Roland 1 Ideark 1. Rens vandet. I skal bruge: Stor urtepotte med hul i bunden, vat, småsten, grus, sand, kaffefilter.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Roland 1 Ideark 1. Rens vandet. I skal bruge: Stor urtepotte med hul i bunden, vat, småsten, grus, sand, kaffefilter."

Transkript

1 Roland 1 Ideark 1 Rens vandet Stor urtepotte med hul i bunden, vat, småsten, grus, sand, kaffefilter. I kan lave et lille rensningsanlæg. Læg et lag vat i bunden af en urtepotte. Læg så lag af småsten, grus, sand og et stykke kaffefilter, I har klippet til. Stil potten, så der er et glas under hullet i bun-den. Hæld forskellig slags vand ned i potten. I kan prøve med muddervand, saftevand, vand med blæk i, vand med peber i og hvad I ellers finder på. Hvordan ser vandet ud, når det ender i glasset?

2 Roland 1 Ideark 1 Lav en vindmølle Et cykelforhjul (helst med dæk), en cykeldynamo (med lednin-ger), en cykellygte (med en pære, der virker), et bræt (ca. 10 x 2 cm), tape, pap og en kraftig elastik. 1. Lav trekantede papstykker, der passer til hjulet. 2. Se på tegningen. Sæt papstykker fast mellem egerne. Brug tape. 3. Sæt hjulet fast på et bræt. 4. Sæt cykeldynamoen fast, så den rører ved dækket (eller fælgen, hvis der ikke er dæk på) 5. Sæt cykellygten fast på brættet ud for dynamoen. Brug tape eller en kraftig elastik. 6. Forbind ledningerne fra dynamoen med cykellygten. 7. Find et sted med god vind. Kan I få møllen til at virke, så der kommer lys i lygten. 8. Halver antallet af papstykker. Hvordan kører møllen nu? Kan der komme lys i lygten? Hvis I har et 1,5V gen-opladeligt batteri til dynamoen. Kan batteriet oplades? Hvis ja, hvor lang tid tager det at oplade det helt?

3 Roland 1 Ideark 1 Lav en vejrstation Vejret har stor betydning for mange mennesker - både på arbejdet og i fritiden. Derfor er det også vigtigt at kunne forudsige vejret. Alle store TV-stationer har deres egen vejrudsendelser med masser af seere. I kan lave en vejrstation, der kan fortælle om vejret i dag og måske i morgen... Lav en regnmåler En plastic-flaske, et deciliter-mål eller en lille kop og en vandfast tusch. Skær toppen af en plastic-flaske. Sæt toppen omvendt ned i bunden. Nu virker toppen som en tragt. Fyld et deciliter-mål med vand. Hæld vandet gennem tragten. Sæt en streg, hvor vandet når til. Hæld en ny portion vand i, og sæt endnu en streg. Fortsæt, til flasken er fyldt. Tøm så flasken helt, og sæt den udenfor med tragten i. Nu kan I måle, hvor meget det regner. Hvis I vil måle regne i millimeter, kan I sætte en lineal fast på regnmåleren. Hvis det har været snevejr og sneen er smeltet til vand, svarer 1 mm vand til, at der faldt ca. 1 cm sne. Lav en vindfløj En lineal, en tusch, et firkantet stykke træ, en hammer, et tre-tommers søm, en korkprop, hætten fra en kuglepen, en fjer med langt skaft, et kompas. Find midten af træstykket ved at tegne to diagonaler. Slå sømmet i. Det skal stikke ca. 5 cm op over træet. Før I slår sømmet i, skal I lave hul i korkproppen. I hullet skal der være plads til pennehætten. For at få hætten til at sidde rigtig fast, kan det blive nødvendigt at lime den fast. Lim fjeren fast på tværs af proppens top. Den skal ligge lige på midten af proppen. Sæt pennehætten, der nu sidder fast i proppen, ned over sømmet. Med tusch skriver I verdenshjørnerne på hver af træstykkets sider, N, S, Ø V, kender I verdenshjørnerne? Ved hjælp af kompasset lægger I vindfløjen, så nord på træstykket vender samme vej som nord på kompasset. Vindfløjen er en transportabel vejrhane, som I kan tage med på tur, hvis I vil måle vindretningen forskellige steder. Den virker sådan, at når skaftet af fjeren peger mod vest, så kommer vinden fra vest. Det kaldes en vestenvind. Klip en vindpropel Karton 15 x 15cm, saks, rundt søm, perler, tape, lille stang. Slå to streger diagonalt over kartonstykket. Klip langs stregerne halvt ind mod midten fra hvert hjørne. Bøj hjørnerne ind til midten, sæt dem fast et ad gangen med tape. Stik sømmet igennem en perle og så midt gennem vindpropellen. Sæt et par perler mere på sømmet, og slå det så fast til en stang. Nu kan I tage vindpropellen med ud og holde den op mod vinden og se, hvor hårdt vinden blæser. Skriv det ind i skemaet for vejrstationen. Hvis I vil skrive en måling fra vindmøllen i vejrstationens skema, kan I skrive "let vind", "kraftig vind" osv., eller I kan finde på jeres egen måde at "aflæse" vejrinstrumentet på.

4 Roland 1 Ideark 1 Lav en vindmåler 4 små, tomme yoghurtbægre (det ene farvet), to trælister, 4 tegnestifter, lim, et rundt søm med stort hoved fx et papsøm, perler, en stolpe, en lommeregner og et stopur. Lim de to trælister sammen til et kryds. Sæt 4 tomme yoghurtbægre fast i enderne med lim og tegnestifter. Husk det ene bæger skal være farvet. Sæt vindmøllen fast på stolpen. Det gør I med et søm med strort hoved. Først skal I bore et hul i vindmøllen, så den kan dreje rundt på sømmet. Over og under vindmøllen sætter I perler på sømmet. I kan sætte vindmøllen på en stolpe, som I kan se indefra. Så ved I, hvor meget det blæser, før I går ud. Hvis I vil skrive en måling fra vindmøllen i vejrstationens skema, kan I skrive "let vind", "kraftig vind" osv., eller I kan finde på jeres egen måde at "aflæse" vejrinstrumentet på. Hvis du vil måle vindens hastighed kræver det lidt regnearbejde. Når vindmåleren kører skal du tælle hvor mange omgange den kører på for eksempel et minut. Start stopuret og tæl hvor mange omgange det farvede bærger når på et minut. Nu skal du regne ud hvor stor den omkredsen på vindmåleren er. Til det bruger man en formel: x 2 x radius (udtales pi) er cirka 3,14 Radius er afstanden fra bærgerne og ind til sømmet i midten. Når du har regnet omkredsen ud, skal du gange den med det antal omgange, du har talt på et minut. Nu har du vindens hastighed i meter per minut. Normalt måler man vindens hastighed i meter per sekund. Fordi der er 60 sekunder på et minut skal du dividere dit resultat med 60 (brug lommeregneren). Nu har du vindes hastighed i meter per sekund, som du kan sammeligne med vejrudsigten i TV. Hvis du vil måle vindens hastighed kræver det lidt regnearbejde. Når vindmåleren kører skal du tælle hvor mange omgange den kører på for eksempel et minut. Start stopuret og tæl hvor mange omgange det farvede bærger når på et minut. Nu skal du regne ud hvor stor den omkredsen på vindmåleren er. Til det bruger man en formel: x 2 x radius (udtales pi) er cirka 3,14 Radius er afstanden fra bærgerne og ind til sømmet i midten. Når du har regnet omkredsen ud, skal du gange den med det antal omgange, du har talt på et minut. Nu har du vindens hastighed i meter per minut. Normalt måler man vindens hastighed i meter per sekund. Fordi der er 60 sekunder på et minut skal du dividere dit

5 Roland 1 Ideark 1 resultat med 60 (brug lommeregneren). Nu har du vindes hastighed i meter per sekund, som du kan sammeligne med vejrudsigten i TV. Lav et termometer med rødbedesaft flaske, prop, sugerør, sprit, rødbedesaft, sprittusch, modellervoks. Fyld lidt sprit i flasken. Stik sugerøret igennem proppens hul. Bor et hul i proppen (pas på fingrene!). Fyld sprit, som er farvet med rødbedesaft i sugerøret. Den røde farve skal nå ca. en tredjedel op sugerøret. Hold for sugerørets øverste åbning, og sæt proppen fast i flasken, så sugerøret stikker ned i spritten. Der skal være helt tæt omkring proppen og omkring sugerøret, det kan evt. tætnes med lim. Sæt modellervoks på toppen af sugerøret. Tegn streger på flasken over og under den rødfarvede sprit i sugerøret. I kan bruge et "rigtigt" termometer, så I kan skrive temperaturer på flasken. Sæt flasken et sted, der er koldt, vent et stykke tid. Sæt en streg, hvor rødbede-farven når til, og skriv hvad temperaturen er. Gør det samme på varmere steder. Så er rødbede-termometeret klar til at blive brugt i jeres vejrstation. Lav et solur To pinde og en snor, vandfast tusch og nogle sten. Stik en pind i jorden. Bind en snor fast til pinden. Snoren skal være lige så lang, som én af jer er høj. Bind en pind i den anden ende af snoren. Brug pinden til at tegne en cirkel rundt om pinden i midten. Hver gang klokken er hel, skal I lægge en sten, der hvor midterpindens skygge rammer cirklen. Skriv med vandfast tusch på stenen, hvad klokken er. Til sidst har i jeres eget solur.

6 Roland 1 Ideark 1 Mål luftens tryk En høj, tynd klar plasticflaske, en skål, en lineal, en klump modellervoks, snor, papir og tape. Sæt modellervoks-klumpen fast i bunden af skålen. Sæt linealen fast i den. Fyld 8-10 cm vand i skålen. Fyld flasken ¾ med vand. Hold hånden over åbningen. Vend bunden i vejret på flasken, og kom flasken ned i skålen, så åbningen kommer under vand. Nu kan hånden godt flyttes fra åbningen igen. Bind flasken fast til linealen med snor. Sæt et stykke papir på flasken, så det sidder både over og under vandoverfladen i flasken. På papiret skal I sætte målestreger og skrive tal ud for dem. Så kan I hver dag aflæse, hvordan luftens tryk er. Skriv det på skemaet for jeres vejrstation. I kan indtegne på lufttryksmåleren, hvor vandoverfladen er, en dag med meget lavt tryk og en anden dag med meget højt tryk. Lad en grankogle måle luftens fugtighed En fyrrekogle, et sugerør, lim, papir, tusch. Stik et sugerør ind mellem skællene på siden af en kogle fra et fyrretræ. Lim sugerøret fast. Sæt et stykke papir på væggen og sæt koglen hen i nærheden. Skriv "fugtigt" og "tørt" på papiret. Sugerøret er højest, når det er fugtigt, og koglen lukker sig sammen. Når det er tørt, åbner koglen sig op, så frøene kan blive spredt for vinden. Sæt en prik, og skriv dato dér, hvor sugerøret er. Aktiviteten er en blandt mange andre i hæftet "Året rundt med Vildfred - Naturaktiviteter"

7 Edderkopper 1

8 Vandrensning 1 Nå du har været på toilettet hvad sker der så med vandet? På Rømeregård sendes vandet fra toiletterne ud i en septiktank. Ordet septik kommer fra det græske ord septikos, der betyder rådden eller at rådne. I septiktanken falder de tunge partikler til bunds i tanken, mens vandet uden partikel men stadig urenset f.eks. ledes til den nærliggende kloak eller til et nedsivningsanlæg. Et nedsivningsanlæg kan sammenlignes med jeres fedtfælde på lejrpladsen. Det urensede spildevand ledes til en såkaldt fordeler brønd, som fordeler spildevandet til en række drænrør. Drænrør er f.eks. plastrør med huller i som tillader at kan sive ud i jorden. Det slam der bliver tilbage i septiktanken rådner, dvs. det spises af diverse mikroorganismer og omsættes til bl.a. CO 2, H 2 O og diverse gasser der lugter fælt. Ikke alt slammet spises af mikroorganismerne, hvorfor septiktanken skal tømmes af en slamsuger, som derefter kører slammet til det lokale renseanlæg. Primitiv vandrensning Vi kan lave vores egen primitive vandrensningsanordning, ved hjælp af en mælkekarton, almindelig sand og kul. Hvordan laves den: 1. Toppen skæres af en tom mælkekarton 2. Der prikkes små huller i bunden så vandet kan løbe ud i bunden 3. først fyldes der et lag kul i, max 2 cm. Derefter fin sand og til sidst grov sand ca. 6-8 cm af hver. Hvordan virker den: 1. Beskidt vand hældes ind for oven. Det grove og det fine sand kan tilbageholde partikler i vandet, mens opløste stoffer i vandet tilbageholdes af kullet i bunden. Sandet virker ved en fysisk tilbageholdelse mens kullet virker ved en kemisk tilbageholdelse. 2. Hvis alt går vil kommer der rent vand ud for neden. 3. Er dette ikke tilfældet kan flere mælkekartoner sættes efter hinanden dvs. sættes i serie.

9 Insekter 1 Det er rigtig svært at observere de aller mindste dyr i skoven, på lejrpladsen og andre steder. Her er en god metode til indsamling af småkryb. Insektstøvsuger Byg en insektstøvsuger. Materialer: 1 glas med låg, 2 plastrør, tape og et filter (gaze fra førstehjælpskassen eller et stykke af et kaffefilter). Når man suger i det rør med filteret, kan man suge små dyr ned i glasset igennem det andet rør.

10 Insekter 1 Kartoffelfælde Man kan også bygge en kartoffelfælde. Materialer: 1 bagekartoffel og grene snittet i tandstiks størrelse eller søm. Skær kartoflen igennem på langs, udhul begge halvdele. Skær to til fire huller i overdelen og sæt derefter kartoflen sammen igen med grenene som på billedet. Fælden placeres i terrænet således at insekterne kan kravle ind af de dertil indrettede huller. Forskellige fælder kan placeres forskellige steder f.eks. eng skov eller mark, hvorledes man kan undersøge om man fanger forskellige insekter. Fældens placering bør altid afmærkes således at den er let at finde, og at andre ikke kommer til at træde på den. Faldfælde En faldfælden er et glas eller krus gravet ned i jorden således at kanten er i neveau med terrænet. Insekter og andre dyr der nærmer sig fælder falder i og kan ikke kravle op af fælden igen. Alternativt kan fælden fyldes med lidt sprit, det slår desværre dyrene ihjel, hvilket vi som hovedregel ikke er interesserede i, men de er ofte lettere at studere når de er døde. For at faldfælderne virkelig er effektive kan flere fælder opstilles f.eks. i en cirkel omkring noget som kan tiltrække insekterne, f.eks. gamle madrester

11 Insekter 1 Identifikation af insekter og dyr I skovbunden lever en lang række dyr som er tilpasset netop dette levested og den føde som er tilgængelig her. Dyrene lever mellem nedfaldent løv og under bark, sten og grene. Insekter, f.eks. biller (bl.a. løbebiller, rovbiller, skarnbasser, ådselsgravere, snudebiller), springhaler, myrer, tæger, ørentviste og forskellige larver og pupper. Snegle: skalbærende ( bl.a. vinbjergsnegl, havesnegl, barksnegle/foldsnegle) og nøgensnegle (bl.a. sort skovsnegl, rød skovsnegl og bøgesnegl). Forskellige regnorme. Spindlere, f.eks. edderkopper (bl.a. jagtedderkop, rovedderkop, hjulspinder og krabbeedderkop), mejere og mider. Bænkebidere (bl.a. grå bænkebider, glat bænkebider og kuglebænkebider). Tusindben (bl.a. skovtusindben og kugletusindben). Skolopendre (bl.a. alm. Skolopender og jordskolopender). Bænkebidere, tusindben og regnorme hører til nedbryderne. De lever af at nedbryde dødt organisk stof som blade. Nedbryderne lever både af bladene, men også af de svampe, bakterier og alger der sidder på bladene, og som også deltager i nedbrydningen af dem. Nedbryderne ædes af en lang række rovdyr, f.eks. skolopendre, løbebiller og jagtedderkopper. Nogle dyr lever af at suge saft af planterne. Det er f.eks. forskellige tæger og bladlus. Snegle lever bl.a. af at raspe grønne plantedele, alger og hestepærer. Når man skal identificere hvilket dyr man har fanget, ses der på særlige karakteristika, f.eks. antallet af ben, hovedets form, bagkroppens form, farve osv.

12 Insekter 1

13 Insekter 1

14 Spiselige planter 1 Ingredienser til madlavning kan hentes i supermarkedernes kølediske, rengjorte og indpakket i plastik. Men ingredienserne kan også findes i naturen. Det er lidt mere besværligt men smagen er kraftig og nærende. Det vigtigste at huske er at finde madvarer så langt fra store veje og fabrikker som muligt, da disse f.eks. kan være forurenet med forskellige bestanddele fra benzin fra bilernes udstødningsgasser. Dernæst er det vigtigt at vaske bladene, rødderne bærrene osv. grundigt inden brug, især til salater hvor eventuelle bakterier ikke slås ihjel ved kogning/stegning. Slutteligt så saml kun ting som du er sikker på hvad er, og som ikke er giftige. På Kurset kommer du i madlavningen f.eks. til at bruge kløver, skovsyre, mælkebøtteblade, bøgeblade, brændenældeblade, skvalderkålsblade og forskellige bær osv. Af mælkebøtten er det bladene der benyttes og gerne de nye spæde skud da de er de bedste. Bladene er gode i en sommersalat, men kan også svitses på en pande og blandes i boller eller i en gryderet. Hvis du har en opskrift med spinat kan du bruge mælkebøtteblade i stedet. Bøgeblade smager bedst om foråret lige når de lige er sprunget ud, for da indeholder de ingen kraftige fibre i bladene. Bladene kan bruges i salat, brød osv. Om sommeren kan de kraftiges af disse fibre fjernes. Kløverblade kan bruges i salat, brød eller sammenkogte retter. Kløver vokser i græs og langs stier og marker. Kløverblomster (især de røde) kan plukkes i efteråret, tørres og bruges i en god urtete. I Skoven vokser en urt der lignes kløver- det er skovsyre og den har en let syrlig smag af citron, og kan også bruges i salat.

15 Spiselige planter 1 Skvalderkål er for mange haveejere en ren pestilens, men man kan med fordel benytte den i en god salat, tærte eller andet. Brændenælder bruges ofte i suppe. Det skyldes at nældernes blade skal have en del varme, hvis man vil være sikker på at de ikke længere brænder. Bladene kan også bruges i brød og sammenkogte retter. Det er vigtigt at skylle bladene grundigt og hakke dem fint. Derefter skal de svitses i olie eller margarine før de anvendes i brød. Bladene kan plukkes med handsker på eller en plastiskpose over hænderne. På Rømeregård findes også en række forskellige bær så som ribs, kirsebær, hindbær som kan benyttes, når det står i opskriften.

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner På fod med naturen Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Del 1 børn i naturen Ud i naturen derfor og sådan 3 Naturkompetence 4 Fornyelse og udviklingsarbejde 5 Det enkelte barns behov 6 Forældresamarbejde

Læs mere

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

BIOS Grundbog B. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack

BIOS Grundbog B. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå BIOS Grundbog B Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack Dette er en pdf-fil med Bios Grundbog A Filen

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om:

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om: Ud med børnene - 24 naturbørnehaver fortæller Læs om: Drømmefangeren fra Ærøskøbing, Haletudsesøen fra Læsø, græsdukkerne fra Frederikshavn, urtesaltet fra Outrup, dyresporene fra Haderslev, sommerlegene

Læs mere

BIOS Grundbog A. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack

BIOS Grundbog A. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå BIOS Grundbog A Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack Dette er en pdf-fil med Bios Grundbog A. Filen

Læs mere

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet Peter Jepsen Det er også min natur Tema om biodiversitet Det er også min natur Tema om biodiversitet Elevbog 2008, Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Forfatter: Peter Jepsen Redaktør: Annegrete

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

Forsøg med Energi. af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster. Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum

Forsøg med Energi. af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster. Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum Forsøg med Energi af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum Kære læser Dette materiale er tænkt som en hjælp og et

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

En kort introduktion til bål og bålmad af: Grøn Guide Hanne Lauritsen, Park & Vej i Frederikshavn Kommune

En kort introduktion til bål og bålmad af: Grøn Guide Hanne Lauritsen, Park & Vej i Frederikshavn Kommune Bålmad...for begyndere En kort introduktion til bål og bålmad af: Grøn Guide Hanne Lauritsen, Park & Vej i Frederikshavn Kommune Børn, bål og ukrudt... Vores forfædre brugte ild til opvarmning, madlavning

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Skovens træer en opslagsbog

Skovens træer en opslagsbog Skovens træer en opslagsbog Træfabler Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen, Skoven i Skolen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2003 1 Emma sagde

Læs mere

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series arbejde med motorsav del 2 arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Skov & Have. Tlf. 70 26 47 70. Fax 45 87 72 25. www.husqvarna.dk Copyright

Læs mere

Matematik på VUC. Modul 3c geometri. Indholdsfortegnelse

Matematik på VUC. Modul 3c geometri. Indholdsfortegnelse Matematik på VUC Modul 3c geometri Indholdsfortegnelse Længdemål...1 Omkreds og areal af rektangler og kvadrater...3 Omkreds og areal af andre figurer...7 Arbejdstegninger og sammensatte figurer...11 Symmetrier

Læs mere

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF?

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF? FORLØB NR. 3 Vidste du, at tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende brancher? Mange tænker ikke over, hvor mange ressourcer der er forbundet med fremstilling af tekstil, og mange køber rigtig

Læs mere

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium Dette skolemateriale til omnimaxfilmen Delfiner er en bearbejdelse af et amerikansk skolemateriale til filmen. Det oprindelige materiale kan findes som pfd-fil på adressen: http://www.dolphinsfilm.com/fslearn.htm

Læs mere

Dyr fra det lave saltvand 1

Dyr fra det lave saltvand 1 KOPIARK 68 (1) KYST OG HAV Dyr fra det lave saltvand 1 I skal indsamle dyr fra det lave saltvand. I kan bruge forskellige net, fx rejestrygere eller almindelige fiskenet. Det kan være en hjælp, hvis I

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

Gør legepladsen grønnere

Gør legepladsen grønnere Gør legepladsen grønnere for små midler Vi vil gerne gøre legepladsen grønnere, uden at skulle give en bondegård for det. Denne frustration har vi tit mødt i daginstitutioner og boligområder. Mange ønsker

Læs mere

A. Bøg springer ud. 88

A. Bøg springer ud. 88 A. Bøg springer ud. 88 B. Bøg springer ud. Knopskællene falder af, mens bladene folder sig ud. 7.Træer og buske Træer er de største levende væsener på Jorden. Deres ældste dele findes i veddet. Hvert år

Læs mere

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER www.bloddonor.dk Hvorfor har vi blod i kroppen? Hvad laver blodet? Du tænker nok ikke ret meget over det i hverdagen, men blodet har en lang række vigtige opgaver i kroppen,

Læs mere

Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere

Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere Agenttest Lederfolder Hej Leder! Forårets nummer af Prøvebase Alpha er en spændende agenthåndbog. En samling af agentfærdigheder og forbryderalbums

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere