HEM 5341 Pænehøj, matr.nr. 1d og 3b, Lergrav Hgd. Avlum Sb.nr.:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HEM 5341 Pænehøj, matr.nr. 1d og 3b, Lergrav Hgd. Avlum Sb.nr.:180303-153"

Transkript

1 HEM 531 Pænehøj, matr.nr. 1d og 3b, Lergrav Hgd. Avlum Sb.nr.: Beretning for Museum Midtjyllands udgravning af hulvejsspor, dateret inden for rammen af forhistorisk til tidlig moderne tid, i forbindelse med forundersøgelse af motorvejen mellem Herning og Holstebro ( Etape IV) Figur 1: Oversigt over det berørte område (grøn streg) Abstract Museum Midtjylland har i dagene fra den 20. til den 21.maj og igen den 2.juni og 8. oktober foretaget arkæologisk forundersøgelse på et cirka m2 stort areal beliggende på matr.nr. 1d og 3b, Lergrav Hgd. Avlum sogn i forbindelse med de arkæologiske forundersøgelser forud for etableringen af motorvejen mellem Herning og Holstebro (, Etape I, Motorvej Herning- Holstebro). Der blev i alt afgravet 1611 m2 fordelt på 8 søgegrøfter og udvidelser af disse. Der fremkom anlægsspor i form af hulvejsforløb. Til datering af vejforløbene er der udtaget en serie prøver. Undersøgelsen er en del af Etape IV og de pågældende anlægsnumre og genstandsnumre er således udtaget direkte fra denne. Sagen afsluttedes i forundersøgelsen og området betragtes som afsluttet (figur 1, grøn markering). Frigivelsen omfatter ikke det for nuværende ej undersøgte område med den fredede gravhøj sb-nr (figur 2).

2 Figur 2: Oversigt over det undersøgte område, med aktuelle søgegrøfter og udvidelser markeret med rød kontur og hvid fyld. De tre nærliggende fredede gravhøje sb-nr (fra venstre mod højre) , -53 og -65 er markeret med deres fredningszone. Bemærk det ikke undersøgte område op mod sb-nr , med blå signatur, der ikke er omfattet af det undersøgte område og ej frigivet til bygherre. De større flankerende blå områder faunapassage er ikke en del af den aktuelle undersøgelse. Undersøgelsens forhistorie Undersøgelsen fandt sted som en del af de arkæologiske forundersøgelser forud for etableringen af motorvejen mellem Herning og Holstebro (). Det aktuelle område er en del af og omfatter et areal på m2. Administrative data Undersøgelsen betales af bygherre, som er Vejdirektoratet. Forundersøgelsen er journaliseret som HEM 531 Pænehøj, Lergrav Hgd. Avlum, men er direkte udskilt af Etape IV og faktureres ligeså som denne. Al original dokumentation opbevares på Herning Museum, en del af Museum Midtjylland. Undersøgelsen omfatter anlægsnumrene A20-A216 og A236-A238. og X-numrene X1-X7 og X1707-X1709. Sagen omfatter desuden fotonumrene F1-F2 og F168-F19 og tegningsnumrene T5- T6. Disse er for størstedelen udtaget direkte fra den overordnede sag ( Motorvej Herning-Holstebro), mens enkelte fund og foto-numre er givet i forbindelse med den senere udtagelse af naturvidenskabelige prøver. Det er museets vurdering, at der ikke er behov for yderligere undersøgelser på området og arealet betragtes derfor som afsluttet. Evt. undersøgelse af arealet omfattende dele af højen sb.nr afventer endelig linjeføring.

3 Øvrige data Forundersøgelsen fandt sted fra den 20. til den 21. maj og igen den 2. juni og 8. oktober. Martin Winther Olesen (MWO) og Constanze Rassmann (CR) var udgravningsansvarlige. Cand.mag. Kent Otte Laursen (KOL), cand. phil. Poul Mikkelsen (PM) og cand.mag. Thomas Booker Nielsen (TBN) fungerede som daglige udgravningsledere, desuden deltog cand. mag. Ann Catherine Gadd (ACG). Der blev benyttet en 21 tons gravemaskine på bælter fra entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen A/S, Herning. Databehandling og beretningsarbejde blev udført af Kent Otte Laursen, Poul Mikkelsen og Thomas Booker Nielsen. Målesystem Alle søgegrøfter og anlægsspor blev opmålt med højspræcisions-gps af mærket Trimble TSC3/R8 i landskoordinater System 3 Jylland/Fyn. GIS-data blev efterfølgende behandlet i ARKDigi og MapInfo. Udgravningsmetode Ved forundersøgelsen blev der udlagt fire meter brede omtrent nord-syd orienterede søgegrøfter med ca. 20 meters mellemrum. Muldlaget blev først afgravet med gravemaskine, hvorefter et tyndt lag råjord blev fingravet således, at eventuelle anlægsspor ville fremstå tydeligt. Denne tilgang betød også, at muld- og råjord blev holdt adskilt. Ved fremkomsten af anlægsspor på matr. 3b i form af hulvejsforløb i grøft A20, blev denne udvidet mod øst, for om muligt at følge sporene og frilægge dem over et større areal. Vejforløbene blev registreret i fladen ved opmåling og foto (figur 7). Desuden blev der gravet et tværgående maskinsnit i den bedst bevarede del af A205 og A206, langs den vestlige kant af søgegrøft 20. Snittet blev tegnet i målestoksforhold 1:20 og fotodokumenteret. Fra vejforløbet A206 blev der udtaget en fikseret jordprøve (X1707), samt prøver af udvalgte lag til flotering (X1708 og X1709), med henblik på om muligt, at skaffe brugbart materiale til en naturvidenskabelig datering. Endelig blev den vestligste bedst bevarede del af vejsporet, der havde gravet sig ned i skråningen afgravet maskinelt i tynde skrab ind til der tegnede sig to tydelige sandfyldte hjulspor. Denne proces er fotodokumenteret. På matr. 1d fremkom der i søgegrøft 213 endnu et hulvejsforløb, A21, der ligeledes er dokumenteret ved tegning i 1:20 samt foto (figur 8). Efterfølgende blev det besluttet at udtage supplerende prøver til tephra-analyse samt OSL datering. Ud fra MapInfo filen snit i mappen HEM 531 Pænehøj blev der lavet en dxf-fil og snittet blev gravet frem (8. oktober ). Profilen blev rykket 15 cm mod vest for at få adgang til uforstyrrede lag: HEM531-A206 Der blev banket en aluminiumsskinne (X1) ind i profilet og placeringen blev fotodokumenteret (F1), se figur 3. Lagene fra tegningerne blev genfundet og de individuelle lag blev tegnet ind på bagsiden af skinnen og navngivet som på tegning T5/T6. Derefter blev der udtaget prøver (X3-X5) til OSL datering ved at banke rør ind i profilet.

4 Figur 3: A206 i profil med skinneprøve X1 in situ. Set fra nordøst. Aluminiumsskinne (X1) til tephra-analyse Rør (X3) er udtaget fra lag d) til OSL Rør (X) er udtaget fra lag f) til OSL Rør (X5) er udtaget fra lag h) til OSL HEM531-A205 Det blev forsøgt at banke en aluminiumsskinne (X2) ind i profilet. Dette måtte dog opgives pga. sten, rødder og en meget løs fyld. Der blev taget et foto (F2), se figur. Derefter blev der udtaget prøver (X6-X7) til OSL datering ved at banke rør ind i profilet. Lagene fra tegningerne blev genfundet og navngivet som på tegning T5/T6. Rør (X6) er udtaget fra lag c) til OSL Rør (X7) er udtaget fra lag e) til OSL

5 Figur : Oversigt over profil A205, set fra nordøst. Udtagelsen af skinneprøve X2 måtte desværre opgives. Topografi og fortidsmindelandskab De afdækkede vejforløb ligger på vestsiden af en mindre terrænhøjning med højeste punkt 61 meter over d.n.n. Terrænfaldet er mest markant mod vest. Blot 36 meter mod nord, på det højeste punkt i området ligger tre fredede gravhøje, sb.nr , -6 og -65. Den vestligste og højestliggende af gravhøjene benævnes på Original 1 kortet Pænehøj. På luftfotoserien fra 195 ses en mængde vejspor i markerne i området (Figur 5). Sporene fremstår især tydeligt i området nordøst for gravhøjene, hvor flere parallelle spor grener sig ud hhv. mod nordvest og mod sydvest med retning mod højene. Sporene kan også klart erkendes i området syd for højene og især tydelige på grænsen mellem matrikel 1d og 3b.

6 Figur 5: Luftfoto fra 195 (Basic Cover), med markering af registrerede fortidsminder. Vejsporene ses som mørke parallelle spor i markerne, der løber sydøst-nordvest og ses at orienterer sig mod de bevarede gravhøje (Data fra Fund og Fortidsminder). Undersøgelsens resultater Der blev undersøgt i alt 1670,12 m2 fordelt på 8 søgegrøfter og udvidelser af disse. Der blev fundet vejspor i to søgegrøfter, A213 og A20 (Figur 6, 7 og 8). Vejsporene fremstod tydeligst i søgegrøft A20: to spor liggende med cirka 3 meters afstand. Grøften blev udvidet til et mindre felt mod øst for at følge vejforløbet op over skråningen. Udvidelsen omfattede også den allerede gravede søgegrøft A207 hvor vejsporet ikke i første omgang var blevet bemærket. Det skyldtes at vejen her kun tegnede sig som to temmelig utydelige okkerfarvede striber. I den større flade var det imidlertid tydeligt, at der var tale om en fortsættelse af vejforløbet.

7 Figur 6: Oversigt over udgravningsfelter og vejspor. Med tynd grøn streg er markeret placering af maskingravet profilsnit. Det nordligste vejspor i udvidelsen af grøft 20, hulvej A205, tegnede sig som et større fyldskifte med en bredde på mellem 1,7 og 2,8 meter, bredest mod vest. Fylden består af gråhvidt sterilt sand (fygesand?) og gråbrunt humøst sand. Efter cirka 12 meter deler fyldskiftet sig i to parallelle spor (A210, A236) der tegner sig som okkerfarvede striber, stedvis iblandet en del grus. Kun det nordligste hjulspor kan erkendes over en længere strækning. Forløbet kan følges over cirka 33 meter, hvorefter det fortoner sig. Det samme ses ved det sydlige vejspor A206. Her kan forløbet følges over knap 18 meter, med det store fyldskifte mod vest i en længde af 11, meter og de fortsatte vejspor (A211 og A212) over 8 meter. Bredden mellem vejsporene ligger her på 1,1 meter. Endelig er der i søgegrøft A213 fundet et enkelt forløb A21, kun frilagt i den meter brede søgegrøft. I profilsnittene tegner vejene sig som dybe nedslidninger i undergrunden med forskellige opfyldslag, såsom gråbrunt humøst sand, dækket af sandslugtshorisonter med gråhvidt sand (figur 7). Et karakteristisk træk er desuden de brune til rødbrune al-udfældninger, der forekommer under de nederste vejspor og som i heldige tilfælde vil kunne ses i undergrundsfladen hvor vejene ikke er nedslidte eller delvis bortpløjede.

8 Figur 7: Profilsnit gennem hulveje A2A206 Figur 8: Profilsnit gennem hulvej A21.

9 Ud fra snittene kan det være vanskeligt at angive en præcis afstand mellem hjulsporene. Målt efter sporbredden som disse fremtræder fladen, målt fra midten af den ene rødbrune afstribning til den anden får man en bredde på ca. 110 til 120 cm. Som det fremgår på luftfoto fra 195 foregik færdselen i et bredt bælte gennem landskabet, med det ene vejspor ved siden af det andet. Vejen var ikke statisk men rykkede sig efter forholdene. Blev vejen opkørt banede der sig et nyt spor langs det gamle. For nærværende mangler en datering af vejsporene. Der blev ikke fundet daterende oldsager; vejene kan være fra forhistorisk tid og/eller middelalder til nyere tid; de optræder dog ikke på Original 1-kort og må derfor antages at være ældre end ca. år Sporbredden kunne også tyde på en datering til jernalder eller vikingetid. Vejsporene orienterer sig tydeligvis efter de tre høje på højdedraget. Museum Midtjylland d Arkæolog, cand.mag. Kent Otte Laursen Vedlagt er: Anlægslister Genstandsliste

10 Anlægsliste A nr Objekt Beskrivelse Fund Diamete r cm Dybd T e cm nr F nr Dat o 20 Søgegrøft Hulvej A:pløjelag;gråbrunt humøst sand B:skiftende lag og linser af gråhvidt sterilt sand(flyvesand?) og gråbrunt humøst sand C:gråbrunt humøst sand, med linser af rødgult sand(som undergrund) D:skiftende lag af gråhvidt sand og sort organisk sand(vækstlag/afbræ ndt hede?) E:gråhvidt sterilt sand F:brunsort sand, aluludfældning G:som F H:som B. Under anlægget ses alusfældning. Undergrunden består af lyst og rødgult sand, med en del udfældninger 16 6 T F F Hulvej A:pløjelag;gråbrunt X T F168 humøst sand (pollenprøve 5 - B:skiftende lag af ) F192 gråhvidt sterilt X1708- sand(flyvesand) og X1709 gråbrunt let humøst (floteringsprøver sand C:heterogent gråbrunt humøst og rødgult sand(som undergrund). D:brungråt let humøst sand med små linser af rødgult sand(ugr.). Herfra udtaget prøve til flotering(x1708) E:gråhvidt sterilt sand F:skiftende lag af gråhvidt sterilt sand og sort organisk sand G:som E, her fra udtaget jordprøve til flotering (X1709) Sig n Bemærkninge r KOL Udskilt fra KOL Udskilt fra

11 A nr Objekt Beskrivelse Fund H:som F I:lyst gråbrunt let humøst sand J:brunt til rødbrunt sand, forekommer meget udvasket K,L,M,N,O,P som E;hjulspor. Undergrund: lyst sand med en del aludfældninger under lag J og G Diamete r cm Dybd T e cm nr F nr Dat o 207 Søgegrøft Søgegrøft Stolpehul Fyldskifte/vej, forlængelse af A Fyldskifte/vej, forlængelse af A Fyldskifte/vej, forlængelse af A Søgegøft Hulvej A:pløjelag;gråbrunt humøst sand B:gråhvidt sterilt sand C:sort til gråsort sand, al-lag. Under anlægget ses kraftig aludfældning(stiplet linje i undergrund. Undergrund: rødgult sand T F F Søgegrøft 21- Sig n Bemærkninge r KOL Udskilt fra

12 A nr Objekt Beskrivelse Fund Diamete r cm Dybd T e cm nr F nr Dat o 216 Søgegrøft Fyldskifte/vej, forlængelse af A Fyldskifte/vej, forlængelse af A205 Forlægelse af hulvejsforløb. Tegner sig i fladen som en svag brungul farvning af undergrunden Forlægelse af hulvejsforløb. Tegner sig i fladen som en svag brungul farvning af undergrunden Sig n Bemærkninge r

13 Genstandsliste X nr Materiale Objekt Beskrivelse 1 Jord Orienteret jordprøve Aluminiumsskinne udtaget fra profil af hulvej A Udgår Udgår Prøve forsøgt udtaget af profil, men det måtte opgives pga. rødder, sten osv. 3 Jord Rørprøve Rørprøve udtaget af lag D i A206. Jord Rørprøve Rørprøve udtaget af lag F i A Jord Rørprøve Rørprøve udtaget af lag H i A Jord Rørprøve Rørprøve udtaget af lag C i A Jord Rørprøve Rørprøve udtaget af lag E i A Udgår Udgår Ødelagt; orienteret jordprøve Jord Jordprøve til flotering 1709 Jord Jordprøve til flotering Flotering af 5 liter. Floteringsresten er gennemgået, visuelt og med magnet, uden fund og derefter kasseret. Flotering af 5 liter. Floteringsresten er undersøgt, visuelt og med magnet, uden fund og derefter kasseret. Antal stk Kontekst Bemærkninger T nr F nr Naturvidenskab 1 A206 5 F1 Tephra-analyse til datering. 0 A205 F2 1 A206 5 OSL-analyse til datering. 1 A206 5 OSL-analyse til datering. 1 A206 5 OSL-analyse til datering. 1 A205 5 OSL-analyse til datering. 1 A205 5 OSL-analyse til datering. 1 A206 Udskilt fra HEM A206, lag D 1 A206, lag G Udskilt fra HEM 5090 Udskilt fra HEM Pollenanalyse 5 Makrofossilanalyse/ C-1- datering 5 Makrofossilanalyse/ C-1- datering

HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr

HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr. 180314-127. Beretning for Museum Midtjyllands udgravning af aktivitetsspor fra oldtiden i forbindelse med forundersøgelse af motorvejen mellem Herning og Holstebro

Læs mere

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn Delrapport 3 forundersøgelse mark 1 Herning Museum Astrid Skou Hansen 19. maj 2011 Indledning I perioden 3. april til 13. maj 2011 har Herning Museum

Læs mere

ÅHM 6212 Ølsvej 32, Hobro Hobro sogn, Onsild herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.07.03. Sb.nr. 83.

ÅHM 6212 Ølsvej 32, Hobro Hobro sogn, Onsild herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.07.03. Sb.nr. 83. ÅHM 6212 Ølsvej 32, Hobro Hobro sogn, Onsild herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.07.03. Sb.nr. 83. KUAS nr. 2015-7.24.02/NJM-0029 Forundersøgelse med fund af få spredte anlægsspor fra stenalder og bronze-

Læs mere

OBM5824 Jernalderlandsbyen, Næsbyhoved-Broby sogn, Odense herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.04.06. Sb.nr. 55.

OBM5824 Jernalderlandsbyen, Næsbyhoved-Broby sogn, Odense herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.04.06. Sb.nr. 55. OBM584 Jernalderlandsbyen, Næsbyhoved-Broby sogn, Odense herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.04.06. Sb.nr. 55. KUAS nr. Forud for opførslen af et nyt jernalderhus i Jernalderlandsbyen i Næsby foretog

Læs mere

SIM j. nr. 49/2005 Resendalgård, KUAS j. nr. FOR 2003-2122-0788. Gødvad sogn, Hids herred, Århus amt, tdl. Viborg amt stednummer 13.03.04-76.

SIM j. nr. 49/2005 Resendalgård, KUAS j. nr. FOR 2003-2122-0788. Gødvad sogn, Hids herred, Århus amt, tdl. Viborg amt stednummer 13.03.04-76. Beretning om 3. etape af prøvegravningerne på Silkeborg Kommunes lokalplanområde 142.11 (arealerne til Østre Højmarksvejs forlængelse til Resendalvej på den sydligste del af matr. 1a Resendal By), efteråret

Læs mere

HEM 5338 Helstrupvej II, Matr.nr. 39d, Snejbjerg by Sb.nr.:

HEM 5338 Helstrupvej II, Matr.nr. 39d, Snejbjerg by Sb.nr.: 5338 Helstrupvej II, Matr.nr. 39d, Snejbjerg by Sb.nr.: 1803-133 Beretning for Museum Midtjyllands udgravning af marksystemer og stolpehuller fra nyere tid i forbindelse med forundersøgelse af motorvejen

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Grusgrav Hvinningdal SB Stednummer: 130307-12 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

HEM 5498 Øster Lind Parken, Etape I

HEM 5498 Øster Lind Parken, Etape I HEM 5498 Øster Lind Parken, Etape I SLKS nr. 16/06761 Stednr. 180310 Sb.nr. 175 UTM Zone 32, Euref89 Koord.: X: 499515.0 Y: 6217647.5 Ejerlav: Lind By Beretning for forundersøgelse, etape I Resume: Museum

Læs mere

Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved. Trebiens Alle, Kirke Hvalsø

Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved. Trebiens Alle, Kirke Hvalsø Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved Trebiens Alle, Kirke Hvalsø ROM 3103 Sted nr. 02.06.04. Sb.nr. 59. Trebiens Alle Matr. nr. 11aa m.fl. Nr. Hvalsø By, Kirke Hvalsø Kirke Hvalsø sogn Volborg

Læs mere

Prøvegravningsrapport

Prøvegravningsrapport Prøvegravningsrapport for SIM 35/2008, Motorvejen/Pankas, Tollund matr. 4f og 4i, Funder sogn, Hids Herred, Viborg Amt. Stednr. 13.03.03-203. KUAS j.nr: 2008-7.24.02/SIM-0013. Fig. 1. Det undersøgte område

Læs mere

OBM4485 Herrested kirkegård, Herrested sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.08. Sb.nr. 41.

OBM4485 Herrested kirkegård, Herrested sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.08. Sb.nr. 41. , Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.08. Sb.nr. 41. KUAS nr. Beretning for forundersøgelse udført af arkæolog Lisbeth Poulsen d. 28. november 2007 for Odense Bys Museer Indholdsfortegnelse

Læs mere

TISVILDE/SANKT HELENE VEJ GIM 3551. PRØVEUDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

TISVILDE/SANKT HELENE VEJ GIM 3551. PRØVEUDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard TISVILDE/SANKT HELENE VEJ GIM 3551 PRØVEUDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard GIM j. nr. 3551 Stednr. 010111 Tibirke Sogn, Holbo Herred, Frederiksborg Amt PRØVEUDGRAVNINGSBERETNING v. cand.

Læs mere

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport J. nr.: MNS50228 Esrum P-plads Matr. nr.: 4a, Esrumkloster, Esbønderup SLKS j. nr.: 16/00661 Af: mus. insp. Tim Grønnegaard Indholdsfortegnelse

Læs mere

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen Staderapport for etape 3 Perioden 18/5 til 15/6 2009 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Sb. nr. 13.03.03-204 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: motorvejen Pankas-Funder Matr. nr.: 2s Funder

Læs mere

Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By og Vær Præstegård Ejerlav, matrikelnr.: 1e m.fl.

Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By og Vær Præstegård Ejerlav, matrikelnr.: 1e m.fl. Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM 3117 Vejudvidelse Værvej Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By og Vær Præstegård Ejerlav, matrikelnr.: 1e m.fl. Sted-SBnr.: 160512-118 KUAS: 2014-7.24.02/HOM-0014

Læs mere

SJM 187 Skjoldbjergvej 24, Vorbasse sogn, Stednr 190604, Slavs Herred, Ribe Amt, (KUAS Journal nr ) FF:

SJM 187 Skjoldbjergvej 24, Vorbasse sogn, Stednr 190604, Slavs Herred, Ribe Amt, (KUAS Journal nr ) FF: Udgravningsberetning SJM 187 K3 SJM 187 Skjoldbjergvej 24, Vorbasse sogn, Stednr 190604, Slavs Herred, Ribe Amt, (KUAS Journal nr ) FF: Beretning for forundersøgelse forud for skovrejsning på 7 ha. nordvest

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Af arkæolog Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 527de, Randers Markjorde Randers Sogn,

Læs mere

SBM1131 Kalbygård grusgrav

SBM1131 Kalbygård grusgrav SBM1131 Kalbygård grusgrav Kulturhistorisk rapport Figur 1; Vue over udgravningsfeltet og grusgraven. Set fra Ø. Foto: MSB Låsby sogn, Gjern herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.01.06. Sb.nr. 21.

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

Udgravningsberetning. SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr.

Udgravningsberetning. SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr. Udgravningsberetning SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr. 214804 Beretning for større forundersøgelse af en erhvervsgrund under

Læs mere

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.:

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Sted: Skærskovgård V Matr. nr.: Ejerlav: Sogn: Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Hus A801 fra bondestenalderen markeret med paptallerkner.

Læs mere

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn.

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn. Kulturhistorisk Museum Randers Stemannsgade 2 - DK - 8900 Randers - Telefon 86 42 86 55 - Fax 86 41 86 49 - Hjemmeside: www.khm.dk - Email: khm@khm.dk BERETNING KHM 2473 Basager Harridslev by, Harridslev,

Læs mere

BIRKEVÆNGET GIM 3836. UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard

BIRKEVÆNGET GIM 3836. UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Snedækket udgravningsfelt 26/3 2008 Gilleleje Sogn, Holbo Herred. Stednr. 01.01.04 Sb. 83 UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens

Læs mere

Bygherrerapport: Sattrup Syd

Bygherrerapport: Sattrup Syd Bygherrerapport: Sattrup Syd Sted: Sattrup Matr. nr.: 5a Ejerlav: Sattrup Sbnr.: Sogn: Østbirk Herred: Voer Gl. Amt: Skanderborg HORSENS MUSEUM JOURNALNR.: HOM 2003 KUAS: 2003-2123-0789 År: 2008 Beretningsansvarlig:

Læs mere

Bygherrerapport for HBV j.nr. 1306 Rødding Nord

Bygherrerapport for HBV j.nr. 1306 Rødding Nord Bygherrerapport for HBV j.nr. 1306 Rødding Nord Arkæologiske undersøgelser af bebyggelse fra tidlig yngre vikingetid og urnegrav fra førromersk jernalder Foto. 1. Det undersøgte område set fra øst. Vægstolperne

Læs mere

VHM Danserhøj. VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd

VHM Danserhøj. VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd VHM 00571 Danserhøj Øster Brønderslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100119-137 VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd Arkæologisk

Læs mere

Kulturhistoriskrapport for prøvegravning og overvågning af cykelsti Mollerup-Linå

Kulturhistoriskrapport for prøvegravning og overvågning af cykelsti Mollerup-Linå Kulturhistoriskrapport for prøvegravning og overvågning af cykelsti Mollerup-Linå Journalnummer: SIM 113/2012 Sted: Mollerup-Linå Stednummer: 160105 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/SIM-0003 Matr. nr.:7000d Ejerlav:

Læs mere

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 Udkast til rapport fra prøvegravning forud for byggeri af maskinhus Udført d. 14-15.

Læs mere

KLOSTERVANG 20. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen. ROM 2776 Stednr.

KLOSTERVANG 20. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen. ROM 2776 Stednr. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af KLOSTERVANG 20, Roskilde Domsogn ROM 2776 Stednr. 020410-220 KLOSTERVANG 20 Affaldsgrube m.v. Middelalder Matr.nr. 104k af Roskilde Bygrunde Roskilde Domsogn

Læs mere

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder VHM 00437 Borgen Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100106-252 VHM00437_F6061. Muldafrømning af den sydlige del af arealet. Arkæologisk tilsyn og overvågning af muldafrømning af areal

Læs mere

Redegørelse for seminarudgravning 2006 ved Sydvestsjællandsmuseum

Redegørelse for seminarudgravning 2006 ved Sydvestsjællandsmuseum Redegørelse for seminarudgravning 2006 ved Sydvestsjællandsmuseum Deltagere: Morten Waage Jørgensen, Lars Kjær, Anders Nielsen, Pernille Oddershede, Louise Stenbakken og Trine Thyrrestrup. Til denne skrivelse

Læs mere

Nr. 58. HAM 4208 - Byens Mark Nord, Haderslev sogn, Sb. Nr. 138

Nr. 58. HAM 4208 - Byens Mark Nord, Haderslev sogn, Sb. Nr. 138 HAM 4208 - Byens Mark Nord, Haderslev sogn, Sb. Nr. 138 Arkæologisk undersøgelse af et 713 m2 stort areal tæt vest for Luisevej. Resultat: Resten af en tidligere undersøgt urnegrav fra jernalderen, 9 stolpehuller,

Læs mere

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby SIM 5/2010 motorvejen Hårup-Låsby Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Etape 8 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape:Nyløkkevej SB

Læs mere

FHM5366 Lyshøjen, Lystrup Egå sogn, Øster Lisbjerg herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.11.02. Sb.nr. 141102 79

FHM5366 Lyshøjen, Lystrup Egå sogn, Øster Lisbjerg herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.11.02. Sb.nr. 141102 79 FHM5366 Lyshøjen, Lystrup Egå sogn, Øster Lisbjerg herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.11.02. Sb.nr. 141102 79 Kampagne: 16 05 2012 KUAS nr. 2012 7.24.02/FHM 0021 Forundersøgelse forud for byggemodning

Læs mere

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011.

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Beretning Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse RSM j.nr. 10.128 KUA: 2010-7.24.02/RSM-0022 RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Udgravningsberetning, udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM2354 Forundersøgelse Del 6. Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr.

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM2354 Forundersøgelse Del 6. Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr. Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM2354 Forundersøgelse Del 6 Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr.: 1a, 4 Sted-SBnr.: 170809-32 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0020 Horsens

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

SJM 373 Lustrupvej 39, Ribe Amt, Ribe Herred, Sankt Katharine Sogn, Stednr 190409-188, FF: 214004

SJM 373 Lustrupvej 39, Ribe Amt, Ribe Herred, Sankt Katharine Sogn, Stednr 190409-188, FF: 214004 Udgravningsberetning SJM 373 Lustrupvej 39, Ribe Amt, Ribe Herred, Sankt Katharine Sogn, Stednr 190409-188, FF: 214004 Beretning for mindre forundersøgelse forud for anlæggelse af jordvarme SJM 373 k3

Læs mere

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 1 Rapport for udgravning forud for etablering af elkabel, Skagerrak 4 Udført

Læs mere

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum ROM j.nr. 2377 Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr. 020405- Roskilde Museum Undersøgelsens data Udgravningen af ROM 2377 Børnehøjen blev gennemført

Læs mere

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018 Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: Skærskovvej Matr. nr.: 14c Ejerlav: Funder By Sogn: Funder Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Fig. 1. Oversigtplan

Læs mere

OBM4930 Neder Mølle, Skovby sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.06.08.

OBM4930 Neder Mølle, Skovby sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.06.08. , Skovby herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.06.08. KUAS nr. 2009-7.24.02/OBM-0042 Beretning for udgravning dæmningsanlæg fra højmiddelalderen, udført af Museumsinspektør Jørgen A. Jacobsen i efteråret

Læs mere

Beretning om prøvegravning og udgravning af bopladsspor fra bronzealder og jernalder

Beretning om prøvegravning og udgravning af bopladsspor fra bronzealder og jernalder HEM 3734, Lille Asbjerg HEM 3734 Lille Asbjerg, Sinding Sogn, Ringkøbing Amt Beretning om prøvegravning og udgravning af bopladsspor fra bronzealder og jernalder Journalnummer: HEM 3734 Sogn: Herred: Amt:

Læs mere

Der er registreret en del oldtidslevn i området, bl.a. jernalderlandsbyer og gravhøje fra bronzealderen i området (se fig. 1).

Der er registreret en del oldtidslevn i området, bl.a. jernalderlandsbyer og gravhøje fra bronzealderen i området (se fig. 1). Beretning FHM 4330 Højspændingsmaster Trige Nord, Hæst by matr. nr. 9e og 9c, Trige sogn, stednr. 15.06.07 og Spørring by matr. nr. 20a, 19i, 19h, 11a og 52, Spørring sogn, stednr. 15.06.05 begge i Vester

Læs mere

SJM 173 Kragelundvej 16, Hunderup, Kragelund by matr. nr. 4a, Hunderup sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr

SJM 173 Kragelundvej 16, Hunderup, Kragelund by matr. nr. 4a, Hunderup sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr SJM 173 Kragelundvej 16, Hunderup, Kragelund by matr. nr. 4a, Hunderup sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr. 190204. FF nr. 208628. Beretning for mindre forundersøgelse forud for anlæggelse af jordvarme.

Læs mere

VHM Ådalen etape 5

VHM Ådalen etape 5 VHM 00286 Ådalen etape 5 Ådalen, Brønderslev sogn, Børglum herred, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100101-142 VHM00286_05_F001. Søgegrøft 2 under muldafrømning. Arkæologisk forundersøgelse af

Læs mere

HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264

HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264 HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264 Arkæologisk undersøgelse i forbindelse med afgravningskontrol af kabeltracé fra Nustrup

Læs mere

OBM7125 Munken, Middelfart sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.07.13. Sb.nr. 40. Indhold

OBM7125 Munken, Middelfart sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.07.13. Sb.nr. 40. Indhold OBM7125 Munken, Middelfart sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.07.13. Sb.nr. 40. Indhold Abstract... 2 Undersøgelsens forhistorie... 2 Administrative data... 2 Topografi, terræn og undergrund...

Læs mere

ARV 71 Øster Debel. Indholdsfortegnelse

ARV 71 Øster Debel. Indholdsfortegnelse ARV 71 Øster Debel V. Debel Gde, Ovtrup, matrikel 2d, Ovtrup sogn, Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190711, lokalitets nr. 177. KUAS Journalnr. 2015-7.24.02/ARV- 0004 Beretning

Læs mere

OBM 2548 Ny Dyreborg - Arkæologisk forundersøgelse

OBM 2548 Ny Dyreborg - Arkæologisk forundersøgelse OBM 2548 Ny Dyreborg - Arkæologisk forundersøgelse Af stud.mag. Anders Pihl WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold: Indledning og udgravningens forhistorie... 2 Udgravningens hovedresultater og landskabet.. 2 Udgravningsmetode

Læs mere

Vårhøj HAM 3700 Lokalplan 58 etape 2, Rinkenæs sogn, sb 61, Lundtoft herred, Åbenrå amt, St. nr. 220109-61

Vårhøj HAM 3700 Lokalplan 58 etape 2, Rinkenæs sogn, sb 61, Lundtoft herred, Åbenrå amt, St. nr. 220109-61 Vårhøj HAM 3700 Lokalplan 58 etape 2, Rinkenæs sogn, sb 61, Lundtoft herred, Åbenrå amt, St. nr. 220109-61 (Sags nr. 06/2000-8.1.1 Højlykke) Ved prøvegravningen forud for udstykning til boligområde, blev

Læs mere

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/5 2010 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr. 13.03.03-204 Sted: Funder-Pankas Matr.nr.: 14c, 19e Ejerlav: Funder By Sogn: Funder

Læs mere

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen Resumé En arkæologisk udgravning af affaldsgruber og stolpehuller inden for et knapt 100 m 2 stort udgravningsfelt

Læs mere

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding Udgravningsberetning RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding RSM 10.007. Undersøgelsesområdet set fra syd, med igangværende tildækning af søgegrøfter. Foto: Torben Egeberg.

Læs mere

Forundersøgelsesrapport MOE Søringen

Forundersøgelsesrapport MOE Søringen Forundersøgelsesrapport MOE 00768 Søringen Af arkæolog Cand.mag. Liv Stidsing Reher- Langberg Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 13ae, Udbyover By,

Læs mere

UTM EUREF 89 X: ,26 / Y: ,97

UTM EUREF 89 X: ,26 / Y: ,97 Journal nr. Sogn Herred Amt HEM 3450 Birk Centerpark II Gjellerup. Hammerum. Ringkøbing. Sb. Nr. 72. UTM EUREF 89 X: 501541,26 / Y: 6220548,97 Beretning om udgravning af anlæg fra nyere tid. Undersøgt

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti ARV 14 Kjelstvej, cykelsti Kjelst By, Billum, matr. 18 g mfl. Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190701, lokalitets nr. 84 Beretning for overvågning i forbindelse med etablering

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Purhus 7. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Purhus 7. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvej Hårup-Låsby Deletape Purhus b Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007 SIM 5/2010 Motorvej Hårup-Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Purhus

Læs mere

OBM 2595, Gyngstruplund SØ et.2

OBM 2595, Gyngstruplund SØ et.2 OBM 2595, Gyngstruplund SØ et.2 - Forundersøgelse forud for råstofindvending. Af arkæolog Michael Borre Lundø. Arkæologisk Rapport nr. 422, 2013 Indledning...s. 3 Udgravningens forhistorie.....s. 3 Udgravningens

Læs mere

DJM 2734 Langholm NØ

DJM 2734 Langholm NØ DJM 2734 Langholm NØ Rapport til bygherre Med rødt lokalplansområdet syd for den eksisterende sommerhusbebyggelse Resumé. Prøvegravning af 1,2 ha ved Gjerrild Nordstrand med levn fra bondestenalder (Tragtbægerkultur

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR 2003-2122-0691 Prøvegravningsrapport Næstved Museum 2005 NÆM 2004:131 Alfehøjvej II Prøvegravningsrapport Kalkerup By, Fensmark Sogn, Tybjerg herred, Storstrøms Amt

Læs mere

ØFM435 Kerteminde Havn, Kerteminde sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.01.05. Sb.nr. 42.

ØFM435 Kerteminde Havn, Kerteminde sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.01.05. Sb.nr. 42. ØFM 435 K15 ØFM435 Kerteminde Havn, Kerteminde sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.01.05. Sb.nr. 42. KUAS nr. -7.24.02/KTM-0001 Beretning for boreprøver samt efterfølgende forundersøgelse

Læs mere

SIM 8/2008 Voel Boldbaner Karen Rysgaard. Beretning for udgravning ved Voel Boldbaner, Silkeborg

SIM 8/2008 Voel Boldbaner Karen Rysgaard. Beretning for udgravning ved Voel Boldbaner, Silkeborg Beretning for udgravning ved Voel Boldbaner, Silkeborg Journalnummer: SIM 8/2008 Sted: Voel Boldbaner SB Stednummer: 16.01.15-241 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0005 Matr. nr.: del af 8x Ejerlav: Voel By

Læs mere

HAM 5318 Petersborg, Uge sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr. 22.01.10. Sb.nr. 95.

HAM 5318 Petersborg, Uge sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr. 22.01.10. Sb.nr. 95. HAM 5318 Petersborg, Uge sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr. 22.01.10. Sb.nr. 95. Arkæologisk forundersøgelse af et delareal i forbindelse med råstofindvinding ved Hærvejen, syd for Urnehoved.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

FHM5404 Marienlystvangen, Brendstrup. Tilst sogn, Hasle herred, tidl. Århus amt. Sted nr. 15.03.08.

FHM5404 Marienlystvangen, Brendstrup. Tilst sogn, Hasle herred, tidl. Århus amt. Sted nr. 15.03.08. FHM5404 Marienlystvangen, Brendstrup Tilst sogn, Hasle herred, tidl. Århus amt. Sted nr. 15.03.08. Kampagne: 21 02 2013, KUAS nr. 2013 7.24.02/FHM 0002 Forundersøgelse af storparcel (I+III = ca. 2,5 ha)

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby deletape Askhøjvej SB Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn Journalnummer: SIM 53-2010 Sted: Tornbjerg I SB Stednummer: 16.01.05. KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn Matr. nr.:10a Ejerlav: Mollerup

Læs mere

OBM7036 Juelsmindevænget, Harndrup sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr Sb.nr. 21.

OBM7036 Juelsmindevænget, Harndrup sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr Sb.nr. 21. OBM7036 Juelsmindevænget, Harndrup sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.07.09. Sb.nr. 21. KUAS nr. Egenbetalt forundersøgelse af 3 parcelhusgrunde på Juelsmindevænget Harndrup Abstract Ved

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Nyløkkevej 11. etape motorvejen Funder-Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Nyløkkevej 11. etape motorvejen Funder-Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Nyløkkevej 11. etape motorvejen Funder-Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape: Nyløkkevej SB Stednummer: 16.01.05-284 KUAS j.nr 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard Langsø Journalnummer: SIM 22/2011 Sted: Silkeborg Langsø Sted og SB nr. 16.01.08-11 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/SIM-0006 Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Silkeborg Matr. nr.:171a, 173, 175a og 177

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3 Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 00084 Enghøj 7, etape 3 Af arkæolog Lotte Bach Christensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 10ah, Helsted

Læs mere

HAM 5337, Haderslev Idrætscenter, Haderslev sogn, Haderslev herred, tidl. Haderslev amt. Sted nr Sb.nr. 166.

HAM 5337, Haderslev Idrætscenter, Haderslev sogn, Haderslev herred, tidl. Haderslev amt. Sted nr Sb.nr. 166. HAM 5337, Haderslev Idrætscenter, Haderslev sogn, Haderslev herred, tidl. Haderslev amt. Sted nr. 20.03.04. Sb.nr. 166. Arkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af et idrætsanlæg. Indenfor

Læs mere

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen for arkæologisk forundersøgelse af STÆNDERTORVET 1, Roskilde Domsogn ROM 2737 KUAS j.nr. 2010-7.24.02/ROM-0002. Stednr. 020410 STÆNDERTORVET 1 Kulturlag, hustomt, anlægsspor Middelalder Matr.nr. 331a Roskilde

Læs mere

Oversigtsfoto taget fra nord.

Oversigtsfoto taget fra nord. Beretning for den arkæologiske forundersøgelse KNV00014 Neder Vindinge, Kastrup sogn, Hammer herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.04.03. Sb.nr. 54. Kuas j.nr. 2013-7.24.02/KNV0008 Oversigtsfoto taget

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kampagne: 08-08-2011 KUAS nr. 2011-7.24.02/SBM-0008 Figur 1; Anlæggene måles op. Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.02.08.

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse i industrikvarteret st. 32-38 - 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse i industrikvarteret st. 32-38 - 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse i industrikvarteret st. 32-38 - 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Motorvejen Funder-Hårup Deletape Station 32-38 SB Stednummer: 130307-12

Læs mere

Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR Prøvegravningsrapport

Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR Prøvegravningsrapport Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR 2003-2122-0692 Prøvegravningsrapport Næstved Museum 2005 NÆM 2004:130 Bækgårdsvej II Prøvegravningsrapport Kalkerup By, Fensmark Sogn, Tybjerg Herred, Storstrøms Amt

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2602 og A3302 Stenildvad Aars Sogn, Aars Herred, Aalborg amt. Stednr.12.08.14, Sb. Nr. 338 Indholdsfortegnelse Kort...s. 3 1. Undersøgelsens forhistorie...s.

Læs mere

Forundersøgelsesrapport

Forundersøgelsesrapport Forundersøgelsesrapport Udarbejdet af cand. Mag. Julie Lolk, Moesgaard Museum. FHM5610 Lisbjerg Parkvej, matrikel 20A, Lisbjerg, Lisbjerg sogn, Vester Lisbjerg herred, tidl. Århus Amt. KUAS j.nr.: 150604

Læs mere

SJM 568 Jedsted Klostervej 23, Jedsted By, matr. nr. 8a, Vilslev sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr

SJM 568 Jedsted Klostervej 23, Jedsted By, matr. nr. 8a, Vilslev sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr Udgravningsberetning SJM 568 Jedsted Klostervej 23, Jedsted By, matr. nr. 8a, Vilslev sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr. 190207-51. FF nr. 222784. SJM 568 K2 Beretning for mindre forundersøgelse forud

Læs mere

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport.

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport. Ausumgaard Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder Mette Klingenberg Kulturhistorisk Rapport Holstebro Museum 2013 Bygherre: Ausumgaard I/S Indledning Det udgravede

Læs mere

ÅHM 6982 Tingvej 100, Vodskov

ÅHM 6982 Tingvej 100, Vodskov ÅHM 6982 Tingvej 100, Vodskov Hammer sogn, Kær herred, tidl. Ålborg amt. Sted nr. 12.06.05. Sb.nr. 107 Kampagne: 04-04-2018 KUAS nr. 17-0219757 Under forundersøgelse forud for skovrejsning fandtes et bopladsområde

Læs mere

KROPPEDAL. TAK 1494 Haraldsminde 2, Herstedøster sogn, Smørum herred, Københavns amt. Stednr (KUAS j.nr /TAK-0016).

KROPPEDAL. TAK 1494 Haraldsminde 2, Herstedøster sogn, Smørum herred, Københavns amt. Stednr (KUAS j.nr /TAK-0016). KROPPEDAL Museum for Astronomi Nyere tid Arkæologi Arkæologi TAK 1494 Haraldsminde 2, Herstedøster sogn, Smørum herred, Københavns amt. Stednr. 020206-27 (KUAS j.nr. 2010-7.24.02/TAK-0016). Beretning om

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Fly kirkegård d. 23. august 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Fly kirkegård d. 23. august 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Fly kirkegård d. 23. august 2010. Fly sogn, Fjends hrd., Viborg amt., Stednr. 13.01.04-139 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro januar 2011 J.nr. 816/2010

Læs mere

Kort over området syd for Jels Nedersø. Det berørte areal ved Barsbølmarkvej er markeret med sort. Efter Fund & Fortidsminder.

Kort over området syd for Jels Nedersø. Det berørte areal ved Barsbølmarkvej er markeret med sort. Efter Fund & Fortidsminder. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr. 1433 Barsbølmarkvej Jels by, Jels sogn, Gram herred, Region Syddanmark KUAS j.nr. 2010-7.24.02/HBV-0012 Her ses en af søgegrøfterne fra forundersøgelsen

Læs mere

KAM Bispegården, Kalundborg sogn, Ars herred, tidl. Holbæk amt. Sted nr Sb.nr. 114.

KAM Bispegården, Kalundborg sogn, Ars herred, tidl. Holbæk amt. Sted nr Sb.nr. 114. KAM2010-016-1 Bispegården, Kalundborg sogn, Ars herred, tidl. Holbæk amt. Sted nr. 03.01.01. Sb.nr. 114. Kampagne: 19-11-2014 KUAS nr. 2010-7.24.02/KAM-0002 Beretning for overvågning af gravearbejde i

Læs mere

Forundersøgelsesrapport MOE Regionshospitalet Randers, etape 2

Forundersøgelsesrapport MOE Regionshospitalet Randers, etape 2 Forundersøgelsesrapport MOE 00388 Regionshospitalet Randers, etape 2 Af museumsinspektør cand. mag Thomas Guntzelnick Poulsen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk

Læs mere

SJM 170 SJM 170 Højspændingsledning Kassø-Tjele, Billund Kommune. Sb-nr

SJM 170 SJM 170 Højspændingsledning Kassø-Tjele, Billund Kommune. Sb-nr Højspændingsledning Kassø-Tjele, Billund Kommune. Sb-nr. 190601-18. Beretning for større forundersøgelse forud for opførsel af master til ny højspændingsledningsforbindelse. Fund af gravhøj fra oldtiden.

Læs mere

OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005

OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005 OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005 Af Museumsinspektør Karl Brix Zinglersen Opgravningen foregik bag Allégade 73 i det smalle stykke af matriklen op til nabobygningen.

Læs mere

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn 080407-254 - Forundersøgelse af ca. 1,4 ha udlagt til byggeri, parkering og græs med to områder med bopladsspor fra bronze og jernalder. Af Arkæolog Kirsten Prangsgaard

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM 2269, Mariendal, etape 1 Tidl. Vejle Amt, Tyrsting Herred, Voerladegård Sogn, Gantrup By, matrikelnr.: 4k og 9f Sted-SBnr.: 160411-120 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0001

Læs mere

SVM1548 Alstedvej, Alsted sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr sb. 64.

SVM1548 Alstedvej, Alsted sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr sb. 64. SVM1548 Alstedvej, Alsted sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.01.01. sb. 64. Kampagne: 15-10-2014 KUAS nr. Beretning for arkæologisk overvågning af gravearbejde nær Tuel å i et område med

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj

Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj Journalnummer: SIM 38/2011 Sted: Kathøj SB Stednummer: 13.03.07. Kulturstyrelsens j.nr.: 2012-7.24.02/SIM-0003 Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj Matr. nr.:4e Ejerlav:

Læs mere

Haderslev Museum J. nr Stednavn: Arrild svømmehal Frauke Witte Arrild sogn Anlægskompleks: Prøvegravning Beretning Side:1

Haderslev Museum J. nr Stednavn: Arrild svømmehal Frauke Witte Arrild sogn Anlægskompleks: Prøvegravning Beretning Side:1 Anlægskompleks: Prøvegravning Beretning Side:1 Prøvegravning af område til etablering af sommerhuse ved Arrild svømmehal, Arrild Sogn, sb 30-32, 139, Nr. Rangstrup kommune. Indholdsfortegnelse: Resumé

Læs mere