Interview med forfatteren og boganmeldelserne følgere på siderne 5-9 i dette nyhedsbrev.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Interview med forfatteren og boganmeldelserne følgere på siderne 5-9 i dette nyhedsbrev."

Transkript

1 Nyhedsbrev No. 11. Jan/Febr 2012 Kære Kina venner, Hermed næste nyhedsbrev. Alle tidligere Nyhedsbrev kan læses på www. Kinafokus.dk under nyheder. Jeg vil fremdeles sætte stor pris på at få nogle kommentarer til disse Nyhedsbreve. Er der noget, der bør undersøges mere og er der noget overflødigt. Tak for jeres kommentarer. ønsker jer et rigtig godt Nytår. Husk også i denne tid at tage vore kinesiske kristne søstre og brødre med i jeres forbøn. Mange hilsener fra Kinafokus, Jørgen Nørgaard Pedersen.. Der udkommer ganske meget litteratur om kirken i Kina. Det meste udgives på engelsk, men nu har den danske Kristelig Dagblad journalist Kim Schou udgivet bogen Kinas kristne revolution på Udfordringens forlag og den er på dansk. Derfor tager jeg den med her i nyhedsbrevet. Vi ved alle, at der ikke findes én sandhed om kirkens situation i Kina, men mange. Denne bog repræsenterer en af disse sider. Jeg har valgt at medtage et par (kritiske) anmeldelser, der bl.a. rejser en del spørgsmål om den totale troværdighed i denne publikation. Jeg plejer at sige, at en halv sandhed også er en halv løgn. Denne bog beskriver én side, nemlig fortrinsvis den uregistrerede kirkes vilkår, men den mangler troværdig omtale af den officielle kirke. Nu må I selv dømme. (JNP) Kim Schou kommer ikke selv fra en kirkelig familiebaggrund, men blev selv kristen, da han gik på efterskole. Senere studerede han filmvidenskab og var også redaktør af forlaget Egmonts tegneseriebøger. En periode arbejdede han også for Udfordringen med artikler fra København og ungt stof. Han forsøgte fx at oversætte Ny Testamente til slangsprog. Under sin uddannelse som stud. public. ved Syddansk Universitet kom han i praktik på Kristeligt Dagblad, og her er han nu fastansat. Bladets medredaktør Michael Ehrenreich, accepterede efter lange overvejelser at lade den unge journalist tage til Kina - under cover. Og det kom der altså en række fremragende artikler ud af, som Kim Schou nu har samlet i en bog og fået udgivet på Udfordringens forlag. Han har selv lavet et spændende og ungdommeligt layout under en uges intenst ophold på redaktionen. Udfordringens forlag 156 sider kr. 198,00 Interview med forfatteren og boganmeldelserne følgere på siderne 5-9 i dette nyhedsbrev.

2 Højtuddannede udlændinge: Danskerne er lukkede Det er blevet nemmere at lokke ingeniører, læger og andre højtuddannede udlændinge til landet og arbejde. Men det kniber med at få dem til at blive her. Det fastslår Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, i en rapport, der offentliggøres fredag. Årsagen er dels det høje danske skattetryk, men særligt er det et problem, hvis familien ikke trives, fortæller forskeren bag rapporten, Frederik Thuesen til DR Nyheder. Job til ægtefællen - Det er ofte sådan, at højtuddannede også har en højtuddannet ægtefælle. De vil også have et job, som matcher deres kvalifikationer, og det kan være vanskeligt at sikre, siger Frederik Thuesen. I Københavns kommune er man opmærksom på, hvor stor en rolle det sociale aspekt spiller i forhold til at fastholde udenlandsk arbejdskraft. To gange om ugen kan udlændige i København møde op på Borgerservicecentret. Her kan de i et og samme lokale få hjælp af myndigheder som Skat og Borgerservice. Et socialt forhold er nødvendigt Men her får udlændingene også informationer det danske foreningsliv, kulturliv og sprogkurser. I København er filosofien, at udlændinge, der integrerer sig i samfundet, har større sandsynlighed for at blive hængende. - Manglende kontakt er ofte årsagen til, at folk tager hjem igen, fortæller projektleder, Trine Marie Ingeberg. Det bekræfter den 25-årige polske Ph.d.-studerende Jakub Modrzynski, som synes, at det er meget vanskeligt at opbygge et tæt forhold til danskere. Og det er nødvendigt, hvis han skal blive i Danmark. (dr.dk 20/10/11) Vil du møde kinesere i Danmark? Det er umuligt at fortælle om Areopagos uden også at tale om Kina. Det fascinerende land i Øst er det historiske udgangspunkt for Areopagos, og landet og befolkningen har stadig stor betydning for vores arbejde. Men Kina er nu også kommet til Danmark: I dag bor der kinesere i Danmark. Areopagos har sammen med kinesiske kristne påbegyndt et nyt arbejde blandt disse kinesere. Vi ønsker, at dette skal blive et ægte dialogprojekt med deltagelse af både danskere og kinesere. Er du interesseret i Kina og kinesere, har vi brug for dig i arbejdet! Du kan: Blive del af en arbejdsgruppe, som arbejder med at udvikle arbejdet blandt kinesere i Danmark, herunder det nye Kinakollegium på Diakonissestiftelsen. Deltage i kinesiske dialogaftner i Café Cadeau, H.C. Ørstedsvej 28C, Frederiksberg. Café Cadeau er et mødested for bl.a. kinesiske migranter i København. En Cadeau-aften er bygget op over et tema, men er præget af uformel samtale mellem danskere og kinesere over et måltid kinesisk mad. Her dannes venskaber mellem kinesere og danskere, som gerne må udfolde sig efterfølgende. Invitere kinesere hjem på et uformelt besøg. Det er dårligt værtskab, at mange kinesere bor i Danmark i årevis uden at komme på besøg i et dansk hjem. Det vil vi gerne ændre på! Tage med på en grupperejse til Kina. Modtage Østasiengruppens lille blad Tao Vindens Bjerg, som skriver om Kina-arbejdet. Læse mere om mulighederne på hjemmesiden kinafokus.dk, som fortæller om Kina-relateret arbejde i Danmark og i Kina. Kontakte landsleder Birger Nygaard på eller for at få uddybet ovenstående muligheder.. Se i øvrigt

3 Husk Heart-Bridge 1 års jubilæum den 4. februar. husk tilmelding inden den 1. februar.. Lise og Asger Sørensen har været udsendt til som Senior volontører til Tao Fong Shan Hvad er det egentlig at være senior volontør på Tao Fong Shan? spørger Jørgen Nørgaard Pedersen, på manges vegne. Her er nogle synspunkter; Areopagos har i en årrække på skift udsendt et norsk eller et dansk ægtepar til Den Nordiske Buddhistmissions center, i Shatindalen ude i New Territories på vejen op mod Mainland China. Den norske missionær K.L.Reichelt købte bjerget i 1930 og kaldte det Tao Fong Shan, Kristusvindens bjerg, og sammen med den danske arkitekt Johannes Prip - Møller og ingeniøren Axel Hamre tegnede og opførte de i løbet af få år dette vidunderlige mødested for dialog, dengang mellem buddhisme og kristendom. Arkitektonisk er det et klenodie. Notto Normann Thelle, far til den kendte Osloteologiprofessor Notto Reidar Thelle, var Reichelts medarbejder i mange år. Centret er beriget med en vidunderlig ottekantet kirkebygning, højt hævet over bydelene Tai Wai og Shatin med den nu buldrende trafik. Der er værelser til ca. 40 gæster i Pilgrims Hall, og man råder over andre bygninger, kontorer, mødelokaler, forretning med kristen kunst, etc. på bjergsiden. Det er en oase af stilhed. Midt i en tropisk skov med betagende udsigt til højdedrag. Det er dette sted, missionsorganisationen Areopagos generøst sender nordiske ægtepar ud til for at virke som bindeled mellem Skandinavien, den gamle verden, og den nye virkelighed, hvor kristne kinesere nu har overtaget det fulde ansvar for institutionen. Volontørerne er udsendt i 10 måneder og får en velindrettet bolig, Ai Kuang Yuen, stillet til rådighed. Huset ligger i et hårnålesving, lidt neden for centret. For en del år siden forærede, hvad der dengang hed Buddhistmissionen en grund til Lutheran Theological Seminary, som fik fine forhold i et byggeri, opført loyalt over for Prip - Møllers arkitektoniske ideer på TFS. Der er ansat mennesker på Tao Fong Shan. Den oprindelige ide at være et mødested for vandrende

4 buddhistmunke og taoistmunke kan ikke længere realiseres, men nu er der en udbredt kursusvirksomhed, og ISCS, Institute of Sino-Christian Studies, der har til huse i en af de gamle missionærboliger, har en omfattende bogproduktion, oversættelser til kinesisk af vestlig teologisk og filosofisk litteratur. Bøgerne distribueres i et fint samarbejde med Institutter for religiøse studier på Kinas førende universiteter. Det er et levende sted, man kommer til. volontørerne tager imod gæster, introducerer dem til stedet, fortæller om, K.L.Reichelt og hans teologi, hans dialogiske missionssyn. De er værter for engelsktalende gæster og besøgende og behjælpelig med introduktion til Hong Kongs turistmæssige herligheder. Huset, Ai Kuang Yuen, danner rammen om en række sociale aftener for kinesiske studerende og forskere, der er blevet tildelt et Areopagoslegat til studier på bjerget, og internationale studerende fra LTS samt øvrige gæster. Som volontør deltager man i gudstjenestelivet i Kristustemplet. Søndag morgen i den kinesiske menighed, ledet af Helen Wong og i den internationale menighed, ledet af John le Mond, som holder gudstjeneste hver søndag kl.17 og samler en menighed, der er spredt ud over hele Hong Kong. volontørerne deltager i den daglige morgensamling sammen med alle ansatte, på den måde glider de på plads som naturlige samarbejdspartnere. Også ledelsen af den daglige middagsbøn i krypten under kirken kan være en del af opgaven.. volontørerne har en lille kontorplads i bygningen, der tidligere rummede et værksted for porcelænsmalere, men nu er et toptunet kontor. Nogle af de gamle malere lever fortsat og fortæller gerne om gamle dage Bjerget virker tiltrækkende på mange hikere. De færreste danskere ved, at 70% af Hong Kongs samlede areal består af natur, bjerge, skove, slugter, dale, ubeboede øer. Og mange hikere vandrer især i weekenden gennem Tao Fong Shans terræn. Ofte har vi måttet forklare, at det var en kristen kirke, de var kommet op til på deres tur op over bjerget og ikke et buddhistisk tempel- Prip-Møller tegnede stedet i en stil, man kunne kalde buddhistisk Nanjing-stil. Stor var ofte deres forbløffelse over stedets skønhed og at det er en kristen menighed, der holder til i de skønne omgivelser.. Selv en anglikansk præst fra Hong Kong troede, at det var et oprindeligt Taoisttempel. Tao Fong Shan er mødested for mennesker fra hele verden. Er man indstillet på det, er der rige muligheder for at studere i de 10 måneder. LTS har et ret godt bibliotek, og man har adgang til K.L:Reichelts Memorial Library. volontørerne bliver ofte bedt om at rapportere hjem til deres nordiske menighed om forholdene. Under vort ophold deltog vi i Hong Kongs Network of Religion and Peace, og vi fik spændende indtryk af det religiøse liv i metropolen med os hjem. Hong Kong er en smeltedigel for alle former for religion. Vi blev bekræftet i, at religion er bevægelse, eller den er ikke religion, og at teologi ikke er en abstrakt teori, men refleksion over troens eksistens i verden. Under vort ophold lykkedes det i samarbejde med Knud Jørgensen at udbygge samarbejdet med LTS og stedets rektor Simon Chow, og der er grund til at tro, at senior volontører i de kommende år bliver forpligtet på i højere grad at udbygge samarbejdet med LTS. Som senior volontør nede i det lille hus på bakken hører man mange livshistorier, en stor berigelse og udvidelse af ens horisont, man har tillige mulighed for at deltage i konferencer på LTS og TFS, overvære forelæsninger på LTS og foretage nogle rejser i Kina for egen regning, men i selskab med vidende mennesker med et stort netværk, så man kan komme mere vidende hjem, end man rejste ud. For os var det en stor oplevelse at være senior volontører på Tao Fong Shan Det har fået betydning for vores liv og engagement.

5 På rejse til Kina Ole Backer Mogensen, Sognepræst, Gilleleje Jeg var i november 2011 deltager på rejsen Mens Pilgrimage to China and Hong Kong arrangeret af Per Sangild og Areopagos. Det var en meget udbytterig tur med et spændende og veltilrettelagt program. De første fire dage opholdt vi os i Guangzhou i Kina. Her var fokus på mødet og spændingsfelterne mellem østlig og vestlig tænkning, kultur og religion. Diskussionerne fik nerve og ansigt gennem mødet med forskellige kinesere: en buddhistmunk, en imam, en kristen advokat, kristne forretningsfolk, læger i kinesisk medicin. To ting står tydeligt tilbage for mig: mødet med de kristne i Kina, som vi mødte ved en konference for kristne forretningsmænd, og oplevelsen af det moderne Kinas vækst, som blev tydelig, da to unge kinesere tog os med ud på en aftensejltur gennem byen på Pearl River. Dagene i Hong Kong boede vi på Tao Fong Shan. Højdepunktet var for mig mødet med Reichelts missionsteologi og missionspraksis og selve den stemning, som er på Tao Fong Shan. Og ikke mindst de mange samtaler og diskussioner, som dette gav anledning til. Det var en meget unik tur. Den følgende artikel er bragt i Udfordringen uge 46/2011 Journalist besøgte de forbudte kristne i Kina Kim Schou har besøgt og talt med ca. hundrede kristne ledere i Kinas lovlige og ulovlige kirker. Han har samlet sine artikler i en ny bog om Kinas kristne revolution. Af Henri Nissen - Jeg har rejst sammen med dem, spist sammen med dem, boet sammen med dem. - Jeg er blevet transporteret på bagsædet af en bil med tonede ruder igennem landet for at komme helt tæt på. Og det er der kommet en bog ud af, fortæller Kim Schou. Han er til daglig journalist på Kristeligt Dagblads internetsider. For nyligt rejste han til Kina for at komme tæt på den revolution, han havde hørt om. - Kina oplever flere revolutioner i disse år - økonomisk, kulturelt, socialt og politisk. Men i høj grad også religiøst. Den kristne revolution For 40 år siden var der 5 millioner kristne i Kina. I dag er der mindst 80 millioner, og fortsætter udviklingen, vil op imod hver tredje kineser være kristen om bare tre årtier. Det er den største religiøse forandring af et folk i verdenshistorien, fortæller Kim Schou. En del af hans artikler har været bragt i Kristeligt Dagblad, men nu har han udbygget dem og tilføjet flere artikler i en bog, som udkommer i næste uge. Mødte de forfulgte - Til trods for den store vækst, lever de fleste kristne i skjul, fordi religionsfriheden er begrænset. Der er ikke fuld religionsfrihed i Kina. Det er sådan, at hvis man er kristen, så skal man komme i en af de to statskirker. Og gør man ikke det, er man troende uden for loven. Man praktiserer en religion, som ikke er tilladt. Og det gør faktisk to-tredjedele af Kinas kristne.

6 De kommer i uregistrerede husmenigheder og undergrundskirker. Jeg har været i Kina og besøgt nogle af de kristne, som leder an i den her revolution. Jeg har vel mødt omkring hundrede nuværende og kommende kirkeledere af huskirker og undergrundskirker. Jeg har forsøgt at undersøge, hvordan forholdene er for de kristne i Kina. Hvordan organiserer de sig? Og hvad kommer den kristne revolution til at betyde for resten af verden? Det håber jeg, at bogen giver svar på gennem reportager og interviews med undergrundskirkeledere, samt danske og udenlandske eksperter, siger Kim Schou. Eksperter og fakta Blandt eksperter, han har benyttet sig af, er Ole Wæver, som er professor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet; Jørgen Skov Sørensen, som er sekretariatschef i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og har en ph.d. i Missionsteologi og er exam.art i Kinesisk-østasiatiske områdestudier; og Hans Kristian Neerskov, der har skrevet forord til bogen og fortalt om egne oplevelser som bibelsmugler. Desuden bringer bogen de seneste statistikker og fakta om kirkerne i Kina. Gribende livshistorier Men det mest gribende i bogen er nok Kims interviews med de kristne kinesere selv. Kristne, der har oplevet forfølgelse, men som også udstråler en stærk og smittende tro, som vi i Vesten kan lære meget af. - Det mest kendetegnende ved de kristne, man møder i Kina, er faktisk, at de er glade. En dansk sognepræst, der har været i Kina mange gange, sagde til mig, før jeg tog af sted til landet for første gang: Man kan spotte de kristne på, at det er dem, der smiler. Kina har en af verdens højeste selvmordsrater hvert andet minut tager en kineser sit eget liv ifølge statslige kinesiske medier (hvilket i sig selv kan få mig til at tro, at tallet er højere). Man arbejder hårdt for dagen og vejen. Og i Kina - verdens mest ateistiske land - er der ikke meget mere at håbe på og stræbe efter end økonomisk succes. Kort sagt: man ser ikke mange smil, med mindre man besøger de mest privilegerede, når man er i Kina. Det er derfor en flot karakteristik, præsten giver at de kristne er dem, der smiler. De kristne er også dem, der ofrer. De fleste kristne i Kina marginaliseres eller udstødes af familie og venner. De to karakteristikker burde modsige hinanden, men det er ikke min oplevelse. At blive kristen tilfører tilsyneladende disse mennesker så meget mening, glæde og livsindhold, at det opvejer alt andet. Frikirkepar åbnede dørene De vestlige turister får efter Kim Schous opfattelse normalt ikke lov at se andet end det, myndighederne ønsker at vise frem. Det gælder specielt, hvis man vil besøge kirkerne. Men som journalist ville Kim Schou naturligvis ikke nøjes med at besøge den officielle kirke og videregive den officielle forklaring. Når det har kunnet lade sig gøre at komme så tæt på de hemmelige kristne, skyldes det især, at forfatteren har arbejdet tæt sammen med præsteparret Else og Sten fra en frikirke, der har en menighed i - Christiania af alle steder. Parret havde kontakter, som kunne åbne dørene i Kina. Gennem de sidste ti år har Sten og Else flere gange været i Kina for at undervise de mange nye kristne, der har en glubende appetit efter Bibelen og undervisning om troen. Tre spørgsmål til journalist Kim Schou, der har skrevet Kinas kristne revolution. - Hvorfor har du skrevet en bog om Kinas kristne? - Fordi bogen ikke allerede findes på dansk. Kina gennemgår verdenshistoriens største religiøse forandring af et folk. På 40 år er omkring 80 millioner blevet kristne i Kina, og kristendommen udbredes fortsat i et rasende tempo. Kristendommen forvandler kinesere og på sigt måske hele verden. Kina er verdens andenstørste økonomi. - Hvad kendetegner kinesiske kristne? - De smiler. Det lyder måske banalt, men det er en karakteristik, du vil høre fra flere, der har med

7 kristendommen i Kina at gøre og med Kina i det hele taget. At de kristne er dem, der smiler. Og tager sig af hinanden, har et håb og har fundet en mening med livet. Kina står i et enormt eksistentielt tomrum, og at tro betyder alt for dem, der vover det i Kina, hvor det kan være ulovligt at gå i kirke. - Er kristne kinesere meget forfulgte? - Enkelte kristne er meget forfulgte, men i det store perspektiv: Nej. Det er det største forfulgte religiøse mindretal i verden, men bestemt ikke det mest forfulgte. Styret i Kina er blevet mildere over for kristne, der praktiserer kristendom uden for statens officielle kirker. Faktisk er der både filmstjerner, popidoler og professorer, der åbent bekender sig som kristne i Kina i dag. Det er blevet populært at være kristen. Også selvom det kan have konsekvenser, fordi det rent lovmæssigt er lidt af en gråzone, hvordan man må dyrke sin tro. Boganmeldelse af Jens Dammeyer, der er teolog og folkekirkepræst, p.t. ansat ved den kinesiske lutherske præsteskole China Lutheran Seminary i Taiwan, skriver: en tiltrængt, men ikke fyldestgørende bog om et af de vigtigste fænomener i nutidens kristendom Med bogen Kinas kristne revolution har journalist Kim Schou skrevet en spændende og lettilgængelig bog om situationen i Kinas kirker lige nu, baseret på en artikelserie, der tidligere er bragt her i avisen. En række personlige beretninger bringer os tæt på den aktuelle stemning, hvor mødet med evangeliet er som vand i ørkenen. Vi har at gøre med den største kristne vækkelse i verdenshistorien, så en dansk bog om emnet er velkommen. Måske bogens vigtigste information er det ufattelige behov for undervisning. Et eksempel er pigen, som kun havde været kristen i to år og selv skulle til at undervise. Hun blev overrasket, da forfatteren fortalte hende, at Jesus ikke var kineser. Men hvordan kan det være anderledes, når antallet af kristne vokser med procent om året, og fire ud af fem bibler, der trykkes i verden, er kinesiske? Den kinesiske regering begrænser adgangen til præsteuddannelsen der er 24 præsteseminarier i dag mod 43 for 60 år siden. Men det er en uklog politik, for ved ikke at uddanne de kristne er der fare for, at regeringen pludselig står med en ukontrollabel sekt og ikke en samtalepartner. Sinologer bliver i bogen spurgt om årsagen til kristendommens vækst i Kina, og vi får at vide, at: Det er på mode at være kristen i Kina og mange ser det som et udtryk for at være vestlig og med på noderne. Forfatteren selv giver os tre årsager: åben politik, forfølgelser, økonomisk udvikling. Bogens personlige beretninger taler imidlertid om en årsag, som forfatteren ikke reflekterer over, men som kan være den vigtigste: at mødet med evangeliet er som vand i ørkenen. Det udfylder en tomhed og meningsløshed, som det ateistiske system ikke har kunnet udfylde med den materielle og økonomiske udvikling. Regeringens forbud mod at forkynde offentligt gør, at flertallet ikke kender til kristendommen, selvom de har hørt om den, og det er ved mund til mund-metoden, at evangeliet udbredes. Måske er der mode med i spillet, men sammenligningen med for eksempel Coca-Colas popularitet holder ikke. Der er den tilladte offentlige reklame til forskel. Og hvordan kunne antallet af kristne tredobles under Kulturrevolutionen, hvor kirken blev erklæret død? Dette spørgsmål berøres ikke. Overvejelserne om, hvilken slags kristendom der er i Kina, er svære. Kinesiske kristne er mere konservative end danske i hele deres levevis, og derfor bliver kinesisk kristendom konservativ. Ligesom i Taiwan er der karismatiske tendenser, som bedre uddannelse og hjælp udefra ville gøre mere nuancerede. Unge kirker har svært ved at forstå og skelne mellem kristendommens forskellige udtryk. Desværre er bogen flere steder upræcis. I litteraturlisten savnes for eksempel den engelske tidligere

8 diplomat i Beijing Tony Lamberts to bøger: China s Christian Millions (senest 2006) og The Resurrection of the Chinese Church. Og den lidet troværdige bog Den Himmelske Mand hører ikke hjemme i en bibliografi om emnet. De mange sider med nogle få kinesiske tegn og mange billeder, som ligner hinanden, giver et indtryk af at være fyld. Forsøget på at beskrive kinesisk teologi på syv sider er håbløst. Strømninger i kinesisk teologi ville det måske være muligt at beskrive, men det må være mere præcist. Teologien op til Anden Verdenskrig, som idealiserede Jesu etik og personlighed, er ganske rigtigt vigtig, men det var kun en strømning. Hvad med den presbyterianske bevægelse China Inland Mission og Hudson Taylor? Forhåbentlig er Kim Schou blevet så tændt på emnet, at han giver os en opdatering måske med hjælp fra Tony Lambert personligt? Vi har brug for en fakta bog med spændende beretninger. Problemet med hundreder af millioner kristne, der har brug for hjælp fra medkristne, går ikke væk den første generation. Et dansk engagement synes i alles interesse. (Kristelig Dagblad ) Boganmeldelse - en kritisk kommentar ved Asger Sørensen, fhv. gymnasierektor. I skrivende stund føler jeg en vis loyalitetskonflikt ved, at jeg sagde ja til redaktørens opfordring til at skrive en kommentar til udgivelsen af journalist Kim Schous bog Kinas kristne revolution. Jeg var i mange år næstformand for KD s bestyrelse, og min loyalitet over for avisen er ubrudt. Men jeg må nødvendigvis være kritisk over for denne bog, skrevet af en af avisens journalister. Jeg kender ham ikke, men læste i sin tid Schous artikler i Kristeligt Dagblad og fandt dem ekstremt dårlige. Jeg har siden 2005 opholdt mig i Kina i mere end 1½ år, og selv om jeg har mistet det forkromede overblik, tør jeg sige, at der i Schous tilfælde er tale om en om er. Den er til mere skade end gavn. Kinas eksplosive udvikling er naturligvis vanskelig at beskæftige sig med. Men for at sige det lige ud: Schou skriver på en begejstring, en karismatisk sympati, men han ved ikke nok, han har ikke tilstrækkelig basisviden: teologisk, psykologisk, sociologisk, kirke- og missionshistorisk til at udtale sig om det, hans øjne har set på rejser i Kinas religiøse undergrund. Gang på gang kommer han til kort. Han har ganske enkelt ikke læst nok. Schou har mest blik for husmenighederne og udtaler sig næsten nedladende om Kina officielle kristne kirke, organiseret i Tre-selv-bevægelsen (self-government, self-support og self-propagation) og CCC, China Christian Council, der opretholder forbindelsen med Kirkernes Verdensråd. Han kalder denne legitime protestantiske kristne kirke for statskirken. Det er en forvrængende karakteristik. Den kinesiske kirke er en lidelsens kirke. Alle de kristne, jeg har mødt på mine rejser i Midtens Rige, har en lidelseshistorie at fortælle om familiemedlemmer, der stód op og døde af sult, om forfølgelser, henrettelser, ødelæggelser af livsmuligheder. Men det er på trods af borgerkrige, Maos religionsfjendtlige politik, det store spring fremad ( ) og den massepsykotiske kulturrevolution ( ) lykkedes at bevare en kristendom i Kina, protestantisk og katolsk, så der nu, hvor der er en vis kulturel frihed, er mulighed for en religiøs og kristen opblomstring. Jeg har i modsætning til Schou, dyb respekt for det, Schou kalder statskirken. Tre-selv-bevægelsens tre principper blev gjort gældende som led i en overlevelsesstrategi. Kirken måtte søge at finde sin accepterede plads inden for den nationale, patriotiske enhed, som ikke var til diskussion. Du skal elske dit land og Du skal elske din kirke. Kun ved at overholde TSPM-principperne kunne kirkerne gøre sig håb om at være acceptable i samfundet. De troende kristne i Kina skulle tillige overbevises om deres moralske forpligtelse i samfundet. Kravet om den nationale enhed har længe været afgørende i Kinas kristne kirker og blev gjort til et bærende princip for rekonstrueringen af en kinesisk kristendom fra 1980 erne, hvor Kina åbnede sig for omverdenen også religiøst, ført an af biskop, rektor ved Nanjing Theological Seminary, K.H.Ting. (Læs om dette hos: Philip L. Wickeri: Seeking the Common Ground:

9 Protestant Christianity, the Three-Self Movement and Chinas s United Front, Maryknoll, New York, 1988, og hans Reconstructing Christianity in China. K.H..Ting and the Chinese Church. Orbis Books, Maryknoll, 2007). Ting søgte som sine venner i den økumeniske verden: M.M.Thomas (Indien), W.A.Vissser t Hooft (WCC), Philip Potter(/WCC), Milan Opochensky (Tjekkiet) og missionsteologerne Max Warren og Stephen Neill at formulere en bæredygtig humanitet som værn mod kynisme og socialt anarki. (Se også K.H.Ting: God is Love, Collected Writings. 2004). Ting har hele vejen som anglikansk biskop formuleret sig ud fra et midtpunktssøgende mådehold og har stedse søgt at dæmme op for tidens pøbelslam og ideologiske sindssyge, sammenbruddet af enhver struktur psykisk og socialt i perioden Det skal han og Tre-selv-bevægelsen ikke have utak for. I sin åbningstale den 19. januar 2008 til den 8. National Chinese Christian Council skrev den alderstegne Ting: Vi kinesiske kristne må udvise interesse for den nationale situation vi skal elske vort land og elske vores kirke. Kirken er en social gruppe, del af et stort samfund vi må stræbe efter at opbygge en harmonisk kirke og opbygge et harmonisk samfund sammen med vores medborgere. Kirken har en opgave i samfundet. Denne sammenhæng mellem moralitet og kristendom fremgår på én underfundig måde af en lille åndelig sang fra landet, som jeg citerer efter Gao Shining: Når børn tror på Gud, skændes de ikke; Når voksne tror på Gud, gør de ikke noget galt; Når piger tror på Gud, forbliver de kyske; Når svigerdøtre tror på Gud, ser de op til deres svigerforældre; Når brødre tror på Gud, mister de ikke deres selvkontrol; Når svigerinder tror på Gud, er der fred i hjemmet; Når borgmestre tror på Gud, er byen velsignet; Når landsbyens overhoveder tror på Gud, er der glæde i landsbyen; Når onde mennesker kommer til at tro på Gud, bliver de gode igen; Når dovne folk tror på Gud, arbejder de flittigt; Når rygere tror på Gud, holder de op med at ryge; Når alkoholikere tror på Gud, holder de op med at drikke. I hele kristendommens historie har der været en konflikt mellem institution og karisma. Schou har mest sans for det karismatiske, men den slags fænomener kommer og går. Kina har slet ikke brug for en kristen revolution. Revolutioner har man haft nok. De ødelægger altid mere end de gavner. Efter min opfattelse er der i Kina brug for at bygge tillidsfuld struktur op i form af institution, teologi, liturgi, undervisning og diakoni. (Op mod 60 % af dem, der spontant mødte op for at hjælpe jordskælvsofrene i Sichuan provinsen, var kristne. Det blev der lagt mærke til i systemet). Husmenighederne, der sprang frem som bambusskud ved forårs tide i årene efter kulturrevolutionens religiøse vakuum, har en NGO - identitet, i deres statskritik er de en drøm for introvert amerikansk tv-mission. Jeg er meget skeptisk over for denne tendens til religiøs separatisme. Der er mere brug for fortsat udbygning af et nationalt kirkefællesskab i Kina, en kreativ mulighed for det ensomme massemenneske i de eksplosivt voksende storbyer. Institution er nødvendig på vej mod national enhed og for at undgå sekterisme og kætteri. Bevægelse skal omformes til institution for at overleve. Vi skal iagttage, hvad der foregår, men ikke begynde at rejse undergrunds til Kina. Vi skal respektfuldt komme ind ad hoveddøren på helt normal vis i samarbejde med Kinas legitime kristne kirke. I kristendommens historie i Kina er de kristne alt for ofte blevet identificeret med fremmede magter og bragt til fald med dynastiets ophør. Nu ser vi et koncept for kirke og kristendom, der er groet frem af Kinas røde jord, ikke et produkt udefra, og de kristne ser adspurgt ingen modsætning mellem at være en god kristen og at være en god kineser. Hvor man tidligere af mange grunde ikke turde identificere sig som kristen, melder man nu ofte klart ud, og man spørger i gaden: Er du kristen?? dvs. Er du et anstændigt menneske? Anstændighed (kin: li) er en mangelvare i individualiseringens, markedstænkningens, pluralismens og relativiseringens tidsalder. Har kristendommen noget at byde på? I Kina? Det tror jeg. Men om jeg må bede: Ikke i den amerikanske helliggørelsesstil. Det falder sammen som candyfloss.

10 Jeg mødte en mand i Xi an. Det var i skumringen. Jeg gik alene. Pludselig mærkede jeg en hånd på min højre skulder. Jeg vendte mig om og så ind i et smukt ansigt, en yngre mand, der kunne have været min søn. Kina har mistet sin sjæl, sagde den ukendte. Hvad mener du dog med det spurgte jeg lettere forfjamsket. Jeg kan se, du er kristen. Det er jeg også, sagde han. Og så fortsatte han: Hvis kristendommen kun har materialisme, individualisering, relativisering, pluralisme, markedstænkning at komme med til Kina, så må Vestens folk hellere blive væk. Og så satte vi os ind i et te hus og talte sammen i lang tid. Nye kirker ser dagligt dagens lys i Kina her nogle eksempler Changling kirke Yang County, Shaanxi kirke Wujiang luxu kirke

11 Ny grupperejse til Sydkina og Hong Kong. Tag med til Hong Kong og Sydkina og mød kristne kirker og menigheder I perioden 2/9 17/9 planlægger vi en rejse til Hong Kong, Guangzhou (Canton) og den smukke Yunnan provins. Rejsen ledes af rektor Asger Sørensen i samarbejde med sognepræst Ulla Britt Holm Sørensen og socialrådgiver Lise Sørensen. Rejsen arrangeres i samarbejde med det kristne center i Hong Kong, Tao Fong Shan, hvor Lise og Asger Sørensen opholdt sig i Tao Fong Shan ligger på et bjerg i Shatindalen, 12 km. fra Kowloon. Bjerget blev købt i 1930 af den norske missionær K.L.Reichelt og bygget i klassisk kinesisk byggestil af den danske arkitekt Prip-Møller og ingeniør Hamre. Centret ligger højt hævet over byen i smukke omgivelser. Der skal vi bo, falde til ro efter rejsen og sanse stedets skønhed og høre om Buddhistmissionens historie og om kristendommen i Kina, før og nu. De første dage tager vi ud i Hong Kongs mangfoldighed også religiøst og kirkeligt. Byen har meget at byde på. Fra Tao Fong Shan tager vi med tog til Guangzhou i Kina, en stor kinesisk by i Perleflodsdeltaet, i gamle dage mødestedet mellem Vesten og Midtens Rige. Vi skal Stone Forest møde levende kirker og menigheder, opleve den gamle kinesiske kultur og historie, besøge templer og arbejdende museer inden for keramik, papirklip, silkeproduktion. Vi kommer langt rundt i historie og nutid. Derfra flyver vi til Yunnan provinsen med besøg i Kunming, Lijiang og Dali. Vi kommer ud i landskabet og den smukke natur, bl.a i Stone Forest og oplever traditionelle landbrug. Vi besøger T.G.C.Nordica og den karismatiske kulturpersonlighed Helen Wu, får indtryk af etniske mindretal, Naxi-kulturen og gamle kulturer. Vi bor i Old Town i Lijiang, hvor vi også deltager i en kristen gudstjeneste. Fra Yunnan returnerer vi til Hong Kong og siger farvel til Tao Fong Shan. Vi rejste ud for at sanse, lytte og lære, og vi tager hjem til Danmark, forhåbentlig berigede med indtryk. Vi forventer, at turen kan gennemføres for ca kr. med fuldpension i 10 dage og halvpension i 4 dage. Vi har kinesisk talende guide med på hele turen. Overnatning på gode hoteller i dobbeltværelser. Rejseforsikring og evt. vaccinationer er ikke inkluderet i prisen. Drikkepenge (f.eks. til buschauffør) opkræves særskilt. Rejsen vil kun blive gennemført, hvis vi kan samle en gruppe på mellem 20 og 25, så hvis du/i kunne tænke jer at deltage, bedes I give os besked på mail, snarest muligt. Tak. Asger Sørensen, Lise Sørensen, Ulla Britt Holm Sørensen, sognepræst ved Sct Jørgensbjerg i Roskilde, En mere detaljeret rejseplan vil blive fremsendt, når vi kan se, om der er tilstrækkeligt stort antal deltagere. Følg med på

12 Ny spændende DIIS rapport The Non-Western Challenger? The Rise of a Sino-Centric China Andreas Bøje Forsby, DIIS Report: What are the implications of China s rapid rise for international order? This report seeks to answer the question from an identity perspective. The key argument is that China is currently undergoing an identity shift towards Sino-centrism, that is, a self-centering tendency to turn narrative attention towards the internally generated, specifically Chinese hallmarks associated with China s civilizational past and cultural heritage. The bulk of the report analyzes the four identity markers of Sino-centrism: Sino-civilization, Confucian philosophy, dynastic authoritarianism, and Han-ethnocentrism. It is argued that these identity markers provide China with a distinct, non-western, societal template that may potentially set a new course for Chinese foreign policy. Finally, the report discusses the likely characteristics of a Sino-centric foreign policy and suggests how it may bring China in conflict with several aspects of the current international order as well as the United States itself. The Non-Western Challenger? The Rise of a Sino-Centric China Andreas Bøje Forsby Recommended price at booksellers (Denmark): DKK 50 incl. VAT Order online: DKK 50 + handling DKK 30 Download free (pdf, 409 KB)

Dialog forandrer liv!

Dialog forandrer liv! Dialog forandrer liv! Hos Areopagos tror vi på, at dialog forandrer liv. Og vi vil gerne være med til at forandre liv ved at præsentere kristendommen på en troværdig og tidssvarende måde. Helt siden Areopagos

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 10,32-39

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 10,32-39 1 Anden juledag, Sankt Stefans dag I. Sct. Pauls kirke 26. december 2015 kl. 10.00. Salmer:123/434/102/122//124/439/112/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /129 Åbningshilsen Festen for Undernes

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Taiwan, marts 2011 nr. 6

Taiwan, marts 2011 nr. 6 Taiwan, marts 2011 nr. 6 Kristendom og Buddhisme i Taiwan og Danmark. "Hvad er forskellen mellem kristendommen og buddhismen," spørger man i Taiwan. "kristendommen er lidt bedre," lyder det spage svar

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os 5. søndag efter trinitatis Læsninger: Jer 1, 4-9 1. Pet 2, 4-10 Matt 16, 13-26 Salmer: Kære jer Salmerne til søndag bliver: I Vonsbæk: 747: Lysets engel 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt barnlille

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

Forord... 7 Første del... 10

Forord... 7 Første del... 10 Indhold Forord... 7 Første del... 10 Videnskaben - om verden... 11 Universets skabelse... 11 Big Bang teorien... 13 Alternative teorier... 15 Universets skæbne?... 19 Galakserne... 20 Stjernerne... 22

Læs mere

Trænger evangeliet til en opgradering?

Trænger evangeliet til en opgradering? Trænger evangeliet til en opgradering? Holdningen til evangeliet Træk, man gerne vil acceptere: Kirkens ritualer (Dåb, vielser, begravelser) Kirkens sociale engagement Kirkens omsorg for børn og ældre

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Fornuftens tidsalder Første og anden del af Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Thomas Paine Fornuftens tidsalder Første og anden del Forlaget Fritanken Originalens titel Age of Reason, Part First Udgivet

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

10. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 24. juli 2016 kl Salmer: 443/2/484/174//592/332/1

10. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 24. juli 2016 kl Salmer: 443/2/484/174//592/332/1 1 10. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 24. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 443/2/484/174//592/332/1 Åbningshilsen Så følger den tredje søndag om De To Veje, som kirkeåret ligger hen til os. Om

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Hvad skal denne tekst bruges til? Selvom I har gennemgået modulet mundtligt, kan teksten være god at læse igennem, fordi

Læs mere

Kristendom under forandring - et øjebliksbillede af religion på Færøerne

Kristendom under forandring - et øjebliksbillede af religion på Færøerne Kristendom under forandring - et øjebliksbillede af religion på Færøerne Af Janna Egholm Hansen, ph.d. Samtidsreligion på Færøerne er et emne og et felt, som der ikke forsket meget i, men som mange har

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

Pinsedag 24. maj 2015

Pinsedag 24. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Åndsudgydelse og fred Salmer: 290, 287, 282; 291, 308 Evangelium: Joh. 14,22-31 Helligånden kan et menneske ikke lære at kende rent teoretisk, men kun på det personlige plan.

Læs mere

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen? 1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?»først og fremmest beder jeg om, at man vil tie med mit navn og ikke kalde sig lutherske, men kristne. Hvad er Luther? Læren er dog ikke min

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 5. juni 2016 Kirkedag: 2.s.e.Trin/B Tekst: Jer 15,10+15-21; Åb 3,14-22; Luk 14,25-35 Salmer: Gørløse: 736 * 618 * 305 * 272 * 474 * 613 LL: 736 * 618 * 272

Læs mere

Fordybelse i kristen bøn og meditation i retrætens form

Fordybelse i kristen bøn og meditation i retrætens form Søger du indlevelse i det kristne åndelige liv? Ønsker du at blive retræteleder? Oplever du at mennesker taler med dig om tro? Overvejer du at blive åndelig vejleder? - så er dette tilbud måske noget for

Læs mere

Buddhistisk og kristen tomhed, små hustruer og kinesisk nytår.

Buddhistisk og kristen tomhed, små hustruer og kinesisk nytår. Buddhistisk og kristen tomhed, små hustruer og kinesisk nytår. Sandhed er et begreb, som kristne nemt kan tale om, men som sjældent høres nævnt blandt buddhister. Jeg var på besøg hos buddhisterne fra

Læs mere

Prædiken til Trinitatis søndag 08 18/ Slotskirken kl. 10 Ida Secher

Prædiken til Trinitatis søndag 08 18/ Slotskirken kl. 10 Ida Secher Prædiken til Trinitatis søndag 08 18/5-2008 Slotskirken kl. 10 Ida Secher 725 313 449 364 363 318 1 Ida Secher I den treenige, den trefoldige, Gud, i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vi

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 1 7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Denne solbeskinnede

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Hej, alle Hope House venner!

Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner Ulrik Susan Varme sommerdage Sommeren er og har været meget varm i år. Hver dag er temperaturen oppe på omkring de 35 grader og om natten 25. Det

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32.

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32. Fredag den 10. juli vil Vibeke Vang og Jan Kristoffersen sige ja til hinanden. Det sker i Roskilde Frikirke kl. 15.00. Kom og være med til denne vigtige begivenhed i Vibekes og Jans liv. Efter vielsen

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 104 Åbent spørgsmål Lav en rangordning af de elementer, du tror, er nødvendige i et godt ægteskab, hvor 1 er det vigtigste og 5 det mindst vigtige. Kommunikation Personlig

Læs mere

Forord af Steven Croft

Forord af Steven Croft Forord af Steven Croft Der er ved at ske noget nyt over hele England. Kristne er i færd med at give kirken nye udtryksmåder over for dem, som står helt uden for eller befinder sig i periferien af kirken

Læs mere

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 1 4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 Åbningshilsen Den sidste søndag inden jul. Fire lys tændt, fylde, klar. Ja, og risengrød

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Odder Frimenighed Cellegruppeoplæg efteråret 2003

Odder Frimenighed Cellegruppeoplæg efteråret 2003 Odder Frimenighed Cellegruppeoplæg efteråret 2003 Cellegruppeoplægget tager udgangspunkt i første del af menighedens mission nemlig Mødested og i første punkt under dette punkt: Mødested mellem Gud og

Læs mere

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes NU er næsten her Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Jeg prædiker over Matthæus kap.22, 34 46: Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. 1 6. søndag efter påske I. Konfirmation. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer:402/192,v.16//192,v.79/123,v.1&v.9/123,v.7/1 5/11 Uddelingssalme: se ovenfor: 15 Åbningshilsen + I Faderens og

Læs mere

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn August 2015 Juni 2016 August Program for Nicolaifællesskabet 26.08 Bibelundervisning ApG. 1,1-14 Optakt til den åndelige krig! Gudsriget

Læs mere

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 27. april 2014 kl. 10.00 Konfirmation Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække Salmer og sange DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud

Læs mere

De nødvendige Studier

De nødvendige Studier De nødvendige Studier Missionærens studier er nødvendige for at kunne gøre det, man skal gøre. Det er gammeldags studier, som tager rigtig meget tid, og som der ikke kan fortælles mange historier ud fra,

Læs mere

Kundskab vs. Kendskab

Kundskab vs. Kendskab Kundskab vs. Kendskab JESUS ACADEMY TEMA: KUNDSKAB VS. KENDSKAB For os kristne er det at kende Gud selve grundlaget for vores tro, men vi tænker måske ikke altid over hvilken enorm påstand dette er.! At

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok

Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok Nytår 2015 Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok Prædiken af præst Kristine S. Hestbech salmer 720, v1,4,5 synges af Anette, 524, 588, 720 6,8,10 synges af Anette,

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl søndag efter påske - Joh 8, / Dette hellige

1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl søndag efter påske - Joh 8, / Dette hellige 1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl. 10 4. søndag efter påske - Joh 8,28-36 15-338 - 679 / 492-476 - 426 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Jesus sagde da til

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus.

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. september 2016 Kirkedag: 17.s.e.Trin/B Tekst: Sl 40,2-6; Jud 20-25; Mk 2,14-22 Salmer: SK: 4 * 51 * 492 * 52 LL: 4 * 51 * 62 * 492 * 511,6 * 52 Følg

Læs mere

22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14

22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14 22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14 Herre Jesus, stærk og mild, gyd din kraft, og tænd din ild i vort lunkne indre! Du, som gør den svage stærk, gør os varme for dit værk,

Læs mere

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel.

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. Martin Elmquist) Lihme 10.30 5 O, havde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

PÅ BØLGELÆNGDE. Norea Radio Haderslev. FM98.6 MHz/102.55 PÅ BYNET JANUAR - FEBRUAR - MARTS 2008

PÅ BØLGELÆNGDE. Norea Radio Haderslev. FM98.6 MHz/102.55 PÅ BYNET JANUAR - FEBRUAR - MARTS 2008 PÅ BØLGELÆNGDE JANUAR - FEBRUAR - MARTS 2008 Norea Radio Haderslev FM98.6 MHz/102.55 PÅ BYNET 'Vær velkommen, Herrens år' Vi synger ved begyndelsen af adventstiden og ved starten af et nyt år: Vær velkommen,

Læs mere

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - at finde sige selv og den rigtige plads i samfundet Kathrine Vognsen Cand.mag i Læring og forandringsprocesser Institut for Læring og

Læs mere

Kristen eller hvad? Linea

Kristen eller hvad? Linea Forord Du er ret heldig Du sidder lige nu med en andagtsbog, der er den første af sin slags i Danmark. En andagtsbog som denne er ikke set før. Den udfordrer måden, vi tænker andagter på, og rykker grænserne

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

23. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 8. november 2015 kl. 10.00. Salmer: 745/434/574/728//16/439/556/266

23. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 8. november 2015 kl. 10.00. Salmer: 745/434/574/728//16/439/556/266 1 23. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 8. november 2015 kl. 10.00. Salmer: 745/434/574/728//16/439/556/266 Åbningshilsen Der er kirkefrokost i Sognehuset efter højmessen, hvor tre af vores frivillige

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26..

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Det var sådan lidt underligt at vælge første salme til gudstjenesten i dag. Jeg skulle måske have

Læs mere

Frimodighed og mirakler

Frimodighed og mirakler Frimodighed og mirakler MIDTJYLLANDS FRIKIRKE TEMA: FRIMODIGHED OG MIRAKLER Det kan være spænende at læse om de første kristne og hvordan de vendte op ned på hele den daværende kendte verden. Når man læser

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Helligtrekongers søndag 3. januar 2016

Helligtrekongers søndag 3. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke (med kirkekaffe) Tema: Verdens lys Salmer: 749, 362, 25; 136, 138 Evangelium: Joh. 8,12-20 "Jeg er verdens lys", siger Jesus. Hvad betyder det? Hvad lys betyder for vores liv, véd

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen Praktisk info: Foredragene er alle ledsaget af billeder og rekvisitter. Pris efter aftale. Kontakt: Tine Elisabeth Larsen Røntoftevej 48A, 2870 Dyssegård.

Læs mere

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN 6. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Hvidbjerg v. Å Mattæus 19, 16-26 Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN De vidste det allerede i 1241, da jyske lov

Læs mere

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009.

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Feltpræst Kim Jacobsen: Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Kære I der er til stede, kære kolleger, kære familie! I sidste uge kunne man

Læs mere

Velkommen. i Tommerup Indre Mission P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Arbejdsgrupper: Bestyrelsen: Missionær: Hjemmeside:

Velkommen. i Tommerup Indre Mission P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Arbejdsgrupper: Bestyrelsen: Missionær: Hjemmeside: P R O G R A M 0 1 FORÅR Velkommen i Tommerup Indre Mission Tommerup Missionshus Skovstrupvej 5690 Tommerup Arbejdet i missionshuset ledes af bestyrelsen, samt et antal arbejdsgrupper. Bestyrelsen: Carsten

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Jeg vover det, fordi jeg tror, at det måske snarere er her, at evangeliet rammer os.

Jeg vover det, fordi jeg tror, at det måske snarere er her, at evangeliet rammer os. Gudstjeneste i Skævinge & Gørløse Kirke den 26. juli 2015 Kirkedag: 8.s.e.Trin/A Tekst: Matt 7,15-21 Salmer: SK: 726,1-6 * 392 * 297 * 390 * 313,6 * 726,7-8 Gørløse: 726,1-6 * 297 * 390 * 726,7-8 Det har

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

8. s. e. trin. 2012. Lyngby Mika 3,5-7; 1. Johs. 4,1-6; Matt. 7,22-29. 392 373 352 // 332 292 401

8. s. e. trin. 2012. Lyngby Mika 3,5-7; 1. Johs. 4,1-6; Matt. 7,22-29. 392 373 352 // 332 292 401 1 8. s. e. trin. 2012. Lyngby Mika 3,5-7; 1. Johs. 4,1-6; Matt. 7,22-29. 392 373 352 // 332 292 401 1. Til et familieselskab fornylig udspandt sig en samtale om folkekirken. Den er næsten obligatorisk,

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Forord. Guds hemmelighed et brev om den kristne åndeligheds grund og udtryk

Forord. Guds hemmelighed et brev om den kristne åndeligheds grund og udtryk Forord Guds hemmelighed et brev om den kristne åndeligheds grund og udtryk TEMAET ÅNDELIGHED MØDER os næsten hver dag i medierne. Nogle gange fortælles der, at nogen vender ryggen til åndeligheden og troen,

Læs mere