Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden"

Transkript

1 Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål. Alma er meget forvirret over, hvor hun er henne og hun kan ofte ikke huske, hvem hun er eller hvem hendes børn er. Alma er meget ked af det og føler ikke, der er nogen som forstår hende. Almas liv Personalet har brug for at kunne hæve og sænke sengen for at få Alma op og ned i sengen morgen og aften. Alma har igennem mange år haft høns og hun kan ikke forstå, hvorfor hun ikke kan komme hjem og tage sig af dem. Alma har derfor ikke andet i hovedet, end at gå hen mod døren for at komme hjem, selvom hun ikke kan passe på sig selv og magte hverdagen. Hun er træt, ked af det og græder tit. Det hjælper, når personalet holder hende i hånden. Alma har brug for, at sengen kan hæve ryggen, når hun gerne vil sidde i sengen og se på billeder eller hæve benene, så hun ikke får ondt i ryggen. Personalet har brug for at kunne transportere Alma i sengen over til andre afdelinger. Almas forvirrende Nogle gange kommer Alma til at tisse i sengen, for hun er bange for at gå ud på toilettet, da gulvet er mørkt. Alma tror, at gulvet er et stort hul, som hun vil falde i, hvis hun rejser sig fra sengen. Andre gange bliver personalet nødt til at beskyttelsesfiksere Alma, fordi hun er forvirret, ulykkelig og hele tiden prøver at stikke af. Alma er bange for det mørke gulv, når hun skal ud og tisse om natten.

2 Jesper 19 år Indlagt på en lukket ungeafdeling Kan man vågne fra et mareridt når man ikke sover? Jesper er diagnosticerede paranoid skizofren. Jesper har svært ved forstå og acceptere, hvad der sker med ham. Sygdommen gør, at Jesper hører og ser ting, som ikke er der i virkeligheden. Jesper er meget forvirret og frustreret, og han har derfor selvmedicineret sig med alkohol, som kun har gjort det hele værre. Jespers sygdom forringer hans evne til at filtrere sanseindtryk, og han har derfor svært at være og deltage i sociale sammenhænge. Det hjælper Jesper, når han hører musik og får lov til at skrive sit indre kaos ud. Jespers liv Når Jesper har det meget dårligt, skriver han sine tanker ned på et stykke papir, for at få dem ud af hovedet. Der er slet ikke plads til dem derinde. Jesper har rigtig svært ved at tale, når der er så mange andre stemmer, der snakker samtidig. Jesper så syner for første gang under en psykose, hvor han så sin efterskoleforstander forvandle sig til en dæmon. Det er svært for personalet at tilpasse sengen og fikseringsbælterne i forhold til Jespers tynde krop, men lange højde. Jespers Skræmmende Nogle gange bliver Jesper bæltefikseret, fordi han slår og sparker personalet. Sidste gang Jesper kom i bælte, så han døden med leen, der var kommet for at slå ham ihjel og Jesper slog fra sig og kæmpede for sit liv. Jesper var ikke klar over, at det var personalet, for i hans virkelighed var det døden, der var efter ham. Det kan være svært at rengøre seng og bælter ordentlig efter en voldsom episode.

3 Niels 39 år dyssocial personlighedsforstyrrelse (psykopat) hvorfor skal jeg være her, jeg fejler ikke noget Niels er tidligere bankmand, men efter han slog sin kone ihjel, fordi hun var sammen med en anden mand, er han blevet dømt og indlagt på Sikringen. Niels mangler empati for andre og impulskontrol, og det er baggrunden for, at han kom til at slå sin kone ihjel. Niels kan meget pludselig blive voldsomt vred og aggressiv og her betyder andre menneskers liv og velbefindende ikke noget for ham. Niels liv Hvis sengen ikke står fast, kan Niels komme til at vælte den i kampen for at frigøre sig. Sengen køres helt ned, så tyngdepunktet bliver så lavt som muligt og Niels ikke længere kan vælte sengen. Niels har rigtig mange venner på Sikringen. Han kan snakke med alle, er meget social og charmerende. Den gang, han var sammen med sin kone, sagde hun altid, at han flirtede med alle. Niels kan ikke helt forstå, hvorfor han skal være indlagt. Han har jo lovet, at han ikke gør det igen. Niels savner sit gamle liv, hvor han på overfladen var en succesfuld karrieremand med styr på tingene. Niels misforståede Når Niels bliver rigtig vred, sparker og slår han på personalet. Han kan også finde på at bruge sengeheste eller stole, som han bruger som våben. Niels er en stor mand og der skal derfor være næsten 15 mand til at holde ham nede, når han skal fikseres eller isoleres. Niels kæmper lige voldsomt hver gang, og han er ligeglad med, om personalet kommer til skade - de skal bare lade ham være! Niels kan ikke lide, at sengen understreger sygdom. Niels er meget ordentlig, vil gerne rede sengen så pænt som muligt, så han kan bruge den til at læse i om dagen.

4 Frederikke 16 år depressiv og selvskader Den bedste afledning er fysisk kontakt. Så føler man sig ikke alene Frederikke har alt for høje forventninger til sig selv og er blevet diagnosticeret med svær præstationsangst og depression. Hun føler, at hun ikke lykkes og for at lindre smerten, skærer hun i sig selv. Når Frederikke skærer i sig selv, føler hun, at hun får det bedre og slapper af i kroppen. Frederikke kravler tit op i sengen og krøller sig sammen, for at lukke verden ude. Det kan være svært at rengøre seng og bælter ordentlig efter en episode, hvor Frederikke har skåret sig selv. Frederikkes liv Frederikke elsker sin søster, sin kat og at være udenfor i det virkelige liv. Ligesom de fleste andre unge holder hun af at feste, være på ferie og hygge med veninderne. Frederikke kan aflede sig selv ved at ordne negle eller lave yogaøvelser, som hun plejede at dyrke med gymnasieveninderne, inden hun blev indlagt. Over sin seng har hun udklip og billeder af sin kat, søsteren og veninderne. Frederikkes smertefulde Frederikke kan ikke lide at andre sidder i hendes sengetøj. Frederikke bruger alle skarpe genstande til at skære i sig selv. Hun knuser pærer og tallerkener eller spidser papir og cigaretskoder. Men når Frederikke skader sig selv, bliver hun lagt i bælte. Personalet kan som regel fornemme, når Frederikke får det skidt og nogle gange hjælper det at sidde med hende tæt og holde i hånd. Desværre er det en stakket frist, og før eller siden bliver smerten for stor i Frederikke og hun lindrer den ved at skade sig selv. Frederikke har brug for et helle. Et sted hvor hun kan føle sig tryg.

5 Hanne 44 år Maniodepressiv Det er hårdt at være her uden at vide hvornår man kommer ud Hanne er til tider meget ked af det. Selvom hun har været bipolar, siden hun var teenager, har hun stadig svært ved at acceptere sin sygdom og hun er overbevist om, at hun får det dårligere af at være indlagt. Hannes liv Hanne provokerer og bryder regler. Hun gemmer ting for personalet. Hanne drømmer om et liv sammen med sin søn, som i dag bor hos sin far. Hanne vil gerne arbejde som blomsterbinder og hun drømmer om at kunne fuldføre den blomsterbinderuddannelse, som hun en gang er startet på. Hanne forstår ikke, hvorfor hun skal være indlagt og tage sin medicin, når hun har det fint! Hannes misforståede Hanne kan ikke lide, at sengen understreger hendes sygdom. Hun vil have en normal seng. Uvisheden over ikke at vide, hvornår hun kommer ud, gør hende meget frustreret og det går ud over medpatienter og personalet. Hanne provokerer ved at bryde reglerne på afdelingen og når hun bliver irettesat, kan hun finde på at spytte og sparke. Personalet har svært ved at rengøre sengen. Hanne har været indlagt længe og hygiejnen på sengen er ikke i orden.

6 Rikke 32 år paranoid skizofren jeg er så bange for, at jeg aldrig får det bedre Rikke udviklede psykisk sygdom for omkring 13 år siden. Siden er hun blevet diagnosticeret som paranoid skizofren. Hun har været indlagt på retspsykiatrisk afdeling i 1 år, hvor hun lå bæltefikseret i 7 måneder, mens hun ventede på at blive overflyttet til Sikringen. Rikke blev efter en uge flyttet fra en 0-stimuli-stue ned på hendes eget værelse, hvor hun blev isoleret et par dage, indtil hun var stabil nok til at gå ud blandt de andre patienter. Rikkes liv Rikke ligger ofte længe i fiksering. Rikke har mange indlæggelser bag sig og er meget bevidst om, at hun måske aldrig bliver rask. Rikke er dygtig til at tegne og male, men ofte får hun ikke lov til at kanalisere sin verden ud i billeder, da personalet synes, hun skal male glade motiver. Det vil Rikke ikke. Rikke har ikke meget netværk at trække på. De fleste af hendes venner og familie har opgivet hende og i dag får hun kun besøg af sin mor og hendes bror. Rikkes skræmmende Det værste Rikke har oplevet var, da alle hendes blodåre i hele kroppen blev til krystaller. Rikke blev forfærdet, og i raseri og angst smadrede hun hele sit værelse. Der var stumper og stykker over alt og værelset var slet ikke til at overskue. Rikke blev anbragt i bælte på værelset, og hendes hænder og ben blev ligeledes fikseret. Rikke er suicidal og personalet skal være på vagt over for hendes kreativitet. Personalet skal passe på, at Rikke ikke finder ligaturpunkter på sengen eller river ledninger af, som er fritlagte. Personalet skal passe på, at Rikke ikke selvskader sig selv under fiksering ved at slå hovedet ind i skarpe kanter og hjørner.

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution 3. SEPTEMBER 67. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 09 10 Det største problem med døgninstitutioner er, at der ikke er nok af dem. Der er mange unge, der ikke får den hjælp, de har brug for SARAH, 23 ÅR, TIDLIGERE

Læs mere

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Vold i hjemmet 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Indholdsfortegnelse Indledning Side 2 Problemformulering Side 2 Vold mellem ægtefæller og kærestepar Side 3 Voldelige mænd Side 3 Voldelige

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Indledning Hvorfor er det, at jeg har skrevet denne bog? Der findes så mange andre bøger, der handler om stress og om at få

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Facilitatorer (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager 1: Bente, en ældre dame der ikke har diabetes Deltager 2: Lene 52

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere