Simpel brændselssubstitution i EMMA-erhverv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Simpel brændselssubstitution i EMMA-erhverv"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Thomsen 22. marts 27 Simpel brændselssubstitution i EMMA-erhverv Resumé: I de hidtidige EMMA-versioner har der været postuleret en bestemt separabilitet mht. erhvervenes brændselssubstitution. Det indebærer blandt andet, at der er en stor gruppe kaldet "øvrig energi", som behandles som et aggregat, og hvor substitutionen mellem disse energityper ikke er forsøgt estimeret. I dette papir forsøges at lade tallene tale, idet der ikke pålægges a priori restriktioner omkring separabilitet/nestningsstruktur. Der er tale om meget simple CES-estimationer, som kun er en indledende øvelse som optakt til senere mere avancerede faktorefterspørgselssystemer for erhvervenes energiforbrug. Nøgleord: energi, CES, substitution, faktorefterspørgsel, EMMA Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Indledning Der er i EMMA syv brændselstyper, og i alle EMMA-versioner har man for erhvervene særbehandlet transportenergien (type t, efterfølgende ofte kaldet "benzin"), og derefter modelleret substitution mellem el (type e) og andet (i EMMA kaldet type o). Andet energi, dvs. typerne g, h, s, f og b ((natur)gas, fjernvarme, kul, olie og biobrændstoffer) er så blevet bestemt med faste andele. I den seneste EMMAversion er dette efter ønske fra Energistyrelsen dog blevet ændret, så der i et fordelingssystem kan indlægges substitution mellem disse fem energityper. Der er dog i dette fordelingssystem tale om brugerbestemte substitutionselasticiteter og ikke om estimationer. Nomenklatur, energityper t e g h s f b benzin (transportenergi) el gas/naturgas fjernvarme kul olie (flydende energi) biobrændsler Spørgsmålet har så dels været: hvad skal disse brugerbestemte substitutiontselasticiteter sættes til (typisk sættes de til.5 i mangel af bedre)? Og er det overhovedet i overenstemmelse med data at have en nestningsstruktur, hvor først t nestes ud, derefter e, og til sidste bestemmes de resterende energityper ud fra faste andele? Dette spørgsmål vil blive undersøgt i det følgende, hvor det forsøges med ret frie estimationer af nestningsstrukturen. Det skal allerede her nævnes, at succeskriterierne mht. nestningsstruktur ikke i første omgang har været fit eller log-likelihood, men snarere om man kunne opnå substitutionselasticiteter med det rigtige fortegn (og gerne signifikante). Der er estimeret på nuværende EMMA-erhverv, for ikke at blande spørgsmålet om nye EMMA-erhverv for meget ind i dette papir. I et følgende papir vil der blive set på, hvad de nye og mere energi-homogene EMMA-erhverv betyder for estimationerne.

3 3 2. Biobrændsler: ekskluderes Oprindeligt var det tanken også at inddrage biobrændsler i estimationerne, men dels er de trængt meget sent ind på markedet (endnu senere end naturgassen), og dels og nok så vigtigt ser priserne på biobrændsler ret mærkelige ud i Energimatricerne. Figur 1. Biobrændselspriser i Energimatricerne (EMMA) pqjbnb pqjbc pqjbnq I figuren er vist nogle priser fra Energimatricerne, for celler hvor der rent faktisk er et signifikant forbrug af biobrændsler. 1 For husholdninger stiger prisen meget drastisk i slut-9'erne, og priserne for nb- og nq-erhvervene må vist siges at være ubrugelige. Hvis der skal estimeres biobrændsler i EMMA, forestår der vist et større pris-oprydningsarbejde. Til sammenligning priser fra en anden kilde (fjernvarmeværkernes forening); biobrændsleren er de tre nederste kurver. Disse tal er for varmeværkerne, men skulle dog alligevel give en vis ide om, hvad de "rigtige" priser er. 1 Dette papir nydes bedst i farver. Graferne er generelt ikke tilpasset sort-hvid-udskrifter.

4 4 Figur 2. Biomassepriser fra DFF

5 5 3. Naturgas: kun fra 1986 Med hensyn til brændselstype g har der ikke rigtigt været noget forbrug før 1984, og i 1984 og 1985 må markedet siges at være præget af markante indtrængningseffekter. Nedenfor er indtegnet naturgasforbrug for nogle af de største anvendelser, og man bør i hvert fald ikke starte før 1986, hvis man i disse figurer håber at kunne klare sig med en lineær funktion (i logaritmer). Derfor er der kun estimeret naturgas fra og med 1986, hvor indtrængningen er lidt mere "menneskelig". Figur 3. Naturgas, logaritmer log(qjgx) log(qjgb) log(qjgnk) log(qjga) log(qjgnm)

6 6 Figur 4. Naturgas, logaritmer log(qjgx) log(qjgnf) 1988 log(qjgnq) log(qjgnb) Estimationsteknik For at holde estimationerne rimeligt simple (fremfor en syvfaktor translogfunktion eller lignende), er de fire mest betydende energityper identificeret for hvert erhverv. 2 De resterende energityper er typisk meget små. Med fire energityper er der i alt 15 måder at neste på. Nemlig 12 kombinationer af denne type: 2 og olie og gas lagt sammen til én type enkelte steder, hvor dette kan forsvares (qh, qq og o).

7 7 og 3 kombinationer af denne type: For hvert erhverv prøves alle disse i alt 15 kombinationer, og for hver af kombinationerne ses på substitutionselasticiterne (σ'er) og t-værdierne for disse (jf. appendiks A). Mht. aggregering i de enkelte nest, er der tale om ren additiv joule-aggregering, så der bruges ikke CES-prisindeks eller lignende. Hvis der f.eks. er et nederste nest med f og g, estimeres en simpel loglineær ligning med log(qjf<i>/qjg<i>) på venstresiden og log(pqjf<i>/pqjg<i>) på højresiden (samt tiden og tiden i anden). log( qjf ) log( pqjf ) log( qjg) log( pqjg) t t 2 = σ + ω1 + ω2 + konstant (1) Hvis der på venstresiden i en ligning optræder naturgas i "ren form" dvs. at den ikke er aggregeret sammen med andre typer bliver ligningen estimeret fra Det skal bemærkes at denne måde at lave ligningerne på forudsætter, at det samlede energiforbrug for hvert erhverv er kendt. De nævnte CES-ligninger siger kun noget om forholdet mellem de enkelte energityper og ikke niveauet. Der vil derfor være brug for også at estimere samlet energi, hvilket dog ikke er gjort i dette papir. Man kan jo altid i princippet falde tilbage på ADAMs energiligninger (som tilfældet var i tidligere EMMA-versioner), men bedre er det nok at estimere samlet energi i EMMA, målt i Joule. I endnu mere avancerede faktorefterspørgselssystemer kunne man godt bryde med antagelsen om, at der aggregeres op til et samlet energiaggregat, som så igen substituerer med de andre produktionsfaktorer (K, L og M). De enkelte energityper kunne i princippet substituere forskelligt med f.eks. K, men en sådan analyse vil vi dog afstå fra her. Fordelen ved det skitserede simple system er, at det kan estimeres vha. OLS, således at der er et punkt at falde

8 8 tilbage på og sammenligne med, i forhold til mere avancerede (fleksible) funktionsformer. Som den nuværende EMMA er specificeret kunne det godt for en umiddelbar betragtning se ud som om, at disse ligninger er fleksible i ovennævnte forstand. F.eks. estimeres der jo ikke først et aggregat af e og o, som senere splittes ud i et fordelingssystem. Der er dog tale om en optisk illusion, idet der pålagt restriktioner i EMMAs nuværende ligninger for e og o, som netop gør at e og o er antaget separable fra de øvrige produktionsfaktorer (K, L og M). 3 Nedenfor følger estimationer af de enkelte erhverv. Der er kun medtaget erhverv med betydende energiforbrug de resterende er ind til videre ignoreret. 3 Det svarer til, at forbruget af type e og o er antaget svagt separable fra det, der i papiret ABD (Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA ) kaldes Y KLM, dvs. et aggregat af K, L og M (tilnærmelsesvist svarende til produktionen, fx). I papiret kaldes denne separabilitet hypotese (S1), og da den er pålagt i alle erhvervene, kunne man lige så godt først have estimeret et aggregat af e og o og så bagefter have delt dem ud i et fordelingssystem.

9 9 5. Estimationer af de enkelte erhverv Landbrug (a) TJ qjta qjea qjga qjha qjsa qjfa 199 Der estimeres f, t, e og g. Man ser af figuren, at man godt kan ignorere h og s, hvorved der er de ønskede fire energityper tilbage. Fjernvarmen kan om nødvendigt godt estimeres ad hoc andetsteds. Når der estimeres kombinationer af nestet CES på typerne f, t, e og g er det generelle billede, at der er substitutition i erhvervet. Generelt er der mange gode kombinationer af nestningsstrukturer at vælge imellem, men i hvert fald (((g f) e) t) og ((g f) (e t)) er muligheder med rigtige σ -fortegn og fornuftige t- værdier på σ erne. Det tyder på, at gas og olie gerne vil nestes sammen, og at det er muligt at neste transportenergien ud på øverste niveau (hvis den første af de to muligheder vælges). Hvis (((g f) e) t) vælges, får følgende σ'er: Erhverv a Nest (((g f) e) t) -.21 (1.18) -.21 (3.63) -.97 (3.79) Se Appendiks A for at se de andre kombinationer af nestningsstrukturer. Det skal bemærkes at σ'erne i estimationsresultaterne er angivet med modsat fortegn, således at negative tal er gode (første σ er nederste nest, næste σ er mellemste nest, og sidste σ er øverste nest). Mellem g+f+e og t fås en signifikant σ på.97, og mellem g+f og e en σ på.21 (insignifikant). Substitutionselasticiteten mellem g og f er også.21 (insignifikant). Generelt er der forsøgt valgt signifikant σ i øverste nest hvis muligt, og derefter er der set på, om det er muligt at finde en kombination med σ'er med de rigtige fortegn (og gerne signifikante). Hvis det ikke er muligt, foretrækkes insignifikante σ'er, hvis disse har forkert fortegn. Med denne fås følgende fit:

10 1 Figur 6. Faktisk og fittet for landbrug qjga ((g f) e) t) qjfa ((g f) e) t) qjea ((g f) e) t) qjta ((g f) e) t)

11 11 Figur 7. Trends i landbrug.5 ((g f) e) t) t1 t2 t3 (øverste) Ligningerne fitter rimeligt, bortset fra at naturgassens indtrængning er svær at fange præcist. Mht. trends ses det, at den første trend svarende til trenden mellem g og f meget kraftig. Der estimeres dog kun for g tilbage til 1986, hvor trenden er ca. 2%. Dette svarer til, at forholdet mellem naturgas og olie ændrer sig med 2% om året i starten, hvilket nok ikke er urimeligt, da naturgassen er ved at trænge ind på markedet. Man bør nok generelt overveje, om der skal laves en speciel (logistisk) indtrængningstrend for naturgas, for det er nok ikke rimeligt at trenden bliver negativ i de sidste år. De andre trender er negative i starten af perioden, helt ned til næsten 1% p.a. Dette kan oversættes til, at der trendmæssigt i starten af perioden bruges mere el og benzin, mens denne effekt løjer af og reverseres i midt-199'ere.

12 12 Byggeri (b) TJ qjtb qjeb qjgb qjhb qjsb qjfb 199 Der estimeres t, f, e, g (s, h er nul). De vigtigste energityper er benzin og olie, mens elforbruget er noget mindre. Naturgasforbruget er meget beskedent, men er taget med alligevel. Kul og fjernvarme kan man roligt ignorere. Den mest rimelige estimation bliver (((g e) f) t), altså igen med transportenergien ude i øverste nest. Erhverv b Nest (((g e) f) t) -.5 (.58).8 (.8) -.78 (4.92) Med den nestningsstruktur fås en σ på.78 (signifikant) i øverste nest, mens de to andre σ er er stort set nul og insignifikante. Da g og e alligevel er meget små, kan man opfatte resultatet som at benzin og olie er substitutter, mens der ikke er meget prissubstitution at finde for el og naturgas.

13 13 Figur 8. Faktisk og fittet for byggeri 3 qjgb ((g e) f) t) qjeb ((g e) f) t) qjfb ((g e) f) t) qjtb ((g e) f) t)

14 14 Figur 9. Trends i byggeri.2 ((g e) f) t) t1 t2 t3 (øverste) Igen er der en kraftig naturgas-indtrængningstrend, men den egentligt interessante trend er den sidste/øverste, som råt sagt siger, at der bruges 2-4% mindre olie i forhold til benzin pr. år. Der ser ud til at kunne kæles for ligningen mellem gas og el, hvor der er en del autokorrelation.

15 15 Handel (qh) TJ qjtqh qjeqh qjgqh qjhqh qjsqh qjfqh Der estimeres t, e, h, f+g (s er nul). Det er ok at aggregere f+g her, da det er udtryk for opvarmning. Dermed fås fire energityper, hvor fg skal forstås som f+g. Det er vanskeligt at få σ er med rigtigt fortegn her, når der bortses fra benzin. Den mest rimelige estimation synes at være (((fg h) e) t); altså med benzin nestet ud øverst, el som den næste, og så substitution mellem en olie/gasaggregat og fjernvarme. Problemet er blot, at det kun er den øverste σ, som har rigtigt fortegn (.29, signifikant), mens de andre har forkert fortegn (og desværre er signifikante). Hvis man vælger at neste benzinen ud, vil man nok opdage at de andre ikke rigtigt har nogen prissubstitution. Det passer nok meget godt med, at opvarmning og elforbrug er en slags nødvendighedsgoder i kontorer og ikke reagerer specielt på prisændringer. Erhverv qh Nest (((fg h) e) t).46 (5.41).44 (6.67) -.29 (2.86) Figur 1. Faktisk og fittet for handel (kun benzin vist) 14 qjtqh ((fg h) e) t)

16 16 Fittet er rimeligt for benzin, og residualerne for f+g+h+e samlet vil være et spejlbillede af disse. Figur 11. Trends.2 ((fg h) e) t) t1 t2 t3 (øverste) Der er en ret kraftig negativ trend i det øverste nest, svarende til at der bruges mere og mere benzin i forhold til de andre energityper specielt i starten af perioden (næsten 15% p.a.). Der skal nok en sådan trend til for at kunne forklare at benzinforbruget er nogenlunde stabilt i 1979/8, hvor benzinprisen stiger kraftigt.

17 17 Anden service (qq) TJ qjtqq qjeqq qjgqq qjhqq qjsqq qjfqq Der estimeres som for qh-erhvervet e, h, t, f+g (s er nul). Det er ok at aggregere f+g her, da det er udtryk for opvarmning. For anden service er det ligeledes svært at finde andre priseffekter, andet end at benzinen gerne vil ud i øverste nest (σ =.43, signifikant). Givet dette er det dog som for qh ikke muligt at finde meningsfuld substitution mellem de andre typer, da der fås σ er med forkerte fortegn (og signifikante). Man kunne også her vælge (((fg h) e) t): Erhverv qq Nest (((fg h) e) t).34 (5.6).13 (1.8) -.43 (2.11) Igen er det som for qh ikke rart, at de to nederste σ'er har forkert fortegn (og den nederste endda meget signifikant). Figur 12. Faktisk og fittet for anden service (kun benzin vist) 1 qjtqq ((fg h) e) t)

18 18 Figur 13. Trends.4 ((fg h) e) t) t1 t2 t3 (øverste) Benzintrenden er som for qh positiv.

19 19 Jern- og metalindustri (nm) TJ qjtnm qjenm qjgnm qjhnm qjsnm qjfnm Der estimeres e, g, f, t (h og s ignoreres). Ok at h bestemmes andetsteds, og s er under alle omstændigheder tæt på nul. For jern- og metal er det mest signifikante øverste nest at neste benzin ud, hvilket i øvrigt også giver en kombination hvor alle σ er har rigtigt fortegn: (((f g) e) t). Altså med benzin nestet ud yderst, og derefter el, og til sidst olie og gas i et inderste nest. Det lyder rimeligt nok, og den øverste σ bliver.83 (signifikant), mens de andre bliver hhv..3 (næstyderste mellem f+g og e, insignifikant) og.13 (inderste mellem f og g, insignifikant): Erhverv nm Nest (((f g) e) t) -.13 (1.) -.3 (.69) -.84 (3.97)

20 2 Figur 14. Faktisk og fittet for jern-metal 14 qjfnm ((f g) e) t) qjgnm ((f g) e) t) qjenm ((f g) e) t) qjtnm ((f g) e) t)

21 21 Figur 15. Trends ((f g) e) t) t1 t2 t3 (øverste) Fittet er rimeligt pænt, og det ses at naturgassen som sædvanligt har en kraftig indtrængningstrend. Også her kan der måske være brug for en decideret indtrængningstrend (logistisk eller dummy) for naturgas, selv om ligningen ud fra residualerne at dømme dog ikke ser decideret fejlspecificeret ud. Af de øvrige trends ses, at der år for år frem til sidst i 9 erne bruges mere e i forhold til f+g, og mere t i forhold til f+g+e.

22 22 Kemisk industri (nk) TJ qjtnk qjenk qjgnk qjhnk qjsnk qjfnk Der estimeres e, g, f, h (t og s ignoreres). Ok at ignorere t og s, da de er små. Den bedste kombination er (((f g) e) h), altså med fjernvarmen nestet ud øverst, med en σ på.63 (signifikant). I mellemste nest er der næsten ingen substitution, mens σ er.45 mellem f og g (signifikant). Erhverv nk Nest (((f g) e) h) -.45 (2.39).2 (.38) -.63 (2.17) Figur 16. Faktisk og fittet for kemisk industri 1 qjgnk ((f g) e) h) qjfnk ((f g) e) h)

23 23 1 qjenk ((f g) e) h) qjhnk ((f g) e) h) Figur 17. Trends.1 ((f g) e) h) t1 t2 t3 (øverste)

24 24 Anden fremstilling (nq) TJ qjtnq qjenq qjgnq qjhnq qjsnq qjfnq Der estimeres g, e, h, f (t og s ignoreres). Det er ok at ignorere t og s, da t kan bestemmes andetsteds, og s er nul. Den mest rimelige estimation har h nestet ud øverst med en σ på.94 (signifikant), mens der ikke er nogen synderlig substitution mellem f+g og e. Til gengæld er der en σ på ca..45 mellem f og g (signifikant). Erhverv nq Nest (((f g) e) h) -.45 (3.51).1 (.16) -.94 (7.57) Figur 18. Faktisk og fittet for anden fremstilling 14 qjfnq ((f g) e) h) qjgnq ((f g) e) h)

25 25 6 qjenq ((f g) e) h) qjhnq ((f g) e) h) ((f g) e) h) t1 t2 t3 (øverste)

26 26 Fremstilling af fødevarer (nf) TJ qjtnf qjenf qjgnf qjhnf qjsnf qjfnf Der estimeres g, e, f, s (t og h ignoreres). Ok at ignorere t og h, da de er næsten nul. I dette erhverv er det vanskeligt at få fornuftige priselasticiteter, og den bedste estimation er valgt som (((f g) s) e), idet det kun er elforbruget, som giver en σ med det rigtige fortegn i øverste nest. Kulforbruget ser fejlspecificeret ud, idet ligningen skyder for højt i næsten hele 199 erne. Erhverv nf Nest (((f g) s) e).2 (1.41).24 (1.24) -.18 (4.15) Det ses at substitutionselasticiteterne i nederste og mellemste nest får forkerte fortegn (dog insignifikante)

27 27 Figur 19. Faktisk og fittet for fremstilling af fødevarer 3 qjfnf ((f g) s) e) qjgnf ((f g) s) e) qjsnf ((f g) s) e) qjenf ((f g) s) e)

28 28 Figur 2. Trends.2 ((f g) s) e) t1 t2 t3 (øverste)

29 29 Leverandører til byggeri (nb) TJ qjtnb qjenb qjgnb qjhnb qjsnb qjfnb Der estimeres f, g, s, e (t og h ignoreres). Ok med at ignorere t og h, da de er næsten nul. Den bedste kombination er (((g f) s) e), hvor alle σ er har rigtigt fortegn og er (næsten alle) signifikante (t-værdien for g over for f er dog kun 1.5). Der fås σ =.16 (g+f+s over for e), σ =.5 (g+f over for s) samt σ =.3 (g over f). Erhverv nb Nest (((g f) s) e) -.3 (1.45) -.5 (2.7) -.16 (3.2) Figur 21. Faktisk og fittet for leverandører til byggeri 8 qjgnb ((g f) s) e) qjfnb ((g f) s) e)

30 3 qjsnb ((g f) s) e) qjenb ((g f) s) e) ((g f) s) e) t1 t2 t3 (øverste) Igen en meget voldsom indtrængning for naturgas, mens der for næsten hele perioden er brugt mere og mere el (særligt i starten), mens der (særligt i slutningen) bruges mindre og mindre kul.

31 31 Offentlig sektor (o): TJ qjto qjeo qjgo qjho qjso qjfo 199 Der estimeres h, e, t, g+f (s er nul). Ok at aggregere g+f her, da der er tale om opvarmning. Det er umiddelbart ikke muligt at få noget fornuftigt her. Eneste rimelige σ er i øverste nest mellem ((fg h) (t e)), hvor der fås.28 med en t-værdi på 1.9. Altså kan der findes substitution mellem et varme-aggregat (f+g+h) over for et benzin/el-aggregat (t+e). Dette kan dog lige så vel bero på en tilfældighed og bør nok ikke overfortolkes, når der ikke kan findes σ er af den størrelse i nogen andre kombinationer. I den nævnte kombination, fås også σ er med forkert fortegn i de andre nest. Erhverv o Nest (fg h) (t e).31 (4.9).12 (.83) -.28 (1.94)

32 32 6. Konklusioner Det er muligt at estimere elasticiteter for naturgas, typisk i substitution med olie. I erhvervene a, nm, nk, nq, nf, nb giver det rimelig resultater at have typerne g og f til at substituere i det nederste nest. Disse σ'er ligger så typisk i intervallet.2-.5 og synes egl. rimeligt velbestemte, de begrænsede data taget i betragtning (der estimeres kun fra 1986). Man kunne overveje at se nærmere på netop denne substitution mellem g og f. Benzinen, t, vil gerne nestet ud i et øverste nest mange steder, og faktisk alle de erhverv, hvor t har en betydende størrelse. Der kan findes store og signifikante størrelser for substitutionen mellem t og resten. Der synes at være et godt argument for at transporten lever lidt sit eget liv i forhold til de andre energityper (altså at benzinprisen ikke påvirker forholdet mellem de andre energityper). For erhvervene nf og nb virker nestningen (((f g) s) e) rimelig. Det er svært at estimere noget fornuftigt (bortset fra benzinen) for serviceerhvervene qh og qq. Offentlig sektor er svær at finde noget fornuftigt for.

33 33 Appendix A: Estimerede substitutionselasticiteter i EMMA-erhverv Første kolonne er nederste nest, anden kolonne mellemste nest, og sidste kolonne øverste nest. Tallet i parentes er t-værdien, og det skal bemærkes at fortegnene på σ erne er vendt (dvs. at negative tal er gode). De valgte estimationer er gråmarkerede. Erhverv a Nest (((g e) t) f) -.9 (.5) -.4 (.39) -.22 (1.77) Erhverv a Nest (((g t) e) f).2 (.7) -.27 (3.92) -.22 (1.77) Erhverv a Nest (((e t) g) f) -.18 (2.43) -.1 (.3) -.22 (1.77) Erhverv a Nest (((g e) f) t) -.9 (.5).1 (.11) -.97 (3.79) Erhverv a Nest (((g f) e) t) -.21 (1.18) -.21 (3.63) -.97 (3.79) Erhverv a Nest (((e f) g) t) -.14 (3.13) -.2 (.98) -.97 (3.79) Erhverv a Nest (((g t) f) e).2 (.7) -.81 (3.7) -.19 (4.92) Erhverv a Nest (((g f) t) e) -.21 (1.18) (5.75) -.19 (4.92) Erhverv a Nest (((t f) g) e) -1.3 (4.86) -.13 (.6) -.19 (4.92) Erhverv a Nest (((e t) f) g) -.18 (2.43) -.31 (2.6) -.13 (.55) Erhverv a Nest (((e f) t) g) -.14 (3.13) -.89 (4.12) -.13 (.55) Erhverv a Nest (((t f) e) g) -1.3 (4.86) -.14 (4.53) -.13 (.55) Erhverv a Nest (g e) (t f) -.9 (.5) -1.3 (4.86).2 (.37) Erhverv a Nest (g t) (e f).2 (.7) -.14 (3.13) -.84 (4.75) Erhverv a Nest (g f) (e t) -.21 (1.18) -.18 (2.43) -.43 (3.1) Erhverv b Nest (((g e) f) t) -.5 (.58).8 (.8) -.78 (4.92) Erhverv b Nest (((g f) e) t).27 (5.9) -.2 (.16) -.78 (4.92) Erhverv b Nest (((e f) g) t). (.2).22 (4.29) -.78 (4.92) Erhverv b Nest (((g e) t) f) -.5 (.58).22 (1.75) -.44 (3.23) Erhverv b Nest (((g t) e) f).22 (3.34).13 (1.6) -.44 (3.23) Erhverv b Nest (((e t) g) f).14 (1.13).19 (2.89) -.44 (3.23) Erhverv b Nest (((g f) t) e).27 (5.9) -.6 (4.14).12 (1.19) Erhverv b Nest (((g t) f) e).22 (3.34) -.56 (3.9).12 (1.19) Erhverv b Nest (((f t) g) e) -.58 (4.3).26 (5.13).12 (1.19) Erhverv b Nest (((e f) t) g). (.2) -.78 (5.1).23 (4.57) Erhverv b Nest (((e t) f) g).14 (1.13) -.46 (3.35).23 (4.57) Erhverv b Nest (((f t) e) g) -.58 (4.3).13 (1.27).23 (4.57) Erhverv b Nest (g e) (f t) -.5 (.58) -.58 (4.3).24 (2.37) Erhverv b Nest (g f) (e t).27 (5.9).14 (1.13) -.48 (3.5) Erhverv b Nest (g t) (e f).22 (3.34). (.2) -.77 (4.96) Erhverv qh Nest (((fg h) e) t).46 (5.41).44 (6.67) -.29 (2.86) Erhverv qh Nest (((fg e) h) t).42 (7.27).26 (2.18) -.29 (2.86) Erhverv qh Nest (((h e) fg) t).27 (2.53).44 (6.97) -.29 (2.86) Erhverv qh Nest (((fg h) t) e).46 (5.41) -.8 (.24).3 (6.41) Erhverv qh Nest (((fg t) h) e).42 (3.16).37 (3.44).3 (6.41) Erhverv qh Nest (((h t) fg) e).18 (1.28).46 (4.22).3 (6.41) Erhverv qh Nest (((fg e) t) h).42 (7.27) -.25 (2.84).36 (2.98) Erhverv qh Nest (((fg t) e) h).42 (3.16).31 (6.65).36 (2.98) Erhverv qh Nest (((e t) fg) h).11 (2.2).47 (5.54).36 (2.98) Erhverv qh Nest (((h e) t) fg).27 (2.53).9 (1.27).48 (5.73) Erhverv qh Nest (((h t) e) fg).18 (1.28).14 (2.67).48 (5.73) Erhverv qh Nest (((e t) h) fg).11 (2.2).35 (2.27).48 (5.73) Erhverv qh Nest (fg h) (e t).46 (5.41).11 (2.2).64 (4.62) Erhverv qh Nest (fg e) (h t).42 (7.27).18 (1.28) -.14 (1.45) Erhverv qh Nest (fg t) (h e).42 (3.16).27 (2.53).34 (5.57) Erhverv qq Nest (((fg t) h) e).26 (1.84).3 (3.74).4 (.55) Erhverv qq Nest (((fg h) t) e).34 (5.6) -.8 (.24).4 (.55) Erhverv qq Nest (((t h) fg) e).21 (1.34).34 (3.87).4 (.55) Erhverv qq Nest (((fg t) e) h).26 (1.84).12 (1.63).19 (1.96) Erhverv qq Nest (((fg e) t) h).27 (4.68) -.64 (3.76).19 (1.96) Erhverv qq Nest (((t e) fg) h) -.14 (1.23).31 (4.55).19 (1.96) Erhverv qq Nest (((fg h) e) t).34 (5.6).13 (1.8) -.43 (2.11) Erhverv qq Nest (((fg e) h) t).27 (4.68).2 (.2) -.43 (2.11) Erhverv qq Nest (((h e) fg) t) -.5 (.53).32 (5.72) -.43 (2.11) Erhverv qq Nest (((t h) e) fg).21 (1.34) -.15 (1.75).34 (5.17) Erhverv qq Nest (((t e) h) fg) -.14 (1.23).19 (1.6).34 (5.17) Erhverv qq Nest (((h e) t) fg) -.5 (.53) -.4 (.26).34 (5.17) Erhverv qq Nest (fg t) (h e).26 (1.84) -.5 (.53).23 (3.) Erhverv qq Nest (fg h) (t e).34 (5.6) -.14 (1.23).28 (2.52) Erhverv qq Nest (fg e) (t h).27 (4.68).21 (1.34) -.39 (2.82)

34 34 Erhverv nm Nest (((t f) g) e).16 (1.27) -.14 (.89) -.7 (1.64) Erhverv nm Nest (((t g) f) e) -.12 (.74).2 (.7) -.7 (1.64) Erhverv nm Nest (((f g) t) e) -.13 (1.) -.11 (.74) -.7 (1.64) Erhverv nm Nest (((t f) e) g).16 (1.27).11 (1.46) -.9 (.62) Erhverv nm Nest (((t e) f) g) -.23 (2.25).17 (2.27) -.9 (.62) Erhverv nm Nest (((f e) t) g).15 (2.5) -.7 (4.84) -.9 (.62) Erhverv nm Nest (((t g) e) f) -.12 (.74) -.62 (8.25).29 (2.6) Erhverv nm Nest (((t e) g) f) -.23 (2.25) -.5 (.43).29 (2.6) Erhverv nm Nest (((g e) t) f) -.7 (.57) -.2 (.1).29 (2.6) Erhverv nm Nest (((f g) e) t) -.13 (1.) -.3 (.69) -.84 (3.97) Erhverv nm Nest (((f e) g) t).15 (2.5) -.11 (.75) -.84 (3.97) Erhverv nm Nest (((g e) f) t) -.7 (.57).3 (2.69) -.84 (3.97) Erhverv nm Nest (t f) (g e).16 (1.27) -.7 (.57).31 (2.41) Erhverv nm Nest (t g) (f e) -.12 (.74).15 (2.5) -.9 (6.22) Erhverv nm Nest (t e) (f g) -.23 (2.25) -.13 (1.) -.3 (.46) Erhverv nk Nest (((h f) g) e) -.9 (.59) -.45 (2.17).3 (.65) Erhverv nk Nest (((h g) f) e) -.36 (1.71).18 (.76).3 (.65) Erhverv nk Nest (((f g) h) e) -.45 (2.39) -.23 (1.55).3 (.65) Erhverv nk Nest (((h f) e) g) -.9 (.59).2 (3.5) -.28 (1.26) Erhverv nk Nest (((h e) f) g) -.57 (1.).1 (1.45) -.28 (1.26) Erhverv nk Nest (((f e) h) g).13 (1.92) -.52 (1.53) -.28 (1.26) Erhverv nk Nest (((h g) e) f) -.36 (1.71) -.88 (2.17).17 (1.5) Erhverv nk Nest (((h e) g) f) -.57 (1.) -.19 (.94).17 (1.5) Erhverv nk Nest (((g e) h) f) -.16 (.81) -.79 (1.96).17 (1.5) Erhverv nk Nest (((f g) e) h) -.45 (2.39).2 (.38) -.63 (2.17) Erhverv nk Nest (((f e) g) h).13 (1.92) -.27 (1.22) -.63 (2.17) Erhverv nk Nest (((g e) f) h) -.16 (.81).21 (1.73) -.63 (2.17) Erhverv nk Nest (h f) (g e) -.9 (.59) -.16 (.81).32 (2.63) Erhverv nk Nest (h g) (f e) -.36 (1.71).13 (1.92) -.38 (.88) Erhverv nk Nest (h e) (f g) -.57 (1.) -.45 (2.39) -.1 (.26) Erhverv nq Nest (((f h) e) g) -.49 (3.85).48 (4.43) -.24 (1.35) Erhverv nq Nest (((f e) h) g).22 (2.49) -.97 (8.17) -.24 (1.35) Erhverv nq Nest (((h e) f) g) -.96 (5.87).13 (1.41) -.24 (1.35) Erhverv nq Nest (((f h) g) e) -.49 (3.85) -.21 (1.4).2 (.25) Erhverv nq Nest (((f g) h) e) -.45 (3.51) -.59 (5.82).2 (.25) Erhverv nq Nest (((h g) f) e) -.8 (3.18).8 (.23).2 (.25) Erhverv nq Nest (((f e) g) h).22 (2.49) -.23 (1.42) -.94 (7.57) Erhverv nq Nest (((f g) e) h) -.45 (3.51).1 (.16) -.94 (7.57) Erhverv nq Nest (((e g) f) h) -.12 (.84).36 (2.7) -.94 (7.57) Erhverv nq Nest (((h e) g) f) -.96 (5.87) -.18 (1.9).32 (1.97) Erhverv nq Nest (((h g) e) f) -.8 (3.18) -.91 (7.2).32 (1.97) Erhverv nq Nest (((e g) h) f) -.12 (.84) -1.9 (6.64).32 (1.97) Erhverv nq Nest (f h) (e g) -.49 (3.85) -.12 (.84).67 (2.47) Erhverv nq Nest (f e) (h g).22 (2.49) -.8 (3.18) -1.6 (7.33) Erhverv nq Nest (f g) (h e) -.45 (3.51) -.96 (5.87) -.6 (1.41) Erhverv nf Nest (((s f) e) g) -.6 (.44).13 (3.88).3 (2.) Erhverv nf Nest (((s e) f) g).32 (2.93).3 (.62).3 (2.) Erhverv nf Nest (((f e) s) g).16 (3.74).23 (1.68).3 (2.) Erhverv nf Nest (((s f) g) e) -.6 (.44).28 (2.22) -.18 (4.15) Erhverv nf Nest (((s g) f) e).25 (1.85).37 (4.7) -.18 (4.15) Erhverv nf Nest (((f g) s) e).2 (1.41).24 (1.24) -.18 (4.15) Erhverv nf Nest (((s e) g) f).32 (2.93).22 (1.75).39 (5.17) Erhverv nf Nest (((s g) e) f).25 (1.85) -.13 (.85).39 (5.17) Erhverv nf Nest (((e g) s) f).23 (1.77).69 (3.39).39 (5.17) Erhverv nf Nest (((f e) g) s).16 (3.74).26 (1.57).42 (2.21) Erhverv nf Nest (((f g) e) s).2 (1.41) -.21 (3.55).42 (2.21) Erhverv nf Nest (((e g) f) s).23 (1.77).65 (5.43).42 (2.21) Erhverv nf Nest (s f) (e g) -.6 (.44).23 (1.77).68 (6.67) Erhverv nf Nest (s e) (f g).32 (2.93).2 (1.41) -.34 (4.2) Erhverv nf Nest (s g) (f e).25 (1.85).16 (3.74).31 (1.99) Erhverv nb Nest (((e s) g) f) -.78 (7.99) -.29 (2.49).44 (1.43) Erhverv nb Nest (((e g) s) f) -.24 (1.75) -.61 (6.95).44 (1.43) Erhverv nb Nest (((s g) e) f) -.27 (2.3) -.81 (5.97).44 (1.43) Erhverv nb Nest (((e s) f) g) -.78 (7.99).2 (.68) -.31 (2.2) Erhverv nb Nest (((e f) s) g).23 (2.86) -1.2 (4.86) -.31 (2.2) Erhverv nb Nest (((s f) e) g) -.24 (.65) -.12 (2.21) -.31 (2.2) Erhverv nb Nest (((e g) f) s) -.24 (1.75).38 (2.28) -.99 (5.5) Erhverv nb Nest (((e f) g) s).23 (2.86) -.35 (1.94) -.99 (5.5) Erhverv nb Nest (((g f) e) s) -.3 (1.45).9 (1.37) -.99 (5.5) Erhverv nb Nest (((s g) f) e) -.27 (2.3).3 (.89) -.16 (3.2) Erhverv nb Nest (((s f) g) e) -.24 (.65) -.28 (1.76) -.16 (3.2) Erhverv nb Nest (((g f) s) e) -.3 (1.45) -.5 (2.7) -.16 (3.2) Erhverv nb Nest (e s) (g f) -.78 (7.99) -.3 (1.45) -.2 (.91) Erhverv nb Nest (e g) (s f) -.24 (1.75) -.24 (.65).2 (.19) Erhverv nb Nest (e f) (s g).23 (2.86) -.27 (2.3) -.83 (2.43)

35 Erhverv o Nest (((fg t) e) h) -.4 (.14).9 (1.19).3 (2.6) Erhverv o Nest (((fg e) t) h).4 (.67).8 (.44).3 (2.6) Erhverv o Nest (((t e) fg) h).12 (.83) -.1 (.7).3 (2.6) Erhverv o Nest (((fg t) h) e) -.4 (.14).33 (3.77) -.1 (.1) Erhverv o Nest (((fg h) t) e).31 (4.9).1 (.45) -.1 (.1) Erhverv o Nest (((t h) fg) e).27 (1.71).21 (1.63) -.1 (.1) Erhverv o Nest (((fg e) h) t).4 (.67).25 (1.6).16 (.88) Erhverv o Nest (((fg h) e) t).31 (4.9) -.11 (1.18).16 (.88) Erhverv o Nest (((e h) fg) t) -.9 (.52).18 (2.97).16 (.88) Erhverv o Nest (((t e) h) fg).12 (.83).2 (.11).13 (1.53) Erhverv o Nest (((t h) e) fg).27 (1.71) -.3 (.23).13 (1.53) Erhverv o Nest (((e h) t) fg) -.9 (.52).22 (1.48).13 (1.53) Erhverv o Nest (fg t) (e h) -.4 (.14) -.9 (.52).23 (3.4) Erhverv o Nest (fg e) (t h).4 (.67).27 (1.71) -.4 (.18) Erhverv o Nest (fg h) (t e).31 (4.9).12 (.83) -.28 (1.94) 35

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Simon Kjær Poulsen 10. november 1999 Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Resumé: I papiret gives et overblik over de tidligere opnåede resultater i forbindelsen

Læs mere

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sara Skytte Olsen 1. oktober Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Dette papir gennemgår reestimationen af erhvervenes

Læs mere

Fleksibel brændselssubstitution i EMMA-erhverv

Fleksibel brændselssubstitution i EMMA-erhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Thomsen 23. marts 2007 Fleksibel brændselssubstitution i EMMA-erhverv Resumé: Dette papir er blot et hurtigt overblik over nogle estimationer, som blev

Læs mere

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Sara Skytte Olsen Arbejdspapir*. april 6 Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Resumé: Papiret redegører for reestimationen af erhvervenes transportenergiforbrug

Læs mere

EMMA-datarevision, efterår 2005

EMMA-datarevision, efterår 2005 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Anne Lund Bender Thomas Thomsen Arbejdspapir* 9. december 2005 EMMA-datarevision, efterår 2005 Resumé: Papiret gennemgår hvorledes efterårets datarevision er foregået og

Læs mere

Reestimation af erhververnes efterspørsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhververnes efterspørsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Bender 21. oktober 23 Kenneth Karlsson af erhververnes efterspørsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Erhvervenes efterspørgsel efter el og aggregatet

Læs mere

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Altså er f (f (1)) = 1. På den måde fortsætter vi med at samle oplysninger om f og kombinerer dem også med tidligere oplysninger. Hvis vi indsætter =

Læs mere

Kontrol af koefficienter i usercosthybriden

Kontrol af koefficienter i usercosthybriden Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 18. august 2009 Kontrol af koefficienter i usercosthybriden Resumé: I dette papir verificeres de koefficienter som der initialt er blevet

Læs mere

Forskellige estimationsresultater for fordeling af energiforbrug i EMMA, eksempel nm

Forskellige estimationsresultater for fordeling af energiforbrug i EMMA, eksempel nm Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 11. februar 1999 Forskellige estimationsresultater for fordeling af energiforbrug i EMMA, eksempel nm Resumé: Efter forskellige forsøg på

Læs mere

EMMA-eksperimenter med Gekko

EMMA-eksperimenter med Gekko NOTAT 9. maj 2011 J.nr. Ref. cmvl EMMA-eksperimenter med Gekko Indhold 1 Indledning... 1 2 Introduktion til Gekko... 2 2.1 Kommandoer i Gekko... 2 2.2 Kommandofiler... 5 3 Variabelnavne... 6 4 Eksempler...

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Rentestrømsrelationerne: Sammenhæng mellem afdragsandel og restløbetid

Rentestrømsrelationerne: Sammenhæng mellem afdragsandel og restløbetid Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Morten Malle Pedersen 17. november 1993 Rentestrømsrelationerne: Sammenhæng mellem afdragsandel og restløbetid Resumé: Dette papir er ment som et bilag til

Læs mere

Korrektion for Tyskland i eksporten

Korrektion for Tyskland i eksporten Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Marie Bendixen 12. juli 1995 Korrektion for Tyskland i eksporten Resumé: Papiret omhandler en korrektion for Tyskland i markedsudtrykket som følge af

Læs mere

Ligninger med reelle løsninger

Ligninger med reelle løsninger Ligninger med reelle løsninger, marts 2008, Kirsten Rosenkilde 1 Ligninger med reelle løsninger Når man løser ligninger, er der nogle standardmetoder som er vigtige at kende. Vurdering af antallet af løsninger

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Mere om emissioner i EMMA

Mere om emissioner i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* ABD 1. oktober 23 Mere om emissioner i EMMA Resumé: Dette papir ligger i forlængelse af DGR1851. Papiret dokumenterer indførelsen af 5 nye emissionstyper i

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Forenklet brancheopdeling i ADAM

Forenklet brancheopdeling i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 9. september 28 Forenklet brancheopdeling i ADAM Resumé: Der foreslås en forenklet brancheopdeling. Nøgleord: Modelformulering Modelgruppepapirer

Læs mere

Kort- og langsigtsfaktorefterspørgselsfunktioner. baseret på CES produktionsfunktionen.

Kort- og langsigtsfaktorefterspørgselsfunktioner. baseret på CES produktionsfunktionen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Per Bremer Rasmussen 8. juni 1993 Kort- og langsigtsfaktorefterspørgselsfunktioner baseret på CES produktionsfunktionen Resumé: I dette papir gennemgås udledningen

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1 Side 1 Til denne vejledning laver vi lidt ekstra ved hvert billede. Vi skal bruge det der hedder Image Curl. Vi skal altså bruge en fil der kan hentes på min hjemmeside under Photofiltre 7 og nederst på

Læs mere

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 19.04.1999 Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Oprettelse af Aktivitet

Oprettelse af Aktivitet Oprettelse af Aktivitet 1. Fra Organizerens forside Kalender vælges og det ønskede tidspunkt for aktiviteten. 2. Nu dukker formen frem som aktiviteten bliver oprettet med. Formen har som udgangspunkt 3

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Standardmultiplikatorer i EMMA

Standardmultiplikatorer i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Lund Bender 21. september 26 Standardmultiplikatorer i EMMA Resumé: Papiret dokumenterer en række standardmultiplikatorer for EMMA version 26. Multiplikatorerne

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172)

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172) Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side17) Opgave 1 Hvis sønnens alder er x år, så er faderens alder x år. Der går x år, før sønnen når op på x år. Om x år har faderen en alder på: x x

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Boligmodellen i AUG97

Boligmodellen i AUG97 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen Asger Olsen 16. april 1998 Boligmodellen i AUG97 Resumé: Dette er så sidste nye afsnit i den uendelige historie om boligmodellen. Papiret kommer

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet til okt15

Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 16. september 2015 Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Resumé: I dette papir reestimeres forbrugssystemet til den kommende

Læs mere

Energi- og miljømodeller til ADAM

Energi- og miljømodeller til ADAM Energistyrelsen, 2010 EMMA10 Energi- og miljømodeller til ADAM Udarbejdet af: Frits Møller Andersen, Lise-Lotte Pade Hansen, Risø DTU Anne Lund Bender, Cecilie Olsen, Christine Marie V. Larsen, Energistyrelsen

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau ypotese test Repetition fra sidst ypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type fejl Signifikansniveau Konfidens intervaller Et konfidens interval er et interval, der estimerer

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet Okt15

Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nicoline Wiborg Nagel Jacob Nørregaard Rasmussen Arbejdspapir 10. maj 2016 Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

Arealer under grafer

Arealer under grafer HJ/marts 2013 1 Arealer under grafer 1 Arealer og bestemt integral Som bekendt kan vi bruge integralregning til at beregne arealer under grafer. Helt præcist har vi denne sætning. Sætning 1 (Analysens

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

6XEVWLWXWLRQPHOOHPHORJ YULJHQHUJLLGDQVNHHUKYHUY

6XEVWLWXWLRQPHOOHPHORJ YULJHQHUJLLGDQVNHHUKYHUY 6XEVWLWXWLRQPHOOHPHORJ YULJHQHUJLLGDQVNHHUKYHUY Dorte Grinderslev (Danmarks Statistik, Økonomiske modeller),qgohgqlqj Til den makroøkonomiske model ADAM er udviklet et modelsystem af energi- og emissionsmodeller

Læs mere

Reestimation af sektorpriser 08

Reestimation af sektorpriser 08 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Mads Svendsen-Tune september 8 Reestimation af sektorpriser 8 Resumé: Reestimation af sektorpriser for erhvervene i ADAM forløber fornuftigt, kun med små ændringer

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord

Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord 2015 Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej 48 3400 Hillerød +45 4829 0000 info@esnord.dk CVR 250 189 82 EAN 57 98 00055 35 52 Indholdsfortegnelse 1. Elevtrivselsundersøgelsen

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift:

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift: Matematik projekt 4 Eksponentiel udvikling Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009 Underskrift: Teorien bag eksponentiel udvikling er som sådan meget enkel. Den har forskriften: B er vores begndelsesværdi

Læs mere

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND POLIT RESUMÉ Den offentlige sektor fik i tiden inden og i starten af finanskrisen lov til at vokse sig meget

Læs mere

Forelæsning 8: Inferens for varianser (kap 9)

Forelæsning 8: Inferens for varianser (kap 9) Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 8: Inferens for varianser (kap 9) Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse Bygning 324, Rum 220 Danmarks Tekniske Universitet 2800 Lyngby

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 18. november 2002 Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Resumé: Dette papir beskriver teori og idéer bag nye ligninger

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Modul 5: Test for én stikprøve

Modul 5: Test for én stikprøve Forskningsenheden for Statistik ST01: Elementær Statistik Bent Jørgensen Modul 5: Test for én stikprøve 5.1 Test for middelværdi................................. 1 5.1.1 t-fordelingen.................................

Læs mere

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99 Team Succes Vestre Engvej, 1. Sal, Vejle E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 5 3 99 Udarbejdet af foreningen Team Succes daglige ledelse Statusrapport for årgang /11 Denne statusrapport er udarbejdet

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Multipel Lineær Regression. Polynomiel regression Ikke-lineære modeller og transformation Multi-kolinearitet Auto-korrelation og Durbin-Watson test

Multipel Lineær Regression. Polynomiel regression Ikke-lineære modeller og transformation Multi-kolinearitet Auto-korrelation og Durbin-Watson test Multipel Lineær Regression Polynomiel regression Ikke-lineære modeller og transformation Multi-kolinearitet Auto-korrelation og Durbin-Watson test Multipel lineær regression x,x,,x k uafhængige variable

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Forside Sjakbajsen som leder Emne: Skilleblad: 2 Undervisningsministeriet. Marts 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

OPGAVE 23 A (Robin Green) Spørgsmål 1

OPGAVE 23 A (Robin Green) Spørgsmål 1 OPGAVE 23 A (Robin Green) Spørgsmål 1 12 Operating Costs 9 6 3 3 6 9 12 12 Maintenance Costs 9 6 3 3 6 9 12 12 Total Costs 9 6 3 3 6 9 12 Kommentarer til dataplot: (a) Stigende driftsomkostninger er associeret

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Polynomier et introforløb til TII

Polynomier et introforløb til TII Polynomier et introforløb til TII Formål At introducere polynomier af grad 0, 1, 2 samt højere, herunder grafer og rødder At behandle andengradspolynomiet og dets graf, parablen, med fokus på bl.a. toppunkt,

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Juni 2014 Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Faktaarket bygger på data fra Danmarks Statistik, bearbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. I dette faktaark undersøges krisens effekt på iværksætterlysten

Læs mere

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0%

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0% Vælg din vejleder Skriv navn 13 100,0% Vælg din vejleder - Skriv navn Lars Ditrichson Lars dietrichson Lars Grubbe Dietrichson lars dietrichson Lars Dietrictson Lars Grubbe Ditrichson Blev projektet udarbejdet

Læs mere

Statistikkompendium. Statistik

Statistikkompendium. Statistik Statistik INTRODUKTION TIL STATISTIK Statistik er analyse af indsamlet data. Det vil sige, at man bearbejder et datamateriale, som i matematik næsten altid er tal. Derved får man et samlet overblik over

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 18

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 18 Matematisk modellering numeriske metoder Lektion 18 Morten Grud Rasmussen 12. november, 2013 1 Numeriske metoder til førsteordens ODE er [Bens afsnit 21.1 side 898] 1.1 Euler-metoden Vi stiftede allerede

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Økonomisk analyse 3. januar 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Highlights: - I 2012 købte de fleste

Læs mere

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside.

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside. Vejledning i hvordan man opretter HTML-filer i Brothers Keeper 7. Denne vejledning beskriver, hvordan man i Brothers Keeper (BK) danner HTML-filer, som senere kan flyttes til en ekstern server, hvor man

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Brugervejledning. til. Landsforeningen Danske Folkedanseres. Medlemssystem (For dansere)

Brugervejledning. til. Landsforeningen Danske Folkedanseres. Medlemssystem (For dansere) Brugervejledning til Landsforeningen Danske Folkedanseres Medlemssystem (For dansere) 1 Indhold Første gang systemet skal have at vide, hvem du er.... 3 Log Ud - VIGTIGT!... 4 Log ind når du har oprettet

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Loven De 8 opgaver med løsninger

Loven De 8 opgaver med løsninger Loven De 8 opgaver med løsninger Opgave 1 Her er hele fordelingen: E KB5 K982 T9843 KDBT9 D4 DBT65 6 76532 632 43 KB7 ET987 E7 ED52 1 Pas 4? Eksemplet skal vise hvor generende det er når modstanderne melder

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Statistik med GeoGebra

Statistik med GeoGebra Statistik med GeoGebra Hayati Balo, AAMS, marts 2012 1 Observationssæt Det talmateriale, som man gerne vil undersøge, kaldes et observationssæt. Det talsæt som fremgår i tabel 5.1 kan indsættes i GeoGebra

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016

Aarhus byråd onsdag den 8. juni 2016. Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Sag 14: Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016 Og vi fortsætter på dagsordenen og går videre til sag nummer 14, som kommer fra Sundhed og Omsorg, Sundhed og Omsorgs Boligplan 2016. Og jeg skal høre, om der

Læs mere

Module 2: Beskrivende Statistik

Module 2: Beskrivende Statistik Forskningsenheden for Statistik ST01: Elementær Statistik Bent Jørgensen og Hans Chr. Petersen Module 2: Beskrivende Statistik 2.1 Histogrammer og søjlediagrammer......................... 1 2.2 Sammenfatning

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Pendulbevægelse. Måling af svingningstid: Jacob Nielsen 1

Pendulbevægelse. Måling af svingningstid: Jacob Nielsen 1 Pendulbevægelse Jacob Nielsen 1 Figuren viser svingningstiden af et pendul i sekunder som funktion af udsvinget i grader. For udsving mindre end 20 grader er svingningstiden med god tilnærmelse konstant.

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

COWI-rapport: Vurdering af metoden til udpegning af nedslidningstruede brancher mv.

COWI-rapport: Vurdering af metoden til udpegning af nedslidningstruede brancher mv. NOTAT COWI-rapport: Vurdering af metoden til udpegning af nedslidningstruede brancher mv. 7. september 2007 AFCs/ALE COWI har udarbejdet ovenstående rapport til FTF. FTF har ønsket en udredning med det

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Om hvordan Google ordner websider

Om hvordan Google ordner websider Om hvordan Google ordner websider Hans Anton Salomonsen March 14, 2008 Man oplever ofte at man efter at have givet Google et par søgeord lynhurtigt får oplysning om at der er fundet et stort antal - måske

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Inverse funktioner. John V Petersen

Inverse funktioner. John V Petersen Inverse funktioner John V Petersen Indhold Indledning: Indledende eksempel. Grafen for en funktion. Og grafen for den inverse funktion.... 3 Afbildning, funktion og inverse funktion: forklaringer og definitioner...

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Marts 2013 Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA har i perioden fra 5. - 14. februar 2013 gennemført en undersøgelse gennem forbundets

Læs mere