over 3 til 4 uger inkl. faglig gennemgang

Læs mere