BØRNEHJØRNETS VIRKSOMHEDSPLAN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNEHJØRNETS VIRKSOMHEDSPLAN"

Transkript

1 NÆSTVED KOMMUNE BØRNEHJØRNETS VIRKSOMHEDSPLAN Ane Zielinski

2 Forord... 3 Åbningstider:... 3 Lukkedage Institutionens værdigrundlag... 4 Det gode børneliv:... 4 Struktur:... 4 Det enkelte barn:... 4 Ansvarlige voksne:... 4 Glæde/Trivsel:... 5 Anerkendende og rummelige:... 5 Respektfuld:... 5 Åben dialog:... 5 Faglighed:... 5 Den pædagogiske målsætning for arbejdet med børnene... 5 Det pædagogiske arbejde... 6 Forældrebestyrelsen... 6 Forældresamarbejdet... 7 Personalesamarbejdet... 7 Eksterne samarbejdspartnere Pædagogiske. Administrative... 8 Ledelse Vurdering og evaluering af virksomhedsplanen... 9 Bilag... 9

3 Forord Denne virksomheds plan er udarbejdet i Den er skrevet og efterfølgende drøftet i personalegruppe og bestyrelse. Fremgangsmåden er valgt som tidsbesparende og med afsæt i at indholdet er drøftet i vores dagligdag. Det er intentionen at vi forsat har en løbende dialog omkring drift og pædagogik i Børnehjørnet og virksomhedsplanen tilrettes løbende. Faktaoplysninger Daginstitutionen Børnehjørnet. Søgårdsvej 7, 4160 Herlufmagle. Tlf el E. mail: boernehjoernet@naestved.dk Leder: Ane Zielinski, mail: anzie@naestved.dk Stedfortræder: Hanne Andersen, mail: handr@naestved.dk Formand bestyrelsen: Kate Lützhøft mail: kate-lars@mail.dk Vi er normeret til 11 småbørn fra 1½ - 3 år. De går på Troldestuen. Så har vi 38 børnehavebørn fra 3 6 år på Hvepsereden og Bjørnebo. Åbningstider: Mandag til torsdag 6.30 til Fredag 6.30 til Lukkedage. Institutionen er lukket: Dagene mellem jul og nytår, fra og med d. 24/12 til og med d. 1/1. Ugen op til påske. Dagen efter Kristi himmelfart og grundlovsdag d. 5/6. Uge 29 og 30. Derudover er der 2 pædagogiske dage, hvor vi anmoder jer om at finde anden pasning. Hvis det er muligt, tilbyder vi alternativ pasning. Disse datoer bliver meldt ud på årsplanen. Samfundsmæssige forudsætninger Børnehjørnet er en kommunal institution i Næstved Kommune. Som sådan er den underlagt de områder, som er beskrevet i Dagtilbudslovens kapitel hvad angår indholdet i dagtilbuddet. Det vil sige at dagtilbuddet skal opfattes som et læringsog udviklingsmiljø for børn, udarbejdelse af lære- og udviklingsplaner, der skal arbejdes særligt med børns sprog, herunder sprogvurderinger samt arbejdet med børnemiljøvurderinger. Ligeledes er den underlagt de politiske beslutninger, som træffes lokalt, herunder blandt andet NK`s Børne- og Unge Politik, samt det Strategi- og Arbejdsgrundlag, som er udarbejdet for området.

4 Institutionens værdigrundlag For os i Børnehjørnet er det vigtigt, at skaber det gode børneliv. Det gør vi ved, at have en hverdag, hvor børnene kender strukturen, som giver plads til at se det enkelte barn og dennes behov i sammenhæng med den gruppe barnet er en del af. Vi ønsker at være ansvarlige voksne, der er og hele tiden viser vi er glade for børnene og vores arbejdsplads. Det er vigtigt at man kommer og er glad for at være her. Livsglæde er en livsnødvendighed. Vi tilstræber at være anerkendende og rummelige. Vi har en forventning om at alle medvirker til respektfuldt samvær, hvor den konstruktive og åbne dialog, er omdrejningspunktet. Vi voksne har som klar første priotet børnenes trivsel, vi ved denne hænger sammen med vores faglighed, som vi udvikler gennem deltagelse i uddannelse, temamøder netværk o. lign. Beskrivelse af hvad værdigrundlag betyder for arbejdet med børnene. For os er værdigrundlaget, det der er vigtigt for os, det vi forfølger og tilstræber i hverdagen. Vi ved godt, at alle laver deres eget kort over verden og opfatter tingene ud fra dette. Derfor er de muligt at vi enten ikke gør det vi tror vi gør, eller det opfattes anderledes af nogen. Dette er vi parate til at drøfte løbende. Det der er vigtigste for os er linet op nedenfor. Vi håber selvfølgelig det giver mening for andre end os selv. Det gode børneliv: Det liv der givet barnet mulighed for at blive set og mødt med tillid til, at alle er gode nok. Der hvor legen og udviklingen får lov at gå hånd i hånd. Og der er plads til at være et barn tilstede i nuet. Der hvor de voksne gider børn rigtig meget, men også har lyst til at være voksne. Struktur: Dagligdag der genkendes. Hvor normer og forventninger er tydelige så man ikke behøver at bruge energi på at være usikker på almindeligheder. Det sikre overskud til læring. Det enkelte barn: Er unikt og skal ses, men i Børnehjørnet er man også en del af og ansvarlig for gruppen og dennes sammenhæng. Ansvarlige voksne: Det er de voksne der er ansvarlige for at børnegrupperne har gode samværdsnormer, at der er plads til alle, alle bliver set, hørt og passet på. De voksne sætter stemningen og det er et krav til de voksne at være sig dette bevidst.

5 Glæde/Trivsel: Alle mennesker har brug for og krav på dette, alle er også med til at skabe mulighederne for der kan være glæde og trivsel. Anerkendende og rummelige: Der er lovgivet om at daginstitutioner skal arbejde anerkendende og rummeligt. Det er dejligt, men kræver vi hele tiden husker hinanden på det. For os er det at være anerkende, at der er plads til og brug for forskellighed, vi kan noget forskelligt, og det er fint. Vi tager et realistisk afsæt, hvor udgangspunktet er at se styrker og ressourcer. Hvor vores grundtone, er varm og venlig. Vi rummer bredt, men vi acceptere ikke alting, så der er handlinger der skal ændres på og det hjælpes vi af med. Vi ønsker at det er tydeligt for børnene at alle følelser er tilladte, men man skal lære at håndtere sine følelser så der er plads til andre mennesker og meninger. Respektfuld: Børn skal lærer, at vi taler ordentligt med hinanden, at vi skal behandler hinanden ordentligt og tager hensyn til hinanden. Vi er mange forskellige mennesker der dagligt skal omgås hinanden i Børnehjørnet, det er et fint læringsrum omkring respektfuldhed. Åben dialog: På alle planer i vores dagligdag bliver vi nød til at snakke sammen, med så stor åbenhed og ærlighed som muligt. Faglighed: For at give børnene gode udviklings og læringsmuligheder, så bliver de voksne nød til at have en faglighed som vi udvikler og bruger. Vi får fagligheden via hinanden og ved at benytte de uddannelses muligheder der er. Den pædagogiske målsætning for arbejdet med børnene Det er vores målsætning at vi med udgangspunkt i det enkelte barn støtter og har fokus på barnets stærke sider. Vi bruger refleksion og sparring som pædagogiske redskaber og vi tilstræber at møde barnet hvor det er og bruge det som afsæt i barnets videre udvikling. Det er vigtigt for os at sikre alle børn den bedst mulige start. Ud fra vores læreplaner vil alle kompetenceområder i løbet af året indgå i vores daglige pædagogiske arbejde med børnene. Vi ser forældrene som det vigtigste i barnets liv og for os vigtige sparringspartnere og vi vægter en åben og ærlig dialog med dem meget højt.

6 Det pædagogiske arbejde Som udgangspunkt i det pædagogiske arbejde vægter vi omsorg og tryghed, vi tilstræber en hverdag som er tryg og genkendelig, der skal være plads til grin, gråd og til kram. Vi ser på det enkelte barn og møder det hvor det er, i sammenhæng med den gruppe barnet skal være en del af. Vi tager udgangspunkt i Næstveds Kommunes læreplaner og udfra den laver vi detailplaner som indeholder en strukturering af praksis og den pædagogiske tilgang til arbejdet. Vi arbejder med sproget gennem alle de aktiviteter vi har i Børnehjørnet, så det at sætte ord på, synge, lege med rim og remser, føre samtaler hvor det vægtes at begge parter høres er en integreret del af vores hverdag. Vi tilstræber at være nærværende voksne, at planlægningen foregår således og i et nivue så vi har tid til det vi skal. Vi ønsker også at involvere børnene i så mange af vores gøremål som muligt. I 2010 har vi særlig fokus på: Indretning og oprydning. Detailplaner og deres implementering i vores hverdag. Forældrebestyrelsen Børnehjørnets bestyrelse består af 5 forældrerepræsentanter, 2 suppleanter, 2 medarbejderrepræsentanter og lederen som er sekretær uden stemmeret. Der er årligt valg i august og man vælges for 2 år, suppleanter for 1 år. På det første møde efter valget konstituerer bestyrelsen sig. Bestyrelsen arbejder efter Næstved Kommunes styrelsesvedtægter. Som medlem af bestyrelsen har man tavshedspligt. I 2010/11 er forældrebestyrelses visioner at skabe: En synlig bestyrelse der: Deltager aktivt i arrangementer og møder øvrige forældre face-to-face. Opdaterer folderen til uddeling blandt nye forældre. Etablere en fængende bestyrelsesvæg med referater, postkasse, opslag o. lign. En aktiv bestyrelse der: Gerne vil gøre en indsats for at sikre vores børn en meningsfyldt og lærerig hverdag. søger fonde til forbedring af legepladsen. kommer med input til årsplanen. fungerer som sparringspartner for leder og medarbejdere.

7 Forældresamarbejdet Vores grundholdning som personale er, at forældrene er det vigtigste i børnenes liv og der er mange måder at være familie på. Det skal vi møde med rummelighed og respekt. Vi ønsker at man som forældre kan aflevere sit barn med en god fornemmelse i maven, i tryghed om at vi udfordrer og lærer barnet noget dagligt og det sker med indføling i barnets behov. Vi forventer at forældrene har respekt for vores dagligdag og faglighed, og er i bestandig dialog med os om barnet. Det er for os tydeligt, at hvis vi samarbejder med gensidig respekt og tillid, så trives alle børn. Personalesamarbejdet Det gode kollegaskab er vigtigt for os i Børnehjørnet. Vi har et job der kræver og udfordre os. Det sted hvor vi henter hjælp, trøst, omsorg, interesse og gode grin, er hos hinanden, og det er betydningsfyldt for os. Vi ønsker også et miljø hvor vi samarbejder, inspirere og bruger hinanden, det betyder at vi må sætte ord på tingene, udfordre og stille krav til hinanden. Vi prøver at sikre en bred faglig viden, tryghed og en omgangstone som indeholder både humor og alvor. Vi mener alle i personalegruppen er ansvarlige for at dagligdagen fungerer. - Pædagogiske lære- og udviklingsplaner. Vi arbejder med pædagogiske lære og udviklingsplaner. I 2010 har vi arbejdet efter Næstvedskommunes fælleslæreplaner, vi prøver at få dem ind under huden og lægger vores energi i udarbejdelse af detailplaner. - Dokumentation, undersøgelse og evaluering. Dette er indeholdt i detailplanerne, som vi udarbejder på stuemøderne, vi bruger fremgangsmåden at gøre det vi er gode til og hele tiden fylder lidt mere på. - Anerkendende og ressourceorienteret kommunikation. Vi arbejder hele tiden med at være anerkendende og ressourceorienter, ikke fordi vi skal og ikke kun i kommunikation, men forbi det giver mening og er en tænkning som giver energi og livsglæde. Vi fastholder et realistisk og jordnært fæste i denne tænkning. - Arbejdet med inkludering af de udsatte børn For os er det vigtigt at møde alle børn hvor de er. Hvert barn er unikt, men i børnehaven er opgaven, at kunne indgå i et tvunget fællesskab og det må vi hjælpes af med. Vi har besluttet at alle børn skal kunne rummes her med de behov de har og vi gør vores til at de får en god og udviklende tid her hos os. Vi ser på børnene med at realistisk afsæt, så filer vi i alles kanter for at få det til at lykkes. Vi udvikler hele tiden på vores dagligdag til gavn for alle børn og arbejder med vores faglighed, men skal også tilpasse os selv og vores børn i den virkelighed vi har. - APV Udarbejdes af sikkerhedsgruppe efter loven. - Medstruktur. Vi er en lille personalegruppe, så en del af vores p. møde har MED status. - MUS. Tilbydes ca. en gang om året til alle faste medarbejdere. - Kompetenceudvikling Aftales til MUS, efter husets behov.

8 Eksterne samarbejdspartnere. Pædagogiske. Daginstitutionskontoret. Specialvejledere. Psykolog. Tale konsulent. Børneergoterapeut. Skoler, fortrinsvis Capionsskolen. Daginstitutioner i distrikt Nord. Dagplejen. Administrative Pladsanvisningen. Økonomiafdelingen. Løn og personaleafdelingen. Tekniskforvaltning. Diverse udarbejdede procedurer indsat som bilag - Velkomstfolder - Dagsstruktur - Kostpolitik - BMV - Forebyggelse af overgreb - Sorg og kriseplan - Børn på legepladsen - Børn alene på legepladsen - Børn der forlader børnehaven - Børn på tur - Sådan gør vi omkring børn og sol - Selvforvaltningsaftale. Ledelse. I børnehjørnet består ledelsen af leder Ane Zielinski og stedfortræder Hanne Andersen. Vores sigte er at have en god og velfungerne børnehave, hvor det gode børneliv er i fokus. Vi ønsker en stadig udvikling så dagligdagen fungere bedst muligt, med de vilkår vi har. Vi vægter højt at være anerkendende og tydelige. At børn, forældre, personale og Næstved kommune kan være trygge og tilfredse. Det betyder at, vi anskuer vores muligheder realistisk, og agere så børnehaven kan fungere bedst muligt for flest mulige. Ledelsens opgaver: At være ansvarlig for den administrative og pædagogiske ledelse af børnehaven. At være ansvarlig for børnehavens drift, herunder økonomisk ansvarlig overfor Næstved kommune og forældrebestyrelsen. At underrette bestyrelsen om det der rør sig i børnehaven. At sikre det gode miljø for børn, forældre og personale. Leder deltager i 2010 og 11 i Næstved Lederakademis diplomlederuddannelse. I perioden er en del fraværd fra institutionen, hvor stedfortræder ansvarlig for daglig drift.

9 Økonomi. Vi får årligt en selvforvaltningsaftale, som er vores økonomiske ramme. Se bilag. Vi må dog påpege denne ramme ændre sig i løbet af året, efter forhold som vi ikke selv har mulighed for at påvirke, det drejer sig især om børnetal, men også reguleringer og harmoniseringer har gjort overblikket vanskeligt. Sygdom af forskellig art i personalegruppen er også en faktor der gør det vanskeligt at styre på vores budget. Vurdering og evaluering af virksomhedsplanen En virksomhedsplan i Næstved kommune gælder for 2 år, denne er gældende for 2010 og Med henblik på indhold brugbarhed og implementering i det daglige arbejde vurderes planen løbende af institutionens personale. Virksomhedsplanen er forlagt og godkendt i bestyrelsen d. Vi evaluere virksomhedsplanen ved udgangen af 2011 så evalueringen kan indgå i arbejdet med en ny virksomhedsplan Bilag Velkomstfolder Dagsstruktur Kostpolitik Børnemiljøvurdering Forebyggelse af overgreb Sorg og kriseplan Børn på legepladsen Børn alene på legepladsen Børn der forlader børnehaven Børn på tur Sådan gør vi omkring børn og sol Selvforvaltningsaftale. Selvforvaltningsaftalens økonomiske ramme

Børnehuset Molevittens formål;

Børnehuset Molevittens formål; Den 4.9.2012 Børnehuset Molevittens formål; Institutionens formål er at skabe et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring. Vi vil sikre barnets

Læs mere

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling.

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. Værdigrundlaget I dagtilbudene i Kolding Kommune er det værdifuldt

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole MÅLSÆTNING 1 FORMÅL: Gennem den daglige kontakt med forældrene ønsker vi at skabe trygge rammer, hvor børnene udvikler sig til velfungerende og selvstændige mennesker. Det er vort mål, at børnene lærer

Læs mere

Børneinstitution Hunderup

Børneinstitution Hunderup Børneinstitution Hunderup Munke Mose Børnehus 1 Første udkast til Pædagogisk Grundlag for børnehuset Munke Mose juni 2013 Denne folder er udarbejdet i juni måned 2013 og beskriver forskellige forhold,

Læs mere

Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg

Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg Side 1 af 8 1. Sammendrag har været inde i en god udvikling. Der er sat fokus på pædagogisk udvikling, den enkelte medarbejders kompetencer og hvordan disse bliver

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Hjertelig velkommen. til Børneuniversets børnehaver: Vestervold, Sønderallé og Hedevang. Vestervold. Hedevang. Sønderallé

Hjertelig velkommen. til Børneuniversets børnehaver: Vestervold, Sønderallé og Hedevang. Vestervold. Hedevang. Sønderallé Hjertelig velkommen til Børneuniversets børnehaver: Vestervold, Sønderallé og Hedevang Vestervold Hedevang Sønderallé Kære forældre Denne pjece fortæller lidt om alt det, der er fælles for børnehaverne

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

Politikområde : Børnepasning

Politikområde : Børnepasning Politikområde : Børnepasning Vision Visionen for børnepasningsområdet er, at alle børn i Jammerbugt Kommune får et sundt, trygt og godt liv. Indhold Politikområde børnepasning omfatter: kommunal dagpleje

Læs mere

Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken.

Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken. Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken. Daginstitutionen Norddalsparken er en aldersintegreret institution med børn i alderen 0-6 år. Lederen er Bente Nielsen, Daglig

Læs mere

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Indledning og baggrund for stillingen Daginstitutionen Albert er beliggende på adressen Albert Ginges vej 15 i Hjørring. Institutionen

Læs mere

Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Tilsyn i den kommunale dagpleje ved Struer Kommune Lovgivningen Tilsynet sker i henhold til Dagtilbudslovens 5: Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Dagplejen har valgt at skrive den pædagogiske læreplan til det enkelte barn ud fra et børneperspektiv.

Dagplejen har valgt at skrive den pædagogiske læreplan til det enkelte barn ud fra et børneperspektiv. Den pædagogiske læreplan for Mariagerfjord Dagpleje Alt arbejde i Mariagerfjord Dagpleje udspringer af vores pædagogiske læreplan, som tager udgangspunkt i Mariagerfjord Kommunes børnepolitik og værdierne

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Legepladsernes grundlag...2 Samarbejdet med brugerne...4 Trivsel i hverdagen...5 Integration...6 Samarbejde

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

De største kendte Galakser indeholder Millioner af små stjerner.

De største kendte Galakser indeholder Millioner af små stjerner. Å r s p l a n 2 0 1 5 De største kendte Galakser indeholder Millioner af små stjerner. Kære Forældre. Hermed den nye årsplan for de fælles aktiviteter der vil være i løbet af året 2015 i Galaksen. Årsplanen

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Skriv firmaslogan her Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi i Daginstitution Stensballe Vi lægger vægt på et tæt samarbejde mellem institutionens personale

Læs mere

Forældresamarbejde. Børneinstitution Skt Klemens-Dalum

Forældresamarbejde. Børneinstitution Skt Klemens-Dalum Forældresamarbejde Børneinstitution Skt Klemens-Dalum 1 I Skt Klemens-Dalum vil vi gerne involvere forældre gennem bestyrelses- og forældrerådssamarbejdet gennem forældremøder gennem strukturerede samtaler

Læs mere

Hvor langt vil vi gå i dokumentationsindsatsen?

Hvor langt vil vi gå i dokumentationsindsatsen? God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Politisk seminar P2 Hvor langt vil vi gå i dokumentationsindsatsen? Kirsten Rasmussen Formand for Børn og Skoleudvalget I Tønder Kommune arbejder vi med udgangspunkt

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Alle for én mod mobning i dagtilbud

Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle for én mod mobning i dagtilbud 1 Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedets navn og adresse SFO- Myretuen - Dybkærskolen Arendalsvej 271 Fritidsleder. Jimmy Wistisen 8600 Silkeborg 89702590 -jiw@silkeborg.dk Organisatorisk placering Samarbejdsrelationer

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapport

Anmeldt tilsyn Rapport Anmeldt tilsyn Rapport Udfyldes af konsulenten Institution Vuggestuen Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anni Juul-Olsen Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 41 Normerede

Læs mere

Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4

Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4 Esbjerg Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Oasen. Indhold: Indledning s.2 SFO Oasens værdigrundlag s.3 Mål- og indholdsbeskrivelse s.4 Det pædagogiske indhold s.4 Barnets personlighedsudvikling

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Forslag til pædagogiske læreplaner

Forslag til pædagogiske læreplaner Forslag til pædagogiske læreplaner Tema 1 Barnets alsidige udvikling Overordnede mål At tilbyde børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Pædagogisk profil. Børnehuset Kronhjortløkken. Glade og trygge børn udvikler sig bedst

Pædagogisk profil. Børnehuset Kronhjortløkken. Glade og trygge børn udvikler sig bedst Pædagogisk profil Børnehuset Kronhjortløkken Glade og trygge børn udvikler sig bedst 2015 Børnesyn- Barneperspektivet Det grundlæggende børnesyn for den pædagogiske praksis tager udgangspunkt i, at barndommen

Læs mere

Kærnen. - Vuggestuen. TEMA: Personlige kompetencer

Kærnen. - Vuggestuen. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. Kærnen TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset - Vuggestuen Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016 Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen D. 21. juni 2016 Snak før mødestart Sig goddag til din sidemand og spørg ham/hende om, hvordan hun mener, at hun som forældre bedst hjælpe sit barn til en god

Læs mere

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Hvordan arbejder vi hen imod Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune? Denne guide er

Læs mere

Arbejdsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Dagtilbud Skanderborg Vest

Arbejdsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Dagtilbud Skanderborg Vest Forord: I har vi samlet lovgrundlaget fra dagtilbudsloven, Skanderborg kommunes børnepolitik samt vores læringssyn og vision. Dette er grundlaget for arbejdet med de etårige pædagogiske læreplaner, som

Læs mere

Læreplaner for børnehuset Stjernen.

Læreplaner for børnehuset Stjernen. Læreplaner for børnehuset Stjernen. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-6 år. De pædagogiske læreplaner skal give rum for leg, læring og udvikling

Læs mere

Høringssvar vedr. Masterplanen for dagtilbud for perioden 2016-2020

Høringssvar vedr. Masterplanen for dagtilbud for perioden 2016-2020 Den 27. Maj 2016. Til Udvalget for Børn og Unge Fra Personalegruppen i Børnehuset Kærnen og Nibsbjerghus Skovbørnehave Høringssvar vedr. Masterplanen for dagtilbud for perioden 2016-2020 Dette hørringssvar

Læs mere

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Skolens vigtigste opgave er AT KVALIFICERE BØRNS LÆRING. Det betyder at skolen må forholde sig til, hvordan der tilrettelægges situationer, hvor der

Læs mere

Rømøvej 10, 9900 Frederikshavn. Børnehuset Hånbæk

Rømøvej 10, 9900 Frederikshavn. Børnehuset Hånbæk Rømøvej 10, 9900 Frederikshavn Børnehuset Hånbæk Kære Praktiske oplysninger Nu skal du til at starte her hos os i Børnehuset Hånbæk. Vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. I inviteres

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Middelfart Kommune Oktober 2009 1 1 Formål Middelfart Kommunes målsætning for dagtilbuddene er: at sikre pasningsgaranti for alle 0-6 årige, at tilbyde fleksible børnepasningstilbud,

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Elverdamsskolen Tølløse SFO

VELKOMMEN TIL. Elverdamsskolen Tølløse SFO VELKOMMEN TIL Elverdamsskolen Tølløse SFO Velkommen til Elverdamsskolen Tølløse SFO. Her er en lille folder om SFO en. Den indeholder en række forskellige oplysninger, som vi mener kan være gode at have

Læs mere

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Tønder Kommunale Dagpleje Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Udsatte børn Udsatte børn er børn, der af en eller anden årsag er forhindret i at deltage aktivt og ligeværdigt i sociale

Læs mere

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Retningslinjer for antal og placering af lukkedage Med udgangspunkt i Børne- og ungdomsudvalgets beslutning af 17.12.2008 ( http://www.kk.dk/edoc/b%c3%b8rne-

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning 2011

Skolebestyrelsens årsberetning 2011 Skolebestyrelsens årsberetning 2011 Skolebestyrelse Skolebestyrelsen består pt. af Folkevalgte: Per Thomsen Erik Kobberøe Morten Korsbo Dorthe Pedersen Preben Jensen (næst formand) Marie Jakobsen (suppleant

Læs mere

Støtteindsatser i Randers Kommune. Tabelrapport

Støtteindsatser i Randers Kommune. Tabelrapport Støtteindsatser i Randers Kommune Tabelrapport 2014 Støtteindsatser i Randers Kommune Tabelrapport 2014 Støtteindsatser i Randers Kommune 2014 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt

Læs mere

FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk

FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk Forskningsdesign Kvalitativ undersøgelse Best practice, institutioner udvalgt på positive kriterier 3 deltagende

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

4. Sociale kompetencer

4. Sociale kompetencer 4. Sociale kompetencer Ved du hvorfor det er vigtigt at børn deltager i fælles aktiviteter i børnehaven? Fordi: Børn udvikler sig og lærer sammen med andre børn og voksne. Børns venskaber er vigtige. De

Læs mere

Basisgruppen i Holmebo

Basisgruppen i Holmebo Greve Kommunes basisgrupper Lunas ark Hundigegårdsvej 16-18 43906458 Åbningstid: Man-tors: tors: 6.30-17.30 6.30 Fre: 6.30-16.30 6.30 Ca. 108 børn fordelt i vuggestue og børnehave med to fysiske placeringer.

Læs mere

Viborg Kommune. Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Bæredygtige institutionsenheder 3 2 Flygtninge 4 3 Fokus på børnene 5 4 overgange mellem

Læs mere

Tidlig opsporing og indsats Overgangen fra dagpleje/vuggestue til børnehave

Tidlig opsporing og indsats Overgangen fra dagpleje/vuggestue til børnehave Dagpleje/vuggestue Ved 2½ års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale. o Overgangsskemaet og introbrevet til skemaet, sendes eller udleveres til forældrene af dagplejen/vuggestuen inden selve

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Værdigrundlag Dalgasskolen & Blåhøj Skole Godkendt af skolebestyrelsen torsdag den 23.02.2012

Værdigrundlag Dalgasskolen & Blåhøj Skole Godkendt af skolebestyrelsen torsdag den 23.02.2012 Værdigrundlag Dalgasskolen & Blåhøj Skole Godkendt af skolebestyrelsen torsdag den 23.02.2012 Dalgasskolen og Blåhøj Skole er kommunale folkeskoler. På begge skoler forventer vi, at børn, personale og

Læs mere

Natur og natur fænomener:

Natur og natur fænomener: Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Børn:14 storegruppebørn 5-6 år Deltagende voksne: Mai-Britt og Camilla Tidsramme:

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

Center Børn og Unge. Bilag 5 og 6 til Styrelsesvedtægten omfatter endvidere private dagtilbud og private pasningsordninger.

Center Børn og Unge. Bilag 5 og 6 til Styrelsesvedtægten omfatter endvidere private dagtilbud og private pasningsordninger. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Rebild Kommune Styrelsesvedtægten udgør sammen med relevante bilag rammen for drift af kommunale dagtilbud i Rebild Kommune. I styrelsesvedtægten inkl. bilagene

Læs mere

Egebjerg Kommune. Børne- og kulturudvalget 2004. Referat

Egebjerg Kommune. Børne- og kulturudvalget 2004. Referat Egebjerg Kommune Børne- og kulturudvalget 2004 Referat Dato: Den 30-marts-2004 Starttidspunkt for møde: Kl. 15.00 Sluttidspunkt for møde: Kl. 19.00 Mødested: Mødelokale 2 Udsendelsesdato: Afbud fra: Fraværende:

Læs mere

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiks Skole Gældende fra den 1.-3.-2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Børnene på Frederiks Skole siger: Vi vil forebygge mobning på Frederiks Skole, og så vil

Læs mere

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål:

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål: Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: - Barnet føler glæde og velvære ved at bruge sin krop. - Barnet udvikler kropsbevidsthed. - Barnet udvikler sin grov- og finmotorik. - Barnet selv klarer af

Læs mere

Vuggestuen Gimsing Dagtilbud Baunegården Drøwten 6 7600 Struer Tlf. 96 84 89 15

Vuggestuen Gimsing Dagtilbud Baunegården Drøwten 6 7600 Struer Tlf. 96 84 89 15 Vuggestuen Gimsing Dagtilbud Baunegården Drøwten 6 7600 Struer Tlf. 96 84 89 15 Se Gimsing Dagtilbuds hjemmeside: http://gimsingdagtilbud.struer.dk Åbningstider: Mandag-torsdag 6.15-16.45 Fredag 6.15-16.00

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Kommuneforlaget A/S KL 1. udgave, 1. oplag 2010 Pjecen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Tema 1: Barnets personlige udvikling Tema 2: Sociale kompetencer Tema 3: Sprog Tema 4: Krop og bevægelse Tema 5: Natur og naturfænomener Tema 6: Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe

Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe Skriv firmaslogan her Faglig standard for evalueringskultur i Daginstitution Stensballe Gennem arbejdet med VIDA-eksperimenter, er det

Læs mere

Styrelsesvedtægter. Center for Børn & Undervisning Undervisning

Styrelsesvedtægter. Center for Børn & Undervisning Undervisning Center for Børn & Undervisning Undervisning Dato 22-03-2016 j./sagsnr. 28.00.00-A21-1-16 Styrelsesvedtægter Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i dagtilbud, fritidshjem og klubber i Faxe Kommune.

Læs mere

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Scan koden med din smartphone og find mere information Når du vælger Greve Kommune som leverandør til den ydelse du har fået visiteret, vil du blive tilknyttet

Læs mere

De fysiske rammer 146

De fysiske rammer 146 146 De fysiske rammer Indretning og læringsmiljø De fysiske rammer Beskrevet med input fra leder Joan Straarup og souschef Lis Tulstrup Petersen, Tuen, Rebild Kommune BAGGRUND Kort om metoden Indretningen

Læs mere

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Læringsgrundlag Forskning (jvf. bl.a. Ole Henrik Hansen) viser at en struktureret tilgang til at arbejde med læring har en gavnlig effekt. 3 forhold der

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Nyhedsbrev for Tangebo

Nyhedsbrev for Tangebo Nyhedsbrev for Tangebo E S B J E R G K O M M U N E Juni 2014 Tabulex og ferie Kære Forældre Så er det igen tid til lidt nyheder fra Tangebo. Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, og vi skal alle

Læs mere

Medborgerskabspolitik

Medborgerskabspolitik l Medborgerskabspolitik 1 2 Forord Fredensborg Kommunes medborgerskabspolitik har til formål at sikre, at kommunens borgere oplever sig selv og hinanden som medborgere, der søger indflydelse og bidrager

Læs mere

Formål med fritidstilbud

Formål med fritidstilbud Furesø Kommune Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i Furesø Kommunes kommunale fritidstilbud Formål med fritidstilbud 1 Fritidstilbud i Furesø Kommune omfatter fritidshjem og klub til børn fra skolestart

Læs mere

De pårørende har ordet 2012. Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Bogruppen

De pårørende har ordet 2012. Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Bogruppen De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med gennemførelsen af pårørendeundersøgelsen

Læs mere

Christiansø Skole Christiansø Skole - forældretilfredshed April 2016 1

Christiansø Skole Christiansø Skole - forældretilfredshed April 2016 1 Christiansø Skole 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 6 5 4 3 2 1 0 God skole Tryg ved at God God og Godt og sende mit barn information ligeværdig tillidsfuldt dialog samarbejde

Læs mere

Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011

Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011 Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011 Institutionens navn: Børnehuset Troldhøj Dato for tilsyn: 14/11 Deltagere ved tilsynet: Bestyrelsesrep,Tillidsrep, arbejdsmiljørep og

Læs mere

Vision for ældreområdet. Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv

Vision for ældreområdet. Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Vision for ældreområdet Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Thisted Kommunes vision for ældreområdet er et resultat af en proces, hvor mange gode kræfter

Læs mere

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Børnehus: Søvej Dato: Tirsdag d. 11. sep. 2012, kl. 10.30-13.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Hvad har vi fokus på? Institutionens virksomhedsplan

Læs mere

Beskrivelse af "Espebo modellen" i forhold til Furesø Kommunes ønsker for 0-13 års børneområdet

Beskrivelse af Espebo modellen i forhold til Furesø Kommunes ønsker for 0-13 års børneområdet Beskrivelse af "Espebo modellen" i forhold til Furesø Kommunes ønsker for 0-13 års børneområdet Nedenstående er en sammenligning mellem en fuldt integreret institution som Espebo og Furesø Kommunes værdigrundlag

Læs mere