We Want You. Budgetforslag for Internationalisering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "We Want You. Budgetforslag for Internationalisering"

Transkript

1 We Want You Budgetforslag for Internationalisering

2 Internationalisering Aalborg er i stigende grad en globaliseret by. Det betyder, at virksomheder i større og større omfang er udenlandsk ejede, har udenlandske medarbejdere, og kunder såvel som leverandører kommer fra hele verden. Vi ansporer til enhver tid vores virksomheder til at eksportere og gå efter nye markeder, men det er også afgørende, at vi sikrer, at der tiltrækkes nye virksomheder og arbejdes intenst med at fastholde jobs. At der tilføres udenlandsk kapital til Aalborg og Nordjylland, og at virksomhederne sikres den nødvendige arbejdskraft i fremtiden, herunder de internationale medarbejdere, som allerede i dag spiller en væsentlig rolle i virksomhederne. Internationaliseringspakken har tre dele. Indsatsen er en del af Aalborg Kommunes Erhvervsplan Den ene del handler om at tiltrække virksomheder, investeringer og arbejdspladser gennem Invest in Aalborg. Den anden del handler om etablering af International House North Denmark, som skal danne rammen for at tiltrækning og fastholdelse af internationale talenter i Nordjylland. Den tredje del handler om etablering af Aalborgs repræsentation i Nuuk, Grønland. Budgettet for den samlede internationaliseringspakke er årligt kr. Invest in Denmark = kr. International House North Denmark = kr. Aalborg repræsentation i Nuuk = kr. 1: Invest in Aalborg Formål At tiltrække og fastholde virksomheder, investeringer og jobs og bidrage til Erhvervsplanens mål om at skabe yderligere jobs i Aalborg frem mod Årlige effektmål: Tiltrække 100 nye jobs Fastholde 200 jobs Organisering Indsatsen organiseres som et partnerskab med aktører, som har væsentlige interesser i området og kan prioritere ressourcer hertil. Der forventes en fast bemanding på 3-4 medarbejdere, som suppleres op af ad hoc ressourcer fra det øvrige partnerskab. Partnerskabet består af: BusinessAalborg Aalborg Havn NOVI Invest in Denmark Aalborg Universitet Hver partner dedikerer ressourcer og manpower til såvel det strategiske som det operationelle samarbejde. Der nedsættes en bestyrelse/styregruppe med repræsentanter fra parterne, og der nedsættes en operationel Task Force, som i det daglige driver indsatsen. Enheden består af medarbejdere fra partnerne og i særlig grad fra BusinessAalborg og Aalborg Havn, som forventes at udgøre grundstammen i partnerskabet. De øvrige partnere har meget væsentlige, men også varierende roller.

3 Invest in Aalborg Indsatser og aktiviteter Indsatsen kan grundlæggende deles op i tre områder: 1. Reaction Udenlandske investorer viser løbende interesse for at investere i Aalborg/Nordjylland, men der er langt fra tilkendegivelse til konkrete investeringer og etableringer. Der ligger et stort potentiale i dels at blive bedre til at samle disse interessetilkendegivelser op og følge hver enkelt helt og professionelt til dørs. Det skal ske i et dynamisk samspil mellem de involverede partnere i den konkrete sag. (Alle partneres indsats er ikke aktuelt i alle sager) Indsatsen vil bestå af: Systematisk bearbejdning af de indkomne henvendelser (herefter Leads), herunder fælles styring, koordinering og opfølgning Etablering og drift af Start-up in Aalborg in 48 hours, servicefunktion ift. lokalisering og rådgivning, tilgængelig arbejdskraft, umiddelbare spørgsmål ift. skat, jura mv. Investor Relation Site hvor der er en kombination af hurtige fakta og dybdegående informa tioner om strategiske styrkepositioner (White papers) 2. Action Aktiv global synliggørelse af Aalborgs styrkepositioner med skarpt fokus på udvalgte målgrupper og potentielle investorer. Der tænkes i guerilla marketing med nålestiksoperationer på klart definerede områder. Indsatsen vil bestå af: Synlighed på strategiske nærmarkeder, herunder Norge, Tyskland og Sverige inden for udvalgte brancher, som matcher vores styrkepositioner/klynger Aktivering af klyngeorganisationerne: BrainsBusiness, Smartlog, BioMed Community, Hub North, FleksEnergi og Arctic Consensus i markedsføring og relationsskabelsen Udarbejde metafortælling, BusinessNews Aalborg, reasons to invest m.m. til bidrag på Investor Relations Site Identifikation af business opportunities ud fra værdianalyser på udvalgte brancher Ejendomskonferencer, sprints m.m., der tager fat i konkrete investeringsmuligheder og ejendomme Udarbejde koncept for private investeringer foranlediget af Letbanen med inspiration bl.a. fra Stavanger Etablering og drift af ambassadørkorps af virksomhedsledere, erhvervsmæglere og forskere, som kan bidrage med Leads om mulige investeringer og samarbejder

4 3. Aftercare Ikke mindre end 27% af omsætningen og 18% af beskæftigelsen i nordjysk erhvervsliv ligger hos virksomheder med udenlandske ejere. Der ligger derfor et enormt potentiale i aftercare indsatsen, som sætter fokus på at fastholde jobs i disse virksomheder men også bidrager til at etablere en business case for at udvikle den enkelte virksomhed/koncerns aktiviteter i området. Erfaringen fra bl.a. Copenhagen Capacity siger, at det ofte er her, at den store indsats og det største potentiale ligger. Indsatsen består af opsøgende og kontinuerlig dialog med: Danske nøglepersoner i virksomheder med udenlandske ejere Udenlandske nøglepersoner i virksomheder med udenlandske ejere Bidrage til synliggørelse af værdien af at fastholde og udvide aktiviteterne i Aalborg, herunder udarbejdelsen af konkrete benchmarking analyser, markedsanalyser og business cases. Budget for Invest in Aalborg De primære bidragsydere til budgettet forventes at være Aalborg Kommune og Aalborg Havn A/S. Aalborg Kommunes bidrag (årligt): Løn for to Investment Managers: Kommunikation herunder IR-site, PR, markedsføring: Rejser, messer mv.: IT, kontorhold: Administration og sekretærbistand: I alt BusinessAalborg stiller kontor og indrettede arbejdspladser til rådighed.

5 2: International House North Denmark Formål Tiltrækning og fastholdelse af internationale talenter til Nordjylland. Indhold International House North Denmark er platformen for det overstående formål og de dertilhørende aktiviteter. I relation til formålet er indholdet delt i to spor. Henholdsvis tiltrækning af internationale talenter samt fastholdelse af de internationale talenter, der allerede bor i Aalborg og Nordjylland, herunder både dem, der er i arbejde, deres medfølgende ægtefæller samt den talentpulje, der bliver uddannet på vores uddannelsesinstitutioner. Det er velkendt, at en af de vigtigste faktorer i forhold til fastholdelse af expats er at få expatens familie integreret i lokalsamfundet, hvorfor ægtefæller til expats er en af vores fokusområder. Dernæst uddanner vores uddannelsesinstitutioner over internationale studerende om året, en talentpulje der er vigtig at få matchet med de virksomheder i Nordjylland, som mangler talenter. Slutteligt er det vigtigt at få gjort Region Nordjylland attraktiv for internationale talenter at bo i, da det både hjælper på at tiltrække samt at fastholde talenterne. Selvom dette projekts formål handler om at tiltrække og fastholde internationale talenter i Nordjylland, skal fokusområdet dog ses med et virksomhedsperspektiv. De nordjyske virksomheder ansætter stadigt flere internationale medarbejdere, og samtidig hører Danmark til et af de lande, hvor virksomhederne har/får vanskeligt ved at finde kvalificeret arbejdskraft i brancher, der har stor betydning for vækstpotentialet. Derfor er det vigtigt, at de aktiviteter, der skal laves i regi af projektet, er nogle, som virksomhederne har nytte af i forhold til deres internationale medarbejdere. Aktiviteter Aktiviteterne i projektet er, ud fra formålet, inddelt i to spor. Ét spor, der handler om at tiltrække internationale talenter til regionen og ét spor, som handler om at fastholde de internationale talenter, der bor, studerer og arbejder i regionen. Opdelingen af sporene i at fastholde og at tiltrække talenter er dog ikke helt entydig, da initiativer for at fastholde talenter øjensynligt også hjælper i forhold til at tiltrække og vice versa.

6 Spor 1: Tiltrække One stop shop Rantzausgade 4 bliver fra efteråret stedet hvor internationale borgere i Nordjylland får én indgang til blandt andet myndighedsdanmark, job og erhverv, iværksætterhjælp samt kultur- og fritidstilbud, en såkaldt onestop-shop. Vi gør information tilgængelig Via International House North Denmark vil information om alle tilbud, herunder både foreninger, sociale og kulturelle arrangementer, seminarer mm., blive gjort tilgængeligt for de internationale borgere i Nordjylland. International House North Denmark bliver dermed de nordjyske internationale borgeres indgangsdør til resten af Nordjylland. Branding af Nordjylland via International House Branding af Nordjylland for internationale talenter via International House North Denmark 1. Vi er en del af Talent Attraction Management (TAM), en branding- og vidensdelingsenhed 2. International House North Denmark kan i sig selv bruges som brandingsværktøj i forhold til at tiltrække internationale talenter til regionen Spor 2: Fastholde Virksomhedspakke (20 virksomheder) Servicepakker som virksomheder med udenlandske medarbejdere kan købe sig ind på. Sprog coaches: Individuelle sprog coaches om både kulturforståelse og sprog (sprogcenteret) Ægtefælleprogram: (Interreg og WorkinDenmark) Talent Attraction Management (TAM) Matchmaking Matchmaking af internationale talenter og virksomheder (arbejde sammen med AAU Karrierecenter og UCN International Office, Work in Denmark, Dansk Industri, ErhvervNordDanmark). CRM-database - virksomhedssøgning igennem BusinessAalborg, Væksthuset, Erhvervskontorerne i de andre Nordjyske Kommuner. Karrieremesse - for både internationale studerende og expats Innovation Global Agents - lignende projekt: Lave aftaler med internationale studerende om at tage danskkursus + arbejdsmarkeds kulturkurser, mens de er under uddannelse, imod at vi finder dem en praktikplads/studiejob. Virksomhedsbesøg: Skabe relationer til virksomheder med interesse for internationale. Individuelle virksomhedsseminarer, f.eks. kunne Siemens kommer til International House North Denmark og fortælle om virksomheden samt tale om de ingeniører, de mangler Spin in - lignende program: Matchmaking af nyopstartede virksomheder med etablerede virksomheder. Eventuelt samarbejde med Etnisk Erhvervsfremme og The Business Factory Markedsfokus: Fokus på enkelte markeder og dernæst invitere virksomheder, som er interesserede i disse markeder og evt. studerende, som kommer derfra + venskabsforeninger.

7 Spor 2 fortsat: Fastholde Mentorprogram Matchning af internationale (studerende og expats) med mentorer fra erhvervslivet for at hjælpe de internationale med at lære det danske arbejdsmarked bedre at kende samt gøre det lettere for dem at finde et job. Bruge CRM-databasen til at finde virksomheder, som vil levere mentorer til de mentees, som AAU og UCN identificerer. Iværksætteri Seminarer (ca. 2 om året): Kickstart har et om året og Etnisk Erhvervsfremme har et om året. Kunne handle om hvordan man leder en virksomhed, hvordan man skriver en forretningsplan, hjælp til opstart af virksomhed, hvor man kan leje billige kontorer m.m. Konsultationer: NIN giver gratis iværksætterkonsultationer Netværksmøder (4 gange om året): Invitere succesfulde iværksættere til at give inspiration Info seminarer og messer Generelle messer (februar og september/oktober): New to North Denmark Fair Skatteseminar (begyndelsen af marts): How To Deal With The Danish Tax System Sportsmesse med DGI (den 30. september): Messe for internationale, der vil møde de forskellige sportsklubber i Nordjylland Seminar om Sundhedssystemet (november) - evt. med Region Nordjylland Kulturforståelse (april/maj) - evt. med AAU Sociale aktiviteter Samarbejde med de forskellige organisationer i International House North Denmark om sociale og kulturelle events for studerende og/eller expats. Bosætningsmuligheder Information om indkvartering til studerende og personale (i samarbejde med International Accommodation Office AAU, AKU, UCN-ambassadører og boligselskaber) Budget for International House North Denmark Basisfinansieringen af huset beløbet sig til Herudover vil der være en række udgifter iftm. Aktiviteter, services m.m., som skal dækkes via fundraising af diverse tilknyttede projekter. Der påregnes også udover basisfinansieringen indtægter fra virksomheder, som kan tilkøbe servicepakker. Indtægten fra disse vil der også blive afholdt aktiviteter for. Løn for to faste stillinger: Møder, repræsentation, rejser: Telefon: IT - anskaffelser og vedligeholdelse Kontorhold: Diverse: I alt

8 3: Aalborgs repræsentation i Nuuk Trods 40 års samarbejde med Grønland har Aalborg og Nordjylland ingen fysisk repræsentation i Grønland. I takt med at Grønland arbejder mod en mere selvstændig profil ift. Danmark bliver fraværet af nordjysk daglig repræsentation mere synligt, bl.a. har Island etableret en repræsentation i Nuuk. På grund af de store afstande har det været svært, at opnå en kontinuitet i samarbejdet. Repræsentationen vil sikre en kontinuerlig dialog med Grønlands og fokus på de Nordjysk-Grønlandske samarbejdsprojekter og den nyligt underskrevne samarbejdsaftale. Grønlandshandlen skaber i dag en betydelig værdi for Aalborg og Nordjylland bl.a. en produktionsværdi på 2589 mio., samtidig er 1580 arbejdspladser forbundet med handlen. Basishavnsaftalen er til forhandling i 2021 og i takt med Grønlands øgede globalisering skal Nordjylland arbejde hårdt for, at bibeholde basishavnen i Aalborg. Fremadrettet vil Aalborgs rolle i forhold til Grønland være afhængig af i hvor høj grad Aalborg formår, at skabe og synliggøre værdi for Grønland. Repræsentationen vil give Aalborg og Nordjylland en stærk platform til, at udvikle samarbejdet med Grønland med henblik på, at skabe vækst og arbejdspladser på tværs af Atlanten. Formål Repræsentationen skal sikre Aalborgs og Nordjyllands interesser i forhold til Grønland, gennem: Understøttelse og udvikling af samarbejdsprojekter mellem Aalborg og Grønland. Understøttelse af Nordjyske virksomheders aktiviteter. Understøttelse af Nordjyske uddannelsesinstitutioners samarbejde med Grønland. Varetagelse af repræsentationsopgaver for Aalborg og Nordjylland. Varetagelse af eksekveringen af relevante områder i samarbejdsaftalen mellem Aalborg Kommune og Kommuneqarfik Sermersooq. Ambassadefunktioner

9 Organisering Repræsentationen etableres på tværs af de eksisterende indsatser for området, herunder Arctic Business Network, Arctic Education Network, Arctic Consensus, Business Aalborg og det Grønlandske Hus, så flest muligt får gavn af indsatsen. Repræsentationen forankres i Arctic Consensus. Aktiviteter Repræsentationen i Grønland skal varetage en lang række opgaver for Aalborg, bl.a. Repræsentationsopgaver for Aalborg Varetagelse af løbende samarbejdsprojekter mellem Aalborg og Grønland. Analyseopgaver. Formidling. Planlægning og gennemførsel af officielle besøg i Danmark og Grønland. Repræsentation af Nordjylland generelt. Det nordjyske erhvervsliv Repræsentationen bistår det nordjyske erhvervsliv med: Viden om Grønland. Analysearbejde. Viden om udbud og aktiviteter i Grønland der kan have relevans for det nordjyske erhvervsliv. Videns og kompetencecenter i forhold til etablering af virksomhed i Grønland. Planlægning og gennemførsel af aktiviteter der fremmer samhandlen. Nordjyske uddannelsesinstitutioner Repræsentationen bistår de nordjyske uddannelsesinstitutioner med synlighed og vejledning af studerende der ønsker at studere i Nordjylland. Driftsbudget Løn for 1 fast medarbejder + studentermedhjælper Kontorleje + kontorhold Rejseomkostninger Repræsentationsudgifter (konferencer etc.) Hertil skal lægges etableringsomkostninger på det første år. Repræsentation vil være afhængig af ekstern finansiering i forbindelse med gennemførsel af samarbejdsprojekter, afholdelse af større konferencer etc.

10 Let s become international BusinessAalborg Aalborg Kommune Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 DK-9000 Aalborg Tlf

Aalborg Den Globale Videns- og Industriby. Erhvervsplan 2015-2018

Aalborg Den Globale Videns- og Industriby. Erhvervsplan 2015-2018 Aalborg Den Globale Videns- og Industriby Erhvervsplan 2015-2018 Bag om Erhvervsplanen Det er Aalborg Erhvervsråd, som står bag Aalborg Kommunes Erhvervsplan for perioden 2015-2018. De 27 medlemmer er

Læs mere

One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland

One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland - Regionalt fokus - Formålet er at tiltrække og fastholde international kvalificeret arbejdskraft Hvorfor International House? Mangel på arbejdskraft

Læs mere

Erhvervs- og Turistpolitik

Erhvervs- og Turistpolitik Erhvervs- og Turistpolitik SUND VÆKST Sundt erhvervsliv DET BEDSTE STED AT LEVE OG DRIVE VIRKSOMHED Indhold Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Målene for Brønderslev Byråd...

Læs mere

Action plan til Erhvervsplanen

Action plan til Erhvervsplanen Action plan til Erhvervsplanen Erhvervsservice Servicemål for erhvervsservice Virksomheden i centrum Tættere samarbejde på tværs af forvaltninger Servicemål fra 2011 fortsat gældende Måling af målopfyldelse

Læs mere

Ansøgning Etableringen af International House North Denmark

Ansøgning Etableringen af International House North Denmark Ansøgning Etableringen af International House North Denmark Formål Projektets formål er at tiltrække og fastholde internationalt kvalificeret arbejdskraft i Nordjylland. I det perspektiv er formålet med

Læs mere

KKR 10. juni 2014. Direktør Merete Woltmann

KKR 10. juni 2014. Direktør Merete Woltmann KKR 10. juni 2014 Direktør Merete Woltmann 1 Bliver der mangel på højtuddannede? Syddanmark kommer til at mangle 5500 med lange uddannelser i 2029 viser Region Syddanmarks prognoser Kilde: Regional Udviklingsplan:

Læs mere

UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN

UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN Kommunaldirektør Søren Abildtrup Læsø medlem af den uddannelsespolitiske koordinationsgruppe KKR

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Erhvervspolitik Ishøj Kommune

Erhvervspolitik Ishøj Kommune Idé- og handlingskatalog 2015-2017 Erhvervspolitik Ishøj Kommune Udkast version 8 11.9.2014 1 Indhold Indledning... 3 Vores vision: Ishøj den bedste forbindelse til vækst og udvikling... 3 1. TEMA: UDVIKLING,

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

VELKOMMEN TIL FYRAFTENSSEMINAR OM GLOBAL LEDELSE

VELKOMMEN TIL FYRAFTENSSEMINAR OM GLOBAL LEDELSE VELKOMMEN TIL FYRAFTENSSEMINAR OM GLOBAL LEDELSE Afholdes af International House North Danmark & Dansk Industri Global Talent - Regionalt fokus - Formålet er at tiltrække, modtage og fastholde international

Læs mere

Region Hovedstaden et attraktivt sted at forske? Koncerndirektør Kim Høgh 2. november 2012 - Christiansborg

Region Hovedstaden et attraktivt sted at forske? Koncerndirektør Kim Høgh 2. november 2012 - Christiansborg Region Hovedstaden et attraktivt sted at forske? Koncerndirektør Kim Høgh 2. november 2012 - Christiansborg Hvorfor er det godt at forske her? Vi er hjemsted for landets eneste virkelige globale klynge

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien.

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vær med til at tage ansvar og åbn dørene til din virksomhed. Drejebog til virksomheder i samarbejde med Tresu Group, FKSSlamson

Læs mere

COPENHAGEN CAPACITY Copenhagen Capacity Ved Udviklingsdirektør Kim Bek

COPENHAGEN CAPACITY Copenhagen Capacity Ved Udviklingsdirektør Kim Bek COPENHAGEN CAPACITY Copenhagen Capacity Ved Udviklingsdirektør Kim Bek Copenhagen Capacity Ca. 55 medarbejdere Årligt budget på ca. 50 mio. kr. Forretningsområder: Cleantech Lifescience IKT Tiltrækning

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 2 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Input til Hovedstadsstrategien fra Hovedstaden. // CENTERDIREKTØR, CLAUS BJØRN BILLEHØJ, REGION HOVEDSTADEN 8. April 2014

Input til Hovedstadsstrategien fra Hovedstaden. // CENTERDIREKTØR, CLAUS BJØRN BILLEHØJ, REGION HOVEDSTADEN 8. April 2014 Input til Hovedstadsstrategien fra Hovedstaden // CENTERDIREKTØR, CLAUS BJØRN BILLEHØJ, REGION HOVEDSTADEN 8. April 2014 Hvad er Hovedstaden? En lille storbyregion på kanten af verden, knudepunkt mellem

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Dagsorden. Argumentation for projektet Baggrund Embrace projektet Konkrete aktiviteter Udvikling og dialog. International House

Dagsorden. Argumentation for projektet Baggrund Embrace projektet Konkrete aktiviteter Udvikling og dialog. International House Embrace projektet Dagsorden Argumentation for projektet Baggrund Embrace projektet Konkrete aktiviteter Udvikling og dialog International House Argumentation for projektet Nordjylland: Målgruppe Antallet

Læs mere

Aalborg Festivals. Sundheds- og Kulturudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 09.04.2014. Punkt 5. 2014-9076.

Aalborg Festivals. Sundheds- og Kulturudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 09.04.2014. Punkt 5. 2014-9076. Punkt 5. Aalborg Festivals. 2014-9076. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at der arbejdes videre med at realisere Aalborg Festivals, at mål og handlingsplan

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE. 8. februar 2016. Vidensbyens Career Mentoring Programme

PROJEKTBESKRIVELSE. 8. februar 2016. Vidensbyens Career Mentoring Programme PROJEKTBESKRIVELSE Vidensbyens Career Mentoring Programme 8. februar 2016 Lyngby-Taarbæk Vidensby udvikler i samarbejde med Sprogcenter Hellerup i Lyngby og en række andre medlemsvirksomheder en mentorordning

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Videreførelse af Hjerneskadeteam 1. Resume Etablering og udviklingen af Hjerneskadeteamet

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune gladsaxe.dk 20152018 Kommunikationsstrategi Gladsaxe en kommunikerende kommune Strategi for Gladsaxe Kommunes eksterne kommunikation 2014 2017 Hvorfor en ekstern kommunikationsstrategi Gladsaxe Kommune

Læs mere

Strategi for Jobcenter Esbjerg 2013-indsats på energi og offshore området

Strategi for Jobcenter Esbjerg 2013-indsats på energi og offshore området Dato 15.4.2013 Sagsbehandler Pind/Frans Strategi for Jobcenter Esbjerg 2013-indsats på energi og offshore området Indledning Energi og offshore branchen er vigtigt vækstområde i Esbjerg Kommune, Region

Læs mere

Kvindelige meningsdannere

Kvindelige meningsdannere 2016 Kvindelige meningsdannere - for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk - med særlig fokus på kommunikation i fagbevægelsens demokrati- og på kongres. Baggrund: Fagbevægelsen og samfundet mangler

Læs mere

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING Tema Side 2 af 5 NETVÆRKS- INDBYDELSE Strategi og digitalisering hånd i hånd Tema Side 3 af 5 Strategi og digitalisering hånd i hånd

Læs mere

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Opsamling på workshops og dialogmøder Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Formålet med dialogprocessen er at sikre: Inspiration til nye tilgange, perspektiver

Læs mere

Godkendelse af frikommuneforsøg vedrørende International Citizen Service

Godkendelse af frikommuneforsøg vedrørende International Citizen Service Punkt 3. Godkendelse af frikommuneforsøg vedrørende International Citizen Service 2016-014727 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender forslag om Aalborg sammen med de øvrige ICS-kommuner

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Den 30. november 2004 Til Byrådet via Magistraten Tlf. nr.: 89 40 21 90 Jour. nr. M0/2004/05355 Sagsbehandler:

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik UDKAST den 15. september 2014: Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik Afsæt Et markant kultur- og fritidsliv er med til at gøre en by attraktiv både overfor borgere, der gerne vil bo et sted med mange

Læs mere

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE v. Kirsten Jørgensen, KL Den fælles kommunale digitaliseringsstrategi Frem mod 2020 vil kommunerne: arbejde for, at børns digitale dannelse og læring påbegyndes tidligt

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Uddannelsesbyen Aalborg

Uddannelsesbyen Aalborg Uddannelsesbyen Aalborg Udvikling af Uddannelsesbyen Aalborg Historien bag Fra industriby til service- industri, og vidensby Uddannelsesrådet etableret 2007 Uddannelsesrådets sammensætning Bred sammensætning

Læs mere

UDSTILLERINVITATION. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! KØBENHAVN: d. 12.-13. september 2014

UDSTILLERINVITATION. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! KØBENHAVN: d. 12.-13. september 2014 UDSTILLERINVITATION FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! KØBENHAVN: d. 12.-13. september 2014 1 IVÆRK&VÆKST 2014 Vær med til at styrke og inspirere fremtidens Vækst Danmark og skab resultater

Læs mere

Erhvervsplan 2015-2018. Aalborg Erhvervsråd 5.5.2014

Erhvervsplan 2015-2018. Aalborg Erhvervsråd 5.5.2014 Erhvervsplan 2015-2018 Aalborg Erhvervsråd 5.5.2014 Øget fokus på kommunernes erhvervsindsats Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen,

Læs mere

Eventstrategi for Assens Kommune 2015-2016

Eventstrategi for Assens Kommune 2015-2016 Eventstrategi for Assens Kommune 2015-2016 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til Vækst realiseres gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her. Vækst og udvikling og Alle får en uddannelse. Et

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Kursus i NBE. Velkommen

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Kursus i NBE. Velkommen Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Kursus i NBE Velkommen Kursus i NBE Den 17. marts 2016 Velkommen Program for NBE kursus den 17. marts 2016 8.30 Velkomst og introduktion til dagen +

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Indhold Formål:...2 Organisatorisk forankring:...2 Projektstyring:...2 Økonomi...2 Særlige afsatte puljemidler...2 Eksterne aktiviteter:...3

Læs mere

Forslag til koncept for etableringen af International House North Denmark

Forslag til koncept for etableringen af International House North Denmark Forslag til koncept for etableringen af International House North Denmark Formål Projektets formål er at tiltrække og fastholde internationalt kvalificeret arbejdskraft i Nordjylland. I det perspektiv

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Udkast til Samarbejdsaftale

Udkast til Samarbejdsaftale Udkast til Samarbejdsaftale mellem INNOVATIONSFONDEN, ERHVERVSSTYRELSEN og REGION MIDTJYLLAND Innovationsfonden Østergade 26a 1100 København K og Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø og

Læs mere

Projektbeskrivelse. 2. Projektresume

Projektbeskrivelse. 2. Projektresume Projektbeskrivelse 1. Stamoplysninger Projekttitel International House North Denmark Indsatsområde Kvalificeret arbejdskraft Iværksætteri og jobs Periode 1/1 2016 31/12 2018 Projektansvarlig BusinessAalborg,

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Fokus - Fleksibel beskæftigelsesrettet indsats... 8 Fokus - Uddannelse til alle en nøgle til øget vækst...

Læs mere

Talentstrategi 2016 2019

Talentstrategi 2016 2019 Kunst Kultur Sport Talentstrategi 2016 2019 KUNST KULTUR - SPORT Strategi for talentudvikling i Næstved Kommune 2016 2019 FORMÅL Strategiens formål er at styrke børn og unges muligheder for at udvikle

Læs mere

LandboNordslanddistriktsprogram. Justeret okt. 2016

LandboNordslanddistriktsprogram. Justeret okt. 2016 LandboNordslanddistriktsprogram Justeret okt. 2016 Definitioner LandboNorddefinerer landdistrikt bredt og omfatter i udgangspunktet alle, som er bosiddende i Nordjylland, dvs. LandboNordsvirkeområde, og

Læs mere

Nuværende bemanding og ressourcer Erhvervsråd, Havneforum og Kommune har afsat følgende ressourcer til erhvervsudvikling (skema 1):

Nuværende bemanding og ressourcer Erhvervsråd, Havneforum og Kommune har afsat følgende ressourcer til erhvervsudvikling (skema 1): Fremtidig erhvervsindsats i Thisted Kommune oplæg fra arbejdsgruppe Baggrund Thisted Byråd besluttede i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2012, at tilskuddene til Thy Erhvervsråd og Hanstholm Havneforum

Læs mere

Analyse af vækstpotentialer og barrierer for de kreative erhverv i Region Midtjylland. Oxford Research A/S for Region Midtjylland November 2015

Analyse af vækstpotentialer og barrierer for de kreative erhverv i Region Midtjylland. Oxford Research A/S for Region Midtjylland November 2015 Analyse af vækstpotentialer og barrierer for de kreative erhverv i Midtjylland Oxford Research A/S for Midtjylland November 2015 1 Kort om analysen Omfattende analyse baseret på 10 ekspertinterview Kortlægning

Læs mere

FreightSource søger en Direktør & Entrepreneur

FreightSource søger en Direktør & Entrepreneur FreightSource søger en Direktør & Entrepreneur Mulighed for medejerskab! Stillingsopslag Maj 2016 Side 1 Maj 2016 Your freight. Our responsibility. FreightSource kort fortalt FreightSource er en ung dynamisk

Læs mere

Action plan til Erhvervsplanen Status Januar 2015

Action plan til Erhvervsplanen Status Januar 2015 Action plan til Erhvervsplanen Status Januar Strategisk tiltag Initiativer der igangsættes primo Initiativer der igangsættes /2016 Initiativer der videreføres fra 2014 Erhvervsservice Servicemål for erhvervsservice

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL

OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL Operation Dagsværk har siden starten af 2010'erne ikke gennemgået den udvikling, man kunne have håbet, tværtimod. Indsamlingsresultatet har været faldende og det samme har

Læs mere

Velkommen. som SamarbejdsPartner i Aalborg Zoo

Velkommen. som SamarbejdsPartner i Aalborg Zoo Velkommen som SamarbejdsPartner i Aalborg Zoo Som SamarbejdsPartner i Aalborg Zoo kan du og din virksomhed blive en naturlig del af en fælles vision, som har fokus på en bæredygtig fremtid, bevarelse af

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Politik for integration

Politik for integration Politik for integration Nordfyns Kommune 2016-2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Hvorfor denne politik?... 3 Hvem henvender integrationspolitikken sig til?... 3 Hvad vil vi med politikken?... 3 Hvad

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 11 Offentligt Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi Oplevelser og kreative erhverv styrker Danmarks konkurrenceevne. v/ formand Hans Skov

Læs mere

INFO status på strategiske spor

INFO status på strategiske spor INFO status på strategiske spor April 16 Strategien ØSTJYLLAND ARBEJDER FOR DANMARK 2016-2018 beskriver dels den politiske interessevaretagelse og markedsføring af en byregion, og dels de særlige strategiske

Læs mere

29.09.2010 Erik Schrøder

29.09.2010 Erik Schrøder 29.09.2010 Erik Schrøder Disposition Præsentation Baggrunden for reformerne Fraværsregler Ledelsens udfordringer Medarbejdernes udfordringer Forslag til konkrete handlinger Perspektiver for fremtidens

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde Cabi tilbyder ledere og medarbejdere i kommuner og jobcentre hjælp til at styrke det tværfaglige samarbejde fra strategisk planlægning og fastlæggelse af mål til anvendelse af de tværfaglige kompetencer

Læs mere

Virksomhedsservice Inspirationsdag om strategier og tiltag. 29. april 2014

Virksomhedsservice Inspirationsdag om strategier og tiltag. 29. april 2014 Virksomhedsservice Inspirationsdag om strategier og tiltag 29. april 2014 Efterspørgsel - udbud Udbud Efterspørgsel FØP Match 3 Match 2 Match 1 Virksomhedsservice Samspil mellem velfærdsområder Arbejdsmarkedsbalancen

Læs mere

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund.

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund. Generelle oplysninger Ansøger: Sundhedsplejen i Svendborg Kommune Projektets titel: GO`start gennem fælles indsats Projekt start: 1/9-2011 Projekt slut: 1/9-2013 Resumé af projektet Formålet med projektet

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Bilag: Opsamling af de væsentligste input fra Vækstforums fem strategi seminarer

Bilag: Opsamling af de væsentligste input fra Vækstforums fem strategi seminarer Bilag: Opsamling af de væsentligste input fra Vækstforums fem strategi seminarer Strategiseminar om sundheds og velfærdsinnovation Strategiseminaret om sundheds og velfærdsinnovation blev holdt i Odense

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Visionen 2015-2018. Roskilde Kommune mulighedernes markedsplads

Visionen 2015-2018. Roskilde Kommune mulighedernes markedsplads Visionen 2015-2018 Byrådssekretariatet Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Roskilde Kommune mulighedernes markedsplads

Læs mere

Hvad kan du forvente af REG LAB i 2012?

Hvad kan du forvente af REG LAB i 2012? Hvad kan du forvente af REG LAB i 2012? REG LABs medlemsundersøgelse 2011 giver en række fingerpeg om, hvordan REG LAB giver værdi for medlemmerne. 1 I dette dokument kan du få et overblik over planer,

Læs mere

ESTATE KONFERENCE. Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet. Investeringer og udvikling i Fredericia, Vejle og Kolding

ESTATE KONFERENCE. Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet. Investeringer og udvikling i Fredericia, Vejle og Kolding Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet Investeringer og udvikling i Fredericia, Vejle og Kolding Indhold På denne konference får du et overblik og indblik i erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet.

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Bilag - Undersøgelse af sagen vedr. charter for flere kvinder i ledelse

Bilag - Undersøgelse af sagen vedr. charter for flere kvinder i ledelse Bilag - Undersøgelse af sagen vedr. charter for flere kvinder i ledelse Formålet med Charter for flere kvinder i ledelse er: At sikre, at kvinder og mænd har lige muligheder for at gøre lederkarriere.

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Ideens navn Model 2 - Etablering af et tværkommunalt billedskolesamarbejde Arbejdsgruppens deltagere Dina Vester Feilberg, Leder Rønnebæksholm Mette Lima, Leder for CultHus, hvor Billedfabrikken hører

Læs mere

Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef

Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef Gladsaxe Kommune Den 1. januar 2014 var der 66.656 indbyggere i kommunen. Gladsaxe Kommune er derved den 23. største kommune i Danmark og den 4. største i Region

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark I kan I styrke jeres bæredygtighedsarbejde gennem samarbejder, vidensudveksling og konkrete værktøjer.

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Vækstpartnerskabsaftale mellem regeringen og Vækstforum Midtjylland

Vækstpartnerskabsaftale mellem regeringen og Vækstforum Midtjylland Faktaark om enkelte initiativer 15. maj 2013 Vækstpartnerskabsaftale mellem regeringen og Vækstforum Midtjylland En styrket fødevareindsats i Region Midtjylland Der er et stort vækstpotentiale i Region

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

En styringsmodel. Et lyst indfald. Idégrundlag. Idé. Mål. Politikker

En styringsmodel. Et lyst indfald. Idégrundlag. Idé. Mål. Politikker En styringsmodel Et lyst indfald Idégrundlag Idé Mål Politikker Fig. 9.1 En styringsmodel. Fig. 9.2 Skabelon til opbygning af SWOT-analysen. Skabelon til opbygning af SWOT-analysen Stærke sider (S) Interne

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark VELKOMMEN TIL GENERALFORSAMLING 16.30 Velkomst v/ Chef Lars Olsen, Hjørring Kommune 16.40 Aalborg Portland v/ Director Michael Lundgaard Thomsen 16.55

Læs mere

3. Hvordan bidrager idéen til Aalborg Kommunes Erhvervsplan ?

3. Hvordan bidrager idéen til Aalborg Kommunes Erhvervsplan ? #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel PROJEKTANSØGNING BusinessAalborg Dette ansøgningsskema anvendes til projekter, der søger om medfinansiering fra Aalborg Erhvervsråd. Borgmesterens

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde God ledelse i Ældre- og Handicapforvaltningen bygger på forvaltningens tre værdier Nærvær, Ansvarlighed og Respekt. Desuden er Frihedsbrevet og ledernes evne

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere