Demens Set i et neuropædagogisk, salutogent og eksistentielt perspektiv (udvalgte slides fra d )

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Demens Set i et neuropædagogisk, salutogent og eksistentielt perspektiv (udvalgte slides fra d. 12-05-2014)"

Transkript

1 Demens Set i et neuropædagogisk, salutogent og eksistentielt perspektiv (udvalgte slides fra d ) Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD. alm. pæd. Godkendt specialist i Sundhedsfremme & Forebyggelse

2 SALUD! Sundhed Genese årsag til; udvikling af Salutogenese Hvad udvikler sundhed, trivsel og psykisk robusthed? Hvad er det, de robuste kan? Hvor har de robustheden fra? Skål, brormand... for din sundhed!

3 Eksistentiel Eksistentiel (af fr. existentiel, af lat. ex(s)istentialis), vedr. tilværelsen; afgørende for ens liv. (Den Store Danske) Eksistens Tilværelse, livsvilkår; måde at leve på (Pæd.- Psyk. Ordbog). Eksistentialisme Menneskets søgen efter en mening med tilværelsen er et centralt tema. Flere fortolkninger og nedslagsområder, bl.a. gennem Kierkegaard, Sartre, de Beauvoir, Camus, Heidegger Der er noget enestående i ethvert menneskes liv (Kierkegaard) Søren Kierkegaard ( )

4 Program Neuropædagogik anno 2014 State of the Art. Det Neuropædagogiske Kompas - en helhedsorienteret neuropædagogisk forståelsesramme set i et salutogent perspektiv. Hjernens opbygning, funktion og plasticitet set i relation til neuropædagogik in action. Krop og sansemotorik i et neuropædagogisk perspektiv. Institutionelle og kulturelle påvirkninger af den neuropædagogiske praksis.

5 Få din viden og erfaringer fra dagligdagens praksis i spil!

6 Hvorfor Neuropædagogik?

7 Hvad er Neuropædagogik? Hvorfor udvikle en speciel pædagogik for mennesker, hvis funktionsnedsættelse relaterer sig til hjernen? Fordi den almindelige pædagogiks håndtag ikke altid virker hensigtsmæssig i forhold til personer med funktionsnedsættelse i hjernen. Konsekvenspædagogik >< Afledningspædagogik Thybo P. Et fælles grundlag for neuropædagogik. Kognition & Pædagogik, nr

8 Hvad er Neuropædagogik? Den bærende idé... Der er altid et eller andet man er god til, man skal bare finde ud af hvad det er

9 Neuropædagogik Tilbyder en anden position og mulighed for et fokusskifte Lidelsen før mennesket Begrænsninger Behandling Mennesket før lidelsen Muligheder Læring Thybo, Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag.

10 Otte grundlæggende teser om neuropædagogik State of the Art anno 2014

11 Hvad er formålet med neuropædagogik? Dybest set handler neuropædagogik om, hvordan man kan hjælpe mennesker, ofte med neuropsykologiske vanskeligheder, med at opnå et så selvstændigt, sammenhængende og meningsfuldt liv som muligt. (Thybo, 2013) Neuropædagogik er en pædagogisk praksis på hjernens præmisser som først og fremmest har læring som formål en læring der, så vidt vingerne kan bære, kan fremme og understøtte menneskers muligheder for at (gen)vinde verden-som-mulighed. Er læring ikke en mulighed (fx ved fremskredne demenssygdomme), handler det om gennem omsorg, beskyttelse og gode oplevelser at skabe et så godt, struktureret og trygt liv som muligt. Befrielse, M.C. Escher, 1955, litografi. Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

12 Otte grundlæggende teser om neuropædagogik Tese 1: Målgruppen for neuropædagogisk intervention er bred (både i aldersgrupper og funktionsniveauer). Tese 2: Neuropædagogik er tværvidenskabelig. Tese 3: Formålet med neuropædagogisk intervention er læring (hvis muligt) og skabe et godt liv (så høj grad af trivsel og selvstændighed som muligt; det salutogene perspektiv). Tese 4: Neuropædagogik er helhedsorienteret og tager udgangspunkt i den enkelte persons liv og hjerne (jf. eksistentialisme) Tese 5: Neuropædagogik søger både kompensationer og ressourcer (jf. GummiTarzan-princippet) Tese 6: Neuropædagogik er situationel og relationel. ( Alt foregår i en relation til nogen eller noget og derfor er der ikke nogen recept eller manual på neuropædagogik beklager ;o) Tese 7: Neuropædagogik er tværfaglig. ( Neuropædagogik er ingens, og derfor alles ) Tese 8: Flere faktorer har indflydelse på effekten af neuropædagogisk intervention. Befrielse, M.C. Escher, 1955, litografi. Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

13 Tese 8: Flere faktorer har indflydelse på effekten af neuropædagogisk intervention Den enkelte persons individuelle styrker og svagheder, bl.a. alder, tidligere erfaringer, personlighed, temperament og motivation og ikke mindst dagsformen. Personens lærings- og mestringsstrategier. Personens oplevelse af mening og sammenhæng. Personens støtte fra familie, venner og andre vigtige personer og relationer i netværket. Lokalisation, omfang og type af en eventuel funktionsnedsættelse eller skade i hjernen og de deraf følgende neuropsykologiske vanskeligheder. Relationen og kommunikationen mellem personen og den professionelle. Kvaliteten af den/de professionelles (sam)arbejde, de institutionelle rammer og den arbejdskultur, interventionen foregår i. Befrielse, M.C. Escher, 1955, litografi. Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

14 Gentle teaching Læreprocesser Åbne for valgmuligheder Frihed Neuropædagogikkens poler Struktur Lukke for valgmuligheder Professionel magt Sort adfærdsterapi Befrielse, M.C. Escher, 1955, litografi. Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

15 Den neuropædagogiske intervention fanget i flugten - seks opmærksomhedsområder Hjernens funktion Hjernen, der sammen med kroppen, er forbindelsesleddet mellem personens indre verden og den ydre verden (omgivelserne). Reaktion Menneskelige reaktioner er barometeret for hvordan den pædagogiske intervention fungerer i praksis og knytter an til personens bevidste og ubevidste adfærd. Person Den personlige bagage, individuelle karakteristika og kognitive skemaer. Den Neuropædagogiske Intervention Relation Al læring foregår i relation til nogen eller noget, men her tænkes især på den sociale relation mellem personen og den fagprofessionelle samt det øvrige sociale netværk. Kommunikation Verbal og non-verbal; Sprogbrug og narrativer er et udtryk for tænkning, fortolkninger og personlige opfattelser. Også adfærd kan opfattes som et kommunikativt (handlings)udtryk. Situation Omhandler aktiviteten og mødet samt den socio-kulturelle kontekst (omverdenen) det foregår i og som vil kunne have indflydelse på menings- og betydningsindholdet for aktiviteten/mødet. Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

16 Neuropædagogik i samspil med Den gode omsorg for personer med demens (efter Tom Kitwood, 1999) Den gode direkte demensomsorg indeholder følgende: At anerkende personen som den, vedkommende er. At udgangspunktet altid er personens behov og ønsker. At personens formåen og initiativ altid involveres. At personen får mulighed for spontanitet og selvudtrykkelse. At personen får sanselige oplevelser. At personen oplever højdepunkter i hverdagen. At personen får mulighed for at slappe af. At anerkende det virkelige ved personens følelser, og at respondere på det på et følelsesmæssigt plan. At man kan rumme og favne personen i psykologisk forstand. At personen får mulighed for at gøre det, som vedkommende gerne vil.

17 Det Neuropædagogiske Kompas

18 Ny bog om neuropædagogik i et salutogent perspektiv

19 Det Neuropædagogiske Kompas Den faglige værktøjskasse anno 2014

20 Neuropædagogik anno 2014 State of the Art En helhedsorienteret neuropædagogisk forståelsesramme set i et salutogent perspektiv Hvad er sundhed? Hvad er salutogenese? Hvad skaber trivsel og livskvalitet?

21 Hovedspørgsmålet Hvordan kan man fremme eller vedligeholde sundhed og trivsel? Svaret afhænger først og fremmest af, hvordan man definerer sundhed og trivsel.

22 Bog om sundhed, salutogenese, sundhedsfremme, sundhedspædagogik og empowerment Fredens K, Johnsen TJ, Thybo P (red.). Sundhedsfremme i hverdagen. Få mennesker du møder til at vokse. Munksgaard Danmark, 2011

23 Et julekort Og så håber jeg, at I alle er sunde og raske. Jeg vil ønske jer en rigtig glædelig jul samt et lykkebringende nytår. Kærlige hilsener & Knus Mormor Fredens K, Johnsen T, Thybo P. Sundhedsfremme i Hverdagen. Få mennesker du møder til at vokse. Munksgaards Danmark (2011)

24 Aaron Antonovsky ( ) Professor i medicinsk sociologi ved det sundhedsvidenskabelige fakultet, Ben Gurion University of Negev i Israel. PATOGENESE Årsag til og udvikling af sygdom SALUTOGENESE Årsag til og udvikling af sundhed Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

25 Mekanismer bag sundhed og mestringskapacitet Delagtighed giver Meningsfuldhed At finde meningen, håbet og motivationen Følelse af sammenhæng (sense of coherence) Forudsigelighed giver Begribelighed At forstå sig selv og omverdenen Belastningsbalance giver Håndterbarhed At klare det Thybo P. Helbred er, hvordan man har det Sundhed er, hvordan man ta r det. Klinisk Sygepleje, nr. 3, 2004.

26 I et salutogent perspektiv tilhører helbred og sundhed to forskellige dimensioner, men hver med deres betydning for trivsel USUND Svag følelse af sammenhæng svag følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed Trivsel og Livskvalitet SYG Dårligt helbred RASK Godt helbred Thybo P. (2008). Social læring og social identitet i et salutogent perspektiv. Thybo P (2013). Neuropædagogik. Hans Reitzels Forlag. (videreudviklet fra Jensen TK, Johnsen TJ, 2002)

27 Om balancer på Livets Vægt Eksistentiel sundhed USUND Svag følelse af sammenhæng svag følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed Håb, optimisme, handlekraft og mestring SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed SYG Dårligt helbred Sygdom og lidelser RASK Godt helbred Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

28 En overvejelse Hvad er sundest for rygsøjlen: D-vitaminer eller selvagtelse? Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

29 Det Dobbelte KRAM Kompetencer Relationer Accept Mestring USUND Svag følelse af sammenhæng svag følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed Sundhed i et livsperspektiv (livet med en sygdom/lidelse, mestring, netværk, inklusion, muligheder, læring, håb ) Sundhedsfremme SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed SYG Dårligt helbred Helbred i et biologisk perspektiv (sygdom/lidelse, diagnose, fejl/mangeltilstand, behandling.) Forebyggelse RASK Godt helbred Kost Rygning Alkohol Motion Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

30 Helbred er, hvordan man har det Sundhed er, hvordan man ta r det. POINTE: Der er forskel på at forebygge sygdomme og fremme sundheden men der er også stærke sammenhænge! Piet Hein ( ) Thybo P. Helbred er, hvordan man har det Sundhed er, hvordan man ta r det. Klinisk Sygepleje, nr. 3, 2004.

31 Det Dobbelte KRAM et salutogent arbejdsgrundlag for mental sundhed Ny artikel i Sund By Netværket,

32

33 Salutogenese et overbegreb Salutogenese Ressourceorienterede tilgange til sundhed, trivsel og psykisk robusthed Sence of coherence Antonovsky Self-efficacy Bandura Hardiness Kobasa Empathy Eisenberg Humour Martin Gratitude McGullough Self-esteem Cohen & Lazarus Social capital Putnam Empowerment Freire Coping Lazarus Learned resourcefulness Rosenbaum Cultural capital Bourdieu Resilience Werner Personal control Steptoe & Appels Locus of control Rotter Learned hopefulness Zimmerman Quality of Life Lindström Flourishing Keyes Will to meaning Frankl Wellbeing Diener Emotional intelligence Godelman, Akerjordet m.fl Connectedness Blum Interdiciplinarity Klein Attachment Bowlby Positive Psychology Seligman/Csikszentmihalyi Mindfulness Jon Kabat-Zinn m.fl. Adaptive and creative conduct Fredens, Johnsen & Thybo Action competence Bruun Jensen Ecological system theory Bronfenbenner Personal empowerment Raeburn & Rootman Thriving Carver Inner Strength Nygren Reasonableness Kaplan Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag. Videreudviklet fra Lindström, Eriksson, Wikström, 2010.

34 Hjernens opbygning og funktion set i relation til neuropædagogik i praksis

35 Hjernens overflade BLOK 3 (FRONTALLAPPEN) Koordinerer hjernens funktion, planlægger, kontrollerer samt styrer adfærd og motorik Hjælpelinje nr. 2 BLOK 2 Modtager, bearbejder og samler sanseimpulser til en oplevelse af virkelighed Hjælpelinje nr. 1 BLOK 1 (HJERNESTAMMEN) Regulerer vågenhed og reaktionsberedskab Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

36 Hjernen og ADHD - Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, BLOK 3 (FRONTALLAPPEN) Koordinerer hjernens funktion, planlægger, kontrollerer samt styrer adfærd og motorik BLOK 2 Modtager, bearbejder og samler sanseimpulser til en oplevelse af virkelighed Nedsat aktivitet Forstyrrelser i opmærksomhed og impulshæmning. Nedsat koncentration og evne til at skabe overblik, planlægge og huske. Cyklen uden bremser. ADHD Nedsat evne til sortering Manglende sortering af signal og støj betyder, at der lukkes for mange sanseimpulser ind. Nedsat arousal Der er nedsat produktion af transmitterstofferne dopamin og noradrenalin hvilket giver en træt hjerne. BLOK 1 (HJERNESTAMMEN) Regulerer vågenhed og reaktionsberedskab Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

37 Hjernen og Alzheimers demens BLOK 3 (FRONTALLAPPEN) Koordinerer hjernens funktion, planlægger, kontrollerer samt styrer adfærd og motorik BLOK 2 Modtager, bearbejder og samler sanseimpulser til en oplevelse af virkelighed Alzheimers sygdom Typiske områder med vævsskader i Blok 2. Også det limbiske system rammes, bl.a. hippocampus. Motoriske områder er ofte pænt intakte. BLOK 1 (HJERNESTAMMEN) Regulerer vågenhed og reaktionsberedskab Thybo P (2013).Neuropædagogik Hjerne Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag

38 Hjernen De tre gyldne snit Thybo, Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag.

39 Hjernens opbygning og funktion Fra sansning til handling (adfærd) BLOK 3 (Frontallapperne) Koordinerer hjernens funktion, styrer adfærd og motorik Præfrontalt cortex FMO PMO Nabohjælp! Produktion af Virkelighed (sanseintegration) BLOK 2 Modtager, bearbejder og samler sanseimpulser til en oplevelse af virkelighed THALAMUS Lugteimpulser Synsimpulser Høreimpulser Smagsimpulser Føleimpulser BLOK 1 Regulerer vågenhed og reaktionsberedskab Motoriske impulser Thybo, Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag.

40 Hjernekemi: Transmitterstoffer & Neuropædagogik Eksempler på neurotransmitterstoffer Acethylcholin (ACh) - bl.a. indflydelse på hjerterytme, opmærksomhed, vågenhedsniveauet, arousal, og kan påvirke aktiviteten i forbindelse med kognitive processer. GABA (gamma-aminosmørsyre) - har overvejende hæmmende (bremsende) indflydelse på stort set alle processer, der har med adfærd at gøre. Serotonin - det glade neurotransmitterstof med positiv påvirkning på menneskets velbefindende, søvn og humør. Dopamin - bl.a. involveret i koordinationen af flere forskellige funktioner i storhjernen, bl.a. i forhold til belønningsadfærd, nysgerrighed og positive stemninger, Glutamat - en fremmende neurotransmitter og endvidere involveret i processerne i forbindelse med læring, hukommelse og kognitive processer. Eksempler på hormoner Testosteron - fremmer kampresponsen i forskellige sammenhænge og forbindes med dominansadfærd, konkurrencementalitet og fysisk kraft, da hormonet kan forøge muskelmassen. Adrenalin, Noradrenalin og Cortisol stresshormoner sætter kroppen i en fysiologisk tilstand, der er forbundet med stærke overlevelsesreaktioner som kæmp eller flygt for livet. Endorfiner og enkefaliner - nedsætter smertefølelsen og øger følelsen af velvære. Kan udløses gennem længerevarende fysisk aktivitet. Oxytocin - populært kaldet for Kram-hormonet eller Kærligheds-hormonet, da det skaber en lethed i sindet, med varme og kærlige følelser, der tilskynder til social kontakt og partilknytning. Melatonin - regulerer døgnrytmen. Thybo, Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag.

41 En case fra et bo- og aktivitets- center Model-foto Thybo, Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag.

42 En case fra et bo- og aktivitets- center Model-foto Thybo, Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag.

43 Neuropædagogiske retningslinjer Neuropædagogik in action fra teori til praksis (forsat)

44 Neuropædagogik Guidelines 1 Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

45 Neuropædagogik Guidelines 2 Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

46 Neuropædagogik Guidelines 3 Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

47 Neuropædagogik Guidelines 4 Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

48 Neuropædagogik Guidelines 5 Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

49 Neuropædagogik Guidelines 6 Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

50 Hjernen og frontallapdemens BLOK 3 (FRONTALLAPPEN) Koordinerer hjernens funktion, planlægger, kontrollerer samt styrer adfærd og motorik BLOK 2 Modtager, bearbejder og samler sanseimpulser til en oplevelse af virkelighed BLOK 1 (HJERNESTAMMEN) Regulerer vågenhed og reaktionsberedskab Thybo P (2013).Neuropædagogik Hjerne Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag

51 Tænkehjernen & Alarmcentralen 112 Utryghed, angst, mobning, skæld ud, skænderier og konflikter aktiverer hjernens Alarmcentral 112. Aktivitet i Alarmcentralen skruer ned for aktiviteten i Tænkehjernen, og det bliver sværere at tænke sig om, træffe gode beslutninger og lære nyt. Det eneste man lærer, når man er i alarmberedskab, er at være på vagt i lignende situationer. ALARMCENTRALEN 112 Man bliver ikke robust, men tværtimod mere følsom og sårbar. Derfor skal Tænkehjernen have passende udfordringer, for så kan den kontrollere Alarmcentralen. Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

52 Krop og sansemotorik i et neuropædagogisk perspektiv Eksistentiel anatomi (kropsfænomenologi)

53 Bevidsthedens kanalkapacitet Automatiseringens betydning Information fra omgivelser via sanseceller (sansning): Øjne: Hud: Ører: Lugtesans: Smag: bit/sek bit/sek bit/sek bit/sek bit/sek. Sansning i alt: bit/sek. Den bevidste del af sanseoplevelsen udgør ca. 40 bit/sek.! Thybo, Peter: When talking stops walking om motorisk træning og bevidsthedens kapacitet, Kilde: Menneskets Fysiologi, (Springer-Verlag); kap.: Nervesystemet i lyset af informationsteori Professor Manfred, Zimmermann, Fysiologisk Institut,Heidelberg Universitet

54 Krops- fænomenologi Det er med kroppen man er tilstede i verden og er i kontakt med tingene og livet selv, og det er som krop man taler, erkender og bliver til den bevidsthed, der tror, den er noget i sig selv Merleau-Ponty (1994). Kroppens fænomenologi.

55 Motorik i et psyko-motorisk perspektiv Eksistentiel anatomi bide tænderne sammen knyt næverne spænde ballerne stå fast sommerfugle i maven gelé i knæene suget i mellemgulvet hjertet oppe i halsen ude af balance han/hun har rygrad Jeg er min krop! Kroppen som tilstand for liv og eksistens. musculus levator scapula musculus deltoideus pars dorsalis musculus tricipitis brachii musculus quadriceps musculus gastrocnemius Thybo, Peter & Kjeld Fredens. Den Terapeutiske Tanke. Danske Fysioterapeuter, 1998.

56 Botox-behandlinger og stivnet ansigtsmimik Andre kan ikke se hvad du føler. Nedsat evne til at mærke, hvad du selv føler. Nedsat evne til at mærke, hvad andre føler. Havas DA, et al & Davidson RJ (2010). Cosmetic use of botulinum toxin-a affects processing of emotional language. Psychological Science 21, Davis JI et al & Oshsner KN (2010). The effects of BOTOX injections on emotional experience. Emotion 10,

57 Den Spejlende Hjerne Sociale Synapser Mirror Neurons - den trådløse forbindelse med andre mennesker Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag

58 Medbevægelser menneskelige og professionelle

59 Institutionelle og kulturelle faktorers betydning for neuropædagogik i praksis - bl.a. om sprogets konstituerende kraft og institutionelle identiteter Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

60 Hørt i en travl hverdag Jeg smutter op til såret på stue 7 Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

61 Om institutionelle identiteter og sprogets konstituerende kraft Patienter, klienter, beboere, brugere, de ældre, de hjerneskadede, ADHD ere, autisterne, de skizofrene, de hørehæmmede, de demente m.v. er alle sammen udtryk for en grov kategorisering, der sløver det kliniske blik og sansen for det individuelle. Ifølge filosoffen Ian Hacking er kategorisering af mennesker med til at skabe eller indskrænke muligheder for liv og identitet (Hacking, 1986). Hacking I. Making Up Peoble. I: Heller TC et al (eds.): Reconstructing Individualism. Standford University Press Thybo P. Neuropædagogik i terapeutisk og specialpædagogisk praksis - En introduktion. AGORA, nr. 6. CVU Storkøbenhavn Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

62 Sprogets konstituerende kraft Menneskers virkelighedsbillede præges af deres sprog, og virkelighedsbilledet er en sproglig konstruktion. Nye ord og begreber i en faglig praksis kan være indikator på et forestående paradigmeskifte. Foucault (1973) Michel Foucault ( ) Fransk filosof og professor i Tankesystemernes historie Thybo P (2013). Neuropædagogik Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag

63 Fra tanke til handling og skæbne Pas på dine tanker; de bliver til ord. Pas på dine ord; de bliver til handlinger. Pas på dine handlinger; de bliver til vaner. Pas på dine vaner; de bliver til karakter. Pas på din karakter; den bliver din skæbne. (Kilden til citatet er ikke entydig, men der henvises oftest til Frank Outlaw, direktør i supermarkedskæden Bi-Lo i South Carolina, U.S.A.).

64 Neuropædagogik anno 2014 rykker men i hvilken retning?

65 Power is nothing without control Carl Lewis Udnævnt til "Århundreets Sportsmand" af den Internationale Olympiske Komité. Har vundet 10 olympiske medaljer (9 guld) samt 10 VM-medaljer (8 guld).

66 Hjerneviden giver bestemt ikke svaret på alt! Bogens sidste sætning det ikke er hjerner, der lærer eller hjerner, der skal rehabiliteres, men derimod kommunikerende, musiske, relationelle, tænkende og værende mennesker i det levede liv.

67 Temanummer Tæt kontakt

68 Et bud på en fælles forståelsesramme omkring neuropædagogik set i et salutogent perspektiv Mennesket som et eksistentielt og socialt væsen med en fortid og historie set i et hermeneutisk og narrativt perspektiv USUND Svag følelse af sammenhæng svag følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed Sundheds-, mestrings- og omsorgsfremmende indsatser (bl.a. neuropædagogik) Indsatser der lægger år til livet og liv til årene! SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed SYG Dårligt helbred Forebyggende og behandlende indsatser RASK Godt helbred Mennesket som et biologisk væsen set i et naturvidenskabeligt perspektiv Thybo, 2014

Hjernen på overarbejde!

Hjernen på overarbejde! Hjernen på overarbejde! Sansekaos hos mennesker med demens set i et salutogent og neuropædagogisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune Forsknings- og udviklingsenheden, Center

Læs mere

Hvad er sundhed og trivsel?

Hvad er sundhed og trivsel? Hvad er sundhed og trivsel? Projekt Flere sider af det sunde liv set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune www.peterthybo.dk Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Mental Sundhed Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD. alm. pæd.

Læs mere

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD.

Læs mere

KRAM dit arbejdsmiljø

KRAM dit arbejdsmiljø KRAM dit arbejdsmiljø Om fundamentet for mental robusthed og trivsel i (arbejds)livet set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master

Læs mere

Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed?

Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed? Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed? set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

ADHD set i et neuropædagogisk perspektiv

ADHD set i et neuropædagogisk perspektiv ADHD set i et neuropædagogisk perspektiv Viden, forståelse og værktøjer til livet med ADHD i en salutogen forståelsesramme Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune www.peterthybo.dk Fysioterapeut,

Læs mere

Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på?

Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på? Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på? Trivsel og sundhed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut,

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Forskningsprojekt i Sundhedsstaben, Ikast-Brande Kommune, 2014. Støttet af Nordea Fonden. I samarbejde med: Syddansk Universitet Københavns Universitet, Center for Sund Aldring Aalborg

Læs mere

Neuropædagogik ver. 2.0

Neuropædagogik ver. 2.0 Neuropædagogik ver. 2.0 Neuropædagogik i et salutogent eksistentielt og perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur &

Læs mere

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Mental Sundhed Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring,

Læs mere

Det Dobbelte KRAM. set i et salutogent perspektiv. Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område

Det Dobbelte KRAM. set i et salutogent perspektiv. Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område Det Dobbelte KRAM Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Kroppen i livet og livet i kroppen

Kroppen i livet og livet i kroppen Kroppen i livet og livet i kroppen Om kroppen som klangbund for stemninger og følelser samt bedre mental sundhed Peter Thybo Sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune Forsknings- og Udviklingsenheden, Center

Læs mere

Robusthed & Det Dobbelte KRAM

Robusthed & Det Dobbelte KRAM Robusthed & Det Dobbelte KRAM set i et salutogent og neuropædagogisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i

Læs mere

Det Hele Menneske. i rehabiliterings- og myndighedsopgaven. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune

Det Hele Menneske. i rehabiliterings- og myndighedsopgaven. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Det Hele Menneske i rehabiliterings- og myndighedsopgaven Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD. alm. pæd. Formand

Læs mere

Det Dobbelte KRAM et tværfagligt arbejdsgrundlag for mentale sundhed, helbred og trivsel set i et salutogent perspektiv

Det Dobbelte KRAM et tværfagligt arbejdsgrundlag for mentale sundhed, helbred og trivsel set i et salutogent perspektiv Det Dobbelte KRAM et tværfagligt arbejdsgrundlag for mentale sundhed, helbred og trivsel set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master

Læs mere

Arbejdsglæde på den sunde og udviklende arbejdsplads

Arbejdsglæde på den sunde og udviklende arbejdsplads Arbejdsglæde på den sunde og udviklende arbejdsplads Arbejdsglæde og trivsel set i et salutogenetisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Hjerne, Liv & Læring

Hjerne, Liv & Læring Hjerne, Liv & Læring Hjernen før, nu og i fremtiden Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD. alm. pæd.

Læs mere

Kunsten at leve! Om kultur og mental sundhed. set i et salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune

Kunsten at leve! Om kultur og mental sundhed. set i et salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Kunsten at leve! Om kultur og mental sundhed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur

Læs mere

Det Dobbelte KRAM. Om grundlaget for robusthed, håb og handlekraft. set i et salutogent og eksistentielt perspektiv

Det Dobbelte KRAM. Om grundlaget for robusthed, håb og handlekraft. set i et salutogent og eksistentielt perspektiv Det Dobbelte KRAM Om grundlaget for robusthed, håb og handlekraft set i et salutogent og eksistentielt perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Om sorg. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune

Om sorg. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Om sorg Set i et sundhedsfremmende perspektiv med et særligt blik på begreberne Kompetencer, Relationer, Accept og Mestring fra sundhedsmodellen Det Dobbelte KRAM Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose!

Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose! Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose! Apollon Apollon gud for Musik og Digtning Far til Asklepios, gud for lægekunsten Asklepios er far til Hygia, gudinde for sundhed Spådomskunst

Læs mere

Det Dobbelte KRAM & Sundhedsfremme - få mennesker du møder til at vokse

Det Dobbelte KRAM & Sundhedsfremme - få mennesker du møder til at vokse Det Dobbelte KRAM & Sundhedsfremme - få mennesker du møder til at vokse Om grundlaget for unges sundhed, trivsel, læring, optimisme og handlekraft set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator,

Læs mere

Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed

Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed Stafetten gives videre :o) Et kort historisk tilbageblik og et smugkig mod fremtiden Fortid skaber fremtid Den som ikke kender sin historie gennem de sidste

Læs mere

Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv

Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Lev livet med Det Dobbelte KRAM

Lev livet med Det Dobbelte KRAM Lev livet med Det Dobbelte KRAM Et ressourceorienteret grundlag for vellykket aldring set i et set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut,

Læs mere

Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed?

Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed? Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed? Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i

Læs mere

Salutogenese & Mindfulness

Salutogenese & Mindfulness Salutogenese & Mindfulness Nyt spændende kursus med Chris Norre & Peter Thybo Mindbusiness.dk Salutogenese & Mindfulness Præsentation af kursusholderne Chris Norre Uddannet filosof i bevidsthedsfilosofi

Læs mere

Neuro. pædagogik. Hjertet og hjernen. I et sundhedsfremmeperspektiv. Psykisk - socialt. Biologi

Neuro. pædagogik. Hjertet og hjernen. I et sundhedsfremmeperspektiv. Psykisk - socialt. Biologi Neuro. pædagogik I et sundhedsfremmeperspektiv Hjertet og hjernen. Psykisk - socialt Manglende følelse af sammenhæng i tilværelsen (mening) Usund Megen følelse af sammenhæng i tilværelsen (mening) Sund

Læs mere

Diagnosesamfundet. Resultatet fra en undersøgelse om fænomenet

Diagnosesamfundet. Resultatet fra en undersøgelse om fænomenet Diagnosesamfundet Resultatet fra en undersøgelse om fænomenet NB! Rapport om Diagnosesamfundet Rapporten om Diagnosesamfundet udgives sidst i juni 2015 og kan downloades på Ikast-Brande Kommunes hjemmside

Læs mere

Sundhedsfremme Forebyggelse Behandling. Motion Kost Hvile Glæde

Sundhedsfremme Forebyggelse Behandling. Motion Kost Hvile Glæde Sundhedsfremme i det p pædagogiske g g arbejde j Kjeld Kj ld FFredens d fforsker k i lledelse d l og kognition. Han er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet,

Læs mere

Mental sundhed og trivsel

Mental sundhed og trivsel Mental sundhed og trivsel Flere og flere får ondt i livet. Hvorfor? Hvordan styrker vi indsatserne i fremtiden? Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår Sundhedspolitik Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår Socialøkonomi, miljø

Læs mere

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Socialtilsyn Årsmøde 2015 Dorte From, Kontor for kognitive handicap og hjerneskade Metodemylder i botilbud for mennesker med udviklingshæmning Rapporten

Læs mere

Det gode læringsrum. for voksne med senhjerneskade. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune

Det gode læringsrum. for voksne med senhjerneskade. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Det gode læringsrum for voksne med senhjerneskade Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. speciale i Kultur & Læring, PD. alm. pæd. Godkendt specialist

Læs mere

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask)

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask) "Livet handler ikke om at vente til uvejret har lagt sig. Det handler om at lære at danse i regnen. Sundhed skal læres (Hvordan holder jeg mig sund og rask) - Hvad er tankerne bag Sind Skolerne - Hvad

Læs mere

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o Han har været lektor (læge,

Læs mere

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29 Mindfulness Temadag for sundhedspersonale V/ Silke Rowlin www.center for mindfulness.dk Tlf. 21 12 12 29 Dagens program: Hvad er Mindfulness Meditation? Mindfulness stressreduktion for sundhedspersonale

Læs mere

Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed

Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed Af Peter Thybo og Mette Skov Stoffer, formandsskabet i Talrige undersøgelser konkluderer, at det står sløjt til med den mentale sundhed i Danmark. Lad os derfor

Læs mere

FOR MENTAL SUNDHED et nyt perspektiv

FOR MENTAL SUNDHED et nyt perspektiv Vibeke Koushede FOR MENTAL SUNDHED et nyt perspektiv ABC FOR MENTAL SUNDHED fra retorik til handling Vibeke Koushede Line Nielsen DEL 1 FOR MENTAL SUNDHED ET NYT PERSPEKTIV Forord 5 Indledning 7 Sundhed

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

Læringsmiljø i et neuropædagogisk perspektiv

Læringsmiljø i et neuropædagogisk perspektiv Læringsmiljø i et neuropædagogisk perspektiv - en særlig måde at tilrettelægge og gennemføre undervisning på, der understøtter hjernens lærings- og udviklingsproces Linda Kunz Beier NPK, maj 2013 MANGE

Læs mere

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning Autisme og sanser der kan føre til nedsmeltning Kreds Limfjorden 20. januar 2017 Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme

Læs mere

Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom

Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom Fagligt Træf 2019 Branche Fællesskab Arbejdsmiljø Hanne Friberg Uddannelseskonsulent Nationalt Videnscenter for Demens Nationalt Videnscenter for

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

ABC Demens -forstå demens i et helhedsperspektiv

ABC Demens -forstå demens i et helhedsperspektiv ABC Demens -forstå demens i et helhedsperspektiv Symposium 4 FOR DIG DER ER NY PÅ DEMENSOMRÅDET Elsebeth Refsgaard Uddannelseskonsulent Nationalt Videnscenter for Demens ABC Demens og personcentreret omsorg

Læs mere

Sansepåvirkning, der kan stresse

Sansepåvirkning, der kan stresse Sansepåvirkning, der kan stresse Autismeforeningen, Region Østjylland Onsdag d. 18. september 2013 Kirsten Bundgaard og Inge Moody Frier Opfattelse af verden Når hjernen skal skabe en relevant virkelighedsopfattelse,

Læs mere

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst og Autisme Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst i barndommen Er den mest udbredte lidelse i barndommen Lidt mere udbredt blandt piger end drenge 2 4% af børn mellem 5 16 år

Læs mere

Neuropædagogik. En specialpædagogisk praksis på hjernens præmisser. set i et salutogent perspektiv (2013)

Neuropædagogik. En specialpædagogisk praksis på hjernens præmisser. set i et salutogent perspektiv (2013) Neuropædagogik En specialpædagogisk praksis på hjernens præmisser set i et salutogent perspektiv (2013) Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune www.peterthybo.dk Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Stikord til oplæg. Neuropædagogik kram og fuglefløjt! Videnskabsfelt. Det dobbelte KRAM. Neuropædagogisk metode

Stikord til oplæg. Neuropædagogik kram og fuglefløjt! Videnskabsfelt. Det dobbelte KRAM. Neuropædagogisk metode Neuropædagogik kram og fuglefløjt! DKDK Årskursus Torsdag, 11. september2014 Charlotte Voetmann Neuropædagogisk, demensvejleder, m.fl. Præsentation Hjernen (meget kort) Kommunikation Sansebearbejdning

Læs mere

IRONMIND Veteran. Evalueringsrapport omhandlende Veteranindsatsen i Viborg Kommune. - De vigtigste pointer. Christian Taftenberg Jensen for

IRONMIND Veteran. Evalueringsrapport omhandlende Veteranindsatsen i Viborg Kommune. - De vigtigste pointer. Christian Taftenberg Jensen for IRONMIND Veteran Evalueringsrapport omhandlende Veteranindsatsen i Viborg Kommune. - De vigtigste pointer Christian Taftenberg Jensen for Viborg Kommune & Konsulentfirmaet Christian Jensen I/S 1 Indledning

Læs mere

Temagruppe om mental sundhed. Sundbynetværk d. 29. aug. 2013

Temagruppe om mental sundhed. Sundbynetværk d. 29. aug. 2013 Temagruppe om mental sundhed Sundbynetværk d. 29. aug. 2013 Mental sundhed er: Relevant for syge og raske Mindre end lykke, men mere end fravær af sygdom. Men fremme af mental sundhed kan give mulighed

Læs mere

Vibeke Koushede FOR MENTAL SUNDHED. et nyt perspektiv ABC FOR MENTAL SUNDHED. fra retorik til handling. Vibeke Koushede Line Nielsen

Vibeke Koushede FOR MENTAL SUNDHED. et nyt perspektiv ABC FOR MENTAL SUNDHED. fra retorik til handling. Vibeke Koushede Line Nielsen Vibeke Koushede FOR MENTAL SUNDHED et nyt perspektiv ABC FOR MENTAL SUNDHED fra retorik til handling Vibeke Koushede Line Nielsen DEL 1 FOR MENTAL SUNDHED ET NYT PERSPEKTIV Forord 5 Indledning 7 Sundhed

Læs mere

Introduktion til KAT-kassen

Introduktion til KAT-kassen Introduktion til KAT-kassen - Kognitiv Affektiv Træning SIKON 16. april 2012 Kirsten Callesen Psykolog, e-mail: kca@psyk-ressource.dk Hypotese om disconnectivity 1. Anderledes forbindelser mellem de forskellige

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Åstedets Kerneopgave

Åstedets Kerneopgave Åstedets Kerneopgave HOPE2GO På Socialpsykiatrisk Center Åstedet har vi arbejdet med definering af kerneopgaven. Kerneopgaven skal sætte borgeren i fokus og sikre, at alle arbejder i fælles retning. Det

Læs mere

Hjernecenter Syd. En organisation med fleksible styreformer og fleksible medarbejdere. Vi gi r os altid 100 procent!

Hjernecenter Syd. En organisation med fleksible styreformer og fleksible medarbejdere. Vi gi r os altid 100 procent! Hjernecenter Syd En organisation med fleksible styreformer og fleksible medarbejdere. Vi gi r os altid 100 procent! Vi sagde farvel til det private, den dag vi valgte at gå på arbejde Hjernecenter Syd

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Studio III Konflikthåndtering ud fra en Low Arousal tilgang. Pædagogisk dag Firkløverskolen Lørdag d. 25. februar

Studio III Konflikthåndtering ud fra en Low Arousal tilgang. Pædagogisk dag Firkløverskolen Lørdag d. 25. februar Studio III Konflikthåndtering ud fra en Low Arousal tilgang Pædagogisk dag Firkløverskolen Lørdag d. 25. februar Formiddagens program Kort præsentation af oplægsholdere Kort intro til Studio III Stress

Læs mere

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom Den kort varige stress Normal og gavnlig. Skærper vores sanser. Handle hurtigt. Bagefter kan kroppen igen slappe af. Sætte gang i vores autonome

Læs mere

Forståelse af problemskabende adfærd

Forståelse af problemskabende adfærd Forståelse af problemskabende adfærd - gennem den tredelte hjerne Hvordan og hvorfor opstår problemadfærden? Hvordan forebygges problemadfærd? Hvordan motiveres der til en mere hensigtsmæssig adfærd? Jane

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

Intro Den kognitive Børnesamtale

Intro Den kognitive Børnesamtale Intro Den kognitive Børnesamtale Sikon 2012 Christina Sommer www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk tlf. 31664661 Selvforståelsesforløb * Hvordan fungerer hjernen * Personlighed sociale evner * Kognitiv

Læs mere

Rehabilitering i Odense Kommune

Rehabilitering i Odense Kommune Rehabilitering i Odense Kommune Landsmøde Socialt Lederforum 2014 Jan Lindegaard Virksom Støtte Ældre- og Handicapforvaltningen Virksom Støtte - fakta Handicap Plejebolig - Mad Kendetegnende ved borgere

Læs mere

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber! Kursusaften for plejeforældre d. 16. november 2016 for plejefamilier ansat i Lollands kommune, om: Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Læs mere

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering.

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering Definition Rehabilitering er en målrettet

Læs mere

Demens Caféen. Et tilbud under DemensCentrum Aarhus i Aarhus Kommune Her tilbydes oplysning, vejledning, rådgivning, støtte, samvær og

Demens Caféen. Et tilbud under DemensCentrum Aarhus i Aarhus Kommune Her tilbydes oplysning, vejledning, rådgivning, støtte, samvær og Demens Caféen Et tilbud under DemensCentrum Aarhus i Aarhus Kommune Her tilbydes oplysning, vejledning, rådgivning, støtte, samvær og deltagelse i aktiviteter under Hold dig i gang For mennesker med demens

Læs mere

Betydning af berøring

Betydning af berøring Betydning af berøring Program: En øvelse om berøring kan berøring være nøglen? Berøring som redskab til godt samarbejde en skøn case. Nervesystemet hvordan påvirker det os? Berøringshormon - Oxytocin Forskellige

Læs mere

Jeg kan. Artwork by Ruth Crone Foster

Jeg kan. Artwork by Ruth Crone Foster Artwork by Ruth Crone Foster Jeg kan Jeg kan Vores psykologiske kapacitet afhænger bl.a. af vores tro på egen formåen. Hvis ikke vi er i besiddelse af denne følelse af at kunne risikerer vi ikke at kunne

Læs mere

Intro Den kognitive Børnesamtale

Intro Den kognitive Børnesamtale Intro Den kognitive Børnesamtale Marts 2012 Christina Sommer www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk tlf. 31664661 Børn med og uden diagnoser * Autisme og Aspergers Syndrom - GUA * ADHD og ADD (opmærksomhedsforstyrrelse)

Læs mere

Må jeg få din opmærksomhed?

Må jeg få din opmærksomhed? Gravene 1, 1. sal, 8800 Viborg Tlf. 8660 1171 www.psykologcentret.dk Må jeg få din opmærksomhed? Opmærksomhed kan i vores moderne tidsalder betragtes som en knap ressource 3 4 Et utal af mennesker, situationer,

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Revideret marts 2013 1 Tidlig opsporing og indsats i sundhedsplejen Formål Formålet

Læs mere

Stress hvad er det? Den sunde stress. ATLASS er det et verdenskort? ATLASS er det et verdenskort? Den usunde stress som ikke forsvinder

Stress hvad er det? Den sunde stress. ATLASS er det et verdenskort? ATLASS er det et verdenskort? Den usunde stress som ikke forsvinder ATLASS er det et verdenskort? Nææ det er et træningsprogram 8l stressforståelse! Hvad er stress for dig? Hvad stresser dig? ATLASS er det et verdenskort? ATLASS er et system, der kan bruges til afdækning

Læs mere

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre?

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Depressionsforeningen GF 26 marts Valby Klinisk psykolog Krista Nielsen Straarup Klinik for Mani og Depression Århus Universitetshospital, Risskov krisstra@rm.dk

Læs mere

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet,

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, tbredahl@health.sdu.dk Hvem er jeg? Thomas Gjelstrup Bredahl - Lektor i Fysisk aktivitet

Læs mere

Rehabilitering dansk definition:

Rehabilitering dansk definition: 17-04-2018 Infodag den 9.4 og 11.4 2018 Rehabilitering dansk definition: Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er at borgeren,

Læs mere

Det Dobbelte KRAM. Et arbejdsgrundlag for mental sundhed i en individualiseret samtid

Det Dobbelte KRAM. Et arbejdsgrundlag for mental sundhed i en individualiseret samtid Det Dobbelte KRAM Et arbejdsgrundlag for mental sundhed i en individualiseret samtid Det Dobbelte KRAM: Et arbejdsgrundlag for mental sundhed i en individualiseret samtid Sund By Netværket, 2019 1. udgave

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer Kapitel 9 Selvvurderet helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer 85 Andelen, der vurderer deres helbred som virkelig godt eller

Læs mere

PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER

PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER Torsdag d. 30 april 2015 DAGENS FORMÅL Et fokus på dokumentation og tilrettelæggelse af jeres pædagogisk arbejde Med afsæt i jeres erfaringer fra

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

Sundhed Trivsel Natur i Pædagogisk praksis

Sundhed Trivsel Natur i Pædagogisk praksis 1 Sundhed Trivsel Natur i Pædagogisk praksis KIBS KONFERENCE, SKOVSKOLEN I NØDEBO DEN 10.11.2017 KAREN WISTOFT, PROFESSOR, PH.D., DPU/AARHUS UNIVERSITET 2 Oplæggets indhold I. Pædagogisk værdiafklaring

Læs mere

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse.

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse. (Richard Davidson) Hos reptiler er der et stærkt motiv for kamp om overlevelse, men hos pattedyr er der lige så entydige holdepunkter for, at biologiske tilpasningsprocesser i ligeså høj grad retter sin

Læs mere

Projekt Robuste Ældre. Ikast-Brande Kommune

Projekt Robuste Ældre. Ikast-Brande Kommune Projekt Robuste Ældre Ikast-Brande Kommune Baggrund Spørgsmålet er? Hvad er det der gør, at nogle mennesker har gode psykiske ressourcer, sociale rammer og helbred/funktionsevne, og dermed oplever vellykket

Læs mere

Velkommen til Tværfagligt Smertecenter - TSC. Introduktionsmøde

Velkommen til Tværfagligt Smertecenter - TSC. Introduktionsmøde Velkommen til Tværfagligt Smertecenter - TSC Introduktionsmøde Universitetshospitalet i Region Nordjylland Aalborg Universitetshospital INTRODUKTIONS-MØDE - afstemning af forventninger o Vi forudsætter

Læs mere

Anerkendende, understøttende

Anerkendende, understøttende Anerkendende, understøttende kommunikation Temaeftermiddag 26. Oktober 2009 1 Understøttende kommunikation Hvilke barrierer kan der være, for at patienten kan modtage relevant information fra sundhedspersonalet,

Læs mere

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn

ROBUSTHED. Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn ROBUSTHED Specialkonsulent Charlotte Frese og Marie Arnbjørn Program 10.00 10.30 10.30 11.15 11.15 11.30 11.30 12.30 12.30 13.15 13.15 14.00 14.00 14.45 14.45 15.00 15.00 15.20 15.20 16.00 Walk & Talk

Læs mere

ABC FOR MENTAL SUNDHED

ABC FOR MENTAL SUNDHED ABC FOR MENTAL SUNDHED Vibeke Koushede, Line Nielsen og Carsten Hinrichsen DAGSORDEN Mental sundhed og mental sundhedsfremme Act-Belong-Commit ABC for mental sundhed HVAD ER MENTAL SUNDHED? There is hardly

Læs mere

Håb og meningsskabelse når livet er svært. Agapes Inspirationsdag 2018 v. Elli Kappelgaard, psykolog i Agape

Håb og meningsskabelse når livet er svært. Agapes Inspirationsdag 2018 v. Elli Kappelgaard, psykolog i Agape Håb og meningsskabelse når livet er svært Agapes Inspirationsdag 2018 v. Elli Kappelgaard, psykolog i Agape Hvad vil det sige at håbe, og hvorfor er det så vigtigt set fra et psykologisk perspektiv? Hvordan

Læs mere

Børns læring. Et fælles grundlag for børns læring

Børns læring. Et fælles grundlag for børns læring Børns læring Et fælles grundlag for børns læring Udarbejdet af Børn & Unge - 2016 Indhold Indledning... 4 Vigtige begreber... 6 Læring... 8 Læringsbaner... 9 Det fælles grundlag... 10 Balancebræt... 11

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser. PsykInfo, d. 19. september 2019

Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser. PsykInfo, d. 19. september 2019 Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser PsykInfo, d. 19. september 2019 Hvem er jeg? Camilla Elmkær-Koch Ergoterapeut, uddannet i Esbjerg i 2009 Har arbejdet kortvarigt på neurologisk afsnit på SVS

Læs mere

RESSOURCE KONSULENTER

RESSOURCE KONSULENTER RESSOURCE KONSULENTER Projekt sundhed på arbejdsmarked Formål med projektet Projektets overordnede formål er at borgere som er sygdomsramte pga stress, angst, depression vender tilbage på arbejdsmarkedet

Læs mere

Stress - definition og behandling

Stress - definition og behandling Stress - definition og behandling fra en psykologs vindue Af Aida Hougaard Andersen Stress er blevet et af vor tids mest anvendte begreber. Vi bruger det i hverdagssproget, når vi siger: vi er stressede

Læs mere

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis LOS landsmøde 27. marts 2017 Først: En lille opvarmning Drøftelse to og to i 5 minutter Hvad er pædagogik? Hvad er anerkendelse? Og hvordan kan

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Hvordan hænger kost og psyke sammen? 2 3 Sammenhænge imellem livsstil og livskvalitet Livsstil Sund mad

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

SUNDHEDSPÆDAGOGIK SOM LEDELSESTILGANG

SUNDHEDSPÆDAGOGIK SOM LEDELSESTILGANG Karen Wistoft 2013 1 SUNDHEDSPÆDAGOGIK SOM LEDELSESTILGANG Rehabilitering med andre øjne November/december 2013 Karen Wistoft Professor (mso) Grønlands Universitet Lektor Institut for Pædagogik og Uddannelse

Læs mere