Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2015"

Transkript

1 BERETNING 2015 Indledning Året 2015 er gået og det er tid for en ny beretning. Beretningen beskriver, hvordan året 2015 er gået for vores forening og butik. Helt naturligt tager beretningen udgangspunkt i det lokale. Vi driver en dagligvarebutik med tætte rødder i det lokale. Vi vil også kort komme ind på forhold med relation til omverdenen herunder COOP. Forhold uden for det lokale har også indflydelse på os her lokalt. Bestyrelsen håber, at I som medlemmer både her på generalforsamlingen og i løbet af året vil hjælpe os med at gøre vores forening og butik endnu bedre. Vi hører meget gerne, når noget er godt eller skidt. I kan finde kontaktoplysninger til bestyrelsen ved indgangen i butikken. Lokalt I året 2015 fastholdt vi den gode udvikling, vi har været inde i de senere år. Vi har i bestyrelsesarbejdet fokus på omkostninger, omsætning og følger tæt budgettet, så vi sikrer, at vi når de fastsatte mål. Bestyrelsens samarbejde med uddeler Martin Iversen fungerer rigtigt godt. Sammen arbejder vi løbende på at fastholde den gode udvikling i vores økonomi, samtidigt med at vi forsøger at udvikle vores forretning på en fremadrettet måde. Vi er glade for at kunne præsentere et tilfredsstillende resultat for året 2015.

2 Årets resultat sluttede som følger: Omsætningen blev i alt (ekskl. Moms) t.kr Det svarer til en fremgang på i alt 5193 t.kr I procent er det 38,3 % Årets resultat efter skat blev 479 t.kr Årets omsætning blev forøget ganske betragteligt. Det skyldes i høj grad vores køb af købmanden på den anden side af vejen. Købet omfattede alene forretningsdelen og ejendom m.v. indgik ikke i handelen. Vi opnåede ikke helt det overskud, vi havde budgetteret med. Men da vi betalte købmanden kontant, er det efter vores mening også helt i orden. Købmanden blev overtaget pr. 1. maj, Forløbet omkring overtagelsen var rigtigt godt og vi havde et fint samarbejde med den tidligere købmand omkring overdragelsen af hans forretning. Det vil vi godt kvittere for og takke Nicolai for et rigtigt godt samarbejde. Efter købet af købmanden kan vi konstatere, at vi overtog ca. 70 % af omsætningen. Det er over forventning, da man normalt regner med fra 40 % til 60 % af kunderne følger med ved et sådant køb. Vi vil godt takke vores nye kunder, som i høj grad også er nye medlemmer, for tilliden og byde dem velkomne i vores forening og forretning. Købet af købmanden har sat øget fokus på vores behov for en moderniseret butik. Butikken er simpelt hen for lille, som I helt sikkert har lagt mærke til, og vores parkeringsforhold er ikke gode nok til at dække kundebehovet, når der er travlt. Det fik bestyrelsen til at fremskynde processen med Ny Butik efter sommerferien Vi brugte noget tid på sammen med uddeler og personale at få samlet ideer/ønsker/krav sammen til et byggeprojekt og i december 2015 havde vi et indledende møde med byggefolk fra COOP. Efterfølgende havde vi et par yderligere møder, hvor arkitekter fra en af COOPs samarbejdspartnere deltog. I begyndelsen af januar havde vi fået skitseret 3 scenarier: a) om- og udbygning af eksisterende butik, b) ny butik på nuværende placering og c) ny butik på ny placering. Vi fik også et groft skøn over prisen på de 3 forskellige scenarier, som ville ende på henholdsvis ca. 10½ million, 16½ million, 15 millioner.

3 Som udgangspunkt ønskede bestyrelsen at bibeholde den nuværende placering. Et projekt med en ny butik på samme sted ville være alt for dyrt, være vanskeligt at få godkendt og samtidigt ville vi låse mulighederne for fremtidige ændringer. Så i første omgang fokuserede vi på scenariet med om- og udbygning. Det havde imidlertid den udfordring, at vi ville få behov for mere plads, da en del af parkeringen ville blive inddraget ved en sådan løsning. Den gamle købmandsejendom var på det tidspunkt sat til salg, og vi besluttede i bestyrelsen at byde på den. Vi afventer stadig endeligt svar på det bud. I forbindelse med byggeplanerne, har alle sten været vendt. For at skaffe et beslutningsgrundlag, har vi i bestyrelsen diskuteret mange muligheder. Det er absolut afgørende, at vi får alle muligheder og ideer belyst, så derfor har vi valgt i tilslutning til denne generalforsamling at afholde en mini-workshop, hvor I som medlemmer får mulighed for at komme med spørgsmål, ideer og input. Uddeler og personale gør en kæmpe indsats for at opnå de opsatte mål. Det synes vi i bestyrelsen at de lykkedes rigtigt godt med. De mindre end optimale forhold i vores butik grundet det øgede kundeantal, har gjort hverdagen mere besværlig for dem alle, men de løser opgaverne med et smil. Forhåbentligt kan vi snart give dem bedre arbejdsforhold i en Ny butik. Vi er også glade for den tålmodighed og det gode humør I som medlemmer og kunder udviser, når de trange pladsforhold både inde og ude gør det lidt mere besværligt at handle, end vi alle kunne ønske. I løbet af året afholdt vi forskellige arrangementer. Særligt en spontan grill-fest sommeren 2015 var en stor succes. Jeg tror, at I kan vente flere af den slags arrangementer i fremtiden. Vi er i bestyrelsen og butikken glade for den slags arrangementer, hvor vi får en god kontakt til jer medlemmer og kunder. Arrangementerne er en af de måder, som det overskud vi skaber i butikken, kommer tilbage til ejerne jer medlemmer. COOP Da vi som butik og forening anvender COOP til at føre vores regnskab, er vi stærkt afhængige af, at tingene også fungerer ordentligt, hvis vi skal have retvisende regnskaber at styre efter i løbet af året. Der må vi sige, at det har været noget op ad bakke i det seneste 1½ år.

4 Et outsourcing projekt omkring bilagshåndtering udviklede sig særdeles uheldigt og tog meget lang tid at rette til. Det lykkedes på mange måder efter et længere forløb og mange problemer for en lang række butikker. Bl.a. i form af regninger, som ikke blev betalt og andet. Vi har ikke selv haft kæmpe problemer, men dog jævnlige småproblemer, som krævede ressourcer her lokalt. Men det helt store problem kom så bagefter. COOP udliciterede håndteringen af de forskellige refusionsordninger til KMD, som i teorien skulle have helt styr på den slags. Det havde de så ikke. Resultatet var, at vi ikke havde brugbare regnskaber tilgængelig i næsten 1 år. Problemet accelererede hen over året og ved slutningen af året manglede der noget i retning af ½ million kroner i vores regnskab. Processen med at fejlfinde refusionsproblemerne hos COOP har ikke været tilfredsstillende. Det var utroligt svært og krævede konstant opfølgning overhovedet at få problemet erkendt hos COOP. Vi styrer i høj grad vores drift efter budgetter og anvender de hyppige budget opfølgninger til at justere vores ageren løbende hen over året. Det er mere eller mindre umuligt, når regnskaberne ikke giver et retvisende billede, når vi modtager dem en gang i måneden. Ved en kraftig ressource indsats henover nytåret, lykkedes det heldigvis COOP at få rettet fejlene og vi endte da med brugbare regnskaber. Men forløbet bør give stof til en del eftertanke hos COOP efter vores mening. Heldigvis ser det ud til at man har lært noget i COOP. Her i begyndelsen af 2016 er et helt nyt regnskabssystem taget i brug. Og det har faktisk virket ganske godt med et rimeligt antal begynder fejl, fortæller vores uddeler os. En af årsagerne til den rimeligt vellykkede implementering har nok været, at COOP denne gang valgte at uddanne ca. 80 uddelere som superbrugere på det nye system før idriftsætning. Vores egen uddeler, Martin Iversen, er en af disse superbrugere. Sidste år omtalte vi, at konsekvenserne af ændringer i lukkeloven havde påvirket COOP især de små butikker og i særdeleshed Fakta. Fakta har stadig problemer med at skabe fornuftige resultater. Også en del mindre Dagli /Lokal -Brugser har kunnet mærke det. Forventningerne til COOPs samlede årsregnskab er imidlertid, at der generelt er fremgang og rimelig succes i markedet.

5 Som nogle af jer måske har bemærket, er den store frygt nu er konsekvenserne af de planlagte ændringer i planloven. Branchen har i høj grad stået samlet her om at forsøge at påvirke beslutningsprocessen, så vi ikke får ændringer, som åbner mulighed for kæmpe såkaldte hypermarkeder rundt omkring i landet. Frygten går bl.a. på, at det vil medvirke til affolkningen af landområderne, da den kraftigt øgede konkurrence vil lukke mange små butikker. Lad os nu se, hvor galt det går og hvilke ændringer det rent faktisk viser sig muligt at blive enige om. Herfra kan vi kun sige, at ændringer i lukkeloven ikke påvirkede vores butik væsentligt og at vi heller ikke forventer at ændringer i planloven umiddelbart vil have den store betydning for os her lokalt. COOP har med sin nye mand i toppen, Peter Høegsted, formået at sætte indtil flere gode, nye dagsordener i vores organisation med sit fokus på mad kvalitet. Der er rigtigt mange spændende, nye tiltag sat i gang. Og vi vil sagtens kunne bruge mange af dem her hos os. Der kommer til at ske noget i de kommende år på det område glæd jer. Til sidste skal jeg lige nævne, at 2016 er 150 års fødselsdags år for tidligere FDB nu COOP som andelsforening. Vi vil naturligvis også markere denne fødselsdag her lokalt. Vi synes i bestyrelsen, at vi i vores organisation i høj grad gør opfattelsen af, at fælleskaber i form af f.eks. andelsforeninger er døende, til skamme. Afslutning Her først i det nye år, har vi taget vores tidligere visions- og strategiplan op til revision. Vores køb af købmanden og de deraf følgende ændringer i økonomi og pladsforhold har jo gjort det helt nødvendigt at udarbejde en tidssvarende visions- og strategiplan. Den gamle var også ca. 3 år gammel. Vi valgte at starte fra bunden igen og afholdt et visions- og strategi seminar med hjælp fra en konsulent fra Brugsens Arbejdsgiverforening (BA). Det var ligesom første gang et rigtigt vellykket seminar, hvor hele bestyrelsen deltog. Vi fik udarbejdet en rigtig god, ny vision. Og også en veldefineret strategi med klare mål, beskrivelse af metoder og fordeling af ansvar.

6 Det vil føre for vidt at omtale vores strategiplan i detaljer her i denne beretning. Men vi vil godt dele vores nye vision med jer. Visionen lyder: Vi vil være lokalområdets bedste sted at handle og arbejde. Vi mødes i Brugsen din butik! I forbindelse med udarbejdelsen af vores nye vision, har vi fået fremstillet nogle bannere, så vi også kan fremvise den på en synlig måde i og omkring butikken. I vil komme til at høre meget mere til vores vision og også de værdier, som vi har knyttet til den, i løbet af de kommende år. Vi har en klar ide om, at de tilknyttede værdier skal have fokus løbende. Både i butikken blandt personalet og over for jer medlemmer, i bestyrelsen og i vores pressekontakt fremover. Vi håber i bestyrelsen, at I alle vil være med til at synliggøre og fremme vores vision fremover. Vi har i årets løb arbejdet med rigtigt mange ting i bestyrelsen og butikken. Pladsen tillader ikke at nævne det hele. Men her til slut vil jeg lige kort omtale vores brugergruppe og den nærmest ikke eksisterende aktivitetsgruppe. Brugergruppen har afholdt nogle få møder hvert år i sin levetid. Møderne har været rigtigt gode og har bidraget med ideer, kritik og forslag, som vi både i bestyrelsen og i butikken har stor nytte af. Aktivitetsgruppen har p.t. et medlem. Og det rækker jo desværre ikke så langt. Vi har i bestyrelsen set på, hvordan vi kan gøre brugergruppen endnu bedre og aktivetetsgruppen funktionel. Vi har fået den ide, at vi i stedet for brugergruppen måske snarere skulle have en Brugsens Venner, som er mere selvstændig i forhold til forening/butik. Det vil vi arbejde videre med fremover. Aktivetetsgruppen overvejer vi stadig, hvordan vi kan få til at fungere. Vi har ikke nogen løsning lige nu, men alle input fra jer medlemmer er meget velkomne. Vores oprindelige plan var, at den nye butik skulle stå klar inden julehandelen Det må vi nok erkende ikke bliver muligt. Der er stadig en hel del ting, som skal falde på plads, før vi kan vælge den endelige løsning vi vil arbejde henimod. Vi håber meget, at det vil være muligt at have en Ny butik ultimo 2017, da behovet er rigtigt stort. Vi mener, at det

7 er bedre at bruge lidt længere tid på at nå det rigtige resultat i denne proces. Vi bygger butik for de næste år, så det skal gøres rigtigt første gang. Som tidligere nævnt i denne beretning, vil vi i tilknytning til generalforsamlingen afholde en lille mini-workshop om Ny Butik. Vi håber, at I alle vil bidrage med jeres sædvanlige entusiasme og iderigdom. VI får det bedste resultat af vores byggeprojekt, hvis vi udnytter de ressourcer vi har i form af vores andelsforening og medlemmernes/ejernes interesse i forening og butik. Til slut vil jeg gerne takke jer medlemmer for jeres støtte til vores butik i løbet af året, som er gået. I har også givet os værdifuldt input i form af jeres besvarelser af vores NPS (spørgeskema) undersøgelser. Det er et vigtigt værktøj for både bestyrelse, uddeler og personale. I må meget gerne gøre andre medlemmer, som måske ikke lige er klar over denne mulighed for at bidrage til en bedre butik og forening, opmærksomme på muligheden. Vores uddeler, Martin Iversen, gør et rigtigt stort stykke arbejde for vores forening/butik. Han skal have stor tak for sin positive tilgang til tingene og hans store villighed til at afprøve nye muligheder og løbende justere på tingene, når det er nødvendigt. Vi må heller ikke glemme vores dygtige personale. Tingene fungerer slet ikke uden dem. De skal have stor tak for deres indsats i det daglige. Huske at sig til dem, når I synes de gør det godt. På bestyrelsens vegne Lars Christian Svane Formand Sønder Felding Brugsforening

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk BERETNING 2013 Indledning Så blev det igen tid for en årsberetning fra bestyrelsen. I beretningen beskriver vi, hvordan det er gået vores forening og forretning i året 2013. Beretningen tager meget naturligt

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Sådan skriver du en god ledelsesberetning

Sådan skriver du en god ledelsesberetning Sådan skriver du en god ledelsesberetning Øvelse gør mester, når det handler om at skrive ledelsesberetninger. Men hvad indeholder en god ledelsesberetning, og hvad er formålet med den? Se eksempler og

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF

SKAB EN SUCCESFULD FORENING. med et skræddersyet udviklingsforløb. fra DGI og DIF SKAB EN SUCCESFULD FORENING med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Som mange andre roklubber har vi medlemsnedgang og den udvikling skal vi vende! Vi er startet på udviklingsforløbet med DGI

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer:

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016 Årsberetning for 2015 Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Medlem nr. 842 Leo Wagner Jensen Medlem nr. 11005 Ole Mortensen Velkommen

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Velkommen til den ordinære generalforsamling i Birkelse Ryaa antenneforeningen.

Velkommen til den ordinære generalforsamling i Birkelse Ryaa antenneforeningen. Birkelse 5. marts 2012 Birkelse Ryaa Antenneforening FORMANDENS BERETNING 2011 Velkommen til den ordinære generalforsamling i Birkelse Ryaa antenneforeningen. 2011 her været på flere måde et almindeligt

Læs mere

Th. Langs skole. Profilanalyse 2016 L E D E L S E S U D V I K L I N G

Th. Langs skole. Profilanalyse 2016 L E D E L S E S U D V I K L I N G Th. Langs skole Profilanalyse 2016 Om analysen Svargrupper Indkomne svar Forældre 0-2 kl. Forældre 3-10 kl. Medarbejdere 36 201 30 Elever 3-6 kl. Elever 7-10 kl. 164 168 I alt 599 Flotte resultater!! Samlet

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Glæde Forskning TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen, får mennesker

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

Livsstilscafe Brevforslag

Livsstilscafe Brevforslag LIVSSTILSCAFE BREVFORSLAG Deltager Henviser Egen læge Livsstilscafe Brevforslag Deltagerbrev 1 Afklarende samtale Invitation til samtale Afklarende samtale i Deltagerbrev 2 Kursusstart Kursusindkaldelse

Læs mere

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag Patientinformation om behandling med Xeplion I tiden mellem behandlingerne kan du bruge din frihed til at have mere fokus på det gode liv

Læs mere

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU En introduktion for nye medlemmer 2 Praktisk vejledning til nye medlemmer af de lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Stress Tekst indsættes Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Notater fra temamøde om branding og værdiskabelse fra byggepladser og bygninger

Notater fra temamøde om branding og værdiskabelse fra byggepladser og bygninger Notater fra temamøde om branding og værdiskabelse fra byggepladser og bygninger 18. januar 2012 Bygherreforeningens første temamøde i 2012 tog fat på bygherres muligheder for at arbejde med oplevelser,

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv?

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? DU SÆTTER AFTRYK Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? #OPPORTUNITYISNOWHERE Hvad står der? Opportunity is now here

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2014 http://www.sdrfelding brugsforening.dk

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2014 http://www.sdrfelding brugsforening.dk BERETNING 2014 Indledning Året 2014 er slut, og det er igen tid for en årsberetning fra bestyrelsen. I beretningen beskriver vi, hvordan det er gået vores forening og forretning i året 2014. Det er naturligt

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

Spørgeskema Valby Kulturdage. Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11

Spørgeskema Valby Kulturdage. Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11 Spørgeskema Valby Kulturdage Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11 Spørgeskema Undersøgelsen løb fra 16/10-17/11 127 besvarelser Delt på hjemmeside, i nyhedsbrev og på Facebook Hvem har svaret? Aldersspredning

Læs mere

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing Danske virksomheders erfaringer med outsourcing HR-analyse December 2015 Indhold 1. Resumé... 3 2. Om undersøgelsen... 4 3. Udbredelse... 5 4. Hvad vil man opnå?... 6 5. Implementering og drift... 9 6.

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

genbrug KURSUSKATALOG 2016

genbrug KURSUSKATALOG 2016 genbrug KURSUSKATALOG 2016 Foto: Kaspar Wenstrup Vi er med til at redde liv og skabe håb for verdens fattigste. 2 KURSUSKATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige! Vi er glade for igen at kunne

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Oplæg om ensomhed blandt ældre

Oplæg om ensomhed blandt ældre Oplæg om ensomhed blandt ældre 1 Ensomhed blandt ældre myter og fakta 2 Hvordan kan man identificere ensomhed? 3 Hvordan kan man italesætte ensomhed? 4 Hvordan kan man handle på ensomhed? 5 Opsamling Ensomhed

Læs mere

De pårørende har ordet 2012. Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Bogruppen

De pårørende har ordet 2012. Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Bogruppen De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med gennemførelsen af pårørendeundersøgelsen

Læs mere

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER BAGGRUND PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER Data er indsamlet i november 2014 via et online spørgeskema,

Læs mere

På Herlev Hospital får ældre patienter ernæringstæt og appetitvækkende måltider i overskuelige portioner.

På Herlev Hospital får ældre patienter ernæringstæt og appetitvækkende måltider i overskuelige portioner. Herlevs herligheder Ernæring På Herlev Hospital får ældre patienter ernæringstæt og appetitvækkende måltider i overskuelige portioner. Hvad skulle indsatsen løse eller udvikle? Mange ældre indlagte patienter

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Udviklingssamtaler Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Du skal have den årlige medarbejdersamtale med en af dine medarbejdere, Rita Ravn. Rita er pligtopfyldende og dygtig, og hun udgør i høj grad

Læs mere

Konfirmationsprædiken: Store bededag

Konfirmationsprædiken: Store bededag Konfirmationsprædiken: Store bededag Kære konfirmander, familier og venner I midten af september mødtes vi; konfirmanderne og jeg til den første undervisningstime her i Jægersborg Kirke, og nu er der gået

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning FARMAKONOM UDDANNELSEN Mentorordning Farmakonomskolen elev til elev-mentorordning September 2009 Indholdsfortegnelse Mentorordning på Farmakonomskolen... 4 Hvad er en mentor og en mentee?... 4 Formål

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

TALE. Jeg vil selvfølgelig gerne svare på disse spørgsmål, men allerførst vil jeg sige til udvalget, at jeg glæder mig utrolig meget

TALE. Jeg vil selvfølgelig gerne svare på disse spørgsmål, men allerførst vil jeg sige til udvalget, at jeg glæder mig utrolig meget Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 18 Offentligt TALE Arrangement: Samråd med Folketingets Kulturudvalg Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Den 25. oktober kl. 14.00 Sted: Folketinget, Christiansborg

Læs mere

BESTYRELSENS BERETNING HAVNEFORENINGEN NIBE LYSTBÅDEHAVN 2016

BESTYRELSENS BERETNING HAVNEFORENINGEN NIBE LYSTBÅDEHAVN 2016 BESTYRELSENS BERETNING HAVNEFORENINGEN NIBE LYSTBÅDEHAVN 2016 Det forgangne år i Havneforeningen har ikke budt på uforudsete overraskelser og må som sådan betegnes som et traditionelt år for Nibe Lystbådehavn.

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Danske Vandværker på vej mod 2020

Danske Vandværker på vej mod 2020 Danske Vandværker på vej mod 2020 1. Aktuelt fra Danske Vandværker 2. Vandsektorlov og nye regnskabsregler 3. Samarbejde og sammenlægninger 1. Aktuelt fra Danske Vandværker 2. Vandsektorlov og nye regnskabsregler

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Salget i butikken i Ringkøbing har været hele XX procent bedre end forventet, og forventningerne var faktisk i sig selv ret optimistiske.

Salget i butikken i Ringkøbing har været hele XX procent bedre end forventet, og forventningerne var faktisk i sig selv ret optimistiske. Pressemeddelelse Onsdag 6. januar 2010 Louis Nielsen har fået en drømmestart i Ringkøbing Optikerkæden Louis Nielsen nyder flot opbakning fra de lokale i Ringkøbing og har overgået selv de mest optimistiske

Læs mere

Beretningen omfatter perioden siden sidste generalforsamling, der blev afholdt

Beretningen omfatter perioden siden sidste generalforsamling, der blev afholdt Beretning for året 2012/2013 Beretningen omfatter perioden siden sidste generalforsamling, der blev afholdt den 10. maj 2012 til og med i dag. Generalforsamlingen var ikke særlig godt besøgt. Udlejningen

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9.

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9. Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 210 Offentligt TALE Arrangement: Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Åbent Dato og klokkeslæt: Tirsdag

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Læs præsentationer. Præsentation af opstillede til generalforsamlingen 2016. Opstillede til generalforsamlingen 2016. Indhold

Læs præsentationer. Præsentation af opstillede til generalforsamlingen 2016. Opstillede til generalforsamlingen 2016. Indhold Præsentation af opstillede til generalforsamlingen 2016 Nimdrupvej 2a 8740 Brædstrup 75753888 kontor@bakkelandets-friskole.dk Indhold Bianca Rauff Hofman Martin Opstillede til generalforsamlingen 2016

Læs mere

Øget leveringssikkerhed i AMU

Øget leveringssikkerhed i AMU Øget leveringssikkerhed i AMU 28. januar 2013 MOM/NES Formål med dette notat IF ønskes at sætte gang i initiativer, som reducerer antallet af aflyste kurser, øger aktiviteten og dermed styrker leveringssikkerheden

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

Kan det lade sig gøre at undgå brugen af magt, og i så fald hvad skal der til? Kort præsentation og begrundelse for mit oplæg

Kan det lade sig gøre at undgå brugen af magt, og i så fald hvad skal der til? Kort præsentation og begrundelse for mit oplæg Kan det lade sig gøre at undgå brugen af magt, og i så fald hvad skal der til? Kort præsentation og begrundelse for mit oplæg Hvordan kan vi tackle udadreagerende adfærd? Hvem skal lære? Fagligheden og

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Spørgeskema til borgere. Progressionsspørgsmål i BeskæftigelsesIndikatorProjektet

Spørgeskema til borgere. Progressionsspørgsmål i BeskæftigelsesIndikatorProjektet Spørgeskema til borgere Progressionsspørgsmål i BeskæftigelsesIndikatorProjektet Introduktionstekst Dette spørgeskema indgår i en landsdækkende undersøgelse, der løber over tre år. Forskere er ved at undersøge,

Læs mere

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet ANALYSE April 2016 www.fsr.dk Side 1 af 7 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør.

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør. Jeg er glad for at have deltaget. Det har givet mig et løft, forstået på den måde, at jeg er mere opmærksom på, at tænke i værdi for forretningen, når der skal besluttes eller anbefales. Desuden er jeg

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean

Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Førstelinjeledere (dvs. arbejdsledere, mellemledere, mv.) er centrale medspillere i at indføre Lean

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Sådan ser danskerne på psykisk syge

Sådan ser danskerne på psykisk syge Pressemeddelelse, den 7. december Sådan ser danskerne på psykisk syge Mennesker med psykisk sygdom fremstilles ofte som voldelige, farlige og utilregnelige i de danske medier. En helt ny undersøgelse viser

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland

Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland Tør vi forandre os Januar, 2013. Af Sandra Houmann medarbejder i intenz Forord Formålet med denne artikel er at dokumentere, hvilken rejse DGI Nordjylland

Læs mere

Jammerbugt Kommune Team Plan Att. Jesper Runge Madsen Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 19. april 2016

Jammerbugt Kommune Team Plan Att. Jesper Runge Madsen Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 19. april 2016 Jammerbugt Kommune Team Plan Att. Jesper Runge Madsen Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 19. april 2016 Vedr. Svar på indsigelser til lokalplan 23-009 Hermed svar på indsigelser til lokalplan 23-009,

Læs mere

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016 Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen D. 21. juni 2016 Snak før mødestart Sig goddag til din sidemand og spørg ham/hende om, hvordan hun mener, at hun som forældre bedst hjælpe sit barn til en god

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og Indhold Forord 7 At få børn at blive forældre 11 At vælge på barnets vegne 19 Praktiske ting forud for dåben 29 Dåben i kirken 35 At oplære sit barn i kristen tro 67 Forældre forbilleder 95 Til videre

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Provas 2020 PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Vi er Provas Mission Vision Værdier Kunder Medarbejdere Ejer Samfund Strategiske pejlemærker 05 06 07 08 10 13 14 17 18

Læs mere

Sorteringsmaskinen. Hej med dig!

Sorteringsmaskinen. Hej med dig! Sorteringsmaskinen Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom!

Læs mere

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016 Teknik & Miljø Trafik og Veje Dato: 08-03-2016 Referat Sagsnr.: 16/14054 Sagsbehandler: vpjho Mødedato: Tirsdag den 8. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:30 Mødested: Viborg Rådhus, M1.13 Mødeleder:

Læs mere

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring Service i rengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring.

Læs mere

Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard

Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard Spørgsmål i DI s InnovationsScoreBoard Nedenfor vises alle spørgsmål, som bliver stillet i DI s InnovationsScoreBoard. Spørgsmålene er inddelt i to grupper. Der er 41 spørgsmål, som både medarbejdere og

Læs mere

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Lad os bede! Kære hellige ånd, tak fordi Du er hos os som vor ledsager gennem livet. Vi beder dig: bliv hos

Læs mere

KRONISKE SMERTER 2015

KRONISKE SMERTER 2015 LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2015 GENNEMFØRTE KURSISTER VEJEN KOMMUNE Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister, der har gennemført (dvs. deltaget på 4 eller flere

Læs mere