Maple til digital eksamen i kemi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Maple til digital eksamen i kemi"

Transkript

1 Maple til digital eksamen i kemi 1 Maple i kemi Maple er et meget stort matematikprogram og kan langt mere, end der er nødvenigt for at kunne udføre typiske kemiberegninger på gymnasialt niveau. Ofte er der mange måder at løse en enkelt opgave på og denne skrivelse er ikke et forsøg på at vise alt, hvad man kan i Maple, men blot et bud på, hvordan Maple kan anvendes hensigtsmæssigt i kemi. I fysik og kemi vil man typisk bruge Maple som lommeregner, til at afbilde grafer eller evt. tabeller eller lave regression på en dataserie. Maple understøtter også regning med enheder og bruger som standard SI-enhederne og man kan hente diverse konstanter og informationer om alle grundstofferne. Indlæsning af datasæt fra tekstfil Man vil ofte komme ud for at skulle hente data ind fra en ekstern fil og at kunne konvertere dem til et format, man kan arbejde videre på i Maple. Hvis man for eksempel har en tekstfil, der kunne se således ud: En nem og hurtig måde at konvertere en tekstfil til punkter, er at anvende kommandoen readdata, der som input kræver et filnavn incl. placering (Fil-id), angivelse af datatype, heltal, kommatal eller tekststreng, eller som det hedder på Maples modersmål, integer,float eller string, og antal data til hvert punkt; altså readdata(fil-id,datatype,antal). Start med kopiere filen fra opgavesættet til en egnet mappe og HUSK PLACERINGEN! Hvis filen er en excelfil, så enten se næste afsnit eller åbn den og gem den som tabulatorsepareret tekstfil et egnet sted og med et passende navn - igen, husk placeringen! Når tekstfilen er gemt eller lavet og gemt, så hentes den med readdata-kommandoen som vist nedenfor - dog med det aktuelle fil-id og antal. Til slut kan man højreklikke, vælge Assign to a Name og kalde listen et passende navn, her Data1 assign to a name Data1 Hvis man blot ønsker at afbilde grafen, så aktiver programpakken plots og brug kommandoen listplot, som vist her:

2 Hvis man i stedet ønsker at konvertere data fra tekstfilen til x- og y-lister, som man man lave regression på, så skal man have Maple til at sortere de tilgængelige data. Man tager datafilen fra før og definerer nu en liste af variable, som kun bruger 1.koordinaterne; her kaldes denne liste X mens y-koordinaterne tilsvarende kaldes Y: Og man kan nu lave den ønskede regression fra Gym-pakken:

3 Import af Excelfiler Der findes en pakke, som hedder ExcelTools, som er handy, hvis man får data serveret i en Excelfil. For at hente data direkte fra en Excel-fil, benyttes kommandoen Import fra ExcelTools og man angiver som argument filnavn + placering (Fil-id) og hvilket ark i filen (hvis der er mere end ét) og hvilke celler, der skal importeres fra. Programpakken indlæses: Hvis dataene står i tilstødende kolonner i Excel-arket, så kan man nøjes med at angive øverste venstre celle og nederste højre celle: Punkterne kan nu plottes med kommandoen pointplot fra programpakken plots og her er der desuden angivet, at der ønskes gridlines og labels på hhv. x- og y-akserne og endelig, hvilke

4 intervaller på akserne, der skal vises: Skal man bruge x- og y-værdierne separat, kan de hentes således:

5 Plotning af punkterne ud fra x- og y-værdier i separate lister: For evt. at konvertere en kolonne til listeform, så "opløftes" den blot i "+": Hvis data ikke står i tilstødende kolonner, så kan man i stedet hente kolonnerne med data én ad gangen. De importerede data kaldes her ExcelDataX for x-koordinaterne og ExcelDataY for y-

6 koordinaterne.: Enheder Hvis man vil regne med enheder, skal man bruge pakken Units og man kan bruge kommandoen Standard fra Units-pakken, som opererer med SI-enheder. Man angiver enhederne i firkantede, dobbelte parenteser, som findes i paletten Units - vælg View 0Palettes 0Show Palette 0Units (SI) og evt. det samme med Units (FPS). Maple kan håndtere sammenlægning af data med forskellige enheder, idet almindelige præfiks som m for milli og c for centi osv. er defineret og man konvertere et Maple-svar i f.eks. SI-enheder til mere almindeligt anvendte kemi-enheder med kommandoen convert, for eksempel kubikmeter til milliliter eller liter: Hvis man vil have et bestemt antal betydende cifre anvendes evalf (%-tegnet referer til sidst udregnede linie) Liste over præfikser Anvendelse af naturkonstanter Maple har indlejret de fleste konstanter, man vil få brug for. Først skal pakken hentes: Kommandoen Constant med symbolet for konstanten som argument henter konstanten: Hvis man ikke kun vil se symbolet for gaskonstanten R, men også talværdi og enhed, så tastes følgende: Hvis man ønsker en mere uddybende forklaring om en konstant, så kan man anvende kommandoen GetConstant(symbol):

7 For at omregne R udtrykt ved de enheder, vi normalt anvender i kemi, nemlig anvendes igen kommanmdoen convert: så Bedre, talværdien er nu korrekt, men Maple insisterer desværre stadig på definere rumfang og tryk i SI-termer. For en liste over konstanter: naturvidenskabelige konstanter Information om grundstofferne Maple har indbygget en række informationer om alle grundstofferne og man får adgang til disse ved at hente programpakken ScientificConstants og dernæst bruge funktionen GetElement. Hvis man bare skriver GetElement(Grundstofnavn) eller GetElement(Grundstofsymbol) - det er sikrest at bruge grundstofsymbolerne, da Maple jo er et engelsksproget program - så får man en lang række oplysninger såsom atomnummer, navn, symbol osv.: (1.5.1) Hvis man kun er ude efter få oplysninger om et grundstof, så kan man begrænse antallet af oplysninger ved at skrive i parentesen, hvilke man ønsker, for eksempel atommasse og elektronegativitet: De stofkonstanter, du formentlig oftest vil få brug for, er: name, atomicweight, meltingpoint, boilingpoint, electronegativity og density En liste over et grundstofs isotoper fås med kommandoen GetIsotopes: (1.5.2) (1.5.3) Du kan læse mere her om alle kommandoer relateret til grundstoffer (elements)

8 2 Plot og grafer En graf for en funktion tegnes nemmest vha. plot kommandoen. Her ses grafen for Når man fået lavet en graf, kan man højreklikke på den og få en masse indstillingsmuligheder: Der er desuden mulighed for at skrive nogle kommandoer til at lave om på standardgrafen og det anbefales som hovedregel at angive interval og evt. gitterlinjer i plotkommandoen, da disse indstillinger ellers risikerer at forsvinde ved genberegning. Nedenfor er vist de mest anvendte. Intervaller Man kan justere intervallet på x-aksen. Nedenfor er intervallet sat, så vi på x-aksen har værdier mellem 0 og 100 ved at tilføje kommandoen som nedenfor: Man kan også angive intervallet på y-aksen, hvis man samtidig angiver intervallet på x-aksen

9 Gitterlinier Man kan få gitterlinjer på graferne, hvilket gør det nemmere at aflæse på grafen: Logaritmiske akser For at få logaritmiske akser skal man hente pakken plots: Logaritmisk y-akse: Logaritmiske x- og y-akser: Navngivning af akser

10 Flere grafer i samme koordinatsystem Plotning af punkter Hvis man ønsker at plotte en række opgivne punkter, kan det gøres således: Ønsker man fyldte og måske større punkter, så ændres dette ved at angive ønsket symbol (vælg mellem: asterisk, box, circle, cross, diagonalcross, diamond, point, solidbox, solidcircle, soliddiamond) med kommandoen symbol, symbolstørrelsen (defaultværdien er 10) med kommandoen symbolsize og farven ændres med kommandoen color (rækkefølgen af disse kommandoer er underordnet):

11 Flere datasæt i samme koordinatsystem For at tegne flere datasæt i samme koordinatsystem skal vi først definere et plot af hvert datasæt og derefter bruge kommandoen display fra pakken plots til at vise dem: 3 Regression I Gym-pakken findes der forskellige kommandoer til regression. De oftest anvendte er LinReg til lineær regression, expreg til eksponentiel regression og PowReg til potens regression. Input til alle tre er en liste med x-koordinater og en liste med y-koordinater: Først indlæses Gym-pakken og listerne defineres: Udførelse af en lineær regression Kommandoen kræver de to lister samt den variable som argumenter: Man kan evt. definere funktionen med et mere hesigtsmæssigt navn således: For at få graf og R 2 -værdien vist, tastes kommandoen uden den variable, således:

12 Udførelse af en eksponentiel regression Kommandoen kræver de to lister samt den variable som argumenter: For at få graf og R 2 -værdien vist, tastes kommandoen uden den variable, således:

13 Udførelse af en potensregression Kommandoen kræver de to lister samt den variable som argumenter: For at få graf og R 2 -værdien vist, tastes kommandoen uden den variable, således:

14 4 Løsning af ligninger Der findes forskellige kommandoer til at løse forskellige ligninger i Maple - i dette kapitel gennemgås solve, fsolve og intervalsolve. Løs en ligning med solve: 5 2 Altså, x er lig 5/2 Hvis man ønsker en decimalbrøk, kan man højreklikke på ligningen og vælge Approximate, her vist med 5 betydende cifre: at 5 digits Løs en ligning med fsolve: Generelt anbefales det, altid at forsøge sig med solve, men ved løsning af nogle typer ligninger, kan beregningstiden være meget lang, hvis man anvender solve og her vil det være en fordel at anvende fsolve. Man skal dog være opmærksom på, at der ligger en begrænsning i brugen af fsolve - den finder kun én løsning for ikke-polynomielle ligninger. Her er et eksempel, hvor fsolve er anvendelig; en potensligning, hvor eksponenten er et langt decimaltal, da denne udregning med vil tage meget lang tid Løs en ligning med intervalsolve: Hvis man kender det interval, løsningen skal ligge icog har indlæst Gym-pakken, så kan man ofte med fordel anvende. Her er løst en ligning i intervallet [0;50] (fra 0 til 50):

15 Hvis udregningerne med intervalsolve tager for lang tid, kan man anvende fintervalsolve: 5 ph-beregninger - eksempler For at anvende 10-talslogaritmen skrives blot, i Math-mode, log10("tal"). Eks: Bestem ph i en 0,013M stærk, monohydron syre: Som en hjælp til en lærer eller censor, som skal rette opgaverne, kan det anbefales, at man på en eller anden måde fremhæver facit, her er der anvendt gul markering: Bestem ph i en 0,15M middelstærk syre med pks 6,25: Her anvendes den generelle ph-formel: Ks findes ved at anvende definitionen på pks og så løse ligningen mht. Ks; derefter højreklikkes på facit og vælges Assign to a Name: assign to a name Ks Så indsættes syrekoncentrationen: 6 Typiske fejl - og hvordan du undgår eller udbedrer dem Start altid en ny opgave med restart og with(gym): Skriv aldrig restart midt i en opgave Gem ofte Alle kommandoer og beregninger skal skrives Math-mode Husk altid at bruge punktum i decimaltal Maple kan ofte tvinges til at give facit som et decimaltal ved at skrive et punktum i et af tallene i udregningn, f.eks. 5. istedet for 5 eller benytte kommandoen Approximate, som findes ved at

16 højreklikke på udregningen og så vælge Approximate + antal decimaler (5, 10, 20, 50 eller 100) Skal du løse trekantsopgaver, så skal funktionerne sinus, cosinus og tangens skrives med stort begyndelsesbogstav for at regne i grader. Vinklen skrives i parentes, eks: Sin(A) Check dine kommandoer for, om du har brugt store/små bogstaver korrekt Der må aldrig laves mellemrum i kommandoer og udregninger Maple vil ikke acceptere bogstaverne D, O og I som variable eller funktionsnavne, så omdøb eller brug local D, O, I. Hvis Maple skriver delimiters i fejlmeddelelsen, så har du lavet en parentesfejl Når du skal bruge Eulers konstant e i en funktion, så vælg den altid fra paletten Expression Hvis solve giver komplekse løsninger (løsninger indeholdende I), så benyt RealDomain[solve] Ved uforståelige fejl, så prøv at genberegne alle kommandoer siden sidste restart ved at markere dem og trykke på! i værktøjslinien Hvis det ikke virker at genberegne alle de markerede kommandoer under ét, så prøv at genberegne alle kommandoerne fra start og én ad gangen. 7 Tastaturgenveje Maple er et kompleks program med rigtigt mange menuer, kommandoer og genvejstaster. Her skal blot nævnes nogle få, som kan være nyttige at kende. Genvej (Windows) Genvej (Mac OS X) Tvunget sideskifte Slet linje Indsæt tom linje før det markerede Indsæt tom linje efter det markerede. Skift mellem Text og Math indtastning. Indsæt reference til Label. Subscript Seneste output (ofte linjen lige før) Næstseneste output (ofte to linjer før) Output på samme linje som input (inline) Hævet skrift Sænket skrift Kommando-færdiggørelse

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

VIA læreruddannelsen Silkeborg. WordMat kompendium

VIA læreruddannelsen Silkeborg. WordMat kompendium VIA læreruddannelsen Silkeborg WordMat kompendium Bolette Fisker Olesen 25-11-2015 Indholdsfortegnelse Ligning... 2 Løs ligning... 2 WordMat som lommeregner... 4 Geometri... 4 Trekanter... 4 Funktioner...

Læs mere

Vejledning i brug af Gym-pakken til Maple

Vejledning i brug af Gym-pakken til Maple Vejledning i brug af Gym-pakken til Maple Gym-pakken vil automatisk være installeret på din pc eller mac, hvis du benytter cd'en Maple 16 - Til danske Gymnasier eller en af de tilsvarende installere. Det

Læs mere

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje.

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje. Maple Dette kapitel giver en kort introduktion til hvordan Maple 12 kan benyttes til at løse mange af de opgaver, som man bliver mødt med i matematiktimerne på HHX. Skærmbilledet Vi starter med at se lidt

Læs mere

2. Ligningsløsning i Maple. Kommandoerne solve, evalf, Digits og with(realdomain).

2. Ligningsløsning i Maple. Kommandoerne solve, evalf, Digits og with(realdomain). En introduktion til Maple i 1.g. 1. En første introduktion til Maple. Kommandoerne expand, factor og normal. 2. Ligningsløsning i Maple. Kommandoerne solve, evalf, Digits og with(realdomain). 3. Uligheder

Læs mere

Kom hurtigt i gang Maplesoft, 2014

Kom hurtigt i gang Maplesoft, 2014 Kom hurtigt i gang Maplesoft, 014 Kom hurtigt i gang med Maple Start Maple. Opstartsbilledet sådan ud Klik på knappen New Document, og du får nyt ark altså et blankt stykke papir, hvor første linje starter

Læs mere

FÅ OVERBLIK OVER LØNNEN EXCEL FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER DEL 4: FORMATERING AF REGNEARKET INFORMATIONSBOKS

FÅ OVERBLIK OVER LØNNEN EXCEL FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER DEL 4: FORMATERING AF REGNEARKET INFORMATIONSBOKS FÅ OVERBLIK OVER LØNNEN Få overblik over lønnen Excel for tillidsrepræsentanter Del 4: Formatering af regnearket Trin 8: Justér visningen af tallene Nu er vi færdige med selve tal-beregningerne i Excel.

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1 Side 1 Til denne vejledning laver vi lidt ekstra ved hvert billede. Vi skal bruge det der hedder Image Curl. Vi skal altså bruge en fil der kan hentes på min hjemmeside under Photofiltre 7 og nederst på

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Programmering C. Casper Hermansen Klasse 2.7 Programmering C. Navn: Casper Hermansen. Klasse: 2.7. Fag: Programmering C

Programmering C. Casper Hermansen Klasse 2.7 Programmering C. Navn: Casper Hermansen. Klasse: 2.7. Fag: Programmering C Navn: Casper Hermansen Klasse: 2.7 Fag: Skole: Roskilde tekniske gymnasium Side 1 af 16 Indhold Indledende aktivitet... 3 Projektbeskrivelse:... 3 Krav:... 3 Målgrupper:... 3 Problemformulering:... 3 Diskussion

Læs mere

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Potens & Kvadratrod Opgaver: Ekstra: Point: http://madsmatik.dk/ d.0-0-01 1/1 Potenser: Du har måske set udtrykket før eller måske 10 1. Begge to er det vi kalder

Læs mere

Opg. 1. Cylinder. Opg. 1 spm. a løses i hånden. Cylinderens radius er 10 cm og keglen er 20 cm høj. Paraboloidens profil kan beskrives med ligningen

Opg. 1. Cylinder. Opg. 1 spm. a løses i hånden. Cylinderens radius er 10 cm og keglen er 20 cm høj. Paraboloidens profil kan beskrives med ligningen Opg. 1 spm. a løses i hånden. Cylinderens radius er 10 cm og keglen er 20 cm høj. Paraboloidens profil kan beskrives med ligningen Opg. 1 a) Bestem de funktioner h(t), der beskriver vandhøjden i beholderen,

Læs mere

Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD)

Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD) Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD) Hvor finder jeg ServiceDesk?...2 Fanebladet Start Startside...3 Hvordan opretter jeg en ny opgave?...4 Hvordan laver jeg et skærmdump og får lagt det ind i min

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark

Huskesedler. Design og automatisering af regneark Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2007 Indholdsfortegnelse Ark... 3 Diagram... 5 Eksport af data... 6 Fejlretning i formler... 7 Funktioner... 8 Tekstimport... 10 Import

Læs mere

EPOS PORTAL VEDLIGEHOLD PORTAL-FORSIDE

EPOS PORTAL VEDLIGEHOLD PORTAL-FORSIDE EPOS PORTAL VEDLIGEHOLD PORTAL-FORSIDE KUNDEVEJLDNING DECEMBER 2013 E Epos Portal - Vedligehold Portal-forside Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 Menupunktet "Vedligehold portal-forsiden"... 2 2

Læs mere

Den bedste dåse, en optimeringsopgave

Den bedste dåse, en optimeringsopgave bksp-20-15e Side 1 af 7 Den bedste dåse, en optimeringsopgave Mange praktiske anvendelser af matematik drejer sig om at optimere en variabel ved at vælge en passende kombination af andre variable. Det

Læs mere

Newtons afkølingslov

Newtons afkølingslov Newtons afkølingslov miniprojekt i emnet differentialligninger Teoretisk del Vi skal studere, hvordan temperaturen i en kop kaffe aftager med tiden. Lad T ( t ) betegne temperaturen i kaffen til tiden

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

CD-DIRECT Eksport til MS-Office

CD-DIRECT Eksport til MS-Office CD-DIRECT Eksport til MS-Office Indhold 1. Kom godt i gang med eksportfunktionen... 3 2. Eksport fra CD-DIRECT... 4 2.1 Angivelse af filformat...4 2.2 Valg af datafelter... 5 2.3 Angivelse af filnavn samt

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

Inverse funktioner. John V Petersen

Inverse funktioner. John V Petersen Inverse funktioner John V Petersen Indhold Indledning: Indledende eksempel. Grafen for en funktion. Og grafen for den inverse funktion.... 3 Afbildning, funktion og inverse funktion: forklaringer og definitioner...

Læs mere

Polynomier et introforløb til TII

Polynomier et introforløb til TII Polynomier et introforløb til TII Formål At introducere polynomier af grad 0, 1, 2 samt højere, herunder grafer og rødder At behandle andengradspolynomiet og dets graf, parablen, med fokus på bl.a. toppunkt,

Læs mere

Workshop W2 Tasks og Templates

Workshop W2 Tasks og Templates Workshop W2 Tasks og Templates FØR I BEGYNDER......1 TEMPLATES...2 Øvelse template til alm. attributter...2 Øvelse Skraverings template...4 Øvelse pattern template (skravering med celler)...5 Øvelse Celle

Læs mere

Excel formler og funktioner. Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil: 21 48 65 16

Excel formler og funktioner. Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil: 21 48 65 16 Excel formler og funktioner Underviser: Nina Kirkegaard Schou ns@teamcrm.dk Mobil: 21 48 65 16 www.teamcrm.dk EXCEL FORMLER OG FUNKTIONER Tilpasninger og nyttige værktøjer Absolut reference og navngivning

Læs mere

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift:

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift: Matematik projekt 4 Eksponentiel udvikling Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009 Underskrift: Teorien bag eksponentiel udvikling er som sådan meget enkel. Den har forskriften: B er vores begndelsesværdi

Læs mere

Start med at vælge hvilken afdeling der skal laves ændringer i f.eks. fodbold.

Start med at vælge hvilken afdeling der skal laves ændringer i f.eks. fodbold. Start med at vælge hvilken afdeling der skal laves ændringer i f.eks. fodbold. Her ses da alle sider og undersider som siden fodbold indeholder. Nu kan du gå i gang med f.eks. at tilføje nye sider. Klik

Læs mere

Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning. John V Petersen

Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning. John V Petersen Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning John V Petersen Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning 2015 John V Petersen art-science-soul Indhold

Læs mere

Opgave 1: Log ind og skift password m.m.

Opgave 1: Log ind og skift password m.m. Opgaver i Typo3 Opgave 1: Log ind og skift password m.m.... 2 Opgave 2: Opret flere filmapper og upload diverse filer... 3 Opgave 3: Opret en ny side som denne her... 4 Opgave 4: Opret fotogallerier med

Læs mere

Løsningsvejledning til eksamenssæt fra august 2008 udarbejdet af René Aagaard Larsen i Maple

Løsningsvejledning til eksamenssæt fra august 2008 udarbejdet af René Aagaard Larsen i Maple Løsningsvejledning til eksamenssæt fra august 2008 udarbejdet af René Aagaard Larsen i Maple Opgave 1 1a - Trigonometri I en trekant ABC får vi opgivet følgende: Vi skitserer trekanten i GeoGebra: Vi beregner

Læs mere

Ældresagen datastue Aktivitetsteltscentret Bavnehøj Nørre Snede Tema: Internettet på ipad. Tema. Internettet. på ipad Opdateret 29.

Ældresagen datastue Aktivitetsteltscentret Bavnehøj Nørre Snede Tema: Internettet på ipad. Tema. Internettet. på ipad Opdateret 29. n Tema Internettet på ipad Opdateret 29. marts 2016 Sofus Opdateret d. 29. marts 2016 Side 1 Indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7-8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Hvad hedder det forskellige på sitet? Forsiden Servicemenu. Manual Skive Kommune Umbraco subsite

Indholdsfortegnelse: Hvad hedder det forskellige på sitet? Forsiden Servicemenu. Manual Skive Kommune Umbraco subsite Manual Skive Kommune Umbraco subsite Du logger ind i Umbraco via adressen: subsite.skive.netmester.dk/umbraco uden at skrive https:// http:// eller www. foran. Indholdsfortegnelse: Hvad hedder det forskellige

Læs mere

Flemmings Maplekursus 1. Løsning af ligninger a) Ligninger med variabel og kun en løsning.

Flemmings Maplekursus 1. Løsning af ligninger a) Ligninger med variabel og kun en løsning. Flemmings Maplekursus 1. Løsning af ligninger a) Ligninger med variabel og kun en løsning. Ligningen løses 10 3 Hvis vi ønsker løsningen udtrykt som en decimalbrøk i stedet: 3.333333333 Løsningen 3 er

Læs mere

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 1

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 1 Denne aktivitet viser, hvordan du kan lave en enkelt tavle til skrivning Dette hjælpeark følger efter Kom godt i gang med at skrive og forudsætter, at du er fortrolig med de grundlæggende funktioner i

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Præsentationer Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 8 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 21 Vejledende løsning... Side 22 GoogleDocs Præsentationer

Læs mere

Matematik. på Åbent VUC. Trin 2 Xtra eksempler. Trigonometri, boksplot, potensfunktioner, to ligninger med to ubekendte

Matematik. på Åbent VUC. Trin 2 Xtra eksempler. Trigonometri, boksplot, potensfunktioner, to ligninger med to ubekendte Matematik på Åbent VUC Trin Xtra eksempler Trigonometri, boksplot, potensfunktioner, to ligninger med to ubekendte Trigonometri Sinus og cosinus Til alle vinkler hører der to tal, som kaldes cosinus og

Læs mere

Manual til TI-89. Af: Martin Kyhl og Andreas Kristansen. Med denne i hånden til eksamen burde de fleste opgaver kunne løses på få minutter.

Manual til TI-89. Af: Martin Kyhl og Andreas Kristansen. Med denne i hånden til eksamen burde de fleste opgaver kunne løses på få minutter. Manual til TI-89 Af: Martin Kyhl og Andreas Kristansen Med denne i hånden til eksamen burde de fleste opgaver kunne løses på få minutter. Indholdsfortegnelse 0 Indledning...3 0.1 Forord...3 0.2 Syntax

Læs mere

Løsningsforslag 7. januar 2011

Løsningsforslag 7. januar 2011 Løsningsforslag 7. januar 2011 May 9, 2012 Opgave 1 (5%) Funktionen f er givet ved forskriften f(x) = ln(x 2) + x 2. a) Bestem definitionsmængden for f. b) Beregn f (x). a) Definitionsmængden Logaritmen

Læs mere

for matematik på C-niveau i stx og hf

for matematik på C-niveau i stx og hf VariabelsammenhÄnge generelt for matematik på C-niveau i stx og hf NÅr x 2 er y 2,8. 2014 Karsten Juul 1. VariabelsammenhÄng og dens graf og ligning 1.1 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1):

Læs mere

Navneregning. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Navneregning. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 2 Navneregning Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Navneregning 2-5 Elevaktiviteter til Navneregning 2.1 Værdifulde navne M-Æ

Læs mere

VEJLEDNING SPAMFILTERET. 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk

VEJLEDNING SPAMFILTERET. 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk VEJLEDNING SPAMFILTERET 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk Udarbejdet af: Styrelsen for IT og Læring Vester Voldgade 123, 1552 København V Indholdsfortegnelse Vejledning -

Læs mere

Skolemedarbejder 9. klasse. Brugervejledning Optagelse.dk

Skolemedarbejder 9. klasse. Brugervejledning Optagelse.dk Skolemedarbejder 9. klasse Brugervejledning Optagelse.dk Skolemedarbejder 9. klasse Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen for It og Læring Styrelsen for It og Læring,

Læs mere

Maple på C-niveau. Indsættelse i formler

Maple på C-niveau. Indsættelse i formler Maple på C-niveau Umiddelbart kan Maple på C-niveauet virke som en stor mundfuld, men nøjes man med at benytte Maple som et skriveværktøj kombineret med nogle ganske få menukommandoer, vil eleverne kunne

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2016 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2007 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE KRAV SIDE

Læs mere

Ikke-lineære funktioner

Ikke-lineære funktioner I elevernes arbejde med funktioner på tidligere klassetrin har hovedvægten ligget på sammenhænge, der kan beskrives med lineære funktioner. Dette kapitel berører ligefrem proportionalitet og stykkevist

Læs mere

Pia Schiermer, Underviser ved UNI-C og Amtscentrene 2 pia@schiermer.dk

Pia Schiermer, Underviser ved UNI-C og Amtscentrene 2 pia@schiermer.dk Pia Schiermer, Underviser ved UNI-C og Amtscentrene 2 Bloggen er et online medie for både de store og de små, høje og lave, lange og brede. Bloggen er for alle på nettet også de andre. En blog, også kaldet

Læs mere

IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES

IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Projekt Sketchbook Tænk på Sketchbook, som en skitsebog eller mappe, på dit skrivebord. Forestil dig at du vil designe en ny quilt. Når du navngiver dit nye projekt, startes der med en tom skitsebog. Mens

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2016 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172)

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172) Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side17) Opgave 1 Hvis sønnens alder er x år, så er faderens alder x år. Der går x år, før sønnen når op på x år. Om x år har faderen en alder på: x x

Læs mere

Oprettelse af Aktivitet

Oprettelse af Aktivitet Oprettelse af Aktivitet 1. Fra Organizerens forside Kalender vælges og det ønskede tidspunkt for aktiviteten. 2. Nu dukker formen frem som aktiviteten bliver oprettet med. Formen har som udgangspunkt 3

Læs mere

IntoWords ipad Tjekliste

IntoWords ipad Tjekliste IntoWords ipad Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Ipad 1 Login til Skole 2 Login til Privat 3 Login til Erhverv 4 Værktøjslinjen 5 Indstillinger i IntoWords 6

Læs mere

Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse:

Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse: Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse: Side 2: Nyheder valg til personligt nyhedsbrev, Mine Nyheder og visning på enkeltsider Side 3: Funktionen

Læs mere

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE z x y z=exp( x^2 0.5y^2) CAS er en fællesbetegnelse for matematikprogrammer, som foruden numeriske beregninger også kan regne med symboler og formler. Det betyder: Computer

Læs mere

MATEMATIK B-NIVEAU STX081-MAB

MATEMATIK B-NIVEAU STX081-MAB MATEMATIK B-NIVEAU STX081-MAB Delprøven uden hjælpemidler Opgave 1 Indsættes h = 2 og x = i (x + h) 2 h(h + 2x), så fås (x + h) 2 h(h + 2x) = ( + 2) 2 2(2 + 2 ) = 5 2 2 8 = 25 16 = 9 Hvis man i stedet

Læs mere

brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F+E+D preben bernitt

brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F ISBN: 978-87-92488-06-0 2. Udgave som E-bog 2010 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

https://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf14/nov/141127_initiativer_til_videreudvikling _af_folkeskolens_proever.pdf

https://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf14/nov/141127_initiativer_til_videreudvikling _af_folkeskolens_proever.pdf Digitalt prøvesæt Dette er et opgavesæt, som jeg har forsøgt at forestille mig, det kan se ud, hvis det skal leve op til ordene i det der er initiativ 3 i rækken af initiativer til videreudvikling af folkeskolens

Læs mere

Spørgeskema på HVAL.DK

Spørgeskema på HVAL.DK Skive, d. 24-05-2006 Journal nr. 7.5.286 Spørgeskema på HVAL.DK Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med Videndeling. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2

Læs mere

Manual til de lokale webredaktører

Manual til de lokale webredaktører Skolelederne.org marts 2007 Manual til de lokale webredaktører Nedenstående er en kort udgave af manualen til hjemmeside systemet Webupdate 5 med enkelte personlige erfaringskommentarer.. Mvh Søren Thomsen.

Læs mere

Teknologi & Kommunikation

Teknologi & Kommunikation Side 1 af 6 Indledning Denne note omhandler den lineære funktion, hvis graf i et koordinatsystem er en ret linie. Funktionsbegrebet knytter to størrelser (x og y) sammen, disse to størrelser er afhængige

Læs mere

Tal, funktioner og grænseværdi

Tal, funktioner og grænseværdi Tal, funktioner og grænseværdi Skriv færdig-eksempler der kan udgøre en væsentlig del af et forløb der skal give indsigt vedrørende begrebet grænseværdi og nogle nødvendige forudsætninger om tal og funktioner

Læs mere

PC - installation af Maple 2016 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 2016 med GYM-pakken PC - installation af Maple 2016 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 2016 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede I dag Hjemmeopgave 1 Næste hjemmeopgave Eventuelt vinduer igen Mapper og filer på USB-stik Vi skal hertil grundet opgave 2 Internet Pause (og det bliver nok

Læs mere

Word vejledning_ver. 2.11

Word vejledning_ver. 2.11 EDB vejledning Side 1 af 21 Word vejledning_ver. 2.11 Materiale der anvendes og løbende udvikles ved EDB vejledningen på Præsthøjgården EDB vejledning Side 2 af 21 Indhold 1 Indledning... 5 1.1 Lidt om

Læs mere

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Altså er f (f (1)) = 1. På den måde fortsætter vi med at samle oplysninger om f og kombinerer dem også med tidligere oplysninger. Hvis vi indsætter =

Læs mere

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside.

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside. Vejledning i hvordan man opretter HTML-filer i Brothers Keeper 7. Denne vejledning beskriver, hvordan man i Brothers Keeper (BK) danner HTML-filer, som senere kan flyttes til en ekstern server, hvor man

Læs mere

Brug af Discoverer. 6. Herved bliver feltet Hvilket navn vil du give denne procentdel? tilgængeligt, og der kan angives et navn efter ønske

Brug af Discoverer. 6. Herved bliver feltet Hvilket navn vil du give denne procentdel? tilgængeligt, og der kan angives et navn efter ønske Brug af Discoverer Oprette procentdele 3. Højreklik på Mine procentdele og klik på Ny procentdel 4. Vinduet Ny procentdel vises 5. Discoverer navngiver automatisk den nye procentdel. Navnet bliver sammensat

Læs mere

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 3

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 3 Byg ord ved at bruge flere teksttavler Dette er en aktivitet med bygning af ord. Målet er at vælge et startbogstav, en midtervokal og et slutbogstav fra den tredje tavle. Når ordet er færdigt, vil korrekte

Læs mere

Differential- regning

Differential- regning Differential- regning 1 del () (1) 006 Karsten Juul Indhold 1 Funktionsværdi, graf og tilvækst1 Differentialkvotient og tangent8 3 Formler for differentialkvotient16 4 Opgaver med tangent 5 Væksthastighed5

Læs mere

Introduktion... 1. Flytte rundt i regnearket: Redigere celler... 3. Hjælp... 3. Celleindhold... 4. Kopiering af celler... 4

Introduktion... 1. Flytte rundt i regnearket: Redigere celler... 3. Hjælp... 3. Celleindhold... 4. Kopiering af celler... 4 Modul 3 - Regnearket Excel Indhold Introduktion... 1 Flytte rundt i regnearket: Redigere celler... 3 Hjælp... 3 Celleindhold... 4 Kopiering af celler... 4 Lokalmenu og celleegenskaber... 5 Opgaver... 6

Læs mere

Manual til skinnelayoutprogram

Manual til skinnelayoutprogram Manual til skinnelayoutprogram Version 1.1 13. marts 2005 Skinnelayoutmanual af 13. marts 2005, version 1.1 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt over startbillede... 3 3 Menulinie... 4

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Brug af cellekommentarer i Prophix. Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.

Vejledning PROPHIX 11. Brug af cellekommentarer i Prophix. Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau. PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning Opdateret: September 2015 Version: 4 1.

Læs mere

Praktiske Maple kommandoer og arbejdsmåde

Praktiske Maple kommandoer og arbejdsmåde Praktiske Maple kommandoer og arbejdsmåde Options: I menuen "Tools" findes "Options". Under fanebladet "Interface" bør man vælge Default format for new worksheets = Worksheet Det bevirker, at man kan skelne

Læs mere

Vejledning til WordMat på Mac

Vejledning til WordMat på Mac Installation: WordMat på MAC Vejledning til WordMat på Mac Hent WordMat for MAC på www.eduap.com Installationen er først slut når du har gjort følgende 1. Åben Word 2. I menuen vælges: Word > Indstillinger

Læs mere

Program Præferencer. KAPITEL 5 Præferencer

Program Præferencer. KAPITEL 5 Præferencer KAPITEL 5 Præferencer Præferencer er en nyttig indstillingsmulighed i ZoomText som bestemmer hvordan ZoomText startes, afsluttes og vises på skrivebordet når den er aktiv. Man kan også aktivere automatisk

Læs mere

Hvis du har den i mappen i forvejen skal du ikke hente den en gang til. Nu skal baggrundsbilledet laves, så tryk på NY på ikonen foroven.

Hvis du har den i mappen i forvejen skal du ikke hente den en gang til. Nu skal baggrundsbilledet laves, så tryk på NY på ikonen foroven. Side 1 Denne collage er lidt anderledes end den forrige. Her skal der bruges et baggrundsmønster som udfylder hele siden, og vi bruger andre foto. Det lille baggrundsbillede er en.gif fil som du kan hente

Læs mere

Vejledning til KL s Excelværktøj

Vejledning til KL s Excelværktøj 1 Vejledning til KL s Excelværktøj Indhold 1. Indledning... 2 2. It-krav... 2 3. Principperne bag værktøjet... 3 2.1 Forklaring af rensningsprocessen... 3 2.2 Forklaring af analyseprocessen... 3 3. Guide

Læs mere

Vækstprojekt 2. x forår 2016

Vækstprojekt 2. x forår 2016 Vækstprojekt 2. x forår 2016 Thomas Schausen 27. marts 2016 Et eksempel på lineære og eksponentielle udviklinger Præsentation af dette eksempel samt gennemgang af lineær modellering gennemgås på denne

Læs mere

Få navn på analysenr. i excel-fil og ind i pivottabel med data fra qlikview

Få navn på analysenr. i excel-fil og ind i pivottabel med data fra qlikview Få navn på analysenr. i excel-fil og ind i pivottabel med data fra qlikview Opret en excel-fil med analysenr. og navn. Gemt som dataliste_til_pivottabeller Analysenr. skal stå i nr. orden, og cellen skal

Læs mere

Huskesedler. Anvendelse af regneark til talbehandling. Microsoft Excel 2007

Huskesedler. Anvendelse af regneark til talbehandling. Microsoft Excel 2007 Anvendelse af regneark til talbehandling Microsoft Excel 2007 Juli 2007 Indholdsfortegnelse Absolutte cellereferencer... 3 Beskyttelse... 4 Diagram... 6 Flyt og kopiér... 7 Formatering... 9 Frys ruder...

Læs mere

Flemmings Maplekursus 1. Løsning af ligninger

Flemmings Maplekursus 1. Løsning af ligninger Flemmings Maplekursus 1. Løsning af ligninger a) Ligninger med variabel og kun en løsning. Ligningen løses 10 3 Hvis vi ønsker løsningen udtrykt som en decimalbrøk i stedet: 3.333333333 Løsningen 3 er

Læs mere

Vejledning i brug af Finale NotePad 2008 Pædagogisk konsulent Niels Rebsdorf, CFU i Vejle, UCL

Vejledning i brug af Finale NotePad 2008 Pædagogisk konsulent Niels Rebsdorf, CFU i Vejle, UCL Vejledning i brug af Finale NotePad 2008 Pædagogisk konsulent Niels Rebsdorf, CFU i Vejle, UCL Når programmet er pakket ud og installeret, er du klar. Når du åbner programmet, hjælper Document Setup Wizard

Læs mere

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen, Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen

Læs mere

Denne vejledning forklarer, hvordan du genererer en rute på filmen, ved hjælp af Route Generator.

Denne vejledning forklarer, hvordan du genererer en rute på filmen, ved hjælp af Route Generator. Lav en rute på et kort Vejledning Denne vejledning forklarer, hvordan du genererer en rute på filmen, ved hjælp af Route Generator. Åbn et kort Du kan åbne en billedfil fra et eksisterende kort eller

Læs mere

Quick-guide til Dynamicweb

Quick-guide til Dynamicweb Quick-guide til Dynamicweb 1 Indledning... 3 2 Administration i Dynamicweb... 4 3 Tilføj indhold på websiden... 6 3.1 Hvordan opretter jeg hovedsider?... 6 3.2 Hvordan opretter jeg undersider?... 7 3.3

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Introduktion for studerende på den Sundhedsfaglige diplomuddannelse Kom godt i gang med Fronter Introduktion for studerende på den Sundhedsfaglige diplomuddannelse Sådan

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 2: Blog for begyndere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 2: Blog for begyndere Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 2: Blog for begyndere Ana Acosta og Christoph Schepers Indholdsfortegnelse Gloseliste... 2 Log på bloggen (punkt 1-3) 3 Opret og rediger en side med undersider

Læs mere

VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1. Jacob Weng & Jeppe Boese. Matematik A & Programmering C. Avedøre-værket. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4. Fag.

VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1. Jacob Weng & Jeppe Boese. Matematik A & Programmering C. Avedøre-værket. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4. Fag. VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1 Fag Matematik A & Programmering C Tema Avedøre-værket Jacob Weng & Jeppe Boese Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4 07-10-2010 1 Vektor i rummet INDLEDNING Projektet omhandler et af

Læs mere

MANUAL ISOREADER. Ver. 04 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL ISOREADER. Ver. 04 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! ISOREADER 981 002 701 Ver. 04 03-10-2013 Indholdsfortegnelse 1 Funktion og forbindelse... 4 2 Hvad betyder de enkelte lys/ lamper... 5 3 Læs øremærke (transponder)... 6 4

Læs mere

Opgaver til Maple kursus 2012

Opgaver til Maple kursus 2012 Opgaver til Maple kursus 2012 Jonas Camillus Jeppesen, jojep07@student.sdu.dk Martin Gyde Poulsen, gyde@nqrd.dk October 7, 2012 1 1 Indledende opgaver Opgave 1 Udregn følgende regnestykker: (a) 2342 +

Læs mere

Statistikkompendium. Statistik

Statistikkompendium. Statistik Statistik INTRODUKTION TIL STATISTIK Statistik er analyse af indsamlet data. Det vil sige, at man bearbejder et datamateriale, som i matematik næsten altid er tal. Derved får man et samlet overblik over

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.166 Side 1 Lave små grafik knapper i Photofiltre

Vejledning til Photofiltre nr.166 Side 1 Lave små grafik knapper i Photofiltre Side 1 Photofiltre er jo først og fremmest et fotoredigeringsprogram. MEN det er også udmærket til at lave grafik med. F.eks. disse knapper er hurtig og nemme at lave. Her er der sat en hvid trekant med

Læs mere

1hf Spørgsmål til mundtlig matematik eksamen sommer 2014

1hf Spørgsmål til mundtlig matematik eksamen sommer 2014 1. Procent og rente Vis, hvordan man beregner gennemsnitlig procentændring 2. Procent og rente Vis hvordan man beregner indekstal. 3. Procent og rente Vis, hvordan man kan beregne forskellige størrelser

Læs mere

Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 2010

Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 2010 Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 1 Parameterkurver Vi har tidligere set på en linjes parameterfremstilling, feks af typen: 1 OP = t +, hvor t R, og hvor OP er stedvektor

Læs mere

Rumfangs. umfangsberegning. Rumfang af en cylinder. På illustrationen til højre er indtegnet en lineær funktion indenfor et afgrænset interval, hvor

Rumfangs. umfangsberegning. Rumfang af en cylinder. På illustrationen til højre er indtegnet en lineær funktion indenfor et afgrænset interval, hvor Rumfang af en cylinder På illustrationen til øjre er indtegnet en lineær funktion indenfor et afgrænset interval, vor 0;. Funktionen () kan skrives på formen: = (vor a er en konstant) Det markerede grå

Læs mere

Lommeregnerkursus 2008

Lommeregnerkursus 2008 Mikkel Stouby Petersen Lommeregnerkursus 008 Med gennemregnede eksempler og øvelser Materialet er udarbejdet til et kursus i brug af TI-89 Titanium afholdt på Odder Gymnasium. april 008 1. Ligningsløsning

Læs mere

Afleveringsopgaver i fysik

Afleveringsopgaver i fysik Afleveringsopgaver i fysik Opgavesættet skal regnes i grupper på 2-3 personer, helst i par. Hver gruppe afleverer et sæt. Du kan finde noget af stoffet i Orbit C side 165-175. Opgave 1 Tegn atomerne af

Læs mere

ViTal. Første start et overblik. ViTal bjælken. ViTal Læsebjælken. ViTal Kom godt igang

ViTal. Første start et overblik. ViTal bjælken. ViTal Læsebjælken. ViTal Kom godt igang ViTal Første start et overblik Når ViTal starter første gang med fabriksindstillingerne vises to ting på skærmen: ViTal bjælken Stemmen som er valgt afhænger af hvilke der er tilgængelige på maskinen;

Læs mere

MATEMATIK C. Videooversigt

MATEMATIK C. Videooversigt MATEMATIK C Videooversigt Deskriptiv statistik... 2 Eksamensrelevant... 2 Eksponentiel sammenhæng... 2 Ligninger... 3 Lineær sammenhæng... 3 Potenssammenhæng... 4 Proportionalitet... 4 Rentesregning...

Læs mere

Retningslinjer for Institutionshjemmesiderne

Retningslinjer for Institutionshjemmesiderne Retningslinjer for Institutionshjemmesiderne Indholdsfortegnelse 1 Retningslinjer for institutionshjemmesiderne... 2 1.1 Tips fra Skriv til nettet... 2 1.2 Struktur... 2 1.2.1 Niveauer... 2 1.2.2 Genveje...

Læs mere

Import af fakturaer fra MI. Import af fakturaer fra MI. Indlæs og bearbejd fakturaer

Import af fakturaer fra MI. Import af fakturaer fra MI. Indlæs og bearbejd fakturaer Import af fakturaer fra MI Indlæs og bearbejd fakturaer Elektroniske fakturaer fra MI skal indlæses før man kan arbejde med dem. Der klikkes på Køb Ordrebehandling - Periodiske aktiviteter Indlæs integrationsfaktura.

Læs mere