EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem."

Transkript

1 Eksem

2 EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer. Senere bliver huden tør, fortykket, skællende og til tider med smertefulde revner. Eksem smitter ikke. Eksem i huden kan skyldes mange forskellige ting og kan optræde i forskellige former. De mest almindelige er kontakteksem og børneeksem. Børneeksem kaldes også for atopisk eksem. Hvis du har haft børneeksem, har du en større risiko for at udvikle kontakteksem som voksen. På de næste sider kan du læse om kontakteksem og børneeksem. Har du en anden slags eksem, kan du alligevel have gavn af at læse om forebyggelse og behandling i brochuren. Principperne for forebyggelse og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem er en hyppig sygdom. I løbet af et år rammes mere end 10 procent af alle danskere af eksem alene på hænderne, og procent af alle børn og unge har børneeksem i lettere eller sværere grad.

3 KONTAKTEKSEM Kontakteksem opstår, når huden kommer i direkte kontakt med stoffer, den ikke kan tåle. Kontakteksem kan forekomme overalt på kroppen. Det er især hænder og ansigt, som angribes. Kontakteksem på hænderne kaldes håndeksem. Kontakteksem kan være irritativ eller allergisk. Den irritative eksem kendetegnes ved, at huden igen og igen udsættes for irritation. Efterhånden nedbrydes hudens modstandskraft, og der udvikles eksem. Den allergiske eksem opstår, hvis du er i kontakt med selv små mængder af et stof, du er allergisk over for. Irritativ kontakteksem udgør procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Irritativ kontakteksem udvikles især hos personer, der har vådt arbejde med hyppig håndvask eller handskeskift. Det ses også hos personer, der er i hyppig kontakt med industrielle olier, opløsningsmidler og fødevarer. Derfor er rengøringsassistenter, sundhedspersonale, frisører, maskinarbejdere, mekanikere, bagere og kokke udsatte grupper. Den allergiske kontakteksem er mindre forudsigelig. GODE RÅD VED VÅDT ARBEJDE Brug beskyttelseshandsker så lang tid som nødvendigt, men så kort tid som muligt. Beskyttelseshandskerne skal være ubeskadigede, rene og tørre. Brug bomuldshandsker under beskyttelseshandsker. Vask hænder i køligt vand, skyl og tør dem godt. Alkoholbaserede desinfektionsmidler kan anvendes i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er synligt snavsede. Bær ikke fingerringe. Brug en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume. Fugtighedscremen skal fordeles over hele hånden, også på fingre og håndrygge. Brug varme handsker udendørs om vinteren.

4 BØRNEEKSEM Børneeksem er en hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem. Det er forskelligt, hvor hårdt den enkelte person bliver angrebet. Eksemet viser sig typisk som udslæt allerede få måneder efter fødslen. Omkring halvdelen har fået det, inden de bliver et år, og stort set alle får det, inden de bliver fem år. De fleste børn slipper af med eksemet, inden de når puberteten. En mindre del bliver ved med at have eksem som voksne eller får eksem igen efter en årrække uden symptomer. Alle, der har haft børneeksem, har en sart hud og større risiko for at få håndeksem. Det betyder, at de gennem hele livet skal passe ekstra godt på deres hænder og overveje valg af erhverv. Ved børneeksem er balancen i hudens immunsystem ændret. Huden reagerer let på forskellige påvirkninger og begynder at klø. Huden kan revne og give smerte og ømhed. Eksem forværres, hvis huden angribes af bakterier, virus og svampe. En bakterieart, der typisk ses ved børneeksem, er stafylokokker, som gør huden rød og væskende med gule skorper. En anden infektion, som kan forekomme, er herpes. Herpes viser sig som små blærer og sår. Hvis du har mistanke om, at du har en infektion i eksemet, skal du søge læge. GODT AT HUSKE... Medicin Har du svært ved at huske din medicin, kan du tilmelde dig gratis huske-sms på apoteket.dk. Spørg personalet på apoteket, hvordan du skal tage din medicin. Læs på indlægssedlen, hvordan din medicin skal opbevares. Er du i fast behandling, kan du opleve, at din medicin skifter navn. Indhold og virkning er uændrede.

5 BEHANDLING AF EKSEM Uanset hvilken form for eksem du har, er principperne for behandling stort set de samme: at fjerne eller undgå det, som fremkalder eller forværrer eksemet. Derudover skal kløen og betændelsestilstanden behandles. Eksem behandles typisk med binyrebarkhormoncreme. Lægemidlet bruges typisk en til to gange om dagen i en kortere periode. Du begynder normalt med et stærkere virkende lægemiddel for at bringe eksemet i ro og fortsætter derefter ved enten at smøre mindre hyppigt eller ved at anvende en svagere creme. Hvis det ikke er dine hænder, der skal behandles, skal du altid vaske dem efter påsmøring. Brug eventuelt handsker, hvis du skal smøre en stærk creme på. Lægemidler med binyrebarkhormon kan have bivirkninger. Du kan læse om dem på indlægssedlen eller spørge på apoteket eller hos lægen. Samtidig med lægemidlet bruges en almindelig fugtighedscreme med et højt fedtindhold (minimum 20 procent fedt). Vælg den fedeste creme, du kan lide at bruge, og skift eventuelt mellem flere forskellige cremer. Fugtighedscremen anvendes flere gange om dagen også når du ikke længere bruger binyrebarkhormoncreme.... OG SPØRG APOTEKET, HVIS DU ER I TVIVL MEDICIN- TILSKUD Medicin Undlad at ændre i din medicin uden aftale med lægen. Husk at tjekke, om din medicin er trafikfarlig. Det står på indlægssedlen. Apoteket beregner automatisk dit medicintilskud. Fortæl altid personalet på apoteket, hvis du tager flere forskellige slags medicin eller kosttilskud.

6 GODE RÅD OM EKSEM Hold din hud hel og blød med fugtighedscreme. Derved opnår du en god hudbarriere, som beskytter mod stoffer, der kan give eksem. Vælg en creme, der er uparfumeret. Parfume kan genere din hud yderligere og eventuelt give dig allergi. Undgå også unødvendige tilsætningsstoffer, for eksempel farvestoffer, som kan irritere den sarte hud. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl om, hvilken fugtighedscreme du skal vælge. Apoteket kan hjælpe dig med at finde den type, der passer bedst til din situation. Du kan med fordel vaske din hud dagligt med en mild og uparfumeret sæbe. Det er vigtigt, at du ikke bruger for meget sæbe, og at du skyller den godt af bagefter. Desuden bør vandet ikke være for varmt. Gå i bad højst én gang om dagen i kort tid. Hvis du på arbejdspladsen bliver udsat for det stof, du ikke tåler, kan det blive nødvendigt at skifte erhverv. Hvis du har kontakteksem og skal i gang med en ny uddannelse eller står over for et jobskifte, så undgå erhverv, som kan fremprovokere din eksem. Søg læge, hvis du har mistanke om, at du har fået eksem og ligeledes hvis du har mistanke om, at der er gået infektion i eksemet.

7 GODE RÅD OM BØRNEEKSEM Tag bad, og brug creme, i god tid før sengetid. Sørg for, at der er køligt i soveværelset. Undgå uld direkte på kroppen. Skift tøjet, hvis det er blevet svedigt. Klip neglene korte fil dem, og krads kun med flad hånd. Sov eventuelt med bomuldshandsker. Pas på syreholdige frugter spis dem skåret i små bidder smør eventuelt huden rundt om munden med en fed creme, inden de spises. Undgå stress stress påvirker din hud.

8 VARENR.: /12 PÅ APOTEKET På apoteket kan du få hjælp til og rådgivning om alle typer medicin. Alt personale er faguddannet og kan blandt andet svare på spørgsmål om recept- og håndkøbsmedicin, bivirkninger og medicin til børn og fortælle hvad du skal være opmærksom på, hvis du for eksempel tager flere forskellige typer medicin samtidig. Apoteket er stedet, hvor du køber din medicin uanset om du går ned på det fysiske apotek, eller du e-handler over nettet. Apotekets e-handel foregår i apoteket.dk s webshop. Læs mere på apoteket.dk, eller spørg på apoteket.

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler Vitaminer og mineraler VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af

Læs mere

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job IV bogen om allergi Job og uddannelse Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job Hører du til denne gruppe, så risikerer du nemlig

Læs mere

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen, krydsreaktioner med fødevarer, og hvad du selv kan gøre for at undgå det, du er allergisk over for. Men også om, hvordan du behandler din høfeber

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Indledning Denne pjece er for dig der skal i gang med en 3-stofsbehandling for din kroniske hepatitis C (på dansk leverbetændelse C). Pjecen indeholder

Læs mere

Dit job dit valg dine muligheder

Dit job dit valg dine muligheder Dit job dit valg dine muligheder Hvis du har astma Hvis du har høfeber Hvis du har eksem eller har haft 1 Dit job dit valg dine muligheder Sundhedsstyrelsen, 2011 1. udgave, 1. oplag, 2011 ISBN: 978-87-7676-861-4

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 Indholdsfortegnelse Baggrundsviden om huden...side 3 Hvad er eksem?...side 3 Svamp..

Læs mere

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Sund hud Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Mari-Ann Flyvholm og Gitte Lindhard, 2005 Redaktion: Signe Bonnén Layout:

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation Patientens bog Onkologisk afdeling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Indhold i "Patientens bog" Side 1 Forord Side 2 Onkologisk afdeling, Sønderborg Side 3 Alment om kemoterapi

Læs mere

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Eksem og hudallergi Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne vejledning angiver det niveau og den gode praksis, som arbejdsmarkedets

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Homøopatisk Husapotek

Homøopatisk Husapotek Homøopatisk Husapotek Forening til oplysning om homøopatiske lægemidler og antroposofisk lægekunst Kære læser Flere og flere mennesker efterspørger lægemidler, som både er effektive og fri for bivirkninger.

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

Den lille Rygestop-guide

Den lille Rygestop-guide Den lille Rygestop-guide Indhold Mød en eksryger... 4 På vej... 6 Stop...10 Snart røgfri Hold fast...20 KOLOFON Den lille Rygestop-guide Sundhedsstyrelsen 2010 1 udgave, 1. oplag, 2010 ISBN: 978-87-7104-080-7.

Læs mere

Omsorgstandpleje Ifølge Lov om Tandpleje skal kommunerne tilbyde omsorgstandpleje. Det vil sige:

Omsorgstandpleje Ifølge Lov om Tandpleje skal kommunerne tilbyde omsorgstandpleje. Det vil sige: Tandpleje Omkring tandpleje kan du her læse mere om: - Ældretandpleje - Børsteteknik - Børstekader - Caries/huller - Den sunde tand - Graviditet - Mælketænder - Paradentose - Tandhalse Ældretandpleje Hyppigeste

Læs mere