KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006"

Transkript

1 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006

2 UDVALGTE DATA KØBENHAVNS KOMMUNE 2006 Veldrevne virksomheder er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og gode arbejdspladser. Københavns Kommune er en virksomhed, der hele tiden forfølger disse mål. Nedenfor er samlet væsentlige tal om kommunens økonomi, miljø og medarbejdere. Tallene findes både i kommunens regnskab og grønt regnskab, som led i den samlede afrapportering af resultaterne for Bruttoomsætning 1 Mio. kr Nettoudgifter 2 Mio. kr Skatter, udligning og fi nansposter Mio. kr Årets resultat 3 Mio. kr Gæld, langfristet Mio. kr Serviceudgifters andel af indtægter 4 Pct Administrationsandel 5 Pct. 10,8 10,7 11,0 Anlægsudgifter i pct. af bruttoomsætning Pct. 6,0 4,3 3,4 Årets resultat, omkostningsbaseret regnskab 6 Mio. kr Forbrug af vand (pr. m 2 ) m 3 0,61 0,59 0,58 2 Forbrug af el (pr. m 2 ) kwh 50,5 49,2 49,8 Forbrug af varme (pr. m 2 ) kwh 0,16 0,16 0,15 Antal medarbejdere 7 Kvinder Mænd Antal Pct. Pct Sygefravær 8 Dage 18,0 19,3-12 Personaleomsætning 9 Pct Medarbejdertilfredshed 10 Pct KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 UDVALGTE DATA Medarbejderudvikling 11 Pct Kilder: Regnskaber, Personalepolitiske regnskaber, der udarbejdes hvert andet år. 1: Bruttoomsætning er drifts-, anlægs- og lovbundne bruttoudgifter ekskl. udgifter med 100 pct. statsrefusion som f.eks. folkepension. 2: Nettoudgifter er drifts-, anlægs- og lovbundne nettoudgifter, dvs. bruttoomsætning fraregnet refusioner, brugerbetalinger og andre indtægter. 3. Årets resultat er forskydningen i likvide aktiver i regnskabsåret, før kursreguleringer mv. 4: Serviceudgifter er alle nettodriftsudgifter fraregnet overførsler og forsyningsvirksomheder. Indtægter er skatteindtægter, tilskud og udligning fratrukket tilskud til HUR. 5: Administrationsandel er nettodriftsudgifter på funktionerne 6.40, 6.41, 6.42, 6.50 og 6.51 divideret med nettodriftsudgifterne. Begge dele er korrigeret for HS og KE. 6: Resultat ifølge det omkostningsbaserede regnskab, der blev afrapporteret første gang i : Opgjort som fuldtidsstillinger. 8: Sygefraværet er opgjort efter definitionen i 6-bysamarbejdet og er baseret på månedslønnede. 9: Ekstern afgang målt i februar 2004 (2003) i pct. af ansatte i februar 2003 (2002). Tallet opgøres hvert andet år. 10: Andelen af medarbejdere, der er tilfreds eller meget tilfreds med at være ansat på deres nuværende arbejdsplads. Tallet opgøres hvert andet år. 11: Andelen af medarbejdere, der har haft en medarbejderudviklingssamtale inden for det seneste år. Tallet opgøres hvert andet år. 12: Kan ikke opgøres for 2006.

3 INDHOLD 4 POLITISK FORORD LEDELSENS BERETNING 5 ÅRETS RESULTAT BERETNING DEN GRØNNE STATISTIK 14 ØKOLOGI 16 MILJØLEDELSE 17 EL, VARME OG VAND 18 AFFALD OG INDKØB 3 19 MILJØVURDERING AF POLITISKE INDSTILLINGER 20 SÅDAN ER DATA OPGJORT 22 HER ER DER HJÆLP AT HENTE DER FINDES TO GRØNNE REGNSKABER Københavns Kommune udgiver to grønne regnskaber. Denne publikation Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2006 gør status over miljøarbejdet i virksomheden Københavns Kommune. Det er her, du bl.a. kan læse om ressoureforbrug, økologi og miljøledelse i kommunens forvaltninger, institutioner og virksomheder. Københavnernes Grønne Regnskab gør status over miljøtilstanden i byen København. Her kan du bl.a. læse om borgeres og virksomheders forbrug af el, vand og varme, om trafikken, affald, vandkvalitet og bynatur.

4 REGNSKABET SKAL MÅLE PÅ MILJØVISIONERNE 4 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 POLITISK FORORD I Københavns Kommune har vi store ambitioner på miljøområdet. København skal være blandt de mest energirigtige hovedstæder i verden. Det betyder blandt andet, at vi skal have flere til at cykle, at støj og luftforureningen fra trafikken skal mindskes, at CO ² udslippet skal reduceres, at der skal anvendes mere vedvarende energi og forurenes mindre, at badevandet i byens blå områder skal være rent, og at der skal etableres flere grønne områder i byen. København skal udvikle sig til en miljømetropol. Det kræver, at Københavns Kommune går foran og viser, hvordan effektiv drift og miljøvenlig adfærd kan kombineres. Det kræver med andre ord handling. Vi er derfor glade for, at Københavns Kommunes Grønne Regnskab demonstrerer, at vi i 2006 har opnået en lang række gode resultater. Økologien er på rette vej vi kommer stadig tættere på vores mål om, at 75 procent af den mad, der bliver serveret i kommunens køkkener og kantiner skal være økologisk. Kommunens el-, vand- og varmeforbrug går i den rigtige retning, og der bliver arbejdet systematisk med affaldssortering og miljøledelse mange steder i kommunen. Regnskabet viser samtidig, at der stadig er et stykke vej før, vi har realiseret alle Københavns Kommunes ambitiøse miljømål. Der er behov for nye, markante initiativer. Med Københavns Kommunes Grønne Regnskab har vi i en årrække systematisk fulgt op på, om vi når vores mål på miljøområdet. Det skaber grundlaget for at handle, hvor der er behov for det. Og det bidrager til at synliggøre og udbrede resultaterne af det gode arbejde, der er i gang på miljøområdet. En del af indsatsen for et grønnere København består i, at vi udvikler vores redskaber til at følge op miljøindsatsen. Til næste år vil vi derfor rapportere udviklingen på en ny måde. Vi vil komme med et nyt koncept, der svarer til vores høje ambitioner på miljøområdet. Fremover skal rapporteringen i endnu højere grad end i dag sætte tal på, om vi når vores visioner. Den skal demonstrere kommunens kraft og vilje til at lade sig måle også i forhold til de bedste i verden. Den skal dokumentere de reelle miljøforbedringer i kommunen og dermed være med til at skabe stolthed om kommunens og københavnernes miljøarbejde. Overborgmester Ritt Bjerregaard Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam

5 ÅRETS RESULTAT 2006 Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen vil med Københavns Kommunes grønne regnskab for 2006 vise, hvordan det går med at nå de miljømål, som Borgerrepræsentationen har besluttet. Status 2006: Vurdering af fremdrift på tværs af forvaltninger Når vi målet: Vurdering af, om man med den nuværende indsats og fremdrift forventes af nå de aktuelle mål MÅL STATUS 2006 NÅR VI MÅLET BEMÆRKNINGER Inden 2007 skal kommunens energiforbrug reduceres med 5 % i forhold til forbruget i 2002 Elforbrug (GWh) Varmeforbrug (GWh) Mål: 5 % reduktion inden Målet er opnået, men fokus skal fastholdes. *) Vandforbruget i forvaltninger og institutioner skal reduceres fra 11 liter pr. indbygger pr. døgn i 2001 til 9 liter i 2005 og 8 liter i 2010 Vandforbrug (mio. liter) Mål: 8 liter pr. indbygger inden Målet er opnået, men fokus skal fastholdes. *) 75 % af den mad, som serveres i kommunens køkkener og kantiner, skal være økologisk inden udgangen af 2008 Samlet økologiprocent For anden gang er der målt en samlet økologiprocent for alle kommunens køkkener og kantiner. Selvom der en stigning på 9 % fra , forventes det ikke, at målet kan nås. 5 Antal institutioner, der er omlagt ud af antal institutioner i alt ud af ud af Der blev omlagt 100 institutioner hvilket var det antal, man havde planlagt. Alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008 Antal institutioner, der har indført miljøledelse ud af institutioner i alt 1 ud af ud af ud af nye institutioner mv. fi k indført miljøledelse i Procentdel af kommunens ansatte, som er omfattet af et miljøledelsessystem - Under 10 % Under 10 % Under 10 % af de ansatte er omfattet af miljøledelse. Selv om der er kommet fl ere institutioner til, er antallet af ansatte omfattet af miljøledelse ikke steget, da el-delen af KE, der er omfattet af miljøledelse, er blevet solgt. Kommunen vil øge andelen af leverandører, der er EMAS-registreret eller lever op til kriterierne for certificering efter ISO 14001, til 80 % i 2007 Pct. del af kommunens leverandører, som er miljøcertifi cerede - 40 % Ikke opgjort Tallet er ikke opgjort for Det er derfor uvist, om målet nås. Kommunen vil efterspørge miljømærkede produkter Antal indkøbsaftaler, hvor det er muligt at købe miljømærket - 16 Ikke opgjort - - Tallet er ikke opgjort for Det er derfor uvist, om målet nås. *) Bemærkning: På grund af omlægninger af forvaltninger samt nedlæggelse af grønt register er datakvaliteten svingende, og der må derfor tages forbehold for de opgivne forbrug i 2006.

6 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB Siden 1998 har virksomheden Københavns Kommune hvert år udarbejdet et grønt regnskab, der viser udviklingen i miljøbelastningen. De overordnede målsætninger for udviklingen fastlægges i kommunens Agenda 21-plan. En ny Agenda 21-plan for perioden fremlægges i år. Regnskabet giver overblik over områder, hvor det går godt, og områder, hvor der skal en styrket indsats til, for at målsætningerne bliver indfriet. Regnskabet er en central del af det strategiske arbejde med at forbedre miljøet i kommunen og på de enkelte institutioner og arbejdspladser. 6 KØBENHAVN VIL TAGE TETEN KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 LEDELSENS BERETNING Københavns Kommune er med omkring medarbejdere en af landets største virksomheder. Det har derfor reel betydning, om Københavns Kommune driver virksomheden i en mere miljøvenlig retning. Det har direkte betydning for miljøet. Og det har en signalmæssig betydning. Københavns Kommune vil tage teten på miljøområdet gå foran som det gode eksempel på, at effektiv drift og miljøvenlig adfærd er to sider af samme sag. Det grønne regnskab for 2006 viser, at kommunen på en række områder er rigtig godt på vej. Men regnskabet viser også, at den ønskede udvikling ikke kommer af sig selv, og at der på en række områder skal en intensiveret indsats til. Blandt succeserne i 2006 bør følgende fremhæves: < < < Der har været en 25 % stigning i andelen af økologiske fødevarer i kommunens køkkener. 21 biblioteker, 2 administrative enheder i Socialforvaltningen, 5 skoler, 14 fritidshjem og 10 daginstitutioner i Børne- og Ungeforvaltningen har indført miljøledelse. På indkøbsområdet styrkes indsatsen bl.a. gennem Det grønne Partnerskab mellem Miljøministeriet, København, Århus og Odense og gennem Panel for Professionelle Miljøbevidste Indkøb.

7 7 Blandt områderne, hvor indsatsen i 2006 ikke har levet op til forventningerne, kan følgende fremhæves: < Der er endnu ikke udarbejdet forslag til, hvilke miljøkrav der kan stilles til kommunens leverandører. < Med en økologiprocent på 45 er der endnu lang vej til målet om 75 % økologi i kommunens køkkener. < Dokumentationen for, hvordan det går med at opfylde målene på miljøområdet, er på en række områder fortsat mangelfuld. Samlet set har 2006 været et år med varierende resultater for miljøarbejdet i Københavns Kommune. Men også et år, som giver løfter om endnu bedre resultater fremover. Der er behov for at skærpe fokus på at opfylde de vedtagne mål i Agenda 21- plan Der skal stadig arbejdes målrettet, hvis målene om økologi og miljøledelse skal nås. Og den begrænsede dokumentation for, hvordan det går med at opfylde kommunens mål på miljøområdet, tyder på, at der også her er behov for øget fokus ikke mindst af hensyn til miljøarbejdets troværdighed. NY FORVALTNINGSSTRUKTUR 2006 har været præget af en ny forvaltningsstruktur. Der blev etableret en ny Socialforvaltning og en ny Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning. Børne- og Ungeforvaltningen fi k ændret sit ressortområde, bl.a. ved at få tilført ca. 600 nye daginstitutioner. Arbejdet med at implementere den nye struktur betød, at miljøarbejdet blev sat på standby i de berørte forvaltninger i første halvdel af 2006.

8 8 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 LEDELSENS BERETNING MÅL FOR ØKOLOGI 75 % af den mad, som serveres i kommunens køkkener og kantiner, skal være økologisk inden udgangen af 2008 (Københavns Agenda BR 11/05). ØKOLOGIEN PÅ SKINNER Københavns Kommune vil være et økologisk lokomotiv, og indsatsen er nu sat på skinner har således budt på en markant fremgang inden for økologien. Men målet om, at 75 % af maden i kommunens køkkener og kantiner skal være økologisk inden 2009, er langt fra indfriet. Der er stadig udfordringer at overkomme. Målt i kilo er den samlede andel af økologiske fødevarer i kommunens køkkener 45 % i For 2005 var tallet 36 %. Der er altså sket en stigning på 9 procentpoint, hvilket svarer til en stigning i forbruget på 25 %. Ved udgangen af 2006 har 400 af kommunens institutioner med køkken deltaget i omlægningen til økologisk mad. I alt har ca. 100 nye institutioner omlagt deres køkken til økologi i I 2006 blev der fokuseret på køkkener med stort fødevareforbrug, det vil sige plejehjem og døgninstitutioner. Der er også omlagt køkkener i daginstitutioner i to bydele; Valby og Brønshøj-Husum. Desuden har hjemkundskabslærere, fritidshjem og idrætsanlæg i 2006 deltaget i pilotprojekter, som betyder, at der nu er erfaringer med omlægning til økologi fra alle typer af institutioner. 277 daginstitutioner, 35 kantiner, 67 døgninstitutioner, 43 plejehjem, 162 hjemkundskabslærere, 193 fritidshjem og -klubber samt 22 idrætsanlæg mangler at omlægge til økologi. Derudover mangler 11 skoler at få etableret skoleboder med økologisk frokost til eleverne. Af de 43 plejehjem er 2 centralkøkkener, der omsætter store mængder fødevarer. Her vil omlægningen kræve en særlig stor og velplanlagt indsats. I efteråret 2006 bevilligede Borgerrepræsentationen penge til, at Dogme Økologi Projektet i Miljøkontrollen kan køre videre de næste tre år. Der er afsat 5 mio. kr. om året i Det betyder, at finansieringen af omlægningsaktiviteterne er på plads for de næste tre år, og at der samtidig kan tilbydes aktiviteter, som er med til at forankre indsatsen i alle de institutioner, som allerede har lagt om til økologi. Eksempelvis blev der i 2006 udgivet et katalog over aktiviteter, som kan være med til at forankre indsat-

9 sen for økologi, ligesom der udkom to numre af nyhedsbrevet ØkoXpress, der henvender sig til institutionernes personale, bestyrelser, brugere og pårørende. En af det kommende års store udfordringer bliver at få 75 %-målet indarbejdet i alle driftsoverenskomster, forpagtningsaftaler og lignende kontrakter, så der ikke kan opstå tvivl om, at målet gælder for alle institutioner, køkkener og kantiner. MERE MILJØLEDELSE Det er målet, at alle kommunale institutioner skal være miljøcertificerede inden udgangen af Det grønne regnskab for 2005 afslørede, at det bliver meget svært at indfri målet: Under 10 % af kommunens ansatte var omfattet af miljøledelse ved udgangen af Der har derfor været politisk fokus på området i 2006, og tre forvaltninger har i 2006 udarbejdet planer for indførelse af miljøledelse. Det drejer sig om Beskæftigelsesog Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundhedsforvaltningen. Disse er også gået i gang med arbejdet. Endelig har Københavns Ejendomme sat fokus på energiøkonomisk drift af kommunens egne bygninger. I alt 60 institutioner/enheder er nu miljøcertificeret, dækkende ca. 8 % af kommunens ansatte. Men der er fortsat lang vej til opfyldelsen af målet. Alle forvaltninger har nu ansat en ressourceperson, som skal koordinere og gennemføre miljøcertificeringen af forvaltningens institutioner. Herudover har alle forvaltninger opstillet grønne budgetmål for miljøledelse i Ligesom sidste år er der stor forskel på størrelsen af den opgave, som ligger foran de enkelte forvaltninger. I den ene ende af skalaen er Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen uden nogen certificerede institutioner/enheder samt Børne- og Ungeforvaltningen, som har mange institutioner med den nye forvaltningsstruktur, og ikke længere forventer ikke at nå målet om, at alle institutioner skal være miljøcertificeret inden udgangen af I den anden ende af skalaen ligger Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor 4 ud af de 8 enheder er miljøcertificeret, og der forventes miljøcertificeret yderligere 2 enheder medio Teknik- og Miljøforvaltningen har i forbindelse med den nye forvaltningsstruktur besluttet, at alle forvaltningens 10 centre og fælles- MÅL FOR MILJØLEDELSE Alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertifi ceret inden udgangen af 2008 (Københavns Agenda BR 11/05). 9

10 10 MÅL FOR ENERGI OG VAND Inden 2007 skal kommunens energiforbrug reduceres med 5 % i forhold til forbruget i 2002 (Københavns Agenda BR 11/05). Vandforbruget i forvaltninger og institutioner skal reduceres fra 11 liter pr. indbygger pr. døgn i 2001 til 9 liter i 2005 og 8 liter i 2010 (Københavns Agenda BR 11/05). sekretariater fremover skal have et fælles miljøledelsessystem. EL, VARME OG VANDFORBRUG Københavns Kommunes mål har været at reducere det samlede forbrug af el og varme med 5 % i perioden 2002 til 2006, begge år inklusive. For el gælder, at forbruget var svagt stigende i Forbruget var på 113 GWh, hvilket svarer til en stigning på knap 1 % i forhold til året før og knap 5 % i forhold til Varmeforbruget på kommunens institutioner var i 2006 på 308 GWh. Det er et fald på 4 % i forhold til 2005, og knap 7 % i forhold til Set i forhold til 2002 er reduktionen i det samlede energiforbrug på ca. 6 %. Det præcise tal er dog usikkert på grund af omlægninger i bygningsmassen. Der er derfor fortsat brug for fokus på varmeforbruget i kommunens institutioner, hvis 5%-målet skal sikres. Målsætningen på vandområdet er, at forbruget i 2010 skal være under 8 liter pr. døgn pr. indbygger. Det mål er sikret, hvis det nuværende forbrug fastholdes. Vandforbruget var i 2006 på mio. liter, hvilket svarer til 7,2 liter pr. indbygger pr. døgn. Det er ca. 8 % mindre end i Forbruget er udtryk for et fortsat fald. Den store udfordring her bliver at fastholde den positive udvikling. AFFALDSSORTERINGEN ER IKKE GOD NOK For borgere, virksomheder og institutioner i Københavns Kommune er det et krav, at affald kildesorteres. I den forbindelse er det vigtigt, at kommunens egne institutioner er helt i front. Affaldsmængderne skal minimeres, og affaldet skal sorteres. Det går fremad, men affaldssorteringen er fortsat ikke god nok. I januar 2007 undersøgte Center for Miljø, hvor mange af kommunens institutioner der udsorterer papir, pap, glas, elektronik og farligt affald. 32 % af kommunens institutioner deltog i undersøgelsen, som dermed giver et godt KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 LEDELSENS BERETNING

11 11 billede af, i hvor høj grad institutionerne lever op til kravene om sortering og genanvendelse. Sammenlignet med en undersøgelse foretaget i 2003 går det fremad. Kommunens institutioner er blevet bedre til at sortere i forskellige fraktioner. Især er det glædeligt, at næsten alle institutioner udsorterer farligt affald og elektronik. Også udsorteringen af papir, pap og glas er blevet forbedret siden 2003, men en tredjedel af kommunens institutioner har stadig ikke rutiner, der sikrer, at disse affaldstyper sendes til genanvendelse. Undersøgelsen afdækkede en række generelle tendenser: < Særligt dag- og døgninstitutioner, fritidshjem og klubber har problemer med at udsortere papir og pap. Manglende containere i nærheden angives som en årsag til den manglende sortering. < Kulturinstitutioner såsom museer og biblioteker forsømmer især at indsamle glas til genanvendelse. < Store arbejdspladser er bedre til at kildesortere end mindre. En årsag er formentlig, at større affaldsmængder og systematiserede arbejdsgange fremmer sorteringen. Alle institutioner små som store skal sortere affald, uanset mængden. Det er derfor vigtigt, at det gode resultat for udsortering af farligt affald og elektronik bibeholdes, og at udsorteringen af papir, pap og glas forbedres. I overensstemmelse med Affaldsplan 2008 (BR 157/05) har Center for Miljø i 2006 udarbejdet en plan for kildesortering og genanvendelse i kommunen i samarbejde med kommunens syv forvaltninger. Planen indeholder initiativer, der sikrer, at fokus også fremover holdes på affaldsminimering, affaldssortering og genanvendelse i alle kommunens institutioner. MÅL OG KRAV FOR AFFALD Alle kommunens institutioner skal sortere alt papir, pap og karton fra til genanvendelse. Dette krav gælder uanset mængden af papir-, pap- og kartonaffald (Regulativ for Erhvervsaffald). Grønt regnskab skal gøre rede for udviklingen i genanvendelse af affald (Dogme 2000 BR 262/01).

12 12 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 LEDELSENS BERETNING MÅL FOR GRØNNE INDKØB Der skal være udformet en miljømæssig bæredygtig indkøbspolitik (Dogme 2000 BR 262/01). Kommunen vil øge andelen af leverandører, der er EMAS-registreret eller lever op til kriterierne for certifi cering efter ISO 14001, til 80 % i 2007 (Københavns Agenda BR 11/05). Kommunen vil vægte miljø- og arbejdsmiljøspørgsmål mindst 20 % som udgangspunkt, når tilbud vurderes (Københavns Agenda BR 11/05). Fra 2007 vil kommunen ikke købe produkter, der indeholder pvc, klorede opløsningsmidler samt stoffer, der står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer (Københavns Agenda BR 11/05). Ved indkøb af elektriske produkter vil kommunen stille samme krav til produkternes energiforbrug som Elsparefondens A-klub (Københavns Agenda BR 11/05). Kommunen vil efterspørge miljømærkede produkter (Københavns Agenda BR 11/05). FORTSAT STORT POTENTIALE FOR GRØNNE INDKØB Fælles indkøbsaftaler er vejen til grønne indkøb. Det viser det grønne regnskab for Kommunens centrale indkøbsfunktion Strategisk Indkøb har lavet fælles aftaler på 39 produktområder, der står for en årlig omsætning på ca. 650 mio. kr. I 2005 repræsenterede indkøbsaftalerne en omsætning på 500 mio. kr. Trods den øgede volumen i indkøbsaftalerne er anvendelsesgraden steget med 8 procentpoint. Den er nu oppe på 79 %. Og anvendelsesgraden inden for de produktgrupper, hvor miljøgevinsterne ved grønne indkøb er store eksempelvis rengøringsmidler er væsentligt højere. Den udstrakte brug af indkøbsaftalerne gavner miljøet og sundheden. Der stilles nemlig markante krav til leverandørernes og produkternes miljøprofiler i forbindelse med indgåelsen af aftalerne, bl.a. om at undgå pvc og klorede opløsningsmidler, om energieffektivitet og om anvendelse af ubleget genbrugspapir. I forbindelse med udbud må der ikke stilles krav om, at leverandøren er miljøcertificeret. Men leverandørerne bliver bedt om at oplyse, om de lever op til de krav, der stilles for at opnå en certificering. Hvis de gør, skal det dokumenteres. Det har heller ikke i år været muligt at opgøre, hvor mange af kommunens leverandører der ville kunne miljøcertificeres. Det kan altså ikke dokumenteres, om kommunen lever op til målet om, at andelen af leverandører, der er EMAS-registrerede, er miljøcertificerede eller lever op til kriterierne for en af disse ordninger, skal op på 80 % i Strategisk Indkøb skønner, at indkøb af varer og tjenesteydelser for 1 mia. kr. om året med fordel kan foretages gennem fælles indkøbsaftaler. Der er altså fortsat miljøgevinster at hente gennem de fælles aftaler. Mens det går fremad med de fælles, obligatoriske indkøbsaftaler, er det ikke muligt at dokumentere udvikling inden for de indkøb, forvaltningerne og institutionerne selv foretager. Der fortages årligt decentrale indkøb for 3 mia. kr. Ingen forvaltninger kan dokumentere, i hvilket omfang de efterspørger miljømærkede produkter, undgår produkter med pvc og klorerede opløsningsmidler samt stiller samme krav til elforbrugende udstyr, som svarer til kravene i Elsparefondens A-klub. Forvaltningerne vurderer dog, at de i større eller mindre omfang lever op til målene. Det vurderes, at der er betydelige miljøgevinster at hente i forbindelse med de decentrale indkøb.

13 I 2006 er Strategisk Indkøb blevet en del af Det grønne Partnerskab mellem Miljøministeriet, København, Århus og Odense og Panel for Professionelle Miljøbevidste Indkøb. MILJØVURDERING AF INDSTILLINGER STÅR I STAMPE Fra 2005 har det været et krav, at alle indstillinger til de stående udvalg skal miljøvurderes. Alligevel kniber det stadig med at lave miljøvurderingerne. Det går langsomt, og konklusionen er, at systemet ikke fungerer som planlagt. Når indstillingerne er neutrale eller bidrager negativt i forhold til opfyldelsen af miljømålene, er der ingen eller kun få tilbagemeldinger, reaktioner eller forslag til alternative miljøløsninger. Status for de enkelte forvaltningers udarbejdelse af miljøvurderinger i 2006 er: < Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen: Har kun få sager, som er omfattet af positivlisten, og har ikke lavet miljøvurderinger. < Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Har kun få sager, som er omfattet af positivlisten, og har med få undtagelser lavet miljøvurderingerne korrekt. < Socialforvaltningen: Har kun få sager, som er omfattet af positivlisten, og har med få undtagelser lavet miljøvurderingerne korrekt. < Kulturforvaltningen: Har kun få sager, som er omfattet af positivlisten, og har med få undtagelser lavet miljøvurderingerne korrekt. < Økonomiforvaltningen: Har kun få sager, som er omfattet af positivlisten, og der er generelt problemer med de miljøvurderinger, som udføres. MÅL FOR MILJØVURDERING AF INDSTILLINGER Fra 2005 skal kommunens forvaltninger miljøvurdere alle indstillinger, som giver en væsentlig påvirkning af miljøet (Københavns Agenda BR 11/05). 13 < Teknik- og Miljøforvaltningen: Har med 159 flest sager omfattet af positivlisten og har i knap halvdelen af sagerne ikke lavet miljøvurderingerne efter de gældende retningslinjer. < Børne- og Ungeforvaltningen: Har kun få sager, som er omfattet af positivlisten, og har i alle sager lavet miljøvurderingerne korrekt. Teknik- og Miljøforvaltningen har besluttet, at der skal gennemføres en evaluering med det formål at afdække, om der er behov for fortsat at udarbejde denne form for miljøvurderinger af indstillinger til de politiske udvalg, eller om andre tiltag som fx Strategisk Miljøvurdering af planer og programmer har erstattet miljøvurderingerne..

14 ØKOLOGI = mål 2008 = økologiprocent Pæn stigning på plejehjem Plejehjemmene fylder godt i kommunens madforbrug. De køber i modsætning til eksempelvis daginstitutioner mad til beboerne hele døgnet rundt året rundt. Plejehjemmene tegner sig for ca. 90 mio. kr. ud af Københavns Kommunes samlede fødevarebudget på 200 mio. kr. årligt. Derfor er det meget positivt, at fl ere og fl ere plejehjem serverer økologisk mad for beboerne. Sidste år serverede blot 5 % af plejehjemmene økologisk mad. Også i børnehaver og integrerede institutioner går udviklingen i den rigtige retning. Økologiprocenten for hjemkundskab kan ikke offentliggøres, da under 50 % har svaret på undersøgelsen, og resultatet hermed er for usikkert. *) Tallet for skolekøkkener (hjemkundskab) kan ikke offentliggøres, da under 50 % har svaret på undersøgelsen, der ligger til grund for fi guren. KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 DEN GRØNNE STATISTIK = mål 2008 = økologiprocent 2006 Stadig lang vej til økologimålet Det er meget forskelligt, hvor mange institutioner forvaltningerne har. Økonomiforvaltningen har fx kun én institution, mens Børne- og Ungdomsforvaltningen har mere end 900 institutioner. I alt 70 % af kommunens institutioner med køkken har svaret på undersøgelsen.

15 Deltager ikke i Dogme Økologi Projektet endnu Deltager i Dogme Økologi Projektet Økologiprojektet breder sig Den blå del af fi guren viser antallet af institutioner, som har deltaget i Dogme Økologi Projektet og derfor har gennemgået et omlægningsforløb med bl.a. kurser og omlægningsrådgivning. Institutionerne har omlagt til økologi inden for eksisterende driftsbudgetter. De lilla tal viser institutioner, som endnu ikke deltager i projektet. Generelt set anvender daginstitutioner og fritidshjem / klubber, som endnu ikke har deltaget i projektet, allerede mange økologiske fødevarer, hvorimod andre institutionstyper næsten ikke anvender noget. Økologiprocenter for de institutioner der er omlagt kan ses på 15 *) Antallet af plejehjem er inkl. 2 centralkøkkener, 30 produktionskøkkener, 22 modtagekøkkener samt 4 køkkener p.t. lukket for ombygning **) Alle 51 eksisterende skoleboder er omlagt. 11 skoler mangler at få etableret skoleboder.

16 MILJØLEDELSE I 2006 blev yderligere 14 af kommunens institutioner miljøcertificeret, således at det samlede antal ny er 60 institutioner. Ca. 8 procent af kommunens medarbejdere er dermed omfattet af et certificeret miljøledelsessystem. Grunden til, at procentandelen af omfattede medarbejdere ikke er steget fra 2005 til 2006 skyldes, at et stort antal medarbejdere fra Københavns Energi nu er overgået til DONG Energy A/S og dermed ikke mere medregnes. Selvom der sker en fortsat vækst I antallet af institutioner/enheder med miljøledelse er der dog stadigvæk lang vej til, at alle Københavns Kommunes omkring 1200 institutioner/enheder er omfattet. ANTAL CERTIFICEREDE INSTITUTIONER/ENHEDER Antal certifi cerede institutioner/enheder KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 DEN GRØNNE STATISTIK Antal medarbejdere omfattet Antal medarbejdere i alt

17 EL, VARME OG VAND Elforbruget stiger Det samlede elforbrug i 2006 var på 50 kwh/m 2. Det er en stigning med ca. 1 % i forhold til Det samlede elforbrug var 113 GWh, hvilket er 1 GWh mere end i Varmeforbruget falder Det samlede varmeforbrug i 2006 var på 0,15 kwh/m 2. Det er et fald med ca. 4 % i forhold til Det samlede varmeforbrug i 2006 var på 308 GWh, hvilket er 11 GWh mindre end i Vandmålet nået før tid Det samlede vandforbrug i 2006 var på ca mio. liter, hvilket svarer til 7,2 liter pr. indbygger pr. døgn. Dermed opfylder kommunen allerede nu målsætningen om, at forbruget i 2010 skal være under 8 liter pr. døgn pr. indbygger.

18 AFFALD Ved ikke Nej Ja Figuren viser andelen af institutioner, der kildesorterer papir, glas, pap, elektronik og farligt affald. Alle kommunens forvaltninger blev opfordret til at deltage i undersøgelsen, og ca. 319 af kommunens institutioner besvarede spørgeskemaet. Alle forvaltninger er repræsenteret i undersøgelsen. Næsten alle institutioner (omkring 95 %) udsorterer elektronik og farligt affald. Enkelte institutioner er ikke klar over, om de udsorterer farligt affald, hvilket muligvis kan skyldes, at institutionerne er lidt usikre på, hvilke typer affald der er defi neret som farligt affald. 18 For papir, glas og pap lever fl ere af kommunens institutioner ikke op til kravet om udsortering til genanvendelse. Lavest er kildesorteringen af pap, hvor kun 63 % af de adspurgte institutioner kildesorterer. INDKØB KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 DEN GRØNNE STATISTIK Regnskabet indeholder heller ikke i år oplysninger om institutionernes indkøb af pvc-fri produkter og miljømærkede produkter. Det er ikke muligt at udtrække oplysninger fra kommunens indkøbssystem.

19 MILJØVURDERING AF POLITISKE INDSTILLINGER Det generelle indtryk er, at arbejdet med miljøvurdering af indstillinger går meget langsomt, og at systemet ikke rigtigt fungerer som planlagt. Der er ingen eller kun få tilbagemeldinger på andre eller bedre miljøløsninger, når indstillingerne bidrager negativt eller neutralt til opfyldelse af miljømålene. Teknik- og Miljøforvaltningen har besluttet, at der skal gennemføres en evaluering af behovet for fortsat at udarbejde denne form for miljøvurderinger af indstillinger til de politiske udvalg. Teknik- og Miljøforvaltningen er den forvaltning, som i dag har flest sager, som er omfattet af positivlisten. I 2006 blev næsten halvdelen af indstillingerne på positivlisten ikke miljøvurderet i overensstemmelse med de retningslinier, som gælder for miljøvurdering af indstillinger. Børne- og Ungeforvaltningen samt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er begge nye forvaltninger med relativt få sager omfattet af positivlisten. Børne- og Ungeforvaltningen har med få undtagelser anvendt metoden korrekt på sager i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har meget få sager men anvender ikke metoden. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen har få sager og anvender med få undtagelser metoden til miljøvurdering på de sager som er omfattet af de respektive positivlister. Økonomiforvaltningen har ligeledes få indstillinger omfattet af positivlisten. Men sammenlignet med sidste år er der ikke sket forbedringer i forhold til anvendelsen af metoden. 19 Antal sager på positivlisten Indstillinger, som bruger den nye metode Indstillinger, som ikke bruger den nye metode

20 SÅDAN ER DATA OPGJORT 20 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 DEN GRØNNE STATISTIK EL, VAND OG VARME Forbrugsfigurerne i kommunens grønne regnskab er tidligere opgjort på baggrund af Det Grønne Register. Da Det Grønne Register ikke længere opdateres, er Det Grønne Regnskab i 2006 baseret på de oplysninger om forbrugssteder, serviceområder og etageareal, der blev anvendt i det grønne regnskab i Forbrugsfigurerne er udarbejdet for bygninger og forbrugssteder i Københavns Kommune. Ud af Københavns bygningsmasse på 45 mio. etagemeter råder kommunen over ca. 2,3 mio. etagemeter. EL-, VARME- OG VANDFORBRUGET Forbrugsoplysningerne vedrørende varme- og vandforbrug stammer fra Københavns Energi (KE). Forbrugsoplysninger vedrørende EL stammer fra DONG Energy. Forbrug er omregnet, så forbrugsperioden er 365 dage for alle forbrugsenheder. BEREGNEDE FORBRUG De fleste forbrugssteder har egen elmåler. På varme- og vandforbruget er der for det meste flere forbrugssteder om én måler. Typisk er der kun én vandog varmemåler pr. ejendom. Vand- og varmeforbruget er fordelt ud fra det etageareal, som forbrugsstedet råder over ud af det samlede etageareal i ejendommen. USIKKERHEDER Forbrugsfigurerne i regnskabet for 2006 bygger på oplysninger fra Det Grønne Register i 2005 for så vidt angår forbrugssteder, serviceområder og etageareal. Der er således ikke taget højde for eventuelle ændringer i antal forbrugssteder og arealer fra 2005 til Oplysninger om forbrugsenheder og etagearealer er desuden behæftet med usikkerhed bl.a. fordi der ikke er selvstændige forbrugsmålere på alle kommunens forbrugssteder. Problemet er størst på vand- og varmeområdet. DÆKNINGSGRADER Tal for kommunens forbrug af el, vand og varme er ikke usikre pga. manglende data og usikkerheder i datakvaliteten. Der er i 2006 alene medregnet tal for forbrugsenheder, der også blev medregnet i det grønne regnskab for 2005, dvs. forbrugsenheder, som på daværende tidspunkt havde haft et registreret forbrug i alle de tre sidste år, og hvor der var en sandsynlig sammenhæng mellem forbrug og etageareal. I 2006 er data udeladt, hvor det enkelte forbrugssteds forbrug i 2006 afviger mere end 100 % fra forbruget i Dette er gjort for at sikre kvaliteten af tallene og for at gøre det lettere at sammenligne forbrugsstederne år for år. Dækningsgraderne for oplysningerne om forbrugsenheder i de enkelte serviceområder var i 2005 fra 48 til 100 %. Den gennemsnitlige dækningsgrad i forhold til kommunens samlede etageareal på ca. 2,3 mio. m2 er 79 % for el, 76 % for vand og 73 % for varme. OPREGNET SKØNNET FORBRUG Som nævnt er dækningsgraden for forbrug af el, vand og varme ikke 100 %. Derfor er forbrugsdata for hvert serviceområde opregnet til et skønnet forbrug for alle pågældende forbrugssteder og deres etageareal. Dette er gjort ved at benytte 2003-tallenes samlede areal som basis for udregningenaf dækningsgraden. På den måde bliver det muligt at

21 sammenligne forbruget år for år uden påvirkning fra ændringer i kommunens bygnings- og arealsammensætning. Nøgletallene først i regnskabet viser således det skønnede, samlede forbrug af el, vand og varme, når de kvalitetssikrede forbrug for hvert serviceområde opregnes til en dækningsgrad på 100 %. ØKOLOGI, MILJØLEDELSE, AFFALD OG MILJØVURDERING AF INDSTILLINGER Opgørelsen af økologiprocenter bygger på skøn. Med udgangspunkt i kendt viden om, hvor meget mennesker spiser i livets forskellige aldre fordelt på måltider, er der konstrueret fem forskellige standarddagskoster. Med indtastningen opsummeres antallet af de konstruerede dagskoster til kg af mad i 16 forskellige fødevaregrupper: fx brød, mælk og ost. Ved næste og sidste skridt i indtastningen skal den køkkenansvarlige indtaste sine skønnede økologiprocenter for hver af de 16 fødevaregrupper. En regnefunktion opgør herefter mængden af konventionel og økologisk mad. Afslutningsvis oplyses den samlede økologiprocent for det indtastede køkken. Se evt. Tallene for miljøledelse er fra forvaltningernes egne opgørelser og fra Københavns Agenda status for mål og aktiviteter. Opgørelsen af udsortering af affald i kommunens institutioner bygger på en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse foretaget i januar De kommunale enheder blev spurgt, hvorvidt de frasorterer papir, pap, glas, elektronik og farligt affald fra den almindelige dagrenovation. Ved behandlingen af data blev den procentvise andel af institutioner, der frasorterer affaldstyperne, udregnet ud fra de besvarede spørgeskemaer. Besvarelser fra selvejende institutioner og institutioner beliggende uden for kommunegrænsen blev ikke medtaget. Miljøvurdering af indstillinger er opgjort af Center for Miljø ud fra dagsorden-systemet og forvaltningernes positivlister. 21

22 HER ER DER HJÆLP AT HENTE INFORMATION OM KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB: Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2006 fås både på tryk og i elektronisk form. Den trykte udgave kan bestilles ved henvendelse til Center for Miljø, tlf , miljoe@tmf.kk.dk. En pdf-udgave af regnskabet kan downloades fra Center for Miljøs hjemmeside INFORMATION OM: < Trafik Center for Trafik, Njalsgade 13, 2300 København S, tlf , < Rekreative områder og biologisk mangfoldighed < Vandområder Center for Park og Natur, Njalsgade 13, 2300 København S, tlf , 22 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 HER ER DER HJÆLP AT HENTE AGENDA 21-CENTRE OG -SATELITTER Bispebjerg Miljøcenter Lygten Station, Lygten København NV Tlf / info@bimi.dk Miljøsatellit Ydre Nørrebro Informateket, Stefansgade København N Tlf kirsten@bimi.dk < Affald < Luftforurening og støj < Jord- og grundvandsforurening < Københavns Miljønetværk < Agenda 21-centre Center for Miljø, Kalvebod Brygge 45, 1502 København V, tlf , < Energiproduktion og energiforbrug < Vandforbrug og vandkvalitet Københavns Energi, Ørestads Boulevard 35, 2300 København, tlf , Agendacenter Sundbyøster Kvarterhuset Jemtelandsgade 3, 1.sal 2300 København S Tlf center@a21sundby.dk Agenda 21 Center Indre Nørrebro Blegdamsvej 4B 2200 København N Tlf debat@norrebro.nu Satellit Agenda 21 Østerbro Silkeborggade København Ø Tlf dahlmadsen@gmail.com Grøn Vesterbro - Agenda 21- center Valdemarsgade København V Tlf Grøn Valby - Agenda 21-center Valby Langgade Valby Tlf info@groenvalby.dk Satellit Kgs. Enghave Karens Minde, Wagnersvej København SV Tlf info@groensydhavn.dk

23

24 Økonomiforvaltningen Rådhuset 1599 København V Telefon: Telefax: okf@okf.kk.dk Redaktion: Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, juni 2007 Design og layout: Operate A/S Fotos: Birgitte Røddik Forsidefoto: Havnebadet ved Fisketorvet Oplag: Tryk: Prinfo Holbæk-Hedehusene Tryksagen er svanemærket og trykt på CyclusPrint ISBN-nr:

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 UDVALGTE DATA KØBENHAVNS KOMMUNE 2006 Veldrevne virksomheder er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og gode arbejdspladser. Københavns Kommune er en virksomhed,

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

National økologisk dagsorden for de offentlige køkkener. Kommet til verden med inspiration fra København

National økologisk dagsorden for de offentlige køkkener. Kommet til verden med inspiration fra København National økologisk dagsorden for de offentlige køkkener Kommet til verden med inspiration fra København Anne-Birgitte Agger, 2012 Økologisk 2011 mål i København indfriet med 74,4 procent økologi 90% 80%

Læs mere

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE INDKØBSPOLITIK I ALLERØD KOMMUNE 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indkøbspolitikkens formål og principper 2. Indkøbspolitik og udbudsstrategi 3. Hvem er omfattet 4. Organisering af indkøb i Allerød Kommune

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Stamblad for Fjerritslev Skole og SFO praktisk miljøledelse

Stamblad for Fjerritslev Skole og SFO praktisk miljøledelse Data fra spørgeskema Allerede igangsatte aktiviteter Kontrol af forbrug Ikke igangsatte aktiviteter Grøn Ordning Adfærd omkring forbrug Affaldssortering Forbrug og klima Skole Elforbrug 2008: Elforbrug/

Læs mere

Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Tal på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsstatistik: April 2013 Tema: Forebyggelse Udarbejdet af: Center for /Videnscenter for Socialforvaltningen, Københavns Kommune videnscenter.cff@sof.kk.dk

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Energirenovering. En befolkningsundersøgelse

Energirenovering. En befolkningsundersøgelse Energirenovering En befolkningsundersøgelse Januar 2016 Energirenovering Indledning Ingeniørforeningens Energivision 2050 har et klart budskab om renovering af de eksisterende bygninger. Visionen er et

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Regeringen nedjusterer forventningerne til økonomien Ugens tendenser Sygefraværet faldt i 11 Flere i jobs i 3. kvartal Internationalt Tal om konjunktur

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner gældende for 2013 2016

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner gældende for 2013 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsudvalget Borgmesteren Til Økonomiforvaltningen Att.: specialkonsulent Marc J. Jørgensen, Center for Byudvikling Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner

Læs mere

Den nuværende udbygning bør altså bibeholdes på 0 5 årsområdet da:

Den nuværende udbygning bør altså bibeholdes på 0 5 årsområdet da: Behovsprognose 2014 på 0 5 års området I 2013 fremgik det, at Børne og Ungdomsforvaltningens sprognose, at der var for 81 børnegrupper frem til 2017. Med en udbygning til 90 % af spidsbelastningset, så

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

Så er der serveret! Læs om de spændende temadage i årets økologikampagne: økoløft 75%

Så er der serveret! Læs om de spændende temadage i årets økologikampagne: økoløft 75% Så er der serveret! Læs om de spændende temadage i årets økologikampagne: økoløft 75% Meld dig til en af årets 6 temadage - og bliv inspireret omkring eget køkkenbord! I anledning af kampagneåret for 75%

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål

Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål 1 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger B. Foged. Sagsnr.: 27.36.00-P05-2-14 Dato:

Læs mere

Varme seminar. Varmeplan København Juni 2008. Tomas Refslund Poulsen Projektleder Københavns Universitet Grøn Campus

Varme seminar. Varmeplan København Juni 2008. Tomas Refslund Poulsen Projektleder Københavns Universitet Grøn Campus Varme seminar Varmeplan København Juni 2008 Tomas Refslund Poulsen Projektleder Københavns Universitet Grøn Campus Københavns Universitet i dag Det største universitet i Norden 37.000 studerende 7.500

Læs mere

GØR ÅRHUS GRØN. Med venlig hilsen. Nicolai Wammen Borgmester i Århus

GØR ÅRHUS GRØN. Med venlig hilsen. Nicolai Wammen Borgmester i Århus Kommunalvalg Socialdemokraterne 2009 i Århus GØR ÅRHUS GRØN I Århus ønsker vi at tage et reelt ansvar for vores by, også når det gælder klima og miljø. Som borgmester vil jeg sikre, at Århus tager et medansvar

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 UDVALGTE DATA KØBENHAVNS KOMMUNE 2005 Veldrevne virksomheder er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og gode arbejdspladser. Københavns Kommune er en virksomhed,

Læs mere

Budget 2017-2020 UDKAST

Budget 2017-2020 UDKAST Miljø- og Energiforvaltningen Aalborg Renovation Budget 2017-2020 UDKAST Sektor Aalborg Renovation Budget - Sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. 2016-p/l 2017-p/l 2016 2017 2018 2019 2020 Brugerfinansieret

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Økonomisk analyse 3. januar 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Highlights: - I 2012 købte de fleste

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

Kortlægning og prognoser for Ishøj Kommune 2013-2018

Kortlægning og prognoser for Ishøj Kommune 2013-2018 Kortlægning og prognoser for Ishøj Kommune 2013-2018 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Prognose 2013-2024... 4 3.2.1 Udvikling

Læs mere

INDHOLD. Forord. Formål

INDHOLD. Forord. Formål Indkøbspolitik INDHOLD Forord Formål Omfang og afgrænsning Retningslinjer for indkøb Indkøbsaftaler Generelle principper E-handel Udbud 3 4 4 Vi vil være en erhvervsvenlig kommune. Det kræver en effektiv

Læs mere

Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017

Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017 Mål for borgerservice, it og digitalisering, indkøb, kommunikation og erhverv 2016-2017 BORGERSERVICE Politisk pejlemærke: Kvalitet og effektivitet i borgerservice Kommunens borgere skal i stigende grad

Læs mere

Foreningen for certificerede IT-advokater

Foreningen for certificerede IT-advokater Foreningen for certificerede IT-advokater Kolofon Metode Undersøgelsen er gennemført for Danske IT-Advokater. Data er indsamlet som en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse i Userneeds webbaserede BtB-panel.

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2012

Kommunens grønne regnskab 2012 Kommunens grønne regnskab 212 CO 2- udledningen falder! Ny lavenergi daginstitution på Virginiavej. Foto: Christian Lilliendahl 1 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 212 Det grønne regnskab viser

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik 25. oktober 2013 Sags id: 190-2011-9871 Dok. nr.: 190-2013-138807 Center for Drift og Teknik Stiager 2 3500 Værløse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER?

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? København, januar 1012 FSR survey januar 2012 ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR.

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. 6. februar 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. Resumé: Fra 2003, hvor konjunkturerne bundede, til 2006 er antallet af modtagere på overførselsindkomst

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget.

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi Bilag 10. UDKAST TIL HØRING I REVISIONSUDVALGET Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark

Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark Antallet af børn, der lever i familier i fattigdom er vokset i Danmark gennem mange år. I dag er der næsten 65.000 børn, der lever i fattige familier,

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og Social, Region Midtjylland Folkesundhed & Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N 1 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og

Læs mere

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsopgørelse: Oktober 2011 Center for / Videnscenter for Forord Indholdsfortegnelse Denne kvartalsoversigt er en statistisk opgørelse over anbringelser

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 Dansk RegnskabsAnalyse Øverødvej 46 2840 Holte Telefon : 50449148 www.dra.dk Økonomisk brancheanalyse udgivet af Dansk RegnskabsAnalyse Januar 2014

Læs mere

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd.

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex om kvalitetsrapporten - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex.indd 1 19-04-2012 09:05:21 Introduktion " kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten er et redskab, der skal styrke kommunernes

Læs mere

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Kommer der gang i de store eldrevne varmepumper, hvis PSO-tariffen fjernes? Christian Holmstedt Hansen Source: By Kuebi = Armin Ku belbeck Grøn Energi

Læs mere

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing Danske virksomheders erfaringer med outsourcing HR-analyse December 2015 Indhold 1. Resumé... 3 2. Om undersøgelsen... 4 3. Udbredelse... 5 4. Hvad vil man opnå?... 6 5. Implementering og drift... 9 6.

Læs mere

Udgiftspres på sygehusområdet

Udgiftspres på sygehusområdet Kapitel 4 39 Udgiftspres på sygehusområdet Sundhedsudgifterne er stigende. Det er en udvikling, som kendes fra hele den vestlige verden, og som blandt andet er analyseret af OECD. I dette kapitel gennemgås

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder

Læs mere

Status på madordninger september 2010

Status på madordninger september 2010 Status på madordninger september 2010 2010 Status på madordninger september 2010 Undersøgelsen er udført af seniorkonsulenterne Niels Glavind og Susanne Pade, Bureau 2000. Statusnotatet indeholder samtidig

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Af TDU Udarbejdet den 22.11.2011 Side 1 af 1

Af TDU Udarbejdet den 22.11.2011 Side 1 af 1 Kvalitetsstyringssystem for natur- og miljøadministration Evalueringsrapport 2011 Af TDU Udarbejdet den 22.11.2011 Side 1 af 1 Indhold 1 Kvalitetsstyringssystemets tilstand og status...1 2 Ændringer...2

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Arbejdstilsynets styring af tilsynsfunktionen (beretning nr. 14/99) 1. I mit supplerende

Læs mere

regnskab for Aalborg Kommune 2010

regnskab for Aalborg Kommune 2010 Klimakommunerapport 2010 CO₂ regnskab for Aalborg Kommune 2010 Aalborg Kommune underskrev i juni 2009 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Med aftalen har Aalborg Kommune som virksomhed

Læs mere

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv Økonomisk Analyse Konkurser i dansk erhvervsliv NR. 4 28. juni 211 2 Konkurser i dansk erhvervsliv Under den økonomiske krise steg antallet af konkurser markant. I 29 gik 5.71 virksomheder konkurs mod

Læs mere

Revisorbranchens Ekspertpanel: Skat

Revisorbranchens Ekspertpanel: Skat Revisorbranchens Ekspertpanel: Skat Stor viden om skattemæssige forhold er et af de statsautoriserede revisorers varemærke. FSR har på den baggrund spurgt Revisorbranchens ekspertpanel om revisors syn

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen

FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen Evaluering af Børnemad 2011 - udvalgte hovedresultater - Baggrund Januar 2010 blev der indført obligatorisk frokostordning i alle daginstitutioner i Københavns

Læs mere

Økonomisk regionalbarometer for Syddanmark, marts 2011

Økonomisk regionalbarometer for Syddanmark, marts 2011 Økonomisk regionalbarometer for Syddanmark, marts 2011 AF KONSULENT PIA HANNE HANSEN, ANALYSEKONSULENT MALTHE MIKKEL MUNKØE, CAND. SCIENT. POL, MA. OG CHEFKONSULENT MIRA LIE NIELSEN, CAND. OECON Nøgletal

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW 1RWDWRP $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW Kolofon Notatet er udarbejdet af Center for Ligebehandling af Handicappede Notatet kan rekvireres ved henvendelse til Center

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt RESSOURCE Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt AFFALD RESSO Store udfordringer kræver handling 2 En betydelig sektor Affaldsbranchen er én af de største sektorer

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Kommunal udligning. - en kort præsentation

Kommunal udligning. - en kort præsentation - en kort præsentation Indenrigsministeriet Juni 2001 - en kort præsentation Udgiver: Tryk: Indenrigsministeriet, Økonomisk afdeling Slotsholmsgade 6, 1216 København K. Juni 2001 Tlf.: 3392 3380 Fa: 3311

Læs mere

26-11-2015. Sagsnr. 2015-0009757. Dokumentnr. 2015-0009757-6. Sagsbehandler Kristine Rødgaard Andersen

26-11-2015. Sagsnr. 2015-0009757. Dokumentnr. 2015-0009757-6. Sagsbehandler Kristine Rødgaard Andersen KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Administration NOTAT 26-11-2015 Sagsnr. 2015-0009757 Social økonomi indenfor madserviceområdet Socialøkonomiske virksomheder harmonerer med

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Bilag 59 Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Tilskuddet til de videregående er i gennemsnit faldet 0,6 procent eller 400 kr. pr. studenterårsværk fra 2001 til 2004. Dette dækker dog over store

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

Analyse af effekterne i Næstved kommunes tilbudsvifte

Analyse af effekterne i Næstved kommunes tilbudsvifte Analyse af effekterne i Næstved kommunes tilbudsvifte Falck har i samarbejde med Center for arbejdsmarked (CAM) udarbejdet en analyse af effekterne af de tilbud Jobcentret i Næstved benytter. CAM har stillet

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger - 243-1. Baggrund Balanceforskydninger Hovedkonto 8 indeholder årets forskydninger i beholdningerne af aktiver og passiver, og herunder hører forbrug af likvide aktiver og optagelse af lån, der betragtes

Læs mere

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. september 2007 Århus Kommune Region Syd Sundhed og Omsorg Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 1. Resume

Læs mere

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsopgørelse: April 2012 Center for / Videnscenter for Forord Kvartalsstatistikken giver et kvantitativt overblik over anbringelsesområdet i Københavns

Læs mere

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Tirsdag den 1. november 2011. Klokken: kl. 17.00 19.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H 5. Møde nr. 7

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Tirsdag den 1. november 2011. Klokken: kl. 17.00 19.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H 5. Møde nr. 7 K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN MILJØ - OG KLIMAUDVALGET Tirsdag den 1. november 2011 Klokken: kl. 17.00 19.00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H 5 Møde nr. 7 Mødet slut kl. 18.20 Medlemmer:

Læs mere

Resultater fra Sundhedsprofilen 2013

Resultater fra Sundhedsprofilen 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Resultater fra Sundhedsprofilen Den 5. marts offentliggøres den nationale sundhedsprofil og den 6. marts en profil for

Læs mere

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 18. april 2007. Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg 1. Resume Århus Kommune indgik i 1987 en aftale med Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Talentstrategi 2016 2019

Talentstrategi 2016 2019 Kunst Kultur Sport Talentstrategi 2016 2019 KUNST KULTUR - SPORT Strategi for talentudvikling i Næstved Kommune 2016 2019 FORMÅL Strategiens formål er at styrke børn og unges muligheder for at udvikle

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016 ÆLDRE I TAL 2016 Antal Ældre Ældre Sagen Maj 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Indstilling proces for udarbejdelse af principper for fødevarer i folkeskolen.

Indstilling proces for udarbejdelse af principper for fødevarer i folkeskolen. Punkt 12. Indstilling proces for udarbejdelse af principper for fødevarer i folkeskolen. 2013-22073. Skole- og Kulturforvaltningen indstiller, at Skole- og Kulturudvalget godkender proces- og tidsplan

Læs mere

EASY-A og Elevplan efter Reformen

EASY-A og Elevplan efter Reformen EASY-A og Elevplan efter Reformen Elevplankonference 2014 Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer Side 1 Hvad kan vi se i reformen? 1. Nye optagelseskrav 2. Mange veje gennem uddannelsen 3.

Læs mere

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL BILAG 2 Bruttosparekatalog - forslag til servicereduktioner på hjemmeplejeområdet i 2008 17-03-2008 Sagsnr. 2008-884 Dokumentnr. 2008-49550 Budgetanalyse Bevilling Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede

Læs mere