Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 2 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 2 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 12. november 2007 J. nr EU- og Luftfartskontoret Supplerende grundnotat vedr. Kommissionens Grønbog På vej mod en ny kultur for mobilitet i byer (KOM(2007)551) Resumé: Kommissionens meddelelse indeholder en række forslag og spørgsmål rettet til den brede offentlighed om, hvordan der kan skabes de bedst mulige vilkår for mobilitet i byer og hvilken rolle EU kunne spille i denne forbindelse. Forslagene og spørgsmålene er centreret om emnerne trafikafvikling, grønne byer, intelligent transport, adgangsforhold, sikker og sikret transport, ny kultur for bymæssig transport og finansielle ressourcer. Fristen for afgivelse af høringssvar til Kommissionen er den 15. marts 2008, og Kommissionen vil derefter fremlægge en handlingsplan for området i efteråret Baggrund og indhold Europa-Kommissionen har den 25. september 2007 fremlagt en grønbog På vej mod en ny kultur for mobilitet i byer. Formålet med Grønbogen er at give interesserede mulighed for at ytre sig om udviklingen i relation til transport i byer, og de fremkomne tilkendegivelser vil indgå som grundlag for Kommissionens fremlæggelse af en handlingsplan på området i efteråret Kommissionen er navnlig interesseret i, hvilken potentiel rolle EU kunne spille. Over 60 % af befolkningen i EU lever i byer. Selvom Europas byer er forskellige, står de alle over for de samme udfordringer og forsøget på at finde løsninger på spørgsmål som kronisk trængsel, luft- og støjforurening og trafikulykker. Lokale myndigheder kan ikke løse alle disse spørgsmål alene, og der er derfor behov for samarbejde og koordination på europæisk niveau. Nytænkning i relation til transport i byer indebærer en optimeret anvendelse af alle transportformer og organisering af et samarbejde mellem de forskellige transportformer inden for kollektiv transport (tog, sporvogn, metro, bus og taxi) og de forskellige transportformer inden for individuel transport (bil, motorcykel, cykel og gang). Mobilitet i byer skal muliggøre udvikling af byernes økonomiske udvikling, livskvaliteten for deres indbyggere og beskyttelsen af miljøet. For at opnå dette står de europæiske byer over for fem udfordringer, som må tages op som led i en integreret tilgang:

2 På vej mod byer med god trafikafvikling Side 2/16 Trængsel i byer er et af hovedproblemerne. Den har en negativ virkning på økonomiske, sociale og helbredsmæssige forhold og belaster det naturlige og det skabte miljø. Den er ofte relateret til ringveje og kan påvirke kapaciteten på de transeuropæiske transportnet. Det er på lokalt niveau en betydelig udfordring at reducere de negative virkninger af trængsel samtidig med, at man sikrer byområdernes økonomiske udvikling. Der findes ikke én enkelt løsning for at opnå en reduktion af trængsel. Men alternativer til brug af privatbiler må gøres attraktive og sikre. Der er flere optioner, der tager sigte på, at borgerne kan optimere deres rejsemønster gennem et forbedret samspil mellem transportformer: Fremme gående og cyklende trafik Optimering af brug af private biler Attraktive Parkér&Kør-faciliteter (Park&Ride) Bedre brug af infrastrukturen Også godstransport har en bymæssig dimension. Distribution i byområder kræver omladningspunkter mellem langdistancetransport og kortdistancedistribution til den endelige destination. Små, effektive og rene køretøjer kan bruges til lokal distribution. Der er endvidere behov for, at lokale myndigheder ser al logistik med relation til passager- og godstransporter i byerne som ét samlet logistiksystem. Spørgsmål: 1. Bør der indføres en mærkningsordning som anerkendelse af de byer, der har ydet en særlig indsats mod trafikal overbelastning og for at forbedre levevilkårene? 2. Hvilke foranstaltninger bør der træffes for at fremme gående og cyklende trafik som reelle alternativer til bilen? 3. Hvad kunne der gøres for at fremme en omlægning til bæredygtige transportformer i byer? På vej mod grønnere byer

3 De vigtigste miljøproblemer i byerne skyldes dominansen af olie som transportbrændstof, hvilket skaber CO 2, luftforurening og støj. Side 3/16 Kommissionen har i en meddelelse fra februar 2007 formuleret en strategi for opnåelse af målet på 120 g CO 2-emission pr. km for biler. Strategien går ud på opnåelse af 130 g CO 2/km gennem forbedret motorteknologi og en yderligere reduktion på 10 g CO 2/km gennem andre teknologiske forbedringer og anvendelse af biobrændstof. Over de seneste 15 år er der opnået en reduktion på pct. for NOx og partikelemissionner fra vejtransport. Alligevel er miljøforholdene ikke tilfredsstillende, og der er behov for yderligere tiltag. Disse tiltag må bl.a. findes inden for områderne Ny teknologi Krav om anvendelse af grønne køretøjer ved offentlige indkøb Ny køremåder ( øko-kørsel ) Harmonisering af trafikrestriktioner i byer ( Grønne zoner med særlige fodgængerområder, adgangsbegrænsning, hastighedsbegrænsning, afgiftsbetaling m.v. ) Spørgsmål: 4. Hvordan kan anvendelsen af renere og mere energieffektive transportteknologier øges yderligere i byer? 5. Hvordan fremmes fælles grønne indkøb? 6. Bør der fastsættes kriterier eller vejledning angående definitionen af grønne zoner og restriktioner? Hvordan sikres foreneligheden med den fri bevægelighed bedst muligt? Er det relevant at håndhæve lokale regler for grønne zoner på tværs af landegrænser? 7. Hvordan kan miljøvenlig kørsel fremmes yderligere? På vej mod mere intelligent transport i byer De europæiske byer er kendetegnet ved en konstant stigning i gods- og persontransport, og samtidig er der begrænsede muligheder for udbygning af infrastrukturen. Endvidere er der et uudnyttet potentiale for anvendelse af intelligente transportsystemer (ITS).

4 Via ITS kan trafikdata hurtigt videregives til rejsende, chauffører, flådeoperatører og andre. Kommissionen foreslår derfor øget anvendelse af ITS i form af intelligente informationssystemer, hvilket vil kunne øge kapaciteten på den eksisterende infrastruktur med pct. Side 4/16 Kommissionen anbefaler også brug af intelligente systemer til afgiftsopkrævning for kørsel på vejene som en effektiv metode til at styre efterspørgselen. Effektiviteten for distribueringsssystemer i byer kan også øges ved hjælp af ITS, særligt gennem bedre timing og bedre udnyttelse af køretøjerne. Spørgsmål: 8. Bør bedre informationssystemer til rejsende udvikles og udbredes? 9. Er der behov for yderligere tiltag for at sikre en standardisering af grænseflader og interoperabilitet, hvad angår ITS-applikationer i byer? Hvilke applikationer bør der først og fremmest tages fast på? 10. Hvordan forbedres udvekslingen af information og bedste praksis mellem alle berørte parter i henseende ITS? På vej mod gode adgangsforhold til transport i byer Spørgsmålet om adgang vedrører primært folk med nedsat mobilitet, handicappede, ældre mennesker, familier med småbørn og småbørnene selv. De skal have let adgang til transportinfrastrukturen i byer. For at den kollektive trafik skal være attraktiv, skal der ikke blot være let adgang til den, men den skal også være hurtig, pålidelig og komfortabel. P.t. mangler der ofte integration mellem forskellige former for kollektiv transport. Et bidrag til løsningen af disse problemer kan ifølge Kommissionen være et charter vedrørende rettigheder og forpligtelser for personer, der anvender kollektiv transport. EU s bidrag til løsningen kan bl.a. ligge i vedtagelse af det verserende forslag til en forordning vedr. medlemsstaternes håndtering af krav vedrørende offentlig trafikbetjening inden for personbefordring med jernbane, ad vej og indre vandveje (KOM(2002)107). Forslaget giver medlemsstaterne mulighed for at definere krav med henblik på at garantere det generelle serviceniveau i den kollektive transport.

5 God tilgængelighed forudsætter også, at forretninger, virksomheder og områder med økonomisk aktivitet, herunder fragtterminaler og havne, betjenes godt af det kollektive transportnet for at gøre det muligt for godstransportører og andre operatører, ansatte og kunder at komme derhen. Side 5/16 Det er vigtigt, at ansatte inden for bymæssig transport er tilstrækkeligt kvalificerede. F.eks. er uddannelsesprogrammer vedr. økokørsel en mulighed for at øge kvalifikationsniveauet inden for kollektiv persontransport eller godstransport og derved reducere CO 2-emissioner og forurening. Tendensen mod større spredning af byerne resulterer i større afstande mellem hjem, arbejde og fritidsaktiviteter. At løse de heraf følgende udfordringer for den bymæssige transport kræver ifølge Kommissionen bedre koordination mellem myndighederne. Spørgsmål: 11. Hvordan øges kvaliteten af den kollektive transport i Europas byer? 12. Bør der tilskyndes til at reservere særlige kørebaner til den kollektive transport? 13. Er der behov for at indføre et europæisk charter om rettigheder og forpligtelser for passagerer, der benytter kollektiv transport? 14. Hvilke foranstaltninger bør der iværksættes for bedre at integrere personbefordring og godstransport i forskning og planlægning af mobilitet i byer? 15. Hvordan kan transport inden for og mellem byer og fysisk planlægning koordineres bedre? Hvilken type organisationsstruktur kunne være hensigtsmæssig? Mod sikker og sikret transport i byer I 2005 blev mennesker dræbt på vejene i EU, hvilket er langt fra målet på højst trafikdrab om året i EU i Omkring to tredjedele af ulykkerne og en tredjedel af trafikdrabene sker i byområder. Risikoen for at blive dræbt i en vejulykke er seks gange større for cyklister og fodgængere end for bilister. Det anføres, at trafiksikkerheden kunne forbedres ved at udbrede best practices og sikre en mere intensiv dialog mellem lokale og regionale interessenter og medlemsstaterne, navnlig hvad angår ny teknologi, herunder ITS.

6 Uddannelse og informationskampagner er vigtige for at gøre borgere mere bevidste om deres adfærd i trafikken, f.eks. ved at opfordre cyklister til at anvende cykelhjelm. Side 6/16 En høj kvalitet på infrastrukturen kan i mange tilfælde gøre en forskel, f.eks. for cyklister hvad angår vejbelægningens beskaffenhed. Sikre køretøjer er vigtigt også i byområder, hvor vejene deles med fodgængere, cyklister og den kollektive trafik. Teknologier som f.eks. night vision og kollisionsundgåelse kan gøre en forskel i sikkerheden for alle vejbrugere. Spørgsmål: 16. Hvilke yderligere tiltag bør iværksættes for at hjælpe byer med at imødegå udfordringerne i relation til færdselssikkerhed og personlig sikkerhed inden for bytransport? 17. Hvordan kan operatører og borgere informeres bedre om infrastrukturstyrings og køretøjsteknologiers sikkerhedsmæssige potentiale? 18. Bør der udvikles automatiske radarudstyr, som er tilpasset bymiljøet, og bør der tilskyndes til at anvende dette? 19. Er videoovervågning et godt redskab med henblik på sikkerhed og sikring i forbindelse med transport i byer? Skabelse af en ny kultur for mobilitet i byer For at skabe en ny kultur for mobilitet i byer i Europa er der behov for at etablere partnerskaber. Nye planlægningsmetoder og værktøjer kan også spille en stor rolle. Undervisning, uddannelse og opmærksomhedsskabende foranstaltninger spiller også en vigtig rolle. Kommissionen foreslår, at den kunne tilrettelægge en europæisk oplysningskampagne om sine aktiviteter angående bæredygtig mobilitet i byer i samarbejde med interessenter, der allerede beskæftiger sig med dette område. Spørgsmål: 20. Bør alle interesserede samarbejde om at udvikle en ny kultur for mobilitet i Europa? Kunne et europæisk overvågningsorgan for mobilitet i byer svarende til det europæiske overvågningsorgan for trafiksikkerheden være et nyttigt initiativ til støtte for et sådant samarbejde?

7 Finansielle ressourcer Side 7/16 Der er behov for betydelige midler til investeringer i infrastruktur og omstigningssteder, vedligeholdelse og drift af transportnet, fornyelse og vedligeholdelse af materiel, opmærksomhedsskabende foranstaltninger og kommunikation. Med henblik herpå er der behov for en blanding af budgetmæssige, lovgivningsmæssige og finansielle instrumenter, herunder særlige lokale skatter. Det anføres i Grønbogen, at alle interessenter på lokalt, regionalt, nationalt og europæisk plan må bidrage til finansieringen. Brugerne bør også bidrage og betale en rimelig pris for de kollektive transporttjenester. Parkeringsafgifter og opkrævning af vejbenyttelsesafgifter vil også kunne bidrage til at finansiere bytransport, især hvis indtægterne øremærkes til finansiering af foranstaltninger vedrørende bytransport. Nogen har foreslået at udvide anvendelsesområdet for Eurovignette-direktivet ved at indføre en bymæssig dimension, således at vejbenyttelsesafgifter kunne gælde for alle typer køretøjer og infrastrukturer. Kommissionen har i sin statsstøttepolitik forpligtet sig til at tage hensyn til miljøfordelene ved investeringer i renere transport og behovet for et skift til mindre forurenende transportmuligheder. Det foreliggende udkast til miljøbeskyttelsesretningslinjer åbner mulighed for specifikke undtagelser i tilfælde af statsstøtte til erhvervelse af nye transportkøretøjer for at fremskynde anvendelsen af fællesskabsstandarder, før de bliver obligatoriske. Hvad angår finansieringskilder på EU-niveau kan bl.a. nævnes EU s strukturfonde, samhørighedsfonden og lån fra Den Europæiske Investeringsbank. Spørgsmål: 21. Hvordan kan de bestående finansielle instrumenter, f.eks. strukturfondene og Samhørigshedsfonden, anvendes bedre og på en mere sammenhængende måde for at støtte en integreret og bæredygtig transport i byer? 22. Hvordan kan økonomiske instrumenter, særlig markedsbaserede instrumenter, yde støtte til renere og mere energieffektiv transport i byer? 23. Hvordan kan målrettede forskningsaktiviteter bidrage yderligere til at forene byrelaterede begrænsninger og trafikudvikling i byer? 24. Bør byer tilskyndes til at benytte bompengesystemer? Er der behov for en generel ramme og/eller vejledning om bompengesystemer? Bør

8 indtægterne øremærkes til at forbedre den kollektive transport i byer? Bør eksterne omkostninger internaliseres? Side 8/ Hvilken merværdi kunne en målrettet EU-støtte til finansiering af renere og mere energieffektiv bytransport tilvejebringe på længere sigt? 2. Gældende dansk ret Ikke relevant. 3. Høring Meddelelsen har været sendt i høring hos følgende institutioner og organisationer: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Danmarks Rederiforening, Dansk Arbejdsgiverforening, Danske Busvognmænd, Danske Dagblade, Danske Havne, Danske Regioner, Dansk Erhverv, Dansk Kollektiv Trafik, Danske Speditører, Dansk Industri, Dansk Jernbaneforbund, Dansk Skibsmæglerforening, Danske Statsbaner, Dansk Transport og Logistik, De Danske Bilimportører, Det Centrale Handicapråd, Fagligt Fælles Forbund, Forbrugerrådet, Forenede Danske Motorejere, Handel, Transport og Service, HK Trafik og Jernbane, International Transport Danmark, Kommunernes Landsforening, Landbrugsraadet, Landsorganisationen i Danmark, Offentligt Ansattes Organisationer, Odense Kommune, Københavns Kommune, Ålborg Kommune, Århus Kommune, De Samvirkende Invalideorganisationer. Dansk Industri finder det positivt, at Kommissionen har taget initiativ til at udarbejde grønbogen og i den forbindelse søge at afdække holdningerne i medlemslandene til spørgsmålet om, hvorvidt og i hvilket omfang EU kan og bør spille en rolle i relation til de forskelligartede transportmæssige udfordringer, som byerne i EU-27 står overfor nu og i fremtiden. DI finder det vigtigt, at EU s rolle i en kommende handlingsplan for bytransport og eventuel følgelovgivning præciseres under hensyntagen til nærhedsprincippet, idet spørgsmål om transport i byer har stor interesse for virksomheder lokalt, regionalt og nationalt. Desuden finder DI det betydningsfuldt, at eventuel kommende EU regulering tager hensyn til proportionalitetsprincippet. Under disse forudsætninger finder DI, at EU vil kunne spille en konstruktiv rolle til fremme af en mere velfungerende bytransport for erhvervslivet. Det Centrale Handicapråd understreger, at tilrettelæggelsen af bytransport har meget stor betydning for mange borgere med handicap af forskellig art. Betydningen for borgere med handicap er nævnt i grønbogens afsnit 2.4 om gode adgangs-forhold til transport i byer og særligt på side 13 om adgang til

9 den kollektive trafik. Men grønbogen giver ikke indtryk af konsekvent at have opmærksomhed også på borgere med handicap. Rådet skal gøre opmærksom på, at borgere med funktionsnedsættelser er brugere af alle de forskellige transportformer, som findes i byen. Der er mange særlige hensyn, som er vigtige at tage i planlægning af bytransport, for på ordentlig vis at tilgodese behovene hos borgere med handicap. Det gælder både så forskellige forhold som parkering, betalingssystemer, informationssystemer, fysiske adgangsforhold i bymiljøet og i forbindelse med kollektiv trafik samt sikkerhed i bymiljøet for fodgængere og andre trafikanter med funktionsnedsættelser. Rådet anbefaler derfor, at der i det videre arbejde med grønbogen inddrages ekspertviden om tilgængelighed for mennesker med handicap, så de konkrete initiativer bliver inkluderende for borgere med handicap i stedet for ekskluderende. Side 9/16 Landbrugsraadet finder det vigtigt, at der på EU plan laves en overordnet strategi for den fremtidige mobilitet i Europas byer, og ser grønbogen som udmærket første skridt til dette. Det er vigtigt, at der sættes ind over for den øgede trængsel i storbyerne, og tages initiativer til bedre planlægning af udnyttelsen af den eksisterende infrastruktur. Erhvervslivet skal helt fra begyndelsen tænkes ind i denne proces. Godstransporten skal indtænkes i byplanlægningen som et væsentligt element, primært fordi godserhvervet leverer varer til forretningslivet i byerne, og således er et vigtigt præmis for at opretholde dette. Godstransportens vilkår vil påvirke mulighederne for fortsat at få tilført varer i byerne og derved opretholde forretningslivet derfor skal det sikres, at godstransporterhvervet fortsat har gode muligheder for mobilitet i byerne. Som en følge heraf skal transportplanlægningen ske så infrastrukturen og brugen heraf ikke giver uforholdsmæssigt store hindringer eller udfordringer for borgeres og vares mobilitet. Fødevarehandel er et eksempel på et område, der kræver hyppige leveringer af friske varer. Landbrugsraadet opfordrer derfor til at inddrage detailhandlen/forhandlere af fødevarer i planlægningen af bedre mobilitet i byerne. Ofte har disse nemlig krav om hyppig levering, f.eks. på grund af manglende lagerkapacitet. Det gør at mange lastbiler med fødevarer kører halvtomme gennem byerne, og derved optager uforholdsmæssigt meget kapacitet på infrastrukturen. Landbrugsraadet finder derfor, at der på dette område er potentiale for at optimere transporterne. Handel, Transport og Service (HTS) hilser generelt Kommissionens grønbog velkommen. Mobiliteten i byerne og en velfungerende pendlertrafik til og fra byerne er afgørende for erhvervslivet, og er en vigtigt faktor i mobiliteten på arbejdsmarkedet. Et velfungerende transportsystem er en væsentlig forudsætning for udviklingen af byerne med henblik på at skabe attraktive arbejdsplader, der kan tiltrække kvalificeret erhvervsliv. Distribution af varer, de ansattes og kundernes lette

10 adgang til byerne er en væsentlig forudsætning for et velfungerende handelsliv i byerne. EU s nuværende lovgivning på transport, miljø og konkurrenceområdet bør generelt understøtte målsætningen om mobilitet i byerne og hensynet til det indre marked for både gods- og persontransporten. Desuden er et velfungerende transportsystem, også i byerne, en forudsætning for at opnå målsætningen i Lissabon-strategien om, at EU skal være den mest konkurrencedygtige og vidensbaserede økonomi i verden. En væsentlig udfordring i Danmark og i resten af EU er at håndtere den stigende transport og de følgende trængselsproblemer. I den forbindelse mener HTS, at det kunne være nyttigt at formulere en fælles europæisk definition på trængsel. En fælles forståelse af trængsel vil gøre det nemmere at sammenligne trængselsproblemerne i medlemslandene og drage fordel af erfaringerne i de forskellige lande. Derudover finder HTS principielt, at eventuelle miljø- eller trængselsmæssige initiativer, fx i form af restriktioner, gennemkørselsforbud, bompengeordninger og miljøzoner, bør være baseret på fælles EU-principper, og at sådanne initiativer ikke må virke konkurrenceforvridende i forhold til udenlandske transportører eller for transportører, der ikke dagligt/jævnligt opererer i de pågældende byområder, som omfattes af restriktioner. Endvidere er en velfungerende og attraktiv kollektiv transport efter HTS s opfattelse en væsentlig forudsætning for at løse udfordringerne for persontransporten i byerne. I det videre arbejde med grønbogen og mobilitet i byerne er det vigtigt, at eventuelle kompetencespørgsmål analyseres nærmere i forhold til de konkrete emner, der rejses i grønbogen, således at dette sker i god overensstemmelse med intentionerne i nærheds- og proportionalitetsprincippet. Side 10/16 Danske Havne gør opmærksom på et enkelt vigtigt element, som er fraværende i grønbogen, og som Danske Havne mener, bør indgå i den danske regerings holdning hertil. Det drejer sig om havnes placering i byområder og den nødvendige baglandsinfrastruktur til at sikre en effektiv landværts godstransport til og fra havnen. Historisk set er mange byer vokset op omkring en havn. Selv om havnen ikke længere kan siges at være byens raison d etre, så udfører havnen dog en vigtig funktion 75 % af al Danmarks udenrigshandel går gennem havnene, og op mod arbejdspladser er lokalt afhængige af havnen. Der er derfor en naturlig sameksistens mellem havn og by, og dette gælder også for den infrastruktur, der leder op til havnen. Det er havnens brugere, der finansierer infrastrukturen i selve havnen kajer, havnebassiner og andre anlæg. Men det er offentlige investeringer, der skal sikre ordentlig infrastruktur til og fra havnen. Begge dele er nødvendige for at havnene kan fungere effektivt.

11 Effektiv baglandsinfrastruktur kan for eksempel være en havnetunnel, der adskiller den tunge trafik til/fra havnen fra den øvrige bytrafik, eller en omfartsvej, så den tunge trafik ikke skal igennem bykernen. En sådan, ordentlig baglandsinfrastruktur kan give en række andre fordele for byen - ud over gevinsten ved en aktiv og effektiv erhvervshavn. Ved at lede den tunge trafik uden om bykernen opnår man mindre forurening, lavere risiko for uheld, mindre støj og bedre fremkommelighed i de tættest befolkede byområder. Havnen er en naturlig del af byen og kan dårligt flyttes. Og i øvrigt opstår der hurtigt nye byområder omkring en eventuelt ny havn Hanstholm bys opståen omkring Hanstholm Havn fra 1967 er det seneste eksempel i Danmark. Men ved at sikre en ordentlig infrastruktur for den tunge trafik til og fra havnen, kan byen høste store fordele såvel på det infrastrukturelle plan, som på det økonomiske og sikkerheds- og miljømæssige. Side 11/16 Dansk Transport og Logistik (DTL) påpeger, at en samlet løsning på mobilitet i byer kun kan opnås ved at tage en samlet tilgang til alle relevante problemstillinger. I den nu foreliggende Grønbog har Kommissionen til dels erkendt dette, men har dog fortsat valgt at holde varetransport ude af debatten om bæredygtig mobilitet i byer og i stedet henvise til handlingsplanen for logistik. Mens dette har sin egen logik, er DTL fortsat af den opfattelse, at en samlet plan for bæredygtig mobilitet i byer også må inkludere behovene for transport af varer til og fra butikker, virksomheder og borgere i byerne. DTL frygter derfor, at den annoncerede handlingsplan for mobilitet i byer ikke vil være en samlet løsning, men kun en delvis løsning. DTL finder, at Kommissionen har udvist store hensyn for at sikre, at nærhedsprincippet respekteres. Det kan altid diskuteres, hvor grænsen går, men der synes ingen tvivl om, at mange af de udfordringer som EU's byer står overfor, er de samme. Derfor giver det mening, at man søger at finde løsninger på europæisk niveau, uden at disse løsninger skal være lovgivning eller andre regulerende tiltag. Der tales i den forbindelse meget om best practices. DTL skal bemærke generelt, at det er vigtigt at best practices forholder sig til reelle problemer og ikke forsøger at implementere luftige overordnede politiske mål, som f.eks. mere gods ad jernbane. Best practices om hvorledes distribution af varer til butikker i bymidten bedst administreres, kan være velkomne, men best practices der anbefaler brug af f.eks. floder til distribution af varer vil være ganske irrelevante for langt de fleste af EU's byer. I særdeleshed ville DTL hilse en best practice om involvering af interesserede parter velkommen, når myndigheder i byer planlægger tiltag med effekt for mobiliteten. Som Grønbogen selv peger på, er et område, hvor det giver mening, at EU engagerer sig, spørgsmålet om udvikling af miljøzoner, betalingsringe mv. Der er eksisterende EU-lovgivning at tage hensyn til (eurovignet), der er eksisterende normer at tage hensyn til (EURO-normerne), og der er ikke mindst den frie bevægelighed i det Indre Marked og den økonomiske effektivitet ved at sikre, at

12 køretøjer kan cirkulere frit uden at skulle opfylde nye krav, hver gang de måtte nærme sig en ny by. Hvad angår Kommissionens bemærkninger om afgifter for kørsel i byer trængselsafgift eller betalingsring skal DTL bemærke, at erfaringsmæssigt er dette en meget dyr måde at opkræve afgifter på. Endvidere er der ikke statistisk sikkerhed for, at f.eks. Londons trængselsafgift på længere sigt vil reducere trafikken. DTL ser særlige problemer med godstransporter til og fra havnene i byområder, hvor en effektiv brug af skibsfarten forudsætter, at lastbilerne har gode adgangsveje til og fra havnene for at sikre den videre distribution af godset. EU bør spille en mere fremtrædende rolle i at sikre internationale transportkorridorer og kæder. Side 12/16 Dansk Erhverv hilser overordnet EU-Kommissionens tiltag vedrørende initiativer, der kan styrke de europæiske bycentre velkommen. Det er derfor af stor vigtighed at have fokus på, at mobiliteten og udviklingen i byerne understøttes og fremmes mest muligt. Der er i den forbindelse en mængde ligheder mellem de europæiske storbyer og samtidig en mængde lokale forskelle. Det er derfor nødvendigt at tage hensyn til begge dele, hvis man vil fremme formålet. Den balance finder Dansk Erhverv umiddelbart, at Kommissionen opretholder på udmærket vis i grønbogsudkastet og Dansk Erhverv kan støtte idéen om best practises. Grønbogen indeholder ikke særligt fokus på varedistribution i særdeleshed og godstransport i almindelighed. Det finder Dansk Erhverv kritisabelt idet det anerkendes, at Kommissionen henviser den del af området til den netop offentliggjorte handlingsplan for logistik. Dansk Erhverv finder det dog særdeles uproduktivt ikke at inddrage godstransport i grønbogen idet distribution til butikker, affaldskørsel med videre, er en essentiel forudsætning for et dynamisk liv i bykernerne, der er en af de afgørende forudsætninger for, at byerne udvikler sig yderligere som idé- og kraftcentre. Dansk Erhverv er derfor kritiske over for dette manglende aspekt i grønbogen. Grønbogen peger endelig på, at det giver mening at EU engagerer sig i spørgsmål om udvikling af miljøzoner, betalingsringe med videre. Der er i den forbindelse eksisterende EU-lovgivning at tage hensyn til (eurovignet), der er endvidere eksisterende normer (Euro-normerne) og der er endelig ikke mindst den frie bevægelighed i det Indre Marked og den økonomiske effektivitet ved at sikre, at køretøjer kan cirkulere frit uden at skulle opfylde nye krav, hver gang de måtte nærme sig en ny by. Dansk Erhverv finder, at trængselsafgifter eller betalingsringe erfaringsmæssigt er en administrativt meget dyr måde at opkræve afgifter på. Endvidere er der ikke statistisk sikkerhed for at for eksempel Londons trængselsafgift på længere sigt vil reducere trafikken, hvorfor Dansk Erhverv er skeptiske over for indførelse af sådanne ordninger.

13 De Danske Bilimportører finder det meget positivt, at EU Kommissionen med grønbogen sætter fokus på de udfordringer vi står over for på transportområdet i de større byer, herunder både i forhold til trængsel, miljø og trafiksikkerhed. Bilparkens alder og sammensætning har stor betydning for både CO2- emissioner og for emissionerne af partikler og andre sundhedsskadelige stoffer. Hvis den danske bilpark i højere grad bestod af biler, der var forholdsvis nye, ville det kunne bidrage til at løse nogle af de udfordringer, som man står over for på miljøområdet i de større byer. I de senere år er bilernes aktive og passive sikkerhed blevet forbedret ganske betragteligt, og teknologiske milepæle som ABS bremser og ESP giver føreren bedre muligheder for at undgå ulykker. Nye biler med moderne sikkerhedsudstyr kan således bidrage til at reducere antallet af trafikulykker til fordel for både de implicerede trafikanter, men også for alle de øvrige trafikanter, som slipper for kødannelser m.v. De fleste ved, at nye biler er mere sikre end ældre biler, men at forskellen er meget markant, er nok ikke alment kendt. Nye biler er i mange tilfælde 3-10 gange så sikre som ældre biler. Hvis den danske bilpark i højere grad bestod af biler, der var forholdsvis nye, ville det også kunne bidrage til at løse nogle af de udfordringer, som man står over for på sikkerhedsområdet i de større byer. De Danske Bilimportører vil således opfordre til, at det nærmere analyseres, hvorledes trafikanterne kan gives et incitament til at udskifte ældre biler med nye og mere miljøvenlige og trafiksikre biler. Side 13/16 Danske Statsbaner (DSB) bemærker, at Kommissionens grønbog påpeger en række væsentlige problemstillinger for mobiliteten i Europas byer. Blandt grønbogens centrale problemstillinger fremhæves især den trafikale overbelastning og bytrafikkens miljø- og livskvalitetsskadelige konsekvenser. DSB deler grønbogens opfattelse af, at disse problemer ikke kan afhjælpes med én enkelt løsning, men at en række forskelligartede tiltag er nødvendige, herunder også forbedring af de enkelte transportformers samspil. Blandt disse tiltag må imidlertid en styrkelse af den kollektive trafik både med hensyn til rejsetider, frekvens, tilgængelighed og øvrige kvalitetsaspekter samt prisbillighed vurderes som det væsentligste. Det vil derfor efter DSB's opfattelse blandt andet være nødvendigt at prioritere investeringsmidler til fordel for den kollektive trafik, herunder udbygning af banenettet, frem for større nyinvesteringer i vejnettet. DSB ønsker også at understrege vigtigheden af de igangværende overvejelser om at indføre hensigtsmæssige afgiftssystemer for brug af transportinfrastrukturen, både som mulig reguleringsmekanisme og for i hvert fald delvist at kunne indregne eksterne omkostninger. Til en række af grønbogens enkelte spørgsmål har DSB bl.a. følgende bemærkninger: Det vil være nyttigt med mærkningsordninger for byer med særligt gode resultater best practice. De kan så bruges mere konsekvent og formelt som eksempler, når forslag til udbygninger af den kollektive

14 trafik skal vurderes. DSB har eksempelvis ofte anvendt Wien og Zürich som sådanne mønsterbyer. For at overføre trafik fra biler til kollektiv trafik er gode forhold for gående og cyklende til og fra stationerne væsentlige, herunder stationernes udformninger som intermodale centre. Der bør opstilles miljørelaterede krav til den anvendte teknologi for alle transport-former og for offentlige indkøb i aftaler med leverandører. Spørgsmålet om miljø-venlig kørsel vedrører ikke kun biltrafik; både S- tog og regionaltog er kommet langt med energi- og miljøvenlig kørsel, så energiforbruget mindskes og den anvendte elektriske energi er grøn. Der bør være fælles trafikinformationssystemer - som f eks Trafikken.dk/hovedstaden, hvor DSB fælles med de øvrige operatører (Movia, Metro) og vejtrafikken (VD samt Københavns og Frederiksberg kommune) giver oplysninger om trafikafvikling og henvisning til alternativ transport. Den kollektive trafik skal udgøre et reelt og attraktivt alternativ på alle relevante tidspunkter af døgnet og i alle relevante geografiske relationer. De finansielle ressourcer såvel nationale og lokale investeringer som støtte fra EU's forskellige finansielle instrumenter bør primært målrettes mod projekter, der understøtter overflytning af trafik til miljøvenlige former. Side 14/16 Kommunernes Landsforening (KL) påpeger, at grønbogen behandler et vigtigt tema, som KL kun kan støtte bliver sat på dagsordenen. KL skal særligt pege på vigtigheden af, at der i en strategi for bytransport fokuseres på tilvejebringelsen af så mange lokale virkemidler som muligt. Det er ligeledes vigtigt, at de enkelte byer selv kan vælge mellem disse virkemidler, da det kun er lokalt, at det kan vurderes, hvad der virker. Det er bl.a. vigtigt med lokale valgmuligheder og virkemidler, hvis klimaproblematikken skal kunne håndteres lokalt. KL støtter derfor fuldt ud, at lokale myndigheder bør deltage fuldt ud i gennemførelsen af de forskellige virkemidler fra og med de tidlige faser. I forhold til gods i byerne skal KL særligt pege på vigtigheden af at løse styringen af trafikken via digitale kort. Udenlandske lastvogne kigger ikke på vejskilte mv., når de kører rundt i landet. De kigger alene på deres GPS, og følger den rute, der fremgår heraf. Det fører til, at lastvogne kører ad veje, hvor de slet ikke må køre, eller hvor det ikke er hensigtsmæssigt i lyset af de mange parametre, som grønbogen og den kommende strategi gerne vil opfylde (miljø, trafiksikkerhed, trængsel mv.). En løsning i forhold til at kunne lægge trafikregulering ind på de digitale kort, som GPS benytter, kræver, at EU sætter sig for bordenden. Københavns Kommune sætter pris på, at Kommissionen med dens grønbog anerkender og sætter fokus på de større byers problemer med at løse mobiliteten. København kæmper med stigende trængselsproblemer og med at nedbringe miljøgenerne fra trafikken. Flere og bedre redskaber til at styre udviklingen er

15 derfor velkomne og på europæisk plan ønsker København en diskussion omsubsidiaritetsprincippet, integreret tilgang på tværs af styringsniveauer og samspillet mellem langdistance transport og bytransport. Københavns Kommune ser gerne ITS anvendt i langt større skala og gerne i nye multimodale løsninger, og som en del af det også at man fra national side støtter byernes mulighed for at gennemføre ITS-baserede trængselsafgiftsinitiativer. Københavns Kommune påpeger bl.a., at: EU kan hjælpe byerne på vej ved at sætte grænseværdier for miljøpåvirkning i videre omfang end det er tilfældet i dag. Euro-standarder for køretøjer har vist sig at være en effektiv metode til nedbringelse af luftforurenede stoffer. EU bør forsat presse på med standarder, da frivillige ordninger ikke er så effektive. Der bør stilles krav til køretøjernes støj, både fra motor og fra dæk. Der bør være adgang til en forbedret miljøindsats over for alle byens taxaer, så f.eks. taxinævnet kan stille krav om, at alle nye taxier skal have partikelfilter eller, at en andel af taxierne skal have en meget lav CO2- udledning. EU-finansiering af infrastruktur i høj grad bør inddrage by- og miljømæssige hensyn i den kreds af kriterier, der lægges vægt på ved beslutning om tildeling af midler. Side 15/16 Aalborg Kommune har afgivet svar i forhold til grønbogens stillede spørgsmål og anfører bl.a. følgende: Der bør indføres en mærkningsordning som anerkendelse af de byer, der har ydet en særlig indsats mod trafikal overbelastning og for at forbedre levevilkårene, da en mærkningsordning kan være med til at sætte fokus på bytransport og give beslutningstagere et medejerskab i de forskellige tiltag der implementeres. I forsøget på at fremme en omlægning til bæredygtige transportformer i byer kan overvejes en forbedring af busterminal-faciliteter, øgede informationstiltag, pendlerplaner, cykelmotorveje, bycykler, delebilsordninger og samkørsel mm. Forbedring af kvaliteten af den kollektive transport i Europas byer kan ske ved at foretage en nedsættelse af rejsetiden, skabe flere afgange, sikre tilgængelighed for alle, herunder særlige stoppesteder for handicappede, minimere usikkerhed ved informationstavler samt tilbyde shuttlebusservice for turister. 4. Statsfinansielle, samfundsøkonomiske, administrative og miljømæssige konsekvenser samt beskyttelsesniveau Meddelelsen medfører i sig selv ikke nogen statsfinansielle, samfundsøkonomiske, administrative, beskyttelsesmæssige eller miljømæssige konsekvenser.

16 Hvis meddelelsen eller den efterfølgende handlingsplan udmøntes i konkrete forslag, vil konsekvenserne blive vurderet i grundnotater herom. Side 16/16 5. Nærhedsprincippet Hvis meddelelsen og den efterfølgende handlingsplan udmøntes i konkrete forslag, vil konsekvenserne blive vurderet i nærhedsnotater herom. 6. Regeringens foreløbige generelle holdning Danmark er overordnet positivt indstillet over for Kommissionens meddelelse, idet tiltag, som medfører en bedre afvikling af trafikken i byer på et bæredygtigt grundlag generelt hilses velkommen. Det er samtidig Danmarks holdning, at en række af de i meddelelsen omtalte tiltag bør vurderes nærmere. Danmark er skeptisk hvad angår forslaget om øremærkning af afgiftsprovenuer til bytransportformål, idet det er Danmarks principielle opfattelse, at anvendelsen af afgiftsprovenuer bør overlades til de enkelte medlemslande. 7. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det er forventningen, at så godt som samtlige medlemslande vil støtte sigtet med meddelelsen. Hvad angår de enkelte elementer i meddelelsen, må der forventes en mere nuanceret stillingtagen. Bl.a. må der forventes en ikke ubetydelig modstand mod forslaget om øremærkning af afgiftsprovenuer til bytransportformål. 8. Tidligere forelæggelse i Europaudvalget Meddelelsen har ikke tidligere været forelagt Europaudvalget.

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget, Socialudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 4. august 2010 Grønbog

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Indlæg ved Birgit Aagaard-Svendsen, Formand for Infrastrukturkommissionen 1 års konference for Infrastrukturkommissionens rapport 1 Visionen

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16-11-2010 OK 4/0405-0300-0037 /JH Kommissionens grønbog om øget anvendelse af elektronisk baserede offentlige

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt NOTAT DEPARTEMENTET Dato 6. december 2007 J. nr. 504-28 EU- og Luftfartskontoret Grundnotat om Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europaparlamentet

Læs mere

Bedre Miljø i Byerne. EU s temastrategi for bymiljøet

Bedre Miljø i Byerne. EU s temastrategi for bymiljøet Bedre Miljø i Byerne EU s temastrategi for bymiljøet Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Hvorfor fokus på bymiljøet? Miljøproblemerne koncentreres i byerne støj, luftforurening, kemikalier, overforbrug

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Samlenotat (Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale

Læs mere

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Europaudvalget 2008 2856 - miljø Bilag 2 Offentligt KLIMA OG ENERGIMINISTERIET S AM L E N O T AT 21. februar 2008 Side 1/7 Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Forslaget om fastsættelse af præstationsnormer

Læs mere

Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt

Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt Europaudvalget 1998-99 EUU Alm.del Bilag 187 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Europaudvalget (Alm. del - bilag 187) transportministerråd (Offentligt) Medlemmerne

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

Grundnotat. Skatteudvalget. SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt. Notat. Skatteudvalget

Grundnotat. Skatteudvalget. SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt. Notat. Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt Notat Skatteudvalget 29. juni 2007 J.nr. 2007-241-0041 Grundnotat Vedrørende forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2003/96/EF for så vidt

Læs mere

Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. november 2007 Meddelelser fra Kommissionen: En integreret EU-havpolitik, KOM(2007) 575 endelig,

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen Fremtidsmulighederne for containertransport i dansk og nordeuropæisk perspektiv 1. marts 2012 Om DB Schenker Rail Scandinavia

Læs mere

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter Præsentation ved Kent Bentzen Formand for FDT Foreningen af Danske Transportcentre Vicepræsident for

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Dato J. nr. 16. oktober 2015 2015-448 Høringsnotat Transport- og Bygningsministeriet har i perioden 10. april 2015 29. maj 2015 og i perioden

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål 25. juni 2003 PE 323.186/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 323.186) Miquel Mayol i Raynal om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti Trafikledelse, hvad er muligt - og fornuftigt i det næste årti fik@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Vi er i Danmark nået til at vendepunkt mht. anvendelse af trafikledelse. Vi har i de sidste 10 15

Læs mere

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler January 20, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. 11. februar 2009 Forslag til Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Krav til miljøegenskaber og energieffektivitet for køretøjer omfattet af taxilovgivningen) l I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets Forordning om ændring

Læs mere

ARCHIMEDES projektet

ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet Aalborg er kendt som en af foregangsbyerne i Europa inden for miljø- og energirigtige løsninger på transportområdet. Med ARCHIMEDES projektet bliver denne placering

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk)

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk) Udkast 4. juni 2007 HANDOUTS TIL PRESSEN Henvendelse Jesper Damm Olsen Pressechef Telefon 33 92 43 02 jdo@trm.dk www.trm.dk Trængsel Hastigheden på banenettet i top Til trods for stor opmærksomhed omkring

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Miljøstyrelsen 1. marts 2007 Industri og Transport MST/DK; MIM/VIBEJ Miljøministeriet Miljøpolitisk område, EU-Koordinationen DEP-251-00008 GRUNDNOTAT

Læs mere

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik.

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik. NOTAT Team GIS og Sekretariat Sags id.: 13.05.16-P17-1-14 Sagsbeh.: DL0UCP 07-05-2014 Høring af trafikplan 2014-2018 for Sydtrafik. Trafikplan 2014-2018 er godkendt af Sydtrafiks bestyrelse og sendes i

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Miljøteknologi J.nr. 001-03680 Ref. kaasm, fleba Den 6. februar 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 bilag 7 Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 I forbindelse med planlægningen af de Bilfri Dage i 2005 har der været nedsat en arbejdsgruppe

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 68 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevarepolitisk kontor/2.1 Den 9. januar 2008 FVM 480 Notat til Folketingets

Læs mere

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel.

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel. Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Civilingeniør Dorte Kubel, Miljøstyrelsen 1 Status for Euro-normer Euro-normer betegner de totalharmoniserede udstødningsnormer for motorer, der gælder i

Læs mere

24T Transport 5 4 3 2 1 Z Z Z 24T Transport 7 Trafikdage på AAU 2012 24T Transport - forsøg med varedistribution til byerne udenfor myldretid - Baggrund Trafik i vækst stigende pres på infrastrukturen,

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 1 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 12. oktober 2007 J. nr. 129-51 EU- og Luftfartskontoret Grundnotat vedr. Kommissionens Grønbog På vej mod en ny kultur

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn.

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Copyright DTU Transport 2008 Hvad er DTU Transport CTT = Center for Trafik og Transport på DTU DTF = Danmarks TransportForskning

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/civilingeniør Dorte Kubel TINV Alternative brændstoffer 26. Marts 2010 Program Om Center for Grøn Transport Puljer under Center for Grøn Transport Biodiesel

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

En bæredygtig transportplan for Danmark

En bæredygtig transportplan for Danmark En bæredygtig transportplan for Danmark - et idékatalog fra Danmarks Naturfredningsforening En bæredygtig transportplan der omsættes til handling! Trafikarbejdet i Danmark er støt stigende og forårsager

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Notat til Folketinget om ecodesignkrav til professionelt køleudstyr KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) No /.. of XXX der implementerer Europa-Parlamentet

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Info Note 28 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

SKOLERS TRANSPORT AF ELEVER TIL KULTURINSTITUTIONER OG EKSTERNE LÆRINGSMILJØER

SKOLERS TRANSPORT AF ELEVER TIL KULTURINSTITUTIONER OG EKSTERNE LÆRINGSMILJØER SKOLERS TRANSPORT AF ELEVER TIL KULTURINSTITUTIONER OG EKSTERNE LÆRINGSMILJØER En kortlægning af nationale erfaringer fra skoler, kommuner, kulturinstitutioner og andre eksterne læringsmiljøer PIXI-UDGAVE

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu For en bæredygtig transport CO 2 -tiltag her og nu Citylogistik og grøn transport v/dorte Kubel, civilingeniør Agenda Hvad er grøn transport? Grøn Transportvision DK CO2 og luftforurening i byer Virkemidler

Læs mere

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPÆISKE STRUKTUR- OG INVESTERINGSFONDE (ESI) OG DEN EUROPÆISKE FOND FOR STRATEGISKE INVESTERINGER (EFSI) SIKRING AF KOORDINATION, SYNERGIER OG KOMPLEMENTARITET

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

7. møde. 16. januar 2013 Kl. 13-17

7. møde. 16. januar 2013 Kl. 13-17 7. møde 16. januar 2013 Kl. 13-17 Dagsorden 1. Velkomst 2. Udestående sager fra sidste møde 3. Drøftelse af 1. udkast til idékatalog 4. Den videre proces 5. Eventuelt 2. Udestående sager Notat om definition

Læs mere

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring:

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring: Arbejdstilsynet UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Tilskud til mindre, private virksomheders udarbejdelse af ansøgning m.v. om støtte) I lov nr. 87 af 30. januar 2007

Læs mere

Nærskibsfartens fremtid og muligheder i Danmark og EU: hvor kan det gøre en forskel?

Nærskibsfartens fremtid og muligheder i Danmark og EU: hvor kan det gøre en forskel? Nærskibsfartens fremtid og muligheder i Danmark og EU: hvor kan det gøre en forskel? Jacob Kronbak Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Syddansk Univesitet (SDU) Indhold Intermodal Multimodal

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Investeringer i fremtiden

Investeringer i fremtiden Kommunekontaktrådet Hovedstaden Region Hovedstaden Investeringer i fremtiden Et fælles trafikoplæg fra KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden UDKAST BILLEDE/TEGNING September 2011 INFRASTRUKTUR DRIVER VÆKSTEN

Læs mere

Stillings- og personprofil. Direktør. By- og Pendlercykel Fonden

Stillings- og personprofil. Direktør. By- og Pendlercykel Fonden Stillings- og personprofil Direktør By- og Pendlercykel Fonden December 2015 Opdragsgiver By- og Pendlercykel Fonden Adresse By- og Pendlercykel Fonden Bredgade 36B, 3. sal 1260 København K Stilling Direktør

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grundnotat vedrørende Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 92/85/EØF om iværksættelse af foranstaltninger

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. februar 2016 Click here to enter text. Click here to enter text. Ændring af EMSA-forordningen,

Læs mere

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009 Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik Aalborg trafikdage 25. august 2009 Transportaftalen, januar 2009 - Principper for en grøn transportpolitik Transportens CO2-udledning

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Passagervækst i den kollektive trafik. Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014

Passagervækst i den kollektive trafik. Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014 Passagervækst i den kollektive trafik Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014 De Økonomiske Råd Det Økonomiske Råd Det Miljøøkonomiske Råd Formandskabet De fire vismænd Sekretariatet

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI 04 05 10 DI og bilafgifter Michael Carlsen, DI Omlægning af bilafgifter: Hvad ville regeringen i dec. 2008? " Regeringen vil fremsætte lovforslag i folketingssamlingen 2009-10 med henblik på at indføre

Læs mere

- Hjørnesten i ny beskæftigelsesindsats

- Hjørnesten i ny beskæftigelsesindsats Arbejdsgivernes forslag til ny beskæftigelsesindsats Arbejdsgivernes forslag til ny beskæftigelsesindsats - Hjørnesten i ny beskæftigelsesindsats 9. december 213 JBP Dok ID: 2893 Danmark har et af Europas

Læs mere

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg MILJØstyrelsen Jord & Affald MST/dokca 9. juli 2008 GRUNDNOTAT til FOLKETINGET Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2006/66/EF

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen Notat Til: Kommuner med Flextur Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler CST Direkte +45 36 13 18 83 Fax - cst@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 21. april 2016 baggrundsnotat til kommunebreve

Læs mere

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0151 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund-og nærhedsnotat om direktivforslag om betingelserne for tredjelandsstatsborgeres indrejse og ophold med henblik på forskning, studier,

Læs mere

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final)

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final) NOTAT Kemikalier J.nr. 001-08381 Ref. Vijoh Den 11. januar 2013 RAMMENOTAT til MILJØSPECIALUDVALGET Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012)

Læs mere

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte forbrug Oktober 2015 3 brændstofforbrug 2014 Forord Indhold Forord 4 Udvikling i nye solgte biler 5 Energiklasser Udvikling af CO 2 -udledningen for nyregistrerede

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Af Seniorforsker Hans Bendtsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Civilingeniør Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet, Planlægningsafdelingen Can. tech. soc.

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT. Ledsagedokument til. Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT. Ledsagedokument til. Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.10.2006 SEK(2006) 1239 KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT Ledsagedokument til Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om eftermontering

Læs mere

Politisk aftale om Storebæltstakster mv.

Politisk aftale om Storebæltstakster mv. 26. maj 2005 Politisk aftale om Storebæltstakster mv. Forligspartierne omkring Storebæltsforbindelsen (Venstre, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti) er enige om, at der i lyset af den fortsat

Læs mere

København har ikke brug for en asocial digital voldgrav omkring byens kerne. Vælg en intelligent trafikløsning, der bringer hovedstaden i front.

København har ikke brug for en asocial digital voldgrav omkring byens kerne. Vælg en intelligent trafikløsning, der bringer hovedstaden i front. Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 158 Offentligt Kronik: Bæredygtig bevægelse i byen København har ikke brug for en asocial digital voldgrav omkring byens kerne. Vælg en intelligent trafikløsning,

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 276 Offentligt D ELEGERET RE TSAKT - NOTAT 13. marts 2013 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Notat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der supplerer

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

6.1 Trafikplanlægning Mål De overordnede mål på trafikområdet er: At virke for en overordnet trafikstruktur som sikrer, at Odense kan varetage sin rolle som regionalt center, og tilgodeser alle befolkningsgruppers

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Dansk strategi for ITS

Dansk strategi for ITS Dansk strategi for ITS ITS udviklingsforum marts 2011 Indledning Trafikken er de senere årtier steget markant. På de overordnede veje er trafikken fordoblet de seneste 30 år, og den øgede trængsel på vejnettet

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

1 Velkomst ved Hans Kjær, Esbjerg Kommune

1 Velkomst ved Hans Kjær, Esbjerg Kommune MØDEREFERAT TITEL Workshop om Esbjerg Trafik- og Mobilitetsplan DATO 20. juni 2012 STED Esbjerg Vandrerhjem, Gl. Vardevej 80, 6700 Esbjerg REFERENT Nikolaj Berg Petersen, COWI (nbpt@cowi.dk) 29. juni 2012

Læs mere