Interview med forfatteren og boganmeldelserne følgere på siderne 5-9 i dette nyhedsbrev.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Interview med forfatteren og boganmeldelserne følgere på siderne 5-9 i dette nyhedsbrev."

Transkript

1 Nyhedsbrev No. 11. Jan/Febr 2012 Kære Kina venner, Hermed næste nyhedsbrev. Alle tidligere Nyhedsbrev kan læses på www. Kinafokus.dk under nyheder. Jeg vil fremdeles sætte stor pris på at få nogle kommentarer til disse Nyhedsbreve. Er der noget, der bør undersøges mere og er der noget overflødigt. Tak for jeres kommentarer. ønsker jer et rigtig godt Nytår. Husk også i denne tid at tage vore kinesiske kristne søstre og brødre med i jeres forbøn. Mange hilsener fra Kinafokus, Jørgen Nørgaard Pedersen.. Der udkommer ganske meget litteratur om kirken i Kina. Det meste udgives på engelsk, men nu har den danske Kristelig Dagblad journalist Kim Schou udgivet bogen Kinas kristne revolution på Udfordringens forlag og den er på dansk. Derfor tager jeg den med her i nyhedsbrevet. Vi ved alle, at der ikke findes én sandhed om kirkens situation i Kina, men mange. Denne bog repræsenterer en af disse sider. Jeg har valgt at medtage et par (kritiske) anmeldelser, der bl.a. rejser en del spørgsmål om den totale troværdighed i denne publikation. Jeg plejer at sige, at en halv sandhed også er en halv løgn. Denne bog beskriver én side, nemlig fortrinsvis den uregistrerede kirkes vilkår, men den mangler troværdig omtale af den officielle kirke. Nu må I selv dømme. (JNP) Kim Schou kommer ikke selv fra en kirkelig familiebaggrund, men blev selv kristen, da han gik på efterskole. Senere studerede han filmvidenskab og var også redaktør af forlaget Egmonts tegneseriebøger. En periode arbejdede han også for Udfordringen med artikler fra København og ungt stof. Han forsøgte fx at oversætte Ny Testamente til slangsprog. Under sin uddannelse som stud. public. ved Syddansk Universitet kom han i praktik på Kristeligt Dagblad, og her er han nu fastansat. Bladets medredaktør Michael Ehrenreich, accepterede efter lange overvejelser at lade den unge journalist tage til Kina - under cover. Og det kom der altså en række fremragende artikler ud af, som Kim Schou nu har samlet i en bog og fået udgivet på Udfordringens forlag. Han har selv lavet et spændende og ungdommeligt layout under en uges intenst ophold på redaktionen. Udfordringens forlag 156 sider kr. 198,00 Interview med forfatteren og boganmeldelserne følgere på siderne 5-9 i dette nyhedsbrev.

2 Højtuddannede udlændinge: Danskerne er lukkede Det er blevet nemmere at lokke ingeniører, læger og andre højtuddannede udlændinge til landet og arbejde. Men det kniber med at få dem til at blive her. Det fastslår Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, i en rapport, der offentliggøres fredag. Årsagen er dels det høje danske skattetryk, men særligt er det et problem, hvis familien ikke trives, fortæller forskeren bag rapporten, Frederik Thuesen til DR Nyheder. Job til ægtefællen - Det er ofte sådan, at højtuddannede også har en højtuddannet ægtefælle. De vil også have et job, som matcher deres kvalifikationer, og det kan være vanskeligt at sikre, siger Frederik Thuesen. I Københavns kommune er man opmærksom på, hvor stor en rolle det sociale aspekt spiller i forhold til at fastholde udenlandsk arbejdskraft. To gange om ugen kan udlændige i København møde op på Borgerservicecentret. Her kan de i et og samme lokale få hjælp af myndigheder som Skat og Borgerservice. Et socialt forhold er nødvendigt Men her får udlændingene også informationer det danske foreningsliv, kulturliv og sprogkurser. I København er filosofien, at udlændinge, der integrerer sig i samfundet, har større sandsynlighed for at blive hængende. - Manglende kontakt er ofte årsagen til, at folk tager hjem igen, fortæller projektleder, Trine Marie Ingeberg. Det bekræfter den 25-årige polske Ph.d.-studerende Jakub Modrzynski, som synes, at det er meget vanskeligt at opbygge et tæt forhold til danskere. Og det er nødvendigt, hvis han skal blive i Danmark. (dr.dk 20/10/11) Vil du møde kinesere i Danmark? Det er umuligt at fortælle om Areopagos uden også at tale om Kina. Det fascinerende land i Øst er det historiske udgangspunkt for Areopagos, og landet og befolkningen har stadig stor betydning for vores arbejde. Men Kina er nu også kommet til Danmark: I dag bor der kinesere i Danmark. Areopagos har sammen med kinesiske kristne påbegyndt et nyt arbejde blandt disse kinesere. Vi ønsker, at dette skal blive et ægte dialogprojekt med deltagelse af både danskere og kinesere. Er du interesseret i Kina og kinesere, har vi brug for dig i arbejdet! Du kan: Blive del af en arbejdsgruppe, som arbejder med at udvikle arbejdet blandt kinesere i Danmark, herunder det nye Kinakollegium på Diakonissestiftelsen. Deltage i kinesiske dialogaftner i Café Cadeau, H.C. Ørstedsvej 28C, Frederiksberg. Café Cadeau er et mødested for bl.a. kinesiske migranter i København. En Cadeau-aften er bygget op over et tema, men er præget af uformel samtale mellem danskere og kinesere over et måltid kinesisk mad. Her dannes venskaber mellem kinesere og danskere, som gerne må udfolde sig efterfølgende. Invitere kinesere hjem på et uformelt besøg. Det er dårligt værtskab, at mange kinesere bor i Danmark i årevis uden at komme på besøg i et dansk hjem. Det vil vi gerne ændre på! Tage med på en grupperejse til Kina. Modtage Østasiengruppens lille blad Tao Vindens Bjerg, som skriver om Kina-arbejdet. Læse mere om mulighederne på hjemmesiden kinafokus.dk, som fortæller om Kina-relateret arbejde i Danmark og i Kina. Kontakte landsleder Birger Nygaard på eller for at få uddybet ovenstående muligheder.. Se i øvrigt

3 Husk Heart-Bridge 1 års jubilæum den 4. februar. husk tilmelding inden den 1. februar.. Lise og Asger Sørensen har været udsendt til som Senior volontører til Tao Fong Shan Hvad er det egentlig at være senior volontør på Tao Fong Shan? spørger Jørgen Nørgaard Pedersen, på manges vegne. Her er nogle synspunkter; Areopagos har i en årrække på skift udsendt et norsk eller et dansk ægtepar til Den Nordiske Buddhistmissions center, i Shatindalen ude i New Territories på vejen op mod Mainland China. Den norske missionær K.L.Reichelt købte bjerget i 1930 og kaldte det Tao Fong Shan, Kristusvindens bjerg, og sammen med den danske arkitekt Johannes Prip - Møller og ingeniøren Axel Hamre tegnede og opførte de i løbet af få år dette vidunderlige mødested for dialog, dengang mellem buddhisme og kristendom. Arkitektonisk er det et klenodie. Notto Normann Thelle, far til den kendte Osloteologiprofessor Notto Reidar Thelle, var Reichelts medarbejder i mange år. Centret er beriget med en vidunderlig ottekantet kirkebygning, højt hævet over bydelene Tai Wai og Shatin med den nu buldrende trafik. Der er værelser til ca. 40 gæster i Pilgrims Hall, og man råder over andre bygninger, kontorer, mødelokaler, forretning med kristen kunst, etc. på bjergsiden. Det er en oase af stilhed. Midt i en tropisk skov med betagende udsigt til højdedrag. Det er dette sted, missionsorganisationen Areopagos generøst sender nordiske ægtepar ud til for at virke som bindeled mellem Skandinavien, den gamle verden, og den nye virkelighed, hvor kristne kinesere nu har overtaget det fulde ansvar for institutionen. Volontørerne er udsendt i 10 måneder og får en velindrettet bolig, Ai Kuang Yuen, stillet til rådighed. Huset ligger i et hårnålesving, lidt neden for centret. For en del år siden forærede, hvad der dengang hed Buddhistmissionen en grund til Lutheran Theological Seminary, som fik fine forhold i et byggeri, opført loyalt over for Prip - Møllers arkitektoniske ideer på TFS. Der er ansat mennesker på Tao Fong Shan. Den oprindelige ide at være et mødested for vandrende

4 buddhistmunke og taoistmunke kan ikke længere realiseres, men nu er der en udbredt kursusvirksomhed, og ISCS, Institute of Sino-Christian Studies, der har til huse i en af de gamle missionærboliger, har en omfattende bogproduktion, oversættelser til kinesisk af vestlig teologisk og filosofisk litteratur. Bøgerne distribueres i et fint samarbejde med Institutter for religiøse studier på Kinas førende universiteter. Det er et levende sted, man kommer til. volontørerne tager imod gæster, introducerer dem til stedet, fortæller om, K.L.Reichelt og hans teologi, hans dialogiske missionssyn. De er værter for engelsktalende gæster og besøgende og behjælpelig med introduktion til Hong Kongs turistmæssige herligheder. Huset, Ai Kuang Yuen, danner rammen om en række sociale aftener for kinesiske studerende og forskere, der er blevet tildelt et Areopagoslegat til studier på bjerget, og internationale studerende fra LTS samt øvrige gæster. Som volontør deltager man i gudstjenestelivet i Kristustemplet. Søndag morgen i den kinesiske menighed, ledet af Helen Wong og i den internationale menighed, ledet af John le Mond, som holder gudstjeneste hver søndag kl.17 og samler en menighed, der er spredt ud over hele Hong Kong. volontørerne deltager i den daglige morgensamling sammen med alle ansatte, på den måde glider de på plads som naturlige samarbejdspartnere. Også ledelsen af den daglige middagsbøn i krypten under kirken kan være en del af opgaven.. volontørerne har en lille kontorplads i bygningen, der tidligere rummede et værksted for porcelænsmalere, men nu er et toptunet kontor. Nogle af de gamle malere lever fortsat og fortæller gerne om gamle dage Bjerget virker tiltrækkende på mange hikere. De færreste danskere ved, at 70% af Hong Kongs samlede areal består af natur, bjerge, skove, slugter, dale, ubeboede øer. Og mange hikere vandrer især i weekenden gennem Tao Fong Shans terræn. Ofte har vi måttet forklare, at det var en kristen kirke, de var kommet op til på deres tur op over bjerget og ikke et buddhistisk tempel- Prip-Møller tegnede stedet i en stil, man kunne kalde buddhistisk Nanjing-stil. Stor var ofte deres forbløffelse over stedets skønhed og at det er en kristen menighed, der holder til i de skønne omgivelser.. Selv en anglikansk præst fra Hong Kong troede, at det var et oprindeligt Taoisttempel. Tao Fong Shan er mødested for mennesker fra hele verden. Er man indstillet på det, er der rige muligheder for at studere i de 10 måneder. LTS har et ret godt bibliotek, og man har adgang til K.L:Reichelts Memorial Library. volontørerne bliver ofte bedt om at rapportere hjem til deres nordiske menighed om forholdene. Under vort ophold deltog vi i Hong Kongs Network of Religion and Peace, og vi fik spændende indtryk af det religiøse liv i metropolen med os hjem. Hong Kong er en smeltedigel for alle former for religion. Vi blev bekræftet i, at religion er bevægelse, eller den er ikke religion, og at teologi ikke er en abstrakt teori, men refleksion over troens eksistens i verden. Under vort ophold lykkedes det i samarbejde med Knud Jørgensen at udbygge samarbejdet med LTS og stedets rektor Simon Chow, og der er grund til at tro, at senior volontører i de kommende år bliver forpligtet på i højere grad at udbygge samarbejdet med LTS. Som senior volontør nede i det lille hus på bakken hører man mange livshistorier, en stor berigelse og udvidelse af ens horisont, man har tillige mulighed for at deltage i konferencer på LTS og TFS, overvære forelæsninger på LTS og foretage nogle rejser i Kina for egen regning, men i selskab med vidende mennesker med et stort netværk, så man kan komme mere vidende hjem, end man rejste ud. For os var det en stor oplevelse at være senior volontører på Tao Fong Shan Det har fået betydning for vores liv og engagement.

5 På rejse til Kina Ole Backer Mogensen, Sognepræst, Gilleleje Jeg var i november 2011 deltager på rejsen Mens Pilgrimage to China and Hong Kong arrangeret af Per Sangild og Areopagos. Det var en meget udbytterig tur med et spændende og veltilrettelagt program. De første fire dage opholdt vi os i Guangzhou i Kina. Her var fokus på mødet og spændingsfelterne mellem østlig og vestlig tænkning, kultur og religion. Diskussionerne fik nerve og ansigt gennem mødet med forskellige kinesere: en buddhistmunk, en imam, en kristen advokat, kristne forretningsfolk, læger i kinesisk medicin. To ting står tydeligt tilbage for mig: mødet med de kristne i Kina, som vi mødte ved en konference for kristne forretningsmænd, og oplevelsen af det moderne Kinas vækst, som blev tydelig, da to unge kinesere tog os med ud på en aftensejltur gennem byen på Pearl River. Dagene i Hong Kong boede vi på Tao Fong Shan. Højdepunktet var for mig mødet med Reichelts missionsteologi og missionspraksis og selve den stemning, som er på Tao Fong Shan. Og ikke mindst de mange samtaler og diskussioner, som dette gav anledning til. Det var en meget unik tur. Den følgende artikel er bragt i Udfordringen uge 46/2011 Journalist besøgte de forbudte kristne i Kina Kim Schou har besøgt og talt med ca. hundrede kristne ledere i Kinas lovlige og ulovlige kirker. Han har samlet sine artikler i en ny bog om Kinas kristne revolution. Af Henri Nissen - Jeg har rejst sammen med dem, spist sammen med dem, boet sammen med dem. - Jeg er blevet transporteret på bagsædet af en bil med tonede ruder igennem landet for at komme helt tæt på. Og det er der kommet en bog ud af, fortæller Kim Schou. Han er til daglig journalist på Kristeligt Dagblads internetsider. For nyligt rejste han til Kina for at komme tæt på den revolution, han havde hørt om. - Kina oplever flere revolutioner i disse år - økonomisk, kulturelt, socialt og politisk. Men i høj grad også religiøst. Den kristne revolution For 40 år siden var der 5 millioner kristne i Kina. I dag er der mindst 80 millioner, og fortsætter udviklingen, vil op imod hver tredje kineser være kristen om bare tre årtier. Det er den største religiøse forandring af et folk i verdenshistorien, fortæller Kim Schou. En del af hans artikler har været bragt i Kristeligt Dagblad, men nu har han udbygget dem og tilføjet flere artikler i en bog, som udkommer i næste uge. Mødte de forfulgte - Til trods for den store vækst, lever de fleste kristne i skjul, fordi religionsfriheden er begrænset. Der er ikke fuld religionsfrihed i Kina. Det er sådan, at hvis man er kristen, så skal man komme i en af de to statskirker. Og gør man ikke det, er man troende uden for loven. Man praktiserer en religion, som ikke er tilladt. Og det gør faktisk to-tredjedele af Kinas kristne.

6 De kommer i uregistrerede husmenigheder og undergrundskirker. Jeg har været i Kina og besøgt nogle af de kristne, som leder an i den her revolution. Jeg har vel mødt omkring hundrede nuværende og kommende kirkeledere af huskirker og undergrundskirker. Jeg har forsøgt at undersøge, hvordan forholdene er for de kristne i Kina. Hvordan organiserer de sig? Og hvad kommer den kristne revolution til at betyde for resten af verden? Det håber jeg, at bogen giver svar på gennem reportager og interviews med undergrundskirkeledere, samt danske og udenlandske eksperter, siger Kim Schou. Eksperter og fakta Blandt eksperter, han har benyttet sig af, er Ole Wæver, som er professor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet; Jørgen Skov Sørensen, som er sekretariatschef i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og har en ph.d. i Missionsteologi og er exam.art i Kinesisk-østasiatiske områdestudier; og Hans Kristian Neerskov, der har skrevet forord til bogen og fortalt om egne oplevelser som bibelsmugler. Desuden bringer bogen de seneste statistikker og fakta om kirkerne i Kina. Gribende livshistorier Men det mest gribende i bogen er nok Kims interviews med de kristne kinesere selv. Kristne, der har oplevet forfølgelse, men som også udstråler en stærk og smittende tro, som vi i Vesten kan lære meget af. - Det mest kendetegnende ved de kristne, man møder i Kina, er faktisk, at de er glade. En dansk sognepræst, der har været i Kina mange gange, sagde til mig, før jeg tog af sted til landet for første gang: Man kan spotte de kristne på, at det er dem, der smiler. Kina har en af verdens højeste selvmordsrater hvert andet minut tager en kineser sit eget liv ifølge statslige kinesiske medier (hvilket i sig selv kan få mig til at tro, at tallet er højere). Man arbejder hårdt for dagen og vejen. Og i Kina - verdens mest ateistiske land - er der ikke meget mere at håbe på og stræbe efter end økonomisk succes. Kort sagt: man ser ikke mange smil, med mindre man besøger de mest privilegerede, når man er i Kina. Det er derfor en flot karakteristik, præsten giver at de kristne er dem, der smiler. De kristne er også dem, der ofrer. De fleste kristne i Kina marginaliseres eller udstødes af familie og venner. De to karakteristikker burde modsige hinanden, men det er ikke min oplevelse. At blive kristen tilfører tilsyneladende disse mennesker så meget mening, glæde og livsindhold, at det opvejer alt andet. Frikirkepar åbnede dørene De vestlige turister får efter Kim Schous opfattelse normalt ikke lov at se andet end det, myndighederne ønsker at vise frem. Det gælder specielt, hvis man vil besøge kirkerne. Men som journalist ville Kim Schou naturligvis ikke nøjes med at besøge den officielle kirke og videregive den officielle forklaring. Når det har kunnet lade sig gøre at komme så tæt på de hemmelige kristne, skyldes det især, at forfatteren har arbejdet tæt sammen med præsteparret Else og Sten fra en frikirke, der har en menighed i - Christiania af alle steder. Parret havde kontakter, som kunne åbne dørene i Kina. Gennem de sidste ti år har Sten og Else flere gange været i Kina for at undervise de mange nye kristne, der har en glubende appetit efter Bibelen og undervisning om troen. Tre spørgsmål til journalist Kim Schou, der har skrevet Kinas kristne revolution. - Hvorfor har du skrevet en bog om Kinas kristne? - Fordi bogen ikke allerede findes på dansk. Kina gennemgår verdenshistoriens største religiøse forandring af et folk. På 40 år er omkring 80 millioner blevet kristne i Kina, og kristendommen udbredes fortsat i et rasende tempo. Kristendommen forvandler kinesere og på sigt måske hele verden. Kina er verdens andenstørste økonomi. - Hvad kendetegner kinesiske kristne? - De smiler. Det lyder måske banalt, men det er en karakteristik, du vil høre fra flere, der har med

7 kristendommen i Kina at gøre og med Kina i det hele taget. At de kristne er dem, der smiler. Og tager sig af hinanden, har et håb og har fundet en mening med livet. Kina står i et enormt eksistentielt tomrum, og at tro betyder alt for dem, der vover det i Kina, hvor det kan være ulovligt at gå i kirke. - Er kristne kinesere meget forfulgte? - Enkelte kristne er meget forfulgte, men i det store perspektiv: Nej. Det er det største forfulgte religiøse mindretal i verden, men bestemt ikke det mest forfulgte. Styret i Kina er blevet mildere over for kristne, der praktiserer kristendom uden for statens officielle kirker. Faktisk er der både filmstjerner, popidoler og professorer, der åbent bekender sig som kristne i Kina i dag. Det er blevet populært at være kristen. Også selvom det kan have konsekvenser, fordi det rent lovmæssigt er lidt af en gråzone, hvordan man må dyrke sin tro. Boganmeldelse af Jens Dammeyer, der er teolog og folkekirkepræst, p.t. ansat ved den kinesiske lutherske præsteskole China Lutheran Seminary i Taiwan, skriver: en tiltrængt, men ikke fyldestgørende bog om et af de vigtigste fænomener i nutidens kristendom Med bogen Kinas kristne revolution har journalist Kim Schou skrevet en spændende og lettilgængelig bog om situationen i Kinas kirker lige nu, baseret på en artikelserie, der tidligere er bragt her i avisen. En række personlige beretninger bringer os tæt på den aktuelle stemning, hvor mødet med evangeliet er som vand i ørkenen. Vi har at gøre med den største kristne vækkelse i verdenshistorien, så en dansk bog om emnet er velkommen. Måske bogens vigtigste information er det ufattelige behov for undervisning. Et eksempel er pigen, som kun havde været kristen i to år og selv skulle til at undervise. Hun blev overrasket, da forfatteren fortalte hende, at Jesus ikke var kineser. Men hvordan kan det være anderledes, når antallet af kristne vokser med procent om året, og fire ud af fem bibler, der trykkes i verden, er kinesiske? Den kinesiske regering begrænser adgangen til præsteuddannelsen der er 24 præsteseminarier i dag mod 43 for 60 år siden. Men det er en uklog politik, for ved ikke at uddanne de kristne er der fare for, at regeringen pludselig står med en ukontrollabel sekt og ikke en samtalepartner. Sinologer bliver i bogen spurgt om årsagen til kristendommens vækst i Kina, og vi får at vide, at: Det er på mode at være kristen i Kina og mange ser det som et udtryk for at være vestlig og med på noderne. Forfatteren selv giver os tre årsager: åben politik, forfølgelser, økonomisk udvikling. Bogens personlige beretninger taler imidlertid om en årsag, som forfatteren ikke reflekterer over, men som kan være den vigtigste: at mødet med evangeliet er som vand i ørkenen. Det udfylder en tomhed og meningsløshed, som det ateistiske system ikke har kunnet udfylde med den materielle og økonomiske udvikling. Regeringens forbud mod at forkynde offentligt gør, at flertallet ikke kender til kristendommen, selvom de har hørt om den, og det er ved mund til mund-metoden, at evangeliet udbredes. Måske er der mode med i spillet, men sammenligningen med for eksempel Coca-Colas popularitet holder ikke. Der er den tilladte offentlige reklame til forskel. Og hvordan kunne antallet af kristne tredobles under Kulturrevolutionen, hvor kirken blev erklæret død? Dette spørgsmål berøres ikke. Overvejelserne om, hvilken slags kristendom der er i Kina, er svære. Kinesiske kristne er mere konservative end danske i hele deres levevis, og derfor bliver kinesisk kristendom konservativ. Ligesom i Taiwan er der karismatiske tendenser, som bedre uddannelse og hjælp udefra ville gøre mere nuancerede. Unge kirker har svært ved at forstå og skelne mellem kristendommens forskellige udtryk. Desværre er bogen flere steder upræcis. I litteraturlisten savnes for eksempel den engelske tidligere

8 diplomat i Beijing Tony Lamberts to bøger: China s Christian Millions (senest 2006) og The Resurrection of the Chinese Church. Og den lidet troværdige bog Den Himmelske Mand hører ikke hjemme i en bibliografi om emnet. De mange sider med nogle få kinesiske tegn og mange billeder, som ligner hinanden, giver et indtryk af at være fyld. Forsøget på at beskrive kinesisk teologi på syv sider er håbløst. Strømninger i kinesisk teologi ville det måske være muligt at beskrive, men det må være mere præcist. Teologien op til Anden Verdenskrig, som idealiserede Jesu etik og personlighed, er ganske rigtigt vigtig, men det var kun en strømning. Hvad med den presbyterianske bevægelse China Inland Mission og Hudson Taylor? Forhåbentlig er Kim Schou blevet så tændt på emnet, at han giver os en opdatering måske med hjælp fra Tony Lambert personligt? Vi har brug for en fakta bog med spændende beretninger. Problemet med hundreder af millioner kristne, der har brug for hjælp fra medkristne, går ikke væk den første generation. Et dansk engagement synes i alles interesse. (Kristelig Dagblad ) Boganmeldelse - en kritisk kommentar ved Asger Sørensen, fhv. gymnasierektor. I skrivende stund føler jeg en vis loyalitetskonflikt ved, at jeg sagde ja til redaktørens opfordring til at skrive en kommentar til udgivelsen af journalist Kim Schous bog Kinas kristne revolution. Jeg var i mange år næstformand for KD s bestyrelse, og min loyalitet over for avisen er ubrudt. Men jeg må nødvendigvis være kritisk over for denne bog, skrevet af en af avisens journalister. Jeg kender ham ikke, men læste i sin tid Schous artikler i Kristeligt Dagblad og fandt dem ekstremt dårlige. Jeg har siden 2005 opholdt mig i Kina i mere end 1½ år, og selv om jeg har mistet det forkromede overblik, tør jeg sige, at der i Schous tilfælde er tale om en om er. Den er til mere skade end gavn. Kinas eksplosive udvikling er naturligvis vanskelig at beskæftige sig med. Men for at sige det lige ud: Schou skriver på en begejstring, en karismatisk sympati, men han ved ikke nok, han har ikke tilstrækkelig basisviden: teologisk, psykologisk, sociologisk, kirke- og missionshistorisk til at udtale sig om det, hans øjne har set på rejser i Kinas religiøse undergrund. Gang på gang kommer han til kort. Han har ganske enkelt ikke læst nok. Schou har mest blik for husmenighederne og udtaler sig næsten nedladende om Kina officielle kristne kirke, organiseret i Tre-selv-bevægelsen (self-government, self-support og self-propagation) og CCC, China Christian Council, der opretholder forbindelsen med Kirkernes Verdensråd. Han kalder denne legitime protestantiske kristne kirke for statskirken. Det er en forvrængende karakteristik. Den kinesiske kirke er en lidelsens kirke. Alle de kristne, jeg har mødt på mine rejser i Midtens Rige, har en lidelseshistorie at fortælle om familiemedlemmer, der stód op og døde af sult, om forfølgelser, henrettelser, ødelæggelser af livsmuligheder. Men det er på trods af borgerkrige, Maos religionsfjendtlige politik, det store spring fremad ( ) og den massepsykotiske kulturrevolution ( ) lykkedes at bevare en kristendom i Kina, protestantisk og katolsk, så der nu, hvor der er en vis kulturel frihed, er mulighed for en religiøs og kristen opblomstring. Jeg har i modsætning til Schou, dyb respekt for det, Schou kalder statskirken. Tre-selv-bevægelsens tre principper blev gjort gældende som led i en overlevelsesstrategi. Kirken måtte søge at finde sin accepterede plads inden for den nationale, patriotiske enhed, som ikke var til diskussion. Du skal elske dit land og Du skal elske din kirke. Kun ved at overholde TSPM-principperne kunne kirkerne gøre sig håb om at være acceptable i samfundet. De troende kristne i Kina skulle tillige overbevises om deres moralske forpligtelse i samfundet. Kravet om den nationale enhed har længe været afgørende i Kinas kristne kirker og blev gjort til et bærende princip for rekonstrueringen af en kinesisk kristendom fra 1980 erne, hvor Kina åbnede sig for omverdenen også religiøst, ført an af biskop, rektor ved Nanjing Theological Seminary, K.H.Ting. (Læs om dette hos: Philip L. Wickeri: Seeking the Common Ground:

9 Protestant Christianity, the Three-Self Movement and Chinas s United Front, Maryknoll, New York, 1988, og hans Reconstructing Christianity in China. K.H..Ting and the Chinese Church. Orbis Books, Maryknoll, 2007). Ting søgte som sine venner i den økumeniske verden: M.M.Thomas (Indien), W.A.Vissser t Hooft (WCC), Philip Potter(/WCC), Milan Opochensky (Tjekkiet) og missionsteologerne Max Warren og Stephen Neill at formulere en bæredygtig humanitet som værn mod kynisme og socialt anarki. (Se også K.H.Ting: God is Love, Collected Writings. 2004). Ting har hele vejen som anglikansk biskop formuleret sig ud fra et midtpunktssøgende mådehold og har stedse søgt at dæmme op for tidens pøbelslam og ideologiske sindssyge, sammenbruddet af enhver struktur psykisk og socialt i perioden Det skal han og Tre-selv-bevægelsen ikke have utak for. I sin åbningstale den 19. januar 2008 til den 8. National Chinese Christian Council skrev den alderstegne Ting: Vi kinesiske kristne må udvise interesse for den nationale situation vi skal elske vort land og elske vores kirke. Kirken er en social gruppe, del af et stort samfund vi må stræbe efter at opbygge en harmonisk kirke og opbygge et harmonisk samfund sammen med vores medborgere. Kirken har en opgave i samfundet. Denne sammenhæng mellem moralitet og kristendom fremgår på én underfundig måde af en lille åndelig sang fra landet, som jeg citerer efter Gao Shining: Når børn tror på Gud, skændes de ikke; Når voksne tror på Gud, gør de ikke noget galt; Når piger tror på Gud, forbliver de kyske; Når svigerdøtre tror på Gud, ser de op til deres svigerforældre; Når brødre tror på Gud, mister de ikke deres selvkontrol; Når svigerinder tror på Gud, er der fred i hjemmet; Når borgmestre tror på Gud, er byen velsignet; Når landsbyens overhoveder tror på Gud, er der glæde i landsbyen; Når onde mennesker kommer til at tro på Gud, bliver de gode igen; Når dovne folk tror på Gud, arbejder de flittigt; Når rygere tror på Gud, holder de op med at ryge; Når alkoholikere tror på Gud, holder de op med at drikke. I hele kristendommens historie har der været en konflikt mellem institution og karisma. Schou har mest sans for det karismatiske, men den slags fænomener kommer og går. Kina har slet ikke brug for en kristen revolution. Revolutioner har man haft nok. De ødelægger altid mere end de gavner. Efter min opfattelse er der i Kina brug for at bygge tillidsfuld struktur op i form af institution, teologi, liturgi, undervisning og diakoni. (Op mod 60 % af dem, der spontant mødte op for at hjælpe jordskælvsofrene i Sichuan provinsen, var kristne. Det blev der lagt mærke til i systemet). Husmenighederne, der sprang frem som bambusskud ved forårs tide i årene efter kulturrevolutionens religiøse vakuum, har en NGO - identitet, i deres statskritik er de en drøm for introvert amerikansk tv-mission. Jeg er meget skeptisk over for denne tendens til religiøs separatisme. Der er mere brug for fortsat udbygning af et nationalt kirkefællesskab i Kina, en kreativ mulighed for det ensomme massemenneske i de eksplosivt voksende storbyer. Institution er nødvendig på vej mod national enhed og for at undgå sekterisme og kætteri. Bevægelse skal omformes til institution for at overleve. Vi skal iagttage, hvad der foregår, men ikke begynde at rejse undergrunds til Kina. Vi skal respektfuldt komme ind ad hoveddøren på helt normal vis i samarbejde med Kinas legitime kristne kirke. I kristendommens historie i Kina er de kristne alt for ofte blevet identificeret med fremmede magter og bragt til fald med dynastiets ophør. Nu ser vi et koncept for kirke og kristendom, der er groet frem af Kinas røde jord, ikke et produkt udefra, og de kristne ser adspurgt ingen modsætning mellem at være en god kristen og at være en god kineser. Hvor man tidligere af mange grunde ikke turde identificere sig som kristen, melder man nu ofte klart ud, og man spørger i gaden: Er du kristen?? dvs. Er du et anstændigt menneske? Anstændighed (kin: li) er en mangelvare i individualiseringens, markedstænkningens, pluralismens og relativiseringens tidsalder. Har kristendommen noget at byde på? I Kina? Det tror jeg. Men om jeg må bede: Ikke i den amerikanske helliggørelsesstil. Det falder sammen som candyfloss.

10 Jeg mødte en mand i Xi an. Det var i skumringen. Jeg gik alene. Pludselig mærkede jeg en hånd på min højre skulder. Jeg vendte mig om og så ind i et smukt ansigt, en yngre mand, der kunne have været min søn. Kina har mistet sin sjæl, sagde den ukendte. Hvad mener du dog med det spurgte jeg lettere forfjamsket. Jeg kan se, du er kristen. Det er jeg også, sagde han. Og så fortsatte han: Hvis kristendommen kun har materialisme, individualisering, relativisering, pluralisme, markedstænkning at komme med til Kina, så må Vestens folk hellere blive væk. Og så satte vi os ind i et te hus og talte sammen i lang tid. Nye kirker ser dagligt dagens lys i Kina her nogle eksempler Changling kirke Yang County, Shaanxi kirke Wujiang luxu kirke

11 Ny grupperejse til Sydkina og Hong Kong. Tag med til Hong Kong og Sydkina og mød kristne kirker og menigheder I perioden 2/9 17/9 planlægger vi en rejse til Hong Kong, Guangzhou (Canton) og den smukke Yunnan provins. Rejsen ledes af rektor Asger Sørensen i samarbejde med sognepræst Ulla Britt Holm Sørensen og socialrådgiver Lise Sørensen. Rejsen arrangeres i samarbejde med det kristne center i Hong Kong, Tao Fong Shan, hvor Lise og Asger Sørensen opholdt sig i Tao Fong Shan ligger på et bjerg i Shatindalen, 12 km. fra Kowloon. Bjerget blev købt i 1930 af den norske missionær K.L.Reichelt og bygget i klassisk kinesisk byggestil af den danske arkitekt Prip-Møller og ingeniør Hamre. Centret ligger højt hævet over byen i smukke omgivelser. Der skal vi bo, falde til ro efter rejsen og sanse stedets skønhed og høre om Buddhistmissionens historie og om kristendommen i Kina, før og nu. De første dage tager vi ud i Hong Kongs mangfoldighed også religiøst og kirkeligt. Byen har meget at byde på. Fra Tao Fong Shan tager vi med tog til Guangzhou i Kina, en stor kinesisk by i Perleflodsdeltaet, i gamle dage mødestedet mellem Vesten og Midtens Rige. Vi skal Stone Forest møde levende kirker og menigheder, opleve den gamle kinesiske kultur og historie, besøge templer og arbejdende museer inden for keramik, papirklip, silkeproduktion. Vi kommer langt rundt i historie og nutid. Derfra flyver vi til Yunnan provinsen med besøg i Kunming, Lijiang og Dali. Vi kommer ud i landskabet og den smukke natur, bl.a i Stone Forest og oplever traditionelle landbrug. Vi besøger T.G.C.Nordica og den karismatiske kulturpersonlighed Helen Wu, får indtryk af etniske mindretal, Naxi-kulturen og gamle kulturer. Vi bor i Old Town i Lijiang, hvor vi også deltager i en kristen gudstjeneste. Fra Yunnan returnerer vi til Hong Kong og siger farvel til Tao Fong Shan. Vi rejste ud for at sanse, lytte og lære, og vi tager hjem til Danmark, forhåbentlig berigede med indtryk. Vi forventer, at turen kan gennemføres for ca kr. med fuldpension i 10 dage og halvpension i 4 dage. Vi har kinesisk talende guide med på hele turen. Overnatning på gode hoteller i dobbeltværelser. Rejseforsikring og evt. vaccinationer er ikke inkluderet i prisen. Drikkepenge (f.eks. til buschauffør) opkræves særskilt. Rejsen vil kun blive gennemført, hvis vi kan samle en gruppe på mellem 20 og 25, så hvis du/i kunne tænke jer at deltage, bedes I give os besked på mail, snarest muligt. Tak. Asger Sørensen, Lise Sørensen, Ulla Britt Holm Sørensen, sognepræst ved Sct Jørgensbjerg i Roskilde, En mere detaljeret rejseplan vil blive fremsendt, når vi kan se, om der er tilstrækkeligt stort antal deltagere. Følg med på

12 Ny spændende DIIS rapport The Non-Western Challenger? The Rise of a Sino-Centric China Andreas Bøje Forsby, DIIS Report: What are the implications of China s rapid rise for international order? This report seeks to answer the question from an identity perspective. The key argument is that China is currently undergoing an identity shift towards Sino-centrism, that is, a self-centering tendency to turn narrative attention towards the internally generated, specifically Chinese hallmarks associated with China s civilizational past and cultural heritage. The bulk of the report analyzes the four identity markers of Sino-centrism: Sino-civilization, Confucian philosophy, dynastic authoritarianism, and Han-ethnocentrism. It is argued that these identity markers provide China with a distinct, non-western, societal template that may potentially set a new course for Chinese foreign policy. Finally, the report discusses the likely characteristics of a Sino-centric foreign policy and suggests how it may bring China in conflict with several aspects of the current international order as well as the United States itself. The Non-Western Challenger? The Rise of a Sino-Centric China Andreas Bøje Forsby Recommended price at booksellers (Denmark): DKK 50 incl. VAT Order online: DKK 50 + handling DKK 30 Download free (pdf, 409 KB)

flyder over i hendes nærvær, både med te og chokolade, men også visdom og kærlighed.

flyder over i hendes nærvær, både med te og chokolade, men også visdom og kærlighed. Det summer af åndelig vækst på Hedegade. Nogle mærker det mere end andre, men det påvirker os alle, fordi vi er i berøring med hinanden. Vi er til opmuntring og trøst for hinanden og vi lader Gud opdrage

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

Folkekirken som Helligsted

Folkekirken som Helligsted Folkekirken som Helligsted Projektrapport i Religion B Kristoffer Johan Nielsen, Vestegnen HF og VUC Projektbeskrivelse Jeg vil undersøge, hvad det er i kirkearkitekturen der gør kirken til et helligt

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

I LYSETS TJENESTE. nye religiøse og spirituelle grupper i Danmark RENÉ DYBDAL PEDERSEN

I LYSETS TJENESTE. nye religiøse og spirituelle grupper i Danmark RENÉ DYBDAL PEDERSEN I LYSETS TJENESTE nye religiøse og spirituelle grupper i Danmark RENÉ DYBDAL PEDERSEN I N D H O L D Forord.............................................................5 1. At definere det nye...........................................11

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Volontørrejser50+ Hong Kong i samarbejde med Areopagos

Volontørrejser50+ Hong Kong i samarbejde med Areopagos Volontørrejser50+ Hong Kong i samarbejde med Areopagos 7. 28. november 2015 Volontør Rejser 50 1502296 d. 17. april 2015 / 5 Arbejd og Bed Rejseleder Lars Mollerup-Degn er landsleder af Areopagos Danmark.

Læs mere

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011 Buddhisme i Danmark. To måneder i Danmark gået, og jeg i Taiwan blevet budt velkommen hjem igen - det varmer. Det har været godt at møde familie og venner og folk i mange sammenhænge. Det var godt at overveje

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Hej, alle Hope House venner!

Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner Ulrik Susan Varme sommerdage Sommeren er og har været meget varm i år. Hver dag er temperaturen oppe på omkring de 35 grader og om natten 25. Det

Læs mere

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32.

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32. Fredag den 10. juli vil Vibeke Vang og Jan Kristoffersen sige ja til hinanden. Det sker i Roskilde Frikirke kl. 15.00. Kom og være med til denne vigtige begivenhed i Vibekes og Jans liv. Efter vielsen

Læs mere

Hvad er en Pastoral Vejleder?

Hvad er en Pastoral Vejleder? Hvad er en Pastoral Vejleder? Den 16. juni 2012 blev pastor Børge Haahr Andersen indviet som Pastoral Vejleder ved en gudstjeneste i Løsning Kirke. Indvielsen foregik ved bøn og håndspålæggelse og var

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Liv i det ensomme ægteskab

Liv i det ensomme ægteskab Artikel fra Kristelig Dagblad 20. jan. 2012: Liv i det ensomme ægteskab Når børnene ikke længere fylder hjemmet, og sølvbrylluppet nærmer sig, oplever mange par en stor ensomhed i forholdet. Erkendelsen

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Cavling-komiteen. Ang. Cavling-prisen 2010

Cavling-komiteen. Ang. Cavling-prisen 2010 Cavling-komiteen Ang. Cavling-prisen 2010 Metoderapport for afdækningen af socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidts mands skatteforhold. B.T. 2010. Indstillet: Thomas Nørmark Krog og Kasper

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me).

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Dansk Ateistisk Selskab Hvad er ateisme? Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Meget mere er der sådan set ikke i det. Der er ingen dogmatisk lære eller mystiske ritualer og netop

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG Knud Erik Andersen og Inger Røgild: Paulus og de første kristne Illustreret af Frank Madsen Haase & Søns Forlag 2011 Redaktion:

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb 10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb Det er sjældent Jesus græder. Bare to gange hører vi om det. Første gang var, da hans gode ven Lazarus er død. Og anden gang er her,

Læs mere

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 2. august 2015 Kirkedag: 9.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,1-9 Salmer: SK: 402 * 292 * 692 * 471,4 * 2 LL: 402 * 447 * 449 * 292 * 692 * 471,4 * 427 Hvis mennesker

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd tirsdag den 6. maj 2014 klokken 10:00

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT 8 lørdage med»viden om tro «Kursusår 2015 Velkommen til Teologi for voksne! Dette nye tilbud om gedigen teologisk undervisning for alle interesserede er Haderslev Stifts

Læs mere

------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------ INDLEDNING Bogen Anonyme Alkoholikere, almindelig kendt som Store Bog, er basisteksten for fællesskabet Anonyme Alkoholikere (AA). Den blev udgivet i 1939 med det formål at vise andre alkoholikere nøjagtigt,

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Weekend højskole 2015

Weekend højskole 2015 Weekend højskole 2015 Biografier - og det der ligner Kan vi lære af andre menneskers erfaringer? Tre dages weekend-højskole om og med biografier. Fem spændende foredrag med meget forskellige tilgange til

Læs mere

Marts 2005 8 A A S E O G P E R

Marts 2005 8 A A S E O G P E R Marts 2005 Netop i disse uger har vi travlt med at arrangere Ordet og Israels sommerstævne, som skal finde sted på Djurslands Efterskole, og tilmeldingerne løber ind i en lind strøm. Sidste år var der

Læs mere

Sprog og identitet Københavnsafdelingen, program oktober 2012

Sprog og identitet Københavnsafdelingen, program oktober 2012 Sprog og identitet Københavnsafdelingen, program oktober 2012 Kære medlem Hvem er vi egentlig? Er det kun det grå guld, der tror på en nordisk identitet? Ser ungdommen et fællesskab? Hvad med vores nye

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P PRINCIP R G R A M Dansk Folkepartis formål er at hævde Danmarks selvstændighed, at sikre det danske folks frihed i eget land samt at bevare og udbygge folkestyre og monarki. Vi er forpligtede af vor danske

Læs mere

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen Praktisk info: Foredragene er alle ledsaget af billeder og rekvisitter. Pris efter aftale. Kontakt: Tine Elisabeth Larsen Røntoftevej 48A, 2870 Dyssegård.

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL FOREBYGGELSE

RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL FOREBYGGELSE RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL FOREBYGGELSE KONFERENCE SCANDIC ROSKILDE 27.04.2015 PÆDAGOGIK & PSYKOLOGI KURSEROGKONFERENCER.DK RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL

Læs mere

Arbejdsdokument. Baggrund Vision Værdier Teologisk identitet Netværk og struktur Mulige samarbejdsområder Personkreds og proces

Arbejdsdokument. Baggrund Vision Værdier Teologisk identitet Netværk og struktur Mulige samarbejdsområder Personkreds og proces Arbejdsdokument Baggrund Vision Værdier Teologisk identitet Netværk og struktur Mulige samarbejdsområder Personkreds og proces Baggrund Der blæser mange vinde ind over Den kristne kirke i vor tid, og ofte

Læs mere

Landsstævne for voksne

Landsstævne for voksne KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det 24. Landsstævne for voksne på Hotel Nyborg Strand den 21.- 23. januar 2011 TEMA: Tid til stilhed tid til Gud... VELKOMMEN KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE

VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE SKAL ROMAERNE HØRE EVANGELIET PÅ DERES EGET SPROG? VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE EN KIRKE? 1 ET UDSAT FOLK SYNDEBUKKE Samfundets tabere og sorte får, samfundets bundfald, samfundsnassere eller tyveknægte

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme Natur og livsglæde At høre hjemme For nogle år siden blev jeg præst på Østerbro i København, og bosat i en lejlighed lige rundt om hjørnet fra Kirken. Fra mine vinduer kunne jeg ikke se så meget som et

Læs mere

36. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet Januar kvartal 2014

36. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet Januar kvartal 2014 36. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet Januar kvartal 2014 DU INVITERES TIL FORTÆLLING OM SKOLEN OG GENERALFORSAMLING Sæt kryds i kalenderen ud for fredag den 28. marts, hvor du kan få nogle hyggelige

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Mandag d. 25. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 305: Kom, Gud Helligånd,

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

Påske og Pinse. Morgenandagt hver fredag Påske- og midnatsmesse Konfirmationer i Munkebo Kirke Tanke og tro - en foredragsrække MUNKEBO KIRKE

Påske og Pinse. Morgenandagt hver fredag Påske- og midnatsmesse Konfirmationer i Munkebo Kirke Tanke og tro - en foredragsrække MUNKEBO KIRKE MUNKEBO KIRKE FOLKEKIRKEN MAR-APR-MAJ 2015 Påske og Pinse Morgenandagt hver fredag Påske- og midnatsmesse Konfirmationer i Munkebo Kirke Tanke og tro - en foredragsrække Tanke og tro - en foredragsrække

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Godt Nyt. Er du med på livets rejse? Der er så utrolig meget at udforske! månedsblad fra Roskilde Frikirke

Godt Nyt. Er du med på livets rejse? Der er så utrolig meget at udforske! månedsblad fra Roskilde Frikirke Godt Nyt Er du med på livets rejse? Der er så utrolig meget at udforske! månedsblad fra Roskilde Frikirke Fra søndag den 8. oktober er der Børnekirke hver søndag under gudstjenesten. Patricia, Amalie,

Læs mere

Et strejftog gennem 20 år

Et strejftog gennem 20 år 1993-2013 www.taarnbybladet.dk OKTOBER 2013 Et strejftog gennem 20 år Redigeret af: Allan Meyer Indholdsfortegnelse Forord... 1 Indledning... 2 Stiftende generalforsamling 2 Første nummer udkom 15. september

Læs mere

Tekster: Sl 2, 1 Pet 3,18-22, Matt 3,13-17

Tekster: Sl 2, 1 Pet 3,18-22, Matt 3,13-17 Tekster: Sl 2, 1 Pet 3,18-22, Matt 3,13-17 Salmer: Vejby Kirke kl 10.30: 2 Lover den Herre 309 Bøj o Helligånd 66 Lyslevende fra himmerig 441 Alle mine kilder 438 Hellig 477 Som korn 7 Herre Gud Rødding

Læs mere

MED LIVET SOM INDSATS

MED LIVET SOM INDSATS Prædien af Morten Munch 2. s. e. trinitatis / 29. juni 2014 Tekst: Luk 14,25-35 Luk 14,25-35 s.1 MED LIVET SOM INDSATS Provokerende ord; trinitatistidens langfredag Det er snart ferie for de fleste, men

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Middelfart, d. 5. februar 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 1/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag.

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 16/3-14 Kirkedag: 3.s.i fasten/b Tekst: Mk 9,14-29 Salmer: SK: 28 * 388 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 LL: 28 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 Så blev det

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

De 5 principper. 10 2. princip: Trekantformet discipelfællesskab. 12 3. princip: Mellemstort fællesskab (15-50 personer)

De 5 principper. 10 2. princip: Trekantformet discipelfællesskab. 12 3. princip: Mellemstort fællesskab (15-50 personer) LEDERMANUAL Indhold Introduktion 3 Hvorfor har vi klynger i Aarhus Valgmenighed? 5 Klyngeleder leder i Guds rige 6 Forventninger til en klyngeleder i ÅVM De 5 principper 8 5 principper for klynger 8 1.

Læs mere

ANTON REJSER BEIJING 11. 19. JANUAR 2010

ANTON REJSER BEIJING 11. 19. JANUAR 2010 ANTON REJSER BEIJING 11. 19. JANUAR 2010 Tag med Anton Rejser til Kinas hovedstad Beijing på en rejse, der lægger beslag på alle dine sanser! Oplev alle de kendte steder, som man altid har drømt om at

Læs mere

Disse tips hjalp mig til at blive en haj til Fup eller Fakta, både i fjernsynet og i virkelighedens chokolademousse-version.

Disse tips hjalp mig til at blive en haj til Fup eller Fakta, både i fjernsynet og i virkelighedens chokolademousse-version. Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Da jeg var barn, var tv-programmet Fup eller Fakta i lige så høj anseelse hos mig som is, fodbold og fyrværkeri. Jeg var vild med det, fordi det var let for mig at udpege

Læs mere

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog 7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog En af styrkerne ved mange bibelstudiegrupper er, at vi er gode til at snakke og diskutere forskellige aspekter ved troen på Jesus. Det skal vi ikke i aften. I

Læs mere

SKRØDSTRUP FTERSKOLE - VÆKST FOR LIVET NYHEDSBREV FRA SKRØDSTRUP FTERSKOLE

SKRØDSTRUP FTERSKOLE - VÆKST FOR LIVET NYHEDSBREV FRA SKRØDSTRUP FTERSKOLE NYHEDSBREV FRA SKRØDSTRUP FTERSKOLE I mange år har Skrødstrup Efterskoles støttekreds og andre interesserede modtaget et årsskrift før jul. Vi vil stadigvæk meget gerne holde alle interesserede orienterede

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Retail in china. 1. - 6. september 2013

Retail in china. 1. - 6. september 2013 Retail in china 1. - 6. september 2013 Få indblik i den kinesisk detailhandel, og mød nogle af de største kinesiske og danske spillere på markedet. Dansk Erhverv inviterer danske detailhandelsvirksomheder

Læs mere

Menighedsudviklingskonferencen

Menighedsudviklingskonferencen Menighedsudviklingskonferencen Velkommen til 4 intensive og inspirerende dage! Menighedsudviklingskonferensen er et af de væsentlige steder, hvor fremtiden for Metodistkirken i Norden bliver formet, og

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEMS FORMÅL OG VÆRDIGRUNDLAG MENNESKETS VÆRDIGHED LIV I VORE HÆNDER LIVSUDFOLDELSE ÅBNE OG TILLIDSFULDE RELATIONER

JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEMS FORMÅL OG VÆRDIGRUNDLAG MENNESKETS VÆRDIGHED LIV I VORE HÆNDER LIVSUDFOLDELSE ÅBNE OG TILLIDSFULDE RELATIONER JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEMS FORMÅL OG VÆRDIGRUNDLAG MENNESKETS VÆRDIGHED LIV I VORE HÆNDER LIVSUDFOLDELSE ÅBNE OG TILLIDSFULDE RELATIONER Forord Jysk børneforsorg/fredehjems hovedbestyrelse besluttede

Læs mere

Se mere på www.rasmuswillig.dk eller følg med på Facebook/rasmuswillig

Se mere på www.rasmuswillig.dk eller følg med på Facebook/rasmuswillig Rasmus Willig, Ph.d., lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet. Han er tidligere formand for Dansk Sociologforening. Har skrevet fast for dagbladet Information og er en

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

5. søndag efter påske 10. maj 2015

5. søndag efter påske 10. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (konfirmation) Tema: Faderens kærlighed Salmer: 402, 478; 192, 260, 484, 70 Evangelium: Joh. 16,23b 28 Jesus er udgået fra Faderen, og han er kommet til verden; han forlader verden

Læs mere

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S LOGO S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DET FOLKELIGE KORS NOT SUITABLE FOR PRODUCTION PURPOSES 2012 JACOB JENSEN DESIGN S LOGO INDHOLD 3 TILBLIVELSEN

Læs mere

Folkekirken.dk. Koncept for folkekirken.dk

Folkekirken.dk. Koncept for folkekirken.dk Folkekirken.dk Koncept for folkekirken.dk Udkast 27.08.0916.06.09 Koncept for folkekirken.dk 27.08.09 Folkekirken.dk er Den Danske Folkekirkes hjemmeside. For driften af folkekirken.dk gælder følgende:

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Hvad er Citykirken? Hvad vil Citykirken? Hvem er Citykirken for?

Hvad er Citykirken? Hvad vil Citykirken? Hvem er Citykirken for? Citykirken DNA-kursus DEL 1: Hvad er Citykirken? Hvad vil Citykirken? Hvem er Citykirken for? Hvad er Citykirken? Lidt historie Tilhørsforhold og netværk Frikirkenet Rødder, ansvarlighed og relationer

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Island, byen Selfoss avn: Janet Yasmin Tekaia E-mail: janet_smukke@hotmail.com Tlf. nr: 28122086 Rejsebrev fra udvekslingsophold Hjem-institution: University College Lillebælt, sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU

1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU 1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU The moment of truth. Guds time, der forandrer alt. Åbenbaringsøjeblikket. Mange, som har kendt Jesus, siden de var unge, kan se tilbage på øjeblikke,

Læs mere

Sådan blev jeg: Ida Auken

Sådan blev jeg: Ida Auken Sådan blev jeg: Ida Auken Sorgløs - privilegeret - og med Auken i bagagen. Her fortæller Ida Auken om livet privat og den politiske tilværelse. Af Peter Brüchmann, 14. oktober 2012 03 Stort personligt

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere