Emneuge i 4. klasse Tema: Klimaændringer og klimatilpasning Mål - Fagets formål - Forenklede fælles mål - Folkeskolens formål.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Emneuge i 4. klasse Tema: Klimaændringer og klimatilpasning Mål - Fagets formål - Forenklede fælles mål - Folkeskolens formål."

Transkript

1 Emneuge i 4. klasse Tema: Klimaændringer og klimatilpasning Mål - Fagets formål - Forenklede fælles mål - Folkeskolens formål Generelt Relevante fagformål Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi tilegne sig færdigheder og viden om vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikle tanker, sprog og begreber om natur og teknologi, som har værdi i det daglige liv. Stk. 2. Elevernes læring skal i vidt omfang bygge på deres egne oplevelser, erfaringer, iagttagelser og undersøgelser, som skal medvirke til, at de udvikler praktiske færdigheder, kreativitet og evne til samarbejde. Elevernes glæde ved at beskæftige sig med natur, teknologi, livsbetingelser og levevilkår samt deres lyst til at stille spørgsmål og lave undersøgelser både inde og ude skal vedligeholdes og fremmes. Stk. 3. Eleverne skal udvikle forståelse af samspillet mellem menneske og natur i deres eget og fremmede samfund samt ansvarlighed over for miljøet som baggrund for engagement og handling i forhold til en bæredygtig udvikling. Eleverne skal gennem faget udvikle interesse for naturfag og teknologi samt naturfaglige kompetencer som grundlag for det videre arbejde med fagene biologi, fysik, kemi og geografi. Relevante forenklede fælles mål: Kompetencemål for de 4 kompetenceområder: Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger. Modellering: Eleven kan anvende modeller med stigende abstraktionsgrad. Perspektivering: Eleven kan relatere natur og teknologi til andre kontekster. Kommunikation: Eleven kan beskrive enkle naturfaglige og teknologiske problemstillinger. Relevante færdigheds- og videns mål for de 4 kompetenceområder: Undersøgelser i naturfag Færdighedsmål: Eleven kan opstille forventninger, der kan testes i undersøgelser. Vidensmål: Eleven har viden om enkle undersøgelses muligheder og begrænsninger. Teknologi og ressourcer Færdighedsmål: Eleven kan designe og afprøve enkle produkter. Vidensmål: Eleven har viden om enkel produktudvikling. (Færdighedsmål: Eleven kan fremstille enkle modeller over en husstands forsyning med vand, el og varme samt spildevands- og affaldshåndtering.) (Vidensmål: Eleven har viden om lokalområdets forsynings- og afledningssystemer) Færdighedsmål: Eleven kan beskrive sammenhæng mellem behov for og udvikling af et produkt. Vidensmål: Eleven har viden om teknologiudvikling gennem tiden.

2 Vand, luft og vejr Færdighedsmål: Eleven kan gennemføre enkle målinger af vejret, herunder med digitalt måleudstyr Vidensmål: Eleven har viden om nedbør, vind og temperatur. Færdighedsmål: Eleven kan illustrere nedbør og temperatur over tid. Vidensmål: Eleven har viden om enkle grafer til illustration af nedbørs- og temperaturmålinger. Færdighedsmål: Eleven kan sammenholde egne vejrobservationer med en enkel vejrudsigt, herunder digitale vejrkort. Vidensmål: Eleven har viden om en vejrudsigts formål og struktur. Færdighedsmål: Eleven kan sammenligne vejrdata fra Danmark med vejrdata fra andre regioner. Vidensmål: Eleven har viden om forskelle og ligheder i temperatur, nedbør og vindhastighed. Modellering i naturfag Færdighedsmål: Eleven kan konstruere enkle modeller. Vidensmål: Eleven har viden om symbolsprog i modeller. Færdighedsmål: Eleven kan anvende enkle modeller til at vise helheder og detaljer. Vidensmål: Eleven har viden om modellers detaljeringsniveau. Naturen lokalt og globalt Færdighedsmål: Eleven kan på enkle kort forklare signaturers betydning, herunder på digitale kort. Vidensmål: Eleven har viden om signaturer på kort. Færdighedsmål: Eleven kan på enkle kortudpege plantebælter og klimazoner, herunder på digitale kort. Vidensmål: Eleven har viden om fordeling af kontinenter, hav, klimazoner og verdensdele. Færdighedsmål: Eleven kan fortælle om landskabets udvikling gennem tiden. Vidensmål: Eleven har viden om menneskets påvirkning af naturområder gennem tiden. Perspektivering i naturfag Færdighedsmål: Eleven kan sætte naturfaglig og teknologisk udvikling i historisk perspektiv. Vidensmål: Eleven har viden om centrale naturfaglige og teknologiske udviklinger. Formidling Færdighedsmål: Eleven kan formidle egne data mundtligt og skriftligt. Vidensmål: Eleven har viden om medier og formidlingsformer. Ordkendskab Færdighedsmål: Eleven kan mundtligt og skriftligt anvende centrale fagord og begreber. Vidensmål: Eleven har viden om fagord og begreber. Faglig læsning og skrivning Færdighedsmål: Eleven kan læse og skrive enkle naturfaglige tekster. Vidensmål: Eleven har viden om enkle naturfaglige teksttypers formål og struktur. De tværgående emner: Sproglig udvikling: Fokus på de fire dimensioner af det talte og det skrevne sprog; samtale, lytte, læse og skrive. It og medier: Fokus på eleven som kritisk undersøger, eleven som analyserende modtager, eleven som målrettet og kreativ producent og som ansvarlig deltager.

3 Innovation og entreprenørskab: Fokus på elevernes handling, kreativitet, omverdensforståelse og personlige indstilling. Relevante elementer fra folkeskolens formål set i forholdet til tema og undervisningen: 1, stk. 1: Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling. 1, stk. 2: Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle. 1, stk. 3: forbereder eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.

4 Indhold - Forenklede fælles mål - dannelse Undervisningsformer - Hvad gør NIRAS og læreren? Generelt Målet med undervisningen er også, at eleverne skal have indsigt i begreber om klimaændringer og klimatilpasning, da de ikke tidligere har arbejdet med dette i undervisningen i 4. klasse. Dannelse: Gennem arbejdet med temaet i plenum og i grupper får de dels demokratisk dannelse, evne til at samarbejde, stille spørgsmål og ikke mindst handlekompetence, så de kan udvise ansvarlighed overfor det nære miljø. For-Forløb Valgfri ugedag Målet med undervisningen er, at få eleverne til at reflektere over temaet klimaændringer, hvordan man måler klimaændringer og hvad klimatilpasning er. Målet er, at give eleverne erfaringer med målinger, kort og digitale redskaber, som de kan anvende til at vurdere konsekvenser af klimaændringerne i nærmiljøet og i forbindelse med deres projektarbejde. NIRAS præsentere kort sig selv. Kort snak om temaet klimaændringer og hvordan man måler klimaændringer på 10. minutter i plenum. Målet er at finde ud af, hvad eleverne ved i forvejen. Hvad er klima? Hvordan måler man klimaændringer? Hvordan ser vi klimaændringer i dag? Hvad er klimatilpasning/- sikring? Herunder introduktion til målinger/statistikker for klimaændringer Valgfri ugedag Målet er, at give eleverne erfaringer med målinger, kort og digitale redskaber, som de kan anvende til at vurdere konsekvenser af klimaændringerne i nærmiljøet og i forbindelse med deres projektarbejde. Målet med undervisningen er at få eleverne til at reflektere over, hvilken betydning klimaændringer (oversvømmelser fra hav og skybrud, storme, hedebølger) har for nærmiljøet, infrastruktur, boliger, spildevand og den måde vi lever og indretter os på, samt hvad vi kan gøre for at beskytte os. NIRAS laver en opsamling på hjemmeopgaven: Hvad var gennemsnitstemperaturen og hvor mange millimeter regn faldt der i alt? Snak om, hvordan vejret generelt var i 2014 se link: er/maanedsaesonaar/201402/ vejret-i-danmark-aaret-2014/ 15. minutters oplæg fra NIRAS: Om havvandsstigninger, stormflod og skybrud. Eleverne bliver introduceret til, hvordan de kan se om deres hus, skolevejen, skolen bliver ramt af oversvømmelser og hvornår ved brug af digitale kort og en konkret oversvømmelseshændelse

5 (skybrud og hav). 30 minutters gruppeopgave: Bliver dit hus ramt af oversvømmelser som følge af havvandsstigninger, stormflod og hvornår? 15 minutters opsamling: NIRAS og eleverne tegner ind på et kort med klassen, hvor eleverne bor og om deres huse bliver ramt af oversvømmelser. Dialog i klassen om oversvømmelser før i tiden, nu og i fremtiden, hvad kan man gøre. Arbejdsformer - Hvad skal eleverne? Indgå i dialogen i klassen om opgaver og refleksioner Hjemmeopgave: Tegn en graf der viser temperaturen i grader celsius og nedbøren i mm for hver af de 12 måneder i Hvor mange millimeter regn faldt der i alt i 2014? Indgå i dialogen i klassen om opgaver og refleksioner. Eleverne skal i fællesskab i klassen reflektere over gruppeopgaven, hvilken betydning klimaændringer (oversvømmelser fra hav, skybrud) har for nærmiljøet, infrastruktur, boliger, spildevand etc. Hvor varmt var det i gennemsnit i 2014 i grader celsius? Organisationsformer - individuelt - par - grupper - klassen Arbejdsformen veksler mellem oplæg fra NIRAS, lærerne, fælles dialog i klassen, i grupper og individuelle opgaver. Arbejdsformen veksler mellem oplæg fra NIRAS, lærerne, fælles dialog i klassen og en hjemmeopgave. Arbejdsformen veksler mellem oplæg fra NIRAS, lærerne, fælles dialog i klassen og i grupper. Elevernes forudsætninger - faglige Der er et bredt spektre af elever på forskellige faglige niveauer, elever i Det forventes, at alle eleverne kan være med i undervisningen, da der er Det forventes, at alle eleverne kan deltage i undervisningen og arbejde i grupper, samt at

6 - Samarbejdsfor udsætninger udfordringer og tosprogede elever. Faglige: Eleverne har ikke på tidligere klassetrin arbejdet med klimaændringer og klimatilpasning, men vil blive introduceret til området af dansklæreren inden emneugen. Det må forventes, at eleverne også har en vis forforforståelse af temaet på grund af hverdagserfaringer og omtale i medier og kampagner. De er vant til at anvende it-redskaber. tale om refleksion over begrebet klimaændringer og klimatilpasning. Det må også forventes at der er en forforståelse for emnet hos eleverne. alle vil kunne deltage i den fælles dialog i klassen. Samarbejdsforudsætnin ger: Eleverne er vant til at arbejde i plenum, selvstændigt og i grupper inden for forskellige temaer. Rammefaktorer - lokaler - økonomi - tid Klasserummet må anvendes, samt andre lokaliteter på skolens område. Der er adgang til en pc med internetadgang i klasselokalet. Økonomi: Der er mulighed for indkøb af et mindre omfang af materialer. Klasseværelset skal bruges i undervisningen. Økonomi: Materialer medbringes af NIRAS. Det formodes at undervisningstiden kan overholdes. Klasseværelset, evt. arealer, hvor eleverne kan side og lave gruppearbejde, bibliotek m.m. Økonomi: Materialer medbringes af NIRAS. Det formodes at undervisningstiden kan overholdes. Der skal undervises i 2. lektioner om dagen i to dage. Undervisningen er placereret fra kl

7 Undervisningsdiffere ntiering - tid - materialer - emner - individuelle mål - varierede arbejdsformer Der sørges for, at der er afvekslende aktiviteter og undervisningsformer gennem dagen for at imødekomme, at nogle elever ikke kan koncentrere sig i særlig lang tid og kan miste fokus og blive urolige. Se også under generelt. Følgende emner berøres: Følgende emner berøres: Undervisningsmateriale kan hentes på og lægges på elevintra af lærerne, så alle elever har lige adgang til undervisningsmaterialer ne. Der er mulighed for at vælge forskellige roller med forskellige perspektiver i forhold til projektarbejdet, som er mere eller mindre kompleks. Klima, Klimaændringer, klimatilpasning, klimamålinger, kort, og begreber. Eleven skal kunne deltage aktivt i dialogen i plenum om tema. Varierende arbejdsformer: mellem undervisning og fælles dialog i klassen. Klima, Klimaændringer, klimatilpasning, klimamålinger, kort og begreber. Eleven skal kunne deltage aktivt i gruppearbejdet og i dialogen i plenum om tema. Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde og undervisning i klassen. Der er i undervisning taget højde for, at centrale begreber vedr. temaet klimaændringer og klimatilpasning behandles gentagne gange både i forhold til den praktiske, teoretiske og oplevelsesmæssige forståelse. Derfor forventes alle elever ved afslutningen af temaet, at have opnået individuel viden, læring og handlekompetence i forhold til klimaændringer og klimatilpasning.

8 Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde og undervisning i klassen og individuelt arbejde. Der anvendes løbende evaluering undervejs ved brug af tegn, skriftlighed og udformning af fysiske produkter. Der anvendes tegn for elevernes forståelse for ændringer i klimaet over tid. Der anvendes tegn for elevernes forståelse af, hvordan digitale kort og fysiske kort læses, konsekvenserne for værdier og levevis, samt hvordan vi kan tilpasse os til klimaændringer. Der anvendes tegn for elevernes forståelse af, hvordan digitale kort og fysiske kort læses, konsekvenserne for værdier og levevis, samt hvordan vi kan tilpasse os til klimaændringer. Andet relevant NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. Forældre skal orienteres på forældreintra om emneugen og forløbet.

9 Indhold - Forenklede fælles mål - dannelse Generelt Målet med undervisningen er også, at eleverne skal have indsigt i begreber om klimaændringer og klimatilpasning, da de ikke tidligere har arbejdet med dette i undervisningen i 4. klasse. Dannelse: Gennem arbejdet med temaet i plenum, grupper og på ekskursion til Amager Strandpark får de dels demokratisk dannelse, evne til at samarbejde, stille spørgsmål og ikke mindst handlekompetence, så de kan udvise ansvarlighed overfor det nære miljø. Projektforløb Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Målet med undervisningen er at få eleverne til at reflektere over forskelle og ligheder i, hvordan vi hver især og deres familie anvender Amager Strandpark, hvorfor det er vigtigt at sikre den og nærområdet. Målet er at introducere eleverne til det produktorienteret projektarbejde om Amager Strandpark og oversvømmelsesrisikoen i området og på Amager, som følge af havvandstigninger ved brug af kort og billeder. Ekskursion til Amager Strandpark bruges til at give eleverne et visuelt indblik i, hvordan området fysisk ser ud og de løsninger som er brugt derude. Målet er, at eleverne gennem projektarbejdet og rollespil får mulighed for ved undersøgelser og eksperimenter at se, hvad der sker ved klimaændringer og hvad der skal til for at forebygge og klimatilpasse et område som Amager Strandpark og de nærliggende områder på Amager. Eleverne ser det ud fra forskellige perspektiver og begyndende hypoteser og får erfaringer med at formidle udfordringerne i området. Ligeledes skal de vurdere om de har brug for rådgivning og hjælp fra de andre grupper og de faste lærere til at komme videre i processen. Målet er, at eleverne gennem projektarbejdet og rollespil får mulighed for ved undersøgelser og eksperimenter at se, hvad der sker ved klimaændringer og hvad der skal til for at forebygge og klimatilpasse et område som Amager Strandpark og de nærliggende områder på Amager. Eleverne ser det ud fra forskellige perspektiver og begyndende hypoteser og får erfaringer med at formidle udfordringerne i området. Ligeledes skal de vurdere om de har brug for rådgivning og hjælp fra de andre grupper og de faste lærere til at komme videre i processen. Målet er, at eleverne gennem projektarbejdet og rollespil får mulighed for ved undersøgelser og eksperimenter at se, hvad der sker ved klimaændringer og hvad der skal til for at forebygge og klimatilpasse et område som Amager Strandpark og de nærliggende områder på Amager. Eleverne ser det ud fra forskellige perspektiver og begyndende hypoteser og får erfaringer med at formidle udfordringerne i området. Ligeledes skal de vurdere om de har brug for rådgivning og hjælp fra de andre grupper og de faste lærere til at komme videre i processen. Målet er, at eleverne får færdiggjort deres projekt til præsentationen. Målet er, at give eleverne mulighed for at vise, hvad de har lært for de øvrige i klassen og stifte bekendtskab med det at formidle et emne og produkt for andre, samt begrunde tilvalg og fravalg. Undervisningsformer - Hvad gør NIRAS og læreren? 15 minutters introduktion til projektopgaven: Bevar Amager Strandpark ved NIRAS. Eleverne introduceres til det produktorienteret projektarbejde om Amager Strandpark og oversvømmelsesrisikoen i området og på Amager, som følge af havvandstigninger ved brug af kort og billeder. NIRAS laver en opsamling på gruppearbejdet: Præsentation af, hvad de forskellige grupper fandt ud af: 1. Bruger man Amager Strandpark forskelligt? 2. Hvor bliver der oversvømmet? 3. Var der noget som overraskede dem, som de ikke regnede med at se derude? 4. Kunne man se at det NIRAS introducere eleverne til, hvordan man kan lave dige og oversvømmelsessikring ved brug af film fra Kystdirektoratet. De faste lærere og NIRAS hjælper eleverne videre med projektarbejdet. Lærerne sætter eleverne i gang med gruppearbejdet. De faste lærere hjælper eleverne færdig med gruppearbejdet. De faste lærere hjælper eleverne færdig med at gøre det hele klart til præsentationen kl , for NIRAS og Læringskonsulenten fra Skole og Dagtilbud i Københavns Kommune. Præsentation og fremlæggelse af gruppearbejdet. NIRAS og Læringskonsulenten har ansvaret for at give konstruktiv og anerkendende

10 Inddeling i grupper: Den faste lærer inddeler på forhånd eleverne i de 5 temagrupper i hver af klasserne, som de skal være i resten af ugen. Der skal være 3-4 elever i hver: 1. Journalister 2. Videnskabsmænd 3. Rådgivere/Entrepre nører 4. Oplysning/Informati onskampagne/sønd erbro Skole 5. Politikere/økonomer 15 minutters introduktion til ekskursion til Amager Strandpark: NIRAS giver en introduktion til, hvad eleverne skal gøre inden ekskursion til Amager Strandpark: Opgaver til turen i Amager Strandpark udleveres af NIRAS. 15 minutters gruppearbejde: Eleverne i grupperne skal kort snakke om: 1. Hvad de bruger Amager Strandpark til ved brug af kort over området og spillekort. 2. Tale om, hvor der bliver oversvømmet ud fra kort. 3. Tale om, hvad de tror de roller som de spiller, kan bruge Amager Strandpark til og er vigtig for dem at vide. 4. Hvad det er vigtigt ikke altid havde ligget der, men at det er menneskeskabt? 5. Hvad svarede grupperne på de 6 spørgsmål? NIRAS laver en opsamling på hjemmeopgaven: Er der forskelle og ligheder mellem, hvordan familierne bruger Amager Strandpark? NIRAS og Lærerne sætter eleverne i gang med gruppearbejdet ved at sætte fokus på at de skal først skal snakke om følgende: 1. Eleverne vælger ud fra deres roller et mål for, hvad vil de undersøge indenfor emnet Amager Strandpark/de nærliggende områder og klimatilpasning. 2. Hvad regner de med at deres undersøgelse vil vise? 3. Hvilke produkter vil de lave og hvordan skal det præsenteres for klassen på fredag. 4. Hvilke oplysninger/materialer har de brug for fra de andre grupper, lærer og gæstelærer. respons efter bøfmodellen til den gruppe, som præsenterer deres projekt. Afrunding af tema, hvad har været godt og hvad er skal blive bedre for at gøre det mere spændende?

11 at lægge mærke til, når de besøger Amager Strandpark om lidt til deres projekt? Arbejdsformer - Hvad skal eleverne? Inden ekskursion til Amager Strandpark: Eleverne i grupperne skal kort snakke om: 1. Hvad de bruger Amager Strandpark til ved brug af kort over området og spillekort. 2. Tale om, hvor der bliver oversvømmet ud fra kort. 3. Tale om, hvad de tror de roller som de spiller, kan bruge Amager Strandpark til og er vigtig for dem at vide. 4. Hvad det er vigtigt at lægge mærke til, når de besøger Amager Strandpark om lidt til deres projekt? Grupperne sætter kort på poster, skriver ned eller tegner undervejs, hvad de finder ud af og det hænges op i klasseværelset. På ekskursionen til Amager Strandpark: Grupperne svarer på seks spørgsmål. Indgå i dialogen i klassen om opgaver og refleksioner. Projektopgave: 1. Eleverne vælger ud fra deres roller et mål for, hvad vil de undersøge indenfor emnet Amager Strandpark/de nærliggende områder og klimatilpasning. 2. Hvad regner de med at deres undersøgelse vil vise? 3. Hvilke produkter vil de lave og hvordan skal det præsenteres for klassen. 4. Hvilke oplysninger/materialer har de brug for fra de andre grupper, lærer og gæstelærer. Deres projektopgave, skal ende med en fernisering om fredagen med fremlæggelse i klassen, hvor de skal fremlægge deres projekt og produkt. Der er frit valg til, hvordan de vælger at løse opgaven fremlæggelsen må maks. vare 5 minutter, men alle i gruppen skal sige noget. Grupperne skal individuelt på skift præsentere, hvad de har fundet ud af indtil videre for NIRAS og en af de faste lærere og arbejde videre med deres projekt. Projektopgave: Grupperne arbejder videre med deres projekt og forbereder præsentationerne til fredag. Projektopgave: Præsentation og fremlæggelse af gruppearbejdet fra kl og bedømmelse. En af grupperne i klassen får ansvaret for at give konstruktiv og anerkendende respons efter bøfmodellen til den gruppe, som præsenterer deres projekt. Eleverne skal deltage i en fælles evaluering i klassen af emneugen: Hvad har været godt? Hvad skulle vi have haft mere af? Hvad skal være endnu bedre til næste gang? Hjemmeopgave: Hvordan bruger din familie Amager Strandpark? Organisationsformer Arbejdsformen veksler Arbejdsformen veksler Arbejdsformen veksler mellem Arbejdsformen veksler Arbejdsformen veksler Arbejdsformen veksler mellem

12 - individuelt - par - grupper - klassen mellem oplæg fra NIRAS, lærerne, fælles dialog i klassen, i grupper og individuelle opgaver. mellem oplæg fra NIRAS, lærerne, fælles dialog i klassen, i grupper og en hjemmeopgave. oplæg fra lærerne, fælles dialog i klassen og i grupper. mellem oplæg fra NIRAS, lærerne, fælles dialog i klassen og i grupperne. mellem fælles dialog i klassen og i grupper. præsentation ved grupperne og en lærestyret fælles dialog i klassen om spørgsmål til grupperne. Elevernes forudsætninger - faglige - Samarbejdsfor udsætninger Der er et bredt spektre af elever på forskellige faglige niveauer, elever i udfordringer og tosprogede elever i klassen. Faglige: Eleverne har ikke på tidligere klassetrin arbejdet med klimaændringer og klimatilpasning, men vil blive introduceret til området af dansklæreren inden emneugen. Det må forventes, at eleverne også har en vis forforforståelse af temaet på grund af hverdagserfaringer og omtale i medier og kampagner. De er vant til at anvende it-redskaber. Det forventes, at alle eleverne kan være med i undervisningen, da der er tale om refleksion over begrebet klimaændringer og klimatilpasning, som de er blevet introduceret til i ugen før. Det må også forventes at der er en forforståelse for emnet hos eleverne. Ligeledes kan alle være med, når eleverne visuelt introduceres til det produktorienterede projektarbejde. Det forventes, at alle eleverne har forudsætninger for at deltage i ekskursionen Det forventes, at alle eleverne kan deltage i undervisningen og arbejde i grupper, samt at alle vil kunne deltage i den fælles dialog i klassen. Det forventes, at alle eleverne kan deltage i undervisningen og arbejde i grupper, samt at alle vil kunne deltage i den fælles dialog i klassen. Det forventes, at alle eleverne kan deltage i undervisningen og arbejde i grupper. Det må forventes, at nogle af eleverne kan have svært ved at fremlægge deres projektarbejde over for klassen og skal hjælpes lidt på vej. Samarbejdsforudsætnin ger: Eleverne er vant til at arbejde i plenum, selvstændigt og i grupper inden for forskellige temaer. De er også vant til at tage på ekskursioner og kan arbejde projektorienteret. Rammefaktorer - lokaler - økonomi - tid Klasserummet må anvendes, samt andre lokaliteter på skolens område og Amager Strandpark. Der er Klasseværelset og Amager Strandpark skal bruges i undervisningen. Økonomi: Klasseværelset, evt. arealer, hvor eleverne kan side og lave gruppearbejde, bibliotek m.m. Økonomi: Klasseværelset, evt. arealer, hvor eleverne kan side og lave gruppearbejde, bibliotek m.m. Klasseværelset, evt. arealer, hvor eleverne kan side og lave gruppearbejde, bibliotek m.m. Klasseværelset. Det formodes at undervisningstiden kan

13 Undervisningsdiffere ntiering - tid - materialer - emner - individuelle mål - varierede arbejdsformer adgang til en pc med internetadgang i klasselokalet. Økonomi: Der er mulighed for indkøb af et mindre omfang af materialer. Der skal undervises i 5. lektioner om dagen i en uge. Undervisningen er placereret fra kl NIRAS deltager i 3,5 dag. Der sørges for, at der er afvekslende aktiviteter og undervisningsformer gennem dagen for at imødekomme, at nogle elever ikke kan koncentrere sig i særlig lang tid og kan miste fokus og blive urolige. Undervisningsmateriale kan hentes på og lægges på elevintra, så alle elever har lige adgang til undervisningsmaterialer ne. Der skal indkøbes materialer til produkterne, som skal produceres mv. se under rammefaktorer og økonomi for de enkelte lektioner. Der er mulighed for at vælge forskellige roller med forskellige perspektiver i forhold til Materialer medbringes af NIRAS. Det skal overvejes om eleverne kan tage fotos med mobiler eller der skal medbringes digitale kameraer. Det formodes at undervisningstiden kan overholdes. Det er vigtigt, at vi er tilbage i klassen kl. 13. Se også under generelt. Følgende emner berøres: Klima, Klimaændringer, klimatilpasning, klimamålinger og kort, begreb om forskellige former for erhverv. Eleven skal kunne deltage aktivt i gruppearbejdet og i dialogen i plenum om tema. Samtidig fås et indblik i den enkelte elevs viden ved udførelsen af hjemmeopgaven. Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde og Indkøb af materialer til f.eks. regnmåler, plancher, modeller, T-shirts (måske er der materialer på skolen i forvejen) Det formodes at undervisningstiden kan overholdes. Følgende emner berøres: Klima, Klimaændringer, klimatilpasning, klimamålinger og kort, begreb om forskellige former for erhverv/job og deres roller i en klimatilpasningsproces, vidensdeling, adfærd og kampagner. Eleven skal kunne deltage aktivt i gruppearbejdet og i dialogen i plenum om tema. Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde og undervisning i klassen. Økonomi: Indkøb af materialer til f.eks. regnmåler, plancher, modeller, T-shirts (måske er der materialer på skolen i forvejen) Det formodes at undervisningstiden kan overholdes. Følgende emner berøres: Klima, Klimaændringer, klimatilpasning, klimamålinger og kort, begreb om forskellige former for erhverv/job og deres roller i en klimatilpasningsproces, vidensdeling, adfærd og kampagner. Eleven skal kunne deltage aktivt i gruppearbejdet og i dialogen i plenum om tema. Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde, undervisning i klassen. Økonomi: Indkøb af materialer til f.eks. regnmåler, plancher, modeller, T-shirts (måske er der materialer på skolen i forvejen) Det formodes at undervisningstiden kan overholdes. Følgende emner berøres: Klima, Klimaændringer, klimatilpasning, klimamålinger og kort, begreb om forskellige former for erhverv/job og deres roller i en klimatilpasningsproces, vidensdeling, adfærd og kampagner. Eleven skal kunne deltage aktivt i gruppearbejdet og i dialogen i plenum om tema. Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde og undervisning i klassen. overholdes. Følgende emner berøres: Klima, Klimaændringer, klimatilpasning, klimamålinger og kort, begreb om forskellige former for erhverv/job og deres roller i en klimatilpasningsproces, vidensdeling, adfærd og kampagner. Eleven skal kunne deltage aktivt i fremlæggelse af projektarbejdet og i dialogen i plenum om evaluering af tema. Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde og fælles dialog i klassen.

14 projektarbejdet, som er mere eller mindre kompleks. undervisning i plenum og individuelt hjemmearbejde. Der er i undervisning taget højde for, at centrale begreber vedr. temaet klimaændringer og klimatilpasning behandles gentagne gange både i forhold til den praktiske, teoretiske og oplevelsesmæssige forståelse. Derfor forventes alle elever ved afslutningen af temaet, at have opnået individuel viden, læring og handlekompetence i forhold til klimaændringer og klimatilpasning. Varierende arbejdsformer: mellem gruppearbejde og undervisning i klassen og individuelt arbejde. Andet relevant Der anvendes løbende evaluering undervejs ved brug af tegn, skriftlighed og udformning af fysiske produkter. NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. Plancherne viser, hvad eleverne har fundet ud af om anvendelsen af Amager Strandpark, deres roller m.m.. Den efterfølgende dialog om tirsdagen viser om de har forståelse for evt. forskelle. NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. Der anvendes tegn for elevernes forståelse af, at vi anvender og tillægger forskellige værdier til Amager Strandpark. Der anvendes tegn for forståelsen af de forskellige begreber, rollers opgave, perspektiver og indbyrdes afhængighed i en proces om klimatilpasning. NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. Der anvendes tegn for forståelsen af de forskellige begreber, rollers opgave, perspektiver og indbyrdes afhængighed i en proces om klimatilpasning. NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. Der anvendes tegn for elevernes forståelse for ændringer i klimaet over tid. Der anvendes tegn for forståelsen af de forskellige begreber, rollers opgave og indbyrdes afhængighed i en proces om klimatilpasning. De faste lærere står for undervisningen. Der anvendes tegn for om der er forståelse for begreberne klimaændringer, klimatilpasning, samt handlekompetence i forhold til formidling af projektopgaven om Amager Strandpark. NIRAS og de faste lærere står for undervisningen. Undervejs vil der være en løbende evaluering Madpakker og drikkelse skal medbringes af eleverne på

15 med diverse/tilretninger af undervisningsforløbet afhængigt af elevernes respons på undervisningen. dagen, da frokosten spises i Amager Strandpark. Forældre skal orienteres på forældreintra om emneugen og forløbet.

16 Undervisningsmateriale, som kan inddrages. Værdibaseret kort og spil udarbejdet af NIRAS. Kortmateriale og introduktion til digitale kort. Oplæg fra NIRAS om Amager Strandpark. Opgaver fra NIRAS til besøget i Amager Strandpark. Oplæg fra NIRAS om havvandsstigninger, stormflod, oversvømmelser og trusselbilledet. Oplæg fra NIRAS om skybrud, havvandsstigninger og konsekvenser for hvor man bor. Oplæg fra NIRAS om forskellige fagligheders/jobs opgave i en proces for klimatilpasning. Instruks i, hvordan man bygger en vindpose. Hjemmeopgaver i klimatilpasning fra NIRAS. Amager Strandpark, Udviklingsplan , December 2012, Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Park og Natur Turen går til de varme lande Verdens Klima hvad sker der s uddrag af tekst. Andet materiale, som findes undervejs i undervisningsforløbet ved den løbende evaluering.

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger. Eleven kan anvende modeller med stigende abstraktionsgrad

Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger. Eleven kan anvende modeller med stigende abstraktionsgrad Natur/teknoli Fagformål for faget natur/teknoli Eleverne skal i faget natur/teknoli udvikle kompetencer dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i

Læs mere

Efter 6. klassetrin. Eleven kan designe under søgelser på baggrund af begyndende hypotese dannelse. Eleven kan designe enkle modeller

Efter 6. klassetrin. Eleven kan designe under søgelser på baggrund af begyndende hypotese dannelse. Eleven kan designe enkle modeller Natur/Teknoli Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Undersøgelse under søgelser på baggrund af egne andres spørgsmål enkle på baggrund af egne forventninger

Læs mere

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af?

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af? Færdigheds- og vidensmål (efter 4. klasse) Hvad kan sten fortælle? Hvorfor har Danmark broer? Hvor bliver affaldet af? Hvordan lever man sundt? Hvad var der før mobilen? Hvor lever isbjørnen? Kender du

Læs mere

Forløb om svineproduktion og globalisering. 7. klassetrin

Forløb om svineproduktion og globalisering. 7. klassetrin Hvorfor har vi valgt dette emne? Forløb om svineproduktion og globalisering. 7. klassetrin Vores valg af emne er faldet på svinekød, produktionen bag samt globalisering heraf. Vi finder det relevant, da

Læs mere

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik Læreruddannelsen Vejledning om undervisningsplan i faget praktik University College Sjælland/Læreruddannelsen Side 1 Niveau 1 Den studerende skal i samarbejde med medstuderende planlægge, gennemføre, evaluere

Læs mere

Eleven kan designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse. Eleven kan designe enkle modeller

Eleven kan designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse. Eleven kan designe enkle modeller Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Undersøgelse udføre enkle på baggrund af egne og andres spørgsmål enkle på baggrund af egne forventninger designe

Læs mere

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

Natur/teknologi. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin

Natur/teknologi. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Kompetencemål Natur/teknologi Kompetenceområde Undersøgelse gennemføre enkle på baggrund af egne forventninger designe på baggrund af begyndende hypotesedannelse Modellering anvende med stigende abstraktionsgrad

Læs mere

Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag.

Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag. Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag. Indhold: 1. Overordnet plan for grundforløbet Tema 1: Kulturelt område

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi B 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Natur/Teknologi Kompetencemål

Natur/Teknologi Kompetencemål Natur/Teknologi Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Undersøgelse udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål gennemføre enkle

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT Forløbets varighed: 5 undervisningsgange af 2 x 45 min. Formål: - at inddrage nycirkus som kropslig kunstart i idrætsundervisningen - at eleven bliver præsenteret

Læs mere

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kompetenceområde: 1. Geometri og målinger: 2. Matematiske kompetencer: 3. Tal og algebra: Kompetencemål: 1. Eleven kan forklare

Læs mere

Nøglebegreber Magnetisme Jordens magnetfelt Magnetisk sans hos dyr Dyregrupper og systematik

Nøglebegreber Magnetisme Jordens magnetfelt Magnetisk sans hos dyr Dyregrupper og systematik BYG ET KOMPAS Vi starter med et kort teoretisk oplæg om jordens magnetfelt og kommer også ind på geografiske og magnetiske poler, hvordan et kompas fungerer og magnetisk sans hos dyr. Eleverne skal derefter

Læs mere

Tysk (2. fremmedsprog)

Tysk (2. fremmedsprog) Tysk ( fremmed) Fagformål for faget tysk Eleverne skal i faget tysk udvikle kompetencer til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt, så de kan anvende tysk nationalt og globalt i deres aktuelle

Læs mere

Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget

Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget STOV Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet Program mandag 08.30 09.00 Velkomst præsentation og forventningsafstemning 09.00

Læs mere

Den nære omverden Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Den nære omverden Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne gennem oplevelser og erfaringer med natur og teknik opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge og udvikler

Læs mere

Historie B. 3. Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Eleverne skal kunne:

Historie B. 3. Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Eleverne skal kunne: Historie B 1. Fagets rolle Historie beskæftiger sig med begivenheder, udviklingslinjer og sammenhænge fra oldtiden til i dag i såvel et globalt som et grønlandsk perspektiv. Fagets kerne er menneskers

Læs mere

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested.

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested. Vandhullet med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Naturfaglige undersøgelser Eleven kan sortere og klassificere om naturfaglige

Læs mere

Hedegårdsskolen 2015

Hedegårdsskolen 2015 Hedegårdsskolen 2015 Ny udskoling - 3 linjer Med linjerne får Hedegårdsskolen en udskoling, der bliver endnu mere målrettet til den enkelte elev. Vi udbyder derfor de tre spændende linjer, som du kan læse

Læs mere

Natur/teknologi Fælles Mål

Natur/teknologi Fælles Mål Natur/teknologi Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter Efter 5 Efter 4. 6 Efter 6. 7 Fælles Mål efter kompetenceområde Undersøgelse 8 Modellering 9 Perspektivering

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Digital foto

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Digital foto Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Digital foto April 2016 Fælles mål Digital foto Introduktion Nye digitale teknologier gør det i dag muligt at lave fotos og medieproduktioner

Læs mere

Slutmål for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab efter 9. klassetrin

Slutmål for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab efter 9. klassetrin FÆLLES MÅL 2009 SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING Formål for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Formålet med undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er,

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2

Gennemførelse. Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Let s Speak! Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring Nye veje for skolens ældste elever Motivation Engagement Læring Linjeklasser Frederiks Skole Skoleåret 2014-2015 SCIENCELINJEN Linjen er for dig der synes, naturvidenskab er spændende. der har lyst til

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2012/13

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2012/13 Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2012/13 Uge Forløb/ emner Organisering 32-36 Hvad finder du i skoven? Makkerarbejde Tværfagligt med matematik. 37-41 Genstande og egenskaber Makkerarbejde 43-47 Hvor

Læs mere

Fællesfaglig undervisning. i fysik/kemi, biologi og geografi

Fællesfaglig undervisning. i fysik/kemi, biologi og geografi Fællesfaglig undervisning i fysik/kemi, biologi og geografi Bjerringbro den 25. november 2015 5.1 i folkeskoleloven Indholdet i undervisningen vælges og tilrettelægges, så det giver eleverne mulighed for

Læs mere

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Dette er en hjælp til dig der gerne vil bringe mapop ind i din læringsmålstyrede undervisning. Vi tager udgangspunkt i Læringsmålstyret

Læs mere

Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi

Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi Fagets centrale kompetenceområder Guldminen 2019/2020 Faget natur og teknologi er opbygget omkring fire kompetenceområder (gældende for 3.- 4.klasse) Eleven

Læs mere

Fransk - 2. fremmedsprog

Fransk - 2. fremmedsprog Fransk - fremmed Fagformål for faget Eleverne skal i faget udvikle kompetencer til at kommunikere på både mundtligt og skriftligt, så de kan anvende nationalt og globalt i deres aktuelle og fremtidige

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

Eleven kan sammenligne væsentlige træk ved historiske perioder

Eleven kan sammenligne væsentlige træk ved historiske perioder Fagformål for faget Eleverne skal i faget opnå sammenhængsforståelse i samspil med et kronologisk overblik og kunne bruge denne forståelse i deres hverdags- og samfundsliv. Eleverne skal blive fortrolige

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2011-12

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2011-12 Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2011-12 Uge Forløb/ emner Organisering 33-36 Se det spire og gro afsluttes Materialebegrebet Individuelt, gruppearbejde og ekskursion til stranden. 37-38 Hvor meget uv-stråling

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Fortællinger. International. Sundhed. X-perimentariet. kost og motion. Linjefag. Ikast Vestre Skole

Fortællinger. International. Sundhed. X-perimentariet. kost og motion. Linjefag. Ikast Vestre Skole X-perimentariet Fortællinger Sundhed kost og motion International Linjefag Ikast Vestre Skole Så skal der vælges linjefag Lærerne på Ikast Vestre Skole er hermed klar til at præsentere jer for skolens

Læs mere

FRA TIS TIL ØL LÆRERVEJLEDNING

FRA TIS TIL ØL LÆRERVEJLEDNING 1 FRA TIS TIL ØL LÆRERVEJLEDNING visnings r e d n u løb ende fs kreds o Suppler t s l æ v le om k materia 8. og 9. klasse til 2 LÆRER- VEJLEDNING Materialet Fra tis til øl beer cycling kan anvendes som

Læs mere

Energi nok til alle, 7.-9.kl.

Energi nok til alle, 7.-9.kl. Energi nok til alle, 7.-9.kl. FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan begrunde, at Verdens 1. Eleven argumenterer for, at Eleven kan undersøge

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Årsplan for 2. klasse i Natur/Teknik, 2012/13.

Årsplan for 2. klasse i Natur/Teknik, 2012/13. Årsplan for 2. klasse i Natur/Teknik, 2012/13. Vi tager udgangspunkt i Fælles Mål og hvad undervisningsministeriet påpeger som værende formålet med faget N/T: Formålet med undervisningen i natur/teknik

Læs mere

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG Natur/Teknik FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i Natur/teknik er at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt

Læs mere

Forslag til pædagogiske læreplaner

Forslag til pædagogiske læreplaner Forslag til pædagogiske læreplaner Tema 1 Barnets alsidige udvikling Overordnede mål At tilbyde børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

BRØK, DECIMALTAL, PROCENT 6.ÅRGANG

BRØK, DECIMALTAL, PROCENT 6.ÅRGANG BRØK, DECIMALTAL, PROCENT 6.ÅRGANG FRA FÆLLES MÅL Kompetenceområde: Tal og algebra Kompetencemål: Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger. Fagfaglige målpar Fase 2 Færdighedsmål:

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Natur/teknologi 6. kl

Natur/teknologi 6. kl Natur/teknologi 6. kl Uge Kompetenceområder og - mål Generelle naturfaglige mål Færdigheds- og vidensmål undersøgelse undersøgelser (f) undersøgelsesdesign (v) Specifikke naturfaglige mål Færdigheds- og

Læs mere

Læseplan for faget dansk som andetsprog supplerende. 10. klasse

Læseplan for faget dansk som andetsprog supplerende. 10. klasse Læseplan for faget dansk som andetsprog supplerende 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Læsning 5 Lytning 6 Skrivning 7 Tale 8 It og medier 9 Innovation og entreprenørskab 10

Læs mere

Det fagdidaktiske valgs rødder. Lærerens fagsyn FAGDIDAKTIK. Videnskabsfagets diskurs. Skolefagets diskurs. Politisk diskurs

Det fagdidaktiske valgs rødder. Lærerens fagsyn FAGDIDAKTIK. Videnskabsfagets diskurs. Skolefagets diskurs. Politisk diskurs Biologi FAGDIDAKTIK Det fagdidaktiske valgs rødder Lærerens fagsyn Videnskabsfagets diskurs Skolefagets diskurs Politisk diskurs Formålet med biologi c (stx) Er, at eleverne opnår biologisk indsigt og

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

Vejledning til skriftlig prøve i biologi

Vejledning til skriftlig prøve i biologi Vejledning til skriftlig prøve i biologi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Januar 2016 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mål og krav... 4 Indhold... 5 Hjælpemidler... 5 Opgavetyper... 6 Vurdering

Læs mere

HVOR KOMMER MADEN FRA?

HVOR KOMMER MADEN FRA? ø æ ø å å HVOR KOMMER MADEN FRA? Hvor kommer de madvarer egentlig fra, som vi spiser hver dag, og hvordan ser de ud, før de bliver til mad? Det ser vi nærmere på i dette forløb. Efter en quiz, hvor eleverne

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Elevbrochure 2015-16

Elevbrochure 2015-16 Elevbrochure 2015-16 Lemvig Gymnasium Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del afvikles på 3. år af hhx-uddannelsen, og omfatter

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi

Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Januar 2016 1 Indhold Indledning... 3 Mål og krav... 4 Indhold... 5 Hjælpemidler... 5 Opgavetyper... 6 Eksempler på opgaver...

Læs mere

Undervisningsplan for natur/teknik

Undervisningsplan for natur/teknik Undervisningsplan for natur/teknik Formål for faget Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om

Læs mere

Periode Emne Aktiviteter Evaluering

Periode Emne Aktiviteter Evaluering Årsplan for faget dansk i 5a indenfor skoleåret 2015/16 Der tages udgangspunkt i Forenklede Fælles Mål for faget dansk. Faghæfte, udgivet af Undervisningsministeriet. Signalement, kompetencemål, videns-

Læs mere

Årsplan matematik 7 kl 2015/16

Årsplan matematik 7 kl 2015/16 Årsplan matematik 7 kl 2015/16 I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale, og har matematikfessor som suplerende materiale, samt kopisider. I systemet er der,ud over grundbogen, også kopiark

Læs mere

Hanna Cohen s Holy Communion

Hanna Cohen s Holy Communion Hanna Cohen s Holy Communion Niveau 7. klasse Varighed 10 lektioner Om forløbet Forløbet tager udgangspunkt i kortfilmen Hannah Cohen s Holy Communion. Filmen handler om den 7-årige jødiske pige, Hannah,

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener X Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Hvordan ser FFM ud i forhold til at implementere sprogbaseret undervisning? 6. SFLP Konference

Hvordan ser FFM ud i forhold til at implementere sprogbaseret undervisning? 6. SFLP Konference Hvordan ser FFM ud i forhold til at implementere sprogbaseret undervisning? Vi vil se på Forenklede fælles mål i fagene Sprog som tværgående emne Målstyret undervisning Sprogbaseret undervisning Forenklede

Læs mere

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 [Bilag 17] Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske

Læs mere

Vejr og klima Råstoffer Energi. Befolkning Erhverv

Vejr og klima Råstoffer Energi. Befolkning Erhverv GEOS A GEOS B GEOS C GEOGRAFI Færdigheds- og vidensmål (efter 9. klasse) Kort og godt Den levende jord Danmark på overfladen Befolkning Erhverv Vejr og klima Råstoffer Energi Fødevareproduktion og bæredygtighed

Læs mere

Årsplan for natur og teknik

Årsplan for natur og teknik Årsplan for natur og teknik Målgruppe: 03A Periode: Oprettet af: BK Mål for undervisningen: Årsplan i natur/teknik i 3. klasse. Fagformål for faget natur/teknologi Eleverne skal i faget natur/teknologi

Læs mere

Smørum Bibliotek Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700. Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750

Smørum Bibliotek Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700. Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700 Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Mandag til torsdag 7-21 Fredag 7-19 Lørdag og Søndag 7-17 Med personale: Mandag 13-20 Tirsdag til fredag 13-17 Lørdag 10-14

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Kulturforståelse B valgfag, juni 2010

Kulturforståelse B valgfag, juni 2010 Bilag 25 Kulturforståelse B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kulturforståelse er et humanistisk fag, og faget har berøringsflader til den samfundsvidenskabelige faggruppe. Kulturforståelse

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Skolens vision er høj trivsel samt en høj grad af læring for alle. Skolens målsætning er at gøre værdierne synlige i skolens fysiske rammer i den daglige

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Skolens formål med faget geografi følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget geografi følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Målet med Geografiundervisningen: Skolens formål med faget geografi følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om

Læs mere

Årsfagplan for fysik/kemi 8. klasse

Årsfagplan for fysik/kemi 8. klasse Årsfagplan for 8. klasse Uge Emne Færdigheds- og vidensområde Mål Evaluering Aktiviteter 34 35 Fysik og kemi overalt 36 Lejrskole Eleven kan indsamle og vurdere data fra egne og andres undersøgelser i

Læs mere

Læseplan for valgfaget spansk

Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere

Privat foto. Et undervisningsforløb om erindringer

Privat foto. Et undervisningsforløb om erindringer Privat foto Et undervisningsforløb om erindringer MIT DANMARK Et projekt, der sætter ord og billeder på vores mangfoldighed. Projektet er et danskfagligt forløb med inddragelse af forskellige medier. (udskoling)

Læs mere

Læreplan for talentakademiet 2015-16

Læreplan for talentakademiet 2015-16 Læreplan for talentakademiet 2015-16 Formål Formålet med talentakademiet er, at nordjyske gymnasieelever generelt og akademieleverne i særdeleshed - får et fagligt løft, at den enkelte akademielevs motivation

Læs mere

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur Faglighed, test og evalueringskultur Joan Bentsen Søren Witzel Clausen Jens Peter Møller Birgitte Lund Nielsen Henrik Nørregaard Evaluering og test i geografi Indhold Forord 5 Test i geografi og skolens

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

Formål for faget engelsk. Delmål for 2. 4. klasse. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug

Formål for faget engelsk. Delmål for 2. 4. klasse. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug Formål for faget engelsk Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

LTU MODELLEN Læring, trivsel og udvikling. Fase 8 Vi følger op på tiltag hvordan går det med eleven? Forberedelse

LTU MODELLEN Læring, trivsel og udvikling. Fase 8 Vi følger op på tiltag hvordan går det med eleven? Forberedelse Fase 8 Vi følger op på tiltag hvordan går det med eleven? Forberedelse Fase 7 Vi gennemfører tiltag, der skal støtte elevens trivsel og udvikling Fase 1 Hvilken observeret adfærd er vi bekymrede for? Fase

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2010 HTX

Læs mere

Læsning på mellemtrinnet Sommeruni 2015 ved Mia Graae

Læsning på mellemtrinnet Sommeruni 2015 ved Mia Graae Læsning på mellemtrinnet Sommeruni 2015 ved Mia Graae - om tegn på skriftsprogsvanskeligheder og tiltag i undervisningen Færdigheds- og vidensmål: I kan planlægge og gennemføre et læringsmålstyret forløb

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Eleven kan forklare, hvad kristendom er, og gengive hovedtræk i kristendommens historie, herunder folkekirkens betydning i Danmark

Eleven kan forklare, hvad kristendom er, og gengive hovedtræk i kristendommens historie, herunder folkekirkens betydning i Danmark Fagformål for faget kristendomskundskab Eleverne skal i faget kristendomskundskab tilegne sig viden og færdigheder, der gør dem i stand til at forstå og forholde sig til den religiøse dimensions betydning

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Læringsmål: Hvad skal eleverne konkret lære? Eleverne får indføring i dansk udenrigspolitik og betydningen af de. internationale. organisationer.

Læringsmål: Hvad skal eleverne konkret lære? Eleverne får indføring i dansk udenrigspolitik og betydningen af de. internationale. organisationer. Bilag 1 Hvornår: Tema: Færdigheds- og vidensmål: Uge: 33-36 Danmark i verden International politik: organisationer, som Danmark deltager i. dansk udenrigspolitik. Læringsmål: Hvad skal eleverne konkret

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

Fra mark til mund til mark

Fra mark til mund til mark Fra mark til mund til mark På Læreruddannelsen i Vordingborg har et hold geografistuderende og et hold madkundskabsstuderende arbejdet tværfagligt med temaet Fra mark til mund til mark. Projektet har dannet

Læs mere

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Konference for Undervisningsministeriets samarbejdskommuner 12. maj 2015 Uddannelseskonsulent Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet Agenda

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb 2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb og læringsaktiviteter mv., der ligger ud over undervisningen

Læs mere

Natur/teknologi 3. kl

Natur/teknologi 3. kl Natur/teknologi 3. kl Uge Kompetenceområder og - mål Generelle naturfaglige mål Færdigheds- og vidensmål Naturfaglig undersøgelse Eleven kan sortere og klassificere (f) naturfaglige kriterier for sortering

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

INKLUDERET EVALUERING. Hvordan kan vi undervise og evaluere på samme tid? Inkluderet evaluering

INKLUDERET EVALUERING. Hvordan kan vi undervise og evaluere på samme tid? Inkluderet evaluering INKLUDERET EVALUERING Hvordan kan vi undervise og evaluere på samme tid? Inkluderet evaluering 1 Undervisningsprocessen Statements For den der ikke ved hvilken havn han styrer imod, er ingen vind gunstig

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR BIOLOGI 2014

UNDERVISNINGSPLAN FOR BIOLOGI 2014 UNDERVISNINGSPLAN FOR BIOLOGI 2014 Undervisningen følger de forenklede nye fælles mål for undervisningen i faget biologi. Formål Formålet med undervisningen i biologi er, at eleverne tilegner sig viden

Læs mere