Læseplan Strategisk ledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læseplan Strategisk ledelse"

Transkript

1 Syddansk Universitet/Aarhus Universitet Den fleksible master i offentlig ledelse Efterårssemestret 2015 Læseplan Strategisk ledelse Lokale, se Undervisningsplan maj 2015 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et ganske omfattende pensum. Jeg tager Jer igennem en teoretisk tour de force, og har tilladt mig at angive en del bøger som pensum, og som supplerende litteratur, da jeg synes, der er en skønhed ved at se det, man læser, i sammenhæng, og da jeg antager, at de fleste af Jer kan få dækket bogudgifterne. Desuden lægger jeg vægt på, at I får mulighed for at læse originallitteratur, så I kan se og forstå det ræsonnement, som den oprindelige forfatter gennemfører, fremfor kun at læse oversigtsværker. Så luk teksten op ved at læse oversigtligt/ekstensivt så I ikke bliver trætte før I bliver kloge og læs med henblik på at fange de essentielle budskaber, forstå tankegangen og modeltænkningen. Formler, som dem I støder på hos Burton og Obel, er ikke afgørende. Dele af bøgerne i pensum læses som angivet nedenfor intensivt og andet kun ekstensivt, men læs alligevel det hele/hen over dem, så du fanger bogens tankegang. Jeg giver jer altså nogle få (men forhåbentligt velvalgt læsevejledninger). Der er også nogle få tidsskriftsartikler, som jeg anfører, at I selv skal downloade. I gamle dage kunne vi trykke dem i kompendiet, men det er altså (desværre) ikke længere den måde, vi gør det på. Tænk med når du forbereder dig: hvad betyder teori og modeltænkning i din kontekst og i forhold til dine strategiske udfordringer hvad kan det bruges til? Litteratur - Grundbøger: Hamel, Gary and C. K. Prahalad (1994): Competing for the Future, Boston: Harvard Business School Press. Kim W Chang and Renée Mauborgne (2005): Blue Ocean Strategy, Boston: Harvard Business School Press. Klausen, Kurt Klaudi (2014): Strategisk ledelse i det offentlige. Fremskrive, forudse, forestille, København: Gyldendal Public. + Kompendium. Dertil kommer supplerende litteratur som angivet nedenfor (det er ikke pensum).

2 Modul I 10. september STRATEGISK LEDELSE I DET OFFENTLIGE og TEORIEN OM STRATEGISKE ARENAER Vi definerer strategisk ledelse, belyser den teorihistoriske udvikling af begrebet og præciserer, hvad konteksten (sektorspecificiteten) betyder for strategisk ledelse. Strategisk ledelse i det offentlige er noget særligt, men begynder at minde om det private, når der er tale om konkurrence, og strategisk ledelse i det offentlige har den politiske styring fælles med frivillige organisationer. Offentlige ledere kommer fremover under alle omstændigheder til at samarbejde med aktører i det private og i det civile samfund, som er styrede af andre hensyn, og som har andre bevæggrunde /drivere for at agere strategisk. Vi ser desuden særligt på strategisk design (Galbraith, Burton and Obel) og redesign (Hammer and Champy), det perspektiv som historisk set har fyldt mest som strategisk bestræbelse i det offentlige. En bestræbelse på at skabe fit og alignment. Endvidere gennemgår og arbejder vi med teorien om strategiske arenaer. Som illustration i brugen af teorien ser vi nærmere på, hvordan man håndterer fusioner og på valg af og manøvrering mellem arenaer. Kodeord og begreber: sektorkontekst, strategiske drivere, samarbejdsstrategi, strategiske dilemmaer, strategisk design, fit, alignment, rationaler bag beslutning og handling, strategiske arenaer, strategiske platforme, strategisk manøvrering, strategiske oversigtskort, offentlige fusioner. Jeg vil bede jer om at have forberedt eksempler på strategiske dilemmaer altså situationer, hvor I ser og føler jer splittet imellem forskellige hensyn og mulige måder at håndtere dem på. Dansk interessevaretagelsesforening. Desuden benytter jeg kommunernes fusionsprocesser fra 2007 og frem som casemæssigt referencepunkt. Galbraith (2002) Designing Organizations. An Executive Guide to Strategy, Structure, and Process, kapitel 6 og 10 (73-90, ) hæft jer ved the Star Model og hans forestilling om rekonfiguration. Burton and Obel (2004) Strategic Organizational Diagnosis and Design. The Dynamics of Fit (16-38) hæft jer ved deres generelle forestilling om org.con brug ikke tid på at forstå teksten i detaljer, herunder på formler. Hammer and Champy (1993/2008) Reengineering the Corporation. A Manifesto for Business Revolution, kapitel 2 og 3 (34-68) hæft jer ved den generelle forestilling om gentænkning. Klausen (2014): Strategisk ledelse i det offentlige, kapitel 1, 2, 6, 7 og 8 Supplerende litteratur: Klausen, Kurt Klaudi (2011): Strategisk ledelse de mange arenaer, Odense: Syddansk Universitetsforlag, specielt kapitel 2, 7 og 8 (men det er altså ikke pensum)

3 Modul II 1. oktober KAN FREMTIDEN FORUDSES, RÅDER KAOS ELLER ER DET MULIGT AT SE IND I FREMTIDEN VED AT FREMSKRIVE? De to af F erne Fremskrive og Forudse. Det mest normale i strategiarbejde er at fremskrive. Vi arbejder med nogle af de mest anvendte teknikker. Men kan man overhovedet forudsige noget om fremtiden? Vi tager spørgsmålet om forudsigelse, det andet F op til diskussion. Er forudsigelse overhovedet muligt i samfundsvidenskab? Mens vi de to første gange har antaget, at der er tale om rationelle aktører og mere eller mindre retlinede processer (et perspektiv vi også vil anlægge i resten af forløbet), kan man godt argumentere for, at der i virkeligheden altid vil være tale om tilfældighedsprægede og cirkulære processer. Vi skal også her tematisere det socialkonstruktivistiske erkendelsesideal herunder, hvad det betyder, at man kan se organisation-omverden relationen som præget af enactment. Vi belyser endvidere det såkaldte ressourceperpektiv, som kan være med til at udpege nye muligheder i det vi allerede har. Kodeord er fremskrive og forudsige, interessentanalyse, netværksanalyse, SWOT, PEST, ressourcer, strategizing, strategisk navigation og wayfinding, strategi som udnyttelse af tilfældet, strategi som handling, enacted environments. Jeg vil bede jer om som forberedelse at udarbejde interessent- og SWOT analyser, som I vil kunne præsentere, samt overveje hvorvidt betragtninger vedrørende ressourcer giver jer nye muligheder. Statens museum for kunst samt jeres egne cases Chia and Holt (2009): Strategy without design. Introduction og kapitel 7 (1-24, ). Golsorchi, Rouleau, Siedl and Vaara (2010): Strategy as practice, indledningen (1-20). Nygaard (2006) Strategizing kontekstuel virksomhedsteori kapitel 1(11-35). Klausen (2014): Strategisk ledelse i det offentlige, kapitel 3 og 4 (læs kapitlet og surf på nettet for at se modellerne) Teece, Pisano and Shuen (1997) Dynamic Capabilities and Strategic Management, Strategic Management Journal, Vol. 18. No7 (Aug., 1997), pp Læs med hen blik på at forstå, hvad det er de ønsker at bidrage med, skal downloades. Wernerfelt (1984) A Resource-Based View of the Firm, Strategic Management Journal, vol. 5, No. 2 (Apr.-Jun., 1984), pp Læs med henblik på at forstå den basale tankegang i ressourceperspektivet, skal downloades. Supplerende litteratur: Solsø og Thorup (2015) Ledelse i kompleksitet. En introduktion til Ralph Staceys teori om organisation og ledelse, København Psykologisk Forlag Johnsen, E. (2008): Strategisk ABCD, København: Handelshøjskolens Forlag: Johnsens bog er et godt supplement vedr. specielt interessentanalyse.

4 Modul III 5. november GENERISKE STRATEGIER I den klassiske strategitænkning opererer mange med en række såkaldt generiske (konkurrence) strategier. Miles og Snow har i et klassisk værk fra 1978 udviklet fire sådanne strategier. De dyrker i et senere værk fra 1994 forestillingen om organisationer som netværk. Udgangspunktet er i begge tilfælde forestillingen om strategic fit. Michael Porter er ophavsmand til forestillingen om tre generiske strategier. Han er også ophavsmand til værdikædeanalyse, og begreber om competitive advantage og sustainable advantage. Vi skal bl.a. diskutere hvorvidt, og hvordan denne type analyser af grupper af organisationer og enkeltorganisationer giver mening i forhold til det offentlige. Kodeord er generiske strategier: defenders, prospectors, analyzers og reactors (Miles and Snow); cost leadership, differentiation og focus samt værdikædeanalyse, sustainable competetive advantage (Porter). Overvej hvorvidt du/din organisation er i mere eller mindre direkte eller indirekte konkurrence, hvad det betyder, og om de generiske strategier er til nogen hjælp. Lilleby Gymnasium. Miles and Snow (1994) Fit, Failure & the Hall of Fame. How companies Succeed or Fail kapitel 1 (11-24). Porter (1985) Competitive Advantage (1-61). Porter (2010): What Is Value in Health Care? The New England Journal of Medicine, december 2010 (download selv artiklen fra Syddansk Universitetsbibliotek) Supplerende litteratur Kaplan and Porter (2011): How to Solve The Cost Crisis In Health Care, Harvard Business Review, september 2011 Porter and Lee (2013) The Strategy That Will Fix Health Care, Harvard Business Review oktober 2013

5 Modul IV 19. november VI: DET TREDJE F: FORESTILLE - SKABELSE AF FREMTID Strategi drejer sig også om at fremskrive og forudse, men også om at forestille sig og skabe fremtiden. Vi ser nærmere på to meget indflydelsesrige værker af henholdsvis Hamel & Prahalad og Kim & Mouborgne, som begge adresserer fremtiden som et spørgsmål om atforestille sig og erobre den offensivt. Vi læser også et uddrag Burgelmans bog der interesserer sig for, hvordan innovation finder sted i et evolutionært perspektiv. Kodeord er fremtidsværksted, scenario-analyse, teori U, real options framework, innovation, entreprenørskab, four actions framework, blue oceans/white space. Tag gerne egne eksempler på visioner med. Den fælles akutmodtagelse, FAM. Burgelman (2004) Strategy is Destiny. How Strategy-Making Shapes a Company s Future, (3-23). Hæft jer ved hans modeltænkning i Tool I, II og III. McGrath Entrepreneurship. Small Firms and Wealth Creation: A Framework Using Real Options Reasoning s Tankegangen er opsamlet i table Hamel and Prahalad (1994) Competing for the Future, specielt kapitel 1 og 2, resten af bogen læses oversigtligt. Kim and Mauborgne (2005) Blue Ocean Strategy, specielt kapitlerne 1 og 2, resten af bogen læses oversigtligt. Klausen (2014) Strategisk ledelse i det offentlige, kapitel 5 og 10.

6 Modul V 3. december STRATEGISK KOMMUNIKATION, POLITISK STRATEGI SAMT PROCESTÆNKNING Hvis strategier ikke skal forblive grandiose planer, som kun få har ejerskab til og forfølger, må de kommunikeres, så de giver mening for dem, der skal gøre strategierne til virkelighed. Der skal være en affinitet mellem strategi og kontekst som er både individuel og organisatorisk. Vi ser derfor nærmere på strategisk kommunikation, sensemaking og organisatorisk identitet. Når der eksempelvis opstår strategiske dilemmaer, bliver indholdet af og processen vedr. den strategiske kommunikation, samtale/dialog afgørende for troværdigheden af det strategiske projekt. En af de helt store udfordringer bliver frem over at få integreret politik og administration på en ny og tættere måde i strategiarbejdet. Vi skal derfor se særligt på politisk strategi. Kodeord er koncernledelse, organisatorisk identitet, identitet image; skabelse af mening; strategisk krisehåndtering; den strategiske samtale, politisk lederskab. Jeg vil bede jer overveje egne oplevede eksempler på, hvordan det er at skabe sammenhæng mellem det lille og det store fællesskab / erfaringer med koncernledelse. Desuden samler vi op på efterårets undervisning. Dette er ikke ældreplejen. Jeres egne oplevede eksempler på koncernledelse Jeg gennemgår endvidere nogle meget forskellige eksempler på tilrettelæggelse af strategiske processer. Barry and Elmes 1997): Strategy retold: toward a narrative view of strategic discourse, Academy of Management Review vol 22 No , skal downloades. Hatch and Schultz (2004) The Dynamics of Organizational Identity, pp in Hatch and Shultz eds. Organizational Identity. Klausen (2014): Strategisk ledelse i det offentlige, kapitel 9, 11, 12, 13 og 14 Salomonsen red. (2013): Offentlig ledelse og strategisk kommunikation, kapitel 7, 8 og 9. Weick (1995) Sensemaking in Organizations pp Supplerende litteratur: Hammer S. og J. Høpner (2014) Meningsskabelse, organisering og ledelse. En introduktion til Weicks univers. København: Samfundslitteratur. Salomonsen, H. H. (2013): Offentlig ledelse og strategisk kommunikation, København: Juristog Økonomforbundets Forlag

Strategisk ledelse læseplan

Strategisk ledelse læseplan Syddansk Universitet / Aarhus Universitet FMOL Efteråret 2014 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Strategisk ledelse læseplan Bemærk at der er et ganske omfattende pensum. Jeg tager Jer igennem en

Læs mere

Læseplan. Strategisk ledelse

Læseplan. Strategisk ledelse SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management 3. semester, efteråret 2014 Læseplan Strategisk ledelse 24. november 2014 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et ganske omfattende

Læs mere

Strategisk ledelse. Læseplan

Strategisk ledelse. Læseplan Strategisk ledelse Læseplan Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et ganske omfattende pensum. Jeg tager Jer igennem en teoretisk tour de force, og har tilladt mig at angive en del

Læs mere

Læseplan. Strategisk ledelse

Læseplan. Strategisk ledelse SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management 3. semester, efteråret 2015 Læseplan Juni 2016 Strategisk ledelse Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk, at der er et ganske omfattende pensum.

Læs mere

Strategisk ledelse. Læseplan

Strategisk ledelse. Læseplan Syddansk Universitet/Aarhus Universitet Master i offentlig ledelse Efteråret 2017 Strategisk ledelse Læseplan Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen I dette fag tager jeg jer med på en teoretisk tour

Læs mere

SDU Samfundsvidenskab MPM-UDDANNELSEN Efterårssemestret 2009. Strategisk Ledelse

SDU Samfundsvidenskab MPM-UDDANNELSEN Efterårssemestret 2009. Strategisk Ledelse SDU Samfundsvidenskab MPM-UDDANNELSEN Efterårssemestret 2009 Strategisk Ledelse Vi gennemgår i dette fag en række klassiske og moderne tekster om strategisk ledelse. Det er hensigten, at de skal give både

Læs mere

Læseplan Strategisk ledelse

Læseplan Strategisk ledelse Syddansk Universitet Aarhus Universitet Fleksibel Master i Offentlig Ledelse Hold 1 Læseplan Strategisk ledelse Efterårssemestret 2011 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen. Bemærk at der er et ganske

Læs mere

Læseplan. Strategisk ledelse

Læseplan. Strategisk ledelse SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management 3. semester, efteråret 2012 Læseplan Juni 2012 Strategisk ledelse Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et ganske omfattende pensum.

Læs mere

Strategisk ledelse Læseplan Lokale 150

Strategisk ledelse Læseplan Lokale 150 Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Fleksibel Master i Offentlig Ledelse Efterårssemestret 2013 Strategisk ledelse Læseplan Lokale 150 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et

Læs mere

Strategisk ledelse Efterårssemestret 2010

Strategisk ledelse Efterårssemestret 2010 Master i Offentlig Ledelse Strategisk ledelse Efterårssemestret 2010 Ved Kurt Klaudi Klausen Vi gennemgår i dette fag en række klassiske og moderne tekster om strategisk ledelse. Det er hensigten, at de

Læs mere

Forandringsledelse - den strategiske udfordring

Forandringsledelse - den strategiske udfordring Danske Regioner m.fl. NYE TRENDS i samarbejde og organisering 2015 Forandringsledelse - den strategiske udfordring Tillid, samarbejde og erobringen af fremtiden Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig

Læs mere

07-10-2015. Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer. At bygge den mentale bro. Tankegang og pointer

07-10-2015. Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer. At bygge den mentale bro. Tankegang og pointer Møde om samarbejde mellem Holstebro og Struer Kommuner Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, leder af MPM, Institut for Statskundskab,

Læs mere

Strategisk ledelse. Professionshøjskolen Metropol. Lederkonference Ledelse former fremtidens fællesskaber

Strategisk ledelse. Professionshøjskolen Metropol. Lederkonference Ledelse former fremtidens fællesskaber Professionshøjskolen Metropol. Lederkonference Ledelse former fremtidens fællesskaber Strategisk ledelse Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab,

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. Aarhus Universitet / Syddansk Universitet FMOL Forårssemesteret 2013

INNOVATIONSLEDELSE. Aarhus Universitet / Syddansk Universitet FMOL Forårssemesteret 2013 Aarhus Universitet / Syddansk Universitet FMOL Forårssemesteret 2013 INNOVATIONSLEDELSE Underviser: Lektor Michael Nørager, Aarhus universitet Herning (AU-Herning) Kursets baggrund og formål Fornyelse,

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Aarhus Universitet Forårssemesteret 2011 Master i offentlig ledelse INNOVATIONSLEDELSE Undervisere: Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Professor Christian

Læs mere

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI Fagansvarlig: Professor Kurt Klaudi Klausen, Institut for Statskundskab Underviser: Ekstern Lektor,

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

Offentlig Bestyrelseskonference 2014 Bestyrelsens strategiske fodaftryk

Offentlig Bestyrelseskonference 2014 Bestyrelsens strategiske fodaftryk Offentlig Bestyrelseskonference 2014 Bestyrelsens strategiske fodaftryk Udnyt bestyrelsens kompetencer bedst muligt i det strategie arbejde Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Teamcoaching som meningsskabende proces

Teamcoaching som meningsskabende proces - Mening i arbejdslivet Abstract Erhardt Borgbjerg Skjødt, studienr. 20111008 Nina Lerche, studienr. 20121378 Runi Lomstein, studienr. 20121366 Signe Hovgaard Thomsen, studienr. 19983099 Stud.mag i Læring

Læs mere

UVM s Bestyrelseskonference 2014

UVM s Bestyrelseskonference 2014 UVM s Bestyrelseskonference 2014 Strategi i praksis vinkler og værktøjer som trædesten for fremtidig succes. Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse Institut for Statskundskab,

Læs mere

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen.

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2013, 2. semester, foråret 2014 LEDELSE Læseplan 25. november 2014 Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef

Læs mere

Strategisk ledelse i det offentlige

Strategisk ledelse i det offentlige BKF Region Hovedstaden Strategisk ledelse i det offentlige Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab, og leder af Master of Public Management (MPM)

Læs mere

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Social historier + Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Det er barnets / den unges opfattelse af en situation som bestemmer, hvordan

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012.

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012 Læseplan LEDELSE Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK.

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. UNDERVISERE PÅ FORLØBET Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. De to undervisere har sammen skrevet bogen Ledelse i kompleksitet - en introduktion

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Mellemlederens udfordringer i forhold til strategi og implementering

Mellemlederens udfordringer i forhold til strategi og implementering UVM Kick-off konference: Ledelsesudvikling i Praksis (LIP) Mellemlederens udfordringer i forhold til strategi og implementering Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut

Læs mere

Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer

Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer Møde om samarbejde mellem Holstebro og Struer Kommuner Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, leder af MPM, Institut for Statskundskab,

Læs mere

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 [Bilag 17] Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske

Læs mere

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2015, 2. semester 10. december 2015 Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Underviser:

Læs mere

MANGFOLDIGHED, MAGT OG MINORITETER

MANGFOLDIGHED, MAGT OG MINORITETER 88 mm MANGFOLDIGHED, MAGT OG MINORITETER handler om væsentlige temaer, tanker og diskussioner, som danner grundlaget for forståelsen af minoritetsbegrebet og minoriteters eksistensvilkår. Bogens røde tråd

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Procesmodeller til inspiration

Procesmodeller til inspiration Procesmodeller til inspiration Som nævnt på side 168 i bogen findes der i organisationsteorien en række brugbare modeller, som man kan lade sig inspirere af, når man ønsker at skabe en ny fremtid i organisationen,

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien.

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vær med til at tage ansvar og åbn dørene til din virksomhed. Drejebog til virksomheder i samarbejde med Tresu Group, FKSSlamson

Læs mere

Udfordringerne forstået som STRATEGISKE udfordringer. - Offentlig og strategisk ledelse

Udfordringerne forstået som STRATEGISKE udfordringer. - Offentlig og strategisk ledelse Nye opgaver og udfordringer for Danskuddannelserne Udfordringerne forstået som STRATEGISKE udfordringer - Offentlig og strategisk ledelse Kurt Klaudi Klausen, professor ved Institut for statskundskab og

Læs mere

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING Tema Side 2 af 5 NETVÆRKS- INDBYDELSE Strategi og digitalisering hånd i hånd Tema Side 3 af 5 Strategi og digitalisering hånd i hånd

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis hverdagen er den

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Bestyrelsesseminar UCSJ Kurt Klaudi Klausen, professor, leder af MPM og FMOL, SDU. Bestyrelsens arbejde med strategisk ledelse

Bestyrelsesseminar UCSJ Kurt Klaudi Klausen, professor, leder af MPM og FMOL, SDU. Bestyrelsens arbejde med strategisk ledelse Bestyrelsesseminar UCSJ Kurt Klaudi Klausen, professor, leder af MPM og FMOL, SDU Bestyrelsens arbejde med strategisk ledelse Hvordan praktiseres strategisk ledelse? Intentionelt bevidst med henblik på

Læs mere

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Forløbet om helhedsorienteret undervisning tager sit teoretiske afsæt i et systemisk og anerkendende ressourcesyn, og det er denne tilgang, der ligger

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

KU den 2.12.2013 Mette Trangbæk Hammer narrativledelse.org

KU den 2.12.2013 Mette Trangbæk Hammer narrativledelse.org Vores veje ind i (narrativ) ledelse... Arbejdets kerneydelse er vigtigste kontekst Individet Det fælles Frihed Forretning Fokus og temaer Fokus på narrativ ledelse: på mikroniveau, i et organisatorisk/

Læs mere

Årsmøde i Foreningen Danske Planchefer November 2011

Årsmøde i Foreningen Danske Planchefer November 2011 Årsmøde i Foreningen Danske Planchefer November 2011 Hvad er fremtidens krav til fremtidens planchefer? Kurt Klaudi Klausen, professor og leder af Master of Public Management (MPM) og den Fleksible Master

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Lektiehjælp i SFO. inspiration til den pædagogiske praksis. Rikke Nielsen

Lektiehjælp i SFO. inspiration til den pædagogiske praksis. Rikke Nielsen sfo-pædagogik Lektiehjælp i SFO inspiration til den pædagogiske praksis Rikke Nielsen Rikke Nielsen Lektiehjælp i SFO inspiration til den pædagogiske praksis 1. udgave, 1. oplag, 2011 2011 Dafolo Forlag

Læs mere

Introduktion til ledelse

Introduktion til ledelse Introduktion til ledelse Kom godt fra start som ny leder Introduktion til ledelse er for dig, der gerne vil træne ledelse på ufarlig grund samtidig med, at du får svar på nogle af de grundlæggende spørgsmål,

Læs mere

Miniguide for oplægsholdere

Miniguide for oplægsholdere Miniguide for oplægsholdere Intro Vi har lavet den her miniguide, som en hjælp til dig i din fremtidige rolle som oplægsholder. Guiden er din værktøjskasse og huskeliste. Den samler alt det, vi gennemgår

Læs mere

Velkommen til 4. og sidste undervisningsdag

Velkommen til 4. og sidste undervisningsdag Velkommen til 4. og sidste undervisningsdag Tættere på elevers læring Et kompetenceudviklingsforløb for skoleledere i Nyborg/Kerteminde Tirsdag d. 19. maj 2015 https://ucc.dk/konsulentydelser/ledelse/skolelederforeningentaettere-paa-elevernes-laering

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

SIV Tysk Kursusevaluering foråret 2014

SIV Tysk Kursusevaluering foråret 2014 SIV Tysk Kursusevaluering foråret 2014 Hvilken uddannelse går du på på dette semester? På hvilket semester har du fulgt undervisningen? Hvilke kurser på 2. semester Hvilke kurser på 8. semester Tysk -

Læs mere

Bilag 1 Oversigt over Fredericia Maskinmesterskoles organisationsstruktur

Bilag 1 Oversigt over Fredericia Maskinmesterskoles organisationsstruktur Bilag 1 Oversigt over Fredericia Maskinmesterskoles organisationsstruktur Bilag 2 Kvantitativt spørgeskemaresultat Resultatet af spørgeskema undersøgelsen fra potentielle studerende er tastet ind i nedenstående

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret 2012 LEDELSE Læseplan Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

Netbaseret Akademiuddannelse

Netbaseret Akademiuddannelse Netbaseret Akademiuddannelse VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE Forord For at kunne indstille sig til eksamen i de enkelte fagmoduler på 1. del og det obligatoriske fagmodul på 2. del på Akademiuddannelsen skal

Læs mere

ORGANISATORISK FORANDRING

ORGANISATORISK FORANDRING SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management Efterårssemestret 2008 ORGANISATORISK FORANDRING Underviser: Ekstern lektor Sven H. Madsen Hensigten med faget er at gennemgå teorier og modeller om organisatorisk

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Præsentationsteknik med gennemslagskraft

Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Kom igennem med dit budskab Hvad enten du sælger, fremlægger ideer, beskriver visioner, præsenterer projekter eller noget helt femte, har du brug for modtagernes

Læs mere

Sport & Event Management

Sport & Event Management Sport & Event Management Serviceøkonom med speciale i Sport & Event Management EASJ Slagelse (15 ECTS) Mål med specialet Den studerende bliver i stand til selvstændigt at analysere, vurdere og reflektere

Læs mere

-nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs.

-nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs. -nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs. Den Professionelle Fællesskaber er en 1-årig uddannelse, der giver dig en helt ny faglighed. Du har måske allerede kendskab til, hvad det vil sige at facilitere.

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi På Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på følgende fem moduler:,, Viden og dannelse i pædagogisk-filosofisk

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Information om eksamen i Almen Studieforberedelse AT 2015 Redaktion Nina Jensen Vigtige datoer: 26. januar udmelder Undervisningsministeriet emnet og det såkaldte ressourcerum,

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

DSS Ledere og sundhedsvæsenet er det noget særligt? Fremtidens sundhedsvæsen set i ledelsesperspektiv

DSS Ledere og sundhedsvæsenet er det noget særligt? Fremtidens sundhedsvæsen set i ledelsesperspektiv DSS Ledere og sundhedsvæsenet er det noget særligt? Fremtidens sundhedsvæsen set i ledelsesperspektiv Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab, leder

Læs mere

Ugeplan for 7B i uge 03-2015

Ugeplan for 7B i uge 03-2015 Ugeplan for 7B i uge 03-2015 Mandag 12/1-15 Vi starter et forløb om forfatterlæsning op i denne uge: I dette forløb skal du beskæftige dig med forfatterskabslæsning. Forfatterskabslæsning handler i dette

Læs mere

Visuel og kreativ formidling

Visuel og kreativ formidling Visuel og kreativ formidling Kreative virkemidler inspirerer dit publikum Effektiv formidling handler om at fange modtagernes opmærksomhed og få dem til at huske dine budskaber. Det kan kreative virkemidler

Læs mere

i Akutmodtagelsen på AAUH

i Akutmodtagelsen på AAUH Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue har til formål at forbedre oplevelsen for patienter og personale under behandlingen. i Akutmodtagelsen på AAUH Tanken bag det nye koncept er, at gøre de fysiske

Læs mere

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation Præsentation af hovedresultater af survey blandt 1720 patienter maj 2011 Eva Draborg, Mickael Bech,

Læs mere

Kommunerne anno 2015 i lyset af 1848 og At bygge den mentale bro. Aabenraa Kommune Lederkonference

Kommunerne anno 2015 i lyset af 1848 og At bygge den mentale bro. Aabenraa Kommune Lederkonference Aabenraa Kommune Lederkonference Kommunerne anno 2015 i lyset af 1848 og 2020 Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab, leder af Master of Public Management

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Strategisk ledelse i det offentlige

Strategisk ledelse i det offentlige Høje- Taastrup Kommune, Strategisk lederforum Fyraftensmøde for ledere Strategisk ledelse i det offentlige Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, leder af MPM, Institut for

Læs mere

Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand

Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand Forskning viser At du som dagplejer, pædagog, pædagogmedhjælper eller lærer er den vigtigste

Læs mere

Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland

Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland Tør vi forandre os Januar, 2013. Af Sandra Houmann medarbejder i intenz Forord Formålet med denne artikel er at dokumentere, hvilken rejse DGI Nordjylland

Læs mere

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0%

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0% Vælg din vejleder Skriv navn 13 100,0% Vælg din vejleder - Skriv navn Lars Ditrichson Lars dietrichson Lars Grubbe Dietrichson lars dietrichson Lars Dietrictson Lars Grubbe Ditrichson Blev projektet udarbejdet

Læs mere

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP FORÅR 2013 LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART lyn kursus OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik

Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik På Kandidatuddannelsen i generel pædagogik blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på fem moduler:,,, Daginstitutions- og skolestartspædagogik

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur Faglighed, test og evalueringskultur Joan Bentsen Søren Witzel Clausen Jens Peter Møller Birgitte Lund Nielsen Henrik Nørregaard Evaluering og test i geografi Indhold Forord 5 Test i geografi og skolens

Læs mere