Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?"

Transkript

1 Vind og vejr Naturen og naturfænomener Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vejret er et naturfænomen med mange læringsmuligheder og også mange sanselige oplevelser. Vejret i Danmark er omskifteligt og danner grundlag for den natur vi har. Aktivitet 1: Aktivitet 1: Vi taler om vejret Det er ikke svært at tale med børn om vejret. Det interesserer dem, og de har allerede masser af erfaringer: Alle har prøvet at mærke blæsten i håret, regndråber på huden og solen på kinderne. Alle har prøvet at fryse eller svede udendørs. Børn hopper i vandpytterne og glider på frosset vand, og det kan være svært at stå fast, når det blæser. Når I taler med børn om vejret, er de kropslige oplevelser udgangspunktet. Snak om, hvad de synes, der er godt og dårligt vejr og hvorfor? Herefter er I godt rustet til at gå ud i naturen, ud i vejret og lære mere om det. Det gør man som barn bedst ved at bruge sanserne. Tør I mon: - At løbe næsten afklædte i regnvejr? - At gå på bare tæer i sne? - At sætte jer i en vandpyt? - At læne jer op ad vinden? - At dække jer med de fygende blade? - At glide på isen? Start dagen med at give børnene direkte oplevelser med vejret. Aktivitet 2: Aktivitet 2: Det rigtige tøj Vi taler utroligt meget om vejret her i landet, og det skyldes nok, at vi bor i et land hvor vejret ustandseligt skifter. Vi kigger ud ad vinduet, inden vi klæder os på om morgenen, så vi ikke får en dag, hvor vi kommer til at fryse, svede eller bliver våde. Tal med børnene om, hvad der mon er det rigtige tøj i dag. I kan lave et vejrhjul og et tøjhjul, og lade børnene skiftes til at flytte en pil hen på dagens vejr og dagens udetøj.

2 Aktivitet 3: Aktivitet 3: Start med en sang om vejret Der findes et væld af børnesange, der omhandler vejret direkte eller indirekte: Syng en sang, der passer til dagens vejr: Lille Peter Edderkop handler om regnbyger og solskin Mariehønen Evigglad handler om regn, vind og tordenvejr Snemand Frost og Frøken Tø handler om vintervejret Blæsten kan man ikke få et se handler om vinden Find selv på flere og lav en vejr-sangbog med tegninger. Aktivitet 4: Aktivitet 4: Leg en vejrleg En enkel leg, hvor børnene får rørt sig og grinet. En voksen er metrolog og siger højt, hvordan vejrudsigten er, børnene reagerer på en bestemt måde, alt efter vejret: Når den voksne råber: regnvejr, sætter alle sig med hænderne over hovedet som ly. Når den voksne råber solskin, rejser børnene sig på tå med armene op mod solen. Når der råbes blæsevejr, løber alle rundt mellem hinanden, og når der råbes torden, stamper alle i jorden og klapper i hænderne. Aktivitet 5: Aktivitet 5: Regndans I Danmark beder vi sjældent vejrguderne om regnvejr, men det er der mange steder i verden, man gør. I kan jo prøve, om det virker: Aftal hvilket vejr i gerne vil have. Lad nogle børn spille tromme på f.eks. plasticspande. I andre danser rundt, mens I skiftevis bøjer jer fremover og strækker jer mod himlen. I kan synge en dansesang: Vi danser, vi danser, vi danser en regndans, vi danser, vi danser, vi danser en regndans (eller soldans, tordendans etc.). Aktivitet 6: Aktivitet 6: Lav en vejrmappe Prøv at holde øje med vejret i en længere periode. Lad børnene skiftes til at tegne vejret og sæt tegningerne ind i en logbog. Hvis I har lavet et vejrhjul samt vindmåler, regnvandsmåler og fugtighedsmåler, kan I også inddrage dis se i jeres observationer af vejret. I kan også sætte børnenes egne fotografier af vejret i bogen, som i øvrigt kan laves som en vægavis. Lån eventuelt en bog om gamle danske vejrvarsler og se om nogle af dem holdt stik ved at sammenligne dem med det i selv har noteret jer. Gamle vejrvarsler Mild oktober giver sne i marts En hvid jul varsler en grøn påske Regn på Sct. Gertruds dag (17/3) giver våd sommer Springer eg før ask går sommeren i vask Når solen gå ned i en sæk står den op i en bæk I gamle dage tog folk varsler og forudsagde vejret de kommende dage eller langt frem i tiden. Se

3 Forskellige vejrtyper I det følgende finder I ideer til, hvordan I kan lege og lære mere om de forskellige vejrtyper. Aktivitet 7: Aktivitet 8: Sol, varme og temperatur Aktivitet 7: Solen varmer Prøv en dag hvor der er solskin at føle på forskellige ting, hvor varme de er. Mærk på en husmur der står i solen, og mærk derefter på en husmur der står i skyggen. Mærk på en sten og et træ. Mærk på vandet i en vandpyt. Hvis solen rigtigt bager, kan I prøve at lægge en sort affaldssæk over en balje vand (den skal røre overfladen), så skal I se, hvad der sker i løbet af nogle timer. Aktivitet 8: Lav et solur Aktivitet 9: Selvom børnehavebørn ikke kan klokken, kan de godt bruge et solur. På et solur kan I se, hvordan skyggerne flytter sig i løbet af dagen. I stedet for at inddele soluret i timer, kan I inddele det i felter, der er relevante for jeres børn: Morgen, madpakketid, frugt etc. I skal starte med at hamre en stor pind ned i jorden på et sted, hvor der er sol hele dagen. Sæt en streg der hvor pinden kaster skygge, når klokken er 8, og tegn en tegning, der symboliserer morgenen. Sæt en streg der hvor pinden kaster en skygge, når I spiser frokost og tegn f.eks. en madpakke. Sæt streger for frugt og for lukketid. Efterhånden kan I udvide antallet af streger og også begynde at lære børnene om klokken. Aktivitet 9: Tegn regnbuer Regnbuer er et fortryllende vejrfænomen. Sol og regnbuer hænger nøje sammen. Man ser ingen regnbuer, hvis der intet solskin er. Lad børnene fascineres af de smukke farver. Find hurtigt farver og papir frem en dag, hvor der er en regnbue på himlen. Læg mærke til farvernes rækkefølge, den er nemlig altid den samme i en regnbue. Regnbuer Når solens stråler går gennem vanddamp i luften, kan der under specielle forhold opstå regnbuer, når lyset brydes i vanddråberne. Aktivitet 10: Aktivitet 10: Marie Marie Marolle I kender denne lille leg: Marie Marie Marolle, flyv op til Vorherre og be om godt vejr i morgen. Lad mariehønen vandre langs fingeren. Når den når spidsen, spreder den vingerne og flyver op. Prøv om det virker.

4 Skyer og regn Aktivitet 11: Skyer er blot bittesmå dråber af vand, der svæver sammen i grupper oppe på himlen. Aktivitet 11: Kig på skyer Prøv at lægge jer og kig op i skyerne. Fortæl hinanden hvad skyerne ligner. Der er sikkert dyr, mennesker, træer mm. Det gælder om at bruge fantasien. Fjerskyer er iskrystaller højt oppe Makrelskyer og lammeskyer kan varsle regn Aktivitet 12: Smuktvejrsskyer dannes og forsvinder igen uden regn Tordenskyer kan være næsten sorte forneden Aktivitet 12: Lav selv skyer og regndråber Aktivitet 13: Ånd på et koldt spejl. Spejlet bliver dugget og fyldt med bittesmå vanddråber. Det er varm fugt fra kroppen, som samler sig i små dråber, når det rammer det kolde spejl. På samme måde er skyerne fugt fra jorden, der fortætter til dråber, når de rammer den kølige luft længere oppe. Bliver de for store og tunge, falder de ned som regn. I kan også lave vanddråber og regn ved at koge vand i en gryde. Når vandet koger kan man se at der kommer en sky af damp op fra gryden. Denne sky er tusindvis af vanddråber. Læg et låg over gryden, så fanger låget vanddråberne, der samler sig til større vanddråber, der regner ned i gryden igen. Eller fyld et glas med vand og isterninger. Stilles glasset i et varmt rum vil der dannes bittesmå vanddråber på ydersiden af glasset. Vanddråberne kommer fra det vand, der er i luften ude omkring glasset. Aktivitet 13: Lav en regnmåler Hvor meget vand falder der egentligt ud af skyerne? Det kan man finde ud af ved selv at lave en regnfanger og stille den op udenfor. Du skal blot skære toppen af en 1½ l plastikflaske og sætte den omvendt ned i flasken, så tutten peger nedad og dermed virker som en tragt.

5 Uden på flasken kan I sætte streger de dage, hvor der regner meget. Hvor mange mm er jeres rekord? Aktivitet 14: 14.: Lav en fugtighedsmåler af en kogle Aktivitet 15: Tørrede fyrrekogler udvider sig og trækker sig sammen, alt efter hvor fugtigt der er i luften. Er der tørt åbner kogleskællene sig, er der fugtigt trækker de sig sammen. Hvis I stikker en let, tør pind ind mellem kogleskællene på en tør fyrrekogle, vil pinden hæve sig hvis der kommer meget fugt i luften og sænke sig, når der er tørt. I kan hænge koglen op eller sætte den i noget ler. Aktivitet 15: Lav en fugtighedsmåler af skovmærke Aktivitet 16: Finder I skovmærke, kan I lave en krans og hænge op inde i institutionen. Den dufter særligt sødt og kraftigt, når det trækker op til regn. Aktivitet 16: Naturens paraply Aktivitet 17: Måske kender I et sted, hvor der vokser tordenskræpper? Dem kan I bruge som paraplyer. Tordenskræpper kaldes også for Hestehov, og om foråret har de fine hvide eller rødlige blomster. Tordenskræppen har sandsynligvis fået sit navn, fordi det lyder som torden, når tunge dråber rammer de store blade. Aktivitet 17: Torden og lynild Af og til oplever I, at det tordner og lyner. Prøv om børnene kan høre, at lyden kommer efter lynet. Man kan finde ud af, hvor langt lynet er væk ved at tælle forsinkelsen mellem lynglimtet og tordenskraldet. For hver 3 sekunder der går, er lynet en kilometer væk. Måske har I selv prøvet at lave lyn. Det gør man nemlig nogle gange, når man tager en trøje af, der er lavet af kunststof. Sne og frost Aktivitet 18: Sne er fine iskrystaller. Prøv at tage et forstørrelsesglas med ud i sneen. Drys nogle snefnug på et stykke sort karton og undersøg dem med en lup. Måske kan I se de smukke krystaller i alle mulige flotte mønstre. Aktivitet 18: Lav en anderledes snemand Aktivitet 19: I har nok allerede prøvet at lave en snemand, men har I også lavet en slange, en skildpadde, en kanin, en trold eller en fugl? Det sjoveste er måske at lave en snebåd, som man kan sidde i. Grav et hul i sneen, stort nok til mange børn. Det opgravede sne formes som skibssider hele vejen rundt. Sæt en pind i midten som mast. Lad en pind være rorpind og en flaske være skibslanterne. Skriv bådens navn på siden med små sten og lav også et flag til båden. Aktivitet 19: Byg snelamper Rul en masse små snebolde. Start med at lægge 6 snebolde tæt op ad

6 hinanden i en cirkel. Læg derefter 6 snebolde ovenpå og endnu et lag med 6 bolde. Bliv ved til lampen er stor nok til, at der kan stå et stearinlys indeni. Sjov med vinden Aktivitet 20: De følgende øvelser kræver lidt teknisk snilde, så børn og voksne må hjælpes ad. Aktivitet 20: Lav en vindfanger Slå en pæl ned i jorden. Tag herefter to flade brædder og lim dem sammen til et kryds. Søm små yoghurtbægre fast i de fire ender. Bægrenes åbning skal vende ens, så de fanger vinden. Bor et hul midt i krydset og sæt nu krydset på en pæl. Det gør I ved at sætte en stor perle inderst på et stort søm, dernæst vindfangeren og til sidst en perle igen, inden I slår sømmet nogle mm ned i pælen. Både perler og vindfanger skal rulle løst rundt på sømmet. Vindfangeren på pælen drejer nu rundt i blæsevejr. Aktivitet 21: Aktivitet 22: Aktivitet 23: Forfatter: Trine Sørensen Tegner: Eva Wulff Aktivitet 21: En vindretningsmåler Slå et stort søm i midten af en træklods, så det stikker ca. 5 cm op. Lim en fjer fast på toppen af en korkprop. Lav en hul i bunden af korkproppen. Hullet skal være stort nok til, at der kan limes en tuschhætte fast deri. Når dette er gjort, sætter I korkproppens hættehul forsigtigt ned over sømmet på træklodsen. Stil vindretningsmåleren på en spånplade, så I hver dag kan sætte et lille mærke på pladen, der hvor fjeren peger. Nu vil den lille fjer fare rundt og vende sig i den retning vinden blæser. Aktivitet 22: Lav en lille vindmølle Tag et kvadratisk stykke karton og tegn en streg fra hjørne til hjørne på kartonet, så I får et kryds. Klip langs stregerne i krydset, men ikke helt ind til midten af papiret. Stop ca. 2 cm fra midten. Bøj fire hjørner forsigtigt ind mod midten, så der skabes en lille lomme, der kan opfange vinden. Sæt de foldede hjørner fast til midten med tape. Tag et rundt søm og sæt en perle på sømmet, sæt derefter vindpropellen på sømmet og så et par perler igen. Slå derefter sømmet forsigtigt fast på en blomsterpind. Aktivitet 23: Flyv med drager

7 At lave sine egen drage og få den på vingerne er magisk. Der findes masser af bøger og hjemmesider med skabeloner til nemme drager. F.eks. Frie Børnehavers hjemmeside:www.frie.dk/bygendrage.

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner På fod med naturen Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Del 1 børn i naturen Ud i naturen derfor og sådan 3 Naturkompetence 4 Fornyelse og udviklingsarbejde 5 Det enkelte barns behov 6 Forældresamarbejde

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

Skyerne - himlens vejrudsigt

Skyerne - himlens vejrudsigt Af John Cappelen, DMI Storm P. sagde engang : Der findes ikke dårligt vejr - kun forkert påklædning! Det kan der selvfølgelig være en vis form for sandhed i, men det er nu engang rarere og mere bekvemt

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium Dette skolemateriale til omnimaxfilmen Delfiner er en bearbejdelse af et amerikansk skolemateriale til filmen. Det oprindelige materiale kan findes som pfd-fil på adressen: http://www.dolphinsfilm.com/fslearn.htm

Læs mere

Stop Brug din krop. Version 2.0

Stop Brug din krop. Version 2.0 Stop Brug din krop Version 2.0 1 Stop brug din krop Idehæftet er tænkt som inspiration til aktiviteter, der kan bruges som et aktivt afbræk i undervisningen, men også som en del af undervisningen. De fleste

Læs mere

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter.

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. 1 Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. Børnehavebørn: At tyde følelser: Tegn 4 forskellige børn: Et der er surt, et der er formærmet, et

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på de samme udearealer

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

En arbejdsplads i bevægelse

En arbejdsplads i bevægelse TEMA Bevægelse på arbejdspladsen Idékatalog En arbejdsplads i bevægelse Ideer til fysisk aktivitet på kontoret En arbejdsplads i bevægelse Bevægelse er vigtigt for vores sundhed og velbefindende. Derfor

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om:

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om: Ud med børnene - 24 naturbørnehaver fortæller Læs om: Drømmefangeren fra Ærøskøbing, Haletudsesøen fra Læsø, græsdukkerne fra Frederikshavn, urtesaltet fra Outrup, dyresporene fra Haderslev, sommerlegene

Læs mere

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp Metodehæfte Ud på gulvet Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet Kolofon En en del af Dansk dansk flygtningehjælp Flygtningehjælp

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere