BYG EN LYD En lille guide til instrumentfremstilling i børne og familiearbejdet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BYG EN LYD En lille guide til instrumentfremstilling i børne og familiearbejdet."

Transkript

1 BYG EN LYD En lille guide til instrumentfremstilling i børne og familiearbejdet. At bygge og fremstille instrumenter er en skøn aktivitet, der stimulerer mange af vores sanser og appellerer til forskellige interessefelter. Aktiviteten danner ramme for at save, hamre, save, lime, male og for at stille sig selv nogle atypiske spørgsmål som Hvordan lyder et majskorn?. Nogle instrumenter er simple og hurtige at fremstille, mens andre er avancerede og tidskrævende. Derfor kan aktiviteten appellere til mange aldersgrupper. Sara på 1 år kan få trænet finmotorikken ved at samle bønner op og komme dem i det, der skal blive til en rasle. Jonas på 5 kan hamre kapsler flade og give den gas med gaffatapen. Lone på 9 kan udtænke nogle smarte designs og dekorere med maling, perler, garn. Patrick og Lise på 12 kan gå i værkstedet og sammen bygge en xylofon. Når instrumenterne er bygget, er det tid til at de skal gøres levende. De skal tages i brug og give lyd. Brug dem når I synger fællessang, brug dem til at eksperimentere med rytmer og lydbilleder, og brug dem når I hepper til en fodboldkamp mod naboforeningen. Dette lille inspirationshæfte tager først og fremmest afsæt i at skabe instrumenter af det, vi allerede kan finde i skuffer og skabe i vores hjem. De fleste instrumenter er ganske simple og hurtige at fremstille. Andre tager lidt mere tid og stiller lidt større krav til børn og voksnes formåen. Har I lyst til at udforske instrumentbygningens muligheder endnu mere, findes der utallige opskrifter på internettet. Du kan finde adresser på hjemmesider sidst i guiden. Rigtig god fornøjelse med at lave lyd. Dorte Salling Poulsen, musikkonsulent, projekt Sang og musik med børn kfuk.dk

2 Instrumenter til sammenspil og fællessang Instrumenter kan være et fantastisk redskab til at bringe lidt ekstra liv og vitalitet ind i fællessangen. Med instrumenterne kan vi give funktion til dem, der ikke kan synge med måske fordi de ikke kender sangen eller fordi de (endnu) ikke har sprog og/eller ikke har den kognitive kapacitet til at kunne gengive et melodiforløb. Med instrumenterne sætter vi bevægelse på vores musik; vi hamrer på trommen, ryster armen når vi rasler, aktiverer vores mellemgulv når vi trutter i kaffetragten osv. Langt de fleste mennesker formår at spille på percussion instrumenter uden at kende den sang, de spiller til. Det kan vi gøre fordi stort set al den musik, vi spiller i den vestlige verden, har en fast puls, som vi instinktivt formår at finde ind i. Via den fælles puls træder vi direkte ind i det musikalske fællesskab, så snart vi begynder at spille. Rasler Rasler kan laves i et utal af variationer. De fleste er ganske simple at fremstille. Rasler kan laves af alle bøtter, æsker og rør. Kun fantasien sætter grænser. Det kan dog være fint at være opmærksom på, at rasler lavet af plastbeholdere giver mere lyd end de, der er lavet af pap materialer. Fyldet har også stor indflydelse på raslens lyd. Man kan f.eks. bruge tørrede bønner og majskorn, små møtrikker eller sten. Prøv at eksperimentere med de forskellige materialer og vælg den lyd, du synes bedst om. Personligt synes jeg, at kikærter giver en rigtig god og kraftig lyd Overraskelses Rasleæg Plastic æg fra overraskelsesæg (f.eks. kinder surprice) Tape (gaffa, bred malertape o.l.) Fyld: tørrede bønner, majs o.l. Fyld lidt bønner/majs i æggeskallen og sæt den anden skal del på. Sæt tape rundt om ægget, så du er sikker på, at ægget ikke springer op.

3 Mal ægget med akrylmaling. Sæt et lille billede af æggets ejermand på med et bredt stykke klart tape. Flaskerasle. Tom plastic flaske 0.33 eller 0.5 liter. Fyld: Tørrede bønner/majs eller småsten Fyld flasken med bønner/majs o.l.. Skru låget på. Så har du en rasle Pak flasken ind i papmache og mal den herefter med akrylmaling. Lim evt. også et billede på af raslens ejermand. Mal flasken med små figurer (så man stadig kan se raslemateralet i flasken) Bind silkebånd, gavebånd o.l. i forskellige farver rundt ved flaskens top Køkkenrulle/toiletpapirrulle rasle. Køkkenrulle eller toiletpapirrør Fyld: bønner/majs/små sten Pergamentpapir To elastikker Bred tape (Gaffatape, malertape, pakketape o.l.) Læg et stykke pergamentpapir dobbelt. Læg det over den ene ende af røret og sæt det fast med elastik, så det danner en bund. Fyld bønner/linser o.l. i og lav nu et låg til rørets anden ende på samme måde. Omvikl med tape, så pergamentpapiret ikke glider af. Hold gerne de to ender fri for tape det giver den bedste lyd.

4 Mal rullen inden du beklæder den med pergamentpapir og Sno gaffatape rundt om pergamentpapiret i top/bund. Vikl raslen ind i malertape og mal den herefter med akrylmaling. Beklæd raslen med et stykke stof. Raslekrus med håndtag Plastickrus: f.eks. de farvede fra Ikea/o.l. eller et kraftigt engangkrus Lille Rørepind til maling o.l. Et lille stykke kraftigt karton (bruges som låg til kruset) Tørrede bønner/majs o.a. Limpistol Sæt åbningen af kruset ned på pappet og tegn rundt om kruset, så du får den korrekte størrelse på pap låget. Klip låget ud. Kom bønner/majs o.l. ned i kruset, lim rundt på krusets kant og sæt kartonstykket på som låg. Når dette er tørt, sættes rørepinden på: kom en klat lim på kartonlåget og sæt nu rørepinden fast herpå. Lad limen tørre. Tip: Lav en dobbeltrasle ved at lime endnu et raslekrus på den anden side af rørepinden. Mal rørepinden med akrylmaling inden den sættes på raslekoppen Sæt et billede at raslens ejermand på raslens kop med et bredt, klart stykke tape.

5 Trommer Vi kender det fra de små børn og rastløse teen agere; Man kan tromme på alt! Derfor er det en taknemmelig opgave at lave sig en tromme. Her kommer nogle forslag til hvilke ting, det er særligt godt at slå på. Endvidere er der opskrifter på køller. Sidst men ikke mindst er der en opskrift, hvor man sætter et trommeskind på en urtepotte. Spandtromme med hjemmelavede køller Murerspand eller gulvspand Køller: 2 stk rundstok, diameter ca. 15 mm, længde ca. 30 cm hver 2 gamle strømper Gaffatape Vend en murerspand/gulvspand på hovedet, så har du en skøn tromme Køller: Vikl en strømpe om toppen af rundstokken, så den får form som en lille kugle. Vikl hernæst gaffatape rundt om sokken og ned på rundstokken for at sætte strømpen fast. Alternative køller: træ grydeskeer. Mal figurer og symboler på trommen. Beklæd trommens sider med et stort stykke stof.

6 Tromme af rosin/sveske bøtte og hjemmelavede hoppebolde køller Det skal du bruge Tom rosinbøtte/sveskebøtte o.l. 2 Blomsterbinde eller spisepinde 2 Hoppebolde Flydende lim eller limpistol (Boremaskine) Tag låget af rosinbøtten og vend den på hovedet, så har du en tromme. Køller: Bor et lille hul i hoppeholden, der passer til at blomsterpinden/spisepind kan stikkes ind i hoppebolden. Put en klat lim i hoppeboldens hul og monter pinden i hullet. Tip: Ønsker man at trommen skal give mere lyd, når man spiller på den, skal man sørge for der kommer luft under trommen, så underlaget (bord eller gulv) ikke dæmper lyden. Søm nogle små ben fast på trommen, konstruer et stativ o.l.. Du kan også sætte en strop på trommen, så den kan fastgøres i et bælte og man kan bruge den som march tromme. Mal trommen med akrylmaling. Beklæd trommen med papmache og mal med akrylmaling. Beklæd trommens sider med et stykke stof sæt evt. en silkesløjfe eller en perlekæde rundt ved trommens top.

7 Urtepottetromme Tapetklister Pergamentpapir Lerurtepotte (eller kraftigt paprør) Lav en portion tapetklister i en balje. Klip pergamentpapir i stykker af en størrelse, så de kan dække urtepottens åbning og foldes min. 5 cm ned over kanten hele vejen rundt. Læg et par ark papir ned i klisteret. Tag dem op og læg dem over urtepottens åbning. Fortsæt med at lægge pergamentpapir på indtil der er ca. 10 lag. Lad trommen tørre godt inden den dekoreres og tages i brug. Tip: det anbefales ikke at spille med køller på sådan en tromme, da skindet let går i stykker. Spil i stedet med hænderne. Mal trommen med akrylmaling Andre percussioninstrumenter Her kommer nogle bud på hvordan du kan bringe lidt andre klange ind i orkesterets lydunivers. Kapsel tamburin Stærk y formet gren (ca cm fra bund til top) Kapsler, ca. 10 stk Kraftig ståltråd (søm, hammer, knibtang) Fjern evt. den bløde plast fra kapslerne (opvarm kapslerne, så glider det lettere af).( Kan udelades, men det giver den bedste lyd at gøre det). Bank kapslerne flade med en hammer. Bank et lille hul i

8 hver kapsel med hammer og søm. Kom kapslerne på ståltråden og spænd tråden ud mellem den yformede grens arme. Mal grenen med akrylmaling inden kapslerne monteres. Bind silkebånd, gavebånd, perlekæder o.l. rundt om grenene. Se billede af tamburinen her: cap tambourines Guirro /Franskbrød Plast vandflaske med riller Blomsterpind/ blyant o.l.. Det skal du gøre: Du skal begynde at spille på dit instrument. Gnid blomsterpinden over rillerne på vandflasken. Så er der musik. Fyld flasken med noget let og luftigt (som ikke dæmper lyden) f.eks. fjer, papirkonfetti o.l. Dem med trut i Tragttrompeter Det skal du bruge Tragt (kaffetragt o.l.) Kast dit bedste truuuut ind i tragten og hør hvordan lyden forstærkes gennem tragten.

9 Sæt et billede på af trompetens ejermand med et stykke bredt tape Tegn på trompeten med sprittuscher Kazzoo Toiletrullerør Pergamentpapir Elastik Bredt tape, f.eks. gaffatape eller malertape Spænd pergamentpapiret over den ene ende af toiletrullen. Sæt pergamentpapiret fast med en elastik. Prik et lille hul i det udspændte pergamentpapir, f.eks. med en kuglepen. Vikl tape rundt om røret, så det holder på pergamentpapiret. Kazzooen er nu klar til brug. Hold den åbne ende af kazooen op for munden og syng ned i den med spidset mund (f.eks. du du du ). Hør hvordan det vibrerende pergamentpapir giver din stemme et touch af trompet. Vikl malertape rundt om hele røret og mal med akrylmaling Lim et billedet på at kazzooens ejermand eller sæt det på med et stykke klar, bredt tape.

10 Den med skrald i Gong Rundt Stålfad Tyk snor Kølle: Rundstok/ et stykke af et kosteskaft o.l. ca. 40 cm Sok Gaffatape Bor to huller i stålfadets top og sæt snoren igennem, så du får en hank at holde i. Kølle: Rundstokkens top omvikles med sokken og herefter vikles der gaffatape rundt om. Stavspil Xylofon Det kræver både tid og nogle særlige materialer at lave sin egen xylofon, men for den, som holder af at boltre sig med alt godt fra værktøjskassen, er det en sjov opgave. Resultatet kan blive et godt og holdbart instrument. Se opskrift i dette link. a Xylophone

11 Links Internettet vrimler med inspiration til instrumentbygning. Her nogle få links til inspirerende hjemmesider. Særligt anbefalelsesværdig er den engelsksprogede side: pinterest.com. Dansk side: instrumenter/ Engelske sider: musical instruments/ instruments

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium Dette skolemateriale til omnimaxfilmen Delfiner er en bearbejdelse af et amerikansk skolemateriale til filmen. Det oprindelige materiale kan findes som pfd-fil på adressen: http://www.dolphinsfilm.com/fslearn.htm

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L

Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L Indhold Hvorfor?... 2 Hvordan får jeg sådan et tag?... 2 Hvad skal jeg bruge?... 2 Værktøj... 2 Selve monteringen... 3 Rens af... 3 Afmontér

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

En arbejdsplads i bevægelse

En arbejdsplads i bevægelse TEMA Bevægelse på arbejdspladsen Idékatalog En arbejdsplads i bevægelse Ideer til fysisk aktivitet på kontoret En arbejdsplads i bevægelse Bevægelse er vigtigt for vores sundhed og velbefindende. Derfor

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp Metodehæfte Ud på gulvet Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet Kolofon En en del af Dansk dansk flygtningehjælp Flygtningehjælp

Læs mere

Hvad kan jeg lave med sten og skaller?

Hvad kan jeg lave med sten og skaller? Hvad kan jeg lave med sten og skaller? - Idékatalog til aktiviteter med materialer fra stranden Nationalpark Thy 2012. Tekst og billeder er udarbejdet af frivilligmedarbejder Sinne Harbo og Lærke Erika

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

Grundlæggende pædagogiske mål

Grundlæggende pædagogiske mål Grundlæggende pædagogiske mål Alsidig personlig udvikling I Spiren lægger vi op til at være et omsorgsfuldt og pædagogisk supplement til hjemmet. Vi vil skabe en tryg base for barnet, der kan være udgangspunkt

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner På fod med naturen Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Del 1 børn i naturen Ud i naturen derfor og sådan 3 Naturkompetence 4 Fornyelse og udviklingsarbejde 5 Det enkelte barns behov 6 Forældresamarbejde

Læs mere

Inspirationshæfte, 0. 2. klasse

Inspirationshæfte, 0. 2. klasse Inspirationshæfte, 0. 2. klasse Inspirationshæfte, 0. 2. klasse Indledning Hæftet er et inspirationshæfte lavet til lærerne i forbindelse med aktivitetskampagnen Aktiv rundt i Danmark 2008. Hæftet kan

Læs mere

Hvordan finder du de bedste højttalere?

Hvordan finder du de bedste højttalere? Hvordan finder du de bedste højttalere? Højttalerens verden er fyldt med tal, men du kan undvære de fleste af dem. Du behøver ikke, at sætte dig ind i det tekniske Den gode nyhed er, at det at købe højttalere

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

Jagten på den gode idé Af Dorte S. Nielsen

Jagten på den gode idé Af Dorte S. Nielsen Jagten på den gode idé Af Dorte S. Nielsen Startskuddet har lydt. Du sidder med en opgave eller et problem, som skal løses. Jagten på den gode idé er gået ind. Nogle dage falder det let. Idéerne vælter

Læs mere

minimotion odensevej 56 5800 nyborg www.minimotion.dk rikke@minimotion.dk, juli 2012

minimotion odensevej 56 5800 nyborg www.minimotion.dk rikke@minimotion.dk, juli 2012 1 12 måder at lægge dit barn på maven på - så der bliver sjovt og spændende for din baby Redigeret af børnefysioterapeut Karoline Winterø En STOR tak til søde Charlotte og søde Ida, som har stået model

Læs mere