IA Sprog Vibevej København NV. Årsberetning MÅLSÆTNINGER RESULTATER PERSPEKTIVER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Årsberetning MÅLSÆTNINGER RESULTATER PERSPEKTIVER"

Transkript

1 Årsberetning MÅLSÆTNINGER RESULTATER PERSPEKTIVER 2015

2 2015: EFFEKTIVISERING STYRKER IA Trods øgede udgifter og reducerede takster er det lykkedes skolen at løfte sin konkurrenceevne Det lykkedes i 2015 endnu engang IA Sprog at vende en truende tendens med faldende indtægter og reducerede takster til et overskud - og skolen er derfor godt rustet til fremtiden, som blandt andet byder på øget konkurrence blandt sprogskoler i København. Det skyldes ikke mindst, at kursisterne forsat strømmer til skolen. Med udgangen af 2015 var der godt aktive kursister på skolen mod godt året før. Kursisterne kommer fra såvel Københavns Kommune som fra omegnskommunerne og navnlig Forberedende Voksenundervisning, FVU, har modtaget mange nye studerende. Det lykkedes også skolen at holde længere på kursisterne i Navnlig på Arbejdsmarkedsrettet Dansk har kursisterne en stor frafaldsprocent, først og fremmest, når de forlader AD-undervisningen og kan fortsætte på den ordinære DU-undervisning. Men skærpede og målrettede procedurer for fastholdelse har mindsket frafaldet. IA Sprog mangeårige engagement i IT-støttet undervisning har også bidraget til en effektivisering af undervisningen med mangfoldige online materialer, som kursisterne kan benytte ved hjælp af deres eget login, og når de har tid og lyst. Dertil kommer skolens IT-værksteder, der fungerer som supplement til klasseundervisningen. Større tilgang af kursister, optimering af procedurer og undervisning har altså vendt tendensen i 2015-budgettet, som tog højde for en række udfordringer - reducerede takster ved indførelsen af den Arbejdsmarkedsrettede danskundervisning pr. januar 2014 og øgede udgifter til ansættelse af mere administrativt personale. Disse udfordringer er der stadig, men det er bestyrelsens og ledelsens vurdering, at IA Sprog ved overgangen til 2016 står godt rustet til fremtiden.

3 MÅLSÆTNINGER UDTRYKT I VIRKSOMHEDSPLANEN 2016 Områder med særligt fokus Udvikling af AD-undervisning og -materiale Arbejdsmarkedsdansk er stadigt et nyt område, og derfor har flere lærerteams på IA i løbet af 2015 udviklet materialer til AD-undervisningen. Mange af materialerne har fokus på autentiske situationer på arbejdspladser og flere af dem er emnebaserede. Mere kommunikation: Ny hjemmeside Skolens hjemmeside får i 2016 en relancering. Et eksternt firma har i løbet af 2015 været engageret i udviklingen af siden, hvis design bliver gennemgående også for IA s online platforme, tryksager og informationsmateriale. Desuden har skolen produceret en filmserie I gang med dansk til arbejde og uddannelse med i alt 20 film, som handler om arbejde og uddannelse i Danmark og henvender sig til kursister, der har lært dansk i ca. tre måneder. Filmene skal udstyre kursisterne med viden og sprog inden for uddannelses- og arbejdsforhold i Danmark og udspiller sig med gennemgående personer på universitetet, kollegiet, i studiejobbet, på arbejdspladsen, som jobsøgende og sammen med familie og venner m.m. Til filmene vil der blive udarbejde aktiviteter og opgaver, som bliver tilgængelige online og på tryk. AD-undervisningen indebærer en del administration f.eks. skal der indhentes underskrifter fra kursisterne ved hver opbrugt 50 lektioners undervisning. Der har vist sig behov for at gøre procedurer og arbejdet med underskriftindsamling lettere og mere automatiseret, og skolen er i foråret 2016 i gang med at udvikle en digital løsning. Digital læringsplatform til vidensdeling I slutningen af 2015 var IA Sprogs nye online læringsplatform Moodle tæt på at være færdig og platformen bliver implementeret i Mange af skolens medarbejdere har været optaget af udviklingen af det digitale kommunikationsforum, der bliver udstyret med en materialebank og også kommer til at indeholde virtuelle klasseværelser og muligheder for vidensdeling. Der findes masser af ideer og materialer, som er værd at dele, og den nye platform gør det langt nemmere for lærere og kursister at udnytte mulighederne. Platformen bliver designet, så den følger IA Sprogs øvrige nye look. Skolegade tilpasset til DU2 I 2015 fortsatte arbejdet med at opdatere Skolegadebøgerne, så de er mere tidssvarende, og så de passer bedre til DU2 kursisternes sproglige behov. I 2015 arbejdede en lærergruppe med at udvikle Skolegade 2, som tages i brug i Danskundervisning i bredere sammenhæng Danskundervisning er andet end grammatik og udtale. IA Sprog ønsker også at tilbyde sine kursister indblik i danske kultur- og samfundsforhold, og i løbet af 2015 fik kursisterne derfor mulighed for at overvære en række foredrag, filmforevisinger, deltage i ekskursioner m.m. Arrangementerne har været meget populære blandt såvel lærere som kursister, der har haft lejlighed for at mødes og bygge netværk. Derfor får kursisterne også i 2016 mulighed for at deltage i forskellige arrangementer.

4 UNDERVISNING Danskuddannelse 1 På IA Sprogs Danskuddannelse 1 får hver kursist en individuelt tilpasset undervisning. Der bliver lagt stor vægt på inddragelse af autentisk materiale i undervisningen, og IT-værktøjer anvendes også. Undervisningsmaterialer bliver udviklet løbende, så undervisningen altid er relevant og vedkommende. Kursisterne har på forhånd generelt ingen eller kort skolegang/dårligt kendskab til det latinske alfabet. IA Sprogs DU1 tilbyder 15 lektioner på daghold og otte lektioner om aftenen. I 2015 bestod afdelingen af seks morgenhold, fem eftermiddagshold og to aftenhold med løbende optag. Dansk kun for kvinder IA Sprogs afdeling på Blegdamsvej er tilrettelagt kun for kvinder og tager hensyn til kursister med langsom progression. Holdene består af kursister fra forskellige moduler og undervisningen er tilrettelagt, så den tilgodeser den enkeltes behov og niveau. Målet er, at kursisterne bliver så gode til dansk, at de kan klare dagligdagen og varetage et job. Afdelingen har et samarbejde med indvandrerkvindecentret i Blågårdsgade, der tilbyder juridsk og psykologisk vejledning. I 2015 flyttede DU1 til nye lokaler på Vibevej, hvad der gav bedre muligheder for samarbejde med skolens andre afdelinger. Danskuddannelse 2 I 2015 var tilgangen af nye kursister til IA Sprogs DU2 så stor, at der hver måned blev startet nye begynderhold, både om dagen og aftenen (tidlig og sen aften) mens nyt eftermiddagshold blev startet ca. hveranden måned. På fortsætterholdene var der løbende optag. Dagskursisterne på DU2 får 12 undervisningslektioner fordelt på tre dage om ugen, mens aftenholdene har seks lektioner. Kursister, som følger undervisningen i Arbejdsmarkedsrettet dansk, får desuden tilbud om to lektioner i værksted. Udslusningsholdene, der snart skal til eksamen, får tilbudt otte lektioners klasseundervisning. Basishæftet, som er udviklet af IA Sprogs egne undervisere, bruges til de første tre ugers undervisning i begynderklasserne. Herefter går klasserne over til Ny Skolegade 1, der er en mere DU2-egnet udgave af den oprindelige Skolegade 1. En arbejdsgruppe er p.t. i gang med at bearbejde Skolegade 2 til DU2-kursister. Boligområdet Tingbjerg i Brønshøj kom i løbet af 2015 til at lægge hus til en ny IA Sprog-satellit med undervisning i dansk for kvinder. Mange kvinder i boligområdet har boet længe i Danmark, men aldrig udnyttet mulighederne for formaliseret danskundervisning. Det lokale tilbud, der er etableret i samarbejde med Områdecenter Tingbjerg, fordeler sig på DU1 og DU2 modul 2.4. To lærere er tilknyttet, da de forskellige niveauer stiller krav til differentiering.

5 Danskuddannelse 3 En stor del af IA Sprogs DU3-kursister er travle personer med job og/eller studier, og det giver behov for hyppige skift af tidspunkt for undervisning. Derfor tilstræber dag- og aftenafdelingen på IA Sprogs DU3 et fælles curriculum baseret på skolens eget materiale, sådan at flytningen af kursister kan ske mest uforstyrret for kursisten og det hold, der modtager ham eller hende. Vejlederne gør et stort arbejde for at finde et passende hold, og lærerne benytter sig ofte af differentieret undervisning på holdene for at imødekomme kursisternes behov. Blended learning dansk om lørdagen Nogle kursister benytter sig IA Sprogs tilbud om undervisning lørdag formiddag kombineret med online-undervisning på grundlag af IA Sprogs store online-materiale. Denne blanding af fremmøde og selvstudie gør, at de fleste kursister gennemfører danskundervisningen på normal tid. DU3-undervisning online Et lille antal kursister foretrækker udelukkende online-undervisning f.eks. på grund af hyppige udlandsrejser i forbindelse med deres arbejde. I 2015 åbnede skolen igen for optag af AD-kursister på online-undervisningen, og interessen er stigende. IA Intensiv Ligesom resten af skolen har IA Intensiv oplevet en stor interesse i Programmet for kursister med hurtig progression er populært hos mange, der har krav om at opnå gode danskkundskaber på relativ kort tid for at få arbejde eller uddannelse. Kursisterne skal kunne klare et højt tempo og være indstillet på meget hjemmearbejde. IA Intensiv tilbyder både Arbejdsmarkedrettet danskundervisning og ordinær danskuddannelse (DU3). Et AD-forløb på 50 lektioner varer fire uger. En del af undervisningstilbuddet er en fredagsworkshop eller en online workshop, som kursisterne kan tilmelde sig afhængigt af deres tidsplan. Kursisterne har også mulighed for at deltage i IA Sprogs andre aktiviteter som aftenværksted, uddannelsesdage etc. Skandi Skandi-afdelingen er stedet, hvor norsk- og svensktalende kan få undervisning i dansk fra modul 4 på Danskuddannelse 3. Undervisningen foregår som klasseundervisning én gang ugentligt og dertil får kursisterne et tilbud om en ugentlig individuel online-session med en lærer via Skype. Her kan kursisten efter eget valg få hjælp til udtale, samtale og skriftlig færdighed. I 2015 lancerede afdelingen et nyt undervisningsmateriale med stor succes. Materialet er emnebaseret og forebereder kursisterne til Prøve i Dansk 3. Kursisterne har også glæde af et nyt udtalemateriale og grammatikøvelser begge dele særligt målrettede den skandinaviske kursistgruppe. En særlig test, der skal prøve kursisternes grammatiske og skriftlige færdigheder efter 100 lektioner, bliver indført i 2016.

6 IA Sprog på uddannelsessteder IA Sprog tilbyder danskundervisning på DU3 for travle studerende og ansatte på en række uddannelsessteder i København: Copenhagen Business School, Aalborg Universitet, Arkitekt- og Designskolen, Metropol University College, ITU og Musikkonservatoriet. Aktiviteten i 2015 har været god, svarende til året før. Forberedende Voksenundervisning FVU Endnu flere søgte IA Sprogs FVU-afdeling i Erhvervsskolereformen, der trådte i kraft i august, er en del af forklaringen, da prøve i FVU-læsning trin 4 og FVU-matematik trin 2 nu giver adgang til erhvervsskolerne. Men også skolens nye tilbud om FVU-matematik, lanceret i 2015, har medført en stigende interesse. FVU-kursisterne kommer med meget forskellige jobog uddannelsesbaggrunde; mange hører om afdelingen fra deres netværk, og en del kommer fra de ordinære danskuddannelser, som afdelingen har et godt samarbejde med. Det høje antal kursister gør IA Sprogs FVU-afdeling til en af de større med FVU for tosprogede. Afdelingen tilbyder undervisning på alle fire FVU-trin, og ofte er også de enkelte trin niveaudelt, da kapaciteten er stor. På den måde kan undervisningen tilpasses kursisternes individuelle kompetencer og mål for læring endnu bedre. Udvikling af kvalitet i undervisning og materialer er fortsat nerven i afdelingen. Særlige indsatsområder har i 2015 været opgaver til FVU-matematik og til ia-online.dk Udvikling af undervisningen er blevet diskuteret på faglige fredage, bl.a. synlig læring og sociale aspekter af miljøet for læring har været på programmet. Afdelingen har været involveret i Undervisningsministeriets forsøg med FVU start og FVU-læsning for tosprogede, ligesom den har deltaget i planlægningen og afholdelsen af en landsdækkende temadag om FVU for tosprogede.

7 KURSISTER Kursister fordelt efter nationalitet Den største enkeltgruppe af kursister på IA Sprog kom i 2015 overraskende fra Nepal (9 %), mens andre store enkeltgrupper kom f.eks. fra Pakistan (8%) og Tyskland (7%). Den største gruppe kursister kom fra EU-landene, der inklusiv Polen og Tyskland bidrog med næsten halvdelen af kursisterne. 22% 4% 4% 9% 5% 8% 6% 7% 35% EU (uden Polen og Tyskland) Tyskland Polen Pakstian Indien Nepal Kina Bangladesh Andre Antal unikke kursister fordelt på DU og introdansk Godt 6600 individuelle kursister blev i 2015 tilmeldt en af danskuddannelserne på IA Sprog, ca. det samme antal som året før. Den største gruppe udgjordes af AD-kursister. Til gengæld dalede antallet af kursister på de ordinære danskuddannelser, da langt de fleste starter deres danskuddannelse på AD. Nogle kursister skiftede danskuddannelse i løbet af 2015 og optræder således flere gange i dette diagram DU1 DU2 DU3 Introdansk 11% DU-kursisters økonomiske baggrund Langt de fleste (74%) kursister på IA Sprog var i 2015 selvforsørgende, mens integrationskursister (familiesammenførte) og dagpengemodtagere udgjorde hver 11%. 4% var kontanthjælpsmodtagere. 11% 4% 74% Selvforsørgende Dagpengemodtagere Kontanthjælpmodtagere Integrationskursister

8 PERSONALE Kompetenceudvikling IA Sprogs undervisere deltager hvert år i en række pædagogiske dage, hvor der sættes fokus på forskellige pædagogiske vinkler og grene af undervisningen. I 2015 fulgte deltagerne bl.a. workshops i læsning, talesprog og interaktion, IT og dansk som andetsprog, lytteforståelse, feedback i undervisningen samt hvordan man støtter kursisterne i at huske. De pædagogiske dage bød også på vidensdeling og materialepræsentation fra forskellige lærerteams. Dagene tilrettelægges af en gruppe med repræsentanter fra de forskellige afdelinger, så alles ønsker bliver tilgodeset. En lang række medarbejdere (ca. 80) har desuden deltaget i andre former for kurser. Perspektiver Nye udfordringer for IA Sprog melder sig i 2016 med regeringens aftale med lønmodtagere og arbejdsgivere om flygtninges integration på arbejdsmarkedet og større virksomheders mulighed for selv at etablere danskundervisning på arbejdspladserne. Konkurrencen mellem udbyderne af danskundervisning vil hermed blive endnu mere skærpet. Denne udvikling falder sammen med, at Københavns Kommune har besluttet, at alle dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere fremover skal henvises til CBSI. Det indebærer et betydeligt anslag mod IA Sprogs økonomi. Og det vil kræve, at skolen fremover arbejder endnu hårdere på at tilpasse sig og tænke nyt i bestræbelserne på at tiltrække flere kursister.

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan Virksomhedsplan 2016 Om IA Sprog Pædagogikken vil som sædvanlig få fokus, men 2016 bliver også præget af en strømlining af forretningsgange og kommunikationsveje på IA Sprog. Det sker ikke mindst ved hjælp

Læs mere

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Årsberetning. Målsætninger Resultater Perspektiver

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Årsberetning. Målsætninger Resultater Perspektiver IA Sprog 2400 København NV Årsberetning 2014 Målsætninger Resultater Perspektiver 2014: IA vokser stadig Kursisterne fortsatte med at strømme til IA Sprog i 2014. Beskedne forventninger blev erstattet

Læs mere

IA Sprog. Årsberetning MÅLSÆTNING RESULTAT PERSPEKTIV

IA Sprog. Årsberetning MÅLSÆTNING RESULTAT PERSPEKTIV Årsberetning 2016 MÅLSÆTNING RESULTAT PERSPEKTIV 2016 ET GODT ÅR TRODS MODSTAND En ændret kursistgruppe og øgede administrative udgifter slog ikke ud. Men større forandringer er på vej Gennem årene har

Læs mere

Virksomhedsplan 2011

Virksomhedsplan 2011 Virksomhedsplan 2011 Virksomhedsplan 2011 IA Sprog en præsentation 3 Områder, der får særligt fokus i 2011 Digitalisering af IAs undervisningstilbud 4 Kontakt med erhvervslivet 4 Skærpet opmærksomhed på

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 2 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

A f s lutningsnotat. Den digitale skole. Baggrund og formål. Projektets resultater NOTAT

A f s lutningsnotat. Den digitale skole. Baggrund og formål. Projektets resultater NOTAT A f s lutningsnotat Den digitale skole Baggrund og formål I 2011 udgjorde bøger og øvrige traditionelle medier langt størstedelen af skolernes budgetter til læremidler. Samtidig færdedes mange børn og

Læs mere

Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2013.

Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2013. Punkt 6. Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2013. 2014-19191. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering Sprogcenter Aalborgs Årsrapport 2013. Sagsbeskrivelse

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

INKLUSIONSPANELET - MASTERSKEMA LÆRER 4. NEDSLAG

INKLUSIONSPANELET - MASTERSKEMA LÆRER 4. NEDSLAG TEKST 1: De første spørgsmål handler om din ansættelse som lærer samt din klasse i Inklusionspanelet. Generelt skal du ved besvarelsen tænke på din undervisning i den klasse, som du er klasselærer for

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Gjellerupskolen. Udviklingsplanen - Målsætninger

Gjellerupskolen. Udviklingsplanen - Målsætninger Udviklingsplanen - Målsætninger 1 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi På Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på følgende fem moduler:,, Viden og dannelse i pædagogisk-filosofisk

Læs mere

Studentermedlem i. Dansk Psykolog Forening

Studentermedlem i. Dansk Psykolog Forening Studentermedlem i Dansk Psykolog Forening Hvorfor skal jeg være med i en fagforening? Din fagforening arbejder for at fremme dine og dine fagfællers interesser inden for uddannelse, løn og arbejdsvilkår.

Læs mere

Speciale på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde AAU CPH Sarah 20127119 & Matilde 20111134, September 2014 Bilagsdokumenter

Speciale på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde AAU CPH Sarah 20127119 & Matilde 20111134, September 2014 Bilagsdokumenter Bilag 1: Beskrivelse af Dansk Flygtningehjælps Ungenetværk DFUNK Følgende redegørelse er baseret på skriftlig information fra DFUNK s sekretariat omkring deres ung-til-ung grupper, informationer fra organisationens

Læs mere

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Faaborg-Midtfyn Kommune Pleje og Omsorg Måske kan jeg hjælpe dig En mentor er én, du kan snakke med om alt muligt. Jeg er ansat i Pleje og Omsorg

Læs mere

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør.

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør. Jeg er glad for at have deltaget. Det har givet mig et løft, forstået på den måde, at jeg er mere opmærksom på, at tænke i værdi for forretningen, når der skal besluttes eller anbefales. Desuden er jeg

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

Marts 2009 AKTIVERING

Marts 2009 AKTIVERING Marts 2009 AKTIVERING for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har mindst 2 års

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Jurastudiet 2016 1. Bech-Bruun Intelligence Jurastuderende: Højt forventningspres

Jurastudiet 2016 1. Bech-Bruun Intelligence Jurastuderende: Højt forventningspres Jurastudiet 2016 1 Bech-Bruun Intelligence Jurastuderende: Højt forventningspres Analyse August 2016 2 Jurastudiet 2016 Indhold Baggrund 3 Overordnede resultater 4 Bech-Bruun Perspektiv 7 Data 8 Alle rettigheder

Læs mere

Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport 2015

Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport 2015 Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport 2015 08/06/16 Indledning Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport

Læs mere

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole MÅLSÆTNING 1 FORMÅL: Gennem den daglige kontakt med forældrene ønsker vi at skabe trygge rammer, hvor børnene udvikler sig til velfungerende og selvstændige mennesker. Det er vort mål, at børnene lærer

Læs mere

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 A-KASSE Brug dine muligheder Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 Indhold Forord 3 Tag uddannelse 4 Uddannelsesmuligheder under ledighed 6 Sig ja til jobrotation

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE kort fortalt 2 KÆRE FORÆLDRE Sprog er et vigtigt redskab til at kunne sætte ord på sine følelser og meninger. Børns sproglige udvikling i de første leveår

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

23. Strategi for Ungekontakten

23. Strategi for Ungekontakten Udskrift af forhandlingsprotokollen for Mødet den side 1 af 5 23. Strategi for Ungekontakten 15.00.00-A00-6-15 Sagsfremstilling Ungekontakten Vejen til uddannelse! Byrådet besluttede i forbindelse med

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Indhold. Indledning og baggrund

Indhold. Indledning og baggrund 1 of 10 Indhold Indledning og baggrund... 1 Læringsmålstyret undervisning... 2 Matematik... 2 Dansk... 2 Undervisningsfag (Linjefag)... 3 Kompetenceudvikling i Håndværk og Design... 3 Kompetenceudvikling

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2014

Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2014 Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2014 Årsrapport 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 3 1.1 Hovedresultater

Læs mere

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF SKAB EN SUCCESFULD FORENING med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Som mange andre roklubber har vi medlemsnedgang og den udvikling skal vi vende! Vi er startet på udviklingsforløbet med DGI

Læs mere

Årsberetning. Målsætninger Resultater Perspektiver

Årsberetning. Målsætninger Resultater Perspektiver 2013 Årsberetning Målsætninger Resultater Perspektiver 2013: IA Sprog vokser Kursisterne strømmede til IA Sprog i 2013. Derfor sluttede året meget tilfredsstillende og endnu bedre end 2012 En stadig stigende

Læs mere

TRANSFER - fra læring til handling i praksis

TRANSFER - fra læring til handling i praksis TRANSFER - fra læring til handling i praksis Det der sker før og efter undervisningen er mindst lige så vigtig som det der sker i undervisningen For at omsætte læring til praksis, transfer, er det vigtigt,

Læs mere

Årsberetning. Målsætninger Resultater Perspektiver

Årsberetning. Målsætninger Resultater Perspektiver Årsberetning 2012 Målsætninger Resultater Perspektiver 2012: Igen et positivt år Øget kursisttilgang og optimering af IT-baseret undervisning præger resultatet Igen i 2012 kunne IA Sprog præstere et resultat,

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt N O T A T Til medlemmerne af Folketingets Uddannelsesudvalg Tirsdag den 24. november 2009 er der åbent samråd i uddannelsesudvalget om direkte

Læs mere

Nyhedsbrev Nr. 1 - Marts 2016 UNGECENTER SKURET. Side 1

Nyhedsbrev Nr. 1 - Marts 2016 UNGECENTER SKURET. Side 1 Nyhedsbrev Nr. 1 - Marts 2016 UNGECENTER SKURET Side 1 Siden sidst... På baggrund af en fondsdonation fra Det Obelsk Familiefond har Aalborg Kommune oprettet to nye stillinger i Ungecenter Skuret i Nørresundby.

Læs mere

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser,

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser, Vi skrev i første nummer af Fællesnyt, at vi ville udkomme én gang i kvartalet. Det bryder vi allerede her i andet nummer, hvor I kan læse om konfirmationsforberedelse i 7. klasse, en sjov bemærkning og

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test Afdeling for Almen Uddannelse og Tilsyn Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Opgaveproduktion og kvalitetssikring

Læs mere

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Udviklingssamtaler Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Du skal have den årlige medarbejdersamtale med en af dine medarbejdere, Rita Ravn. Rita er pligtopfyldende og dygtig, og hun udgør i høj grad

Læs mere

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Træningen Træningstilbuddet foregår primært i et privat fitnesscenter, men kan også foregå ude enten i form af ture i skoven eller lignende. Det

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør.

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør. Jeg er glad for at have deltaget. Det har givet mig et løft, forstået på den måde, at jeg er mere opmærksom på, at tænke i værdi for forretningen, når der skal besluttes eller anbefales. Desuden er jeg

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB September 2007 FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB Undersøgelse og anbefalinger vedr. den lokale indsats Pixiversion af rapport Præsentation af undersøgelsen Målsætningen for regeringens handicapstrategi er,

Læs mere

2011 1år Studieordning. STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 1år Studieordning. STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 1år Studieordning STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser. I henhold til bekendtgørelse nr. 1204 af

Læs mere

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner:

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: Vision Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: At frivillige i Ishøj har bedst mulige arbejdsbetingelser til at udføre deres arbejde At samarbejdet mellem frivillige

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi B 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet)

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) juni 2016/mrl Lokal studieordning for adgangskursus og suppleringskursus, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet (inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) Gældende fra august

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

Vision for ældreområdet. Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv

Vision for ældreområdet. Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Vision for ældreområdet Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Thisted Kommunes vision for ældreområdet er et resultat af en proces, hvor mange gode kræfter

Læs mere

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde Cabi tilbyder ledere og medarbejdere i kommuner og jobcentre hjælp til at styrke det tværfaglige samarbejde fra strategisk planlægning og fastlæggelse af mål til anvendelse af de tværfaglige kompetencer

Læs mere

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Skriv firmaslogan her Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi i Daginstitution Stensballe Vi lægger vægt på et tæt samarbejde mellem institutionens personale

Læs mere

Få hjælp til at beskrive dine realkompetencer opnået gennem frivilligt arbejde

Få hjælp til at beskrive dine realkompetencer opnået gennem frivilligt arbejde Få hjælp til at beskrive dine realkompetencer opnået gennem frivilligt arbejde Informationer om IT-værktøj og realkompetencebevis Center for frivilligt socialt arbejde Februar 2007 2 Hvad er realkompetencer?

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla

Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla Januar 2013 Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla Det at have studerende er en naturlig del af arbejdet som pædagog. Vi forventer at de studerende kommer med friske pust fra den teoretiske verden til

Læs mere

Kompetencestrategi Social og Sundhedsskolen Esbjerg

Kompetencestrategi Social og Sundhedsskolen Esbjerg Kompetencestrategi Social og Sundhedsskolen Esbjerg Med denne beskrivelse af skolens kompetencestrategi vil vi skabe et fælles grundlag for kompetenceudviklingen af skolens medarbejdere. Vi vil bruge kompetencestrategien

Læs mere

Tæt på praksis og tæt på teorierne

Tæt på praksis og tæt på teorierne w w w. v i a u c. d k / j y d s k V I A U N I V E R S I T Y C O L L E G E Trainee-uddannelsen giver store fordele for både institution og studerende. Man lærer hinanden at kende og bidrager til gensidig

Læs mere

1. maj tale Marie-Louise Knuppert

1. maj tale Marie-Louise Knuppert 1. maj tale Marie-Louise Knuppert Vi hører hele tiden, at vi lever i en globaliseret verden. Og vi mærker det hver dag. De virksomheder, som vi arbejder på, flytter deres produktioner ud til Polen, Kina,

Læs mere

Udslusningsstrategi for Fredericia Produktionsskole

Udslusningsstrategi for Fredericia Produktionsskole Udslusningsstrategi for Fredericia Produktionsskole Udfærdiget i medfør af Lov om Produktionsskoler, jf. Lovbekendtgørelse nr. 688 af 220611 6, stk. 8 Strategien blev vedtaget af Bestyrelsen for Fredericia

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 [Bilag 17] Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske

Læs mere

Hvilke ydelser leverer Autismecenter Nord-Bo?

Hvilke ydelser leverer Autismecenter Nord-Bo? Hvilke ydelser leverer Autismecenter Nord-Bo? Autismecenter Nord-Bo Autismecenter Nord-Bo ligger i Nordjylland og har afdelinger placeret i Jammerbugt Kommune og Aalborg Kommune. Autismecenter Nord-Bo

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø I første del af agenturets projekt om elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø blev begrebet inkluderende elevvurderinger

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik

Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik På Kandidatuddannelsen i generel pædagogik blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på fem moduler:,,, Daginstitutions- og skolestartspædagogik

Læs mere

Læseplan for valgfaget spansk

Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere