Status i Halsnæs Kommune i forhold til Ældrekommissionens anbefalinger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status i Halsnæs Kommune i forhold til Ældrekommissionens anbefalinger"

Transkript

1 Notat Sagsnr.: 2012/ Dato: 22. marts 2012 Titel: i Halsnæs Kommune i forhold til Ældrekommissionens anbefalinger Sagsbehandler: Olai Birch Planlægningskonsulent Ældrekommissionen - Kommission om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde den 9. februar 2012 sin rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem med 43 konkrete anbefalinger til, hvordan man kan styrke livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem. 1 Livskvalitet og selvbestemmelse har været omdrejningspunktet for arbejdet. Ældrekommissionen er nået frem til fem grundlæggende værdier, der vil øge den enkelte borgers livskvalitet og mulighed for selvbestemmelse, såfremt værdierne ligger til grund for det daglige arbejde på plejecentrene. De fem værdier er: Indflydelse på eget liv Respekt for forskellighed Medmenneskeligheden i fokus Gode oplevelser hver dag En værdig afslutning på livet Ældrekommissionens anbefalinger er opdelt i følgende syv forskellige indsatsområder, der har hver sin overskrift: Overgangen til livet på plejehjem Et sundt og aktivt ældreliv Den daglige pleje Mennesker omkring den ældre på plejehjem Den frivillige indsats Den sundhedsfaglige indsats Den bedste afslutning på livet. I dette notat vil kommissionens anbefalinger blive præsenteret. Efter anbefalingerne for hvert område følger en status på, hvor vi er i Halsnæs Kommune. En lang række af kommissionens anbefalinger er i overvejende grad allerede implementeret som en naturlig del af arbejdet på kommunens plejecentre.der vil være forskel på, i hvor høj grad de enkelte anbefalinger er implementeret på plejecentrene. I takt med at det godkendte Leve-bo koncept implementeres vil forskellene blive udlignet. 1 Ældrekommissionen har valgt at anvende ordet plejehjem, som samlebetegnelse for plejehjem, plejecentre og plejeboliger.

2 Ældre kommissionens 43 anbefalinger Overgangen til livet på plejehjem 1. Forud for indflytning på plejehjem skal en medarbejder enten tage på besøg i den kommende beboers hjem, eller den kommende beboer og de pårørende skal tilbydes et møde på plejehjemmet 2. Der skal være en klar forventningsafstemning, og den skal skabes gennem en god og åben kontakt og dialog mellem den nye beboer, medarbejderne og eventuelle pårørende 3. Der skal udarbejdes en livshistorie for beboeren, som medarbejderne kan bruge i det daglige arbejde og kontakt med den enkelte beboer 4. Det skal være muligt at have kæledyr på plejehjem under hensyntagen til medarbejderne og de andre beboere Inden en borger flytter ind på et plejecenter, bliver der afholdt møder med borgeren og evt. pårørende og forventninger afstemmes. I forhold til at medbringe kæledyr tages der stilling fra gang til gang. Et sundt og aktivt ældreliv 5. For at skærpe appetitten skal der dufte af mad forud for måltidet 6. Maden på plejehjem bør følge årstiderne, have smag samt være af en ernæringsrigtig god kvalitet 7. Beboerne skal inddrages i menuplanlægningen og deltage i madlavningen 8. Medarbejderne skal spise med, så de kan inspirere beboerne til at spise mere og bidrage til at skabe en hyggelig stemning 9. Der skal være et varieret udbud af aktiviteter til beboerne, og aktiviteterne skal indtænke begge køn 10. Beboerne skal have mulighed for at få frisk luft hver dag 11. Beboerne skal inddrages i hverdagsaktiviteter rengøring, madlavning og vande blomster 12. Plejehjemmet skal åbnes mod lokalsamfundet, så der kan arrangeres fællesaktiviteter for beboerne og borgerne fra lokalområdet Alle måltider, undtagen den varme mad, produceres på plejecentrene. Den varme mad bestilles fra Storkøkkenet Mad til hver dag i Hillerød. Her er det muligt at vælge, om man ønsker maden leveret helt færdig, delvis færdig eller som råvarer. Det er muligt, inden for en forholdsvis kort periode, at skifte fra den ene leveringsform til en anden. Maden, der produceres på plejecentre og den der leveres fra Hillerød er ernæringsrigtigt sammensat og følger Halsnæs Kommunes kostkoncept. Der vil med ansættelse af ernæringsassistenter blive sat yderligere fokus på dette område. I det omfang beboerne har lyst inddrages de i menuplanlægningen og tilberedningen. Det kan ikke kræves, at medarbejderne spiser sammen med beboerne, da der ikke længere er pædagogiske måltider. Langt de fleste medarbejdere spiser imidlertid deres medbragte mad sammen med beboerne.

3 Der er et varieret tilbud af aktiviteter på plejecentrene, og det er muligt for alle beboere at få frisk luft hverdag. Beboerne inddrages i de daglige aktiviteter i det omfang, de selv har lyst til det. Der bliver sat øget fokus på dette område i forbindelse med rehabilitering, Aktiv hverdag og implementering af Leve-bo. Den daglige pleje 13. Plejen skal understøtte beboerens selvstændighed og uafhængighed 14. Plejen skal tilrettelægges, så den enkelte beboer får hjælp og støtte til at vedligeholde og om muligt genvinde sine færdigheder 15. Bleer er sidste udvej og må aldrig blive en erstatning for personlig pleje 16. De frigjorte medarbejderressourcer ved anvendelse af velfærdsteknologi skal bruges til mere samvær og aktiviteter med beboerne Implementeringenaf Leve-bo understøtter beboernes selvstændighed, og den samtidige implementering af Rehabilitering ( Aktiv hverdag ) betyder at beboernes dagligdag tilrettelægges så den enkeltes færdigheder genvindes eller vedligeholdes. Fremtidens velfærdsteknologi skal dels understøtte den enkelte borger, dels skåne fremtidens ældre medarbejdere og dermed bevare arbejdskraften.bleer anvendes ikke som erstatning for personlig pleje. Halsnæs Kommunes forbrug af bleer til borgerne ligger under landsgennemsnittet. Mennesker omkring den ældre på plejehjem 17. Ledelsen og mellemlederne skal have et solidt ledelsesfagligt niveau 18. Kommunerne bør på baggrund af ledelsesevalueringer og trivselsmålinger blandt beboere og medarbejdere mindst hvert andet år vurdere plejehjemsledelserne 19. Ledelsen og mellemlederne skal have de fornødne redskaber stillet til rådighed, som kan understøtte det daglige arbejde med f.eks. planlægning, afrapportering, pårørendesamarbejde, herunder konflikthåndtering, medarbejderudvikling mv. 20. Ledelsen og mellemlederne skal være tilgængelig i dagligdagen, så det er nemt for beboere, medarbejdere og pårørende at komme i kontakt med dem 21. Ledelsen og mellemlederne skal gå forrest og vise, hvordan værdierne skal udleves 22. Det er vigtigt, at medarbejderne udviser respekt for beboernes valg 23. Medarbejderne bør i så stor udstrækning som muligt være sammen med beboerne. De skal deltage i og anspore til, at der er et socialt liv på plejehjemmene 24. Medarbejdernes arbejdstider bør indrettes efter opgaverne af hensyn til beboernes trivsel er det derfor vigtigt med en god aften- og weekendbemanding 25. Det skal gøres attraktivt for de pårørende at være på plejehjemmet 26. Det er vigtigt, at de pårørende udviser respekt for beboerens valg

4 27. Ledelsen og mellemlederne skal sikre, at medarbejderne og de pårørende løbende har dialog med hinanden Lederne på Halsnæs Kommunes plejecentre har et solidt ledelsesgrundlag. Det er dem, der går forrest og viser retningen. Der udarbejdes trivselsundersøgelser for medarbejderne hvert andet år, herunder måles tilfredshed med ledelsen. Der laves ikke trivselsmålinger blandt beboerne. BDO beretter i deres tilsynsrapporter, at beboerne udtrykker stor tilfredshed med ledelsen. Medarbejderne er sammen med beboerne i den udstrækning, det er muligt. Weekend og aftenvagter er bemandet i forhold til de opgaver, der skal udføres. Det skal bemærkes, at netop disse vagter er de dyreste og derfor en udfordring for den samlede økonomi. Pårørende er velkomne på plejecentrene. Den enkelte beboer har ret til at træffe egne valg, når pårørende ikke er enige med beboeren, bakkes beboeren op af personalet. For så vidt som, det er fagligt forsvarligt. Implementeringen af Leve-bo konceptet har fokus på de mennesker, der er omkring beboerne på plejecentrene. Ledelsen skal sikre, at medarbejderne løbende kvalificeres inden for en bred vifte af kompetencer, således at de kan give den bedste vejledning og rådgivning forud for beboernes hverdagslivs beslutninger. Ledelsen skal sikre fleksibilitet hos medarbejderne, således at komme/gå tider justeres i forhold til aktivitetsniveauet på plejecentrene. Den frivillige indsats 28. Der bør være frivillige på alle plejehjem 29. Ensomme beboere bør opfordres til at få en frivillig besøgsven 30. Der bør skabes rum og plads til de frivillige 31. Samarbejdet mellem medarbejderne, de frivillige og de frivillige organisationer bør understøttes med en frivilligkoordinator 32. Gennem en dialog med de frivillige bør der fastlægges retningslinjer for den frivillige indsats Arbejdet med frivillige på plejecentrene er i sin begyndelse. Den frivillige indsats prioriteres højt og har sine egne målsætninger i den nye Ældrepolitik. Målsætningerne i Ældrepolitikken rummer anbefalingerne fra Kommissionen. Plejecentret Frederiksværk, Arresøparken har etableret Arresøparkens venner, som består af frivillige. Hundested Plejecenter har etableret samarbejde med en vågekone(person der sidder hos den døende indtil livet er afsluttet). Den sundhedsfaglige indsats 33. Der bør indføres fast tilknyttede læger, så der på plejehjemmene kontinuerligt kommer læger med et specialekendskab til alderdomsbetingede sygdomme 34. Plejehjemmene bør have en form for akutpakke af medicin, som kan lindre i den terminale fase 35. De fast tilknyttede læger, apotekerne og de faste medarbejdere bør en gang årligt i fællesskab systematisk gennemgå hver enkelt beboers medicin 36. Forskning i aldersbetingede sygdomme skal opprioriteres (geriatri)

5 37. Medarbejderne skal udvikle deres kliniske kompetencer i forhold til at kunne observere og handle på beboernes almentilstand Det er aktuelt ikke muligt at tilknytte fast læge, da beboerne selv skal vælge, den læge de ønsker (Sundhedsloven 59).Dilemmaet ligger på den ene sidei forhold til at følge anbefalingen om at opnå højere kvalitet ved ansættelse af en læge med speciale i alderdomsbetingede sygdommeog på den anden side den enkelte beboers frie valg. Plejecentrene kan rekvirere en tryghedskasse hos beboerens egen læge i den terminale fase. Tryghedskassen indeholder medicin, utensilier (infusionssæt, sprøjter, kanyler) og informationsmateriale til symptomlindring i de sidste levedøgn hos alvorligt syge patienter, der ikke længere kan indtage peroral medicin. Det er ikke tilladt at opbevare medicin, som er ikke udskrevet til en bestemt beboer. Beboernes medicin gennemgås i nogen grad af egen læge årligt. Det er dog et stort ønske, at kunne lave en årlig gennemgang med deltagelse af relevante interessenter. Den bedste afslutning på livet 38. Plejehjemmet skal indhente og imødekomme beboerens ønsker til livets afslutning 39. Beboeren skal holdes så lidelsesfri som muligt under livets afslutning 40. Man skal understøtte beboerens ønske om at dø i eget hjem 41. Den døende må ikke uønsket være alene under livets afslutning 42. Der skal være en afrunding på dødsfaldet af hensyn til de andre beboere, de pårørende og medarbejderne 43. Medarbejdernes kompetencer indenfor den palliative pleje skal fastholdes og videreudvikles Plejecentrene indhenter og imødekommer beboernes ønsker til livets afslutning. Beboerne holdes, ved hjælp af tryghedskassen så smertefri som muligt. I den udstrækning det er muligt, er ingen uønsket alene ved livets afslutning. Flere plejecentre bruger eller overvejer at bruge frivillige vågekoner, der sidder hos beboeren under livets afslutning. Halsnæs Kommune deltager i et formodningsprojekt vedrørende samarbejde i sundhedsvæsenet omkring den palliative indsats. Formålet med projektet er at forbedre de palliative borgerforløb i Halsnæs Kommune.

Oversigt over ældrekommissionens anbefalinger sammenholdt med indsatser på Hørsholms plejeboliger og plejehjem

Oversigt over ældrekommissionens anbefalinger sammenholdt med indsatser på Hørsholms plejeboliger og plejehjem Bilag 2/ Gennemgang af Ældrekommissionens anbefalinger og indsatser på ældreinstitutionerne i Hørsholm Kommune Oversigt over ældrekommissionens anbefalinger sammenholdt med indsatser på Hørsholms plejeboliger

Læs mere

Gennemgang af de 43 anbefalinger fra Ældrekommissionen set i forhold til indsatsen i Roskilde Kommune

Gennemgang af de 43 anbefalinger fra Ældrekommissionen set i forhold til indsatsen i Roskilde Kommune Gennemgang af de 43 anbefalinger fra Ældrekommissionen set i forhold til indsatsen i Roskilde Kommune Nr. Anbefalinger fra Ældrekommissionen TEMA: Overgangen til livet på plejehjem 1 Forud for indflytning

Læs mere

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK dialogmøde med Ældreråd og Handicapråd d. 14.3.2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK dialogmøde med Ældreråd og Handicapråd d. 14.3.2016 VÆRDIGHEDSPOLITIK dialogmøde med Ældreråd og Handicapråd d. 14.3.2016 Citater fra inspirationsmøde Værdier Målsætninger Indsatser Økonomisk prioritering Ligeværdig dialog med ægte interesse Individuelt

Læs mere

Kommunal Tilsynsrapport. Syddjurs Kommune. Uanmeldt fagligt tilsyn 7. maj 2012. Frejasvænge UP-STAIRS. Bugtrupvej 35a, 8560 Kolind

Kommunal Tilsynsrapport. Syddjurs Kommune. Uanmeldt fagligt tilsyn 7. maj 2012. Frejasvænge UP-STAIRS. Bugtrupvej 35a, 8560 Kolind Kommunal Tilsynsrapport Syddjurs Kommune Uanmeldt fagligt tilsyn 7. maj 2012 Frejasvænge Bugtrupvej 35a, 8560 Kolind Telefon: 86 39 13 60 Leder for pleje og omsorg: Birgitte Anthonsen bda@syddjurs.dk Teamleder

Læs mere

Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er.

Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er. Værdighedspolitikken 2016 Forord- Værdighed Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er. Vi har alle forskellige opfattelser af, hvad der er vigtigt, når vi taler

Læs mere

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Horsens Kommunes værdighedspolitik 1 HORSENS KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK VELFÆRD

Læs mere

Værdighedspolitik. Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016

Værdighedspolitik. Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016 Værdighedspolitik Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016 Revideret den 23.2.2016 Dokument nr. 480-2016-140850 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold Baggrund... 2 Indledning... 3 Tema...

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden Måltider der forebygger og rehabilitere Vibeke Høy Worm Voksenenheden Det handler om Uden mad og drikke duer helten ikke heller ikke når man bliver ældre Baggrund for projekt God mad - godt liv Regeringen

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen skal planlægge

Læs mere

Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik.

Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik. Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik. I 2016 er der udarbejdet en værdighedspolitik indenfor ældreområdet I Herning Kommune. Vi er som Danske Diakonhjem og dermed samarbejdspartner

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18 VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18 2 Baggrund 3 Sammen om værdighed 4 Livskvalitet 6 Selvbestemmelse 7 Kvalitet, kommunikation, tværfaglighed og sammenhæng i plejen 9 Mad, måltider og ernæring 10 En værdig død

Læs mere

Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter

Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter Oldekolle Boligfællesskab til ældre med kognitive begrænsninger 2012 1 Oldekolle Dette er en pixi-udgave af ydelseskataloget, der kun omhandler Oldekolle. Ydelsesbeskrivelse

Læs mere

Værdighedspolitik 2016-2019 Langeland Kommune

Værdighedspolitik 2016-2019 Langeland Kommune Langeland Kommune Indhold Forord... 2 Formål med værdighedspolitikken... 3 Ældre i Langeland Kommune... 4 Vision og mål... 6 Strategisk mål for værdighedspolitik 2016-2019... 6 Målgrupper for indsatser

Læs mere

Kommunal tilsynsrapport. Syddjurs Kommune. Uanmeldt fagligt tilsyn 13. marts 2012. Rosengården. Tingvej 22, 8543 Hornslet Telefon: 8753 5812 UP-STAIRS

Kommunal tilsynsrapport. Syddjurs Kommune. Uanmeldt fagligt tilsyn 13. marts 2012. Rosengården. Tingvej 22, 8543 Hornslet Telefon: 8753 5812 UP-STAIRS Kommunal tilsynsrapport Syddjurs Kommune Uanmeldt fagligt tilsyn 13. marts 2012 Rosengården Tingvej 22, 8543 Hornslet Telefon: 8753 5812 Leder af pleje og omsorg: Birgitte Anthonsen bda@syddjurs.dk Teamleder

Læs mere

Teglgårdsparken - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2013. Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn den 27. juni 2013 på Teglgårdsparken plejecenter

Teglgårdsparken - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2013. Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn den 27. juni 2013 på Teglgårdsparken plejecenter Teglgårdsparken - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2013 Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn den 27. juni 2013 på Teglgårdsparken plejecenter Data vedrørende plejecentret ses på Kolding Kommunes hjemmeside

Læs mere

PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE

PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE 2 Velkommen til Esbjerg Kommunes plejecentre Denne pjece giver dig information om tilbud og muligheder for hjælp, pleje, kost og aktiviteter på Esbjerg Kommunes plejecentre.

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d.

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 1 of 6 2 of 6 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En

Læs mere

Strategi for Mad og Måltider, Odense Kommune

Strategi for Mad og Måltider, Odense Kommune Strategi for Mad og Måltider, Odense Kommune Strategien for Mad & Måltider har gjort, at Odense Kommune er gået fra kompenserende hjælp til rehabilitering. Fra vi gør det for borgeren til vi gør det sammen

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Projektnavn: Implementering af Leve-Bo Udarbejdet dato: 24. februar 2012

Projektnavn: Implementering af Leve-Bo Udarbejdet dato: 24. februar 2012 Projektnavn: Implementering af Leve-Bo Udarbejdet dato: 24. februar 2012 : Lis Herand Udarbejdet af: Birgit Gundorph-Malling Projektejer: Birgit Gundorph-Malling Projektets slutdato: ultimo 2013 Antal

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Billund Kommunes VÆRDIGHEDSPOLITIK. Jorden Rundt 1 7200 Grindsted 79 72 72 00 billund.dk

Billund Kommunes VÆRDIGHEDSPOLITIK. Jorden Rundt 1 7200 Grindsted 79 72 72 00 billund.dk Billund Kommunes VÆRDIGHEDSPOLITIK Jorden Rundt 1 7200 Grindsted 79 72 72 00 billund.dk Billund Kommunes Værdighedspolitik Indledning Billund Kommune har udarbejdet en Værdighedspolitik. Baggrunden herfor

Læs mere

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats Kvalitetsstandard Palliativ og terminal indsats Greve Kommune 2016 Side 1 af 6 Indhold 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ændring i borgernes ønsker... 3 1.2 Palliativ behandling... 3 1.3 Palliativ indsats... 3 1.4

Læs mere

Social- og Integrationsministeriet Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Fuldmægtig Søren Svane Kristensen p-aeldre@sm.

Social- og Integrationsministeriet Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Fuldmægtig Søren Svane Kristensen p-aeldre@sm. Social- og Integrationsministeriet Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Fuldmægtig Søren Svane Kristensen p-aeldre@sm.dk J.NR.: 2012-1.10-0001 Ref.: me 11. april 2012 Ref. j.nr. 2012-1178

Læs mere

Den 12. januar 2015. Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune.

Den 12. januar 2015. Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune. Den 12. januar 2015 Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune. Ældrerådet har på sit møde i dag den 12. 01.2015 behandlet pkt. 134 Nattevagter på Plejecentrene, som

Læs mere

Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune

Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune 2 Forord ved borgmesteren Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune beskriver vores visioner og værdier for den kommunale ældrepleje. Helt præcist sætter

Læs mere

VærdigHedspolitik. sundhed & omsorg. stevns kommune 2016. om politikken

VærdigHedspolitik. sundhed & omsorg. stevns kommune 2016. om politikken stevns kommune 2016 VærdigHedspolitik om politikken I Værdighedpolitik 2016 beskriver vi de overordnede værdier, vi i Stevns Kommune arbejder efter for at støtte ældre medborgere i at opnå størst mulig

Læs mere

Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018

Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018 Resultater fra 6 borgermøder i juni 2014 Center for Omsorg Københavns Kommunes Ældrepolitik

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Status i Gladsaxe Kommune i forhold til Ældrekommissionens 43 anbefalinger

Status i Gladsaxe Kommune i forhold til Ældrekommissionens 43 anbefalinger GLADSAXE KOMMUNE Trænings- og Plejeafdelingen Den 28. februar 2012 Charlotte Holm Bilag 2 Status i Gladsaxe Kommune i forhold til Ældrekommissionens 43 anbefalinger Område 1 Overgangen til livet på plejehjem

Læs mere

Udkast til værdighedspolitik 2016-17

Udkast til værdighedspolitik 2016-17 Udkast til værdighedspolitik 2016-17 Indhold Borgmesterens forord... 2 Værdighed i Greve Kommune... 2 Temaer... 2 1. Livskvalitet... 3 2. Selvbestemmelse... 3 3. Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i

Læs mere

Livskvalitet og helbred i plejehjem

Livskvalitet og helbred i plejehjem Livskvalitet og helbred i plejehjem v. adm. direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, formand for Ældrekommissionen 05-11-2012 1Ældre Sagen PowerPoint eksempel Facts om Ældrekommissionen Kommissionen blev

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Danske Handicaporganisationers høringssvar til Ærø Kommunes Værdighedspolitik

Danske Handicaporganisationers høringssvar til Ærø Kommunes Værdighedspolitik Danske Handicaporganisationers høringssvar til Ærø Kommunes Værdighedspolitik Hele værdighedspolitikken bærer præg af at være henvendt til ministeren/ministeriet, som bilag til den kommende ansøgning.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Velkommen til Lind Pleje- og Aktivitetscenter Herning Kommune

Velkommen til Lind Pleje- og Aktivitetscenter Herning Kommune Kære medarbejder! Velkommen til Lind Pleje- og Aktivitetscenter Herning Kommune Her kan du læse om Lind Pleje- og Aktivitetscenters værdier og om praktiske informationer, som du får brug for i din ansættelse.

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

Mad og måltider på plejecenter

Mad og måltider på plejecenter Mad og måltider på plejecenter Kvalitetsstandard 2010 Det er plejecentrets ansvar at tilbyde en forplejning, som er sund og tilpasset dine individuelle behov. Derfor visiteres du til døgnforplejning, som

Læs mere

Ågården Plejecenter. Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013. Tilsynsrapport udarbejdet af. Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow

Ågården Plejecenter. Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013. Tilsynsrapport udarbejdet af. Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013 Ågården Plejecenter Tilsynsrapport udarbejdet af Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow Velfærdsstaben 2 Indhold Tilsynets Konklusion... 3 1. Hvad skal kommunale

Læs mere

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Scan koden med din smartphone og find mere information Når du vælger Greve Kommune som leverandør til den ydelse du har fået visiteret, vil du blive tilknyttet

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

Udvalget dækker ældrepolitik, social og sikringsydelser. Området er administrativt opdelt i Ældreområdet, Socialcenter og Borgerservice.

Udvalget dækker ældrepolitik, social og sikringsydelser. Området er administrativt opdelt i Ældreområdet, Socialcenter og Borgerservice. Social- og Seniorudvalget Drejebog for borgerinddragelse 28. februar 2008 dok.nr. 13394/08 1. Indledning Social- og Seniorudvalgets område omfatter: sociale pensioner, økonomiske ydelser, ældreplejen,

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Uanmeldt tilsyn Ulleruphus, Fredericia Kommune. Onsdag den 30. november 2011 fra kl. 10.00

Uanmeldt tilsyn Ulleruphus, Fredericia Kommune. Onsdag den 30. november 2011 fra kl. 10.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn Ulleruphus, Fredericia Kommune Onsdag den 30. november 2011 fra kl. 10.00 Indledning Vi har på vegne af Fredericia Kommune aflagt tilsynsbesøg på Ulleruphus. Generelt er

Læs mere

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Meget mere end mad Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Forord I Ældre- og Handicapforvaltningen vil vi fremme borgernes mulighed for at leve en selvstændig tilværelse - sammen

Læs mere

Vejleder for læger i hoveduddannelse

Vejleder for læger i hoveduddannelse Gode råd og anbefalinger Vejleder for læger i hoveduddannelse i almen medicin www.videreuddannelsen-syd.dk Den Lægelige Videreuddannelse Region Syd Region Syddanmark og Grønland Kort om uddannelsen Uddannelsen

Læs mere

Værestedet. For personer i Ikast-Brande Kommune, som er fyldt 18 år og er psykisk sårbare.

Værestedet. For personer i Ikast-Brande Kommune, som er fyldt 18 år og er psykisk sårbare. Værestedet For personer i Ikast-Brande Kommune, som er fyldt 18 år og er psykisk sårbare. Hvad er Værestedet Laicos? Værestedet er et tilbud/fristed for alle over 18 år, som er psykisk sårbare. Vi holder

Læs mere

Redegørelse 2012. Kommunale tilsyn i Plejeboliger. Syddjurs Kommune. Fokus på indflytning i plejebolig. udført af UP-STAIRS

Redegørelse 2012. Kommunale tilsyn i Plejeboliger. Syddjurs Kommune. Fokus på indflytning i plejebolig. udført af UP-STAIRS Redegørelse 2012 Kommunale tilsyn i Plejeboliger Syddjurs Kommune Fokus på indflytning i plejebolig udført af UP-STAIRS v/ulla Paludan. Egå, den 1. august 2012 Tilsyn er kun et øjebliksbillede! Årsredegørelse

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål

Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål 1 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger B. Foged. Sagsnr.: 27.36.00-P05-2-14 Dato:

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Ældrepolitik. Aktivitet. Kost Forebyggelse. Tryghed Aflastning Demens Bolig Fritvalg. Faaborg-Midtfyn Kommune

Ældrepolitik. Aktivitet. Kost Forebyggelse. Tryghed Aflastning Demens Bolig Fritvalg. Faaborg-Midtfyn Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune Ældrepolitik Aktivitet Kost Forebyggelse Tryghed Aflastning Demens Bolig Fritvalg Side 1 af Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Indholdsfortegnelse Kvalitet 1. Indledning 3 1.0

Læs mere

Et værdigt liv med demens

Et værdigt liv med demens Handleplan for Tønder Kommunes demenspolitik i Psykiatri og handicap Gældende for 2016 og 2017 Et værdigt liv med demens Udarbejdet efterår 2015 Indsats Handlinger Ansvarlig Tidlig opsporing og koordineret

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard for Ledsagerordning og Kontaktpersonordning

Kvalitetsstandard for Ledsagerordning og Kontaktpersonordning Kvalitetsstandard for Ledsagerordning og Kontaktpersonordning for Døvblinde Ishøj Kommune 1 Jeg er glad for, at kunne præsentere kommunens kvalitetsstandard på området for ledsagerordning og kontaktperson

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole MÅLSÆTNING 1 FORMÅL: Gennem den daglige kontakt med forældrene ønsker vi at skabe trygge rammer, hvor børnene udvikler sig til velfungerende og selvstændige mennesker. Det er vort mål, at børnene lærer

Læs mere

Den 4. februar 2014. Udvalget for Ældre og Handicappede, Halsnæs Kommune.

Den 4. februar 2014. Udvalget for Ældre og Handicappede, Halsnæs Kommune. Den 4. februar 2014. Udvalget for Ældre og Handicappede, Halsnæs Kommune. Ældrerådet har på sit møde den 3. januar 2014 drøftet dagsorden til Udvalgsmøde i Ældre og Handicappede og fremsender hermed høringssvar

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 Sundhedssamarbejdets værdier Sundhedsaftalen er rammen om et forpligtende samarbejde, hvor kommuner og region sammen med almen praksis sætter fælles mål, som vi arbejder

Læs mere

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Indsatskatalog, bostøtte

Indsatskatalog, bostøtte Administration Ydelsen tildeles borgere, der på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for hjælp og støtte. Det er kendetegnende for borgere,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Bihuset, Roeskovvej 127, 5299 Odense V.

Uanmeldt tilsyn på Bihuset, Roeskovvej 127, 5299 Odense V. Område: Det sociale område Udarbejdet af: Lone Christensen Afdeling: Handicap- og socialpsykiatriafdelingen E-mail: Lone.Christensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631067 Dato: 4. juni 2008

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Dejlig mad og gode måltider giver os livskvalitet, bidrager til at vi holder os raske og bevarer vores

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Virklund Plejecenter, Silkeborg Kommune. Mandag den 20. juni 2011 fra kl. 13.30

Uanmeldt tilsyn på Virklund Plejecenter, Silkeborg Kommune. Mandag den 20. juni 2011 fra kl. 13.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Virklund Plejecenter, Silkeborg Kommune Mandag den 20. juni 2011 fra kl. 13.30 Indledning Vi har på vegne af Silkeborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Virklund Plejecenter.

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Udviklingsplan Kristianslyst 2010-2014

Udviklingsplan Kristianslyst 2010-2014 Afsluttende bemærkning: Udviklingsplanen håber vi kan være medvirkende til, at vi får implementeret vores fokusområde fra diverse huse. Samtidig kan planen være et redskab til at sikre at gryden holdes

Læs mere

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Vi understøtter størst mulig mestring i eget liv og høj livskvalitet Vi vil være kendt for sammenhæng, udvikling og dialog Vores værdier er åbenhed,

Læs mere

Visitation til hjemmehjælp

Visitation til hjemmehjælp Visitation til hjemmehjælp Indledning Denne pjece er for dig, der ønsker at søge - eller modtager hjemmehjælp i Herlev Kommune. Du finder information om, hvordan du får hjælp samt hvilke rettigheder, pligter

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand Kvalitetsstandard Serviceloven 85 Socialpædagogisk bistand Godkendt i Byrådet den 22. november 2011 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

Hverdagen med demens - Ergoterapeut Jeanette With Lindér

Hverdagen med demens - Ergoterapeut Jeanette With Lindér Hverdagen med demens - Ergoterapeut Jeanette With Lindér Præsentation Rehabilitering Neuropædagogisk screening Teknologi 1 Forekomst af demens sygdomme Prognose for antal demente i Danmark 2014-2040: 2014-83.830

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Hvordan arbejder vi hen imod Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune? Denne guide er

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOFÆLLESSKABET HEDELUNDSGADE

SERVICEDEKLARATION BOFÆLLESSKABET HEDELUNDSGADE SERVICEDEKLARATION BOFÆLLESSKABET HEDELUNDSGADE Hedelundsgade 12-14 9700 Brønderslev Afdelingsleder: Rikke Jæger Pedersen E-mail: rikke.j.pedersen@99454545.dk Mobil: 4173 6723 Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Hovergården Plejecenter

Hovergården Plejecenter Kommunale tilsyn på plejecentre Vejle Kommune 2013 Hovergården Plejecenter Tilsynsrapport udarbejdet af Sundhedsfaglig Konsulent Lis Linow Velfærdsstaben 2 Indhold Tilsynets Konklusion... 3 1. Hvad skal

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning & vedligeholdende træning Servicelovens 86, stk. 1 og 2 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning - Servicelovens 86.1 Formål med genoptræning?... 4 Hvem kan få bevilget

Læs mere

FAST TILKNYTTEDE LÆGER PÅ PLEJECENTRE

FAST TILKNYTTEDE LÆGER PÅ PLEJECENTRE FAST TILKNYTTEDE LÆGER PÅ PLEJECENTRE Formålet med ordningen har været at undersøge, om en fast tilknyttet læge på et plejecenter kan skabe bedre kvalitet for den ældre. 1 Dokumenteret effekt af ordningen

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

Offentlig-privat samarbejde om plejeboliger mv. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 6. juni 2012 Aarhus Kommune

Offentlig-privat samarbejde om plejeboliger mv. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 6. juni 2012 Aarhus Kommune Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. juni 2012 Aarhus Kommune Omsorg og Udvikling Sundhed og Omsorg Søren Frichs Vej 36G 8230 Åbyhøj 1. Resume Antallet af ældre vil stige i de kommende

Læs mere

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner 3. november 2015 Notat vedr. kommunale akutfunktioner Dette notat er godkendt i Temagruppen for behandling, pleje, træning og rehabilitering 3/11/15 som en 1. version. Der pågår arbejde med en 2. version

Læs mere

Fagprofil social- og sundhedshjælper.

Fagprofil social- og sundhedshjælper. Odder Kommune. Fagprofil social- og sundhedshjælper. For social- og sundhedshjælpere ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

Københavns Kommune har modtaget Praksisudviklingsplan for almen praksis 2012-2015 i høring.

Københavns Kommune har modtaget Praksisudviklingsplan for almen praksis 2012-2015 i høring. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen UDKAST Samarbejdsudvalget vedr. almen praksis c/o Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød 27-09-2012 Sagsnr. 2012-141580 Dokumentnr. 2012-764049

Læs mere