Hjælp alle unge godt på vej Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjælp alle unge godt på vej Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet"

Transkript

1 Hjælp alle unge godt på vej Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet KL Weidekampsgade København S

2 Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet Hovedparten af Danmarks unge klarer sig godt igennem overgangen fra barn til voksen: De tager en uddannelse og finder siden en plads på arbejdsmarkedet. Men der er også en gruppe unge, som har det svært af mange forskellige grunde. Nogle har psykiske problemer, andre sociale eller faglige. Hertil kommer de unge, der har sundhedsproblemer eller er havnet i et misbrug af alkohol, hash eller det, der er værre. Udfordringen er altså ikke bare, at de mangler uddannelse eller job. Problemerne er ofte vævet godt og grundigt sammen. Det er denne gruppe af unge, der har været samlingspunktet for et partnerskab mellem KL og 17 kommuner med hver deres erfaringer, men den fælles ambition: at flere unge skal have en uddannelse at færre unge skal være på offentlig forsørgelse at færre unge under 30 år skal på førtidspension. Med denne opsamling, vil partnerskabet gerne fastholde og formidle erfaringerne fra sit arbejde til andre kommuner og øvrige interesserede, der gerne vil arbejde helhedsorienteret på ungeområdet. Det er desværre ikke altid så let, som det lyder. Det klare budskab fra partnerskabskredsen er, at en gennemtænkt og tålmodig indsats giver både mening og resultater. Men også, at komplekse problemer sjældent har simple løsninger. Forhåbentlig kan følgende 10 anbefalinger hjælpe flere godt på vej. Partnerskabets 10 anbefalinger 1 Sæt politisk handlekraft bag ungepolitikken 2 Fasthold fokus på alle ledelsesniveauer 3 Betragt de unge, som de er: forskellige 4 Se indsatsen med unge øjne 5 Mobiliser ressourcerne i de unges netværk 6 Opbyg koordinationskraften i organisationen 7 Skab klarhed om indsatsens økonomiske rammer 8 Styrk samarbejdet med de eksterne aktører 9 Tag ansvar i den tværfaglige indsats 10 Skab hurtige beslutningsveje Anbefalingerne uddybes på de følgende sider.

3 1 Sæt politisk handlekraft bag ungepolitikken 2 Fasthold fokus på alle ledelsesniveauer Topledelsen bør sikre et stærkt En helhedsorienteret indsats over for de Vedvarende resultater kræver er samtidig et klart signal om, at der politisk ejerskab til den helheds- svagere unge involverer mange aktører et stædigt ledelsesfokus. Det er skal være rum og plads til, at ledere og orienterede ungeindsats. Politiker- og politikområder. Hvis den skal lykkes, særlig vigtigt, at den tværgående medarbejdere på alle niveauer i organi- ne skal både involveres i at sætte kræver det derfor en klar politisk priorite- topledelse ikke taber den helheds- sationen samarbejder på tværs om det ambitiøse mål og følge udviklin- ring. Og konkurrencen om den politiske orienterede ungeindsats af syne. fælles mål. gen af politik og strategi til dørs. opmærksomhed er som bekendt hård. EDirektionen er som øverste administra- Erfaringen fra partnerskabet er, at en En overordnet strategi for ungeindsatsen Politikken står og falder med, om politi- tive ledelse ansvarlig for, at kommunen helhedsorienteret ungeindsats kræver et kan fx bestå af følgende dele: kerne har ejerskab til den. Derfor er det får gennemført sine politiske strategier langt sejt træk, før resultaterne viser sig. politikerne, der skal sidde for bordenden, også dem, der går på tværs af forvalt- Det forudsætter en ledelse med både et En kort beskrivelse af udfordringen på når politikken udvikles. Ejerskabet kan nings- og direktørområder. Derfor skal insisterende fokus og en vis tålmodighed. ungeområdet herunder en nul- yderligere udbredes og styrkes gennem den tværgående ungeindsats forankres punktsanalyse: Hvordan står det til, fx strategiseminarer, temadrøftelser i fast og sikkert i direktionen. inden vi går i gang? udvalg og kommunalbestyrelse, nedsæt- En klar politisk vision telse af politisk følgegruppe mv. Direktionen skal sikre, at den overordne- Præcise politiske målsætninger for de ungepolitik udmøntes i en handleplan indsatsen så vidt muligt med kon- I partnerskabets regi er der udarbejdet et for en mere helhedsorienteret indsats. krete, målbare delmål. notat Strategi for en helhedsorienteret Handleplanen skal være konkret og En kort beskrivelse af, hvordan politik- ungeindsats. Det giver et mere udførligt indeholde retningslinjer for de bindende ken hænger sammen med kommu- bud på strategiens indhold og de mulige aftaler mellem kommunens forvaltninger nens andre politiske strategier, der veje dertil. indbyrdes og med fx uddannelsesinstitu- har med unge at gøre. tioner og andre eksterne parter. Via handleplanen forpligter direktionen hele organisationen på at gennemføre den helhedsorienterede indsats. Det

4 3 Betragt de unge, som de er: forskellige 4 Se på indsatsen med unge øjne Unge er ikke én gruppe heller Et solidt datagrundlag er helt afgørende Ungeindsatsen bør grundlæggen- Erfaringen viser desværre, at de mange ikke dem med problemer. Del dem for at gøre det rigtige. Derfor bør det de tage udgangspunkt i den unges lovgivninger og aktører på området øger i handleplanen op i mere præcise være en naturlig del af indsatsen fx at situation ikke i det offentliges risikoen for, at de unge falder mellem to målgrupper med hver deres behov anvende progressionsmålinger og valide strukturer. De unge skal inddrages eller flere stole. Derfor er det især ved for hjælp, og følg systematisk op data om de unges adfærdsmønstre: over- og myndiggøres i deres eget liv, overgange og grænser mellem forskel- på, hvordan det går dem. gangsfrekvenser, uddannelsesadfærd, og kommunerne skal have styr på lige lovgivninger, at kommunen skal være beskæftigelsesgrad mv. de vigtige overgange. særlig opmærksom. Det kan fx være Der er ofte betydelig forskel på den overgangen fra udskoling til ungdoms- hjælp, forskellige grupper af unge har Ungeindsatsen er til for de unges uddannelse, eller når den unge bliver brug for, og hvordan den bedst gives. skyld. De unge bør sættes i centrum for myndig som 18-årig. Indsatsen skal være helhedsorienteret, indsatsen, så de oplever kommunens men ikke ens for alle. Og for næsten alle tilbud som sammenhængende og så Kommunen har gode muligheder for at dele af den helhedsorienterede indsats vidt muligt tilrettelagt ud fra netop deres sætte ind tidligt, inden problemerne bliver gælder det, at der er brug for at sætte situation. for komplekse, og hvor enkeltstående flere ting i værk samtidigt. indsatser har bedre chance for at hjælpe. Den unge skal møde sammenhængende I den tidlige indsats er det især skolen, En vigtig forudsætning for, at den sam- tilbud og tydelige, ansvarsfulde voksne, der har en oplagt mulighed for at opdage lede indsats er effektiv, er at arbejde som kan hjælpe med at myndiggøre dem og reagere på for eksempel fravær, systematisk og styre efter de ønskede og realisere deres muligheder i livet. mistrivsel og begyndende misbrug. resultater. Det indebærer, at kommunen løbende sætter mål, prioriterer ressourcer og vurderer effekter af indsatserne.

5 5 Mobiliser ressourcerne i de unges netværk 6 Opbyg koordinationskraft i organisationen Både de unges udfordringer og Men det betyder langt fra, at de unges Lad den kommunale organisatio- Erfaringerne i partnerskabet peger på muligheder skal ses i lyset af de- familie, venner og øvrige netværk er uden nen gennemgå et serviceeftersyn behovet for, at indsatsen bevidst organi- res familiebaggrund og netværk. værdi for ungeindsatsen. Tværtimod for at vurdere, om den er rigtigt seres, så den både har elementer af en Civilsamfundet har ofte værdifulde vil der som regel være stor mening og gearet til en helhedsorienteret hierarkisk struktur og kan fungere som en ressourcer, som kan mobiliseres værdi i at identificere og mobilisere disse indsats. Det findes der flere brug- mere fleksibel netværksorganisation. For og hjælpe de unge videre. ressourcer, som den unge i forvejen har bare modeller for. uanset, hvordan man organiserer sig, vil tillid til. medarbejderne have behov for at indgå i De unges familiebaggrund og netværk Nogle kommuner har taget vidtgående netværk på tværs af hierarkierne. blandt venner og familie betyder meget organisatoriske skridt for at skabe de for, hvordan de klarer sig, og hvilke valg bedste rammer om ungeindsatsen. Andre Modeller for organisering af tværgående de foretager. har justeret sine strukturer eller arbejdet samarbejde er grundigere beskrevet i med udfordringen inden for de eksiste- rapporten Tværfaglige integrationsind- Betydningen af den negative sociale arv rende rammer. satser, juni 2012, som LG Insight har har i mange år stået centralt i dialogen udarbejdet for Social- og Integrationsmi- mellem forskere, fagprofessionelle og Der kan opstilles et kontinuum med tre nisteriet og KL. folkevalgte. Der er en tendens til, at unge grundmodeller for organisering af den med en problematisk familiebaggrund helhedsorienterede ungeindsats: generelt klarer sig dårligere, når det gælder fx uddannelse, sundhed, misbrug mv. En særskilt ungeenhed Forpligtende samarbejde Tovholderfunktioner. Disse tre modeller beskrives i boksen på næste side. Modellerne kan kombineres på mange forskellige måder afhængig af forholdene i den enkelte kommune.

6 Model 1: En særskilt ungeenhed Den mest vidtgående organisationsmodel er at bryde de eksisterende forvaltninger op og samle ansvaret for ungeindsatsen i en særlig ungeenhed typisk for aldersgruppen år. I modellen samler man medarbejdere fra flere forvaltninger i samme organisation med entydig ledelse, ét budget mv. 7 Skab klarhed om indsatsens økonomiske rammer Fordelene er blandt andet, at ansvaret er tydeligt defineret, beslutningsprocedurerne klare, og der er mulighed for at integrere forskellige faglige og kulturelle tilgange. Blandt ulemperne kan være, at der opstår nye samarbejdsflader ved de unges overgang til og fra ungeenheden. Det kan også være svært for enhedens medarbejdere at dække alle fagligheder tilstrækkeligt ind. Model 2: Forpligtende samarbejde I denne model arbejder man i den eksisterende forvaltningsstruktur, men etablerer formaliserede samarbejder om ungeindsatsen. Der oprettes et permanent ledelsesforum og et formaliseret fælles sagsbehandlerteam. Skriftlige samarbejdsaftaler beskriver blandt andet arbejdsgange, budgetrammer, beslutningsprocedurer mv. Fordelene ved denne model er blandt andet, at man inden for den eksisterende struktur får taget hånd om samarbejdsflader i arbejdsgange, økonomi og beslutningsprocedurer. Ulempen kan være, at indsatsen fortsat er forankret i forskellige forvaltninger med hver deres faglighed og kultur. Kommunen må have klare retningslinjer og aftaler om de økonomiske rammer for indsatsen. Helhedsorientering rimer ikke på kassetænkning. Uanset hvordan kommunen organiserer ungeindsatsen, er der behov for klare indbyrdes aftaler om økonomien i indsatsen. Man kan med fordel skabe en fælles økonomisk ramme eller pulje for ungeindsatsen. Det kan fx være i form af ét fælles budget, som samler alle midler til mentorer (efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats) og støttekontaktpersoner (efter serviceloven). Ledelsen må også udstikke klare retningslinjer for, hvem der kan bevilge hvilke indsatser. Det kan fx være, at den ansvarlige tovholder kan bevilge indsatser op til et vist udgiftsniveau, mens udgifter over dette niveau skal bevilges af et ledelsesforum. Model 3: Tovholderfunktioner I denne model etablerer kommunen inden for den eksisterende struktur forskellige former for tovholderfunktioner, hvor én sagsbehandler tilknyttes den unge og får ansvaret for den tværgående koordination på tværs af forvaltninger. Modellen hviler på, at medarbejderne bruger deres netværk til at binde indsatsen for den enkelte unge sammen. Der er ingen faste løbende koordinationsfora om de enkelte sager, men typisk et overleveringsmøde ved overgangen fra 17 til 18 år. Fordelen ved modellen er, at den skaber fleksibilitet og giver den enkelte sagsbehandler mulighed for at agere via sit netværk. Ulempen kan være, at koordinationen ofte bliver meget personafhængig. I en del tilfælde har tovholderen ikke et tværgående myndighedsansvar og/eller bevillingskompetence, og det gør modellen sårbar over for uenigheder mellem aktørerne.

7 8 Styrk samarbejdet med de eksterne aktører 9 Tag ansvar i den tværfaglige indsats Et klart og veldefineret samar- Det gælder først og fremmest samar- Dygtige fagfolk er kernen i en Meget tværfagligt samarbejde sander bejde med fx uddannelsesinstitu- bejdet med ungdomsuddannelserne. succesfuld ungeindsats hvis til, fordi parterne fokuserer på, hvad de tioner, politi og det boligsociale Mange unge følger den slagne vej fra de arbejder ligeværdigt sammen andre faggrupper og enheder burde arbejde er en væsentlig forudsæt- grundskolen til et gymnasium eller en og deler viden og sprog. Vejen have gjort mere af bedre og tidligere. ning for en vellykket ungeindsats. erhvervsskole, men for nogle går det galt til et godt samarbejde er ofte at Et velfungerende samarbejde kræver Aktørerne skal kende hinandens undervejs; de kommer ikke ordentlig i fokusere på, hvad man selv kan derfor ofte, at man fra starten får afstemt opgaver og have fælles billeder af gang eller falder fra. bidrage med. forventninger og drøftet de realistiske indsatsens mål. muligheder. Og at hver enkelt part pri- Skal de unge kunne foretage det rigtige Hvis den tværfaglige indsats skal give re- mært fokuserer på, hvordan de selv bedst Kommunen spiller en naturlig nøglerolle i valg og være parate til at begynde på sultater, må den styres og udvikles både bidrager til det fælles. ungeindsatsen alene i kraft af ansvaret en uddannelse, kræver det, at alle de stramt og netværksorienteret. Struktu- for områder som folkeskole, udsatte børn involverede aktører har fælles billeder af rerne skal på én gang være effektive og og unge, UU-vejledning og beskæftigel- de unge og af, hvad det vil sige at være tilpas fleksible. sesindsatsen. uddannelsesparat. Netværksmøder og lignende er en enkel Men kommunerne er ikke herre over alle Samarbejdet bør være aftalt, så det er måde at gøde jorden for samarbejde. de tilbud og krav, som de unge møder. klart for de involverede, hvad det går ud Ofte handler det om på tværs af fag, Derfor er det vigtigt, at kommunen går på, hvem der har ansvar for hvad, hvor- forvaltninger og enheder at etablere en målrettet ind i at sikre et velfungerende dan samarbejdet er struktureret. fælles forståelse for opgaven og helt og veldefineret samarbejde med eksterne simpelt: at kende til hinandens opgaver, aktører. metoder og ressourcer.

8 10. Skab hurtige beslutningsveje De professionelle skal kunne handle hurtigt, når der er behov for det. Sørg for at beslutningsprocesser og arbejdsgange understøtter fremdrift og forkorter afstanden mellem beslutning og handling. I indsatsen over for udsatte unge er tiden ikke en ven. Ofte er lang ventetid og store pauser i indsatsen direkte skadelig for forløbet for den enkelte unge. Og lange, golde beslutningsforløb risikerer at dræne en nok så ambitiøs ungeindsats for energi og engagement. Unge med et diffust sygdomsbillede får det typisk værre, jo længere der går uden relevant støtte. Ofte vil alene en hurtig indsats for at skabe struktur på deres hverdag med uddannelse, job, fritidsinteresser mv. være en vigtig begyndelse. Og når man fx aftaler en misbrugsbehandling med en ung, bør forløbet sættes i gang så hurtigt som muligt. Dels for at fastholde den unges motivation, dels fordi der ofte er brug for andre støttende tiltag end selve afvænningen. Følgende kommuner har deltaget i Ungepartnerskabet Aarhus Ballerup Brønderslev Frederikshavn Frederikssund Gladsaxe Guldborgsund Halsnæs Herlev Horsens Ikast-Brande Odense Silkeborg Skanderborg Slagelse Stevns Sønderborg Af Afrapportering Ungepartnerskabet fremgår kontaktpersoner for de deltagende kommuner. Find publikationen på kl.dk Partnerskabet har undervejs blandt andet udgivet følgende to publikationer: Afrapportering Ungepartnerskabet Notat: Strategi for en helhedsorienteret ungeindsats Begge kan downloades fra partnerskabets sektion på kl.dk.

Hjælp alle unge godt på vej. Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet

Hjælp alle unge godt på vej. Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet Hjælp alle unge godt på vej Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet Ti anbefalinger fra Ungepartnerskabet Hovedparten af Danmarks unge klarer sig godt igennem overgangen fra barn til voksen: De tager en

Læs mere

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version 21.11.2011 1. Indledning Indeværende handleplan er den indledende skitse omkring ungeindsatsen med særligt fokus på tematikker opsat på mål og målopfyldelse.

Læs mere

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller Velfærdsforvaltningen og børne- og ungeforvaltningen 1. Indledning På et fællesmøde den 4. april 2019 drøftede Skoleudvalget, Social- og arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS 2018 Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS Sammenhængende Ungeindsats i Hvidovre Kommune Indhold Baggrund...2 Kommunernes ansvar...2 Tal på Hvidovre Kommunes unge...3 Vision...4

Læs mere

BALLERUP KOMMUNE DEN SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS ÅR

BALLERUP KOMMUNE DEN SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS ÅR BALLERUP KOMMUNE DEN SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS 13-29 ÅR INDLEDNING Vision 2029 sætter den oveordnede politiske retning for ungestrategien i Ballerup Kommune. Strategien for den sammenhængende ungeindsats

Læs mere

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats.

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats. Social, Job og Sundhed Skole og Børn Sagsnr. 290007 Brevid. NOTAT: Organisering af en samlet kommunal ungeindsats Januar 2019 Indledning Processen for den fremtidige organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Udmøntningsplan Baggrund I Hvidovre gennemfører ca. 85 procent af alle unge en ungdomsuddannelse. Det er et udmærket tal, men der skal sættes målrettet ind for, at kommunen

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på   En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på www.sim.dk/frikommuneforsoeg-ii. Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune

Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune 1 Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune En fælles handleplan for at få flere unge i uddannelse og job - med fokus på de uddannelsesegnede 15-25-årige 1. Indledning Beskæftigelsesregion

Læs mere

Debatoplæg. De unge skal have en uddannelse. - det betaler sig

Debatoplæg. De unge skal have en uddannelse. - det betaler sig 1 De unge skal have en uddannelse - det betaler sig 2 debatoplægget kan downloades på kl.dk/unge 3 De unge skal have en uddannelse det betaler sig Det koster penge, at mange unge i vores samfund ikke får

Læs mere

Udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Turisme. Beslutningsreferat. af møde den 14. september 2010 kl i Udvalgsværelset

Udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Turisme. Beslutningsreferat. af møde den 14. september 2010 kl i Udvalgsværelset Udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Turisme Beslutningsreferat af møde den kl. 15.30 i Udvalgsværelset Indholdsfortegnelse ÅBEN DAGSORDEN 82 GODKENDELSE AF DAGSORDEN... 4 SAGER TIL BEHANDLING 83 DELTAGELSE

Læs mere

VI SÆTTER DEN UNGE FØRST!

VI SÆTTER DEN UNGE FØRST! VI SÆTTER DEN UNGE FØRST! Ungestrategi for 18-29-årige Jobcenter Brøndby 2016-2018 BRØNDBY KOMMUNE 1 OM STRATEGIEN Denne ungestrategi er rettet mod de 18-29-årige i Brøndby Kommune. I ungestrategien beskriver

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE KOMMUNALE UNGEINDSATS ODENSE KOMMUNE

DEN SAMMENHÆNGENDE KOMMUNALE UNGEINDSATS ODENSE KOMMUNE DEN SAMMENHÆNGENDE KOMMUNALE UNGEINDSATS ODENSE KOMMUNE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRO: RAMMEFORTÆLLINGEN OM DEN SAMMENHÆNGENDE KOMMUNALE UNGEINDSATS (KUI) VISIONEN FOR DEN SAMMENHÆNGENDE KOMMUNALE UNGEINDSATS

Læs mere

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Nedenfor beskrives kort baggrund, formål, målgruppe, nye indsatser og organisering af den sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune.

Læs mere

Stærke valg - Unges veje i uddannelse og job i Albertslund

Stærke valg - Unges veje i uddannelse og job i Albertslund Stærke valg - Unges veje i uddannelse og job i Albertslund 2018-2025 Handleplan Handleplan Kommunalbestyrelsen vedtog i december 2018 Stærke valg unges veje i uddannelse og job i Albertslund Kommune 2018-2025.

Læs mere

Hvordan skaber vi den helhedsorienterede tilgang? Eksempler på tværfaglige løsningsmodeller

Hvordan skaber vi den helhedsorienterede tilgang? Eksempler på tværfaglige løsningsmodeller Kommunernes Landsforening, Heldagsseminar Hvordan skaber vi den helhedsorienterede tilgang? Eksempler på tværfaglige løsningsmodeller 21. Juni 2012 LG Insight Unge kriminelle, bandekriminalitet Unge med

Læs mere

Hvordan skabes der gode resultater og gevinster i samarbejdet om de udsatte unge?

Hvordan skabes der gode resultater og gevinster i samarbejdet om de udsatte unge? Hvordan skabes der gode resultater og gevinster i samarbejdet om de udsatte unge? Temadag for KKR og RBR 24. juni 2013 Oplæg ved adm. dir. Niels Kristoffersen, mploy Hvad vil jeg komme ind på? Hvad kendetegner

Læs mere

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Indhold: Indledning 3 Det står vi for 5 Dannelse og uddannelse rykker! 6-7 Inkluderende fællesskaber giver bedre muligheder for alle 8-9 Vi gør mere af det, der virker

Læs mere

INTEGRATION I VEJLE. sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats VEJLE KOMMUNE GÅR I FRONT MED EN

INTEGRATION I VEJLE. sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats VEJLE KOMMUNE GÅR I FRONT MED EN VEJLE KOMMUNE GÅR I FRONT MED EN HELHEDSORIENTERET INTEGRATIONSINDSATS sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats INTEGRATION I VEJLE sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Organisering af den kommunale ungeindsats. Etablering af Ungdomscentret

Organisering af den kommunale ungeindsats. Etablering af Ungdomscentret Organisering af den kommunale ungeindsats Etablering af Ungdomscentret Ny uddannelsespolitisk målsætning Alle 25-årige skal have gennemført en uddannelse, være i uddannelse eller være i beskæftigelse.

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR:

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR: HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk uudk@uudanmark.dk CVR: 32 91 78 01 BEDRE VEJE TIL UDDANNELSE OG JOB EKSPERT- UDVALGET LOV OM KOMMUNAL UNGEINDSATS

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Bilag 1 6. april 2017 Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Projektets indsatsmodel bygger på eksisterende viden om hvilke indsatser, der virker i forhold at hjælpe målgruppen af udsatte

Læs mere

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune At bryde den negative sociale arv for udsatte familier har været en opgave for kommunerne gennem mange år.

Læs mere

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Indledning Varde Kommune ønsker med denne Rusmiddelstrategi at sætte fokus på brug og misbrug af både alkohol og illegale rusmidler. Brug og misbrug af alkohol og illegale

Læs mere

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune - Fra 1. august 2019 Hvorfor en ny sammenhængende ungeindsats? I juni 2018 kom der en ny Lov om kommunal indsats for unge under 25 år. Loven bygger på følgende:

Læs mere

Projektets udviklingsfase løb fra september til december 2011.

Projektets udviklingsfase løb fra september til december 2011. 2. marts 2012 Læring fra udviklingsfasen i udviklingsprojektet På vej med en plan i Greve Kommune projekt medfinansieret af Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Målet for projektet er at udvikle

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG DEL 1 DECEMBER 2016

LEDELSESGRUNDLAG DEL 1 DECEMBER 2016 LEDELSESGRUNDLAG DEL 1 DECEMBER 2016 1 FORORD Guldborgsund Kommunes ledelsesgrundlag lægger sig tæt op ad vores kerneopgave og er båret af den præcise retning og de værdier, der lægges til grund for kerneopgaven.

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Prækvalifikation til boligsocial helhedsplan

Prækvalifikation til boligsocial helhedsplan Prækvalifikation til boligsocial helhedsplan Denne prækvalifikation vedrører boligafdelingen, som hører under Gladsaxe almennyttige Boligselskab (GaB) og administreres af Dansk almennyttigt Boligselskab

Læs mere

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget 12 juni 2018 www.ballerup.dk Ressourceforløb jf. Førtidspensions- og Fleksjobreformen

Læs mere

N O TAT. Strategi for en helhedsorienteret ungein d- sats

N O TAT. Strategi for en helhedsorienteret ungein d- sats N O TAT Strategi for en helhedsorienteret ungein d- sats Ungepartnerskabet En helhedsorienteret ungeindsats mellem 18 kommuner og KL har til formål, at kommunerne i projektet skal blive bedre til at samarbejde

Læs mere

Børnenes stemme. - høringsudkast. Natur og Udvikling. Juni 2016

Børnenes stemme. - høringsudkast. Natur og Udvikling. Juni 2016 Børnenes stemme - høringsudkast Juni 2016 Natur og Udvikling Børnenes stemme Forord Halsnæs Kommune giver børnene stemme. Vi lytter til børnenes stemme, fordi det er ægte og autentisk. Vi lytter, når børn

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010 Uddannelse til alle unge Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 Forord Den foreliggende uddannelsesstrategi for Lolland-Falster har fundet sin udformning gennem det fælleskommunale

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune Strategi for Handicap & Psykiatri Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse politiske

Læs mere

Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg vedrørende en tværgående kommunal ungeindsats i Esbjerg Kommune

Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg vedrørende en tværgående kommunal ungeindsats i Esbjerg Kommune Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato November 2017 Sagsid 17/14431 Sagsbehandler Sofie Valbjørn Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg vedrørende en tværgående kommunal ungeindsats i Esbjerg Kommune A. Titel på

Læs mere

Præsentation Ungekontakten og Frikommuneforsøg

Præsentation Ungekontakten og Frikommuneforsøg Præsentation Ungekontakten og Frikommuneforsøg Ungekontakten 8. februar 2018 Afdelingsleder Keziban Bilal Aydin Baggrund for Ungekontakten I Frederikssund Kommune er der politisk, ledelsesmæssigt og blandt

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

126 Uddannelsesvejledning efter august 2019

126 Uddannelsesvejledning efter august 2019 Udskrift af forhandlingsprotokollen for Børn, Unge og Læring Mødet den 19. december 2018 side 1 af 6 126 Uddannelsesvejledning efter august 2019 17.27.00-A00-2-18 UlfChr Resumé Samarbejdet omkring UUV

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job

Bedre veje til uddannelse og job Bedre veje til uddannelse og job Den kommunale ungeindsats Kort gengivet Aftaletekst for en sammenhængende kommunal ungeindsats Der er i dag et uklart myndighedsansvar for målgruppen for de forberedende

Læs mere

Emne: Tilpasning af den kommunale ungeindsats i Kolding

Emne: Tilpasning af den kommunale ungeindsats i Kolding Notatark Emne: Tilpasning af den kommunale ungeindsats i Kolding 29. november 2018 - Sagsnr. 18/104 1. Indledning Kolding Kommune har stort fokus på de unge. Det gælder også de unge, der har behov for

Læs mere

Børne- og Ungepolitikken

Børne- og Ungepolitikken Revideret udgave. V.0.4 15/11-11 Herning Kommune Børne- og Ungepolitikken - Politikken sætter fokus på sammenhængen mellem almen- og specialområdet. .hjælpen skal sætte ind i tide Sårbare børn og unge

Læs mere

Bedre veje til Uddannelse og Job

Bedre veje til Uddannelse og Job Bedre veje til Uddannelse og Job Regeringen indgik i oktober 2017 en aftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre en aftale om Bedre veje til uddannelse og

Læs mere

Profil for institutionsleder af FGU-Nordsjælland med hovedsæde i Frederiksværk

Profil for institutionsleder af FGU-Nordsjælland med hovedsæde i Frederiksværk Profil for institutionsleder af FGU-Nordsjælland med hovedsæde i Frederiksværk Opgaven På trods af bestræbelser fra mange engagerede professionelle har næsten 50.000 unge under 25 år ikke en ungdomsuddannelse

Læs mere

Godkendelse af en sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune - 1. behandling

Godkendelse af en sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune - 1. behandling Punkt 2. Godkendelse af en sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune - 1. behandling 2019-019361 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen indstiller til Beskæftigelsesudvalget,

Læs mere

VidensLaboratorium om en beskæftigelsesindsats der virker

VidensLaboratorium om en beskæftigelsesindsats der virker VidensLaboratorium om en beskæftigelsesindsats der virker Jjuni 2011 Jnr 02.00.00 G61 Sagsid 000225781 Rammen for VidensLaboratoriet Den overordnede vision med VidensLaboratoriet er at styrke En indsats,

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune

Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune Dette er den sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune (jf. Servicelovens 19). Hovedformålet med børnepolitikken er, at synliggøre sammenhæng og strategi

Læs mere

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes rusmiddelpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens

Læs mere

1 Sag nr. 19/ juli 2019 Trine Wittrup

1 Sag nr. 19/ juli 2019 Trine Wittrup Notat om anvendelse og sammenhæng i støtte til unge i udsatte positioner på tværs af forskellige myndighedsområder Der findes flere støttemuligheder til unge i forskellige lovgivninger, som dels kan tilbydes/bevilges

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG JUNI UDKAST - DEL 1

LEDELSESGRUNDLAG JUNI UDKAST - DEL 1 LEDELSESGRUNDLAG JUNI 2016-1. UDKAST - DEL 1 1 VÆRDIERNE Guldborgsund Kommunes kerneopgave fremgår af planstrategien og udvalgsstrategierne: Vi skal styrke borgernes muligheder for at mestre egen tilværelse,

Læs mere

Masterplan Horisont 2018

Masterplan Horisont 2018 Service Kvalitet Styring Trivsel Masterplan Horisont 2018 Vores fælles grundlag på Arbejdsmarkedsområdet i Haderslev Kommune Arbejdsmarked betjener borgerne, så de får mulighed for et aktivt liv på arbejdsmarkedet

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg vil vi skabe et arbejdsmarked i Odense præget af socialt ansvar og med

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

VELKOMMEN TIL SESSION 2

VELKOMMEN TIL SESSION 2 26. SEPTEMBER 2018 FGU TRÆF 2018 - #FGU VELKOMMEN TIL SESSION 2 KONTAKTPERSONORDNINGEN Kontaktpersonordningen Session 2: Oplæg v/ Lisa Goth og Helene Valgreen 26-09-2018 KL's FGU-træf 2018: Sammen om de

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Organisering af FGU målgruppevurdering (visitationsgrundlag) i Svendborg. 1. Indledning

Organisering af FGU målgruppevurdering (visitationsgrundlag) i Svendborg. 1. Indledning Organisering af FGU målgruppevurdering (visitationsgrundlag) i Svendborg Kommune Familie og Uddannele, Ungekontakten Børn, Unge, Kultur og Fritid Centrumpladsen 7, 1. sal 1. Indledning 5700 Svendborg Svendborg

Læs mere

Ny kommunal ungeindsats i Ungdomscentret pr. 1. august 2019

Ny kommunal ungeindsats i Ungdomscentret pr. 1. august 2019 Sagsnr. 00.15.00-P00-1-19 Dato: 7.1.2019 Ny kommunal ungeindsats i Ungdomscentret pr. 1. august 2019 Direktionen foreslår, at de kommunale ungeindsatser for de 14-29 årige i Horsens Kommune samles i én

Læs mere

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes rusmiddelpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens

Læs mere

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde BSU/EBU februar 2018 www.ballerup.dk Ballerup Kommunes 0-25 års strategi Sammenhængen i udviklingen 0-25 år Forpligtende samarbejder Fællesskab for Alle Alle i Fællesskab

Læs mere

Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer

Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer Området for børn og unge med særlige behov kan overordnet set organiseres på forskellige måder. Hver organisering har sine fordele,

Læs mere

Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019

Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 JOB OG UDDANNELSE EN FÆLLES OPGAVE Den overordnede og langsigtede målsætning i Halsnæs Kommune er, at flere borgere kommer i job eller uddannelse. Kommunens udgifter

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

UTA-projektet, baggrund, forløb og resultater

UTA-projektet, baggrund, forløb og resultater UTA-projektet, baggrund, forløb og resultater WS 7 på konferencen Jagten på 95 pct. hvad virker? 22. november 2010 v/ Jan Bauditz, Chefkonsulent, KL, Kontoret for Arbejdsmarked og Uddannelse Dagsorden

Læs mere

UTA-strategi Ungdomsuddannelse ttil aalle

UTA-strategi Ungdomsuddannelse ttil aalle UTA-strategi Ungdomsuddannelse til alle Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formål 3 Målgruppe 4 Aktører omkring unge og uddannelse 4 UTA-strategiens fire temaer 6 1. Fokus på den unges faglige og sociale

Læs mere

Børnepolitik

Børnepolitik Frederikshavn Kommunes sammenhængende Børnepolitik 2010-2013 Fr.havn Byråd 26.1.2011 32392-10 v4 Indholdsfortegnelse Indledning Hvad siger loven? Børnepolitikkens rolle i kommunerne Børnepolitikken i Frederikshavn

Læs mere

7. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Margit Smedemark-Andersen. * Tidlig Indsats

7. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Margit Smedemark-Andersen. * Tidlig Indsats KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen Center for Policy Center for Politik NOTAT 7. marts 2018 Baggrundsnotat til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget Børne- og Ungdomsforvaltningen

Læs mere

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Forord Denne strategi er gældende for hele det specialiserede socialområde for voksne. Strategien er blevet til i forlængelse af, at der er gennemført

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

Misbrugspolitik. Silkeborg Kommune

Misbrugspolitik. Silkeborg Kommune Misbrugspolitik i Silkeborg Kommune Baggrunden Silkeborg Kommune overtog i forbindelse med kommunalreformen en række opgaver fra det tidligere Århus Amt, herunder alkohol- og stofmisbrugsbehandling samt

Læs mere

BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber

BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber BØRN OG unge på vej mod stærkere fællesskaber 1 forord Stærkere fællesskaber gør os dygtigere sammen Kære læsere, Da jeg sidste vinter sammen med resten af byrådet præsenterede Aarhus Kommunes nye børne-

Læs mere

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune 12. juli 2019 Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune Ifølge lov om kommunal indsats for unge har kommunalbestyrelsen ansvaret for, at der sker en koordinering af Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle Strategi for udviklende og lærende fællesskaber for alle Herlev Kommune, 2016 1. udgave Oplag: 1000 eksemplarer Tryk: Herrmann & Fischer Grafisk layout: Mediebureauet Realize Fotos: Herlev Kommune, Panthermedia

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Fritidsvejledning og fritidspas

Fritidsvejledning og fritidspas Baggrund I det brede tværfaglige samarbejde om forebyggende indsats tidlig i livet, opleves et behov for at kunne tilbyde en ordning med Fritidspas og Fritidsvejledning, idet det ikke er alle forældre,

Læs mere

Ungepolitikken. - hjælper unge med livsmestring og arbejdsliv

Ungepolitikken. - hjælper unge med livsmestring og arbejdsliv Ungepolitikken - hjælper unge med livsmestring og arbejdsliv Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: møde de unge, der hvor de. Både fysisk på f.eks. uddannelsesinstitutionerne og menneskeligt,

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

Greve Kommune. Beskæftigelsespolitik

Greve Kommune. Beskæftigelsespolitik Greve Kommune Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Indhold Beskæftigelsespolitik 2014-2017 er udgivet af: Greve Kommune Center for Job- & Socialservice Telefon: 43 97 97 97 www.greve.dk Forord.... 4 Indledning...

Læs mere

Referat af møde i Skoleudvalget

Referat af møde i Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Skoleudvalget Mødetidspunkt 11-09-2018 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Sportspark Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 17:51 Tilstede: Pia Nyring, Ulrik Borch, Andreas

Læs mere

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg arbejder vi for, at alle udsatte i Odense skal have et godt

Læs mere

NOTAT. Formål med notatet. Baggrund. GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen. Struktur og proces for den kommende sundhedspolitik,

NOTAT. Formål med notatet. Baggrund. GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen. Struktur og proces for den kommende sundhedspolitik, Bilag 1. GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen NOTAT Struktur og proces for den kommende sundhedspolitik, behandling Dato: 19. december 2017 Af: Trine Wulff Larsen og Michael Jensen Formål

Læs mere

Ungdomsuddannelse til alle Samarbejdsaftale 2011-12

Ungdomsuddannelse til alle Samarbejdsaftale 2011-12 Ungdomsuddannelse til alle Samarbejdsaftale 2011-12 Samarbejde om fastholdelse og forebyggelse mod frafald Aftale mellem Skive Handelsskole, Skive Tekniske Skole, Skive Gymnasium/HF, Socialog sundhedsskolen,

Læs mere

Vejen til uddannelse og beskæftigelse

Vejen til uddannelse og beskæftigelse Vejen til uddannelse og beskæftigelse - for udsatte unge mellem 15 og 23 år Til beslutningstagere i kommuner 1 Vejen til uddannelse og beskæftigelse for anbragte udsatte unge og tidligere mellem anbragte

Læs mere

ungeaftale Følgende partier er med i aftalen enhedslisten (Ø) Radikale venstre (r) socialdemokratiet (s) socialistisk folkeparti (SF) venstre (V)

ungeaftale Følgende partier er med i aftalen enhedslisten (Ø) Radikale venstre (r) socialdemokratiet (s) socialistisk folkeparti (SF) venstre (V) ungeaftale sådan får vi FLEST UNGE I UDDANNELSE April 2015 Følgende partier er med i aftalen enhedslisten (Ø) Radikale venstre (r) socialdemokratiet (s) socialistisk folkeparti (SF) venstre (V) 2015 UNGEAFTALE

Læs mere

Socialudvalgsdrøftelse om alkohol, frivillige og socialt udsatte

Socialudvalgsdrøftelse om alkohol, frivillige og socialt udsatte Socialudvalgsdrøftelse om alkohol, frivillige og socialt udsatte Alkohol Alkoholbehandlingen Alkoholbehandlingen tilbyder medicinsk behandling, herunder abstinensbehandling, motiverende samtaler, kortlægning,

Læs mere

De overordnede mål for BUUs arbejde på ungeområdet er den kommunale

De overordnede mål for BUUs arbejde på ungeområdet er den kommunale KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 25. august 2014 Cover til unge-initiativer i Budget 2015 Overordnede mål Unge i København skal have gode rammer for at vokse op, udvikle sig og komme godt

Læs mere

N O TAT. Implementering af ungepakken

N O TAT. Implementering af ungepakken N O TAT Implementering af ungepakken Folketinget har før sommerferien vedtaget den såkaldte ungepakke Flere unge i uddannelse og job. I dette notat kan du læse nærmere om målene med ungepakken og de konkrete

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Civilsamfundet - Metoder til samarbejder og brugerinvolvering

Civilsamfundet - Metoder til samarbejder og brugerinvolvering Civilsamfundet - Metoder til samarbejder og brugerinvolvering Fagligt udviklingsforløb 2. møde den 18. april 2013 Program for dagen 08.45-09.00 Kaffe og morgenbrød 09.00-10.00 Opsamling fra sidst 10.00-10-15

Læs mere