Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2 3 4 5 6-9 10 11 12. Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker"

Transkript

1 Nr. 5 uge Forsvarschefen får en snak med Flade Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker Redaktør: Presse- og Informationsofficer(PIO) Rune Dyrholm Kontakt: runedyrholm@mil.dk Tekst og foto af PIO, hvis ikke andet er nævnt. Indhold DETCOs Corner Operativ status Forsvarschefen på besøg Stort og småt Med Bryggeren på rotation Juleafslutning i Naqoura Stort og småt Bagsiden - Fotokonkurrencen

2 DETCOs Corner Foto: Allan Aa. plads. Denne 4. søndag i advent havde vores præst valgt at tage udgangspunkt i De Ni Læsninger og krydret disse med en række smukke julesalmer. En flot og velgennemført gudstjeneste, der lover rigtig godt for fremtiden. Umiddelbart inden gudstjenesten fik vores præst overrakt en klokke, som vi havde arvet fra vore forgængere, polakkerne. Klokken kan dateres helt tilbage til FN missionen i Gaza. Side 2 Morten Kranker Detachement Commander DANCON UNIFIL Ugen, der er gået, har været forholdsvis begivenhedsrig. Indledningsvis havde vi fornøjelsen af at have Forsvarschefen med følge på besøg. Besøget gav blandt andet mulighed for at berige Forsvarschefen med briefinger vedrørende UNIFIL s operationer, det danske kontingents organisation og opgaver samt sikkerhedssitutionen set gennem det danske kontingents briller. Herudover blev der tid til dels en kort tur til den blå linje, der markerer den uformelle grænse mellem Israel og Libanon, dels en lille time sammen med de danske soldater. Forsvarschefen benyttede lejligheden til at understrege betydningen af, at de danske soldater optræder professionelt og fastholder skarpheden i alle henseender. Søndag bød på det danske kontingents første gudstjeneste. Kirkesalen et velfærdslokale indrettet til lejligheden var fyldt til sidste sidste Færdiggørelsen af det danske lejrområde skrider langsomt men sikkert fremad. I den forgangne uge er vi stort set alle sammen flyttet ind i de permanente kontorfaciliteter kun operationscentret mangler endnu at blive flyttet. Det skrider også fremad med indkvarte-rings- og bad-/toiletfaciliteterne, om end det ikke går helt så hurtigt, som vi kunne ønske os. Lillejuleaften deltog en stor del af danskerne i julegospel i den store idrætshal, hvor vi blev underholdt af et smukt syngende gospelpigekor fra Tyrus. Senere lillejuleaften stod den på glögg, brunkager og pebernødder i den danske lejr. Det var noget af et tilløbsstykke, og der blev rigtig råhygget. Generelt er smilene bredde og humøret højt juleaften (umiddelbart efter redaktionens lukketid) står for døren. Anden er sat i ovnen, og alt det dejlige tilbehør er klargjort Trods savnet af vore kære glæder vi os rigtig meget.

3 Side 3 STATUS OVER OPERATIONERNE - Fakta om den forløbne uges arbejde. 1. Kørselsopgaver i perioden DEC 2009: Beordrede kørselsopgaver i perioden: 14 Beordrede kørselsopgaver totalt: 64 Opgavetyper: Personel-, fuel-, eskorte- og materieltransport. Gennemførte kørselsopgaver i perioden: 14 (100 %) Gennemførte kørselsopgaver totalt: 64 (100 %) Kørselsopgaver spænder vidt fra store rotationer til daglige shuttles internt såvel som eksternt. Foruden egentlige kørselsopgaver har DANCON varetaget brandberedskabet for UNIFIL HQ, dels bidraget til opgaveløsning inden for FUEL, FOOD, SUPPLY, MAINTENANCE og RECOVERY. 1.2 Antal køretøjer involveret i kørselsopgaver: I perioden: 88 køretøjer. Totalt: 328 køretøjer. 1.3 Antal kilometer. Kørte kilometer i perioden: KM Kørte kilometer totalt: KM 1.4 Antal personer/godsmængde: I perioden: 1090 personer/ kg Totalt: personer/ kg Ordforklaring DANCON: LOGCOY: MOVCON: DANLOG: DANISH CONTINGENT. Betegnelsen for det samlede danske bidrag. LOGISTIC COMPANY. Den danske betegnelse for det logistikkompagni, som udgør 136 ud af de 144 danske soldater i DANCON. MOVEMENT CONTROL. Den gruppe i FN, der koordinerer LOGCOYs aktiviteter. DANISH LOGISTIC er den betegnelse, som LOGCOY går under i FN-systemet. Mens LOG COY er en generel betegnelse for et logistikkompagni, er DANLOG specifik for det danske. Der er for tiden ikke andre komplette logistikkompagnier underlagt UNIFIL.

4 Forsvarschefen på besøg Forsvarschef General Knud Bartels besøgte i lørdags de danske FN soldater. Under sit besøg blev Forsvarschefen orienteret om detaljerne og de foreløbige erfaringer med den opgave det danske kontingent er begyndt at løse i det sydlige Libanon siden ansvarsoverdragelsen den 1. december i år. - Det jeg har set, er jeg tilfreds med. Det er en god opgave I har fået, og jeg er tilfreds med den holdning holdet har, og den måde I er begyndt at løse opgaven på. Når der er gåpåmod, og der er vilje, så gør det en kæmpe forskel, sagde Knud Bartels, da han benyttede lejligheden til at tale til soldaterne i den nyindviede messe. Forsvarschefen benyttede også sit besøg til at inspicere det nye danske lejrområde, som blev overdraget fra polakkerne, og udtrykte sin tilfredshed med, hvordan renoveringen af de nedslidte bygninger skrider frem. - Jeg glæder mig over at se, at omgivelserne er imponerende i kraft af havet og bjergene. Jeres bygninger er nedslidte, men de bliver renoveret, og dette hold afleverer derfor betydeligt bedre forhold end dem I overtog. Til gengæld kan I bryste jer af at være Hold 1, og så er det jer, der bestemmer, hvordan tingene kommer til at se ud. Side 4 Knud Bartels indskærpede også overfor hele holdet, at selvom den fredsbevarende opgave i Libanon for nuværende er markant anderledes end den danske indsats i Afghanistan, så krævede han ikke desto mindre en konstant høj grad af agtpågivenhed, og at alle holder sig skarpe for det tilfælde, at situationen ændrer sig.

5 Tekst og foto: Ole, Brand og Redning Dansk mad: Efter knap 4 uger her i Naqoura må jeg sige, at miraklernes tid ikke er forbi. Det har det gode danske køkkenpersonel bevist. Den første uge var lidt af en prøvelse hvad maden angik, men fra 1. december begyndte Steen sin gang i køkkenet og forbedringerne begyndte så småt at kunne mærkes. Fadene begyndte at se tiltalende ud pyntet med agurk og gulerod. Bettina, Lohse og Morten fik også sin gang i køkkenet, og de tryller med råvarerne, så nu står den på en dansk ret på alle lige dage og HURRA for det. De har også fået lært det lokale køkkenpersonale, at kød kan steges og ikke kun koges. Det generelle niveau for maden er derfor i mine øjne hævet adskillige stjerner. Så godt gået til de danske tryllekunstnere i køkkenet! Side 5 Håndværkere: Der er mange håndværkere med på UNIFILholdet, og deres evner er særdeles værdsat nu, hvor stort set hele lejren skal renoveres. Vi må dog ikke lave de store ting selv, for det er de lokale arbejderes tjans, og vi må ikke være skruebrækkere. Til gengæld må vi godt lave faciliteter, som FN ikke ellers ville stille til rådighed - for eksempel de nyindrettede velfærdscontainere med gratis telefon og internet. Tømrerne har knoklet for at få dem gjort færdige inden juledagene, og det blev de. Projekterne står dog i kø - herunder et mobilt klokketårn til præsten - så håndværkerne bliver altså ikke arbejdsløse foreløbigt.

6 Side 6 Med Bryggeren til SPANBAT En stor og hyppigt forekommende opgave for transportdelingen i DANLOG er, når de store landes bidrag skal rotere. Det betyder, at flere hundrede mand skal hentes i deres lejr, og køres til lufthavnen i Beirut. Her vil deres afløsere typisk ankomme for så at blive kørt tilbage til de stadigt varme køjer i lejren. DANLOG råder over et par håndfulde 25 mandsbusser, som har en passende størrelse og motorkraft til, at de kan tumles på selv nedslidte bjergveje. Når bondetoget kører, sidder Zabell og Elle som faste makkere i den ene af busserne. De skiftes til at være henholdsvis vognkommandør og kører. Det betyder, at mens den ene holder radiokommunikationen, og tager sig af diverse praktiske opgaver, så sidder den anden bag rattet, og koncentrerer sig om at køre bussen, som er blevet døbt Bryggeren. Navnet kommer sig af, at de to besætningsmedlemmer i bussen har forstået at indrette sig i deres nye hjem. Der er trukket kabler til både kaffemaskine og køleboks, og på pladsen imellem forsæderne står en lille computer med al musikken. Repertoiret spænder ganske bredt, og på de 16 timers tur bliver alt lige fra Johnny Cash med Ring of Fire, ACDC med Thunderstruck og opsamlingspladen med Aqua spillet et hav af gange...fortsættes På bedste trucker-facon har Bryggeren fået sit navn i forruden. Navnet antyder, at der bliver brygget store mængder kaffe ombord.

7 Side 9 - Vi kan lige så godt indrette os ordentligt fra start, for vi skal begge to være her indtil august. En stor del af tiden kommer vi jo til at tilbringe her i Bryggeren, så her vil vi have det godt. Det fortæller Zabell og Elle, imens kolonnen kører af sted gennem Tyrus med kurs mod den spanske lejr 7-2 i den østlige del af UNIFILs ansvarsområde. På vejen kører vi helt tæt op ad grænsen til Israel, og undervejs igennem de små byer på ruten kommer de store kulturforskelle i regionen tydeligt til udtryk. I stort set alle lygtepælene hænger der farvede flag, som markerer en religiøs højtid, og både kristne og muslimske symboler er at se alle vegne. Rundt omkring på centrale steder står der også en slags krigsmonumenter, som for eksempel kan være en gammel raketkaster, der står og peger truende ind mod Israel. Spændingerne i grænseregionen fornægter sig altså ikke, og koncentrationen af både den Libanesiske hær, FN-observationsposter og israelske stillinger langs grænsehegnet er ganske høj. Lige nu er her dog ganske fredeligt, og i kolonnen nyder alle det flotte udsyn til bjergene, hvor der netop er faldet sne på toppen. - Det er da et godt job det her, bliver vi enige om i bussen, imens solen så småt er på vej ned, og vi kører ind mod den spanske lejr. Det ene ud af tre rotationshold samlet inden afgang fra 7-2. På opløbstrækninger kommer et par unger løbende fra en interimistisk lejr, der ligger lidt væk fra vejen, og tigger om fornødenheder. Vi har dog ikke lov til at kaste ting ud til dem, og hvis vi gjorde det alligevel, ville det med garanti skabe kaos og dermed farlige situationerne en kolonne med utallige tunge køretøjer, og en masse ivrige børn, der løber rundt i vejkanten er en dårlig blanding, og derfor må hjælpen ganske enkelt komme ad anden vej. Da hele bondetoget ankommer til den spanske lejr, går der ikke længe, inden solen går ned bag bjergene i et væld af farver. I bryggeren bliver der diskuteret, hvem der foretrækker denne lejrs bjergudsigt kontra udsigten til Middelhavet fra vores egen. Imens bliver der skænket kaffe til dem, der ikke har Udsigten undervejs til 7-2 er ganske storslående.

8 indrettet sig lige så komfortabelt i deres egen bus. De spanske soldater, der skal hjem, er begyndt at forsamle sig på pladsen foran køretøjerne, og stemningen er tydeligvis løftet ved udsigten til at være hjemme inden jul. Det er det tredje og sidste hold spanske soldater, der skal hjem i denne omgang. Deres kollegaer er blevet hentet ad to omgange tidligere på ugen, og derfor har dette sidste hold åbenlyst ventet i spænding på, at det endelig blev deres tur. Inden spanierne sidder op i busserne forsamles den danske gruppe en sidste gang. Kolonneføreren Rasmus giver de sidste instruktioner for turens videre forløb, og samler op på begivenhederne på vej hertil. Et par knægte har kastet med småsten mod kolonnen, og den episode skal lige vendes engang. Det tilskrives dog umiddelbart ungdommelig kådhed, sådan som det også kan forekomme hjemme i Danmark. Ikke desto mindre bliver episoden taget alvorligt, og den er allerede rapporteret hjem til basen ad de rette kanaler. De spanske soldater, som skal med i Bryggeren, er meget feststemte. Et par af dem sidder med lysende rensdyrgevirer uden på FN-bareten og under Stemningen er højere hos holdet, der skal til lufthavnen end hos det, der skal med tilbage. den knap tre timer lange tur til Beirut skråler en standhaftige skare uophørligt med på Feliz Navidad og andre spanske klassikere fra deres medbragte ghettoblaster. Da vi når Beirut lufthavn og MOVCON venteområdet, vælter passagererne ud, inden de i små grupper bliver transporteret til check-in i den civile del af lufthavnen, inden afgangen mod Spanien. Imens bliver den sidste kande kaffe sat over i Bryggeren, og inden længe er bussen fuld af sovende gæster fra de biler, hvor man ikke kan ligge fuldt udstrakt. Fem timer senere kommer flyet med de spanske afløsere, og turen går direkte tilbage mod 7-2 og derefter hjembasen i Naqoura Da det sidste hold spanske soldater er sat af, står solen op i lejren 7-2.

9 Side 9 Billeder fra turen til SPANBAT - Taget af Karsten fra bjærgningsvognen, der var bagtrop i kolonnen.

10 Side 10 Foto: Steen, kok. FN-klokken ringer på ny Vores feltpræst Heinrich ankom natten til den 14. December, og i søndags blev den første gudstjeneste så afholdt. Det var fulde huse i både kirkesalen og tv-stuen, som var inddraget i dagens anledning. Efter gudstjenesten, der naturligvis inkluderede et væld af julesalmer, fik Heinrich overrakt årets første julegave. En gammel kirkeklokke som svenskerne har efterladt i sin tid, og vis indgravering afslører, at den tidligere har været med på FN-mission i Gaza i Det spændende ved den er, at den har været i FN-tjeneste i lang tid, og nu er vi ved at grave den frem og få den shinet op igen. På den måde har den visse paralleller til vores egen situation som land, hvor vi er ved at genetablere os i landbaserede FN-missioner på ny, udtalte Heinrich efterfølgende. Klokken var blev pudset op af vagterne i DUTY-OPS, som har brugt meget tid og knofedt på projektet. Næste trin i klokkeprojektet er, at få lavet en såkaldt klokkestabel(tårn), hvorfra den kan ringe søndag efter søndag. Fint besøg Julen er lig med besøg fra mange vigtige mennesker i FN hovedkvarteret her i Naqoura. Tirsdag kom den libanesiske forsvarsminister forbi i sin helikopter, og lagde en krans på monumentet for faldne UNIFIL-soldater. Som vi tidligere har erfaret, var den lokale presse også denne gang meget optaget af sådan en type begivenhed.

11 Side 11 Juleafslutning i Naqoura Onsdag formiddag havde vi fået en invitation fra en god kontakt i lokalområdet til en nærliggende skoles juleafslutning. Derfor tog en mindre delegation af sted til skolen for at opleve, hvordan den slags løber af stablen i Libanon. Dybest set kunne det to timer lange show lige så godt have fundet sted i Danmark, og kun den arabiske version af jinglebell og frekvensen af brune øjne, afslørede, at vi er langt hjemmefra. Efterfølgende fik vi en lille rundtur på skolen - som i øvrigt er drevet af nonner - og ønskede hver enkelt klasse glædelig jul, imens de sad og trippede for at komme hjem på ferie.

12 Fotokonkurrencen Bagsiden Vinderen er... Ole fra Brand og Redning, der for anden gang trækker gevinsten hjem til brandstationen. For sit billede af sin egen indkvartering i den flotte solnedgang vinder Ole to kasser cola. I tæt opløb var især.. Karsten H.P. fra Bjærgning MP Jimmy med sit billede af FN-lejren lidt fra oven. Den danske del ligger i den fjerne ende.

Indhold DETCOs Corner. 2 Operativ status. Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker. 3 Jul med ambassaden. 4 Dagbog fra DANLOG

Indhold DETCOs Corner. 2 Operativ status. Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker. 3 Jul med ambassaden. 4 Dagbog fra DANLOG Nr. 4 uge 51 2009 René har netop fundet et rugbrød i Libanon Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker Redaktør: Presse- og Informationsofficer(PIO) Rune Dyrholm Kontakt: runedyrholm@mil.dk

Læs mere

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden NYHEDSBREV DANCON - UNIFIL NR. 1 UGE 47 2009 - HOLD 1 Første mønstring af hele UNIFIL Hold 1 umiddelbart efter ankomsten til lejren i Naqoura, Libanon. Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL.

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen ',-.//%/',0121/34/#!/0 Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen 9 cm tykt sort granit med et flot blåt farvespil er brugt som bordplade på kogeøen. Samme granit går igen på gulvet i badeværelserne. Det beviste

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og Indhold Forord 7 At få børn at blive forældre 11 At vælge på barnets vegne 19 Praktiske ting forud for dåben 29 Dåben i kirken 35 At oplære sit barn i kristen tro 67 Forældre forbilleder 95 Til videre

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Vi er kirken. 1. episode. En storyline af Niels-Peter Jacobsen og Edith Mark

Vi er kirken. 1. episode. En storyline af Niels-Peter Jacobsen og Edith Mark Vi er kirken En storyline af Niels-Peter Jacobsen og Edith Mark Vi er kirken er en storyline, som skal give konfirmander anledning til at arbejde med fænomenet kirke. Hvad er en kirke? Hvad sker der i

Læs mere

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Salmer: Vejby 9.00: 749 I østen stiger 493 Gud Herren så 164 Øjne, I var lykkelige (Mel. Egmose) 518 På Guds nåde Lihme 10.30: 749 I østen stiger

Læs mere

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang På jagt efter historiske spor i Den Fynske Landsby 3.- 4.årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud på samme måde, som mange landsbyer gjorde på Fyn i 1800-tallet. Her

Læs mere

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra.

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen elsker sommer Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen er 22 år. Hun læser sprog på Århus universitet. Spansk

Læs mere

Sagsnummer: 14 Navn: Cipaian Lidia Alder: 83 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 14 Navn: Cipaian Lidia Alder: 83 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 14 Navn: Cipaian Lidia Alder: 83 Ansøgt om: F. 27-11-1932 April 2013 September 2013 Bevilget 2012: Bevilget apr. 2013 Bevilget sep. 2013 Bevilget apr. 2014 Bevilget sep. 2014 Bevilget apr.

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

Th. Langs skole. Profilanalyse 2016 L E D E L S E S U D V I K L I N G

Th. Langs skole. Profilanalyse 2016 L E D E L S E S U D V I K L I N G Th. Langs skole Profilanalyse 2016 Om analysen Svargrupper Indkomne svar Forældre 0-2 kl. Forældre 3-10 kl. Medarbejdere 36 201 30 Elever 3-6 kl. Elever 7-10 kl. 164 168 I alt 599 Flotte resultater!! Samlet

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed.

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. april 2016 Kirkedag: 1.s.e.påske/B Tekst: Joh 21,15-19 Salmer: SK: 749 * 447 * 449 * 212 * 249 * 199,5 * 218 LL: 403 * 7 * 249 * 199,5 * 218 Der står

Læs mere

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL NYHEDSBREV DANCON - UNIFIL NR. 2 UGE 48 2009 - HOLD 1 Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker Redaktør: Presse- og Informationsofficer(PIO) Rune Dyrholm Kontakt: runedyrholm@mil.dk

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Glæde Forskning TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen, får mennesker

Læs mere

Månedsinformation. Skole og SFO

Månedsinformation. Skole og SFO Månedsinformation Skole og SFO December 2011 Siden sidst. Jeg glæder mig i denne Tid; Nu falder Julesneen hvid, Og så må julen komme! Sådan starter fortællingen om Peters jul. Sneen mangler endnu, men

Læs mere

Fredagsbrev. Århus Friskole fredag d. 17. december 2010

Fredagsbrev. Århus Friskole fredag d. 17. december 2010 Fredagsbrev Århus Friskole fredag d. 17. december 2010 Årets sidste skoleuge er slut, og en lang dejlig juleferie venter forude. På programmet i denne uge har været FEDE VÆRKSTEDER, flæskesteg og Juleafslutning.

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

Nr. 31 uge 28 2010. Tur i Tyre

Nr. 31 uge 28 2010. Tur i Tyre Nr. 31 uge 28 2010 Tur i Tyre DETCO s Corner Side 2 hvilket resulterede i stenkast og tilråb samt vejblokader. Lignende situationer er velkendte fra Kosovo, og heldigvis var ingen danske soldater involveret.

Læs mere

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Lad os bede! Kære hellige ånd, tak fordi Du er hos os som vor ledsager gennem livet. Vi beder dig: bliv hos

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Luk 18,31-43 Åbningshilsen

Læs mere

denne fortællingernes

denne fortællingernes PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3. JANUAR 2016 HTK VESTER AABY KL. 10.15, ØSTER HÆSINGE KL. 14. Tekster: Es. 60,1-6; 1.Joh. 2,7-11; Matth. 2,1-12 Salmer: 136,362,138,98,121 Hellig Tre Kongers søndag. Det er denne

Læs mere

BESTYRELSENS BERETNING HAVNEFORENINGEN NIBE LYSTBÅDEHAVN 2016

BESTYRELSENS BERETNING HAVNEFORENINGEN NIBE LYSTBÅDEHAVN 2016 BESTYRELSENS BERETNING HAVNEFORENINGEN NIBE LYSTBÅDEHAVN 2016 Det forgangne år i Havneforeningen har ikke budt på uforudsete overraskelser og må som sådan betegnes som et traditionelt år for Nibe Lystbådehavn.

Læs mere

Mini-konfirmand i Lillerød Kirke. Kom og se og vær med...

Mini-konfirmand i Lillerød Kirke. Kom og se og vær med... Mini-konfirmand i Lillerød Kirke Kom og se og vær med... Kære 3. klasser på Lillerød Skole! Hvis du går i 3.klasse på Lillerød Skole, så er det netop dig, vi skriver til. I efteråret 2016 vil vi gerne

Læs mere

BMW X6 Tyveriskade. Indsendt af kenn - 13. Mar 2014 07:51

BMW X6 Tyveriskade. Indsendt af kenn - 13. Mar 2014 07:51 BMW X6 Tyveriskade. Indsendt af kenn - 13. Mar 2014 07:51 BMW X6 Tyveriskade. Denne meget fine BMW X6 kom fra en forhandler der havde haft besøg af en flok tyveknægte. Der var desværre fjernet navigationsudstyr

Læs mere

for, at vi også i dag hører dagens tekst som et glædeligt budskab om Guds uforanderlige godhed.

for, at vi også i dag hører dagens tekst som et glædeligt budskab om Guds uforanderlige godhed. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MARTS 2015 2.SIF VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Sl. 42,2-6; 1.Thess.4,1-7; Matth.15,21-28 Salmer: 737,410,38,158,217 Helligånd, Guds åndedræt, Lær du mig at bede ret,

Læs mere

Konfirmationsprædiken: Store bededag

Konfirmationsprædiken: Store bededag Konfirmationsprædiken: Store bededag Kære konfirmander, familier og venner I midten af september mødtes vi; konfirmanderne og jeg til den første undervisningstime her i Jægersborg Kirke, og nu er der gået

Læs mere

PRAKTISK INFORMATION BESTILLING LEVERING

PRAKTISK INFORMATION BESTILLING LEVERING VELKOMMEN PRAKTISK INFORMATION BESTILLING Du bestiller mad til 14 dage ad gangen på det bestillingsark, chaufføren har med hver 14. dag. Sammen med bestillingsarket får du et menukort, hvor du kan se,

Læs mere

Spørgeskema Valby Kulturdage. Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11

Spørgeskema Valby Kulturdage. Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11 Spørgeskema Valby Kulturdage Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11 Spørgeskema Undersøgelsen løb fra 16/10-17/11 127 besvarelser Delt på hjemmeside, i nyhedsbrev og på Facebook Hvem har svaret? Aldersspredning

Læs mere

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser,

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser, Vi skrev i første nummer af Fællesnyt, at vi ville udkomme én gang i kvartalet. Det bryder vi allerede her i andet nummer, hvor I kan læse om konfirmationsforberedelse i 7. klasse, en sjov bemærkning og

Læs mere

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M499 DAVID OG JONATAN Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 18,1-4; 23,14-18; 24,1-25 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Kappe og evt. sværd, bue, bælte, Mørkt gardin = hule

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2016 Tekst. Lukas. 12,13-21. Kærmindeparken. Nu har vi hørt nogle stærke tekster fra Bibelen, som alle taler om penge, om rigdom, ja om griskhed. Nu var vi

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring FOA Kampagne & Analyse 29. oktober 2009 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring Denne undersøgelse er gennemført på forbundets elektroniske medlemspanel i oktober måned

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Hvis vi er heldige, kan der til august køres fra fantasianlægget og op på modulerne.

Hvis vi er heldige, kan der til august køres fra fantasianlægget og op på modulerne. 1 Formanden skriver Nu er sommeren kommet, efter at kikke på hvilke måned vi er i, men kikkes der på vejret så virker det ikke til sommer. Så er det jo godt vi har nogle indendørs sysler vi kan arbejde

Læs mere

fs10 1 Hej Matematik på Samsø 2 Affald på Roskilde Festival 3 Overnatning på Skanderborg 4 På tur med Grøn Koncert Festival Festival MATEMATIK

fs10 1 Hej Matematik på Samsø 2 Affald på Roskilde Festival 3 Overnatning på Skanderborg 4 På tur med Grøn Koncert Festival Festival MATEMATIK fs10 10.-klasseprøven MATEMATIK Maj 2010 1 Hej Matematik på Samsø Festival 2 Affald på Roskilde Festival 3 Overnatning på Skanderborg Festival 4 På tur med Grøn Koncert Som bilag til dette opgavesæt er

Læs mere

Gurli voksede op, hun spurgte sin mor om alt, og lærte mange ting om livet.

Gurli voksede op, hun spurgte sin mor om alt, og lærte mange ting om livet. 1 Væslen Gurli For længe længe siden, måske er det 100 år, var der i en tunnelmørk granskov en brændestabel. Sådan en stabel, hvor skovhuggerne lægger det træ, de fælder. Sådan nogle er der mange af i

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Bilag 4: Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Tidspunkt for interview: Torsdag 19/3-2015, kl. 9.15. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Steen. Så skriver vi februar, og det betyder vinterferie og svenskerbesøg. Men lad mig først lige få afsluttet restauranten i tal.

Steen. Så skriver vi februar, og det betyder vinterferie og svenskerbesøg. Men lad mig først lige få afsluttet restauranten i tal. Så skriver vi februar, og det betyder vinterferie og svenskerbesøg. Men lad mig først lige få afsluttet restauranten i tal. 101 familier besøgte restauranten. 354 gæster kom og spiste. 115 børn var på

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer:

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016 Årsberetning for 2015 Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Medlem nr. 842 Leo Wagner Jensen Medlem nr. 11005 Ole Mortensen Velkommen

Læs mere

Bilag 2: Transskribering af interview 1

Bilag 2: Transskribering af interview 1 Bilag 2: Transskribering af interview 1 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Hvad er din stilling i Hummel og hvad laver du i dit job? Jeg arbejder som indkøber i skoafdelingen, hvor vi i alt er seks medarbejdere.

Læs mere

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 290 I al sin glans 288 Drag ind af disse porte 285 Hør himmelsus 292 Kærligheds og sandheds ånd 439 O, du Guds lam 294 v. 3 af Talsmand som på jorderige 291 Du som

Læs mere

Kristoffer løb maraton i Beirut

Kristoffer løb maraton i Beirut NR. 3 UGE 49 2009 Kristoffer løb maraton i Beirut Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL. Morten Kranker Redaktør: Presse- og Informationsofficer(PIO) Rune Dyrholm Kontakt: runedyrholm@mil.dk

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Gladsaxe Musikskoles Pigekor og bandet Charlies Blåhval besøgte Minden 25.-28. oktober 2012

Gladsaxe Musikskoles Pigekor og bandet Charlies Blåhval besøgte Minden 25.-28. oktober 2012 Gladsaxe Musikskoles Pigekor og bandet Charlies Blåhval besøgte Minden 25.-28. oktober 2012 Tungt lastet med kufferter og musikinstrumenter i alle afskygninger vuggede den store hvide bus af sted fra Musikskolen.

Læs mere

Så er året 2015 ved at løbe ud, og der er sket mange ting i dette år i Sydafrika og ved Amakulu Safari

Så er året 2015 ved at løbe ud, og der er sket mange ting i dette år i Sydafrika og ved Amakulu Safari Så er året 2015 ved at løbe ud, og der er sket mange ting i dette år i Sydafrika og ved Amakulu Safari Da vi startede året, var det med stor tørke her i vores område, og det gjorde, at vi fik store prisstininger

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Så er det snart vi skal til juniorstævne!!! Her kommer de sidste informationer inden I begiver jer mod Aalborg til et brag af et stævne.

Så er det snart vi skal til juniorstævne!!! Her kommer de sidste informationer inden I begiver jer mod Aalborg til et brag af et stævne. Så er det snart vi skal til juniorstævne!!! Her kommer de sidste informationer inden I begiver jer mod Aalborg til et brag af et stævne. Ankomst og afhentning af gymnaster Ankomst fredag Når I ankommer

Læs mere

Godt at vide, når man skal i 3. klasse

Godt at vide, når man skal i 3. klasse Godt at vide, når man skal i 3. klasse Kære forældre. Med denne folder vil vi gerne fortælle jer, om de holdninger, ønsker og tanker vi har, når det drejer sig om dit/jeres barns skolegang. Vi stiller

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

I kirken. Salmetest Hvilke salmer har du sunget?

I kirken. Salmetest Hvilke salmer har du sunget? I kirken I Danmark kan man mødes i kirkerne, når man vil. Sådan er det ikke i alle lande i nogle lande er det forbudt for kristne at mødes i kirker. Hvad tror du, der ville ske med kirkerne i Danmark,

Læs mere

side 9 manden StiladsInformation nr. 114 - marts 2015 Langt ude på landet Alder: 34

side 9 manden StiladsInformation nr. 114 - marts 2015 Langt ude på landet Alder: 34 StiladsInformation nr. 114 - marts 2015 side 9 manden Navn: Jens P. Nielsen Bopæl: Langt ude på landet Alder: 34 Firma: Helge Frandsen A/S, Vejle Start i branchen: 2009 (så vidt jeg husker) Stilladsuddannelse:

Læs mere

proyectos@fundacionfana.org

proyectos@fundacionfana.org Rejsebrev 1 Studerendes navn: Christian Camilo Nielsen Studienummer: E-mail.: Chri40@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktik Praktik fra til: dd.mm.år: 1/14-2014 6/1-2015 Institutionens navn: Institutionens

Læs mere

Er du mand for dit helbred?

Er du mand for dit helbred? Er du mand for dit helbred? 5 FORTÆLLINGER FRA DANSKE MÆND Leif 43 år: Jeg skulle have lyttet til kroppens signaler Danske mænd lever livet kort og hårdt Mange danske mænd tager livtag med døden hver dag.

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Denne udgave er opdateret i forhold til den, der blev udsendt sammen med efterårsudsendelsen i 2009. Opdateringen vedrører specielt datoer

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 1/2015

NYHEDSBREV NR. 1/2015 NYHEDSBREV NR. 1/2015 april 2015 Kære alle SKK ere Her er sæsonens sidste nyhedsbrev.allerede! Det har på trods af forskellige udfordringer været en rigtig god sæson. Vi har sammen haft mange hyggelige

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Forberedelsesmateriale

Forberedelsesmateriale Forberedelsesmateriale til skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester oktober 2013 Musik flugt, drømme og håb s. 2 Lærerbrev s. 3 Elevark 1 om at skulle til koncert s. 4 Elevark 2 med øvelser om musik og

Læs mere

Hurup 2. påskedag, 227, 218, 238, 249, 227,9?- 234

Hurup 2. påskedag, 227, 218, 238, 249, 227,9?- 234 Hurup 2. påskedag, 227, 218, 238, 249, 227,9?- 234 Det er 2. påskedag og vi har foran os en af de mest nærværende beretninger. Jeg holder meget af den for Maria Magdalene og hendes møde med havemanden

Læs mere

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11 Du skal elske Herren din Gud, siger Jesus. Det er det første og største bud. Men et andet bud står lige med det: Du skal elske din næste som dig selv. Men hvad betyder det, at man skal elske andre lige

Læs mere

Tør du blive frivillig? Som frivillig i redningsberedskabet skal du kunne klare lidt af hvert!

Tør du blive frivillig? Som frivillig i redningsberedskabet skal du kunne klare lidt af hvert! Tør du blive frivillig? Som frivillig i redningsberedskabet skal du kunne klare lidt af hvert! Som frivillig bærer arbejdet lønnen i sig selv Det danske samfund og redningsberedskabet har brug for frivillige.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet Land: Polen Periode: Fra: 17.02 2014 Til: 30.06 2014 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

Smørum Bibliotek Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700. Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750

Smørum Bibliotek Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700. Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700 Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Mandag til torsdag 7-21 Fredag 7-19 Lørdag og Søndag 7-17 Med personale: Mandag 13-20 Tirsdag til fredag 13-17 Lørdag 10-14

Læs mere

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde Sommerskole En verden udenfor Fællesskab på den fede måde 2013 Sommerskole i Kirkeladen Kære sommerskoledeltagere. Efter en skøn uge i dejligt selskab, synes vi, at I skal vide, at det var skønt at være

Læs mere

Oplæg om ensomhed blandt ældre

Oplæg om ensomhed blandt ældre Oplæg om ensomhed blandt ældre 1 Ensomhed blandt ældre myter og fakta 2 Hvordan kan man identificere ensomhed? 3 Hvordan kan man italesætte ensomhed? 4 Hvordan kan man handle på ensomhed? 5 Opsamling Ensomhed

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring Service i rengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring.

Læs mere

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand.

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. Mange af os ombord har sammenlagt rundet de mere end 100 dage i operation UNIFIL, og hvordan bliver man ved med at holde dampen oppe, når helikopterøvelser

Læs mere

Læs præsentationer. Præsentation af opstillede til generalforsamlingen 2016. Opstillede til generalforsamlingen 2016. Indhold

Læs præsentationer. Præsentation af opstillede til generalforsamlingen 2016. Opstillede til generalforsamlingen 2016. Indhold Præsentation af opstillede til generalforsamlingen 2016 Nimdrupvej 2a 8740 Brædstrup 75753888 kontor@bakkelandets-friskole.dk Indhold Bianca Rauff Hofman Martin Opstillede til generalforsamlingen 2016

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Sundby Børnehus. Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune

Sorg- og kriseplan. Sundby Børnehus. Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune Sorg- og kriseplan Sundby Børnehus Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune Definition af krise: Kortvarigt forløb, som efterfølges af sorg. Eller: Truende forstyrrelse i et menneskes livssituation,

Læs mere

FALKEPOSTEN. December

FALKEPOSTEN. December FALKEPOSTEN December 2015 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

I Guds hånd -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -4 I Guds hånd er jeg velsignet. Mål: At lære børnene, at Gud velsigner dem, når de holder sig tæt til ham. Gud holder hånden over deres liv, så der altid vil komme noget godt ud af alt. Tekst:

Læs mere

Hovergården Plejecenter

Hovergården Plejecenter Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013 Hovergården Plejecenter Tilsynsrapport udarbejdet af Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow Velfærdsstaben 2 Indhold Tilsynets Konklusion... 3 1. Hvad skal

Læs mere

RACE MANUAL. Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016

RACE MANUAL. Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016 RACE MANUAL Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016 AFHENTNING AF STARTNUMMER Vi anbefaler deltagere at afhente deres startnummer i god tid. De kan afhentes i nedenstående tidsrum: Torsdag/fredag:

Læs mere

5. søndag efter påske. Joh 16, 23b-32

5. søndag efter påske. Joh 16, 23b-32 5. søndag efter påske. Joh 16, 23b-32 Kære menighed kære medkristne. Vi skal i dag tale om bøn, for det er det Jesus taler om. Jeg har et stort ønske for det, jeg nu skal sige. Og det er, at jeg ikke må

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

1. maj tale Marie-Louise Knuppert

1. maj tale Marie-Louise Knuppert 1. maj tale Marie-Louise Knuppert Vi hører hele tiden, at vi lever i en globaliseret verden. Og vi mærker det hver dag. De virksomheder, som vi arbejder på, flytter deres produktioner ud til Polen, Kina,

Læs mere

Wikipedia. Gratis encyklopædi på dansk (og andre sprog) Version: August 2012

Wikipedia. Gratis encyklopædi på dansk (og andre sprog) Version: August 2012 Wikipedia Gratis encyklopædi på dansk (og andre sprog) Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Wikipedia?...4 Find Wikipedia på nettet...4 Omfanget af encyklopædien...4 At arbejde med Wikipedia...5

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Et museum. Det var da vel løgn! Det var den årlige ud-i-det-blå

Læs mere

Kundepræsentation & Styleguide

Kundepræsentation & Styleguide Kundepræsentation & Styleguide Laura April Brun - Gruppe 14 1 Indhold Problemet. Min målgruppe; børnefamilier, udgør størstedelen af de besøgende på Egeskov slot, men mindste delen af Egeskovs såkaldte

Læs mere

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Udviklingssamtaler Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Du skal have den årlige medarbejdersamtale med en af dine medarbejdere, Rita Ravn. Rita er pligtopfyldende og dygtig, og hun udgør i høj grad

Læs mere

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Naturlig enhed Jeg hedder Anna og er 14 år og jeg gå på Virup Skolen i 7. klasse. Jeg går selvfølgelig i skole og så klub sammen

Læs mere

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde.

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I børnehavegrupperne har vi i det forgangne år haft fokus på kreative aktiviteter; ikke som en fastlagt aktivitet lagt

Læs mere