Indeklima i børneværelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indeklima i børneværelser"

Transkript

1 Indeklima i børneværelser Resultatark Med støtte fra Realdania

2 Introduktion 17 familier har deltaget i et pilotprojekt om indeklimaet i danske børneværelser i perioden december 215 til april 216. Indeklimaet er vurderet på fem forskellige parametre: CO2, relativ luftfugtighed, temperatur, ultrafine partikler og to grupper af kemikalier (ftalater og fosforbaserede flammehæmmere). Metode Familierne er blevet blindet og har fået navnene ECO1-17. Således arbejder projektlederne med de rene data og er ikke påvirket af deres viden om familierne ift. bolig og adfærd. CO2, relativ luftfugtighed og temperatur er målt med en Indoor Climate Meter (IC-Meter) måler, som visualiserer og analyserer indeklimaet i et rum. Målinger uploades hvert 5. minut til en server. Ultrafine partikler er målt med P-Traks (Model 8525 Ultrafine Particle Counter). I måleperioden, som typisk varede 2 til 4 timer, blev der foretaget en måling hvert sekund. Der blev målt startpartikelniveau og efterfølgende de ændringer der skete som følge af familiens indendørs aktiviteter, såsom madlavning, tændte stearinlys, optænding i brændeovn, emhættebrug og udluftning. Der blev taget to specifikke støvprøver fra hvert af de 17 børneværelser fordelt på to besøg. Før støvsugning, blev et filter monteret i støvsugerens særlige mundstykke. Vandrette overflader i op til 1 m højde blev støvsuget med mundstykket materialer af plastik blev undgået, ligesom der ikke blev støvsuget i kasser med legetøj osv. Støvprøverne er analyseret for syv ftalater og 15 fosfatbaserede flammehæmmere på laboratoriet Eurofins GfA Lab Service GmbH i Hamburg. Udover de specifikke støvprøver er der indsamlet støvsugerposer fra alle hjem, som er analyseret på samme laboratorie. Resultater CO2, relativ luftfugtighed og temperatur Det er tilsyneladende lettere at forbedre den relative luftfugtighed på børneværelset end det er at forbedre CO2-niveaet. Alligevel viser resultaterne en tendens til, at både fugt- og CO2-niveauer kan ændres i en positiv retning ved hjælp af oplysning og individuelle råd, som er udarbejdet på baggrund af familiernes aktuelle boligforhold, vaner og adfærd. Der er 16 ud af de 17 deltagende familier, som forbedrer luftfugtigheden allerede i anden periode. Af disse forbedrer syv familier luftfugtigheden yderligere i tredje periode.

3 Figur 1. Eksempler på udviklingen af den relative luftfugtighed hos to forskellige projektfamilier (ECO4 og ECO12). Udviklingen ses over de tre tidsperioder, som projektet er delt op i. ECO4 er den familie af disse to eksempler der har den største udfordring, men kommer alligevel ned på et meget fornuftigt niveau i sidste periode. Flytning af tøjtørring fra indendørs til alternativ løsning (f.eks. udendørs tørring) er en stærk medvirkende faktor til at få fugtniveauet ned. ECO12 er en af de projektfamilier med et velfungerende ventilationssystem, som også holder et flot fugtniveau. Der er 14 ud af de 17 familier, som forbedrer deres CO2-niveau i nattetimerne allerede i anden periode, og af disse forbedrer 1 det yderligere i tredje periode. Den væsentligste faktor, for at skabe et sundt niveau af CO2, er ifølge målingerne i dette projekt, at familien har luftet grundigt ud med gennemtræk inden barnet/børnene er lagt i seng og at døren til børneværelset står helt åben natten igennem. En ekstra udluftning med gennemtræk inden forældrene går i seng giver yderligere pæne CO2-niveauer, da niveauet hermed endnu engang kommer så tæt på de udendørs forhold som muligt (ca. 4 ppm).

4 CO2, ppm ECO 4, hele perioden, hele døgnet November December Januar Februar Marts April Figur 2. Et billede af, hvordan udviklingen af CO 2-koncentrationen har været for en projektfamilie over de tre perioder. Først meget høje og meget svingende niveauer. 2. fase med lavere niveauer og til sidst en fase med pæne, relativt lave, CO 2-niveauer. Tabel 1. En rangering af familierne efter hvor mange timer de har CO 2-koncentrationer der overstiger 1 ppm. Gennemgående har 3-4 af de familier der ligger i toppen, et ventilationsanlæg installeret i deres bolig. ECO8 har ventilationsanlæg, men det fungerer ikke godt fra start. Et vedligeholdelsestjek får det renset og korrekt installeret, hvilket tydeligt ses på resultatet i sidste periode. ECO8, ECO4 og ECO6 er de familier der rykker sig mest ift. en reduktion af CO2-koncentrationen på børneværelset, og er gået fra hhv. 15., 13. og 17. pladsen til 6., 1. og 12. pladsen. RANGERING 1. PERIODE (INDEN ADGANG TIL MÅLEUDSTYR) RANGERING 2. PERIODE (ADGANG TIL MÅLEDATA) RANGERING 3. PERIODE (EFTER SAMTALE MED PROJEKTLEDER) % timer >1 ppm % timer >1 ppm % timer >1 ppm ECO12 2 ECO1 ECO12 ECO1 4 ECO12 3 ECO13 2 ECO11 5 ECO13 6 ECO11 3 ECO13 8 ECO1 7 ECO1 4 ECO1 1 ECO7 11 ECO7 4 ECO7 2 ECO9 12 ECO8 8 ECO9 28 ECO11 12 ECO14 8 ECO3 33 ECO6 16 ECO9 13 ECO14 39 ECO3 18 ECO1 13 ECO2 45 ECO14 21 ECO6 17 ECO17 52 ECO15 35 ECO3 19 ECO15 65 ECO17 38 ECO4 24 ECO6 81 ECO8 54 ECO17 34 ECO16 82 ECO2 55 ECO2 57 ECO8 87 ECO16 85 ECO15 57 ECO5 93 ECO5 87 ECO5 66 ECO4 95 ECO4 9 ECO16 78 Gnst. 44 Gnst. 32 Gnst. 24

5 Der ses ingen klar sammenhæng mellem temperaturer på børneværelset og den relative luftfugtighed. Der er til gengæld en klar sammenhæng mellem luftfugtigheden og åben dør til fugtig kælder eller tøjtørring indendørs i rum uden ventilation/udsug (data ikke vist her). Ultrafine partikler Resultaterne viser generelt, at forureningen med forbrændingspartikler fra madlavning og stuens stearinlys lynhurtigt breder sig til børneværelserne (inden for 1-3 sekunder) og forurener luften til ekstremt høje partikel-niveauer. Overordnet viser resultaterne, at særligt stearinlys og ristning/stegning giver et voldsomt bidrag. Samtidig ser vi dog, at gennemtræk effektivt får partikel-niveauet ned igen, og brug af emhætte hjælper på af holde partikel-niveauet nede under madlavning. Fem af de deltagende boliger har ventilationsanlæg. Særligt i to af hjemmene ser vi ventilationssystemer, som er tilstrækkeligt effektive til konsekvent at holde partikelniveauet nede på et fornuftigt niveau, selv ved stærkt partikelforurenende aktiviteter. Ingen af boligerne uden ventilationssystem er i stand til dette. I Figur 3 og Figur 4 vises eksempler på måling af ultrafine partikler på børneværelser. Det første eksempel er et hjem med mekanisk ventilation. Det andet eksempel har hverken mekanisk ventilation eller emhætte i køkkenet. Effekten af en korrekt indstillet ventilation ses tydeligt af disse grafer, hvor partikelkoncentrationen, i børneværelset i det hjem der har mekanisk ventilation, aldrig kommer over ca. 65 partikler/cm 3. Figur 3. Af figuren ses, at hverken brændeovnen i udestuen, stearinlyset i stuen eller madlavning forøger forureningen på børneværelset til et kritisk niveau. Dette skyldes sandsynligvis, at der anvendes mekanisk ventilation (og emhætte), der forhindrer langt størstedelen af forureningen i at spredes til børneværelset (det meste suges ud inden det når værelset).

6 Figur 4. Af figuren ses, at madlavningen får forureningen på børneværelset til at stige ekstremt (A C); helt op til 35. partikler pr. cm 3. Den markante stigning tilskrives, at der ikke anvendes emhætte og ikke laves gennemtræk allerede, når madlavningen påbegyndes. Ligeledes ses, at udluftning effektivt nedbringer luftforureningen i boligen efterfølgende. Kemikalier I pilotprojektet er der målt på flere af de gamle ftalater, som man ved er problematiske, men hvor flere er reguleret i dag. Danmark har f.eks. et totalt forbud mod ftalater i legetøj til børn mellem og 3 år. I EU er der desuden et forbud mod seks ftalater (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP og DNOP) i legetøj til børn op til 14 år. Det danske forbud har været gældende siden 1999 og det europæiske siden 27. To af de undersøgte ftalater (DMP og DNOP) finder vi ikke på børneværelserne, mens resten forekommer i forholdsvis høje niveauer (Figur 5). Vi finder stadig særligt høje niveauer af DEHP i støvet på børneværelser, og som den eneste af ftalaterne blev den fundet på alle børneværelser. Dette kunne tyde på, at familierne stadig har gammelt plastlegetøj fra før reguleringen trådte i kraft eller at DEHP kommer fra andre produkter i hjemmet. DEHP er dog så reguleret, at det heller ikke burde forekomme i andre produkter. Sammenligner vi med en lignende undersøgelse fra 28 (hvor mange flere hjem er undersøgt), finder vi i nærværende pilotprojekt meget lavere niveauer af alle de undersøgte ftalater i dag (Figur 6).

7 F t a la t e r i s t ø v ( g /g ) e k s k l. D E H P F t a la t e r i s t ø v ( g /g ) e k s k l. D E H P D E H P i s t ø v ( g /g ) D E H P i s t ø v ( g /g ) F t a l a t k o n c e n t r a t i o n e f t e r s a m p l in g m e t o d e B B z P -f B B z P -s D n B P -f D n B P -s D ib P -f D ib P -s D E H P -f D E H P -s Figur 5. Middelindhold (±SEM) af de vigtigste ftalater i støv samlet på filter i børneværelser (f) og fra sigtet indhold af familiernes støvsugerposer (s) F t a la t k o n c e n t r a t i o n if t. l i t t e r a t u r e n ( 2 8 v s ) B B z P -2 8 B B z P D n B P -2 8 D n B P D ib P -2 8 D ib P D E P -2 8 D E P D E H P -2 8 D E H P Figur 6. Mediankoncentration af ftalater indsamlet på børneværelser i henholdsvis 28 (n=497; Langer et al., 21) og i 215 (n=17; dette studie). I pilotprojektet blev der desuden målt på 15 fosfatbaserede flammehæmmere. De anvendes dels som substitution for de meget udskældte bromerede flammehæmmere, derudover har nogle af dem også blødgørende virkning og dermed kan de også anvendes som alternativer til ftalaterne eller som en kombination. I nærværende pilotprojekt finder vi resultater for 11 af stofferne, men

8 P F R s [ n g /g ] da de to blot er forskellige isomere (TMPP) er de slået sammen som én. Dermed figurerer de som 1 stoffer. 8 ud af de 1 flammehæmmere finder vi i alle hjem. De resterende to (TIBP og TNBP) blev fundet i over halvdelen af hjemmene. Fire flammehæmmere blev ikke fundet i støvet fra nogen af hjemmene. Miljøstyrelsen har tidligere fundet tre af de undersøgte flammehæmmere (TCIPP, TDCIPP og TCEP) i autostole, børnemadrasser og bæreseler til børn. Disse flammehæmmere tilsættes til skum i produkter for at mindske brandrisikoen. I en ny rapport fra Miljøstyrelsen 1 finder de børneprodukter med TCIPP, TDCIPP og/eller TCEP i en mængde, der ikke er stor nok til at opnå en flammehæmmende effekt, men i en mængde der kan udgøre en risiko for børn. Dette stemmer overens med resultaterne fra nærværende projekt, hvor de tre nævnte flammehæmmere bliver fundet på samtlige børneværelser (Figur 7) og ligeledes i støv fra støvsugerposer fra alle hjem (Figur 8). Siden december 215 har der været et EU-forbud mod TCIPP, TDCIPP og TCEP i legetøj. Det betyder, at legetøj til spædbørn og legetøj, der er beregnet til at komme i munden ikke må indeholde disse flammehæmmere. Det er f.eks. legetøj som tekstildyr, gulvpuslespil og legetøj, der ligner mad. Begrundelsen for forbuddet er, at både TCEP og TDCP er kræftfremkaldende og da den kemiske struktur af TCCP minder meget om de to andre, er den blevet forbudt i samme omgang. P F R - k o n c e n t r a t i o n i b ø r n e v æ r e l s e E H D P P T IB P T N B P T E H P T P H P T C E P T M P P T B O E P T D C IP P T C IP P Figur 7. Medianværdier af PFR samlet på filtre i børneværelser. 1

9 P F R s [ n g /g ] P F R - k o n c e n t r a t io n i h j e m m e n e E H D P P T IB P T N B P T E H P T P H P T C E P T M P P T B O E P T D C IP P T C IP P Figur 8. Medianværdier af PFR indsamlet vha. støvsugerposer og er dermed et billede på PFR-koncentrationen i hele hjemmet. For ftalaterne ser der ingen signifikant korrelation mellem de to prøveindsamlingsmetoder (filter og støvsugerposer) baseret på de individuelle prøver (data ikke vist her). Det skal undersøges nærmere for flammehæmmerne.

10 Anbefalinger særligt til hjem uden ventilationsanlæg CO2, relativ luftfugtighed og temperatur - Luft ud med gennemtræk mindst 3 gange om dagen særligt vigtigt lige inden sovetid. - Lad døren stå åben til børneværelset hele natten! Hold også luftventiler åbne, hvis muligt - Når flere børn sover på samme værelse, er det særligt vigtigt at være opmærksom på, at der dannes mere CO2 og fugt det kræver mere frisk luft - Undgå at tørre tøj indendørs, da det skaber fugt, som bidrager til udvikling af skimmel - Hold dør lukket til kælder og andre rum, der kan være fugtige Ultrafine partikler Stearinlys: - Brug stearinlys så lidt som muligt og brug færrest mulig lys i kortest mulig tid - Erstat levende lys med virkelighedsnære batterilys i videst mulig omfang Madlavning: - Brug altid kraftig emhætte ved stegning, brug af ovn, brødrister, toastmaskine m.v. - Bruges recirkulationsemhætte med filter, så husk at rense/skifte filter jævnligt. - Rengør jævnligt bradepander, toastmaskine, brødrister, komfuret inkl. ovn m.v. - Lav oftere retter, hvor maden koges, end hvor den steges, bages eller ristes Generelle anbefalinger: - Hold dørene lukket til rum, hvor der laves mad, bruges stearinlys eller er brændefyring - Luft grundigt og løbende ud i rum, hvor der laves mad, bruges stearinlys eller er brændefyring - Hold dørene til soveværelser lukket, når der laves mad, bruges stearinlys eller brændefyring - Luft altid grundigt ud i hele boligen med gennemtræk inden familien går i sen Kemikalier Ftalater: - Vær særligt opmærksom på gammelt legetøj af plast (fra før 1999/27) - Undgå produkter som er lavet af eller indeholder pvc Fosforbaserede flammehæmmere: - Vær særligt opmærksom på legetøj fra før 216, hvor flere flammehæmmere var tilladt - Vær særligt opmærksom på produkter til børn som indeholder skum (f.eks. madrasser, autostole, bæreseler o.lign.) Der er ved at ske et skift i brugen af bromerede flammehæmmere til fosfatbaserede flammehæmmere, og de vil derfor findes i nogle af de samme produkter, hvor det er kendt, at bromere flammehæmmere bruges eller har været brugt. Vær derfor desuden særligt opmærksom på elektronik (f.eks. babyalarmer, spilkonsol og skærme) og tekstiler (særligt gardiner og tæpper).

Indeklima i børneværelser

Indeklima i børneværelser Indeklima i børneværelser Resultatark for pilotprojekt udført 215/16 Med støtte fra Realdania Introduktion 17 familier har deltaget i et pilotprojekt om indeklimaet i danske børneværelser i perioden december

Læs mere

Nedenstående datamateriale er fra pilotprojektets første del (Arbejdspakke 1), der vedrører CO 2- og partikelforurening.

Nedenstående datamateriale er fra pilotprojektets første del (Arbejdspakke 1), der vedrører CO 2- og partikelforurening. Pilotprojekt - Indeklima i børneværelset Beskrivelse af pilotprojektet Indeklima i børneværelset er et såkaldt pilotprojekt, der omfatter 17 boliger fordelt på enfamiliehuse og lejligheder i hovedstadsområdet.

Læs mere

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume. Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Indeklima, fugt og skimmel. v/ Jesper Telcs Energi- og Miljø, Boligkontoret Danmark

Indeklima, fugt og skimmel. v/ Jesper Telcs Energi- og Miljø, Boligkontoret Danmark Indeklima, fugt og skimmel v/ Jesper Telcs Energi- og Miljø, Boligkontoret Danmark Ændring af energipriser og afgifter? Nye krav fra EU? Varmeregnskabet - adfærdsændring? Adfærd og skimmelsvamp? Hvordan

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V) Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 133 Offentligt J.nr. 001-08288 Den 10. januar 2013 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

INDEKLIMA I DAGINSTITUTIONER. pixierapport

INDEKLIMA I DAGINSTITUTIONER. pixierapport INDEKLIMA I DAGINSTITUTIONER pixierapport støttet af: med bidrag fra: Arbejdet er udført under ledelse af: DET ØKOLOGISKE RÅD I samarbejde med: ROCKWOOL VELUX A/S DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ

Læs mere

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr.

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr. København, oktober 2012 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE www.fsr.dk 1 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Økonomisk analyse 3. januar 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Highlights: - I 2012 købte de fleste

Læs mere

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen ',-.//%/',0121/34/#!/0 Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen 9 cm tykt sort granit med et flot blåt farvespil er brugt som bordplade på kogeøen. Samme granit går igen på gulvet i badeværelserne. Det beviste

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at det nu er muligt at bogføre

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Hygiejnebesøg i Kastaniebakken

Hygiejnebesøg i Kastaniebakken Hygiejnebesøg i Kastaniebakken Fredag den 5. juli 2013 Deltagere: Mette Stobbe, daglig leder Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge Den Kommunale Sundhedstjeneste Hygiejnebesøg Infektioner er den hyppigste

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016 Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, Resultaterne af den nationale trivselsmåling i foråret foreligger nu. Eleverne fra.-9. klasses trivsel præsenteres i fem indikatorer: faglig trivsel, social

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 Dansk RegnskabsAnalyse Øverødvej 46 2840 Holte Telefon : 50449148 www.dra.dk Økonomisk brancheanalyse udgivet af Dansk RegnskabsAnalyse Januar 2014

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Få støtte til at bevare en aktiv og selvstændig hverdag! - om rehabiliterende og kompenserende hjælp KÆRE BORGER Her kan du få mere at vide om

Læs mere

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Hvordan arbejder vi hen imod Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune? Denne guide er

Læs mere

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN MAJ, 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

Fyringstruede danskere skærer ned på forbruget, sparer mere op og ændrer adfærd på jobbet.

Fyringstruede danskere skærer ned på forbruget, sparer mere op og ændrer adfærd på jobbet. Fyringstruede danskere skærer ned på forbruget, sparer mere op og ændrer adfærd på jobbet. Denne undersøgelse omhandler danskernes oplevelse af sikkerhed i jobbet, og hvilke konsekvenser deres følelse

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune marts 2015

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune marts 2015 Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune marts 2015 Centersekretariatet for Sundhed og Pleje Hjemmeplejen i Faxe Kommune er bygget op efter en BUM-model. Det vil sige, at det er Visitationen der

Læs mere

TROVÄRDIG Stegepander

TROVÄRDIG Stegepander 27_015 TROVÄRDIG Stegepander Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret. TROVÄRDIG er vores bedste stegepander med non-stick belægning, udviklet med fokus på kvalitet og funktion. Vi garanterer,

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2015 Introduktion Omsætningen i landets byggecentre var i 4. kvartal en anelse over niveauet i samme periode sidste år, og dermed fortsætter

Læs mere

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre

Ansgarskolen skoleåret 2014/2015. -information til forældre Ansgarskolen skoleåret 2014/2015 -information til forældre Forord Når Ansgarskolen onsdag d. 13. august slår dørene op, venter der alle en helt ny skole. Dels er Ansgarskolen en helt ny skole, som er opstået

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Vigtigheden af et godt indeklima

Vigtigheden af et godt indeklima Præsentation ved DS s gåhjemmøde om indeklima 13. juni 2012 Vigtigheden af et godt indeklima Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Indledning Eksponeringer Oplevet luftkvalitet

Læs mere

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 A NALYSE Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 Af Bodil Helbech Hansen I dette notat opgøres udviklingen i den gennemsnitlige indlæggelsestid fra 2008

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

INFORMATION FRA ISERIT A/S LUFT UD...

INFORMATION FRA ISERIT A/S LUFT UD... INFORMATION FRA ISERIT A/S LUFT UD... Det er velkendt at boligen skal være tæt, så man undgår varmespild. Men i bestræbelserne på at få lukket utætheder må man ikke overse, at frisk luft og dermed ventilation

Læs mere

ELVARLI Åbent opbevaringssystem

ELVARLI Åbent opbevaringssystem Produktguide ELVARLI Åbent opbevaringssystem 22_016 DESIGN Ehlén Johansson SIKKERHED Den indstillelige stolpe skal fastgøres til loftet. Gavlen skal fastgøres til væggen. Forskellige væg- og loftmaterialer

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse

Brugertilfredshedsundersøgelse sundersøgelse Fredericia Dagtilbud Fredericia 2012 Antal besvarelser: 1.400 Svarprocent: 57,90% Side 1 ud af 18 sider Introduktion Fredericia kommune har i 2012 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Motorik og sprog regler

Motorik og sprog regler Motorik og sprog regler Introduktion Regler indrammer børns liv i dagpleje og vuggestue, og skaber et trygt og rart miljø. Men regler er ikke bare regler. De er en del af den pædagogiske praksis, fordi

Læs mere

OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted. marts 2012

OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted. marts 2012 OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted marts 2012 Indledning Beskæftigelsesregion Nordjylland følger løbende op på resultaterne af jobcentrenes indsats. Dette gøres som udgangspunkt kvartalsvis. I denne rapport følges

Læs mere

Vejret Lærervejledning og opgaver 5.-6. klasse

Vejret Lærervejledning og opgaver 5.-6. klasse Vejret Introduktion De to af delemnerne til vejret - Luftfugtighed og Nedbør skal laves på skolen. Luftfugtighed fordi opgaverne kræver en fryser i nærheden for at kunne laves. Nedbør skal laves på skolen,

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Træning og hjælp i dit hjem

Træning og hjælp i dit hjem Kontakt Visitationen Ring på tlf. 7235 5630: Mandag-fredag kl. 10-12, torsdag kl. 10-14. Mail til: visitationen@furesoe.dk. Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Få personlig og praktisk

Læs mere

Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen

Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen Af Kontor for Analyse og Administration Elevernes fravær i 9. klasse har betydning for deres opnåede karakterer ved de bundne 9.- klasseprøver.

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje. april 2011

Afstandsmærker på motorveje. april 2011 Effekt efter 3 år Afstandsmærker på motorveje april 2011 Indhold Resumé 3 1. Introduktion 4 2. Analysestrækninger og dataindsamling 5 2.1 Analysestrækninger 5 2.2 Dataindsamling 5 2.3 Databehandling 6

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø 1 Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø Deltidsansatte oplever oftere end fuldtidsansatte psykiske belastninger i deres job. Det tyder dog ikke på, at det skyldes tidspres og andre arbejdsmæssige faktorer.

Læs mere

DUKA vinduesventilator

DUKA vinduesventilator DUKA vinduesventilator type MAO2 L og type MAO2 L TH Anvendelse: Produktet beskrevet i denne manual er designet til ventilation af små og mellem store beboelser, hvor beboelsen også er op-varmet i vinterperioden.

Læs mere

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014 Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014 Centerstaben for Sundhed & Pleje Den udekørende hjemmepleje udgør en stor del af Social- og Sundhedsområdets budget samtidig med, at det er meget

Læs mere

Delrapport III: Ultrafine partikler i indeklimaet

Delrapport III: Ultrafine partikler i indeklimaet Delrapport III: Ultrafine partikler i indeklimaet Ultrafine partikler er partikler med en diameter på under 0,1 mikrometer (100 nanometer). Partiklerne måles i antal partikler pr. cm 3. Ultrafine partikler

Læs mere

Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark

Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark Selv om Danmark er internationalt kendt for en høj social mobilitet, er der stadig en stærk sammenhæng mellem, hvilken socialklasse man vokser op i, og hvor

Læs mere

Nu siger man at levetid på t8 rør er 1 år og på t5 rør ca 5 år. hvorfra kommer de tal, er det phillips der har opgivet de tal eller hvor er de fra.

Nu siger man at levetid på t8 rør er 1 år og på t5 rør ca 5 år. hvorfra kommer de tal, er det phillips der har opgivet de tal eller hvor er de fra. Levetid på lysstofrør Indsendt af Per Rasmussen - 13. Aug 2011 12:04 Nu siger man at levetid på t8 rør er 1 år og på t5 rør ca 5 år. hvorfra kommer de tal, er det phillips der har opgivet de tal eller

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004).

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004). Kapitel 5 Alkohol Kapitel 5. Alkohol 51 Mænd overskrider oftere genstandsgrænsen end kvinder Unge overskrider oftere genstandsgrænsen end ældre Der er procentvis flere, der overskrider genstandsgrænsen,

Læs mere

Har du for meget radon? Enfamiliehus, dobbelthus, rækkehus

Har du for meget radon? Enfamiliehus, dobbelthus, rækkehus Har du for meget radon? Enfamiliehus, dobbelthus, rækkehus For meget radon i hvert femte hus Omkring 350.000 husstande i Danmark skønnes at have radonniveauer over myndighedernes anbefalinger. Svendborg

Læs mere

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Juni 2014 Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Faktaarket bygger på data fra Danmarks Statistik, bearbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. I dette faktaark undersøges krisens effekt på iværksætterlysten

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Marts 2013 Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA har i perioden fra 5. - 14. februar 2013 gennemført en undersøgelse gennem forbundets

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Maj 6 Analysens hovedkonklusioner I maj blev der indgået en aftale om senere tilbagetrækning. Aftalen

Læs mere

Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem

Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Få hjælp til at bevare en aktiv og selvstændig hverdag! I denne pjece kan du læse om dine muligheder for at få hjælp i dit hjem, hvis det af fysiske,

Læs mere

Kvartalsvis opfølgning på beskæftigelsesplan light 2007 1. kvartal 2007

Kvartalsvis opfølgning på beskæftigelsesplan light 2007 1. kvartal 2007 Nordfyn Notat til Jobcenterledelsen og LBR Vesterled 8 5471 Søndersø Tel +45 64 82 82 30 Fax +45 64 82 82 40 www.nordfynskommune.dk Kvartalsvis opfølgning på beskæftigelsesplan light 2007 1. kvartal 2007

Læs mere

Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser

Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser Nærværende rapport er en udarbejdelse af statistisk materiale, der er dannet på baggrund af spørgeskemaer vedr. inklusion, besvaret af ledere, lærere

Læs mere

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99 Team Succes Vestre Engvej, 1. Sal, Vejle E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 5 3 99 Udarbejdet af foreningen Team Succes daglige ledelse Statusrapport for årgang /11 Denne statusrapport er udarbejdet

Læs mere

Få mere ud af fjernvarmen. og spar penge

Få mere ud af fjernvarmen. og spar penge Få mere ud af fjernvarmen og spar penge 1 Ny motivationstarif fra 2017 Fra 1. januar 2017 bliver din varmeregning reguleret af en ny motivationstarif, som giver et fradrag i prisen eller et pristillæg

Læs mere

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL 1 1PÅ DISSE SIDER FINDER DU GUIDES TIL, HVORNÅR DU SKAL SØGE TILLADELSE TIL DIT

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse 2 Hvad er ECT-behandling? Behandling med ECT anvendes ved forskellige typer af psykisk sygdom, specielt når patienterne har

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen Oktober 2011 FOA har i perioden 22. august 3. oktober 2011 gennemført en undersøgelse blandt dagplejere om medicinadministration

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL 1 DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR DU SKAL BYGGE NYT ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS ELLER

Læs mere

Kundepræsentation & Styleguide

Kundepræsentation & Styleguide Kundepræsentation & Styleguide Laura April Brun - Gruppe 14 1 Indhold Problemet. Min målgruppe; børnefamilier, udgør størstedelen af de besøgende på Egeskov slot, men mindste delen af Egeskovs såkaldte

Læs mere

Ventetiden på apoteket halveret siden 2009

Ventetiden på apoteket halveret siden 2009 Danmarks Apotekerforening Analyse 9. december 2015 Ventetiden på apoteket halveret siden 2009 Siden 2009 er den gennemsnitlige ventetid på apoteket mere end halveret. I gennemsnit bliver apotekernes kunder

Læs mere

FRYSESKAB F32W HN 7667. Brugervejledning

FRYSESKAB F32W HN 7667. Brugervejledning FRYSESKAB F32W HN 7667 Brugervejledning ADVARSEL: Fryseren er ikke beregnet til at blive brugt af børn uden opsyn af voksne. Børn bør instrueres om, at de ikke må lege med fryseren. GENERELT For at få

Læs mere

Flytninger i barndommen

Flytninger i barndommen Flytninger i barndommen Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 18 Formålet med dette analysenotat er at belyse, hvilke børn, der især flytter i barndommen. Dette gøres ved at se på

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Københavns Universitets Boligfond udbud af møblering af 250 ungdomsboliger på Sølvgade i august 2016 SPØRGSMÅL OG SVAR I

Københavns Universitets Boligfond udbud af møblering af 250 ungdomsboliger på Sølvgade i august 2016 SPØRGSMÅL OG SVAR I Københavns Universitets Boligfond udbud af møblering af 250 ungdomsboliger på Sølvgade i august 2016 SPØRGSMÅL OG SVAR I Vær opmærksom på at flere af spørgsmålene har medført ændringer i udbudsmaterialet

Læs mere

Temadag 1. juni 2006. Alex Rytt Senior konsulent KAB Bygge- og Boligadministration

Temadag 1. juni 2006. Alex Rytt Senior konsulent KAB Bygge- og Boligadministration Temadag 1. juni 2006 Alex Rytt Senior konsulent KAB Bygge- og Boligadministration Øget aktivering af brugeren via enkle samspil med installationer og komponenter Helt forkert! Det tror jeg ikke på! Installationer

Læs mere

Dagligdagens kemikalier

Dagligdagens kemikalier Dagligdagens kemikalier er vores sundhed sikret via EU-lovgivningen? Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier Barselscafe onsdag den 16. marts 2016 Det Økologiske Råd Miljøorganisation der arbejder

Læs mere

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Tilskuddet til de videregående er i gennemsnit faldet 0,6 procent eller 400 kr. pr. studenterårsværk fra 2001 til 2004. Dette dækker dog over store

Læs mere

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK Juli 2015

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK Juli 2015 TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK Juli 2015 Center for Familiepleje / Videnscenter for Anbragte Børn og Unge Socialforvaltningen, Københavns Kommune Forord Kvartalsstatistikken

Læs mere

Dagplejens Søvnpolitik

Dagplejens Søvnpolitik Dagplejens Søvnpolitik 2 Søvnpolitik for dagplejen i Rudersdal Dagpleje Vi har i dagplejen fokus på den gode søvn, da viden og undersøgelser omkring søvn har vist, at søvnen er en vigtig faktor i forhold

Læs mere

Revisorbranchens Ekspertpanel: Skat

Revisorbranchens Ekspertpanel: Skat Revisorbranchens Ekspertpanel: Skat Stor viden om skattemæssige forhold er et af de statsautoriserede revisorers varemærke. FSR har på den baggrund spurgt Revisorbranchens ekspertpanel om revisors syn

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne.

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne. I Norddjurs kommune skal alle have lige og let adgang til sundhed uanset fysisk, psykisk social og kulturel forskellighed. Børn/unge i familier, hvor der er fysisk eller psykisk sygdom, sociale problemer

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Nim Multihus 2014. Til brugere af Nim Multihus

Nim Multihus 2014. Til brugere af Nim Multihus Nim Multihus 2014 Til brugere af Nim Multihus Denne folder skal gennemlæses af alle som benytter sig af faciliteterne i Nim Multihus. Indeholder en række retningslinjer som skal overholdes. Fællesforeningen

Læs mere

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 udarbejdet af Søren Kveiborg 25. januar 2016 Indledning Nærværende rapport samler resultaterne fra undersøgelser

Læs mere

NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES

NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES BAGGRUND I foråret 2015 foretog Analyse & Tal en spørgeskemaundersøgelse blandt landets studerende. 2884 studerende fordelt på alle landets universiteter på nær

Læs mere

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel 1 Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel Indhold Når I får barn...2 Betingelser for orlov...3 Løn under orloven...4 Hvor meget kan jeg få?...4 Sammensæt jeres forældreorlov...5 Del forældreorloven

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK 1 BRUG VAND MED OMTANKE TIL GAVN FOR PENGEPUNGEN OG MILJØET Når vi åbner for vandhanen, vasker tøj, eller går i bad, tænker vi sjældent over, hvor

Læs mere