De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst."

Transkript

1 Med reb og knuder Krop og bevægelse Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Man kan udvide rammerne for gode, aktive bevægelsesaktiviteter ved at medbringe tov eller snor på turene, og hvis man lærer sig nogle få bestemte knuder og knob, er mulighederne rigtig mange. I dette aktivitetsark er der ideer til nogle helt enkle tovaktiviteter, nogle lidt mere krævende konstruktioner samt mange sjove lege, som alle kan lave. Materialer En rulle sisal kan bruges til de aktiviteter, hvor man skal bruge snor Statisk klatrereb eller nylonreb, kan bruges til rebbaner, stiger, gynger m.m. Dynamisk klatrereb skal bruges til træklatring Et tykt hampereb er godt til diverse lege og tovtrækning Øjenbind eller bind til "tre-ben" laves let af strimler af nervøst velour Knuder og knob De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst. Råbåndsknob Dobbelt halvstik Krydsbesnøring til pinde, der skal sidde vinkelret på hinanden. Man starter med et tømmerstik og afslutter med dobbelt halvstik

2 Rebet med på tur Der er mange sjove aktiviteter I kan lave, når I er på tur i skoven eller andre steder, hvor der vokser træer. Aktivitet 1: Aktivitet 1: Sansebanen Bind et langt tov op mellem træerne. Sættes den op i jævnt terræn i håndhøjde for børnene, er den nem at følge, men den kan også føres under træer og over små grøfter både højt og lavt. Børnene kan følge tovet med eller uden bind for øjnene, gerne med en hjælper i hånden. Legen skærper sanserne og giver børnene mulighed for at afprøve nye grænser. Det er også en øvelse, hvor man naturligt støtter og hjælper hinanden. Legen kan tilpasses alder og mod: Nogle kan blot gå turen langs snoren med en hånd på og åbne øjne første gang eller selv knibe øjnene sammen. Andre er mere trygge og vil gerne have bind for øjnene. Legen kan udvides ved at hænge små poser op på snoren, hvor man har gemt forskellige naturting, som børnene dels kan prøve at gætte ved at føle sig frem, og dels kan prøve at huske, til de kommer i mål. Aktivitet 2: Aktivitet 2: Leg fluer i et edderkoppespind To reb bindes vandret mellem 2 træer - et for neden og et højere oppe. Nu bindes der snore på kryds og tværs, så det ligner et lodret edderkoppespind. Nu skal "fluerne" prøve at komme igennem og over på den anden side, uden at røre snorene. Sæt evt. en lille klokke på snoren, så man kan høre, når der går et barn i fælden". Et af børnene eller en voksen er edderkoppen, som sidder og lytter efter bytte. Aktivitet 3: Aktivitet 3: Krible-krable edderkop Find et område med mange træer og benyt en rulle sejlgarn til at vikle ud og ind mellem træerne, så der dannes et edderkoppespind i lav højde. Lad børnene kravle neden under spindet som edderkopper. Nogle kan være byttedyr, så det udvikler sig til en fangeleg. Lav selv reglerne. Aktivitet 4: Aktivitet 4: Lav en bom til at kravle under eller over Brug lidt snor til at binde en tyk gren (rafte) på tværs mellem to stammer. Forskellige højder giver forskellige lege: En lav forhindring kan man enten kravle under eller hoppe over. En højere tværbom kan bruges til at hænge i og gå armgang i, eller børnene kan prøve at hjælpe hinanden over - en kendt teambuildingøvelse!

3 Aktivitet 5: Aktivitet 5: Lav en rebbane til balancegang Bind to parallelle reb op mellem træerne, det nederste max 60 cm over jorden (da der ellers skal etableres faldunderlag), og det andet ca. 1-1½ meter højere, så børnene kan gå balancegang på det nederste og holde fast i det øverste. Ekstra sjovt bliver det, hvis man skal forcere en lille grøft eller lignende. For at få rebet ordentligt stramt benytter men en "opstramning". Opstramningen kan afsluttes med et dobbelthalvstik Hvis man laver en lang bane mellem to træer, er det en god idé at anvende slynger og karabiner for at skåne træerne, samt taljer til at stramme banen op. Aktivitet 6: Aktivitet 6: Lav en bivuak til ly eller hule Lav ly en regnvejrsdag ved at opsætte en presenning mellem træerne. Bind den op i hjørnerne, så forkanten er højere oppe end bagkanten. Aktivitet 7: Aktivitet 7: En gynge på to minutter Tag et reb med på ture i skoven. Sving det op over en tyk gren (min 10 cm i diameter), og bind den ene ende fast inde om stammen. Slå knude på tovets anden ende eller bind en tværpind på. Så har man en lille midlertidig sving-gynge. Sikkerhed Skrækscenariet med kvælning og farlige styrt afholder måske nogen fra at tænke tov ind i lege og udflugter med institutionens børn. Det er synd, for enhver udflugt får en ekstra dimension, når en af de voksne hiver et langt reb frem og sætter op mellem træerne til fornøjelse og leg resten af dagen. Der er masser af tovlege, der ikke kræver, at børnene skal op og klatre eller gynge på tovet. Start eventuelt med sådanne enkle aktiviteter. Selvfølgeligt skal sikkerheden være helt i orden, og her er nogle enkle regler, som bør følges: Hold øje med hullerne i jeres konstruktioner, de skal være enten for små eller for store til at hoveder kan komme i klemme. Når rebene skal bære børnenes vægt, skal rebet være i ordentligt stand og knuderne skal kunne holde Mange tovkonstruktioner kræver voksenopsyn og pilles ned efter endt brug. Ingen leg med løse snore uden opsyn.

4 Sjove lege med tov og reb På ture til mark, eng eller strand, er det også en god idé at medbringe et tov til sjove aktiviteter, der træner både motorik og sociale kompetencer. Aktivitet 8: Aktivitet 9: Aktivitet 10: Aktivitet 11: Aktivitet 12: Aktivitet 8: Tovtrækning Tag et tykt tov med udenfor og lav en god omgang tovtrækning. Del holdene på forskellige måder: drenge mod piger, en stue mod en anden stue, de voksne mod børnene osv. Der behøver ikke være 15 personer på hver side, tre mod tre er mindre voldsomt. Aktivitet 9: Leg Tyren i det røde hav Lav en stor ring med et tov, og lad alle børnene holde fast i rebet med begge hænder, mens de står uden for cirklen og kikker ind mod midten. Der udvælges så en tyr, som skal stå inden i "indhegningen og forsøge at røre en af de andre. Børnene kan slippe tovet og løbe lidt væk fra ringen, når tyren nærmer sig, men der skal hele tiden være nok der holder, så tovet ikke rører jorden og tyren slipper ud! Aktivitet 10: Leg regnorme og visne blade Regnormene hiver nedfaldsblade ned under jorden for at spise af dem, denne leg handler om regnormenes hårde arbejde med at hive de genstridige blade ned under jorden. De store børn deles i to hold "regnorme", som står på hver sin side af et langt reb, der ligger på jorden. Nu gælder det om at hive så mange fra modsatte hold over på sin egen side af rebet. Reglerne kan justeres: må man være flere om at hive et blad over snoren? Må man være flere, hvis man står bag hinanden og trækker? Aktivitet 11: Ringspil Man kan hurtigt lave et ringspil, hvis man er på tur eller ude på legepladsen. Lad børnene finde 5-10 pinde, som I stikker i jorden. Et tykt reb skæres i ca. 50 cm s bidder, der bindes sammen til ringe. Alternativt kan man i stedet for tovet bruge pilegrene (eller kaprifolie), der bukkes rundt og snos om sig selv til en ring. Aktivitet 12: Leg halte heste (treben) Find nogle korte snore eller velourstof frem, og bind børnene sammen to og to nede i ankelhøjde, så deres ben sidder tæt sammen, og lav så et stafetløb. Man kan både løbe forlæns og baglæns. Find flere reblege på spejdernes hjemmesider: Tov, knob og trækonstruktioner er centralt i spejdernes aktiviteter, og derfor er det oplagt at se nærmere på deres hjemmesider: (søg under "reb")

5 Blivende konstruktioner Hængekøjer, tovgynger, broer og små svævebaner kan sættes op på legepladsen og hænge i flere dage eller uger. Det er også muligt at have tovkonstruktioner hængende i park eller skov efter aftale med ejeren eller kommunen, blot skal sikkerhedshensynet naturligvis genovervejes, når konstruktionerne lades uden opsyn. Aktivitet 13: Aktivitet 13: Mini-svævebane til gods Lav en mini-svævebane fra ét sted på legepladsen til et andet, hvor man binder små kurve eller spande på, som kan trækkes frem og tilbage med gods. Aktivitet 14: Aktivitet 14: Hængekøjer Der foregår megen leg og hygge samt stimulering af labyrintsansen omkring et hængekøjemiljø. I kan lave jeres egne hængekøjer med lærred, rundstokke og reb. Aktivitet 15: Aktivitet 15: Rebstige Byg jeres egen rebstige til legepladsen. I skal bruge noget nylonreb ca mm tykt og nogle grene min. 5 cm i diameter, som saves ud i den bredde som rebstigen skal have, ca. 40 cm. Børnene kan save og senere bore huller i begge ender af træstykkerne med et håndsvingbor. Trinene sættes på rebet med en knude både over og under. Afstanden mellem trinene skal følge de sikkerhedsmæssige forskrifter. En rebstige er meget levende, derfor kan det være en fordel at fiksere bunden rundt om stammen. Aktivitet 16: Forfatter: Lenette Schunck Tegner: Eva Wulff Aktivitet 16: Prøv at klatre med sele og tov At klatre i træer har alle børn prøvet, og den ultimative tov-aktivitet er selvfølgelig at klatre højt op med sele og tov som sikkerhed. Selv små børn kan gøre det og få en helt særlig oplevelse, men det kræver nogle særlige forudsætninger hos den, der sikrer børnene: I kan arrangere besøg af en træklatreinstruktør, eller lav en aftale om at mødes i en skov. Sørg for, at I arbejder med en uddannet instruktør. Hvis I vil vide mere om uddannelse og regler for træklatring, er der hjælp at hente på Klatresamrådets hjemmeside: Her kan man også blive henvist til certificerede træklatre-instruktører.

6

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner På fod med naturen Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Del 1 børn i naturen Ud i naturen derfor og sådan 3 Naturkompetence 4 Fornyelse og udviklingsarbejde 5 Det enkelte barns behov 6 Forældresamarbejde

Læs mere

Inspirationshæfte, 0. 2. klasse

Inspirationshæfte, 0. 2. klasse Inspirationshæfte, 0. 2. klasse Inspirationshæfte, 0. 2. klasse Indledning Hæftet er et inspirationshæfte lavet til lærerne i forbindelse med aktivitetskampagnen Aktiv rundt i Danmark 2008. Hæftet kan

Læs mere

En arbejdsplads i bevægelse

En arbejdsplads i bevægelse TEMA Bevægelse på arbejdspladsen Idékatalog En arbejdsplads i bevægelse Ideer til fysisk aktivitet på kontoret En arbejdsplads i bevægelse Bevægelse er vigtigt for vores sundhed og velbefindende. Derfor

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på de samme udearealer

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series arbejde med motorsav del 2 arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Skov & Have. Tlf. 70 26 47 70. Fax 45 87 72 25. www.husqvarna.dk Copyright

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

minimotion odensevej 56 5800 nyborg www.minimotion.dk rikke@minimotion.dk, juli 2012

minimotion odensevej 56 5800 nyborg www.minimotion.dk rikke@minimotion.dk, juli 2012 1 12 måder at lægge dit barn på maven på - så der bliver sjovt og spændende for din baby Redigeret af børnefysioterapeut Karoline Winterø En STOR tak til søde Charlotte og søde Ida, som har stået model

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp Metodehæfte Ud på gulvet Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet Kolofon En en del af Dansk dansk flygtningehjælp Flygtningehjælp

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter.

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. 1 Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. Børnehavebørn: At tyde følelser: Tegn 4 forskellige børn: Et der er surt, et der er formærmet, et

Læs mere

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om:

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om: Ud med børnene - 24 naturbørnehaver fortæller Læs om: Drømmefangeren fra Ærøskøbing, Haletudsesøen fra Læsø, græsdukkerne fra Frederikshavn, urtesaltet fra Outrup, dyresporene fra Haderslev, sommerlegene

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege!

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege! Leg og læring i bevægelsesbåndet Kom lad os lege! Kom lad os lege! er en inspirationsplakat til børn i indskolingen. Dette hæfte indeholder gamle og nye lege samt reglerne på legene. Vi synes, at der er

Læs mere

Kompendium til sikkerhedskursus

Kompendium til sikkerhedskursus Kompendium til sikkerhedskursus Indhold 1 Indledning 1 2 Klatring med topsikring 4 2.1 Påtagning og tilspænding af klatresele................... 5 2.2 Syning af dobbelt ottetalsknude i selen...................

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den..

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Kære.. Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Vi vil gerne invitere jer til en samtale Samtalen vil vare ca. ½ time, hvor I

Læs mere

Info om babysvømning: Babysvømning er kun for børn ( 0-3 år). Det er ikke tilladt at tage større børn med.

Info om babysvømning: Babysvømning er kun for børn ( 0-3 år). Det er ikke tilladt at tage større børn med. Info om babysvømning: Babysvømning er kun for børn ( 0-3 år). Det er ikke tilladt at tage større børn med. Vandet i varmtvandsbassin er 34 g. varmt. Babysvømning kræver ikke tilmelding. Der er ikke instruktør

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN katrine bertelsen og METTE MUNK Tekst: Katrine Bertelsen, 7266 5243, kbe@ucsyd.dk og Mette Munk, 7266 5247, mmj@ucsyd.dk Billeder: Steen Olsson Layout

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter på gårdene.

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere