OMBYGGEDE KIRKER OG KIRKEUDVIDELSER.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OMBYGGEDE KIRKER OG KIRKEUDVIDELSER."

Transkript

1 1 110 Kun to Kirkeklokker har været anmeldte til Om støbning, og heldigvis hegge uden Betydning (H aderup 1697, Sinding 1811). Skønt der saaledes m aa siges at være udført meget Arbejde i Forhold til Kirkeinventarbevillingens Midler, m aa det dog stadigt gentages, at det vedblivende kun er m uligt at efterkom m e et M indretal af alle de m ange A nm odninger om pekuniær Understøttelse, som aarligt strøm mer ind, og det kan ikke nægtes, at Museet stundom (trods K ultusm inisteriets Cirkulære 12/ i ) slet ikke faar Meddelelser selv om store Restaureringsarbejder. Der kunde fremføres liere triste Eksempler herpaa, m en det m aa være tilstræ kkeligt at nævne det sørgeligste. Præ dikestolen i Bogense Kirke, der er blevet fuldstæ n digt renset for sine gamle Farver, endogsaa saa grundigt, at et Fag, der var vendt ind mod Væggen og saaledes havde undgaaet senere Overmalinger, er hlevet afætset lige saa grundigt som de synlige Dele. At m an har handlet i god Tro, i det m indste fra de kirkelige Myndigheders Side, derom kan der i det nævnte Tilfælde ikke være Tvivl. Men det er unægteligt trist, at noget saadant kan finde Sted, og at Museets Arbejder og Rettigheder er saa lidet kendte og agtede, og det vil derfor sikkert forstaas, at Nationalmuseet med Længsel imødeser en ny og bedre Synslov. OMBYGGEDE KIRKER OG KIRKEUDVIDELSER. Af M. Mackeprang.»Architekteni indeholder for 23. Febr. dette Aar nedenstaaende Artikel, som vi med Forfatterens, M useumsdirektør, Dr. Mackeprangs Tilladelse aftrykker her. Det er velkendt, at det langt overvejende Flertal af vore K irker og da navnlig vore L andsbykirker gaar tilbage til M iddelalderen. I hvor høj Grad dette er Tilfældet, er dog aldrig bleven optalt og der skal derfor i det følgende gøres et Forsøg herpaa.

2 111 Alt i alt findes der i D anm ark 1608 Landsogne med selvstændige Kirker, hvis Oprettelse ligger forud for Reform ationen1), og af disse har ikke færre end 1527 middelalderlige Kirker, hvoraf atter de godt 90 pct. er romanske. Nu skal det straks siges, at det ovenfor nævnte Sognetal ikke fuldtud dækker det middelalderlige. Sammen med skriftlige Kilder, i første Række Kirkelisten i Ribekapitels Brevbog, den saakaldte»ribe Oldemoder«, fra Tiden og Tiendelisten i Roskildebispens Jordebog fra 1370, vidner navnlig i Jylland flere Kirketomter om, at en Del K irker allerede er bleven nedrevne i Middelalderen. Og selv om det i Reform ationstiden og de næ rm est følgende Menneskealdre i første Række gik ud over de sikkert ogsaa for talrige Købstadkirker, forsvandt dog ikke ganske faa L andkirker, dels ved den almindelige O rdning af Sogneforholdene ved de saakaldte»klemmebreve«i 1555, dels efter specielle kgl. Bevillinger. For Jyllands Vedkommende er deres Antal endog større end Købstadkirkerne (48 mod 43)2), medens Tallet paa Øerne h ar været meget ringe. Der er dog i det følgende ikke taget Hensyn til al denne Ødelæggelsens Vederstyggelighed, lige saa lidt som til de i senere Tid helt nedlagte Kirker, l aa i Tal, men ofte saare værdifulde, som f. Eks. de to Graabrødrelcirker i Odense og Svendborg. Det er alene de nu staaende, der her lages op til Behandling. Og holder vi os til dem, m aa det siges, at vor Kirkebestand i en ganske sjælden Grad har bevaret sit middelalderlige Præg. En Sammenligning med vore Naboer mod Nord, Øst og Syd vil i denne Henseende absolut falde ud til vor Fordel, og selv om vi til de 79 helt ombyggede Landsbykirker lægger 9»fornyede«Købstadkirker, er et sam let»tab«paa 88 K irker dog til at b æ re3). L andskabsvis fordeler de fuldstændige Ombygninger, og alene om dem er der her Tale, sig med 62 i Jylland, 26 paa Øerne, hvoraf atter 6 falder paa Fyen, 4 paa Lolland-Falster, 11 paa Sjælland og 5 paa Bornholm, den Landsdel, der, baade hvad Kvantitet og desværre ogsaa Kvalitet angaar, har lidt det største Tab, takket være en enkelt nidkæ r og m yndig Provsts fortvivlede Iver efter at komme af med de gamle,»brøstfældige«kirher, der dog viste sig saa solide, at m an i flere Tilfælde m aatte ) t>e gamle Klosterkirker er her medregnede under Sognekirkerne. -) Jfr. W illiam Scharlings Optælling i Historisk Tidsskrift 6. R. II, 294. ) Til disse 88 kan lægges endnu 3, nemlig Skive, B uderup og Højerup, hvilke Sogne har faaet nye Kirker. Da de gamle im idlertid er bleven staaende, er de ikke medtagne i Beregningen.

3 112 sprænge Murene, for i det hele at faa dem ned! Tidsmæssigt set stiller O m bygningerne sig saaledes1): ombyggedes 13 Kirker » 6» » 3» » 11» » 13» » 19» » 10» » 13» Naar der ovenfor er brugt Ordet»Tab«om de ombyggede K irker, m aa dette U dtryk dog ikke tages altfor bogstaveligt folden ældste Tids Vedkommende, saa vist som nogle af de nye Kirker, m odsat hvad der som oftest er Tilfældet i vore Dage, antagelig var bedre end deres Forgængere og i. hvert Fald sikkert ikke ringere. Uth ved Horsens, Christoffer Valkendorffs Kirke i Svindinge paa Fyen og H ans Stemvinkels Kirke i Slangerup danner saa at sige en direkte Fortsættelse af de allerede under Gotikken kendte Totalom bygninger, hvorpaa V alfartskirkerne i Ry, K arup og H olm strup er Eksem pler. Blot balden religiøse Trang eller Bevæggrund nu faaet en Tilsætning af Renæssancens Byggelyst. De fleste af de før 1800 ombyggede Kirker er forøvrigt uden større Betydning, og det samme gælder Ombygningerne før 1850, Frue Kirke naturligvis undtagen. Grunden til Ombygningen er i flere Tilfælde Ødelæggelse i Krig (Store Magleby (?), Rødovre og Hvidovre, Frue Kirke og Anholt) eller ved Naturbegivenheder (Skagen, Agger). Selve Antallet er, som Tabellen viser, kun ringe. Først fra ca tager Angrebene til i Voldsomhed for at kulm inere i Perioden )0. Naar om trent nøjagtig Halvdelen af Nedrivningerne falder i disse Aar, skyldes dette, foruden Stigningen i Folketallet og Alm énvelstanden, antagelig en ved Kirkesynsloven af 1861 frem kaldt, i dette Tilfælde ganske vist sørgelig misforstaaet Interesse for Kirkerne. Paa den anden Side b a r sikkert de kgl. Bygningsinspektører og Nationalmuseet Ret til at tilskrive sig en god Del af Æ ren for Nedgangen efter 1900, hvor denne»entente«bar kæm pet energisk om end ikke altid sejrrigt for at bevare de gamle Kirker. I ganske faa Tilfælde er Ombygningen en Følge af Brand (D annem are paa Lolland, H ørup og Ikast i J y l land), m en norm alt er den nu frem kaldt ved Kirkernes Liden- ) Min Kilde har været Trap sam t for Tiden efter denne Finanslovens Bevillinger.

4 113 hed, deres virkelige eller foregivne Brøstfældighed eller deres uheldige Beliggenhed. Gaar vi fra Tabslistens tørre Tal over til de enkelte»individer«, er det noget vanskeligt at udtale sig om, hvor stort det ideelle T ab har været. Ganske bortset fra de før 1850 nedrevne Kirker, om hvilke der naturligvis i Reglen intet vides, er nemlig ogsaa adskillige af de i senere Tid ombyggede ganske slet oplyste. I det hele og store kan m an dog vistnok sige, at vi ogsaa i denne Henseende er sluppen nogenlunde godt fra det; der er utvivlsom t gaaet langt større Værdier tabt ved b ru tale Provsteistandsættelser og misforstaaede Architektrestaureringer har Læseren nogensinde været i Sydfyen? end ved N edrivninger. Men naturligvis er der mellem»de Faldne«Bygninger, hvis Tab m an begræder. Jeg skal ikke indlade mig paa en ørkesløs Undersøgelse om, hvorvidt Viborg Domkirke kunde være bleven istandsat i Stedet for ombygget; at man nu i hvert Fald ikke var faret saa haardt frem mod alt det senere tilkomne, er sikkert alle enige om. Men der er en Kirke, som den 1869 nedrevne St. Luciuskirke i Holbæk, hvis N edbrydningshistorie er et ejendom meligt Vidnesbyrd om Datidens O p fattelse af god, gamm el, om end lidt hjem m egjort Bygningsk u n st1). Vi vilde utvivlsomt med Glæde give Afkald paa den manglende»indre Harmoni«, om vi kunde faa den gamle Kirke igen i Stedet for Chr. Hansens just ikke m orsom m e, m en sikkert meget harm oniske Erstatning. Uvilkaarlig trøster man sig med, at sligt dog umuligt kunde ske nuom stunder, men man bliver unægtelig noget skeptisk, naar m an mindes Nedrivningen af Holstebro Kirke i 1906, eller naar m an erfarer, at der i 1902 virkelig var dem, der vilde jævne en af vore allerældste Kirker Frue Kirke i Roskilde med Jorden! Af Landsbykirker er der Uggerløse ved Holbæk og Vildbjerg med deres mærkelige Korbueanlæg2), der er den pyntelige lille Teglstenskirke i Dannemare og Kridtstenskirken i Vindinge ved Roskilde, for ikke at tale om de bornholm ske. Rækken kunde blive længere endnu, men i Stedet for at sørge over Fortiden lønner det sig bedre at kaste et Blik paa Fremtiden. Og Spørgsmaalet bliver da, om en Statusopgørelse i 2018 vil stille sig saa relativ gunstigt som i Jeg nægter ikke, at jeg i saa Henseende bar mine stærke Tvivl. Jeg tænker ikke saa meget paa, at m an ved Tiendeafløsningsloven ) Jfr.»Architekten« S. 501 ff. 2) Tegninger af ældre nord. A rchitektur Nr. 1. Jyske G ranitkirker T. 65. Fortid og N utid. II. o

5 114 eller vel snarere ved dens Udførelse, saaledes som nu for nylig paavist af Provst Nørgaard, utvivlsomt er gaaet Kirkerne for nær. Har de kunnet overleve den Behandling, som Aarhundredes Kirkeregnskaber bærer Vidne om, klarer de sig nok i det 20. Jeg frygter heller ikke den mulige Ophævelse af Forbindelsen mellem Stat og Kirke, Folkekirkens O m dannelse til en Frikirke. Skulde dette nogensinde ske og ingen ved jo, om det overhovedet vil ske haaber jeg, vi er komne saa vidt, at m an vil kunne sætte D anm arks Riges Vaaben over Kirkedørene, at Kirkerne altsaa bliver Statsejendom, der udlaanes til Menighederne. Nej, hvad der ængster mig, er et Naturfænomen, som det vil være meget vanskeligt at komme udenom, nemlig Befolkningens Tilvækst og den Forskydning i dens Fordeling, der som Følge af Sam færdselsm idlernes Udvikling alt har fundet og sikkert i stigende Grad vil linde Sted indenfor de enkelte Sogne. Hvad nu selve Folketallet angaar, vil det efter statistiske Beregninger fordobles i Løbet af Aar, forudsat at Fødselshyppigheden da ikke synker yderligere1). Selv om den største Stigning vel som hidtil vil falde paa Købstæderne, vil Landbefolkningen jo ogsaa vokse, paa Grund af Husmandsbevægelsen endog stærkere end i den foregaaende 50-Aars Periode, hvor den dog fra er steget med over 400,000, d. v. s. gennemsnitlig med ca. 250 Individer pr. Sogn. Og nægtes kan det ikke, at mangfoldige af vore Landsbykirker er saa smaa, at mange af dem i Længden ikke vil kunne rum m e den voksende Menighed, med m indre vi da skulde opleve en næppe sandsynlig stærk Nedgang i det tilvante Kirkebesøg. En ganske vist ikke saa vidtrækkende, men til Gengæld m ere nærliggende Fare rum m er det andet M oment: Befolkningens Forskydning. Jeg tæ nker her naturligvis særlig paa»stationsbyerne«, vor Tids ægtefødte, om end architektonisk set noget vanartede Børn! Hidtil har disse mærkværdig nok kun spillet en meget ringe Rolle. I alt er kun 8 Sognebyer med ombyggede Kirker Stationsbyer, og af disse er det endda kun 3 (Herning, Holdsted og Vejen, muligvis dog ogsaa Vildbjerg), hvor Bebyggelsens æ ndrede K arakter h ar været Aarsag til Kirkens N edrivning. Men der er ingen Grund til at tro, at F rem tiden vil arte sig lige saa gunstig. Deriil er der altfor god Grøde i dem! Saa vidt mig bekendt foreligger der ingen Opgørelse over Folketallet i»de bymæssige Bebyggelser«Stations- ) Trap. 3. Udg. I, 33.

6 115 byernes officielle Navn, der i Skønhed kappes med deres Arehitektur! før Bortset Ira Nordsjælland, d. v. s. F re deriksborg Amt og Københavns Amtsraadskreds, hvor jo særlige Forhold gør sig gældende, havde den Gang 14 af disse nye Byer over looo" Indbyggere, 1911 var Tallet steget til 25, 1916 til 401). Og medens Tilvæksten i de egentlige Landistrikter i F em aaret udgjorde ca. 39,000, var den i de bym æssige Bebyggelser, hvis Minimumsgrænse den officielle Statistik sætter til 400 Indb., ca, 43,000. Det vil sige, at medens den egentlige Landbefolkning kun er tiltaget med 3 pct., er de»bymæssige«gaaet ca. 20 pct. frem!2) Den eneste ganske vist kun meget ringe T røst er, at det hele Fæ nom en stadig er af udpræget jydsk Natur. Af de ovennævnte 40 Stationsbyer med over 1000 Indbyggere ligger de 30 i Jylland og deraf atter de 7 i Ribe Amt, et lille Varsel om, hvad vi kan vente os, naar det berømte»jernbanetomme«rum i en nær Frem tid bliver fyldt med Baner! Nu vil Forholdene jo nok arte sig noget forskelligt, all eftersom det er den gamle Kirkeby, der bliver ophøjet til Stationsby, eller denne er et fuldstændigt Nyanlæg eller i hvert Fald en almindelig Landsby, saaledes at Sognets gamle aandelige M idtpunkt vedblivende faar Lov til at ligge hen i forholdsvis landlig Uberørthed. En af Museet foretaget Undersøgelse af de 145 Lokaliteter, der paa Tabellerne i»statistisk Aarbog«1917 direkte karakteriseres som Stationsbyer, viser, hvorledes Forholdene rent talm æssigt stiller sig. Øerne 59, deraf»kirkebyer«39,»landsbyer«20. Jylland 86, 51, 35. Lysest tegner Frem tiden sig for de gamle K irker i det sidstnævnte Tilfælde, altsaa naar de ligger afsides fra Stationsbyen. Der er i saa Fald dog Haab om, at denne med Tiden kan faa sin egen Kirke, som det jo i flere Tilfælde er sket (Taastrup, Aarup, Vinderup), m edens den gamle lever videre som»bondekirke«, saaledes som dens Bestemmelse fra Arilds Tid har været. Falder derimod Stationsbyen og Kirkebyen som desværre hyppigst sam m en, er der en til Vished grænsende Sandsynlighed for, at den gamle Kirke bliver for lille til Menigheden, saaledes at Kravet om større Plads vil rejse sig. At sidde dette Krav overhørig, lader sig naturligvis i Længden ikke gøre, hverken her eller ved de alm indelige Landsogne, og det forekom- ) Statistisk Aarbog' S ) Statistisk Tabelværk. 5. R. L itr. A. Nr. 9. S *

7 116 mer mig derfor, at der kun er én Taktik at følge: Man maa gaa den samme Vej, som m an gik i Middelalderen, altsaa søge at faa den gamle Kirke udvidet i Stedet for at erstatte den med en hel ny. Nu skal det villig indrøm mes, at Udvidelsen undertiden kan være saa radikal, at man uvilkaarlig mindes Karl Gustavs bekendte Ord om Faarene og Bukken! Men alligevel! Man bevarer om jeg saa maa sige Kontinuiteten, og den Stump af det gamle, der bliver tilbage, vil uvilkaarlig lægge Baand paa Architektens mere eller m indre sprælske Tilbøjeligheder. Ja, jeg er nærved at loretrække Udvidelsesløsningen fremfor den Udvej at bygge en lielt ny Kirke og lade den gamle blive staaende som»fredet Mindesmærke«, vel at mærke naar der da ikke er Brug for den til Menighedshus eller lign. Naturligvis skal dette ikke forstaas absolut og kategorisk. Der kan være Kirker, som er saa værdifulde og helstøbte, al de vanskeligt lader sig udvide, uden at for meget godt og gam m elt forsvinder, medens det paa den anden Side vil være Helligbrøde at nedrive dem. Eller en Kirke kan ved sin Beliggenhed i den Grad præge L andskabet, at den alene af den Grund bør skannes. Men forøvrigt tilstaar jeg ærlig, at jeg ikke er særlig begejstret for den Tanke, at Nationalmuseet skulde udvikle sig til at blive Kirkeejer i stor Stil og vel at mærke en Kirkeejer uden K irketiende! For altsaa kortelig at gentage det: Hvor m an paa nogen Maade kan forsvare at udvide en gammel Kirke, skal man gøre det. Hvad Forbillederne angaar, behøver m an just ikke at lede længe. Navnlig paa Ø erne er jo det store Flertal af Kirkerne udvidede i gotisk Tid, og her er altsaa Ideer nok at hente. Mest alm indelig er utvivlsom t en Udvidelse i Længderetningen, mod Vest eller Øst eller, hvad der jo ogsaa k an forekom m e, i begge Retninger. Vestudvidelserne er sikkert foranledigede af den samme Faktor, som her beskæftiger os, altsaa den voksende Folkemængde; Østudvidelserne skyldes derimod snarere H ensynet til Gudstjenestens større Pom p (de store gotiske Fløjaltertavler?). Langt sjældnere er Udvidelsen i Bredde, der ogsaa kræver betydelig større økonom iske Ofre, da m an jo daarligt kan gøre Skibet bredere uden at tage Koret med. Men jævnsides med disse Udvidelser af selve Kirkelegemet møder m an ogsaa en Udvidelse ved Tilbygninger, hvortil i denne Sam m enhæng naturligvis ikke kan medregnes de tre, der i det mindste paa Øerne næsten er konstante: Taarn, Sakristi og V aabenhus. Ikke ganske faa L andsbykirker er jo paa denne

8 117 Maade i Tidens Løb bleven forvandlede til Korskirker, om end Omdannelsen vistnok kun undtagelsesvis er sket planmæssigt og med velberaad Hu, saaledes som ved Karlebo Kirke i Nordsjælland. Sjældnere er det derimod at træffe Kapellerne sam lede paa een Side og direkte inddragne i Kirkerummet, der derved bliver to- eller treskibet. Et typisk Eksempel herpaa er Mern ved Præstø, hvis Klosterkirke sikkert har været Forbilledet; af andre kan nævnes Broby ved Soi'ø. De mange selvstændige Spidsgavle giver disse K irker et overordentligt m alerisk Udseende, men naturligvis har denne Udvidelsesmaade praktisk set m indre heldige Sider. Selv om en Udvidelse mod Vest sikkert i de fleste Tilfælde vil strande paa Hensynet til de middelalderlige Taarne, der jo absolut bør bevares, er der altsaa Muligheder nok tilbage. Hvilken m an vil vælge, er selvfølgelig afhængig af de individuelle Forhold. Hensynet til den gamle Kirkes Architektur, Kirkens Plads paa Kirkegaarden og dennes Grave, Terrænets Karakter og Form, sam t sidst men ikke m indst de Krav, der stilles til øget Plads, alt dette er Faktorer, der gør det. umuligt at fastslaa nogen bestemt Udvidelsestype som den eneste saliggørende. Da Sydsiderne paa vore Landsbykirker jo i Reglen er fælt moderniserede og ødelagte, medens Nordsiden langt oftere har bevaret sit gamle Præg, vil en Udvidelse med en Kapelrække m od Syd rent arkæologisk set vel nok i Alm indelighed være den heldigste Løsning, ligesom den vistnok vil give det sm ukkeste Helhedsbillede. Men ogsaa her kan der n a tu r ligvis være Undtagelser. ANMELDELSER. STUDIER OVER DANMARKS OLDTIDSBEBYGGELSE. Af H. V. C i.ausen. Magister H. V. Clausen gør i sine»studier over D anm arks Oldtidsbebyggelse«et storstilet Forsøg paa ved Hjælp af Stednavnene at kaste Lys over vort Lands og tilgrænsende Landes Bebyggelse i Folkevandringstiden. Hans Em ne er stort og van-

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Skovene Skovene i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet

Læs mere

NAVNET SLAGELSE. Ounnar Knudsen*).

NAVNET SLAGELSE. Ounnar Knudsen*). NAVNET SLAGELSE Af Ounnar Knudsen*). or at forstaa Navnet Slagelse maa vi have fat paa de gamle Skriftformer. Det viser sig da, at Slagelse i Middelalderen blev skrevet Slagløse, men at Efterleddet i Tidens

Læs mere

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om "Tidens politiske Opgave". d. 8. marts 1941 Meget tyder på, at de fleste fremtrædende politikere troede på et tysk nederlag og en britisk 5 sejr til

Læs mere

Doktorlatin. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Doktorlatin. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Originalt emne Belysningsvæsen Belysningsvæsen i Almindelighed Gasværket, Anlæg og Drift Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 14. juni 1923 2) Byrådsmødet

Læs mere

Staalbuen teknisk set

Staalbuen teknisk set Fra BUEskydning 1948, nr 10, 11 og 12 Staalbuen teknisk set Af TOMAS BOLLE, Sandviken Fra vor Kollega hinsides Kattegat har vi haft den Glæde at modtage følgende meget interessante Artikel om det evige

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Originalt emne Ernæringskort Forskellige Næringsdrivende Næringsvæsen Socialvæsen Socialvæsen i Almindelighed, Socialloven Uddrag fra byrådsmødet den 22. oktober

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen i Almindelighed Embedsmænd Laan Stadsarkitekt Udlaan og Anbringelse af Kommunens Midler Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 13.

Læs mere

Breve fra Knud Nielsen

Breve fra Knud Nielsen I august 1914 brød Første Verdenskrig ud. I godt fire år kom Europa til at stå i flammer. 30.000 unge mænd fra Nordslesvig, der dengang var en del af Tyskland, blev indkaldt som soldat. Af dem faldt ca.

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Politibetjentes Lønforhold Rets- og Politivæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. december 1901 2) Byrådsmødet den 10. april 1902 Uddrag fra byrådsmødet

Læs mere

Ark No 6/1874 Vejle den 19 Oktbr 1874. Da jeg er forhindret fra i morgen at være tilstede i Byraadets Møde, men jeg dog kunde ønske, at min Mening om et nyt Apotheks Anlæg heri Byen, hvorom der formentligen

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 10. oktober 1907 2) Byrådsmødet den 24. oktober 1907 Uddrag fra byrådsmødet den

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 98-1915) Originalt emne Den kommunale Fortsættelsesskole Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Uddrag fra byrådsmødet den 27. maj

Læs mere

Pastor Kaj Munk angriber Biskopperne (Biskoppernes Hyrdebrev)

Pastor Kaj Munk angriber Biskopperne (Biskoppernes Hyrdebrev) Pastor Kaj Munk angriber Biskopperne (Biskoppernes Hyrdebrev) Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Boligforeninger Boligforhold Foreninger Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Private Beboelseshuse Salg og Afstaaelse af Grunde Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet

Læs mere

Høstmøde 1930. En prædiken af. Kaj Munk

Høstmøde 1930. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

NAVNET ST. BENDTS KIRKE

NAVNET ST. BENDTS KIRKE NAVNET ST. BENDTS KIRKE Af P. Severinsen. Ile Mennesker i Danmark siger "St Bendts Kirke" om Valdemarernes store Kirke i Ringsted, og det skrives altid. St. Bendt er Benedictus af N urcia, og da Kirken

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

01441.00. Afgørelser- Reg. nr.: 01441.00. Fredningen vedrører: Nødebo Kirke. Taksatio ns kom miss ionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

01441.00. Afgørelser- Reg. nr.: 01441.00. Fredningen vedrører: Nødebo Kirke. Taksatio ns kom miss ionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 01441.00 Afgørelser- Reg. nr.: 01441.00 Fredningen vedrører: Nødebo Kirke la., Domme Taksatio ns kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 01-12-1950 Kendelser Deklarationer ('\

Læs mere

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE

VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE VE O FABRIKANT S. CHR. BRANDT" JORDEFÆRD DEN 2. JANUAR 1906 I ST. KNUDS KIRKE MILO SKE BOGTRYKKERI - ODENSE S taar paa Vejene og ser til og spørger om de gamle Stier, hvor den gode Vej mon være, og vandrer

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Originalt emne Observatoriet Ole Rømer Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 31. maj 1917 2) Byrådsmødet den 14. juni 1917 3) Byrådsmødet den 21. juni 1917

Læs mere

Opgave 2: Levevilkår på landet.

Opgave 2: Levevilkår på landet. Opgave 2: Levevilkår på landet. Opgaveformulering: Med udgangspunkt i oplysninger fra mindst to fremstillinger om perioden skal du gøre rede for levevilkårene på landet i Danmark i perioden o. 1850-1900.

Læs mere

4. Søndag efter Hellig 3 Konger

4. Søndag efter Hellig 3 Konger En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Ark No 35/1883. Til Vejle Byraad.

Ark No 35/1883. Til Vejle Byraad. Ark No 35/1883 Forsamlingen antager, at en Formueskat som Lovforslaget ikke kan? gjøre der??? udover den egentlige Indtægt som Beskatning efter I og C tillader. at det overlades til hver Kommunes Vedtægt

Læs mere

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar

Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Kristendom og Krig: Kaj Munks Svar Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

01403.00. Afgørelser - Reg. nr.: 01403.00. Fredningen vedrører: Sigerslev Kirke. Domme. Taksations kom m ission en.

01403.00. Afgørelser - Reg. nr.: 01403.00. Fredningen vedrører: Sigerslev Kirke. Domme. Taksations kom m ission en. 01403.00 Afgørelser - Reg. nr.: 01403.00. Fredningen vedrører: Sigerslev Kirke Domme Taksations kom m ission en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 18-10-1950, 21-10-1952 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 798-1919) Originalt emne Boligforhold Kommunale Beboelseshuse Uddrag fra byrådsmødet den 27. marts 1920 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 798-1919)

Læs mere

Sammenholdet. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Sammenholdet. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

TIDSSKRIFT FOH UDGIVET DET KGL. DANSKE LANDHUSHOLDNINGSSELSKAB. REDlGlmET H. HERTEL KJØBENHAVN DET SCHUBOTHESKE FORLAG. TRYKT HOS NIELSEN & LYDlCHE

TIDSSKRIFT FOH UDGIVET DET KGL. DANSKE LANDHUSHOLDNINGSSELSKAB. REDlGlmET H. HERTEL KJØBENHAVN DET SCHUBOTHESKE FORLAG. TRYKT HOS NIELSEN & LYDlCHE TIDSSKRIFT FOH LANDØKONOMI UDGIVET AF DET KGL. DANSKE LANDHUSHOLDNINGSSELSKAB REDlGlmET AF H. HERTEL 1907 KJØBENHAVN DET SCHUBOTHESKE FORLAG TRYKT HOS NIELSEN & LYDlCHE (AXEL SJMMELKIÆR) 1907 455 Planteavlen

Læs mere

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen i Almindelighed Stefanshjemmet Sundhedsvæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 24. januar 1929 2) Byrådsmødet den 7. februar 1929

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Prædiken til 3. S.e. Paaske

Prædiken til 3. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

1. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk

1. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 110-1922)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 110-1922) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 110-1922) Originalt emne Aarhus Sporveje Belysningsvæsen Elektricitetsafgift Kørsel Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 20. april 1922 2) Byrådsmødet den 15. maj 1922

Læs mere

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte Forblad Ydervægges vanddamptransmission Ellis ishøy Tidsskrifter Arkitekten 1941, Ugehæfte 1941 Ydervægges Va11ddamptransmiss:i.011 Af Civiling eniør Fer :Brask Foruden den Fugtighed, der udefra tilføres

Læs mere

Veile Amthuss d 7/8 73 Ark No 19/1873. Indenrigsministeriet har under 5 d.m tilskrevet Amtet saaledes.

Veile Amthuss d 7/8 73 Ark No 19/1873. Indenrigsministeriet har under 5 d.m tilskrevet Amtet saaledes. Veile Amthuss d 7/8 73 Ark No 19/1873. Indenrigsministeriet har under 5 d.m tilskrevet Amtet saaledes. Ved Forordningen af 18 Oktbr 1811 er der forsaavidt de i privat Eje overgaaede Kjøbstadjorder afhændes,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Udleje af Jorder Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 3. juni 1926 2) Byrådsmødet den 9. september 1926 3) Byrådsmødet den 30. september 1926 Uddrag fra

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Co pen hagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright

Læs mere

Ark No 68/1885. Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger.

Ark No 68/1885. Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger. Ark No 68/1885 Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger. Skoleudvalget tillader sig at indstille at de tildeles. 1 Skp. S. Hansens Søn - Lars Hansen

Læs mere

Ark.No.36/1889

Ark.No.36/1889 1889-036-001 Ark.No.36/1889 Christensen har løn 850 Udringning mindst 200 Pension af Staten 288 fast Indtægt 1338 Kr Ombæring af Auktionsregningerne besørges ogsaa af ham det giver vel en 50 Kr, saa hans

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Slagtehuset Slagtehuset og Kvægtorvet Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 15. juli 1909 2) Byrådsmødet den 30. september 1909 Uddrag fra byrådsmødet den 15.

Læs mere

Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte

Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte blive forelagt Lovgivningsmagten, da grundigt at tage Hensyn til, at en saadan Bane formentlig er aldeles unødvendig, da de Egne,

Læs mere

Mindegudstjenesten i Askov

Mindegudstjenesten i Askov Kolding Folkeblad - Mandag den 23. December 1918 Mindegudstjenesten i Askov. ------- Det Møde, hvormed Askov Højskole plejer at indlede Juleferien, fik i Aar en dybt alvorlig og bevæget Karakter. Det blev

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 654-1930)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 654-1930) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 654-1930) Originalt emne Aldersrente Aldersrenteboliger Uddrag fra byrådsmødet den 29. januar 1931 - side 1 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 654-1930)

Læs mere

Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923

Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923 Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923 Hr. Chr. Ferd... Broager.. Da vi i Aar agter at bringe en Gengivelse i Sprogforeningens Almanak af Mindesmærkerne eller Mindetavler i Kirkerne for de

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Ark No 173/1893. Generaldirektoratet for Statsbanedriften til Jour.Nr 6964 Kjøbenhavn V., den 24 Oktober o Bilag

Ark No 173/1893. Generaldirektoratet for Statsbanedriften til Jour.Nr 6964 Kjøbenhavn V., den 24 Oktober o Bilag Ark No 173/1893 Generaldirektoratet for Statsbanedriften til Jour.Nr 6964 Kjøbenhavn V., den 24 Oktober 1893. o Bilag Efter Modtagelsen af det ærede Byraads Skrivelse af 30. f.m. angaaende Anbringelsen

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunelæger Sct. Josephs Hospital Sundhedsvæsen Sygehuse Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 21. juni 1917 2) Byrådsmødet den 13. december 1917 Uddrag fra

Læs mere

Horsens Gasværk horsens, den

Horsens Gasværk horsens, den Horsens Gasværk horsens, den 9-1 1913 Hrr. Gasværksbestyrer cand. polyt Ing. Th. Kofoed Vejle I besvarelse af Deres Forespørgsel af 30. f.m. skal jeg meddele, at jeg for Ingeniørarbejdet med Ombygningen

Læs mere

Forblad. Om lerindskud i bjælkelag. Henning Hansen. Tidsskrifter. Arkitekten 1932, Ugehæfte

Forblad. Om lerindskud i bjælkelag. Henning Hansen. Tidsskrifter. Arkitekten 1932, Ugehæfte Forblad Om lerindskud i bjælkelag Henning Hansen Tidsskrifter Arkitekten 1932, Ugehæfte 1932 OM LERINDSKUD I BJÆLKELAG Kære Monberg. Tak for Deres Svar, nærmere kommer vi vel ikke Tingene denne Gang. Som

Læs mere

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

LAURITS CHRISTIAN APPELS

LAURITS CHRISTIAN APPELS VED BOGHANDLER, CAND. PHIL. LAURITS CHRISTIAN APPELS JORDEFÆRD DEN 19DE SEPTEMBER 1 8 9 3. AF J. C. HOLCK, SOGNEPRÆST TIL VOR FRELSERS KIRKE. TBYKT SOM MANUSKRIPT. Trykt hos J. D. Qvist & Komp. (A. Larsen).

Læs mere

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i Vores sejlbaad. Siden jeg var barn har jeg været fascineret af skibe af enhver art, men det var nok fordi far var fisker og havde en kutter. Jeg husker at jeg byggede modelbaade som barn. Efter at jeg

Læs mere

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig.

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må

Læs mere

Septuagesima. En prædiken af. Kaj Munk

Septuagesima. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

HORSENS-UDSTILLINGEN.

HORSENS-UDSTILLINGEN. ARKITEKTEN 1904-1905 MEDDELELSER FRA AKADEMISK ARCHI TEKTFORENING KØBENHAVN DEN 15. JULI 1905 7. A A RGANG No 42 HORSENS-UDSTILLINGEN. Na ar en jydsk Industriudstilling skulde afholdes, vilde de fleste

Læs mere

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: /

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: / Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: 211808 / 2409759 Store ændringer i liggetiderne på boligmarkedet I store dele af landet var liggetiderne lavere i de første seks måneder af 2017 i forhold til sidste

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Ejendomme og Inventar Erhvervelse og Afstaaelse af Ejendomme Foreninger Forsørgelsesvæsen Forsørgelsesvæsen i Almindelighed Sundhedsvæsen Sundhedsvæsen i Almindelighed

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 205-1933)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 205-1933) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunehjælp Socialudvalg Socialvæsen Socialvæsen i Almindelighed, Socialloven Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 1. juni 1933 2) Byrådsmødet den 15. juni

Læs mere

2000 Aar gamle Minder paa Sletten

2000 Aar gamle Minder paa Sletten 2000 Aar gamle Minder paa Sletten Nordfynske Bynavne af Frederik Hjort, Baagegaard pr. Tommerup St. Fyns Tidende 10. juli 1938 HELE LUNDE OG SKAM Herreder samt den Østlige tilgrænsede Del af Skovby Herred

Læs mere

Jagtbrev fra Lolland. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Jagtbrev fra Lolland. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen/Dispensationer fra Bygningslovgivningen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 9. november 1905 2) Byrådsmødet den 23. november 1905

Læs mere

Forblad. Murværk af teglsten og klinkerbetonsten. Ernst Ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte

Forblad. Murværk af teglsten og klinkerbetonsten. Ernst Ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte Forblad Murværk af teglsten og klinkerbetonsten Ernst Ishøy Tidsskrifter Arkitekten 1941, Ugehæfte 1941 Murværk af 'l'eg Isten og Klinkerbetonsten Af Civiling-eniøi :Ei nst Ishøy Civilingeniør Ernst Ishøy

Læs mere

Byrådssag Transskriberet af Henry Ammitzbøll Oktober 2012

Byrådssag Transskriberet af Henry Ammitzbøll Oktober 2012 Byrådssag 1871-11 Undertegnede Skomager Obel giver sig herved den allerærbødigste Frihed at ansøge det ærede Byraad om gunstigst at eftergive mig den Skatterestance som jeg skylder for forrige Aar og hvorfor

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 390-1910)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 390-1910) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Biografteater Teater Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 20. oktober 1910 2) Byrådsmødet den 8. december 1910 Uddrag fra byrådsmødet den 20. oktober 1910 -

Læs mere

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Kirker og ødekirker rundt om Horsens

Kirker og ødekirker rundt om Horsens Kirker og ødekirker rundt om Horsens I skal nu på jagt efter en lille del af de mange spændende kirker, der ligger rundt om Horsens. I kommer til at besøge kirker fra forskellige perioder, kirker bygget

Læs mere

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes.

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. Ark No 17/1873 Veile Amthuus d 30/4 73. Nrv. Indstr. og 2 Planer udlaant Justitsraad Schiødt 22/10 19 Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. I det med Amtets paategnede Erklæring

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007 STATISTIK OM ISOLATIONSFÆNGSLING I forlængelse af ændringen af reglerne om varetægtsfængsling i isolation i 2000 er det besluttet, at der skal gennemføres

Læs mere

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Regeringens ekspertudvalg for fattigdom har udarbejdet en dansk fattigdomsgrænse. På baggrund af den nye fattigdomsgrænse viser tal fra AE, at antallet

Læs mere

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET F. FISKERIUDB1TTET af C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET I de af Fiskeridirektoratet aarligt udgivne Fiskeriberetninger gives der bl. a. Oplysninger om Fangsten fra saa godt som alle større Brugsfiskerier

Læs mere

5. Kreds (Viborg). Viborg-Kredsens Bestyrelse samlet i Kredsformandens, Niels Schous, Have. Kredsformanden ses staaende midt for Huset.

5. Kreds (Viborg). Viborg-Kredsens Bestyrelse samlet i Kredsformandens, Niels Schous, Have. Kredsformanden ses staaende midt for Huset. 5. Kreds (Viborg). Viborg-Kredsens Bestyrelse samlet i Kredsformandens, Niels Schous, Have. Kredsformanden ses staaende midt for Huset. 5. Kreds (Viborg) stiftedes den 29. Maj 1919 paa Foranledning af,,viborg

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Gerlev Kirke. Domme. Taksatio ns kom missione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Gerlev Kirke. Domme. Taksatio ns kom missione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 01441.03 Afgørelser - Reg. nr.: 01441.03 Fredningen vedrører: Gerlev Kirke e Domme Taksatio ns kom missione n Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 02-12-1950 Kendelser Deklarationer FREDNNGSNÆVNET>

Læs mere

Bør Kristendommen afskaffes

Bør Kristendommen afskaffes Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 129-1908) Originalt emne Børn Børns erhvervsmæssige Arbejde Foreninger Handelsforeninger Politivedtægt Rets- og Politivæsen Uddrag fra byrådsmødet den 11. juni 1908 -

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredninger- vedrører: Snostrup Kirke. Domme. la ksati ons kom miss ionen.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredninger- vedrører: Snostrup Kirke. Domme. la ksati ons kom miss ionen. 01401.00 Afgørelser - Reg. nr.: 01401.00 Fredninger- vedrører: Snostrup Kirke Domme la ksati ons kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 17-10-1950, 18-09-1952 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Tællelyset. af H. C. Andersen

Tællelyset. af H. C. Andersen Tællelyset af H. C. Andersen Til Madam Bunkeflod fra hendes hengivne H.C. Andersen Tællelyset Det sydede og bruste, mens Ilden flammede under Gryden, det var Tællelysets Vugge og ud af den lune Vugge

Læs mere

Geografisk indkomstulighed

Geografisk indkomstulighed Januar 2019 Projekt for 3F. Ulighed og fattigdom Geografisk indkomstulighed Resume Der er stor forskel på den gennemsnitlige indkomst imellem kommunerne i Danmark. Helt i toppen er Gentofte kommune, hvor

Læs mere

Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt

Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt 22. marts 2009 Jeppe Druedahl og Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Kontakt Direktør Lars Andersen Direkte tlf. 33 55 77 17 eller 40 25 18 34 Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt Arbejdsmarkedet

Læs mere

Som det var at vente, fik Grundlovsfesten. usædvanlig stor Tilslutning, vel Mennesker, og blandt Tilhørerne. bemærkedes en Del Sønderjyder.

Som det var at vente, fik Grundlovsfesten. usædvanlig stor Tilslutning, vel Mennesker, og blandt Tilhørerne. bemærkedes en Del Sønderjyder. Som det var at vente, fik Grundlovsfesten i Skibelund i Aar en usædvanlig stor Tilslutning, vel 6-7000 Mennesker, og blandt Tilhørerne bemærkedes en Del Sønderjyder. Gennem Forstander Appels Indledningstale

Læs mere

Kirken i Vedersø. En prædiken af. Kaj Munk

Kirken i Vedersø. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Hvem er den rigeste procent i Danmark?

Hvem er den rigeste procent i Danmark? Hvem er den rigeste procent i Danmark? Ny kortlægning fra AE viser, at den rigeste procent også kaldet den gyldne procent - hovedsagligt udgøres af mænd i 40 erne og 50 erne med lange videregående uddannelse,

Læs mere

Prædiken til Paaskedag

Prædiken til Paaskedag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Juledag 1928 II overstreget

Juledag 1928 II overstreget En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

På side 1-3 ses nærmere på, hvilke delsegmenter af boligmarkedet som udvikler sig særlig interessant og de væsentligste rå tal vises i tabeller.

På side 1-3 ses nærmere på, hvilke delsegmenter af boligmarkedet som udvikler sig særlig interessant og de væsentligste rå tal vises i tabeller. BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 12 VIDENCENTER BOLIGPRISERNE 1. KVARTAL 217 Opdatering af BVC-indeks - 1. kvartal 217 I denne 12. udgave af Bolig&Tal fokuseres der på prisudviklingen den seneste tid. De store

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag

Prædiken til Skærtorsdag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser 1 Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser Familiernes formuer er på landsplan tilbage på samme niveau, som før finanskrisen; men uligheden er øget. I årene fra

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom

Stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom Stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom Der er stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom i Danmark. Mens over 5 pct. af børnene i København og på Lolland tilhører gruppen af étårs-fattige,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 376-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 376-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 376-1918) Originalt emne Boligforhold Boliglove (Huslejelove) Lejerforhold Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet den 10. oktober 1918

Læs mere

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

Ark No 27/1879. Ansøgninger om Arrestforvarerposten

Ark No 27/1879. Ansøgninger om Arrestforvarerposten Ark No 27/1879 Ansøgninger om Arrestforvarerposten 1. Bager I.F. Kastrup, Kolding 2. Husmand J. Chr. Nielsen, Ammitsbøl Mark 3. Leutnant G.I.F. Gjerding, Aarhus 4. Christen Jeppesen, Kjøbenhavn 5. A. Jespersen,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 309-1914)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 309-1914) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 309-1914) Originalt emne Fodfolkskasernen Garnisonen Uddrag fra byrådsmødet den 12. november 1914 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 309-1914)

Læs mere